Top 10 beste compact camera’s 2018


Welke compact camera moet ik kopen?

Ben je op zoek naar een compactcamera, maar kom je er niet uit? Hieronder vind je de top 10 beste compact camera’s van 2018. Deze top 10 is tot stand gekomen uit cameratesten, camerareviews en mijn persoonlijke ervaring als fotograaf. Zelf heb ik meerdere camera’s in mijn bezit welke ik heb gekocht na uitgebreid onderzoek. Om mijn kennis te delen met de rest van zoekend Nederland en België heb ik mijn bevindingen op mijn website gezet zodat ook anderen hier voordeel van kunnen hebben. Met deze top 10 hoop ik je verder te helpen in jouw zoektocht naar de beste compact camera voor jou! Kom je er alsnog niet uit? Lees dan eens mijn artikel over ‘welke digitale camera moet ik kopen?’. Hierin geef ik handige tips waarop je kan letten bij de aankoop van een digitale camera. Tenslotte kan je ook kijken naar de best verkochte compact camera's van dit moment.

In dit artikel:

Hieronder vind een overzicht met de top 10 beste compactcamera’s van 2018:

1. Sony Cybershot DSC-HX60 compact camera
2. Panasonic Lumix DMC-TZ80 compact camera
3. Canon PowerShot G7 X Mark II compact camera
4. Panasonic Lumix DMC-TZ100 compact camera
5. Canon PowerShot SX730 HS compact camera
6. Sony Cybershot DSC-RX100 V compact camera
7. Sony Cybershot DSC-RX10 III compact camera
8. Nikon Coolpix A300 compact camera
9. Sony Cybershot DSC-HX90V compact camera
10. Fujifilm FinePix X100F compact camera

Verder zijn er ook diverse testen waarin compact camera’s beoordeeld worden. Onderstaand een overzicht van de meest bekende testen:

a. Compact camera testen van de Consumentenbond
b. Compact camera's met een EISA award
c. Compact camera's met een TIPA award

De top 10 beste compact camera’s van 2018:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste compact camera's van 2018 zien.

1. Sony Cybershot DSC-HX60 compact camera

De Sony Cybershot DSC-HX60 is een zeer compacte en betaalbare compact camera met flink wat features. Denk aan 30x zoom, wifi en NFC. Het is een ideale compact camera voor gezinnen en vakantiegangers. De consumentenbond beloonde deze camera in februari 2017 met het predikaat ‘Beste koop’.


Plus en minpunten van de Sony Cybershot DSC-HX60
Beste koop volgens de Consumentenbond
30 keer optische zoom
20,4 megapixels en full HD video
Wifi en NFC
Zeer compact (past in je binnenzak)
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm
Geen 4k videofunctie

» Meer informatie

Waarom zou je de Sony Cybershot DSC-HX60 kopen?

Ben je op zoek naar een betaalbare compact camera met flink wat features? Kijk dan zeker eens naar de Sony Cybershot DSC-HX60. De camera heeft een compact ontwerp waardoor je hem eenvoudig mee op reis neemt. Daarnaast beschik je over wifi en NFC waardoor je snel en eenvoudig je foto’s en full HD video’s kan delen. Verder heeft de Sony Cybershot DSC-HX60 een panorama functie waardoor je met en handomdraai de mooiste panoramafoto’s kan maken. De consumentenbond beloonde deze camera in februari 2017 met het predikaat ‘Beste koop’. De Sony Cybershot DSC-HX60 kost rond de €259.

Bekijk de Sony DSC-HX60

2. Panasonic Lumix DMC-TZ80 compact camera

De Panasonic Lumix DMC-TZ80 is een compacte camera met 30x keer zoom. De camera weegt 240 gram en heeft een formaat wat prima in een jaszak past. Doordat de TZ80 ook over 4K video functionaliteiten en Wifi beschikt is het een ideale allround compactcamera.


Plus en minpunten van de Panasonic Lumix DMC-TZ80
30 keer optische zoom
18,1 megapixels en 4K HD video
Wifi
Zeer compact (past in je binnenzak)
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie

Waarom zou je de Panasonic Lumix DMC-TZ80 kopen?

De Panasonic Lumix DMC-TZ80 beschikt over veel functionaliteiten. Dankzij de 30 keer optische zoom haal je met gemak onderwerpen van ver dichterbij. Ook beschikt de TZ80 over een zogenaamde post focus functie. Hiermee verplaats je achter de focus van een foto waardoor je kan spelen met scherpte-diepte. Filmen doet de TZ80 in 4K waardoor video’s levensecht eruit zien. Dankzij de geïntegreerde wifi module deel je eenvoudig je foto’s en video op social media. De Panasonic Lumix DMC-TZ80 kost rond de €399.

Bekijk de Panasonic DMC-TZ80

3. Canon PowerShot G7 X Mark II compact camera

De Canon PowerShot G7 X Mark II is een serieuze compact camera voor enthousiaste fotografen of vloggers. De camera heeft een kantelbaar scherm, veel instelmogelijkheden en ook kan je in RAW fotograferen. Zoek je een compact camera voor naast je spiegelreflexcamera of zoek je een camera om mee te vloggen? Kijk dan eens naar de Canon PowerShot G7 X Mark II.


Plus en minpunten van de Canon PowerShot G7 X Mark II
Beste koop volgens de Consumentenbond
1.0″ CMOS sensor met hoge ISO gevoeligheid
20,1 megapixels en full HD video
Veel instelmogelijkheden, zoals het fotograferen in RAW
Kantelbaar scherm
Goed te gebruiken voor het maken van vlogs
Niet waterbestendig
Slechts 4,2x optische zoom

» Meer informatie

Waarom zou je de Canon PowerShot G7 X Mark II kopen?

Als je op zoek bent naar een compactcamera met professionele kwaliteiten, kijk dan zeker naar de Canon PowerShot G7 X Mark II. De camera beschikt over veel instelmogelijkheden waardoor je veel vrijheid hebt. Daarnaast schiet de Canon PowerShot G7 X Mark II dankzij de DIGIC 7 processor met 8 beelden per seconde waardoor je geen moment mist. De ISO waarde lopen van ISO 125 tot en met ISO 12800 waardoor je ook met weinig licht, goede foto’s kan maken. Ook voor vloggen is de G7 goed te gebruiken. Dankzij het kantelbare scherm, de vele instelmogelijkheden en de lichtgevoeligheid kan je met de G7 mark II goede vlogs maken. De Canon PowerShot G7 X Mark II kost rond de €599.

Bekijk de Canon G7 X Mark II

4. Panasonic Lumix DMC-TZ100 compact camera

De Panasonic Lumix DMC-TZ100 is een allround compact camera met een zeer grote sensor en lichtsterke f/2.8-5.9 lens. Hierdoor schiet je hoogwaardige beelden en maak je levendige 4K video-opnames.


Plus en minpunten van de Panasonic Lumix DMC-TZ100
1.0″ CMOS sensor met hoge ISO gevoeligheid
20,1 megapixels en 4K HD video
Lichtsterke f/2.8-5.9 Leica lens
10x optische zoom
Wifi
Niet waterbestendig

» Meer informatie

Waarom zou je de Panasonic Lumix DMC-TZ100 kopen?

Ben je op zoek naar een hoogwaardige compactcamera met 4K videomogelijkheden? Kijk dan eens naar de Panasonic Lumix DMC-TZ100. De TZ100 beschikt over een 1 inch sensor waardoor hij hoog in de ISO-waarden kan kruipen. Zo loopt de ISO op tot 25.600 waardoor je zelfs met weinig licht een foto kan maken. Ook beschikt de TZ100 over een lichtsterke f/2.8-5.9 Leica lens waardoor je foto’s kan maken met een prachtige scherpte diepte. De Panasonic Lumix DMC-TZ100 kost rond de €599.

Bekijk de Panasonic TZ100

5. Canon PowerShot SX730 HS compact camera

De Canon PowerShot SX730 HS is een voordelige compact camera met flink veel zoom. Zo beschikt deze compactcamera over 40x optische zoom, NFC, wifi en Full HD video mogelijkheden. Ben je op zoek naar een compacte camera voor op reis? Dan is de Canon PowerShot SX730 HS iets voor jou.


Plus en minpunten van de Canon PowerShot SX730 HS
40x optische zoom
20,3 megapixels en full HD video
Wifi en NFC
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie

Waarom zou je de Canon PowerShot SX730 HS kopen?

Ben je op zoek naar een goede compactcamera, maar wil je er niet teveel geld aan uitgeven? Kijk dan eens naar de Canon PowerShot SX730 HS. Dit is een kleine camera die je met gemak kan meenemen. Maar vergis je niet, de SX730 zit vol met mogelijkheden! Zo beschik je over 40x optische zoom, wifi, NFC en zelfs focus peaking (hiermee stel je gemakkelijk en snel scherp op je onderwerp). De Canon PowerShot SX730 HS kost rond de €355.

Bekijk de Canon SX730 HS

6. Sony Cybershot DSC-RX100 V compact camera

Ben je op zoek naar een compact camera met geweldige prestaties? Dan is de RX100 model V echt iets voor jouw. Deze compact camera beschikt namelijk over een geweldige sensor en een super lichtsterke f/1.8 lens.


Plus en minpunten van de Sony Cybershot DSC-RX100 V
20.1 megapixel 1″ CMOS-sensor
Zeiss f/1.8-2.8 lens
Snel hybride autofocussysteem met 315 punten
OLED zoeker
Wifi en NFC
Niet waterbestendig
Slechts 2,9x optische zoom
Erg prijzig

» Meer informatie

Waarom zou je de Sony Cybershot DSC-RX100 V kopen?

Ben je op zoek naar het beste van het beste? Dan is de Sony Cybershot DSC-RX100 V een camera voor jou. Zo beschikt de RX100 model V over een 1 inch sensor waardoor de ISO gevoeligheid oploopt tot 25.600. Verder beschik je over 315 scherpstelpunten en een zeer lichtsterke f/1.8-2.8 lens van Zeiss. Hierdoor kan je geweldige portretten schieten met een onscherpe achtergrond. Vind je het niet erg om wat geld uit te geven voor een goede compact camera? Dan is de RX100 V een hele goede keuze. De Sony Cybershot DSC-RX100 V kost rond de €1.199.

Bekijk de Sony RX100 V

7. Sony Cybershot DSC-RX10 III compact camera

Wil je het beste van het beste, maar dan ook nog eens met flink wat zoom? Dan is de Sony Cybershot DSC-RX10 III een camera voor jou! Deze camera beschikt over 25x optische zoom, maar dan wel met een f/2.8-4.0 lens! Het is niet voor niets dat de Consumentenbond deze camera in februari van 2017 uitgekozen heeft tot ‘beste uit de test’!


Plus en minpunten van de Sony Cybershot DSC-RX10 III
Beste uit de test door de Consumentenbond
20.1 megapixel 1″ CMOS-sensor
25x optische zoom
Zeiss f/2.4-4.0 lens
Superslowmotion full HD-video's tot 1000fps
Wifi en NFC
Groot
Aan de prijs

» Meer informatie

Waarom zou je de Sony Cybershot DSC-RX10 III kopen?

De Sony Cybershot DSC-RX10 III is een zeer complete compact camera met grootse prestaties. Zo beschikt hij over een grote 1 inch CMOS sensor met hoge ISO gevoeligheid. Dankzij de 25x zoom haal je met gemak onderwerpen van ver dichterbij, en door dat de lens zeer lichtsterk is kan je zelfs in omstandigheden met weinig licht goede foto’s maken. Verder is de Sony Cybershot DSC-RX10 III zeer snel. Je schiet namelijk tot 14 beelden per seconde, waardoor deze camera ideaal te gebruiken is voor sport- en natuurfotografie. Filmen gaat in Ultra HD en je kan er zelfs superslowmotion video’s mee maken! De Sony Cybershot DSC-RX10 III kost rond de €1599.

Bekijk de Sony RX10 III

8. Nikon Coolpix A300 compact camera

Ben je op zoek naar een leuke en eenvoudige camera voor rond de €150? Dan is de Nikon Coolpix A300 iets voor jou! Deze camera is leverbaar in verschillende kleuren en beschikt onder andere over wifi waardoor je eenvoudig foto’s deelt.


Plus en minpunten van de Nikon Coolpix A300
Voordelig
20.1 megapixel
8x optische zoom
Wifi
Geen full HD video functionaliteit
Beperkte zoom
Niet spatwaterdicht

» Meer informatie

Waarom zou je de Nikon Coolpix A300 kopen?

Wil je een leuke compact camera, maar heb je geen zin om er al te veel geld aan uit te geven? Kijk dan eens naar de Nikon Coolpix A300. Dit is een goede camera met 20 mega pixels en redelijke zoom mogelijkheden. Je foto’s en HD ready video’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module. Doordat de A300 over een automatische modus beschikt staat hij altijd goed ingesteld. Dit maakt hem de ideale camera voor beginnende fotografen. De Nikon Coolpix A300 kost rond de €150 en is beschikbaar in verschillende kleuren.

Bekijk de Nikon A300

9. Sony Cybershot DSC-HX90V compact camera

De Sony Cybershot DSC-HX90V is een allround compact camera voor reizigers en amateurfotografen. Dankzij de vele instelmogelijkheden heb je volledige controle over de camera en dankzij de ingebouwde GPS module zie je achteraf precies waar je foto gemaakt.


Plus en minpunten van de Sony Cybershot DSC-HX90V
Verkozen tot ‘Best reviewed' door de gebruikers van kieskeurig.nl
18,2 megapixel
30x optische zoom
Wifi, NFC en GPS
Kantelbaar scherm
Geen 4K HD video functionaliteit
Niet spatwaterdicht

» Meer informatie

Waarom zou je de Sony Cybershot DSC-HX90V kopen?

Ben je op zoek naar een camera waarbij je zelf kan bepalen welke instellingen je gebruikt, maar heb je geen zin om een spiegelreflexcamera mee te nemen? Dan is de Sony Cybershot DSC-HX90V een mooi alternatief. Deze camera naast vele instelmogelijkheden (en uiteraard ook een automatische stand voor gebruikers die het graag aan de camera overlaten) over 30x zoom, Wifi en GPS. Vooral dit laatste is heerlijk voor gebruikers die veel reizen. Importeer je namelijk je foto’s naar Lightroom, dan zie je precies waar je foto is gemaakt. De Sony Cybershot DSC-HX90V werd in oktober 2016 door Kieskeurig verkozen tot ‘best reviewed’ en kost rond de €400.

Bekijk de Sony HX90v

10. Fujifilm FinePix X100F compact camera

Als je op zoek bent naar een stijlvolle camera, dan is de Fujifilm X100F echt iets voor jou. Deze compactcamera beschikt over een retro design met vele instelmogelijkheden en een vast 35mm f/2.0 objectief. Dit maakt de camera ideaal voor straat- , reportage- en portretfotografie.


Plus en minpunten van de Fujifilm X100F
Stijlvol design
Hoogwaardig 35mm f/2.0 objectief
Vele instelmogelijkheden
Hybride elektronische en optische zoeker
Geen optische zoom
Niet spatwaterdicht

» Meer informatie

Waarom zou je de Fujifilm X100F kopen?

De Fujifilm X100F is anders dan alle bovenstaande compact camera’s. Deze camera beschikt namelijk over een 35mm lens met een vast brandpunt. Het voordeel hiervan is dat je het scherpste van het scherpste hebt. Het nadeel is dat je niet kan inzoomen. Naast het vaste brandpunt beschikt de X100F over vele instelmogelijkheden en meerdere instel wielen. Fuji heeft de camera zo ontwikkeld zodat je blindelings je instellingen kan aanpassen, wat ideaal is als je op straat loopt en snel een foto wilt maken. Tenslotte heeft de Fujifilm X100F niet alleen een geweldige beeldkwaliteit, maar ook nog eens een geweldige retro uitstraling wat hem zeer uniek maakt. De Fujifilm X100F kost rond de €1400.

Bekijk de Fujifilm X100F

Compact camera testen van 2018:

Onderstaand een overzicht van de bekendste camera testen van 2018.

1. Compact camera testen van de Consumentenbond

De consumentenbond is toch wel de bekendste onafhankelijke tester in Nederland. Ook camera's worden bij de consumentenbond onder handen genomen en ieder jaar komen er weer een aantal beste camera's uit de test. De consumentenbond heeft twee categorieën die ze iedere maand uitdelen (iedere keer verschillen de productgroepen weer). Zo hebben ze een beste koop en een best getest. Bij camera's test de consumentenbond op kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

Compact camera’s met het predikaat: beste koop

Camera's met het predikaat ‘beste koop' hebben een rapport cijfer van een 6 of hoger mbt de prijs-kwaliteitverhouding.

Compact camera’s met het predikaat: best getest

Camera's met het predikaat ‘best getest' scoren volgens de consumentenbond hoog op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid.

b. Compact camera testen met een EISA award

EISA staat voor European Imaging and Sound Association en dit is een samenwerking tussen tijdschriften uit meer dan 20 landen. Alle producten, waaronder ook fototoestellen en lenzen, worden getest op design, kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en andere specs zoals ergonomie. Bekijk hier de beste camera's volgens EISA.

c. Compact cameras testen met een TIPA award

TIPA staat voor Technical Image Press Association en is een samenwerking tussen tijdschriften en individuele testers van de tijdschriften. Een camera of product krijgt een TIPA award als hij voldoet aan een aantal eisen, zoals een goede prijs-kwaliteitverhouding, een zeer goed gebruikersgemak, hoogwaardig design en ergonomie en bij het gebruik van geavanceerde technologie. Bekijk hier de beste camera's volgens TIPA.


Gebruikte bronnen

Zelf ben ik gek van fotografie en raadpleeg ik bij de aanschaf van een digitale camera diverse bronnen. Al deze kennis, tezamen met mijn eigen kennis en ervaring heb ik samengevoegd in dit artikel. Zo heb ik bij het bepalen van deze top-10 onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

Bron:
TijdschriftenNatuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste compact camera’s van 2018. Ik hoop dat dit je helpt in je zoektocht naar de ideale compactcamera. Kom je er nog niet helemaal uit, of heb je twijfels? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik denk dan graag met je mee! Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue of CameraNu.nl.

Camera winkels:

Wil je een compact camera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

36 reacties “Beste compact camera 2018

 1. Beste Thijs,

  Wat fijn dat je mensen adviseert in hun zoektocht naar een passende camera. Ook ik kan je advies goed gebruiken. Mijn Ricoh CX3 is al drie jaar stuk.Daar maakte ik prachtige macro / close up foto’s mee. In tussentijd heb ik een aantal camera’s geprobeerd, maar de mooie macro foto’s die ik met de CX3 heb ik niet meer kunnen evenaren. Ik heb een Fuji X30 geprobeerd, prachtige foto’s maar helaas geen goed macrobereik en ook de Olympus TG 5. Daar was de macro wel goed maar de helderheid en kleur van de foto’s ook met gebruik van de LG led light viel tegen.
  Nu heb ik over de Nikon Coolpix a 900 gelezen maar ik kan er ook geen voor voorbeeld macro foto’s van vinden. De Ricoh GR spreekt mij ook erg aan, maar ik ken voorbeelden van macro opnames.
  Graag je advies, welke compact camera op minimaal 1 cm afstand heldere macro foto’s kan maken.

 2. Beste Thijs,
  Wat fijn dat je met mensen meedenkt wat betreft camera’s.
  Ik ben zelf verschillende camera’s aan het vergelijken maar dat is lastig aangezien want ik kan geen site vinden met alle camera’s.
  Misschien heb jij een goede tip voor mij? 🙂
  Ik ben een backpacker en ik wil graag ligt reizen. Daarom kies ik voor een compact camera.
  Ik vindt het geweldig om natuur en mensen te fotograveren en ik hoop een camera te vinden die een goede middelweg heeft. Ik wil namelijk een camera met een zoombereik van 20 a 30x optische zoom maar ik wil ook macro foto’s kunnen maken.
  Een camera die met weinig licht goede foto’s maakt. Een vriendin riep let op dat je een camera hebt met minstens ISO 6400. Ik zou wel graag zelf de instellingen willen kunnen aanpassen. Ik kwam o.a. op deze camera uit: Panasonic Lumix DMC-TZ90. Wat zou jij aanraden?
  Alvast vriendelijke bedankt

 3. Geachte Thijs.
  Ik ben zelden zo onzeker geweest over de aanschaf van iets. Maar ik zit al dagen internet af te struinen op zoek naar; een compact camera, liefst 1″, voor mij als huis-tuin-keukenfotograaf, oftewel goede foto’s onder “alle” omstandigheden. Ik ben absoluut geen kenner of freak. Maar door alle bomen op internet zie ik het bos niet meer. Budget € <450,- met wat accessoires € 500,=+. Liefst beter goede scherpe foto als nog meer zoom, liefst Wifi, ev. NFC, liefst evf, liefst goede automatische instelling. Graag met ingebouwde flits. Beeldstabilisatie. Bij voorbaat hartelijk dank.

 4. Beste Thijs,
  Ik ben geen grote foto-expert. Mijn Canon Powershot S100 heeft het begeven. Een toestel waar ik best tevreden over was. Het had een redelijke zoom (Optisch tot 5 en digitaal tot 20)Goede lichtsterkte en een grotere sensor. Hij maakte prima foto’s. Nu zoek ik iets nieuws van dezelfde of betere kwaliteit waar bovenstaande eigenschappen belangrijk. prijsindicatie mag tot 500 euro. Wat adviseer je mij.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Hi Henk,

   Bedankt voor je bericht!

   Wat jammer dat je S100 het heeft begeven. Dit was inderdaad een hele mooie en goede camera! Helaas maakt Canon geen camera’s meer die hier op lijken, maar gelukkig zijn er wel hele goede alternatieven. 🙂 Zelf zou ik als ik jou was lekker bij Canon blijven. Specifiek zou ik eens kijken naar de Canon G serie. Dit zijn hele goede camera’s met hele goede prestaties. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Canon Powershot G1 X mark II of de Canon Powershot G7 X mark II. Wat zijn de verschillen tussen deze camera’s?
   Hieronder een kleine opsomming. 🙂

   Sensor:
   De G7 heeft een 1.0″ sensor en 20.1 Megapixels
   De G1 heeft een 1.5″ sensor en 12.8 Megapixels

   Zoom:
   De G7 heeft 4,2x optische zoom en is erg lichtsterk (f1.8)
   De G1 heeft 5x optische zoom maar is iets minder lichtsterk (f2)

   Snelheid:
   De G7 schiet met 8 beelden per seconde
   De G1 schiet met 3 beelden per seconde

   Zelf zou ik, indien het budget het toelaat, voor de Canon Powershot G7 X mark II gaan. Dit is namelijk echt een waardige opvolger voor jouw S100. 🙂

   Hopelijk heb je hier iet aan!

   Groeten

   Thijs

 5. Beste Thijs,
  ik ben op zoek naar en compacte vervanger van mijn Canon 100d . Moet ik nu voor de systeemcamera gaan of voor de betere compact met uitgebreide instelmogelijkheden? In de praktijk wissel ik nauwelijks van lens bij de 100d (standaard 18-55, heel soms gebruik ik mijn 70-300)
  Het toestel hoeft niet in de broekzak, maar een jaszak-formaat zou wel prettig zijn. Een viewfinder is ook wel erg prettig.
  Levert een goed compact dezelfde kwaliteit als een systeemcamera? (vb A6000 v Rx100 III of IV) Welke camera raad je aan?

  dank!

  1. Hey Peter,

   Bedankt voor je bericht!

   Als je op zoek bent naar een goede compacte camera, dan zou ik in jouw geval toch voor een goede compactcamera gaan en niet voor een systeemcamera. Jouw 100D is namelijk al erg klein voor een spiegelreflexcamera en het verschil met een systeemcamera valt eigenlijk wel mee (een systeemcamera heeft ook een lens die toch weer iets uitsteekt). Ik denk dat je onder aan de streep dus wel een iets compactere camera krijgt, maar het kan veel compacter. Helemaals als je al bijna niet zoomt! De Sony RX100 serie levert echt geweldige beelden en ik denk dan ook dat dit de perfecte keuze voor je is. Het verschil tussen de III, IV en V zit hem vooral in snelheid. Schiet je vrijwel nooit op de sportstand? Ga dan voor de RX100 III. Dit bespaart je heel veel geld! 🙂

   Hier staan alle specificaties van de camera’s op een rijtje..

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Groeten

   Thijs

 6. Hi Thijs,
  Ik ben op zoek naar een compact camera voor het maken van interieur foto’s. Mijn budget is max 400 euro.
  Heb je een tip?

  Alvast enorm bedankt!

  Groetjes Carlijn

  1. Hey Carlijn,

   Bedankt voor je berichtje!

   Als ik jou was zou ik kijken naar een goede compactcamera met een lichtsterke lens. Deze lichtsterke lens (met bv een diafragma van f/1.8) zorgt er namelijk voor dat er veel licht op je sensor (digitale filmrolletje) komt waardoor je ook in donkere ruimtes mooie foto’s kan maken. Daarnaast kan je ook heel goed spelen met scherpte diepte. Denk bv aan een woonaccessoire scherp op de foto en de achtergrond onderscherp (dit noemt men scherpte diepte). Zelf denk ik aan de Sony RX100 serie. Dit zijn fijne camera’s met zeer lichtsterke lenzen. De prijzen beginnen bij zo’n 360 euro voor het eerste model en 460 euro voor het 2e model. Hieronder een linkje naar de verschillen.

   Sony RX100 modellen

   Verder zou ik als ik jou was eens kijken naar een statief. Dat werkt een stuk makkelijker! Een goede is bv de Hama star 61.

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 7. Beste Thijs,

  Via google kwam ik uit bij jouw site. Ik ben op zoek naar een compact camera voor gewoon gebruik (vakantie, daagjes weg en kinderen). Nu lees ik hier op jouw site dat je de Sony HX60 aanbeveelt aan diverse mensen. Mijn eisen zijn:
  – scherpe beeld- en fotokwaliteit
  – zoom bereik 20- 30 x
  – moet ook binnen in huis scherpe foto’s kunnen maken (mijn vorige camera was een Canon PowerShot SX410 IS) Hier ben ik zeker niet tevreden over. De foto’s die ik binnen gewoon in de huiskamer maakte waren gewoon niet helder.

  Is de sony hx60 waar mij ook een optie? Of zijn er inmiddels betere alternatieven beschikbaar? Mijn budget is rond de € 250.

  Ik hoor het graag van je

  Alvast hartelijk dank voor je reactie!

  1. Hi Paul,

   Bedankt voor je bericht!

   Het klopt dat ik veel mensen de HX60 aanraad. Het is namelijk een fijne compact camera met een goede prijs kwaliteit verhouding. Als ik naar je wensen kijk, denk ik dat de camera hieraan zal voldoen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de lichtsterkte van de lens van dit soort camera’s wel weer wat minder is. Ze hebben namelijk veel zoom waardoor de f-waarden (hoeveelheid licht dat in de lens komt) lager wordt. Het gevolg is dat ze meer moeite hebben met donkere omgevingen (zoals binnenshuis). Wil je binnenhuis dan ook echt lichte foto’s hebben, dan moet ik je een hele andere camera aanraden, bv de Sony RX100, maar dan heb je weer geen zoom (gaat maar tot 4x). Het is dan ook de vraag wat je echt belangrijk vind en hoeveel je er aan wilt uitgeven. Als ik naar jou budget kijk, dan denk ik dat je heel blij gaat worden van de Hx60. 🙂

   Groeten

   Thijs

 8. Hoi Thijs,
  Ik ga op reis naar Kenia en mijn vriend heeft een nikon D3200, we zouden hier graag een extra lens bij willen om de dieren goed te kunnen fotograferen. Wat kun je ons hierbij aanraden?
  Zelf zou ik ook graag een camera willen aanschaffen, ik zat zelf te denken aan een systeemcamera omdat deze wat compacter is, wat kun je me hierin aanraden en is de kwaliteit dan vele malen beter dan een compacte camera en is deze niet weer veel slechter dan een spiegelreflex?

  Hopelijk kun je me een beetje op weg helpen.

  1. Hey Ivonne,

   Bedankt voor je berichtje en wat gaaf dat jullie naar Kenia gaan! Daar kan je goed los gaan met het maken van foto’s! 🙂

   Wbt je vraag. Ik weet natuurlijk niet precies wat je budget voor een telelens is, maar ik heb wel wat adviezen. De eerste is de Nikon 200-500mm. Dit is echt een geweldige telelens voor op reis met een flink bereik. Hiermee kan je dieren op afstand erg goed fotograferen. Hij kost alleen wel wat en ik weet niet of jullie zoveel willen uitgeven. 😉 Wil je dat niet, dan zijn er ook goede andere oplossingen. Denk aan de Tamron 150-600mm (lees hier mijn review). Deze is al een stukje goedkoper. Is dit nog steeds teveel van het goed, dan kan je ook prima voor een Nikon 70-300mm gaan. Het bereik is in dit geval een stuk minder (je kan minder goed inzoomen), maar het scheelt je wel flink in je portemonnee.

   Wbt je eigen camera. Een systeem camera heeft de kwaliteiten van een spiegelreflex, maar is een stuk compacter. Het is dan ook een heel goed alternatief voor de spiegelreflex en een mooie upgrade vanuit een compactcamera (of smartphone). Een mooie camera is de Sony A6000 + 2 lenzen. Je hebt dan een vergelijkbare sensor als in de spiegelreflex van je vriend, maar wel een stuk compacter. 🙂

   Hopelijk kan je hier wat mee!

   Groet

   Thijs

 9. Hallo Thijs,

  Wat een fijne site met heel veel informatie! Graag zou ik advies willen ontvangen. Ik maak foto’s met mijn mobiel maar krijg steeds meer plezier in het fotograferen en wil daarom een camera aanschaffen
  Ik ben heel vaak op de Veluwe en maak dan veel foto’s ,ook b.v foto’s van wild maar dan zijn ze helaas tever af voor mijn mobiel.
  Die pogingen die ik heb gemaakt zijn onscherp geworden.
  Nu zat ik te denken aan een compactcamera Nikon Coolpix A900 of Canon SX 730 HS maar heb ook weer mn twijfels hierover.
  Of toch een spiegelreflexcamera?
  Ik kom er zelf niet echt uit…..
  Mijn budget is ongeveer 450 euro .Hopelijk kun jij mij een advies geven.

  Groet, Ina

  1. Hey Ina,

   Bedankt voor je reactie en compliment. 🙂

   Wbt je vraag. Om heel eerlijk te zijn kan je met de A900 of de SX730 HS wel foto’s maken van wild, maar zodra er wat minder licht is (denk aan de ochtendschemer), dan krijgen deze camera’s het toch wel erg lastig. Ze hebben namelijk lenzen die minder lichtsterk zijn (kleinere lenzen waar minder licht in valt) waardoor je toch wel bewogen beelden krijgt. In dit geval zou je dan toch voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera moeten gaan. Hier kan je namelijk een telelens op zetten die wat lichtsterker is. Het is dan alleen wel weer de vraag wat je eraan wilt uitgeven. Om eerlijk te zijn ga je het met 450 euro niet redden. 🙁 Wil je een mooie camera, dan adviseer ik je om eens te kijken naar de Nikon D3400 + 18-55 + 70-300 Dit is echt een geweldige set waarmee je helemaal los kan gaan. Zo kan je hiermee wild fotograferen icm de 70-300mm telelens, maar ook landschappen met de 18-55mm kitlens. Je zit dan alleen wel aan 750 euro, dat dan weer wel.

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groet

   Thijs

 10. Hoi Thijs,

  Wij gaan in december met de familie naar Zuid-Afrika en Botswana. We willen graag een goed compacte camera meenemen om al het moois op de foto te krijgen. Zelf weten wij weinig van camera’s wel houden we van hele mooie foto’s. We willen graag ook van vrij ver goede foto’s kunnen maken. Ons budget is ± 550,-. Zou je ons kunnen vertellen wat een goede camera voor ons zal zijn?
  We horen het graag van je.

  Groetjes,

  Noos

  1. Hi Noos,

   Bedankt voor je berichtje! En wat gaaf dat jullie naar Zuid-Afrika en Botswana gaan. Daar kan je heel mooi foto’s maken! 🙂

   Wbt de camera. Het maken van foto’s waarbij het onderwerp op een flinke afstaand staan is best lastig. Je hebt namelijk met een afstand te maken en de hoeveelheid licht die in de lens van de camera komt wordt steeds minder. Wil je dit echt goed doen, dan heb je een spiegelreflexcamera + grote telelens nodig. Je zit dan qua prijs alleen flink boven de €550. Denk in dit geval aan €10.000+, maar dan kan je wel National Geographic waardige foto’s maken. Ik kan mij goed voor stellen dat dit niet de bedoeling is, haha. Het is dan alleen de vraag of je een compacte camera wilt of toch een instap spiegelreflexcamera. De laatste is alleen wel een stuk duurder ( vanaf €750).

   Kijk je naar compacte camera’s, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden. Verwacht alleen niet magazine waardige foto’s als een onderwerp verder weg zit. In dit geval zou ik als ik jullie was eens kijken naar de Nikon P900. Dit is namelijk een compactcamera met maar liefst 83x zoom! Hiermee haal je dus met gemak een onderwerp van ver weg (lees, wildlife in Afrika 😉 ) dichterbij. Weet alleen wel dat je, wanneer de camera volledig ingezoomd is, wat minder goed kan spelen met scherpte diepte (onderwerp scherp, achtergrond onscherp). Dit heeft te maken met het diafragma van de lens die bij flink inzoomen heel groot wordt. Hierdoor maakt hij alles scherp. Wil je wel graag een onscherpe achtergrond en het onderwerp scherp? Kijk dan eens naar de Sony RX10. Dit is echt een top camera met een heel mooi diafragma over het hele zoom bereik waardoor je dus wel die mooie onscherpe achtergronden krijgt. Hij zoomt alleen wel wat minder ver in (8,3x) maar om eerlijk te zijn denk ik dat je wel heel veel plezier zult hebben van deze camera. Dit moois heeft alleen wel 1 nadeel, hij kost namelijk 750 euro (boven je budget). Om eerlijk te zijn is hij het wel waard want in deze klasse camera’s (compact met veel zoom) is er in mijn optiek geen betere dan de RX10.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 11. Hoi Thijs…ook ik ga maar eens bij je te rade. Ik heb me 1.5 jr geleden laten overhalen een Nikon CP P900 aan te schaffen. Naast dat het net voelt of je koffer nog om je nek hangt, is bij (naar nu blijkt) de beeldstabilisator kapot. Waarschijnlijk al bij aankoop, want de foto’s die ik heb gemaakt, hebben allemaal een ronde hoek aan alle kanten. Erg teleurstellend voor zo’n dure camera. Repareren bij Nikon duurt zo’n 6 weken en ik vertrek binnen een week op vakantie. Ik voel er niks voor om weer 600/700 euro uit te geven, dus ik zoek een aardig toestel voor rond de 200/230 euro. Maar….ik heb weinig oplaadpunten tijdens de reis, dus een sterke batterij is nodig. Daarnaast houd ik van het fotograferen van mens en dier en houd ik van scherpe foto’s (vooral object) en reële kleuren. Ik vind het fijn als de camera meedenkt. Heb je een advies voor me? Vast erg bedankt. Groetjes Renate

  1. Hey Renate,

   Bedankt voor je reactie en excuus voor mijn verlate reactie. Het was erg druk de afgelopen tijd en was nog niet aan je vraag toegekomen. Nu lees ik net dat je binnen een week op vakantie ging. Heb je nog hulp nodig of is het inmiddels al gelukt? 🙂 Als ik je nog kan helpen hoor ik het graag!

   Greets

   Thijs

 12. Beste Thijs,

  Ik maak veel fietstochtjes en hou er vooral van om dieren die ik onderweg tegenkom te fotograferen, koeien, schapen, eenden, reigers enz, vaak staan ze nogal een eindje verderop in de weide, wat kan u mij aanbevelen, hoeveel zoembereik zou handig zijn om toch mooie plaatjes te kunnen maken van de dieren,, Dank u Budget is rond de 250 euro

  1. Hey Mieke,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik denk dat je heel gelukkig gaat worden van de Sony HX60V. Dit is een compacte camera met een flink bereik van 30x zoom. De kwaliteit is erg goed dank zij de hoogwaardige lens in de camera. Weet alleen wel dat het fotograferen van dieren op afstand met compactcamera vrij lastig is. Wil je echt mooie beelden hebben, dan ben je genoodzaakt om naar een spiegelreflex of systeemcamera + telelens te gaan. Je zit dan qua prijs alleen weer vele malen hoger. Je moet dan rekenen op minimaal 1500 euro. 🙂

   Hopelijk kan je hier wat mee!

   Groet

   Thijs

 13. Hallo Thijs

  Een vriendin van mij heeft een kledingsite en nu maak ik de foto’s als ze de kleding draagt maar aangezien ik er geen tijd meer voor heb wilt ze het zelf gaan doen, welke camera wat ze op statief kan zetten is het beste en ook betaalbaar? En bestaat er dan ook iets als een bluetooth apparaatje dat ze dan in haar hand houdt als ze in de goede positie staat en de foto gemaakt kan worden?
  Ben benieuwd want heb al heel het internet voor haar afgezocht maar zie door de bomen het bos niet meer. Wat wel handig is voor haar heb ik gelezen dat ze een kantelscherm moet hebben voor haar selfies, ik hoor heel graag welke jij haar zou aanraden.
  Alvast bedankt voor je reactie,
  groetjes mallika

  1. Hey Mallika,

   Bedankt voor je reactie!

   Als ik jullie was zou ik eens kijken naar de Sony HX90V. Dit is een compactcamera met zeer goede prestaties. Daarnaast heeft de camera een groot kantelbaar scherm waardoor je goed ziet wat je vastlegt. Ook beschikt de camera over wifi en bluetooth waardoor je hem van afstand kan bedienen. Zelf zou ik trouwens eerder werken met een timer, omdat je anders iets in je hand hebt wat je weer op de foto ziet. 🙂

   Hopelijk kunnen jullie hier iets mee!

   Greets

   Thijs

 14. Hoi Thijs,

  kan je misschien aangeven welke camera uit dit overzicht de kortste autofocus- en reactietijd heeft?

  bvd!

  Groeten,

  Michiel

 15. Hoy Thijs,
  Ik zoek een compacte camera (tot een max grootte van de Olympus pen, half kleinbeeld), maar dan bruikbaar onder alle omstandigheden, dus onderwaterbestendig, met GPS tagging) een goed bruikbare lens bv, vanaf 60 cm tot oneindig) wifi, bluetooth niet nodig, maar wel verwisselbare accu’s en geheugenchips. Bestaat er zoiets? Deze camera is bedoeld om continu bij de hand te hebben tijdens mijn “safari’s” Ik mis zoiets node, zeker in ons onzeker klimaat. Soms kun je goede foto’s maken, maar dan moet ik niet van alles in-uit elkaar hoeven te schroeven, tent tegen regen op te bouwen etc.
  Is er zoiets? Hoe sneller en geavonceerder de processor is, hoe liever…maar vooral betrouwbaar.

  Groeten uit Limburg,

  Joep

  1. Hey Joep,

   Bedankt voor je reactie!

   Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Nikon 1 AW. Dit is een systeemcamera die flink wat kan hebben. Mocht je budget echter wat ruimer zijn dan is de Leica X-U Typ 113 jouw camera. Deze camera is namelijk gemaakt om onder extreme omstandigheden top te presteren. De bouwkwaliteit en kwaliteit van deze camera is zeer hoog.

   Hopelijk kan je hier wat mee! 🙂

   Groet

   Thijs

 16. Hoi Thijs,

  Na al dat vergelijken komt het ook mijn neus uit 🙂
  Het is altijd wel iets. Te lichte batterij, geen kantelbaar scherm, te klein diafragma etc.
  Je komt zot van al die reviews. Moet vooral compact zijn en mooie foto’s in zowel weinig licht als bij veel licht.
  Kantelbaarscherm is bijna ook een must met een gezin denk ik dan (selfies) Maar daar is dan al het eerste probleem, sommige uitstekende toestellen hebben dit niet…
  Ik neem mixed foto’s van gezin, tot reizen, landschappen, kunst etc. meestal geen bewegende beelden.
  Ik kwam uit op de Sony RX100 III & Canon Powershot G7 II. Mits het 1″ processor. Maar Panasonic heeft ook zulke mooie toestellen zoals de LX100, LX10, ZS100… (maar dan geen kantelbaar scherm)
  Zou vooral graag nog zelf wat manueel kunnen doen mits ik fotografie liefhebber ben en wil bijleren maar bijna geen ervaring heb.
  Vrees dat ik het kantelbaarscherm zal moeten teweeg laten maar zal ik het mij dan niet beklagen achteraf is de vraag…
  Of blijf ik toch best bij de 1/2.3″ processor toestellen? Maar dan boet ik in weinig licht en fotokwaliteit.

  Graag jou mening aub 🙂
  Alvast bedankt

  Grts,

  Lars

  1. Hey Lars,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik kan mij voorstellen dat je gek wordt van alle vergelijkingen. Er zijn immers flink wat camera’s op de markt!

   Zoals ik het zie ben je op zoek naar een goede allround camera. En wat voor camera! Je hebt al een aantal zeer goede modellen er tussenuit gehaald. Voor het gemak heb ik even de G7 II, RX100 III en de LX100 uitgelicht en naast elkaar gezet (zie deze link voor alle specs op een rijtje).

   De gelijkenissen tussen deze camera’s:

   Ze hebben allemaal een goede sensor
   Ze hebben allemaal een geweldige lichtsterke lens (f/1.7-1.8 tm f/2.8)
   Ze zijn allemaal erg snel (8-11 beelden per seconde)

   Maar…. er zitten wel verschillen tussen. Wat zijn naar mijn mening de minpunten?

   LX100: toch de ‘kleinere’ sensor. Uiteindelijk hou je minder pixels over. Daarnaast heeft deze geen kantelbaar scherm en dit is toch iets dat je graag wilt. Ik zou deze dus wegschrijven.
   RX100: het is een geweldige camera, maar heeft vrij weinig zoom. Hier ga je op een gegeven moment toch tegenaan lopen. Ik zou deze dus zelf afschrijven (al vind ik het echt een top camera)
   G7 II: eigenlijk de ‘beste’ van het stel. Hij heeft een goede sensor, een lichtsterke lens en heeft ook nog eens een prima zoombereik (4,2x wat goed is voor deze lichtsterke lens). Daarnaast heeft hij een kantelbaar scherm!

   Al met al zou ik je dus adviseren om voor de G7 te gaan. Ik denk dat deze camera het beste bij je wensen past. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 17. Beste Thijs ik heb een compact camera Sony DSCW240 die het begeven heeft: de lens gaat in en uit. Ik zoek een nieuwe tot ong 300 euro. Ik lees hier veel goeds over Sony camera’s maar ik twijfel omdat mijn huidig toestelletje nogal last heeft van puprple fringing wat ik zeer vervelend vind. Dacht daarom een Canon te verkiezen of het zou moeten dat de Sony DSC HX 60 daar geen last van heeft. Wat met de Canon SX730 HS. Foto’s als hobby en te delen met vrienden en af een toe eentje afdrukken

  1. Hey Lydia,

   Bedankt voor je reactie.

   Om eerlijk te zijn zijn zowel de Hx60 als de SX730 goede compactcamera’s. Kijk ik alleen naar de prijs/kwaliteit verhouding dan levert de HX60 je net wat meer. Hij is namelijk voordeliger in prijs maar onderdoet niet in beeldkwaliteit. Het enige wat de SX730 wel als extra heeft is een GPS functie. Je ziet dus waar je je foto hebt gemaakt. Mocht je hier geen waarde aan hechten, dan zou ik voor de Sony HX60 gaan. 🙂

   Groeten

   Thijs

 18. Beste Thijs, ik zoek een compact camera die redelijk lichtgevoelig is. Ik heb een budget van rond de 250 euro. Ik heb de Sony DSC-WX220, Sony Cybershot DSC-HX60 en de Nikon Coolpix A300 compact camera voorbij zien komen. Alle worden door fotografen geadviseerd voor mensen met een beperkt budget. Welke zou jij adviseren en waarom?

  1. Hey Karin,

   Ik zou zelf voor de HX60 gaan. Dit is een hele fijne compactcamera met flink wat zoom, een goede lens en een goede sensor. Daarnaast was dit ook de beste koop volgens de consumentenbond. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groet

   Thijs

 19. Beste Thijs,
  Ik ben op zoek naar een camera onder de 500 euro voor scherpe kleurechte foto’s van korte afstand. Bedoeld voor gebruik in dermatologische praktijk voor snel vastleggen huidafwijkingen. Wat adviseert u? Ik zit te denken aan de Canon PowerShot G9

  1. Beste DEM Tiemens,

   Bedankt voor je berichtje.

   De Canon G9 mark II is in mijn optiek een geschikte camera. Je kan namelijk vanaf 5 cm scherpstellen en aangezien de camera over een 1 inch sensor beschik is de fotokwaliteit hoog. Een mogelijk alternatief is de Sony RX100 II. Deze camera stel ook op 5cm scherp en heeft ook een 1 inch sensor, echter heeft deze als extra voordeel dat de lens wat lichtsterker is. Hierdoor kan je met weinig licht nog beter een foto maken.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder. 🙂

   Groet

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)