Top 10 beste spiegelreflexcamera’s 2017


Welke spiegelreflexcamera moet ik kopen?

Ben je van plan om een spiegelreflexcamera te gaan kopen, maar kom je er niet helemaal uit en weet je niet wat je moet kiezen? Neem dan eens een kijkje naar onderstaande top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2017. Deze top 10 is samengesteld uit diverse camera testen, (online) reviews en mijn eigen ervaring (10+ jaar) als fotograaf. Zelf heb ik al meerdere spiegelreflexcamera’s versleten en hou ik de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Omdat ik het leuk vind om kennis te delen heb ik mijn ervaring op papier gezet met deze top-10 beste spiegelreflexcamera’s 2017 als resultaat. Ik hoop dat dit je verder kan helpen in jouw zoektocht naar de beste spiegelreflexcamera. Kom je er toch nog niet uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’ of ‘Spiegelreflexcamera voor beginners’. Hierin geef ik handige tips waarop je kan letten bij de aankoop van een digitale camera. Uiteraard kan je ook onderaan deze pagina een reactie achterlaten met een vraag. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug! Tenslotte kan je ook kijken naar de best verkochte compact camera's van dit moment

In dit artikel:

Hieronder vind een overzicht met de top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2017. Ik heb de lijst opgebouwd van instap / beginner naar professionele gebruiker. Verder geef ik ook uitleg welke andere testen er zijn waarin camera’s beoordeeld worden:

1. Nikon D3400
2. Nikon D5300
3. Canon EOS 1300D
4. Canon EOS 750D
5. Canon EOS 80D
6. Nikon D7500
7. Canon EOS 7D mark II
8. Nikon D500
9. Canon EOS 5D mark IV
10. Nikon D850

Verder zijn er ook diverse testen waarin spiegelreflexcamera's beoordeeld worden. Onderstaand een overzicht van de meest bekende testen:

a. Spiegelreflexcamera testen van de Consumentenbond
b. Spiegelreflexcamera testen met een EISA award
c. Spiegelreflexcamera testen met een TIPA award

De top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2017:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste spiegelreflexcamera's van 2017 zien.

1. De Nikon D3400

De Nikon D3400 is de (Nikon) spiegelreflexcamera voor beginners. Hij is heel eenvoudig in gebruik en is zelfs uitgerust met ingebouwde hulpprogramma’s. Met deze hulpprogramma’s leer je al fotograferend hoe de spiegelreflexcamera werkt. Zo leer je eenvoudig hoe je een portretfoto of sportfoto maakt. Verder beschikt de Nikon D3400 over een geweldige sensor die, eerlijk is eerlijk, het wint van Canon. De scherpte en prestaties onder donkere omstandigheden zijn erg goed. Verder deel je foto’s eenvoudig via bluetooth en via de gratis Nikon App. De Nikon D3400 is verkrijgbaar met een 18-55mm VR lens. Dit objectief is een fijne starterslens waarmee je zowel portretten als landschappen kan fotograferen. Daarnaast is de lens uitgerust met beeldstabilisatie (Vibration Reduction) waardoor lichte trillengen worden gecorrigeerd.


nikon d3400 camera

Plus en minpunten van de Nikon D3400
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
11 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Bluetooth zodat je foto’s kan delen
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm

In mijn optiek is de Nikon D3400 op dit moment de beste spiegelreflexcamera voor beginners. De camera beschikt over een geweldige sensor (levert mooie beelden) en is zeer eenvoudig in gebruik. Ben je op zoek naar je eerste spiegelreflexcamera? Dan is de D3400 de camera voor jou!

Bekijk de Nikon D3400.

2. De Nikon D5300

De Nikon D5300 is het grotere broertje van de Nikon D3400. Het fototoestel is zeer eenvoudig in gebruik maar heeft je net wat meer te bieden ten opzichte van de D3400. Denk aan meer scherpstelpunten (39 vs 11) waardoor hij vooral voor sport- en natuurfotografen een betere keuze is. Daarnaast heeft de D5300 een kantelbaar scherm waardoor je hoge en lage standpunten kan innemen. Foto’s deel je eenvoudig via wifi (de D3400 maakt gebruik van bluetooth) en dankzij de GPS module weet je precies waar jij je foto hebt gemaakt. Tenslotte beschikt de Nikon D5300 over een stereo microfoon wat hem zeer geschikt maakt voor het opnemen van video’s. De meegeleverde 18-55mm VR lens is Nikon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.nikon d5300 camera
Plus en minpunten van de Nikon D5300
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
Stereo microfoon
39 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
GPS en Wifi
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

Ben je op zoek naar je eerste spiegelreflexcamera en wil je net wat meer dan de D3400? Ga voor de Nikon D5300! De camera heeft net wat betere specificaties en is dankzij zijn snelheid ideaal voor mensen die foto’s willen maken langs het sportveld.

Bekijk de Nikon D5300

3. De Canon EOS 1300D

De Canon EOS 1300D is een ideale spiegelreflexcamera voor beginners. De camera is eenvoudig in gebruik en wordt standaard geleverd met een 18-55mm kitlens. Met dit objectief heb je een variabel bereik waardoor je zowel landschappen / architectuur, als portretten kan vastleggen. De spiegelreflexcamera beschikt over automatische standen (zoals portret, sport en landschap) waardoor je eenvoudige de juiste instellingen te pakken hebt en een mooie foto kan maken. Verder zijn er standen waarin je zelf alles kan controleren (de zogenaamde M-stand) zodat je het maximale uit het fototoestel haalt. Dit is ideaal als je meer met fotografie wilt gaan doen zoals een fotocursus. De 1300D beschikt over wifi en NFC. Hierdoor deel je snel een eenvoudig je foto’s op social media.canon eos 1300d
Plus en minpunten van de Canon EOS 1300D
Beste koop consumentenbond 2017
Goede prijs / kwaliteit verhouding
18 megapixels foto en full HD video
9 scherpstelpunten
Wifi en NFC
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm
Met 3 beelden per seconde niet super snel

In mijn optiek is de Canon EOS 1300D een hele goede spiegelreflexcamera voor de beginnende fotograaf. Hij is eenvoudig in gebruik en heeft een hele vriendelijke prijs.

Bekijk de Canon EOS 1300D

4. De Canon EOS 750D DSLR

De Canon EOS 750D is het grote broertje van de Canon EOS 1300D. In vrijwel alle opzichte heeft de 750D je meer te bieden dan de 1300D. Zo beschikt de sensor over meer megapixels (24,2 megapixels vs 18 megapixels) en is ook de snelheid opgekrikt. De Canon EOS 750D schiet namelijk tot 5 beelden per seconde en heeft 19 scherpstelpunten. Verder heeft hij een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Ideaal als je een laag of hoog standpunt wilt gebruken. Uiteraard is de Canon EOS 750D eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 1300D over automatische en handmatige standen. Je foto’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.canon eos 750d
Plus en minpunten van de Canon EOS 750D
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
19 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en NFC
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

Begin je met fotografie en ben je op zoek naar een spiegelreflexcamera met net wat meer inhoud? Dan is de Canon 750D jouw camera!

Bekijk de Canon EOS 750D

5. De Canon EOS 80D

De Canon EOS 80D is een semi-professionele spiegelreflexcamera. Het toestel heeft een robuuste behuizing en kan tegen een spatje water of stof. Omdat de camera tot 7 beelden per seconde kan vastleggen en over 45 autofocus punten beschikt (zijn voorganger, de Canon EOS 70D had er 19), is het een ideale spiegelreflex camera voor natuur- en sportfotografen. Het touchscreen scherm is kantelbaar waardoor je vanuit diverse hoeken kan fotograferen. Daarnaast maakt het kantelbare scherm de camera ook ideaal voor het maken van vlogs. De ISO gevoeligheid loopt van ISO 100 tot en met ISO 25.600 waardoor je in omstandigheden met weinig licht ook goed foto’s kan maken. Let wel, als je boven de ISO 6.400 komt worden de beelden toch wel wat korreliger. Verder beschikt de Canon 80D over een ingebouwde time-lapse functionaliteit. Zo maak je in een handomdraai mooie video’s die je vervolgens, net zoals je foto’s, eenvoudig kan delen dankzij de ingebouwde Wifi module.
Plus en minpunten van de Canon EOS 80D
Zeer robuuste bouw en kan tegen een stootje
24,2 megapixels foto en full HD video
45 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en NFC
Ingebouwde time-lapse functionaliteit
Geen 4K video mogelijkheid

Ben je op zoek naar een serieuze spiegelreflexcamera? Dan is de Canon 80D echt iets voor jou. Het fototoestel is gemaakt voor het serieuze werk, schiet tot wel 7 beelden per seconde en kan tegen een spatje & stof. Het maakt de camera de ideale partner voor landschap-, bruids-, sport- en portretfotografen.

Bekijk de Canon EOS 80D

6. De Nikon D7500

De Nikon D7500 is een serieuze spiegelreflexcamera die ontwikkeld is voor semi-professionele fotografen. Het fototoestel beschikt over een krachtige 20,1 megapixel sensor die ISO waarden tot 51.200 aan kan. Verder beschikt de D7500 over een zeer geavanceerd autofocussysteem met maar liefst 51 scherpstelpunten (dit zijn er 6 meer dan het vergelijkbare model van Canon, de 80D) en schiet tot 8 beelden per seconde. Video’s neem je op in 4K of Full HD en kunnen door middel van een ‘clean’ HDMI-out ongecomprimeerd door worden gezet naar een externe recorder. Het geluid neemt de Nikon D7500 op in stereo dankzij de ingebouwde microfoons. In 2017 is de Nikon D7500 uitgekozen tot ‘Beste product 2017-2018’ in de categorie semi-professionele camera’s door de European Imaging and Sound Association (EISA).
Plus en minpunten van de Nikon D7500
Robuuste magnesiumlegering bouw
20,9 megapixels foto
4K Ultra HD video met stereo geluid
51 scherpstelpunten
8 beelden per seconde
Wifi en bluetooth
Ingebouwde 4K time-lapse functionaliteit
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen
De camera heeft slechts 1 geheugenslot
Niet spatwater- en stofbestendig

Ben je op zoek naar een serieuze Nikon spiegelreflexcamera? Dan is de Nikon D7500 een uitstekende keuze. Of het nu om fotografie of het opnemen van video’s gaat, de D7500 kan het allemaal aan. Het is de ideale spiegelreflexcamera voor de semi-professionele fotograaf.

Bekijk de Nikon D7500

7. De Canon EOS 7D mark II

De Canon EOS 7D mark II is speciaal voor één doel ontwikkeld, snelheid!. De camera is een serieus werkpaard en schiet tot wel 10 beelden per seconde. En doordat je over 65 scherpstelpunten beschikt mis je geen moment! Het is dan ook bij uitstek de spiegelreflexcamera voor sport-, natuur-, en vogelfotografen. Maar de camera heeft meer te bieden dan enkel snelheid. Zo gaat de ISO tot 51.200 en beschikt de fotocamera ook over een Full HD video functie. De buitenkant is gemaakt van magnesiumlegering waardoor hij naast stof, ook spatwaterdicht is. Hierdoor kan je met een gerust hart op pad met de 7D mark 2.
Plus en minpunten van de Canon EOS 7D mark II
Spatwater- en stofbestendig
20,2 megapixels foto en full HD video
65 scherpstelpunten
10 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + CF)
GPS
Geen kantelbaar scherm
Geen ingebouwde wifi (een losse wifi adapter wordt meegeleverd)

Ben je gek van natuurfotografie of sportfotografie en ben je op zoek naar een snelle camera? Dan is de Canon EOS 7D mark II een perfecte keuze! De camera is met 10 beelden razendsnel waardoor je geen moment meer mist!

Bekijk de Canon EOS 7D mark II

8. De Nikon D500

De Nikon D500 is een zeer serieuze en snelle spiegelreflexcamera. Het fototoestel beschikt over maar liefst 153 scherpstelpunten en schiet tot 10 beelden per seconde. Dit maakt de camera dan ook zeer geliefd onder sport- en natuurfotografen. Video’s worden opgenomen in 4K/UHD met framerates van 30, 25 en 24 frames per seconde. Uiteraard kan je ook nog ‘gewoon’ in Full HD opnemen met framerates van 60, 50, 30, 25 en 24 beelden per seconde. De ISO prestaties van de Nikon D500 zijn zeer indrukwekkend. Zo loop de ISO op tot 51.200 en kan hij zelfs worden uitgebreid naar 1.640.000! Beelden worden dan wel erg korrelig, maar toch! Het delen van foto’s en video’s kan zeer eenvoudig dankzij de ingebouwde wifi en bluetooth modules. Het enige wat de camera mist is een ingebouwde flitser. Je zal dus een losse rapportage flitser moeten gebruiken.
Plus en minpunten van de Nikon D500
Spatwater- en stofbestendig
20,9 megapixels foto en 4K video
153 scherpstelpunten
10 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + XQD)
Wifi, NFC en bluetooth
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen
Geen ingebouwde flitser
Geen GPS

Ben je een Nikon fotograaf en dol op sport- of natuurfotografie? Dan is de Nikon D500 een must have! De camera beschikt over maar liefst 153 scherpstelpunten en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Hierdoor mis je geen moment!

Bekijk de Nikon D500

9. De Canon 5D mark IV

De Canon EOS 5D mark IV is het professionele model van Canon. De camera beschikt over een full frame sensor met maar liefst 30,4 megapixel. De ISO loopt van ISO 50 tot maximaal 102.400 waardoor je in vrijwel iedere omstandigheid een foto kan maken. De autofocus is afkomstig uit het topmodel, de Canon EOS 1Dx mark II (het snellere broertje), en beschikt over 61 autofocuspunten waarvan 5 dual cross-type en 41 cross-type. Met de Canon 5D mark IV kan je snelle beelden vastleggen dankzij de 7 beelden per seconde die de camera kan schieten. Filmen kan uiteraard ook. Dit kan in 4K HD met 30 frames per seconde of Full HD met 60, 05, 30, 25 of 24 frames per seconde. In 2017 is de Canon 5D mark IV uitgekozen tot ‘Beste product 2017-2018’ in de categorie professionele DSLR camera’s door de European Imaging and Sound Association (EISA). Daarnaast heeft de camera ook een TIPA award gewonnen.
Plus en minpunten van de Canon 5D mark IV
4K video met 30 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
61 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + CF)
Wifi, NFC en GPS
Geen ingebouwde flitser
Geen kantelbaar scherm

Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek je het beste van het beste? Kijk dan eens naar de Canon EOS 5D mark IV. De camera beschikt over een full frame sensor die contrastrijke beelden schiet met een snelheid van 7 beelden per seconde. Het is het ideale werkpaard voor de professionele fotograaf.

Bekijk de Canon 5D mark IV

10. De Nikon D850

Ik sluit deze top 10 beste spiegelreflexcamera’s 2017 af met een topmodel van Nikon, de Nikon D850. Het is een geweldige camera met zeer indrukwekkende prestaties. Het fototoestel beschikt namelijk over een 45,7 megapixel tellende full frame sensor. Deze sensor legt beelden met een indrukwekkend dynamisch bereik vast waardoor je als fotograaf het maximale uit je foto’s kan halen. Maar ook de snelheid van de camera is zeer indrukwekkend. Zo beschikt de camera over 153 scherpstelpunten (geleend uit het topmodel, de Nikon D5), en schiet de D850 tot 7 beelden per seconde. Omdat de buffer pas na 51 beelden vol zit kan je een behoorlijke reeks vastleggen. Naast fotografie is de D850 ook ideaal voor de videografen onder ons. De fotocamera kan namelijk 4K-UHD beelden vast leggen met een framerate van 30 beelden per seconde. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om 8k timelapses te maken! De camera is op moment van schrijven pas net uit en heeft nog geen prijzen kunnen winnen. Maar ik ben er van overtuigd dat de camera aan het einde van 2017 of begin 2018 meerdere prijzen in de wacht zal slepen.
Plus en minpunten van de Nikon D850
4K video met 30 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
153 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + XQD)
Wifi en bluetooth
Geen ingebouwde flitser
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen

Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek naar een allround camera? Zoek niet verder! De Nikon D850 is de spiegelreflexcamera voor jou! Het fototoestel heeft namelijk een indrukwekkende snelheid van 7 beelden per seconde, maar beschikt ook over een fenomenale sensor waarmee je landschappen, portretten en zelfs 4K video’s kan vastleggen. Het is een geweldig werkpaard voor de professionele fotograaf.

Bekijk de Nikon D850

11. Spiegelreflexcamera testen van de Consumentenbond

Denk je aan een onafhankelijk testbedrijf, dan denk je aan de consumentenbond. Ook spiegelreflexcamera’s worden door de consumentenbond onder de loep genomen. Zo hanteert de consumentenbond twee categorieën, namelijk beste koop en best getest. Bij spiegelreflexcamera’s test de consumentenbond op kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

11a. Spiegelreflexcamera’s met het predikaat: beste koop

Spiegelreflexcamera’s met het label ‘beste koop' hebben een prijs-kwaliteit cijfer van 6 of hoger. Bekijk hier de beste koop spiegelreflexcamera's volgens de consumentenbond, zoals de Canon EOS 1300D.

11b. Spiegelreflexcamera’s met het predikaat: best getest

Spiegelreflexcamera’s met het predikaat ‘best getest' scoren volgens de consumentenbond hoog op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Bekijk hier de beste geteste spiegelreflexcamera’s volgens de consumentenbond, zoals de Nikon D500.

12. Spiegelreflexcamera’s met een EISA award

De European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerking tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 landen. Een breed scala aan producten, zoals ook spiegelreflexcamera’s, worden getest op kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Ieder jaar worden de zogenaamde EISA awards uitgereikt en enkel de beste producten krijgen dit predikaat. Bekijk hier de beste spiegelreflexcamera’s volgens EISA.

13. Spiegelreflexcamera’s met een TIPA award

De Technical Image Press Association (TIPA) is, net zoals EISA, een samenwerking tussen tijdschriften. TIPA maakt echter ook gebruik van individuele testers waardoor het uiteindelijk meer diversiteit bevat. Een product, of in dit geval een spiegelreflexcamera, krijgt een TIPA award als het product voldoet aan diverse eisen. Denk aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een zeer goede gebruikersgemak, een hoogwaardig design en ergonomie en ook moet het product gebruik maken van geavanceerde technologieën. Jaarlijks worden de TIPA awards uitgereikt. Bekijk hier de beste spiegelreflexcamera's volgens TIPA.

14. Gebruikte bronnen

Inmiddels hou ik mij al meer dan 10 jaar bezig met digitale fotografie. Ik lees bij de aanschaf van een digitale camera diverse websites, magazines en testrapporten. Al mijn kennis heb ik, samen met de kennis van externe bronnen, gebruikt om deze top-10 beste spiegelreflexcamera’s 2017 samen te stellen. Ik heb onder andere gebruik gemaakt van onderstaande magazines en websites:

Bron:
TijdschriftenNatuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig
Tweakers

15. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2017. Ik hoop dat mijn uitleg je heeft geholpen on jouw zoektocht naar de ideale spiegelreflexcamera. Ben je er nou toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug en denk graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue of CameraNu.nl.

Camera winkels:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

2 reacties “Beste spiegelreflexcamera’s 2017

 1. Hallo Thijs,
  Wat een mooie website met veel informatie !
  Graag zou ik een advies willen ontvangen .Ik maak nog steeds foto’s met mijn mobiel maar omdat ik het fotograferen steeds leuker begin te vinden wil ik een camera aanschaffen .
  Ik ben vaak in de natuur te vinden en maak veel foto’s.
  Foto’s van veraf zijn onduidelijk. Nu wil ik een spiegelreflexcamera aanschaffen.
  Mijn budget is ongeveer 475 euro.
  Wat raad jij mij aan?

  1. Hey Ina,

   Bedankt voor je reactie!

   Gezien je wensen en je budget zou ik eens kijken naar de Canon EOS 1300D + 18-55mm lens. Dit is namelijk een ideale lens voor beginners en qua prijs is hij erg voordelig. Omdat je ook natuur gaat fotograferen kan ik je ook een Tamron 70-300mm erbij aanraden. Dan zit je namelijk ook voor de verre afstanden helemaal goed! 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)