Top 10 beste systeemcamera’s 2018


Welke systeemcamera moet ik kopen?

Ben je op zoek naar een systeemcamera, maar heb je geen idee welk merk of model je moet kopen? Kijk dan eens naar onderstaande top 10 beste systeemcamera’s van 2018. Ik heb deze top 10 systeem camera’s samengesteld uit mijn eigen 10+ jaar ervaring als fotograaf, diverse (online) systeemcamera-reviews en diverse camera testen. Zelf heb ik meerdere camera’s in mijn bezig en ook heb ik er meerdere versleten. Omdat fotografie mijn passie is hou ik alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. En omdat ik het heel erg leuk vind om mijn kennis te delen, heb ik mijn ervaringen op papier gezet. Het resultaat is deze top 10 beste systeemcamera’s van 2018. Ik hoop je hiermee verder te kunnen helpen in jouw zoektocht naar jouw ideale systeemcamera. Kom je er na het lezen van deze top-10 toch nog niet helemaal uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’. Hierin geef ik handige tips waarop je kan letten bij de aankoop van een digitale camera. Natuurlijk kan je onderaan dit artikel ook een reactie achterlaten met daarin je vraag of twijfels. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug!

In dit artikel:

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste systeemcamera’s van 2018 zien. Ik begin de lijst met een goede instapcamera, de Canon EOS M10 en ga vervolgens door naar camera’s die zowel hobbymatig als professioneel goed te gebruiken zijn. De lijst is opgebouwd uit mijn persoonlijke ervaring als fotograaf. Daarnaast heb ik ook naar diverse reviews gekeken, zoals de onderzoeken van de Consumentenbond, diverse fotografie vakbladen en diverse fotografie websites. Onder deze camera’s zal ik hier dieper op ingaan en vertel ik welke testen er allemaal zijn waarin systeemcamera’s beoordeeld worden:

De top 10 beste systeemcamera’s van 2018:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste systeemcamera's van 2018 zien:

1. Canon EOS M10 zwart + 15-45mm IS STM
2. Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS
3. Panasonic Lumix DMC-GX80 + 14-140mm
4. Sony Alpha A7 II + 28-70mm OSS
5. Fujifilm X-T2 Zwart + 18-55mm
6. Panasonic Lumix DC-GH5S
7. Olympus E-M1 Mark II + 12-40mm
8. Leica CL + 18-56mm
9. Sony Alpha A9
10. Hasselblad X1D-50c

Er zijn diverse camera testen waarin systeemcamera’s beoordeeld worden. De meest bekende camera testen zijn:

a. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond
b. Systeemcamera testen met een EISA award
c. Systeemcamera testen met een TIPA award

1. De Canon EOS M10 + 15-45mm IS STM

De Canon EOS M10 + 15-45mm IS STM is de ideale (Canon) systeemreflexcamera voor beginners. De camera is zeer eenvoudig in gebruik en is voorzien van een Creative Assist functie waarmee je in een handomdraai leert hoe de camera werkt. Dankzij deze functie leer je onder andere hoe je portretfoto’s of sportfoto’s maakt. Verder zit er op deze systeemcamera een kantelbaar touchscreen waardoor je ook video’s / vlogs kan maken. Wil je vervolgens je foto’s of video’s delen via social media (zoals Instagram)? Geen probleem! Op de Canon EOS M10 zit namelijk wifi waardoor je via de speciale Canon Photo Companion-app (moet je even op je telefoon zetten) eenvoudig je foto’s van je camera download. Deze kan je daarna uiteraard delen op Instagram of Facebook. De meegeleverde lens is lekker licht en heeft een mooi bereik van 15 tot 45mm. Met dit bereik kan je zowel landschappen als portretten fotograferen. Daarnaast is de lens uitgerust met beeldstabilisatie zodat lichte trillengen worden gecorrigeerd. Wil je onderwerpen fotograferen die wat verder zijn? Kijk dan naar de set inclusief de 55-200mm telelens.


Plus en minpunten van de Canon EOS M10:
Beste koop volgens De Consumentenbond
Ideale beginners systeemcamera
Goede prijs / kwaliteit verhouding
18 megapixels foto en full HD video
49 scherpstelpunten en 4,6 beelden per seconde
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Je kan geen losse flitser monteren

» Meer informatie

De beste systeemcamera to 400 euro

Naar mijn mening is de Canon EOS M10 op dit moment de beste systeemcamera onder de 400 euro en een ideale systeemcamera voor beginners. Hij is eenvoudig in gebruik, is uitgerust met een kantelbaar scherm, beschikt over wifi en heeft uiteindelijk veel value for money. Ben jij op zoek naar een eerste systeemcamera? Neem dan zeker een kijkje naar dit model van Canon!

Bekijk de Canon EOS M10 + 15-45mm IS STM

2. De Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS

De Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS is een zeer geschikte systeemcamera voor zowel beginnende fotografen als amateur fotografen. De camera is eenvoudig in gebruik en beschikt over een zeer goede en snelle hybride autofocus. Hierdoor verloopt de scherpstelling super snel en heb jij je onderwerp altijd scherp in beeld. Daarnaast schiet de camera met 11 beelden per seconde waardoor je de camera zeer goed kan gebruiken voor sportfotografie. Neem hem dus met een gerust hart mee naar de sportwedstrijd van je zoon of dochter. Wil jij je beelden delen via Social Media? Ook dit kan met de Sony Alpha A6000. Deze systeemcamera beschikt namelijk over wifi en NFC waardoor je eenvoudig de beelden naar je telefoon of tablet overzet. Verder wordt er een compacte lens meegeleverd met een bereik van 16mm tot en met 50mm. Deze lens kan je goed gebruiken om bijvoorbeeld landschappen of portretten vast te leggen. En omdat Sony deze lens heeft uitgerust met beeldstabilisatie worden lichte trillengen gecorrigeerd. Wil je onderwerpen op de foto zetten die verder weg zijn? Zoals een sporter op een sportveld? Kijk dan eens naar de Sony Alpha A6000 + 16-50mm + 55-210mm. Dit is namelijk een set inclusief telelens waardoor je nog meer kan inzoomen.Plus en minpunten van de Sony Alpha A6000:
Ideale systeemcamera voor sport of natuur
179 scherpstelpunten en 11 beelden per seconde
24,3 megapixels foto en full HD video
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar scherm
Losse flitser kan je via een flitsschoen aansluiten
Geen touchscreen
Niet waterbestendig
Je kan niet in 4K filmen

» Meer informatie

De beste systeemcamera tot 600 euro: de Sony Alpha A6000

In mijn optiek is de Sony Alpha A6000 de beste systeemcamera tot 600 euro. De camera heeft namelijk een super goede autofocus, schiet tot 11 beelden per seconde en is uitgerust met een kantelbaar scherm. Daarnaast zit er ook wifi en NFC op waardoor je foto’s eenvoudig kan delen. Ben jij op zoek naar een snelle en betaalbare systeemcamera? Neem dan zeker een kijkje naar de Sony A6000.

Bekijk de Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS

3. De Panasonic Lumix DMC-GX80 + 14-140mm

De Panasonic Lumix DMC-GX80 + 14-140mm is een compacte systeemcamera met een hoogwaardige beeldkwaliteit. De camera heeft geen low pass filter voor de sensor zitten, waardoor hij haarscherpe beelden oplevert. Vooral landschap-, portret- en macro-fotografen kunnen hier goed van profiteren. Verder is de GX80 ook zeer goed in te zetten voor video opnames aangezien de systeemcamera in Ultra HD (4K) filmt. Deze video’s en super scherpe foto’s kan je vervolgens eenvoudig delen via wifi naar je telefoon sturen. Verder beschikt het fototoestel over een kantelbaar touchscreen LCD scherm, een elektronische viewfinder (zoeker), 49 scherpstelpunten en kan hij tot wel 40 beelden per seconde vastleggen. Al deze specificaties hebben ervoor gezorgd dat de Consumentenbod de GX80 heeft verkozen tot ‘Beste uit de test’.

De Panasonic Lumix DMC-GX80 is beschikbaar met een 14-140mm lens. Deze lens heeft een fijn bereik voor het fotograferen van zowel landschappen, portretten als onderwerpen die net wat verder weg zijn. En om lichte trillingen tegen te gaan is dit objectief uitgerust met beeldstabilisatie.Plus en minpunten van de Panasonic Lumix DMC-GX80:
Ideale systeemcamera voor zowel foto- als videoopnames
Beste uit de test volgens De Consumentenbond
49 scherpstelpunten en 40 beelden per seconde
16 megapixels foto en 4K Ultra HD video
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Losse flitser kan je via een flitsschoen aansluiten
Niet spatwater-bestendig
Erg compact waardoor de camera niet heel veel grip heeft
Scherm is niet volledig kantelbaar waardoor hij minder geschikt is voor vloggen of selfies

» Meer informatie

De Panasonic GX80, een ideale systeemcamera voor video- en fotografen

De GX80 is een zeer compacte systeemcamera die uitgerust is met hoogwaardige technologie. Om deze reden heeft de Consumentenbond deze systeemcamera dan ook verkozen tot ‘Beste uit de test’. Ben jij een fotograaf die op zoek is naar een compacte systeemcamera waarmee je zeer scherpe foto’s of 4K video opnames kan maken? Kijk dan zeker eens naar de Panasonic Lumix DMC-GX80 + 14-140mm.

Bekijk de Panasonic Lumix DMC-GX80 + 14-140mm

4. De Sony Alpha A7 II + 28-70mm OSS

De Sony Alpha A7 II + 28-70mm OSS is een hoogwaardige systeemcamera met een full frame sensor. En doordat dit fototoestel over een full frame sensor beschikt (dit is een van de grootste en beste sensoren die je in een systeemcamera kan krijgen) is de fotokwaliteit zeer hoog. Zowel de consumentenbond als EISA hebben de Sony Alpha A7 II dan ook uitgeroepen tot ‘beste systeemcamera uit de test’. Verder beschikt de Sony Alpha A7 II over vijf-assige beeldstabilisatie waardoor de camera altijd gestabiliseerd is. Het voordeel hiervan is dat je ongeacht de lens altijd over beeldstabilisatie beschikt en je dus geen zorgen hoeft te maken over lichte trillingen. De scherpstelling is snel en accuraat dankzij het vernieuwde hybride autofocus systeem. Hierdoor is de Sony Alpha A7 II 30% sneller dan zijn opvolger de Sony Alpha A7. Uiteraard zit de A7 II ook vol met andere specs, zoals wifi NFC en de body is zeer robuust (spatwater- en stofdicht). Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf die er graag op uittrekt.

De De Sony Alpha A7 II is leverbaar met een Sony SEL 28-70mm OSS lens. Dit is een allround lens die je zowel kan gebruiken voor landschappen als portretten. De lens is uitgerust met beeldstabilisatie, echter zit dit ook al in de body.Plus en minpunten van de Sony Alpha A7 II:
Ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf
Beste uit de test volgens De Consumentenbond (>€1000)
Bekroond met een EISA award
Geweldig mooie beelden dankzij de 24.3 MP fullframe sensor
Vijf-assige beeldstabilisatie
Super snel scherpstelsysteem met AF-tracking
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Geen touchscreen
Met 5 beelden per seconde niet super snel
Je kan niet in 4K filmen

» Meer informatie

De Sony Alpha A7II, een hoogwaardige full frame systeemcamera

De Sony A7 II is een geweldige systeemcamera voor de fanatieke fotograaf. De full frame levert geweldige beelden en dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie ben je altijd verzekerd van trillingsvrije beelden. Ben je een fanatieke fotograaf? Dan kan ik je dit fototoetel echt aanraden. Het is mijn persoonlijke favoriet.

Bekijk de Sony Alpha A7 II + 28-70mm OSS

De beste systeemcamera tot 1000 euro: de Sony Alpha A7

Vind je de Sony Alpha A7 II wel wat maar zit hij net boven je budget? Neem dan eens een kijkje naar zijn voorganger, de Sony Alpha A7 + 28-70mm OSS. Ook dit is een geweldige systeemcamera met een full frame sensor. Je mist dan wel de vijf assige beeldstabilisatie en hij is iets minder snel in het scherpstellen, maar je krijgt wel geweldige foto’s dankzij die geweldige sensor. Ook deze camera kan ik je met harte aanbevelen!

5. De Fujifilm X-T2 + 18-55mm

De Fujifilm X-T2 + 18-55mm is een professionele systeem camera in een mooi retro jasje. Bovenop de camera zitten diverse instelwieltjes (zoals de sluitertijd, ISO en de belichtingscompensatie) waardoor de X-T2 veel weg heeft van de analoge camera’s uit vroegere tijden. Maar vergis je niet, de X-T2 zit vol met de nieuwste technologieën wat hem zelfs een TIPA Award heeft opgeleverd. Foto’s schiet je op 24.3 megapixel en video-opnames kan je vastleggen in 4K. Verder is de behuizing zeer robuust en blijft hij zelfs doorgaan tot -10 graden Celsius. Scherpstellen doet de Fuji X-T 2 met een hybride autofocussysteem dat over 325 scherpstelpunten beschikt. En omdat je tot 14 beelden per seconde kan vastleggen mis je geen enkel moment.

De Fujifilm X-T2 is leverbaar met een 18-55mm objectief waarmee je zowel landschappen als portretten kan vastleggen. Doordat dit objectief over een diafragma beschikt dat van f/2.8 tot f/4 loopt kan je goed spelen met scherpte-diepte.Plus en minpunten van de Fujifilm X-T2 + 18-55mm:
Professionele systeemcamera met retro look
Bekroond met een TIPA award
Instelbare wieltjes boven op de camera
Schiet hoogwaardige foto’s of 4K video’s dankzij de 24.3 MP APS-C sensor
Hybride autofocussysteem met 325 scherpstelpunten
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar 3.0″ scherm
Spatwater- en stofdicht
Geen ingebouwde flitser
Er zit geen NFC of Bluetooth op de camera

» Meer informatie

De Fujifilm X-T2 + 18-55mm, een professionele systeemcamera

De Fujifilm X-T2 + 18-55mm is een professionele systeemcamera met geweldige looks. Ben je dus op zoek naar een systeemcamera die er net wat anders uitziet dan anderen, maar wel over de laatste technologieen beschikt? Neem dan zeker eens een kijkje naar dit topmodel van Fujifilm.

Bekijk de Fujifilm X-T2 + 18-55mm

6. De Panasonic Lumix DC-GH5S

De Panasonic Lumix DC-GH5S is de droom systeemcamera voor fanatieke en professionele filmmakers. Het is namelijk de langverwachte opvolger van de Panasonic GH5 die in 2016 het levenslicht zag. De GH5 was de eerste systeemcamera ter wereld waarmee je in 4K 60p/50p en 4K 30p 4:2:2 10-bits video’s kon opnemen. De DC-GH5S is een waardige opvolger en is de eerste systeemcamera ter wereld die in Cinema 4K (4096×2160) video-opnames kan maken in 4K 60p/50p. Verder heeft de GH5S nog meer video-opnamemogelijkheden dan zijn voorganger en is de beeldkwaliteit verbeterd. De videocamera heeft een nieuwe 10,2 megapixel Digital Live MOS-sensor die kleuren nog beter weergeeft. Opnames maak je bij maximaal ISO 51.200 waardoor je zelfs bij weinig of slecht licht nog steeds kan filmen. En de nieuwe Dual Native ISO-technologie zorgt ervoor dat de ruis volledig onderdrukt wordt zodat je perfecte opnames krijgt.Plus en minpunten van de Panasonic Lumix DC-GH5S:
De ideale systeemcamera voor professionele filmmakers
Schiet Cinema 4K video’s op 60p/ of 50p
Schiet Full-HD video’s op 240fps!
Opnames in 4:2:2 10-bit
Geen tijdslimiet bij het opnemen van Full HD en 4K-video’s
Blijf door filmen dankzij de dubbele SD kaart slot
Dual Native ISO oplopend tot ISO 51.200
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
Spatwater- en stofdicht dankzij magnesiumlegering behuizing
Beperkt aantal megapixels voor fotografie
De GH5S heeft een redelijk gewicht (660 gram)

» Meer informatie

De Panasonic Lumix DC-GH5S, de droom-systeemcamera voor filmmakers

De Panasonic Lumix DC-GH5S breekt op vele vlakken records dankzij de Cinema 4K (4096×2160) video-opnames in 4K 60p/50p. Daarnaast film je in Full HD met 240 frames per seconde waardoor slowmotion opnames in een handomdraai gemaakt worden. Ben jij op zoek naar een professionele videocamera? Dan is de Panasonic GH5S echt iets voor jou!

Bekijk de Panasonic Lumix DC-GH5S

7. De Olympus E-M1 Mark II + 12-40mm

De Olympus E-M1 Mark II + 12-40mm is een ideale systeemcamera voor de doorgewinterde documentaire-, natuur- of reisfotograaf/videograaf. Het toestel is namelijk stof- en spatwaterdicht waardoor je bijna in iedere weersomstandigheid kan fotograferen of filmen. Daarnaast beschikt de E-M1 II over een dubbele SD kaart slot waardoor je, wanneer je kaartje vol zit, niet hoeft te stoppen met filmen of fotograferen. Hij gaat namelijk netjes door op de 2e kaart waardoor jij je kaart kan wisselen wanneer het jou uitkomt. Verder is de autofocus razendsnel en schiet je tot wel 60 beelden per seconde. En omdat de E-M1 II systeemcamera over een vijfassige beeldstabilisatie beschikt hoef jij je geen zorgen te maken over lichte trillingen. Foto’s en video’s verstuur je eenvoudig naar je computer of smartphone via wifi en het scherm is kantelbaar.

De Olympus E-M1 Mark II is leverbaar met een geweldig 12-40mm objectief met een diafragma van f/2.8. Deze lens is heel goed in te zetten is voor landschappen, documentaires en portretten. Wil je ook onderwerpen van verderaf op de foto zetten? Kijk dan eens naar de kit inclusief een 40-150mm f/2.8 objectief.Plus en minpunten van de Olympus E-M1 Mark II:
Ideale systeemcamera voor de docu-, natuur- en reisfotografen
Bekroond met een TIPA award
Schiet hoogwaardige foto’s of 4K video’s dankzij de 20.4 MP sensor
Mis geen moment dankzij 121 autofocus punten en 60 fps
Je kan door blijven fotograferen en filmen dankzij 2 SD kaartslots
Vijf-assige beeldstabilisatie
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar 3.0″ LCD touchscreen
Spatwater- en stofdicht
Zeer uitgebreid menu wat niet altijd even overzichtelijk is
Er zit geen NFC of Bluetooth op de camera
Toch wel iets zwaarder dan andere systeemcamera’s (574 gram)

» Meer informatie

De Olympus E-M1 Mark II, een professionele systeemcamera

De Olympus E-M1 Mark II is de systeemcamera voor de doorgewinterde documentaire-, natuur- of reisfotograaf of videograaf. De camera is zeer robuust, beschikt over een dubbele SD kaartslot en komt inclusief een zeer lichtsterk f/2.8 objectief. Zoek jij een systeemcamera met top prestaties? Neem dan zeker eens een kijkje naar dit model van Olympus!

Bekijk de Olympus E-M1 Mark II + 12-40mm

7. De Leica CL + 18-56mm

De Leica CL + 18-56mm is een compacte en slanke systeemcamera met geweldige prestaties. Leica is al generaties het merk voor de fanatieke documentaire- en reisfotograaf. De camera heeft namelijk een zeer robuuste bouw, levert hoogwaardige beelden en is door zijn compacte formaat niet opvallend. De Leica CL + 18-56mm beschikt over een goede APS-C sensor en een krachtig contrast-detectie autofocussysteem met 49 scherpstelpunten. De elektronische sluiter maakt een sluitertijd van 1/25.000 mogelijk en de CL kan tot 10 beelden per seconde vastleggen. Foto’s deel je eenvoudig op social media via wifi in combinatie met de Leica CL app. Verder zit er bovenop het fototoestel een tweede schermpje waardoor je precies kan zien wat jouw instellingen zijn.

De Leica CL is leverbaar met een Leica Vario-Elmar-T 18-56mm f/3.5-5.6 lens. Dit objectief komt overeen met een 27-84mm op fullframe wat het een ideale lens maakt voor landschap- en portretfotografie. Wil je helemaal licht en compact op reis? Kijk dan eens naar de Leica CL + 18mm f/2.8 set.Plus en minpunten van de Leica CL + 18-56mm:
Ideale systeemcamera voor de documentaire- en reisfotografen
De compacte klassieke eigenschappen van de Leica CL uit 1973 met hedendaagse technologie
Leg hoogwaardige foto’s vast of film in 4K video’s dankzij de 24.2 megapixel APS-C sensor
Elektronische sluiter die sluitertijden van 1/25.000 mogelijk maakt
Contrast-detectie autofocussysteem met 49 scherpstelpunten en schiet tot 10 beelden per seconde
Elektronische viewfinder met 0.74x vergroting
Foto’s deel je eenvoudig via wifi en de Leica CL App
Tweede LCD scherm bovenop de camera
Ingebouwd 3.0″ LCD touchscreen
Geweldige bouwkwaliteit
Geen live view bij continue opnamen
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie

De Leica CL + 18-56mm, Duitse degelijkheid

De Leica CL + 18-56mm is de systeemcamera voor de echte fotografiefanaat. Leica is al jaren heer en meester op het gebied van foto- en bouwkwaliteit en met de Leica CL beschik je over een compacte systeemcamera met hoge beeldkwaliteit. Heb je een ruim budget en ben je op zoek naar een ideale camera voor op reis? Dan is de Leica CL echt iets voor jou!

Bekijk de Leica CL + 18-56mm

7. De Sony Alpha A9

Toen de Sony Alpha A9 op de markt kwam werd het even onrustig in fotografie land. Sony had namelijk even een bommetje gelegd onder de gerenommeerde merken Canon en Nikon. Er was namelijk nog geen fullframe camera op de markt die tot 20 beelden per seconde kon fotograferen. De Sony Alpha A9 schiet met 20 beelden per seconde en is hiermee tot op de dag van vandaag de snelste fullframe camera ter wereld. Maar de Sony a9 beschikt over meer indrukwekkende specificaties dan zijn snelheid alleen. Denk aan een vijf-assige beeldstabilisatie waarmee je tot 5 stops kan compenseren. De stacked exmor RS full frame CMOS sensor is tot wel 20x zo snel als de sensor in de Sony A7 II en dankzij deze indrukwekkende sensor is de Sony A9 in staat om video in 4k te schieten. Fotograferen kan tot wel 20 beelden per seconde waarbij de Sony A9 tot wel 60 tracking calculaties per seconde maakt. Dit maakt de Sony A9 een ideale camera voor het professionele segment.Plus en minpunten van de Sony Alpha A9:
De beste systeemcamera voor natuur- en sportfotografen
Bekroond met een EISA Award
Met 20 beelden per seconde de snelste fullframe systeemcamera ter wereld
Hoogwaardige 24.2 megapixel full frame sensor
Razendsnel autofocussysteem met 693 autofocuspunten
Vijf-assige beeldstabilisatie
Film in UHD 4K of Full HD (120 frames per seconde)
Blijf door fotograferen dankzij de dubbele SD kaartslot
Stof- en spatwaterdichte behuizing
Ingebouwd 3.0″ kantelbaar touchscreen
Het scherm is niet volledig kantelbaar

» Meer informatie

De Sony Alpha A9, een echte snelheidsduivel

De Sony A9 is een werkelijk snelheidsmonster met fullframe sensor. Je kan tot maar liefst 20 beelden per seconde fotograferen wat het de snelste fullframe camera ter wereld maakt. Ben jij een natuur- of sportfotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste? Kijk niet verder en ga voor de Sony Alpha A9!

Bekijk de Sony Alpha A9

7. De Hasselblad X1D-50c

De Hasselblad X1D-50c is een zogenaamde middenformaat camera, dit is een camera met een sensor die groter is dan de fullframe sensor, in een systeemcamera jasje. De X1D beschikt dan ook over een sensor die maar liefst 50 megapixels heeft met een lichtgevoeligheid van 100 tot 25.600 ISO. Vooral het dynamische bereik is zeer indrukwekkend. Deze heeft maar liefst 14 stops waardoor de details in de foto’s ongekend zijn van de schaduwen tot en met de heldere punten. De camera is dan ook erg geliefd onder landschaps-, portret- en fashionfotografen. Doordat je over zo ontzettend veel megapixels beschikt is het mogelijk om beelden levensgroot af te drukken. Daarnaast is de scherpte ongekend waardoor je met gerust de foto op de cover van een Glossy magazine kan plaatsen. Verder is de bouwkwaliteit van de Hasselblad X1D-50c fenomenaal. Hasselblad freest het namelijk uit een aluminium blok waardoor de camera erg stevig en duurzaam is.Plus en minpunten van de Hasselblad X1D-50c:
Middenformaat camera in systeemcamera jasje
Bekroond met een TIPA Award
Hoogwaardige beeldkwaliteit dankzij de 50 megapixel CMOS sensor (groter dan de fullframe sensor)
Een dynamisch bereik met maar liefst 14 stops
Uitgebreide connectiviteit zoals wifi en GPS
Blijf door fotograferen dankzij de dubbele SD kaartslot
Hoogwaardig gefreesd aluminium behuizing
Ingebouwd LCD touchscreen
Filmen kan niet in 4K
Het scherm is niet kantelbaar

» Meer informatie

De Hasselblad X1D-50c, de beste sensor in een systeemcamera

De Hasselblad X1D-50c beschikt over een geweldige CMOS sensor met maar liefst 50 megapixels. Het dynamisch bereik is geweldig en heeft een bereik van maar liefst 14 stops waardoor je beelden een geweldig contrast hebben van schaduw tot heldere punten. Ben jij een fotograaf die op zoek is naar de hoogst mogelijke fotokwaliteit en heb je een ruim budget? Dan is de Hasselblad X1D-50c de systeemcamera voor jou.

Bekijk de Hasselblad X1D-50c


a. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond

Als je aan een onafhankelijk testbureau denkt, dan denk je al heel snel aan De Consumentenbond. Gelukkig worden ook systeemcamera’s door de consumentenbond onder de loep genomen. Ze hanteren hierin twee categorieën, namelijk ‘beste koop’ en ‘best uit de test’. Als we naar systeemcamera’s kijken, dan test de consumentenbond deze camera’s op het gebied van kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

Systeemcamera’s met het predikaat: beste koop volgende de consumentenbond

De systeemcamera’s met het predikaat ‘beste koop’ hebben volgens de consumentenbond een prijs-kwaliteit cijfer van een 6 of hoger. De Canon EOS M10 zwart + 15-45mm IS STM heeft eind 2017 het label ‘beste koop’ gekregen vanwege zijn lage prijs en hoge kwaliteit. Meer zien? Bekijk dan hier de beste koop systeemcamera's volgens de consumentenbond.

Systeemcamera’s met het predikaat: best getest volgende de consumentenbond

Systeemcamera’s die in de testen van de consumentenbond een hoge score krijgen op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid worden beloond met het predikaat ‘best getest’. Bekijk hier de beste geteste systeemcamera’s volgens de consumentenbond, zoals de Sony Alpha A7 II en de Panasonic Lumix G DMC-GX80.

b. Systeemcamera’s met een EISA award

De European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerkingsverband tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 Europese landen. Ze testen een breed scala aan producten, zoals ook systeemcamera’s. Alle producten worden getest op het gebied van kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Elk jaar worden de beste producten beloond met een zogenaamde EISA award. Hier zitten ook systeemcamera’s tussen. Bekijk hier de beste systeemcamera’s volgens EISA.

c. Systeemcamera’s met een TIPA award

De Technical Image Press Association (TIPA) is, zoals EISA, een samenwerkingsverband tussen uitgevers van tijdschriften. Het verschil met EISA is alleen dat TIPA gebruik maakt van individuele testers waardoor de testresultaten meer diversiteit bevat. De producten, in dit geval systeemcamera’s, krijgen een TIPA award wanneer de camera aan verschillende eisen voldoet. Hierbij moet je denken aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een hoogwaardig design & ergonomie, eenvoudig in gebruik en tenslotte moet de systeemcamera gebruik maken van geavanceerde technologieën. Ieder jaar worden de TIPA awards uitgereikt. Bekijk hier de beste systeemcamera's volgens TIPA.

Gebruikte bronnen

Sinds 2007 hou ik mij al bezig met digitale fotografie. Het is voor mij een echte passie en ik verdiep mij dan ook in alles wat er in de fotografie wereld afspeelt (tip: kijk eens bij mijn nieuws items). Als ik iets aanschaf lees ik mij dan ook heel goed in middels magazines, vlogs, diverse digitale camera websites en testrapporten. Al deze kennis heb ik, tezamen met de kennis die ik van externe bronnen heb gehaald, gebruikt om deze top-10 beste systeemcamera’s 2018 samen te stellen. Hieronder nog even een overzicht van de diverse camera magazines en websites die ik heb gebruikt:

Bron:
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

TijdschriftenNatuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Tests / reviews Consumentenbond
TIPA
EISA
Kieskeurig
Tweakers
VloggersCaisey Neistat
Kai W
Tony & Chelsea Northrup

15. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste systeemcamera’s van 2018. Hopelijk heeft mijn uitleg je een stuk verder geholpen in de zoektocht naar jouw ideale systeemcamera. Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat vragen en twijfels? Laat dan hieronder een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Systeemcamera kopen?

Wil je een systeemcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camerawinkels met harte aanbevelen:

Nederlandse camerawinkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland
Foto de Vakman

Belgische camerawinkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)