Sony camera’s


sony_alpha_camera_banner

Welke Sony camera past bij mij?

Sony staat al jaren bekend om zijn fotocamera’s. Vooral de Sony cybershot camera’s, dit zijn de Sony compact camera’s, zijn erg populair bij consumenten als professionals. Maar omdat Sony behoorlijk veel camera’s op de markt heeft kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel leg ik de verschillen per lijn uit. En omdat de Sony Alpha lijn behoorlijk complex is ga ik hier nog dieper op in. Met deze uitleg hoop ik je verder te kunnen helpen in je zoektocht naar de juiste Sony fotocamera. Mocht je er nou toch nog niet uitkomen, laat dan even een berichtje achter. Ik zal dan met je gaan meedenken. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte Sony camera’s.

Waarom een Sony camera?

Sony is van oudsher een Japans bedrijf en is al jaren wereldspeler op het gebied van consumentenelektronica. Ze zijn vooral bekend van de televisies en radio’s die ze sinds 1947 produceren. Op het gebied van fotografie was Sony nooit echt een grote speler totdat ze in 2006 de fotodecisie van Konica Minolta’s overnamen. Met deze overname waren ze in één klap één van de belangrijkste cameraproducenten op de fotografie markt. Sindsdien produceert Sony hoogwaardige fotocamera’s, en met succes! Met hun compactcamera’s zijn ze wereldwijd marktleider en met hun A7 full frame systeem camera winnen ze de ene na de andere prijs. In totaal werken er meer dan 125.000 werknemers bij Sony.

Sony camera lijnen

Sony heeft haar fototoestellen onderverdeeld in onderstaande lijnen:

Lijn:
Cyber-shot

De Sony Cybershot lijn is de lijn met compactcamera’s. Sony heeft maar één lijn en de prijzen en mogelijkheden van deze compactcamera’s verschillen van hoog tot laag. Of je nu een instapcamera zoekt, een een bridgecamera (een camera met veel zoom), Sony heeft het allemaal in de Sony Cybershot lijn.

Dit zijn de best verkochte Sony cybershot camera’s

Alpha (α)

De Sony Alpha (α) lijn bevat alle camera’s met verwisselbare lenzen. Hieronder vallen zowel de systeemcamera’s als de spiegelreflexcamera’s. Let wel, de bajonetten (het onderdeel waarmee je de lens op je camera monteert) verschilt per type camera. Sony’s systeemcamera’s maken gebruik van een E-mount (E-bajonet) waar de spiegelreflexcamera’s gebruik maken van een A-mount (A-bajonet). Let hierop bij het kopen van een extra lens aangezien deze twee systemen niet uitwisselbaar zijn. Wel zijn er zogenaamde adapters waardoor je A-mount lenzen op een E-mount camera kan gebruiken.

Dit zijn de best verkochte Sony Alpha camera’s.

welke sony camera kopen

Verschillen tussen de Sony Alpha systeemcamera’s

Omdat de Sony Alpha lijn behoorlijk uitgebreid is, en omdat zowel de spiegelreflexcamera’s als de systeemcamera’s Alpha heten, zal ik hieronder uitleg geven tussen de verschillende modellen. Ik zal eerst beginnen met de Sony Alpha systeemcamera’s:

Alle Sony Alpha systeemcamera modellen:

Model:Uitleg:
NEX

De Sony NEX modellen waren de eerste series systeemcamera’s die Sony op de markt zette. De camera’s onderscheidde zich door het compacte ontwerp (ze werden ook wel Sony spiegelreflex camera’s op zakformaat genoemd), de grote APS-C sensor met goede beeldkwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid. Inmiddels heeft Sony afscheid genomen van de NEX modelnamen en zijn ze overgegaan op alpha series met 4 cijfers (zoals de Alpha A5100 en Alpha A6500).

In deze serie vielen de volgende modellen:
Sony NEX-7
Sony NEX-6
Sony NEX-5N
Sony NEX-5R
Sony NEX-5T
Sony NEX-5
Sony NEX-C3
Sony NEX-F3
Sony NEX-3N
Sony NEX-3

Alpha A3000

De Sony Alpha A3000 modellen waren de instap systeemcamera-modellen van Sony. De camera’s kenmerkten zich door het gebruik van APS-C sensoren in zeer compacte bodies. Er waren twee modellen in de 3000 serie beschikbaar, de Sony Alpha A3000 en de Sony Alpha A3500. Beide modellen zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar. De Sony Alpha A5000 modellen zijn de opvolgers.

In deze serie vielen de volgende modellen:
Sony Alpha A3000
Sony Alpha A3500

Alpha A5000

De Sony Alpha A5000 modellen ( systeemcamera’s in de 5000 reeks), bevat 2 verschillende modellen:

1.De Sony Alpha A5000: De Sony Alpha A5000 is de opvolger van de bekende NEX-3. Het is een instap systeemcamera met goede beeldprestaties ondanks het compacte design. De Sony alpha Alpha A5000 is een complete instapcamera met meer dan 20 megapixels, een touchscreen, wifi en NFC.

Het nieuwste model:
Sony Alpha A5000

Voorgangers:
Sony NEX-F3
Sony NEX-C3
Sony NEX-3N
Sony NEX-3

2. De Sony Alpha A5100: De Alpha A5100 is het grotere broertje van de Sony Alpha A5000. De camera is net wat beter en heeft net wat meer. Denk aan meer megapixels, meer scherpstelpunten (25 op de alpha 5000 vs 179 op de alpha 5100) en hij kan ook nog eens meer beelden per seconde schieten. Wil je een Sony systeemcamera kopen? Dan kan ik je de Sony Alpha 5100 aanraden.

Het nieuwste model:
Sony Alpha A5100

Voorgangers:
Sony NEX-5T
Sony NEX-5R
Sony NEX-5N
Sony NEX-5

Alpha A6000

De Sony Alpha A6000 modellen ( systeemcamera’s in de 6000 reeks), bevat 3 verschillende modellen:

1. De Sony Alpha A6000: De Alpha A6000 is een grotere broer van de Sony Alpha A5100. Deze systeemcamera is net weer wat sneller (5 beelden per seconde sneller dan de Alpha A5100) en hij heeft een flitsschoen waardoor je er een externe flitser op kan zetten. Maar het grootste verschil is toch wel de viewfinder. De Sony Alpha A6000 beschikt namelijk over een viewfinder zodat je, net zoals bij een spiegelreflexcamera, door een (digitale) zoeker kan kijken.

Het nieuwste model:
Sony Alpha A6000

Voorgangers:
Sony NEX-6

2. De Sony Alpha A6300: De Alpha A6300 is weer een trapje hoger ten op lichte van de Alpha A6000. De Alpha 6300 beschikt namelijk over 425 scherpstelpunten (op de Alpha A6000 zitten er ‘maar’ 179)! Daarnaast kan de Sony Alpha A6300 videobeelden schieten in 4K resolutie. Wil je een Sony systeemcamera kopen die 4K video aan kan? Dan is de Sony α6300 de camera voor jou.

Het nieuwste model:
Sony Alpha A6300

Voorgangers:
Sony NEX-7

3. De Sony Alpha A6500: De Alpha A6500 is Sony’s snelste systeemcamera en is het grotere broertje van de Alpha A6300. De Alpha 6500 schiet tot wel 11 beelden per seconde en beschikt over 425 scherpstelpunten en vijf-assige beeldstabilisatie. De body van de Sony A6500 is gemaakt van magnesiumlegering waardoor hij zowel stof- als spatwaterdicht is. Dankzij de ingebouwde wifi en NFC chips deel je met de Sony Alpha A6500 eenvoudig je gemaakte foto’s. Uiteraard kan je ook met deze Sony fototoestellen filmen. Films schiet je op 4K of full HD. Wil je een zeer snelle en robuuste systeemcamera kopen? Dan is de Sony Alpha A6500 de camera voor jou.

Het nieuwste model:
Sony Alpha A6500

Voorgangers:
Sony Alpha A6300
Sony NEX-7

Alpha A7

De Sony Alpha A7 modellen ( systeemcamera’s in de 7 reeks), bevat 3 verschillende modellen:

1. De Sony Alpha A7: De a7 is de ‘instap’ systeemcamera van Sony met een 24,3 megapixel full frame sensor gericht op de all-round fotograaf. De Sony Alpha Alpha A7 is razend populair en dat is met een reden. De sensor zorgt voor zeer mooie beelden, en omdat Sony hem in een compacte systeemcamera body heeft geplaatst is de camera ook nog eens makkelijk mee te nemen. Nog nooit eerder was een full frame camera zo compact! Wil je een ‘goedkope’ en compacte full frame camera kopen? Dan is de Sony A7 dé systeemcamera voor jou!

Het nieuwste model:
Sony Alpha A7 II

Voorgangers:
Sony Alpha A7 (nog steeds verkrijgbaar)

2. De Sony Alpha A7r: De α7r is de systeemcamera van Sony met een 36 megapixel full frame sensor gericht op de studio, fashion, landschap, macro en architectuur fotograaf. De Sony Alpha α7r onderscheid zich van de andere Sony α7 modellen door het gebruik van een full frame sensor met het meest aantal pixels en ook nog eens de beste prestaties. Zo haalde de sensor van de Sony α7r II een score van 98 (uit 100) op DXO!

Het nieuwste model:
Sony Alpha A7 R II

Voorgangers:
Sony Alpha A7 R (nog steeds verkrijgbaar)

3. De Sony Alpha A7s: De α7s is de systeemcamera van Sony met een 12 megapixel full frame sensor gericht op de fotograaf / videograaf die in minimalistische lichtomstandigheden wil presteren. De Sony α7s heeft van alle Sony α7 camera’s verre weg de beste ISO prestaties en weet zelfs op ISO 102.400 mooie beelden te creëren! Dit maakt de camera zeer geschikt voor low-light fotografen en videografen.

Het nieuwste model:
Sony Alpha A7 S II

Voorgangers:
Sony Alpha A7 S (nog steeds verkrijgbaar)

Alpha A9

De Sony Alpha A9 modellen ( systeemcamera’s in de 9 reeks), bevat op dit moment slechts 1 model:

De Sony Alpha A9: De a9 is in 2017 geïntroduceerd en is de ‘professionele’ systeemcamera van Sony. De camera beschikt over een 24.2 Megapixel full frame stacked EXmor RS CMOS sensor. Deze sensor is tot wel 20x zo snel als die van de Sony Alpha a7 modellen waardoor de Sony a9 tot wel 20 beelden per seconde kan schieten. Dit maakt de Sony a9 een ideale camera voor natuur- en sportfotografen. Ben jij op zoek naar het beste en het snelste van Sony? Dan is de Sony A9 dé systeemcamera voor jou!

Het nieuwste model:
Sony Alpha A9

Waarom zijn Sony Alpha spiegelreflex camera’s anders dan Canon en Nikon spiegelreflex camera’s?

Sony onderscheidt zich met zijn spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon door gebruik te maken van een Translucent Mirror-techniek. Dit betekend dat er bij Sony spiegelreflexcamera’s een ander soort spiegelhuis in de camera zit. Waar je bij Canon en Nikon letterlijk door de lens kijkt (dmv een prisma en spiegel), kijk je bij Sony op een klein LCD schermpje in je oogzoeker. Ze hebben namelijk het spiegelhuis en het prisma eruit gehaald zodat de camera geen last heeft van een mechanische spiegel en daardoor veel sneller kan scherpstellen.

Verschillen tussen de Sony Alpha spiegelreflex camera modellen

Sony heeft zijn spiegelreflexcamera lijn qua benaming, met de komst van Sony’s Translucent Mirror-techniek in 2010, helemaal omgegooid. In eerste instantie hadden alle spiegelreflexcamera’s drie cijfers en DSLR in de naam staan (zoals de Sony Alpha DSLR A100 of Sony Alpha DSLR A200). Toen Sony in 2010 geheel overstapte op de Translucent techniek is de benaming overgegaan op 2 cijfers en SLT in de naam (zoals de Sony Alpha SLT A68). Om de verschillen in opbouw (beginner, midrange, semi-pro en pro) beter uit te leggen zal ik hieronder dieper ingaan in de Sony spiegelreflex camera modellen:

Alle Sony Alpha spiegelreflex camera modellen:

Model:Uitleg:
A1XX / A2XX / A3XX / A3X

De Sony Alpha A1XX / A2XX / A3XX / A3X modellen (een getal in de 100, 200, 300 of 30) waren de instap spiegelreflexcamera’s van Sony. Deze camera’s kenmerkten zich door zeer snelle autofocus systemen en een APS-C sensor. Sony heeft alleen geen camera’s in dit segment meer te koop aangezien zij zich richten op de iets gevorderden fotografen met de A6X modellen.

Instap modellen met Sony’s Translucent Mirror-techniek waren:
Sony Alpha SLT A37
Sony Alpha SLT A35
Sony Alpha SLT A33

Instap modellen met een traditioneel spiegelhuis waren:
Sony Alpha DSLR A390
Sony Alpha DSLR A380
Sony Alpha DSLR A350
Sony Alpha DSLR A330
Sony Alpha DSLR A300
Sony Alpha DSLR A290
Sony Alpha DSLR A230
Sony Alpha DSLR A200
Sony Alpha DSLR A100

A4XX / A5XX / A5X

De Sony Alpha A4XX / A5XX / A5X modellen (een getal in de 400, 500 of 50) zijn de midrange spiegelreflexcamera’s van Sony. Deze Sony Alpha modellen kenmerken zich door een stevige bouw, een hoogwaardige APS-C sensor en een zeer snelle autofocus. Sony heeft alleen geen fototoestellen in dit segment meer te koop aangezien zij zich richten op de iets gevorderden fotografen met de A6X modellen.

Midrange modellen met Sony’s Translucent Mirror-techniek waren:
Sony Alpha SLT A58
Sony Alpha SLT A57
Sony Alpha SLT A55

Midrange modellen met een traditioneel spiegelhuis waren:
Sony Alpha DSLR A580
Sony Alpha DSLR A560
Sony Alpha DSLR A550
Sony Alpha DSLR A500
Sony Alpha DSLR A450

A6X

De Sony Alpha A6X modellen (een getal in de 60) zijn de midrange spiegelreflexcamera’s van Sony die net weer wat meer aankunnen. Zo beschikken Sony camera’s in deze groep over veel scherpstelpunten, een zeer snelle autofocus, hoge ISO prestaties en kunnen ze ook nog eens veel beelden per seconde vastleggen. Dit is de ‘goedkoopste’ Sony spiegelreflexcamera die je vandaag kan kopen.

Het nieuwste model:
Sony Alpha SLT A68

Voorganger ook met Translucent Mirror-techniek:
Sony Alpha SLT A65

A7X / A7XX

De Sony Alpha SLT A7X / DSLR A7XX modellen (een getal in de 70 of 700) zijn de semi-professionele spiegelreflexcamera’s van Sony. Deze Sony spiegelreflexcamera’s hebben namelijk zeer stevige bodies die tegen een stootje kunnen, hoogwaardige APS-C sensoren, veel scherpstelpunten en ze kunnen tot wel 12 beelden per seconde vastleggen. Wil je een camera kopen om sport mee vast te leggen? Dan is dit de serie van Sony waar je moet kijken.

Het nieuwste model:
Sony Alpha SLT A77 II

Voorganger met Translucent Mirror-techniek:
Sony Alpha SLT A77

Voorganger met traditioneel spiegelhuis:
Sony Alpha DSLR A700

A8XX / A9XX / A9X

De Sony Alpha DSLR A8XX / DSLR A9XX / SLT A9X modellen (een getal in de 800 / 900 / 90) zijn de professionele spiegelreflexcamera’s van Sony. Deze Sony spiegelreflexcamera’s beschikken over hoogwaardige full frame sensoren en zeer snelle autofocus technieken. Het zijn de beste Sony camera’s die je kan kopen.

Het nieuwste model:
Sony Alpha SLT A99 II

Voorganger met Translucent Mirror-techniek:
Sony Alpha SLT A99

Voorganger met traditioneel spiegelhuis:
Sony Alpha DSLR A900
Sony Alpha DSLR A850

Afsluitend:

Ik hoop dat mijn uitleg je heeft geholpen in je zoektocht naar de verschillen tussen Sony camera’s. Mocht je er nou toch niet helemaal uit zijn, dan kan ik je de website van CameraNu.nl of de keuzehulp van Coolblue aanraden.

Uiteraard kan je hieronder ook een berichtje achterlaten, ik zal er dan zo snel mogelijk op terug komen. Als laatste nog een tip. Er zijn vaak cashbacks actief waardoor je extra korting krijg als je een camera koopt. Neem dus zeker eens een kijkje bij de actuele cashbacks.

Camera winkels die Sony camera’s verkopen

Wil je een Sony camera kopen? Neem dan eens een kijkje bij een van onderstaande winkels.

Nederlandse winkels:
CameraNU.nl
Kamera Express
Coolblue NL
Cameraland

Belgische winkels:
Coolblue BE
Kamera Express

Beste Sony camera’s:

Wil je een Sony camera kopen? Hieronder vind je een aantal Sony camera’s die ik je van harte kan aanbevelen.

sony hx90v kopenSony Cybershot DSC-HX90V: Een van de beste compactcamera’s die op dit moment te koop is. De Cybershot HX90 is een compactcamera met grote sensor, Carl Zeiss lens, wifi, GPS en 30x zoom. Een ideale allround Sony compact camera. Meer informatie


Sony HX400Sony Cybershot DSC HX400v: Een complete bridge camera die erg op een spiegelreflexcamera lijkt. De camera heeft een gigantisch bereik dankzij de 50x optische zoom met het Carl Zeiss Vario Sonnar T objectief. Hierdoor haal je onderwerpen van ver weg met gemak dichterbij. Het maximale diafragma van f/2.8 waardoor je ook nog eens mooie portretten kan schieten. Het is een ideale camera voor gebruikers die spiegelreflex camera functies wensen, maar geen zin hebben om lenzen te wisselen. Meer informatie


sony hx60 kopenSony Cybershot DSC-HX60: Een goed geprijsde compacte Sony cybershot camera met een flink bereik (30x zoom). De HX60 beschikt verder over een hoogwaardige Sony G lens, een snelle beeldprocessor en wifi. Meer informatie


Sony RX100 cameraSony Cybershot DSC RX100 III: Dit is dé Sony compact camera voor mensen die op zoek zijn naar een lichtsterke compact camera. De RX100 III beschikt over een f/1.8 lens waardoor je eenvoudig foto’s maakt met een onscherpe achtergrond. Daarnaast presteert deze camera ook erg goed in omstandigheden met weinig licht. Meer informatie


sony cybershot w830 kopenSony Cybershot DSC-W830: Een goedkope Sony compact camera, maar wel een met prima specificaties. De W830 beschikt over 8x zoom waardoor je onderwerpen van een afstandje toch dichterbij haalt. En dat voor rond de 100 euro. Meer informatie


Sony A5100 cameraSony Alpha A5100: een fijne instap Sony systeemcamera met goede beeldprestaties. Dankzij het kantelbare scherm schiet je vanuit iedere hoek foto’s of video’s die je vervolgens via wifi eenvoudig kan delen. Meer informatie


Sony A77 cameraSony Alpha SLT A77 II: een serieuze Sony spiegelreflexcamera’s met flink wat snelheid en prestaties. De A77 II schiet tot 12 beelden per seconden! En dankzij 79 scherpstelpunten is de autofocus super snel. Meer informatie


Sony A7 cameraSony Alpha A7: Een geweldige systeemcamera met full frame sensor. Ben jij op zoek naar een goede camera met verwisselbare lenzen en heb je een budget van rond de 1200 euro? Dan is de Sony Alpha A7 dé camera. Dankzij de full frame sensor is de beeldkwaliteit is super, zelfs in minder verlichte omstandigheden.

Meer informatie


sony camera kopenSony Cybershot DSC-RX1R II: Een geweldige Sony cybershot voor de wat serieuzere fotograaf. Kijk je naar specificaties en kwaliteit, dan is dit toch wel een van de beste Sony compact camera’s die je kan kopen. Dankzij een full-frame sensor en het Zeiss objectief schiet je haarscherpe beelden. Meer informatie

Dé site voor Sony camera’s en lenzen!

Sony HX400Ben je op zoek naar een Sony fotocamera? CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een Sony Cybershot compactcamera, Sony Alpha systeemcamera, Sony Alpha spiegelreflexcamera of Sony lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle Sony camera’s
Bekijk alle Sony lenzen
Bekijk alle Sony videocamera’s

Laat een bericht achter: