Spiegelreflexcamera voor beginners


Welke spiegelreflexcamera is geschikt voor beginners?

Ben je op zoek naar je eerste digitale spiegelreflexcamera, maar kom je er niet uit? Dan help ik je graag een stukje verder! Ik ben al meer dan 10 jaar actief in fotografie en via mijn website geef ik graag uitleg omtrent fotografie. Zo krijg ik met regelmaat de vraag wat de beste spiegelreflexcamera voor beginners is. Omdat de vragen toenamen heb ik besloten om hier een artikel over te schrijven. Hieronder vind je allereerst een korte uitleg omtrent spiegelreflexcamera’s gevolgd door een overzicht van instap spiegelreflexcamera’s die naar mijn mening zeer geschikt zijn voor beginners. Heb je naar aanleiding van mijn uitleg nog vragen, laat dan gerust een berichtje achter. Ik denk dan graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken bij de top 10 best verkochte spiegelreflexcamera’s van 2017.

In dit artikel:

Hieronder vind je een overzicht van wat ik in dit artikel behandel.

1. Wat is een spiegelreflexcamera?
2. Wat zijn de voordelen van een spiegelreflexcamera?
3. Canon spiegelreflexcamera’s vs Nikon spiegelreflexcamera’s
4. Canon spiegelreflexcamera’s voor beginners
5. Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners
6. Wat komt er nog meer bij een spiegelreflex kijken?
7. Afsluitend

1. Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera, ook wel DSLR genoemd, is een camera met een aantal specifieke kenmerken. Zo heb je met een DSLR de mogelijkheid om lenzen te wisselen en beschik je over tal van instelmogelijkheden (van automatisch tot handmatig). Daarnaast maak je een foto niet door op het schermpje van de camera te kijken, maar door middels een zoeker (ook wel oculair genoemd). Dit werkt als volgt; het beeld gaat door de lens naar een spiegel (vandaar de naam spiegelreflexcamera), vervolgens zorgt de spiegel ervoor dat het beeld omhoog gaat naar het prisma, het prisma zorgt er vervolgens voor dat het beeld correct weergegeven wordt door de zoeker. Zie onderstaande afbeelding ter illustratie.

hoe werkt een spiegelreflexcamera

2. Wat zijn de voordelen van een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera heeft flink wat voordelen ten opzichte van een compact camera of smartphone. Zo beschikken spiegelreflexcamera’s over grotere sensoren waardoor ze het licht beter kunnen opvangen. Dit zorgt ervoor dat je in situaties met weinig licht toch nog mooie foto’s kan maken.

Verder beschikken spiegelreflexcamera’s over uitgebreide instelmogelijkheden. Hierdoor kan je zelf bepalen hoe je foto gemaakt wordt zonder enige vorm van beperking. Maar wees gerust, veel spiegelreflexcamera’s beschikken ook over een automatische stand (ideaal voor beginners). Daarnaast hebben een aantal nieuwe spiegelreflexcamera’s handleidingen ingebouwd die je precies uitleggen wat een bepaalde instelling (zoals ISO of sluitertijd) doet. Hierdoor leer je terwijl je aan het fotograferen bent!

Het laatste grote voordeel van een spiegelreflexcamera is dat je de mogelijkheid hebt om lenzen te wisselen. Hierdoor kan jij je camera aanpassen naar de fotografie vorm die je wilt gaan uitoefenen. Wil je bijvoorbeeld een portret schieten? Dan kan je een lichtsterke portretlens op je spiegelreflexcamera monteren waardoor je portretfoto’s kan maken met een onscherpe achtergrond (ideaal voor het fotograferen van mensen). Wil je graag een landschap fotograferen? Dan heb je geen lichtsterke lens nodig, maar juist een lens met een breed bereik (lees hier alles over lenzen voor landschappen). Doordat er voor iedere tak van fotografie wel een aantal lenzen te koop is, heb je de mogelijkheid om je helemaal specialiseren. Gelukkig zijn er ook allround lenzen te koop die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. De standaard kitlens die in veel gevallen bij een spiegelreflexcamera geleverd wordt is een redelijke allround lens waarbij je al flink wat kanten op kan. Maar omdat er toch wat mooie aanvullingen op de kitlenzen zijn, geef ik verderop in dit artikel ook nog een aantal tips omtrent aanvullende lenzen voor beginners.

canon vs nikon

3. Canon spiegelreflexcamera’s vs Nikon spiegelreflexcamera’s

Als je naar de spiegelreflexcamera merken kijkt zijn er eigenlijk maar twee merken die er echt toe doen. Canon en Nikon. Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt. Hieronder ga ik wat dieper in op mijn favoriete spiegelreflexcamera’s voor beginners per merk.

4. Canon spiegelreflexcamera’s voor beginners

Canon heeft een behoorlijk assortiment aan spiegelreflexcamera’s. De camera’s variëren van instap spiegelreflexcamera’s tot professionele camera’s. Onderstaande Canon spiegelreflexcamera’s zijn ideaal voor beginners. Zoek je een uitleg over alle Canon spiegelreflexcamera modellen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon camera’s.

De Canon EOS 1300D + 18-55mm IS II

canon eos 1300d

De Canon EOS 1300D + 18-55mm IS II
De Canon EOS 1300D is een ideaal fototoestel voor beginners. Hij is eenvoudig in gebruik en wordt geleverd met een 18-55mm lens. Met deze lens heb je een variabel bereik waardoor je zowel landschappen / architectuur, als portretten kan vastleggen. De camera beschikt over diverse automatische standen (zoals portret, sport en landschap) waardoor je met een handomdraai de juiste instellingen te pakken hebt. Ook zijn er standen waarin je zelf alles kan instellen zodat je het maximale uit de camera haalt. Dit is vooral fijn als je meer met fotografie wilt gaan doen en als je bijvoorbeeld een fotocursus wilt gaan volgen. De 1300D beschikt verder over wifi en NFC waardoor je de door jouw gemaakte foto’s en video’s eenvoudig deelt. Meer informatie


Plus en minpunten van de Canon EOS 1300D + 18-55mm IS II
Goede prijs / kwaliteit verhouding
18 megapixels foto en full HD video
9 scherpstelpunten
Wifi en NFC
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm
Met 3 beelden per seconde niet super snel

Ben je op zoek naar een Canon spiegelreflexcamera’s tot 500 euro? Dan is de Canon EOS 1300D + 18-55mm IS II zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 400 euro en voor dit geld krijg je er een 18-55 lens bij. Bekijk de Canon EOS 1300D DSLR + 18-55mm IS II.

De Canon EOS 750D DSLR + 18-55mm IS STM

canon eos 750d

De Canon EOS 750D DSLR + 18-55mm IS STM
De Canon EOS 750D DSLR + 18-55mm IS STM is het grote broertje van de eerder genoemde 1300D. In vrijwel alle opzichte heeft deze spiegelreflexcamera je meer te bieden. Zo beschikt de sensor over meer megapixels (24,2 megapixels vs 18 megapixels) en is ook de snelheid opgekrikt. De Canon EOS 750D schiet tot 5 beelden per seconde en heeft 19 scherpstelpunten. Verder heeft hij een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Dit is vooral handig als je een laag of hoog standpunt wilt innemen. Uiteraard is de Canon EOS 750D eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 1300D over automatische en handmatige standen. Je foto’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen. Meer informatie


Plus en minpunten van de Canon EOS 750D DSLR + 18-55mm IS STM
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
19 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en NFC
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet waterbestendig

Ben je op zoek naar een Canon spiegelreflexcamera’s tot 750 euro? Dan is de Canon EOS 750D DSLR + 18-55mm IS STM jouw fototoestel! De prijs ligt rond de 600 euro en voor dit geld krijg je er de zeer stille 18-55mm IS STM lens bij. Bekijk de Canon EOS 750D DSLR + 18-55mm IS STM.

Aanvullende Canon lenzen voor beginners

Als je voor het eerst een Canon spiegelreflexcamera koopt, krijg (lees koop) je in veel gevallen een 18-55mm lens bij. Deze 18-55mm lens is een ideale starterslens en wordt ook wel de ‘kitlens’ genoemd. Wil je echter meer met fotografie gaan doen? Dan kan ik je onderstaande lenzen aanraden. Wil je echt alles over Canon lenzen weten? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon lenzen.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM:

canon groothoek De Canon 10-18mm is een zeer mooie groothoek lens waarmee je met gemakt wijdse landschappen in 1x op de foto zet. Oftewel, ben je op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens! Meer informatie

Canon EF 50mm f/1.8 STM:

canon plastic fantsticDe Canon 50mm 1.8 STM is een zeer mooie en voordelige portretlens. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je mooie portretten met een onscherpe achtergrond. Voor het geld kan je deze lens niet laten liggen. Meer informatie

Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM:

canon telelens Ben je op zoek naar een Canon telelens? Dan is dit je lens! De lens begint bij 55mm waardoor het ideaal aansluit op de kitlens. Daarnaast gaat het bereik tot 250mm waardoor je onderwerpen van ver eenvoudig dichterbij haalt. Tenslotte beschikt dit objectief ook over beeldstabilisatie. Meer informatie

5. Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners

Net zoals Canon heeft ook Nikon een flink assortiment spiegelreflexcamera’s. Nikon is zowel door beginners als professionals geliefd vanwege de gebruiksvriendelijkheid en hoge beeldkwaliteit. Hieronder staan een aantal Nikon spiegelreflexcamera’s welke ideaal zijn voor beginners. Zoek je een uitleg over alle Nikon spiegelreflexcamera modellen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Nikon camera’s.

De Nikon D3400 + 18-55mm VR

nikon d3400 camera

De Nikon D3400 + 18-55mm VR
De Nikon D3400 is de Nikon spiegelreflexcamera voor beginners. Hij is zeer eenvoudig in zijn bediening en is zelfs uitgerust met ingebouwde hulpprogramma’s. Met deze hulpprogramma’s leer je al fotograferend hoe de spiegelreflexcamera werkt. Zo leer je bijvoorbeeld eenvoudig hoe je een goede portretfoto maakt of hoe je een sporter goed op de foto krijgt. Omdat de Nikon D3400 uitgerust is met bluetooth kan je eenvoudig foto’s doorsturen naar je smartphone (middels een gratis Nikon App) waarna je ze kan delen op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. De Nikon D3400 is verkrijgbaar met een 18-55mm VR lens. Deze lens is een prima starterslens waarmee je zowel portretten als landschappen kan fotograferen. Daarnaast is de lens uitgerust met beeldstabilisatie (Vibration Reduction) waardoor lichte trillengen worden gecorrigeerd. Meer informatie


Plus en minpunten van de Nikon D3400 + 18-55mm VR
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
11 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Bluetooth zodat je foto’s kan delen
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm

Ben je op zoek naar een Nikon spiegelreflexcamera’s tot 500 euro? Dan is de Nikon D3400 + 18-55mm VR zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 450 euro en voor dit geld krijg je er een 18-55 lens bij. Bekijk de Nikon D3400 + 18-55mm VR.

De Nikon D5300 + 18-55mm VR

nikon d5300 camera

De Nikon D5300 + 18-55mm VR
De Nikon D5300 + 18-55mm VR is het grotere broertje van de eerder genoemde Nikon D3400. Hij is zeer eenvoudig in gebruik maar beschikt over net wat meer specificaties. Denk aan meer scherpstelpunten (39 vs 11) waardoor hij vooral voor sport- en natuurfotografen een betere keuze is. Daarnaast heeft de D5300 een kantelbaar scherm waardoor je eenvoudig hoge en lage standpunten kan innemen. Om foto’s te delen maakt het fototoestel gebruik van wifi (de D3400 gebruikt bluetooth) en dankzij de GPS module weet je precies waar de foto gemaakt is. Tenslotte beschikt de Nikon D5300 over een stereo microfoon wat hem zeer geschikt maakt voor het opnemen van video’s. De meegeleverde 18-55mm VR lens is Nikon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen. Meer informatie


Plus en minpunten van de Nikon D5300 + 18-55mm VR
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
Stereo microfoon
39 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
GPS en Wifi
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet waterbestendig

Ben je op zoek naar een Nikon spiegelreflexcamera’s tot 750 euro? Dan is de Nikon D5300 + 18-55mm VR zeker iets voor jou! De prijs ligt rond de 600 euro en voor dit geld krijg je er de nieuwste AF-p 18-55 lens bij. Bekijk de Nikon D5300 + 18-55mm VR.

Aanvullende Nikon lenzen voor beginners

Koop je voor het eerst een Nikon spiegelreflexcamera? Dan krijg (lees koop) je er in veel gevallen een 18-55mm lens bij. Deze lens wordt ookwel ‘kitlens’ genoemd en kan prima gebruikt worden voor landschappen en portretten. Wil je echter wat meer gaan doen, dan kan ik je een van onderstaande lenzen aanraden.

Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX:

nikon portretlens De Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX is een must have voor iedere Nikon fotograaf. Het objectief is namelijk erg lichtsterk dankzij de f-waarde van f/1.8. Hierdoor maak je met gemak zeer mooie portretfoto’s (het onderwerp scherp, de achtergrond onscherp). Voor het geld kan je deze lens eigenlijk niet laten liggen, hij kost namelijk rond de 200 euro. Meer informatie.

Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD Asph (IF):

tamron groothoeklens Ben je op zoek naar een lens om landschappen en architectuur vast te leggen? Dan is de Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD Asph (IF) jouw lens. Het is een lens van Tamron, maar is leverbaar voor zowel Nikon als Canon. Dankzij het ruime bereik van 10mm leg je eenvoudig een wijds landschap in één foto vast. Meer informatie.

Nikon AF-S 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR DX:

nikon telelens Ben je op zoek naar meer bereik? Kijk dan eens naar de Nikon AF-S 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR DX. Dit is een mooie telelens met flink bereik. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie zorgt de lens ervoor dat lichte trillingen worden gecorrigeerd. Meer informatie.

6. Wat komt er nog meer bij een spiegelreflex kijken?

Als je een spiegelreflexcamera koopt krijg je er een paar accessoires bij. Denk aan een accu en acculader, lensdoppen en een nackstrap (dit is een draagriem voor om je nek). Naast deze meegeleverde accessoires kan ik je aanraden om goed te kijken naar onderstaande artikelen:

1. Een geheugenkaartje. Zonder geheugenkaartje kan je geen foto’s maken. Het is dan ook een musthave. Welk type geheugenkaart in je digitale camera gaat verschilt per model en merk, maar tegenwoordig is het in 99% van de gevallen een SD kaartje. Bekijk hier de best verkochte geheugenkaarten. Tip! Koop twee wat kleinere kaarten in van plaats één hele grote. Mocht je kaartje ooit kapot gaan, dan heb je er nog één achter de hand.


2. Een goede cameratas is een must have om je camera mee te nemen en te beschermen. Omdat er zeer veel diverse cameratassen zijn kan je in aanraden om eens mijn cameratassen artikel te lezen. Ook kan ik je deze tassenvinder, waarmee je binnen 4 stappen een juiste tas vindt, aanbevelen. Tip: koop een iets ruimere tas. Hierdoor heb je geen ruimte gebrek als jij je cameraset in de toekomst aanvult met bijvoorbeeld een telelens.


3. Om je lens te beschermen tegen stof en krassen is het handig om een UV filter te gebruiken. Daarnaast kan je ook filters gebruiken om de kleuren in een foto te versterken. In mijn artikel over lensfilters leg ik je er echt alles over uit.


4. Een extra accu kan handig zijn wanneer je op vakantie gaat. Het laden van een accu kan namelijk wel even duren en als je geen moment wil missen is het wel zo handig dat je een extra opgeladen accu bij je hebt. Gelukkig gaan de accu’s wel lang mee. Gemiddeld maak je zo’n 500 foto’s op 1 volle accu.


Tenslotte heb ik nog één tip omtrent accessoires. Ga je een nieuwe een digitale spiegelreflexcamera kopen? Kijk dan eens naar de pakket aanbiedingen. Veel winkels hebben namelijk pakketen waarbij je in éen keer een fototoestel plus extra accu, geheugenkaart en tas koopt. Zo ben je in 1x klaar!

7. Afsluitend

Dit was mijn gehele uitleg met betrekking tot spiegelreflexcamera’s voor beginners. Ik hoop dat het je heeft geholpen in je zoektocht naar een spiegelreflexcamera. Heb je toch nog twijfels of vragen? Laat dan gerust een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Ook kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top-10 best verkochte spiegelreflexcamera’s en de actuele cashbacks. Tenslotte wens ik je alvast heel veel fotografie plezier met je nieuwe camera!

Camera winkels:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande foto winkels met harte aanbevelen. Hier haal ik zelf ook mijn spullen:

Nederlandse Winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

13 reacties “Spiegelreflexcamera voor beginners

 1. Hallo Thijs,

  Ik heb sinds 8 jaar een canon 1000d maar gebruik hem nog altijd alleen maar in de auto-stand. Voor mijn gevoel reageert hij niet meer naar behoren. Wil eigenlijk de body vervangen en mijn oog viel op de canon 200d zag dat dit toestel zelf uitleg geeft? Dat lijkt mij handig… is hij de enige dit dit kan? En passen mijn lenzen op de 200d? Ben je website aan het doorlezen erg interessant allemaal ! Dank! mvg Naomi

  1. Hi Naomi,

   Bedankt voor je bericht en compliment!

   Wbt je vraag. Ik kan mij voorstellen dat je 1000D inmiddels een beetje op is. Hij is inderdaad al weer wat ouder, haha. 🙂 De Canon EOS 200D zou een mooi alternatief zijn en hij heeft inderdaad een uitleg die je leert fotograferen. Op deze manier kan je van de autostand af en veel meer leren wat je echt allemaal met de camera kan. Er zijn ook andere modellen die dit hebben, maar dan ga je wel weer wat hoger in prijs (zoals de Canon EOS 800D). Wat betreft de lenzen, je kan je huidige lenzen prima op je 200D zetten. Dit gaat prima werken!

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Greets

   Thijs

 2. Hallo Thijs,
  Ik denk er over om een goeie camera aan te schaffen. Ik maak nu foto’s met mijn telefoon maar stoor me er aan dat dit niet voldoet aan mijn wensen. Canon en Nikon genieten mijn voorkeur. Budget ongeveer 600 euro. Als ik de 750D en de D5300 vergelijk zie ik dat de Nikon iets van voordelen heeft.
  Enige nadeel: hij is een paar jaar langer op de markt. Nu blijkt wel dat de Canon wordt aangeboden met een extra 60-300mm lens en diverse extra’s voor 649 euro.
  Ik zal de camera het meeste gebruiken voor: vakantiefoto’s (enigszins afstand), sport(beweging) en foto’s met weinig licht (binnen).
  Wat is de juiste keuze?

  1. Hey John,

   Bedankt voor je reactie.

   Om eerlijk te zijn zijn beide zijn goede camera’s. Daarnaast is er niet heel veel innovatie de laatste paar jaren, waardoor de verschillen minimaal zijn. Zelf ben ik wel een fan van de Nikon camera’s omdat ze goede sensoren hebben. Zelf schiet ik echter met Canon en dat bevalt mij ook heel erg goed. De kwaliteitsverschillen zijn namelijk echt minimaal. 🙂

   Als ik naar je budget kijk kan ik mij goed voorstellen dat je voor de Canon 750D + 2 lenzen gaat. Het is namelijk een erg vriendelijke en fijne camera en dankzij de Canon cashback van 40 euro scheelt het op dit moment toch weer een flink bedrag.

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groet

   Thijs

 3. Hallo Thijs,

  Normaal maak ik altijd foto’s m.b.v. mijn mobiel . Komend jaar gaan mijn vriend en ik echter op vakantie naar Kenia en om “the big 5” mobiel te fotograferen lijkt mij niet optimaal. Daarom nu de overweging om een spiegelreflexcamera aan te schaffen. Kun je met de beginnercamera’s ook goede foto’s maken van bewegende dieren/objecten ed. die verderweg zijn? Heb je daar nog een speciale lens voof nodig?

  Alvast bedankt voor je hulp!

  Groet,
  Sharon

  1. Hey Sharon,

   Wat gaaf dat je naar Kenia gaat! Als je de big 5 wilt fotograferen dan wordt het alleen wel wat lastiger met een iPhone, haha. 🙂
   Om eerlijk te zijn heb je wel een goede telelens nodig om dit te doen. De prijzen variëren alleen van een paar honderd euro tot duizenden euro’s. Als je kan aangeven wat je ongeveer wilt uitgeven, dan kan ik altijd ff kijken wat naar mijn mening het maximale is. 🙂

   Groeten!

   Thijs

 4. Heb je uitleg bestudeerd en ben (zoals velen, waarschijnlijk) momenteel gebruiker van een Nikon Coolpix =O
  Ik fotografeer voornamelijk mijn honden en ben over de compactcameras ondertussen meer dan ontevreden. Helaas ben ik echter noch technisch begaafd noch een bijzonder goede fotograaf maar wil toch proberen de stap naar een spiegelreflex te zetten. Nu had ik begrepen dat de Nikon D3400 DE camera voor beginners is. Heel toevallig kreeg ik echter van een kennis haar Nikon D3200 aangeboden omdat ze die in een opwelling had gekocht maar er uiteindelijk toch niets mee doet. Het toestel heeft ondertussen een aantal jaren in haar kast gelegen maar ziet er nog als nieuw uit. Ze wil er echter nog 200,- € voor hebben en ik vroeg mij af, of het de moeite is om daarmee te beginnen ? Als ik na 14 dagen spijt krijg, dat ik er geld aan gegeven heb, wil ik misschien toch liever wat meer investeren en iets aanschaffen waar ik nadien geen spijt van heb. Ik vind het een moeilijke dus even raad vragen of u het toestel überhaupt kent ? Alvast bedankt, hoor 🙂

  1. Hey Marion,

   De Nikon D3200 is de voorloper van de D3400 en een prima beginnerscamera. 200 euro is in mijn optiek een redelijke prijs, maar weet wel dat de camera al 5 jaar oud is. Heb je een idee hoevaak hij gebruikt is? En welke lens je erbij krijgt? De D3400 heeft namelijk een nieuwere (stillere) lens.

   Greets

   Thijs

 5. vergeten nog te vragen wat de verschillen zijn tussen het maken van foto’s via digiscoping en een DSLR (spiegelreflex)

 6. Hallo Thijs
  Via het zoeken op natuurfoto’s kwam ik terecht op je website die helder en duidelijk is, zonder ingewikkelde termen.
  Omdat ik meer natuurfoto’s wil gaan maken t.w. landschappen en vogels is de vraag wat je daarvoor nodig hebt om mooie foto’s te schieten.
  Reeds in bezit van een Panasonic Lumic dmc fz 100 maar lees weinig of niets over systeemcamera’s en ‘tips en tools’ hiervan. Reden van de koop destijds was dat de camera een 3 in 1 lens heeft (macro, groothoek en tele) dus geen ‘rits’ aan lenzen mee te slepen en redelijk licht in gewicht. Algemeen een prima tot uitstekende camera.
  Vraag me af waarom het mij niet lukt om mooie vogelfoto’s te maken, gezien je portfolio en diverse natuur bladen w.o. vogels.
  Kan het zijn dat het maken van mooie ‘vogelfoto’s’ meer kennis van-en omgang huidige apparatuur behoeft of dat er beter t.z.t op een andere camera/lenzen overgestapt dient te worden? Ook weet ik niet of er eventueel andere lenzen verwisseld kunnen worden op deze Panasonic?
  Als beginner van het fotograferen van vogels en natuurlandschappen weet ik nog niet de juiste plekjes te vinden rondom Amersfoort en omstreken m.u.v Arkemheen.

  1. Hey Ben,

   Bedankt voor je bericht!

   Wbt je vragen. Ik denk dat je best goede foto’s kan maken met de FZ100. Het is alleen verstandig om je goed in te lezen in de natuur en de omgeving. Zelf ga ik met regelmaat de polder in (bv Arkemheen, maar ook de wegen richting Lelystad) en weet wat er leeft. Zo weet ik precies waar bepaalde Buizerds zitten (ze zitten vaak op dezelfde paal 😉 ) en zou ook met een FZ100 prima dichterbij kunnen komen. Je loopt echter tegen problemen aan als je vogels in vlucht (ookwel BIF / birds in flight genoemd) wilt fotograferen. Je hebt namelijk flink wat licht nodig om een snelle sluitertijd (bevriezen van het beeld / de vogel) te krijgen. In dit geval biedt een spiegelreflexcamera de uitkomst. Hier kan je namelijk andere lenzen op zetten (kan niet bij jouw FZ100) waardoor je goed vogels kan fotograferen. Welke camera en lens alleen geschikt zijn is weer afhankelijk van je budget. Je kan het namelijk zo gek maken als je zelf wilt. 😉

   Wbt het verschil tussen digiscoping en het fotograferen met een DSLR. Digiscoping is het fotograferen door een kijker. Het nadeel hiervan is dat je beelden over het algemeen iets minder scherp zijn. De camera is immers niet afgesteld op de telescoop. Bij het fotograferen met een DSLR maak je optimaal gebruik van lens + camera combi. Afbeeldingen zijn hierdoor over het algemeen scherper. Daarnaast kan je ook veel sneller schakelen omdat je lens over autofocus beschikt. Dit is bij digiscoping niet het geval.

   Hopelijk kan je hier iets mee!

   Greets

   Thijs

 7. ik ben van plan om een spiegelreflexcamera te kopen. Ik heb een compactoestel van Canon. De kwaliteit van de foto’s vallen tegen en zeer storend is de vervorming van het beeld door de lens. Met name de closeup foto’s.
  Na het lezen van u uitleg heb ik al een stuk beter idee over deze soort fototoestellen. Helder en duidelijk uitgelegd. Bedankt daarvoor.

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)