Beste drones met camera 2024


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 3 Januari 2024

Welke drone met camera moet ik kopen?

Ben jij op zoek naar de beste drone met camera om video’s en foto’s te maken maar heb je geen idee welke drone bij jou past? In dit artikel help ik je op weg in je zoektocht! Zo geef ik in dit artikel eerst wat algemene tips waarop je moet letten bij het kopen van een drone. Na deze tips ga ik verder met de top 10 beste drones met camera van 2024. Deze top 10 is tot stand gekomen aan de hand van mijn eigen ervaring (ik vlieg al meer dan 10 jaar met RC helicopters en drones) en door het uitpluizen van vele reviews. Met deze top 10 hoop ik je verder te kunnen helpen in jouw zoektocht naar de ideale drone die bij jouw wensen past. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan onderaan een bericht achter en ik kom persoonlijk op je vraag terug.

Algemene tips omtrent het vinden van de beste drone:

Hieronder allereerst een aantal algemene tips die je helpen in je zoektocht naar de ideale drone. Na deze tips ga ik verder met de 5 beste drones met camera van 2024.

1. Goedkoop is duurkoop

Drones zijn in verschillende prijsklassen te vinden. Zo koop je op bijvoorbeeld bol.com al een drone met camera voor onder de 100 euro, en kom je bij fotowinkels drones tegen die tussen de 400 en 4000 euro kosten. Het verschil tussen deze drones is echt heel groot en zit hem in diverse zaken. Denk hierbij aan stabiliteit (kracht van de rotors), de kwaliteit van de camera en als laatste de software (bediening en controle). Mijn advies, ga niet voor een goedkope drone maar kijk naar een goede DJI. Verderop in het artikel ga ik dieper in op de top 10 beste drones met camera’s en hierbij zit ook een drone van rond de 400 euro. Dit is echt een betere keuze dan een drone van onder de 100 euro. Zelf heb ik een drone van onder de 100 euro gehad (was zelf erg nieuwsgierig) maar merkte dat deze drone ontzettend moeilijk te controleren was. Één windvlaag en de drone ging er vandoor en als gevolg dat ik hem uit een boom moest vissen. Met een goede DJI drone heb je hier echt geen last van. Mijn tip is dan ook, investeer liever in een wat betere drone. Dan heb je er veel langer plezier van! Kijk bv eens naar de DJI Mini 2 SE drone als je niet teveel wilt uitgeven.

2. Let op de regelgeving

Waar je tot een paar jaar geleden met iedere drone (vrijwel) overal kon vliegen is dit anno 2024 niet meer mogelijk. Vanwege veiligheid is de regelgeving aangescherpt en het is goed om hier even op te letten. In het kort komt het erop neer dat jij je als dronepiloot moet registeren. En heb je een drone die meer dan 250 gram weegt? Dan moet je ook een licentie behalen (bij bijvoorbeeld EUdronebewijs.nl) zodat je goed weet wat je doet. Net zo iets als het halen van een scooter rijbewijs. Gelukkig zijn er op moment van schrijven ook veel drones die onder de 250 gram wegen. En voor deze drones hoef je geen bewijs te halen. Wel moet je dit type drone registeren bij de RDW, maar dat heb je binnen een paar klikken online geregeld. Daarnaast neem je dit soort drones heel eenvoudig mee in je cameratas doordat ze zo licht en compact zijn. Wil je meer weten over de regelgeving? Lees dan dit uitgebreide artikel over de laatste regelgeving of kijk in onderstaand overzicht wat ik heb gemaakt met populaire drones van dit moment en de daarbij behorende regelgeving van moment van schrijven. Daarnaast zijn en ook altijd een aantal basisregels waar jij je aan moet houden als drone piloot.

Basisregels vliegen met een drone

Hou altijd rekening met een aantal basisregels. Hierdoor houden wij het allemaal veilig voor elkaar en kunnen we allemaal blijven genieten van drones. 🙂

1. Vlieg nooit boven groepen mensen
2. Vlieg nooit bij vliegvelden, stations en snelwegen
3. Hou je drone altijd in het zicht

Populaire drones

Onderstaand een overzicht van populaire drones van dit moment en de daarbij horende regelgeving.

Drone: Gewicht: Klasse: RDW registratie nodig? Opleiding nodig?
DJI Mini 2 SE 249 gram A1 Ja, dit kost €23 per jaar Nee
DJI Mini 3 249 gram A1 Ja, dit kost €23 per jaar Nee
DJI mini 3 Pro 249 gram A1 Ja, dit kost €23 per jaar Nee
DJI mini 4 Pro 249 gram A1 Ja, dit kost €23 per jaar Nee
DJI Air 2s 595 gram A2 Ja, dit kost €23 per jaar Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs
DJI Air 3 720 gram A2 Ja, dit kost €23 per jaar Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs
DJI Mavic 3 classic 895 gram A2 Ja, dit kost €23 per jaar Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs
DJI Mavic 3 Pro 958 gram A2 Ja, dit kost €23 per jaar Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs
DJI Inspire 3 4.310 gram A3 Ja, dit kost €23 per jaar Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs

3. Op dit moment is er eigenlijk maar één drone merk

Waar je een aantal jaren geleden de keuze had uit diverse Drone merken is er anno 2024 eigenlijk maar één merk die de markt domineert: DJI. Dit merk is verreweg marktleider en dat is niet zonder reden. Deze drones zijn ontzettend eenvoudig te bedienen en zijn van hoge kwaliteit. Het is dan ook niet voor niets dat vrijwel alle videografen en fotografen voor een DJI drone gaan. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, en dat is zelfbouw. Dit laat ik echter in dit artikel buiten beschouwing.

4. Drones zijn in diverse kits leverbaar

DJI drones zijn leverbaar in verschillende kits. Zo is er een standaard kit waarbij je de drone plus standaard remote controller (afstandsbediening) krijgt. Hiermee kan je prima uit de voeten, echter kan ik je adviseren om naar de Fly More Combo kits te kijken. Deze kits zijn voorzien van extra accessoires zoals extra accu’s, een acculader, een tas en reserve propellors. Ideaal aangezien je met de Fly More Combi in één keer klaar bent.

Het live bekijken van de beelden van de drone doe je op je smartphone. Mocht je dit niet fijn vinden, dan kan je ook kijken naar kits met een zogenaamde Smart Controller. Deze controller is uitgerust met een beeldscherm waardoor je meteen het beeld op je afstandsbediening ziet. Persoonlijk vind ik dit ideaal omdat ik nu niet afgeleid wordt als ik op mijn telefoon gebeld wordt (en daardoor in het verleden mijn live beeld verloor).

Geniet!

Het vliegen met een drone is echt super gaaf en levert je zoveel mooie en unieke beelden! Ik kan het echt iedereen van harte aanbevelen! Oftewel, probeer het en geniet er van! Wil je graag voorbeelden zien? Lees dan mijn artikel ‘Landschapsfotografie met een drone’. Ben je enthousiast en wil je lezen welke drone bij jou past? Lees dan verder want hieronder vertel ik meer over de top 10 beste drones met camera’s van 2024.

De top 10 beste drones met camera’s van 2024

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste drones met camera’s van 2024 zien. Ik begin met een zeer professioneel model, de Inspire 3, en ga daarna verder modellen die meer gericht zijn op serieuze amateurs, amateurs en beginners. En om het makkelijk te maken heb ik onder mijn top 10 ook de vijf meest populaire drones naast elkaar gezet zodat je eenvoudig de specificaties kan vergelijken.

1. DJI Inspire 3 drone
2. DJI Mavic 3 Pro drone
3. DJI Mavic 3 Classic drone
4. DJI Mini 4 Pro drone
5. DJI Mini 3 Pro drone
6. DJI Air 3 drone
7. DJI Mini 3 drone
8. DJI Mini 2 SE drone
9. DJI Ryze Tello drone
10. DJI Avata FPV drone

1. DJI Inspire 3 drone

De DJI Inspire 3 drone is op dit moment de beste professionele drone van 2024. Deze drone beschikt namelijk over een hoogwaardige fullframe sensor én geeft je de mogelijkheid om lenzen te wisselen (de inspire 3 maakt gebruik van DJI DL objectieven). Dankzij de hoogwaardige sensor beschik jij als filmmaker over een dynamisch bereik met maar liefst 14 stops! En doordat je lenzen kan wisselen kan je voor iedere situatie de juiste lens op de drone plaatsen. Je hebt namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van een 18mm, 24mm, 35mm of een 50mm. Daarnaast heeft de DJI Inspire 3 ook CinemaDNG en ProRes RAW ondersteuning waardoor je altijd in het juiste formaat films kan vastleggen. Om obstakels te ontwijken beschikt de Inspire 3 over Omni-directionele obstakeldetectie en doordat de drone met twee operators te bedienen is kan de ene operator zich richten op de video productie en de andere operator op het vliegen. Ben jij op zoek naar de beste professionele drone van dit moment? Kijk dan zeker naar de DJI Inspire 3.

beste professionele drone
Plus en minpunten van de DJI Inspire 3 drone drone
Dé beste professionele drone van 2024
Speciaal ontwikkeld om professionele videoproducties te draaien
Hoogwaardige fullframe sensor met een dynamisch bereik van 14+ stops
CinemaDNG en ProRes RAW ondersteuning
De mogelijkheid om lenzen te wisselen (DJI DL objectieven)
Maximale snelheid van 94 km per uur
Batterijduur: 28 minuten
Maximaal bereik: 12 kilometer
Niet eenvoudig om te bedienen, hiervoor met je echt ervaring hebben
Weegt 4.310 gram, je hebt een vliegbewijs + vaardigheidsbewijs nodig
Kwaliteit mag wat kosten

» Meer informatie

De beste professionele drone van 2024, de DJI Inspire 3 drone!

Ben je op zoek naar een professionele drone voor jouw videoproductie? Dan is de DJI Inspire 3 drone dé drone voor jou! Met de DJI Inspire 3 drone beschik je over een hoogwaardige fullframe sensor en heb je de mogelijkheid om lenzen te wisselen. Daarnaast is de drone door twee piloten te bedienen, heb je CinemaDNG en ProRes RAW ondersteuning, beschik je over een vliegtijd van 28 minuten en heb je een bereik tot 12 kilometer. Al met al maakt dit alles de DJI Inspire 3 de beste professionele drone van 2024!

Bekijk de DJI Inspire 3 bij CameraNu.nl

Bekijk de DJI Inspire 3 bij Kamera-Express


2. DJI Mavic 3 Pro drone

De DJI Mavic 3 Pro is op dit moment de beste drone van 2024. Deze drone beschikt namelijk over een camera met drie hoogwaardige Hasselblad lenzen. Zo heb je de beschikking over een 24mm Hasselblad camera met 4/3 inch CMOS sensor, een 70mm telelens met 3x optische zoom en een 1/1.3 inch CMOS sensor, én een 166mm telelens met 7x optische zoom en een 1/2″ CMOS sensor. Hierdoor heb je ontzettend veel afwisselings-mogelijkheden en je dus snel kan schakelen tussen verschillende scenes. Het schakelen van landschappen (24mm groothoeklens) en het maken van detailopnames (70mm of 166mm lens) ging nog nooit zo snel! Daarnaast kan je met de DJI Mavic 3 Pro in 12-bit RAW fotograferen waardoor je in de nabewerking nog ontzettend veel details uit je foto kan halen. Verder is het uiteraard mogelijk om te filmen. Dit kan de Mavic 3 Pro in 5.1K met 50fps, maar ook in 4K met 120fps! Daarnaast is de accu van de DJI Mavic 3 Pro erg krachtig, zo heeft deze drone een vliegtijd van maar liefst 43 minuten. En om er voor te zorgen dat je niet per ongeluk tegen een boom of berg aanvliegt is de Mavic 3 Pro uitgerust met omnidirectionele obstakeldetectie en APAS 5.0. Dit betekend dat de drone is uitgerust met 8 sensoren die precies in de gaten houden waar je vliegt. Komt een object te dichtbij? Dan zal de drone automatisch het object ontwijken. Ideaal voor als je bijvoorbeeld video-opnamen wil maken in een bos! Dit alles maakt de DJI Mavic 3 Pro dé drone voor de professionele videograaf en/of fotograaf. Ben jij dan ook op zoek naar de beste drone van dit moment? Kijk dan zeker naar de DJI Mavic 3 Pro.

beste drone van 2024
Plus en minpunten van de DJI Mavic 3 Pro drone
Dé drone met de beste camera’s van dit moment!
Drie ingebouwde Hasselblad camera’s (24mm, 70mm en 166mm)
Maximale snelheid van 75 km per uur
Batterijduur: 43 minuten
Maximaal bereik: 15 kilometer
Advanced Pilot Assistance System (de drone zal zelf obstakels vermijden)
Intern geheugen van slechts 8 GB, uit te breiden middels Micro-SD kaarten
Weegt 958 gram, je hebt een vliegbewijs + vaardigheidsbewijs nodig

Details 24mm Hasselblad groothoeklens
24mm groothoeklens
Aanpasbaar diafragma van f/2.8 tot f/11
4/3 inch 20 megapixel CMOS sensor
Mogelijkheid om RAW beelden te schieten
100 megapixel panorama-functie
Video: 5.1K in 50fps
Video: 4K in 120 fps
Log: 10-bit D-Log kleurprofiel


Details 70mm telelens
70mm telelens
Vast diafragma van f/2.8
1/1.3 inch 48 megapixel CMOS sensor
Video: 4K in 60fps

Details 166mm groothoeklens
166mm telelens
Vast diafragma van f/3.4
1/2 inch 12 megapixel CMOS sensor
Video: 4K in 60 fps

» Meer informatie

De beste drone van 2024, de DJI Mavic 3 Pro!

Ben je op zoek naar een drone die jou maximale flexibiliteit geeft én ook nog eens het beste beeld? Dan is de DJI Mavic 3 Pro dé drone voor jou! Met de DJI Mavic 3 Pro beschik je over maar liefst drie hoogwaardige camera’s van Hasselblad waardoor je beschikt over een 24mm lens, een 70mm lens en een 166mm lens. Daarnaast zijn de sensoren van hoge kwaliteit waardoor je in 5.1K kan filmen. Verder is de vliegtijd van deze drone lang, namelijk 43 minuten en zit de drone boordevol specs zoals object ontwijking (Advanced Pilot Assistance System), Hyperlapse, Panorama functies en zelfs een Mastershot functie waarmee de drone zelf beelden zal maken van jouw onderwerp. Al met al maakt dit alles de DJI Mavic 3 Pro de beste drone van 2024!

Bekijk de DJI Mavic 3 Pro bij CameraNu.nl

Bekijk de DJI Mavic 3 Pro bij Kamera-Express

Bekijk de DJI Mavic 3 Pro bij Coolblue


3. DJI Mavic 3 Classic drone

De DJI Mavic 3 Classic is het kleinere broertje van de DJI Mavic 3 Pro en een ontzettend goed alternatief als je iets minder geld uit wilt geven. Zo beschikt deze drone over één hoogwaardige Hasselblad camera met een 24mm groothoeklens. Hierdoor kan je met deze drone perfect landschappen vastleggen. Daarnaast is de kwaliteit van de camera zeer hoog. Je beschikt namelijk over een 4/3 inch sensor met met een groot dynamisch bereik. Foto’s schiet je in 20 megapixels RAW (of JPEG) waardoor je in de nabewerking veel uit je foto kan halen. Daarnaast kan je vanaf afstand het diafragma aanpassen van f/2.8 tot en met f/11. Ideaal als het licht omslaat en je in de lucht je instellingen wilt aanpassen. Verder beschikt de DJI Mavic 3 Classic over de laatste technieken, zoals Advanced Pilot Assistance System (APAS 5.0). Hierdoor zal de drone, zelfs op hoge snelheden, automatisch obstakels herkennen en ontwijken. Zo kan jij je bezig houden met het kaderen van het juiste beeld en zal de camera ervoor zorgen dat nergens tegenaan botst. Verder is de vliegtijd van de DJI Mavic 3 Classic flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger (de DJI Mavic 2). Zo vlieg je tot maar liefst 46 minuten op één acculading en kan je snelheden bereiken tot maar liefst 75 kilometer per uur. Dit alles maakt de DJI Mavic 3 Classic een ideale drone voor de professionele videograaf en/of fotograaf die niet over meerdere camera's hoeft te beschikken.

Beste drone tot €1500
Plus en minpunten van de DJI Mavic 3 Classic drone
Hoogwaardige Hasselblad camera
Maximale snelheid van 75 km per uur
Batterijduur: 46 minuten
Maximaal bereik: 15 kilometer
Advanced Pilot Assistance System (de drone zal zelf obstakels vermijden)
Intern geheugen van slechts 8 GB, uit te breiden middels Micro-SD kaarten
Weegt 895 gram, je hebt een vliegbewijs + vaardigheidsbewijs nodig

Details 24mm Hasselblad groothoeklens
24mm groothoeklens
Aanpasbaar diafragma van f/2.8 tot f/11
4/3 inch 20 megapixel CMOS sensor
Mogelijkheid om RAW beelden te schieten
100 megapixel panorama-functie
Video: 5.1K in 50fps
Video: 4K in 120 fps
Log: 10-bit D-Log kleurprofiel

» Meer informatie

De beste drone tot €1500, de DJI Mavic 3 Classic!

Ben je op zoek naar een drone die jou het beste beeld levert, en heb je een budget tot €1500? Dan is de DJI Mavic 3 Classic dé drone voor jou! Met de DJI Mavic 3 Classic beschik je over een hoogwaardige Hasselblad die je het beste groothoekbeeld van dit moment levert. Daarnaast is de vliegtijd van deze drone lang, namelijk 46 minuten en zit de drone boordevol specs zoals Advanced Pilot Assistance System, Hyperlapse, Panorama functies en zelfs een Mastershot functie waarmee de drone zelf beelden zal maken van jouw onderwerp. Al met al maakt dit alles de DJI Mavic 3 Classic de beste drone tot €1500!

Bekijk de DJI Mavic 3 Classic bij CameraNu.nl

Bekijk de DJI Mavic 3 Classic bij Kamera-Express

Bekijk de DJI Mavic 3 Classic bij Coolblue


4. DJI mini 4 Pro

De DJI mini 4 Pro is de opvolger van de zeer populaire DJI mini 3 Pro (lees hier mijn DJI mini 3 Pro review). De DJI mini 4 Pro is op een aantal punten verbeterd, namelijk video en het vermijden van obstakels. Beide drones beschikken over een hoogwaardige 1/1.3 inch sensor met 48 megapixels, maar waar de DJI mini 3 Pro in maximaal 4K 60p filmt, filmt de DJI mini 4 pro in 4K 100p. Hierdoor kan je ook slow motion beelden in 4k opnemen. Verder is het bereik van de DJI mini 4 Pro met 8 km verlengt van 12 kilomter naar 20 kilometer. Verder is de mini 4 pro uitgerust met Advanced Omnidirectional Obstacle Detection waardoor de drone nu nog beter obstakels kan ontwijken. Sterker nog, je kan met deze drone gewoon in het bos gaan filmen, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken dat de drone tegen een tak aan vliegt! Ideaal! Zelf vlieg ik al een tijdje met de DJI mini 3 Pro en dat bevalt mij ontzettend goed, maar de DJI mini 4 Pro is toch écht weer een stukje beter geworden. Ben jij op zoek naar een compacte drone met hoogwaardige foto en filmkwaliteit én goede obstakel vermijding? Dan is de DJI mini 4 Pro de ideale drone voor jou! En dankzij het compacte formaat en lage gewicht heb je geen vliegbewijs nodig én neem je de DJI mini 4 Pro eenvoudig mee op reis.

dji mini 4 pro drone
Plus en minpunten van de DJI mini 4 Pro drone
Verbeterde versie van de zeer populaire DJI mini 3 Pro
Weegt minder dan 250 gram waardoor je geen vliegbewijs nodig hebt
Hoogwaardige camera voor zowel video als fotografie
Voorzien van gimbal waarmee je ook in portretstand foto’s en video’s kan maken
Maximale snelheid van 57 km per uur
Batterijduur: 34 minuten
Maximaal bereik: 20 kilometer
Advanced Omnidirectional Obstacle Detection (de drone zal zelf obstakels vermijden)
Geen variabel diafragma
Geen intern geheugen, alles sla je op een micro-SD kaart op
Iets duurder dan de DJI mini 3 Pro

Details camera
24mm groothoeklens
Vast diafragma van f/1.7
Schiet betere beelden met weinig licht dankzij Dual Native ISO Fusion
1/1.3 inch 48 megapixel CMOS sensor
Mogelijkheid om RAW beelden te schieten
Video: 4K in 100fps
Video: Full-HD in 120 fps
HDR en D Log M kleurprofielen

» Meer informatie

De beste drone voor op reis, de DJI mini 4 pro!

Ben je op zoek naar een compacte drone die je eenvoudig mee op reis kan nemen? Dan is de DJI mini 4 pro dé drone voor jou. Je beschikt over een geweldige camera met 48 megapixels en filmt eenvoudig in 4K met 100p. En doordat de drone lekker licht is hoef je geen dronebewijs te hebben om hiermee te vliegen. Tip: pak meteen een Fly More Combo kit, dan beschikt je over extra accu's en een tas om alles in te vervoeren!

Bekijk de DJI mini 4 pro bij CameraNu.nl

Bekijk de DJI mini 4 pro bij Kamera-Express

Bekijk de DJI mini 4 pro bij Coolblue


5. DJI mini 3 Pro

De DJI mini 3 Pro is dé ideale drone voor iedereen die de beste kwaliteit zoekt zonder hiervoor over een vliegbewijs te beschikken. Deze drone is namelijk erg licht (249 gram) waardoor hij in de A1 klasse valt. Hierdoor hoef je de drone enkel bij de RDW te registeren en hoef je verder niet over een drone bewijs / vliegbewijs te beschikken. De beeldkwaliteit van de drone is ondanks zijn lage gewicht erg hoog. Zo beschik je over een 24mm groothoeklens en een 1/1.3 inch 48 megapixel CMOS sensor. Hiermee kan je in JPEG als RAW fotograferen en in 4K filmen. Verder beschikt de DJI mini 3 Pro over een gimball die je verticaal kan kantelen. Hierdoor is het mogelijk om zelfs in een portretstand te filmen of fotograferen, iets dat voorheen niet mogelijk was met lichte drones! Verder zit de DJI mini 3 Pro boordevol technieken zoals een Advanced Pilot Assistance System waardoor de drone zelf obstakels zal vermijden. Ook beschik je over Timelapse, hyperlapse en panorama standen waardoor je helemaal los kan gaan met het maken van foto’s en video’s! En doordat dit allemaal in zo’n compacte drone zit is het mijn persoonlijke favoriet van 2023! Je neemt hem immers met gemak mee op reis! Uiteraard kan je ook voor zijn opvolger, de DJI mini 4 Pro kiezen (zie hierboven), maar als je niet in 4K 100p hoeft te filmen, dan heb je een geweldige drone aan de DJI mini 3 Pro!


Plus en minpunten van de DJI mini 3 Pro drone
Weegt minder dan 250 gram waardoor je geen vliegbewijs nodig hebt
Hoogwaardige camera voor zowel video als fotografie
Voorzien van gimbal waarmee je ook in portretstand foto’s en video’s kan maken
Maximale snelheid van 57 km per uur
Batterijduur: 34 minuten
Maximaal bereik: 12 kilometer
Advanced Pilot Assistance System (de drone zal zelf obstakels vermijden)
Voordeliger dan zijn opvolger, de DJI mini 4 Pro
Geen variabel diafragma
Geen intern geheugen, alles sla je op een micro-SD kaart op
Gaat er langzaam uit en is beperkter leverbaar

Details camera
24mm groothoeklens
Vast diafragma van f/1.7
1/1.3 inch 48 megapixel CMOS sensor
Mogelijkheid om RAW beelden te schieten
Video: 4K in 60fps
Video: Full-HD in 120 fps
D-Cinelike kleurprofiel

» Meer informatie

Bekijk de DJI mini 3 pro bij Kamera-Express

Bekijk de DJI mini 3 pro bij Coolblue

Update 3 Januari 2024: De DJI mini 3 Pro is niet overal meer leverbaar omdat deze drone opgevolgd is door de DJI mini 4 Pro.


6. DJI Air 3 drone

De DJI Air 3 drone is een compacte drone met twee camera's en twee 1/1.3-inch CMOS sensoren. Dankzij de 24mm f/1.7 groothoeklens kan je met gemak wijdse landschappen vastleggen, zelfs in situaties met weinig licht. Ben je op zoek naar meer diepte en afstand in je beelden? Schakel dan middels één druk op de knop over naar de 70mm f/2.8 lens. Deze lens heeft een medium-tele bereik waardoor je veel meer diepte in je beeld kan brengen. Daarnaast is het ook mogelijk om verticale beelden te filmen in 2.7k. Ideaal voor het delen van beelden op social media! Fotograferen kan in RAW met maar liefst 48 megapixels. Filmen kan de DJI Air 3 in 4K met maar liefst 100fps! Ideaal voor slowmotion beelden! Daarnaast heb je ook de beschikking over twee beeldprofielen. De 10-bits D-Log M-kleurmodi zorgt voor meer details in je beeld en de 10-bits HLG-kleurmodi geeft je wat meer dynamisch bereik waardoor je meer uit je beeld in de nabewerking kan halen. Verder zit de DJI Air 3 tjokvol technieken zoals Advanced Pilot Assistance System (APAS 5.0) waardoor de drone zelf obstakels zal vermijden. Ook beschik je over Mastershots voor het maken van bijzondere video’s en een panorama stand voor het vastleggen van panorama foto’s. En doordat de drone slechts 720 gram weegt neem je hem eenvoudig mee op reis. Let er alleen wel op dat je voor het vliegen van deze drone een vliegbewijs en vaardigheidsbewijs nodig hebt.


Plus en minpunten van de DJI Air 3 drone
Twee ingebouwde camera’s (24mm en 70mm)
Maximale snelheid van 75.5 km per uur
Batterijduur: 46 minuten
Maximaal bereik: 20 kilometer
Twee beeldprofielen (10-bits D-Log M- & 10-bits HLG-kleurmodi)
Advanced Pilot Assistance System (de drone zal zelf obstakels vermijden)
Weegt slechts 720 gram waardoor je hem makkelijk mee kan nemen
Intern geheugen van slechts 8 GB, uit te breiden middels Micro-SD kaarten
Je hebt een vliegbewijs + vaardigheidsbewijs nodig

Details 24mm groothoeklens
24mm groothoeklens
Diafragma van f/1.7
1/1.3 inch 48 megapixel CMOS sensor
Mogelijkheid om RAW beelden te schieten
Video: 4K in 100fps
Video: 4K in 60 fps
Twee beeldprofielen (10-bits D-Log M- & 10-bits HLG-kleurmodi)
Geen variabel diafragma


Details 70mm telelens
70mm telelens
Vast diafragma van f/2.8
1/1.3 inch 48 megapixel CMOS sensor
Mogelijkheid om RAW beelden te schieten
Video: 4K in 100fps
Video: 4K in 60 fps
Twee beeldprofielen (10-bits D-Log M- & 10-bits HLG-kleurmodi)
Geen variabel diafragma

» Meer informatie

Dé compacte drone voor filmmakers, de DJI Air 3

Ben je op zoek naar een compacte drone waarmee je waanzinnige beelden kan maken? Dan is de DJI Air 3 echt iets voor jou! Zo beschik je met de DJI Air 3 over twee lenzen waardoor je eenvoudig landschappen kan vastleggen (middels de 24mm lens), maar ook veel dynamiek in je beelden kan brengen (middels de 70mm lens). Filmen kan in 4K tot maar liefst 100 fps en uiteraard kan je ook fotograferen met de drone. Zo schiet je 48 megapixel beelden in RAW! Ben jij dan ook een filmmaker en op zoek naar een compacte drone met veel mogelijkheden? Neem dan een kijkje naar de DJI Air 3! Tip: wil je meer weten over de DJI Air 3? Lees dan mijn uitgebreide DJI Air 3 review!

Bekijk de DJI Air 3 bij CameraNu.nl

Bekijk de DJI Air 3 bij Kamera-Express

Bekijk de DJI Air 3 bij Coolblue


7. DJI Mini 3 drone

De DJI Mini 3 drone is de opvolger van de zeer populaire DJI mini 2 drone die verderop in de artikel wordt beschreven. De DJI mini 3 is in het najaar van 2022 op de markt gekomen en is ten opzichte van de mini 2 flink verbeterd. Zo vlieg je met de DJI mini 3 tot maar liefst 38 minuten op één acculading. Daarnaast is ook de camera flink aangepakt. Zo beschik je over een 24mm groothoeklens met een vast diafragma van f/1.7 waardoor de drone in situaties met minder licht (bv schemer) mooie opnames kan maken. Verder kan je de camera nu ook draaien waardoor je in portretmodus video's & foto's kan maken én heb je de mogelijkheid om in RAW te schieten. Daarnaast schiet je uiteraard in 4K en is de mini 3 lekker licht (minder dan 249 gram) waardoor je voor het vliegen met deze drone geen vliegbewijs nodig hebt. In mijn optiek is dit dan ook echt een ideale drone voor fotografen en videograven die op zoek zijn naar een hoogwaardige drone, zonder al te veel geld uit te geven.


Plus en minpunten van de DJI mini 3 drone
Weegt minder dan 250 gram waardoor je geen vliegbewijs nodig hebt
Voordelig in aanschaf en zeer gebruiksvriendelijk
Degelijke camera voor zowel video als fotografie
Maximale snelheid van 57 km per uur
Batterijduur: 38 minuten
Maximaal bereik: 10 kilometer
Geen Advanced Pilot Assistance System (de drone zal zelf obstakels vermijden)
Geen variabel diafragma
Geen intern geheugen, alles sla je op een micro-SD kaart op

Details camera
24mm groothoeklens
Vast diafragma van f/1.7
1/2.3 inch 12 megapixel CMOS sensor
Mogelijkheid om RAW beelden te schieten
Video: 4K in 30fps
Video: Full-HD in 60 fps
RAW foto mogelijkheden
Geen uitgebreide kleurprofielen

» Meer informatie

De beste drone voor de amateur, de DJI Mini 3!

In mijn optiek is de DJI Mini 3 de beste drone voor de serieuze amateur. Zo beschik je met deze drone over een eenvoudig te vliegen drone waarmee je ook in portretmodus kan fotograferen en filmen! De accu gaat net wat langer mee dan de accu van de mini 2 (scheelt toch weer 7 minuten) en de lens is een stuk lichtsterker (f/1.8 vs f/2.8). Oftewel, een ideale drone voor de serieuze amateur!

Bekijk de DJI mini 3 bij CameraNu.nl

Bekijk de DJI mini 3 bij Kamera-Express

Bekijk de DJI mini 3 bij Coolblue


8. DJI Mini 2 SE drone, de beste drone voor beginners

De DJI Mini 2 SE drone is een ideale drone voor ieder die op zoek is naar een eenvoudig te bedienen drone met 2.7K video mogelijkheden. Zo is de DJI Mini 2 SE lekker licht (249 gram) waardoor je voor het vliegen met deze drone geen vliegbewijs nodig hebt. Filmen gaat tot 4K met 30 frames per seconde en uiteraard kan je ook met de drone fotograferen. Zo maakt de DJI Mini 2 SE foto’s in 12 megapixel resolutie in JPEG. Qua bediening is de drone zeer eenvoudig te vliegen. Zo wordt je geholpen bij het opstijgen en landen en leer je eenvoudig via de app hoe je meer uit de drone kan halen. Zo is er een QuickShot mode waarin de drone vanuit zichzelf met vooringestelde bewegingen beelden zal opnemen. Daarnaast zit er ook een panorama functie in de drone waardoor je met gemakt wijdse landschappen kan vastleggen. Al met al een ideale en eenvoudig te bedienen drone, ideaal voor beginners!

beste drone voor beginners
Plus en minpunten van de DJI mini 2 SE drone
Weegt minder dan 250 gram waardoor je geen vliegbewijs nodig hebt
Voordelig in aanschaf en zeer gebruiksvriendelijk
Degelijke camera voor zowel video als fotografie
Maximale snelheid van 47 km per uur
Batterijduur: 31 minuten
Maximaal bereik: 10 kilometer
Geen 4K videomogelijkheden, maximaal 2.7K
Geen Advanced Pilot Assistance System (de drone zal zelf obstakels vermijden)
Geen variabel diafragma
Geen intern geheugen, alles sla je op een micro-SD kaart op

Details camera
35mm groothoeklens
Vast diafragma van f/2.8
1/2.3 inch 12 megapixel CMOS sensor
Video: 2.7K in 30fps
Video: Full-HD in 60 fps
Geen mogelijkheid om in RAW te fotograferen

» Meer informatie

De beste drone voor beginners, de DJI Mini 2 SE!

In mijn optiek is de DJI Mini 2 SE de beste drone voor beginners. Zo beschik je met deze drone over een eenvoudig te vliegen drone die zelfs in 2.7K kan filmen. Uiteraard kan je ook met de DJI mini 2 SE fotograferen, zo levert deze drone 12 megapixel beelden die je groot genoeg kan afdrukken. Daarnaast is de drone lekker compact en licht waardoor je hem eenvoudig mee neemt én geen dronebewijs hoeft te hebben om hiermee te vliegen. Oftewel, de beste drone voor beginners!

Bekijk de DJI mini 2 SE bij CameraNu.nl

Bekijk de DJI mini 2 SE bij Kamera-Express

Bekijk de DJI mini 2 SE bij Coolblue


9. DJI Ryze Tello drone

De DJI Ryze Tello drone is een ideale drone kinderen. Zo ligt de aanschafprijs van deze drone onder de €100 en is hij ontzettend eenvoudig te bedienen. Middels de speciale DJI Ryze Tello app koppel je eenvoudig de drone waarna hij te bedienen is. Daarnaast kan je de drone ook middels Scratch programmeren. Hiermee kan je de drone allerlei opdrachten laten doen (bv routes vliegen) én leer je jouw kinderen meteen programmeren! Verder is de DJI Ryze Tello uitgerust met sensoren waardoor de drone niet zomaar tegen onderwerpen aanvliegt. Hierdoor blijft het vliegen met deze drone ook nog eens veilig. Wel is de drone ontzettend licht waardoor hij vooral geschikt is voor binnen. Wil je ook echt buiten vliegen? Kijk dan naar de DJI mini 2 SE (zie hierboven). Ben je op zoek naar een leuke drone voor onder de €100? Kijk dan zeker naar de DJI Ryze Tello drone!

beste drone voor kinderen
Plus en minpunten van de DJI Ryze Tello drone
Beste drone onder de 100 euro
Weegt minder dan 250 gram waardoor je geen vliegbewijs nodig hebt
Eenvoudig te vliegen, ook geschikt voor kinderen!
Is te programmeren waardoor je kids leert programmeren
Uitgerust met sensoren waardoor hij niet zomaar ergens tegenaan vliegt
Maximale snelheid van 29 km per uur
Batterijduur: 13 minuten
Maximaal bereik: 100 meter (maximale hoogte is 10 meter)
Beschikt over een ‘terug naar home' functie
Beschikt niet over GPS, daardoor lastiger te controleren
Erg lichte drone, voornamelijk binnen te gebruiken en bij windstil weer
Je hebt een smartphone nodig om de drone te bedienen

Details camera
5 megapixel sensor
Video: HD-ready (720p) in 30fps
Niet de hoogste beeldkwaliteit, wel leuk om mee te starten als kind!

» Meer informatie

De beste drone onder de 100 euro, de DJI Ryze Tello drone!

In mijn optiek is de DJI Ryze Tello drone de beste drone onder de 100 euro en daarmee uitermate geschikt voor kinderen. Zo is deze drone kinderlijk eenvoudig te bedienen én kan je zelfs de drone programmeren middels Scratch. Verder filmt de drone in HD-ready en maak je foto's in 5 megapixels. Dit is misschien niet de beste kwaliteit, maar meer dan genoeg voor kids! Oftewel, de beste drone onder de 100 euro én voor kinderen!

Bekijk de DJI Ryze Tello bij CameraNu.nl

Bekijk de DJI Ryze Tello bij Kamera-Express

Bekijk de DJI Ryze Tello bij Coolblue


10. De DJI Avata FPV drone, de beste First Person View drone

De DJI Avata is onlangs op de markt gekomen en kenmerkt zich doordat dit een zogenaamde FPV drone is. Dit wil zeggen dat deze drone ontwikkeld is om uit een First Person View te vliegen. Zet de DJI FPV Goggles op en waan jezelf als een vogel door de lucht! Filmen gaat perfect dankzij de hoogwaardige camera met een beeldhoek van maar liefst 155 graden. Hiermee leg je met gemak wijdse beelden vast in 4K 60p of 2.7K met 120p. Verder is deze drone ook echt razendsnel! Zo vlieg je tot maar liefst 100 km/u (bijna) met de DJI Avata. En moet je in één keer stoppen? Geen probleem! De drone is namelijk uitgerust met een noodrem en hoverfunctie. Hiermee stop je in één keer de drone. Verder heeft DJI heel goed nagedacht bij het bouwen van deze drone. Zo beschikt de Avata over een zogenaamd CineWhoop ontwerp wat wil zeggen dat de propellors afgeschermd zijn. Mocht je dus in contact komen met een onderwerp (zoals een boom), dan blijft de drone beschermd en zal er niet meteen een rotor kapot gaan. Al met al een zeer eenvoudig te vliegen FPV drone voor ieder die graag het hogere ruim zoekt!


Plus en minpunten van de DJI Avata FPV drone
Eerste gebruiksvriendelijke First Person View (FPV) drone
Hoogwaardige camera met beeldhoek van 155 graden voor geweldig breed gezichtsveld
Maximale snelheid van 97 km per uur
Batterijduur: 18 minuten
Maximaal bereik: 12 kilometer
20 GB ingebouwde opslagruimte
Noodrem- en hoverfunctie voor als je tijdens het vliegen opeens moet stilstaan
Batterijduur: 18 minuten
Geen variabel diafragma
Weegt 400 gram, je hebt hierdoor een vliegbewijs + vaardigheidsbewijs nodig om met deze drone te vliegen

Details camera
12.7mm groothoeklens
Vast diafragma van f/2.8
1/1.7 inch 48 megapixel CMOS sensor
Video: 4K in 60fps
Video: 2.7K in 120 fps
Log: 10-bits Dlog-M kleurprofiel
Geen RAW foto mogelijkheid

» Meer informatie

De beste FPV drone, de DJI Avata.

Ben je op zoek naar de beste First Person View drone? Dan is de DJI Avata echt iets voor jou! Deze drone is eenvoudig in gebruik en werkt nauw samen met de DJI FPV Goggles en de DJI Motion Controller. Waan jezelf als een vogel en leg wijdse beelden vast dankzij de extreem grote beeldhoek van maar liefst 155 graden!

Bekijk de DJI Avata bij CameraNu.nl

Bekijk de DJI Avata bij Kamera-Express

Bekijk de DJI Avata bij Coolblue


Een vergelijking tussen de 5 meest populaire DJI drones van 2024

Zit je te twijfelen tussen de DJI Mini 3 Pro, DJI Mini 3 Pro, de Air 3, de Mavic 3 classic en de Mavic 3? Neem dan eens een kijkje in onderstaand overzicht. Hier heb ik de een aantal belangrijke specificaties voor je op een rijtje gezet.

DJI mini 3 Pro DJI mini 4 Pro DJI Air 3 DJI Mavic 3 Classic DJI Mavic 3 Pro
Drone: DJI mini 3 Pro DJI mini 4 Pro DJI Air 3 DJI Mavic 3 Classic DJI Mavic 3 Pro
Gewicht: 249 gram 249 gram 720 gram 895 gram 958 gram
Vliegtijd: 34 minuten 34 minuten 46 minuten 46 minuten 43 minuten
Bereik: Maximaal 12 KM (afhankelijk van weer en omgeving) Maximaal 20 KM (afhankelijk van weer en omgeving) Maximaal 20 KM (afhankelijk van weer en omgeving) Maximaal 15 KM (afhankelijk van weer en omgeving) Maximaal 15 KM (afhankelijk van weer en omgeving)
Sensor: 1/1.3 inch CMOS sensor 1/1.3 inch CMOS sensor 1/1.3-inch CMOS sensor (24mm groothoek) | 1/1.3-inch CMOS sensor (70mm telelens) 4/3 inch CMOS sensor 4/3 inch CMOS sensor (groothoek) | 1/3 inch CMOS sensor (70mm telelens) | 1/2 inch CMOS sensor (166mm telelens)
Lens: DJI lens DJI lens 2x DJI lens Hasselblad lens 3x Hasselblad lens
Maximale video resolutie: 4K in 60p 4K in 100p 4K in 100p 5.1K in 50p 5.1K in 50p
Maximale foto resolutie: 48 megapixels 48 megapixels 48 megapixels 20 megapixels 48 megapixels
Obstakel sensor: Voorwaarts, achterwaarts, naar beneden Voorwaarts, achterwaarts, omhoog, naar beneden, links en rechts Voorwaarts, achterwaarts, omhoog, naar beneden, links en rechts Voorwaarts, achterwaarts, omhoog, naar beneden, links en rechts Voorwaarts, achterwaarts, omhoog, naar beneden, links en rechts
Regelgeving: Klasse A1. Enkel RDW registratie verplicht Klasse A1. Enkel RDW registratie verplicht Klasse A2. Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs + RDW registratie verplicht Klasse A2. Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs + RDW registratie verplicht Klasse A2. Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs + RDW registratie verplicht
Prijs: Vanaf €599 Vanaf €799 Vanaf €1099 Vanaf €1.599 Vanaf €2.099
Meer informatie: Bekijk de DJI mini 3 Pro Bekijk de DJI mini 4 Pro Bekijk de DJI Air 3 Bekijk de DJI Mavic 3 classic Bekijk de DJI Mavic 3 Pro

Foto's gemaakt met diverse DJI drones:

Hieronder een aantal foto's welke ik zelf gemaakt heb met mijn DJI drones. Van oudere Phantom modellen tot moderne mini modellen.

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Staat het antwoord dat je zoekt er niet bij? Laat dan onderaan de pagina een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Hoe duur is een drone met camera?

Antwoord: Een drone met camera koop je al voor 100 euro. De kwaliteit is dan alleen niet al te best. Wil je een goede drone met camera kopen? Hou dan rekening met een prijs vanaf 400 euro.

Wat is de beste drone?

Antwoord: Uiteraard is het altijd de vraag wat je met de drone wilt gaan doen. Maar wil je een overal goede drone? Dan is de de DJI Mavic 3 op dit moment de beste drone van 2024.

Wat is de stilste drone?

Antwoord: Op dit moment is de DJI Air 3 met een geluidsproductie van 70db de stilste drone.

Hoe duur is de duurste drone?

Antwoord: De DJI Inspire 3 drone is met een vanaf prijs van €13.635 op dit moment de duurste drone die je kan kopen.

Welke DJI drones zijn er?

Antwoord: DJI heeft op moment van schrijven 12 drones beschikbaar. De top 10 vind je op deze pagina.

Wat is een goede drone om mee te beginnen?

Antwoord: Als je voor het eerst gaat vliegen met een drone kan ik je de DJI Mini 2 aanraden. Deze drone is eenvoudig in gebruik en levert goede video en foto’s op.

Wat is de best betaalbare drone?

Antwoord: De DJI Mini SE is op dit moment de best betaalbare drone.

Wat is het beste drone merk?

Antwoord: DJI is op dit moment het beste drone merk dat je kan kopen.

Wat kost een professionele drone?

Antwoord: Voor een professionele drone moet je rekening houden met een prijs vanaf €1500. Dit is exclusief extra controllers, schermen en uiteraard training om de drone te vliegen.

Welke drone kan het langst vliegen?

Antwoord: De DJI Mavic 3 Classic is met een vliegtijd van 46 minuten de drone met de langste vliegtijd.

Hoe moeilijk is een drone besturen?

Antwoord: Het vliegen van een drone is tegenwoordig erg eenvoudig. De drone beschikt namelijk over diverse sensoren waardoor hij goed in de lucht blijft hangen. Daarnaast kunnen drones automatisch opstijgen en landen.

Wat kost een drone Vliegbewijs?

Antwoord: Het halen van een drone vliegbewijs kan al vanaf 100 euro. Dit is inclusief examen. Bekijk hier alle opleidingen.

Gebruikte bronnen

Zelf ben ik gek van fotografie en raadpleeg ik bij de aanschaf van een camera, digitaal of analoog, diverse bronnen. Al deze kennis, tezamen met mijn eigen kennis en ervaring heb ik samengevoegd in dit artikel. Zo heb ik bij het bepalen van deze top-5 drones onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

Bron:
Tijdschriften Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig
EISA Awards
TIPA Awards

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de beste drones met camera van 2024. Ik hoop dat dit je helpt in je zoektocht naar de ideale drone en dat je snel mooie foto's en video's weet te maken van al het moois dat van bovenaf te zien is. Kom je er nog niet helemaal uit, of heb je twijfels? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik denk dan graag met je mee! Daarnaast kan ik je ook aanraden om dit artikel van CameraNu.nl eens te lezen. Hier staan extra tips in waar je mogelijk wat aan hebt.

Camera winkels:

Wil je een drone met camera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
Bol.com
Coolblue
CameraNu
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Kamera-express.be

Drone aanbiedingen

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.3 11 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

6 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Ray Hermes
1 Jaar geleden

Dank je voor je reactie! Ik heb die kaart geraadpleegd en het is zoals ik al dacht… Ik woon in Nuland, bij Den Bosch, en daaronder en erboven kleurt alles rood en oranje. Niet erg hoopgevend, dus…

Ray Hermes
1 Jaar geleden

Beste Thijs,
Ik wil al een tijd een drone kopen, maar dan ook meteen een heel goede die alles in zich heeft. Dan zou dan de Mavic 3 zijn. Ik heb begrepen dat dit de beste keus is, afgezien van de nog veel duurdere CINE-versie. De prijs is echter niet zo belangrijk, maar wel het volgende. Ik vraag me namelijk af of je nog wel iets aan een drone hebt, want ik heb eens naar alle regels ervoor gekeken en dan vraag ik me echt af of er nog wel iets is wat je mag filmen of fotograferen of waar je überhaupt nog mag vliegen met je dure speelgoed en je dure vliegbewijs, zelfs als je, zoals ik, 42 km van enig vliegveld in de buurt woont.

Frank
1 Jaar geleden

Beste Thijs, wat is een goede drone in een prijsklasse van 400 tot 750 euro. Ik wil de drone gebruiken om mooie video’s in o.a. natuurgebieden te maken. Is een drone kopen op marktplaats i.v.m. de kosten een goed idee of loop je hier te veel risico mee.