Sony A9 III fullframe systeemcamera reviews

Door: Thijs Schouten
Waardering: 98/100 punten


De Sony A9 III fullframe systeemcamera, de eerste systeemcamera met een globale sluiter

De Sony A9 III is de opvolger van de zeer populaire Sony A9 II. De Sony A9 II is een razend populaire systeemcamera onder Sony fotografen die op zoek zijn naar een hoge beeldkwaliteit én snelheid. De Sony A9 III is de lang verwachte opvolger en maakt gebruik van nieuwere technieken, zoals een nieuwe globale sluiter (Global Shutter genoemd). Dankzij deze nieuwe sluiter heeft de A9 III camera minder last van vervormingen bij het maken van video's en flits-foto's (ook wel rolling shutter effect genoemd). Verder beschikt de A9 III over een hoogwaardige fullframe sensor met 24,6 megapixel en schiet je tot maar liefst 120 frames per seconde. Hierdoor is deze camera ook ontzettend goed in te zetten voor sport- en natuurfotografie. In dit artikel lees je alles over de Sony A9 III, maar leg ik ook uit wat de verschillen zijn tussen de Sony A9 II en de Sony A9 III.

Voor en nadelen van de Sony A9 III

Maakt gebruik van een nieuwe globale shutter waardoor je geen last meer hebt van het rolling shutter effect
Hoogwaardige Fullframe 24,6 megapixel Exmor R CMOS-sensor
Supersnelle autofocus met 759 fasedetectie AF-punten én eye-autofocus
Schiet tot 120 beelden per seconde
5 assige beeldstabilisatie die trillingen compenseert
Robuust ontwerp (Stof- en spatwaterdicht)
4K video opname mogelijkheden (met clean HDMI-out én S-Cinetone/S-Log3 beeldprofielen)
Twee kaartslots (CFexpress Type A en SD)
Volledig kantelbaar scherm
Flink aanbod aan Sony FE lenzen
Maakt gebruik van CFexpress Type A (max 800mb/s) ivp CFexpress Type B (max 950mb/s) waardoor je niet de snelste kaarten kan gebruiken
Kwaliteit mag wat kosten

Awards gewonnen door de Sony A9 III:

Op moment van schrijven heeft de Sony A9 III nog geen awards gewonnnen, maar de camera is pas net uitgebracht.

Waar te koop?


Sony in het kort

Het Japanse bedrijf Sony is al sinds 1947 actief op het gebied van consumentenelektronica. De meeste mensen kennen Sony van de televisies, Playstation spelcomputers en audio apparatuur. Op het gebied van fotografie was Sony nooit echt een grote speler totdat ze in 2006 de fotografietak van het welbekende Konica Minolta overnamen. Door deze overname kregen zij tientallen jaren van fotografie kennis is huis en sindsdien is Sony een gevestigd merk in de fotografie wereld. Ze zijn marktleider op het gebied van compactcamera’s en omdat Sony altijd innoveert hebben ze een flinke voorsprong op de concurrentie genomen met andere systemen. Zo was Sony een van de eerste fabrikanten die in een spiegelreflexcamera zonder spiegelhuis ontwikkelde, de zogenaamde systeemcamera. Vooral de Sony A7 serie is ontzettend populair onder fotografen. De Sony A9 III, waar deze review over gaat, staat boven de A7 en kenmerkt zich door zijn snelheid (120 frames per seconde) én de globale shutter. Hieronder leg ik je meer uit over deze nieuwste systeemcamera van Sony.


De Sony Roadmap met alle fullframe camera's tot nu toe

Wat voor camera is de Sony A9 III?

De Sony A9 III is een razend snelle systeemcamera met een 35mm full frame sensor én een compleet nieuwe sluiter. En vooral deze sluiter maakt de A9 III uniek. Het is namelijk de eerste systeemcamera die uitgerust is met een global shutter wat er voor zorgt dat de camera iedere pixel tegelijkertijd kan vastleggen. Bij andere systeemcamera's werd een andere techniek gebruikt (rij voor rij) waardoor beelden soms vervormd werden. Dit kwam vooral voor bij het maken van video-opnames (denk aan het vastleggen van propellors of iets anders met een hoge snelheid) en bij het maken van foto's met flitsers. Doordat de Sony A9 III in één keer een volledig beeld kan vastleggen heb je geen last meer van dit probleem. Ideaal voor de veeleisende fotograaf en videograaf! Daarnaast geeft deze nieuwe global shutter je ook de mogelijkheid om in 4K met 120 frames! te filmen. oftewel, super slowmotion! Dit maakt de A9 type 3 een unieke camera die veel fotografen ontzettend blij zal maken. Maar uiteraard zit er nog meer technieken in deze camera, hieronder zal ik eerst de belangrijkste specificaties op een rijtje zetten en vervolgens dieper ingaan op wat andere bijzonderheden van deze camera.

Specificaties van de Sony A9 III

Eigenschap
Soort camera Systeemcamera
Sensor Full frame
Type sluiter Global Shutter
Resolutie sensor 24,6 megapixel stacked CMOS-sensor
Maximale foto resolutie 6000 x 40000 pixels
Maximale video resolutie UHD 4K video met 120fps
Maximale ISO waarden 51.200 (uit te breiden naar 204.800)
Processor BIONZ XR processor
Aantal beelden per seconde 120 fps in normale als stille modus
Pre-capture mogelijk Ja
Autofocus Realtime tracking met eye autofocus op mens, dier en vogel
Aantal autofocuspunten 759 fasedetectie AF-punten
Belichting Loopt van -5 tot +5 EV in 1/2 stops of 1/3 stops
Kortste sluitertijd 1/80.000sec
Type scherm Volledig kantelbaar
Opslag / geheugenkaarten UHS-II SD-cards and CF Xpress cards
Wifi Ja, 5Ghz en 2.4Ghz
Bluetooth Ja, 5.0 ondersteuning
Behuizing Magnesium, daardoor stof- en spatwaterdicht
Gewicht 702 gram
Afmetingen (bxhxd) 136,1 x 96.9 x 82.9mm
Accu NP-FZ100
Capaciteit accu Ongeveer 530 foto's
Prijs €6.999
Meer informatie Bekijk alle Sony A9 III specificaties
Let op: op dit moment kan je ook een pre-order plaatsen waardoor sommige prijzen erg laag lijken (€50 – €100). Dit is alleen niet de echte prijs van de camera, deze zal rond de €6999 liggen.


Schiet tot 120 beelden per seconde

Waar de Sony A9 serie zich al jaren door kenmerkt is zijn snelheid. De Sony A9 systeemcamera's geven je namelijk de mogelijkheid om met ontzettend veel beelden per seconde te fotograferen. En ook bij de Sony A9 III beschik je over heel veel snelheid. Zo schiet de A9 III tot maar liefst 120 beelden per seconde waardoor je altijd het juiste moment kan vastleggen. Dit kan in een reeks van totaal 192 beelden (dan zit de buffer vol) en zonder zwarte vlekken in je beeld (wat je voorheen wel met een sluiter had). Hierdoor kan jij je focus op het onderwerp houden en zal de camera alles razendsnel vastleggen. Uiteraard moet je wel opletten dat je dit niet te vaak doet aangezien je dan heel snel een volle geheugenkaart hebt (en veel moet uitzoeken in de nabewerking). Gelukkig heeft Sony hieraan gedacht en kan je de camera ook wat lager zetten qua frame-rate. Zo kan je zelf kiezen wanneer je het beest écht los laat. In mijn geval zal dit zijn als ik ijsvogels ga fotograferen. Deze zijn zo razend snel! Onderstaand een voorbeeldfoto's vanuit Sony.


Een voorbeeldfoto van een bijeneter vanuit Sony

Razendsnelle autofocus van de Sony A9 III

Het is uiteraard geweldig dat de Sony A9 III tot maar liefst 120 beelden vastlegt, maar het is wel belangrijk dat de autofocus dit ook goed aankan. Gelukkig heeft Sony hier bij het ontwikkelen van de A9 III ook aan gedacht Zo is deze systeemcamera uitgerust met volledige AF/AE-tracking waardoor de camera razendsnel het onderwerp herkent en hierop scherp stelt. Zo kan de camera mensen (gezichten en ogen), dieren (zoals wildlife en vogels) en voertuigen herkennen. En eenmaal herkent zal de camera op het onderwerp blijven scherpstellen, zelfs als je de knop ingedrukt houdt en 120 frames vastlegt. Hierdoor mis je echt geen moment!

De global shutter van de Sony A9 III

Zoals eerder uitgelegd is de Sony A9 III uitgerust met nieuwe sluiter, de zogenaamde global shutter. Deze nieuwe sluiter maakt gebruik van een nieuwe techniek waarmee de camera in een keer een heel beeld kan vastleggen. Oftewel, de camera registreert alle pixels in één keer en legt deze vervolgens vast. Voorheen konden systeemcamera's dit niet aan, ze registreerde de beelden rij voor rij. Het gevolg was dat je beeld kon vervormen (het rolling shutter effect), helemaal bij opnames met veel snelheid. Een mooi voorbeeld is het vastleggen van een golfer. Voorheen kreeg je de golfclub niet mooi recht in beeld, maar liep de golfclub krom. Dit gebeurde omdat de golfclub op het moment van de eerste registratie door de camera (de eerste rij op de sensor) op een andere plek staat dan op de laatste plek van de registratie (laatste rij). Het gevolg is een kromme golfclub. Een reden waarom veel fotografen nog vasthielden aan hun spiegelreflexcamera. Met de komst van de Sony A9 III is dit probleem uit de wereld en ik verwacht dan ook dat veel fotografen nu wel de overstap zullen maken. Hiernaast twee foto's die dit verschil mooi weergeven.

Fotografeer met een sluitertijd van 1/80.000e

Een bijkomend voordeel van de Global Shutter is dat de camera met ontzettend hoge sluitertijden kan werken. Sterker nog, zover ik weet zijn er geen andere camera's die met zo'n hoge sluitertijd kunnen werken als de Sony A9 III. Deze camera kan namelijk sluitertijden van 1/80.000e aan! Dit is echt extreem hoog en geeft je de mogelijkheid om ieder detail haarscherp vast te leggen. Uiteraard heb je wel genoeg licht nodig, maar als je overdag op pad gaat moet dit zeker geen probleem zijn. Wel is het goed om te weten dat je deze sluitertijd enkel kan gebruiken bij het maken van één enkel beeld. Schiet je in een burst (reeks opnames), dan zal de sluitertijd terugzakken naar maximaal 1/16.000e. Echter is dit in mijn optiek meer dan genoeg om razendsnelle acties vast te leggen.


Een foto gemaakt waarbij het Rolling Shutter effect goed te zien is.


Een foto gemaakt met een Global Shutter

De pre-capture functie van de Sony A9 III

Een handige functie waarmee de Sony A9 III is uitgerust is de zogenaamde pre-capture functie. Dit zagen wij al eerder terug bij andere merken (zoals de Canon EOS R3 en de Nikon Z8), maar nu heeft Sony ook deze functie toegevoegd aan haar nieuwste camera. Deze functie geeft je de mogelijkheid om beelden vast te leggen voordat je op de knop hebt gedrukt. In veel gevallen ligt het missen van het moment immers niet aan de camera, maar aan de fotograaf. Je bent simpelweg te langzaam qua reactie. Dankzij de pre-capture functie is dit nu verleden tijd. De camera zal namelijk beelden vastleggen in de buffer en deze pas opslaan wanneer jij zelf op de ontspan-knop drukt. Hierdoor kan je moment terughalen die je nét had gemist, ideaal! Zelf gebruik ik deze functie ontzettend graag bij het fotograferen van vogels. Vaak ben je net te laat bij de landing of het opvliegen, maar dankzij deze functie heb je het beeld in je buffer staan en registreert de camera deze als je op de knop drukt. Ideaal! Wat je alleen wel moet doen is de juiste kadering. Maar goed, je bent aan het fotograferen of niet! 😉

Filmen in 4K met 120 fps

Naast het maken van foto's is de Sony A9 III ontzettend goed te gebruiken voor het maken van video's. Zo schiet je met de A9 III in 4K met maar liefst 120fps (super slowmotion) en zelfs zonder crop! Je maakt dus gebruik van het hele beeld waardoor je de hoofd mogelijke kwaliteit video's kan maken. Daarnaast heb je de beschikking over Sony's S-Cinetone-beeldprofiel waardoor je over dezelfde kleurtechnologie beschikt als Sony's Cinema Line-serie welke gebruikt worden voor het maken van professionele video-opnames (denk aan films en Netflix-series).

Maak gebruik van samengestelde RAW beelden

Een mooie toevoeging in de A9 III is de zogenaamde samengestelde RAW beelden functie. In deze stand zal de camera meerdere RAW beelden (4, 8, 16 of 32, kan je zelf selecteren) over elkaar heen leggen waarna je in de nabewerking er één beeld met ontzettend weinig ruis van kan maken. Het werkt heel eenvoudig. Jij selecteert hoeveel beelden de camera moet vastleggen en vervolgens zal de camera de meerdere beelden achter elkaar maken. Vervolgens laad je de beelden in Sony's Imaging Edge Desktop software waarna de software er één beeld van zal maken met ontzettend weinig ruis. Dit geeft je als fotograaf de mogelijkheid om, ook in situaties met weinig licht, mooie foto's met weinig ruis te maken. Persoonlijk lijkt mij dit ideaal, helemaal bij het maken van landschapsbeelden.

Robuust ontwerp

De behuizing van de Sony A9 III is gemaakt van magnesiumlegering wat er voor zorgt dat de camera stof- en spatwaterdicht is. Dit is ideaal omdat jij je nu geen zorgen hoeft te maken als je tijdens je fotoshoot wordt overvallen door een regenbui. Daarnaast wordt de sensor bij het afsluiten van de camera netjes afgeschermd door een gordijn waardoor er geen stof op de sensor kan komen. Dit scheelt weer in het reinigen van je sensor en geeft extra bescherming aan de fullframe Exmor R CMOS-sensor.

Ruime keuze aan lenzen

De Sony A9 III beschikt over een E-mount waar op moment van schrijven meer dan 200 lenzen voor beschikbaar zijn. Of je nu op zoek bent naar een allround zoomlens, een portretlens of een telelens om vogels meer te fotograferen? Voor de A9 III is een passende lens te vinden! Dit komt omdat naast Sony, ook merken als Tamron en Sigma veel lenzen maken met een E-mount. Het feit dat er veel lenzen beschikbaar zijn is een groot voordeel ten opzichte van andere systeemcamera's. Er is immers een ruim aanbod in verschillende prijsklassen!

Wat schrijven anderen over de Sony A9 III?

Omdat de camera pas in januari 2024 uitgeleverd wordt zijn er op moment van schrijven nog geen hans-on reviews over deze camera geschreven. Zodra deze er wel zijn zal ik mijn artikel aanpassen.

Mijn eigen review volgt zodra ik de Sony A9 III zelf heb kunnen testen.

Wat zijn de verschillen tussen de Sony A9 II en de Sony A9 III

De grote verschillen tussen de Sony A9 II en de Sony A9 III zitten vooral in de sluiter, de snelheid, de zoeker en de functionaliteiten. Zo is de Sony A9 III uitgerust met en Global Shutter waardoor je geen last meer hebt van het rolling shutter effect (zie mijn uitleg hierboven). Daarnaast is de A9 III een stuk sneller dan zijn voorganger, je schiet namelijk tot 120 per seconde in van plaats 20 beelden per seconde. Verder is de zoeker van der A9 III een stuk verbeterd waardoor je nu nog mooiere beelden door de zoeker krijgt. Daarnaast is de A9 III ook uitgerust met de nieuwste technologieën, zoals Pre-Capture, waarmee je beelden kan vastleggen voordat je op de ontspan-knop hebt gedrukt. In onderstaand overzicht heb ik alle verschillen op een rijtje voor je gezet zodat je eenvoudig kan zien waar nog meer verschillen in zitten. Doe hier je voordeel mee!

Eigenschap Sony A9 II Sony A9 III
Introductiejaar 2019 2023
Sensor Fullframe Fullframe
Resolutie sensor 24 megapixel 24,6 megapixel
Maximale foto resolutie 6000 x 4000 pixels 6000 x 4000 pixels
Maximale video resolutie 4k in 25P 4k in 120P
Maximale ISO waarden 50-204.800 50-204.800
Type sluiter Electronic Shutter Global Shutter
Kortste sluitertijd 1/32.000sec 1/80.000sec
Pre-Capture Nee Ja
Processor BOINZ X BOINZ XR
Aantal beelden per seconde 20 120
Aantal autofocuspunten 693 759
Realtime eyetracking Ja Ja
Beeldstabilisatie Ja, in-body vijf-assige beeldstabilisatie (compenseert tot 5,5 stops) Ja, in-body vijf-assige beeldstabilisatie (compenseert tot 5,5 stops)
Type scherm Volledig kantelbaar Volledig kantelbaar
Aantal pixels scherm 1.440.000 2.095.104
Viewfinder OLED met 3.68 miljoen pixels en 60 fps OLED met 9.44 miljoen pixels en 120 fps
Geheugen opslag 2 x SD kaarten 2 x SD kaarten of 2x CF Express Type A
Wifi Ja, 5.0 ghz Ja, 5.0 ghz
Accu NP-FZ100, 500 beelden NP-FZ100, 530 beelden
Gewicht (incl accu en geheugenkaart ) 678 gram 617 gram
Afmetingen (bxhxd) 128.9 x 96.4 x 77.5mm 136.1 x 96.9 x 82.9mm
Meer informatie Alle specificaties van de Sony A9 II Alle specificaties van de Sony A9 III

Sony A9 III video

Sony A9 III kopen?

Wil jij de Sony A9 III systeemcamera kopen? Deze camera is vanaf nu al te bestellen en naar verwachting wordt hij in januari 2024 uitgeleverd. Onderstaand een overzicht van winkels die de camera kunnen leveren.

Sony A9 III prijs geschiedenis

In onderstaand overzicht laat ik zien wat de prijshistorie van de Sony A9 III is. Dit overzicht kijkt 180 dagen terug en wordt iedere dag ge-update, maar omdat de camera pas net uit is is er nog niet veel data. Wil jij graag een melding ontvangen wanneer de camera in prijs is gezakt? Schrijf je dan gratis in voor updates. Ik zal je dan mailen wanneer de prijs is aangepast bij een van de webwinkels.

Prijs geschiedenis van Sony Alpha A9 III systeemcamera Body (ILCE9M3B.CEC)

Statistieken

Huidige prijs €6.999,00 22-05-2024
Hoogste prijs €6.999,00 8-05-2024
Laagste prijs €6.999,00 8-05-2024
Sinds 8-05-2024

Laatste prijsaanpassing

€6.999,00 8-05-2024
Meld je aan voor prijsdaling:
Zet een melding aan voor Sony Alpha A9 III systeemcamera Body (ILCE9M3B.CEC) - €6.999,00

Vragen over de Sony A9 III?

Heb jij nog vragen over de Sony A9 III? Of kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Laat dan berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!

5 1 Stem
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

0 Berichten
Feedback
Bekijk alle berichten