Fotograferen in de polder van Arkemheen te Nijkerk (Nederland)


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023

Wat is er te fotograferen in Arkemheen?

Arkemheen is een poldergebied in de buurt van Nijkerk waar veel vogels zitten. Zelf ben ik zeer regelmatig in Arkemheen te vinden omdat het bij mij om de hoek is (ik woon in Hoevelaken) en omdat je er heel veel diverse soorten vogels kan vinden. Ik ben gek van de torenvalk en deze is in dit gebied veelvuldig terug te vinden. Zo zitten er een aantal valkjes bij het Stoomgemaal, maar ook langs de weg in dit poldergebied zijn er meerdere te vinden. Naast roofvogels vind je hier ook veel (jonge) zwaluwen (zie onderstaand beeld) die op de draden in de zomer worden gevoed door hun ouders. En het mooie van dit gebied is dat het rustige wegen zijn waar je rustig, vanuit je auto of op de fiets, naar de vogels kan kijken en fotograferen.

Steltlopers in Arkemheen

Naast roofvogels en zwaluwen zijn er in de polders van Arkemheen heel veel steltlopers te vinden. Hier staat de polder om bekend en denk aan vogels als de Grutto, Tureluur, Kluten en diverse reigersoorten. Ook zijn de weilanden een ideale rustplaat voor overtrekkende vogels zoals ganzen. Deze komen in het voorjaar massaal over Nederland waar ze in de polders van Arkemheen neerstrijken om uit te rusten. Het is een genot om hier naar te kijken, helemaal als ze massaal de lucht in gaan.

Vogels in Arkemheen

Onderstaand een lijstje met vogels die je onder andere in de polders van Arkemheen bij Nijkerk kan vinden

 • Torenvalk
 • Grutto
 • Tureluur
 • Kluten
 • Zwaluwen
 • Diverse ganzen
 • Diverse reigersoorten
 • Blauwborst
 • IJsvogel

 • Maar je vind in Arkemheen meer dan enkel vogels. Ook hazen, wezels en zelfs de hermelijn wordt regelmatig gespot. Zo ben ik zelf eens een keer een wezel met jong tegengekomen. Een bijzonder moment waar ik gelukkig mooie foto's aan heb overgehouden.

  Meer foto's gemaakt in Arkemheen

  Arkemheen bezoeken

  Wil je zelf gaan fotograferen in de polders van Arkemheen? Plan dan je route middels onderstaande kaartje. Let wel, je mag niet overal met de auto komen. Als het kan, ga dan op de fiets of neem deze mee. 🙂

  Ben je al bij Arkemheen geweest en heb je foto's gemaakt die je graag wilt delen? Laat dan hieronder een bericht achter. Wil je graag meer weten over hoe je vogels heb beste kan fotograferen? Lees dan mijn vogelfotografie tips! Heb je verder vragen of een opmerking? Ook dan kan je gerust een bericht achterlaten. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug.

  In de buurt van Arkemheen overnachten?

  Wil je graag in de buurt van Arkemheen overnachten? Neem dan eens een kijkje naar onderstaand natuurhuisje. Dit huisje ligt aan de bontepoort waar veel vogels te zien zijn. Daarnaast heet dit huisje een mooi uitzicht over de polders van Arkemheen!

  Natuurhuisje in Nijkerk


  99,00

  Natuurhuisje.nl  per 21-06-2024 20:57

  Wow, dit plekje is nog unieker en rustiger dan we ons ooit voor hadden kunnen stellen! Dit is de veelgehoorde opmerking van onze gasten. Aan het einde van een doodlopende oprit van 900 meter bevindt zich dit bijzondere van alle gemakken voorziene vrijstaande vakantiewoning. Midden op een...

  Natuurhuisje in Nijkerk


  99,00

  Natuurhuisje.nl  per 21-06-2024 20:57

  Dit natuurhuisje is een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de hectiek van elke dag. Samen genieten. Van 's morgens een goede bonenkoffie op het terras met de vogeltjes als gezelschap, overdag een heerlijke wandeling in de prachtige natuur van landgoed Appel om vervolgens weer warm te worden...

  Natuurhuisje in Nijkerk


  99,00

  Natuurhuisje.nl  per 21-06-2024 20:57

  het natuurhuisje ligt in polder Arkemheen in Nijkerk. Een leuk 5 persoons vakantiehuis. 1 slaapkamer gelijkvloers en 2 boven. Op een boerenerf, toch heel vrij, aan de weg. Van alle gemakken voorzien. Opgemaakte bedden, handdoeken, toiletpapier etc. aanwezig. Er zijn een campingbedje, traphekjes...

  Meer huisjes bekijken? Kijk dan eens bij alle natuurhuisjes:


  Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

  5 4 Stemmen
  Aantal sterren
  Aanmelden
  Bericht van

  12 Berichten
  Nieuwste
  Oudste
  Feedback
  Bekijk alle berichten
  Willem
  17 Dagen geleden

  Dank voor deze tips! Ik ga er naar toe! 🙂

  Peter van Noort
  2 Jaren geleden

  Beste allen,

  In de jaren dat ik puber was (ruim 45 jaar terug) was ik al vaak te vinden in natuurgebieden en fotografeerde ik regelmatig vogels. Fotografie was heel lang een passie. Sinds kort weer opgepakt en na lang wikken en wegen weer een spiegelreflexcamera aangeschaft en heel recentelijk een zoomlens. Ik woonde tot 4 jaar terug in de Randstad en nu dus in Zeewolde. Heb op aanraden van een collega/vriend het boek Spotten en fotograferen van Vogels gekocht (ZOOM). En zo kwam ik terecht bij het huren van vogelhutten en ook de site van Thijs Schouten. Ik schaam me bijna dat ik nog niet was gaan kijken in het natuurgebied Arkemheen. Afgelopen weekend even met de auto gaan kijken tot aan het Gemaal. Nu ga ik binnenkort echt op pad met camera en al. Ben heel benieuwd maar schrok ook wel van de drukte op sommige tijden zoals een aantal van jullie hier aangaven. Nou voor tips en trucs sta ik open en wie weet kom ik iemand binnenkort tegen.

  Met vriendelijke groet,
  Peter

  I.Que
  2 Jaren geleden

  Beste mensen,

  Waar kan ik het beste mijn auto parkeren?