Fotograferen in de polder van Arkemheen te Nijkerk (Nederland)


Wat is er te fotograferen in Arkemheen?

Arkemheen is een poldergebied in de buurt van Nijkerk waar veel vogels zitten. Zelf ben ik zeer regelmatig in Arkemheen te vinden omdat het bij mij om de hoek is (ik woon in Hoevelaken) en omdat je er heel veel diverse soorten vogels kan vinden. Ik ben gek van de torenvalk en deze is in dit gebied veelvuldig terug te vinden. Zo zitten er een aantal valkjes bij het Stoomgemaal, maar ook langs de weg in dit poldergebied zijn er meerdere te vinden. Naast roofvogels vind je hier ook veel (jonge) zwaluwen (zie onderstaand beeld) die op de draden in de zomer worden gevoed door hun ouders. En het mooie van dit gebied is dat het rustige wegen zijn waar je rustig, vanuit je auto of op de fiets, naar de vogels kan kijken en fotograferen.

Steltlopers in Arkemheen

Naast roofvogels en zwaluwen zijn er in de polders van Arkemheen heel veel steltlopers te vinden. Hier staat de polder om bekend en denk aan vogels als de Grutto, Tureluur, Kluten en diverse reigersoorten. Ook zijn de weilanden een ideale rustplaat voor overtrekkende vogels zoals ganzen. Deze komen in het voorjaar massaal over Nederland waar ze in de polders van Arkemheen neerstrijken om uit te rusten. Het is een genot om hier naar te kijken, helemaal als ze massaal de lucht in gaan.

Vogels in Arkemheen

Onderstaand een lijstje met vogels die je onder andere in de polders van Arkemheen bij Nijkerk kan vinden

 • Torenvalk
 • Grutto
 • Tureluur
 • Kluten
 • Zwaluwen
 • Diverse ganzen
 • Diverse reigersoorten
 • Blauwborst
 • IJsvogel

 • Maar je vind in Arkemheen meer dan enkel vogels. Ook hazen, wezels en zelfs de hermelijn wordt regelmatig gespot. Zo ben ik zelf eens een keer een wezel met jong tegengekomen. Een bijzonder moment waar ik gelukkig mooie foto's aan heb overgehouden.

  Meer foto's gemaakt in Arkemheen

  Arkemheen bezoeken

  Wil je zelf gaan fotograferen in de polders van Arkemheen? Plan dan je route middels onderstaande kaartje. Let wel, je mag niet overal met de auto komen. Als het kan, ga dan op de fiets of neem deze mee. 🙂

  Ben je al bij Arkemheen geweest en heb je foto's gemaakt die je graag wilt delen? Laat dan hieronder een bericht achter. Wil je graag meer weten over hoe je vogels heb beste kan fotograferen? Lees dan mijn tips! Heb je verder vragen of een opmerking? Ook dan kan je gerust een bericht achterlaten. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug.

  Dé site voor camera's en lenzen!

  camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

  Bekijk alle lenzen
  Bekijk alle camera's

  4 reacties “Arkemheen

  1. Beste Thijs wat een prachtige foto’s bij dit verhaal.
   Je tip van de polder is erg leuk maar de toegang met de auto is aan alle kanten erg beperkt.
   Wij waren er in het weekend tijdens de hoogtijdagen van de intelligente lockdown. Maar het was er druk. Heel druk. Fietsers die – ook hoestend – vlak langs je fietsen. Wandelaars die te dichtbij komen om te vragen waarom je met je teleobjectief in het riet staat te fotograferen.. helaas ook andere fotografen die dan vlak bij of zelfs voor je gaan staan.
   Natuurmonumenten mailt: de natuur is open. Maar wij blijven er weg in de weekenden. Om de hoek kunnen we het bos van de Veluwe zoom in, maar dat doen we bij voorkeur pas na 20 uur.

   1. Hey Gert, thanks voor je berichtje. Mijn advies is om ‘s ochtends vroeg te gaan. Zelf ben ik er met regelmaat rond 06:00 of 07:00 te vinden. Dan is het rustiger en heb je (nog) geen fietsers. 😉 Groet Thijs

  2. Beste Thijs wat een mooie beelden en leuk verhaal.
   Je tip van de polder is erg leuk voor anderen maar pas op ,je schreef vanuit de auto ,je mag eigenlijk nergens meer komen en de bekeuringen zijn erg hoog.
   Ga lekker op de fiets

   1. Hey Nelleke,

    Thanks voor je tip en je hebt helemaal gelijk! Zelf ben ik veel in het gebied te vinden waar je wel met de auto mag komen, of op de fiets in het gebied waar dat niet mag. Je mag inderdaad niet overal rijden met de auto en heb dit even aangepast. Bedankt!

    Groet

    Thijs

  Laat een bericht achter:

  Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)