Alles over camera lenzen en objectieven


Uitleg over camera lenzen

In dit artikel geef ik uitgebreide informatie over lenzen / objectieven. Zo leg ik een aantal basis zaken en technologieën uit. Denk aan; brandpuntsafstand, diafragma en glaselementen. Onderaan kan een reactie achtergelaten worden, uiteraard kan je hier ook vragen of andere opmerkingen plaatsen. Ben je eigenlijk op zoek naar wat de afkortingen op jouw lens betekenen? Lees dan mijn artikel over lens afkortingen. Verder kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte lenzen.

Basis uitleg fotografie lenzen

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Lensvatting
2. Soorten objectieven (brandpuntsafstand)
3. Diafragma
4. Glaselementen
5. Beeldstabilisatie
6. Autofocus
7. Afstandsregeling
8. Schroefdraad
9. Weatherseal
10. Statiefgondel
11. Objectief merken
  11a. Canon
  11b. Nikon
  11c. Sony
  11d. Tamron
  11e. Sigma
  11f. Tokina
  11g. Samyang
12. Top 5 must have lenzen voor iedere Canon fotograaf
13. Top 5 must have lenzen voor iedere Nikon fotograaf
Afsluiting

1. Lensvatting

Een lens is is altijd uitgerust met een lensvatting. De lensvatting is het mechaniek waarmee de lens op een camera body wordt gemonteerd. De vatting van een objectief moet altijd overeenkomen met de vatting van de camera, anders kunnen de twee niet op elkaar gemonteerd worden. Sommige grote camera fabrikanten (Canon, Nikon, Sony en Pentax) maken zowel camera's als lenzen. De lenzen van deze grote camera fabrikanten worden standaard uitgerust met een lensvatting voor de camera body van hetzelfde merk. Daarnaast zijn er ook grote lens fabrikanten (Sigma, Tamron, Tokina, Carl Zeiss). Deze maken lenzen in diverse vattingen zodat hun lenzen te koop zijn voor bijvoorbeeld Canon en Nikon bodies. Mocht de lensvatting afwijken van de camera body? Dan kan een lensadapter gebruikt worden om bijvoorbeeld een Nikon lens (met een Nikon vatting) op een Canon body (met een Canon vatting) te monteren.

lensadapter

Een voorbeeld van een lensadapter.

2. Soorten objectieven (brandpuntsafstand)

Het brandpuntsafstand van een lens, aangegeven in millimeters (mm), geeft aan hoe het groot de afstand is tussen het frontelement van de lens, dit is waar de lichtstralen als eerste binnenkomen, en het brandpunt element, dit is het punt waar de lichtstralen samen komen. De afstand tussen deze twee elementen bepaald uiteindelijk welk beeld op de sensor van jouw camera valt (de sensor zet het beeld om in een foto). Des te hoger het brandpunt getal en daarmee het aantal millemeters, des te dichterbij een onderwerp gehaald kan worden. Des te lager het getal, des te meer beeld er op één foto past.

Wat is het brandpuntsafstand van een menselijk oog?

Als we het beeld wat een menselijk oog kan weergeven vergelijken met een lens, dan komen we op een brandpuntsafstand van 50 millimeter. Dit is echter enkel op een fullframe of analoge 35 millimeter camera. Op smallframe camera's zal het brandpuntsafstand van een lens met 1.3x of 1.6x vermenigvuldigd moeten worden. Als we het menselijke oog met een lens op een cropcamera vergelijken, dan kan het beste vergeleken worden met een 35 millimeter lens.

Telelens

Kijken we naar een lens met een hogere brandpuntsafstand dan 50 millimeter, dan noemen we dit een telelens. Tevens kan dan uitgerekend worden hoeveel keer een onderwerp vergroot wordt. Zo vergroot een 200 millimeter lens 4 keer het onderwerp (200 / 50).
Brandpuntsafstand telelens

Een voorbeeld van het brandpuntsafstand van een telelens.

Groothoeklens

Als we naar een lens kijken welke een brandpuntsafstand van minder dan 50 millimeter heeft, dan noemen we dit een groothoeklens. Dit type lens kan meer beeld weergeven dan het menselijk oog in een oogopslag kan weergeven.
Brandpuntsafstand groothoek

Een voorbeeld van het brandpuntsafstand van een groothoeklens.

Vast brandpuntsafstand

Lenzen met een vast brandpuntsafstand, ook wel prime lenzen genoemd, zijn lenzen waarmee niet gezoomd kan worden. Wil je met dit type lens dichter bij of verder af van je onderwerp komen, dan moet jij je fysiek naar voren of naar achteren verplaatsen. Uit de modelnaam kan afgeleid worden of het een primelens betreft. Er wordt namelijk maar één brandpuntsgetal in de modelnaam vermeldt staat, zoals Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM II. Over het algemeen hebben prime lenzen het kenmerk scherper te zijn dan zoomlenzen. Dit omdat deze lenzen geen bewegende lenselementen hebben en hierdoor perfect zijn afgesteld om aan de hoogste kwaliteitseisen te voldoen.

Zoomlenzen

Zoomlenzen zijn lenzen waarmee het brandpunt verlegd kan worden. Hierdoor heb je de mogelijkheid krijg om dichterbij of verder van je onderwerp te komen, zonder dat jij van je plek af komt. Een voorbeeld is de Nikon AF-S 70-200mm f/4 ED.

Extenders

Een extender is een (tussen) lens waarmee het brandpunt van een (tele)lens uitgebreid kan worden. Hierbij wordt het aantal millimeters van de lens vermenigvuldigd met de factor van de extender. Zo wordt bijvoorbeeld een Canon EF 70-200mm f/4L USM bij gebruik van een Canon Extender EF 1.4x III een 98-280mm lens. Verder wordt het f-getal van de lens ook met deze factor vermenigvuldigd. De Canon EF 70-200 f/4L USM wordt hierdoor een f/5.6 lens. Let wel; niet iedere lens werkt met een extender. Daarnaast kunnen sommige functies bij het gebruik van ene extender wegvallen. Denk hierbij aan de autofocus en beeldstabilisatie functies.

Extender

Een extender van Canon.

3. Diafragma

Het diafragma, ook wel f-getal genoemd, is een getal wat aanduid hoe groot de lensopening van een lens is. Het maximale f-getal van een lens wordt altijd op het objectief en in de modelnaam weergegeven en een voorbeeld is de Canon EF 70-200mm f/4.

Het diafragma van een objectief aanpassen

Het diafragma (de lensopening van het objectief) kan worden verkleind door middel van metalen plaatjes (lamellen) die over elkaar heen schuiven. Door het verkleinen van het diafragma neemt het f-getal toe. Een voorbeeld is een verandering van f-getal 4 (f/4) naar f-getal 16 (f/16). Door deze verandering zal de lensopening afnemen en komt er minder licht door de lens. Hiermee wordt tevens het scherptediepte gebied vergroot waardoor meer onderdelen scherp op de foto komen. Een f-getal kan in getaluitdrukking nooit lager gaan dan de maximale waarde die aangegeven staat op de lens. Een lens met een waarde van f/4 kan dus geen lens van f/2.8 worden. Er kan immers niet meer licht door een maximale lensopening. Onderstaand een overzicht waarin je kan zien wat een verandering in het diafragma doet met de lensopening.

Diafragma overzicht

 

Wat is scherptediepte?

Scherptediepte is het gebied tussen het scherpe gestelde onderwerp en het onscherpe gebied. Hoe hoger de scherptediepte, des te meer onderdelen scherp op de foto komen. Hoe kleiner de scherpte diepte, des te meer onscherpe delen in een foto zitten. Dit geeft de fotograaf de mogelijkheid om de focus op één bepaald gebied te leggen, en de rest van het beeld onscherp te maken. Hierdoor kan de kijker gestuurd worden naar een onderwerp. Scherptediepte wordt vaak ook verwoord als Bokeh. Dit is de Japanse benaming voor onscherpte. De onderstaande foto laat het verloop van scherpte zien per diafragma waarde. Op f/1.2 is er veel onscherpte en op f/16 krijg je bijna alles scherp.

Scherpteverloop van f/1.2 naar f/16.

 

Laag diafragmagetal (f/4 of lager)

Lenzen met een diafragmagetal van f/4 of lager hebben de mogelijkheid om in donkere ruimtes een beter belichte foto op te leveren dan lenzen met een hoger diafragma. Er komt immers meer licht door de lensopening. Verder bieden lenzen met een laag diafragmagetal meer mogelijkheden om te spelen met scherptediepte.

Hoog diafragma getal (f/4.5 of hoger)

Lenzen met een diafragmagetal van f/ 4.5 of hoger, kunnen meer moeite hebben met donkere ruimtes. Daarnaast is het met dit type objectief ook moeilijker om onscherpe delen in een foto te krijgen aangezien het scherptediepte gebied groter is. Er komen dus meer delen scherp op de foto. Door extra handelingen, zoals een hogere ISO-waarde in te stellen, een snellere sluitertijd aan te nemen, of een flitser te gebruiken, kan in donkere ruimtes een beter belichtte foto gemaakt worden. Het scherptediepte gebied van dit type lens kan echter niet aangepast worden door extra handelingen.

Vast diafragma

Zoomlenzen met een vast diafragma behouden de laagste diafragmawaarde, en dus de grootste lensopening, te allen tijde. Dit houdt in dat wanneer je inzoomt op je onderwerp, je f-getal behouden blijft. Een voorbeeld van een zoomlens met een vast diafragma waarde is de Canon EF 17-40 f/4L USM. Lenzen met een vast brandpunt, ook wel primelenzen genoemd, behouden te allen tijde ook de kleinste diafragma waarde.

Variabel diafragma

Zoomlenzen met een variabel diafragma behouden de kleinste diafragma waarde (grootste lensopening) niet wanneer er gezoomd wordt. In de modelnaam van de lens wordt altijd aangegeven tussen welke f-getallen de lens kan variëren. Met een voorbeeld kan het eenvoudig uitgelegd worden. Een lens met een variabel diafragma is de Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM. Het eerste f-getal, f/3.5 wordt bereikt op 28 millimeter. De tweede waarde, f/5.6 is het maximum en wordt behaald op 300 millimeter. Bij gebruik tussen 28 millimeter en 300 millimeter varieert de f/waarde van dit objectief tussen de f/3.5 en f/5.6.

4. Glaselementen

Een lens bestaat uit verschillende onderdelen. Één van de belangrijkste onderdelen zijn de verschillende glaselementen welke ervoor zorgen dat het beeld, wat door de lens gaat, correct op de film of sensor van de camera komt. Hieronder zullen een aantal lensonderdelen nader uitgelegd worden welke invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van een foto.

Lens elementen

Een doorsnede van een Leica lens waarbij de lenselemeneten zichtbaar zijn.

 

Sferische aberratie

Een verschijnsel wat bij lenzen kan voorkomen is sferische aberratie. Dit is een optisch verschijnsel wat voorkomt als de lichtstralen, welke door een lens gaan om het beeld te vormen, niet samen vallen op één brandpuntsafstand. Hierdoor wordt het licht verspreid doorgestuurd naar de sensor van de camera en krijgen foto's een zachte waas. Het lijkt wel alsof er een lichte sluier overheen ligt. Om dit tegen te gaan maken merken gebruik van asferische lenzen welke deze verspreiding tegen gaan.

Asferische elementen

Bij asferische glaselementen is het glas bewerkt waardoor het doorgaande licht op één brandpuntsafstand terecht komt. Het resultaat zijn foto´s zonder waas. Veel professionele lenzen maken gebruik van dit type glaselement.

Dispersie

Indien een lenselement een hoge mate van dispersie (een materiaalsoort) heeft, dan kan vervormingen optreden. Dispersie heeft namelijk de eigenschap dat het licht op verschillende golflengtes doorstuurt waardoor kleuren vervormen. Deze vervorming wordt ook wel Chromatische Aberratie genoemd en is vooral goed te zien wanneer op een foto wordt ingezoomd. Er zijn verschillende glaselementen die gebruikt kunnen worden om chromatische aberratie tegen te gaan.

5. Beeldstabilisatie

Wind, lichaamsbeweging en andere trillingen kunnen ervoor zorgen dat een foto onscherp wordt. Een statief of flitser kan een uitkomst bieden, maar zijn niet altijd even praktisch. De fabrikanten van lenzen hebben hierop een oplossing gevonden, beeldstabilisatie. Deze techniek signaleert bewegingen van de camera en verplaats vervolgens een optisch lenselement welke deze trilling / beweging compenseert. Hierdoor kan je als fotograaf je camerasluiter een aantal stops langer open laten staan, zonder dat je bewegingsonscherpte in je foto krijgt. In onderstaand filmpje zie je hoe een beeldstabilisator werkt.

Mocht je juist wel bewegingsonscherpte willen hebben, of mocht je een onderwerp volgen van links naar rechts (ook wel pannen genoemd), dan wil de beeldstabilisatie wel eens voor complicaties zorgen. Om dit op te lossen moet je de beeldstabilisator uit moeten schakelen door middel van een schakelaar aan de zijkant van de lens. Voor pannen is er ook een alternatieve oplossing. Zo is er een speciale stand welke enkel verticale trillingen compenseert. Let wel dat deze stand niet standaard op elk gestabiliseerd objectief zit.

Beeldstabilisatie

Een voorbeeld van beelstabilisatie in een Canon lens

6. Autofocus

Bijna iedere lens die je tegenwoordig kan kopen heeft een autofocus motor. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals lenzen van Carl Zeiss (voor Canon en Nikon) en Tilt Shift lenzen. Deze lenzen zijn enkel handmatig scherp te stellen. Vrijwel alle andere lenzen op de markt zijn autofocus lenzen. Dankzij het gebruik van een autofocusmotor ben je als fotograaf sneller in staat om je onderwerp goed en scherp op de foto te krijgen. Wil je echter toch handmatig scherp stellen? Dan is dat geen probleem. Veel lenzen hebben namelijk een AF/MF (auto focus / manual focus) schakelaar waardoor de lens ook handmatig scherpgesteld kan worden. De afstand waar de lens op scherp gesteld wordt vrijwel altijd geregistreerd en is achteraf terug te vinden in de extra informatie van een foto. Daarnaast beschikken sommige lenzen over een afstandsring waarop je direct de afstand naar je onderwerp kan aflezen. Er zijn twee focustechnieken welke hieronder nader worden uitgelegd.

Autofocus engines Canon

Diverse Autofocus motoren van Canon lenzen

 

Interne focus

Bij interne focus blijft de lengte van het objectief onaangepast indien je op een onderwerp scherp stelt. Er komen dus geen lensdelen naar buiten en ook de minimale focusafstand blijft gehandhaafd.

Externe focus

Bij externe focus blijft de lengte van de lens niet onaangepast indien er op een onderwerp wordt scherpgesteld. Bij het scherpstellen met dit type lens komen er lensdelen naar voren, waardoor de afstand tot het onderwerp ook aangepast wordt.

7. Afstandsregeling

Om sneller te kunnen scherpstellen hebben sommige lenzen een schakelaar waarmee het focusgebied afgebakend kan worden. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat de lens van 1.2 meter tot oneindig, of van 6 meter tot oneindig moet focussen. Met deze tweede stand kan je als fotograaf sneller focussen op onderwerpen welke verder dan 6 meter staan, omdat de lens het eerste gebied geheel overslaat.

Afstandsregeling

Afstandsregeling op een Nikon lens.

8. Schroefdraad

Vrijwel iedere lens is uitgerust met schroefdraad waardoor er filters en lensdoppen op geplaatst kunnen worden. Lensdoppen worden gebruikt om de lens af te dekken en filters worden onder andere gebruikt om het objectief te beschermen of om een bepaald kleureffect te creëren. Omdat niet iedere lens even groot is, en daarbij een afwijkende diameter van het voorste glaselement heeft, worden filters in verschillende diameters gemaakt. Onderstaande afbeelding laat zien dat deze lens een filtermaat van 77mm heeft. Wil je meer over lensfilters weten? Lees dan mijn artikel over lensfilters.

Filter

Een lens met een filtermaat van 77mm.

9. Weatherseal

Sommige lenzen hebben een weatherseal. Dit houdt in dat de lens tegen spatwater of stof kan. Lensfabrikanten realiseren dit door de lenzen rubberen afdichtingen te geven bij schakelaars en bedieningsknoppen. Daarnaast weten de fabrikanten de ruimte tussen camera en lens te minimaliseren, waardoor er geen stof of water doorheen kan. Let wel, lang niet iedere lens is weerbestendig. Daarnaast moet de camerabody ook weerbestendig zijn wil de afdichting optimaal zijn.

Spat water dichte pentax camera

Een weatersealed lens en camera van Pentax.

10. Statiefgondel

Een statiefgondel is een (metalen) ring die aan een lens wordt gemonteerd. Aan deze ring zit vervolgens een plaatje met een schroefdraad waardoor de lens op een statief gemonteerd kan worden. Hierdoor kan de fotograaf zijn camera plus lens goed uitbalanceren waardoor het gebruik een stuk eenvoudiger wordt. Een statiefgondel wordt hoofdzakelijk gebruikt voor zware (hi-end) telelenzen.

Statief gondel

Een statiefgondel.

11. Objectief merken

Er zijn diverse fabrikanten die lenzen produceren. De meest bekende zijn Canon en Nikon, maar er zijn er veel meer. In onderstaand overzicht worden een aantal lens fabrikanten kort toegelicht.

Merk:
Canon lenzen

Canon is een van de, al dan niet de, grootste camera en lenzen fabrikant van de wereld. Veel professionals maken gebruik van Canon camera's en ook Canon lenzen. De kwaliteit is hoog en als je naar de top serie kijkt (Canon's L serie), dan zijn de objectieven uitermate scherp en ook nog eens spatwaterdicht. De top serie lenzen (o.a. L serie) worden in Japan gemaakt, de goedkopere lenzen in Taiwan. Naast lenzen met een vast brandpunt, maakt Canon ook zoomlenzen.
Wil je een Canon lens kopen? Let dan goed op het type. De lenzen van Canon zijn namelijk onder te verdelen in drie groepen. Zo heeft Canon lenzen voor spiegelreflexcamera's met een cropsensor. Deze lenzen hebben de benaming EF-s. Canon lenzen met de benaming EF (zonder -s) zijn geschikt voor zowel crop-camera's als Full frame camera's (Canon camera's met een 35mm sensor). Canon objectieven met de benaming EF-m zijn geschikt voor de Canon systeemcamera's.

Bekijk de best verkochte Canon lenzen.

Wil je meer informatie over de lenzen van Canon? Lees dan mijn Canon lenzen artikel.

Nikon lenzen

Nikon is na Canon de grootste fabrikant van spiegelreflexcamera's. Maar naast camera's maakt Nikon ook heel veel objectieven in Japan (de top lenzen) en China (de goedkopere lenzen). Nikon lenzen zijn geroemd om hun scherpte en kwaliteit. Vooral onder natuurfotografen, zoals fotografen van Nation Geographic, wordt Nikon veel gebruikt. Daarnaast maakt Nikon al jaren gebruik van dezelfde aansluiting (bajonet) waardoor je zowel oude als nieuwe Nikon objectieven op je Nikon camera kan gebruiken. Mocht je dus in het bezit zijn van een Nikon camera, dan je zowel een oudere als nieuwe Nikon lens kopen.

Bekijk de best verkochte Nikon lenzen.

Hieronder vind je een filmpje van Nikon waarin Nikon uitlegt hoe hun lenzen werken en wat voor technieken erin verwerkt zijn.

Sony lenzen

Sony is nog niet zo lang als Canon en Nikon actief in de fotografie-markt. Hierdoor hebben ze ook nog niet zoveel lenzen beschikbaar. Maar doordat Sony in 2006 de fotografie tak van Konica Minolta overnam, hebben ze wel heel veel kennis en technologieën in huis gehaald. En heb je een Sony spiegelreflexcamera? Dan heb je zelfde bajonetaansluiting als de vroegere Minolta camera's. Hierdoor heb je de beschikking over veel meer lenzen dan Sony te bieden heeft, je kan namelijk oude Minolta lenzen gebruiken! Maar let op, je kan geen Minolta lens op een Sony NEX systeemcamera gebruiken. Dit is namelijk wel een andere bajonet aansluiting. Wil je een Sony lens kopen? Let dan op de volgende aanduidingen. Heb je een Sony digitale spiegelreflex? Koop een Sony lens met SAL in de type aanduiding (of kijk naar een oude Minolta lens met een a-bajonet). Heb je een Sony NEX systeemcamera? Koop een Sony lens met SEL in de aanduiding.

Bekijk de best verkochte Sony lenzen.

Tamron lenzen

Tamron is een echte objectieven specialist. Ze maken geen camera's, maar enkel lenzen voor digitale camera's. Tamron staat vooral bekend om haar zoomlenzen die een goede prijs kwaliteit verhouding hebben. Tamron is over het algemeen wat goedkoper dan Canon en Nikon lenzen, wat ideaal is als je net start met fotografie. Een mooi voorbeeld is de Tamron 18-200mm. Dit is een veel verkochte starterkit lens omdat je met deze lens niet hoeft te wisselen als je plotseling ver wilt inzoomen. Verder maakt Tamron objectieven voor speciale doeleinden. Zo zijn de Macro objectieven (60mm en 90mm) geliefd onder natuurfotografen. Maar ook super tele lenzen, zoals de Tamron 150-600mm, wordt geroemd om zijn prijs kwaliteit verhouding. Het grootste voordeel van Tamron is dat ze lenzen produceren voor o.a. Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus en Panasonic. Heb je een Canon camera? Dan kan je een Tamron lens kopen die op jouw Canon camera past.

Bekijk de best verkochte Tamron lenzen.

Sigma lenzen

Sigma is qua bedrijf goed te vergelijken met Tamron. Ze zijn specialist in het maken van objectieven, maar ze hebben ook een paar camera's die ze zelf ontwikkelen en produceren. Sigma lenzen staan erg bekend om hun hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. De kwaliteit ligt in veel gevallen hoger dan de starterslenzen waardoor Sigma objectieven geliefd zijn onder fotografen die op zoek zijn naar een upgrade van hun huidige (starters)lens. Veel verkochte lenzen zijn de Sigma 10-20mm (ideaal voor landschap fotografie) en de Sigma 50mm 1.4. Daarna is Sigma zich de laatste jaren echt aan het differentiëren door lenzen met superieure kwaliteit te produceren. Zo heeft Sigma nu lenzen in de A (Art) lijn welke in sommige gevallen zelfs de lenzen van Canon en Nikon overtreffen op het gebied van scherpte! Sigma maakt lenzen voor de diverse camera merken zoals Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus en Panasonic. Heb je bijvoorbeeld een Nikon camera? Dan kan je prima een Sigma lens kopen voor jouw Nikon camera.

Bekijk de best verkochte Sigma lenzen.

Tokina lenzen

Tokina is een wat minder bekend lenzen-merk. Ze maken, net zoals Tamron en Sigma, diverse lenzen die te gebruiken zijn op Canon, Nikon en Sony camera's. Maar waar Tamron en Sigma een breed aanbod hebben, heeft Tokina ervoor gekozen om wat minder modellen te hebben, maar wel met een hoge beeldkwaliteit. Vooral de groothoeklens en supergroothoeklenzen van Tokina staat erom bekend erg scherp te zijn. Daarnaast zijn Tokina lenzen geliefd om hun degelijke bouwkwaliteit en betaalbare prijs. Ben je dus op zoek naar een supergroothoek? Overweeg dan eens om een Tokina lens te kopen.

Bekijk de best verkochte Tokina lenzen.

Samyang lenzen

Samyang is een relatief onbekend lenzen-merk. Dat is ook niet zo gek aangezien het merk nog niet zo lang actief is. Samyang is een Koreaans merk dat zich enkel richt op objectieven zonder autofocus. Dit betekend dat je dus zelf moet scherpstellen. Daarnaast heeft Samyang geen zoomlenzen, maar enkel lenzen met een vast brandpunt. Wil je dus op je onderwerp inzoomen? Dan moet je naar voren lopen. Doordat Samyang bespaart op autofocusmotoren is de prijs een stuk lager dan vergelijkbare lenzen met autofocusmotoren. Ben je op zoek naar een scherpe lens met vast brandpunt, neem dan zeker een kijkje naar de lenzen van Samyang.

Bekijk de best verkochte Samyang lenzen.

12. Top 5 must have lenzen voor iedere Canon fotograaf

Fotografeer jij met Canon en ben je zoek naar een nieuwe lens? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande must have lenzen voor Canon fotografen. Daarnaast kan je ook eens kijken naar mijn uitgebreide artikel over Canon lenzen.

1. Canon EF 50mm f/1.8 STM

canon plastic fantstic De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een geweldige portretlens voor zowel camera's met een cropsensor als full frame camera's. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je beelden met een onscherpe achtergrond. Hierdoor kan je heel goed portretten schieten. Omdat de lens rond de €100 kost wordt hij door fotografen ookwel de ‘plastic Fantastic' genoemd. Het is dan ook een onmisbare lens voor iedere Canon fotograaf. Meer informatie

2. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

canon groothoek De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is een zeer mooie groothoek lens van Canon camera's met een cropsensor. Het bereik begint bij 10mm waardoor je met gemak grote landschappen of gebouwen vast kan leggen. Ben je dus op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens! Meer informatie

3. Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM

canon telelens De Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM is een ideale telelens voor als aanvulling op je 18-55mm of 18-135mm lens. De lens heeft een mooi bereik waardoor je met gemak onderwerpen van ver weg dichterbij kan halen. En omdat de lens over beeldstabilisatie beschikt haalt hij de ergste trillingen weg. Ben je op zoek naar een telelens voor je canon crop camera? Dan is dit je lens! Meer informatie

4. Tamron 70-300mm Macro telelens voor Canon

tamron 70-300mm lens De Tamron 70-300mm Macro telelens voor Nikon is een betaalbare en fijne telelens met macro mogelijkheden. Dankzij het bereik van 300mm kan je onderwerpen van ver weg goed dichterbij halen. En doordat de lens een klein prijsje heeft (rond de €120-140) is het een ideale telelens om je Canon cameraset mee uit te breiden. Meer informatie

5. Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II

canon telelens De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II is een Canon telelens met een flink bereik. De lens gaat van 100mm tot en met 400mm en is uitgerust met beeldstabilisatie. Hierdoor kan je met de lens vanuit de hand fotograferen en dit maakt de lens erg geliefd bij natuur- en vogel-fotografen. Ben je op zoek naar een telelens met variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II, het is een van de scherpste Canon telelenzen die je kan kopen. Meer informatie

13. Top 5 must have lenzen voor iedere Nikon fotograaf

Fotografeer jij met Nikon en ben je zoek naar een nieuwe lens? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande must have lenzen voor Nikon fotografen.

1. Nikon AF-S 35mm F/1.8G DX

nikon 35mm De Nikon AF-S 35MM F/1.8G DX is een geweldige en betaalbare portretlens voor Nikon camera's met een crop sensor. Doordat dit objectief een lichtsterkte van f/1.8 heeft kan je eenvoudig achtergronden onscherp maken en schiet je daardoor schitterende portretten. Het is een echte musthave lens voor Nikon fotografen en ben je op zoek naar mooie aanvulling op jouw kitlens? Dan is dit je objectief! Meer informatie

2. Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR

De Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR is een zogenaamde groothoeklens. Ben je op zoek naar een lens om eenvoudig landschappen en architectuur vast te leggen? Dan is de Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR jouw lens. Dankzij het ruime bereik van 10mm leg je een wijds landschap in één foto vast. Daarnaast beschikt de lens over beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen. Meer informatie.

3. Tamron 70-300mm Macro telelens voor Nikon

tamron 70-300mm lens De Tamron 70-300mm Macro telelens voor Nikon is een betaalbare en fijne telelens met macro mogelijkheden. Dankzij het bereik van 300mm kan je onderwerpen van ver weg goed dichterbij halen. En doordat de lens een klein prijsje heeft (rond de €120-140) is het een ideale telelens om je Nikon cameraset mee uit te breiden. Meer informatie

4. Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2

tamron 70-200 g2 De Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2 is een ideale telelens met een lichtsterkte van f/2.8 over het gehele bereik. Dit maakt het een ideale lens voor portret-, sport- en natuurfotografie. Qua kwaliteit doet deze lens niet onder aan het originele Nikon model, maar het scheelt je wel behoorlijk wat geld in je portemonnee. Meer informatie

5. Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED

De Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED is een telelens met een flink bereik. Zo leg je dankzij het brandpunt van 500mm met gemak vogels of andere dieren vast. Ben jij een wildlife-, natuur- of sportfotograaf en ben je op zoek naar een telelens met een flink bereik die je ook nog eens makkelijk meeneemt? Dan is de Nikon 200-500mm jouw ideale lens. Meer informatie

Afsluiting

Dit was mijn gehele basis uitleg over lenzen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben? Of ben ik iets vergeten? Laat dan hieronder een bericht achter. Verder kan ik je ook de uitleg van Coolblue en CameraNu aanraden. Hier staat veel bruikbare informatie in.

Camera lenzen kopen

Wil jij een objectief kopen? Kijk dan eens bij onderstaande winkels.

Nederlandse winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-Express.nl
Cameraland

Belgische winkels
Coolblue.be
Kamera-Express.beDé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

183 reacties “Alles over lenzen

 1. Beste Thijs,

  wat kan je helder teksschrijven over ingewikkelde elementen in deze techniek. Dank hiervoor!

  Ik heb een vraag wat is nu precies het verschil tussen een zegge 100mm Macrolens en een gewone 100mm lens. Als ik een macrolens wil aanschaffen wat is dan het fysieke verschil met een 100mm of een 50 mm. Betekent dat ik met een 50mm dichterbij het onderwerp kom?

  Ik hoor graag van je.

  Groetjes,
  Myrna

  1. Hi Myrna,

   Bedankt voor je bericht en wat leuk om te horen dat mijn teksten je helpen. 🙂

   Wbt je vraag. Het verschil tussen een macro lens en een gewonde lens (bv beide 100mm) is dat de macro lens veel dichter op zijn onderwerp kan kruipen. Hierdoor kan je echt macro foto’s maken, maar uiteraard is de lens ook te gebruiken voor bv portret! 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 2. Hallo Thijs,

  ik heb een fuijfilm systeem camera met een standaard lens.
  Nu wil ik daar een macrolens bij kopen.
  Mijn gedachten gaan uit van twee lenzen, de Fuijfilm XF 60 mm f2.4 macro en de Samyang 100 mm f2.8 macro.
  Is de kwaliteit redelijk dezelfde, of zit er echt veel verschil.
  Zie ik het verschil van 60 mm en 100 mm echt goed op de foto?

  Bij voorbaad dank.
  Hans.

  1. Hi Hans,

   Bedankt voor je bericht! Ik zag ook je mailtje dat je paddenstoelen wilt fotograferen. Bij deze mijn reactie.

   Leuk dat je met paddenstoelen aan de gang wilt gaan. Nu is het daar echt het juiste moment voor! Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Lowa 65mm. Deze heeft een vergrotingsfactor van 2 (de Samyang van 1) waardoor je de paddestoelen nog groter op beeld kan vastleggen.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 3. Thijs,

  Ik zie dat ik jou grote deskundigheid kan toedichten op gebied van fotografie en camera’s en toebehoren.
  Ik heb een probleempje met mijn Canon EIS1300D camera.
  Ik heb de lens verwisseld voor een Tamron lens ivm het te fotograferen object. Helaas krijg ik de lens niet meer verwijderd. Zou jij een oplossing weten. Ik ben zeer benieuwd. Zie je reactie met belangstelling tegemoet.

  1. Hi Henri,

   Bedankt voor je bericht! Om eerlijk te zijn is het lastig om vanaf afstand dit te beoordelen. Maar kan je de knop op de camera niet indrukken en dan draaiend de lens verwijderen?

   Groet

   Thijs

 4. Hoi Thijs,

  Mooi stuk! Verhelderen ook. Ik kwam op je site omdat ik mij wat afvraag bij de Canon EF en EF-S lenzen. De EF-S lenzen zijn speciaal gemaakt voor de 1.6 crop DSLR’s. Betekend dat dan ook dat de brandpunts afstand die op de lens staat klopt, en je deze dus niet x 1.6 hoeft te doen om de juiste te krijgen zoals je wel doet met de EF lenzen op een 1.6 crop DSLR?
  Een andere vraag, welke allround lens zou je aanbevelen voor een Canon 1.6 crop DSLR? Ik denk aan 2, nl de 17-85mm of de 18-35mm? Ik denk dat het bereik van de 18-200mm wat te lang is als je kwaliteit wilt. Heb in het verleden wat ervaringen opgedaan met Tamron, die was echt beroerd, en een 18-200 Sigma. Die was op zich OK maar zwaar.

  Ik ben benieuwd naar je reactie! Alvast bedankt!

  1. Hi Gertjan,

   Bedankt voor je bericht en compliment! Leuk om te zien dat je op mijn site bent beland om je vraag te beantwoorden. 🙂

   Wbt het brandpunt. Als je deze wilt vergelijken met een 35mm full frame camera, dan moet je hem alsnog maal 1.6 doen. Een 18-55mm is dus te vergelijken met een 28.8 – 88mm lens op een full frame camera. En een 10-20mm groothoek is vergelijkbaar met een 16-32mm lens op een fullframe camera.
   Wbt de lens. Als je op zoek bent naar een goede allround, en je wilt echt kwaliteit, dan zou ik kijken naar de Canon 17-55mm f/2.8. Dit is een lens die speciaal voor 1.6x camera’s is ontwikkeld en het glas is van zeer goede kwaliteit. Daarnaast heb je een lichtsterkte van f/2.8 over het hele bereik wat erg fijn is. Naast dat de lens nieuw verkocht wordt zijn er ook veel 2e hands versies te koop (bv deze) die echt nog prima zijn. Scheelt toch weer een stuk in de aanschaf.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 5. Dag Thijs,

  Eerst en vooral mijn complimenten voor jouw website en jouw zeer duidelijke uitleg! Ik ben zelf nog duidelijk een amateur/hobbyfotograaf die steeds met action camera’s en compactcamera’s bezig is geweest! De laatste weken / maanden kriebelt het wel om mijn eerste spiegelreflexcamera aan te schaffen. Ik heb al heel veel informatie en cursussen online gelezen. Maar toch denk ik dat ik wel best een cursus ga volgen om alles wat beter in de praktijk te brengen.
  Ik maak vooral heel veel foto’s van dieren (klein en groot), landschappen (natuur) en portretfoto’s. Mijn hart ligt in Canada en in de V.S. Ik heb al heel veel nationale parken daar bezocht en heb daar echt mijn hart verloren, zeker als natuurliefhebber en hobbyfotograaf naar wildlife toe.

  Nu je zo een beetje mijn interesse weet, ik overweeg om me de Nikon d7500 aan te schaffen.

  Ik vroeg me af of jij me kan helpen of het aan te raden is om minstens 2 tot 3 aparte lenzen (bv. Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX en Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR en Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G of Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro Nikon F-mount) hiervoor aan te schaffen of toch 1 lens zoals bv Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR als je weet wat ik vooral schiet?

  Ik denk dat zo’n telelens type
  Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED om te beginnen niet zo gemakkelijk is of ben ik hierin fout?

  Alvast heel erg bedankt voor de hulp. Groetjes, Sarah

 6. Hallo Thijs,
  Wat ik mij afvraag over zoomlenzen en diafragma’s: wat is de reden dat bepaalde zoomlenzen hun kleinste diafragma getal niet behouden? Bij mijn zoomlens van 14-150mm hoort een F bereik van 4-5,6. Bij 14mm is de diafragma diameter dus 14/4=3,5mm. Bij 150mm is dat 150/5,6=26mm. Als het diafragma open kan staan tot een diameter van 26mm waarom kan dat dan niet bij 14mm? In dat geval zou de diafragma diameter 14/26=0,5 zijn. Hoogst ongebruikelijk maar waarom kan dit niet?
  Groeten, Jan

  1. Beste Jan,

   Bedankt voor je bericht.

   Dit heeft te maken dat naar mate de lens uitzoomt, het brandpunt verandert en dat er daardoor een kleinere lensopening beschikbaar is voor de hoeveelheid licht. Vandaar dat veel lenzen bij het inzoomen in diafragma veranderen.

   Mvg

   Thijs

 7. Beste Thijs,
  Sinds 2011 gebruik ik een Canon EOS 500D. In het begin de Sigma 16-200 gebruikt. Ik ging op reis en wilde niet van objectief te hoeven wisselen. Jammergenoeg ging dit objectief kapot, stabilisator, net buiten de garantieperiode. Daarna de Tamron 18-270 aangeschaft. Helaas, deze is sinds vorigjaar ook niet meer 100%. De AF werkt meer niet dan wel. Ik baal dus enorm. Nu ben ik een beetje aan het oriënteren, maar krijg hierbij het gevoel dat het vaak ook een commercieel praatje is van de verkoper. Ik krijg nu, door meerdere verkooppunten het advies om voor 2 objectieven te gaan, kwalitatief beter ook. Ze raden me aan om de Canon 18-135IS icm de Canon 70-300IS aan te schaffen. Deel jij dit advies, of heb jij een ander advies? Ik maak graag foto’s van zonsopkomst, zonsondergang, luchten, landschappen en dieren(groot en klein). Ik ben een echte amateur, maar wil mezelf graag verbeteren door te proberen en te experimenteren.
  Ik verneem graag van je.

  Groet,
  Bart

  1. Hi Bart,

   Bedankt voor je bericht!

   Om eerlijk te zijn deel ik ook de mening dat twee objectieven beter zijn. Hiermee heb je namelijk de beschikking over beter glas op de verschillende brandpunt afstanden waardoor beelden uiteindelijk scherper zijn. Ik zou alleen eens kijken naar de volgende lenzen:

   Voor landschap zou ik eens kijken naar de Canon 10-18mm. Dit is een zeer mooie groothoek lens waarmee je met gemakt wijdse landschappen in 1x op de foto zet. Oftewel, ideaal voor zonsopkomsten, luchten, landschappen en dergelijke. Ik denk dat je hier meer aan hebt dan aan de 18-105mm. Wbt de 70-300IS, hier kan ik mij zeker in vinden. Dit is een een fijne zoomlens voor natuur (dieren) met een zeer goede kwaliteit. Daarnaast beschikt hij over beeldstabilisatie wat ook erg fijn is. Wil je wat minder uitgeven, dan kan je ook kijken naar de 55-250mm.

   Hopelijk heb je hier wat aan. 🙂

   Groet

   Thijs

   1. Hallo Thijs,

    Na wat denktijd ben ik overgestapt naar nieuw materiaal. Ik heb nu een Nikon D5600 met een 18-55 icm een 70-300 objectief.

    Groet,
    Bart

 8. Beste Thijs,
  Wellicht kun je me op weg helpen met de volgende vraag? Hierdoor belandde ik op jouw handige blog 😉
  Sinds een aantal jaar heb ik een canon EOS1300d spiegelreflex met standaard kitlens EFS 18-55mm. Vanaf het begin krijg ik hier nooit scherpe foto’s mee, ondanks naar mijn idee de juiste instellingen. Wanneer ik de foto’s op 100% bekijk, is de foto zeker niet haarscherp te noemen. Krijg dus sterk het idee dat het aan de lens of camera ligt ipv aan mijn skills. Ben hier al mee terug naar de winkel geweest, maar ze vermoedden dat het aan instelling van de scherpstelpunten lag, deze heb ik echter op een punt ingesteld om zelf te kunnen herkaderen, dus kan het naar mijn mening niet aan liggen.

  Heb jij ervaring met deze standaard lens en evt. problemen met scherpte? En evt. een alternatief voor een betaalbare allround lens die wel voldoende scherpte bereikt?

  Groet,

  Lieke

  1. Hi Lieke,

   Bedankt voor je bericht! En het kan zijn dat de 18-55mm lens niet de scherpste lens is. Hij maakt namelijk gebruik van basis lensdelen om de prijs aantrekkelijk te houden en dit gaat helaas ten koste van scherpte. En dit kan opvallen als je inzoomt op 100%. Een scherpere en betere lens is bv de Canon 24-70mm f/4. Dit is een lens die gebruik maakt van hoogwaardige lenselementen en hiermee ga je echt wel het verschil merken. Daarnaast is het een lens die gemaakt is voor full frame camera’s (camera’s met een grotere sensor) waardoor je deze camera in de toekomst ook heel goed kan gebruiken mocht je een fullframe camera aanschaffen.

   Hopelijk heb je hier wat aan. 🙂

   Greets

   Thijs

 9. Ik heb een probleem nu weet ik niet of het aan de lens ligt. Ik heb een oude Minolta lens van 50 mm 1.8 deze kan ik direct zetten op de sony A58. Nu het probleem is dat het niet goed meet en de foto’s te licht worden. Ik dacht nog dat het aan de instellen lag. Maar toen heb ik een nieuwe type SAM sony er op gezet van 35mm 1.8 en die foto’s waren wel goed belicht. Wat gaat er fout?? Het is een APC sensor.

  1. Hi Eric,

   Bedankt voor je bericht.

   Kan het zijn dat de communicatie naar de lens niet goed is? Misschien dat hij het diafragma niet goed doorgeeft waardoor hij altijd op f/1.8 blijft staan. En dan krijg je overbelichte foto’s. Zie je de diafragma bladen veranderen als je hem bv op f11 zet?

   Gr

   Thijs

 10. Beste Thijs, ik wil mijn eerdere vraag over de zoomlens 18-200 toelichten. Ik heb een Nikon D5600.
  Wat biedt een Sigma18-200 Contemporary meer dan een ‘gewone’ Sigma 18-200 of een Tamron?
  Is een 2e hands een optie? Welke dan?

  Alvast bedankt

  Lany Wacanno

  1. Hi Lany,

   Bedankt voor je bericht.

   Er zijn meerdere Sigma 18-200mm op de markt te koop en het grote verschil met de oudere (die je 2e hands genoeg kan kopen) is dat hier geen beeldstabilisatie in zit. Om deze reden zou ik zelf toch voor het nieuwere model gaan, omdat je dan meteen over beter glas beschikt, een snellere autofocus en dus die beeldstabilisatie. Daarnaast zijn er nu genoeg goede deals te vinden ivm Black Friday, zoals bij CameraNu waar ze 10% korting geven op Sigma lenzen. Misschien iets voor jou?

   Greets

   Thijs

   1. Hoi, ik ben op zoek naar een 18-200 lens van Nikon maar dan met een diafragma van 2.8.
    Bestaan die lenzen wel? Ik zie alleen maar diafragma’s van 3.5 en hoger.

    1. Hey Anja,

     Helaas bestaan die (nog) niet. Om f/2.8 te krijgen heb je namelijk veel glas nodig en dat maakt de lens erg groot en zwaar (helemaal als je naar 200mm gaat). Je moet het dus helaas met 3.5 doen. 🙂

     Greets

     Thijs

 11. Goedenavond Thijs, ik wil graag een Zoom 18-200. Ik heb mijn oog laten vallen op Sigma Contemporary.
  Kun jij mij een alternatief geven in dezelfde prijsklasse?

  Alvast bedankt

  Lany Wacanno

 12. Hoi Thijs

  Ik heb momenteel de canon 70-200-4ff IS USMII lens en ik wil mijn 60D camera nu gaan vervangen. Ik twijfel tussen een canon 90D en een 70-200-2.8 IS USMIII lens of een canon 5D mark IV maar dan zonder 2.8 lens . Wat is volgens U de beste optie. Ik fotografeer hondensport en fantasy evenementen. De 90D is sneller maar de 5D markIV kan hoger gaan met ISO. Hopelijk kan u mij wat advies geven. Alvast mijn dank
  Groeten Jean-Pierre

 13. Hoi Thijs,

  Wat een goede website voor fotografie !

  Even een opmerking over de (chinese) lenzen van 7artisans.
  Deze hebben géén autofocus, maar ik vind het geweldig!
  Oké, ik fotografeer vnl. landschappen en macro enz. Allemaal zaken
  waar snelheid niet van belang is.

  Maar wat ik zo leuk vind aan objectieven zonder autofocus; je bent véél meer betrokken bij
  het maken van de foto. Het leert je beter kijken, het dwingt je te verdiepen in scherpte-diepte.
  En ze zijn zeer redelijk in prijs en heel scherp en niet onbelangrijk: je krijgt veel meer licht voor je geld.
  D.w.z. de lichtsterkte (vaak 1.8 of 2.8) dus je kunt met veel lagere ISO-waarden toe. Dus minder ruis en
  meer scherpte.

  Dus als snelheid geen vereiste is, overweeg lenzen zonder autofocus. Het maakt fotograferen echt leuker !

  Groet, Marco

  1. Hey Marco,

   Bedankt voor je enthousiaste reactie en aanvulling op mijn artikel! 🙂

   De lenzen van 7artisans zijn zeker gaaf en met handmatige scherpstelling leer je inderdaad anders fotograferen. Zelf heb ik een Zeiss 50mm en ben helemaal weg van de kwaliteit. Het is alleen wel lastig om bv kinderen scherp op de foto te krijgen, haha. Die zitten namelijk nooit stil! 😉 Maar je leert er wel anders van kijken en fotograferen.
   Ik hoop trouwens wel dat 7artisans ook een keer lenzen voor Nikon en Canon EF gaat ontwikkelen. Zelf heb ik (nog) geen Sony E mount camera dus kan er niet echt mee los gaan. Wie weet over een tijdje.

   Greets!

   Thijs

 14. Hoi Thijs, Wat een fijn stuk heb je geschreven. Maakt toch weer wat dingen duidelijk. Ik heb zelf sinds augustus een Sony A6000 met een 16-50 kitlens. Nu fotografeer ik graag landschappen (strand, zonsondergangen), (oude) gebouwen, natuur, maar ook in de stad en vind ik een portret soms wel leuk (als ik slachtoffers kan vinden;) ). In oktober ga ik naar de VS en dan wil ik heel graag een sterrenhemel fotograferen. De kitlens is behoorlijk goed en ben best tevreden over de foto’s, maar ergens kriebelt het dat ik wel wat meer wil gaan doen. Ik ben echt een amateur, dus heb het kennissen (waaronder ook professionele fotografen) gevraagd en die riepen meteen ‘snel een 50mm kopen!’ Ik ben, na het lezen van jouw stuk, benieuwd wat jouw ervaring is met deze lens?
  En daarbij, wat zijn jouw ervaringen met de wat minder bekende (althans voor mij) merken als 7artisan en meike? Het prijsverschil tussen deze en een sony lens voor een e-mount is namelijk echt aanzienlijk.

  Ben benieuwd!

  1. Hi Iris,

   Bedankt voor je reactie en leuk om te horen dat je er wat aan hebt gehad! 🙂

   Wbt je vraag. Ik begrijp heel goed dat iedereen je een 50mm adviseert. Het is namelijk een leuke lens waarmee je mooi portretten kan gaan schieten. Maarja… je wilt volgens mij sterrenhemels vastleggen en in dit geval zou ik toch eerder voor een groothoek gaan. Zoals een 10mm, 12mm of een 20mm lens. Hieronder heb ik er een paar op een rijtje gezet die zeker de moeite waard zijn:

  2. Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS Sony NEX objectief (heerlijk voor landschappen en sterrenhemels. Daarnaast lekker lichsterk)
  3. Samyang 12mm f/2.0 NCS CS Sony (idem als de 10mm, maar dan net weer wat lichtsterker
  4. Sony NEX 20mm f/2.8 objectief (ook leuk voor portretten aangezien je een cropcamera hebt.)
  5. Sony NEX 10-18mm f/4.0 OSS (echt een toplens voor landschappen en sterrenhemels. Denk dat je heel veel plezier van deze lens zal hebben)
  6. Wbt je vraag over Meike, 7artisan en bv Samyang. Dit zijn zeker prima merken, maar hou er rekening mee dat vrijwel al deze lenzen geen autofocus hebben. Hierdoor zijn ze een stuk goedkoper, maar het werkt toch ook wel net weer even anders. Bij landschappen is dit echt geen probleem, maar als je portretten gaat vastleggen is het wel even wennen. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets,

   Thijs

 15. Hoi Thijs,

  Mooie uitleg maar ik heb nog 1 vraag, ik hoop dat je hem nog kan andwoorden want het is al een tijdje geleden dat je dit geschreven hebt.

  Vraag: Ik ben 15 jaar oud en begin het fotograferen te ontdekken. Iedereen zecht dat ik talent heb en dat il later heel goed kan worden. Ik gebruik een nikon d5600 en mijn moeder was vroeger fotograaf dus had ze nog wel wat nikon lensen over die zij nooit meer gebruikte. Heel mooi natuurlijk maar deze zijn allemaak zo oud dat de auto focus niet meer werkt. Dit is zonde want er zit zelfs een 70-300mm lens, een 50mm portret lens en een groothoek lens tussen.

  Is er op de één of andere manier een kans dat ik de auto focus weer kan laten werken? Misschien met een adaptertje?

  Groet,
  Tomas

  1. Hey Thomas,

   Bedankt voor je bericht! En wat gaaf dat je op 15 jarige leeftijd al zo druk bezig bent met fotografie. Vooral doorgaan! 🙂
   Wbt je vraag. Helaas zijn er geen adapters die dit mogelijk maken. Het heeft namelijk te maken met de autofocus die of in je body of in je lens zit. En in het geval van je moeders lenzen zit het niet in de lens, maar heb je eigenlijk een body nodig die de autofocus motor heeft. En dat heeft weer niet jouw D5600. 🙁 Als ik jou was zou ik eens kijken of je de lenzen via marktplaats kan verkopen. Mensen met bv een D7100 kunnen namelijk wel gebruik maken van deze lenzen. En dan kan jij misschien kijken naar goede andere lenzen die weer op jouw camera passen. Denk bv aan de Nikon 35mm 1.8 of de Nikon AFP 70-300.

   Hopelijk heb je hier wat aan. 🙂

   Greets

   Thijs

   ps. mooie foto’s op je site! Ga vooral door! 🙂

 16. Wat een duidelijke uitleg! mijn complimenten ervoor!

  Samen met een groepje mensen gaan wij vanaf volgend jaar films maken en een camcorder met verwisselbare objectieven is toch iets waar wij mee willen gaan werken.

 17. Beste Thijs,

  Ik heb jaren lang een canon spiegelreflex camera gehad en op vakantie gesleept met een grote tas met lenzen. Een jaar of 3 geleden was ik er even klaar mee en heb ik alles verkocht en een goede compactcamera gekocht. Nu begon het toch weer te kriebelen en heb ik na veel info te hebben opgezocht gekozen voor een systeem camera. Volgend voorjaar gaan we naar Vietnam en ik wilde een handzame camera die toch wat meer in zijn mars had dan mijn compactcamera. Mijn keus is gevallen op de Canon eos m100. Ik heb alleeen de body gekocht. Nu mijn vraag. Ik wil graag met één lens op vakantie welk bereik kan ik het beste kiezen? Mijn eeste gedachte was de Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM. Maar ik twijfel of deze lens ook geschikt is als standaard lens.

  Gr Esther

  1. Hey Esther,

   Bedankt voor je bericht!

   Wbt je vraag. De Canon EF-s 55-250mm gaat helaas niet op jouw M100 passen. Deze heeft namelijk een andere aansluiting of je moet met adapters gaan werken. Daarnaast is het bereik van deze lens niet ideaal voor bv landschappen omdat hij past bij 55mm begint. Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Canon EF-M 18-150mm of de Tamron 18-200 voor EOS M (zie onderstaande link voor een vergelijking). De Canon is de goedkoopste van de twee, maar heeft net wat minder bereik. De Tamron is een echte allrounder met een mooi bereik. Zelf denk ik dat je hier veel plezier van zult hebben.

   Linkje: https://www.thijsschouten.com/cn/tele-voor-eosm

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 18. Hoi Thijs,
  Allereerst hartelijk dank voor al je informatie en uitleg. In de analoge tijd heb ik veel gefotografeerd, ook zelf ontwikkeld enzo, maar met de komst van de digitale fotografie was ik afgehaakt. De afgelopen jaren heb ik het weer opgepakt en nu loop ik tegen het volgende aan. Ik heb een Canon EOS200D gekocht en vind eigenlijk de afbeeldingen niet echt scherp. Nou las ik in je info dat de vaste brandpunt lenzen scherper zijn en herinner ik me dat ik vroeger inderdaad ook alleen vaste brandpunt lenzen had. Mijn vraag is als ik nu een paar nieuwe lenzen koop kan de EOS200D dan inderdaad betere foto’s maken of moet ik dan toch naar een hogere kwaliteit camera?
  Hartelijk dank, Karin

  1. Hey Karin,

   Bedankt voor je bericht!

   Waarschijnlijk heb je de standaard lens gekocht/ gekregen bij jouw 200D. Dit is denk ik de 18-55mm lens en ja, deze lens is niet super scherp. Hij is prima om mee te beginnen, maar ga je flink inzoomen dan zal je inderdaad zien dat hij (bv in de hoeken) scherpte mist. Het is echter niet heel gek aangezien deze lens kunststof onderdelen gebruikt en prijstechnische scherp weggezet is. Hij kost namelijk zo’n 50-75 euro. Pak je een mooi vast brandpunt (zoals een Canon 50mm f/1.4) dan zal je zien dat de scherpte echt flinke stappen vooruit gaat. Uiteraard zal een betere camera met grotere sensor, zoals een Canon EOS 5D mark IV, weer een flinke stap vooruit zijn, maar het is de vraag hoeveel het je waard is. 🙂 Je kan in fotografie namelijk geld blijven pompen todat je portemonnee helemaal leeg is, haha. Mijn advies is dan ook om goede lenzen aan te schaffen en pas later, wanneer je echt wilt, over te stappen qua camera. De lenzen maken namelijk het grootste verschil en dat zie zeker al op een 200d. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 19. Hallo Thijs, Ben sinds een aantal maanden bezit met een spiegelreflexcamera…voorheen een Sony cybershot met 30 optische zoom…nu een Nikon met een lens van 18-140 en sinds kort een 18-300… t.o.v. van elkaar is er wel verschil, maar had verwacht dat de 300 mm tig keer dichterbij zou halen dan die van 140….. Ligt dat aan de lenzen of aan de camera? Of toch aan mij? heb ook het idee dat de objectievensimulator veel meer inzoomt op die mm dan mijn lenzen.. Zie je reactie graag tegemoet. Bij voorbaat dank!

  1. Hey Anja,

   Het ligt niet aan jou hoor. Het klopt namelijk dat het verschil tussen 140mm en 300mm minder groot is dan bv tussen 50mm en 18mm. Maar je zou wel het verschil wel goed moeten merken. Je vergroot immers met een grotere factor. Verder kan het verschil in de objectievensimulator zitten in het type camera waarop ze hebben getest. Mocht dat een full frame zijn, dan kan het zijn dat het verschil net weer wat anders is ten opzichte van een crop camera.

   Greets

   Thijs

 20. Na al veel van je gelezen te hebben over het diafragma, blijf ik toch nog met ‘n vraag zitten. Het volgende: mijn camera-body NIKON D5100 heeft een diafragma van F3,5 tot F22. Mijn groothoeklens heeft een diafragma van F3,5. Mijn vraag nu is, of het zin heeft om het diafragma van de camera-body bijvoorbeeld op F11 of F18 te zetten?? Dit zit er uiteindelijk niet voor niets op denk ik dan. Dit is voor mij een enigzins onduidelijke materie.

  1. Hi Jack,

   Thanks voor je bericht!

   Diafragma werkt niet helemaal zoals jij denkt. 😉 Het diafragma is namelijk bepaald door de lens en niet door je body. En jouw lens kan van f/3.5 tot f22. Maar wat is het verschil? Ze noemen dit ook wel lichtsterkte en/of scherpte diepte. Op f/3.5 komt er heel veel licht in je lens met het gevolg dat je onderwerp scherp op het sterpstelpunt is en minder scherp is op de achtergrond. Dit is bv mooi als je portretten gaat schieten. Wil je echter een landschap vastleggen? Dan wil je alles van voor tot achter scherp hebben. In dit geval zet je de lens op f/22. Er komt dan wel minder licht in de lens (werkt daarom met bv een statief) maar je hebt wel alles van voor tot achter lekker scherp. 🙂

   Hopelijk beantwoord dit een beetje je vraag.

   Greets en veel fotoplezier!

   Thijs

 21. Fijn toch dat iemand de moeite neemt redelijk complexe materie lekker duidelijk en glashelder (!!) uit te leggen.
  Ik ben een absolute beginner, en ben eerst via internet eens aan het inlezen om een beetje thuis te raken in het oerwoud aan begrippen enz.

  Daarnaast zoek ik een instap-spiegelreflex (of soortgelijk) waarmee ik een jaar of 3 vooruit kan.
  Eigenlijk lijkt mij een beestje van 10 jaar oud al prima voor de eerste jaren.
  Voorlopig geen camera nodig “alles kan”, snel is, veel Mp’s heeft etc….. de zwakste schakel ben ik voorlopig nog zelf.

  Heb nu 2 opties lopen voor 2e-handsjes; Olympus H420 met twee lenzen, of idem Pentax K-M.
  In beide gevallen ben ik voor ca. 150 euro klaar, dat lijkt me heel comfortabel om alvast mee te kunnen beginnen.
  Kun jij daar nog iets zinnigs over zeggen??

  De keuze aan toestellen is zo overweldigend groot dat de kunst vooràl is me niet gek te laten maken….

  1. Hey Pieter!

   Thanks voor je berichtje!

   Wat betreft je vraag. Het is zeker slim om met een tweedehands camera te beginnen. Het scheelt je immers veel geld. Zelf zou ik alleen niet zo snel voor een Pentax of Olympus kiezen. Olympus is namelijk gestopt met het maken van lenzen voor spiegelreflexcamera’s (ze richten zich nu enkel op systeemcamera’s). En bij Pentax is het aanbod weer erg minimaal. Zelf zou ik toch voor een Nikon of Canon gaan. Hier heb je namelijk veel meer keuze wat toch wel lekker is voor op de lange termijn. Bijvoorbeeld voor een Nikon D3100 (kost 159 euro en reken nog eens 50 euro voor een lensje) of een Canon 100D (kost 229 en reken nog eens 50 euro voor een lens).

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Groet

   Thijs

 22. Leuk artikel, zit zelf niet in de fotografie wereld maar in de wereld van beveiligings camera’s maar er zitten best wel wat overeenkomsten tussen de lenzen die worden gebruikt voor fotocamera’s en beveiligingscamera’s. Mijn vrouw is wel een fervent hobby fotograaf, zal haar even het artikeltje laten lezen 🙂

 23. Hey Thijs,

  Ik ben op zoek naar een groothoeklens voor mijn Fujifilm x-m1 camera. Ik ben al enige tijd bezig me te verdiepen in nacht/astro fotografie. Nu ben ik laatst op Texel geweest en had ik eindelijk de kans om de melkweg te fotograferen. Dat was natuurlijk super geweldig! En voor de eerste keer vond ik ook wel, al zeg ik het zelf, dat het erg mooie foto’s zijn geworden. Maar natuurlijk… Na de eerste euforie ga je natuurlijk toch kijken hoe het nog mooier en nog beter kan. Nu las ik dat ik daarvoor het beste een groothoeklens kan gebruiken. Maar welke kan ik beter gebruiken??
  De: Fujifilm XF 35mm f/1.4 R 489 euro
  De:Fujifilm XF 23mm f/1.4 R 783 euro
  De: Meike MK-12mm F2.8 Fujifilm X objectief 269 euro

  Kwa prijs en brandpunts afstand ben ik over de Meike wel te spreken, maar dit is een manual focus lens.
  Over de diafragma ben ik over de fujifilm te spreken, dit zijn autofocus lenzen.

  Nu zijn mijn vragen welke ik het beste kan nemen voor nacht/astro fotografie?
  Zijn manual focus lenzen moeilijk in te stellen?
  Is er veel verschil in de brandpuntsafstanden tussen de 3 lenzen? Is er veel verschil te zien in resultaat?
  Is er veel verschil in diafragma? Is er veel verschil te zien in het resultaat?
  Welke van de 3 is de beste optie?
  Op technische dingen kan ik helaas niet altijd de nodige info vinden.

  Je merkt misschien al dat ik geen pro fotograaf ben haha. Ik ben ook meer een autodidact. Ik vind het heerlijk om alles zelf uit te zoeken en mijn eigen “regeltjes” te verzinnen in fotografie. Wat een docent fotografie niet goed keurt aan compositie, vind ik in sommige situaties juist prachtig, etc. Zulke dingen.

  Ik hoop dat je mij hier mee een beetje wegwijs kunt helpen?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,

  Nicky

  1. Hey Nicky,

   Bedankt voor je reactie en wat gaaf dat je de melkweg hebt vastgelegd! Heb je je foto’s ergens staan? Ik ben wel benieuwd! 🙂

   Wbt de lenzen. Ik kan mij voorstellen dat je twijfelt. Er zit immers wat verschil in kwaliteit en prijs. Kijk je naar de Fuji’s, dan heb je hier toch wel erg goed glas te pakken, maar daar betaal je ook weer voor. Kijk je naar de Meike 12mm, dan heb je een geweldige groothoek voor een mooi bedrag, echter is het glas toch wel weer van iets mindere kwaliteit (lees minder scherp). Wbt het scherpstellen zou ik mij alleen niet zoveel zorgen maken bij nachtfotografie. Je zet immers de lens op oneindig en bent klaar! Wil je er echter ook portretten mee schieten dan is het een ander verhaal. Het kost je in dit geval namelijk wel wat meer tijd om het juiste scherpstelpunt te pakken omdat deze per onderwerp verschilt. Bij nachtopnames zet je hem op oneindig (het is immers ver weg) en je zit goed. 🙂

   Ga je toch voor een Fuji dan heb je het voordeel dat je over autofocus beschikt en dat hij toch weer wat lichtsterker is. Dit is bij nachtfotografie natuurlijk wel lekker omdat je je sluitertijd dan iets minder lang hoeft open te zetten. Aan de andere kant staat je camera op statief dus zo heel erg veel maakt het ook niet uit. 😉 Ik denk dat je dan alleen moet kijken naar het verschil in mm. Ik weet niet waar je nu mee fotografeert? En wat mis je hier precies is? Is het toch de groothoek, dan zou ik voor de 23mm gaan (is wel de duurste 🙁 ). Kan je overweg met 35mm, dan is de keuze makkelijk en pak dan de xf 35mm. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

   1. Hey Thijs,

    Bedankt voor je reactie. Heel duidelijke uitleg. Ik heb foto’s op instagram staan. Je kunt me vinden onder de naam Bohnapart.

    Nu is het aan mij om voor mezelf duidelijk te maken wat ik allemaal wil met een groothoeklens. Wil ik het alleen bij nachtfotografie gebruiken of het ook in landschapsfotografie gebruiken. Dat doe ik namelijk ook erg graag, zoals bij Landschaftspark Duisburg. Hiervan kun je ook foto’s vinden op mijn instagram. Ik ben benieuwd naar jouw mening en of je nog wat tips hebt over mijn foto’s. Er komen binnenkort ook nog avond/nachtfoto’s bij van Enchanted Gardens, Kasteeltuinen Arcen bij.

    Maar even terug on-topic. Al met al wordt het dus sparen voor mij :P.

    Ik fotografeer met een Fujifilm x-m1 Systeemcamera.

    1. Sorry ik las sommige delen niet goed. Nu fotografeer ik gewoon met een standaard lens wat bij de camera zit 16-50mm

     Vriendelijke groeten,

     Nicky

    2. Hey Nicky!

     Sorry voor mijn verlate reactie. Het was een beetje een drukke tijd, haha!
     Gave foto’s op Instagram! Vooral die van de melkweg is gaaf! Verder kan ik je nog wel een tip geven. Probeer je horizon recht in beeld te zetten. Heel soms is hij scheef en dit is heel simpel te corrigeren in photoshop / lightroom of via instagram zelf. Dat maakt de foto net wat krachtiger. 😉

     Verder kan ik mij goed voorstellen dat je door moet sparen. Daar heb ik zelf ook altijd last van, haha!

     Greets en ik volg je vanaf nu op Insta! 🙂

     Thijs

 24. Hallo Thijs ,

  Deze tekst die U me stuurde : ” Kan het zijn dat de camera in de M-stand staat? Misschien zorgen namelijk je instellingen voor overbelichte foto’s! In de geval zou ik hem eens in de A stand zetten ” ?

  Dit had ik graag willen begrijpen ik weet helemaal niet waar ik op mijn Nikon D300 dat heb staan ? heb ik de gebruikshandleiding proberen terug te vinden zonder echt resultaat ?
  Heb wel betere belichting nu ondertussen , toch wou ik weten wat die M & A stand betekenen op Nikon !
  Dank voor je geduld ,
  Marcel Beeckelaers

  1. Hey Marcel,

   Ik heb er ook even de handleiding bij gepakt. Zelf werk ik met Canon en bij Nikon noemen ze sommige zaken weer anders en sommige zaken zitten op een andere plek. 🙂
   Wat ik bedoelde is de belichtingsstand (zie pagina 104 van de handleiding). Misschien staat deze op handmatig (M) en geeft hij overbelichte foto’s? Mijn advies is, zet hem eens in de P stand. Mogelijk gaat het dan beter.

   Groeten!

   Thijs

 25. Hello Thijs ,

  Ik begrijp niet wat U bedoeld in U laatste reactie ? namelijk ” Kan het zijn dat de camera in de M-stand staat? Misschien zorgen namelijk je instellingen voor overbelichte foto’s! In de geval zou ik hem eens in de A stand zetten ” ?

  U vroeg me welke lenzen ik gebruikte op mijn D300 het zijn DX lenzen dus die geven niet het goede resultaat op de D850 dat is zeer duidelijk !
  In het geval ik kies voor de D850 welke lenzen zou ik dan best daarbij nieuw kopen als U weet welke ik nu gebruik op de D300 ?
  Dank voor U antwoord ,

  Marcel

  1. Hey Marcel,

   Ik denk dat we een beetje langs elkaar heen aan het praten waren. Jij had en over overbelichte foto’s en ik probeerde te achterhalen waar dat aan lag. Vandaar mijn opmerking over de m-stand. Het kan zijn dat je instellingen niet goed staan en dat je camera in een stand staat waarin hij een lange sluitertijd pakt. In dit geval kan het zijn dat je camera teveel overbelicht.

   Het klopt trouwens dat DX lenzen niet helemaal lekker op de D850 werken (ze doen het wel, maar het is niet optimaal). Dit komt omdat de D850 een full frame sensor heeft en DX is juist gemaakt voor small frame sensoren. Jouw macro lens zal prima werken, maar verder zou ik ook eens kijken naar de D850 + 24-70mm kit. Dit is namelijk een wereld combinatie! Met deze lens kan je namelijk zowel landschappen als portretten op de foto schieten. Verder is hij erg lichtsterk waardoor je ook in donkere omstandigheden goed uit de weg kan.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 26. Hello Thijs ,

  Ik ben voor het moment een aantal maanden in California , de 2 belangrijkste lensen die ik nu mee hebt zijn :
  nikor AF-S micro 105mm1:2.8G ED
  nikor AF-S18-200mm 1:3.5-5.6G ED deze gebruik ik het meest maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik in de knoei zit een beetje , na maanden niets kunnen doen met men camera , ben ik de laatste dagen vrij en op stap maar men foto’s zijn wat over belicht ik heb dit aan een beroeps fotograaf voor 2 dagen uitgeleend en sinds toen is dat probleem er , ik vroeg hem uitdrukkelijk zet mijn toestel zoals je het kreeg ? blijkbaar niet , ik kom er niet uit met het kleine instructie boekje van de D300 lukt het me niet om dat op te lossen ben maar een amateur niet meer , maar wil wel kwaliteit schieten !

  1. Hey Marcel,

   Kan het zijn dat de camera in de M-stand staat? Misschien zorgen namelijk je instellingen voor overbelichte foto’s! In de geval zou ik hem eens in de A stand zetten.

   Groeten

   Thijs

 27. Geachte Thijs Schouten ,

  Heb sinds een paar dagen jou site ontdekt bij toeval , heb me ook aangemeld voor de nieuwsbrief , maar heb een persoonlijke vraag ?
  Wat is jouw mening over de Nikon D 850 aub ? werk nu 9 jaar met een D 300 met extra batterij grip met bepaalde beperkingen natuurlijk een oude body zegt men dan , wil die vervangen maar kom er niet uit een D500 ? of D750 een D810 en nu de D850 ? wil men lenzen behouden doe meestal bloemen en planten vooral detail opnames !ik reis tamelijk veel met de moto door Europa , wil ook kunnen video maken dat is door een onvoorziene omstandigheid in men leven gekomen dat is onmogelijk met mijn D300 gebruik mijn iPhone 6s nu , niet echt handig als extra toestel .
  Ook de grote van de kaart is beperkt tot max. 8GB !!
  Ben 50 jaar Nikon gebruiker , heel even door omstandigheden moeten werken met een ander toestel doordat de info van Nikon support in België op dat ogenblik meer dan te wensen overliet en me van het kastje naar de muur stuurde hetzelfde gebeurde met SanDisk ze schoven het naar elkaar door , dit terzijde
  Hoop op een visie wat ik best kan doen !
  Vriendelijke groeten van een nieuwe lezer !
  Marcel Beeckelaers

  1. Hey Marcel,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik kan mij voorstellen dat je de D300 inmiddels wilt upgraden. Het is een wat oudere camera die echt wel zijn tijd heeft gehad. De Nikon D850 is in mijn optiek een geweldige opvolger. Het is een zeer snelle camera met een fantastische beeldsensor. Om eerlijk te zijn zit ik als Canon gebruiker door deze camera echt wel te twijfelen om over te stappen…. Maarja, het is ook geen goedkope camera en het is de vraag of je wel echt alles nodig hebt wat in de D850 zit. De D500 (een snelheidsmonster), D7500 en D7200 zijn ook geweldige camera’s die prima aan jouw wensen en eisen voldoen. Je kan namelijk met deze camera’s mooie video’s maken en met je huidige lenzen kan je meteen door. Stap je over naar de D850 dan is het wel even de vraag of je je huidige lenzen kan blijven gebruiken. Het is namelijk een full frame camera en plaats je hier DX lenzen op, dan haal je er lang niet het maximale uit. Kan je mij vertellen welke lenzen je nu gebruikt?

   Groet

   Thijs

 28. Hoi
  Ik heb met interesse de informatie gelezen. Dank voor de heldere uitleg. Ik lees dat het beste is om een keuze te maken wat je wilt fotograferen.
  Ik heb een brede interesse en fotografeer zowel mensen en dieren (meestal in natuurlijke omgeving), landschappen en straatbeeld.
  Scherpte/ diepte (en bv vaag achtergrond) vind ik belangrijk, scherpe foto’s bij beweging en vanuit aparte hoeken fotograferen vind ik belangrijk. Ook heb ik vaak te maken met wat donkere omgeving als ik bij mensen thuis fotografeer. Ook maak ik graag foto’s van zonsondergangen.

  Ik heb twee vragen en ik hoop dat je mij kunt helpen:

  Ik ben op zoek naar een systeemcamera en heb al de keuze voor Sony gemaakt. De 7Rii of 7ii. Voorkeur gaat uit naar 7Rii echter die neemt door hoge MP nogal veel ruimte in op de geheugenkaart. De A9 is mijn favoriet, maar die is nogal duur.

  Qua lens kom ik er niet uit. Welke lens kan ik nu het beste aanschaffen? Of is het beter dat ik 2 type lenzen aanschaf en welke zijn dan geschikt?

  Ik ben benieuwd naar je advies.
  Groeten Monique

  1. Hey Monique,

   Bedankt voor je reactie!

   Het klopt dat je het beste een keuze kan maken wat je gaat fotograferen. Iedere lens is namelijk geoptimaliseerd voor een brandpuntafstand. Zo is een groothoek lens geoptimaliseerd voor groothoek opnamen (bv 24mm) en een telelens juist weer voor tele (bv 300mm). Je kan wel een alles in 1 lens pakken, echter lever je dan uiteindelijk in op scherpte.

   Qua camera moet ik zeggen dat de A7R II een toppertje is al is de A7 II ook echt super (bekijk hier een vergelijking op specificaties). Mocht budget geen probleem zijn, dan zou ik zelf voor de A7R gaan. Qua beeldkwaliteit zit je hiermee echt aan de top. Qua ruimte op een geheugen kaart zou ik mij zelf niet zo’n zorgen maken. De prijzen van deze kaartjes zijn namelijk flink gezakt. Voor nog geen 100 euro heb je een Sandisk 128 GB SD kaart.

   Qua lenzen kan ik je twee soorten aanraden.

   1. Een groothoekzoom. Ik weet niet precies wat je budget is maar hieronder heb ik een aantal opties.
   Sony FE Vario-Tessar T* 16-35mm f/4.0 ZA OSS objectief: Een mooi groothoek objectief dat zeer goed inzetbaar is voor portret, landschap en straatbeelden. Het bereik houdt alleen wel op bij 35mm, dus een aanvulling (bv een 70-200) kan wel lekker zijn.
   Sony FE 16-35mm f/2.8 GM objectief: vergelijkbaar met bovenstaande, maar dan f/2.8. Dus nog lichtsterker. De prijs is alleen wel een stuk hoger.
   Sony FE Vario-Tessar T* 24-70mm f/4 ZA OSS objectief: Een mooi objectief dat qua bereik net wat hoger begint (24mm) en doorloopt tot 70mm. Dit soort lenzen wordt heel veel door fotografen gebruikt als allround lens (denk aanhuwelijken, shoots, etc). Het nadeel is alleen dat hij iets minder inzetbaar is voor echte landschappen. Hiervoor zou je dan nog een extra groothoek kunnen aanschaffen (denk aan de Laowa 12mm)
   Sony FE 24-70mm f/2.8 GM objectief: een vergelijkbare lens als bovenstaande, maar dan weer lichtsterker en ook weer flink duurder. 🙂

   2. Een telezoom. Ook hierbij weet ik niet precies wat je budget is, echter zijn er drie mooie lenzen van Sony op de markt die voldoen aan jouw behoefte.
   Sony FE 70-200mm f/4.0G OSS objectief: een mooie lichtsterke telelens met zeer goede prestaties. Voor natuur is deze lens goed te gebruiken, echter is 200mm voor vogels wel aan de korte kant.
   Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS objectief: vergelijkbaar met bovenstaande, maar dan f/2.8. Hij is een stuk lichtsterker, maar ook een stuk duurder
   Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS objectief: Iets minder lichtsterk, maar wel een veel beter bereik. Hiermee kan je echt goed losgaan in de natuur.

   Hopelijk kan je iets met dit advies. Mocht je meer willen weten, laat het dan vooral even weten. 🙂

   Groeten en alvast heel veel fotoplezier. Volgens mij wordt het een schitterende set!! 😀

   Thijs

   1. Hoi Thijs,
    Enorm bedankt voor je advies. Ik ga de vergelijking tussen de twee camera’s goed bekijken. Ook ga ik eens even heerlijk graven in de informatie over de lenzen die je voorstelt. Moet vast lukken om een keuze te maken.

    Er popt wel een vraag bij mij op. Kun je bij de 7rii ook de megapixels handmatig instellen? Dus als je weet dat je van een bepaald object geen grote afdruk hoeft te maken, dat je dan minder megapixel instelt zodat het bestand niet zo groot is?

    Groeten Monique

    1. Hey Monique,

     Graag gedaan!

     Bij iedere camera kan je zelf de kwaliteit van de foto instellen, dus ook bij de A7RII. Je kan hem dus gerust omlaag brengen zodat je foto’s minder groot zijn. Mocht je echter genoeg geheugenkaarten hebben, dan zou ik zelf toch voor de volle mep gaan, haha.

     Groeten en alvast veel plezier met je cameraset!

     Groet

     Thijs

 29. Dag Thijs,

  Ik heb een vraag voor je. Ik heb een Nikon D50 body, met daarbij een kitlens van Nikon, een nikkor 18-55mm, een primelens, de nikkor 50mm 1:1.8 D en een telelens van Tamron 70mm-300mm 1: 4-5.6. De D50 body is al redelijk oud, zo’n 12 jaar, en ik zou dus graag een wat nieuwere body willen aanschaffen. Nu is de scherpstelmotor in de body ingebouwd, waardoor ik dus geen objectieven heb met een ingebouwde scherpstelmotor. Dit beperkt mij enigszins bij het aanschaffen van een andere body, omdat bij de instapmodellen van Nikon de scherpstelmotor niet ingebouwd is. Nu kan ik van een collega eventueel een Canon Eos D70 body overnemen. Is het eigenlijk mogelijk om de objectieven die ik heb daarop te gebruiken met een soort adapter en wat betekent dit eventueel voor het scherpstellen en andere aanverwante zaken?

  groet Ciska

  1. Hey Ciska,

   Bedankt voor je reactie!

   Om eerlijk te zijn, zijn er geen adapters zodat je de lenzen zonder motor op nieuwere bodies kan gebruiken. Ik ben dus bang dat je of naar een hoger model of dat je voor nieuwe lenzen moet gaan.
   Zelf zou ik niet zo snel voor de D70 gaan. Dit is ook al een oud model (zie hier lijst met alle Nikon camera’s en jaartallen). Als ik naar de lenzen kijk kan ik het mij voorstellen dat je voor een nieuwe model gaat met kitlens. Je mist dan wel de 50mm en telelens, echter kan je deze prima 2e hands verkopen. Ik kan je in dit geval dan de 35mm 1.8 aanraden, dit is namelijk een super lens!

   Hopelijk heb je hier iets aan. 🙂

   Groet

   Thijs

 30. Hoi Thijs,

  Ik heb je portfolio gezien, nice! 🙂

  Ik moet je wel zeggen er is een wereld van lenzen voor me open gegaan, pffff…
  Inderdaad een prima lens Canon EF 300mm f/4.0L IS USM en evt. voor een occasion goed betaalbaar.

  Ik heb de voor/nadelen van een prime lens afgezet tegen de wensen van mijn doeleinde en moet zeggen kom aardig in de buurt.

  Is deze canon lens niet verouderd en ingehaald door nieuwe technologie, ik lees ervaringen en reviews uit 2004 🙂 Over het laatste jaar kan ik geen reviews meer terugvinden en vind het hierdoor moeilijk beoordelen.

  Ben benieuwd naar jou ervaringen over deze lens.

  Groet Ralf

  1. Hey Ralf,

   Het klopt dat de lens inmiddels wat ouder is. Hierdoor loopt hij misschien wel wat achter op het gebied van autofocus snelheid en beeldstabilisatie (aantal stops dat hij corrigeert). Echter is mijn persoonlijke ervaring dat deze lens echt heel goed presteert. Ik ben er altijd heel erg happy mee geweest! Hij is echt heel snel en beelden zijn erg erg scherp. Ik verwacht trouwens wel dat Canon een opvolger zal lanceren voor dit objectief. Het is alleen de vraag wanneer en wat zal hij gaan kosten. Ik denk dat hij in ieder geval een stuk meer zal kosten dan het huidige model, dat zie je nu namelijk bij alle versie 2 en 3 modellen gebeuren. Hoe dan ook kan ik hem je echt aanraden en als je hem 2e hands koopt kan je hem voor onder de 1000 euro wel scoren. Let dan wel op de productiedatum. Mijn versie kwam uit 2012 en ik kan mij voorstellen dat je dat liever hebt dan echt een van de eerste modellen. Check hier hoe je de productiedatum van een Canon lens kan zien.

   Hopelijk kom je hier weer wat verder mee!

   Groet

   Thijs

 31. Dag Thijs,

  Voor te beginnen een leuke en leerzame site!

  Na een klein jaartje vogelfotografie met mijn Sony cybershot DSC h300 ben ik toe aan de volgende stap (na de zomer). Het doel is en blijft vogelfotografie en wil eindelijk eens beginnen met het “echte werk”. Ik wandel veel en schiet luchtraak wat ik voor de lens krijg, maar kan ook rustig blijven zitten in een vogelkijkhut. Ik merk dat ik qua bereik flink te kort kom en wil overstappen op de spiegelreflex camera met telelens. Echter wordt je overspoeld met body’s en lenzen dat ik het allemaal niet meer kan overzien.

  Tevens niet onbelangrijk een tweede (kit)lens voor vakantiefoto’s (landschap/portret).

  Gevoelsmatig als ik om mij heen kijk bij andere vogelaars wordt er veel gebruik gemaakt van de body Canon Eos 7d markii. Maar als ik op jou site kijk volstaat de Canon eos 70/80d ook prima. Ik wil Nikon ook zeker niet uitsluiten.

  Heb je tips voor een totaalpaket? Buget 2000/2500 euro.

  Samengevat;

  Ik heb nodig een body, telelens + kitlens + geheugenkaart.

  Snelheid, kwaliteit, autofocus, (ingebouwde) zonnenkap, beeldstabilisatie, beschermfilter, bovendien niet te zwaar omdat ik ook graag mobiel wil blijven,

  Rugzak en statief.

  Groeten Ralf Thijssen.

  1. Hey Ralf,

   Bedankt voor je bericht! Gaaf dat je over wilt stappen naar het ‘echte werk’. Ik denk dat ik je wel een passen advies kan geven. 🙂

   Het klopt dat veel vogelfotografen met de Canon 7D mark II werken. Dit is namelijk een zeer snelle camera (10 beelden per seconde) waardoor je eerder raak schiet. Ik kan je deze camera dan ook van harte aanbevelen, echter kost hij wel wat. Met 1500 euro zit je zo door je budget. Hieronder heb ik ook nog wat alternatieven op een rijtje gezet. 🙂

   Canon
   Als we bij Canon blijven (Canon is erg geliefd ivm de snelheid en goede autofocus) dan kan ik je onderstaande camera’s en lenzen aanraden.

   Canon 80D plus 18-135mm IS kitlens: Deze camera is een tikkie lichter tov de 7D mark II en schiet met ‘maar’ 7 beelden per seconde. De lens is een mooie 18-135mm met beeldstabilisatie. Dit is een fijne kitlens voor zowel landschappen als portretten. Qua prijs scheelt het je wel een boel tov de 7D. Je betaald namelijk voor deze set (camera plus lens) rond de 1400 euro.

   Tamron 150-600mm: een zeer fijne telelens met een super bereik. Qua snelheid en scherpte is het een fijne lens. Ook is er een tweede versie op de markt (de 150-600 G2) die nog sneller en scherper is.

   Nikon
   Nikon is een zeer goed alternatief van Canon. Qua kwaliteit staan ze eigenlijk wel gelijk aan elkaar. Wel is volgens kenners de autofocus snelheid van Nikon net ietsje minder, echter scoren zij weer beter op beeldkwaliteit. Om heel eerlijk te zijn denk ik dat het eerder aan de fotograaf ligt dan aan de apparatuur. Beide merken zijn namelijk erg erg goed. 🙂 Maargoed, ook hier kan ik je een aanbeveling doen.

   Nikon D7200 plus 18-140mm: eigenlijk vergelijkbaar met de 80D kit van hierboven. De Nikon is alleen wel net wat minder snel (6 beelden per seconde). Qua prijs is hij wel 150 euro goedkoper en de lens heeft iets meer bereik (140mm vs 135mm bij Canon)

   Nikon 200-500mm: een zeer mooie telelens van Nikon met een diafragma van f/5.6 over het hele bereik. Qua snelheid, bereik en prijs is dit echt een hele mooie lens. Het zou een ideale aanvulling zijn op de D7200

   Accessoires:

   Geheugenkaart: ik zou kijken naar een kaartje van 32gb of 64gb. Zelf ben ik erg tevreden over de kaarten van Lexar. Let er wel op dat je een snelle kaart pakt, anders vertraagd dit het wegschrijven. Deze kaart van 32gb met 95 MB per seconde is bv een prima kaart.

   Statief: Ik zou eens kijken naar de Benro Travel Angel. Dit is een tripod en monopod in één. Daarnaast krijg je er ook een balhoofd bij waardoor je in één keer klaar bent.

   Rugzak: Zelf ben ik een groot fan van F-stop tassen. Dit zijn namelijk rugzakken die je, naast dat ze camera tassen zijn, ook voor bv dagjes uit kan gebruiken. De kwaliteit is zeer goed en de omdat je werkt met losse binnentassen kan je heel eenvoudig het systeem vergroten / aanpassen. Een ander groot voordeel is dat bijna niemand dit merk kent en daardoor men ook niet doorheeft dat je met een camera loopt. Zelf vind ik dit wel fijn. Als ik jou was zou ik eens kijken naar de F-stop Anja en de binnentas Pro ICU Large. Hiermee kan je echt jaren vooruit!

   Volgens mij moet je met bovenstaande een heel eind komen. Maar mocht je nog vragen of twijfels hebben, laat het dan zeker ff weten. 🙂

   Groeten en alvast super veel fotografie plezier met je nieuwe set!

   Thijs

   1. Bedankt voor je reactie!

    Ik heb voor te beginnen beide body’s (canon, nikon) doorgenomen en na het lezen van vele reviews spreekt mij de Canon 80d zeer zeker aan, dus dat is prima zover.
    Tamron 150-600, na het lezen van vele reviews twijfel ik of deze wel bij me past, gewicht speelt parte aangezien ik graag wandel en dus ook uit de hand foto’s maak maar vanuit een vogelkijkhut met vast punt of rijstzak gaat dit waarschijnlijk geweldig zijn. Heb ik dit max bereik wel nodig voor een beginner en blijft de kwaliteit/scherpte bij max bereik goed? Uiteraard geen ervaring en wat levert bv een 300 of 400/500 mm lens?

    Heb je nog meerdere opties kwalitatief/scherpte met minder bereik afgestemd op de canon 80d of mischien toch de keuze maken tamron 150-600. Qua prijs zit de tamron goed, daar zal het niet aan liggen. Moeilijk keuze maken voor een beginnend fotograaf en wil zeker niet te kort komen 🙂

    Nog te veel twijfels wat betreft lens.

    Groeten Ralf

    1. Hey Ralf,

     Graag gedaan!

     Ik denk dat je erg veel plezier zult hebben van de 80D. Het is echt een fijne camera. 🙂
     
Wbt de lens. Ik begrijp dat 2 kg je doet twijfelen. Het is immers behoorlijk wat gewicht wat je mee moet nemen. Een goede oplossing hiervoor is een monopod (die je van de Benro kan maken), maar een lichtere lens kan natuurlijk ook. Het nadeel is wel dat je in dit geval inlevert op millimeters. Maar… ik denk dat ik wel een goed alternatief voor je hebt. Heb je al eens gekeken naar de Canon EF 300mm f4 L IS? Deze lens heb ik zelf jaren gehad en ik moet bekennen dat het echt een toppertje is! Het bereik van 300mm is prima te doen en je kan het altijd verlengen met een Canon 1.4 extender. Dit maakt hem een 420mm f/5.6. Daarnaast is deze lens echt super super scherp en met zijn 1,2 kg prima mee te nemen. Ik kan hem je echt met harte aanbevelen! Als je in mijn portfolio kijkt, dan zijn meer dan de helft van al mijn foto’s met deze lens gemaakt.

     Inmiddels ben ik over op een langere lens (500mm), echter weegt deze jongen meer dan 4 kg. Dat is echt wel wennen, haha. Ik overweeg met regelmaat om toch weer een 300mm aan te schaffen voor de langere trips. 🙂

     Hopelijk kom je hier weer wat verder mee!

     
Groet,

     
Thijs

   2. Hoi Thijs,

    Nu een aantal maanden verder, nog ruim 1 maand voor de aanschaf van mijn nieuwe set. Veel reviews gelezen van diverse body’s en lenzen, zeker allemaal de moeite waard. Toch is mij één review in het achterhoofd blijven hangen en dat is jou productreview van de Tamron 150-600 g2.

    Kortom mijn keuze (tot zo ver): Canon 80d + Tamron 150-600 g2.
    Qua budget zit ik bijna aan mijn max. en er nog een statief (mogelijk de Benro travel angel) moet komen zal ik ergens op moeten beknibbelen, hierdoor laat ik de kitlens vervallen en een wat goedkopere rugzak aanschaffen.

    Aatal vraagjes;

    1. Hoe denk jij over de combi 80d + tamron 150-600 g2?
    2. Beschermfilter, veel over gelezen. Wil mijn lens beschermen, dit is ook de reden waarom ik het evt. zou doen. Van de andere kant, waarom een goedkoop filter plaatsen voor een dure lens. Hoe denk jij er over?
    3. Toch nog even over het statief, goede keuze de travel angel?
    4. Ik zoek nog een draagriem om tijdens het wandelen het gewicht te verdelen.

    Ik kan mijn geld maar 1x uitgeven dus het moet allemaal kloppen.

    Hoop er veel mooie foto’s mee te maken en wil gaan zeker gaan oefenen om vogels in vlucht vast te leggen.

    Bedankt zover!

    1. Hey Ralf,

     Bedankt voor je bericht en wat leuk om te horen dat mijn review goed is blijven hangen. 🙂
     Wbt je vraagjes:

     1. het is een hele mooie combi. De 80D is lekker snel en werkt goed met de 150-600 G2. Daarnaast heb je dankzij de crop van de sensor een 240mm – 960mm lens!
     2. allereerst, gebruik altijd je zonnekap. Dit is al een zeer goede bescherming tegen takken ed. Verder heb ik op iedere lens een filter zitten. Ben namelijk als de dood dat er een krasje op het glas komt. Het is geen hele grote ramp als dit gebeurd (je ziet het in praktijk namelijk niet echt terug in je foto’s), maar toch vind ik het zelf niet fijn. Daarnaast is de restwaarde van een lens met krasjes op het frontglas lager dan eentje zonder. Zelf zou ik in dit geval een goed uv filter kopen. Je hoeft echt niet de duurste te kopen (verschil zie je namelijk niet), maar kijk bv eens naar de Benro 95mm UV. Dit filter heeft meerdere coatings en is voor het geld een zeer goede aankoop.
     3. Naar mijn mening is de travel angel FTA28AB1 een goede statief. Het is namelijk een tripod en monopod in een. Daarnaast zit er een goede kop bij waar je direct je lens op kan monteren (arca swiss). Uiteraard zijn er betere statieven, maar dan ga je al snel richting de 500 euro en hoger. Voor het geld heb is dit echt een mooie keuze.
     4. Zelf heb ik veel ervaring met black rapid. Kijk bijvoorbeeld eens naar de black rapid breathe.

     Hopelijk kom je hiermee een stukje verder! Mocht je nog meer willen weten dan weet je mij te vinden. 😀

     Groet

     Thijs

     1. Hallo Thijs, maandag over 2 weken ligt mijn nieuwe camera klaar. 80d met tamron 150 600 g2. Echter de benro travel angel hebben ze daar niet in de winkel, kan wel besteld worden om vrijblijvend te testen. Zijn er nog andere statieven in die prijsklasse die bij jou gelijkwaardig over komen en waar ik mee kan vergelijken, anders bel ik of ze travelangel bestellen. Uiteraard wil ik mijn set over 2 weken compleet hebben. Ook voor de draagriem heb ik nog geen keus kunnen maken, black rapit breathe hebben ze daar niet voor te testen (wel iets van carryspeed pro mark3). Kort samengevat, voldoet de travelangel met een gewicht van 3kg, is deze stabiel genoeg? Bedankt alvast voor je antwoord, ben nog wat onzeker met de aanschaf. Het plaatje moet kloppen. Ook nog twijfels over het gewicht aan de draagriem, ook hier is alle info over welkom. Gr Ralf

     2. Hey Ralf,

      Wat gaaf dat je de set bijna hebt!

      Wbt de Carryspeed Pro mk III. Dit is een prima alternatief voor de Black Rapid. Deze draagriem kan namelijk 135 kg aan. Dit moet meer dan genoeg zijn voor jouw set! 😉
      Wbt het statief. De travelangel is wel een topper qua prijs/kwaliteit verhouding. Er zijn uiteraard ook alternatieven, maar het voordeel van de Angel is dat het ook meteen ook een monopod is. Je zou natuurlijk ook voor een losse monopod kunnen gaan en eventueel later een losse driepoot. Of je zou hem ergens andes kunnen bestellen (weet niet of je dat erg vind).

      Hopelijk kom je hiermee weer wat verder. 🙂

      Groeten!

      Thijs

 32. Hoi Thijs,

  Ik kwam per toeval op je site terecht, maar de informatie is allemaal erg behulpzaam en duidelijk! Aangezien ik hier veel reacties zie voor adviezen van jou, dacht ik laat ik het ook eens proberen. Ik heb namelijk de Canon EOS 1200D, met standaard lens. Deze bevalt me (voor het bedrag wat ik er voor heb betaald) erg goed. Maar ik zou graag verder willen inzoomen, zonder dat ik dan constant van lens moet verwisselen. Nu zat ik zelf te kijken naar lenzen van 18-200 mm. Ik zat zelf te kijken naar de: Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM Canon , Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM C Canon en de Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS . Welke van deze 3 zou jij aanraden? Of heb je nog andere suggesties? (Ik ben alleen wel een student en mijn budget is niet zo groot…)

  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes,

  Manouk.

  1. Hey Manouk,

   Bedankt voor je reactie! 🙂

   Ik denk dat ik je wel verder kan helpen. Ik ken namelijk alle drie de lenzen en heb mogelijk ook nog wat aanvullingen voor je.
   Als ik het goed begrijp ben je nu op zoek naar een lens met meer bereik. Een 18-200mm is in dit geval een prima keuze, maar ik moet bekennen dat 200mm in sommige gevallen toch aan de korte kant is. Ga je namelijk volgens fotograferen, dan kom je met 200mm gewoon te kort. In dit geval kan ik je beter een 250mm of 300mm lens aanraden.

   Van de drie lenzen die je benoemt zou ik zelf niet zo snel voor de Canon gaan. Deze is namelijk al flink wat jaartjes op de markt en is inmiddels ingehaald door modellen van Sigma en Tamron. Denk hierbij aan snelheid (autofocus) en beeldstabilisatie. In dit geval zou de Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM Canon mijn keuze zijn. Er is echter meer! Ik heb een aantal lenzen op een rijtje gezet waarvan ik denk dat je veel plezier zal hebben. Bekijk hier mijn selectie lenzen.

   Hier vind je de eerder genoemde Sigma 18-250mm met een fijn bereik tot 250mm en de door jou genoemde 18-200mm. Verder vind je de Sigma 18-300mm. Dit is een vergelijkbare lens als de 18-200mm, maar dan met 300mm bereik. Vooral bij het fotograferen van Natuur kom je met deze lens net wat verder, hij kost alleen wel wat meer. Als laatste heb ik nog een Tamron toegevoegd, namelijk de 16-300mm. Deze heeft naast het bereik van 300mm, ook wat meer groothoek, namelijk 16mm. Hierdoor is hij ook goed te gebruiken voor landschappen.

   Ik hoop dat je hier een beetje verder mee komt. Heb je alsnog twijfels of vragen, laat het dan zeker even weten. 🙂

   Groet

   Thijs

 33. Beste Thijs,
  Leuke site!
  Ik ben al een tijdje op zoek naar het antwoord op onderstaande vraag.
  Misschien kan jij me helpen.
  Je zegt dat lenzen met een vast brandpunt hun diafragma behouden.
  Ik heb een Tamron Macro 90 mm F2.8.
  Het lukt me niet om die 2.8 te houden.
  In sommige omstandigheden gaat het diafragma omhoog.
  Heb je enig idee hoe dit komt?
  Ik dacht dat die in om het even welke omstandigheden 2.8 zou houden.
  Probeerde het al om 2 verschillende body’s.

  Groeten

  Kathleen

  1. Hey Kathleen,

   Ik denk dat dit te maken heeft met de stand waarin je fotografeert. Zet de camera eens in de Av (Canon) / A (Nikon). In deze stand kan je namelijk zelf de controle houden over het diafragma en kan je de lens op f/2.8 zetten. De camera zal nu niet meer het diafragma aanpassen om de juiste belichting te krijgen, maar de sluitertijd.

   Hopelijk lost dit je probleem op!

   Groet,
   Thijs

 34. Ha Thijs,
  complimenten voor je site en hoe je mensen helpt. leuk om te lezen!
  ik heb ook een vraag… na een inbraak heb ik onlangs een Canon EOS 700D gekocht met de sigma 18-200 3.5:6.3 lens. bevalt goed. ben er fijn mee aan het fotograferen maar… ik zou graag ook een lens hebben waarbij ik binnen ook met minder licht gewoon kan blijven fotograferen (zonder flits of zonder in de instellingen te forceren).
  welke lichtgevoelige lens voor de eos700 komt als eerste bij jou op in aanvulling op mijn sigma zoomlens?
  BvD voor het delen van je gedachtes
  Sjoerd

  1. Hey Sjoerd,

   Bedankt voor je reactie en complimenten! 🙂

   Als ik jou was zou ik kijken naar een lichtsterke lens. Den bijvoorbeeld aan de Canon 50mm f/1.8 STM of de Sigma 17-50 f/2.8.

   Het voordeel van de Canon is dat hij heel lichtsterk is (f/1.8) en niet zoveel kost (rond de 120 euro). Het nadeel is toch wel het bereik. Het is namelijk een vast brandpunt van 50mm waardoor hij minder goed binnen te gebruiken is.

   Het voordeel van de Sigma is dat hij een diafragma van f/2.8 over het hele bereik heeft. Hierdoor kan je binnen goed foto’s maken zonder gebruik van een flitser. Daarnaast is deze lens ook heerlijk te gebruiken voor portretten. Hij kost alleen wel wat meer dan de Canon, namelijk 340 euro.

   Beide lenzen zijn denk ik een mooie aanvulling op jouw 18-200mm. 🙂

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 35. Hallo,
  Als je klein budget hebt, kijk dan vooral op marktplaats, veel goede lenzen, voor lage prijzen. De sigma 17-50 f/2.8 is inderdaad een hele goede. Zelf gebruik ik altijd de tamron 18-270 f/3.5 – f/40 deze vind ik heel fijn omdat je niet steeds van lens hoeft te verwisselen. Je kan in principe alles fotograferen met een 18 – 270 lens. Je kan dan (mocht je dat willen) de 70 – 300mm lens verkopen, zodat je alles kan fotograferen met een lens, en niet het risico loopt dat die uit je tas rolt, of dat je een moment mist omdat toevallig de verkeerde lens op je camera zit. Hopelijk heb je iets aan mijn lens ervaring.
  Succes nog met het zoeken naar een lens!

 36. Hallo,

  Ik heb een Nikon d3300. Heb een nikon lens 70-300mm en had een kit lens nikon 18-55mm.
  Helaas is de kit lens waarschijnlijk uit mijn tas gerold op t strand of ergens anders..Ik kan m tot mijn verbazing nergens vinden.
  Mijn vraag is welke lens kan ik het beste aanschaffen. Heb een klein budget. Zat te denken aan of een tweedehands kitlens of de 2de hands af-s 35mm of yongnuo 55mm .
  Ik fotografeer vaak de natuur dichtbij maar ook ver weg en mijn hond. wat is de beste aanvulling bij mijn zoomlens.

  1. Hey Janet,

   Bedankt voor je bericht en wat vervelend dat je je kitlens bent kwijt geraakt!
   Wbt je vraag. Aangezien je voor ver weg nog de 70-300mm hebt, zou ik zelf voor een 35mm of groothoek (zoals je 18-55mm) gaan. Uiteraard is de Nikon 35mm 1.8 een hele mooie lens (eigenlijk wel een must have voor Nikon fotografen), maar als je budget wat beperkter is dan kan je ook heel goed voor de Yongnuo 35mm 2.0 gaan. Deze is wel wat minder goed dan de Nikon, maar hij kost de helft (129 euro). Voor het geld is het echt een leuke lens.
   Een andere lens die ik je kan aanraden is de Sigma 17-50mm f/2.8. Deze lens is misschien wel iets duurder, maar je hebt wel een wat groter bereik (ook voor landschappen) en de lens is over het hele bereik lichtsterk. Hierdoor maak je eenvoudig mooie portretten van bv je hond. 🙂

   Hopelijk kan je hier wat mee!

   Groet

   Thijs

 37. Beste Thijs,

  Allereerst heb ik met veel plezier al een aantal verhalen van je gelezen.
  Erg handig al die info.
  ik heb net een Nikon d3200 gekocht en zou daar graag een lens bij willen kopen die het beeld dichterbij haalt.
  Ben echt een beginneling dus moet nog veel uitzoeken.
  Ik zou graag met name natuur foto’s willen maken. Maar ook tevens foto’s van mijn kinderen en kleinkinderen.
  Zomers ga ik altijd naar Oostenrijk zo ook dit jaar. En zou dus ook graag mooie berg foto’s willen maken.
  In maart ga ik workshop volgen waarmee je leert omgaan met je camera.
  Voor die tijd wil ik graag dus een extra lens aanschaffen.

  Ik kom uit Emmen, en ga dus oefenen in het wildlands park. Maar ook zeker in de natuur zelf.
  Het moet wel een betaalbare lens zijn. Ik lees dus dat de tamron ook een goede lens is.
  Maar je waar moet ik op letten met al die cijfers en zo.
  Ga zeker nog meer van jouw lezen en hopelijk veel info hieruit halen.

  Alvast bedankt voor een reactie,

  Groetjes Helma

  1. Hey Helma,

   Bedankt voor je bericht en je compliment omtrent mijn site. 🙂

   Wbt je zoektocht naar je lens. Ik denk dat je op dit moment de D3200 met 18-55mm lens hebt. Dat is namelijk een veelgebruikte set. Met deze lens kan je al prima bergen op de foto zetten en zelf zou ik in dit geval eerder voor een zogenaamde telelens (dingen dichterbij halen) gaan dan een groothoek (nog meer bergen op de foto). Zoals je zelf al aangeeft is Tamron een goede keuze wbt prijs kwaliteit verhouding. Sigma valt in het zelfde straatje. Qua getallen moet je op het aantal millimeters letten. Hoe hoger het getal, des te meer je dichterbij kan halen. Hieronder een drietal lenzen die ik je kan aanraden:

   1. De Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro: een fijne instap telelens met prima bereik van 300mm. Je kan hiermee een persoon / dier / etc van verderop prima dichterbij halen. Qua prijs is het de goedkoopste telelens die je kan kopen. Hij kost namelijk 139 euro
   2. De Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED: vergelijkbaar qua bereik ben de bovenstaande Tamron, maar dan wel sneller, scherper en beter. Hij is alleen ook duurder, namelijk 339 euro.
   3. Tamron SP AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di VC USD: vergelijkbaar met bovenstaande Nikon, maar dan met beeldstabilisatie. Het voordeel hiervan is dat lichte trillingen worden geabsorbeerd. Al met al is dit voor het geld een hele mooie lens. Hij kost 379 euro

   Hopelijk kan je hiermee een stukje verder. 🙂

   Groet

   Thijs

 38. Bedankt voor de nuttige info hier! Ik, als ‘leek’, begin zo een beetje te begrijpen hoe het zit. Ik heb wel een vraagje. Ik heb een canon eos600D en ben op zoek naar een geschikte lens. Ik fotografeer met name honden en kinderen. Niet heel ver weg maar ook niet dichtbij…. Zou fijn zijn als ik de lens ook binnenshuis (bijv grote kamer) zou kunnen gebruiken. Heb je een goede tip voor me? Alvast bedankt

  1. Hey Meranda,

   Bedankt voor je reactie! 🙂

   Ik probeer even goed te begrijpen wat je zoekt. Misschien heb ik het mis, maar ik zie het als volgt. Aan de ene kant zoek je een groothoeklens (om de hele kamer erop te krijgen.), aan de andere kant kids en honden (lees: een portretlens). Om een persoon of dier mooi op de foto te krijgen heb je het liefst een diafragma van f/2.8 of lager. Dan krijg je de achtergrond namelijk lekker scherp. Maar voor een woonkamer heb je weer een groothoek nodig.

   Er zijn zeker wat opties, echter weet ik niet wat je budget is. Het beste dat ik je kan aanraden is de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art. Dit is een groothoeklens van Sigma met een diafragma van f/1.8! ideaal voor portretten (ook in wat minder verlichte kamers), daarnaast kan je ook de hele woonkamer erop krijgen. De lens kost alleen wel wat (rond de 700 euro).

   Ik kan mij ook voorstellen dat je enkel op zoek bent naar een mooie portretlens (en dus niet de hele kamer erop). In dit geval kan je vier lenzen aanraden:

   1. De Canon 50mm 1.8. Een goedkope lens van rond de 100 euro. Dankzij het diafragma van 1.8 maak je hier hele mooie portretten mee. Het is alleen wel een 50mm lens en op jouw 600D moet je best een eindje van je onderwerp afstaan als je het helemaal op de foto wilt krijgen.
   2. De Canon 50mm 1.4. Dit is het betere broertje van nummer 1 met een diafragma van 1.4! Daarnaast is deze lens een stuk beter qua beeldkwaliteit en is hij ook een stuk stiller.
   3. Canon 40mm 2.8. Qua brandpuntafstand net wat lekkerder voor jouw camera. Je kan namelijk iets dichter op je onderwerp kruipen. Het nadeel is wel dat je diafragma op 2.8 zit, dus iets minder onscherpe achtergronden tov bovenstaande.
   4. De Canon 35mm 2.0 IS. Een zeer mooie portretlens met ideaal brandpunt bereik voor jouw camera. Daarnaast zit hij op f2 waardoor je schitterende achtergronden kan maken. Ook zit op deze lens beeldstabilisatie.

   Hopelijk kom je hier iets mee verder! 🙂

   Groet

   Thijs

 39. BesteThijs,

  Ik ben een beginneling en heb mij een nikon D3300 aangekocht, nu zou ik mij een betere lens willen aanschaffen maar weet niet goed dewelke.
  wat ik graag trek is Urban-Landschappen-Mensen kan jij me verder helpen ?

  Met vriendelijke groeten

  1. Hey Jan,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik kan je twee lenzen adviseren. De eerste is een portretlens die echt een musthave is voor iedere Nikon gebruiker. Het betreft de Nikon af-s 35mm f1.8. Dit is namelijk een lens met een mooi diafragma van f1.8 waardoor je een mooie onscherpe achtergrond kan creëren. Voor het geld is het echt een toplens en als Canon gebruiker baal ik er van dat Canon geen vergelijkbaar model heeft. 🙂

   Qua landschap / urban kan ik je een Tamron sp af 10-24mm aanraden. Dit is een hele fijne groothoek lens waarmee je met gemak een heel landschap in 1 x op de foto krijgt. Nikon heeft trouwens ook een vergelijkbare lens, de Nikon 10-24mm, maar deze kost bijna 2x zoveel als de Tamron.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 40. Beste Thijs,
  Ik ben een beginneling en heb mij een nikon D3300 aangeschaft, maar wil een andere betere lens aanschaffen.
  wat ik graag doe is urban maar ook landschappen en foto’s van mensen.
  Wat zou jij me aanraden ?

  Met vriendelijke groeten Jan

 41. Hallo Thijs,
  Ik heb een nikon5300 met een Nikon lens 18-300 f3.5 maar ik zoek een lens om mijnkinderen en hondjes binnenste fotograferen dus ik zoek meer licht zonder zeer veel geld uit te geven wat denk jij van de Nikon 50 mm F1.4.?

  1. Hey Astrid,

   Bedankt voor je berichtje!

   De Nikon 50mm 1.4 zou zeker een mooie aanvulling zijn. 1.4 is natuurlijk super en er is nu een Nikon Cashback wat eer wat geld scheelt.
   Maar om heel eerlijk te zijn zou ik als ik jou was ook eens kijken naar de Nikon 35mm 1.8. Deze heeft een wat lekkerder bereik op je D5300 camera (ivm de 1.5 crop). Daarnaast is hij een heel stuk goedkoper dan de 50mm 1.4! 🙂

   Hopelijk kom je hier weer wat verder mee.

   Greets

   Thijs

 42. Thijs,
  Na alles gelezen te hebben zou het fijn zijn als je mij van dienst zou kunnen zijn.
  Op dit moment ben ik aan het zoeken naar lenzen.
  Echter het volgende speelt mee.
  Ik bezit een D 3300 met kitlens en wil deze vervangen voor een D 7200 maar ik begreep dat er binnenkort een D 7300 uitkomt.
  Is het verstandig daarop te wachten?
  Verder heb ik een voldoende ruim budget maar een Hasselblad zit er niet in.
  Mijn doelstelling is fraaie foto’s te willen gaan maken en met lightroom 6 te bewerken.
  Voorkeuren zijn op dit moment Landschap echter geen wijde opnamen maar meer korter bij.
  Ook gedeelten van gebouwen of architectuur.
  Dieren ook fraai maar ik lig niet om 6 uur s-morgens te wachten op een voorbij wandelend hert.
  Met dit gegeven zou jij mij kunnen aangeven wat het beste is om aan te schaffen.

  1. Hey Doeke,

   Bedankt voor je reactie! Ik denk natuurlijk graag met je mee. 🙂

   Als ik het goed begrijp fotografeer je vooral landschap, architectuur en zo nu en dan natuur. Hiervoor zou de D7200 prima geschikt zijn. Zijn opvolger, de Nikon D7300 is nog niet uit en om heel eerlijk te zijn weet ik niet wat de upgrades zullen zijn. Vaak is het een verbetering in de ISO prestaties of mogelijk in de snelheid. Zelf zou ik er in ieder geval niet op wachten. Wel zou ik verder kijken, namelijk naar full frame. Heb je wel eens aan een Nikon D610 gedacht? Dit is een fijne full frame camera met een geweldige beeldkwaliteit. Je zal het verschil met je D3300 direct merken en ook ten opzichte van de D7200 is het een hele grote stap vooruit. Er is ook een kit met een prima lens, de Nikon D610 + 24-85mm VR. Dan ben je meteen klaar. Zelf denk ik dat deze set je veel meer gaat geven dan een upgrade naar de D7300 (die waarschijnlijk ook rond de €1200 kost).

   Hopelijk kom je hier iets meer mee verder. Heb je nog vragen of wil je sparren? Let me know. 🙂

   Groet

   Thijs

 43. Beste,
  ik bezit een Nikon D7100 en zoek een goede lens voor actie ( sport ) welke kan je mij aanbevelen mijn voorkeur gaat naar 200 tot 300 zoom kan je me een tip geven welke ik moet nemen voor scherpe fotos te verkrijgen alvast bedankt
  grten Patrick

  1. Hey Patrick,

   Bedankt voor je berichtje.

   Er zijn veel lenzen waaruit je kan kiezen. Ik heb alleen geen idee wat je budget is en de keuze is nogal ruim. Hieronder iig een aantal lenzen waarvan ik denk dat je veel plezier van zult hebben. 🙂

   Ik denk dat je heel blij wordt van een 70-200mm f/2.8 lens. De Nikon 70-200mm 2.8 is een super lens, maar heeft een flink prijskaartje. Het alternatief van Tamron (lees hier mijn Tamron SP 70-200mm 2.8 review) is een vergelijkbare lens met een iets vriendelijker prijskaartje. Verder zijn er nog heel veel andere keuzes. Hieronder een overzichtje (je kan erop klikken, dan kom je bij CameraNu uit. Zij leveren in Nederland en België) en korte omschrijving:

   Nikon telelens

   Nikon 70-200 f4: een snelle lens met een diafragma van f4. hij heeft een prima bereik en is scherp! Het scheelt daarnaast 1000 euro met de 2.8 versie
   Nikon 70-200 f2.8: een toplens. Scherp, snel en een diafragma van 2.8. Alleen de prijs is minder
   Nikon 200-500: Heel fijn bereik. Hij is alleen iets minder snel en heeft een diafragma van 5.6. Kan iets minder zijn (ook als je bv binnen schiet)
   Tamron 70-200 f2.8: goed alternatief voor Nikon voor een fijne prijs. Deze lens is scherp en snel. De Nikon is alleen wel beter, kost alleen wel 1000 euro meer.
   Nikon 70-300: heeft wat meer bereik, maar je moet wel inleveren op diafragma en snelheid. Is bereik belangrijk en is je budget niet zo ruim. Dan is dit een fijne lens.

   Hopelijk kom je hiermee wat verder! 🙂

   Groet

   Thijs

 44. Goedemorgen Thijs,

  ik wil een 18-200 lens kopen en nu heb ik er 2 op het oog een pentax lens of een sigma lens. Zit hier nog verschil in tussen deze 2 lenzen

  gr gert

 45. Hi Thijs,

  Allereerst bedankt voor het delen van dit artikel, top!

  Al een tijdje ben ik aan het denken om een spiegelreflexcamera aan te schaffen, om mijn huidige kleinformaatjes uit te breiden. Na een langere zoektocht ben ik qua eisen/wensen en budget bij de Canon EOS 1300D uitgekomen. Als leek in de hobby heb ik me ook in moeten lezen in de lenzen/objectieven e.d. Hieruit heb ik een aantal opties bedacht:

  De eerste optie is de Canon 18-55 II lens (met beeldstabilisatie). Als beginner lijkt me dit een goede instap/allround lens.
  https://www.bol.com/nl/p/canon-eos-1300d-18-55mm-is-ii/9200000056982061/?suggestionType=typedsearch#

  Daarnaast heb ik een deal i.c.m. de Tamron 18-200 mm gevonden. Vanwege het grote zoombereik is deze lens wellicht breder inzetbaar.
  http://www.kamera-express.nl/product/122063799/canon-eos-1300d-tamron-18-200mm-xr-di-ii/

  Ik zou de camera graag allround willen gebruiken, maar ook voor urbex(-achtige) fotografie. Mijn insteek is om eerst ervaring op te doen en over een tijdje wellicht een ultra-wide angle lens aan wil schaffen, bijvoorbeeld de Canon 10-18mm.
  http://www.camerashop.nl/product/468396/category-142954/canon-ef-s-10-18mm-f-4-5-5-6-is-stm.html

  Wat adviseer je me, als beginner in de fotografie?

  BVD voor je tijd!
  Twan.s

  1. Hey Twan,

   Bedankt voor je mailtje en je compliment. 🙂

   Ik denk dat je heel veel plezier zal hebben van de 1300D. Dit is een prima spiegelreflex die goede foto’s maakt en ook nog eens eenvoudig in gebruikt is. Qua lens zou ik voor de 18-200mm gaan. Dit is namelijk fijne lens waarmee je goed bereik hebt. Ideaal voor op vakantie. Deze set dus.

   Als je een lens zoekt voor Urbex dan zit je met de 10-18mm helemaal goed. Dit zou ook zeker mijn keuze zijn. Het is namelijk een extreme groothoek waardoor je eenvoudig een breed beeld kan vastleggen. Ik kan je alleen wel een statief aanraden omdat het vaak (binnen) wat donkerder is. Een prima statief is bv de Star 61.

   Al met al kan ik zeggen dat je dus prima keuzes hebt gemaakt. Ik hoop dat je nog iets aan mijn bevestiging hebt gehad, haha. 🙂

   Groeten!

   Thijs

 46. Kortgeleden heb ik een Sony Alpha 6000 systeemcamera aangeschaft, met de standaardlens 16-50. Omdat ik er toch te weinig zoombereik mee heb, heb ik er een (tweedehands) Pentax lens 28-80 bij gekocht. In vergelijking met de Sony lens is de Pentax minder helder. De foto’s zijn ook wat doffer, maar wel met Photoshop te verbeteren. Is er nog iets aan de lens te doen of heb ik een domme aankoop gedaan?
  Dank alvast voor uw antwoord.

  1. Hoi,

   Bedankt voor je bericht!

   Zie je, als je de lens tegen het licht houdt, oneffenheden of schimmel? Het kan namelijk zijn dat de lens niet helemaal helder meer is ivm ouderdom. Mocht hij netjes helder zijn, dan ben ik bang dat de lens qua glas gewoon minder is dan de Sony 16-50. Verder is de Sony natuurlijk geoptimaliseerd voor de camera, dus hier kan ook kwaliteitsverschil optreden. Het beste is toch een lens kopen die echt geschikt is voor je camera.

   Hopelijk heb je hier iets aan. 🙂

   Groet

   Thijs

   1. Ik was er al bang voor: het ligt aan de kwaliteit van de Pentax lens, want ik zie namelijk geen oneffenheden e.d. De lens is mij verkocht als SMOOTH FOCUS AND ZOOM, DRY AND SNAPPY IRIS, CLEAN OPTICS. Had niet gedacht dat er zo’n verschil in kwaliteit zou zijn. De prijs was ook beduidend lager dan een nieuwe Sony-lens. En ja, je kunt dus niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

    Bedankt voor je meedenken en met groet,
    Ineke

    1. Hey Ineke,

     Graag gedaan. Ik denk dat de lens op zich niet verkeerd is, maar dat hij door ouderdom toch wel ingehaald is door hedendaagse lenzen. Daarnaast sluit hij niet zo goed aan op huidige Sony camera’s. Dit kan ook voor een kwaliteitsverschil zorgen. Ik zou hem als ik jou was op marktplaats zetten (er zijn altijd mensen op zoek) en toch eens kijken voor een echte Sony / Tamron / Sigma lens. Mocht ik je daarin kunnen helpen, let me know. 🙂

     Groet
     Thijs

     1. Dag Thijs,

      De echte lenzen zijn fors aan de prijs! Ik betaalde voor de 2e hands Pentax lens maar € 50,–! Via eBay. Maar ja, wat wil je voor die prijs, dat viel dus tegen. En als ik niet zo kritisch zou zijn, had ik er wel mee kunnen leven. Paste volgens mij trouwens wel goed, ook e-mount. Ik was al van plan de lens via Marktplaats aan te bieden.
      Zijn er adressen waar ik voor niet al te veel geld wel een goede lens kan aanschaffen? Vind ze niet op Marktplaats.

      Alvast dank,
      Ineke

     2. Hey Ineke,

      Het klopt dat die lenzen best aan de prijs zijn. Ik ben bang dat je voor 50 euro ook geen goed alternatief zal vinden. Een mooie aanvulling zou de NEX 55-210 zijn die je nu bij bol voor 299 kan kopen. Bij andere winkels zit hij op 369.

      Ook kan je eens kijken naar occasions bij winkels. De volgende winkels kan ik je dan aanraden:

      CameraNu.nl
      Cameraland
      Kamera-Express.nl

      Hopelijk kom je hier weer iets mee verder. 🙂

      Groet
      Thijs

 47. ik heb een practica analoge camera (schroefdraad) en ik wil een lens met bajonetsluiting erop kunnen doen,is daar een adapter voor?

 48. Ik ben op zoek naar een zeer goede (groothoek) lens voor het fotograferen van woonhuizen (binnen- en buitenzijde) voor het maken van een presentatie voor de verkoop van de woningen. Welke lens zou jij mij adviseren. Dank.

  1. Hallo Léon,

   Bedankt voor je reactie. Ik weet alleen niet welke camera je hebt, dus het is lastig advies te geven. Maar ik zou zeker eens naar onderstaande camera’s kijken. Deze kunnen namelijk veel beeld in 1 x vastleggen. Je kan op de afbeelding klikken voor meer informatie.


   groothoek lens

   Wil je trouwens het beste van het beste? Pak dan een van onderstaande. Deze kosten alleen wel wat meer. 😉

   Canon 11-24mm

   Nikon 14-24mm

   Groeten,

   Thijs

 49. Beste,
  Ik wil graag een fototoestel kopen…
  We willen het ook kunnen gebruiken voor mijn zoon te trekken die moto rijdt op circuit.
  Ik heb dus al begrepen dat ik voor een reflexcamera moet gaan. En best ook een telelens zal aanschaffen.
  Heb jij tips voor welk merk ik best ga kijken. Wij hebben voorlopig nog niets.
  Groetjes

  1. Hey Annelise,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik zou voor een spiegelreflex of systeemcamera (dit is de kleinere versie van de spiegelreflex)gaan. Het belangrijkste is dat hij lekker snel is zodat je je zoon scherp op de foto krijgt. Een telelens is ook zeker aan te raden aangezien je dan vanaf afstand goed je zoon kan vastleggen. Qua merk maakt het niet super veel uit. Hieronder een aantal camera’s / sets die ik kan aanraden.

   Camera’s:
   Sony A6000: Een compacte systeemcamera die tot 11 beelden per seconde schiet. Daarnaast zit in deze kit 2 lenzen waardoor je zowel van dichtbij (met de 16-50) als veraf (de 55-210mm telelens) goed foto’s kan maken. Het grote voordeel van deze camera is dat hij compact en snel is.

   Nikon D3200 kit: Een complete spiegelreflex kit met 1 lens die zowel objecten van dichtbij als veraf kan vastleggen. Het is een fijne en gebruiksvriendelijke camera, hij is echter wel iets minder snel (4 beelden per seconde)

   Canon 1200D kit: Vergelijkbaar met de Nikon set alleen dan met 2 lenzen (1 voor dichtbij en 1 voor verweg).

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Groet

   Thijs

   1. Dank u! Er is zoveel op de markt, dit geeft me toch al een duidelijkere richting. Met lekker snel, bedoel je dan enkel de beelden per seconde? Ik merk dat 11 beelden per seconde wel uitzonderlijk is. Is het merk ook niet belangrijk als je achteraf nog dingen willen aanschaffen?Als ik meteen ook voor een telelens uitkijk, wat raad je me dan aan?

    1. Graag gedaan en excuus voor de wat verlate reactie. 🙂

     Met lekker snel bedoel ik inderdaad het aantal beelden per seconde. Systeemcamera’s zijn over het algemeen wat sneller dan spiegelreflexcamera’s omdat ze geen spiegel hebben die op en neer klapt (zoals in een spiegelreflex). 11 beelden is ook erg snel, hierdoor zit er altijd wel een scherpe foto tussen. Uiteraard kan je ook voor een iets langzamere camera gaan. Uiteraard is het merk van belang voor de lange termijn. Dit bepaald namelijk welke lenzen je ervoor kan kopen. Koop je bv een Canon, dan zit je aan Canon lenzen vast. Koop je een Nikon, dan zit je aan Nikon vast. Gelukkig zijn er lenzen merken zoals Tamron en Sigma die voor beide lenzen maken. Hierdoor is er meer dan genoeg keuze. 🙂

     Wbt de telelens. Ik zou in ieder geval voor een zoomlens gaan. Denk aan een bv Tamron 70-300 VC. Dit is een tele lens met beeldstabilisatie zodat je scherpere beelden krijgt.

     Hopelijk helpt je dit weer een beetje op weg. Mocht je nog meer willen weten, let me know. 🙂

     Groet

     Thijs

 50. Hallo Thijs, ik heb een Canon EOS600D en ik wil een grotere telelens maar ik twijfel tussen de TAMRON 150-600MM F/5-6.3 DI VC USD of de Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 DG APO OS HSM.
  Beide lenzen hebben goede reviews en comments.
  Ik ga de lens veelal gebruiken voor landschap en dieren foto’s. wat zijn de grootste verschillen in deze lenzen?
  Gr. Fred

  1. Hey Fred,

   Bedankt voor je reactie!

   Als ik naar je wensen kijk, dan liggen die wel letterlijk ver uit elkaar. 🙂 Je wilt namelijk landschappen fotograferen (groothoek), maar ook dieren (tele). In dit geval is denk ik de Sigma 50-500 de beste keuze omdat je van 50mm tot en met 500mm kan gaan. Daarnaast is hij op 50mm net iets lichtsterker dan de Tamron op 150mm (f4.5 versus f.5). Maar….50mm is eigenlijk niet genoeg voor echte landschappen. Hiervoor moet je eerder denken aan een brandpunt van onder de 20mm. Als je het echt goed wil doen zou ik dan eigenlijk ook voor twee lenzen gaan. 1 voor landschap en 1 voor natuur.

   In mijn optiek zou ik dan uitkomen bij het volgende. Ik weet alleen niet wat voor camera je hebt (ik kan nu dus niet kijken naar Canon, Nikon of Sony lenzen en als je een Full Frame camera hebt dan is het ook net weer anders.).

   Groothoek:
   Tamron 10-24mm: een heerlijke groothoek waarmee je met gemak ieder landschap op de foto kan zetten.
   of
   Sigma 10-20: ook een heerlijke groothoek en vergelijkbaar met de Tamron 10-24. Deze is alleen net wat lichtsterker (f3.5) waardoor je ook binnen makkelijker foto’s kan maken.

   Tele:
   Tamron 150-600mm: ik zou toch voor de Tamron 150-600mm gaan. De 50-500mm is namelijk al een tijd op de markt en is wat verouderd. De Tamron is wat nieuwer, sneller en heeft gewoon meer bereik (500mm vs 600mm). Tip: de Tamron heeft nu een cashback, scheelt je 100 euro. 🙂
   of
   Sigma 150-600mm: is vergelijkbaar met de Tamron maar is volgens sommige net wat scherper op 600mm. Andere geven weer de voorkeur aan de Tamron.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groeten en succes met kiezen. 😉

   Thijs

   1. Hallo Thijs, ter aanvulling, ik heb een Canon EOS600D, is dat goed te combineren met de Tamron telelens?
    gr. Fred

     1. Thijs, kan je wat specifieker zijn over de Canon mount, ik sta even met wat vraagtekens??
      Fred

     2. Hey Fred,

      Tamron maakt deze lens voor meerdere merken (Canon, Nikon en Sony). Het is dus van belang dat je het model voor Canon pakt (Canon mount noem je dat). De linkjes hierboven linken meteen naar de juiste modellen.

      Hopelijk is het zo helderder. 🙂

      Groet

      Thijs

  2. Hallo Thijs, sorry voor de verwarring, dieren in landelijke omgeving…
   Bedankt voor de heldere uitleg, Ik ga voor de Tamron telelens, lijkt mij de perfecte lens om het dierenrijk van Afrika op de foto te zetten. Kijk er nu al naar uit.
   Nogmaals dank. Fred

 51. Hoi Thijs,

  Het zijn er twee geworden: een Tamron 70-300 en een Tamron 200-500. Hiermee heb ik het specrum wel op orde volgens mij. Beide 2e handsjes… Dus hou ik ruimte voor een D7100 tzt!
  Nu druk aan het experimenteren! Dank voor je adviezen.

  Gr. Harrie

 52. Hoi Thijs,

  D7, 7 serie, D7100: het werd me allemaal wat teveel… 🙂 Een snelheidsfoutje! Ik bedoelde de 7100 en 7200. Mooie dingen.
  Maar ik weet genoeg: ik ga voor één van de door jou aanbevolen lenzen en dan zoek ik tzt een body van een 7100 of 7200.
  Je hebt me geweldig geholpen: zeer bedankt! Ik meld wat het geworden is.

  Vrgr,
  Harrie

 53. Hoi Thijs,

  Dank voor je goeie (en uitgebreide) antwoord. Ik wist al dat ik het niet met één lens af kon, met mijn wensen. En ja, hier heb ik wat aan! Mooi hoor, zo’n specialist die zijn kennis wil delen! Zouden er meer moeten doen. Prachtig!
  Vandaag direct even naar een zaak geweest om de D5200 te bekijken en er iets over te horen. De man die me verder hielp had wat twijfels of de hedendaagse lenzen wel geschikt waren voor mijn D70S. Hij dacht meer aan “simpele” AF-lenzen, vanwege het feit dat de D70 volgens “via de body en niet via de lenzen meet”. Hij adviseerde simpele lenzen en dan later eventueel een nieuwe body uit de 7 serie: D7, D7100 of D7200.
  De Tamron Di VC’s zouden mogelijk niet werken of conflicteren met de D70 (S)….
  Kun jij uitkomst bieden?

  Met groet,

  Harrie

  1. Hey Harrie,

   Graag gedaan! 🙂

   Wbt de D70s. Om heel eerlijk te zijn denk ik wel dat de nieuwe lenzen erop zullen werken. Het is namelijk een camera met een standaard D mount en af technieken waarmee hedendaagse lenzen nog steeds werken. En de simpele lenzen van nu werken middels dezelfde techniek. Oftewel, ik zie het verschil niet in techniek tussen een simpele lens en de lenzen die ik adviseerde. 😉

   Wbt het advies dat je hebt gekregen. Persoonlijk zou ik het omdraaien. Ik zou namelijk niet voor ‘simpele lenzen’ gaan die je naar verloop weer moet vervangen. Dit kost namelijk alleen maar geld. Je moet ze immers nu kopen en later weer vervangen voor iets beters. Wel ben ik het eens met het advies voor een 7 serie. Dit zijn hele fijne camera’s! De D7 bestaat (nog) niet, maar de D7100 en 7200 zijn fijne bodies. Ze zijn namelijk snel, hebben goede foto kwaliteit en kunnen tegen een stootje. De D7200 kost alleen wel wat, maar gelukkig zijn er ook veel 2e hands D7100 op de markt (zoals deze met 1 jaar garantie).

   Hopelijk kom je hiermee weer een stukje verder. 🙂

   Groeten

   Thijs

 54. Hoi Thijs,
  Prachtige site! Ik blijf je site regelmatig bezoeken. Wat een mooie uitleg!
  Vraagje: wat raad je me aan voor een oudere Nikon D70S, met Tamron 18 200 objectief. Ik zoek een teleobjectief voor grotere afstanden (dieren en landschappen). Heb je een advies?
  Groet,
  Harrie

  1. Hey Harrie,

   Bedankt voor je reactie en wat leuk dat je met regelmaat terug komt. 🙂

   Wbt je vraag. Zowel landschappen als dieren op grote afstand fotograferen is wel erg lastig met 1 lens. Het kan wel, maar qua kwaliteit zit je dan een beetje in het midden. De lens moet het dan namelijk goed doen op een groothoek stand, maar ook op een ingezoomde tele stand. En aangezien iedere lens het beste presteert op 1 afstand (bv 150mm bij jouw 18-200, dan kan het zijn dat je het net niet helemaal hebt). Hieronder dan ook 3 lenzen die ik je kan aanraden. Je kan op de afbeelding klikken voor meer details.


   nikon lenzen

   De Sigma 10-20mm: een hele fijne lens voor landschappen. Hiermee kan je met gemak een wijd gebied op de foto krijgen.
   De Tamron 70-300mm: een fijne lens met net wat meer bereik dan dat je nu hebt. Deze gaat namelijk tot 300mm waardoor je bv vogels op de foto kan zetten. Wil je echter meer? Dan kom je uit op bv een 150-600mm.
   De Tamron 16-300mm: een mooie vervanger voor je huidige 18-200mm. Net iets meer groothoek en net iets meer tele. 🙂

   Mocht je trouwens op zoek zijn naar een vervanger voor jouw D70s, neem dan eens een kijkje naar de D5200. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

   Groeten

   Thijs

 55. Beste Thijs,

  Wellicht dat jij mij kan helpen met het volgende.
  Ik ben op zoek naar een nieuwe spiegelreflex camera voor onder andere urbex fotografie.
  Nu heb ik redelijk wat gelezen op verschillende fora en ik zat zelf te denken aan de Nikon D3300 of D5200.
  Ik hoop dat jij mij kan adviseren,welke camera is hier het meest voor geschikt, is of zijn er andere/betere opties, welke lens of lenzen kan ik het beste nemen?
  Ik zoek wel iets in dezelfde prijsklasse als de D3300 en D5200.

  Alvast bedankt voor jouw reactie.

  Vriendelijke groet Bas

  1. Hey Bas,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik denk dat je ik je wel kan helpen. 🙂
   Zoals ik er naar kijk zou ik niet voor de D3300 gaan, maar voor de D5200. Deze heeft namelijk net weer wat meer dan de 3300. Twee belangrijke verschillen zijn het aantal focuspunten (39 vs 11) en het kantelbare scherm. Alle verschillen kan je via deze link op een rijtje zien.

   Een verschil wat je verder op kan vallen is de ISO. De D3300 kan een stuk hoger in de ISO dan de 5200. Laat je hier alleen niet door verleiden. Als ik naar de DXO testen kijk (DXO is wereldwijd de site waarop iedere fotograaf kijkt om camera sensoren te vergelijken 🙂 ) dan komt de 5200 er toch beter uit. Ik zou hier dus voor gaan.

   Qua lenzen kan je veel kanten op. Zo kan je voor een kit met de 18-55mm gaan. Dit is een prima set om mee te beginnen aangezien je met de 18-55mm lens prima landschappen (of urbex) en portretten op de foto kan krijgen. Een mooie aanvulling is de Sigma 10-20mm. Hiermee kan je namelijk veel meer op de foto krijgen dankzij zijn flinke bereik van 10mm! Zelf heb ik deze lens jaren gehad en met veel plezier gebruikt voor urbex en architectuurfotografie.

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Groeten

   Thijs

   1. Beste Thijs,

    Bedankt voor jou duidelijke reply, ik heb er zeker wat aan gehad.
    Ik heb intussen een keuze gemaakt op de Nikon D5200 met een Sigma 10-20 lens.
    Wellicht binnenkort nog een extra lens voor overige foto’s.

    Vriendelijke groet Bas

 56. Hallo,

  Nuttige site! Ik heb me even terug de nikon d7200 aangeschaft en ben op zoek naar een degelijke (prijs/kwaliteit) lens met een groot bereik voor wildlife fotografie. Voornamelijk vogels, omdat deze hier in ons land het makkelijkst te vinden zijn, maar ook wel andere dieren. Is er een lens die in combinatie met dit toestel degelijke foto’s trekt die je me kan aanraden (en toch geen duizenden euro’s kost)? In principe is het budget 1000, maar als er echt een topper voor 1500 is, is dat ook wel goed. Maar goedkoper is altijd fijn 🙂

  Vele groetjes

  Thomas

  1. Hey Thomas,

   Bedankt voor je reactie!

   Gaaf dat je een 7200 hebt gekocht. Mooie camera! 🙂

   Wbt de lenzen kan ik je zeker wel wat aanraden. Als ik jou was zou ik naar een flinke telelens kijken. Ga je voor een vast brandpunt (zoals een 400mm of 500mm), dan zitten deze flink boven je budget. Je zit namelijk zo op 5000 euro of meer. Gelukkig zijn er vorig jaar wel wat lenzen op de markt gekomen die heel betaalbaar zijn met flink wat bereik. De kwaliteit is natuurlijk wel minder dan een vast brandpunt van vele duizenden euro’s. Maar het prijsverschil maakt dit zeker wel goed, hahaha.
   Wat zou ik in jouw geval nemen?

   Budget van rond de 1000
   Is je budget rond de 1000 euro? Kijk dan naar de Tamron 150-600mm. Dit is een lens met een flink bereik (600mm) voor een hele scherpe prijs. Ik heb hem zelf getest en moet zeggen dat de resultaten erg goed zijn. Daarnaast krijg je deze week (tot en met 15 jan 2016) nog 50 euro cashback. Scheelt weer in je prijs!

   Budget van rond de 1500
   Is je budget net wat hoger? Kijk dan naar de Nikon 200-500mm. Deze lens is net nieuw en is qua kwaliteit net een stapje hoger dan de tamron. Let wel, hij kost bijna de helft meer.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 57. Hallo,

  Ik heb altijd al een passie gehad voor fotografie, maar zou nu pas men eerste spiegelreflex aanschaffen.
  De nikon D5500 leek me wel een goed model om mee te starten en waar ik wel een tijdje mee verder kan. Tenzij je me een ander model kan aanraden natuurlijk.
  Maar dan geraak ik door het grote aanbod aan lenzen er niet uit welke lens ik zou aanschaffen. Heb jij toevallig lenzen die aan te raden zijn? Ik zou een degelijke zoomlens voor natuurfotografie willen kopen(budget zoomlens: 800€, maar een goedkopere lens van 200€ die ook vrij degelijk is, is natuurlijk ook altijd welkom).
  Je artikels zijn alvast fantastisch nuttig en kunnen me niet meer doen wachten tot ik me eindelijk een toestel heb aangeschaft!

  Groetjes

  Dirk

  1. Hey Dirk,

   Bedankt voor je bericht! En ook voor je complimenten. Leuk om te horen. 🙂

   Wbt de D5500. Kan hem je zeker aanraden. Het is een fijne camera die goed uit de testen komt. Vooral de sensor is erg goed, ik denk dan ook dat je geen spijt van deze camera zult hebben. Daarnaast krijg je nu 50 euro terug van Nikon als je de camera koopt. Is natuurlijk ook niet verkeerd. 😉

   Wbt de lenzen. Ik kan je onderstaande aanraden. Je kan op de afbeelding klikken voor meer details. Onder de afbeelding leg ik uit waarom ik deze heb gekozen.


   nikon lenzen

   De Nikon 70-300: Stel je koopt de 5500 in combinatie met een starterslens (zoals een kit met de 18-55), dan is de 70-300 mm van Nikon een hele mooie aanvulling. Het is namelijk een telelens met hoge kwaliteit (scherpte, snelheid) en beschikt daarnaast ook over VR. Dit staat voor Vibration Reduction, oftwel een beeldstabilisator. Qua bereik kom je met 300mm een heel eind. Wil je alleen vogels fotograferen, dan kan meer wel eens handiger zijn. Je schiet dan echter wel omhoog in budget.

   De Tamron 150-600: een lens die eigenlijk boven je budget zit, maar ik noem hem toch even. Dit is namelijk een hele fijne telelens met een ultiem groot bereik, namelijk 600mm! Daarnaast ziet hier ook een beeldstabilisator op waardoor je helemaal los kan gaan met natuurfotografie. Is het budget toelaatbaar, dan kan ik hem je echt aanraden. Hiermee kan je praktisch elk dier op de foto krijgen. 🙂 Daarnaast krijg je nu nog 50 euro retour (volgens mij tot 15 januari).

   De Tamron 16-300: Stel je koopt geen 5500 met lens, maar enkel de body, dan is dit een hele mooie lens. Je kan namelijk van 16mm (groothoek voor landschappen) tot en 300mm (vogels, inzoomen op gebouwen, details, etc etc) met 1 lens. De prijs kwaliteit verhouding van deze lens is ook erg goed en daarnaast heb je het voordeel dat je niet hoeft te wisselen als je bv naar tele wilt gaan. Dit soort zoomlenzen hebben wel een nadeel ten opzichte van 2 losse lenzen. Twee losse lenzen zijn namelijk iets scherper. Dit komt omdat iedere lens ultiem scherp is op 1 punt. Bij lenzen met een vast brandpunt (zoals een 35mm lens) is dit 35mm. Bij een zoomlens kan maar 1 plek de scherpste zijn. Het kan dus zijn dat deze lens scherper is op bv 16mm dan dat hij op 300mm is. Bij een 70-300 varieert dit tussen de 70mm en 300mm. Dit is de reden waarom fanatiekelingen graag gebruik maken van lenzen met een vast brandpunt (bv 300mm en een losse 16mm) echter moet je echt flink gaan inzoomen op de pixels om het verschil te zien. Als je net begint valt het je waarschijnlijk niet eens op. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan. In mijn voorbeelden heb ik gerefereerd naar Coolblue, deze lenzen zijn natuurlijk ook te koop op andere plekken. Zelf ga ik ook graag naar Cameranu of Kamera Express.

   Groeten en alvast veel plezier met je nieuwe set!!! 🙂

   Thijs

   1. Hallo Thijs,Vol intresse heb ik mij op jou artikels over fotografie gestort.
    Ik heb mij juist een Nikon 5300 aangeschaft met een standaart lens van
    18-55mm.Uit ervaring met mijn compact camera heb ik (vooral op vakantie)de
    ondervinding dat ik steeds te kleine beelden en van te ver kan maken van bvb een kerk,
    of een kasteel.
    Welke lens zou jij mij aanraden bij te kopen?
    En alvast bedankt voor de nuttige, verstaanbare info.
    Groetjes, Wis

    1. Hey Wis,

     Bedankt voor je reactie! 🙂

     Ik help je graag met je zoektocht naar een telelens. Ik weet alleen niet wat je doel (naast inzoomen van objecten die ver staan) en budget is. Hieronder in ieder geval een aantal tips die ik je kan geven.

     Allround zoomlens voor beperkt budget

     De Tamron 70-300: Ben je op zoek naar een telelens als leuke aanvulling op je set, maar wil je niet meteen honderden euro’s uitgeven? Dan is de Tamron 70-300 een hele goede keuze. Dit is namelijk een telelens waarmee je met gemakt objecten van ver dichterbij kan halen. De prijs kwaliteit verhouding is erg goed. Let er alleen wel op dat deze lens geen beeldstabilisatie heeft. Het kan dus zijn dat je foto’s bewogen zijn omdat je mogelijk trilt bij het maken ervan. Dit zal voornamelijk gebeuren als er weinig licht is. Op een heldere dag denk ik niet dat je hier last van hebt.

     Allround zoomlens voor iets hoger budget

     De Nikon 70-300: Heb je net wat meer budget? Neem dan eens een kijkje naar de Nikon 70-300. Deze lens heeft een betere beeldkwaliteit dan de eerste genoemde Tamron (kost ook een heel stuk meer). Daarnaast beschikt hij over Vibration Reduction, oftwel een beeldstabilisator.

     Zoomlens voor natuurfotografie

     De Tamron 150-600: een lens die ideaal is als je wildlife wilt gaan fotograferen. Je krijgt namelijk een lens met een heel groot bereik voor een zeer scherpe prijs (rond de 1100 euro). Hiermee kan je met gemak vogels die een eind in de verte zitten op de kiek krijgen. Is het budget toelaatbaar, dan kan ik hem je echt aanraden. Tip: Tot en met 15 januari 2016 krijg je 50 euro retour!!

     Hopelijk heb je hier wat aan. 🙂

     Groeten

     Thijs

 58. Hey Thijs, super artikel 😀 heb net een camera gekregen voor kerst en dit heeft me toch al wat duidelijkheid kunnen bieden. Ik heb een Canon 700D en ben opzoek naar een goede lens voor baby fotografie(baby on the way), binnen met natuurlijk licht. Wat zou je mij aanraden? Groetjes Tina

  1. Hey Tina,

   Thanks voor je bericht en compliment! 🙂

   Leuk dat je voor kerst een camera hebt gekregen. Hier ga je vast veel plezier van hebben. Helemaal met een kleine op de weg (gefeliciteerd! 🙂 )!

   Qua lens (binnen fotograferen met natuurlijk licht) kan ik je diverse lenzen aanraden. Ik weet alleen niet precies wat je budget is, dus ik heb het even beperkt tot onderstaande. Het kan uiteraard altijd beter, meer, etc etc… maar dan ga je wel flink hoger in de prijzen zitten. 😉


   W3Schools

   De Canon 50mm. De best verkochte lens van Canon vanwege de prijs / kwaliteitverhouding. Dit is het nieuwste model (niet de 50mm II die je ook veel ziet voor minder) en is met een diafragma van f1.8 echt super om te gebruiken voor o.a. portretten. Je kan namelijk een mooie scherpte diepte creëren. Daarnaast zorgt de lichtsterkte ervoor dat je hem ook prima in ruimtes met weinig licht kan gebruiken (binnen 😉 ). De lens heeft alleen wel een nadeel op een cropcamera zoals jouw 700D. Hij heeft namelijk een brandpunt van 50mm waardoor je best ver van je onderwerp moet staan wil je het (hem/haar) helemaal erop krijgen. Zelf heb ik dan ook mijn 50mm ingewisseld voor een 35mm en dat bevalt mij persoonlijk erg goed.

   De Sigma 30mm. Een heel mooi alternatief voor de 50mm of een 35mm van Canon. Zeer lichtsterk (f1.4!) en een perfecte brandpuntafstand voor een cropcamera (30mm). Hij kost alleen wel wat, echter wordt deze lens erg goed beoordeeld op diverse sites. Ik denk dat je hier zeker geen spijt van gaat krijgen echter heb ik geen idee of hij in je budget past. 🙂

   De Canon 24mm. Een mooi alternatief voor de Sigma 30mm aangezien hij toch lichtsterk is (f2.8) maar een stuk minder kost. En, omdat hij een stukje meer groothoek is (24mm) tov de 50mm en de 30mm, kan je deze lens ook heel goed gebruiken voor landschappen.

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Greets

   Thijs

 59. Hallo Thijs,

  Ik heb al enige tijd een nikon D5200 met een standaardlens van 18-105mm. Nu zou ik mij eigenlijk een andere lens willen aanschaffen. Ik dacht aan een all round lens en een groothoeklens. Voor de all round lens heb ik de sigma 24-70 f2.8 EX DG IF HSM, de sigma 24-105 f/4 art DG OS HSM of de tamron SP 24-70 f/2.8 DI VC USD op het oog. Voor een groothoeklens heb ik de sigma 12-24 f/4.5-5.6 II DG HSM of de sigma 10-20 f/3.5 EX DC HSM gezien. Wat zou U mij aanraden en zijn dit degelijke lenzen ?

  1. Hey Daisy,

   Bedankt voor je reactie!

   Toevallig heb ik meerdere lenzen getest waarover je twijfelt. Hieronder zal ik mijn advies geven. Mocht je weer willen weten, let me know! 🙂

   Wbt de groothoek: Ik zou zelf voor de Sigma 10-20mm gaan. Hij heeft namelijk een net iets groter bereik dan de 12-24 waardoor je landschappen en gebouwen net iets makkelijker op de foto krijgt. Let er alleen wel op dat deze lens enkel op cropcamera’s (zoals jouw D5200) past. Stap je in de toekomst over naar een fullframe camera (zoals de Nikon D750, dan kan je deze lens niet goed gebruiken (enkel in de DX modus van de camera).

   Wbt de allround lens. Ik zou zelf voor een f2.8 lens gaan omdat je hier iets flexibeler mee bent met donkere omstandigheden & je meer scherpte diepte kan vastleggen. De keuze zou dus in dit geval de Sigma 24-70 2.8 of de Tamron 24-70 2.8 zijn. Qua kwaliteit ontlopen ze elkaar niet zo heel veel. De Tamron is net weer wat nieuwer, maar de Sigma is net weer wat goedkoper (en heeft op dit moment een cashback van €60). Ik denk dat je met de Sigma heel blij zult zijn en dan hou je toch nog 250 euro in je zak. Ideaal voor bv een goed ND filter waarmee je mooie landschap platen kan schieten. Het voordeel is dat zowel de Sigma 24-70 als de Sigma 10-20 een 82mm schroefdraad hebben. Hierdoor heb je maar 1 filter nodig ivp 2. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan! Mocht je toch nog twijfelen of meer willen weten, let me know!

   Greets

   Thijs

 60. Hallo Thijs,

  Sinds enige tijd heb ik een Nikon D5200. Ik fotografeer altijd met een standaardlens van 18-105mm, nu wil ik mij een degelijke betaalbare all round lens aanschaffen en ook een groothoeklens.
  ik heb al wat opzoek werk gedaan maar kom er maar niet uit. Voor de groothoeklens dacht ik aan Sigma 10-20 f/3.5 EX DC HSM of de Sigma 12-24 f/4.5 -5.6 II DG HSM.
  Voor een all round lens dacht ik aan Sigma 24-70 f2.8 EX DG IF HSM , sigma 24-105 f/4 art DG OS HSM of tenslotte de Tamron SP 24-70 f/2.8 DI VC USD.
  Kunt U mij a.u.b. raad geven ?

  Groetjes,
  Daisy

 61. Het is me weer een stuk duidelijker geworden, beetje bij beetje kom je er wel.
  Vraag nog : wat is nu een goede betaalbare groothoeklens voor de Nikon 3200 ?
  bvd
  Wim

  1. Hey Wim,

   Bedankt voor je berichtje en leuk om te horen dat het je geholpen heeft.
   Ik zou als ik jou was eens naar 1 van deze drie lenzen kijken of naar de Sigma 4.0-5.6. Heb zelf de Sigma gehad met een diafragma van f4-5.6 en deze beviel erg goed. Het scheelt toch weer een stuk qua prijs met de f3.5 versie van 499. De Nikon heb ik ook wel eens getest en de resulaten daarvan waren ook echt super. Hij kost alleen wel een stukje meer.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 62. Hallo Thijs,

  wat een leuk en duidelijk artikel, bedankt daarvoor!
  ik ben zelf beginnend fotograaf en wil mij vooral richten op de “urbex fotografie”. ik zoek nu naar een goed objectief voor deze richting. ik twijfel zelf tussen een Canon EFS 10-22 F3.5-4.5 USM of de EFS 17-55 F/2.8 IS USM. wat zou jou voorkeur hebben? of zou jij voor iets anders gaan?

  Groeten Sjaak

  1. Hey Sjaak,

   Bedankt voor je berichtje en compliment! Beide lenzen zijn prima geschikt voor jouw doel. De 17-55 is een geweldige allround lens (landschap, portret en dergelijke) met een mooi diafragma van f2.8. Je mist alleen wel groothoek (lekker voor urbex). De 10-22 is hiervoor een mooie aanvulling / alternatief. Deze lens is alleen minder geschikt voor portretten en all round. Ga je echt voor urbex? Pak dan een UWA (ultamate wide angle) zoals de 10-22. Ik zou ook zeker eens kijken naar de Canon 10-18mm. Dit is een nieuwe lens van Canon en is een voordelig alternatief voor de 10-22mm. Qua prestaties komt hij erg goed uit de test en qua prijs zit je hiermee wel goed! 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 63. Beste Thijs,
  een duidelijk en leerzaam artikel!

  Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in fotografie maar ga nu pas mijn eerste spiegelreflex kopen. Ik twijfel nog erg over de lens. Ik houd erg van fotograferen in de natuur maar daarnaast heb ik ook 3 nichtjes waar ik graag portretten van maak. Omdat ik graag wil beginnen met de aankoop van 1 lens zit ik eraan te denken om als body de canon EOS 760d te kopen. Ik kan er niet heel veel reviews over vinden en twijfel nog een beetje met de eos750d. Zeker omdat ik in het begin geregeld gebruik zal willen maken van de automatische stand.

  Ik ben al een tijd op zoek naar het best passende objectief. Mijn voorkeur lijkt nu uit te gaan naar de Sigma 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM. Omdat ik begrijp dat ik deze voor veel situaties kan inzetten. Ik begin nu echter te twijfelen omdat je eerder in dit artikel iemand adviseerd als vogelfotograaf de 50-500 OS te kopen.

  Ik vraag mij af of de zoomfunctie van de Sigma 70-200 voldoende zal zijn om vogels te fotograferen en of ik met de 50-500 ook portretten kan maken. Is het brandpuntafstand de reden van het prijsverschil?

  Ik hoop dat je mij jouw mening wilt geven over de combinatie van een EOS 750/760 met de sigma 70-200 f2,8 OS. Het is een hele aankoop en ik merk dat ik er eigenlijk nog niet zo heel veel verstand van heb. Ik ben dus nog echt een amateur maar zou graag al fotograferend willen leren en beter willen worden. Ik hoop van je te horen, Alvast hartelijk dank, Amanda

  1. Hey Amanda,

   Thanks voor je berichtje. Ook leuk om te horen dat je wat aan het artikel hebt.
   Wbt je vraag. Ik zal mijn kennis zo goed mogelijk met je te delen. 🙂

   Als eerste de bodies. De 750 en 760D verschillen niet zo heel veel in prijs (€50) echter zit er wel degelijk een verschil tussen de camera’s. Niet zozeer in beeldtechniek (zover ik lees hebben ze dezelfde sensor), maar wel in bediening. De 760D heeft namelijk een handig instel LCD schermpje aan de bovenkant (zie je normaal in de duurdere series zoals de 70D wat overigens ook een zeer goede camera is die ook nog eens spatwaterdicht is 🙂 ). Daarnaast heeft de 760D een nieuwere bedieningsknop bovenop tov de 750D wat makkelijker werkt EN heeft hij een betere autofocus in liveview. Mijn keuze zou dus de 760D zijn, maar neem zeker ook eens een kijkje naar de 70D aangezien deze spatwaterdicht is (ideaal voor natuurfotografen omdat je wel eens overvallen kan worden door een buitje. 😉

   Nu de lenzen; de 70-200mm 2.8 van Sigma is een hele mooie lens waarmee je goed portretten kan schieten en zelfs natuur. Maar…. 200mm is voor natuur wel aan de lage kant. Voor vogels heb je namelijk minimaal 300mm nodig. Anders kom je er gewoon niet dichtbij genoeg. Je kan dit oplossen met een extender, maar dit gaat wel iets ten koste van je scherpte en snelheid. In dat geval is de Sigma 50-500 een goed alternatief. Hiemee heb je namelijk meer bereik (500mm) en kan je ook portretten mee schieten (50mm). Portretten worden alleen iets minder mooi vanwege het diafragma verschil tussen de 70-200 en de 50-500. De 70-200 heeft namelijk een diafragma van 2.8 (mooie onscherpe achtergrond) en de 50-500 zit op 4.5 (iets minder onscherpe achtergrond). Maar, hoe dan ook, denk ik dat je met beide lenzen goed uit de voeten kan. Je keuze zou ik alleen laten afhangen van wat je het meeste gaat doen. Zijn het portretten en af en toe natuur, pak dan de 70-200. Wil je ook vogels gaan schieten? Neem er dan een extender bij. Doe je veel natuur en voornamelijk vogels? Pak dan de 50-500 (of neem eens een kijkje naar mijn review van de Tamron 150-600. Hiermee heb je nog meer bereik. 😉 ).

   Hopelijk kan je hier wat mee! Mocht je meer willen weten, let me know! 🙂

   Greets en veel succes!

   Thijs

 64. hallo,

  ik ben sinds mijn achtste aan het fotograferen geslagen, en heb nu ook eindelijk een digitale camera. ben nu aan het uit vogelen hoe de wit balans werkt op den camera. zelf heb ik het idee om met een wit velletje papier de camera op de juiste balans in te stellen. ik heb het artikel van je door gebladerd en ben geen vreemde dingen tegen gekomen in jouw heldere artikel.

  p.s. petje af voor de artikel

  vrgr

  hmeertens

  1. Beste Hendrik,

   Bedankt voor je reactie! Een wit blaadje werkt prima. Wat je ook kan gebruiken is een grijskaart. Dit werkt erg makkelijk in bv photoshop en dan weet je zeker dat je de juiste belichting krijgt. Voor de prijs (10 – 15 euro) hoef je het iig niet te laten. 😉

   Groeten!

   Thijs

 65. Dag Thijs

  Door te surfen op Google voor info over reflexcamera’s en beginnende amateurfotografe ben ik zoveel wijzer geworden met jouw immens interessante en zeer duidelijke uitleg over camera’s.
  Heel erg bedankt hiervoor
  Groetjes
  Mich m

 66. Beste,

  Nu is het me allemaal een stuk duidelijker!

  Heb me net een canon eos d600 aangeschaft en zou graag starten met vogels te trekken.
  Wat voor een lens raad je me aan als startende amateur?

  Qua budget dacht ik op de 2dehandsmarkt wel iets te kunnen vinden voor 300euro of is dat een utopie van mij?

  Grtn

  David

  1. Hey David,

   Als startende vogelfotograaf kan ik je een telelens aanraden met een bereik van minimaal 300mm. Deze kan je prima 2ehands kopen, bv ook bij een winkel zoals kamera-express of cameranu.nl. In dit geval kan ik je de

   Canon 70-300mm IS of de Tamron 70-300mm VC. De Canon gaat 2e hands voor zo’n 300 euro. De Tamron heb je nieuw voor 350, 2e hands mogelijk iets lager. Waarom deze lens? Bereik van 300mm en beeldstabilisatie. Wil je meer (bereik)? Dan ga je het met 300 euro helaas niet redden. Mocht je iets meer te besteden hebben dan is de Sigma 80-400mm OS of de Sigma 50-500mm OS een goede keuze. Je hebt dan meer bereik, maar de prijs zit op 450 tot 650 euro.

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Greets

   Thijs

 67. Beste Thijs,

  Een duidelijk stuk tekst wat veel vragen beantwoord en ook nieuwe vragen oproept.
  Ik ga nog zeker de overige artikelen lezen op jou Site!

  Ron Stuveling

 68. Hallo Thijs,

  ik heb een Nikon DX AF-S NIKKOR 18-105mm1 3.5-5.6G ED lens. Nu is het (nederlandse woord weet ik niet) rear bayonet mout afgebroken. Ik kan hem zeg maar niet meer vast draaien op mijn camera. Er zitten 3 langwerpige strookjes waarme je hem vast schroeft waarvan er 1 is afgebroken. Nu heb ik op een forum gelezen dat de reparatie bijna net zo duur is als een nieuwe lens. Maar op you tube vind je filmpjes waarop is te zien hoe makkelijk je dit zelf kunt vervangen. Heb jij enig idee waar je zo’n onderdeel kan bestellen en wat de nerderlandse naam er voor is?

  bedankt alvast
  gr
  nathalie

  1. Hey Nathalie,

   Bedankt voor je berichtje!

   Om eerlijk te zijn weet ik niet zo goed hoe je jouw lens moet maken. Ik heb dit probleem namelijk nog niet eerder gezien. Ik zou als ik jou was eens contact opnemen met het Nikon Repair Center (http://www.nikonservice.nl). Zij kunnen je vast vertellen welk onderdeel je nodig hebt en wat het kost. Ik vraag mij alleen wel af of het de moeite waard is om de lens te laten maken. Ik denk namelijk dat het best duur kan zijn en daarnaast is het de vraag of hij het na reparatie even goed doet. Als bijvoorbeeld de scherpstelling niet helemaal lekker werkt kan het zijn dat iedere foto onscherp is. Om eerlijk te zijn weet ik dus niet of ik het risico zou nemen om losse onderdelen te kopen om er vervolgens achter te komen dat hij het toch nog niet doet… maar dat is enkel mijn mening. 😉

   Hoe is het trouwens gebeurd? Is hij spontaan afgebroken (mogelijk nog garantie)? Of is hij op reis beschadigd (misschien heb je wat aan je reisverzekering)? Ik zie iig dat Kamera-Express hem verkoopt voor €199 inclusief 5 jaar garantie. 🙂

   Groeten en succes!

   Thijs

 69. Beste thijs,
  Heldere uitleg over de lens.

  Zelf ben ik me sinds kort gaan verdiepen in fotografie.
  Ik heb een nikon d3000. Ik maak vaak fotos van de zwemwedstrijden van mijn dochter.
  Wat is nu een geschikte(betaalbare) lens voor fotografie in een zwembad/zwemwedstrijden….
  Vr gr,
  John

  1. Hey John,

   Bedankt voor je reactie.

   Het is een beetje lastig om zo een antwoord te geven omdat ik niet helemaal weet wat je budget is. Bij het fotograferen van zwemwedstrijden (binnen in een zaal neem ik aan) is er namelijk weinig licht. Hiervoor heb je een lichtsterke lens nodig. Zelf kan ik je twee lenzen aanbevelen (zie linkjes):

   Erg mooie lens, lichtsterk en goed voor donkere ruimtes. Hieronder lees je mijn review:
   http://www.thijsschouten.com/productreviews/tamron-sp-70-200-f2-8-di-vc-usd/

   Minder lichtsterk, maar wel een erg goede lens met beeldstabilisatie.
   http://www.camerashop.nl/product/31367/category-142954/nikon-af-s-70-300mm-f-4-5-5-6g-ed-if-vr.html

   Hopelijk kom je hiermee verder. Zo niet, let me know. 🙂

 70. Dag Thijs, een zeer leuk en leerzaam artikel. Ik kwam hier toevallig op omdat ik op zoek ben naar de verschillende lensvattingen en lenstypen. Ik wil graag aan een lens kunnen zien of deze bruikbaar is op mijn camera, een Sony A-350.
  Ik word gek van de vele aanduidingen dus ik zou willen weten of een lens een AF of MF is en welke vatting deze heeft. Volgens mij heeft mijn Sony een A-mount en Minolta ook maar helaas niet ALLE Minolta’s. Ik heb het hier nog niet gevonden dus ik ga verder zoeken. Wat ik trouwens wel mis is een stukje over lensschimmel. Hoe is dat te herkennen, hoe kan je dat voorkomen en als je lens het al heeft, wat kan je eraan doen.
  Maar verder een prima artikel waar veel beginnende fotografen iets aan hebben.

  Bedankt!

  1. Beste Bert,

   Bedankt voor je reactie en je tip omtrent schimmel! Ik zal het meenemen wanneer ik het artikel een update geef. 🙂

   Wbt je zoektocht. Of een lens Autofocus heeft of niet (AF vs MF) kan je veelal zien in de afkortingen. Hierover heb ik een artikel geschreven (zie: http://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/lens-afkortingen/) echter heb ik Minolta nog niet meegenomen (heb eerste de hedendaagse merken gepakt zoals Sony, oudere merken moet ik nog oppakken). Ik heb het wel even voor je opgezocht en kom op het volgende uit wat betreft Minolta:

   A mount: nieuwste mount met AF lenzen. Werkt ook op Sony
   V mount: Werkt enkel op Minolta Vectis S camera’s (APS systeem rolletjes)
   SR/MC/MD mount: Werkt enkel op oude Minolta camera’s en heeft geen AF.

   Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

   Groet

   Thijs

 71. Hoi Renee een super goede uitleg! Als ik schoenen wil fotograferen en ik de foto van voor en achter scherp wil hebben raad je mij dan een 18-70 mm lens aan? Ik heb zelf een nikon d80 of d90 op het oog wat zijn jou bevindingen hier op?

  1. Hey Sebanja,

   Met de 18-70mm lens kan je prima een foto van achter tot scherp maken. Let er alleen op dat je de f-waarde van je lens zo hoog mogelijk insteld. Bv f22.

   Groeten en succes!

   Thijs

 72. Als beginnend fotograaf heb ik erg veel aan deze uitleg gehad…..heb het inmiddels 4 x gelezen 🙂

 73. Superfijn artikel! Eindelijk een heldere, eenvoudige uitleg zonder dat er gesmeten wordt met moeilijke termen. Zeker fijn voor mij als nieuwkomer.

  Dank!

   1. Ik heb een nikon D3200/70-200mm. Ik dacht door slim te zijn een teleconverter aan te schaffen mijn brandpunt te verlengen, het werd een nikon 1.7 AF S wat ik mij nog herinner.
    Wat een deceptie te ontdekken dat het totaal niet paste. Ik krijg niet de indruk van uw verhaal dat ik hiervoor moet uitkijken om teleurstelling te voorkomen.
    H groet Ko

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)