Alles over camera lenzen en objectieven


Uitleg over camera lenzen

In dit artikel geef ik uitgebreide informatie over lenzen / objectieven. Zo leg ik een aantal basis zaken en technologieën uit. Denk aan; brandpuntsafstand, diafragma en glaselementen. Onderaan kan een reactie achtergelaten worden, uiteraard kan je hier ook vragen of andere opmerkingen plaatsen. Ben je eigenlijk op zoek naar wat de afkortingen op jouw lens betekenen? Lees dan mijn artikel over lens afkortingen. Verder kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte lenzen.

Basis uitleg fotografie lenzen

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Lensvatting
2. Soorten objectieven (brandpuntsafstand)
3. Diafragma
4. Glaselementen
5. Beeldstabilisatie
6. Autofocus
7. Afstandsregeling
8. Schroefdraad
9. Weatherseal
10. Statiefgondel
11. Objectief merken
  11a. Canon
  11b. Nikon
  11c. Sony
  11d. Tamron
  11e. Sigma
  11f. Tokina
  11g. Samyang
12. Top 5 must have lenzen voor iedere Canon fotograaf
13. Top 5 must have lenzen voor iedere Nikon fotograaf
Afsluiting

1. Lensvatting

Een lens is is altijd uitgerust met een lensvatting. De lensvatting is het mechaniek waarmee de lens op een camera body wordt gemonteerd. De vatting van een objectief moet altijd overeenkomen met de vatting van de camera, anders kunnen de twee niet op elkaar gemonteerd worden. Sommige grote camera fabrikanten (Canon, Nikon, Sony en Pentax) maken zowel camera's als lenzen. De lenzen van deze grote camera fabrikanten worden standaard uitgerust met een lensvatting voor de camera body van hetzelfde merk. Daarnaast zijn er ook grote lens fabrikanten (Sigma, Tamron, Tokina, Carl Zeiss). Deze maken lenzen in diverse vattingen zodat hun lenzen te koop zijn voor bijvoorbeeld Canon en Nikon bodies. Mocht de lensvatting afwijken van de camera body? Dan kan een lensadapter gebruikt worden om bijvoorbeeld een Nikon lens (met een Nikon vatting) op een Canon body (met een Canon vatting) te monteren.

lensadapter

Een voorbeeld van een lensadapter.

2. Soorten objectieven (brandpuntsafstand)

Het brandpuntsafstand van een lens, aangegeven in millimeters (mm), geeft aan hoe het groot de afstand is tussen het frontelement van de lens, dit is waar de lichtstralen als eerste binnenkomen, en het brandpunt element, dit is het punt waar de lichtstralen samen komen. De afstand tussen deze twee elementen bepaald uiteindelijk welk beeld op de sensor van jouw camera valt (de sensor zet het beeld om in een foto). Des te hoger het brandpunt getal en daarmee het aantal millemeters, des te dichterbij een onderwerp gehaald kan worden. Des te lager het getal, des te meer beeld er op één foto past.

Wat is het brandpuntsafstand van een menselijk oog?

Als we het beeld wat een menselijk oog kan weergeven vergelijken met een lens, dan komen we op een brandpuntsafstand van 50 millimeter. Dit is echter enkel op een fullframe of analoge 35 millimeter camera. Op smallframe camera's zal het brandpuntsafstand van een lens met 1.3x of 1.6x vermenigvuldigd moeten worden. Als we het menselijke oog met een lens op een cropcamera vergelijken, dan kan het beste vergeleken worden met een 35 millimeter lens.

Telelens

Kijken we naar een lens met een hogere brandpuntsafstand dan 50 millimeter, dan noemen we dit een telelens. Tevens kan dan uitgerekend worden hoeveel keer een onderwerp vergroot wordt. Zo vergroot een 200 millimeter lens 4 keer het onderwerp (200 / 50).
Brandpuntsafstand telelens

Een voorbeeld van het brandpuntsafstand van een telelens.

Groothoeklens

Als we naar een lens kijken welke een brandpuntsafstand van minder dan 50 millimeter heeft, dan noemen we dit een groothoeklens. Dit type lens kan meer beeld weergeven dan het menselijk oog in een oogopslag kan weergeven.
Brandpuntsafstand groothoek

Een voorbeeld van het brandpuntsafstand van een groothoeklens.

Vast brandpuntsafstand

Lenzen met een vast brandpuntsafstand, ook wel prime lenzen genoemd, zijn lenzen waarmee niet gezoomd kan worden. Wil je met dit type lens dichter bij of verder af van je onderwerp komen, dan moet jij je fysiek naar voren of naar achteren verplaatsen. Uit de modelnaam kan afgeleid worden of het een primelens betreft. Er wordt namelijk maar één brandpuntsgetal in de modelnaam vermeldt staat, zoals Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM II. Over het algemeen hebben prime lenzen het kenmerk scherper te zijn dan zoomlenzen. Dit omdat deze lenzen geen bewegende lenselementen hebben en hierdoor perfect zijn afgesteld om aan de hoogste kwaliteitseisen te voldoen.

Zoomlenzen

Zoomlenzen zijn lenzen waarmee het brandpunt verlegd kan worden. Hierdoor heb je de mogelijkheid krijg om dichterbij of verder van je onderwerp te komen, zonder dat jij van je plek af komt. Een voorbeeld is de Nikon AF-S 70-200mm f/4 ED.

Extenders

Een extender is een (tussen) lens waarmee het brandpunt van een (tele)lens uitgebreid kan worden. Hierbij wordt het aantal millimeters van de lens vermenigvuldigd met de factor van de extender. Zo wordt bijvoorbeeld een Canon EF 70-200mm f/4L USM bij gebruik van een Canon Extender EF 1.4x III een 98-280mm lens. Verder wordt het f-getal van de lens ook met deze factor vermenigvuldigd. De Canon EF 70-200 f/4L USM wordt hierdoor een f/5.6 lens. Let wel; niet iedere lens werkt met een extender. Daarnaast kunnen sommige functies bij het gebruik van ene extender wegvallen. Denk hierbij aan de autofocus en beeldstabilisatie functies.

Extender

Een extender van Canon.

3. Diafragma

Het diafragma, ook wel f-getal genoemd, is een getal wat aanduid hoe groot de lensopening van een lens is. Het maximale f-getal van een lens wordt altijd op het objectief en in de modelnaam weergegeven en een voorbeeld is de Canon EF 70-200mm f/4.

Het diafragma van een objectief aanpassen

Het diafragma (de lensopening van het objectief) kan worden verkleind door middel van metalen plaatjes (lamellen) die over elkaar heen schuiven. Door het verkleinen van het diafragma neemt het f-getal toe. Een voorbeeld is een verandering van f-getal 4 (f/4) naar f-getal 16 (f/16). Door deze verandering zal de lensopening afnemen en komt er minder licht door de lens. Hiermee wordt tevens het scherptediepte gebied vergroot waardoor meer onderdelen scherp op de foto komen. Een f-getal kan in getaluitdrukking nooit lager gaan dan de maximale waarde die aangegeven staat op de lens. Een lens met een waarde van f/4 kan dus geen lens van f/2.8 worden. Er kan immers niet meer licht door een maximale lensopening. Onderstaand een overzicht waarin je kan zien wat een verandering in het diafragma doet met de lensopening.

Diafragma overzicht

 

Wat is scherptediepte?

Scherptediepte is het gebied tussen het scherpe gestelde onderwerp en het onscherpe gebied. Hoe hoger de scherptediepte, des te meer onderdelen scherp op de foto komen. Hoe kleiner de scherpte diepte, des te meer onscherpe delen in een foto zitten. Dit geeft de fotograaf de mogelijkheid om de focus op één bepaald gebied te leggen, en de rest van het beeld onscherp te maken. Hierdoor kan de kijker gestuurd worden naar een onderwerp. Scherptediepte wordt vaak ook verwoord als Bokeh. Dit is de Japanse benaming voor onscherpte. De onderstaande foto laat het verloop van scherpte zien per diafragma waarde. Op f/1.2 is er veel onscherpte en op f/16 krijg je bijna alles scherp.

Scherpteverloop van f/1.2 naar f/16.

 

Laag diafragmagetal (f/4 of lager)

Lenzen met een diafragmagetal van f/4 of lager hebben de mogelijkheid om in donkere ruimtes een beter belichte foto op te leveren dan lenzen met een hoger diafragma. Er komt immers meer licht door de lensopening. Verder bieden lenzen met een laag diafragmagetal meer mogelijkheden om te spelen met scherptediepte.

Hoog diafragma getal (f/4.5 of hoger)

Lenzen met een diafragmagetal van f/ 4.5 of hoger, kunnen meer moeite hebben met donkere ruimtes. Daarnaast is het met dit type objectief ook moeilijker om onscherpe delen in een foto te krijgen aangezien het scherptediepte gebied groter is. Er komen dus meer delen scherp op de foto. Door extra handelingen, zoals een hogere ISO-waarde in te stellen, een snellere sluitertijd aan te nemen, of een flitser te gebruiken, kan in donkere ruimtes een beter belichtte foto gemaakt worden. Het scherptediepte gebied van dit type lens kan echter niet aangepast worden door extra handelingen.

Vast diafragma

Zoomlenzen met een vast diafragma behouden de laagste diafragmawaarde, en dus de grootste lensopening, te allen tijde. Dit houdt in dat wanneer je inzoomt op je onderwerp, je f-getal behouden blijft. Een voorbeeld van een zoomlens met een vast diafragma waarde is de Canon EF 17-40 f/4L USM. Lenzen met een vast brandpunt, ook wel primelenzen genoemd, behouden te allen tijde ook de kleinste diafragma waarde.

Variabel diafragma

Zoomlenzen met een variabel diafragma behouden de kleinste diafragma waarde (grootste lensopening) niet wanneer er gezoomd wordt. In de modelnaam van de lens wordt altijd aangegeven tussen welke f-getallen de lens kan variëren. Met een voorbeeld kan het eenvoudig uitgelegd worden. Een lens met een variabel diafragma is de Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM. Het eerste f-getal, f/3.5 wordt bereikt op 28 millimeter. De tweede waarde, f/5.6 is het maximum en wordt behaald op 300 millimeter. Bij gebruik tussen 28 millimeter en 300 millimeter varieert de f/waarde van dit objectief tussen de f/3.5 en f/5.6.

4. Glaselementen

Een lens bestaat uit verschillende onderdelen. Één van de belangrijkste onderdelen zijn de verschillende glaselementen welke ervoor zorgen dat het beeld, wat door de lens gaat, correct op de film of sensor van de camera komt. Hieronder zullen een aantal lensonderdelen nader uitgelegd worden welke invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van een foto.

Lens elementen

Een doorsnede van een Leica lens waarbij de lenselemeneten zichtbaar zijn.

 

Sferische aberratie

Een verschijnsel wat bij lenzen kan voorkomen is sferische aberratie. Dit is een optisch verschijnsel wat voorkomt als de lichtstralen, welke door een lens gaan om het beeld te vormen, niet samen vallen op één brandpuntsafstand. Hierdoor wordt het licht verspreid doorgestuurd naar de sensor van de camera en krijgen foto's een zachte waas. Het lijkt wel alsof er een lichte sluier overheen ligt. Om dit tegen te gaan maken merken gebruik van asferische lenzen welke deze verspreiding tegen gaan.

Asferische elementen

Bij asferische glaselementen is het glas bewerkt waardoor het doorgaande licht op één brandpuntsafstand terecht komt. Het resultaat zijn foto´s zonder waas. Veel professionele lenzen maken gebruik van dit type glaselement.

Dispersie

Indien een lenselement een hoge mate van dispersie (een materiaalsoort) heeft, dan kan vervormingen optreden. Dispersie heeft namelijk de eigenschap dat het licht op verschillende golflengtes doorstuurt waardoor kleuren vervormen. Deze vervorming wordt ook wel Chromatische Aberratie genoemd en is vooral goed te zien wanneer op een foto wordt ingezoomd. Er zijn verschillende glaselementen die gebruikt kunnen worden om chromatische aberratie tegen te gaan.

5. Beeldstabilisatie

Wind, lichaamsbeweging en andere trillingen kunnen ervoor zorgen dat een foto onscherp wordt. Een statief of flitser kan een uitkomst bieden, maar zijn niet altijd even praktisch. De fabrikanten van lenzen hebben hierop een oplossing gevonden, beeldstabilisatie. Deze techniek signaleert bewegingen van de camera en verplaats vervolgens een optisch lenselement welke deze trilling / beweging compenseert. Hierdoor kan je als fotograaf je camerasluiter een aantal stops langer open laten staan, zonder dat je bewegingsonscherpte in je foto krijgt. In onderstaand filmpje zie je hoe een beeldstabilisator werkt.

Mocht je juist wel bewegingsonscherpte willen hebben, of mocht je een onderwerp volgen van links naar rechts (ook wel pannen genoemd), dan wil de beeldstabilisatie wel eens voor complicaties zorgen. Om dit op te lossen moet je de beeldstabilisator uit moeten schakelen door middel van een schakelaar aan de zijkant van de lens. Voor pannen is er ook een alternatieve oplossing. Zo is er een speciale stand welke enkel verticale trillingen compenseert. Let wel dat deze stand niet standaard op elk gestabiliseerd objectief zit.

Beeldstabilisatie

Een voorbeeld van beelstabilisatie in een Canon lens

6. Autofocus

Bijna iedere lens die je tegenwoordig kan kopen heeft een autofocus motor. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals lenzen van Carl Zeiss (voor Canon en Nikon) en Tilt Shift lenzen. Deze lenzen zijn enkel handmatig scherp te stellen. Vrijwel alle andere lenzen op de markt zijn autofocus lenzen. Dankzij het gebruik van een autofocusmotor ben je als fotograaf sneller in staat om je onderwerp goed en scherp op de foto te krijgen. Wil je echter toch handmatig scherp stellen? Dan is dat geen probleem. Veel lenzen hebben namelijk een AF/MF (auto focus / manual focus) schakelaar waardoor de lens ook handmatig scherpgesteld kan worden. De afstand waar de lens op scherp gesteld wordt vrijwel altijd geregistreerd en is achteraf terug te vinden in de extra informatie van een foto. Daarnaast beschikken sommige lenzen over een afstandsring waarop je direct de afstand naar je onderwerp kan aflezen. Er zijn twee focustechnieken welke hieronder nader worden uitgelegd.

Autofocus engines Canon

Diverse Autofocus motoren van Canon lenzen

 

Interne focus

Bij interne focus blijft de lengte van het objectief onaangepast indien je op een onderwerp scherp stelt. Er komen dus geen lensdelen naar buiten en ook de minimale focusafstand blijft gehandhaafd.

Externe focus

Bij externe focus blijft de lengte van de lens niet onaangepast indien er op een onderwerp wordt scherpgesteld. Bij het scherpstellen met dit type lens komen er lensdelen naar voren, waardoor de afstand tot het onderwerp ook aangepast wordt.

7. Afstandsregeling

Om sneller te kunnen scherpstellen hebben sommige lenzen een schakelaar waarmee het focusgebied afgebakend kan worden. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat de lens van 1.2 meter tot oneindig, of van 6 meter tot oneindig moet focussen. Met deze tweede stand kan je als fotograaf sneller focussen op onderwerpen welke verder dan 6 meter staan, omdat de lens het eerste gebied geheel overslaat.

Afstandsregeling

Afstandsregeling op een Nikon lens.

8. Schroefdraad

Vrijwel iedere lens is uitgerust met schroefdraad waardoor er filters en lensdoppen op geplaatst kunnen worden. Lensdoppen worden gebruikt om de lens af te dekken en filters worden onder andere gebruikt om het objectief te beschermen of om een bepaald kleureffect te creëren. Omdat niet iedere lens even groot is, en daarbij een afwijkende diameter van het voorste glaselement heeft, worden filters in verschillende diameters gemaakt. Onderstaande afbeelding laat zien dat deze lens een filtermaat van 77mm heeft. Wil je meer over lensfilters weten? Lees dan mijn artikel over lensfilters.

Filter

Een lens met een filtermaat van 77mm.

9. Weatherseal

Sommige lenzen hebben een weatherseal. Dit houdt in dat de lens tegen spatwater of stof kan. Lensfabrikanten realiseren dit door de lenzen rubberen afdichtingen te geven bij schakelaars en bedieningsknoppen. Daarnaast weten de fabrikanten de ruimte tussen camera en lens te minimaliseren, waardoor er geen stof of water doorheen kan. Let wel, lang niet iedere lens is weerbestendig. Daarnaast moet de camerabody ook weerbestendig zijn wil de afdichting optimaal zijn.

Spat water dichte pentax camera

Een weatersealed lens en camera van Pentax.

10. Statiefgondel

Een statiefgondel is een (metalen) ring die aan een lens wordt gemonteerd. Aan deze ring zit vervolgens een plaatje met een schroefdraad waardoor de lens op een statief gemonteerd kan worden. Hierdoor kan de fotograaf zijn camera plus lens goed uitbalanceren waardoor het gebruik een stuk eenvoudiger wordt. Een statiefgondel wordt hoofdzakelijk gebruikt voor zware (hi-end) telelenzen.

Statief gondel

Een statiefgondel.

11. Objectief merken

Er zijn diverse fabrikanten die lenzen produceren. De meest bekende zijn Canon en Nikon, maar er zijn er veel meer. In onderstaand overzicht worden een aantal lens fabrikanten kort toegelicht.

Merk:
Canon lenzen

Canon is een van de, al dan niet de, grootste camera en lenzen fabrikant van de wereld. Veel professionals maken gebruik van Canon camera's en ook Canon lenzen. De kwaliteit is hoog en als je naar de top serie kijkt (Canon's L serie), dan zijn de objectieven uitermate scherp en ook nog eens spatwaterdicht. De top serie lenzen (o.a. L serie) worden in Japan gemaakt, de goedkopere lenzen in Taiwan. Naast lenzen met een vast brandpunt, maakt Canon ook zoomlenzen.
Wil je een Canon lens kopen? Let dan goed op het type. De lenzen van Canon zijn namelijk onder te verdelen in drie groepen. Zo heeft Canon lenzen voor spiegelreflexcamera's met een cropsensor. Deze lenzen hebben de benaming EF-s. Canon lenzen met de benaming EF (zonder -s) zijn geschikt voor zowel crop-camera's als Full frame camera's (Canon camera's met een 35mm sensor). Canon objectieven met de benaming EF-m zijn geschikt voor de Canon systeemcamera's.

Bekijk de best verkochte Canon lenzen.

Wil je meer informatie over de lenzen van Canon? Lees dan mijn Canon lenzen artikel.

Nikon lenzen

Nikon is na Canon de grootste fabrikant van spiegelreflexcamera's. Maar naast camera's maakt Nikon ook heel veel objectieven in Japan (de top lenzen) en China (de goedkopere lenzen). Nikon lenzen zijn geroemd om hun scherpte en kwaliteit. Vooral onder natuurfotografen, zoals fotografen van Nation Geographic, wordt Nikon veel gebruikt. Daarnaast maakt Nikon al jaren gebruik van dezelfde aansluiting (bajonet) waardoor je zowel oude als nieuwe Nikon objectieven op je Nikon camera kan gebruiken. Mocht je dus in het bezit zijn van een Nikon camera, dan je zowel een oudere als nieuwe Nikon lens kopen.

Bekijk de best verkochte Nikon lenzen.

Hieronder vind je een filmpje van Nikon waarin Nikon uitlegt hoe hun lenzen werken en wat voor technieken erin verwerkt zijn.

Sony lenzen

Sony is nog niet zo lang als Canon en Nikon actief in de fotografie-markt. Hierdoor hebben ze ook nog niet zoveel lenzen beschikbaar. Maar doordat Sony in 2006 de fotografie tak van Konica Minolta overnam, hebben ze wel heel veel kennis en technologieën in huis gehaald. En heb je een Sony spiegelreflexcamera? Dan heb je zelfde bajonetaansluiting als de vroegere Minolta camera's. Hierdoor heb je de beschikking over veel meer lenzen dan Sony te bieden heeft, je kan namelijk oude Minolta lenzen gebruiken! Maar let op, je kan geen Minolta lens op een Sony NEX systeemcamera gebruiken. Dit is namelijk wel een andere bajonet aansluiting. Wil je een Sony lens kopen? Let dan op de volgende aanduidingen. Heb je een Sony digitale spiegelreflex? Koop een Sony lens met SAL in de type aanduiding (of kijk naar een oude Minolta lens met een a-bajonet). Heb je een Sony NEX systeemcamera? Koop een Sony lens met SEL in de aanduiding.

Bekijk de best verkochte Sony lenzen.

Tamron lenzen

Tamron is een echte objectieven specialist. Ze maken geen camera's, maar enkel lenzen voor digitale camera's. Tamron staat vooral bekend om haar zoomlenzen die een goede prijs kwaliteit verhouding hebben. Tamron is over het algemeen wat goedkoper dan Canon en Nikon lenzen, wat ideaal is als je net start met fotografie. Een mooi voorbeeld is de Tamron 18-200mm. Dit is een veel verkochte starterkit lens omdat je met deze lens niet hoeft te wisselen als je plotseling ver wilt inzoomen. Verder maakt Tamron objectieven voor speciale doeleinden. Zo zijn de Macro objectieven (60mm en 90mm) geliefd onder natuurfotografen. Maar ook super tele lenzen, zoals de Tamron 150-600mm, wordt geroemd om zijn prijs kwaliteit verhouding. Het grootste voordeel van Tamron is dat ze lenzen produceren voor o.a. Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus en Panasonic. Heb je een Canon camera? Dan kan je een Tamron lens kopen die op jouw Canon camera past.

Bekijk de best verkochte Tamron lenzen.

Sigma lenzen

Sigma is qua bedrijf goed te vergelijken met Tamron. Ze zijn specialist in het maken van objectieven, maar ze hebben ook een paar camera's die ze zelf ontwikkelen en produceren. Sigma lenzen staan erg bekend om hun hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. De kwaliteit ligt in veel gevallen hoger dan de starterslenzen waardoor Sigma objectieven geliefd zijn onder fotografen die op zoek zijn naar een upgrade van hun huidige (starters)lens. Veel verkochte lenzen zijn de Sigma 10-20mm (ideaal voor landschap fotografie) en de Sigma 50mm 1.4. Daarna is Sigma zich de laatste jaren echt aan het differentiëren door lenzen met superieure kwaliteit te produceren. Zo heeft Sigma nu lenzen in de A (Art) lijn welke in sommige gevallen zelfs de lenzen van Canon en Nikon overtreffen op het gebied van scherpte! Sigma maakt lenzen voor de diverse camera merken zoals Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus en Panasonic. Heb je bijvoorbeeld een Nikon camera? Dan kan je prima een Sigma lens kopen voor jouw Nikon camera.

Bekijk de best verkochte Sigma lenzen.

Tokina lenzen

Tokina is een wat minder bekend lenzen-merk. Ze maken, net zoals Tamron en Sigma, diverse lenzen die te gebruiken zijn op Canon, Nikon en Sony camera's. Maar waar Tamron en Sigma een breed aanbod hebben, heeft Tokina ervoor gekozen om wat minder modellen te hebben, maar wel met een hoge beeldkwaliteit. Vooral de groothoeklens en supergroothoeklenzen van Tokina staat erom bekend erg scherp te zijn. Daarnaast zijn Tokina lenzen geliefd om hun degelijke bouwkwaliteit en betaalbare prijs. Ben je dus op zoek naar een supergroothoek? Overweeg dan eens om een Tokina lens te kopen.

Bekijk de best verkochte Tokina lenzen.

Samyang lenzen

Samyang is een relatief onbekend lenzen-merk. Dat is ook niet zo gek aangezien het merk nog niet zo lang actief is. Samyang is een Koreaans merk dat zich enkel richt op objectieven zonder autofocus. Dit betekend dat je dus zelf moet scherpstellen. Daarnaast heeft Samyang geen zoomlenzen, maar enkel lenzen met een vast brandpunt. Wil je dus op je onderwerp inzoomen? Dan moet je naar voren lopen. Doordat Samyang bespaart op autofocusmotoren is de prijs een stuk lager dan vergelijkbare lenzen met autofocusmotoren. Ben je op zoek naar een scherpe lens met vast brandpunt, neem dan zeker een kijkje naar de lenzen van Samyang.

Bekijk de best verkochte Samyang lenzen.

12. Top 5 must have lenzen voor iedere Canon fotograaf

Fotografeer jij met Canon en ben je zoek naar een nieuwe lens? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande must have lenzen voor Canon fotografen. Daarnaast kan je ook eens kijken naar mijn uitgebreide artikel over Canon lenzen.

1. Canon EF 50mm f/1.8 STM

canon plastic fantstic De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een geweldige portretlens voor zowel camera's met een cropsensor als full frame camera's. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je beelden met een onscherpe achtergrond. Hierdoor kan je heel goed portretten schieten. Omdat de lens rond de €100 kost wordt hij door fotografen ookwel de ‘plastic Fantastic' genoemd. Het is dan ook een onmisbare lens voor iedere Canon fotograaf. Meer informatie

2. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

canon groothoek De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is een zeer mooie groothoek lens van Canon camera's met een cropsensor. Het bereik begint bij 10mm waardoor je met gemak grote landschappen of gebouwen vast kan leggen. Ben je dus op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens! Meer informatie

3. Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM

canon telelens De Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM is een ideale telelens voor als aanvulling op je 18-55mm of 18-135mm lens. De lens heeft een mooi bereik waardoor je met gemak onderwerpen van ver weg dichterbij kan halen. En omdat de lens over beeldstabilisatie beschikt haalt hij de ergste trillingen weg. Ben je op zoek naar een telelens voor je canon crop camera? Dan is dit je lens! Meer informatie

4. Tamron 70-300mm Macro telelens voor Canon

tamron 70-300mm lens De Tamron 70-300mm Macro telelens voor Nikon is een betaalbare en fijne telelens met macro mogelijkheden. Dankzij het bereik van 300mm kan je onderwerpen van ver weg goed dichterbij halen. En doordat de lens een klein prijsje heeft (rond de €120-140) is het een ideale telelens om je Canon cameraset mee uit te breiden. Meer informatie

5. Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II

canon telelens De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II is een Canon telelens met een flink bereik. De lens gaat van 100mm tot en met 400mm en is uitgerust met beeldstabilisatie. Hierdoor kan je met de lens vanuit de hand fotograferen en dit maakt de lens erg geliefd bij natuur- en vogel-fotografen. Ben je op zoek naar een telelens met variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II, het is een van de scherpste Canon telelenzen die je kan kopen. Meer informatie

13. Top 5 must have lenzen voor iedere Nikon fotograaf

Fotografeer jij met Nikon en ben je zoek naar een nieuwe lens? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande must have lenzen voor Nikon fotografen.

1. Nikon AF-S 35mm F/1.8G DX

nikon 35mm De Nikon AF-S 35MM F/1.8G DX is een geweldige en betaalbare portretlens voor Nikon camera's met een crop sensor. Doordat dit objectief een lichtsterkte van f/1.8 heeft kan je eenvoudig achtergronden onscherp maken en schiet je daardoor schitterende portretten. Het is een echte musthave lens voor Nikon fotografen en ben je op zoek naar mooie aanvulling op jouw kitlens? Dan is dit je objectief! Meer informatie

2. Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR

De Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR is een zogenaamde groothoeklens. Ben je op zoek naar een lens om eenvoudig landschappen en architectuur vast te leggen? Dan is de Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR jouw lens. Dankzij het ruime bereik van 10mm leg je een wijds landschap in één foto vast. Daarnaast beschikt de lens over beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen. Meer informatie.

3. Tamron 70-300mm Macro telelens voor Nikon

tamron 70-300mm lens De Tamron 70-300mm Macro telelens voor Nikon is een betaalbare en fijne telelens met macro mogelijkheden. Dankzij het bereik van 300mm kan je onderwerpen van ver weg goed dichterbij halen. En doordat de lens een klein prijsje heeft (rond de €120-140) is het een ideale telelens om je Nikon cameraset mee uit te breiden. Meer informatie

4. Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2

tamron 70-200 g2 De Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2 is een ideale telelens met een lichtsterkte van f/2.8 over het gehele bereik. Dit maakt het een ideale lens voor portret-, sport- en natuurfotografie. Qua kwaliteit doet deze lens niet onder aan het originele Nikon model, maar het scheelt je wel behoorlijk wat geld in je portemonnee. Meer informatie

5. Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED

De Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED is een telelens met een flink bereik. Zo leg je dankzij het brandpunt van 500mm met gemak vogels of andere dieren vast. Ben jij een wildlife-, natuur- of sportfotograaf en ben je op zoek naar een telelens met een flink bereik die je ook nog eens makkelijk meeneemt? Dan is de Nikon 200-500mm jouw ideale lens. Meer informatie

Afsluiting

Dit was mijn gehele basis uitleg over lenzen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben? Of ben ik iets vergeten? Laat dan hieronder een bericht achter. Verder kan ik je ook de uitleg van Coolblue en CameraNu aanraden. Hier staat veel bruikbare informatie in.

Camera lenzen kopen

Wil jij een objectief kopen? Kijk dan eens bij onderstaande winkels.

Nederlandse winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-Express.nl
Cameraland

Belgische winkels
Coolblue.be
Kamera-Express.beDé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

0 0 Stem
Aantal sterren
189 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Bea Van den Brempt
1 Maand geleden

Hallo Thijs,
ik heb zopas een Canon 2000D aangeschaft met in het pakket een EF-S 18-55 mm lens.
Mijn doel is om de natuur in te trekken en vogels te spotten (ze vooral dichterbij “te trekken”).
Is deze lens hiervoor geschikt? Of raadt u mij een andere aan?
Vriendelijke groeten
Bea

Lieke
1 Maand geleden

Dag Thijs,

Wat een geweldige adviezen! Daar kan een leek als ik echt wat mee. Ik heb de Sony A6000 systeemcamera. Ben er erg tevreden mee, want met de 16-50 kan ik mooie landschapsfoto’s maken en de 55-210 gebruik ik graag voor planten en dieren die ik van pak hem beet 2 à 3 meter afstand wil vastleggen. Nu ben ik een aantal keer op pad gegaan om vogels te spotten en fotograferen, maar ik loop er tegenaan dat m’n zoomlens niet toereikend genoeg is. Graag wil ik de vogels dichterbij kunnen halen. Welke lens adviseer je? Ik hoor het graag, aangezien een bezoekje aan de winkel nu niet mogelijk is.

Met vriendelijke groet,

Lieke

D.
1 Maand geleden

Hi Thijs,

Ik kwam je artikel tegen tijdens het zoeken naar een andere lens. Normaal gesproken zou ik langs de winkel gaan en daar het eea vragen nu leek mij dit een mooie kans. Zeker gezien je alles zo duidelijk toelicht.

Ik heb een Canon EOS 1000D, geen spannende camera. Hier heb ik een 1,8f 50mm portretlens en 18-55mm f lens bij. Nu kom ik met portretten aardig uit de voeten (ik verzorg socialmedia marketing). Waar ik benieuwd naar ben: is er nog een andere lens waardoor mijn portret fotografie nog wat scherper is en met welke lens kom ik goed uit de voeten voor interieur fotografie. Voor interieur fotografie details werkt de 1,8f lens prima gok ik.

Andere optie is natuurlijk en andere (duurdere/betere) body? Wat zou dit voor verschil maken?

Ik ben benieuwd of jij mij verder kan helpen!

Gr. Dana

Myrna van der Veen
4 Maanden geleden

Beste Thijs,

wat kan je helder teksschrijven over ingewikkelde elementen in deze techniek. Dank hiervoor!

Ik heb een vraag wat is nu precies het verschil tussen een zegge 100mm Macrolens en een gewone 100mm lens. Als ik een macrolens wil aanschaffen wat is dan het fysieke verschil met een 100mm of een 50 mm. Betekent dat ik met een 50mm dichterbij het onderwerp kom?

Ik hoor graag van je.

Groetjes,
Myrna

Hans Egelmeers
4 Maanden geleden

Hallo Thijs,

ik heb een fuijfilm systeem camera met een standaard lens.
Nu wil ik daar een macrolens bij kopen.
Mijn gedachten gaan uit van twee lenzen, de Fuijfilm XF 60 mm f2.4 macro en de Samyang 100 mm f2.8 macro.
Is de kwaliteit redelijk dezelfde, of zit er echt veel verschil.
Zie ik het verschil van 60 mm en 100 mm echt goed op de foto?

Bij voorbaad dank.
Hans.

8 Maanden geleden

Thijs,

Ik zie dat ik jou grote deskundigheid kan toedichten op gebied van fotografie en camera’s en toebehoren.
Ik heb een probleempje met mijn Canon EIS1300D camera.
Ik heb de lens verwisseld voor een Tamron lens ivm het te fotograferen object. Helaas krijg ik de lens niet meer verwijderd. Zou jij een oplossing weten. Ik ben zeer benieuwd. Zie je reactie met belangstelling tegemoet.

Gertjan van Harten
10 Maanden geleden

Hoi Thijs,

Mooi stuk! Verhelderen ook. Ik kwam op je site omdat ik mij wat afvraag bij de Canon EF en EF-S lenzen. De EF-S lenzen zijn speciaal gemaakt voor de 1.6 crop DSLR’s. Betekend dat dan ook dat de brandpunts afstand die op de lens staat klopt, en je deze dus niet x 1.6 hoeft te doen om de juiste te krijgen zoals je wel doet met de EF lenzen op een 1.6 crop DSLR?
Een andere vraag, welke allround lens zou je aanbevelen voor een Canon 1.6 crop DSLR? Ik denk aan 2, nl de 17-85mm of de 18-35mm? Ik denk dat het bereik van de 18-200mm wat te lang is als je kwaliteit wilt. Heb in het verleden wat ervaringen opgedaan met Tamron, die was echt beroerd, en een 18-200 Sigma. Die was op zich OK maar zwaar.

Ik ben benieuwd naar je reactie! Alvast bedankt!

Sarah
10 Maanden geleden

Dag Thijs,

Eerst en vooral mijn complimenten voor jouw website en jouw zeer duidelijke uitleg! Ik ben zelf nog duidelijk een amateur/hobbyfotograaf die steeds met action camera’s en compactcamera’s bezig is geweest! De laatste weken / maanden kriebelt het wel om mijn eerste spiegelreflexcamera aan te schaffen. Ik heb al heel veel informatie en cursussen online gelezen. Maar toch denk ik dat ik wel best een cursus ga volgen om alles wat beter in de praktijk te brengen.
Ik maak vooral heel veel foto’s van dieren (klein en groot), landschappen (natuur) en portretfoto’s. Mijn hart ligt in Canada en in de V.S. Ik heb al heel veel nationale parken daar bezocht en heb daar echt mijn hart verloren, zeker als natuurliefhebber en hobbyfotograaf naar wildlife toe.

Nu je zo een beetje mijn interesse weet, ik overweeg om me de Nikon d7500 aan te schaffen.

Ik vroeg me af of jij me kan helpen of het aan te raden is om minstens 2 tot 3 aparte lenzen (bv. Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX en Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR en Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G of Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro Nikon F-mount) hiervoor aan te schaffen of toch 1 lens zoals bv Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR als je weet wat ik vooral schiet?

Ik denk dat zo’n telelens type
Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED om te beginnen niet zo gemakkelijk is of ben ik hierin fout?

Alvast heel erg bedankt voor de hulp. Groetjes, Sarah

Jan
10 Maanden geleden

Hallo Thijs,
Wat ik mij afvraag over zoomlenzen en diafragma’s: wat is de reden dat bepaalde zoomlenzen hun kleinste diafragma getal niet behouden? Bij mijn zoomlens van 14-150mm hoort een F bereik van 4-5,6. Bij 14mm is de diafragma diameter dus 14/4=3,5mm. Bij 150mm is dat 150/5,6=26mm. Als het diafragma open kan staan tot een diameter van 26mm waarom kan dat dan niet bij 14mm? In dat geval zou de diafragma diameter 14/26=0,5 zijn. Hoogst ongebruikelijk maar waarom kan dit niet?
Groeten, Jan

Bart
10 Maanden geleden

Beste Thijs,
Sinds 2011 gebruik ik een Canon EOS 500D. In het begin de Sigma 16-200 gebruikt. Ik ging op reis en wilde niet van objectief te hoeven wisselen. Jammergenoeg ging dit objectief kapot, stabilisator, net buiten de garantieperiode. Daarna de Tamron 18-270 aangeschaft. Helaas, deze is sinds vorigjaar ook niet meer 100%. De AF werkt meer niet dan wel. Ik baal dus enorm. Nu ben ik een beetje aan het oriënteren, maar krijg hierbij het gevoel dat het vaak ook een commercieel praatje is van de verkoper. Ik krijg nu, door meerdere verkooppunten het advies om voor 2 objectieven te gaan, kwalitatief beter ook. Ze raden me aan om de Canon 18-135IS icm de Canon 70-300IS aan te schaffen. Deel jij dit advies, of heb jij een ander advies? Ik maak graag foto’s van zonsopkomst, zonsondergang, luchten, landschappen en dieren(groot en klein). Ik ben een echte amateur, maar wil mezelf graag verbeteren door te proberen en te experimenteren.
Ik verneem graag van je.

Groet,
Bart

Bart
Antwoord op  Thijs Schouten
8 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Na wat denktijd ben ik overgestapt naar nieuw materiaal. Ik heb nu een Nikon D5600 met een 18-55 icm een 70-300 objectief.

Groet,
Bart

Lieke
1 Jaar geleden

Beste Thijs,
Wellicht kun je me op weg helpen met de volgende vraag? Hierdoor belandde ik op jouw handige blog 😉
Sinds een aantal jaar heb ik een canon EOS1300d spiegelreflex met standaard kitlens EFS 18-55mm. Vanaf het begin krijg ik hier nooit scherpe foto’s mee, ondanks naar mijn idee de juiste instellingen. Wanneer ik de foto’s op 100% bekijk, is de foto zeker niet haarscherp te noemen. Krijg dus sterk het idee dat het aan de lens of camera ligt ipv aan mijn skills. Ben hier al mee terug naar de winkel geweest, maar ze vermoedden dat het aan instelling van de scherpstelpunten lag, deze heb ik echter op een punt ingesteld om zelf te kunnen herkaderen, dus kan het naar mijn mening niet aan liggen.

Heb jij ervaring met deze standaard lens en evt. problemen met scherpte? En evt. een alternatief voor een betaalbare allround lens die wel voldoende scherpte bereikt?

Groet,

Lieke

Eric
1 Jaar geleden

Ik heb een probleem nu weet ik niet of het aan de lens ligt. Ik heb een oude Minolta lens van 50 mm 1.8 deze kan ik direct zetten op de sony A58. Nu het probleem is dat het niet goed meet en de foto’s te licht worden. Ik dacht nog dat het aan de instellen lag. Maar toen heb ik een nieuwe type SAM sony er op gezet van 35mm 1.8 en die foto’s waren wel goed belicht. Wat gaat er fout?? Het is een APC sensor.

Lany Wacanno
1 Jaar geleden

Beste Thijs, ik wil mijn eerdere vraag over de zoomlens 18-200 toelichten. Ik heb een Nikon D5600.
Wat biedt een Sigma18-200 Contemporary meer dan een ‘gewone’ Sigma 18-200 of een Tamron?
Is een 2e hands een optie? Welke dan?

Alvast bedankt

Lany Wacanno

Anja kieboom
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Hoi, ik ben op zoek naar een 18-200 lens van Nikon maar dan met een diafragma van 2.8.
Bestaan die lenzen wel? Ik zie alleen maar diafragma’s van 3.5 en hoger.

Lany Wacanno
1 Jaar geleden

Goedenavond Thijs, ik wil graag een Zoom 18-200. Ik heb mijn oog laten vallen op Sigma Contemporary.
Kun jij mij een alternatief geven in dezelfde prijsklasse?

Alvast bedankt

Lany Wacanno

Jean-Pierre Onsia
1 Jaar geleden

Hoi Thijs

Ik heb momenteel de canon 70-200-4ff IS USMII lens en ik wil mijn 60D camera nu gaan vervangen. Ik twijfel tussen een canon 90D en een 70-200-2.8 IS USMIII lens of een canon 5D mark IV maar dan zonder 2.8 lens . Wat is volgens U de beste optie. Ik fotografeer hondensport en fantasy evenementen. De 90D is sneller maar de 5D markIV kan hoger gaan met ISO. Hopelijk kan u mij wat advies geven. Alvast mijn dank
Groeten Jean-Pierre

Marco Lucas
1 Jaar geleden

Hoi Thijs,

Wat een goede website voor fotografie !

Even een opmerking over de (chinese) lenzen van 7artisans.
Deze hebben géén autofocus, maar ik vind het geweldig!
Oké, ik fotografeer vnl. landschappen en macro enz. Allemaal zaken
waar snelheid niet van belang is.

Maar wat ik zo leuk vind aan objectieven zonder autofocus; je bent véél meer betrokken bij
het maken van de foto. Het leert je beter kijken, het dwingt je te verdiepen in scherpte-diepte.
En ze zijn zeer redelijk in prijs en heel scherp en niet onbelangrijk: je krijgt veel meer licht voor je geld.
D.w.z. de lichtsterkte (vaak 1.8 of 2.8) dus je kunt met veel lagere ISO-waarden toe. Dus minder ruis en
meer scherpte.

Dus als snelheid geen vereiste is, overweeg lenzen zonder autofocus. Het maakt fotograferen echt leuker !

Groet, Marco

Iris
1 Jaar geleden

Hoi Thijs, Wat een fijn stuk heb je geschreven. Maakt toch weer wat dingen duidelijk. Ik heb zelf sinds augustus een Sony A6000 met een 16-50 kitlens. Nu fotografeer ik graag landschappen (strand, zonsondergangen), (oude) gebouwen, natuur, maar ook in de stad en vind ik een portret soms wel leuk (als ik slachtoffers kan vinden;) ). In oktober ga ik naar de VS en dan wil ik heel graag een sterrenhemel fotograferen. De kitlens is behoorlijk goed en ben best tevreden over de foto’s, maar ergens kriebelt het dat ik wel wat meer wil gaan doen. Ik ben echt een amateur, dus heb het kennissen (waaronder ook professionele fotografen) gevraagd en die riepen meteen ‘snel een 50mm kopen!’ Ik ben, na het lezen van jouw stuk, benieuwd wat jouw ervaring is met deze lens?
En daarbij, wat zijn jouw ervaringen met de wat minder bekende (althans voor mij) merken als 7artisan en meike? Het prijsverschil tussen deze en een sony lens voor een e-mount is namelijk echt aanzienlijk.

Ben benieuwd!

1 Jaar geleden

Hoi Thijs,

Mooie uitleg maar ik heb nog 1 vraag, ik hoop dat je hem nog kan andwoorden want het is al een tijdje geleden dat je dit geschreven hebt.

Vraag: Ik ben 15 jaar oud en begin het fotograferen te ontdekken. Iedereen zecht dat ik talent heb en dat il later heel goed kan worden. Ik gebruik een nikon d5600 en mijn moeder was vroeger fotograaf dus had ze nog wel wat nikon lensen over die zij nooit meer gebruikte. Heel mooi natuurlijk maar deze zijn allemaak zo oud dat de auto focus niet meer werkt. Dit is zonde want er zit zelfs een 70-300mm lens, een 50mm portret lens en een groothoek lens tussen.

Is er op de één of andere manier een kans dat ik de auto focus weer kan laten werken? Misschien met een adaptertje?

Groet,
Tomas

Jeffrey Kensenhuis
2 Jaren geleden

Wat een duidelijke uitleg! mijn complimenten ervoor!

Samen met een groepje mensen gaan wij vanaf volgend jaar films maken en een camcorder met verwisselbare objectieven is toch iets waar wij mee willen gaan werken.

Esther
2 Jaren geleden

Beste Thijs,

Ik heb jaren lang een canon spiegelreflex camera gehad en op vakantie gesleept met een grote tas met lenzen. Een jaar of 3 geleden was ik er even klaar mee en heb ik alles verkocht en een goede compactcamera gekocht. Nu begon het toch weer te kriebelen en heb ik na veel info te hebben opgezocht gekozen voor een systeem camera. Volgend voorjaar gaan we naar Vietnam en ik wilde een handzame camera die toch wat meer in zijn mars had dan mijn compactcamera. Mijn keus is gevallen op de Canon eos m100. Ik heb alleeen de body gekocht. Nu mijn vraag. Ik wil graag met één lens op vakantie welk bereik kan ik het beste kiezen? Mijn eeste gedachte was de Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM. Maar ik twijfel of deze lens ook geschikt is als standaard lens.

Gr Esther

Karin Stronkhorst
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,
Allereerst hartelijk dank voor al je informatie en uitleg. In de analoge tijd heb ik veel gefotografeerd, ook zelf ontwikkeld enzo, maar met de komst van de digitale fotografie was ik afgehaakt. De afgelopen jaren heb ik het weer opgepakt en nu loop ik tegen het volgende aan. Ik heb een Canon EOS200D gekocht en vind eigenlijk de afbeeldingen niet echt scherp. Nou las ik in je info dat de vaste brandpunt lenzen scherper zijn en herinner ik me dat ik vroeger inderdaad ook alleen vaste brandpunt lenzen had. Mijn vraag is als ik nu een paar nieuwe lenzen koop kan de EOS200D dan inderdaad betere foto’s maken of moet ik dan toch naar een hogere kwaliteit camera?
Hartelijk dank, Karin

Anja
2 Jaren geleden

Hallo Thijs, Ben sinds een aantal maanden bezit met een spiegelreflexcamera…voorheen een Sony cybershot met 30 optische zoom…nu een Nikon met een lens van 18-140 en sinds kort een 18-300… t.o.v. van elkaar is er wel verschil, maar had verwacht dat de 300 mm tig keer dichterbij zou halen dan die van 140….. Ligt dat aan de lenzen of aan de camera? Of toch aan mij? heb ook het idee dat de objectievensimulator veel meer inzoomt op die mm dan mijn lenzen.. Zie je reactie graag tegemoet. Bij voorbaat dank!

Jack van Iersel
2 Jaren geleden

Na al veel van je gelezen te hebben over het diafragma, blijf ik toch nog met ‘n vraag zitten. Het volgende: mijn camera-body NIKON D5100 heeft een diafragma van F3,5 tot F22. Mijn groothoeklens heeft een diafragma van F3,5. Mijn vraag nu is, of het zin heeft om het diafragma van de camera-body bijvoorbeeld op F11 of F18 te zetten?? Dit zit er uiteindelijk niet voor niets op denk ik dan. Dit is voor mij een enigzins onduidelijke materie.

Pieter Bogaard
3 Jaren geleden

Fijn toch dat iemand de moeite neemt redelijk complexe materie lekker duidelijk en glashelder (!!) uit te leggen.
Ik ben een absolute beginner, en ben eerst via internet eens aan het inlezen om een beetje thuis te raken in het oerwoud aan begrippen enz.

Daarnaast zoek ik een instap-spiegelreflex (of soortgelijk) waarmee ik een jaar of 3 vooruit kan.
Eigenlijk lijkt mij een beestje van 10 jaar oud al prima voor de eerste jaren.
Voorlopig geen camera nodig “alles kan”, snel is, veel Mp’s heeft etc….. de zwakste schakel ben ik voorlopig nog zelf.

Heb nu 2 opties lopen voor 2e-handsjes; Olympus H420 met twee lenzen, of idem Pentax K-M.
In beide gevallen ben ik voor ca. 150 euro klaar, dat lijkt me heel comfortabel om alvast mee te kunnen beginnen.
Kun jij daar nog iets zinnigs over zeggen??

De keuze aan toestellen is zo overweldigend groot dat de kunst vooràl is me niet gek te laten maken….

Pieter Bogaard
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Jaren geleden

ja duidelijk, dank je wel.

Robert-Jan
3 Jaren geleden

Leuk artikel, zit zelf niet in de fotografie wereld maar in de wereld van beveiligings camera’s maar er zitten best wel wat overeenkomsten tussen de lenzen die worden gebruikt voor fotocamera’s en beveiligingscamera’s. Mijn vrouw is wel een fervent hobby fotograaf, zal haar even het artikeltje laten lezen 🙂

Nicky
3 Jaren geleden

Hey Thijs,

Ik ben op zoek naar een groothoeklens voor mijn Fujifilm x-m1 camera. Ik ben al enige tijd bezig me te verdiepen in nacht/astro fotografie. Nu ben ik laatst op Texel geweest en had ik eindelijk de kans om de melkweg te fotograferen. Dat was natuurlijk super geweldig! En voor de eerste keer vond ik ook wel, al zeg ik het zelf, dat het erg mooie foto’s zijn geworden. Maar natuurlijk… Na de eerste euforie ga je natuurlijk toch kijken hoe het nog mooier en nog beter kan. Nu las ik dat ik daarvoor het beste een groothoeklens kan gebruiken. Maar welke kan ik beter gebruiken??
De: Fujifilm XF 35mm f/1.4 R 489 euro
De:Fujifilm XF 23mm f/1.4 R 783 euro
De: Meike MK-12mm F2.8 Fujifilm X objectief 269 euro

Kwa prijs en brandpunts afstand ben ik over de Meike wel te spreken, maar dit is een manual focus lens.
Over de diafragma ben ik over de fujifilm te spreken, dit zijn autofocus lenzen.

Nu zijn mijn vragen welke ik het beste kan nemen voor nacht/astro fotografie?
Zijn manual focus lenzen moeilijk in te stellen?
Is er veel verschil in de brandpuntsafstanden tussen de 3 lenzen? Is er veel verschil te zien in resultaat?
Is er veel verschil in diafragma? Is er veel verschil te zien in het resultaat?
Welke van de 3 is de beste optie?
Op technische dingen kan ik helaas niet altijd de nodige info vinden.

Je merkt misschien al dat ik geen pro fotograaf ben haha. Ik ben ook meer een autodidact. Ik vind het heerlijk om alles zelf uit te zoeken en mijn eigen “regeltjes” te verzinnen in fotografie. Wat een docent fotografie niet goed keurt aan compositie, vind ik in sommige situaties juist prachtig, etc. Zulke dingen.

Ik hoop dat je mij hier mee een beetje wegwijs kunt helpen?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Nicky

Nicky Bohn
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Jaren geleden

Hey Thijs,

Bedankt voor je reactie. Heel duidelijke uitleg. Ik heb foto’s op instagram staan. Je kunt me vinden onder de naam Bohnapart.

Nu is het aan mij om voor mezelf duidelijk te maken wat ik allemaal wil met een groothoeklens. Wil ik het alleen bij nachtfotografie gebruiken of het ook in landschapsfotografie gebruiken. Dat doe ik namelijk ook erg graag, zoals bij Landschaftspark Duisburg. Hiervan kun je ook foto’s vinden op mijn instagram. Ik ben benieuwd naar jouw mening en of je nog wat tips hebt over mijn foto’s. Er komen binnenkort ook nog avond/nachtfoto’s bij van Enchanted Gardens, Kasteeltuinen Arcen bij.

Maar even terug on-topic. Al met al wordt het dus sparen voor mij :P.

Ik fotografeer met een Fujifilm x-m1 Systeemcamera.

Nicky
Antwoord op  Nicky Bohn
3 Jaren geleden

Sorry ik las sommige delen niet goed. Nu fotografeer ik gewoon met een standaard lens wat bij de camera zit 16-50mm

Vriendelijke groeten,

Nicky

marcel beeckelaers
3 Jaren geleden

Hallo Thijs ,

Deze tekst die U me stuurde : ” Kan het zijn dat de camera in de M-stand staat? Misschien zorgen namelijk je instellingen voor overbelichte foto’s! In de geval zou ik hem eens in de A stand zetten ” ?

Dit had ik graag willen begrijpen ik weet helemaal niet waar ik op mijn Nikon D300 dat heb staan ? heb ik de gebruikshandleiding proberen terug te vinden zonder echt resultaat ?
Heb wel betere belichting nu ondertussen , toch wou ik weten wat die M & A stand betekenen op Nikon !
Dank voor je geduld ,
Marcel Beeckelaers

marcel beeckelaers
3 Jaren geleden

Hello Thijs ,

Ik begrijp niet wat U bedoeld in U laatste reactie ? namelijk ” Kan het zijn dat de camera in de M-stand staat? Misschien zorgen namelijk je instellingen voor overbelichte foto’s! In de geval zou ik hem eens in de A stand zetten ” ?

U vroeg me welke lenzen ik gebruikte op mijn D300 het zijn DX lenzen dus die geven niet het goede resultaat op de D850 dat is zeer duidelijk !
In het geval ik kies voor de D850 welke lenzen zou ik dan best daarbij nieuw kopen als U weet welke ik nu gebruik op de D300 ?
Dank voor U antwoord ,

Marcel

marcel beeckelaers
3 Jaren geleden

Hello Thijs ,

Ik ben voor het moment een aantal maanden in California , de 2 belangrijkste lensen die ik nu mee hebt zijn :
nikor AF-S micro 105mm1:2.8G ED
nikor AF-S18-200mm 1:3.5-5.6G ED deze gebruik ik het meest maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik in de knoei zit een beetje , na maanden niets kunnen doen met men camera , ben ik de laatste dagen vrij en op stap maar men foto’s zijn wat over belicht ik heb dit aan een beroeps fotograaf voor 2 dagen uitgeleend en sinds toen is dat probleem er , ik vroeg hem uitdrukkelijk zet mijn toestel zoals je het kreeg ? blijkbaar niet , ik kom er niet uit met het kleine instructie boekje van de D300 lukt het me niet om dat op te lossen ben maar een amateur niet meer , maar wil wel kwaliteit schieten !

marcel beeckelaers
3 Jaren geleden

Geachte Thijs Schouten ,

Heb sinds een paar dagen jou site ontdekt bij toeval , heb me ook aangemeld voor de nieuwsbrief , maar heb een persoonlijke vraag ?
Wat is jouw mening over de Nikon D 850 aub ? werk nu 9 jaar met een D 300 met extra batterij grip met bepaalde beperkingen natuurlijk een oude body zegt men dan , wil die vervangen maar kom er niet uit een D500 ? of D750 een D810 en nu de D850 ? wil men lenzen behouden doe meestal bloemen en planten vooral detail opnames !ik reis tamelijk veel met de moto door Europa , wil ook kunnen video maken dat is door een onvoorziene omstandigheid in men leven gekomen dat is onmogelijk met mijn D300 gebruik mijn iPhone 6s nu , niet echt handig als extra toestel .
Ook de grote van de kaart is beperkt tot max. 8GB !!
Ben 50 jaar Nikon gebruiker , heel even door omstandigheden moeten werken met een ander toestel doordat de info van Nikon support in België op dat ogenblik meer dan te wensen overliet en me van het kastje naar de muur stuurde hetzelfde gebeurde met SanDisk ze schoven het naar elkaar door , dit terzijde
Hoop op een visie wat ik best kan doen !
Vriendelijke groeten van een nieuwe lezer !
Marcel Beeckelaers

Monique
3 Jaren geleden

Hoi
Ik heb met interesse de informatie gelezen. Dank voor de heldere uitleg. Ik lees dat het beste is om een keuze te maken wat je wilt fotograferen.
Ik heb een brede interesse en fotografeer zowel mensen en dieren (meestal in natuurlijke omgeving), landschappen en straatbeeld.
Scherpte/ diepte (en bv vaag achtergrond) vind ik belangrijk, scherpe foto’s bij beweging en vanuit aparte hoeken fotograferen vind ik belangrijk. Ook heb ik vaak te maken met wat donkere omgeving als ik bij mensen thuis fotografeer. Ook maak ik graag foto’s van zonsondergangen.

Ik heb twee vragen en ik hoop dat je mij kunt helpen:

Ik ben op zoek naar een systeemcamera en heb al de keuze voor Sony gemaakt. De 7Rii of 7ii. Voorkeur gaat uit naar 7Rii echter die neemt door hoge MP nogal veel ruimte in op de geheugenkaart. De A9 is mijn favoriet, maar die is nogal duur.

Qua lens kom ik er niet uit. Welke lens kan ik nu het beste aanschaffen? Of is het beter dat ik 2 type lenzen aanschaf en welke zijn dan geschikt?

Ik ben benieuwd naar je advies.
Groeten Monique

Monique
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,
Enorm bedankt voor je advies. Ik ga de vergelijking tussen de twee camera’s goed bekijken. Ook ga ik eens even heerlijk graven in de informatie over de lenzen die je voorstelt. Moet vast lukken om een keuze te maken.

Er popt wel een vraag bij mij op. Kun je bij de 7rii ook de megapixels handmatig instellen? Dus als je weet dat je van een bepaald object geen grote afdruk hoeft te maken, dat je dan minder megapixel instelt zodat het bestand niet zo groot is?

Groeten Monique

Ciska Heins
3 Jaren geleden

Dag Thijs,

Ik heb een vraag voor je. Ik heb een Nikon D50 body, met daarbij een kitlens van Nikon, een nikkor 18-55mm, een primelens, de nikkor 50mm 1:1.8 D en een telelens van Tamron 70mm-300mm 1: 4-5.6. De D50 body is al redelijk oud, zo’n 12 jaar, en ik zou dus graag een wat nieuwere body willen aanschaffen. Nu is de scherpstelmotor in de body ingebouwd, waardoor ik dus geen objectieven heb met een ingebouwde scherpstelmotor. Dit beperkt mij enigszins bij het aanschaffen van een andere body, omdat bij de instapmodellen van Nikon de scherpstelmotor niet ingebouwd is. Nu kan ik van een collega eventueel een Canon Eos D70 body overnemen. Is het eigenlijk mogelijk om de objectieven die ik heb daarop te gebruiken met een soort adapter en wat betekent dit eventueel voor het scherpstellen en andere aanverwante zaken?

groet Ciska

Ralf Thijssen
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Ik heb je portfolio gezien, nice! 🙂

Ik moet je wel zeggen er is een wereld van lenzen voor me open gegaan, pffff…
Inderdaad een prima lens Canon EF 300mm f/4.0L IS USM en evt. voor een occasion goed betaalbaar.

Ik heb de voor/nadelen van een prime lens afgezet tegen de wensen van mijn doeleinde en moet zeggen kom aardig in de buurt.

Is deze canon lens niet verouderd en ingehaald door nieuwe technologie, ik lees ervaringen en reviews uit 2004 🙂 Over het laatste jaar kan ik geen reviews meer terugvinden en vind het hierdoor moeilijk beoordelen.

Ben benieuwd naar jou ervaringen over deze lens.

Groet Ralf

Ralf Thijssen
3 Jaren geleden

Dag Thijs,

Voor te beginnen een leuke en leerzame site!

Na een klein jaartje vogelfotografie met mijn Sony cybershot DSC h300 ben ik toe aan de volgende stap (na de zomer). Het doel is en blijft vogelfotografie en wil eindelijk eens beginnen met het “echte werk”. Ik wandel veel en schiet luchtraak wat ik voor de lens krijg, maar kan ook rustig blijven zitten in een vogelkijkhut. Ik merk dat ik qua bereik flink te kort kom en wil overstappen op de spiegelreflex camera met telelens. Echter wordt je overspoeld met body’s en lenzen dat ik het allemaal niet meer kan overzien.

Tevens niet onbelangrijk een tweede (kit)lens voor vakantiefoto’s (landschap/portret).

Gevoelsmatig als ik om mij heen kijk bij andere vogelaars wordt er veel gebruik gemaakt van de body Canon Eos 7d markii. Maar als ik op jou site kijk volstaat de Canon eos 70/80d ook prima. Ik wil Nikon ook zeker niet uitsluiten.

Heb je tips voor een totaalpaket? Buget 2000/2500 euro.

Samengevat;

Ik heb nodig een body, telelens + kitlens + geheugenkaart.

Snelheid, kwaliteit, autofocus, (ingebouwde) zonnenkap, beeldstabilisatie, beschermfilter, bovendien niet te zwaar omdat ik ook graag mobiel wil blijven,

Rugzak en statief.

Groeten Ralf Thijssen.

Ralf Thijssen
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Jaren geleden

Bedankt voor je reactie!

Ik heb voor te beginnen beide body’s (canon, nikon) doorgenomen en na het lezen van vele reviews spreekt mij de Canon 80d zeer zeker aan, dus dat is prima zover.
Tamron 150-600, na het lezen van vele reviews twijfel ik of deze wel bij me past, gewicht speelt parte aangezien ik graag wandel en dus ook uit de hand foto’s maak maar vanuit een vogelkijkhut met vast punt of rijstzak gaat dit waarschijnlijk geweldig zijn. Heb ik dit max bereik wel nodig voor een beginner en blijft de kwaliteit/scherpte bij max bereik goed? Uiteraard geen ervaring en wat levert bv een 300 of 400/500 mm lens?

Heb je nog meerdere opties kwalitatief/scherpte met minder bereik afgestemd op de canon 80d of mischien toch de keuze maken tamron 150-600. Qua prijs zit de tamron goed, daar zal het niet aan liggen. Moeilijk keuze maken voor een beginnend fotograaf en wil zeker niet te kort komen 🙂

Nog te veel twijfels wat betreft lens.

Groeten Ralf

Ralf Thijssen
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Nu een aantal maanden verder, nog ruim 1 maand voor de aanschaf van mijn nieuwe set. Veel reviews gelezen van diverse body’s en lenzen, zeker allemaal de moeite waard. Toch is mij één review in het achterhoofd blijven hangen en dat is jou productreview van de Tamron 150-600 g2.

Kortom mijn keuze (tot zo ver): Canon 80d + Tamron 150-600 g2.
Qua budget zit ik bijna aan mijn max. en er nog een statief (mogelijk de Benro travel angel) moet komen zal ik ergens op moeten beknibbelen, hierdoor laat ik de kitlens vervallen en een wat goedkopere rugzak aanschaffen.

Aatal vraagjes;

1. Hoe denk jij over de combi 80d + tamron 150-600 g2?
2. Beschermfilter, veel over gelezen. Wil mijn lens beschermen, dit is ook de reden waarom ik het evt. zou doen. Van de andere kant, waarom een goedkoop filter plaatsen voor een dure lens. Hoe denk jij er over?
3. Toch nog even over het statief, goede keuze de travel angel?
4. Ik zoek nog een draagriem om tijdens het wandelen het gewicht te verdelen.

Ik kan mijn geld maar 1x uitgeven dus het moet allemaal kloppen.

Hoop er veel mooie foto’s mee te maken en wil gaan zeker gaan oefenen om vogels in vlucht vast te leggen.

Bedankt zover!

Ralf Thijssen
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Jaren geleden

Hallo Thijs, maandag over 2 weken ligt mijn nieuwe camera klaar. 80d met tamron 150 600 g2. Echter de benro travel angel hebben ze daar niet in de winkel, kan wel besteld worden om vrijblijvend te testen. Zijn er nog andere statieven in die prijsklasse die bij jou gelijkwaardig over komen en waar ik mee kan vergelijken, anders bel ik of ze travelangel bestellen. Uiteraard wil ik mijn set over 2 weken compleet hebben. Ook voor de draagriem heb ik nog geen keus kunnen maken, black rapit breathe hebben ze daar niet voor te testen (wel iets van carryspeed pro mark3). Kort samengevat, voldoet de travelangel met een gewicht van 3kg, is deze stabiel genoeg? Bedankt alvast voor je antwoord, ben nog wat onzeker met de aanschaf. Het plaatje moet kloppen. Ook nog twijfels over het gewicht aan de draagriem, ook hier is alle info over welkom. Gr Ralf

Manouk
3 Jaren geleden

Heel erg bedankt! Je hebt me zeker verder geholpen in mijn keuze (:

Manouk
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Ik kwam per toeval op je site terecht, maar de informatie is allemaal erg behulpzaam en duidelijk! Aangezien ik hier veel reacties zie voor adviezen van jou, dacht ik laat ik het ook eens proberen. Ik heb namelijk de Canon EOS 1200D, met standaard lens. Deze bevalt me (voor het bedrag wat ik er voor heb betaald) erg goed. Maar ik zou graag verder willen inzoomen, zonder dat ik dan constant van lens moet verwisselen. Nu zat ik zelf te kijken naar lenzen van 18-200 mm. Ik zat zelf te kijken naar de: Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM Canon , Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM C Canon en de Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS . Welke van deze 3 zou jij aanraden? Of heb je nog andere suggesties? (Ik ben alleen wel een student en mijn budget is niet zo groot…)

Alvast heel erg bedankt!

Groetjes,

Manouk.

Kathleen
3 Jaren geleden

Beste Thijs,
Leuke site!
Ik ben al een tijdje op zoek naar het antwoord op onderstaande vraag.
Misschien kan jij me helpen.
Je zegt dat lenzen met een vast brandpunt hun diafragma behouden.
Ik heb een Tamron Macro 90 mm F2.8.
Het lukt me niet om die 2.8 te houden.
In sommige omstandigheden gaat het diafragma omhoog.
Heb je enig idee hoe dit komt?
Ik dacht dat die in om het even welke omstandigheden 2.8 zou houden.
Probeerde het al om 2 verschillende body’s.

Groeten

Kathleen

Sjoerd
4 Jaren geleden

Ha Thijs,
complimenten voor je site en hoe je mensen helpt. leuk om te lezen!
ik heb ook een vraag… na een inbraak heb ik onlangs een Canon EOS 700D gekocht met de sigma 18-200 3.5:6.3 lens. bevalt goed. ben er fijn mee aan het fotograferen maar… ik zou graag ook een lens hebben waarbij ik binnen ook met minder licht gewoon kan blijven fotograferen (zonder flits of zonder in de instellingen te forceren).
welke lichtgevoelige lens voor de eos700 komt als eerste bij jou op in aanvulling op mijn sigma zoomlens?
BvD voor het delen van je gedachtes
Sjoerd

Momo
4 Jaren geleden

Hallo,
Als je klein budget hebt, kijk dan vooral op marktplaats, veel goede lenzen, voor lage prijzen. De sigma 17-50 f/2.8 is inderdaad een hele goede. Zelf gebruik ik altijd de tamron 18-270 f/3.5 – f/40 deze vind ik heel fijn omdat je niet steeds van lens hoeft te verwisselen. Je kan in principe alles fotograferen met een 18 – 270 lens. Je kan dan (mocht je dat willen) de 70 – 300mm lens verkopen, zodat je alles kan fotograferen met een lens, en niet het risico loopt dat die uit je tas rolt, of dat je een moment mist omdat toevallig de verkeerde lens op je camera zit. Hopelijk heb je iets aan mijn lens ervaring.
Succes nog met het zoeken naar een lens!

janet
4 Jaren geleden

Hallo,

Ik heb een Nikon d3300. Heb een nikon lens 70-300mm en had een kit lens nikon 18-55mm.
Helaas is de kit lens waarschijnlijk uit mijn tas gerold op t strand of ergens anders..Ik kan m tot mijn verbazing nergens vinden.
Mijn vraag is welke lens kan ik het beste aanschaffen. Heb een klein budget. Zat te denken aan of een tweedehands kitlens of de 2de hands af-s 35mm of yongnuo 55mm .
Ik fotografeer vaak de natuur dichtbij maar ook ver weg en mijn hond. wat is de beste aanvulling bij mijn zoomlens.

helma1467@gmail.com
4 Jaren geleden

Beste Thijs,

Allereerst heb ik met veel plezier al een aantal verhalen van je gelezen.
Erg handig al die info.
ik heb net een Nikon d3200 gekocht en zou daar graag een lens bij willen kopen die het beeld dichterbij haalt.
Ben echt een beginneling dus moet nog veel uitzoeken.
Ik zou graag met name natuur foto’s willen maken. Maar ook tevens foto’s van mijn kinderen en kleinkinderen.
Zomers ga ik altijd naar Oostenrijk zo ook dit jaar. En zou dus ook graag mooie berg foto’s willen maken.
In maart ga ik workshop volgen waarmee je leert omgaan met je camera.
Voor die tijd wil ik graag dus een extra lens aanschaffen.

Ik kom uit Emmen, en ga dus oefenen in het wildlands park. Maar ook zeker in de natuur zelf.
Het moet wel een betaalbare lens zijn. Ik lees dus dat de tamron ook een goede lens is.
Maar je waar moet ik op letten met al die cijfers en zo.
Ga zeker nog meer van jouw lezen en hopelijk veel info hieruit halen.

Alvast bedankt voor een reactie,

Groetjes Helma

Meranda
4 Jaren geleden

Bedankt voor de nuttige info hier! Ik, als ‘leek’, begin zo een beetje te begrijpen hoe het zit. Ik heb wel een vraagje. Ik heb een canon eos600D en ben op zoek naar een geschikte lens. Ik fotografeer met name honden en kinderen. Niet heel ver weg maar ook niet dichtbij…. Zou fijn zijn als ik de lens ook binnenshuis (bijv grote kamer) zou kunnen gebruiken. Heb je een goede tip voor me? Alvast bedankt

Van Wilderode Jan
4 Jaren geleden

BesteThijs,

Ik ben een beginneling en heb mij een nikon D3300 aangekocht, nu zou ik mij een betere lens willen aanschaffen maar weet niet goed dewelke.
wat ik graag trek is Urban-Landschappen-Mensen kan jij me verder helpen ?

Met vriendelijke groeten

Jan Van Wilderode
Antwoord op  Thijs Schouten
4 Jaren geleden

Bedankt Thijs voor de raad hier kan ik mee verder 🙂

Van Wilderode Jan
4 Jaren geleden

Beste Thijs,
Ik ben een beginneling en heb mij een nikon D3300 aangeschaft, maar wil een andere betere lens aanschaffen.
wat ik graag doe is urban maar ook landschappen en foto’s van mensen.
Wat zou jij me aanraden ?

Met vriendelijke groeten Jan

Astrid
4 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Ik heb een nikon5300 met een Nikon lens 18-300 f3.5 maar ik zoek een lens om mijnkinderen en hondjes binnenste fotograferen dus ik zoek meer licht zonder zeer veel geld uit te geven wat denk jij van de Nikon 50 mm F1.4.?

doeke
4 Jaren geleden

Thijs,
Na alles gelezen te hebben zou het fijn zijn als je mij van dienst zou kunnen zijn.
Op dit moment ben ik aan het zoeken naar lenzen.
Echter het volgende speelt mee.
Ik bezit een D 3300 met kitlens en wil deze vervangen voor een D 7200 maar ik begreep dat er binnenkort een D 7300 uitkomt.
Is het verstandig daarop te wachten?
Verder heb ik een voldoende ruim budget maar een Hasselblad zit er niet in.
Mijn doelstelling is fraaie foto’s te willen gaan maken en met lightroom 6 te bewerken.
Voorkeuren zijn op dit moment Landschap echter geen wijde opnamen maar meer korter bij.
Ook gedeelten van gebouwen of architectuur.
Dieren ook fraai maar ik lig niet om 6 uur s-morgens te wachten op een voorbij wandelend hert.
Met dit gegeven zou jij mij kunnen aangeven wat het beste is om aan te schaffen.

Patrick De Baene
4 Jaren geleden

Beste,
ik bezit een Nikon D7100 en zoek een goede lens voor actie ( sport ) welke kan je mij aanbevelen mijn voorkeur gaat naar 200 tot 300 zoom kan je me een tip geven welke ik moet nemen voor scherpe fotos te verkrijgen alvast bedankt
grten Patrick

gert
4 Jaren geleden

Goedemorgen Thijs,

ik wil een 18-200 lens kopen en nu heb ik er 2 op het oog een pentax lens of een sigma lens. Zit hier nog verschil in tussen deze 2 lenzen

gr gert

Twan.s
4 Jaren geleden

Hi Thijs,

Allereerst bedankt voor het delen van dit artikel, top!

Al een tijdje ben ik aan het denken om een spiegelreflexcamera aan te schaffen, om mijn huidige kleinformaatjes uit te breiden. Na een langere zoektocht ben ik qua eisen/wensen en budget bij de Canon EOS 1300D uitgekomen. Als leek in de hobby heb ik me ook in moeten lezen in de lenzen/objectieven e.d. Hieruit heb ik een aantal opties bedacht:

De eerste optie is de Canon 18-55 II lens (met beeldstabilisatie). Als beginner lijkt me dit een goede instap/allround lens.
https://www.bol.com/nl/p/canon-eos-1300d-18-55mm-is-ii/9200000056982061/?suggestionType=typedsearch#

Daarnaast heb ik een deal i.c.m. de Tamron 18-200 mm gevonden. Vanwege het grote zoombereik is deze lens wellicht breder inzetbaar.
http://www.kamera-express.nl/product/122063799/canon-eos-1300d-tamron-18-200mm-xr-di-ii/

Ik zou de camera graag allround willen gebruiken, maar ook voor urbex(-achtige) fotografie. Mijn insteek is om eerst ervaring op te doen en over een tijdje wellicht een ultra-wide angle lens aan wil schaffen, bijvoorbeeld de Canon 10-18mm.
http://www.camerashop.nl/product/468396/category-142954/canon-ef-s-10-18mm-f-4-5-5-6-is-stm.html

Wat adviseer je me, als beginner in de fotografie?

BVD voor je tijd!
Twan.s

K.A. Wieringa
4 Jaren geleden

Kortgeleden heb ik een Sony Alpha 6000 systeemcamera aangeschaft, met de standaardlens 16-50. Omdat ik er toch te weinig zoombereik mee heb, heb ik er een (tweedehands) Pentax lens 28-80 bij gekocht. In vergelijking met de Sony lens is de Pentax minder helder. De foto’s zijn ook wat doffer, maar wel met Photoshop te verbeteren. Is er nog iets aan de lens te doen of heb ik een domme aankoop gedaan?
Dank alvast voor uw antwoord.

Ineke Wieringa
Antwoord op  Thijs Schouten
4 Jaren geleden

Ik was er al bang voor: het ligt aan de kwaliteit van de Pentax lens, want ik zie namelijk geen oneffenheden e.d. De lens is mij verkocht als SMOOTH FOCUS AND ZOOM, DRY AND SNAPPY IRIS, CLEAN OPTICS. Had niet gedacht dat er zo’n verschil in kwaliteit zou zijn. De prijs was ook beduidend lager dan een nieuwe Sony-lens. En ja, je kunt dus niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Bedankt voor je meedenken en met groet,
Ineke

Ineke Wieringa
Antwoord op  Thijs Schouten
4 Jaren geleden

Dag Thijs,

De echte lenzen zijn fors aan de prijs! Ik betaalde voor de 2e hands Pentax lens maar € 50,–! Via eBay. Maar ja, wat wil je voor die prijs, dat viel dus tegen. En als ik niet zo kritisch zou zijn, had ik er wel mee kunnen leven. Paste volgens mij trouwens wel goed, ook e-mount. Ik was al van plan de lens via Marktplaats aan te bieden.
Zijn er adressen waar ik voor niet al te veel geld wel een goede lens kan aanschaffen? Vind ze niet op Marktplaats.

Alvast dank,
Ineke