Alles over camera lenzen en objectieven


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 27 juli 2023

Uitleg over camera lenzen

In dit artikel geef ik uitgebreide informatie over lenzen / objectieven. Zo leg ik een aantal basis zaken en technologieën uit. Denk hierbij aan; brandpuntsafstand, diafragma en glaselementen. Verder ga ik ook dieper in op de verschillende fabrikanten én geef ik aan welke musthave lenzen iedere fotograaf eigenlijk zou moeten hebben. Onderaan kan je een reactie of vraag achterlaten, bijvoorbeeld als je vastloopt in je zoektocht naar een juiste lens. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug! Ben je eigenlijk op zoek naar wat de afkortingen op jouw lens betekenen? Lees dan mijn artikel over lens afkortingen. Verder kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte lenzen.

Basis uitleg fotografie lenzen

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Lensvatting
2. Soorten objectieven (brandpuntsafstand)
3. Diafragma
4. Glaselementen
5. Beeldstabilisatie
6. Autofocus
7. Afstandsregeling
8. Schroefdraad
9. Weatherseal
10. Statiefgondel
11. Camera lens merken
  11a. Canon
  11b. Nikon
  11c. Sony
  11d. Tamron
  11e. Sigma
  11f. Tokina
  11g. Samyang
12. Top 5 must have lenzen voor iedere Canon fotograaf
13. Top 5 must have lenzen voor iedere Nikon fotograaf
14. Top 5 must have lenzen voor iedere Sony fotograaf
15. Top 5 must have lenzen voor iedere Fujifilm fotograaf
Afsluiting

1. Lensvatting

Een lens is is altijd uitgerust met een lensvatting. De lensvatting is het mechaniek waarmee de lens op een camera body wordt gemonteerd. De vatting van een objectief moet altijd overeenkomen met de vatting van de camera, anders kunnen de twee niet op elkaar gemonteerd worden. Sommige grote camera fabrikanten (Canon, Nikon, Sony en Pentax) maken zowel camera's als lenzen. De lenzen van deze grote camera fabrikanten worden standaard uitgerust met een lensvatting voor de camera body van hetzelfde merk. Let op, met de komst van de systeemcamera's wijken de vattingen tussen spiegelreflexcamera's en systeemcamera's binnen hetzelfde merk af. Zo heeft bijvoorbeeld Canon een EF vatting voor spiegelreflexcamera's en een RF vatting voor Canon systeemcamera's. Ook bij de andere merken (Sony en Nikon) wijkt dit van elkaar af. Let er dus goed op dat je de juiste lens pakt. Heb je al veel lenzen voor een spiegelreflexcamera en wil je deze graag gebruiken op je nieuwe systeemcamera? Gelukkig is hiervoor wel een oplossing. Er zijn zogenaamde lens adapters waardoor je de lenzen van spiegelreflexcamera's kan gebruiken op systeemcamera's. Heb jij bijvoorbeeld veel Canon EF lenzen en wil je overstappen naar een Canon RF systeemcamera? Dan kan je gebruik maken van de Canon EF – RF mount adapter waardoor je zonder problemen je lenzen kan blijven gebruiken.

Naast de grote camera fabrikanten zijn er ook specifieke fabrikanten van lenzen. Denk hierbij aan Sigma, Tamron, Tokina, Laowa en Carl Zeiss. Deze maken lenzen in diverse vattingen zodat hun lenzen te koop zijn voor zowel specifieke spiegelreflexcamera's als systeemcamera's.

Overzicht met alle lensvattingen:

Hieronder vind je een overzicht met de meest populaire lensvattingen van dit moment en een link naar de daarbij behorende lenzen.

Merk Type camera Benaming lensvatting Alle lenzen
Canon Spiegelreflexcamera (fullframe sensor) Canon EF Bekijk alle Canon EF lenzen
Canon Spiegelreflexcamera (APS-C sensor)
EF lenzen kunnen ook op deze camera's
Canon EF-s Bekijk alle Canon EF-s lenzen
Canon Systeemcamera (fullframe sensor) Canon RF Bekijk alle Canon RF lenzen
Canon Systeemcamera (APS-c sensor) Canon EF-M Bekijk alle Canon EF-M lenzen
Fujifilm Systeemcamera Fuji X Bekijk alle Fuji X lenzen
Nikon Spiegelreflexcamera (fullframe sensor) Nikon FX Bekijk alle Nikon FX lenzen
Nikon Spiegelreflexcamera (APS-c sensor)
FX lenzen kunnen ook op deze camera's
Nikon DX Bekijk alle Nikon DX lenzen
Nikon Systeemcamera Nikon Z Bekijk alle Nikon Z lenzen
Olympus en Panasonic Systeemcamera Micro Four Thirds Bekijk alle Micro Four Thirds lenzen
Pentax Spiegelreflexcamera (fullframe en APS-C) Pentax K Bekijk alle Pentax K lenzen
Sony Spiegelreflexcamera Sony A Bekijk alle Sony A lenzen
Sony Systeemcamera (fullframe sensor) Sony FE Bekijk alle Sony FE lenzen
Sony Systeemcamera (APS-C sensor)
FE lenzen kunnen ook op deze camera's
Sony E Bekijk alle Sony E lenzen

Wil je graag een spiegelreflexcamera lens gebruiken op jouw systeemcamera? Maak dan gebruik van Ă©Ă©n van onderstaande lens adapters:

Merk Camera Van lensvatting Naar cameravatting Bekijk lens adapter
Canon Canon EF/EF-s Canon RF Bekijk deze lens adapter
Canon Canon EF/EF-s Canon EF-m Bekijk deze lens adapter
Nikon Nikon FX/DX Nikon Z Bekijk deze lens adapter
Sony Sony A Sony FE/E Bekijk deze lens adapter

Tip: Wil je meer weten over lens adapters? Lees dan mijn uitgebreide artikel over de verschillende lens adapters.

Een voorbeeld van een lens adapter.

2. Soorten objectieven (brandpuntsafstand)

Het brandpuntsafstand van een lens, aangegeven in millimeters (mm), geeft aan hoe het groot de afstand is tussen het frontelement van de lens, dit is waar de lichtstralen als eerste binnenkomen, en het brandpunt element, dit is het punt waar de lichtstralen samen komen. De afstand tussen deze twee elementen bepaald uiteindelijk welk beeld op de sensor van jouw camera valt (de sensor zet het beeld om in een foto). Des te hoger het brandpunt getal en daarmee het aantal millimeters, des te dichterbij een onderwerp gehaald kan worden. Des te lager het getal, des te meer beeld er op Ă©Ă©n foto past.

Wat is het brandpuntsafstand van een menselijk oog?

Als we het beeld wat een menselijk oog kan weergeven vergelijken met een lens, dan komen we op een brandpuntsafstand van 50 millimeter. Dit is echter enkel op een fullframe of analoge 35 millimeter camera. Op smallframe camera's zal het brandpuntsafstand van een lens met 1.3x of 1.6x vermenigvuldigd moeten worden. Dit wordt ook wel de cropfactor genoemd. Als we het menselijke oog met een lens op een camera met cropfactor vergelijken, dan is het vergelijkbaar met een 35 millimeter lens.

Wat is een telelens?

Een telelens is een lens met een brandpuntsafstand van meer dan 50 millimeter. Deze lenzen worden veel gebruikt om onderwerpen van veraf dichterbij te halen. Denk hierbij aan wildlife en vogels. Verder is de vergroting van een onderwerp eenvoudig uit te rekenen middels een factor. De factor 50 kunnen wij hiervoor gebruiken. Zo vergroot een 200 millimeter lens 4 keer het onderwerp (200 / 50).

Bekijk alle telelenzen

Brandpuntsafstand telelens

Een voorbeeld van het brandpuntsafstand van een telelens.

Wat is een groothoeklens?

Een groothoeklens is een lens met een brandpuntsafstand van minder dan 50 millimeter. Dit type lens kan meer beeld weergeven dan het menselijk oog in een oogopslag kan weergeven. Om deze reden worden deze lenzen veel gebruikt voor landschap en architectuur fotografie.

Bekijk alle groothoeklenzen

Brandpuntsafstand groothoek

Een voorbeeld van het brandpuntsafstand van een groothoeklens.

Wat is een lens met een vast brandpuntsafstand?

Lenzen met een vast brandpuntsafstand, ook wel prime lenzen genoemd, zijn lenzen waarmee niet gezoomd kan worden. Wil je met dit type lens dichter bij of verder af van je onderwerp komen, dan moet jij je fysiek naar voren of naar achteren verplaatsen. Uit de modelnaam kan afgeleid worden of het een primelens betreft. Er wordt namelijk maar Ă©Ă©n brandpuntsgetal in de modelnaam vermeldt staat, zoals Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM II. Over het algemeen hebben prime lenzen het kenmerk scherper te zijn dan zoomlenzen. Dit omdat deze lenzen geen bewegende lenselementen hebben en hierdoor perfect zijn afgesteld om aan de hoogste kwaliteitseisen te voldoen.

Bekijk alle lenzen met een vast brandpunt

Wat is een zoomlens?

Zoomlenzen zijn lenzen waarmee het brandpunt verlegd kan worden. Hierdoor heb je de mogelijkheid krijg om dichterbij of verder van je onderwerp te komen, zonder dat jij van je plek af komt. Hierdoor ben je als fotograaf erg flexibel in het maken van je foto. Een voorbeeld is de Nikon AF-S 70-200mm f/4 ED.

Bekijk alle zoomlenzen

Extenders

Een extender is een (tussen) lens waarmee het brandpunt van een (tele)lens uitgebreid kan worden. Hierbij wordt het aantal millimeters van de lens vermenigvuldigd met de factor van de extender. Zo wordt bijvoorbeeld een Canon EF 70-200mm f/4L USM bij gebruik van een Canon Extender EF 1.4x III een 98-280mm lens. Verder wordt het f-getal van de lens ook met deze factor vermenigvuldigd. De Canon EF 70-200 f/4L USM wordt hierdoor een f/5.6 lens. Let wel; niet iedere lens werkt met een extender. Daarnaast kunnen sommige functies bij het gebruik van ene extender wegvallen. Denk hierbij aan de autofocus en beeldstabilisatie functies.

Bekijk alle extenders

Extender

Een extender van Canon.

3. Diafragma

Het diafragma, ook wel f-getal genoemd, is een getal wat aanduid hoe groot de lensopening van een lens is. Het maximale f-getal van een lens wordt altijd op het objectief en in de modelnaam weergegeven en een voorbeeld is de Canon EF 70-200mm f/4.

Het diafragma van een objectief aanpassen

Het diafragma (de lensopening van het objectief) kan worden verkleind door middel van metalen plaatjes (lamellen) die over elkaar heen schuiven. Door het verkleinen van het diafragma neemt het f-getal toe. Een voorbeeld is een verandering van f-getal 4 (f/4) naar f-getal 16 (f/16). Door deze verandering zal de lensopening afnemen en komt er minder licht door de lens. Hiermee wordt tevens het scherptediepte gebied vergroot waardoor meer onderdelen scherp op de foto komen. Een f-getal kan in getaluitdrukking nooit lager gaan dan de maximale waarde die aangegeven staat op de lens. Een lens met een waarde van f/4 kan dus geen lens van f/2.8 worden. Er kan immers niet meer licht door een maximale lensopening. Onderstaand een overzicht waarin je kan zien wat een verandering in het diafragma doet met de lensopening.

Diafragma overzicht

 

Wat is scherptediepte?

Scherptediepte is het gebied tussen het scherpe gestelde onderwerp en het onscherpe gebied. Hoe hoger de scherptediepte, des te meer onderdelen scherp op de foto komen. Hoe kleiner de scherpte diepte, des te meer onscherpe delen in een foto zitten. Dit geeft de fotograaf de mogelijkheid om de focus op Ă©Ă©n bepaald gebied te leggen, en de rest van het beeld onscherp te maken. Hierdoor kan de kijker gestuurd worden naar een onderwerp. Scherptediepte wordt vaak ook verwoord als Bokeh. Dit is de Japanse benaming voor onscherpte. De onderstaande foto laat het verloop van scherpte zien per diafragma waarde. Op f/1.2 is er veel onscherpte en op f/16 krijg je bijna alles scherp.

Scherpteverloop van f/1.2 naar f/16.

 

Laag diafragmagetal (f/4 of lager)

Lenzen met een diafragmagetal van f/4 of lager hebben de mogelijkheid om in donkere ruimtes een beter belichte foto op te leveren dan lenzen met een hoger diafragma. Er komt immers meer licht door de lensopening. Verder bieden lenzen met een laag diafragmagetal meer mogelijkheden om te spelen met scherptediepte.

Hoog diafragma getal (f/4.5 of hoger)

Lenzen met een diafragmagetal van f/4.5 of hoger, kunnen meer moeite hebben met donkere ruimtes. Daarnaast is het met dit type objectief ook moeilijker om onscherpe delen in een foto te krijgen aangezien het scherptediepte gebied groter is. Er komen dus meer delen scherp op de foto. Door extra handelingen, zoals een hogere ISO-waarde in te stellen, een langere sluitertijd aan te nemen, of een flitser te gebruiken, kan in donkere ruimtes een beter belichtte foto gemaakt worden. Het scherptediepte gebied van dit type lens kan echter niet aangepast worden door extra handelingen.

Vast diafragma

Zoomlenzen met een vast diafragma behouden de laagste diafragmawaarde, en dus de grootste lensopening, te allen tijde. Dit houdt in dat wanneer je inzoomt op je onderwerp, je f-getal behouden blijft. Een voorbeeld van een zoomlens met een vast diafragma waarde is de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMf/4L USM. Lenzen met een vast brandpunt, ook wel primelenzen genoemd, behouden te allen tijde ook de kleinste diafragma waarde.

Variabel diafragma

Zoomlenzen met een variabel diafragma behouden de kleinste diafragma waarde (grootste lensopening) niet wanneer er gezoomd wordt. In de modelnaam van de lens wordt altijd aangegeven tussen welke f-getallen de lens kan variëren. Met een voorbeeld kan het eenvoudig uitgelegd worden. Een lens met een variabel diafragma is de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM. Het eerste f-getal, f/3.5 wordt bereikt op 28 millimeter. De tweede waarde, f/5.6 is het maximum en wordt behaald op 300 millimeter. Bij gebruik tussen 28 millimeter en 300 millimeter varieert de f/waarde van dit objectief tussen de f/3.5 en f/5.6.


4. Glaselementen

Een lens bestaat uit verschillende onderdelen. Één van de belangrijkste onderdelen zijn de verschillende glaselementen welke ervoor zorgen dat het beeld, wat door de lens gaat, correct op de film of sensor van de camera komt. Hieronder zullen een aantal lensonderdelen nader uitgelegd worden welke invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van een foto.

Lens elementen

Een doorsnede van een Leica lens waarbij de lenselementen zichtbaar zijn.

 

Sferische aberratie

Een verschijnsel wat bij lenzen kan voorkomen is sferische aberratie. Dit is een optisch verschijnsel wat voorkomt als de lichtstralen, welke door een lens gaan om het beeld te vormen, niet samen vallen op Ă©Ă©n brandpuntsafstand. Hierdoor wordt het licht verspreid doorgestuurd naar de sensor van de camera en krijgen foto's een zachte waas. Het lijkt wel alsof er een lichte sluier overheen ligt. Om dit tegen te gaan maken merken gebruik van asferische lenzen welke deze verspreiding tegen gaan.

Asferische elementen

Bij asferische glaselementen is het glas bewerkt waardoor het doorgaande licht op één brandpuntsafstand terecht komt. Het resultaat zijn foto´s zonder waas. Veel professionele lenzen maken gebruik van dit type glaselement.

Dispersie

Indien een lenselement een hoge mate van dispersie (een materiaalsoort) heeft, dan kan vervormingen optreden. Dispersie heeft namelijk de eigenschap dat het licht op verschillende golflengtes doorstuurt waardoor kleuren vervormen. Deze vervorming wordt ook wel Chromatische Aberratie genoemd en is vooral goed te zien wanneer op een foto wordt ingezoomd. Er zijn verschillende glaselementen die gebruikt kunnen worden om chromatische aberratie tegen te gaan.

5. Beeldstabilisatie

Wind, lichaamsbeweging en andere trillingen kunnen ervoor zorgen dat een foto onscherp wordt. Een statief of flitser kan een uitkomst bieden, maar zijn niet altijd even praktisch. De fabrikanten van lenzen hebben hierop een oplossing gevonden, beeldstabilisatie. Deze techniek signaleert bewegingen van de camera en verplaats vervolgens een optisch lenselement welke deze trilling / beweging compenseert. Hierdoor kan je als fotograaf je camerasluiter een aantal stops langer open laten staan, zonder dat je bewegingsonscherpte in je foto krijgt. In onderstaand filmpje zie je hoe een beeldstabilisator werkt.

Mocht je juist wel bewegingsonscherpte willen hebben, of mocht je een onderwerp volgen van links naar rechts (ook wel pannen genoemd), dan wil de beeldstabilisatie wel eens voor complicaties zorgen. Om dit op te lossen moet je de beeldstabilisator uit moeten schakelen door middel van een schakelaar aan de zijkant van de lens. Voor pannen is er ook een alternatieve oplossing. Zo is er een speciale stand welke enkel verticale trillingen compenseert. Let wel dat deze stand niet standaard op elk gestabiliseerd objectief zit.

Beeldstabilisatie

Een voorbeeld van beelstabilisatie in een Canon lens

6. Autofocus

Bijna iedere lens die je tegenwoordig kan kopen heeft een autofocus motor. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals lenzen van Carl Zeiss (voor Canon en Nikon) en Tilt Shift lenzen. Deze lenzen zijn enkel handmatig scherp te stellen. Vrijwel alle andere lenzen op de markt zijn autofocus lenzen. Dankzij het gebruik van een autofocusmotor ben je als fotograaf sneller in staat om je onderwerp goed en scherp op de foto te krijgen. Wil je echter toch handmatig scherp stellen? Dan is dat geen probleem. Veel lenzen hebben namelijk een AF/MF (auto focus / manual focus) schakelaar waardoor de lens ook handmatig scherpgesteld kan worden. De afstand waar de lens op scherp gesteld wordt vrijwel altijd geregistreerd en is achteraf terug te vinden in de extra informatie van een foto. Daarnaast beschikken sommige lenzen over een afstandsring waarop je direct de afstand naar je onderwerp kan aflezen. Er zijn twee focustechnieken welke hieronder nader worden uitgelegd.

Autofocus engines Canon

Diverse Autofocus motoren van Canon lenzen

 

Interne focus

Bij interne focus blijft de lengte van het objectief onaangepast indien je op een onderwerp scherp stelt. Er komen dus geen lensdelen naar buiten en ook de minimale focusafstand blijft gehandhaafd.

Externe focus

Bij externe focus blijft de lengte van de lens niet onaangepast indien er op een onderwerp wordt scherpgesteld. Bij het scherpstellen met dit type lens komen er lensdelen naar voren, waardoor de afstand tot het onderwerp ook aangepast wordt.

7. Afstandsregeling

Om sneller te kunnen scherpstellen hebben sommige lenzen een schakelaar waarmee het focusgebied afgebakend kan worden. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat de lens van 1.2 meter tot oneindig, of van 6 meter tot oneindig moet focussen. Met deze tweede stand kan je als fotograaf sneller focussen op onderwerpen welke verder dan 6 meter staan, omdat de lens het eerste gebied geheel overslaat.

Afstandsregeling

Afstandsregeling op een Nikon lens.

8. Schroefdraad

Vrijwel iedere lens is uitgerust met schroefdraad waardoor er filters en lensdoppen op geplaatst kunnen worden. Lensdoppen worden gebruikt om de lens af te dekken en filters worden onder andere gebruikt om het objectief te beschermen of om een bepaald kleureffect te creëren. Omdat niet iedere lens even groot is, en daarbij een afwijkende diameter van het voorste glaselement heeft, worden filters in verschillende diameters gemaakt. Onderstaande afbeelding laat zien dat deze lens een filtermaat van 77mm heeft. Wil je meer over lensfilters weten? Lees dan mijn artikel over lensfilters.

Filter

Een lens met een filtermaat van 77mm.

9. Weatherseal

Sommige lenzen hebben een weatherseal. Dit houdt in dat de lens tegen spatwater of stof kan. Lensfabrikanten realiseren dit door de lenzen rubberen afdichtingen te geven bij schakelaars en bedieningsknoppen. Daarnaast weten de fabrikanten de ruimte tussen camera en lens te minimaliseren, waardoor er geen stof of water doorheen kan. Let wel, lang niet iedere lens is weerbestendig. Daarnaast moet de camerabody ook weerbestendig zijn wil de afdichting optimaal zijn.

Spat water dichte pentax camera

Een weatersealed lens en camera van Pentax.

10. Statiefgondel

Een statiefgondel is een (metalen) ring die aan een lens wordt gemonteerd. Aan deze ring zit vervolgens een plaatje met een schroefdraad waardoor de lens op een statief gemonteerd kan worden. Hierdoor kan de fotograaf zijn camera plus lens goed uitbalanceren waardoor het gebruik een stuk eenvoudiger wordt. Een statiefgondel wordt hoofdzakelijk gebruikt voor zware (hi-end) telelenzen.

Statief gondel

Een statiefgondel.

11. Camera lens merken

Er zijn diverse fabrikanten die lenzen produceren. De meest bekende zijn Canon en Nikon, maar er zijn er veel meer. In onderstaand overzicht worden een aantal lens fabrikanten kort toegelicht.

Merk:  
Canon lenzen

Canon is een van de, al dan niet de, grootste camera en lenzen fabrikant van de wereld. Veel professionals maken gebruik van Canon camera's en ook Canon lenzen. De kwaliteit is hoog en als je naar de top serie kijkt (Canon's L serie), dan zijn de objectieven uitermate scherp en ook nog eens spatwaterdicht. De top serie lenzen (o.a. L serie) worden in Japan gemaakt, de goedkopere lenzen in Taiwan. Naast lenzen met een vast brandpunt, maakt Canon ook zoomlenzen.
Wil je een Canon lens kopen? Let dan goed op het type. De lenzen van Canon zijn namelijk onder te verdelen in vier groepen (zoals in het begin bij lensmount uitgelegd). Zo heeft Canon lenzen voor spiegelreflexcamera's met een cropsensor. Deze lenzen hebben de benaming EF-s. Canon lenzen met de benaming EF (zonder -s) zijn geschikt voor zowel crop-camera's als Full frame camera's (Canon camera's met een 35mm sensor). Canon objectieven met de benaming EF-m zijn geschikt voor de Canon systeemcamera's met APS-c sensor en lenzen met de benaming RF zijn geschikt voor de fullframe systeemcamera's.

Bekijk alle Canon lenzen

Wil je meer informatie over de lenzen van Canon? Lees dan mijn Canon lenzen artikel

Nikon lenzen

Nikon is na Canon de grootste fabrikant van spiegelreflexcamera's. Maar naast camera's maakt Nikon ook heel veel objectieven in Japan (de top lenzen) en China (de goedkopere lenzen). Nikon lenzen zijn geroemd om hun scherpte en kwaliteit. Vooral onder natuurfotografen, zoals fotografen van Nation Geographic, wordt Nikon veel gebruikt. Daarnaast maakt Nikon al jaren gebruik van dezelfde aansluiting (bajonet) waardoor je zowel oude als nieuwe Nikon objectieven op je Nikon spiegelreflexcamera kan gebruiken. Mocht je dus in het bezit zijn van een Nikon camera, dan je zowel een oudere als nieuwe Nikon lens kopen. Let op, maak je gebruik van een Nikon Z systeemcamera? Ga dan voor een Nikon Z lens of maak gebruik van de FTZ adapter.

Bekijk alle Nikon lenzen

Hieronder vind je een filmpje van Nikon waarin Nikon uitlegt hoe hun lenzen werken en wat voor technieken erin verwerkt zijn.

Sony lenzen

Sony is nog niet zo lang actief als Canon en Nikon in de fotografie-markt, maar heeft de laatste paar jaar een flinke inhaalslag gemaakt. Mede doordat Sony in 2006 de fotografie tak van Konica Minolta overnam, hebben ze heel veel kennis en technologieën in huis gehaald. Vandaag de dag zijn de Sony systeemcamera's, waaronder de Sony A7 modellen, super populair. En ook lenzen voor deze systeemcamera's komen meer en meer op de markt. Inmiddels zijn er meer dan 300 verschillende lenzen beschikbaar voor de systeemcamera's van Sony waardoor er voor iedere tak van fotografie wel een goede lens te vinden is. Heb je een fullframe systeemcamera? Ga dan voor een Sony FE lens. Heb je een systeemcamera met een cropsensor (zoals de Sony A6400), ga dan voor een Sony E lens.

Bekijk alle Sony lenzen

Tamron lenzen

Tamron is een echte objectieven specialist. Ze maken geen camera's, maar enkel lenzen voor digitale camera's. Tamron staat vooral bekend om haar zoomlenzen die een goede prijs kwaliteit verhouding hebben. Tamron is over het algemeen wat goedkoper dan Sony, Canon en Nikon lenzen, wat ideaal is als je net start met fotografie. Een mooi voorbeeld is de Tamron 18-200mm. Dit is een veel verkochte starterkit lens omdat je met deze lens niet hoeft te wisselen als je plotseling ver wilt inzoomen. Verder maakt Tamron objectieven voor speciale doeleinden. Zo zijn de Macro objectieven (60mm en 90mm) geliefd onder natuurfotografen. Maar ook super tele lenzen, zoals de Tamron 150-600mm, wordt geroemd om zijn prijs kwaliteit verhouding. Het grootste voordeel van Tamron is dat ze lenzen produceren voor o.a. Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus en Panasonic systeemcamera's en spiegelreflexcamera's. Zo is er altijd wel een lens te vinden voor jouw camera.

Bekijk alle Tamron lenzen

Sigma lenzen

Sigma is qua bedrijf goed te vergelijken met Tamron. Ze zijn specialist in het maken van objectieven, maar ze hebben ook een paar camera's die ze zelf ontwikkelen en produceren. Sigma lenzen staan erg bekend om hun hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs. De kwaliteit ligt in veel gevallen hoger dan de starterslenzen waardoor Sigma objectieven geliefd zijn onder fotografen die op zoek zijn naar een upgrade van hun huidige (starters)lens. Veel verkochte lenzen zijn de Sigma 14-24mm (ideaal voor landschap fotografie) en de Sigma 50mm 1.4 (ideaal voor portret). Daarna is Sigma zich de laatste jaren echt aan het differentiëren door lenzen met superieure kwaliteit te produceren. Zo heeft Sigma nu lenzen in de A (Art) lijn welke in sommige gevallen zelfs de lenzen van Sony, Canon en Nikon overtreffen op het gebied van scherpte! Sigma maakt lenzen voor de diverse camera merken zoals Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus en Panasonic. En dit doen ze zowel voor systeemcamera's als spiegelreflexcamera's.

Bekijk alle Sigma lenzen

Tokina lenzen

Tokina is een wat minder bekend lenzen-merk. Ze maken, net zoals Tamron en Sigma, diverse lenzen die te gebruiken zijn op Canon, Nikon en Sony camera's. Maar waar Tamron en Sigma een breed aanbod hebben, heeft Tokina ervoor gekozen om wat minder modellen te hebben, maar wel met een hoge beeldkwaliteit. Vooral de groothoeklens en supergroothoeklenzen van Tokina staat erom bekend erg scherp te zijn. Daarnaast zijn Tokina lenzen geliefd om hun degelijke bouwkwaliteit en betaalbare prijs. Ben je dus op zoek naar een supergroothoek? Overweeg dan eens om een Tokina lens te kopen.

Bekijk alle Tokina lenzen

Samyang lenzen

Samyang is een relatief onbekend lenzen-merk. Dat is ook niet zo gek aangezien het merk nog niet zo lang actief is. Samyang is een Koreaans merk dat zich in de eerste jaren enkel richtte op objectieven zonder autofocus. Dit betekende dat je dus zelf handmatig moet scherpstellen. Gelukkig komen er nu ook steeds meer lenzen met autofocus bij, zoals de Samyang AF 24-70mm f/2.8 voor Sony systeemcamera's. Daarnaast heeft Samyang voornamelijk lenzen een vast brandpunt. En doordat in veel van deze lenzen met vast brandpunt geen autofocusmotoren zitten, is de prijs een stuk lager dan vergelijkbare lenzen met autofocusmotoren. Dit maakt Samyang dan ook een zeer aantrekkelijk alternatief voor Sony, Canon en Nikon lenzen.

Bekijk alle Samyang lenzen

12. Top 5 must have lenzen voor iedere Canon fotograaf

Fotografeer jij met Canon en ben je zoek naar een nieuwe lens? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande must have lenzen voor Canon fotografen. Deze heb ik opgesplitst in lenzen voor spiegelreflexcamera's en lenzen voor systeemcamera's. Daarnaast kan je ook eens kijken naar mijn uitgebreide artikel over Canon lenzen.

12.1 Musthave lenzen voor Canon spiegelreflexcamera's

Onderstaand een overzicht met must have lenzen voor Canon spiegelreflexcamera's

1. Canon EF 50mm f/1.8 STM

canon plastic fantstic De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een geweldige portretlens voor zowel camera's met een cropsensor als full frame camera's. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je beelden met een onscherpe achtergrond. Hierdoor kan je heel goed portretten schieten. Omdat de lens rond de €100 kost wordt hij door fotografen ookwel de ‘plastic Fantastic' genoemd. Het is dan ook een onmisbare lens voor iedere Canon fotograaf.

Bekijk de Canon EF 50mm f/1.8 STM


2. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

canon groothoek De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is een zeer mooie groothoek lens voor Canon camera's met een cropsensor. Het bereik begint bij 10mm waardoor je met gemak grote landschappen of gebouwen vast kan leggen. Ben je dus op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens!

Bekijk de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6


3. Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM

canon telelens De Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM is een ideale telelens voor als aanvulling op je 18-55mm of 18-135mm lens. De lens heeft een mooi bereik waardoor je met gemak onderwerpen van ver weg dichterbij kan halen. En omdat de lens over beeldstabilisatie beschikt haalt hij de ergste trillingen weg. Ben je op zoek naar een telelens voor je canon crop camera? Dan is dit je lens!

Bekijk de Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6


4. Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM

canon 70-300mm telelens De Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM is een hoogwaardige telelens met beeldstabilisatie. Dankzij het bereik van 300mm kan je onderwerpen van ver weg goed dichterbij halen. En doordat de lens over beeldstabilisatie beschikt worden trillingen gecorrigeerd waardoor je scherpe beelden schiet. Het is dan ook een ideale telelens om je Canon cameraset mee uit te breiden.

Bekijk de Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6


5. Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II

canon 100-400mm telelens De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II is een Canon telelens met een flink bereik. De lens gaat van 100mm tot en met 400mm en is uitgerust met beeldstabilisatie. Hierdoor kan je met de lens vanuit de hand fotograferen en dit maakt de lens erg geliefd bij natuur- en vogel-fotografen. Ben je op zoek naar een telelens met variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II, het is een van de scherpste Canon telelenzen die je kan kopen.

Bekijk de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L


12.2 Musthave lenzen voor Canon systeemcamera's

Onderstaand een overzicht met must have lenzen voor Canon RF systeemcamera's

1. Canon RF 50mm f/1.8 STM

canon rf 50mm portretlens De Canon RF 50mm f/1.8 STM is, net zoals zijn RF broertje, een geweldige portretlens voor canon RF systeemcamera's. Deze lens heeft een diafragma van f/1.8 waardoor je mooie onscherpe achtergronden kan creëeren. Daarnaast is de lens erg snel en stil wat hem ook geschikt maakt voor het maken van video-opnamen. Doordat de lens rond de €200 kost is het een onmisbare lens voor iedere Canon R fotograaf.

Bekijk de Canon RF 50mm f/1.8 STM


2. Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM

De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM is de ideale allround lens voor Canon RF systeemcamera's. Dankzij het variabele bereik van 24 tot 105mm is de lens zeer geschikt voor het maken van zowel landschappen als portretten. Het diafragma is variabel, het loopt dus mee naar mate je meer gaat inzoomen. Doordat de prijs van deze lens erg scherp is (rond de €400) is het de ideale beginners lens voor bijvoorbeeld de Canon EOS RP fullframe systeemcamera.

Bekijk de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1


3. Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM

Canon allround rf zoomlens De Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is een Canon RF lens met een flink bereik. Doordat het bereik van deze lens van 24mm tot 240mm loopt is hij zowel te gebruiken voor landschappen (24mm), als portretten (bv 50mm) en zelfs wildlife (240mm). Het is dan ook een ideale lens voor als je veel onderweg bent en niet al teveel wilt wisselen.

Bekijk de Canon RF 24-240mm f/4-6.3


4. Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM

canon rf telelens De Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM is een zeer compacte RF telelens met geweldige prestaties. Zo is deze lens rag scherp over het hele bereik en beschik je dankzij het vaste diafragma van f/4 over een snelle en lichtsterke telelens. Dit maakt de Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM dan ook erg geliefd bij vele portret- en natuurfotografen. En doordat de lens zo heerlijk compact is (slechts 120mm lang) neem je hem zo mee in je tas! Het is dan ook een must have telelens voor iedereen met een Canon R systeemcamera.

Bekijk de Canon RF 70-200mm f/4.0L


5. Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM

canon rf 100-500mm telelens De Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM is de wildlife lens voor Canon RF systeemcamera's. Doordat deze lens zeer compact is, maar toch over een bereik tot maar liefst 500mm beschikt, kan je met gemak onderwerpen van ver dichterbij halen. Deze lens wordt dan ook veel gebruikt door natuurfotografen en sportfotografen. Hij staat ook bij mij hoog op mijn verlanglijstje aangezien het een ideale aanvulling is op de Canon EOS R5 fullframe systeemcamera.

Bekijk de Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L


13. Top 5 must have lenzen voor iedere Nikon fotograaf

Fotografeer jij met Nikon en ben je zoek naar een nieuwe lens? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande must have lenzen voor Nikon fotografen. Deze heb ik opgesplitst in lenzen voor spiegelreflexcamera's en lenzen voor systeemcamera's.

13.1 Musthave lenzen voor Nikon spiegelreflexcamera's

Onderstaand een overzicht met must have lenzen voor Nikon spiegelreflexcamera's

1. Nikon AF-S 35mm F/1.8G DX

nikon 35mm De Nikon AF-S 35MM F/1.8G DX is een geweldige en betaalbare portretlens voor Nikon camera's met een crop sensor. Doordat dit objectief een lichtsterkte van f/1.8 heeft kan je eenvoudig achtergronden onscherp maken en schiet je daardoor schitterende portretten. Het is een echte musthave lens voor Nikon fotografen en ben je op zoek naar mooie aanvulling op jouw kitlens? Dan is dit je objectief!

Bekijk de Nikon AF-S 35mm F/1.8G


2. Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR

De Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR is een zogenaamde groothoeklens. Ben je op zoek naar een lens om eenvoudig landschappen en architectuur vast te leggen? Dan is de Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR jouw lens. Dankzij het ruime bereik van 10mm leg je een wijds landschap in Ă©Ă©n foto vast. Daarnaast beschikt de lens over beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen.

Bekijk de Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G


3. Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR

nikon telelens De Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is een betaalbare en fijne telelens met veel mogelijkheden. Dankzij het bereik van 300mm kan je onderwerpen van ver weg goed dichterbij halen. En doordat de lens een relatief klein prijsje heeft (rond de €300) is het een ideale telelens om je Nikon cameraset mee uit te breiden.

Bekijk de Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G


4. Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2

tamron 70-200 g2 De Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2 is een ideale telelens met een lichtsterkte van f/2.8 over het gehele bereik. Dit maakt het een ideale lens voor portret-, sport- en natuurfotografie. Qua kwaliteit doet deze lens niet onder aan het originele Nikon model, maar het scheelt je wel behoorlijk wat geld in je portemonnee.

Bekijk de Tamron SP 70-200mm f/2.8


5. Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED

nikon 200-500mm telelens De Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED is een telelens met een flink bereik. Zo leg je dankzij het brandpunt van 500mm met gemak vogels of andere dieren vast. Ben jij een wildlife-, natuur- of sportfotograaf en ben je op zoek naar een telelens met een flink bereik die je ook nog eens makkelijk meeneemt? Dan is de Nikon 200-500mm jouw ideale lens.

Bekijk de Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E


13.2 Musthave lenzen voor Nikon systeemcamera's

Onderstaand een overzicht met must have lenzen voor Nikon systeemcamera's

1. Nikon Z 50mm f/1.8 S

nikon z 50mm portretlens De Nikon Z 50mm f/1.8 S is een geweldige portretlens voor Nikon Z systeemcamera's met hoge kwaliteit. Doordat dit objectief een lichtsterkte van f/1.8 heeft kan je eenvoudig achtergronden onscherp maken en schiet je daardoor schitterende portretten. Daarnaast is deze lens ook zeer goed te gebruiken voor het maken van video-opnamen doordat de autofocus erg stil is. Het is dan ook een echte musthave lens voor Nikon Z fotografen. Ben je op zoek naar mooie aanvulling op jouw standaardlens? Dan is dit je objectief!

Bekijk de Nikon Z 50mm f/1.8


2. Nikon Z 24-70mm f/4.0 S

nikon z allround zoomlens De Nikon Z 24-70mm f/4.0 S is een ideale allround lens met een compact formaat. De lens heeft een vast diafragma van f/4 waardoor hij zeer goed in te zetten is voor het maken van portretten. Daarnaast loopt het bereik van 24mm tot 70mm waardoor hij zowel in te zetten is voor landschappen als portretten. Ben je op zoek naar een ideale allround lens voor jouw Nikon Z systeemcamera? Dan is dit je lens.

Bekijk de Nikon Z 24-70mm f/4.0


3. Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3 VR

nikon z 24-200mm zoomlens De Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3 VR is een ideale alles-in-een lens voor de Nikon Z systeemcamera's. Zo loopt het bereik van deze lens van 24mm (ideaal voor landschappen) tot 200mm (ideaal voor tele werk). Heb je geen zin om iedere keer lenzen te wisselen? Dan is de Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3 VR een ideale keuze. En omdat er beeldstabilisatie in de lens zit worden lichte trillingen gecorrigeerd.

Bekijk de Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3


4. Nikon Z 70-200mm f/2.8 S VR

nikon z telelens De Nikon Z 70-200mm f/2.8 S VR is een telelens met geweldige prestaties. Zo is deze lens rag scherp over het hele bereik en beschik je dankzij het vaste diafragma van f/2.8 over een snelle en lichtsterke telelens. Dit maakt de Nikon Z 70-200mm f/2.8 S VR dan ook erg geliefd bij vele sport, portret- en natuurfotografen. Het is dan ook een must have telelens voor professionals en semi-professionals met een Nikon Z systeemcamera zoals de Nikon Z9 fullframe systeemcamera.

Bekijk de Nikon Z 70-200mm f/2.8


5. Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

nikon z 100-400mm De Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S is de wildlife lens voor Nikon Z systeemcamera's. Doordat deze lens zeer compact is, maar toch over een bereik tot maar liefst 400mm beschikt, is het een ideale lens voor het fotograferen van wildlife zoals vogels. Daarnaast is het bereik variabel waardoor je erg flexibel bent. Om deze reden wordt deze lens dan ook veel gebruikt door natuurfotografen en sportfotografen. Ben jij op zoek naar een hoogwaardige Nikon Z telelens met veel bereik? Dan is de Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S jouw lens!

Bekijk de Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6


14. Top 5 must have lenzen voor iedere Sony fotograaf

Fotografeer jij met een Sony systeemcamera en ben je zoek naar een nieuwe lens? Bekijk dan onderstaande must have lenzen voor Sony fotografen. Omdat Sony zich op dit moment enkel richt op systeemcamera's, laat ik in dit overzicht enkel lenzen voor systeemcamera's zien.

1. Sony FE 50mm f/1.8

sony 50mm portretlens De Sony FE 50mm f/1.8 is een lichtsterke en voordelige portretlens voor Sony systeemcamera's met een fullframe sensor of cropsensor. De lens is erg lichtsterk (diaframge f/1.8) waardoor je mooie beelden kan schieten met een onscherpe achtergrond. Dit maakt het dan ook een ideale portretlens voor fotografen met een Sony systeemcamera. Daarnaast is deze lens ook erg stil waardoor hij goed in te zetten is voor het maken van video's. Het is dan ook een ideale aanvulling voor iedere Sony fotograaf.

Bekijk de Sony FE 50mm f/1.8


2. Sony E 10-18mm f/4.0 OSS

sony 10-18mm groothoek De Sony E 10-18mm f/4.0 OSS is een zeer mooie groothoek lens voor Sony camera's met een APS-C sensor, zoals de Sony A6400. Doordat deze lens al bij 10mm begint kan je met gemak een wijds beeld vastleggen. Dit maakt de Sony 10-18mm dan ook een ideale lens voor landschapsfotografie en architectuur fotografie. Persoonlijk is het een van mijn favoriete lenzen voor Sony systeemcamera's met een APS-C sensor.

Bekijk de Sony E 10-18mm f/4.0 OSS


3. Sony FE Vario-Tessar T* 24-70mm f/4 ZA OSS

sony allround zoomlens De Sony FE Vario-Tessar T* 24-70mm f/4 ZA OSS is een hoogwaardige allround zoomlens voor Sony systeemcamera's met een APS-C of fullframe sensor. De kwaliteit van de lens is erg hoog omdat hij gebruik maakt van Zeiss technieken en coatings. Het resultaat; hoogwaardige beelden die van hoek tot hoek scherp zijn. Heb je op zoek naar een goede allround lens met een lichtsterk diafragma over het hele bereik? Dan is de Sony FE Vario-Tessar T* 24-70mm f/4 ZA OSS jouw keuze!

Bekijk de Sony FE Vario-Tessar T* 24-70mm f/4


4. Sony FE 70-200mm f/4.0G OSS

sony telelens De Sony FE 70-200mm f/4.0G OSS is een hoogwaardige telelens met een diafragma van f4 over het gehele bereik. Daarnaast is deze telelens ook nog eens uitgerust met beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden gecorrigeerd. Dit maakt de Sony FE 70-200mm f/4.0G OSS een ideale telelens voor het maken van portretten of sportevenementen. Het is dan ook een ideale telelens om je Sony cameraset mee uit te breiden.

Bekijk de Sony FE 70-200mm f/4.0G


5. Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

sony 200-600mm telelens De Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS is een Sony telelens met een gigantisch bereik. De lens gaat van 200mm tot en met 600mm waardoor deze lens uitermate geschikt is voor natuur- en sportfotografie. Zelf heb ik deze lens gebruikt voor het fotograferen van vogels en hij is mij uitstekend bevallen. Ben jij op zoek naar een telelens met een flink variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS, het is Ă©Ă©n van de top-telelenzen van Sony!

Bekijk de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3


15. Top 5 must have lenzen voor iedere Fujifilm fotograaf

Fotografeer jij met een Fujifilm systeemcamera, zoals de X-T30, en ben je zoek naar een nieuwe lens? Bekijk dan onderstaande must have lenzen voor Fujifilm fotografen. Uiteraard heeft Fujifilm veel verschillende soorten lenzen, echter richt ik mij in onderstaand overzicht enkel op lenzen voor Fujifilm X systeemcamera's.

1. Fujifilm XF 35mm f/2.0 R WR

fujifilm 35mm portretlens De Fujifilm XF 35mm f/2.0 R WR is een hoogwaardige portretlens voor Fujifilm X systeemcamera's met een lichtsterk diafragma van f/2. Dankzij dit lichtsterke diafragma maak je foto's met onscherpe achtergronden, wat de lens ideaal maakt voor portretfotografie. Daarnaast is het bereik van 35mm qua beeldhoek gelijk als de beeldhoek van jouw oog waardoor de lens goed in te zetten is voor documentaire en/of straatfotografie. Ben jij op zoek naar een mooie aanvulling voor jouw Fuji X systeemcamera? Dan is dit een musthave Fujifilm lens!

Bekijk de Fujifilm XF 35mm f/2.0


2. Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS

fujifilm allround zoomlens De Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS is een ideale allround lens met een variabel bereik van 18mm tot 55mm. Dit maakt deze lens ideaal voor het vastleggen van landschappen, reizen en ook portretten. Daarnaast is de lichtsterkte van deze lens variabel van f/2.8 (op 18mm) tot f/4 (op 55mm) waardoor je mooie onscherpe achtergronden kan creëren. Dit maakt de Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS een ideale allround lens voor iedere Fujifilm fotograaf!

Bekijk de Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0


3. Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR

fujifilm groothoeklens De Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR is een supergroothoek lens voor de Fuji X systeemcamera's. Dankzij het bereik van 10mm tot en met 24mm kan je in een oogopslag een weids beeld vastleggen. Daarnaast is deze lens ook nog weather resistant waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een regenbui. Dit maakt de Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR een ideale lens voor landschapsfotografie en architectuur fotografie!

Bekijk de Fujifilm XF 10-24mm f/4.0


4. Fujifilm XF 70-300mm f/4.0-5.6 R LM OIS WR

fujifilm telelens De Fujifilm XF 70-300mm f/4.0-5.6 R LM OIS WR is een hoogwaardige telelens met een bereik tot en met 300mm. Hierdoor haal je met gemak onderwerpen van ver dichterbij waardoor deze lens ideaal is voor natuur en sportfotografie. Daarnaast is deze telelens ook nog eens uitgerust met beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden gecorrigeerd Ă©n beschikt hij over een weatherseal waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een beetje rege.

Bekijk de Fujifilm XF 70-300mm f/4.0-5.6


5. Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR

fujifilm 100-400mm telelens De Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR is een Fujifilm telelens met een flink bereik. De lens gaat van 100mm tot en met 400mm waardoor deze lens uitermate geschikt is voor natuur- en sportfotografie. Zo wordt deze lens veel gebruikt voor het fotograferen van vogels en wildlife. Ben jij op zoek naar een telelens met een flink variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR, het is Ă©Ă©n van de top-telelenzen van Fujifilm!

Bekijk de Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6


Afsluiting

Dit was mijn gehele basis uitleg over lenzen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben? Of ben ik iets vergeten? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug!

Camera lenzen kopen

Wil jij een objectief kopen? Kijk dan eens bij onderstaande winkels.

Nederlandse winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-Express.nl
Cameraland

Belgische winkels
Coolblue.be
Kamera-Express.be

 


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 8 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

233 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Guul
14 Dagen geleden

Als een reflex camera een lens heeft met brandpunt 50 mm, wat is dat dan bij een systeem camera om dezelfde foto te kunnen maken

Arie
6 Maanden geleden

Beste Thijs,
Ik fotografeer veel biljarters en in die ‘omgeving’ zijn de lichtomstandigheden niet altijd ideaal.
(doe dit momenteel zonder flits)
Ik doe dit nu met de Nikon D5300. Nikon AF-S-DX f/2.8-4 ED VR Objectief en met het Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon F-mount objectief.
Wil overstappen naar de Nikon Z5 met het objectief Nikon Z 24 – 200mm f/4.0-6.3 VR
Is dit een verbetering?
Maar misschien heb je een ander advies.
Met vr. groet,
Arie.
ps.
Wat betekend: Minimaal diafragma overall?

Arie.
Antwoord op  Thijs Schouten
6 Maanden geleden

Beste Thijs, Dank voor de snelle reactie. Top!
Zie dat de Nikon 24-120mm f/4.0 geen beeldstabilisatie heeft, plus het nadeel van de lichtsterkte is het misschien toch beter om een ander merk met een beter toepasbare zoomlens f/2.8 te zoeken? Graag advies in deze moeilijke keuze.
Met vr. groet,
Arie.

Sjaak Coppens
7 Maanden geleden

Thijs, goed artikel.
Na RX10 3 (FF 24-600mm) nu a6700 mijn meest gebruikte camera met Sony: 11mm f1.8 & 16-55mm f2.8; sigma: 56mm f1.4.
Koop niet impulsief stap wel in op relatief nieuwe producten.
Overweeg nog een macrolens (eerst inlezen) en daarnaast al eerder gehuurd en overweeg ook aanschaf Sony 70-200mm f2.8 erg kostbaar maar is ook erg goed getest met teleconverters. Kan dan met grote flexibiliteit (bereiken en lichtgevoeligheid) ook stap voor stap aan 600mm komen.
Hoop nog op een f2.8 aps-c reiszoom: 50-150 of 35-135 van Sony of Sigma.
Overigens door de RX10 als “long lens” te gebruiken ben ik die camera nog meer gaan waarderen dan ik al deed. Bijv ook bij terugkijken resultaten bij EK atletiek 2022 in München (vanaf tribune).
Voor nog meer bereik heeft sigma nu een relatief compacte 500mm prime. Nou ja step by step natuurlijk en leren
Volg nu op YouTube vnl Simon D’Entremont (klare taal en goede onderbouwing; wildlife fotografie); Arthur R; (test alle Sony APS-C; portret fotografie); Cristopher Frost (duidelijke visuele onderbouwing testresultaten) en Chris Orange (compositie landschapsfotografie en verhalen).
NB Heb backlog op YouTube en Flickr.
Groet!