Top 10 beste smartphone camera's 2020


Bekijk de top 10 smartphone camera's Bekijk alle smartphone camera's

Welke smartphone heeft een goede camera?

Ben jij net zoals ik gek op fotograferen? En ben je op zoek naar een smartphone met een goede camera? Lees dan zeker dit artikel! In dit artikel geef ik je namelijk tips waarop je kan letten bij de aanschaf van een smartphone (met een goede camera) en heb ik een overzicht gemaakt van de beste smartphone camera's van 2020. Doordat ikzelf veel fotografeer en smartphones test, is onderstaand top 10 overzicht ontstaan. Ben je er na het lezen van dit artikel toch nog niet helemaal uit? Laat dan een reactie achter en dan kom ik er bij je op terug.

In dit artikel:

In dit artikel geef ik tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een smartphone met goede camera, leg ik uit wat het verschil is tussen een smartphonecamera en ‘echte' digitale camera, en vind je de top 10 beste smartphone camera's van 2020:

a. Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een smartphone met goede camera
b. De verschillen tussen een smartphone camera en digitale camera
c. De top 10 beste smartphone camera's van 2020

Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een smartphone met goede camera

Ben je toe aan een nieuwe smartphone en wil je graag eentje met een goede camera? Let dan zeker op het volgende. Waar men in het verleden vooral keek naar megapixels, is het tegenwoordig veel belangrijker om te letten op de grootte van de sensor, de verschillende lenzen die in de smartphone zitten (en daarmee de zoom functies) en de verschillende opties die je hebt bij het fotograferen en filmen. Bedenk ook goed wat je precies vast wilt leggen. Houd je meer van portretten of juist foto's van de natuur? Hier komen namelijk de verschillende capaciteiten van een smartphone camera bij kijken. Naast de camera- en lens specifieke kwaliteiten, is het handig om na te denken over de opslag. Maak je veel 4K-video's, dan kun je beter een smartphone met camera kopen met veel intern geheugen. Daarnaast kan je een smartphone kopen waarbij het geheugen makkelijk kan worden uitgebreid, bijvoorbeeld door middel van extern micro-SD geheugen.


Mijn kinderen in de Soesterduinen gemaakt met de Iphone Xs

Maar welke smartphone maakt nu de mooiste foto's? Dit zit hem vaak in een combinatie van factoren, zoals de lens en de software. De lens is een zeer belang en dan vooral de lichtsterkte. Dit geeft aan hoeveel licht er door de lens heen kan gaan en hoe lichtsterker de lens, des te beter je foto's kan maken in situaties met weinig licht. Daarnaast kan je met lichtsterke lenzen ook mooie portretfoto's maken met een onscherpe achtergrond. Een voorbeeld is de Huawei P30 Pro, deze smartphone heeft een hele lichtsterke Leica lens van f/1.6. Naast een juiste lens is ook de software in de smartphone erg van belang. Deze verwerkt namelijk de foto en kan hierin beeldbewerking toepassen. Een smartphone dit dit erg goed kan is bijvoorbeeld de Apple Iphone 11 Pro die een speciale portretmodus heeft waardoor de achtergrond mooi onscherp wordt. Het is dan ook van belang om deze verschillende factoren mee te nemen in de keuze van een smartphone. Hieronder zal ik een aantal smartphones uitlichten die naar mijn mening de beste camera's hebben. Maar voordat ik dit doe zal ik het verschil uitleggen tussen een smartphone camera en een digitale camera.

De verschillen tussen een smartphone camera en digitale camera

Ook al worden de verschillen steeds kleiner, er zijn nog wel degelijk verschillen tussen een digitale camera en een smartphone camera. Het voornaamste verschil zit in de beeldsensor. Je kunt tegenwoordig fantastische foto's maken met je smartphone camera waarbij nauwelijks merkbaar is dat deze zijn gemaakt met een smartphone. Helemaal als je deze op de smartphone zelf of social media bekijkt. Maar ga je de foto groot afdrukken? Of heb je weinig licht omdat je bijvoorbeeld een foto binnen maakt? Dan kan het zijn dat je toch wel wat verschillen gaat merken. Het formaat van de sensor speelt hierin namelijk een belangrijke rol. Waar de sensor in een smartphone erg klein is, is deze in een camera vele malen groter. En hoe groter de sensor, des te meer licht deze opvangt. Vooral in situaties met weinig licht is het verschil dan ook goed te merken. Hierin wint de digitale camera omdat deze foto's kan maken met minder ruis (dit zijn korreltjes die je ziet als je met weinig licht een foto maakt).


Een overzicht met de verschillende formaten van sensoren. Bron: Lensvid

Een ander merkbaar verschil zit in het scherptediepte-effect, oftewel het scherpstellen op iets dichtbij of juist veraf waardoor de rest van de foto onscherp wordt. Hier heb je bij een digitale camera toch net iets betere opties om scherp te stellen dan bij een smartphone camera. Echter zijn er tegenwoordig veel smartphones die dit software-technisch oplossen waardoor het eindresultaat erg dicht in de buurt komt als dat van een spiegelreflexcamera.

Verder zijn er ook qua zoom de nodige verschillen. Een smartphone is erg compact en heeft geen bewegende lensdelen waardoor je beperkt kan inzoomen (vaak enkel digitaal of door het schakelen naar een andere lens). Een digitale camera beschikt vrijwel altijd over een beweegbare lens waardoor je flink kan zoomen. Wil je dus graag onderwerpen van veraf vastleggen, dan is een compactcamera vaak een betere keuze. Maar dit alles wil zeker niet zeggen dat de foto’s van een smartphone camera niet goed zijn. In mijn optiek is namelijk de beste camera, de camera die je bij je hebt! En aangezien wij bijna allemaal altijd een smartphone bij ons hebben, is dit vaak de enige en daarmee de beste camera. Hieronder leg ik meer uit over de, naar mijn mening, tien beste smartphone camera's van 2020.

De top 10 beste smartphone camera's van 2020:

Hieronder vind je een overzicht met de top 10 beste smartphone camera's van 2020:

1. Huawei P30 Pro
2. Apple iPhone 11 Pro
3. Samsung Galaxy S20
4. Google Pixel 4
5. Apple iPhone XS Max
6. Samsung Galaxy S10+
7. Samsung Galaxy S10
8. Samsung Galaxy Note 10 plus
9. Xiaomi Mi Note 10 pro
10. Motorola Moto G8 Plus

1. Huawei P30 Pro

De Huawei P30 Pro smartphone beschikt als enige smartphone over hoogwaardige lenzen. En niet zomaar lenzen, maar lenzen die speciaal zijn ontwikkeld door Leica (een gerenomeerd cameramerk); één voor en drie achterop de smartphone. De drie lenzen achterop hebben diverse functionaliteiten, maar het mooie is dat er ook een speciale groothoeklens op de Huawei P30 Pro zit. Hiermee kan je niet alleen portretten vastleggen, maar ook wijdse landschapen. Door de hoogwaardige kwaliteit van de lenzen, en de software, heeft de Huawei P30 Pro in 2020 een EISA award gewonnen voor de beste smartphone camera van 2019-2020. En doordat de P30 Pro een scherpe prijs heeft, is hij naar mijn mening de beste smartphone camera op het gebied van prijs/kwaliteit verhouding.

Plus en minpunten van de Huawei P30 Pro
Qua prijs/kwaliteit verhouding de beste smartphone camera
Een DXOmark score van 118
Hoogwaardige Leica lens
Bekroond met EISA award
Het toestel beschikt niet over een micro SD kaartslot, maar over een Huawei Nano Memory Cardslot

Bekijk de Huawei P30

2. Apple iPhone 11 Pro

De Apple Iphone staat over het algemeen bekend als een smartphone met een zeer goede camera. En met dit laatste model hebben ze wederom flinke winst geboekt op het gebied van fotokwaliteit. De Iphone 11 Pro beschikt over 3 lenzen die op diverse manieren te gebruiken zijn. Vooral met de lens aan de voorkant is er een substantiële vooruitgang geboekt. Alle drie de lenzen beschikken over maar liefst 13 megapixels, waardoor de gemaakte foto's bijzonder scherp zijn. Verder is het eerder benoemde scherptediepte-effect een aangename verrassing en is het verschil in deze zin met een digitale camera op het eerste oog nauwelijks zichtbaar. Verder is het goed om te benoemen dat er naast de zoom-functie ook een mogelijkheid bestaat om uit te zoomen met behulp van de groothoeklens. Dit is ideaal als je landschappen wilt vastleggen.

Plus en minpunten van de Apple iPhone 11 Pro
Drie lenzen waardoor je niet alleen kan inzoomen, maar ook landschappen kan vastleggen
Het Super Retina XDR scherm zorgt voor een geweldige weergave van je foto's en video's
De accu gaat erg lang mee
Een DXOmark score van 117
Het geheugen is niet met een losse SD kaart uit te breiden
Apple Iphones zijn helaas wat duurder dan smartphones van andere merken

Bekijk de Apple iPhone 11 Pro

3. Samsung Galaxy S20

De Samsung Galaxy S20 heeft drie lenzen die, als ze samenwerken, een 64 megapixel beeld kunnen vastleggen. Dit is bizar hoog wat als voordeel heeft dat je flink (digitaal) kan inzoomen op het beeld. Verder kan je video opnamen maken in 8K resolutie en kan de software van de Galaxy S20 gezichten en eten herkennen waarna deze het beeld zo zal corrigeren dat de belichting optimaal is. Hierdoor komen portretten meer tot leven en zien gerechten er net wat beter uit dan dat ze normaal op de foto verschijnen. En doordat de Samsung S20 over een micro-SD card slot beschikt kan je eenvoudig het geheugen uitbreiden.

Plus en minpunten van de Samsung Galaxy S20
Een DXOmark score van 118
Drie lenzen die gezamenlijk zorgen voor een 64 megapixel beeld
8k video opname mogelijkheden
Geheugen is uitbreidbaar met micro-SD
De batterijduur is volgens gebruikers wat matig

Bekijk de Samsung Galaxy S20

4. Google Pixel 4

Om maar met de deur in huis te vallen; de Google Pixel 4 is de beste smartphone camera als het aankomt op nacht- en avondfoto's. De zogenaamde Astrophotography-modus is het stokpaardje van de deze smartphone camera. Hier staat echter tegenover dat de voorcamera van beduidend mindere kwaliteit is dan andere modellen in dit artikel. Daarnaast beschikt de smartphone ook niet over een groothoeklens, waardoor uitzoomen niet mogelijk is. De Google pixel 4 beschikt wél over een mogelijkheid tot het filmen van 4k video's, maar deze is nog niet geoptimaliseerd aangezien er 30 beelden per seconden (fps) worden geschoten. In sommige andere gevallen zijn dit er 60.

Plus en minpunten van de Google Pixel 4
Beste fotokwaliteit op het gebied van nacht- en avondfotografie
4k video opname mogelijkheden
Sla je foto's op in de cloud middels Google Photos
De frontcamera is van minder hoge kwaliteit

Bekijk de Google Pixel 4

5. Apple iPhone XS Max

De Apple Iphone Xs Max is het grotere broertje van de 11 Pro, maar dan met 1 lens minder. De Xs max beschikt namelijk over twee 12 megapixel lenzen waarmee je goed portretten kan vastleggen. De smartphone maakt in de portretmodus met beide camera's een foto waarna hij de beelden over elkaar heen legt en de achtergrond vervaagt. Het resultaat zijn zeer hoogwaardige portretfoto's die vergelijkbaar zijn met portretfoto's die gemaakt zijn met een digitale camera. Verder beschikt de Apple Iphone Xs Max over een zeer groot scherm waardoor je foto's goed kan terugkijken. Ook kan je 4K-videos maken met een beeldkwaliteit van 60 fps, iets wat vrijwel alle andere smartphone camera's niet kunnen.

Plus en minpunten van de Apple iPhone Xs Max
Twee lenzen die in de portretmodus zorgen voor een mooi scherpte-diepte effect
Hoogwaardige 4K video opnamen met 60 fps
Extra groot scherm
Het geheugen is niet met een losse SD kaart uit te breiden
Apple Iphones zijn helaas wat duurder dan smartphones van andere merken

Bekijk de Apple iPhone Xs Max

6. Samsung Galaxy S10+

De Samsung Galaxy S10+ valt zeker aan te duiden als een van de betere smartphone camera's die er is. Deze smartphone heeft maar liefst 5 lenzen: twee aan de voorkant en drie aan de achterkant. De extra lens aan de voorkant is om scherpere foto’s te maken bij minder licht. Aan de achterkant is een groothoeklens aanwezig en de scherpte en het vastleggen van de kleuren is van bijzonder hoge kwaliteit door de sensoren die in de smartphone camera aanwezig zijn. Filmen kan in full-hd, helaas niet in 4K.

Plus en minpunten van de Samsung Galaxy S10+
Beschikking over 5 camera's zodat je voor iedere situatie de juiste lens kan gebruiken
Krachtige processor om foto's te verwerken
Het geheugen is met een losse micro-SD kaart uit te breiden
Helaas geen 4k video-opname mogelijkheden

Bekijk de Samsung Galaxy S10+

7. Samsung Galaxy S10

Vooral in lichtcontrast boekt de Samsung Galaxy S10 een duidelijke vooruitgang op de voorganger de S9. In vergelijking met de Samsung Galaxy S10+ zou je kunnen zeggen dat de S10 een iets simpelere versie is. Waar de S10+ een extra lens heeft aan de voorkant, heeft de S10 deze lens niet. Deze lens is vooral bedoeld om meer diepte informatie mee te nemen bij het maken van selfies. De verdere specificaties van de camera’s maken geen opzienbarend verschil. Het voornaamste verschil zit in de grootte, zowel qua oppervlakte als opslagruimte en RAM. In dezen heeft de S10+ wat grotere mogelijkheden. Qua camera’s zelf is er geen verschil en stel je wil een goedkopere smartphone met camera kopen dan is de Samsung Galaxy S10 een uitstekende keuze.

Plus en minpunten van de Samsung Galaxy S10
Een hoge score van DXOmark van 116
Beschikking over 3 camera's, 1 aan de voorkant en twee aan de achterkant
Krachtige processor om foto's te verwerken
Het geheugen is met een losse micro-SD kaart uit te breiden
Helaas geen 4k video-opname mogelijkheden

Bekijk de Samsung Galaxy S10

8. Samsung Galaxy Note 10 plus

Bij de Samsung Galaxy Note 10 is er qua camera specificaties voortgeborduurd op de camera van de S10 en S10+. De verbeterpunten zitten vooral in kleine aanpassingen die de fotokwaliteit niet dusdanig verbetert, maar vooral een iets beter effect krijgen. Dit heeft meer weg van een ander filter dan dat de kwaliteit daadwerkelijk is verbeterd bij bijvoorbeeld de zoom-functie of de kleurinvulling. Qua nachtfoto’s, lichtfoto’s en goothoeklens foto’s is zijn zowel de S10, de S10+ en de Note 10 van hoog niveau, in tegenstelling tot de zoom functie waar zeker nog verbetering in kan worden geboekt. Met het toevoegen van een 64MP camera en ook nog een goed functionerende 4K-video modus zou deze lijn compleet zijn, maar je kan niet alles hebben.

Plus en minpunten van de Samsung Galaxy Note 10 plus
Een hoge score van DXOmark van 117
Beschikking over 4 camera's, 1 aan de voorkant en 3 aan de achterkant
12 GB werkgeheugen om foto's te verwerken
Het geheugen is met een losse micro-SD kaart uit te breiden
Helaas geen 4k video-opname mogelijkheden

Bekijk de Samsung Galaxy Note 10 plus

9. Xiaomi Mi Note 10 pro

De Xiaomi Mi Note 10 pro is een smartphone met een duizelingwekkende 108 MP-camera. In deze functie worden de megapixels in vieren gedeeld om een optimale scherpte en kleur te bereiken. Deze smartphone heeft vier(!) lenzen op de achterzijde en eentje aan de voorkant. Wat vooral opvalt aan de foto’s die genomen worden met de 108 MP-lens, is dat de scherpte in het midden van de foto nauwelijks wordt overtroffen door welke andere camera ook. Aan de randen worden de foto’s echter minder scherp, waardoor het totaalplaatje misschien wel wat te wensen overlaat. Ook qua nachtfoto’s en zoom is er ruimte voor verbetering. Hierbij moet echter worden vermeld dat de Xiaomi in de lagere prijsklasse valt. Het is wellicht niet de beste smartphone camera, maar zeker een hele goede keuzes qua prijskwaliteit.

Plus en minpunten van de Xiaomi Mi Note 10 pro
Een hoge score van DXOmark van 124
Beschikking over 5 camera's, 1 aan de voorkant en 4! aan de achterkant
108 megapixels!
Het geheugen is met een losse micro-SD kaart uit te breiden EN je kan een extra simkaart in deze telefoon plaatsen
Hij heeft niet de snelste processor, maar daar is de prijs ook naar

Bekijk de Xiaomi Mi Note 10 pro

10. Motorola Moto G8 Plus

Ben je op zoek naar een goedkope smartphone met goede camera? Dan is de Motorola Moto G8 Plus jouw toestel. Deze smartphone beschikt over een 48 megapixel standaardlens en een 16 megapixel groothoeklens voor landschappen. Daarnaast zitten er dieptesensoren in de camera waardoor je kan spelen met scherpte diepte. Hierdoor kan je mooie portretfoto's maken met een onscherpe achtergrond. Wil je dus niet al teveel geld uitgeven, maar toch mooie foto's maken? Kijk dan zeker naar de G8 plus.

Plus en minpunten van de Motorola Moto G8 Plu
Beschikking over 3 camera's, 1 aan de voorkant en 2 aan de achterkant
Mooi prijskaartje
Het geheugen is met een losse micro-SD kaart uit te breiden EN je kan een extra simkaart in deze telefoon plaatsen
Hij heeft niet de snelste processor en kan hele zware programma's (of spelletjes) niet goed aan

Bekijk de Motorola Moto G8 Plus

Gebruikte bronnen

Zoals eerder gemeld ben ik zelf gek van fotografie en heb ik al menig printer versleten. Ik blijf als fotograaf graag op de hoogte van alle ontwikkelingen en haal mijn informatie uit diverse bronnen. Al mijn kennis, tezamen met de informatie die ik uit magazines e.d. haal, heb ik samengevoegd in dit artikel. Zo heb ik bij het bepalen van deze top-10 onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

Bron:
Tijdschriften Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

DXOmark.com
Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste smartphone camera's van 2020. Hopelijk heeft het overzicht je geholpen in je zoektocht. Ben je er toch nog niet helemaal uit en wil je meer weten? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug! Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue.nl.

Volg jij mij al op Instagram?