Top 10 beste smartphone camera's 2023


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023

Welke telefoon heeft de beste camera?

Ben jij net zoals ik gek op fotograferen? En ben je op zoek naar een telefoon of smartphone met een goede camera? Lees dan zeker dit artikel! In dit artikel geef ik je namelijk tips waarop je kan letten bij de aanschaf van een smartphone (met een goede camera) en heb ik een overzicht gemaakt van de beste smartphone camera's van 2023. Doordat ikzelf veel fotografeer en smartphones test, is onderstaand top 10 overzicht ontstaan. Ben je er na het lezen van dit artikel toch nog niet helemaal uit? Laat dan een reactie achter en dan kom ik er bij je op terug.

Bekijk de top 10 smartphone camera's

Bekijk alle telefoon's met camera's


In dit artikel:

In dit artikel geef ik tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een smartphone met goede camera, leg ik uit wat het verschil is tussen een smartphonecamera en ‘echte' digitale camera, en vind je de top 10 beste smartphone camera's van 2023:

a. Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een smartphone met goede camera
b. De verschillen tussen een smartphone camera en digitale camera
c. De top 10 beste smartphone camera's van 2023
d. De beste smartphones volgens de Consumentenbond
e. Veelgestelde vragen

Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een smartphone met goede camera

Ben je toe aan een nieuwe smartphone en wil je graag eentje met een goede camera? Let dan zeker op het volgende. Waar men in het verleden vooral keek naar megapixels, is het tegenwoordig veel belangrijker om te letten op de grootte van de sensor, de verschillende lenzen die in de smartphone zitten (en daarmee de zoom functies) en de verschillende opties die je hebt bij het fotograferen en filmen. Bedenk ook goed wat je precies vast wilt leggen. Houd je meer van portretten of juist foto's van de natuur? Hier komen namelijk de verschillende capaciteiten van een smartphone camera bij kijken. Naast de camera- en lens specifieke kwaliteiten, is het handig om na te denken over de opslag. Maak je veel 4K-video's, dan kun je beter een smartphone met camera kopen met veel intern geheugen. Daarnaast kan je een smartphone kopen waarbij het geheugen makkelijk kan worden uitgebreid, bijvoorbeeld door middel van extern micro-SD geheugen.


Hondje ‘Mushi' van onze vrienden gemaakt met de Iphone 13 Pro

Maar welke smartphone maakt nu de mooiste foto's?

Maar welke smartphone maakt nu de mooiste foto's? Dit zit hem vaak in een combinatie van factoren, zoals de lens en de software. De lens is een zeer belang en dan vooral de lichtsterkte. Dit geeft aan hoeveel licht er door de lens heen kan gaan en hoe lichtsterker de lens, des te beter je foto's kan maken in situaties met weinig licht. Daarnaast kan je met lichtsterke lenzen ook mooie portretfoto's maken met een onscherpe achtergrond. Een voorbeeld is de Sony Xperia 1 IV, deze smartphone heeft een hele lichtsterke Zeiss lens van f/1.7. Naast een juiste lens is ook de software in de smartphone erg van belang. Deze verwerkt namelijk de foto en kan hierin beeldbewerking toepassen. Een smartphone dit dit erg goed kan is bijvoorbeeld de Apple Iphone 14 Pro die een speciale portretmodus heeft waardoor de achtergrond mooi onscherp wordt. Het is dan ook van belang om deze verschillende factoren mee te nemen in de keuze van een smartphone. Hieronder zal ik een aantal smartphones uitlichten die naar mijn mening de beste camera's hebben. Maar voordat ik dit doe zal ik het verschil uitleggen tussen een smartphone camera en een digitale camera. Daarnaast zal ik ook uitleggen welke soorten camera's je allemaal terug kan vinden in telefoons.

De verschillen tussen een telefoon camera en digitale camera

Ook al worden de verschillen steeds kleiner, er zijn nog wel degelijk verschillen tussen een digitale camera en de camera in een telefoon. Het voornaamste verschil zit in de beeldsensor. Je kunt tegenwoordig fantastische foto's maken met je smartphone camera waarbij nauwelijks merkbaar is dat deze zijn gemaakt met een smartphone. Helemaal als je deze op de smartphone zelf of op social media bekijkt. Maar ga je de foto groot afdrukken? Of heb je weinig licht omdat je bijvoorbeeld een foto binnen maakt? Dan kan het zijn dat je toch wel wat verschillen gaat merken. Het formaat van de sensor speelt hierin namelijk een belangrijke rol. Waar de sensor in een smartphone erg klein is, is deze in een camera vele malen groter. En hoe groter de sensor, des te meer licht deze opvangt. Vooral in situaties met weinig licht is het verschil dan ook goed te merken. Hierin wint de digitale camera omdat deze foto's kan maken met minder ruis (dit zijn korreltjes die je ziet als je met weinig licht een foto maakt). Maak je echter foto's met goed licht (bijvoorbeeld overdag op vakantie)? Dan kan je de foto's gemaakt met een telefoon ook prima afdrukken.


Een overzicht met de verschillende formaten van sensoren.

Verder zijn er ook qua zoom de nodige verschillen. Een smartphone is erg compact en heeft geen bewegende lensdelen waardoor je beperkt kan inzoomen (vaak enkel digitaal of door het schakelen naar een andere lens/camera). Een digitale camera beschikt vrijwel altijd over een beweegbare lens waardoor je flink kan zoomen. Wil je dus graag onderwerpen van veraf vastleggen, dan is een compactcamera vaak een betere keuze. Maar dit alles wil zeker niet zeggen dat de foto’s van een smartphone camera slecht zijn. De kwaliteit van de camera's in telefoons is de laatste jaren namelijk ontzettend vooruit gegaan (de reden waarom bijna niemand meer met een compactcamera loopt) en in mijn optiek is de beste camera, de camera die je bij je hebt! En aangezien wij bijna allemaal altijd een smartphone bij ons hebben, is dit vaak de enige en daarmee de beste camera. Daarnaast is het de vraag of je een aparte (compact) camera mee wilt nemen. Vaak niet! In dit geval is een goede smartphone de ideale keuze! En omdat er tegenwoordig diverse camera's in smartphones zitten kan je ontzettend mooie foto's maken.

Verschillende soorten camera's in telefoons

Waar telefoons voorheen uitgerust waren met één enkele camera, zitten er anno 2023 vaak medere camera's in een telefoon. En dit geeft je als gebruiker heel veel voordelen. Zo kan je schakelen tussen groothoek en tele waardoor je zowel landschappen als portretten kan vastleggen. Hieronder een opsomming in de verschillende soorten camera's die je in een telefoon kan terugvinden:

1. Standaard camera: op iedere telefoon zit een camera met een standaardlens. Dit brandpunt ligt vaak rond de 20 en 35mm wat overeenkomt met hetgeen je zelf ook met je ook ziet. Als je de camera van je telefoon opent zal hij deze lens als eerste tonen en deze lens wordt dan ook het meest gebruikt bij het maken van foto's met je telefoon.

2. Groothoek camera: op sommige telefoons zit een groothoekcamera (een supergroothoeklens met een bereik tussen de 10 en 20mm) waarmee je het beeld als het ware kan uitzoomen. Hierdoor kan je veel meer beeld vastleggen op één foto wat het een ideale lens maakt voor het vastleggen van landschappen, ruimtes en architectuur. Persoonlijk gebruik ik ontzettend graag deze lens omdat het mooie effecten geeft en je veel beeld in één foto kan vastleggen.

3. Tele camera: op veel telefoons zit tegenwoorden een camera met telelens functie met een bereik van tussen de 50 en 80mm. Hiermee kan je inzoomen op je onderwerp wat ideaal is voor bijvoorbeeld langs het sportveld. Daarnaast is deze camerastand ook goed te gebruiken voor portretten.

4. Macro camera: op sommige telefoons zit een speciale macro camera (macrolens) waarmee je heel dicht op een onderwerp kan kruipen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld mooi bloemen of insecten vastleggen.

5. Selfie camera: last but not least, de selfie camera. Op iedere telefoon zit een speciale selfie camera die je voorop de telefoon kan vinden. Met deze camera kan jij jezelf vastleggen en uiteraard is deze camera ook te gebruiken voor videobellen.

Goed om te weten: achter iedere camera in de telefoon zit een aparte sensor waardoor de resolutie per lens/camera kan verschillen.


Een voorbeeldfoto gemaakt met de groothoek camera van de iPhone 13 Pro.

Hieronder leg ik meer uit over de, naar mijn mening, tien beste smartphone camera's van 2023.

De top 10 beste smartphone camera's van 2023:

Hieronder vind je een overzicht met de top 10 beste smartphone camera's van 2023:

1. Apple iPhone 14 pro
2. Samsung Galaxy S23 Ultra
3. Google Pixel 7 Pro
4. Apple iPhone 13 pro
5. Oppo Find X5 Pro
6. Sony Xperia 1 IV
7. OnePlus 11
8. Samsung Galaxy S21 FE
9. Samsung Galaxy A53
10. Xiaomi 11T

1. Apple iPhone 14 pro

iphone 14 pro

De smartphones van Apple staan er om bekend dat ze goede camera's hebben. En ook met dit nieuwste model uit september 2022 heeft Apple het weer gefixed, zo hebben ze een smartphone ontwikkeld met een super goede camera. Sterker nog, deze smartphone beschikt over één van de beste camera's op moment van schrijven. Zo krijgt deze smartphone maar liefst een score van 146 door DXO, een onafhankelijk test bureau dat naar de kwaliteit van camera's kijkt. Deze score is ontzettend hoog en zorgt ervoor dat de iPhone 14 pro op dit moment de beste smartphone camera van 2023 is. Qua lenzen beschik je met de iPhone 14 pro over 4 lenzen. De standaardlens heeft maar liefst 48 megapixels waarmee je zelfs in situaties met weinig licht (binnen of tijdens schemer) goed foto's maken maken. Verder zit er ook een groothoeklens op voor landschappen en een telelens waarmee je tot 3 keer kan inzoomen. En doordat deze lenzen zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie worden trillingen weggenomen waardoor je scherpe foto's en video's krijgt! Ben jij dus op zoek naar de smartphone met de beste camera van dit moment? Kijk dan zeker naar de iPhone 14 pro!Plus en minpunten van de Apple iPhone 14 Pro
Een DXOmark score van maar liefst 146!
Beste uit de test volgens de consumentenbond
48 megapixel standaard lens met hoge gevoeligheid voor in situaties met minder licht
Drie lenzen waardoor je niet alleen kan inzoomen, maar ook landschappen kan vastleggen
ProMotion ververst je scherm tot maar liefst 120x per seconde waardoor het beeld zeer vloeiend is
Zeer krachtige A16 Bionic chip en 6 GB werkgeheugen waardoor de smartphone super snel is
Zuiniger dan zijn voorganger (de iPhone 13 pro) waardoor de accu een uur langer meegaat
Meer schermruimte doordat Apple de zogenaamde ‘notch' aan de bovenkant van het toestel heeft weggehaald
Het geheugen is niet met een losse SD kaart uit te breiden
Apple iPhones zijn helaas wat duurder dan smartphones van andere merken

Bekijk de Apple iPhone 14 pro

Update 12 september 2023: zojuist heeft Apple de Iphone 15 serie aangekondigd. De grootste aanpassingen zitten in de 48 megapixel sensor (deze is weer beter geworden) en ook heeft de zoom van de telelens een upgrade gekregen. Zodra ik deze smartphone heb getest zal ik het artikel aanvullen met mijn bevinden.


2. Samsung Galaxy S23 Ultra

De Samsung Galaxy S23 Ultra is Samsung's nieuwste smartphone en beschikt over een zeer hoogwaardige camera. Sterker nog, deze smartphone beschikt over 1 camera aan de voorkant en maar liefst 4 camera's aan de achterkant waarvan één camera met 10x optische zoom! Daarnaast schiet je met de standaardlens beelden met maar liefst 200 megapixel waardoor je foto's met gemak kan opblazen. Niet voor niets dat deze smartphone een ontzettend hoge rating met maar liefst 140 punten krijgt van DXO. Dit maakt de Samsung Galaxy S23 Ultra één van de beste smartphone camera's van dit moment is. De telelens aan de achterkant heeft 10x optische zoom waardoor je onderwerpen van ver weg goed dichterbij kan halen! Ideaal voor bijvoorbeeld langs het sportveld! Verder zit er ook een groothoeklens op de smartphone voor landschappen en een standaardlens voor portretten. Uiteraard is deze smartphone zeer krachtig waardoor hij zware apps met gemak aankan. En doordat er een hele krachtige accu in zit gaat hij ook nog eens heel lang mee op één acculading! Al met al maakt dit de Samsung Galaxy S23 Ultra één van de beste smartphone van 2023!Plus en minpunten van de Samsung Galaxy S23 Ultra
Een DXOmark score van maar liefst 140!
Beste uit de test volgens de consumentenbond
5 camera's waarvan 1 met 10x optische zoom
Haarscherpe fotokwaliteiten
Krachtige processor
Zeer krachtige 5.000 mAh accu
Vrij forse telefoon waardoor hij moeilijk met één hand te bedienen is
Een lader wordt niet meegeleverd, deze moet je los aanschaffen
De prijs van dit toestel (rond de 1400 euro) is niet voor iedere portemonnee weggelegd

Bekijk de Samsung Galaxy S23 Ultra

Tip: Hoef je niet per se het nieuwste van het nieuwste? Neem dan eens een kijkje naar de Samsung Galaxy S22 Ultra. Dit model is een jaartje ouder maar heeft ook een ontzettend goede camera voor iets minder geld.


3. Google Pixel 7 Pro

De Google Pixel 7 Pro is het topmodel van Google en beschikt over 4 camera's waarvan 3 aan de achterkant en 1 aan de voorkant. De kwaliteit van deze camera's is erg hoog wat te lezen is uit de hoge DXO score van maar liefst 147 punten. Zo beschik je over een standaardlens, een groothoeklens en een telelens met 5x zoom. Hierdoor kan je haarscherpe foto's maken en leg je video's vast in 4K. Verder beschikt de Google Pixel 7 Pro over 12 GB werkgeheugen waardoor de smartphone lekker snel is en zware apps aan kan. Wil jij ook foto's op je smartphone bewerken middels bv de Adobe Lightroom App? Dan is de Google Pixel 7 Pro zeker een goede keuze. Verder is het scherm van de Pixel 7 Pro met 6,7 inch lekker groot en gaat de accu zeker een dag mee dankzij de 5.000 mAh capaciteit.Plus en minpunten van de Google Pixel 7 Pro
Een DXOmark score van maar liefst 147!
4 camera's waarvan 1 met 5x zoom
Haarscherpe fotokwaliteiten
Krachtige processor en 12 GB werkgeheugen waardoor je zware apps kan draaien
Haarscherp 6.7 inch scherm
Draait op een kale Android versie (Stock Android) waardoor je minder overbodige apps hebt
Vrij forse telefoon waardoor hij moeilijk met één hand te bedienen is
Het 128 GB geheugen is niet met een losse SD kaart uit te breiden
Het draadloos laden van de accu gaat minder snel als dat men in de specificaties aangeeft

Bekijk de Google Pixel 7 Pro


4. Apple iPhone 13 pro

De Iphone 13 Pro is een smartphone met een geweldige camera. Zo heeft Apple in dit laatste model van 2021 de camera flink verbeterd ten opzichte van het model uit 2020, de Iphone 12. Zo beschikt de Iphone 13 pro beschikt over verbeterde beeldstabilisatie en een grotere sensor. Hierdoor heb je minder snel last van onscherpe beelden (dankzij de stabilisatie) en kan je ook met minder licht veel mooiere foto's maken (dankzij de grotere sensor). Verder is ook de iPhone 13 een stuk zuiniger dan zijn voorganger, hij gaat namelijk 1,5 uur langer mee op één acculading. Verder zitten er op de iPhone 13 pro de welbekende 3 lenzen die op diverse manieren te gebruiken zijn. Zo is er de mogelijkheid om een mooi scherptediepte-effect te maken waarmee het verschil met een digitale camera op het eerste oog nauwelijks zichtbaar is. Daarnaast zit er optische zoom in deze telefoon waardoor je maar liefst 3x kan inzoomen op je onderwerp. Dit is ideaal als je details wilt vastleggen.Plus en minpunten van de Apple iPhone 13 Pro
Drie lenzen waardoor je niet alleen kan inzoomen, maar ook landschappen kan vastleggen
Grotere sensor en betere beeldstabilisatie ten opzichte van de Iphone 12
ProMotion ververst je scherm tot maar liefst 120x per seconde waardoor het beeld zeer vloeiend is
De accu gaat langer mee dan zijn voorganger
Een DXOmark score van 137
Het geheugen is niet met een losse SD kaart uit te breiden
Apple Iphones zijn helaas wat duurder dan smartphones van andere merken

Bekijk de Apple iPhone 13 pro


5. Oppo Find X5 Pro

beste oppo smartphone

De smartphones van Oppo zijn nog niet bij iedereen bekend, echter is de Oppo Find X5 Pro zeker een smartphone die menig fotograaf zal bevallen. Deze smartphone zit namelijk boordevol met fotografie technieken. Denk aan meerdere lenzen (welke tezamen met Hasselblad zijn ontwikkeld) waaronder een tele lens met 5x zoom! Daarnaast kan je in RAW schieten en beschik je over maar liefst 50 megapixel bij de standaard camera! Verder zit er ook geavanceerde stabilisatie in deze smartphone waardoor lichte trillingen worden weggenomen en je echt haarscherpe beelden maakt. Al met al een super complete smartphone voor de fanatieke fotograaf!Plus en minpunten van de Oppo Find X5 Pro
DXO-score van maar liefst 130
Best reviewed smartphone door kieskeurig in mei 2022
Beschikking over 4 camera's, 1 aan de voorkant en 3 aan de achterkant
Dankzij de ingebouwde telelens kan je 5x inzoomen
Flink geheugen van maar liefst 256 GB
Zeer krachtige processor
Grote accu welke binnen 15 min weer op 50% lading zit!
Geheugen is helaas niet uit te breiden met een losse micro-SD kaart
Toch wel een hoog prijskaartje (1150 euro)

Bekijk de Oppo Find X5 Pro


6. Sony Xperia 1 IV

De Sony Xperia 1 IV is de opvolger van de zeer populaire Sony Xperia 1 III en op dit moment de beste smartphone die Sony op dit moment op de markt heeft. De smartphone beschikt over 3 camera's op de achterkant met maar liefst 12 megapixel. Daarnaast zijn de lenzen geoptimaliseerd door Zeiss en beschikken ze over de T* coating waardoor je haarscherpe foto's kan vastleggen. De lenzen hebben een diafragma van f/1.7 waardoor je mooie onscherpe achtergronden kan creëren. Filmen kan uiteraard ook met de Sony Xperia 1 IV. Zo schiet de Sony Xperia 1 IV 4K beelden op 120 frames per seconde (bij de Sony Xperia 1 III kon dit op max 60 frames per seconde). Daarnaast beschikt de Sony Xperia 1 IV over Eye-AF, net zoals bij de zeer populaire Sony systeemcamera's, waardoor de camera automatisch op het oog zal scherpstellen. Hierdoor kan jij als fotograaf je bezig houden met de compositie en zorgt de camera in de smartphone ervoor dat je onderwerp haarscherp op de foto komt te staan!Plus en minpunten van de Sony Xperia 1 IV
4k video opname mogelijkheden met 120 frames per seconde
Geweldige Zeiss T* lenzen
Optische beeldstabilisatie
Eye-AF autofocus
Het geheugen van deze smartphone is uit te breiden met micro-SD kaarten
De frontcamera is van minder hoge kwaliteit dan de achtercamera's

Bekijk de Sony Xperia 1 IV


7. OnePlus 11

De OnePlus 11 is een smartphone die gebruik maakt van hoogwaardige camera's. Zo zijn de lenzen in de Oneplus 11 geoptimaliseerd door het zeer gerenommeerde bedrijf Hasselblad dat al jaren hoogwaardige camera's maakt. In de OnePlus 11 zitten maar liefst 5 camera's waarvan 1 aan de voorkant en 4 aan de achterkant. De beeldkwaliteit is erg hoog en de resolutie loopt op tot maar liefst 50 megapixel! Ben jij op zoek naar een krachtige en hoogwaardige telefoon met geweldige camera, en wil tot maximaal 900 euro uitgeven? Dan is de OnePlus 11 een geweldige keuze.Plus en minpunten van de OnePlus 11
Een DXOmark score van 127
Vier lenzen die oplopen tot maar liefst 50 megapixel
4k video opname mogelijkheden
De accu is binnen 30 minuten volledig opgeladen
Het geheugen is helaas niet uitbreidbaar
Je kan helaas niet draadloos opladen

Bekijk de OnePlus 11


8. Samsung Galaxy S21 FE

De Samsung Galaxy S21 FE is een combinatie van Samsung's zeer populaire S21 smartphone met verbeterde features tegen een veel scherpere prijs. Zo beschikt de Samsung Galaxy S21 FE over vier camera's (drie aan de achterkant en een aan de voorkant) waarvan de derde camera over een telelens met 3x zoom beschikt. Hierdoor kan je inzoomen op onderwerpen die verder weg zijn. Ideaal als je bijvoorbeeld langs het sportveld foto's wilt maken van je kids. Verder beschikt de Samsung S21 over optische beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weg genomen. De processor is erg krachtig waardoor beelden snel worden verwerkt en ook zware bewerkings apps prima gedraaid kunnen worden. En dankzij de krachtige accu hoef je niet bang te zijn dat je smartphone snel leeg is. Al met al een hoogwaardige smartphone die ook zeer hoog gewaardeerd is door DXO, een gerenomeerd fotolab, maar ook door de Consumentenbond! Zo gaf de Consumentenbond in 2023 de Samsung Galaxy S21 FE het predikaat ‘Beste Koop'.Plus en minpunten van de Samsung Galaxy S21 FE
Goede prijs-kwaliteit verhouding
Beste koop volgens de Consumentenbond 2023
Vier hoogwaardige camera's waarvan één camera telelens met 3x zoom
Haarscherpe fotokwaliteiten
Een DXOmark score van 117
Krachtige processor
Krachtige 4500 mAh accu
Een lader moet je zelf aanschaffen
De batterijduur is volgens gebruikers in de praktijk wat minder

Bekijk de Samsung Galaxy S21 Fe


9. Samsung Galaxy A53

Ben je op zoek naar een goed betaalbare smartphone van rond de €400? Dan is de Samsung Galaxy A53 dé smartphone voor jou! Deze smartphone beschikt namelijk over 4 camera's (3 op de achterkant en 1 op de voorkant) met maar liefst 64 megapixel. Één van deze camera's een speciale macro lens waardoor je onderwerpen (zoals insecten of eten) goed van dichtbij kan vastleggen. Daarnaast lijkt het alsof de Samsung Galaxy A53 4 camera's op zijn achterkant heeft zitten, echter is een van deze camera's een speciale dieptesensor. Hierdoor kan de A53 scherpte diepte effecten maken bij het maken van portretfoto's. Het resultaat: mooie portretfoto's met een onscherpe achtergrond. Verder heeft de smartphone optische beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen. Het scherm is met zijn 6.5 inch aan de grote kant en laat beelden in full HD zien. Niet de hoogste kwaliteit, maar daar is dan ook de prijs naar. Kijken we naar de camera, dan krijg je goede kwaliteit voor een hele nette prijs.Plus en minpunten van de Samsung Galaxy A53
Goede prijs kwaliteit verhouding
Speciale dieptesensor voor het maken van portretfoto's
Beschikking over 4 camera's, 1 aan de voorkant en 3 aan de achterkant
64 megapixels plus optische beeldstabilisatie
Het geheugen is met een losse micro-SD kaart uit te breiden
Wat minder snelle processor en minder hoogwaardig beeldscherm, maar daar is de prijs naar.

Bekijk de Samsung Galaxy A53


10. Xiaomi 11T

De Xiaomi 11T is een goede en krachtige smartphone met maar liefst 4 camera's. Aan de achterkant beschik je over 3 camera's waarvan de grootste maar liefst 108 megapixels heeft. De groothoek camera's beschikt over maar liefst 8 megapixels en zit zelfs een macro lens op deze smartphone. Of het nu landschappen, portretfoto's of macro fotos betreft, de Xiaomi 11T kan het aan. En dankzij de ingebouwde 128 gb memory hoef je niet bang te zijn dat je zonder ruimte komt te zitten. Naast de hoogwaardige fotokwaliteit kan je ook filmen. En dit maar liefst in een geweldige resolutie van 4K! ben jij op zoek naar een voordelige maar goede smartphonecamera? Dan is de Xiaomi 11T echt iets voor jou.Plus en minpunten van de Xiaomi 11T
Hoge prijs kwaliteit verhouding (smartphone kost rond de €350)
Krachtige processor waardoor de smartphone ook zwaardere apps aan kan
Beschikking over 4 camera's, 1 aan de voorkant en 3 aan de achterkant
Grote accu die binnen 40 minuten weer vol te laden is
4K video opname mogelijkheden
Het voordeel van het flinke 6.7 inch scherm heeft ook een nadeel, en dat is dat deze smartphone wat groter is dan anderen

Bekijk de Xiaomi 11T


De beste smartphones volgens de Consumentenbond

Als je aan een onafhankelijk testbureau denkt, dan denk je al heel snel aan De Consumentenbond. Gelukkig worden ook smartphones door de consumentenbond onder de loep genomen. Ze hanteren hierin twee categorieën, namelijk ‘beste koop’ en ‘best uit de test’. Als we naar smartphones kijken, dan test de consumentenbond deze smartphones op het gebied van kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

Smartphones met het predikaat: beste koop volgende de consumentenbond

De smartphones met het predikaat ‘beste koop’ hebben volgens de consumentenbond een prijs-kwaliteit cijfer van een 6 of hoger. De Samsung Galaxy S21 FE heeft in 2023 het label ‘beste koop’ gekregen vanwege zijn lage prijs en hoge kwaliteit.

Bekijk de beste koop smartphones volgens de Consumentenbond

Smartphones met het predikaat: best getest volgende de consumentenbond

Smartphones die in de testen van de consumentenbond een hoge score krijgen op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid worden beloond met het predikaat ‘best getest’. Dit zijn verschillende smartphones die ik hieronder op een rijtje heb gezet:

 • De Apple 14 Pro Max
 • De Samsung Galaxy S23 Ultra


 • Bekijk alle beste geteste smartphones volgens de Consumentenbond


  Meer uit je smartphone halen?

  Wil jij nog meer uit jouw smartphone halen? Dan kan ik je aanraden om eens te kijken naar de cursus smartphone fotografie van Photofacts. In deze cursus krijg je tips en tricks van Jeroen Jazet over smartphone fotografie. Hij legt je uit hoe je je belichting kan aanpassen, scherptediepte kan gebruiken, hoe je ze gelijk kan bewerken op je telefoon en nog veel meer. Als je alle tips en tricks hebt gevolgd dan heb je eigenlijk altijd een camera op zak om de mooie momenten vast te leggen.

  Bekijk de cursus smartphone fotografie

  Gebruikte bronnen

  Zoals eerder gemeld ben ik zelf gek van fotografie en heb ik al menig printer versleten. Ik blijf als fotograaf graag op de hoogte van alle ontwikkelingen en haal mijn informatie uit diverse bronnen. Al mijn kennis, tezamen met de informatie die ik uit magazines e.d. haal, heb ik samengevoegd in dit artikel. Zo heb ik bij het bepalen van deze top-10 onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

  Bron:
  Tijdschriften Zoom
  Focus
  Digifotopro
  Websites

  DXOmark.com
  Dpreview.com
  Kenrockwell.com
  Cameralabs.com
  Fredmiranda.com
  Petapixel.com

  Tests / reviews Consumentenbond
  Kieskeurig

  e. Veelgestelde vragen over de beste telefoon met camera

  Hieronder een overzicht met veel gestelde vragen. Staat jouw antwoord er niet bij? laat dan onderaan de pagina een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

  Wat maakt een telefoon de “beste” als het gaat om camera's?

  Antwoord: De “beste” telefoon met camera wordt bepaald door verschillende factoren zoals de sensor, de resolutie, de camera in de telefoon en de software die in de camera zit. In dit artikel ga ik dieper op deze verschillende onderwerpen in.

  Hebben duurdere telefoons een betere camera?

  Antwoord: Niet alle duurdere telefoons hebben betere camera's in zich. Vaak beschikken duurdere telefoons wel over meer camera's en hebben ze krachtigere processoren waardoor je sneller foto's kan maken.

  Hoe belangrijk is het aantal megapixels bij het kiezen van een telefooncamera?

  Antwoord: Het aantal megapixels is slechts één onderdeel van de uiteindelijke beeldkwaliteit van een camera. Persoonlijk kijk ik liever naar de grootte van de sensor dan naar het aantal megapixels. Een grotere sensor kan namelijk beter omgaan met weinig licht en geeft ook mooiere scherpte diepte beelden (foto's met een onscherpe achtergrond).

  Welke betaalbare smartphone heeft de beste camera?

  Antwoord: Ben je op zoek naar een goed betaalbare smartphone van rond de €400? Dan is de Samsung Galaxy A53 dé smartphone voor jou! Deze smartphone beschikt namelijk over 4 camera's (3 op de achterkant en 1 op de voorkant) met maar liefst 64 megapixel. Één van deze camera's een speciale macro lens waardoor je onderwerpen (zoals insecten of eten) goed van dichtbij kan vastleggen.

  Wat is beter? Een Iphone of Samsung camera?

  Antwoord: Over het algemeen liggen de verschillen tussen Iphone en Samsung ontzettend dicht bij elkaar. Persoonlijk zou ik in dit geval eerder kijken naar welk systeem je fijn vindt werken. Ben je een fan van Android? Pak dan een Samsung. Werk je liever met Apple? Ga dan voor een Iphone. Met beide telefoons kan je namelijk geweldige foto's maken.

  Afsluiting

  Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste smartphone camera's van 2023. Hopelijk heeft het overzicht je geholpen in je zoektocht. Ben je er toch nog niet helemaal uit en wil je meer weten? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug! Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue.nl.


  Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

  4.4 35 Stemmen
  Aantal sterren
  Aanmelden
  Bericht van

  176 Berichten
  Nieuwste
  Oudste
  Feedback
  Bekijk alle berichten
  Ewald
  15 Dagen geleden

  Beste,
  Ik gebruik mijn smartphone dikwijls om vogel foto’s te maken door mijn Swarovsky telescoop (met een speciale adapter) Nu gebruik ik een Samsung Galaxy A32 maar ben op zoek naar betere kwaliteit voor liefst niet al te veel geld.
  Heb jij hier ervaring mee?
  VG Ewald

  Els de Roo
  1 Maand geleden

  Beste Thijs,
  Thnx voor je fijne artikel en de top 10!
  Nu lees ik zojuist een stukje over de Samsung Galaxy A52s. Deze ziet er m.i. goed uit wat betreft camera en beeldscherm. Heb jij hier ervaring mee?

  Alvast hartelijk dank voor je reactie!
  Vr. groet, Els

  Els de Roo
  Antwoord op  Thijs Schouten
  1 Maand geleden

  Hoi Thijs,
  Fijn dat je ernaar hebt gekeken, dank je wel! Goede redenen om inderdaad voor de Samsung A53 te gaan 🙂
  Vr. groet, Els

  Karin
  1 Maand geleden

  Hallo Thijs,

  Mijn Huawei P30 pro is helaas gesneuveld. (Deze heb ik toen gekocht voor zijn goede camera.) Nu ben ik dus op zoek naar een nieuwe mobiel. Was zeer tevreden over de Huawei.
  Maar welke? Kun jij mij advies geven? Ik zoek er 1 met een goede camera, dat is voor mij het belangrijkste. Die ook goede foto’s maakt binnen en in het donker. Maar zie door de bomen het bos niet meer.
  Ik zit te kijken bij de Samsung S23 maar lees dat deze een mindere camera heeft als bv de S21FE/S22? Klopt dat? Vooral de selfiecamera. Wat is jou advies?
  De ultra vind ik te prijzig. Een ander merk mag ook Oppo of Sony.

  Groet Karin