Top 10 beste smartphone camera's 2022


Laatste update: 4 Mei 2022

Welke smartphone heeft een goede camera?

Ben jij net zoals ik gek op fotograferen? En ben je op zoek naar een smartphone met een goede camera? Lees dan zeker dit artikel! In dit artikel geef ik je namelijk tips waarop je kan letten bij de aanschaf van een smartphone (met een goede camera) en heb ik een overzicht gemaakt van de beste smartphone camera's van 2022. Doordat ikzelf veel fotografeer en smartphones test, is onderstaand top 10 overzicht ontstaan. Ben je er na het lezen van dit artikel toch nog niet helemaal uit? Laat dan een reactie achter en dan kom ik er bij je op terug.

Bekijk de top 10 smartphone camera's

Bekijk alle smartphone camera's

In dit artikel:

In dit artikel geef ik tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een smartphone met goede camera, leg ik uit wat het verschil is tussen een smartphonecamera en ‘echte' digitale camera, en vind je de top 10 beste smartphone camera's van 2022:

a. Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een smartphone met goede camera
b. De verschillen tussen een smartphone camera en digitale camera
c. De top 10 beste smartphone camera's van 2022

Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een smartphone met goede camera

Ben je toe aan een nieuwe smartphone en wil je graag eentje met een goede camera? Let dan zeker op het volgende. Waar men in het verleden vooral keek naar megapixels, is het tegenwoordig veel belangrijker om te letten op de grootte van de sensor, de verschillende lenzen die in de smartphone zitten (en daarmee de zoom functies) en de verschillende opties die je hebt bij het fotograferen en filmen. Bedenk ook goed wat je precies vast wilt leggen. Houd je meer van portretten of juist foto's van de natuur? Hier komen namelijk de verschillende capaciteiten van een smartphone camera bij kijken. Naast de camera- en lens specifieke kwaliteiten, is het handig om na te denken over de opslag. Maak je veel 4K-video's, dan kun je beter een smartphone met camera kopen met veel intern geheugen. Daarnaast kan je een smartphone kopen waarbij het geheugen makkelijk kan worden uitgebreid, bijvoorbeeld door middel van extern micro-SD geheugen.


Mijn kinderen in de Soesterduinen gemaakt met de Iphone Xs

Maar welke smartphone maakt nu de mooiste foto's? Dit zit hem vaak in een combinatie van factoren, zoals de lens en de software. De lens is een zeer belang en dan vooral de lichtsterkte. Dit geeft aan hoeveel licht er door de lens heen kan gaan en hoe lichtsterker de lens, des te beter je foto's kan maken in situaties met weinig licht. Daarnaast kan je met lichtsterke lenzen ook mooie portretfoto's maken met een onscherpe achtergrond. Een voorbeeld is de Sony Xperia 1 III, deze smartphone heeft een hele lichtsterke Zeiss lens van f/1.7. Naast een juiste lens is ook de software in de smartphone erg van belang. Deze verwerkt namelijk de foto en kan hierin beeldbewerking toepassen. Een smartphone dit dit erg goed kan is bijvoorbeeld de Apple Iphone 13 Pro die een speciale portretmodus heeft waardoor de achtergrond mooi onscherp wordt. Het is dan ook van belang om deze verschillende factoren mee te nemen in de keuze van een smartphone. Hieronder zal ik een aantal smartphones uitlichten die naar mijn mening de beste camera's hebben. Maar voordat ik dit doe zal ik het verschil uitleggen tussen een smartphone camera en een digitale camera.

De verschillen tussen een smartphone camera en digitale camera

Ook al worden de verschillen steeds kleiner, er zijn nog wel degelijk verschillen tussen een digitale camera en een smartphone camera. Het voornaamste verschil zit in de beeldsensor. Je kunt tegenwoordig fantastische foto's maken met je smartphone camera waarbij nauwelijks merkbaar is dat deze zijn gemaakt met een smartphone. Helemaal als je deze op de smartphone zelf of social media bekijkt. Maar ga je de foto groot afdrukken? Of heb je weinig licht omdat je bijvoorbeeld een foto binnen maakt? Dan kan het zijn dat je toch wel wat verschillen gaat merken. Het formaat van de sensor speelt hierin namelijk een belangrijke rol. Waar de sensor in een smartphone erg klein is, is deze in een camera vele malen groter. En hoe groter de sensor, des te meer licht deze opvangt. Vooral in situaties met weinig licht is het verschil dan ook goed te merken. Hierin wint de digitale camera omdat deze foto's kan maken met minder ruis (dit zijn korreltjes die je ziet als je met weinig licht een foto maakt).


Een overzicht met de verschillende formaten van sensoren. Bron: Lensvid

Een ander merkbaar verschil zit in het scherptediepte-effect, oftewel het scherpstellen op iets dichtbij of juist veraf waardoor de rest van de foto onscherp wordt. Hier heb je bij een digitale camera toch net iets betere opties om scherp te stellen dan bij een smartphone camera. Echter zijn er tegenwoordig veel smartphones die dit software-technisch oplossen waardoor het eindresultaat erg dicht in de buurt komt als dat van een spiegelreflexcamera.

Verder zijn er ook qua zoom de nodige verschillen. Een smartphone is erg compact en heeft geen bewegende lensdelen waardoor je beperkt kan inzoomen (vaak enkel digitaal of door het schakelen naar een andere lens). Een digitale camera beschikt vrijwel altijd over een beweegbare lens waardoor je flink kan zoomen. Wil je dus graag onderwerpen van veraf vastleggen, dan is een compactcamera vaak een betere keuze. Maar dit alles wil zeker niet zeggen dat de foto’s van een smartphone camera niet goed zijn. In mijn optiek is namelijk de beste camera, de camera die je bij je hebt! En aangezien wij bijna allemaal altijd een smartphone bij ons hebben, is dit vaak de enige en daarmee de beste camera. Hieronder leg ik meer uit over de, naar mijn mening, tien beste smartphone camera's van 2022.

De top 10 beste smartphone camera's van 2022:

Hieronder vind je een overzicht met de top 10 beste smartphone camera's van 2022:

1. Samsung Galaxy S22 Ultra
2. Apple iPhone 13 pro
3. Oppo Find X3 Pro
4. Sony Xperia 1 III
5. OnePlus 9 Pro
6. Samsung Galaxy S21
7. Apple iPhone 12 pro
8. Apple iPhone 12 mini
9. Samsung Galaxy A52s
10. Motorola Moto G60s

1. Samsung Galaxy S22 Ultra

De Samsung Galaxy S22 Ultra is Samsung's nieuwste smartphone en beschikt over een zeer hoogwaardige camera. Sterker nog, deze smartphone beschikt over één van de beste camera's op moment van schrijven. Zo krijgt deze smartphone maar liefst een score van 131 door DXO, een onafhankelijk test bureau dat naar de kwaliteit van camera's kijkt. Met de Samsung Galaxy S22 Ultra beschik je over maar liefst zes camera's. Hiervan zit er eentje aan de voorkant en maar liefst vijf aan de achterkant. Een van deze camera's op de achterkant beschikt over maar liefst 10x optische zoom waardoor je onderwerpen van ver weg goed dichterbij kan halen! Ideaal voor bijvoorbeeld langs het sportveld! Verder is deze smartphone zeer krachtig waardoor hij zware apps met gemak aankan. En doordat er een hele krachtige accu in zit gaat hij ook nog eens heel lang mee op één acculading! Al met al maakt dit de Samsung Galaxy S22 Ultra de beste smartphone van 2022!Plus en minpunten van de Samsung Galaxy S22 Ultra
Een DXOmark score van maar liefst 131!
6 camera's waarvan 1 met 10x optische zoom
Haarscherpe fotokwaliteiten
Krachtige processor
Zeer krachtige 5.000 mAh accu
Een lader wordt niet meegeleverd, deze moet je los aanschaffen
De prijs van dit toestel (rond de 1400 euro) is niet voor iedere portemonnee weggelegd

Bekijk de Samsung Galaxy S22 Ultra


2. Apple iPhone 13 pro

De Iphone 13 Pro is een smartphone met een geweldige camera. Zo heeft Apple in dit laatste model van 2021 de camera flink verbeterd ten opzichte van het model uit 2020, de Iphone 12. Zo beschikt de Iphone 13 pro beschikt over verbeterde beeldstabilisatie en een grotere sensor. Hierdoor heb je minder snel last van onscherpe beelden (dankzij de stabilisatie) en kan je ook met minder licht veel mooiere foto's maken (dankzij de grotere sensor). Verder is ook de iPhone 13 een stuk zuiniger dan zijn voorganger, hij gaat namelijk 1,5 uur langer mee op één acculading. Verder zitten er op de Iphone 13 pro de welbekende 3 lenzen die op diverse manieren te gebruiken zijn. Zo is er de mogelijkheid om een mooi scherptediepte-effect te maken waarmee het verschil met een digitale camera op het eerste oog nauwelijks zichtbaar is. Daarnaast zit er optische zoom in deze telefoon waardoor je maar liefst 3x kan inzoomen op je onderwerp. Dit is ideaal als je details wilt vastleggen.Plus en minpunten van de Apple iPhone 13 Pro
Drie lenzen waardoor je niet alleen kan inzoomen, maar ook landschappen kan vastleggen
Grotere sensor en betere beeldstabilisatie ten opzichte van de Iphone 12
ProMotion ververst je scherm tot maar liefst 120x per seconde waardoor het beeld zeer vloeiend is
De accu gaat langer mee dan zijn voorganger
Een DXOmark score van 137
Het geheugen is niet met een losse SD kaart uit te breiden
Apple Iphones zijn helaas wat duurder dan smartphones van andere merken

Bekijk de Apple iPhone 13 pro


3. Oppo Find X3 Pro

De smartphones van Oppo zijn nog niet bij iedereen bekend, echter is de Oppo Find X3 Pro zeker een smartphone die menig fotograaf zal bevallen. Deze smartphone zit namelijk boordevol met fotografie technieken. Denk aan meerdere lenzen waaronder een tele lens met 5x zoom en een microscoop voor macrofotografie! Daarnaast kan je in RAW schieten en beschik je over maar liefst 50 megapixel bij de standaard camera! Verder zit er ook geavanceerde stabilisatie in deze smartphone waardoor lichte trillingen worden weggenomen en je echt haarscherpe beelden maakt. Al met al een super complete smartphone voor de fanatieke fotograaf!Plus en minpunten van de Oppo Find X3 Pro
Beschikking over 4 camera's, 1 aan de voorkant en 4 aan de achterkant waarvan 1 een microscoop
Dankzij de ingebouwde telelens kan je 5x inzoomen
Flink geheugen van maar liefst 256 GB
Zeer krachtige processor
Grote accu waardoor de accuduur lang is
Geheugen is helaas niet uit te breiden met een losse micro-SD kaart
Toch wel een hoog prijskaartje (1150 euro)

Bekijk de Oppo Find X3 Pro


4. Sony Xperia 1 III

De Sony Xperia 1 III is de beste smartphone die Sony op dit moment op de markt heeft. De smartphone beschikt over 3 camera's op de achterkant met maar liefst 12 megapixel. Daarnaast zijn de lenzen geoptimaliseerd door Zeiss en beschikken ze over de T* coating waardoor je haarscherpe foto's kan vastleggen. De lenzen hebben een diafragma van f/1.7 waardoor je mooie onscherpe achtergronden kan creeëren. Filmen kan uiteraard ook met de Sony Xperia 1 III. Zo schiet de Sony Xperia 1 III 4K beelden op 60 frames per seconde. Doordat de kwaliteit van de Sony Xperia 1 III hoog is, is deze smartphone door EISA verkozen tot beste multimedia smartphone van 2021-2022.Plus en minpunten van de Sony Xperia 1 III
Beste multimedia smartphone 2021-2022 volgens EISA
Geweldige Zeiss T* lenzen
Optische beeldstabilisatie
4k video opname mogelijkheden
Het geheugen van deze smartphone is uit te breiden met micro-SD kaarten
De frontcamera is van minder hoge kwaliteit dan de achtercamera's

Bekijk de Sony Xperia 1 III


5. OnePlus 9 Pro

De OnePlus 9 Pro is een smartphone die gebruik maakt van hoogwaardige camera's. Zo zijn de lenzen in de Oneplus 9 Pro geoptimaliseerd door het zeer gerenommeerde bedrijf Hasselblad dat al jaren hoogwaardige camera's maakt. In de OnePlus 9 Pro zitten maar liefst 5 camera's waarvan 1 aan de voorkant en 4 aan de achterkant. De beeldkwaliteit is erg hoog en de resolutie loopt op tot maar liefst 50 megapixel! Ben jij op zoek naar een hoogwaardige smartphone met geweldige camera, en wil tot maximaal 700 euro uitgeven? Dan is de OnePlus 9 Pro een geweldige keuze.Plus en minpunten van de OnePlus 9 Pro
Een DXOmark score van 124
Vier lenzen die oplopen tot maar liefst 50 megapixel
8k video opname mogelijkheden
De accu is binnen 30 minuten volledig opgeladen
Het geheugen is helaas niet uitbreidbaar
De batterijduur is volgens gebruikers wat minder dan zijn voorganger

Bekijk de OnePlus 9 Pro


6. Samsung Galaxy S21

De Samsung Galaxy S21 is Samsung's nieuwste smartphone en beschikt over een zeer hoogwaardige camera. Sterker nog, deze smartphone beschikt over vier camera's (drie aan de achterkant en een aan de voorkant) waarvan de derde camera over maar liefst 64 megapixels beschikt. Hierdoor kan je haarscherpe foto's maken en 8K video opnames. Uit deze video opnames kan je vervolgens ook weer een foto maken (selecteren) waardoor je eenvoudig mooie momenten vast kan leggen. Verder beschikt de Samsung S21 over optische beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weg genomen. De processor is erg krachtig waardoor beelden snel worden verwerkt en ook zware bewerkings apps prima gedraaid kunnen worden. En dankzij de krachtige accu hoef je niet bang te zijn dat je smartphone snel leeg is. Al met al een hoogwaardige smartphone die ook zeer hoog gewaardeerd is door DXO, een gerenomeerd fotolab!

Plus en minpunten van de Samsung Galaxy S21
Haarscherpe fotokwaliteiten
Een DXOmark score van 116
Vier afzonderlijke lenzen met maximaal 64 megapixel
Krachtige processor en sterke accu
De prijs van dit toestel (rond de 800 euro) is niet voor iedere portemonnee weggelegd

Bekijk de Samsung Galaxy S21


7. Apple iPhone 12 pro

De Apple Iphone staat over het algemeen bekend als een smartphone met een zeer goede camera. En met dit model van 2020 hebben ze wederom flinke winst geboekt op het gebied van fotokwaliteit. De Iphone 12 pro beschikt over 3 lenzen die op diverse manieren te gebruiken zijn. Vooral met de lens aan de voorkant is er een substantiële vooruitgang geboekt. Alle drie de lenzen beschikken over maar liefst 12 megapixels, waardoor de gemaakte foto's bijzonder scherp zijn. Verder is het eerder benoemde scherptediepte-effect een aangename verrassing en is het verschil in deze zin met een digitale camera op het eerste oog nauwelijks zichtbaar. Daarnaast zit er optische zoom in deze telefoon waardoor je maar liefst 4x kan inzoomen op je onderwerp. Dit is ideaal als je details wilt vastleggen.Plus en minpunten van de Apple iPhone 12 Pro
Drie lenzen waardoor je niet alleen kan inzoomen, maar ook landschappen kan vastleggen
Het Super Retina XDR scherm zorgt voor een geweldige weergave van je foto's en video's
De accu gaat erg lang mee
Een DXOmark score van 135
Het geheugen is niet met een losse SD kaart uit te breiden
Apple Iphones zijn helaas wat duurder dan smartphones van andere merken

Bekijk de Apple iPhone 12 pro


8. Apple iPhone 12 mini

De Apple iPhone 12 mini is het kleinere broertje van de 12 Pro, en heeft 1 lens minder. De Iphone 12 mini niet over drie, maar over twee 12 megapixel lenzen waarmee je alsnog goede portretten kan vastleggen. De smartphone maakt in de portretmodus met beide camera's een foto waarna hij de beelden over elkaar heen legt en de achtergrond vervaagt. Het resultaat zijn zeer hoogwaardige portretfoto's die vergelijkbaar zijn met portretfoto's die gemaakt zijn met een digitale camera. Verder beschikt de Apple Iphone 12 mini over een haarscherm 5.4 inch scherm waardoor je foto's goed kan terugkijken. Ook kan je 4K-videos maken met een beeldkwaliteit van 60 fps, iets dat niet alle smartphone camera's kunnen.Plus en minpunten van de Apple iPhone 12 mini
Twee lenzen die in de portretmodus zorgen voor een mooi scherpte-diepte effect
Hoogwaardige 4K video opnamen met 60 fps
Haarscherp 5.4 inch scherm
Het geheugen is niet met een losse SD kaart uit te breiden
Apple Iphones zijn helaas wat duurder dan smartphones van andere merken

Bekijk de Apple iPhone 12 mini


9. Samsung Galaxy A52s

Ben je op zoek naar een goed betaalbare smartphone van rond de €400? Dan is de Samsung Galaxy A52s echt iets voor jou! Deze smartphone beschikt namelijk over 4 camera's (3 op de achterkant en 1 op de voorkant) met maar liefst 64 megapixel. Daarnaast heeft de smartphone optische beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen. Het scherm is met zijn 6.5 inch aan de grote kant en laat beelden in full HD zien. Niet de hoogste kwaliteit, maar daar is dan ook de prijs naar. Kijken we naar de camera, dan krijg je goede kwaliteit voor een hele nette prijs.Plus en minpunten van de Samsung Galaxy A52s
Goede prijs kwaliteit verhouding
Beschikking over 4 camera's, 1 aan de voorkant en 3 aan de achterkant
64 megapixels plus optische beeldstabilisatie
Het geheugen is met een losse micro-SD kaart uit te breiden
Wat minder snelle processor en minder hoogwaardig beeldscherm, maar daar is de prijs naar.

Bekijk de Samsung Galaxy A52s


10. Motorola Moto G60s

De Motorola Moto G60s is een goede smartphone met maar liefst 4 camera's. Aan de achterkant beschik je over 3 camera's waarvan de grootste maar liefst 64 megapixels heeft. De groothoek camera's beschikt over maar liefst 8 megapixels en zit zelfs een macro lens op deze smartphone. Of het nu landschappen, portretfoto's of macro fotos betreft, de Motorola Moto G60s kan het aan. En dankzij de ingebouwde 128 gb memory hoef je niet bang te zijn dat je zonder ruimte komt te zitten. Naast de hoogwaardige fotokwaliteit kan je ook filmen. En dit maar liefst in een geweldige resolutie van 4K! ben jij op zoek naar een voordelige maar goede smartphonecamera? Dan is de Motorola Moto G60s echt iets voor jou.Plus en minpunten van de Motorola Moto G60s
Hoge prijs kwaliteit verhouding (smartphone kost rond de €250)
Beschikking over 4 camera's, 1 aan de voorkant en 3 aan de achterkant
Grote accu die binnen no-time weer vol te laden is
4K video opname mogelijkheden
Het voordeel van het flinke 6.8 inch scherm heeft ook een nadeel, en dat is dat deze smartphone wat groter is dan anderen

Bekijk de Motorola Moto G60s


Meer uit je smartphone halen?

Wil jij nog meer uit jouw smartphone halen? Dan kan ik je aanraden om eens te kijken naar de cursus smartphone fotografie van Photofacts. In deze cursus krijg je tips en tricks van Jeroen Jazet over smartphone fotografie. Hij legt je uit hoe je je belichting kan aanpassen, scherptediepte kan gebruiken, hoe je ze gelijk kan bewerken op je telefoon en nog veel meer. Als je alle tips en tricks hebt gevolgd dan heb je eigenlijk altijd een camera op zak om de mooie momenten vast te leggen.

Bekijk de cursus smartphone fotografie

Gebruikte bronnen

Zoals eerder gemeld ben ik zelf gek van fotografie en heb ik al menig printer versleten. Ik blijf als fotograaf graag op de hoogte van alle ontwikkelingen en haal mijn informatie uit diverse bronnen. Al mijn kennis, tezamen met de informatie die ik uit magazines e.d. haal, heb ik samengevoegd in dit artikel. Zo heb ik bij het bepalen van deze top-10 onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

Bron:
Tijdschriften Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

DXOmark.com
Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste smartphone camera's van 2022. Hopelijk heeft het overzicht je geholpen in je zoektocht. Ben je er toch nog niet helemaal uit en wil je meer weten? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug! Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue.nl.


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.7 6 Stemmen
Aantal sterren

100 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Bettine
7 Dagen geleden

Hallo Thijs,

Ik ben al weken aan het vergelijken met smartphone met de beste camera. Ik heb de s20 fe gehad maar vond ik niet scherp. Omgeruild voor de oneplus nord 2t maar hier totaal niet over tevreden. Fletse foto’s en over-scherp. Door de bomen het bos niet meer. Ik maak veel foto’s met mijn 2 jonge kinderen waarbij ik omgeving, kleur en scherpte-diepte heel belangrijk vindt. Maar het moet ook weer niet nep worden. Veel camera’s vind ik plat. Ik had de Sony xperia xcompact en deze vond ik geweldig maar helaas geen opvolger. Welke telefoon zou je me aanraden? Ik vind fotograferen ongeveer belangrijker dan bellen met een telefoon. Ik schiet vooral veel “momenten” dus vanalles vastleggen met uitgebreide menu’s is niets voor mij. Kun je me helpen? Budget is rond €600

Jolanda
17 Dagen geleden

Hallo Thijs,

Ik had je eerder advies gevraagd over een compact camera, maar omdat de Sony nog steeds erg moeilijk verkrijgbaar, ben ik gaan kijken naar de Samsung S 22 telefoon. Ik weet dat een telefoon niet te vergelijk is, maar wellicht als tussenoptie wel.

Mijn vraag is of het verschil in S 22 plus en S 22 Ultra heel erg groot is. Ik las dat de Ultra op nr. 1 staat, maar die is me qua omvang eigenlijk te groot. Daarom kom ik uit op de S 22 plus. Ik heb nu de S10 plus en daarvan vind ik vooral de foto’s in binnen en in het donker niet zo geweldig. Weet jij hoe dat zit met de S 22 plus?
Ook in vergelijking met de S21?

Vr.groeten, Jolanda

Jolanda
Antwoord op  Thijs Schouten
13 Dagen geleden

Hallo Thijs,
Dankjewel, ik ga nog even verder met vergelijken mbt de telefoons.
Ik heb nog wel een vraag. Ik zie nu de sony RX100 V(A) voorbij komen die wel leverbaar is, ik weet dat dit een ouder toestel is, maar niet dezelfde als de ‘gewone’ RX100 V. Kan je me vertellen hoe deze zich verhoudt met bv. de RX100 VI?

Christien Absil
30 Dagen geleden

Hallo Thijs, dank voor je behulpzame artikel! Ik was op zoek naar een smartphone met een goede camera. Ik heb ook een Fuji systeemcamera en een Pentax spiegelreflex, maar ik moet zeggen dat de spiegelreflex steeds minder wordt gebruikt. Uiteindelijk ben ik op de Fairphone4 uitgekomen, omdat ik duurzaamheid toch heel zwaar vind wegen. Tot nu toe ben ik alleen maar superenthousiast over de camera (in vergelijking met mijn oude iphone7plus die niet slecht was). Maar de reviews die ik tot nu toe heb gezien doen naar mijn mening geen recht aan het cameragedeelte. Zo zegt Tweakers dat er geen portretfunctie op zit. Maar de scherptedieptefunctie die er onder het ‘pro’ knopje op zit vind ik zelf veel beter. Ook nachtfoto’s zijn mooi, maar die wil ik nog gaan vergelijken met mijn Fuji. Ik ben benieuwd hoe jij de Fairphone zou beoordelen op camerakwaliteiten.