Sony camera's


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 3 Januari 2024
sony_alpha_camera_banner

Welke Sony camera past bij mij?

Sony staat al jaren bekend om zijn fotocamera's. Vooral de Sony cybershot camera's, dit zijn de Sony compact camera's, zijn erg populair bij consumenten als professionals. Maar omdat Sony behoorlijk veel camera's op de markt heeft kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel leg ik de verschillen per lijn uit. En omdat de Sony Alpha lijn behoorlijk complex is ga ik hier nog dieper op in. Met deze uitleg hoop ik je verder te kunnen helpen in je zoektocht naar de juiste Sony fotocamera. Mocht je er nou toch nog niet uitkomen, laat dan even een berichtje achter. Ik zal dan met je gaan meedenken. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte Sony camera's en de huidige Sony Cashback actie.

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Waarom een Sony camera?
2. De verschillende Sony camera lijnen
3. De beste Sony camera's 2024
4. Alle Sony systeemcamera modellen
5. Alle Sony spiegelreflexcamera modellen

welke sony camera kopen

Waarom een Sony camera?

Sony is van oudsher een Japans bedrijf en is al jaren wereldspeler op het gebied van consumentenelektronica. Ze zijn vooral bekend van de televisies en radio’s die ze sinds 1947 produceren. Op het gebied van fotografie was Sony nooit echt een grote speler totdat ze in 2006 de fotodecisie van Konica Minolta’s overnamen. Met deze overname waren ze in één klap één van de belangrijkste cameraproducenten op de fotografie markt. Sindsdien produceert Sony hoogwaardige fotocamera’s, en met succes! Met hun compactcamera’s zijn ze wereldwijd marktleider en met hun A7 full frame systeem camera winnen ze de ene na de andere prijs. In totaal werken er meer dan 125.000 werknemers bij Sony.

Sony camera lijnen

Sony heeft haar fototoestellen onderverdeeld in onderstaande lijnen:

Lijn:
Cyber-shot

De Sony Cybershot lijn is de lijn met compactcamera's. Sony heeft maar één lijn en de prijzen en mogelijkheden van deze compactcamera's verschillen van hoog tot laag. Of je nu een instapcamera zoekt, een een bridgecamera (een camera met veel zoom), Sony heeft het allemaal in de Sony Cybershot lijn.

Dit zijn de best verkochte Sony cybershot camera's

De Sony RX100 is het populairste Sony compactcamera model, dit zijn de verschillen tussen de RX100 modellen

Alpha

De Sony Alpha (α) lijn bevat alle camera's met verwisselbare lenzen. Hieronder vallen zowel de systeemcamera's als de spiegelreflexcamera's. Let wel, de bajonetten (het onderdeel waarmee je de lens op je camera monteert) verschilt per type camera. Sony's systeemcamera's maken gebruik van een E-mount (E-bajonet / ILCE) waar de spiegelreflexcamera's gebruik maken van een A-mount (A-bajonet / ILCA). Let hierop bij het kopen van een extra lens aangezien deze twee systemen niet uitwisselbaar zijn. Wel zijn er zogenaamde adapters waardoor je A-mount lenzen op een E-mount camera kan gebruiken.

Dit zijn de best verkochte Sony Alpha camera's

De Sony A7 is het populairste Sony systeemcamera model, dit zijn de verschillen tussen de A7 modellen

Beste Sony camera's 2024

Wil je een Sony camera kopen maar kom je er niet helemaal uit? Hieronder vind je een aantal Sony camera's die ik je van harte kan aanbevelen met een korte uitleg waarom. Onder dit overzicht ga ik dieper in op de verschillende Sony systeemcamera modellen en de Sony spiegelreflexcamera modellen.

Sony Cybershot DSC RX100 VII

Sony RX100 camera De Sony Cybershot DSC RX100 VII Dit is dé Sony compact camera voor mensen die op zoek zijn naar een lichtsterke compact camera. De RX100 VII beschikt over een f/2.8 lens waardoor je eenvoudig foto's maakt met een onscherpe achtergrond. Daarnaast presteert deze camera ook erg goed in omstandigheden met weinig licht. Inmiddels zijn er zeven verschillende RX100 modellen die allemaal verschillen in kwaliteit en prijs. Hoe hoger het model, des te hoger de kwaliteit en prijs. » Meer informatie

Sony Cybershot DSC RX10 VI

De Sony Cybershot DSC RX10 IV is een zeer complete bridge camera die erg op een spiegelreflexcamera lijkt. De camera heeft een gigantisch bereik dankzij de lichtsterke 24-600mm Carl Zeiss Vario Sonnar T objectief. Hierdoor haal je onderwerpen van ver weg met gemak dichterbij. Daarnaast is het maximale diafragma f/2.4 tot f/4 waardoor je ook nog eens mooie portretten kan schieten. Het is een ideale camera voor gebruikers die spiegelreflex camera functies wensen, maar geen zin hebben om lenzen te wisselen. » Meer informatie

Sony Alpha A6400

Sony A6400 camera De Sony Alpha A6400 is een fijne Sony systeemcamera met goede beeldprestaties en een razendsnelle autofocus. Er zit een grote APS-C sensor in de camera waardoor je zowel in lichte als situaties met minder licht (zoals een zonsondergang) mooie foto's kan maken. Dankzij het kantelbare scherm schiet je vanuit iedere hoek foto's of video's die je vervolgens via wifi eenvoudig kan delen. Ben je op zoek naar een eerste serieuze (systeem)camera? Dan is de Sony Alpha A6400 echt iets voor jou. » Meer informatie

Sony Alpha A7 IV

De Sony Alpha A7 IV is een geweldige systeemcamera met full frame sensor. Het is het vierde model in de Sony A7 serie en heeft een geweldige prijs-kwaliteit verhouding. De full frame sensor legt beelden vast met een geweldig dynamisch bereik waardoor je zowel in lichte als donkere situaties het maximale uit je foto kan halen. Ben jij op zoek naar een goede compacte systeemcamera met full frame sensor? Dan is de Sony Alpha A7 IV dé camera voor jou. » Meer informatie

Sony Alpha A1

Wil je de beste camera die Sony op dit moment te bieden heeft? Kijk dan naar de Sony A1! Deze systeemcamera beschikt over een 50 megapixel fullframe sensor en schiet tot maar liefst 30 beelden per seconde. Daarnaast kan je ook video's opnemen in 8K 30p. Dit maakt de Sony A1 de beste camera van Sony! » Meer informatie

Verschillen tussen de Sony Alpha systeemcamera's

Omdat de Sony Alpha lijn behoorlijk uitgebreid is, en omdat zowel de spiegelreflexcamera's als de systeemcamera's Alpha heten, zal ik hieronder uitleg geven tussen de verschillende modellen (van professioneel naar beginner). Ik zal eerst beginnen met de Sony Alpha systeemcamera's. Deze hebben de codering ILCE in de naam wat staat voor (Interchangeable Lens Camera with E-mount).

Alle Sony Alpha systeemcamera modellen:

Model: Uitleg:
Alpha A1

De Sony Alpha A1 modellen ( systeemcamera's in de 1 reeks), bevat op dit moment slechts 1 model:

De Sony Alpha A1: De a1 is in 2021 geïntroduceerd en is de professionele systeemcamera van Sony waarin kwaliteit (megapixels) en snelheid wordt gecombineerd. Waar je als fotograaf voorheen twee camera's in je tas had zitten: de Sony A7s III voor de grote sensor en de Sony A9 III voor zijn snelheid, kan je nu beide vervangen voor de Alpha A1! De camera beschikt over een 50 Megapixel full frame sensor en schiet daarnaast ook nog eens met 30 beelden per seconde. Daarnaast maak je video opnamen in 8K of superslowmotions in 4K 120p. Dit maakt de Sony a1 een ideale camera voor natuur- en sportfotografen, maar ook voor videografen. Ben jij op zoek naar het beste en het snelste van Sony? Dan is de Sony Alpha A1 dé systeemcamera voor jou!

Belangrijkste eigenschappen van de Sony A1:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 50.1 megapixel
 • Beelden per seconde (mechanisch): 10 beelden per seconde
 • Beelden per seconde (elektronisch): 30 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2021 | Sony Alpha A1

Voorgangers:
nvt

Vergelijkbare modellen van Canon en Nikon zijn de Canon EOS R3 en de Nikon Z9

Alpha A9

De Sony Alpha A9 modellen ( systeemcamera's in de 9 reeks), bevat op dit moment 2 modellen:

De Sony Alpha A9: De eerste a9 is in 2017 geïntroduceerd en het laatste model, de A9 III, komt uit 2023. Deze serie is de ‘professionele' systeemcamera-lijn van Sony. De camera's beschikken over hoogwaardige full frame sensoren én hebben de mogelijkheid om veel beelden achter elkaar vast te leggen. Zo schiet het nieuwste model, de A9 III, tot maar liefst 120 beelden per seconde. Daarnaast is de A9 III uitgerust met een global shutter waardoor je geen last meer hebt van het rolling shutter effect. Dit maakt de Sony a9 een ideale camera voor natuur- en sportfotografen. Ben jij op zoek naar een super snelle systeemcamera van Sony? Dan is de Sony A9 III dé systeemcamera voor jou!

Belangrijkste eigenschappen van de Sony A9 III:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 24.6 megapixel
 • Type sluiter: global shutter
 • Beelden per seconde (elektronisch): 120 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2023 | Sony Alpha A9 III | Lees hier mijn artikel over de Sony A9 III

Voorgangers:
2019 | Sony Alpha A9 II
2017 | Sony Alpha A9 (enkel nog tweedehands te koop)

Tip: Bekijk hier alle verschillen tussen de A9 II en de A9 III

Vergelijkbare modellen van Canon en Nikon zijn de Canon EOS R5 en de Nikon Z8I

Alpha A7

De Sony Alpha A7 modellen ( systeemcamera's in de 7 reeks), bevat 3 verschillende lijnen:

1. De Sony Alpha A7: De a7 is de ‘instap' systeemcamera van Sony met een 33 megapixel full frame sensor gericht op de all-round fotograaf. De Sony Alpha Alpha A7 is razend populair en dat is met een reden. De sensor zorgt voor zeer mooie beelden, en omdat Sony hem in een compacte systeemcamera body heeft geplaatst is de camera ook nog eens makkelijk mee te nemen. Nog nooit eerder was een full frame camera zo compact! Wil je een ‘goedkope' en compacte full frame camera kopen? Dan is de Sony A7 dé systeemcamera voor jou!

Belangrijkste eigenschappen van de Sony A7 IV:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 33 megapixel
 • Beelden per seconde (elektronisch en mechanisch): 10 beelden per seconde

Belangrijkste eigenschappen van de Sony A7 III:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 24.2 megapixel
 • Beelden per seconde (elektronisch en mechanisch): 10 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2021 | Sony Alpha A7 IV | Lees hier mijn artikel over de Sony A7 IV
2018 | Sony Alpha A7 III | Lees mijn uitgebreide review over de Sony A7 mark III

Voorgangers:
2015 | Sony Alpha A7 II (beperkt verkrijgbaar)
2013 | Sony Alpha A7 (enkel nog tweedehands te koop)

Tip: Lees hier mijn uitleg over de verschillen tussen de Sony A7 III en de Sony A7 IV

2. De Sony Alpha A7r: De α7r is de systeemcamera van Sony met een 61 megapixel full frame sensor gericht op de studio, fashion, landschap, macro en architectuur fotograaf. De Sony Alpha α7r onderscheid zich van de andere Sony α7 modellen door het gebruik van een full frame sensor met het meest aantal pixels en ook nog eens de beste prestaties. Zo haalde de sensor van de Sony α7r III een score van 99 (uit 100) op DXO!

Belangrijkste eigenschappen van de Sony A7R V:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 61 megapixel
 • Beelden per seconde (elektronisch en mechanisch): 10 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2022 | Sony Alpha A7R V Lees hier mijn artikel over de Sony A7R V

Voorgangers:
2019 | Sony Alpha A7R IV
2018 | Sony Alpha A7R III
2015 | Sony Alpha A7R II (enkel nog tweedehands te koop)
2013 | Sony Alpha A7R (enkel nog tweedehands te koop)

3. De Sony Alpha A7s: De α7s is de systeemcamera van Sony met een 12 megapixel full frame sensor gericht op de fotograaf / videograaf die in minimalistische lichtomstandigheden wil presteren. De Sony α7s heeft van alle Sony α7 camera's verre weg de beste ISO prestaties en weet zelfs op ISO 102.400 mooie beelden te creëren! Dit maakt de camera zeer geschikt voor low-light fotografen en videografen.

Belangrijkste eigenschappen van de Sony A7S III:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 12.1 megapixel
 • Beelden per seconde (elektronisch en mechanisch): 10 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2020 | Sony Alpha A7S III

Voorgangers:
2015 | Sony Alpha A7S II (enkel nog tweedehands te koop)
2014 | Sony Alpha A7S (enkel nog tweedehands te koop)

Vergelijkbare modellen van Canon en Nikon zijn de Canon EOS R6 en de Nikon Z6 II

4. De Sony Alpha A7C: De α7C is de meest compacte systeemcamera uit de A7 lijn. Het is een zogenaamde hybride systeemcamera die je zowel voor fotografie als het maken van video's kan gebruiken. Het nieuwste model is de Sony α7C II welke over een 33 megapixel sensor beschikt waarmee je in 4K kan filmen. Daarnaast is de autofocus uitgerust met AI technologie waardoor de camera snel het juiste onderwerp weet te vinden waarna hij erop scherpstelt. Naast de A7C II is er in 2023 ook een A7C R uitgekomen. Dit is de compactere versie van de Sony A7R V aangezien deze camera ook gebruik maakt van een 61 megapixel sensor. Ideaal voor portret-, landschap en straatfotografen!

Belangrijkste eigenschappen van de Sony A7C R:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 61 megapixel
 • Beelden per seconde (elektronisch en mechanisch): 10 beelden per seconde

Belangrijkste eigenschappen van de Sony A7C II:

 • Sensor: Full frame
 • Resolutie sensor: 33 megapixel
 • Beelden per seconde (elektronisch en mechanisch): 8 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2023 | Sony Alpha A7C R
2023 | Sony Alpha A7C II

Voorgangers:
2020 | Sony Alpha A7c (de compacte broer van de A7 III)

Vergelijkbare modellen van Canon en Nikon zijn de Canon EOS R6 en de Nikon Z6 II

Wil je meer details over alle verschillen tussen de Sony A7 lijnen en modellen weten? Lees dan mijn uitgebreide uitleg hierover:

Uitleg: wat zijn alle verschillen tussen de Sony A7 modellen

Alpha A6000

De Sony Alpha A6000 modellen ( systeemcamera's in de 6000 reeks), bevat 3 verschillende modellen:

1. De Sony Alpha A6700: De Alpha A6700 is de opvolger van de Sony A6600 en het grotere broertje van de Alpha A6400. Deze systeemcamera beschikt over een snelle BIONZ XR processor die acht keer zo snel is als de processor in de A6400. Hierdoor heeft de A6700 een super snelle autofocus met onderwerp herkenning, kan de camera filmen in 4K met 120fps en heeft hij een buffer die tot maar liefst 1000 JPEG bestanden aankan. Daarnaast is de A6700 uitgerust met vijf-assige beeldstabilisatie waardoor trillingen worden weggenomen. Het is dan ook de body voor de serieuze amateur of professional.

Belangrijkste eigenschappen van de Sony A6700:

 • Sensor: APS-C
 • Resolutie sensor: 26 megapixel
 • Beelden per seconde (elektronisch en mechanisch): 11 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2023 | Sony Alpha A6700 | Lees mijn uitgebreide review over de Sony A6700

Voorgangers:
2019 | Sony Alpha A6600 | Lees mijn uitgebreide review over de Sony A6600
2016 | Sony Alpha A6500
2011 | Sony NEX-7

Tip: Bekijk hier alle verschillen tussen de A6600 en de A6700

Tip: Bekijk hier alle verschillen tussen de A6300, A6400 en de A6500

Vergelijkbare modellen van Canon en Nikon zijn de Canon EOS M50 en de Nikon Z50

2. De Sony Alpha A6400: De Alpha A6400 is de grotere broer van de A6100. Het grote verschil tussen de A6100 en de A6400 is de magnesium body waardoor de A6400 spatwater en stofdicht is. De A6100 is van hoogwaardig kunststof en daardoor dus minder hebben. Wil je alles uit je camera halen? Dan is de A6400 een mooie optie!

Belangrijkste eigenschappen van de Sony A6400:

 • Sensor: APS-C
 • Resolutie sensor: 24.2 megapixel
 • Beelden per seconde (elektronisch en mechanisch): 11 beelden per seconde

Het nieuwste model:
2019 | Sony Alpha A6400 | Lees mijn uitgebreide review over de Sony A6400

Voorgangers:
2016 | Sony Alpha A6300
2011 | Sony NEX-7

3. De Sony Alpha A6100: De Alpha A6100 is een grotere broer van de Sony Alpha A5100 en is in 2019 geïntroduceerd en is sindsdien de snelste systeemcamera uit de 6000 serie. Zo stelt de A6100 binnen 0.02 seconden scherp op het onderwerp en schiet je met 11 beelden per seconde. Verder beschikt de systeemcamera over 425 scherpstelpunten en een buffer die goed is voor 116 beelden. Verder zit er uiteraard wifi en NFC in waardoor je beelden makkelijk kan delen. Wil je graag video's maken? Geen probleem, met de A6100 schiet je 4K UHD videobeelden.

Het nieuwste model:
2019 | Sony Alpha A6100

Voorgangers:
2014 | Sony Alpha A6000
2012 | Sony NEX-6

Alpha FX3

De Sony Alpha FX3: De FX3 is in 2021 geïntroduceerd en is de ‘professionele video' systeemcamera van Sony. De camera beschikt over een 10.2 megapixel fullframe CMOS Exmor R Sensor die volledig geoptimaliseerd is voor het maken van video's. Zo is de grip en bediening zo ingericht dat de FX3 goed in de hand ligt. Daarnaast film je in 4K 60P en doordat de camera over interne koeling beschikt kan je lang doorgaan. Uiteraard beschikt de FX3 over S-LOG3 en S-Cintetone voor de juiste filmische expressies. Bij weinig licht kan je de ISO opkrikken tot maar liefst 409.800 en doordat deze sensor niet volg gestopt is met pixels (je hebt slechts 10 megapixel) is de ISO prestatie zeer indrukwekkend.

Belangrijkste eigenschappen van de Sony Alpha FX3:

 • Sensor: Full frame
 • Filmen in: 4.2K 60p 16-bit RAW
 • Koeling: interne koeling aanwezig

Het nieuwste model:
2021 | Sony Alpha FX3

Voorgangers:
nvt

Alpha FX30

De Sony Alpha FX30: De FX30 is in 2022 geïntroduceerd als een goedkoper alternatief voor bovenstaande FX3. De camera levert hoogwaardige beelden en heeft dezelfde S Cinetone-uitstraling als de high-end Cinema Line-modellen. Verder beschik je over een groot dynamisch bereik met S Log3 en schiet je beelden tot 4K (met 6K oversampling) met 120 frames per seconde. Uiteraard beschik je ook over 4:2:2 kleursampling in 10-bit. Het is dan ook de ideale filmcamera voor de (semi) professionele videograaf.

Belangrijkste eigenschappen van de Sony Alpha FX30:

 • Sensor: APS-c
 • Filmen in: 4.2K 120p 16-bit RAW
 • Koeling: geen interne koeling aanwezig

Het nieuwste model:
2022 | Sony Alpha FX30

Voorgangers:
nvt

ZV-E1

De Sony ZV-E1: een compacte en lichte vlogcamera met een professionele fullframe sensor waarmee je in 4K 60p kan schieten. En wil je graag slowmtion beelden opnemen? Ook dit is mogelijk, in maar liefst 4K met 120p (firmware update is wel nodig, deze komt in juni 2023)! Daarnaast maakt de Sony ZV-E1 gebruik van een AI chip waardoor de camera ontzettend snel en goed kan scherpstellen. De systeemcamera herkent namelijk zelf ogen van mensen en dieren. Maar ook voertuigen, zoals auto's en vliegtuigen, kan de systeemcamera zelf detecteren waarna hij de autofocus hierop legt. Het resultaat is dat de camera het onderwerp ontzettend goed en scherp in beeld weet te brengen, en jij als video-creator je kan richten op de kadering van je beeld. Verder is de Sony ZV-E1 uitgerust met IBIS (beeldstabilisatie) en heb je de beschikking over S-Gamut3.Cine/S-Log3 en S-Gamut3/S-Log3. Daarnaast worden beelden vastgelegd in 10-bit 4:2:2 en beschikt de ZV-E1 over een Sony E-mount waardoor je toegang hebt tot ontzettend veel lenzen. Het is dan ook een ideale systeemcamera voor vloggers die op zoek zijn naar een lichte systeemcamera met professionele beeldkwaliteit.

Belangrijkste eigenschappen van de Sony ZV-E1:

 • Sensor: APS-c
 • Filmen in: 4.2K 120p 10-bit
 • Koeling: geen interne koeling aanwezig

Het nieuwste model:
2023 | Sony ZV-E1

Voorgangers:
nvt

ZV-E10

De Sony ZV-E10: een compacte en lichte vlogcamera met e-mount. Deze systeemcamera beschikt over een 24.3 megapixel APS-C sensor waarmee je video opnames in 4K (met 30 frames per seconde) kan opnemen. Wil je ook graag super slow motion beelden opnemen? Ook dit is mogelijk in Full-HD met 120 frames per seconde. Daarnaast beschikt de ZV-E10 over eye-autofocus waardoor de camera automatisch onderwerpen herkent en het onderwerp altijd scherp in beeld houdt. Ideaal voor als je vlogs of video's gaat schieten! Verder beschikt de ZV-E10 over een Sony E-mount waardoor je toegang hebt tot ontzettend veel lenzen. Het is dan ook een ideale systeemcamera voor vloggers die op zoek zijn naar een lichte en veelzijdige systeemcamera.

Belangrijkste eigenschappen van de Sony ZV-E10:

 • Sensor: APS-c
 • Filmen in: 4.2K 30p
 • Koeling: geen interne koeling aanwezig

Het nieuwste model:
2021 | Sony ZV-E10

Voorgangers:
nvt

Alpha A5000

De Sony Alpha A5000 modellen waren de midrange systeemcamera-modellen van Sony. De camera's kenmerkten zich door het gebruik van APS-C sensoren in zeer compacte bodies met snelle autofocus, wifi en NFC. Er waren twee modellen in de 5000 serie beschikbaar, de Sony Alpha A5000 en de Sony Alpha A5100. Beide modellen zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar. De Sony Alpha A6000 modellen zijn de opvolgers.

In deze serie vielen de volgende modellen:
2014 | Sony Alpha A5100
2014 | Sony Alpha A5000

Alpha A3000

De Sony Alpha A3000 modellen waren de instap systeemcamera-modellen van Sony. De camera's kenmerkten zich door het gebruik van APS-C sensoren in zeer compacte bodies. Er waren twee modellen in de 3000 serie beschikbaar, de Sony Alpha A3000 en de Sony Alpha A3500. Beide modellen zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar. De Sony Alpha A6000 modellen zijn de opvolgers.

In deze serie vielen de volgende modellen:
2014 | Sony Alpha A3500
2013 | Sony Alpha A3000

NEX

De Sony NEX modellen waren de eerste series systeemcamera's die Sony op de markt zette. De camera's onderscheidde zich door het compacte ontwerp (ze werden ook wel Sony spiegelreflex camera's op zakformaat genoemd), de grote APS-C sensor met goede beeldkwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid. Inmiddels heeft Sony afscheid genomen van de NEX modelnamen en zijn ze overgegaan op alpha series met 4 cijfers (zoals de Alpha A5100 en Alpha A6500).

In deze serie vielen de volgende modellen:
2013 | Sony NEX-5T
2013 | Sony NEX-3N
2012 | Sony NEX-6
2012 | Sony NEX-5R
2012 | Sony NEX-F3
2011 | Sony NEX-7
2011 | Sony NEX-5N
2011 | Sony NEX-C3
2010 | Sony NEX-5
2010 | Sony NEX-3

Overzicht met de belangrijkste specificaties per Sony systeemcamera

Onderstaand de belangrijkste specificatie per Sony systeemcamera zodat je eenvoudig de verschillen kan vergelijken. Let wel, ik heb alleen de meest recente modellen in dit overzicht gezet. Daarnaast hebben al deze Sony systeemcamera's onderwerp herkenning waarmee de camera automatisch ogen (van mens en dier) en voertuigen kan detecteren. De instelmogelijkheden hiervan verschillen wel per model, klik op ‘bekijk camera' om meer over de desbetreffende camera en mogelijkheden te lezen.

Eigenschap A6400 A6700 A7c II A7c R A7s III A7R V A7 III A7 IV A9 II A1
Sensor APS-C APS-C Full frame Full frame Full frame Full frame Full frame Full frame Full frame Full frame
Resolutie sensor 24.2 mp 26 mp 33 mp 61 mp 12.1 mp 61 mp 24.2 mp 33 mp 24.2 mp 50.1 mp
Maximale video resolutie 4K 30p 4K 120p 4K 60p 4K 60p 4K 120p 8K 24p 4K 30p 4K 60p 4K 25p 8K 30p
Processor BIONZ X BIONZ XR BIONZ XR BIONZ XR BIONZ XR BIONZ XR BIONZ X BIONZ XR BIONZ X BIONZ XR
Beelden per seconde (mechanisch) 11 fps 11 fps 8 fps 10 fps 10 fps 10 fps 10 fps 10 fps 10 fps 10 fps
Beelden per seconde (elektronisch) 11 fps 11 fps 8 fps 10 fps 10 fps 10 fps 10 fps 10 fps 20 fps 30 fps
Aantal autofocuspunten 425 759 693 759 759 693 693 759 693 759
Ingebouwde beeldstabilisatie Nee Ja, 5 stops Ja, 7 stops Ja, 7 stops Ja, 5.5 stops Ja, 8 stops Ja, 5 stops Ja, 5.5 stops Ja, 5.5 stops Ja, 5.5 stops
Volledig kantelbaar scherm Nee Ja Ja Ja Ja Ja Nee Ja Nee Nee
Opslag 1x SD (USH-II) 1x SD (USH-II) 1x SD (USH-II) 1x SD (USH-II) 2x SD (USH-II) of CFexpress Type A 2x SD (USH-II) of CFexpress Type A 2x SD (USH-II) 2x SD (USH-II) of CFexpress Type A 2x SD (USH-II) 2x SD (USH-II) of CFexpress Type A
Capaciteit accu ± 350 beelden ± 550 beelden ± 490 beelden ± 530 beelden ± 600 beelden ± 530 beelden ± 710 beelden ± 670 beelden ± 690 beelden ± 530 beelden
Gewicht (enkel body) 403 gram 409 gram 430 gram 525 gram 614 gram 638 gram 565 gram 658 gram 678 gram 737 gram
Prijs (enkel body) €849 €1.799 €3.699 €2.399 €4.199 €4.499 €1.899 €2.799 €5.299 €7.199
Meer informatie Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera Bekijk camera

Verschillen tussen de Sony Alpha spiegelreflex camera modellen

Sony heeft in het verleden een breed scala aan spiegelreflexcamera's geproduceerd. Ze zijn echter in 2020 volledig over gestapt op systeemcamera's en maken geen nieuwe spiegelreflexcamera's meer. Hieronder ga ik uiteraard wel dieper in op de verschillen tussen de spiegelreflexcamera modellen. De camera's zijn namelijk nog steeds tweedehands te koop. In eerste instantie hadden alle spiegelreflexcamera's drie cijfers en DSLR in de naam staan (zoals de Sony Alpha DSLR A100 of Sony Alpha DSLR A200). Toen Sony in 2010 geheel overstapte op de Translucent techniek (een techniek waarbij de sluiter doorzichtig is waardoor de camera sneller kan scherpstellen) is de benaming overgegaan op 2 cijfers en SLT in de naam (zoals de Sony Alpha SLT A68).

Waarom zijn Sony Alpha spiegelreflex camera's anders dan Canon en Nikon spiegelreflex camera's?

Sony onderscheidt zich met zijn spiegelreflexcamera's van Canon en Nikon door gebruik te maken van een Translucent Mirror-techniek. Dit betekend dat er bij Sony spiegelreflexcamera's een ander soort spiegelhuis in de camera zit. Waar je bij Canon en Nikon letterlijk door de lens kijkt (dmv een prisma en spiegel), kijk je bij Sony op een klein LCD schermpje in je oogzoeker. Ze hebben namelijk het spiegelhuis en het prisma eruit gehaald zodat de camera geen last heeft van een mechanische spiegel en daardoor veel sneller kan scherpstellen. Om de verschillen in opbouw (van professioneel naar beginner) beter uit te leggen zal ik hieronder dieper ingaan in de verschillende Sony spiegelreflex camera modellen:

Alle Sony Alpha spiegelreflex camera modellen:

Model: Uitleg:
A8XX / A9XX / A9X

De Sony Alpha DSLR A8XX / DSLR A9XX / SLT A9X modellen (een getal in de 800 / 900 / 90) zijn de professionele spiegelreflexcamera's van Sony. Deze Sony spiegelreflexcamera's beschikken over hoogwaardige full frame sensoren en zeer snelle autofocus technieken. Het waren de beste Sony spiegelreflexcamera's die je kon kopen.

Het nieuwste model:
2016 | Sony Alpha SLT A99 II

Voorganger met Translucent Mirror-techniek:
2012 | Sony Alpha SLT A99

Voorganger met traditioneel spiegelhuis:
2011 | Sony Alpha DSLR A900
2009 | Sony Alpha DSLR A850

A7X / A7XX

De Sony Alpha SLT A7X / DSLR A7XX modellen (een getal in de 70 of 700) zijn de semi-professionele spiegelreflexcamera's van Sony. Deze Sony spiegelreflexcamera's hebben namelijk zeer stevige bodies die tegen een stootje kunnen, hoogwaardige APS-C sensoren, veel scherpstelpunten en ze kunnen tot wel 12 beelden per seconde vastleggen. Wil je een camera kopen om sport mee vast te leggen? Dan is dit de serie van Sony waar je moet kijken.

Het nieuwste model:
2014 | Sony Alpha SLT A77 II

Voorganger met Translucent Mirror-techniek:
2011 | Sony Alpha SLT A77

Voorganger met traditioneel spiegelhuis:
2007 | Sony Alpha DSLR A700

A6X

De Sony Alpha A6X modellen (een getal in de 60) zijn de midrange spiegelreflexcamera's van Sony die net weer wat meer aankunnen. Zo beschikken Sony camera's in deze groep over veel scherpstelpunten, een zeer snelle autofocus, hoge ISO prestaties en kunnen ze ook nog eens veel beelden per seconde vastleggen. Dit is de ‘goedkoopste' Sony spiegelreflexcamera die je vandaag kan kopen.

Het nieuwste model:
2016 | Sony Alpha SLT A68

Voorganger ook met Translucent Mirror-techniek:
2011 | Sony Alpha SLT A65

A4XX / A5XX / A5X

De Sony Alpha A4XX / A5XX / A5X modellen (een getal in de 400, 500 of 50) zijn de midrange spiegelreflexcamera's van Sony. Deze Sony Alpha modellen kenmerken zich door een stevige bouw, een hoogwaardige APS-C sensor en een zeer snelle autofocus. Sony heeft alleen geen fototoestellen in dit segment meer te koop aangezien zij zich richten op de iets gevorderden fotografen met de A6X modellen.

Midrange modellen met Sony's Translucent Mirror-techniek waren:
2013 | Sony Alpha SLT A58
2012 | Sony Alpha SLT A57
2010 | Sony Alpha SLT A55

Midrange modellen met een traditioneel spiegelhuis waren:
2010 | Sony Alpha DSLR A580
2010 | Sony Alpha DSLR A560
2010 | Sony Alpha DSLR A450
2009 | Sony Alpha DSLR A550
2009 | Sony Alpha DSLR A500

A1XX / A2XX / A3XX / A3X

De Sony Alpha A1XX / A2XX / A3XX / A3X modellen (een getal in de 100, 200, 300 of 30) waren de instap spiegelreflexcamera's van Sony. Deze camera's kenmerkten zich door zeer snelle autofocus systemen en een APS-C sensor. Sony heeft alleen geen camera's in dit segment meer te koop aangezien zij zich richten op de iets gevorderden fotografen met de A6X modellen.

Instap modellen met Sony's Translucent Mirror-techniek waren:
2012 | Sony Alpha SLT A37
2011 | Sony Alpha SLT A35
2010 | Sony Alpha SLT A33

Instap modellen met een traditioneel spiegelhuis waren:
2010 | Sony Alpha DSLR A390
2010 | Sony Alpha DSLR A290
2009 | Sony Alpha DSLR A380
2009 | Sony Alpha DSLR A330
2009 | Sony Alpha DSLR A230
2008 | Sony Alpha DSLR A350
2008 | Sony Alpha DSLR A300
2008 | Sony Alpha DSLR A200
2006 | Sony Alpha DSLR A100

Afsluitend:

Ik hoop dat mijn uitleg je heeft geholpen in je zoektocht naar de verschillen tussen Sony camera's. Mocht je er nou toch niet helemaal uit zijn, dan kan ik je de website van CameraNu.nl of de keuzehulp van Coolblue aanraden.

Uiteraard kan je hieronder ook een berichtje achterlaten, ik zal er dan zo snel mogelijk op terug komen. Als laatste nog een tip. Er zijn vaak cashbacks actief waardoor je extra korting krijg als je een camera koopt. Neem dus zeker eens een kijkje bij de actuele cashbacks.

Camera winkels die Sony camera's verkopen

Wil je een Sony camera kopen? Neem dan eens een kijkje bij een van onderstaande winkels.

Nederlandse camera winkels:

Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische camera winkels:

Coolblue.be
Kamera-express.be


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 5 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

44 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Tinus
1 Maand geleden

Hi Thijs,

mede op basis van jouw adviezen (en andere test-sites) heb ik de RX10-m4 ingeruild voor een A6700, met 24-135 en 70-350, beiden van Sony. De camera is snel en gebruikersvriendelijk. Het grote nadeel vind ik: de kleuren. Foto’s uit de RX10 (jpg) zijn vele male mooier dan die uit de A6700.
Ook in raw lukt het mij niet om hetzelfde resultaat te krijgen uit de A6700 (Photoshop elements 2020). Ik heb al gespeeld met de diverse creative styles en kleurprofielen, maar vind te foto’s uit de RX10 mooier dan die uit de A6700. In mijn achterhoofd begint nu een stemmetje te fluisteren: spijt.
Heb jij nog een advies in welke richting ik het moet zoeken om mijn foto’s wat te verbeteren?

Groeten en keep up the good work,
Tinus

Leonieke de Pont
1 Jaar geleden

Beste Thijs,

Ik heb in 2016 de Sony alfa 68 gekocht met een zoomlens van Tamron (tot 300mm). Nu merk ik dat ik moeite heb om snel een mooie foto te maken. In de automatische stand lukt het soms niet eens om een foto te maken en moet ik ‘m uit en weer aanzetten voordat hij het doet. Scherpstellen op een bepaald onderwerp vind ik ook lastig. Daarnaast vind ik de zoom nog te weinig, omdat ik ook geregeld op safari ga. Daarnaast zou ik het makkelijker vinden als ik foto’s gelijk via wifi kan versturen. Daarom denk ik erover na om een nieuwe camera te kopen. Eentje die makkelijk te hanteren is, wifi of bluetooth functie heeft, groot zoombereik, touch screen en eenvoudig foto’s maakt voor zowel safari als natuur. Wat denk jij dat de beste optie zou zijn?

Ik ben benieuwd naar jouw mening.

Met vriendelijke groeten,
Leonieke

Gerard de Jong
1 Jaar geleden

Hallo Thijs,

Mijn vrouw heeft momenteel een Sony RX10-4. Prima camera, zeker het grote zoombereik. Echter de sensor is helaas niet zo groot.
Het scherpstellen bij macrofotografie is lastig.
Ze overweegt de aanschaf van een meer professionele camera (full frame) zodat ze foto’s meer kan uitvergroten en gerichte lenzen kan gebruiken (zoals een macrolens of een portretlens met groot diafragma om mooie onscherpte te krijgen).

 1. Denk je dat de aankoop van een Sony systeemcamera hiertoe een goede aankoop is? Of geeft dit weinig meerwaarde tov de bridgecamera SonyRX10 die ze nu heeft?
 2. Als het een Sony systeemcamera gaat worden, welke zou je dan adviseren: de A7iv of de A7Riv?
 3. Zelf heb ik de Sony DSLR alpha 99 (spiegelreflex) met diverse lenzen. Kan mijn vrouw met een systeemcamerabody via een adapterring mijn Sigma en Tamron lenzen gebruiken? Of geeft dit enig kwaliteitsverlies en zal ze opnieuw lenzen moeten aanschaffen?

Met vriendelijke groeten,
Gerard