Shutterstock


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023

Foto's kopen of verkopen via Shutterstock

Shutterstock is met ruim 18 miljoen foto's één van de grootste stocksites ter wereld. Op Shutterstock zijn naast foto's, ook vectors (tekeningen) en filmpjes te downloaden. Voor zowel kopers als verkopers is Shutterstock een interessante partij vanwege de de abonnementsstructuur. Hoe deze abonnement structuur van Shutterstock werkt wordt nader uitgelegd in de paragraaf ‘verdiensten'. Allereerst zal hieronder uitgelegd worden hoe jij je kan aanmelden.

Aanmelden bij Shutterstock

Bij Shutterstock kan jij je als fotograaf of kopende klant gratis aanmelden. Klanten kunnen na het afsluiten van een abonnement beginnen met het downloaden van foto's. Fotografen dienen eerste een keuring door te lopen eer de foto's, vectors of video's in de database worden opgenomen. Deze keuring is om de kwaliteit van de database van Shutterstock te waarborgen. Voor de keuring wordt je als fotograaf gevraagd om tien foto's, vectors of video's up te loaden. Deze worden vervolgens door Shutterstock beoordeeld op hun technische kwaliteit (witbalans, scherpte, e.d.) en commerciële / verkoopbare waarde. Binnen 48 uur hoor je of je de keuring hebt doorstaan. Bij goedkeuring kan je direct starten met het uploaden van je werk (let wel: ook na goedkeuring van de test wordt je werk ten allen tijde individueel gekeurd en het duurt 48 uur voordat het in de database staat). Er is geen maximum voor het aantal up te loaden foto's per keer, dus na toelating kan je direct je hele portfolio uploaden. Mocht je tijdens de keuring afgekeurd worden, dan mag je het 30 dagen later nog een keer proberen. Het duurt dus best lang voordat je het weer mag proberen, lever dan ook direct bij keuring je beste werk in.

Aanmelden bij Shutterstock als fotograaf

Vaak hoor ik dat fotografen bij de eerste keer afgewezen worden, ook al is het goed werk. Het is maar een aanname, maar wij horen vaak dat fotografen de eerste keer afgewezen worden. Het zou kunnen zijn dat Shutterstock mensen bewust de eerste keer afwijst om enkel gemotiveerde fotografen aan te trekken. Blijf het echter wel proberen. Shutter stock is namelijk bij veel fotografen de best lopende stocksite. Dit vanwege de abonnement structuur welke in de volgende paragraaf (‘kosten en verdiensten') nader wordt uitgelegd.

Let wel, voor verkopers is er een aparte website ten opzichte van kopende klanten. Wil je foto's kopen? Check de kopers-website. Wil je je aanmelden als fotograaf en verkopen? Check de verkopers-website

Wat kost een foto op Shutterstock?

Shutterstock werkt met een zogenaamd abonnementenstructuur. Hierdoor kan je als koper een maand of 3 maanden abonnement afsluiten, waarna je 25 foto's (in hoge resolutie) kan downloaden. Hiervoor betaal je per maand €199 euro of voor 3 maanden €569. Wil je niet 25 foto's per dag downloaden? Dan kan je ook voor de ‘on demand' structuur gaan. Hierbij kan je 5 of 25 foto's in hoge resolutie downloaden, wanneer het jou uitkomt. Hiervoor betaal je €39 (5 foto's) of €179 (25 foto's).

Wat verdien je met het verkopen van foto's via Shutterstock?

Verkopers
Doordat Shutterstock met diverse koop-structuren werkt, varieert voor een verkopende fotograaf de opbrengst per foto. Verkoop je een foto met een standaard licentie (eenmalig gebruik) door middel van een maand / 3 maanden abonnement? Dan krijg je $0,25 per download. Let op, hoe meer foto's je verkoopt, hoe meer je uiteindelijk per download zal ontvangen. Verkoop je foto met een extended licence (voor veelvuldig gebruik zoals in een blad), dan krijg je €28 per foto. Verkoop je een ‘on demand' foto? Dan krijg je voor een standaard licentie tussen de €0,81 en €2,85 per foto. Voor een compleet overzicht van de verdiensten per foto kan je kijken in het verdienmodel van Shutterstock.

Nu hoor ik je denken. Wat? Maar €0,25 per download? Dat is weinig…. Het bedrag van $0,25 per download lijkt inderdaad op het eerste gezicht laag, maar doordat kopers per dag 25 foto's kunnen downloaden, kan het behoorlijk oplopen. Bij veel fotografen is Shutterstock dan ook de bestlopende stocksite. Puur omdat klanten eerder geneigd zijn foto's te kopen aangezien ze het aankoopbedrag al betaald hebben en niet per foto geconfronteerd worden met de prijs. En omdat Shutterstock niet met exclusieve fotografen werkt krijgt iedere fotograaf dezelfde behandeling en vergoeding. Bij Shutterstock worden al jouw opbrengsten ondergebracht in een persoonlijk saldo / tegoed. Deze kan je automatisch uit laten keren bij een bedrag van minmaal $35 (sinds 2015, voorheen was het $100). Uitkering gaat via instanties zoals Paypal.

Update Juni 2020: Shutterstock heeft helaas het commissie model aangepast waardoor je nu geen $0,25 maar $0,10 per download krijgt. Helaas een stuk minder… Ik hoop dat ze dit snel weer gaan herzien, echter is niet bekend of ze dit gaan doen.

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande Shutterstock, als je verder vragen of opmerkingen hebt kun je altijd even een berichtje hieronder plaatsen. Wil je je aanmelden? Check onderstaande linkjes. Tenslotte wens ik je veel succes met het (ver)kopen van jouw foto's op Shutterstock!

Meld je gratis aan als fotograaf

Ga naar de verkopers-website

Meld je gratis aan als klant

Ga naar de kopers-website

Meer over stockfotografie

Wil je meer weten over stockfotografie of een bepaald stockbureau? Lees dan onderstaande artikelen. Hierin geef ik meer uitleg.

stockfotografieAlles over stockfotografie


istockphotoiStockphoto


dreamstimeDreamstime


google logo klein 2Vind jouw foto's terug

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

0 0 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

109 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Jeroen
7 Maanden geleden

Nog een vraag. Kan je een foto die je verkocht hebt er ook zomaar weer vanaf halen? Bijvoorbeeld omdat je hem zelf verkoopt aan een klant? Of heb je dan nog verplichtingen of verantwoording aan Shutterstock?

Jeroen
7 Maanden geleden

Krijg je als fotograaf of creatieveling ook een vergoeding als een afbeelding exclusief wordt afgekocht? Wordt je dan benaderd door Shutterstock of je het beeld exclusief wilt verkopen zodat het van hun site afgaat? En wat levert het beeld dan op?

Hetty van der Wal
1 Jaar geleden

Beste Thijs, kunnen de foto’s van shutterstock gebruikt worden in een lesboek? Hoe zit dat met de rechten?