Shutterstock


Foto's kopen of verkopen via Shutterstock

Shutterstock is met ruim 18 miljoen foto's één van de grootste stocksites ter wereld. Op Shutterstock zijn naast foto's, ook vectors (tekeningen) en filmpjes te downloaden. Voor zowel kopers als verkopers is Shutterstock een interessante partij vanwege de de abonnementsstructuur. Hoe deze abonnement structuur van Shutterstock werkt wordt nader uitgelegd in de paragraaf ‘verdiensten'. Allereerst zal hieronder uitgelegd worden hoe jij je kan aanmelden.

Aanmelden bij Shutterstock

Bij Shutterstock kan jij je als fotograaf of kopende klant gratis aanmelden. Klanten kunnen na het afsluiten van een abonnement beginnen met het downloaden van foto's. Fotografen dienen eerste een keuring door te lopen eer de foto's, vectors of video's in de database worden opgenomen. Deze keuring is om de kwaliteit van de database van Shutterstock te waarborgen. Voor de keuring wordt je als fotograaf gevraagd om tien foto's, vectors of video's up te loaden. Deze worden vervolgens door Shutterstock beoordeeld op hun technische kwaliteit (witbalans, scherpte, e.d.) en commerciële / verkoopbare waarde. Binnen 48 uur hoor je of je de keuring hebt doorstaan. Bij goedkeuring kan je direct starten met het uploaden van je werk (let wel: ook na goedkeuring van de test wordt je werk ten allen tijde individueel gekeurd en het duurt 48 uur voordat het in de database staat). Er is geen maximum voor het aantal up te loaden foto's per keer, dus na toelating kan je direct je hele portfolio uploaden. Mocht je tijdens de keuring afgekeurd worden, dan mag je het 30 dagen later nog een keer proberen. Het duurt dus best lang voordat je het weer mag proberen, lever dan ook direct bij keuring je beste werk in.

Aanmelden bij Shutterstock als fotograaf

Vaak hoor ik dat fotografen bij de eerste keer afgewezen worden, ook al is het goed werk. Het is maar een aanname, maar wij horen vaak dat fotografen de eerste keer afgewezen worden. Het zou kunnen zijn dat Shutterstock mensen bewust de eerste keer afwijst om enkel gemotiveerde fotografen aan te trekken. Blijf het echter wel proberen. Shutter stock is namelijk bij veel fotografen de best lopende stocksite. Dit vanwege de abonnement structuur welke in de volgende paragraaf (‘kosten en verdiensten') nader wordt uitgelegd.

Let wel, voor verkopers is er een aparte website ten opzichte van kopende klanten. Wil je foto's kopen? Check de kopers-website. Wil je je aanmelden als fotograaf en verkopen? Check de verkopers-website

Wat kost een foto op Shutterstock?

Shutterstock werkt met een zogenaamd abonnementenstructuur. Hierdoor kan je als koper een maand of 3 maanden abonnement afsluiten, waarna je 25 foto's (in hoge resolutie) kan downloaden. Hiervoor betaal je per maand €199 euro of voor 3 maanden €569. Wil je niet 25 foto's per dag downloaden? Dan kan je ook voor de ‘on demand' structuur gaan. Hierbij kan je 5 of 25 foto's in hoge resolutie downloaden, wanneer het jou uitkomt. Hiervoor betaal je €39 (5 foto's) of €179 (25 foto's).

Wat verdien je met het verkopen van foto's via Shutterstock?

Verkopers
Doordat Shutterstock met diverse koop-structuren werkt, varieert voor een verkopende fotograaf de opbrengst per foto. Verkoop je een foto met een standaard licentie (eenmalig gebruik) door middel van een maand / 3 maanden abonnement? Dan krijg je $0,25 per download. Let op, hoe meer foto;s je verkoopt, hoe meer je uiteindelijk per download zal ontvangen. Verkoop je foto met een extended licence (voor veelvuldig gebruik zoals in een blad), dan krijg je €28 per foto. Verkoop je een ‘on demand' foto? Dan krijg je voor een standaard licentie tussen de €0,81 en €2,85 per foto. Voor een compleet overzicht van de verdiensten per foto kan je kijken in het verdienmodel van Shutterstock.

Nu hoor ik je denken. Wat? Maar €0,25 per download? Dat is weinig…. Het bedrag van $0,25 per download lijkt inderdaad op het eerste gezicht laag, maar doordat kopers per dag 25 foto's kunnen downloaden, kan het behoorlijk oplopen. Bij veel fotografen is Shutterstock dan ook de bestlopende stocksite. Puur omdat klanten eerder geneigd zijn foto's te kopen aangezien ze het aankoopbedrag al betaald hebben en niet per foto geconfronteerd worden met de prijs. En omdat Shutterstock niet met exclusieve fotografen werkt krijgt iedere fotograaf dezelfde behandeling en vergoeding. Bij Shutterstock worden al jouw opbrengsten ondergebracht in een persoonlijk saldo / tegoed. Deze kan je automatisch uit laten keren bij een bedrag van minmaal $35 (sinds 2015, voorheen was het $100). Uitkering gaat via instanties zoals Paypal.

Update Juni 2020: Shutterstock heeft helaas het commissie model aangepast waardoor je nu geen $0,25 maar $0,10 per download krijgt. Helaas een stuk minder… Ik hoop dat ze dit snel weer gaan herzien, echter is niet bekend of ze dit gaan doen.

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande Shutterstock, als je verder vragen of opmerkingen hebt kun je altijd even een berichtje hieronder plaatsen. Wil je je aanmelden? Check onderstaande linkjes. Tenslotte wens ik je veel succes met het (ver)kopen van jouw foto's op Shutterstock!

Meld je gratis aan als fotograaf

Check de verkopers-website

Meld je gratis aan als klant

Check de kopers-website.

Meer over stockfotografie

Wil je meer weten over stockfotografie of een bepaald stockbureau? Lees dan onderstaande artikelen. Hierin geef ik meer uitleg.

stockfotografie Alles over stockfotografie


istockphoto iStockphoto


dreamstime Dreamstime


google logo klein 2 Vind jouw foto's terug

Websites om je foto's te verkopen

camera kopen Wil jij je foto's online gaan verkopen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande stockbureau's. Deze bureau's maken het mogelijk dat je (inter)nationaal je foto's kan verkopen.

iStockphoto
Shutterstock
Fotolia
Dreamstime
Pond5
Deposit Photos
123rf
Can Stock Photo
Nationale Beeldbank

0 0 Stem
Aantal sterren
99 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Maarten
4 Maanden geleden

Hoi Thijs,

In het belasting centrum van Shutterstock kan je aangeven of je zakelijk of particulier bent, wat zou jij hier aanraden? Ik werk als zelfstandig fotograaf maar werk hiernaast ook nog in loondienst. moet ik in beide gevallen het W8- bene formulier invullen? wat is gunstiger?

Marinus Engbers
1 Jaar geleden

He Thijs,

Mag ik mijn foto’s die op Instagram staan ook gebruiken voor Shutterstock zonder dat ik ze daar afhaal?

Mvg
Marinus

1 Jaar geleden

Hallo Thijs,

Ik verkoop sinds een klein jaar foto’s via Shutterstock en deze week voor het eerst uitbetaald. Ze hebben het geld via PayPal betaald in Amerikaanse dollars. Prima. Maar ik kan nergens in mijn account bij Shutterstock een specificatie of factuur van die uitbetaling vinden. Die zou ik toch wel graag hebben voor mijn eigen administratie en voor de Nederlandse belastingdienst. Ik heb bij Shutterstock een W-8BEN formulier ingevuld. Daarop heb ik eigen Nederlandse BTW-nummer ingevuld (bij vraag 6: Foreign tax identifying number). Ik neem aan dat dit voldoende is. De vraag is dus of het klopt dat er geen factuur te vinden van de uitbetaling aan de fotografen?

Annemarije
1 Jaar geleden

Hallo Thijs,

Heel fijn dat je alles zo duidelijk uitlegt!
Ik vroeg mij alleen af hoe het zit met eigen gebruik van de foto’s die je op Shutterstock upload.
Mag je de foto’s die je op Shutterstock plaats zelf ook nog gebruiken of verlies je al je rechten van deze foto’s?

Groeten,
Annemarije

Ank
1 Jaar geleden

Hai beste Thijs,

Dank je wel voor alle informatie die je op je website zo nauwkeurig hebt gedeeld!
Ik ben me aan het inschrijven voor shutterstock, en las dat je een EIN nummer in moet vullen.
Het W-8BEN formulier is nu gewoon online in te vullen, maar er staat geen vraag naar een EIN nummer,
Ik heb het hierom nog niet aangevraagd – zou het kunnen dat het niet meer nodig is?
Of moet ik het EIN nummer bij reference number invullen?

Alvast bedankt groetjes Ank