Shutterstock


Foto's kopen of verkopen via Shutterstock

Shutterstock is met ruim 18 miljoen foto's één van de grootste stocksites ter wereld. Op Shutterstock zijn naast foto's, ook vectors (tekeningen) en filmpjes te downloaden. Voor zowel kopers als verkopers is Shutterstock een interessante partij vanwege de de abonnementsstructuur. Hoe deze abonnement structuur van Shutterstock werkt wordt nader uitgelegd in de paragraaf ‘verdiensten'. Allereerst zal hieronder uitgelegd worden hoe jij je kan aanmelden.

Aanmelden bij Shutterstock

Bij Shutterstock kan jij je als fotograaf of kopende klant gratis aanmelden. Klanten kunnen na het afsluiten van een abonnement beginnen met het downloaden van foto's. Fotografen dienen eerste een keuring door te lopen eer de foto's, vectors of video's in de database worden opgenomen. Deze keuring is om de kwaliteit van de database van Shutterstock te waarborgen. Voor de keuring wordt je als fotograaf gevraagd om tien foto's, vectors of video's up te loaden. Deze worden vervolgens door Shutterstock beoordeeld op hun technische kwaliteit (witbalans, scherpte, e.d.) en commerciële / verkoopbare waarde. Binnen 48 uur hoor je of je de keuring hebt doorstaan. Bij goedkeuring kan je direct starten met het uploaden van je werk (let wel: ook na goedkeuring van de test wordt je werk ten allen tijde individueel gekeurd en het duurt 48 uur voordat het in de database staat). Er is geen maximum voor het aantal up te loaden foto's per keer, dus na toelating kan je direct je hele portfolio uploaden. Mocht je tijdens de keuring afgekeurd worden, dan mag je het 30 dagen later nog een keer proberen. Het duurt dus best lang voordat je het weer mag proberen, lever dan ook direct bij keuring je beste werk in.

Aanmelden bij Shutterstock als fotograaf

Vaak hoor ik dat fotografen bij de eerste keer afgewezen worden, ook al is het goed werk. Het is maar een aanname, maar wij horen vaak dat fotografen de eerste keer afgewezen worden. Het zou kunnen zijn dat Shutterstock mensen bewust de eerste keer afwijst om enkel gemotiveerde fotografen aan te trekken. Blijf het echter wel proberen. Shutter stock is namelijk bij veel fotografen de best lopende stocksite. Dit vanwege de abonnement structuur welke in de volgende paragraaf (‘kosten en verdiensten') nader wordt uitgelegd.

Let wel, voor verkopers is er een aparte website ten opzichte van kopende klanten. Wil je foto's kopen? Check de kopers-website. Wil je je aanmelden als fotograaf en verkopen? Check de verkopers-website

Wat kost een foto op Shutterstock?

Shutterstock werkt met een zogenaamd abonnementenstructuur. Hierdoor kan je als koper een maand of 3 maanden abonnement afsluiten, waarna je 25 foto's (in hoge resolutie) kan downloaden. Hiervoor betaal je per maand €199 euro of voor 3 maanden €569. Wil je niet 25 foto's per dag downloaden? Dan kan je ook voor de ‘on demand' structuur gaan. Hierbij kan je 5 of 25 foto's in hoge resolutie downloaden, wanneer het jou uitkomt. Hiervoor betaal je €39 (5 foto's) of €179 (25 foto's).

Wat verdien je met het verkopen van foto's via Shutterstock?

Verkopers
Doordat Shutterstock met diverse koop-structuren werkt, varieert voor een verkopende fotograaf de opbrengst per foto. Verkoop je een foto met een standaard licentie (eenmalig gebruik) door middel van een maand / 3 maanden abonnement? Dan krijg je $0,25 per download. Let op, hoe meer foto;s je verkoopt, hoe meer je uiteindelijk per download zal ontvangen. Verkoop je foto met een extended licence (voor veelvuldig gebruik zoals in een blad), dan krijg je €28 per foto. Verkoop je een ‘on demand' foto? Dan krijg je voor een standaard licentie tussen de €0,81 en €2,85 per foto. Voor een compleet overzicht van de verdiensten per foto kan je kijken in het verdienmodel van Shutterstock.

Nu hoor ik je denken. Wat? Maar €0,25 per download? Dat is weinig…. Het bedrag van $0,25 per download lijkt inderdaad op het eerste gezicht laag, maar doordat kopers per dag 25 foto's kunnen downloaden, kan het behoorlijk oplopen. Bij veel fotografen is Shutterstock dan ook de bestlopende stocksite. Puur omdat klanten eerder geneigd zijn foto's te kopen aangezien ze het aankoopbedrag al betaald hebben en niet per foto geconfronteerd worden met de prijs. En omdat Shutterstock niet met exclusieve fotografen werkt krijgt iedere fotograaf dezelfde behandeling en vergoeding. Bij Shutterstock worden al jouw opbrengsten ondergebracht in een persoonlijk saldo / tegoed. Deze kan je automatisch uit laten keren bij een bedrag van minmaal $35 (sinds 2015, voorheen was het $100). Uitkering gaat via instanties zoals Paypal.

Update Juni 2020: Shutterstock heeft helaas het commissie model aangepast waardoor je nu geen $0,25 maar $0,10 per download krijgt. Helaas een stuk minder… Ik hoop dat ze dit snel weer gaan herzien, echter is niet bekend of ze dit gaan doen.

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande Shutterstock, als je verder vragen of opmerkingen hebt kun je altijd even een berichtje hieronder plaatsen. Wil je je aanmelden? Check onderstaande linkjes. Tenslotte wens ik je veel succes met het (ver)kopen van jouw foto's op Shutterstock!

Meld je gratis aan als fotograaf

Check de verkopers-website

Meld je gratis aan als klant

Check de kopers-website.

Meer over stockfotografie

Wil je meer weten over stockfotografie of een bepaald stockbureau? Lees dan onderstaande artikelen. Hierin geef ik meer uitleg.

stockfotografieAlles over stockfotografie


istockphotoiStockphoto


dreamstimeDreamstime


google logo klein 2Vind jouw foto's terug

Websites om je foto's te verkopen

camera kopenWil jij je foto's online gaan verkopen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande stockbureau's. Deze bureau's maken het mogelijk dat je (inter)nationaal je foto's kan verkopen.

iStockphoto
Shutterstock
Fotolia
Dreamstime
Pond5
Deposit Photos
123rf
Can Stock Photo
Nationale Beeldbank

99 reacties “Shutterstock

 1. Hoi Thijs,

  In het belasting centrum van Shutterstock kan je aangeven of je zakelijk of particulier bent, wat zou jij hier aanraden? Ik werk als zelfstandig fotograaf maar werk hiernaast ook nog in loondienst. moet ik in beide gevallen het W8- bene formulier invullen? wat is gunstiger?

  1. Hi Maarten,

   Ik heb zelf aangegeven dat ik een zakelijke klant ben. Dan moet je dit namelijk zelf meenemen in je aangifte. Als je particulier aangeeft kan het zijn dat ze btw inhouden (weet ik niet zeker).

   Gr

   Thijs

 2. He Thijs,

  Mag ik mijn foto’s die op Instagram staan ook gebruiken voor Shutterstock zonder dat ik ze daar afhaal?

  Mvg
  Marinus

 3. Hallo Thijs,

  Ik verkoop sinds een klein jaar foto’s via Shutterstock en deze week voor het eerst uitbetaald. Ze hebben het geld via PayPal betaald in Amerikaanse dollars. Prima. Maar ik kan nergens in mijn account bij Shutterstock een specificatie of factuur van die uitbetaling vinden. Die zou ik toch wel graag hebben voor mijn eigen administratie en voor de Nederlandse belastingdienst. Ik heb bij Shutterstock een W-8BEN formulier ingevuld. Daarop heb ik eigen Nederlandse BTW-nummer ingevuld (bij vraag 6: Foreign tax identifying number). Ik neem aan dat dit voldoende is. De vraag is dus of het klopt dat er geen factuur te vinden van de uitbetaling aan de fotografen?

  1. Hey Peter,

   Thanks voor je bericht!

   Het klopt dat je niet echt een factuur via shutterstock krijgt. Ik print zelf altijd het paypal overzicht uit icm de mail vanuit Shutterstock. Naar mijn weten is dit voldoende.
   En het W-8BEN formulier is hetgeen dat je moet invullen. Zo werkt het bij mij ook. 🙂

   Groet

   Thijs

 4. Hallo Thijs,

  Heel fijn dat je alles zo duidelijk uitlegt!
  Ik vroeg mij alleen af hoe het zit met eigen gebruik van de foto’s die je op Shutterstock upload.
  Mag je de foto’s die je op Shutterstock plaats zelf ook nog gebruiken of verlies je al je rechten van deze foto’s?

  Groeten,
  Annemarije

 5. Hai beste Thijs,

  Dank je wel voor alle informatie die je op je website zo nauwkeurig hebt gedeeld!
  Ik ben me aan het inschrijven voor shutterstock, en las dat je een EIN nummer in moet vullen.
  Het W-8BEN formulier is nu gewoon online in te vullen, maar er staat geen vraag naar een EIN nummer,
  Ik heb het hierom nog niet aangevraagd – zou het kunnen dat het niet meer nodig is?
  Of moet ik het EIN nummer bij reference number invullen?

  Alvast bedankt groetjes Ank

  1. Hi Ank,

   Het is voor mij ook alweer een tijdje geleden dat ik het heb ingevuld. Ben je er inmiddels al uit? Het kan best zijn dat je geen EIN meer hoeft in te vullen. 🙂

   Greets,

   Thijs

 6. Hallo Thijs,
  Ik kom er niet zo goed uit… ik wil graag foto’s verkopen. Maar geen afbeeldingen downloaden.
  Ik wil er heel graag geld mee verdienen. Maar vooral niks aan uit geven.
  Welke site moet ik dan gebruiken en het liefst dan ook een site die niet met paypall werkt want dat heb ik niet. En paypall werkt alleen met credit card.
  en die heb ik dus ook niet 🙂

  1. Hey Marissa,

   Ze werken allemaal met Paypal dus dat wordt denk ik wel een uitdaging. Maar zelf heb ik mijn Paypal account gekoppeld aan mijn bankrekening. En dus niet aan een creditcard. Kan je dat niet eerst proberen? Daarna zou ik zeker eens gaan kijken naar Shutterstock.

   Greets!

   Thijs

 7. Hoi Thijs,

  Ik ben 16 jaar, alleen op de site van Shutterstock staat dat je 18 moet zijn…
  Is dit een heel groot probleem?

  MVG,
  Demi Diekmeijer

  1. Hey Demi,

   Bedankt voor je bericht!

   Om eerlijk te zijn denk ik niet dat ze je toelaten bij Shutterstock. Maar kan je niet via een van je ouders verkopen?

   Groet,

   Thijs

 8. Hoi Thijs,

  Laatst heb ik op Unsplash een paar foto’s gezet omdat het makkelijk te proberen is.
  Dit gaat eigenlijk best goed, alleen vraag ik me nu af of ik deze foto’s nog op Shutterstock of de Beeldbank mag zetten.
  Weet jij dit toevallig?

  Met vriendelijke groet,

  Niels

  1. Hey Niels,

   Volgens mij moet dit wel kunnen. Tenzij je een exclusiviteit met ze hebt afgesproken? Dit is meestal niet het geval.

   Greets
   Thijs

 9. Hallo,

  Ik wil graag mijn foto’s verkopen via Shutterstock. Nu vroeg ik me af of het allemaal betrouwbaar is? ik heb verder nog geen ervaring in het maken en het verkopen van mijn foto’s. Ik lees veel ervaringen van de kopers die negatief zijn,??
  zijn er negatieve ervaringen w.b.t de verkoop van de foto’s? ( Zijn er altijd wel maar ook zodanig dat je het niet zou doen)?
  Ik wil me steeds meer gaan verdiepen hierin. vandaar ook zoveel vragen.

  Alvast bedankt!

  1. Hey Yori,

   Zelf heb ik geen negatieve ervaringen met shutterstock. Het enige nadeel kan zijn dat de commissies niet torenhoog zijn waardoor je niet veel geld per foto verdient. Aan de andere kant verkoop je van een foto al snel vele stuks waardoor het uiteindelijk toch kan lonen. 🙂

   Greets

   Thijs

 10. Hoi Thijs,

  Ik wil ook graag foto’s op Shutterstock en andere stockbureau’s. Weet jij hoe bureau’s tegenover bewerkte foto’s staan? Ik bewerk mijn foto’s namelijk graag achteraf, bijsnijden, kleurintensiteit, schaduwen, enz. Kun je bewerkte foto’s uploaden of moet je de originele foto’s uploaden?

  Groetjes,

  Kirsten

  1. Hey Kirsten,

   Bedankt voor je bericht!

   Het is geen probleem dat jij je foto’s bewerkt. Dit doet bijna iedereen en Shutterstock doet hier niet moeilijk over. Let er alleen wel op dat je goed bewerkt. Als hij bv teveel verscherpt wordt, dan kan het zijn dat ze hem afkeuren. Het moet dus kwalitatief een goede foto blijven. 🙂

   Groet

   Thijs

 11. Beste Thijs,

  Ik wou vragen hoe het zit met foto’s uploaden die wat niet mag zoals een bepaald gebouw of bezienswaardigheid. Ik weet niet of bij elke foto of dat mag. Kijken hun dit voor me na of kan ik misschien een boete krijgen dan of iets?

  Graag hoor ik van je.

  Met vriendelijke groet,

  JD

  1. Hey JD,

   Als er een merk op een gebouw staat dan mag je dit niet uploaden. Verder zijn er maar een paar gebouwen waarbij het echt niet mag (bv de Eiffeltoren bij nacht). Verder kan je het altijd even Googleen (de naam van het gebouw).

   Greets

   Thijs

 12. Beste Thijs,

  Ik heb me gisterenavond ingeschreven bij Shutterstock en had 1 afbeelding klaar gemaakt voor review, blijkbaar heb ik deze als batch neergezet want ik kan dus nu niet meer foto’s insturen tot ik uitslag heb van deze ene foto. Ik had er een aantal willen sturen. Is dat heel erg? En wat als deze foto zou worden afgekeurd, kan ik dan nog wel andere foto’s laten zien?
  Dank je wel alvast voor je antwoord!

  Groetjes, Sonja

 13. Beste Thijs,

  Onlangs ben ik mijzelf aan het verdiepen in de stockfotografie en heb me aangemeld bij Shutterstock en ben ook direct toegalaten. Nu moet ik zeggen dat het allemaal best even uitzoeken is hoe het nu werkt. Want een deel van mijn foto’s staan inmiddels in de catalogus. Maar wanneer worden ze dan ook daadwerkelijk gepubliceerd op de website van Shutterstock. Want ik kan mijn foto’s nergens vinden, ook niet als ik op een van de “keywords” zoek. Heb jij hiervoor tips? Want las ik ze al niet kan vinden hoe vinden andere mensen ze dan wel? En heb je tips en trucs om bovenaan de lijst te komen staan?

  1. Hey Sanne!

   Gaaf dat je met stockfotografie bent begonnen en dat je al bij Shutterstock bent toegelaten. Het kan kloppen dat je foto’s nog niet meteen terug te vinden zijn. Dit kan namelijk een paar dagen duren. Probeer het eens over een weekje (ik zoek altijd op mijn eigen naam of op een combinatie van keywords die ik zelf gebruik). Verder kan je helaas niet zomaar bovenin de lijst komen. Dit is iets wat Shutterstock zelf regelt. 🙂

   Greets en veel succes!

   Thijs

 14. hallo Thijs,

  tof dat je zoveel interessante info geeft over stock fotografie. Ik ben van plan wat foto’s te gaan aanleveren bij Shutterstock. Ik heb nog een vraag over die ‘key’ words enz. Ik begrijp dat het dus belangrijk is om zoveel mogelijk zoek termen in te voeren. Nou vroeg ik mij af waar ik die invoer. Doe ik dat bij bestands info als ik het beeld open in Photoshop (en zo ja in welk venster)? Of krijg je op de site zelf in een venster de mogelijkheid om zoektermen in te voeren?
  En hoe belangrijk is die bestands info in Photoshop (bijv. oorsprong, titel auteur, beschrijving afbeelding, copyright enz..) En is de naam zelf die je geeft aan het bestand nog heel belangrijk?
  Ik hoor het graag, alvast bedankt!

  groeten, Marius

  1. Hey Marius!

   Thanks voor je compliment! 🙂

   Wbt je vraag. Je kan je keywords ook bij de desbetreffende stocksite invullen, maar dan ben je bij iedere site druk bezig met het toevoegen van dezelfde informatie. Zelf vul ik het altijd in Lightroom / photoshop (bij idd bestandsinfo). Dit wordt namelijk direct in je EXIF geschreven wat vervolgens weer door de stocksite wordt uitgelezen. Ook je naam en copyright info kan je prima invullen bij je bestandsinfo, dan heb je dat ook meteen gefixed! Hoe je foto uiteindelijk heet maakt niet super veel uit, maar sommige sites pakken dit als foto naam. Dit kan je bv bij het exporteren naar jpeg ook automatiseren, scheelt je bij het invoeren bij Shutterstock weer werk!

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder! 🙂

   Greets!
   Thijs

 15. Hi Thijs, even een vraagje over het uploaden van je id-bewijs.. Shutterstock gaat hier netjes mee om? Je hoort tegenwoordig van die rare verhalen over gestolen identiteit enzo..
  Heb jij gewoon een scan van je paspoort geupload, zonder bijvoorbeeld je BSN door te strepen?

  ik hoor graag van je!

  Groet, Marjolein

  1. Hey Marjolein,

   Ze gaan hier zeker netjes mee om. Het is een groot internationaal bedrijf en neemt security zeer serieus. Ik zou mij hier dus geen zorgen om maken. 🙂

   Groet

   Thijs

 16. Bedankt Thijs voor je duidelijke uitleg! Zelf heb ik een aantal foto’s geüpload, maar ik vroeg me af of je ook kunt zien of deze bekeken worden?
  En mocht er eentje worden gedownload, kun je dan ook zien door wie?

  1. Bedankt! 🙂

   Je kan wel zien hoevaak een foto gekocht is, maar helaas kan je niet zien wie de foto heeft gekocht of hoevaak hij bekeken is. Wil je je foto terug vinden, dan kan je trouwens gebruik maken van deze google tool. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 17. Hoi Thijs,

  ik heb onlangs een account aangemaakt in Shutterstock. Ikzelf ben geen fotograaf, mij is geadviseerd een aantal foto’s van mijzelf op shutterstock te verkopen die gemaakt zijn door een professionele fotograaf. Binnenkort zal ik de foto’s krijgen (in hoge resolutie). Hij weet ervan en gaat akkoord. Dat is het probleem niet. Ik wil alleen weten of een paar foto’s op shutterstock voldoende zijn. Moeten het er minimaal 10 zijn? Moet ik daarvoor maandelijks betalen? Ik neem aan dat verkoop van foto’s ook niet gratis is op shutterstock? Wat is wijsheid?

  Sylvia

  1. Hey Sylvia,

   Het verkopen van foto’s op shutterstock is geheel gratis. Je hebt er alleen wel 10 nodig om in aanmerking te komen. Ze beoordelen deze namelijk of je in aanmerking kan komen. Maar heb je er minder? In dit geval kan je ook een andere site proberen om ze te verkopen. Misschien via Getty Images?

   Groet

   Thijs

 18. Dag Tijs,

  Ik ben enkele weken geleden aan de slag gegaan en was tot mijn grote verrassing meteen toegelaten. Ik denk dat ze hun toelatingsprocedure versoepled hebben. Ik denk nl dat 1 goeie foto al volstaat.
  Klopt dat?

  Groetjes,

  An

 19. Ah nu snap ik het. Bedankt voor je spoedig antwoord!
  Vriendelijke groeten
  Lisa Hubaux

 20. Dag Thijs,

  Ik heb veel bijgeleerd door jou site te lezen maar toch heb ik nog een vraag:
  Als de abonnementen zo duur zijn om je foto’s up te loaden (vb. 569 euro voor 3maanden) en je foto’s worden aan geen hoge bedragen verkocht (0,25 euro),
  dan maak je toch geen winst maar enkel verlies?

  Vriendelijke groeten
  Lisa Hubaux

  1. Hey Lisa,

   Als fotograaf betaal je geen abonnement, dit is enkel voor klanten die foto’s willen downloaden. Zij betalen een vast bedrag per maand en kunnen daar een bepaald aantal foto’s voor downloaden. Als fotograaf is het aanmelden dus gratis en verdien je per verkochte foto. 🙂

   Groet
   Thijs

 21. Hallo Thijs, inmiddels heeft Shutterstock tien foto’s goedgekeurd: https://www.shutterstock.com/g/Bob+Janssen. Betekent dit dat ze automatisch openbaar zijn voor verkoop of moet ik nog iets doen? Ik heb Engelse trefwoorden ingevuld maar mogen er ook Nederlandse trefwoorden tussen staan? Ik hoor het graag van je. Hartelijke groet, Bob

   1. Ha Thijs, bedankt voor je berichtjes. Het is me inderdaad allemaal gelukt met Shutterstock. Nee ik heb nog geen sales, kan me dat ook eigenlijk niet voorstellen. Zou natuurlijk fantastisch zijn. Misschien gewoon geduld hebben en misschien dat iemand een keer iets download. Ik heb mijn foto’s ook staan op Dreamstime. Ga nog meer andere website vullen met foto’s. Hartelijke groeten, Bob

    1. Hey Bob,

     Graag gedaan! En super dat je foto’s nu ook bij andere partijen staan, ik hoop dat je snel veel sales zult halen. 🙂

     Groeten en veel succes!

     Thijs

 22. Hallo Thijs, heel hartelijk dank voor je duidelijke uitleg over Shutterstock. Echt fantastisch. Ik heb net tien foto’s geüpload. Moet ik bij ‘edit submitted images’ dan nog categorieën etc. aangeven om ze in te beoordelingsronde te krijgen? Of kan ik dat later doen?

   1. Goedemorgen Thijs, super bedankt voor je antwoord. Er zijn drie foto’s goedgekeurd. De rest heeft iets met rechten te maken. Ik moet nog even bekijken wat ik precies moet doen. Moet ik nu nog opnieuw de goedgekeurde foto’s uploaden of is het gewoon een kwestie van wachten totdat mensen je foto’s downloaden? Alvast bedankt Thijs. Hartelijke groet.

 23. Beste,

  Als ik er foto’s zouden verkocht worden van mij. Hoe zit dit met aangifte belasting in België?

  1. Hey Sirri,

   Bedankt voor je reactie. Om heel eerlijk te zijn weet ik zelf niet goed in dit in België zit. Ik kan mij voorstellen dat je het gewoon moet opgeven als inkomsten uit overig werk, maar misschien dat iemand anders dit weet? Of even de belastingdienst bellen?

   Groet

   Thijs

 24. Hey
  Ik heb zo een 10 procent van mijn foto’s die goedgekeurd worden
  Is dat normaal?
  Lijkt me heell weinig.
  Loop ik de kans dat ik niet meer mag uploaden.
  Ben wel nog maar 3weken bezig en heb ook niet mijn beste camera voorhanden in het buitenland
  Groet

  1. Hey Ludo,

   Het is geen standaard regel, ik denk dus dat het aan de foto’s ligt. Hebben ze allemaal dezelfde afkeuring of verschilt het per foto?

   Groet

   Thijs

 25. Hoi Thijs,

  ik heb een vraag,
  kun je wanneer foto’s zijn goed gekeurd bij Shutterstock, achteraf meerdere goedgekeurde foto’s tegelijk keywords geven?
  Net als je dat bij het uploaden doet er batch?
  zo ja, Hoe dan 🙂

  Graag hoor ik van je, Groetjes!

  1. Hey Hanne,

   Bedankt voor je vraag!

   Helaas kan je het niet in batches aanpassen. Je moet het echt foto voor foto doen. 🙁 Dit kost helaas wat tijd, dus zorg er goed voor dat je meteen alle keywords erin hebt zitten.
   Gelukkig kan je het wel aanpassen, ga naar Approval Status en dan naar de afbeeldingen.

   Ik hoop dat ze binnenkort hiervoor iets verzinnen. Heb alleen geen idee of dit op de planning staat.

   Groet

   Thijs

 26. Beste Thijs, ik zit al een tijdje op shutterstock maar kan nu ineens niet meer uploaden. Ik kan alleen de lege fotos zien zonder balkje eronder. Weet u hoe dit kan?
  Vriendelijke groeten,
  Jolanda

  1. Hey Jolanda,

   Misschien waren ze met de website bezig (een update ofzo)? Bij mij werkt het namelijk wel. Heb je er nog steeds last van?

   Groet

   Thijs

 27. Hallo Thijs,
  Onlangs heb ik foto’s gemaakt van een kunstwerk (hier zitten bepaalde rechten aan vast). Ik heb toestemming gekregen om deze foto te verkopen via Shutterstock met de vermelding van de naam en plaats. Heb jij enig idee waar ik dit kan aangeven? Kan dit bijv. tijdens het uploaden van de foto? Het is de bedoeling dat de koper dit gaat vermelden.
  Groeten, Fiona

  1. Hey Fiona,

   In dit geval moet je een model release invullen en opsturen. Deze kan je op shutterstock vinden onder model releases (zie footer). 🙂

   Groet,

   Thijs

 28. Hallo Thijs, ik heb sinds kort mijn eerste foto’s op Fotolia gezet. Eén van de goed gekeurde foto’s is in de gratis afdeling gezet, wat betekent dat voor mij?

  1. Hey Rina,

   Ik denk dat je hebt aangegeven bij de upload dat, wanneer je foto’s niet geschikt zijn voor verkoop, ze opgenomen mogen worden in de gratis database. Dit betekend dus dat je niks aan je foto’s verdient. Ik zou het als ik jou was uitzetten (kan via ‘mijn bestanden’.

   Groeten en succes!

   Thijs

 29. Hi Thijs,

  Nou ik ben online met de foto’s : http://www.shutterstock.com/g/MeykeLink
  Ik heb er nog niet veel fotos er op staan maar het is een begin.

  heb je nog tips?

  Ik heb niet het idee dat iemand deze fotos ooit gezien heeft de afgelopen maand…
  Zie ik iets over het hoofd?

  Groetjes!

  1. Hey Hanne,

   Super dat je online bent! 🙂

   De enige tip die ik je kan geven is, geef het wat tijd. Het duurt namelijk echt wel even voordat je foto’s opgepikt worden en soms heeft het ook met seizoenen te maken. Mogelijk gaat men in de zomer vol jouw foto’s downloaden (nu is men bezig met kerst / oud en nieuw). Blijf verder foto’s schieten en uploaden en neem eens een kijkje bij de top downloads. Mogelijk kan je hier inspiratie op doen. 🙂

   Greets en veel succes!

   Thijs

 30. Hi Thijs!
  Ik was in de war, m’n bericht was eerst wel te zien, daarna niet meer, vandaar 🙂

  Dank je voor tips!
  Ik ga er dit weekend eens even goed voor zitten.
  Ik zal je laten weten hoe het is gegaan!

  Groetjes! Hanne

 31. Hi Thijs,

  ik zag mn eerste bericht niet terug, dus was even in de war.
  Ik had de foto’s niet geselecteerd, dat was mijn fout.

  Ik heb dezelfde avond nog reactie gekregen, 3 van de 10 waren goed, de anderen hadden een verkeerde omschrijving, waren naar hun idee eigendommen (auto, huizen, niet eens met nummer of kenteken maar dan moet dan toch goed beschreven worden denk ik) en uitsnede vonden ze niet ok. jammer! maar ik ga het nog eens proberen. Het komt er eigenlijk op neer dat ze de meest standaard foto’s goed vonden.
  Ik ben wel bang dat mijn foto’s misschien iets te kunst zinnig zijn. Ik ben meer met compositie, kleur en het vast leggen van toevalligheden bezig dan met het schieten van een mooi plaatje. Heb je daar nog tips voor? Zijn er nog andere sites die meer vragen om “creatieve beelden”?

  Istock wil ik ook graag proberen, maar zie niet waar ik me als fotograaf kan aanmelden…

  alvast bedankt voor je reactie!

  groetjes !

  1. Hey Hanne,

   Ik moest je berichtje nog even goedkeuren (ivm spam) vandaar dat je hem nog niet zag.
   Super iig dat het is gelukt. Het selecteren moet je maar net weten. Moet toegeven dat ze dat niet handig hebben gedaan. 😉

   Qua kwaliteit en creativiteit is het heel erg afhankelijk wie de foto’s keurt. Als ze technisch (scherpte, ruis, etc etc) goed zijn dan kom je er meestal wel doorheen. Ik zou iig zeggen, laat veel diverse foto’s zien. Als er teveel foto’s op elkaar lijken kan het zijn dat ze er 1 goedkeuren en de rest niet. Ik verdeel zelf meestal mijn foto’s over meerdere batches. Dan komen ze er wel doorheen. 🙂

   iStock is verder wel een goede site qua creativiteit. Daarnaast kan je ook eens kijken naar Dreamstime. Zie onderstaande linkjes voor meer info en via deze pagina’s kan je ook doorlinken naar de aanmeldpagina.

   http://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/stockfotografie/istockphoto/

   http://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/stockfotografie/dreamstime/

   Wil je je meteen aanmelden bij iStock? Klik dan hier. 🙂

   Hopelijk kom je hiermee weer wat verder. 🙂

   Greets

   Thijs

 32. Hallo Thijs,

  Ik weet niet of mijn bericht van vanmiddag is aangekomen,
  Ik heb me gister “ingeschreven”bij Shutterstock.
  Dit inschrijven was slechts inlog gegevens aanmaken, pas poort uploaden en 10 foto’s uploaden.
  Ik zie kleine beeldjes van mijn foto’s en kan drukken op Continue.
  Wanneer is dat doe kom ik in een pagina waar ik content kan toevoegen etc. Dat is helemaal duidelijk. Maar vervolgens kan ik alleen drukken op Save Work. En niet op Submit for review.
  Ik heb geen bevestigings- mail ontvangen van dat zij foto’s hebben ontvangen. (wel in eerder stadium bij mail invoeren etc)

  Klopt dit?
  Zijn mijn fotos nu ingestuurd?

  Graag ontvang ik je advies.

  Groet, Hanne

  1. Hey Hanne,

   Bedankt voor je berichtje. Je vorige bericht was ook aangekomen maar ik was nog niet in de mogelijkheid geweest om te antwoorden.

   Wbt je vraag omtrent prijsafspraken. Dat is bij Shutterstock niet mogelijk. Zij bepalen de prijzen en daarmee moet je het doen.
   Wbt het oploaden. Heb je echt alle velden ingevuld? Dus titel, omschrijving, categorieën etc? Daarna, als he het hebt opgeslagen, kan je de beelden selecteren en doorsturen. 🙂

   Groeten

   Thijs

 33. Hallo Thijs. Ik heb een vraag. Gister heb ik 10 foto’s en mijn paspoort ge upload. Ik heb verder niet de mogelijkheid gehad om “prijsafspraken” te maken. Klopt dat? Ook kwam ik slechts tot het punt SUBMIT YOUR CONTENT. Verder kan ik niet komen. De button SUBMIT FOR REVIEW kan ik niet indrukken. Klinkt dit bekend? Zijn mijn foto’s nu ingestuurd ? Ik hoop snel van je te horen. Groet Hanne

 34. Hallo Thijs.

  Wat goed om dit te kunnen lezen, dit is zeker hulpzaam! Ik mis nog wel een klein dingetje. Ik heb nu een selectie naar Shutterstock verstuurd en de bestanden zo groot mogelijk gelaten. Nu zie ik op Shutterstock dat de foto’s in verschillende formaat bestanden worden aangeboden. Moet ik mijn selectie dan meerdere keren uploaden? Bijv op 300dpi én daarbij ook op 72dpi?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Met vriendelijke groeten,
  Renzo Gerritsen
  RG-Fotografie.com

  1. Hey Renzo,

   Bedankt voor je reactie. 🙂

   Wbt het formaat. Je moet ze zo groot mogelijk aanleveren. Daarna zal Shutterstock zelf de beelden in diverse maten aanbieden. Hiervoor hoef je zelf niks te doen.

   Groeten en succes met de verkoop!

   Thijs

 35. Hoi Thijs,

  Dankjewel voor deze duidelijke uitleg. Ik vond de uitleg op de website zelf wat vaag, maar jouw artikel maakt het een stuk helderder.

  Weet jij toevallig hoe het zit met standaard en extended licence? Want je beschrijft dat een tijdschrift onder het laatste valt, vanwege veelvuldig gebruik. Heeft dit te maken met hoe vaak het blad geprint wordt? Hoe zit dit bijvoorbeeld met een blog? Ik neem aan dat dat een eenmalig gebruik is?

  Alvast vriendelijk bedankt!

  1. Hey Ilona,

   Thnx voor je bericht en goed om te horen dat je wat aan de info had. 🙂

   Ik ken niet alle details van een standaard en/of extended license, maar het klopt wel dat het te maken heeft met bv een oplage van een blad of het aantal kijkcijfers van een tv programma. Blogs kunnen gebruik maken van een standaard licentie. Heb je dus helemaal goed! 🙂

   Greets!

   Thijs

 36. Dag Thijs,

  Ik ben inmiddels zo’n 15 jaar bezig met voornamelijk natuurfotografie, maar de laatste jaren “zwerf” ik wat rond op meerdere terreinen binnen de fotografie.
  Aan wedstrijden enz doe ik niet mee, ik ben slechts op 1 natuurforum actief omdat ik toch ergens mijn werk wil delen met anderen.
  Ook Facebook helpt hier een handje.
  Nu wil ik toch proberen om een slaatje uit mijn werk te slaan dmv het aanbieden van mijn foto’s op bijvoorbeeld Shutterstock.
  Nu heb ik wel wat vragen voor je want ik sta versteld van jouw kennis aangaande shutterstock en neem daar even dankbaar gebruik van.
  Mijn 1e vraag is deze: Hoe staat het met het portretrecht van de fotograaf?
  Verliest deze het copyright op de foto op het moment dat hij de foto aanbiedt op Shutter of pas bij een eventuele verkoop?
  Of kan je er voor kiezen om bijvoorbeeld bij het uploaden afstand te doen van je rechten als maker vd foto?

  2e vraag: Hoe zit het belastingtechnisch?
  Ik neem aan dat de belansting het niet zal intresseren als ik een paar foto’s verkoop voor eenmalig gebruik door de koper.
  Maar stel dat ik het geluk tref dat de foto in grote oplages geplaatst zal worden.
  Is dat iets om in de papieren bij te houden of merk je vanzelf wanneer de belasting hier interesse in gaat krijgen.

  Voorlopig wil ik het doen met deze vragen.
  Ik bookmark in ieder geval je site met de info over Shutterstock.
  Mocht ik door de ballotage komen dan hoor je dat uiteraard direct.

  Dank je vast voor je tegenbericht!

  R. Roos
  One With Nature
  http://www.photofanatic.nl

  1. Hey Robby,

   Thanks voor je complimentje en je vraag. 🙂

   Bij deze antwoord op jouw vragen zover ik weet. Hopelijk helpt dit je in het maken van je keuze.

   1. Je verliest nooit het recht op een foto. Jij bent de fotograaf en de foto is van jou. Zover ik weet heeft Shutterstock niet de mogelijkheid om de rechten te verkopen, Fotolia (een andere partij) heeft dit bv wel en hierbij kan je aangeven voor welk bedrag je de rechten verkoopt (bv €1500)

   2. Ik durf je om eerlijk te zijn niet te zeggen wanneer de belastingdienst wel / geen interesse in je heeft. 🙂 Ik zou het iig gewoon opgeven bij werk uit overig inkomen en dan weet je zeker dat het goed zit. Je moet zouzo wachten tot je een bepaald bedrag hebt behaald met het laten uitkeren van het geld (75 of 100 euro). Ik denk trouwens niet dat dit een bedrag is dat de belastingdienst zomaar opvalt, maar het is aan jou hoe je het regelt natuurlijk. 😉

   Hopelijk heb je hier iets aan. Je hebt in ieder geval mooie foto’s! Omdat je veel met natuur bezig bent kan je ook eens kijken op natureinstock.com. Misschien is dit ook een goede partij voor jou. 🙂

   Greets en veel succes!

   Thijs

 37. Klopt het dat als je geen paspoort hebt en alleen een ID, het geen zin heeft om foto’s aan te bieden bij Shutterstock?

  1. Hey Leon,

   Om eerlijk te zijn weet ik dit niet. Ik heb zelf namelijk een paspoort en daarmee gaat het goed. Ik denk zelf dat een ID kaart ook voldoende moet zijn. Shutterstock heeft namelijk ook een Nederlandse afdeling.

   Groet

   Thijs

 38. Hoi Thijs,

  Misschien begrijp jij wat er aan de hand is. Ik wil me aanmelden bij Shutterstock en mijn foto’s uploaden, maar het uploaden lukt niet, want die balkjes blijven zwart. Weet jij wat er aan de hand kan zijn?

  Bedankt alvast 🙂

  Groetjes,
  Marleen

  1. Hey Marleen,

   Bedankt voor je reactie. Ik weet alleen niet wat dit kan zijn. Heb je al een andere webbrowser geprobeerd (bv Chrome of Firefox) ? Misschien gebruik je een browser die niet helemaal lekker werkt.

   Groet

   Thijs

 39. Beste Thijs,

  Ik heb net mijn eerste foto’s geupload. Ze moeten dus nog gekeurd worden. Ik wil nu weten hoe het zit met het doorverkopen. Kunnen mensen nadat ze bijvoorbeeld een foto van mij hebben gedownload, deze gewoon doorverkopen of zelfs doen alsof zij de eigenaar zijn? (door bijvoorbeeld op instagram een foto die hij/zij van mij heeft gedownload te uploaden).

  Zet Shutterstock een watermerk op de foto’s? Dan zal het doorverkopen wat moeilijker gaan.

  P.S. ken je een stocksite waarbij je eigen watermerk is toegstaan? dat zou super zijn.

  Alvast bedankt.

  Emre

  1. Hey Emre,

   Wat super dat je je eerste foto’s hebt geupload. Hopelijk komen ze er snel door en kan je lekker gaan verkopen.

   Wbt je vraag. Er zijn geen stocksites waar je een foto met een watermerk mag uploaden. Daarnaast zal een stocksite ook niet een foto met een watermerk aan een klant leveren. De klant kan dan namelijk de foto niet gebruiken voor bv zijn advertentie / artikel, etc. Wel is het zo dat jij altijd de eigenaar blijft van een foto. Iemand anders kan daarom niet zomaar jouw foto kopen en vervolgens doorverkopen. Hij/zij is namelijk niet de rechtmatige eigenaar van de foto. De enige uitzondering is als jij een foto te koop aanbiedt met een ‘sell the rights’ licentie. Hierbij geef je aan dat jij afstand doet van de rechten waardoor iemand anders eigenaar wordt. Als je je foto op deze manier verkoopt moet je hem daarna ook van alle stocksites afhalen aangezien het niet meer jouw foto is. De bedragen voor dit soort foto’s zijn trouwens best hoog. Denk hierbij aan een paar honderd tot duizend euro.

   Hopelijk heeft dit je vraag een beetje beantwoord. 🙂

   Groet

   Thijs

 40. Hey Thijs,

  Ten eerste, super dat je deze site hebt gemaakt. Het heeft mij aan het werk gezet.
  Het staat er allemaal erg duidelijk en erg overzichtelijk. Ik denk dat het mijzelf veel tijd zou hebben gekost als ik dat allemaal zelf had uit moeten zoeken.

  Ik heb nu voor de 2e keer bij Shutterstock een ‘toelating’ gedaan. De eerste keer helaas niet door (3 foto’s goed gekeurd) maar zo gemotiveerd als ik ben 😉 natuurlijk doorgezet. Nu vragen ze enkel nog om mijn ID. Ik heb mijn rijbewijs (voor- en achterkant) gestuurd, maar blijkbaar willen ze een kopie van mijn paspoort. Nu vroeg ik mij af of dit kwaad kan?
  Kun jij daar iets over zeggen misschien? Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groeten, Smit

  1. Hallo Smit,

   Bedankt voor je reactie en je compliment. Fijn om te horen dat de info waardevol is. 🙂

   Wbt je vraag. Ik heb zelf ook mijn paspoort doorgestuurd en ik heb hier nog nooit problemen mee gehad. Ze gebruiken hem namelijk enkel voor administratieve doeleinden. Verder is een rijbewijs geen internationaal ID bewijs, vandaar dat ze om je paspoort vragen.

   Groeten en succes met de verkoop. Hopelijk ben je er snel doorheen! 🙂

   Thijs

   1. Yes, Ik ben binnen. Nu moet ik alleen nog die belastingspapieren regelen.
    En een PayPal account openen. Moet dit overigens een particuliere of een zakelijke account zijn? Kun je op een particulier account geld ontvangen?

    Nogmaals bedankt voor de duidelijke uitleg, heeft me heel goed geholpen.

    Groeten, Smit

    1. Wat super! Gefeliciteerd. 🙂

     Ik gebruik zelf een privé account van PayPal. Werkt prima, ook voor het ontvangen van betalingen!

     Heel veel succes met de verkopen! 😉

     Groeten

     Thijs

 41. Goedemorgen Thijs,
  Een tijd geleden heb ik zakelijk een dia bij Shutterstock besteld. Nu zie ik dat zij van mijn priverekening een
  automatische incasso innen van 39,-.
  Heb je voor mij een telefoonnummer in Nederland dat ik kan bellen?
  Dank en met vriendelijke groet,
  Carolien Vrij

 42. Hoi Thijs,

  ik ben 20 jaar en denk er al een tijdje aan om met shutterstock te beginnen.
  Ik ben nog maar pas bezig met ‘echte’ foto’s te nemen, maar dit heeft me van jongs af aan al geïnteresseerd.
  Ik heb alles doorgestuurd, nu is het wachten op een antwoord, doch weet ik vrij zeker dat het een ‘nee’ zal zijn.
  Maar ja, wie niet waagt, wie niet wint, ik zal het dan volgende maand nog eens proberen.

  Maar moest het bij wonder toch lukken, hoe zit het dan met de belastingen?
  Echt veel verdien je niet aan die foto’s denk ik, hou je er dan eigenlijk nog iets van over?

  P.s.: Je foto’s zijn fantastisch!

  Groetjes,
  Kim

  1. Hey Kim,

   Bedankt voor je reactie en je complimentje. Ik ben benieuwd of je toegelaten bent. Hopelijk ben je door en kan je starten met het verkopen van jouw foto’s. 🙂

   Wbt je vraag. Je moet je inkomsten uit stockfotografie optellen bij je inkomstenbelasting. Hierdoor betaal je er wel inkomstenbelasting over (voor de schalen kan je het beste kijken op de site van de belastingdienst) en hou je in praktijk minder over. Dit is nou eenmaal hoe het werkt in NL. Je kan er echter ook voor kiezen om je in te schrijven bij de KvK. Hierdoor kan je goederen (bv lens, camera, etc) aanschaffen op je bedrijfje. Deze ‘kosten / investeringen’ mag je vervolgens van je inkomsten afschrijven waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.
   Zelf hou ik in ieder geval een leuk zakcentje over aan mijn verdiensten, ondanks de inkomstenbelasting. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan.

   Groeten

   Thijs

 43. Dag Thijs,

  Ik ben een beginnend grafisch ontwerper . Mijn website is http://www.cepecreation.com is het eveneens mogelijk om mijn digitale ontwerpen te verkopen op Shutterstock ? Welke andere websites zijn daar ook geschikt voor ? Is de beste mogelijkheid om de ontwerpen in diverse extenties aan te bieden?

  Groeten

  Christian

 44. Beste,

  Ik fotografeer geregeld paardensport , jumping en military wedstrijden.
  Heb nu ook een kleine website gemaakt via jimdo.com ; niet volledig professioneel maar toch goed genoeg voor mij op dit moment.
  Als ik nu foto’s upload bij shutterstock, en die worden gekocht door anderen; welke kosten zijn er dan voor mij verbonden aan deze werkwijze?
  Mvg
  Christophe

  1. Hey Christophe,

   Bedankt voor je reactie.

   Als jij je aanmeld bij Shutterstock als verkoper, dan heb je geen kosten. Je investeert enkel de tijd in het uploaden van de foto’s en daarna worden ze verkocht. Het is niet dat jij verder een fee of abonnement moet afsluiten. Aanmelden en verkopen van foto’s is namelijk gratis.

   Groeten,

   Thijs

 45. Hallo Thijs

  Ik heb een vraagje. Ik ben al lid van De Nationale Beeldbank, maar ik zou ook graag lid worden van shutterstock. Ik heb al een poging gemaakt, maar nog niet geslaagd. Maar ik zie dat je bijna voor elke foto een model release nodig hebt. Niet alleen als er mensen op staan, maar ook voor gebouwen en straatscenes met een heleboel mensen. Hoe los je dit nu op bij Shutterstock. Ga je inderdaad naar een bewoner van een huis en vraag je die bewoner of hij een release wil tekenen en voor straatfoto’s gaat dit al helemaal niet lukken. Of lever je dit sort foto’s in als editorial, maar die verkopen dan lang niet zo goed.

  Ik vind dit het moeilijkste process van stock fotografie. Bij de Beeldbank kan je aangeven of je toestemming hebt en in sommige gevallen geven ze ook aan dat er geen toestemming nodig is.

  Bij voorbaat dank voor je advise

  mvg 10

  1. Hallo 10,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik begrijp je probleem. Dit zit in het verschil van licenties tussen de Nationale Beeldbank (NB) en Shutterstock (SS). De NB verkoopt foto’s voor redactioneel gebruik, dus voor o.a. in kranten, nieuwssites en dergelijke. Hiervoor heb je geen model release nodig. Shutterstock verkoopt foto’s voor commercieel gebruik, dus voor o.a. advertenties, flyers, etc. Hierdoor heb je bij Shutterstock voor ieder zichtbaar persoon of merk (bv een logo op een gebouw) een model release (met handtekening van de persoon of het merk) nodig. Je kan bij SS de foto’s ook aanbieden als editorial (redactioneel), maar hiervoor is de markt een stuk kleiner.

   Wat ik vaak doe is het volgende:

   Bij gebouwen en steden shop ik de bedrijfslogo’s of straatnamen weg (zie mijn Rotterdam foto als voorbeeld)

   Bij mensen in een foto zorg ik ervoor dat ze heel klein (onherkenbaar) op het beeld staan (zoals mijn bergen foto) of zorg ik ervoor dat je geen gezicht ziet (zoals mijn strand foto).

   Wbt straatfotografie. Je kan ze aanbieden als editorials, maar ik weet niet hoe groot de markt hiervoor is.

   Hopelijk heb je wat aan mijn tips. Mocht je meer vragen hebben, dan hoor ik het graag. 🙂

   Groet

   Thijs

 46. Dag Thijs,
  Complimenten voor je duidelijke omschrijving van Shutterstock. Sinds enige jaren heb ik een website, samen met een kennis van me in elkaar gesleuteld waarbij ik de content leverde en het ontwerp, het bouwen van de website heeft hij gedaan.
  Nu ben ik me aan het oriënteren om een aantal foto’s op de een of andere manier te gelde te maken.
  Ik heb me enigszins verdiept in Shutterstock en Nationalebeeldbank.nl.
  De vraag is nu of het slim is met Shutterstock of met Nat. Beeldbank in zee te gaan of allebei. Dus om maar meteen maar fors in te zetten :-).
  Een vraag van een andere orde betreft het kiezen van keywords binnen Shutterstock om zo efficiënt mogelijk op de goeie plek te komen. Twee jaar geleden heb ik b.v. heel veel foto’s van groene kikkers gemaakt in m’n eigen vijver. De kikkers gelokt door meelwormen en maden op de leliebladeren te gooien. Het keyword “frogs” lijkt me hierbij wel toepasselijk. Zou je de moeite willen nemen eens te kijken op http://www.janhars.nl/Shutterstock ? Hierop heb ik een voorlopige selectie gezet waar ik mee zou kunnen beginnen.
  Alcvast bedankt.

  Groet,
  Jan Hars

  1. Hallo Jan,

   Bedankt voor je bericht en je compliment. 🙂

   Hopelijk kan ik je helpen bij het te gelde maken van je foto’s.

   Wbt je eerste vraag. Als ik naar al mijn verkopen kijk, en ik verkoop inmiddels bij 8 stockbureau’s, dan is Shutterstock de nummer 1 (op omzet en aantallen). Dit komt omdat ze met een abonnement structuur werken waardoor je beelden veelvuldig gekocht worden. De Nationale Beeldbank is ook een prima beeldbank, maar beperkt zich doordat het enkel in Nederlands beschikbaar is. Hierdoor hebben ze een stuk minder klanten en dus ook minder verkoopmogelijkheden. Het voordeel is wel dat ze je meer betalen per foto. Echter staan ze ondanks de hoge commissie, niet in mijn top 5 qua omzet.
   Maar, om eerlijk te zijn, zou ik je niet beperken tot 1 stockbureau. Start gerust met Shutterstock en de Nationale Beeldbank. Zolang je aangeeft dat de beelden niet ‘exclusief’ zijn voor 1 partij kan je gerust op meerdere sites je foto’s verkopen. Ik kan je naast deze twee sites ook zeker iStockphoto aanraden. Zij zijn immers de uitvinders van het verkopen van foto’s via het internet. 🙂

   Wbt je tweede vraag. Het enige wat ik je kan aanraden is het gebruik van zoveel mogelijk relevante keywords. Het maximum aantal woorden staat bij de bureau’s op 50 stuks, dus gebruik er dan ook zoveel. Een goede site die je hiervoor kan gebruiken is de site van Yuri Arcurs. Als jij via Yuri’s site op bijvoorbeeld een kikker zoekt (het liefst met de Latijnse naam van de soort) dan kom je veel vergelijkbare foto’s tegen. Selecteer vervolgens de foto’s die op jouw foto’s lijken en Yuri’s site laat de bijbehorende keywords zien. Hierdoor krijg je niet alleen veel relevante keywords, maar werkt het ook nog eens 10 x zo snel.

   Je hebt trouwens een mooie selectie foto’s. Helemaal van Nederland in de Winter. Deze lopen bij mij altijd erg goed. Ik zou ze zeker aanbieden. 🙂

   Hopelijk kan je wat met mijn antwoorden. Mocht je nog meer willen weten, dan hoor ik het wel!

   Groeten en heel veel succes!

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)