Dreamstime


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023

Foto's kopen en verkopen via Dreamstime

Dreamstime is sinds 2000 actief en is van origine een stocksite die zich op de Europese markt richtte. Echter hebben ze enkele jaren geleden zich meer internationaal gericht waardoor ze flink gegroeid zijn. Met ruim 6 miljoen leden en 17,5 miljoen foto's, video's, vectoren (tekeningen) is Dreamstime voor zowel kopers als verkopers (bijvoorbeeld fotografen) een interessante club. Zelf verkoop ik met regelmaat foto's via Dreamstime (ik heb 300+ foto's online) en staat deze stocksite in mijn top-5 qua omzet.

Gratis aanmelden bij Dreamstime

Aanmelden bij Dreamstime is voor zowel kopers als verkopers (fotografen) gratis. Voor kopers is er zelfs een gratis sectie waar men, zoals de naam al aangeeft, gratis beelden kan downloaden. Voor fotografen is er geen toelatingskeuring met foto's (zoals bij iStockphoto), maar enkel een keuring door middel van een eenvoudige vragenlijst. Na het (correct) beantwoorden van de vragen kan je direct beginnen met het uploaden van maximaal 20 foto's. De foto's worden door Dreamstime op kwaliteit en verkoopbaarheid gecontroleerd waarna deze bij goedkeuring direct in de verkoopdatabase zullen verschijnen.

Wat verdien je met het verkopen van een foto via Dreamstime?

Fotografen krijgen bij Dreamstime 25%-60% van de opbrengst per verkochte foto. Het percentage wat je krijgt verschilt per foto en dit berekend Dreamstime door middel van een level systeem. Iedere nieuwe foto begint op level 1 en groeit naar mate hij verkocht wordt. Des te meer verkopen (aantallen), des te hoger het level en daarmee de procentuele commissie. Zo stijgt een foto van level 1 naar level 2 bij de eerste verkoop van de foto. Verkoop je de foto 5 maal? Dan stijgt hij naar level 3. Dit loopt door tot level 5 en voor een compleet overzicht verwijs ik je door naar dit overzicht van Dreamstime. Als je in totaal voor minimaal $100 aan foto's hebt verkocht kan je het uit laten betalen (bijvoorbeeld via Paypal).

Exclusiviteit

Wil je meer verdienen? Ga dan net zoals bij de andere stockbureau's exclusief. Dit houdt in dat je foto's nergens anders te koop zijn en dat Dreamstime het alleenrecht heeft. Hiervoor krijg je meer commissie (zie bovengenoemde schema).

Handige tools

Dreamstime heeft een aantal handige tools waar je gebruik van kan maken. Zo is er een uitgebreid ‘management area' waar je je onder andere je verkopen, online foto's, ingeleverde foto's (afwachtend op goedkeuring), afgekeurde foto's en diverse andere zaken terug kan vinden. Verder is er een uitgebreid forum waar je vragen kan stellen en veel informatie over Dreamstime en fotografie gerelateerde zaken kan vinden. Tenslotte heeft Dreamstime ook een handige Wordpress plugin voor bloggers. Met deze plugin kan je zeer eenvoudig foto's vinden die bij jouw website passen en deze direct integreren. Het gebruik van deze plugin is gratis, je betaald enkel voor de aangekochte foto's.

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande Dreamstime, als je verder vragen of opmerkingen hebt kun je altijd even een berichtje hieronder plaatsen. Wil je je aanmelden? Check onderstaande afbeeldingen. Tenslotte wens ik je veel succes met het (ver)kopen van foto's via Dreamstime!

Gratis Aanmelden

Als je op onderstaande button klikt kom je op de website van Dreamstime waar je je gratis kan aanmelden.

Gratis aanmelden bij Dreamstime

Meer over stockfotografie

Wil je meer weten over stockfotografie of een bepaald stockbureau? Lees dan onderstaande artikelen. Hierin geef ik meer uitleg.

stockfotografieAlles over stockfotografie


shutterstockShutterstock


istockphotoiStockphoto


google logo klein 2Vind jouw foto's terug

Websites om je foto's te verkopen

camera kopenWil jij je foto's online gaan verkopen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande stockbureau's. Deze bureau's maken het mogelijk dat je (inter)nationaal je foto's kan verkopen.

iStockphoto
Shutterstock
Fotolia
Dreamstime
Pond5
Deposit Photos
123rf
Can Stock Photo
Nationale Beeldbank

0 0 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

14 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
elene
11 Maanden geleden

Hallo,
Is het ook mogelijk dat je bij dreamstine gewoon 1 afbeelding koopt ipv een heel pakket aanschaffen? Ik wil namelijk geen pakket voor een maand aanschaffen, ik heb alleen maar 1 afbeelding nodig.
mvg ELene

elene
Antwoord op  Thijs Schouten
11 Maanden geleden

Ja snap ik dat je credits moet kopen maar de pagina waar je mij naar verwijst, als ik daar bijvoorbeeld die 5 credits koop voor 25 euro dan is dat toch volgens mij een maandelijkse abonnement? EN dat is dus juist wat ik niet wil.

3 Jaren geleden

Hallo, ik heb een account bij Dreamstime maar met een mail adres dat niet meer in gebruik is omwille van hack. Is volledig geblokt, en kan dit dus niet wijzigen iemand een oplossing? Alvast bedankt Godelieve

Bert
4 Jaren geleden

Ik zou graag weten hoe ik de leeftijdscategorie aangeef van het model dat ik heb gefotografeerd…
Ik heb van dit model namelijk foto’s van verschillende leeftijden.