Laptops voor fotobewerking


Wat is de beste laptop om foto’s te werken?

Als fotograaf is een goede laptop of computer essentieel. Je zoekt er je foto’s op uit en bewerkt ze voordat je ze doorstuurt naar je klant of voordat je ze op social media post. Maar welke laptop is geschikt voor het bewerken van foto’s? En waar moet je op letten? In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips. Daast de tips deel ik een top 10 met de beste laptops voor fotografen anno 2019. Verder ga ik ook dieper in op de randapparatuur die je nodig hebt bij het bewerken van foto’s op een laptop. Met al deze informatie hoop ik je verder te kunnen helpen in jouw zoektocht naar de beste laptop om foto’s te bewerken. Ben je er na het lezen van al deze informatie toch nog niet helemaal uit? Laat dan een berichtje achter. Ik denk dan graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte laptops van dit moment.

De top 10 best verkochte laptops van dit moment De beste laptops voor fotografen 2019

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.
1. Waarop moet je letten bij aanschaf van een laptop voor fotobewerking?
1a. De processor
1b. Het werkgeheugen
1c. De harde schijf
1d. De videokaart
1e. Het beeldscherm
2. De beste laptops voor fotografen van 2019
3. Externe monitor voor fotobewerking
4. Het kalibreren van monitoren
5. Opslag van foto’s
6. Het overzetten van foto’s
7. Fotobewerking programma’s
8. Een goede laptoptas voor fotografen
9. Overige tips
10. Afsluiting

1. Waarop moet je letten bij aanschaf van een laptop voor fotobewerking?

Als je een laptop voor fotobewerking wilt kopen zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Zo is het van belang dat de laptop of computer over een goede processor beschikt. Daarnaast is het werkgeheugen, het interne geheugen, de videokaart en het beeldscherm van groot belang. Waar je precies op moet letten en wat je minimaal nodig hebt zal ik hieronder uitleggen.

1a. De processor

De processor kan je zien als het hart van de computer. Het zorgt ervoor dat alle berekeningen worden gedaan en dat alle onderdelen correct worden aangestuurd. En hoe krachtiger de processor, des te beter de computer in staat is om taken uit te voeren. Kijk je naar de verschillende soorten en merken, dan is het eigenlijk heel simpel. Er zijn twee merken namelijk AMD en Intel. En hoe hoger het getal in de type aanduiding, des te beter de processor is.

Aangezien je bij het bewerken van foto’s veel wordt gewerkt met filters (bijvoorbeeld het verhogen of verlagen contrast) en je real time het resultaat wil zien, is er heel veel rekenkracht nodig. Een goede processor is dan ook van groot belang. Om deze reden kan je het beste kijken naar een laptop met een Intel Core i5, Intel Core i7 of AMD A12 processor.

1b. Het werkgeheugen

Het werkgeheugen, ookwel intern of RAM geheugen genoemd, is ondersteunend aan aan de processor. Het is een extra opslag voor voor de processor waar tijdelijke informatie kan worden opgeslagen. Hoe meer werkgeheugen een computer heeft, des te sneller deze zal werken. Als je foto’s gaat bewerken heb je in principe genoeg aan een laptop met 8GB werkgeheugen. Ga je echter ook video’s bewerken en wil je maximale snelheid? Dan kan ik je een laptop aanraden met minimaal 16GB werkgeheugen.

1c. De harde schijf

De harde schijf van een computer is de plek waarop alle data wordt opgeslagen. Denk aan de programma’s (zoals Windows / MacOS of photoshop), maar ook alle bestanden zoals je foto’s en video’s. Qua techniek zijn er twee soorten harde schijven. De eerste is de wat meer traditionele soort genaamd HDD (Hard Disk Drive). Dit is een harde schijf met bewegende onderdelen, namelijk een draaiden schijf. Het grote voordeel is dat deze soort al jaren bestaat waardoor je voor relatief weinig geld heel veel opslag koopt. Het nadeel is de snelheid en betrouwbaarheid. Dit type schijf gaat namelijk wat eerder kapot (ivm de draaiende onderdelen) en is een stuk langzamer in de opstart dan de tweede soort, SSD. SSD staat voor Solid State Disk en heeft als voordeel dat het super snel is. SSD schijven maken namelijk geen gebruik van draaiende onderdelen en zijn hierdoor een stuk sneller en betrouwbaarder. Het nadeel is alleen dat ze een stuk duurder zijn dat HDD schijven. Mijn advies: koop een laptop met een 128GB SSD of 256GB SSD schijf en schaf een externe harde schijf voor de opslag van jouw foto’s. Hierdoor hou jij je laptop lekker snel en zorg je op een voordeligere manier voor opslag. Waar je bij externe schijven moet opletten leg ik verderop in dit artikel uit.

1d. De videokaart

De videokaart, ookwel grafische kaart genoemd, is het onderdeel van de computer die ervoor zorgt dat je beelden mooi op beeld komen. Tegenwoordig zitten er al standaard goede videokaarten in laptops waardoor je hier geen rekening hoeft te houden als je de laptop gaat gebruiken om foto’s te bewerken. Ga je echter zware video’s bewerken dan is het wel van belang dat je een goede videokaart hebt. Je hebt namelijk te maken met grote videobestanden (helemaal als je met 4K opnames werkt) die het werkgeheugen en het geheugen van de processor opslokken. Gebruik je een laptop met een goede videokaart dan zullen deze processen veel beter verlopen waardoor jij sneller je video’s kan editen. Zoek je een laptop om ook video’s te bewerken? Kijk dan eens naar een laptop met een NVIDIA GeForce GTX 950M of AMD Radeon R9 videokaart.

1e. Het beeldscherm

Last but not least waarop je moet letten bij aanschaf van een laptop voor fotobewerking is het beeldscherm. Er zijn namelijk diverse beeldschermpanelen en hoe beter het paneel, des te beter de kleurweergave van de foto. Grofweg zijn er drie beeldschermpanelen op de markt. De eerste is het zogenaamde TN paneel. Deze schermen hebben als voordeel dat ze erg snel en goedkoop zijn wat ze geliefd maakt bij gamers. De kleurweergave is echter niet zo goed waardoor ze niet geschikt zijn voor het bewerken van foto’s. De tweede soort zijn de zogenaamde VA panelen. Deze panelen hebben al een veel betere zwartweergave ten opzichte van TN panelen waardoor ze redelijk te gebruiken zijn voor het bewerken van foto’s. Wil je het echter goed doen dan moet je voor de derde soort gaan. Dit is het zogenaamde IPS paneel wat een zeer goede kleurweergave heeft. Laptops met IPS panelen zijn dan ook uitermate geschikt voor het bewerken van foto’s.

2. De top 10 beste laptops voor fotografen van 2019

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste laptops voor fotografen van 2019 zien. Dit overzicht heb ik zelf samengesteld uit de specificaties die ik hierboven heb opgesomd. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van diverse reviews en ervaringen van andere websites. Onder het overzicht ga ik dieper in op randapparatuur die je nodig hebt bij het bewerken van foto’s op een laptop.

Merk en model: Gebruik: Prijs: Meer informatie:
1. HP 14-cf0925 Basis €550-600 » Meer informatie
2. Acer Aspire 3 A315-54-367E Amateur €550-600 » Meer informatie
3. HP 17-by0958nd Amateur €650-750 » Meer informatie
4. Acer Aspire A515-54G-50LM Amateur €650-750 » Meer informatie
5. HP Pavilion 15-cs2965nd Professioneel €700-800 » Meer informatie
6. Lenovo Yoga 530-14IKB 81EK00HWMH Professioneel €750-800 » Meer informatie
7. Acer Aspire 7 A715-72G-76WL Professioneel €1000 » Meer informatie
8. Apple MacBook Pro 13” (2017) Professioneel €1200 » Meer informatie
9. MSI GF63 8RC-052NL Professioneel €1500 » Meer informatie
10. Apple MacBook Pro 15” Touch Bar (2017) Professioneel €2000+ » Meer informatie

3. Externe monitor voor fotobewerking

Standaard zit er in een laptop een 12”, 13” of 15” scherm. Hierop kan je prima foto’s bewerken, echter ben je redelijk beperkt in je beeld. Wil je het echt goed doen? Dan kan ik je een externe monitor van harte aanbevelen. Deze sluit je eenvoudig op jouw laptop aan (met bijvoorbeeld een HDMI kabel) waarna de beschikking hebt over een veel groter beeld zoals 24” of 27”. Externe monitoren zijn er in diverse soorten en maten. Qua panelen maken ze gebruik van dezelfde technieken als in laptops zoals ik eerder in dit artikel omschreef. Wil je een extern beeldscherm aanschaffen? Dan kan je het beste voor een externe monitor met IPS paneel gaan. Naast de diverse panelen zijn monitoren in diverse maten te koop. De meest bekende is het traditionele breedbeeld scherm. Tegenwoordig zijn er echter ook Ultra wide monitoren en cruved monitoren te koop. Deze hebben als voordeel dat ze extra breed zijn waardoor je nog meer beeld kwijt kan op je scherm. Denk hierbij aan de complete foto met aan beide kanten nog meer dan genoeg ruimte voor je sliders en andere photoshop-tools. Wil je een externe monitor voor fotobewerking kopen? Neem dan eens een kijkje naar de best verkochte IPS monitoren of de monitoren van EIZO. Dit is een high end merk dat door veel fotografen gebruikt wordt.

4. Het kalibreren van monitoren

Veel fotografen lopen tegen het probleem aan dat de kleuren op beeld afwijken van hetgeen dat ze zien als de foto laten afdrukken. Dit heeft ermee te maken dat ieder scherm weer op een andere manier is ingesteld. Denk aan de helderheid, het contrast en de kleuren. Om je scherm goed in te stellen kan je gebruik maken van een kalibratie systeem. Dit is een sensor die je op je monitor zet waarna deze de kleuren doormeet. De software zorgt er vervolgens voor dat er een kleurprofiel wordt aangemaakt waarna jouw monitor qua kleuren zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt. Hierdoor is het gat tussen wat je op je monitor ziet en wat je print een heel stuk kleiner. Deze kalibratie systemen zijn er van diverse soorten en maten maar de meeste fotografen maken gebruik van de Spyders van Datacolor. Deze zijn eenvoudig in gebruik en zijn voor zowel laptops als externe monitoren te gebruiken.

5. Opslag van foto’s

Je foto’s kan je op verschillende manieren opslaan. Zo kan je de foto’s van je camera kopiëren naar de harde schijf van jouw laptop waarna je ze uitzoekt en bewerkt. Het grote voordeel hiervan is dat je jouw foto’s altijd bij de hand hebt. Het nadeel is dat je laptop over een grote harde schijf moet beschikken als je veel foto’s wilt opslaan. Daarnaast loop je het risico dat je foto’s verloren gaan als je laptop kapot gaat of wanneer je deze kwijt raakt. Om deze reden maak ik zelf gebruik van een externe harde schijf. Deze zijn er in vele soorten en maten waardoor er voor iedere fotograaf / budget wel een geschikte schijf te koop is. Om ervoor te zorgen dat ik altijd een backup van mijn foto’s heb, maak ik zelf gebruik van een RAID systeem (de LaCie 8TB 2Big Quadra USB 3.0). RAID wil zeggen dat de harde schijf niet uit 1 maar 2 schijven bestaat die altijd een kopie van elkaar zijn. Hierdoor heb je altijd een backup als 1 van de 2 ermee ophoudt. Dit geeft mij zelf erg veel rust wetende dat ik altijd een extra kopie van al mijn fotowerk heb. Naast externe harde schijven kan je natuurlijk ook gebruik maken van online opslagdiensten zoals Dropbox, Google Drive of iCloud. Let er alleen wel op dat je een goede internet verbinding nodig hebt om al je foto’s hiernaartoe te pompen.

6. Het overzetten van foto’s

Als jij je foto’s van je camera op je computer wilt zetten, dan kan dit op diverse manieren. Zo kan je de camera door middel van een USB kabel aansluiten op de computer waarna je de foto’s kopieert. Het kan echter een stuk eenvoudiger en sneller, namelijk met een card reader / kaartlezer. Dit is een losse adapter waarin jij je geheugenkaart kan plaatsen waarna de laptop deze kan uitlezen. Kaartlezers zijn er in verschillende soorten en maten. Uiteraard is het de vraag welk type geheugenkaart er in jouw camera zit (zoals SD of Compactflash) en daarmee wat voor kaartlezer jij nodig hebt. Wel heb ik een goede tip voor je. Koop een kaartlezer met minimaal USB 3.0. Er zijn namelijk kaartlezers te koop met USB 2.0 en met USB 3.0. Het verschil zit hem in de overdrachtssnelheid. Heb je een USB 2.0 kaartlezer, dan gaan je beelden met maximaal 480 MB per seconde naar jouw laptop. Heb je echter een kaartlezer met USB 3.0, dan gaan je beelden met maximaal 4.800 MB per seconde naar jouw laptop! Dit is ruim 10 keer zo snel waardoor jij minder lang hoeft te wachten voordat je los kan gaan met het uitzoeken en bewerken van jouw foto’s. Bekijk hier de best verkochte kaartlezers.

7. Fotobewerking op een laptop

Bij de aanschaf van een laptop krijg je meestal wat basis software geleverd. Denk aan het besturingssysteem (zoals windows of MacOS) en wat basis foto software. Deze foto software is echter beperkt en wil je goed aan de slag met het bewerken van foto’s dan kan ik je goede fotosoftware aanraden. Er zijn veel fotobewerkingsprogramma’s te koop en wat is nu precies een goed keuze? Zelf heb ik in het verleden gebruik gemaakt van heel veel programma’s. Zo ben ik ooit begonnen met het gratis programma van Canon (Digital Photo Professional / DPP) en ben ik op een gegeven moment overgestapt op Aperture (een programma van Apple dat nu niet meer ondersteund wordt). Sinds enkele jaren werk ik met Photoshop Lightroom en ik moet bekennen dat dit toch wel het meest gebruiksvriendelijke en complete programma is. Op mijn fotoclub wordt deze software verreweg het meeste gebruikt en met een reden. Wil je eenvoudig en snel jouw foto’s organiseren en bewerken? Dan is dit de beste fotosoftware. Ik kan je dan ook van harte aanbevelen om eens een gratis proefversie te downloaden. Je kan het namelijk 30 dagen gratis proberen. Wil je na de testperiode gebruik blijven maken van Lightroom? Let dan even op. Er is namelijk nog een ‘oudere’ versie te koop (Lightroom 6) waar je eenmalig €130 voor betaald. Wil je gebruik maken van de nieuwste versie dan kom je uit op Adobe Lightroom CC en betaal je €12,09 per maand. Je krijgt er dan ook meteen Adobe Photoshop CC bij waarmee je nog meer kan bewerken.

8. Een goede laptoptas voor fotografen

Met een goede laptoptas kan je eenvoudig jouw laptop meenemen naar al je shoots. Hierdoor kan je meteen foto’s op een groter scherm bekijken of bewerken zodat je opdrachtgever er meteen gebruik van kan maken (denk aan het tonen van bruiloftsfoto’s van de dag op het avondfeest). Maar wat is een goede laptoptas? Zelf zou ik niet voor een reguliere laptoptas gaan die je over je schouder meeneemt. Hier kan je namelijk niet je camera in kwijt met het gevolg dat je met twee tassen loopt te sjouwen. Zelf zou ik voor een goede laptop rugzak gaan. Hierin kan je zowel je camera als je laptop in vervoeren. Gebruik je je laptop enkel thuis? Dan voldoet een goede laptop sleeve. Zelf heb ik inmiddels meerdere tassen in bezit (sorry, heb een tassentik) en kan je dan ook de volgende merken en/of modellen aanraden:

Merk en model: Handig voor: Prijsklasse: Meer informatie:
1. Caselogic laptopsleeve Caselogic heeft eenvoudige sleeves waarin je je laptop kan opbergen. Ideaal want hierdoor krijg je geen krassen op je laptop en een sleeve past in iedere (rug)tas. vanaf €20 » Meer informatie
2. Targus rugzakken Targus heeft diverse tassen die erg degelijk zijn. Ben je op zoek naar een niet al te dure, maar wel betrouwbare tas, dan kan ik je zeker aanraden om hier naar te kijken. vanaf €50 » Meer informatie
3. XD Design rugzakken Als je veel reist zijn de tassen van XD Design ideaal. De tassen beschikken over snijvast anti diefstal materialen. Daarnaast zitten er veel verborgen vakken in de tas en zijn vele uitgerust met USB laders waardoor je ook je telefoon tijdens je reis kan opladen. vanaf €90 » Meer informatie
4. Lowepro Flipside 400 AW II Lowepro heeft hele degelijke en ruime tassen beschikbaar. De Flipside 400 is een ideale rugzak voor een laptop plus spiegelreflexcamera of systeemcamera. €150 » Meer informatie
5. Peak Design Everyday backpack 20L Zelf ben ik erg fan van Peak Design. De tassen zien er geweldig uit en je kan er veel in kwijt. Naast je laptop kan er met gemak een camera plus lenzen in deze rugzak. €270 » Meer informatie
6. F-Stop Anja Een backpack voor de echte trekker. Hierin kan je eenvoudig je laptop, camera, maar ook kleding en tentje in opbergen €300 » Meer informatie

Bovenstaand zijn natuurlijk maar een paar cameratassen / merken die ik je kan aanraden. Zit er niks tussen? Bekijk hier alle laptop rugzakken waarin je ook een camera goed kan opbergen.

9. Overige tips

Als laatste heb ik nog wat extra tips met betrekking tot het bewerken van foto’s. Bewerk je namelijk heel veel foto’s en wil je dit sneller en efficiënter doen? Kijk dan eens naar een Wacom tekentablet of Loupedeck Console. De tekentablets van Wacom geven je de mogelijkheid om heel precies te werk te gaan. Je maakt namelijk gebruik van een speciale pen die je muis vervangt. Hierdoor kan je veel sneller en gedetailleerder te werk wat vooral voor de fanatieke photoshopper een uitkomst is. De Loupedeck console is een nieuw ‘toetsenbord’ speciaal ontworpen voor Adobe Lightroom. Het bord beschikt over diverse knoppen, schuiven en instelwielen waardoor je eenvoudig en snel toegang krijgt tot de door jou ingestelde sliders en filters. Hierdoor hoef je niet meer met je muis of je standaard toetsenbord in de weer, maar bewerk je snel middels de tool. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn Loupedeck review.

10. Afsluitend

Dit dit was mijn gehele uitleg omtrent laptops voor fotobewerking. Ik hoop dat ik je met mijn tips & tricks verder heb kunnen helpen in jouw zoektocht naar de geschikte laptop voor het bewerken van foto’s. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de best verkochte laptops voor fotobewerking.


26 reacties “Laptops voor fotobewerking

 1. Hoi Thijs,

  Ik heb vele dagen gezocht voor een goede laptop met de bovenstaande vereiste wat jij adviseert. Alleen wil ik graag een 2 in 1 laptop met touchscreen.
  Nu heb ik er twee gevonden die volgens mij wel aan alle eisen voldoet.
  Zou jij voor mij willen kijken of deze echt geschikt zijn? Wil er echt een hele lange tijd mee vooruit kunnen.
  Ik ben pas begonnen met fotografie maar vindt dit echt ontzettend leuk, en haal hier veel voldoening uit. En wil graag gaan fotobewerken en allebei de programma lightroom en Adobe Photoshop moet hier zeker op kunnen. Wil me hier in de komende tijd in gaan verdiepen,
  1e is de Lenova yoga 730 151WL81J500 UCmh
  2e is de ASUS ZENBOOK Flip UX562FD-a1039T
  En kan ik op deze twee laptop ook makkelijk een aparte monitor op aansluiten.
  Vast bedankt
  Groetjes Judith

  1. Hey Judith,

   Bedankt voor je reactie!

   Het was even zoeken naar de laptops (altijd fijn al die namen met veel cijfers, haha), maar ik heb ze gevonden. Zover ik zie kan je hier ook prima foto’s op bewerken. Ze hebben namelijk IPS schermen, voldoende RAM geheugen en een goede videokaart. Zelf zou ik toch voor de Lenovo Yoga 730 gaan. Deze heeft namelijk een betere videokaart (4gb ivp 2gb bij de Asus) waardoor je beeldbewerkingsprogramma’s lekkerder zullen lopen. En mocht je video gaan bewerken, dan heb je hier ook profijt van. Ook zie ik dat beide een HDMI aansluiting hebben, dus je kan een externe monitor (of TV als je bv video’s wilt kijken) aansluiten.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 2. Dag Thijs,

  Ik vind dit een zeer interessant artikel! Enkel kan ik geen van de voorgestelde laptops vinden. Als ik op de link van elke laptop druk kom ik op de algemene pagina ‘laptops’ van Coolblue terecht. Als ik het type nummer dan kopieer kom ik gelijkaardie nummers tegen maar nergens exact dezelfde.

  Groetjes Saartje

  1. Hi Saartje,

   Bedankt voor je reactie en dit kan kloppen! Het zijn namelijk Nederlandse Laptops en kan het zijn dat je in Belgie woont? Dan land je op de algemene laptop pagina van Coolblue. Hiervoor heb ik helaas nog geen oplossing kunnen vinden. Maar mocht je willen, dan kan ik je wel advies geven. Ik weet niet wat je precies met de laptop wilt gaan doen en of je met een bepaald budget in gedachte zit?

   Groet

   Thijs

 3. Het werkgeheugen vind ik het belangrijkste bij de aanschaf van een nieuwe laptop. Daarnaast moet de videokaart goed zijn. Gewicht vind ik ook niet onbelangrijk omdat ik mijn laptop elke dag meeneem naar mijn werk.

  1. Hey Marie,

   Bedankt voor je bericht. En het zijn zeker zaken die belangrijk zijn bij de aanschaf. Heb je verder hulp nodig? Of ben je er al uitgekomen? 🙂

   Groet
   Thijs

 4. Hallo Thijs
  Tijdens het zoeken kwam ik op je website terecht en moet zeggen dat het een mooie site is incl. een helder en duidelijke taal wat je schrijft met voorbeelden.
  Omdat ik al een tijdje op zoek ben naar een nieuwe laptop of desktop en wat meer wil doen met het bewerken van foto’s is het allemaal een stuk helderder geworden via jouw website naast de overige pagina’s w.o. camera’s met toebehoren.
  Omdat de huidige laptop, asus 15′ K501 series, met windows 10 nu 7 jr oud en trager wordt, wordt het tijd voor iets nieuws.
  Het werken met windows foto’s geeft aardige resultaten maar wil eigenlijk meer doen met de foto’s naast het gewone werk. Punt is dat ik niet weet welk fotoprogramma gebruiksvriendelijk, mooie resultaten geeft zonder honderden euro”s uit te geven als later blijkt dat het tegenvalt. Zelf kan ik adobe lightroom (6/cc), pixelmator etc. alleen van naam. Mogelijk overweeg ik een workshop te volgen om meer inzicht te krijgen in fotobewerking.
  Kortom lastig voor een beginnend (amateur) iemand die meer wil doen met fotobewerking. Zelf dacht ik aan apple Imac 27′ vanwege het scherm en de kleuren naast de overige specs hoewel sommige pc’s windows beter uitgerust zijn zo lijkt het. Tevens is de prijs lager van een Imac 27” t.o.v. een macbook (pro) Het lijkt me prettiger te werken met apple omdat alles op elkaar afgestemd is maar mogelijk heb ik het mis. En een externe opslagmedium lijkt ook niet gek. Vervelend van windows vind ik de pop-ups , het vastlopen en de hoeveelheid aan pc’s wat de keuze lastig maakt.
  Graag een advies qua fotoprogramma en waarop deze het beste ‘draait’ apple of windows qua gebruiksgemak. budget 2000,- tot 2500,-
  alvast bedankt, gr Ben

  1. Beste Ben,

   Bedankt voor je reactie en excuus voor mijn verlate reactie. Het zijn erg drukke tijden zo vlak voor kerst.

   Ben je er inmiddels al uit? Zo niet, laat het dan zeker even weten. Dan denk ik met je mee! 🙂

   Groet

   Thijs

 5. Hallo Thijs,

  Heb je inmiddels al een lijstje top 10 beste desktops voor fotografen gemaakt?
  Ik wil net als Susan graag een Windows desktop aanschaffen.
  De monitor en desktop die je haar adviseert zijn niet meer leverbaar.

 6. Beste Thijs,
  Een probleem met laptops (en trouwens ook met losse monitoren) is dat in de loop der jaren het beeldscherm steeds breder is geworden t.o.v. de hoogte. Dat is leuk voor video en voor foto’s in landschap-oriëntatie, maar foto’s in portret-oriëntatie komen er steeds bekaaider af. Ik vraag me af of een laptop met een afneembaar scherm daarvoor een oplossing is? Ik neem aan dat er in dat scherm dan een oriëntatie-sensor zit, zoals bij een tablet. Heb je hier ideeën over? Onverwachte nadelen?
  Alvast bedankt!

  1. Hey Joost,

   Bedankt voor je bericht!

   Het klopt dat de monitoren steeds breder worden en dit maakt het lastig voor het bewerken van foto’s in de portretstand. Daarnaast denk ik niet dat afneembare schermen DE oplossing zijn. Zelf geloof ik meer in een los scherm voor de echte bewerkingen (laptop voor op reis of voor op de locatie). Zelf heb ik een Dell scherm (ik heb een oud model, maar hij is vergelijkbaar met de Dell U2715H). Dit scherm heeft een hoge kleurwaarde (maakt gebruik van IPS techniek) en je kan hem dus 90 graden draaien. Op deze manier kan je in photoshop ideaal portretfoto’s bewerken. Helemaal icm een Loupedeck waarmee je aan de knoppen zit. Dit samen is een gouden combinatie waarmee je snel je foto’s kan bewerken. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 7. Hallo Thijs,

  Heel toevallig kwam ik jouw website tegen.
  Alleen wat jij hebt staan qua laptops zijn zeker de eerste 5 niet meer te koop.
  En als ik jou lijstje volg kom ik op de goedkoopste van 800
  Welke zou jij op dit moment aanraden?

  1. Hey Anouschka,

   Bedankt voor je berichtje op mijn site en sorry dat ik zo laat reageer. Ik heb net een verbouwing en verhuizing achter de rug en het was zo’n chaotische tijd achter de rug waardoor ik nog geen tijd had om te reageren. Inmiddels heb ik het lijstje flink geupdate (er zijn net weer nieuwe laptops uit!) dus hopelijk helpt dit vernieuwde rijtje je in het maken van je keuze. 🙂

   Greets

   Thijs

 8. Probleem wat ik heb met fotobewerking via laptopschermen is niet de calibratie maar de hoek van het scherm zelf. Ik bedoel dan de kijkhoek als je er recht voor zit. Het scherm een beetje meer naar achteren of naar voren kantelen geeft al een heel ander beeld qua kleur en qua contrast. M.a.w. het is telkens anders. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je dat goed voor elkaar hebt zodat je met bewerken telkens hetzelfde uitgangspunt hebt. Ik heb al gedacht om een houten mal te maken zodat het scherm telkens dezelfde stand heeft maar dat moet toch beter kunnen?

  1. Hi Opa,

   Bedankt voor je bericht.

   Het klopt dat de beeldhoek van een laptop steeds anders is. Een mal of een vaste stand gaat hiermee zeker helpen. De beste oplossing is een losse monitor. Ik weet niet of dat een optie voor je is?

   Gr
   Thijs

 9. Hoi Thijs,

  Heb je ook zo’n advies voor een desktop? De top 10 beste desktops voor fotografen van 2018?
  Ik wil niet overstappen op iMac ivm de kosten en overweeg nu een refurbished iMac of toch een nieuwe desktop ander merk? Maar wel snel genoeg dat ik al mijn bewerkingen kan doen.

  Hopelijk kun je mij verder helpen.
  Alvast bedankt.

  1. Hey Susan,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik heb helaas nog geen top 10 beste desktops voor fotografen gemaakt, maar hij staat wel op mijn lijstje om te schrijven!
   Maar uiteraard kan ik je wel verder helpen.

   Het is inderdaad jammer dat iMacs behoorlijk aan de prijs zijn, maar ik moet bekennen dat ze het wel waard zijn. Daarnaast hebben ze ook een hoge restwaarde, dus als je hem over een paar jaar weg doet krijg je er nog een mooi bedrag voor. Zelf zou ik niet zo heel snel voor een refurbished iMac gaan. Je weet namelijk niet precies wat er mis mee was of waarom hij niet meer bij zijn eerste eigenaar is. Ik zou in dit geval dan ook voor een nette windows dekstop gaan met los scherm. Je zou bv eens kunnen kijken naar de HP Pavilion 570-p081nd. Dit is een nette desktop met 16gb werkgeheugen, een prima AMD processor (niet de snelste, maar prima voor basis fotobewerking), een SSD voor je besturingssysteem zodat hij snel werkt en een grote 1 TB harde schijf voor je foto’s.
   Qua scherm zou ik eens kijken naar de BenQ GW2765HE. Dit is een mooi 27 inch IPS scherm met een hele mooie en hoge resolutie voor een betaalbare prijs.

   Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

   Greets

   Thijs

   ps. let er even op dat veel desktops niet met muis en toetsenbord worden geleverd. Deze moet je dus los kopen, maar misschien heb je nog een setje liggen van je ‘oude’ computer? Zo niet, dan heb je voor 40 euro een prima Logitech toetsenbord + muis set.

 10. Hoi Thijs,
  dankjewel voor jouw uitgebreide artikel. Momenteel bewerk ik mijn foto’s op een laptop (Acer Aspire E17 met intel Core i5 met NVIDIA Geforce 940M en 8gb memory). Deze is zo traag, dat het bewerken van foto’s met Adobe zo lang duurt dat het me tegen gaat staan. Dat is niet de bedoeling! Ik ben nu op zoek naar een desktop in de hoop dat het dan beter gaat, maar begrijp uit jouw verhaal dat laptop met zo goed moet kunnen. Graag zou ik weten welke NVIDIA ik minstens zou moeten aantreffen in de laptop/desktop voor een goed en snel resultaat. Ik bewerk enkel foto’s en geen video’s, maar ben er wel dagelijks een aantal uur mee bezig.

  Dankjewel.

  groeten, Susan

  1. Hi Susan,

   Bedankt voor je bericht!

   Het klopt dat je ook foto’s kan bewerken met een laptop (doe ik zelf ook, Macbook Pro). Volgens NVIDIA kan je hiervoor het beste een Laptop pakken met een NVIDIA Quadro kaart. Volgens AMD kan je hiervoor het beste een laptop pakken met een AMD Radeon Pro kaart. Echter geeft Adobe aan dat je al flink wat aan kan met een NVIDIA Geforce 940 kaart, het model dat jij hebt. Maar heb je al eens overwogen om je werkgeheugen uit te breiden? Misschien zit bij jou het probleem hier in? Daarnaast is de i5 ook niet de snelste meer, dus ik denk dat als je een nieuwe computer / laptop pakt dat je iig een i7 + 16/32GB moet nemen. Moet het per se een windows computer zijn? Apple heeft namelijk ook mooie modellen waar je volgens mij erg gelukkig van gaat worden. 🙂

   Groet

   Thijs

 11. Hallo,

  Rubriek 4 handelt over kalibreren van een beeldscherm. Er staat helaas niets concreet in over laptopschermen.
  Kan u mij een laptop aanbevelen waarvan ik het scherm fysiek kan kalibreren door middel van drukknopjes zoals dat het geval is bij de meeste externe beeldschermen/monitoren. Zo niet dan is dit een gat in de markt. 😉

  U zal het met mij eens zijn dat een gekalibreerd beeldscherm de belangrijkste schakel is bij fotobewerking en omdat dit helaas fysiek niet mogelijk is op een laptop is men nog steeds aangewezen op een externe (gekalibreerde) monitor.
  Momenteel bewerk ik mijn foto’s op een eerder bescheiden desktopcomputer die wel voorzien is van een EIZO beeldscherm dat haarfijn op alle RGB kanalen gekalibreerd is met een i1/Display pro.

  Ik ben tevens in het bezit van een Dell i7 laptop met nVidia beeldschermkaart waaraan ik noodgedwongen mijn EIZO moet aansluiten omdat ik op de laptop de RGB kleuren niet kan fijnstellen via het nVidia configuratiescherm 7.8.84.0.
  De RGB levels, helderheid en contrast blijven halstarrig geblokkeerd in elke kalibratiesoftware (I1 Profiler en Dispcalgui) waardoor ik genoegen moet nemen met de oppervlakkige ingebouwde kalibratie van Windows 10. Het kleurverschil valt natuurlijk het meest op wanneer in Windows 10 beide schermen zijn aangesloten.
  Een kwalitatieve externe monitor met aangepast geladen kleurprofiel blijft nog steeds de beste oplossing of anders gezegd foto’s bewerken doet men niet op een laptopbeeldscherm! (althans toch ik niet) 🙂

  Groeten,
  Leo

  1. Beste Leo,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Wbt je vraag omtrent het kalibreren van laptopschermen. Het klopt dat dit niet kan middels drukknopjes. Zover ik weet bestaat dit niet, helaas. Wel kan je het scherm van een laptop kalibreren met bv een DataColor Spyder5pro of Spyder5Elite. Dit werkt prima aangezien deze software een profiel aanmaakt die je vervolgens kan selecteren in je bewerkingssoftware of besturingssysteem. Zelf werk ik bv op Mac en is mijn scherm standaard afgesteld middels de Spyder. Wel moet ik bekennen dat ik liever bewerk op mijn losse Dell IPS monitor, maar dat heeft vooral te maken met het formaat van het scherm en uitaard ook de lichtinval. Maar als ik onderweg ben heb ik dit scherm niet bij mij en ben ik noodgedwongen aan mijn laptop. En het is dan wel fijn dat deze ook goed is afgesteld. 😉

   Hopelijk heb je hier wat aan. In ieder geval dank voor je uitgebreide reactie!

   Groet

   Thijs

 12. Heb je voor fotobewerking geen glans scherm nodig ik zie alleen maar laptop met mat schermen.

 13. Goedemorgen,
  Ik ben mij aan het oriënteren voor het aanschasf van een nieuwe laptop.
  Ik heb momenteel een i7, 256 GB SSD, desktop. Maar die staat op zolder. Als moeder van 2 kinderen wil ik graag meer beneden mijn fotobewerkingen/ uitzoekwerk etc. doen.
  Ik ben beginnend bruidsfotograaf dus heb een hoop foto’s uit te zoeken en te bewerken.
  Ik wel met LR en PS. Ben dus gewend aan een snelle pc. Wil met mijn laptop niet onder doen.
  Wil er ook even mee vooruit kunnen.
  Externe opslag gaat via een NAS.
  Mijn budget ligt rond de €2000
  Ik heb niets met apple, dus zoek een windows laptop.
  Ben benieuwd naar jouw advies.

  1. Hey Ellis,

   Bedankt voor je reactie!

   Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Dell XPS 15 BNX95603. Dit is een zeer snelle en betrouwbare laptop met flinke prestaties. Je beschikt namelijk over 16 GB werkgeheugen (uit te breiden naar 32GB), een Intel Core i7 en 512 GB SSD (PCIe SSD wat weer sneller is dan de standaard SSD dat in veel ‘oudere’ computers zit). Verder heeft de Dell laptop ook thunderbolt waardoor je er externe harde schijven en losse monitoren op aan kan sluiten met de snelste verbinding die er is. Heeft je harde schijf geen thunderbolt, dan maakt dit uiteraard niet uit omdat er ook USB 3.0 op zit. Verder zit er ook HDMI op voor een ‘normaal’ beeldscherm.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder. 🙂

   Greets

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)