Laptops voor fotobewerking


Wat is de beste laptop om foto’s te werken?

Als fotograaf is een goede laptop of computer essentieel. Je zoekt er je foto’s op uit en bewerkt ze voordat je ze doorstuurt naar je klant of voordat je ze op social media post. Maar welke laptop is geschikt voor het bewerken van foto’s? En waar moet je op letten? In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips. Daast de tips deel ik een top 10 met de beste laptops voor fotobewerking anno 2021. Verder ga ik ook dieper in op de randapparatuur die je nodig hebt bij het bewerken van foto’s op een laptop. Met al deze informatie hoop ik je verder te kunnen helpen in jouw zoektocht naar de beste laptop om foto’s te bewerken. Ben je er na het lezen van al deze informatie toch nog niet helemaal uit? Laat dan een berichtje achter. Ik denk dan graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte laptops van dit moment.

De top 10 best verkochte laptops van dit moment De beste laptops voor fotobewerking 2021

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.
1. Waarop moet je letten bij aanschaf van een laptop voor fotobewerking?
1a. De processor
1b. Het werkgeheugen
1c. De harde schijf
1d. De videokaart
1e. Het beeldscherm
2. De beste laptops voor fotobewerking van 2021
3. Externe monitor voor fotobewerking
4. Het kalibreren van monitoren
5. Opslag van foto’s
6. Het overzetten van foto’s
7. Fotobewerking programma’s
8. Een goede laptoptas voor fotografen
9. Overige tips
10. Afsluiting

1. Waarop moet je letten bij aanschaf van een laptop voor fotobewerking?

Als je een laptop voor fotobewerking wilt kopen zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Zo is het van belang dat de laptop of computer over een goede processor beschikt. Daarnaast is het werkgeheugen, het interne geheugen, de videokaart en het beeldscherm van groot belang. Waar je precies op moet letten en wat je minimaal nodig hebt zal ik hieronder uitleggen.

1a. De processor

De processor kan je zien als het hart van de computer. Het zorgt ervoor dat alle berekeningen worden gedaan en dat alle onderdelen correct worden aangestuurd. En hoe krachtiger de processor, des te beter de computer in staat is om taken uit te voeren. Kijk je naar de verschillende soorten en merken, dan is het eigenlijk heel simpel. Er zijn twee merken namelijk AMD en Intel. En hoe hoger het getal in de type aanduiding, des te beter de processor is.

Aangezien je bij het bewerken van foto’s veel wordt gewerkt met filters (bijvoorbeeld het verhogen of verlagen contrast) en je real time het resultaat wil zien, is er heel veel rekenkracht nodig. Een goede processor is dan ook van groot belang. Om deze reden kan je het beste kijken naar een laptop met een Intel Core i5, Intel Core i7 of AMD A12 processor.

1b. Het werkgeheugen

Het werkgeheugen, ookwel intern of RAM geheugen genoemd, is ondersteunend aan aan de processor. Het is een extra opslag voor voor de processor waar tijdelijke informatie kan worden opgeslagen. Hoe meer werkgeheugen een computer heeft, des te sneller deze zal werken. Als je foto’s gaat bewerken heb je in principe genoeg aan een laptop met 8GB werkgeheugen. Ga je echter ook video’s bewerken en wil je maximale snelheid? Dan kan ik je een laptop aanraden met minimaal 16GB werkgeheugen.

1c. De harde schijf

De harde schijf van een computer is de plek waarop alle data wordt opgeslagen. Denk aan de programma’s (zoals Windows / MacOS of photoshop), maar ook alle bestanden zoals je foto’s en video’s. Qua techniek zijn er twee soorten harde schijven. De eerste is de wat meer traditionele soort genaamd HDD (Hard Disk Drive). Dit is een harde schijf met bewegende onderdelen, namelijk een draaiden schijf. Het grote voordeel is dat deze soort al jaren bestaat waardoor je voor relatief weinig geld heel veel opslag koopt. Het nadeel is de snelheid en betrouwbaarheid. Dit type schijf gaat namelijk wat eerder kapot (ivm de draaiende onderdelen) en is een stuk langzamer in de opstart dan de tweede soort, SSD. SSD staat voor Solid State Disk en heeft als voordeel dat het super snel is. SSD schijven maken namelijk geen gebruik van draaiende onderdelen en zijn hierdoor een stuk sneller en betrouwbaarder. Het nadeel is alleen dat ze een stuk duurder zijn dat HDD schijven. Mijn advies: koop een laptop met een 128GB SSD of 256GB SSD schijf en schaf een externe harde schijf voor de opslag van jouw foto’s. Hierdoor hou jij je laptop lekker snel en zorg je op een voordeligere manier voor opslag. Waar je bij externe schijven moet opletten leg ik verderop in dit artikel uit.

1d. De videokaart

De videokaart, ookwel grafische kaart genoemd, is het onderdeel van de computer die ervoor zorgt dat je beelden mooi op beeld komen. Tegenwoordig zitten er al standaard goede videokaarten in laptops waardoor je hier geen rekening hoeft te houden als je de laptop gaat gebruiken om foto’s te bewerken. Ga je echter zware video’s bewerken dan is het wel van belang dat je een goede videokaart hebt. Je hebt namelijk te maken met grote videobestanden (helemaal als je met 4K opnames werkt) die het werkgeheugen en het geheugen van de processor opslokken. Gebruik je een laptop met een goede videokaart dan zullen deze processen veel beter verlopen waardoor jij sneller je video’s kan editen. Zoek je een laptop om ook video’s te bewerken? Kijk dan eens naar een laptop met een NVIDIA GeForce GTX 950M of AMD Radeon R9 videokaart.

1e. Het beeldscherm

Last but not least waarop je moet letten bij aanschaf van een laptop voor fotobewerking is het beeldscherm. Er zijn namelijk diverse beeldschermpanelen en hoe beter het paneel, des te beter de kleurweergave van de foto. Grofweg zijn er drie beeldschermpanelen op de markt. De eerste is het zogenaamde TN paneel. Deze schermen hebben als voordeel dat ze erg snel en goedkoop zijn wat ze geliefd maakt bij gamers. De kleurweergave is echter niet zo goed waardoor ze niet geschikt zijn voor het bewerken van foto’s. De tweede soort zijn de zogenaamde VA panelen. Deze panelen hebben al een veel betere zwartweergave ten opzichte van TN panelen waardoor ze redelijk te gebruiken zijn voor het bewerken van foto’s. Wil je het echter goed doen dan moet je voor de derde soort gaan. Dit is het zogenaamde IPS paneel wat een zeer goede kleurweergave heeft. Laptops met IPS panelen zijn dan ook uitermate geschikt voor het bewerken van foto’s.

2. De top 10 beste laptops voor fotobewerking van 2021

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste laptops voor fotobewerking van 2021 zien. Dit overzicht heb ik zelf samengesteld uit de specificaties die ik hierboven heb opgesomd. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van diverse reviews en ervaringen van andere websites. Onder het overzicht ga ik dieper in op randapparatuur die je nodig hebt bij het bewerken van foto’s op een laptop.

Merk en model: Gebruik: Prijs: Meer informatie:
1. HP 15s-eq1900nd Budget €450-550 » Meer informatie
2. HP 14s-dq2950nd Basis €550-650 » Meer informatie
3. Asus X515JA-BQ822T Amateur €600-700 » Meer informatie
4. Lenovo ThinkBook 15p – 20V30038MH Amateur €700-800 » Meer informatie
5. Asus ZenBook Flip 13 UX363JA-EM120T Amateur €700-800 » Meer informatie
6. Lenovo IdeaPad 3 17IML05 81WC001YMH Amateur €800-900 » Meer informatie
7. Apple MacBook Air M1 (2020) Amateur Vanaf €1100 » Meer informatie
8. Apple MacBook Pro 13′ (2020) Professioneel Vanaf €1400 » Meer informatie
9. ConceptD 3 CN315-72G-742B Professioneel Vanaf €1500 » Meer informatie
10. Apple MacBook Pro 16′ Touch Bar (2019) Professioneel vanaf €2699 » Meer informatie

Tip: neem ook een kijkje bij onderstaande Back To School promoties:

 • Coolblue
 • Bol.com
 • Mediamarkt
 • 3. Externe monitor voor fotobewerking

  Standaard zit er in een laptop een 12”, 13” of 15” scherm. Hierop kan je prima foto’s bewerken, echter ben je redelijk beperkt in je beeld. Wil je het echt goed doen? Dan kan ik je een externe monitor van harte aanbevelen. Deze sluit je eenvoudig op jouw laptop aan (met bijvoorbeeld een HDMI kabel) waarna de beschikking hebt over een veel groter beeld zoals 24” of 27”. Externe monitoren zijn er in diverse soorten en maten. Qua panelen maken ze gebruik van dezelfde technieken als in laptops zoals ik eerder in dit artikel omschreef. Wil je een extern beeldscherm aanschaffen? Dan kan je het beste voor een externe monitor met IPS paneel gaan. Naast de diverse panelen zijn monitoren in diverse maten te koop. De meest bekende is het traditionele breedbeeld scherm. Tegenwoordig zijn er echter ook Ultra wide monitoren en cruved monitoren te koop. Deze hebben als voordeel dat ze extra breed zijn waardoor je nog meer beeld kwijt kan op je scherm. Denk hierbij aan de complete foto met aan beide kanten nog meer dan genoeg ruimte voor je sliders en andere photoshop-tools. Wil je een externe monitor voor fotobewerking kopen? Neem dan eens een kijkje naar de best verkochte IPS monitoren of de monitoren van EIZO. Dit is een high end merk dat door veel fotografen gebruikt wordt.

  4. Het kalibreren van monitoren

  Veel fotografen lopen tegen het probleem aan dat de kleuren op beeld afwijken van hetgeen dat ze zien als de foto laten afdrukken. Dit heeft ermee te maken dat ieder scherm weer op een andere manier is ingesteld. Denk aan de helderheid, het contrast en de kleuren. Om je scherm goed in te stellen kan je gebruik maken van een kalibratie systeem. Dit is een sensor die je op je monitor zet waarna deze de kleuren doormeet. De software zorgt er vervolgens voor dat er een kleurprofiel wordt aangemaakt waarna jouw monitor qua kleuren zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt. Hierdoor is het gat tussen wat je op je monitor ziet en wat je print een heel stuk kleiner. Deze kalibratie systemen zijn er van diverse soorten en maten maar de meeste fotografen maken gebruik van de Spyders van Datacolor. Deze zijn eenvoudig in gebruik en zijn voor zowel laptops als externe monitoren te gebruiken.

  5. Opslag van foto’s

  Je foto’s kan je op verschillende manieren opslaan. Zo kan je de foto’s van je camera kopiëren naar de harde schijf van jouw laptop waarna je ze uitzoekt en bewerkt. Het grote voordeel hiervan is dat je jouw foto’s altijd bij de hand hebt. Het nadeel is dat je laptop over een grote harde schijf moet beschikken als je veel foto’s wilt opslaan. Daarnaast loop je het risico dat je foto’s verloren gaan als je laptop kapot gaat of wanneer je deze kwijt raakt. Om deze reden maak ik zelf gebruik van een externe harde schijf. Deze zijn er in vele soorten en maten waardoor er voor iedere fotograaf / budget wel een geschikte schijf te koop is. Om ervoor te zorgen dat ik altijd een backup van mijn foto’s heb, maak ik zelf gebruik van een RAID systeem (de LaCie 8TB 2Big Quadra USB 3.0). RAID wil zeggen dat de harde schijf niet uit 1 maar 2 schijven bestaat die altijd een kopie van elkaar zijn. Hierdoor heb je altijd een backup als 1 van de 2 ermee ophoudt. Dit geeft mij zelf erg veel rust wetende dat ik altijd een extra kopie van al mijn fotowerk heb. Naast externe harde schijven kan je natuurlijk ook gebruik maken van online opslagdiensten zoals Dropbox, Google Drive of iCloud. Let er alleen wel op dat je een goede internet verbinding nodig hebt om al je foto’s hiernaartoe te pompen.

  6. Het overzetten van foto’s

  Als jij je foto’s van je camera op je computer wilt zetten, dan kan dit op diverse manieren. Zo kan je de camera door middel van een USB kabel aansluiten op de computer waarna je de foto’s kopieert. Het kan echter een stuk eenvoudiger en sneller, namelijk met een card reader / kaartlezer. Dit is een losse adapter waarin jij je geheugenkaart kan plaatsen waarna de laptop deze kan uitlezen. Kaartlezers zijn er in verschillende soorten en maten. Uiteraard is het de vraag welk type geheugenkaart er in jouw camera zit (zoals SD of Compactflash) en daarmee wat voor kaartlezer jij nodig hebt. Wel heb ik een goede tip voor je. Koop een kaartlezer met minimaal USB 3.0. Er zijn namelijk kaartlezers te koop met USB 2.0 en met USB 3.0. Het verschil zit hem in de overdrachtssnelheid. Heb je een USB 2.0 kaartlezer, dan gaan je beelden met maximaal 480 MB per seconde naar jouw laptop. Heb je echter een kaartlezer met USB 3.0, dan gaan je beelden met maximaal 4.800 MB per seconde naar jouw laptop! Dit is ruim 10 keer zo snel waardoor jij minder lang hoeft te wachten voordat je los kan gaan met het uitzoeken en bewerken van jouw foto’s. Bekijk hier de best verkochte kaartlezers.

  7. Fotobewerking op een laptop

  Bij de aanschaf van een laptop krijg je meestal wat basis software geleverd. Denk aan het besturingssysteem (zoals windows of MacOS) en wat basis foto software. Deze foto software is echter beperkt en wil je goed aan de slag met het bewerken van foto’s dan kan ik je goede fotosoftware aanraden. Er zijn veel fotobewerkingsprogramma’s te koop en wat is nu precies een goed keuze? Zelf heb ik in het verleden gebruik gemaakt van heel veel programma’s. Zo ben ik ooit begonnen met het gratis programma van Canon (Digital Photo Professional / DPP) en ben ik op een gegeven moment overgestapt op Aperture (een programma van Apple dat nu niet meer ondersteund wordt). Sinds enkele jaren werk ik met Photoshop Lightroom en ik moet bekennen dat dit toch wel het meest gebruiksvriendelijke en complete programma is. Op mijn fotoclub wordt deze software verreweg het meeste gebruikt en met een reden. Wil je eenvoudig en snel jouw foto’s organiseren en bewerken? Dan is dit de beste fotosoftware. Ik kan je dan ook van harte aanbevelen om eens een gratis proefversie te downloaden. Je kan het namelijk 30 dagen gratis proberen. Wil je na de testperiode gebruik blijven maken van Lightroom? Let dan even op. Er is namelijk nog een ‘oudere’ versie te koop (Lightroom 6) waar je eenmalig €130 voor betaald. Wil je gebruik maken van de nieuwste versie dan kom je uit op Adobe Lightroom CC en betaal je €12,09 per maand. Je krijgt er dan ook meteen Adobe Photoshop CC bij waarmee je nog meer kan bewerken.

  8. Een goede laptoptas voor fotografen

  Met een goede laptoptas kan je eenvoudig jouw laptop meenemen naar al je shoots. Hierdoor kan je meteen foto’s op een groter scherm bekijken of bewerken zodat je opdrachtgever er meteen gebruik van kan maken (denk aan het tonen van bruiloftsfoto’s van de dag op het avondfeest). Maar wat is een goede laptoptas? Zelf zou ik niet voor een reguliere laptoptas gaan die je over je schouder meeneemt. Hier kan je namelijk niet je camera in kwijt met het gevolg dat je met twee tassen loopt te sjouwen. Zelf zou ik voor een goede laptop rugzak gaan. Hierin kan je zowel je camera als je laptop in vervoeren. Gebruik je je laptop enkel thuis? Dan voldoet een goede laptop sleeve. Zelf heb ik inmiddels meerdere tassen in bezit (sorry, heb een tassentik) en kan je dan ook de volgende merken en/of modellen aanraden:

  Merk en model: Handig voor: Prijsklasse: Meer informatie:
  1. Caselogic laptopsleeve Caselogic heeft eenvoudige sleeves waarin je je laptop kan opbergen. Ideaal want hierdoor krijg je geen krassen op je laptop en een sleeve past in iedere (rug)tas. vanaf €20 » Meer informatie
  2. Targus rugzakken Targus heeft diverse tassen die erg degelijk zijn. Ben je op zoek naar een niet al te dure, maar wel betrouwbare tas, dan kan ik je zeker aanraden om hier naar te kijken. vanaf €50 » Meer informatie
  3. XD Design rugzakken Als je veel reist zijn de tassen van XD Design ideaal. De tassen beschikken over snijvast anti diefstal materialen. Daarnaast zitten er veel verborgen vakken in de tas en zijn vele uitgerust met USB laders waardoor je ook je telefoon tijdens je reis kan opladen. vanaf €90 » Meer informatie
  4. Lowepro Flipside 400 AW II Lowepro heeft hele degelijke en ruime tassen beschikbaar. De Flipside 400 is een ideale rugzak voor een laptop plus spiegelreflexcamera of systeemcamera. €150 » Meer informatie
  5. Peak Design Everyday backpack 20L Zelf ben ik erg fan van Peak Design. De tassen zien er geweldig uit en je kan er veel in kwijt. Naast je laptop kan er met gemak een camera plus lenzen in deze rugzak. €270 » Meer informatie
  6. F-Stop Anja Een backpack voor de echte trekker. Hierin kan je eenvoudig je laptop, camera, maar ook kleding en tentje in opbergen €300 » Meer informatie

  Bovenstaand zijn natuurlijk maar een paar cameratassen / merken die ik je kan aanraden. Zit er niks tussen? Bekijk hier alle laptop rugzakken waarin je ook een camera goed kan opbergen.

  9. Overige tips

  Als laatste heb ik nog wat extra tips met betrekking tot het bewerken van foto’s. Bewerk je namelijk heel veel foto’s en wil je dit sneller en efficiënter doen? Kijk dan eens naar een Wacom tekentablet of Loupedeck Console. De tekentablets van Wacom geven je de mogelijkheid om heel precies te werk te gaan. Je maakt namelijk gebruik van een speciale pen die je muis vervangt. Hierdoor kan je veel sneller en gedetailleerder te werk wat vooral voor de fanatieke photoshopper een uitkomst is. De Loupedeck console is een nieuw ‘toetsenbord’ speciaal ontworpen voor Adobe Lightroom. Het bord beschikt over diverse knoppen, schuiven en instelwielen waardoor je eenvoudig en snel toegang krijgt tot de door jou ingestelde sliders en filters. Hierdoor hoef je niet meer met je muis of je standaard toetsenbord in de weer, maar bewerk je snel middels de tool. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn Loupedeck review.

  10. Afsluitend

  Dit dit was mijn gehele uitleg omtrent laptops voor fotobewerking. Ik hoop dat ik je met mijn tips & tricks verder heb kunnen helpen in jouw zoektocht naar de geschikte laptop voor het bewerken van foto’s. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de best verkochte laptops voor fotobewerking.


  5 3 Stemmen
  Aantal sterren
  102 Berichten
  Nieuwste
  Oudste Meeste stemmen
  Feedback
  Bekijk alle berichten
  Antje
  13 Dagen geleden

  Hoi,
  Ik had mijn keuze gemaakt voor conceptD pro van 2000 euro, maar die is niet meer leverbaar. Welke komt er zo dicht mogelijk bij in de buurt? Een idee? Apple is uitgesloten i.v.m. mijn andere apparatuur. Hoor graag.

  Peter Schrijver
  2 Maanden geleden

  Hallo Thijs, wat een handige site die goed leesbaar en overzichtelijk is.
  Ik heb alles doorgenomen en zag een advies over de HP Pavalion 15 cs 3978 nd, maar ik zag op internet dat deze niet meer leverbaar is. Jij weet vast wel een goed alternatief. Ik fotografeer al een paar jaar maar wil nu echt aan de slag met lightroom en RAW foto’s, gaat dus om de bewerking van de foto’s. Hierbij wil ik een externe schijf. Ik fotografeer natuur, vogels en wild en reisfotografie. Nu voor het werk het personeel fotograferen, dus een mooi moment voor een nieuwe laptop en de uitdaging van raw.
  Alvast bedankt voor het meedenken.

  Groet,

  Peter

  Peter Schrijver
  Antwoord op  Thijs Schouten
  2 Maanden geleden

  Hallo Thijs,

  bedankt voor je reactie.
  Volgens mij voldoet deze laptop zeker aan de “minimale” eisen waar de laptop aan moet voldoen. Maar had ik ook niet gelezen dat de Acer laptops van een mindere kwaliteit zijn dan die van HP ? Of zijn de HP laptops met deze eisen veel duurder ?

  Groet, Peter

  Peter Schrijver
  Antwoord op  Thijs Schouten
  2 Maanden geleden

  Hoi Thijs,

  bedankt voor, weer, de snelle reactie. Ik moet er nog even over nadenken, maar een prijsverschil van € 400,– vind ik nog wel wat voor een laptop met dezelfde kunstjes. Ik heb nu een (oude) HP en die beviel prima. Maar de nieuwe laptop zal ik toch niet meenemen als ik op pad ga. Het bedrag dat ik bespaar met de aankoop van een Acer, kan ik weer gebruiken voor een nieuwe lens/kijker. Wordt vervolgd.

  Verder nog even op je site gekeken. Overzichtelijk en helder. Ook de info over Helgoland. Wil daar al een tijdje heen, maar ja corona… Najaar maar afwachten, op naar de zeehonden.

  Groet, Peter

  Annerieke
  4 Maanden geleden

  Hallo Thijs,

  Ik wil graag een laptop aanschaffen voor het bewerken van de foto’s, er is zoveel waardoor ik steeds weer twijfel wat ik zou moeten doen. De enige eis die ik heb is dat ik graag een HP of een Dell wil onder de €850,- De twee HP’s die ertussen staan twijfel ik over hoe lang ik daar tevreden over blijf zijn. Heb je ook suggesties die je daarvoor zou adviseren?
  Groet, Annerieke

  Annerieke
  Antwoord op  Thijs Schouten
  4 Maanden geleden

  Bedankt voor je antwoord, ik heb nu toch nog een vraagje.
  Als je die zou vergelijken met de Asus VivoBook S14 S433JQ-AM133T welke zou dan aan te raden zijn? ik wou eigenlijk blijven bij HP maar werd door meerderen geattendeerd op Asus. Of zit er dan met 14 en 15 inch te veel verschil in grootte?