Laptops voor fotobewerking


Wat is de beste laptop om foto’s te werken?

Als fotograaf is een goede laptop of computer essentieel. Je zoekt er je foto’s op uit en bewerkt ze voordat je ze doorstuurt naar je klant of voordat je ze op social media post. Maar welke laptop is geschikt voor het bewerken van foto’s? En waar moet je op letten? In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips. Daast de tips deel ik een top 10 met de beste laptops voor fotografen anno 2021. Verder ga ik ook dieper in op de randapparatuur die je nodig hebt bij het bewerken van foto’s op een laptop. Met al deze informatie hoop ik je verder te kunnen helpen in jouw zoektocht naar de beste laptop om foto’s te bewerken. Ben je er na het lezen van al deze informatie toch nog niet helemaal uit? Laat dan een berichtje achter. Ik denk dan graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte laptops van dit moment.

De top 10 best verkochte laptops van dit moment De beste laptops voor fotografen 2021

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.
1. Waarop moet je letten bij aanschaf van een laptop voor fotobewerking?
1a. De processor
1b. Het werkgeheugen
1c. De harde schijf
1d. De videokaart
1e. Het beeldscherm
2. De beste laptops voor fotografen van 2021
3. Externe monitor voor fotobewerking
4. Het kalibreren van monitoren
5. Opslag van foto’s
6. Het overzetten van foto’s
7. Fotobewerking programma’s
8. Een goede laptoptas voor fotografen
9. Overige tips
10. Afsluiting

1. Waarop moet je letten bij aanschaf van een laptop voor fotobewerking?

Als je een laptop voor fotobewerking wilt kopen zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Zo is het van belang dat de laptop of computer over een goede processor beschikt. Daarnaast is het werkgeheugen, het interne geheugen, de videokaart en het beeldscherm van groot belang. Waar je precies op moet letten en wat je minimaal nodig hebt zal ik hieronder uitleggen.

1a. De processor

De processor kan je zien als het hart van de computer. Het zorgt ervoor dat alle berekeningen worden gedaan en dat alle onderdelen correct worden aangestuurd. En hoe krachtiger de processor, des te beter de computer in staat is om taken uit te voeren. Kijk je naar de verschillende soorten en merken, dan is het eigenlijk heel simpel. Er zijn twee merken namelijk AMD en Intel. En hoe hoger het getal in de type aanduiding, des te beter de processor is.

Aangezien je bij het bewerken van foto’s veel wordt gewerkt met filters (bijvoorbeeld het verhogen of verlagen contrast) en je real time het resultaat wil zien, is er heel veel rekenkracht nodig. Een goede processor is dan ook van groot belang. Om deze reden kan je het beste kijken naar een laptop met een Intel Core i5, Intel Core i7 of AMD A12 processor.

1b. Het werkgeheugen

Het werkgeheugen, ookwel intern of RAM geheugen genoemd, is ondersteunend aan aan de processor. Het is een extra opslag voor voor de processor waar tijdelijke informatie kan worden opgeslagen. Hoe meer werkgeheugen een computer heeft, des te sneller deze zal werken. Als je foto’s gaat bewerken heb je in principe genoeg aan een laptop met 8GB werkgeheugen. Ga je echter ook video’s bewerken en wil je maximale snelheid? Dan kan ik je een laptop aanraden met minimaal 16GB werkgeheugen.

1c. De harde schijf

De harde schijf van een computer is de plek waarop alle data wordt opgeslagen. Denk aan de programma’s (zoals Windows / MacOS of photoshop), maar ook alle bestanden zoals je foto’s en video’s. Qua techniek zijn er twee soorten harde schijven. De eerste is de wat meer traditionele soort genaamd HDD (Hard Disk Drive). Dit is een harde schijf met bewegende onderdelen, namelijk een draaiden schijf. Het grote voordeel is dat deze soort al jaren bestaat waardoor je voor relatief weinig geld heel veel opslag koopt. Het nadeel is de snelheid en betrouwbaarheid. Dit type schijf gaat namelijk wat eerder kapot (ivm de draaiende onderdelen) en is een stuk langzamer in de opstart dan de tweede soort, SSD. SSD staat voor Solid State Disk en heeft als voordeel dat het super snel is. SSD schijven maken namelijk geen gebruik van draaiende onderdelen en zijn hierdoor een stuk sneller en betrouwbaarder. Het nadeel is alleen dat ze een stuk duurder zijn dat HDD schijven. Mijn advies: koop een laptop met een 128GB SSD of 256GB SSD schijf en schaf een externe harde schijf voor de opslag van jouw foto’s. Hierdoor hou jij je laptop lekker snel en zorg je op een voordeligere manier voor opslag. Waar je bij externe schijven moet opletten leg ik verderop in dit artikel uit.

1d. De videokaart

De videokaart, ookwel grafische kaart genoemd, is het onderdeel van de computer die ervoor zorgt dat je beelden mooi op beeld komen. Tegenwoordig zitten er al standaard goede videokaarten in laptops waardoor je hier geen rekening hoeft te houden als je de laptop gaat gebruiken om foto’s te bewerken. Ga je echter zware video’s bewerken dan is het wel van belang dat je een goede videokaart hebt. Je hebt namelijk te maken met grote videobestanden (helemaal als je met 4K opnames werkt) die het werkgeheugen en het geheugen van de processor opslokken. Gebruik je een laptop met een goede videokaart dan zullen deze processen veel beter verlopen waardoor jij sneller je video’s kan editen. Zoek je een laptop om ook video’s te bewerken? Kijk dan eens naar een laptop met een NVIDIA GeForce GTX 950M of AMD Radeon R9 videokaart.

1e. Het beeldscherm

Last but not least waarop je moet letten bij aanschaf van een laptop voor fotobewerking is het beeldscherm. Er zijn namelijk diverse beeldschermpanelen en hoe beter het paneel, des te beter de kleurweergave van de foto. Grofweg zijn er drie beeldschermpanelen op de markt. De eerste is het zogenaamde TN paneel. Deze schermen hebben als voordeel dat ze erg snel en goedkoop zijn wat ze geliefd maakt bij gamers. De kleurweergave is echter niet zo goed waardoor ze niet geschikt zijn voor het bewerken van foto’s. De tweede soort zijn de zogenaamde VA panelen. Deze panelen hebben al een veel betere zwartweergave ten opzichte van TN panelen waardoor ze redelijk te gebruiken zijn voor het bewerken van foto’s. Wil je het echter goed doen dan moet je voor de derde soort gaan. Dit is het zogenaamde IPS paneel wat een zeer goede kleurweergave heeft. Laptops met IPS panelen zijn dan ook uitermate geschikt voor het bewerken van foto’s.

2. De top 10 beste laptops voor fotografen van 2021

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste laptops voor fotografen van 2021 zien. Dit overzicht heb ik zelf samengesteld uit de specificaties die ik hierboven heb opgesomd. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van diverse reviews en ervaringen van andere websites. Onder het overzicht ga ik dieper in op randapparatuur die je nodig hebt bij het bewerken van foto’s op een laptop.

Merk en model: Gebruik: Prijs: Meer informatie:
1. HP 14-cf2920nd Budget €450-550 » Meer informatie
2. HP 14s-dq2950nd Basis €550-650 » Meer informatie
3. Asus VivoBook S13 S333JA-EG022T Amateur €600-700 » Meer informatie
4. Acer Aspire 5 A515-55G-589V Amateur €700-800 » Meer informatie
5. Acer Aspire 7 A715-41G-R78G Amateur €700-800 » Meer informatie
6. Lenovo IdeaPad 3 17IML05 81WC001YMH Amateur €800-900 » Meer informatie
7. Lenovo IdeaPad L340-15IRH Amateur €800-1000 » Meer informatie
8. Apple MacBook Air M1 (2020) Amateur Vanaf €1100 » Meer informatie
9. Apple MacBook Pro 13′ (2020) Professioneel Vanaf €1400 » Meer informatie
10. Apple MacBook Pro 16′ Touch Bar (2019) Professioneel vanaf €2699 » Meer informatie

3. Externe monitor voor fotobewerking

Standaard zit er in een laptop een 12”, 13” of 15” scherm. Hierop kan je prima foto’s bewerken, echter ben je redelijk beperkt in je beeld. Wil je het echt goed doen? Dan kan ik je een externe monitor van harte aanbevelen. Deze sluit je eenvoudig op jouw laptop aan (met bijvoorbeeld een HDMI kabel) waarna de beschikking hebt over een veel groter beeld zoals 24” of 27”. Externe monitoren zijn er in diverse soorten en maten. Qua panelen maken ze gebruik van dezelfde technieken als in laptops zoals ik eerder in dit artikel omschreef. Wil je een extern beeldscherm aanschaffen? Dan kan je het beste voor een externe monitor met IPS paneel gaan. Naast de diverse panelen zijn monitoren in diverse maten te koop. De meest bekende is het traditionele breedbeeld scherm. Tegenwoordig zijn er echter ook Ultra wide monitoren en cruved monitoren te koop. Deze hebben als voordeel dat ze extra breed zijn waardoor je nog meer beeld kwijt kan op je scherm. Denk hierbij aan de complete foto met aan beide kanten nog meer dan genoeg ruimte voor je sliders en andere photoshop-tools. Wil je een externe monitor voor fotobewerking kopen? Neem dan eens een kijkje naar de best verkochte IPS monitoren of de monitoren van EIZO. Dit is een high end merk dat door veel fotografen gebruikt wordt.

4. Het kalibreren van monitoren

Veel fotografen lopen tegen het probleem aan dat de kleuren op beeld afwijken van hetgeen dat ze zien als de foto laten afdrukken. Dit heeft ermee te maken dat ieder scherm weer op een andere manier is ingesteld. Denk aan de helderheid, het contrast en de kleuren. Om je scherm goed in te stellen kan je gebruik maken van een kalibratie systeem. Dit is een sensor die je op je monitor zet waarna deze de kleuren doormeet. De software zorgt er vervolgens voor dat er een kleurprofiel wordt aangemaakt waarna jouw monitor qua kleuren zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt. Hierdoor is het gat tussen wat je op je monitor ziet en wat je print een heel stuk kleiner. Deze kalibratie systemen zijn er van diverse soorten en maten maar de meeste fotografen maken gebruik van de Spyders van Datacolor. Deze zijn eenvoudig in gebruik en zijn voor zowel laptops als externe monitoren te gebruiken.

5. Opslag van foto’s

Je foto’s kan je op verschillende manieren opslaan. Zo kan je de foto’s van je camera kopiëren naar de harde schijf van jouw laptop waarna je ze uitzoekt en bewerkt. Het grote voordeel hiervan is dat je jouw foto’s altijd bij de hand hebt. Het nadeel is dat je laptop over een grote harde schijf moet beschikken als je veel foto’s wilt opslaan. Daarnaast loop je het risico dat je foto’s verloren gaan als je laptop kapot gaat of wanneer je deze kwijt raakt. Om deze reden maak ik zelf gebruik van een externe harde schijf. Deze zijn er in vele soorten en maten waardoor er voor iedere fotograaf / budget wel een geschikte schijf te koop is. Om ervoor te zorgen dat ik altijd een backup van mijn foto’s heb, maak ik zelf gebruik van een RAID systeem (de LaCie 8TB 2Big Quadra USB 3.0). RAID wil zeggen dat de harde schijf niet uit 1 maar 2 schijven bestaat die altijd een kopie van elkaar zijn. Hierdoor heb je altijd een backup als 1 van de 2 ermee ophoudt. Dit geeft mij zelf erg veel rust wetende dat ik altijd een extra kopie van al mijn fotowerk heb. Naast externe harde schijven kan je natuurlijk ook gebruik maken van online opslagdiensten zoals Dropbox, Google Drive of iCloud. Let er alleen wel op dat je een goede internet verbinding nodig hebt om al je foto’s hiernaartoe te pompen.

6. Het overzetten van foto’s

Als jij je foto’s van je camera op je computer wilt zetten, dan kan dit op diverse manieren. Zo kan je de camera door middel van een USB kabel aansluiten op de computer waarna je de foto’s kopieert. Het kan echter een stuk eenvoudiger en sneller, namelijk met een card reader / kaartlezer. Dit is een losse adapter waarin jij je geheugenkaart kan plaatsen waarna de laptop deze kan uitlezen. Kaartlezers zijn er in verschillende soorten en maten. Uiteraard is het de vraag welk type geheugenkaart er in jouw camera zit (zoals SD of Compactflash) en daarmee wat voor kaartlezer jij nodig hebt. Wel heb ik een goede tip voor je. Koop een kaartlezer met minimaal USB 3.0. Er zijn namelijk kaartlezers te koop met USB 2.0 en met USB 3.0. Het verschil zit hem in de overdrachtssnelheid. Heb je een USB 2.0 kaartlezer, dan gaan je beelden met maximaal 480 MB per seconde naar jouw laptop. Heb je echter een kaartlezer met USB 3.0, dan gaan je beelden met maximaal 4.800 MB per seconde naar jouw laptop! Dit is ruim 10 keer zo snel waardoor jij minder lang hoeft te wachten voordat je los kan gaan met het uitzoeken en bewerken van jouw foto’s. Bekijk hier de best verkochte kaartlezers.

7. Fotobewerking op een laptop

Bij de aanschaf van een laptop krijg je meestal wat basis software geleverd. Denk aan het besturingssysteem (zoals windows of MacOS) en wat basis foto software. Deze foto software is echter beperkt en wil je goed aan de slag met het bewerken van foto’s dan kan ik je goede fotosoftware aanraden. Er zijn veel fotobewerkingsprogramma’s te koop en wat is nu precies een goed keuze? Zelf heb ik in het verleden gebruik gemaakt van heel veel programma’s. Zo ben ik ooit begonnen met het gratis programma van Canon (Digital Photo Professional / DPP) en ben ik op een gegeven moment overgestapt op Aperture (een programma van Apple dat nu niet meer ondersteund wordt). Sinds enkele jaren werk ik met Photoshop Lightroom en ik moet bekennen dat dit toch wel het meest gebruiksvriendelijke en complete programma is. Op mijn fotoclub wordt deze software verreweg het meeste gebruikt en met een reden. Wil je eenvoudig en snel jouw foto’s organiseren en bewerken? Dan is dit de beste fotosoftware. Ik kan je dan ook van harte aanbevelen om eens een gratis proefversie te downloaden. Je kan het namelijk 30 dagen gratis proberen. Wil je na de testperiode gebruik blijven maken van Lightroom? Let dan even op. Er is namelijk nog een ‘oudere’ versie te koop (Lightroom 6) waar je eenmalig €130 voor betaald. Wil je gebruik maken van de nieuwste versie dan kom je uit op Adobe Lightroom CC en betaal je €12,09 per maand. Je krijgt er dan ook meteen Adobe Photoshop CC bij waarmee je nog meer kan bewerken.

8. Een goede laptoptas voor fotografen

Met een goede laptoptas kan je eenvoudig jouw laptop meenemen naar al je shoots. Hierdoor kan je meteen foto’s op een groter scherm bekijken of bewerken zodat je opdrachtgever er meteen gebruik van kan maken (denk aan het tonen van bruiloftsfoto’s van de dag op het avondfeest). Maar wat is een goede laptoptas? Zelf zou ik niet voor een reguliere laptoptas gaan die je over je schouder meeneemt. Hier kan je namelijk niet je camera in kwijt met het gevolg dat je met twee tassen loopt te sjouwen. Zelf zou ik voor een goede laptop rugzak gaan. Hierin kan je zowel je camera als je laptop in vervoeren. Gebruik je je laptop enkel thuis? Dan voldoet een goede laptop sleeve. Zelf heb ik inmiddels meerdere tassen in bezit (sorry, heb een tassentik) en kan je dan ook de volgende merken en/of modellen aanraden:

Merk en model: Handig voor: Prijsklasse: Meer informatie:
1. Caselogic laptopsleeve Caselogic heeft eenvoudige sleeves waarin je je laptop kan opbergen. Ideaal want hierdoor krijg je geen krassen op je laptop en een sleeve past in iedere (rug)tas. vanaf €20 » Meer informatie
2. Targus rugzakken Targus heeft diverse tassen die erg degelijk zijn. Ben je op zoek naar een niet al te dure, maar wel betrouwbare tas, dan kan ik je zeker aanraden om hier naar te kijken. vanaf €50 » Meer informatie
3. XD Design rugzakken Als je veel reist zijn de tassen van XD Design ideaal. De tassen beschikken over snijvast anti diefstal materialen. Daarnaast zitten er veel verborgen vakken in de tas en zijn vele uitgerust met USB laders waardoor je ook je telefoon tijdens je reis kan opladen. vanaf €90 » Meer informatie
4. Lowepro Flipside 400 AW II Lowepro heeft hele degelijke en ruime tassen beschikbaar. De Flipside 400 is een ideale rugzak voor een laptop plus spiegelreflexcamera of systeemcamera. €150 » Meer informatie
5. Peak Design Everyday backpack 20L Zelf ben ik erg fan van Peak Design. De tassen zien er geweldig uit en je kan er veel in kwijt. Naast je laptop kan er met gemak een camera plus lenzen in deze rugzak. €270 » Meer informatie
6. F-Stop Anja Een backpack voor de echte trekker. Hierin kan je eenvoudig je laptop, camera, maar ook kleding en tentje in opbergen €300 » Meer informatie

Bovenstaand zijn natuurlijk maar een paar cameratassen / merken die ik je kan aanraden. Zit er niks tussen? Bekijk hier alle laptop rugzakken waarin je ook een camera goed kan opbergen.

9. Overige tips

Als laatste heb ik nog wat extra tips met betrekking tot het bewerken van foto’s. Bewerk je namelijk heel veel foto’s en wil je dit sneller en efficiënter doen? Kijk dan eens naar een Wacom tekentablet of Loupedeck Console. De tekentablets van Wacom geven je de mogelijkheid om heel precies te werk te gaan. Je maakt namelijk gebruik van een speciale pen die je muis vervangt. Hierdoor kan je veel sneller en gedetailleerder te werk wat vooral voor de fanatieke photoshopper een uitkomst is. De Loupedeck console is een nieuw ‘toetsenbord’ speciaal ontworpen voor Adobe Lightroom. Het bord beschikt over diverse knoppen, schuiven en instelwielen waardoor je eenvoudig en snel toegang krijgt tot de door jou ingestelde sliders en filters. Hierdoor hoef je niet meer met je muis of je standaard toetsenbord in de weer, maar bewerk je snel middels de tool. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn Loupedeck review.

10. Afsluitend

Dit dit was mijn gehele uitleg omtrent laptops voor fotobewerking. Ik hoop dat ik je met mijn tips & tricks verder heb kunnen helpen in jouw zoektocht naar de geschikte laptop voor het bewerken van foto’s. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de best verkochte laptops voor fotobewerking.


5 1 Stem
Aantal sterren
78 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Miranda
22 Dagen geleden

Hallo Thijs,
Allereerst dank voor je heldere informatie en alvast excuses voor mijn vast onhandige en niet zo slimme vraag. Ik ben absoluut geen held wat betreft de moderne technieken. Zoekend naar info over een goede laptop voor fotobewerking kwam ik op jouw site en heb naar aanleiding daarvan voor het eerst een Apple MacBook 13 Inch aangeschaft. Ik moet er nog erg aan wennen en begrijp niet hoe een werkt. De foto’s die ik upload gingen direct in de ICloud die vrijwel meteen vol was. Alleen de foto’s die in iCloud staan kan ik bewerken, de foto’s op externe schijf niet. Ik wil mijn foto’s niet in een “Cloud”. Ik probeer me te oriënteren op Lightroom maar het lijkt erop dat dat inmiddels ook alleen maar via een abonnement kan en ik vermoed dat hierbij ook gebruik moet worden gemaakt van een Cloud. Is er een manier waarmee ik goed foto’s kan bewerken zonder gebruik te hoeven maken van een “cloud”?
Hartelijke groet,
Miranda

Corrine
1 Maand geleden

Dag Thijs,

Ik heb een vraag over het werkgeheugen van een MacBook Air M1. Ik maak in mijn vrije tijd graag foto’s en bewerk deze dan in lightroom. Het zijn geen grote zware bewerkingen maar meer de basisaanpassingen qua kleur, contrast, belichting, hier en daar wat wegpoetsen etc.
Ik lees hier en daar dat lightroom best veel geheugen vraagt. Mijn dilemma is dus; kan ik voor 8 of beter voor 16 gb werkgeheugen gaan? Ik bewerk alleen foto’s geen video’s en ik heb ook nog een iMac waar ik ook foto’s op bewerk.

Groet,
Corrine

Corrine
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Maand geleden

Hier heb ik zeker wat aan! Dank je wel voor je reactie!

Groet,
Corrine

Roderick
1 Maand geleden

Beste Thijs,

Fantastische website! Ik heb vroeger best wat gefotografeerd en wil de draad weer op gaan pakken en investeren in materiaal. Ik heb een paar vragen waar je me mee zou kunnen helpen als je tijd hebt:
– Voor bewerking wil ik investeren in goede apparatuur (voor een amateur.) Ik denk aan een Apple device en vroeg me af hoe jij denkt over een MacBook Air M1 8GB/256GB of een Mac mini M1 8GB/256GB of een iPad Pro 11″/128GB. Dit wil ik aanvullen met een scherm, de Eizo EV2450. Ik heb reeds een externe schijf (Western Digital My Cloud Mirror 4TB / USB 3.0). Wat denk jij over de keuze tussen de Apple devices?
– Qua camera heb ik een Canon 450D body en wat objectieven, 50mm, 18-55mm, 70-200 etc. Standaard objectieven, niet heel goed. Ik ben benieuwd naar je mening over body en objectieven. Enerzijds de 450D houden of misschien toch investeren in een 90D of 80D of juist in een Canon L objectief of vergelijkbaar Tamron objectief bijvoorbeeld voor op de 450D.
Er zijn nogal wat keuzes die je kunt maken dus ben heel benieuwd naar je advies!

Groet,
Roderick

Patsy
2 Maanden geleden

Hey Thijs,

Hoop dat je me even kan helpen.
Ben op zoek naar een laptop die snel foto’s en filmpjes kan inladen. En als het dan ook mogelijk is om ze makkelijk te gaan bewerken.
Het probleem is als we op vakantie gaan is dat voor 3 a 4 weken. Heb een fototoestel, dashcam en selfiestick die we iedere avond overzetten op de laptop. Maar dit vraagt altijd heel veel tijd. Ben aan vernieuwing toe en dan beter nu even goed informeren en investeren om heel wat makkelijker te gaan werken. Het gaat over heel wat foto’s op een enkele reis. Zit makkelijk tussen 30000 en 40000 foto’s en dan nog de filmpjes Zijn geen rustvakanties, zoveel mogelijk zien .
Dank

Grts Patsy

Herlinde
3 Maanden geleden

Dag Thijs,

ik vind op de verschillende verkoop websites de HP Pavilion producten met in het type nummer nb of nd.
VB: 15-cs3149nb en 15-cs3600nd.
Ken jij het verschil daartussen aub?

Wat denkt u van deze laptop voor fotobewerking : HP 15-DW1053NB?

Bedankt,
Herlinde

3 Maanden geleden

Hoi Thijs

Wat een fijn artikel. Hier was ik naar op zoek. Door de bomen het bos niet meer…maar nu is het weer helder.
Ik ga een MacBook Pro aanschaffen. Maar hier zitten geen usb poorten meer in. Om een externe hardeschijf aan te sluiten, is het beter om een duurdere lacie te kopen met Thunderbolt? Of eentje met usb en dan via een Hub naar de laptop? Gaat dit dan ten kosten van kwaliteit en of snelheid? Een hub zal sowieso moeten omdat er nog zoveel via usb gaat.
In de hub zit ook vaak een fotokaart lezer, is deze net zo goed als de kaartlezer, die jij beschrijft?

Groeten
Maaike

Amanda
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Maanden geleden

Hi Thijs, ik zag je reactie en ik ben bezig met het aanschaffen van een macbook pro voor mijn werk met zware creative cloud programma’s zoals photoshop, premiere pro en after effects. Ik twijfel heel erg tussen een i7 model of de nieuwe m1 16gb werkgeheugen en 1tb opslag. Ik lees nu dat adobe creative cloud de nieuwe M1 chip en bijbehorende big sur nog niet ondersteund. Wat zou jij adviseren?

Ellen
5 Maanden geleden

Hoi Thijs,
Super goeie tips over de laptop. Ik ben nog maar pas een fotografie cursus gestart en wil gewoon mooie foto’s maken op vakantie! Verder niks professioneels.
Ik ben geïnteresseerd in de laptop HP Pavilion 15-cw1948nd. Kun je deze aanraden?
Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,
Ellen

Ellen Havelaar-de Putter
5 Maanden geleden

Hoi,
Ik ben nog maar net begonnen met een fotografie cursus maar ik heb een hele oude laptop en zou graag een nieuwe kopen. Ik ben momenteel erg geïnteresseerd in de HP Pavilion 15-cw1948nd. Kun je deze aanbevelen?
Alvast bedankt!

Dorien
6 Maanden geleden

Hey Thijs,

Bedankt dat je zoveel nuttige info met ons deelt!!!
Ik wil fotografie in bijberoep gaan doen en dus in het begin mijn kosten zo laag mogelijk houden…
Momenteel ben ik in bezit van een Apple MacBook Pro Retina 13,3” 256 GB – 2,7 GHZ (aangekocht 2016).
Is dit nog meer dan voldoende om mijn foto’s te bewerken? Zo ja, welke externe (budgetvriendelijk) scherm zou ik mij dan aanschaffen gezien ik 13 inch toch te klein vind om foto’s naar behoren te bewerken?

Mvg

Dorien

Dorien
Antwoord op  Thijs Schouten
5 Maanden geleden

Hey Thijs,

Bedankt voor de snelle en goed info!!!
Welke toestel voor de monitor kalibratie & colorchecker raad je dan aan?

Mvg

Dorien

Dorien
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Maanden geleden

Dag Thijs,

Ik heb, zoals je hierboven hebt aangeraden, het scherm aangeschaft alsook het kalibratietoestel. Toch ondervind ik dat de kleuren van mijn beeldscherm afwijken van mijn laptopscherm (Mac book pro – 2015). Ik heb beide schermen reeds gekalibreerd doch zijn de kleuren van mijn laptopscherm veel geler. Ook wanneer de foto’s werden doorgestuurd naar de klant dewelke ze hebben laten ontwikkelen waren ze veel donkerder. Ook op andere schermen (GSM,…) zijn de kleuren soms heel anders. Heb jij enig idee waar dit aan kan liggen?

Alvast bedankt!

Groetjes
Dorien

Marleen
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Ik ben op zoek naar een laptop voor het verwerken en bewerken van mijn foto’s. Ik wil ook graag albums maken ed.
Ik ben ook bezig met het aanschaffen van een camera. Ik ben een beginner maar maak graag foto’s en wil er meer mee gaan doen. Nu heb tot nu toe veel gedaan met apple. Telefoon, I-pad en ik heb nog een hele oude apple computer die ik af en toe nog gebruik. Deze is alleen niet geschikt meer om iets met foto bewerking te doen. Hij is te verouderd. Alleen voor mijn werk heb ik een windows computer. Deze zijn vanuit kosten oogpunt een stuk goedkoper.
Wat is wijsheid om te doen. Apple of windows laptop?

Alvast bedankt voor de informatie.

Groet,
Marleen

Katrien Schaekers
6 Maanden geleden

Hey Thijs,

Ik ben op zoek naar een laptop om voornamelijk fotobewerking mee te doen en die een optische drive hebben, ik heb een drietal modellen gevonden, nl. :
HP 470 G7 i7 16gB 512GB
Acer Aspire 3 A317-51G-75YG
LENOVO V340 81 RG0026MB
Wat denk jij hiervan of heb jij soms andere suggesties?

Hartelijk dank,
Katrien

katrien schaekers
Antwoord op  Thijs Schouten
5 Maanden geleden

Beste Tijs,

Hulp is nog altijd welkom :), ik heb nog steeds geen laptop gekocht.

Groetjes,

Katrien

Katrien Schaekers
Antwoord op  Thijs Schouten
5 Maanden geleden

Hartelijk dank voor je hulp!
Katrien

Melanie
7 Maanden geleden

Hi Thijs,
ik ben ook op zoek naar een krachtige laptop voor fotobewerking. 15″, i7 processor, minimaal 8GB, SSD, een goede videokaart etc. En dan kom ik er niet goed uit… welk merk zou jij het meeste aanraden? Een HP, Lenovo, Asus..? Of zit er dan niet meer zoveel onderscheid tussen de merken?

Daan
9 Maanden geleden

Beste Thijs, ik zie dat je voornamelijk 15 inch laptops aanprijst. Waarom zou je niet een 13 inch laptop nemen met een onbeduidend scherm als je TOCH je fotobewerking doet met een aangekoppeld extern scherm?

Met vr. groet van Daan

patrick steen
11 Maanden geleden

Beste Thijs

Als ik het goed begrijp, dan is een SSD + HDD in 1 toestel niet nodig en heb je voldoende aan bv 512 SSD om windows 10 en LR te draaien
Waar plaats je dan de Lightroom cataloog? Op de SSD of bij de foto’s op de externe schijf?

Wat zou je dan aanraden van HP envy? Ik heb max. een 1400 euro te spenderen
Alvast bedankt voor een antwoordje

Manouk
1 Jaar geleden

Hoi Thijs,

wat fijn dat ik op jouw website terecht gekomen ben. De informatie is zeer uitgebreid, bedankt hiervoor.
Ik ben momenteel mijn hobbyfotografie aan het uitbreiden en opzoek naar een nieuwe laptop/pc.

Ik ben zelf een fan van apple en zie dan ook dat je een macbook pro in jouw lijstje heb staan. Nu ben ik even benieuwd wat zijn de voors/tegens van een macbook vs Imac? Wat is jouw advies? Wellicht geen apple maar windows?

Groetjes, Manouk

Tony
1 Jaar geleden

Goed gedaan! Mooie uiteenzetting die extreem gedetailleerde info geeft.

Maarten
1 Jaar geleden

Ik zie dat je de LaCie big disks aanbeveelt. Dat is op zich een goed standpunt vanwege het RAID systeem. Echter ik kreeg een probleem met de behuizing. Daarin zit een printplaat en die bleek kapot te zijn, beide schijven zijn niet meer te lezen zonder deze printplaat! LaCie/Seagate geeft geen antwoord op vragen over een oplossing, camera- en computer winkels kunnen niks beginnen met de harde schijven, die zijn immers niet op een normale manier leesbaar. De enige optie die overblijft is de schijven in te leveren bij Stellar.nl die ze voor 895,- euro ex btw misschien toegankelijk kunnen maken en de bestanden eraf halen. Een zeeeeer zwak punt van LaCie. Voor mij dus geen optie meer!

1 Jaar geleden

Hallo,

Fijn en duidelijk artikel om te lezen en ééntje dat bevestigd dat ik in de juiste richting aan het zoeken ben…

Ik zit momenteel aan m’n 2e laptop (deze: https://www.bol.com/nl/p/hp-pavilion-17-g143nb-laptop-azerty/9200000059381345/?s2a=) voor persoonlijk gebruik (geen zwaar werk), en ben sinds een jaar begonnen met de nabewerking van m’n foto’s. Ik kocht toen nog snel de ‘oudere’ versie van Lightroom (6.0) voor deze niet meer te koop zou zijn. En dit kan m’n laptop nog net aan. Echter heb ik vorige maand een proefversie van Photoshop uitgetest, en deze liep helemaal vast. Menubalken die onzichtbaar waren, delen die elkaar overlappen, enz. Onmogelijk om mee te werken… Ik vermoed dus dat het programma te zwaar was voor m’n huidige laptop van bijna 4 jaar (die overigens aan vervanging toe is aangezien de batterij het al een hele poos geleden heeft begeven en er ook andere kwaaltjes optreden…). M’n eerste laptop (HP ProBook 4720s, dus een duurder model dan m’n huidige) begaf het ook na ongeveer 4 jaar dienst. Vandaar dat ik ook op zoek ben naar een betaalbaar model, aangezien ik verwacht binnen de 4 jaar alweer een nieuwe te moeten kopen, maar die toch geschikt is voor de nabewerking van foto’s op (semi-)professioneel niveau…
Nu is het wel zo dat ik gewoon ben om een 17″ laptop te hebben en ik dacht ook dat deze door het grotere scherm bijna een must zouden zijn voor fotobewerking. Ik zie echter dat de laptops die u aanraadt vaak niet groter zijn dan 15″. Vindt u die extra centimeters de moeite waard om extra geld aan te spenderen (hoe groter, hoe duurder meestal), rekening houdend dat ik dus wel gewoon ben aan zo’n ‘groot’ scherm?
Ik ben voorlopig niet van plan een externe monitor aan te schaffen… Dus het scherm van de laptop is het enige dat ik ter beschikking zal hebben…
Ik heb deze momenteel op het oog: https://www.coolblue.be/nl/product/841937/acer-aspire-3-a317-51-724j-azerty.html, maar veel meer ben ik ook niet bereid eraan uit te geven. Of kies ik voor datzelfde budget beter een betere, maar kleiner 15″ laptop?

Alvast bedankt voor het meedenken!
Fijne eindejaar!

Stijn
1 Jaar geleden

Hoi thijs.
Ik fraaie website met veel overzichtelijke info!
Toch heb ik een vraag. Ik twijfel mbt een scherm voor fotonabewerking tussen 2 types, nl: EIZO color edge CG 2730 en EIZO color edge CG 279X.
Kun jij mij hierin uitleg geven mbt verschillen cq advies geven?

Judith
1 Jaar geleden

Hoi Thijs,

Ik heb vele dagen gezocht voor een goede laptop met de bovenstaande vereiste wat jij adviseert. Alleen wil ik graag een 2 in 1 laptop met touchscreen.
Nu heb ik er twee gevonden die volgens mij wel aan alle eisen voldoet.
Zou jij voor mij willen kijken of deze echt geschikt zijn? Wil er echt een hele lange tijd mee vooruit kunnen.
Ik ben pas begonnen met fotografie maar vindt dit echt ontzettend leuk, en haal hier veel voldoening uit. En wil graag gaan fotobewerken en allebei de programma lightroom en Adobe Photoshop moet hier zeker op kunnen. Wil me hier in de komende tijd in gaan verdiepen,
1e is de Lenova yoga 730 151WL81J500 UCmh
2e is de ASUS ZENBOOK Flip UX562FD-a1039T
En kan ik op deze twee laptop ook makkelijk een aparte monitor op aansluiten.
Vast bedankt
Groetjes Judith

Saartje Logman
1 Jaar geleden

Dag Thijs,

Ik vind dit een zeer interessant artikel! Enkel kan ik geen van de voorgestelde laptops vinden. Als ik op de link van elke laptop druk kom ik op de algemene pagina ‘laptops’ van Coolblue terecht. Als ik het type nummer dan kopieer kom ik gelijkaardie nummers tegen maar nergens exact dezelfde.

Groetjes Saartje

Marie de Jonge
1 Jaar geleden

Het werkgeheugen vind ik het belangrijkste bij de aanschaf van een nieuwe laptop. Daarnaast moet de videokaart goed zijn. Gewicht vind ik ook niet onbelangrijk omdat ik mijn laptop elke dag meeneem naar mijn werk.

Ben
2 Jaren geleden

Hallo Thijs
Tijdens het zoeken kwam ik op je website terecht en moet zeggen dat het een mooie site is incl. een helder en duidelijke taal wat je schrijft met voorbeelden.
Omdat ik al een tijdje op zoek ben naar een nieuwe laptop of desktop en wat meer wil doen met het bewerken van foto’s is het allemaal een stuk helderder geworden via jouw website naast de overige pagina’s w.o. camera’s met toebehoren.
Omdat de huidige laptop, asus 15′ K501 series, met windows 10 nu 7 jr oud en trager wordt, wordt het tijd voor iets nieuws.
Het werken met windows foto’s geeft aardige resultaten maar wil eigenlijk meer doen met de foto’s naast het gewone werk. Punt is dat ik niet weet welk fotoprogramma gebruiksvriendelijk, mooie resultaten geeft zonder honderden euro”s uit te geven als later blijkt dat het tegenvalt. Zelf kan ik adobe lightroom (6/cc), pixelmator etc. alleen van naam. Mogelijk overweeg ik een workshop te volgen om meer inzicht te krijgen in fotobewerking.
Kortom lastig voor een beginnend (amateur) iemand die meer wil doen met fotobewerking. Zelf dacht ik aan apple Imac 27′ vanwege het scherm en de kleuren naast de overige specs hoewel sommige pc’s windows beter uitgerust zijn zo lijkt het. Tevens is de prijs lager van een Imac 27” t.o.v. een macbook (pro) Het lijkt me prettiger te werken met apple omdat alles op elkaar afgestemd is maar mogelijk heb ik het mis. En een externe opslagmedium lijkt ook niet gek. Vervelend van windows vind ik de pop-ups , het vastlopen en de hoeveelheid aan pc’s wat de keuze lastig maakt.
Graag een advies qua fotoprogramma en waarop deze het beste ‘draait’ apple of windows qua gebruiksgemak. budget 2000,- tot 2500,-
alvast bedankt, gr Ben

wh
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Jammer dat je op dit bericht van Ben van 14/11/2018 niet verder gereageerd hebt na 23/12/2018, ik kreeg in eerste instantie het idee dat dit een in 2019 gemaakte lijst was, maar hij blijkt dus nu toch wat ouder. Ook ik heb te maken met het imac dillemma

Syl
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Heb je inmiddels al een lijstje top 10 beste desktops voor fotografen gemaakt?
Ik wil net als Susan graag een Windows desktop aanschaffen.
De monitor en desktop die je haar adviseert zijn niet meer leverbaar.

Joost
2 Jaren geleden

Beste Thijs,
Een probleem met laptops (en trouwens ook met losse monitoren) is dat in de loop der jaren het beeldscherm steeds breder is geworden t.o.v. de hoogte. Dat is leuk voor video en voor foto’s in landschap-oriëntatie, maar foto’s in portret-oriëntatie komen er steeds bekaaider af. Ik vraag me af of een laptop met een afneembaar scherm daarvoor een oplossing is? Ik neem aan dat er in dat scherm dan een oriëntatie-sensor zit, zoals bij een tablet. Heb je hier ideeën over? Onverwachte nadelen?
Alvast bedankt!

Anouschka Kluft
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Heel toevallig kwam ik jouw website tegen.
Alleen wat jij hebt staan qua laptops zijn zeker de eerste 5 niet meer te koop.
En als ik jou lijstje volg kom ik op de goedkoopste van 800
Welke zou jij op dit moment aanraden?

Opa
2 Jaren geleden

Probleem wat ik heb met fotobewerking via laptopschermen is niet de calibratie maar de hoek van het scherm zelf. Ik bedoel dan de kijkhoek als je er recht voor zit. Het scherm een beetje meer naar achteren of naar voren kantelen geeft al een heel ander beeld qua kleur en qua contrast. M.a.w. het is telkens anders. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je dat goed voor elkaar hebt zodat je met bewerken telkens hetzelfde uitgangspunt hebt. Ik heb al gedacht om een houten mal te maken zodat het scherm telkens dezelfde stand heeft maar dat moet toch beter kunnen?

Susan
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Heb je ook zo’n advies voor een desktop? De top 10 beste desktops voor fotografen van 2018?
Ik wil niet overstappen op iMac ivm de kosten en overweeg nu een refurbished iMac of toch een nieuwe desktop ander merk? Maar wel snel genoeg dat ik al mijn bewerkingen kan doen.

Hopelijk kun je mij verder helpen.
Alvast bedankt.

Susan
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,
dankjewel voor jouw uitgebreide artikel. Momenteel bewerk ik mijn foto’s op een laptop (Acer Aspire E17 met intel Core i5 met NVIDIA Geforce 940M en 8gb memory). Deze is zo traag, dat het bewerken van foto’s met Adobe zo lang duurt dat het me tegen gaat staan. Dat is niet de bedoeling! Ik ben nu op zoek naar een desktop in de hoop dat het dan beter gaat, maar begrijp uit jouw verhaal dat laptop met zo goed moet kunnen. Graag zou ik weten welke NVIDIA ik minstens zou moeten aantreffen in de laptop/desktop voor een goed en snel resultaat. Ik bewerk enkel foto’s en geen video’s, maar ben er wel dagelijks een aantal uur mee bezig.

Dankjewel.

groeten, Susan

Leo
2 Jaren geleden

Hallo,

Rubriek 4 handelt over kalibreren van een beeldscherm. Er staat helaas niets concreet in over laptopschermen.
Kan u mij een laptop aanbevelen waarvan ik het scherm fysiek kan kalibreren door middel van drukknopjes zoals dat het geval is bij de meeste externe beeldschermen/monitoren. Zo niet dan is dit een gat in de markt. 😉

U zal het met mij eens zijn dat een gekalibreerd beeldscherm de belangrijkste schakel is bij fotobewerking en omdat dit helaas fysiek niet mogelijk is op een laptop is men nog steeds aangewezen op een externe (gekalibreerde) monitor.
Momenteel bewerk ik mijn foto’s op een eerder bescheiden desktopcomputer die wel voorzien is van een EIZO beeldscherm dat haarfijn op alle RGB kanalen gekalibreerd is met een i1/Display pro.

Ik ben tevens in het bezit van een Dell i7 laptop met nVidia beeldschermkaart waaraan ik noodgedwongen mijn EIZO moet aansluiten omdat ik op de laptop de RGB kleuren niet kan fijnstellen via het nVidia configuratiescherm 7.8.84.0.
De RGB levels, helderheid en contrast blijven halstarrig geblokkeerd in elke kalibratiesoftware (I1 Profiler en Dispcalgui) waardoor ik genoegen moet nemen met de oppervlakkige ingebouwde kalibratie van Windows 10. Het kleurverschil valt natuurlijk het meest op wanneer in Windows 10 beide schermen zijn aangesloten.
Een kwalitatieve externe monitor met aangepast geladen kleurprofiel blijft nog steeds de beste oplossing of anders gezegd foto’s bewerken doet men niet op een laptopbeeldscherm! (althans toch ik niet) 🙂

Groeten,
Leo

D. de Boer
2 Jaren geleden

Heb je voor fotobewerking geen glans scherm nodig ik zie alleen maar laptop met mat schermen.

Ellis
2 Jaren geleden

Goedemorgen,
Ik ben mij aan het oriënteren voor het aanschasf van een nieuwe laptop.
Ik heb momenteel een i7, 256 GB SSD, desktop. Maar die staat op zolder. Als moeder van 2 kinderen wil ik graag meer beneden mijn fotobewerkingen/ uitzoekwerk etc. doen.
Ik ben beginnend bruidsfotograaf dus heb een hoop foto’s uit te zoeken en te bewerken.
Ik wel met LR en PS. Ben dus gewend aan een snelle pc. Wil met mijn laptop niet onder doen.
Wil er ook even mee vooruit kunnen.
Externe opslag gaat via een NAS.
Mijn budget ligt rond de €2000
Ik heb niets met apple, dus zoek een windows laptop.
Ben benieuwd naar jouw advies.