iStockphoto


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 14 September 2023

iStock. By Getty Images

iStockphoto is de pionier op het gebied van stockfotografie. Het is één van de grootste stocksites met ruim 4 miljoen foto's, video's, geluidsopnames en vectors (tekeningen) online. Voor verkopers van deze producten is deze stocksite zeer interessant aangezien het in de loop van de jaren een grote naam heeft opgebouwd bij kopers van foto's en vectors. Vooral in Amerika is iStockphoto onder kopers erg bekend. Als artiest (fotograaf, videograaf, etc) kan je via iStockphoto jouw foto's, video's, geluidsopnames en vectors (tekeningen) aanbieder waarna iStockphoto ze voor jouw verkoopt. Hiervoor krijg je een deel van de opbrengst als beloning.

Tip: wil jij foto's kopen bij iStockphoto? Gebruik dan de code NEWANNUAL15 en ontvang 15% korting!

Aanmelden bij iStockphoto

Aanmelden als artiest is bij istock gratis. Wel is er een registratiekeuring waarbij je kennis omtrent de te verkopen producten, en de kwaliteit van jouw te verkopen waren, zoals foto's, worden getest. Dit doet iStockphoto om de kwaliteit van de beeldbank te waarborgen. Zo moet je bij aanmelding een kleine quiz volgen waarbij je vragen krijgt over algemene zaken waaraan een goede foto moet voldoen. Denk hierbij aan vragen omtrent kwaliteit en de werkwijze van iStockphoto. Na de korte quiz zal er gevraagd worden om 3 foto's, video's, geluidsopnames of vectors up te loaden. Deze worden gekeurd door iStockphoto op hun kwaliteit. Het duurt ongeveer een week voordat je de uitslag krijgt. Bij goedkeuring kan je beginnen met het uploaden van je foto's (let op: deze worden ook altijd gekeurd en het duurt een week voordat ze live staan). Het maximum aantal up te loaden foto's per keer was altijd 15 per keer, echter is dit sinds maart 2013 aangepast naar 999 foto's per keer.

Wat verdien je met het verkopen van foto's via iStockphoto

Als fotograaf krijg je van iStockphoto een deel van de opbrengst van jouw verkochte foto's. Dit is een percentage van de opbrengst van een foto. Kijk op de website van iStockphoto voor een overzicht van deze percentages. Al je opbrengsten worden ondergebracht op je persoonlijke istock saldo. Deze kan je bij een bedrag van minimaal $100 uitlaten keren naar een Paypal account of om laten zetten naar credits waarna je er foto's van kan kopen.
Wil je meer verdienen? Ga dan exclusief. Dit houdt in dat jij je foto's bij geen enkele andere stocksite onderbrengt. Hiervoor beloont iStockphoto je en krijg je een hoger percentage van de opbrengst (zie het eerder genoemde schema van iStockphoto).

Handige tools

iStockphoto heeft een aantal handige plugins die je helpen bij het verkopen van foto's. Zo is er een programma genaamd Deepmeta waarmee je eenvoudig jouw werk op istock kan beheren, bewerken en uploaden. Ook is er een speciale plugin voor Apeture en iPhoto. Hiermee kan je de door jou bewerkte foto's binnen notime uploaden naar iStockphoto.

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande iStockphoto, als je verder vragen of opmerkingen hebt kun je altijd even een berichtje hieronder plaatsen. Wil je je aanmelden? Check onderstaande banners. Tenslotte wens ik je veel succes met het verkopen van jouw foto's op iStockphoto!

Gratis aanmelden bij iStockphoto

Wil je meer over iStockphoto weten of jezelf gratis aanmelden als fotograaf of klant? Klik dan op de button hieronder. Wil jij je aanmelden als koper? Gebruik dan de code NEWANNUAL15 en ontvang 15% korting!

Meld je gratis aanMeer over stockfotografie

Wil je meer weten over stockfotografie of een bepaald stockbureau? Lees dan onderstaande artikelen waarin ik meer uitleg geef.

stockfotografieAlles over stockfotografie


shutterstockShutterstock


dreamstimeDreamstime


google logo klein 2Vind jouw foto's terug

Websites om je foto's te verkopen

camera kopenWil jij je foto's online gaan verkopen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande stockbureau's. Deze bureau's maken het mogelijk dat je (inter)nationaal je foto's kan verkopen.

iStockphoto
Shutterstock
Fotolia
Dreamstime
Pond5
Deposit Photos
123rf
Can Stock Photo
Nationale Beeldbank

0 0 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

19 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Céline
1 Jaar geleden

Ik heb nog een vraagje. Ik wil foto’s verkopen op iStock maar ik weet niet waar ik dat kan doen. Ik kan op dit moment alleen maar foto’s kopen. Maar ik weet dus niet waar ik op de site van iStock mijn foto’s kan verkopen en dat acceptatieproces/registratiekeuring kan doorlopen. Hoe moet dat precies?

Céline
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Bedankt!

Céline
1 Jaar geleden

Beste Thijs,

Ik had nog even een vraagje. Als ik dus foto’s wil verkopen aan iStock dan heb ik daarvoor deepmeta nodig?

Céline
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

oke bedankt!

Marius
6 Jaren geleden

Beste Thijs,

voor de lol en ik eens gaan kijken bij het door u genoemde foto stockbureau “istockphoto” maar alles weerhoudt mij om mijn foto’s aan te melden gezien de kwaliteit van de foto’s die er opstaan,ik ben me rot geschrokken,de in mijn ogen gewone kiekjes van alledag doen mij huiveren ik vraag me dan ook af waarop ze selecteren de meeste foto’s die op stocksites staan hebben weinig met fotografie te maken en zijn mijn inziens meer beeldvulling dan verkoopbare foto’s.

In mijn jonge jaren werden stockfoto’s goed betaald en dan bedoel ik dus honderden guldens per foto nu moet je blij zijn dat je een paar kwartjes of een paar euro krijgt voor een fotootje het is de vraag of je dit je tijd wel waard is??

Ooit heb ik mijn foto’s als fotojournalist bij de in mijn ogen vreselijk arrogante nationale beeldbank hebben staan dit was in de begintijd van dit stock bureau maar na dat ze de foto die verkocht was nooit hebben betaald heb ik mijn deelname beëindigd en de foto’s er afgehaald .

Het kan een leuke hobby zijn voor amateurfotografen maar niet voor iemand die er echt iets mee wil verdienen al vraag ik me af of dit nog wel mogelijk is in de fotografie nu zelf het ANP thans omgedoopt tot Amateur Nederlands Persbureau omdat ze meer en meer plaatjes verkopen van amateurfotografen met een telefooncamera,wat wel jammer is voor de echt serieuze amateurfotograaf of semi beroeps fotografen