iStockphoto


iStock. By Getty Images

iStockphoto is de pionier op het gebied van stockfotografie. Het is één van de grootste stocksites met ruim 4 miljoen foto's, video's, geluidsopnames en vectors (tekeningen) online. Voor verkopers van deze producten is deze stocksite zeer interessant aangezien het in de loop van de jaren een grote naam heeft opgebouwd bij kopers van foto's en vectors. Vooral in Amerika is iStockphoto onder kopers erg bekend. Als artiest (fotograaf, videograaf, etc) kan je via iStockphoto jouw foto's, video's, geluidsopnames en vectors (tekeningen) aanbieder waarna iStockphoto ze voor jouw verkoopt. Hiervoor krijg je een deel van de opbrengst als beloning.

Tip: wil jij foto's kopen bij iStockphoto? Gebruik dan de code NEWANNUAL15 en ontvang 15% korting!

Aanmelden bij iStockphoto

Aanmelden als artiest is bij istock gratis. Wel is er een registratiekeuring waarbij je kennis omtrent de te verkopen producten, en de kwaliteit van jouw te verkopen waren, zoals foto's, worden getest. Dit doet iStockphoto om de kwaliteit van de beeldbank te waarborgen. Zo moet je bij aanmelding een kleine quiz volgen waarbij je vragen krijgt over algemene zaken waaraan een goede foto moet voldoen. Denk hierbij aan vragen omtrent kwaliteit en de werkwijze van iStockphoto. Na de korte quiz zal er gevraagd worden om 3 foto's, video's, geluidsopnames of vectors up te loaden. Deze worden gekeurd door iStockphoto op hun kwaliteit. Het duurt ongeveer een week voordat je de uitslag krijgt. Bij goedkeuring kan je beginnen met het uploaden van je foto's (let op: deze worden ook altijd gekeurd en het duurt een week voordat ze live staan). Het maximum aantal up te loaden foto's per keer was altijd 15 per keer, echter is dit sinds maart 2013 aangepast naar 999 foto's per keer.

Wat verdien je met het verkopen van foto's via iStockphoto

Als fotograaf krijg je van iStockphoto een deel van de opbrengst van jouw verkochte foto's. Dit is een percentage van de opbrengst van een foto. Kijk op de website van iStockphoto voor een overzicht van deze percentages. Al je opbrengsten worden ondergebracht op je persoonlijke istock saldo. Deze kan je bij een bedrag van minimaal $100 uitlaten keren naar een Paypal account of om laten zetten naar credits waarna je er foto's van kan kopen.
Wil je meer verdienen? Ga dan exclusief. Dit houdt in dat jij je foto's bij geen enkele andere stocksite onderbrengt. Hiervoor beloont iStockphoto je en krijg je een hoger percentage van de opbrengst (zie het eerder genoemde schema van iStockphoto).

Handige tools

iStockphoto heeft een aantal handige plugins die je helpen bij het verkopen van foto's. Zo is er een programma genaamd Deepmeta waarmee je eenvoudig jouw werk op istock kan beheren, bewerken en uploaden. Ook is er een speciale plugin voor Apeture en iPhoto. Hiermee kan je de door jou bewerkte foto's binnen notime uploaden naar iStockphoto.

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande iStockphoto, als je verder vragen of opmerkingen hebt kun je altijd even een berichtje hieronder plaatsen. Wil je je aanmelden? Check onderstaande banners. Tenslotte wens ik je veel succes met het verkopen van jouw foto's op iStockphoto!

Gratis aanmelden bij iStockphoto

istockphoto kortingscodeWil je meer over iStockphoto weten of jezelf gratis aanmelden als fotograaf of klant? Klik dan op de banner hier links. Wil jij je aanmelden als koper? Gebruik dan de code NEWANNUAL15 en ontvang 15% korting!Meer over stockfotografie

Wil je meer weten over stockfotografie of een bepaald stockbureau? Lees dan onderstaande artikelen waarin ik meer uitleg geef.

stockfotografieAlles over stockfotografie


shutterstockShutterstock


dreamstimeDreamstime


google logo klein 2Vind jouw foto's terug

Websites om je foto's te verkopen

camera kopenWil jij je foto's online gaan verkopen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande stockbureau's. Deze bureau's maken het mogelijk dat je (inter)nationaal je foto's kan verkopen.

iStockphoto
Shutterstock
Fotolia
Dreamstime
Pond5
Deposit Photos
123rf
Can Stock Photo
Nationale Beeldbank

11 reacties “iStockphoto

 1. Beste Thijs,

  voor de lol en ik eens gaan kijken bij het door u genoemde foto stockbureau “istockphoto” maar alles weerhoudt mij om mijn foto’s aan te melden gezien de kwaliteit van de foto’s die er opstaan,ik ben me rot geschrokken,de in mijn ogen gewone kiekjes van alledag doen mij huiveren ik vraag me dan ook af waarop ze selecteren de meeste foto’s die op stocksites staan hebben weinig met fotografie te maken en zijn mijn inziens meer beeldvulling dan verkoopbare foto’s.

  In mijn jonge jaren werden stockfoto’s goed betaald en dan bedoel ik dus honderden guldens per foto nu moet je blij zijn dat je een paar kwartjes of een paar euro krijgt voor een fotootje het is de vraag of je dit je tijd wel waard is??

  Ooit heb ik mijn foto’s als fotojournalist bij de in mijn ogen vreselijk arrogante nationale beeldbank hebben staan dit was in de begintijd van dit stock bureau maar na dat ze de foto die verkocht was nooit hebben betaald heb ik mijn deelname beëindigd en de foto’s er afgehaald .

  Het kan een leuke hobby zijn voor amateurfotografen maar niet voor iemand die er echt iets mee wil verdienen al vraag ik me af of dit nog wel mogelijk is in de fotografie nu zelf het ANP thans omgedoopt tot Amateur Nederlands Persbureau omdat ze meer en meer plaatjes verkopen van amateurfotografen met een telefooncamera,wat wel jammer is voor de echt serieuze amateurfotograaf of semi beroeps fotografen

  1. Hi Marius,

   Bedankt voor je bericht!

   Het kan inderdaad zijn dat er veel amateur beelden op iStockphoto staan. Zij controleren alle de beelden, maar ik weet niet precies wanneer ze een foto goedkeuren of afkeuren. Als je de kwaliteit te laag vind, dan kan ik mij voorstellen dat je je bijzondere beelden er niet op zet. Daarnaast moet je het inderdaad doen met een paar kwartjes per foto (wel verkoop ik zelf heel veel foto’s, dus heel veel kwartjes 😉 ). Alles is een keuze, dus het iedereen kijkt er weer anders naar.

   Heb je verder al eens naar Getty (https://www.gettyimages.nl/)? Misschien is dit iets voor je.

   Groet

   Thijs

 2. Hoi,
  Ik heb al jaren een Istock account maar doe er niets meer mee. Nu zie ik dat de website helemaal veranderd is. Ik kan nergens mijn verdiensten terugvinden. Hiervoor kon je gewoon het aantal downloads per foto zien etc.

 3. Wie kan mij helpen.?
  Ik wil een paar foto’s kopeneenmalig voor mijn website. Kan iemand mij helpen want alles staat in het Engels en ik wil niet aan een abonnement vast zitten iedere maand

 4. Hi Thijs,
  Ik heb me aangemeld bij Istock, ik ben binnen en wil nu fot’s gaan uploaden. Echter kan ik er maar 1 per keer uplaoden en is het niet zoals bij Shutterstock dat je er een hoop tegelijk kan uploaden en benoemen. Klopt dat? heb jij er ervaring mee en misschien tips voor mij?
  Groet!

 5. Hey!

  Interessante post! Ik heb er al veel over zitten lezen en hier wordt het lekker uitgebreid behandeld!
  Bedankt voor de nieuwe frisse kijk op Stockfotografie!
  Succes met de Biz!

  Gr

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)