DJI Air 3 review

Door: Thijs Schouten
Waardering: 94/100 punten


De DJI Air 3 drone, DJI nieuwste drone met twee camera's!

In juli 2023 lanceerde DJI haar nieuwste drone, de DJI Air 3. De DJI Air 3 is een drone welke voornamelijk gericht is op filmmakers. Dankzij de twee ingebouwde lenzen (een 24mm en een 70mm) heb je ontzettend veel mogelijkheden om video's in 4K vast te leggen. Daarnaast weegt de drone slechts 720 gram waardoor je hem ontzettend eenvoudig mee kan nemen. Uiteraard is het ook mogelijk om te filmen met de DJI Air 3. Zo schiet de drone beelden tot maar liefst 48 megapixel en zelfs in RAW! In dit artikel lees je alles over de DJI Air 3.

Waar te koop?DJI in het kort

DJI is één van de meest bekende en gerespecteerde merken in de drone-industrie. Het van oorsprong Chinese bedrijf bestaat sinds 2006 en richt zich voornamelijk op het produceren van drones. De meest bekende modellen zijn de DJI Inspire drones, de DJI Mavic drones en DJI Mini drones. Deze drones zijn ontzettend eenvoudig in gebruik en leveren hoogwaardige beelden. Om deze reden worden DJI drones op veel plekken ingezet. Denk hierbij aan het maken van televisie opnames (zoals Expeditie Robinson) maar ook voor het opnemen van luchtshots voor Hollywood films. Naast foto- en video-drones maakt DJI ook specifieke drones voor de agrarische en professionele markt. Denk hierbij aan drones die ingezet worden om de ontwikkeling van landbouwproducten in de gaten te houden of voor inspectie van gebouwen en fabrieken. Verder maakt DJI ook gimballs en microfoons die gebruikt kunnen worden voor het maken van video-opnamen, maar ze staan toch wel het meest bekend om de drones. De DJI Air 3o, waar deze review over gaat, is een zeer populaire drone voor filmmakers.

Wat voor drone is de DJI Air 3?

De DJI Air 3 drone is een compacte drone met twee camera's en twee 1/1.3-inch CMOS sensoren. Dankzij de 24mm f/1.7 groothoeklens kan je met gemak wijdse landschappen vastleggen, zelfs in situaties met weinig licht. Ben je op zoek naar meer diepte en afstand in je beelden? Schakel dan middels één druk op de knop over naar de 70mm f/2.8 lens. Deze lens heeft een medium-tele bereik waardoor je veel meer diepte in je beeld kan brengen. Daarnaast is het ook mogelijk om verticale beelden te filmen in 2.7k. Ideaal voor het delen van beelden op social media! Fotograferen kan in RAW met maar liefst 48 megapixels. Filmen kan de DJI Air 3 in 4K met maar liefst 100fps! Ideaal voor slowmotion beelden! Daarnaast heb je ook de beschikking over twee beeldprofielen. De 10-bits D-Log M-kleurmodi zorgt voor meer details in je beeld en de 10-bits HLG-kleurmodi geeft je wat meer dynamisch bereik waardoor je meer uit je beeld in de nabewerking kan halen. Verder zit de DJI Air 3 tjokvol technieken zoals Advanced Pilot Assistance System (APAS 5.0) waardoor de drone zelf obstakels zal vermijden. Ook beschik je over Mastershots voor het maken van bijzondere video’s en een panorama stand voor het vastleggen van panorama foto’s. En doordat de drone slechts 720 gram weegt neem je hem eenvoudig mee op reis. Let er alleen wel op dat je voor het vliegen van deze drone een vliegbewijs en vaardigheidsbewijs nodig hebt.


De DJI Air 3 in vlucht

Plus en minpunten van de DJI Air 3 drone
Twee ingebouwde camera’s (24mm en 70mm)
Maximale snelheid van 75.5 km per uur
Batterijduur: 46 minuten
Maximaal bereik: 20 kilometer
Twee beeldprofielen (10-bits D-Log M- & 10-bits HLG-kleurmodi)
Advanced Pilot Assistance System (de drone zal zelf obstakels vermijden)
Weegt slechts 720 gram waardoor je hem eenvoudig mee kan nemen.
Geen intern geheugen, vergeet geen Micro-SD kaart bij de drone te kopen
Je hebt een vliegbewijs + vaardigheidsbewijs nodig

Awards gewonnen door de DJI Air 3:

Aangezien de DJI Air 3 pas net uitgebracht is heeft deze nog geen awards gewonnen.

Filmen met de DJI Air 3

Waar de DJI Air 3 echt in uitblinkt is zijn video-mogelijkheden. Zo heb je de mogelijkheid tot 4K te filmen in verschillende frame-rates. Uiteraard is er een standaard 25p mogelijkheid, maar kan je deze ook opschroeven naar 60p en zelfs naar 100p. Hierdoor kan je slowmotion beelden vastleggen, ideaal voor jouw B-roll! Maar wat de DJI Air echt uniek maakt zijn de twee lenzen die in de camera zitten. Zo beschik je over een 24mm groothoeklens waarmee je wijdse landschappen kan vastleggen. Wil je echter iets meer inzoomen? Dan kan je met een druk op de knop overschakelen naar de 70mm waardoor je het onderwerp iets dichterbij kan halen (dit is een zoom van zo'n 3x). Naast het dichterbij halen van je onderwerp kan je deze mediumtelelens ook perfect gebruiken voor het vastleggen van scènes. Zo comprimeert de 70mm lens de scherptediepte ten opzichte van je onderwerp waardoor je veel meer diepte en gevoel in je beelden krijgt. Het effect is echt ontzettend mooi om te zien. Onderstaand een shot vanuit DJI wat het verschil goed laat zien. Verderop in deze review heb ik de volledige DJI video-review geplaatst zodat je ook deze beelden kan bekijken.

Details 24mm groothoeklens
24mm groothoeklens
Diafragma van f/1.7
1/1.3 inch 48 megapixel CMOS sensor
Mogelijkheid om RAW beelden te schieten
Video: 4K in 100fps
Video: 4K in 60 fps
Twee beeldprofielen (10-bits D-Log M- & 10-bits HLG-kleurmodi)
Geen variabel diafragma

Details 70mm telelens
70mm telelens
Vast diafragma van f/2.8
1/1.3 inch 48 megapixel CMOS sensor
Mogelijkheid om RAW beelden te schieten
Video: 4K in 100fps
Video: 4K in 60 fps
Twee beeldprofielen (10-bits D-Log M- & 10-bits HLG-kleurmodi)
Geen variabel diafragma

Verticaal opnames maken

Naast het filmen in de landschap-stand kan je met de DJI Air 3 ook verticale opnames maken. Dit is vooral handig als je beelden voor social media (zoals Instagram of TikTok) schiet. Deze verticale beelden maakt de DJI Air 3 niet door de Gimball te draaien, zoals bij de DJI mini 3 Pro, maar door een crop van het beeld te maken (zie video). Het beeld wordt in dit geval terug gebracht van 4K naar 2.7K om zo een verticaal beeld te creëren. 2.7K klink misschien wat minder dan 4K, echter heb je voor smartphones hier meer dan genoeg aan. Daarnaast zal de Air 3 automatisch de beelden optimaliseren voor smartphones waardoor het beeld er echt vanaf spat. Daarnaast is het mogelijk om zowel in de 24mm stand, als de 70mm stand verticale beelden te schieten.

Slimme functies van de DJI Air 3

Naast de goede camera's is de DJI Air 3 uitgerust met allerlei slimme functies. Hierdoor kan je nog meer uit jouw drone halen! Zo beschik je over Mastershots, Quickshots, FocusTrack en Hyperlapse functies. Met de Focustrack functie zal de camera automatisch het onderwerp in beeld blijven houden, zelfs als het beweegt. Ren jij bijvoorbeeld door het bos? Dan zal de camera jou scherp in beeld houden. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat de drone tegen een boom aan vliegt. Dankzij de APAS 5 techniek zal de drone namelijk obstakels automatisch ontwijken.

Met de Mastershots functionaliteit kan je een onderwerp selecteren waarna de drone automatisch mooie beelden van het onderwerp maakt. Zo zal de drone naar het onderwerp toevliegen met verschillende bewegingen, zonder het onderwerp uit het oog te verliezen. En ben je fan van Hyperlapse beelden? Ook dit kan eenvoudig met een druk op de knop. Zo kan de drone automatisch een Hyperlapse video maken van een landschap of onderwerp. Uiteraard ben je wel gelimiteerd aan de maximale vliegtijd van 46 minuten, maar dat is meer dan genoeg voor een gave Hyperlapse!

Automatisch obstakels ontwijken

Als je met een drone aan het vliegen bent moet je veel zaken in de gaten houden. Zo moet je goed kijken waar de drone vliegt (hou hem in het oog), maar ben je ondertussen ook druk bezig met het schieten van de juiste beelden. In het verleden kwam het helaas wel eens voor dat je als drone piloot zo druk was, dat je per ongeluk toch iets te dicht in de buurt van een boom of ander obstakel kwam. Het gevolg, een drone crash. Gelukkig heeft DJI hier iets op gevonden, namelijk APAS 5.0 (Advanced Pilot Assistance Systems). Dit is een systeem dat automatisch onderwerpen detecteert aan de voorkant, onderkant en bovenkant van de drone. En kom je te dicht in de buurt van een obstakel? Dan zal de drone deze automatisch ontwijken. Ideaal! Hierdoor kan jij je namelijk richten op het vliegen en maken van beelden, en zorgt de drone ervoor dat je niet crashed. Daarnaast geeft je dit ook de mogelijkheid om te filmen in bijvoorbeeld het bos! Zo zal de drone het onderwerp dankzij FocusTrack scherp in beeld houden, terwijl APAS 5.0 ervoor zorgt dat er geen bomen worden geraakt.


FocusTrack en Advanced Pilot Assistance Systems uitgelegd in een korte video van DJI

Specificaties van de DJI Air 3 drone

Meer details en specificaties over de DJI Air 3 vind je hieronder.

Eigenschap
Introductiejaar 2023
Merk DJI
Model Air 3
Sensor 2x 1/1.3 inch CMOS-sensor
Resolutie sensor 48 megapixel
Aantal millimeters lens 24mm en 70mm
Diafragma f/1.7 en f/2.8
Maximale foto resolutie 8064 x 6048 pixels
Maximale video resolutie 4K (3840 x 2160 pixels)
Maximale ISO waarden 6.400
Camerastanden Landschap, portret (in crop)
Vliegtijd op één acculading 46 minuten
Maximale vlieg afstand 32 kilometer (afhankelijk van weer en accu)
Maximale vlieg hoogte 6 kilometer (let op, regelgeving staat dit niet toe!)
Maximale vlieg snelheid 21 m/s (75,5 km/u, afhankelijk van het weer)
Accu DJI Air 3 Intelligent Flight Battery
Gewicht (incl accu en geheugenkaart ) 720 gram
Afmetingen ingeklapt (LxBxH) 207 x 100 x 91,1 mm
Afmetingen uitgeklapt (LxBxH) 258,8 x 326 x 105,8 mm
RDW registratie nodig Ja
Vliegbewijs nodig Ja
Vaardigheidsbewijs nodig Ja
Meer informatie Bekijk de DJI Air 3

DJI Air 3: verschillende controllers

De DJI Air 3 is leverbaar in verschillende kits. Zo kan je al een losse drone aanschaffen vanaf €1.099, ideaal als je zelf al een DJI controller hebt. Heb je nog geen controller? Dan kan je kijken naar de kit met de RC-N2 controller of de kit met de RC-2 Smart controller. Het grote verschil tussen deze controllers zit in het scherm. Zo beschikt de RC-2 over een ingebouwd scherm waarop jij je beelden kan zien (zie onderstaande afbeelding). Wil je wat minder uitgeven? Dan is de kit met de RC-N2 een goede optie. Deze heeft namelijk geen scherm, maar geeft je de mogelijkheid om jouw eigen smartphone aan te sluiten waarna je deze als scherm zal gebruiken.

Verschillende DJI Air 3 kits

Productvideo vanuit DJI over de DJI Air 3

In onderstaande video vanuit DJI kan je ontzettend goed zien wat je allemaal met de drone kan doen.

Tip: lees de regelgeving even goed door

Als laatste wil ik het toch nog even over de regelgeving hebben. Waar je tot een paar jaar geleden met iedere drone (vrijwel) overal kon vliegen is dit anno 2023 niet meer mogelijk. Vanwege veiligheid is de regelgeving aangescherpt en het is goed om hier even op te letten. In het kort komt het erop neer dat jij je als drone-piloot moet registeren. En heb je een drone die meer dan 250 gram weegt, zoals de DJI Air 3? Dan moet je ook een licentie behalen zodat je goed weet wat je doet. Net zo iets als het halen van een scooter rijbewijs. Wil je meer weten over de regelgeving? Lees dan dit uitgebreide artikel over de laatste regelgeving.

Extra tip: ga je op reis en wil je een drone meenemen? Check dat goed bij de je luchtvaartmaatschappij of de drone in de handbagage of in je koffer moet. Zo vloog ik naar Nieuw-Zeeland en moest de drone in de koffer en de accu's in de handbagage. En omdat de accu's gevoelig zijn heb ik deze speciaal vervoerd in een zogenaamde ‘Lipo Bag‘. Hierdoor hebben ze minder last van statische elektriciteit.

Eindoordeel DJI Air 3

Ben jij op zoek naar een hoogwaardige drone om mee te filmen en te fotograferen? Dan is de DJI Air 3 dé drone voor jou. Dankzij het relatief lage gewicht van 720 gram neem je deze drone makkelijk mee op reis. Daarnaast geven de twee camera's je flexibiliteit op het gebied van zowel fotografie als het maken van video's. Filmen kan ik 4K tot maar liefst 100 fps en je hebt de beschikking over twee verschillende kleurprofielen. Daarnaast is de DJI Air 3 ontzettend eenvoudig te bedienen waardoor de drone ook geschikt is voor mensen die hun eerste drone kopen. Let er alleen wel even op dat je voor deze drone een licentie nodig hebt. Deze kan je eenvoudig en snel halen op bijvoorbeeld EUdronebewijs.nl.

DJI Air 3 prijs

De DJI Air 3 kost op moment van schrijven €1.099 (losse drone). Actuele prijzen van de DJI Air 3 vind je in onderstaand overzicht.

DJI Air 3 prijs geschiedenis

In onderstaand overzicht laat ik zien wat de prijshistorie van de DJI Air 3 is. Dit overzicht kijkt 180 dagen terug en wordt iedere dag ge-update, maar omdat deze review nog niet zo lang live staat kan het zijn dat er nog niet genoeg data is om 180 dagen terug te kijken. Wil jij graag een melding ontvangen wanneer de camera in prijs is gezakt? Schrijf je dan gratis in voor updates. Ik zal je dan enkel mailen wanneer de prijs is aangepast bij één van de webwinkels.

Prijs geschiedenis van DJI Air 3 drone

Statistieken

Huidige prijs €1.039,00 14-07-2024
Hoogste prijs €1.039,00 28-02-2024
Laagste prijs €879,00 11-06-2024
Sinds 28-02-2024

Laatste prijsaanpassing

€1.039,00 14-07-2024
€879,00 11-06-2024
€1.039,00 28-02-2024
Meld je aan voor prijsdaling:
Zet een melding aan voor DJI Air 3 drone - €1.039,00

DJI Air 3 kopen?

Wil jij graag de DJI Air 3 kopen? Neem dan een kijkje bij één van onderstaande winkels:

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

0 0 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

0 Berichten
Feedback
Bekijk alle berichten