Systeemcamera of spiegelreflexcamera kopen?


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023

Systeemcamera vs spiegelreflexcamera

Ben jij op zoek naar een nieuwe camera maar twijfel je tussen een systeemcamera of een spiegelreflexcamera? Dan kan dit artikel je helpen! In dit artikel lees je namelijk de verschillen tussen systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Daarnaast leg ik de voor- en nadelen van beide soorten uit en geef ik extra tips die je kunnen helpen in jouw zoektocht. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan een berichtje achter en ik kom persoonlijk op je vraag terug.


Links een Canon spiegelreflexcamera en rechts een Canon systeemcamera ter illustratie

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?
2. Wat zijn de voor en nadelen van een spiegelreflexcamera?
3. Wat zijn de voor en nadelen van een systeemcamera?
4. 7 tips die je helpen in jouw zoektocht
    4.1 Het formaat van de camera
    4.2 De beeldkwaliteit van de camera
    4.3 De snelheid van de camera
    4.4 De autofocus van de camera
    4.5 De viewfinder van de camera
    4.6 De verschillende lenzen voor de camera
    4.7 De toekomst van camera’s
5. Veel gestelde vragen
6. Afsluiting

1. Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?

Het grootste verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera zit in de manier waarop je naar het onderwerp kijkt. Spiegelreflexcamera’s zijn al jaren op de markt verkrijgbaar en maken altijd gebruik van spiegels. Deze spiegels zorgen ervoor dat jij je onderwerp kan zien als je door de zoeker kijkt en maak je een foto? Dan klapt de spiegel omhoog en valt het licht op de sensor waarna de camera deze omzet in een foto. Bij een systeemcamera werkt het anders. Zo is bij systeemcamera’s de spiegel uit de camera gehaald. Het licht valt direct op de sensor van de camera waardoor je ontzettend snel een foto kan maken. De vertraging van de spiegel die omhoog geklapt moet worden is er immers uitgehaald. Hierdoor kunnen systeemcamera's meer beelden per seconde vastleggen dan spiegelreflexcamera's. Om je onderwerp goed te kunnen kaderen kijk je bij een systeemcamera altijd op een digitaal scherm. Deze zit aan de achterkant van de camera maar ook binnen in de zoeker van de camera (dit is een klein scherm). Onderstaand een afbeelding wat het verschil duidelijk uitlegt.

Systeemcamera of spiegelreflexcamera: welke past bij jou?

Onderstaand heb ik de verschillen tussen spiegelreflexcamera's en systeemcamera's voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

Kenmerken van de spiegelreflexcamera:

  • Je kan lenzen wisselen
  • Je kijkt via een spiegel door de lens naar je onderwerp
  • Je kan tot 15 beelden per seconde vastleggen (afhankelijk van het model camera)
  • Je kan veel foto’s maken op 1 acculading
  • Worden steeds minder door ontwikkeld door de komst van de systeemcamera

Bekijk de beste spiegelreflexcamera’s van 2024

Bekijk de beste spiegelreflexcamera’s voor beginners van 2024

Kenmerken van de systeemcamera:

  • Je kan lenzen wisselen
  • Je ziet je onderwerp op het scherm aan de achterkant of op een klein schermpje door de zoeker
  • Je kan tot 30 beelden per seconde vastleggen (afhankelijk van het model camera)
  • Je kan wat minder foto’s maken op 1 acculading
  • Is het systeem voor de toekomst

Bekijk de beste systeemcamera’s van 2024

Bekijk de beste systeemcamera’s voor beginners van 2024

2. Wat zijn de voor en nadelen van een spiegelreflexcamera?

Spiegelreflexcamera’s zijn al jaren op de markt. Zo stamt de eerste spiegelreflexcamera met filmpjes uit 1936 en kwam Minolta in 1995 als eerste met een digitale spiegelreflexcamera. Inmiddels zijn digitale spiegelreflexcamera’s flink doorontwikkeld en daardoor ontzettend betrouwbaar geworden. Ook zijn er veel lenzen voor beschikbaar waardoor je voor iedere tak van sport, zoals macro fotografie of portretfotografie, de juiste lens kan vinden. Het grootste voordeel van de spiegelreflexcamera is dat je zonder vertraging naar je onderwerp kijkt. Je kijkt immers direct door de lens zonder enige digitale tussenkomst. Dit heeft echter ook een nadeel en dat is dat spiegelreflexcamera’s minder foto’s per seconde kunnen schieten. Er zit immers een spiegel in de camera die omhoog en omlaag moet klappen. Daarnaast zijn spiegelreflexcamera’s over het algemeen wat groter en zwaarder dan systeemcamera’s. Als laatste is het goed om te weten dat veel camera fabrikanten hebben aangegeven te stoppen met de doorontwikkeling van spiegelreflexcamera’s. Zij zullen zich enkel te richten op de doorontwikkeling van systeemcamera’s waardoor er over een tijd mogelijk geen spiegelreflexcamera’s meer (nieuw) te koop zijn.

Wat zijn de voor en nadelen van een spiegelreflexcamera?

✓ Je kijkt zonder vertraging naar je onderwerp
✓ Accu’s gaan lang mee omdat enkel stroom gebruikt bij het maken van de foto
✓ Er zijn ontzettend veel lenzen voor beschikbaar (spiegelreflexcamera’s worden immers al jaren gemaakt)
✓ Er komt minder snel stof op de sensor
✓ Super stabiel en zeer betrouwbaar
✗ Over het algemeen wat groter en zwaarder
✗ Het aantal beelden per seconde is gelimiteerd
✗ Wat gevoeliger voor slijtage
✗ Worden steeds minder door ontwikkeld door de komst van de systeemcamera

Bekijk de beste spiegelreflexcamera’s van 2024

Populaire spiegelreflexcamera's van dit moment:

3. Wat zijn de voor en nadelen van een systeemcamera?

Systeemcamera’s zijn inmiddels ook al flink wat jaren te koop, maar hebben niet zo’n lange geschiedenis als de spiegelreflexcamera. Zo kwam de eerste systeemcamera in 2004 op de markt en kreeg het in 2008 echt een vlucht met de komst van de kleine Olympus systeemcamera’s. Anno 2024 is de systeemcamera flink doorontwikkeld door alle camerafabrikanten. Waar je voorheen een systeemcamera kocht voor het compacte formaat, koop je tegenwoorden een systeemcamera om meerdere redenen. Zo is de autofocus van een systeemcamera een stuk beter geworden dan die van de spiegelreflexcamera. Zo beschikken systeemcamera’s over automatische oogherkenning en kan je (door het ontbreken van de spiegel) veel meer foto’s per seconde maken. Hierdoor heb je een grotere kans dat de juiste foto erbij zit! Dit is dan ook meteen een reden waarom veel fotografen op dit moment van een spiegelreflexcamera overstappen naar een systeemcamera. Er zijn echter ook een paar nadelen van dit type camera. Zo verbruikt een systeemcamera meer stroom waardoor je minder foto’s maakt op één acculading. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door simpelweg meer accu’s mee te nemen naar je shoot. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat veel camera fabrikanten hebben aangegeven zich enkel te richten op de doorontwikkeling van systeemcamera’s. Oftewel, de spiegelreflexcamera zal er langzamerhand uitgaan. Wat alle voor- en nadelen van de systeemcamera is heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de voor en nadelen van een systeemcamera?

✓ Je kan met meer beelden per seconde fotograferen dan bij een spiegelreflexcamera
✓ Maakt gebruik van de nieuwste autofocus technieken, zoals automatische oogherkenning
✓ Zijn over het algemeen lichter en compacter
✓ Hebben minder last van slijtende onderdelen
✓ Is het systeem voor de toekomst
✗ Accu’s gaan minder lang mee
✗ Er kan sneller stof op de sensor komen
✗ Bij zeer intensief gebruik, zoals uren filmen, kunnen sommige systeemcamera’s warm worden

Bekijk de beste systeemcamera’s van 2024

Populaire systeemcamera's van dit moment:

4. 7 tips die je helpen in jouw zoektocht

Om je verder te helpen in het maken van de juiste keuze heb ik hieronder nog een aantal tips die je mee kan nemen in je zoektocht naar de juiste camera.

4.1 Het formaat van de camera

Een belangrijk aspect in het kiezen van de juiste camera is het formaat. Vind je het niet erg om een wat grotere camera mee te slepen? Dan kan je heel goed kijken naar een spiegelreflexcamera. Deze liggen immers lekker in de hand en er zijn veel lenzen voor beschikbaar. Wil je graag een wat compactere camera? Dan is de systeemcamera weer een betere keuze. Deze zijn er in kleine en middelgrote formaten en wegen over het algemeen een stuk minder dan spiegelreflexcamera’s. En qua ergonomie zijn systeemcamera inmiddels een stuk beter geworden. Zo zijn er diverse systeemcamera’s met een goede grip welke vergelijkbaar zijn met die van spiegelreflexcamera’s.

Het formaat van een spiegelreflexcamera en een systeemcamera:

Spiegelreflexcamera Systeemcamera
Middelgroot / Groot Klein / Middelgroot


Het verschil in formaat tussen een Nikon D850 spiegelreflexcamera en een Nikon Z7 II systeemcamera (bron: camerasize.com)

4.2 De beeldkwaliteit van de camera

Één van de belangrijkste kenmerken van een goede camera is de beeldkwaliteit. Je wilt immers een goede foto vastleggen om bijvoorbeeld af te drukken. Wat veel mensen denken is dat een spiegelreflexcamera een hogere beeldkwaliteit heeft dan een systeemcamera. Dit is echter niet juist! De beeldkwaliteit van de foto wordt namelijk bepaald door de sensor die in de camera zit. Spiegelreflexcamera’s maken gebruik van middelgrote APS-C sensoren en grote Full-Frame sensoren, maar deze sensoren zijn ook terug te vinden in systeemcamera’s. Er zijn echter ook een aantal systeemcamera’s met kleinere Micro Four Thirds sensoren. Hierdoor zijn deze camera’s lekker compact, maar qua beeldkwaliteit lever je dan wel iets in. Vooral met weinig licht zal je het verschil tussen een kleine en middelgrote / grote sensor merken (meer ruis / korrels in je foto). Mijn advies, kijk afhankelijk van je budget naar een spiegelreflexcamera of systeemcamera met een middelgrote tot grote sensor.

Het sensoren in spiegelreflexcamera’s en een systeemcamera’s:

Spiegelreflexcamera Systeemcamera
Middelgroot (APS-C) & Groot (Full-Frame) Klein (Micro Four Thirds), Middelgroot (APS-C) & Groot (Full-Frame)

4.3 De snelheid van de camera

Ben je op zoek naar een hele snelle camera? Omdat je bijvoorbeeld sport of natuur wilt vastleggen? Dan is de systeemcamera op dit moment de betere keuze. Doordat er geen spiegel meer in een systeemcamera zit kan de camera veel meer beelden per seconde vastleggen. Hierdoor kan je, afhankelijk van de camera, tot wel 30 beelden (of soms meer!) per seconde schieten. Hoef je niet per se de snelste camera te hebben? Omdat je bijvoorbeeld een camera zoekt om mee te nemen op vakantie of om je gezin mee vast te leggen? Dan kan je ook prima voor een spiegelreflexcamera gaan.

De snelheid van een spiegelreflexcamera en een systeemcamera:

Spiegelreflexcamera Systeemcamera
Langzaam tot redelijk snel Redelijk snel tot zeer snel

4.4 De autofocus van de camera

Naast snelheid is autofocus ontzettend belangrijk. Je wilt immers dat je onderwerp scherp op de foto komt te staan. Op het gebied van autofocus zitten spiegelreflexcamera’s en systeemcamera dicht bij elkaar. Wel moet ik zeggen dat de systeemcamera het nu gaat winnen van de spiegelreflexcamera. Deze camera’s beschikken namelijk over nieuwere autofocus-technieken, zoals onderwerp detectie (bijvoorbeeld oogherkenning), waardoor je focuspunt meteen op de juiste plek ligt. Dit zorgt ervoor dat jij als fotograaf je kan richten op het kaderen van je onderwerp, de camera doet de rest. Goed om te weten, er zijn ook een aantal spiegelreflexcamera met deze techniek, echter zijn dit professionele camera’s die qua prijs in de buurt komen van professionele systeemcamera’s.

De autofocus van een spiegelreflexcamera en een systeemcamera:

Spiegelreflexcamera Systeemcamera
Langzaam tot zeer snel Redelijk snel tot zeer snel
Over het algemeen geen automatische onderwerp detectie* Over het algemeen wel automatische onderwerp detectie*

* verschilt uiteraard per model camera.

4.5 De viewfinder van de camera

Een groot verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera is hoe je naar je onderwerp kijkt. Bij een spiegelreflexcamera kijk je via een spiegel door de lens naar het onderwerp. Bij een systeemcamera kijk je altijd op een digitaal scherm. Dit scherm zit achterop de camera of in de (digitale) viewfinder. Let wel, niet iedere camera heeft een zogenaamde digitale viewfinder. Veel fotografen zijn gewend om door de lens te kijken en moeten daardoor vaak wennen aan de digitale viewfinder van een systeemcamera. Deze kan namelijk iets meer vertraging hebben, al valt dat met systeemcamera anno 2024 erg mee. Persoonlijk vind ik de digitale viewfinder ook veel voordelen hebben. Zo heb je geen last van blackouts (dit is het moment dat de spiegel van een spiegelreflexcamera omhoog klapt en je een zwart beeld hebt). Daarnaast zie je meteen het eindresultaat in je viewfinder (kan je ook uitzetten als je dat niet fijn vindt) én het maakt de camera iets compacter en lichter.

De viewfinder van een spiegelreflexcamera en een systeemcamera:

Spiegelreflexcamera Systeemcamera
Altijd aanwezig, optische viewfinder (OVF) Niet altijd aanwezig, indien aanwezig betreft het altijd een digitale viewfinder (EVF)


Een digitale viewfinder in een Canon systeemcamera


Een viewfinder in een Canon spiegelreflexcamera

4.6 De verschillende lenzen voor de camera

Bij zowel een spiegelreflexcamera als een systeemcamera kan je lenzen wisselen. Let er alleen wel op dat deze lenze qua aansluiting (zogenaamde lensmount) verschillen. Je kan dus niet zomaar een lens van een spiegelreflexcamera op een systeemcamera zetten. Gelukkig zijn er wel mount adapters waardoor je een lens van een spiegelreflexcamera op hetzelfde merk systeemcamera kan gebruiken. Qua hoeveelheid lenzen zijn er op moment van schrijven niet echt verschillen. Voor zowel spiegelreflexcamera’s als systeemcamera’s zijn ontzettend veel lenzen beschikbaar. Daarnaast heb je het voordeel bij de systeemcamera dat je middels een adapter ook lenzen van de spiegelreflexcamera kan gebruiken.

Kijken wij naar formaat van de lenzen? Dan kunnen wij over het algemeen zeggen dat lenzen voor systeemcamera iets kleiner en compacter zijn dan lenzen voor spiegelreflexcamera. Dit verschilt echter wel heel erg per lens. Zo heb ik zelf mijn Canon EF 24-70mm f/2.8 (voor Canon spiegelreflexcamera’s) ingeruild voor een Canon RF 24-70mm f/2.8 (voor Canon systeemcamera’s), maar merk hierin geen verschil in formaat en gewicht. Kijken wij echter naar de verschillende 70-200mm lenzen? Dan is er wel weer een flink verschil in maat en gewicht.

Bekijk alle lenzen voor systeemcamera’s

Bekijk alle lenzen voor spiegelreflexcamera's

4.7 De toekomst van camera’s

Kijken wij naar de toekomst van beide soorten camera’s dan is er een belangrijk verschil. Zo hebben zowel Canon als Nikon in 2022 aangegeven zich volledig te richten op de doorontwikkeling de systeemcamera. Sony, een merk dat zich al jaren richt op systeemcamera’s, deed dit al eerder in 2011. Door de aankondiging van Canon en Nikon komt het einde van de spiegelreflexcamera helaas echt in zicht. Uiteraard zijn deze camera’s op dit moment nog goed te koop, maar mijn verwachting is dat de systeemcamera binnen nu en vijf jaar de spiegelreflexcamera volledig heeft vervangen. Ben jij op zoek naar een nieuwe camera? Dan zou ik je adviseren om voor een systeemcamera kiezen en niet een een spiegelreflexcamera.

Bekijk de beste systeemcamera’s van 2024

Bekijk de beste systeemcamera’s voor beginners van 2024

5. Veel gestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Staat het antwoord dat je zoekt er niet bij? Laat dan onderaan de pagina een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Wat is beter, de spiegelreflexcamera of de systeemcamera?

Antwoord: Met beide soorten camera’s kan je goed foto’s maken. Het gaat er immers ook om hoe jij als fotograaf de camera bedient. Wel kan gezegd worden dat systeemcamera’s op dit moment betere technieken hebben waardoor je makkelijker een goede foto kan maken. Denk hierbij aan automatische onderwerp herkenning, zoals oogherkenning, waardoor de scherpte direct op de juiste plek zit.

Wanneer kies je voor een spiegelreflexcamera?

Antwoord: Mocht je al veel lenzen hebben voor een spiegelreflexcamera? Dan is een nieuwe spiegelreflexcamera een hele goede keuze. Daarnaast is een spiegelreflexcamera ook een goede keuze als je een iets beperkter budget hebt. Instap spiegelreflexcamera’s zijn namelijk goedkoper dan instap systeemcamera’s.

Wanneer kies je voor een systeemcamera?

Antwoord: Als je op zoek bent naar een compacte camera met de nieuwste techieken, dan is de systeemcamera de beste keuze. Daarnaast is deze camera ook op lange termijn de betere keuze omdat merken als Nikon, Canon en Sony zich volledig op dit type camera richten.

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?

Antwoord: Een systeemcamera heeft geen spiegel en geen penta prisma. Hierdoor is de systeemcamera over het algemeen kleiner en lichter qua gewicht. Een spiegelreflexcamera heeft wel een spiegel en penta prisma, waardoor de camera iets groter en zwaarder is.

Welke camera is geschikt voor het maken van video-opnamen?

Antwoord: Systeemcamera's zijn vaak iets beter voor video-opnamen omdat ze lichter zijn en over betere autofocus technieken beschikken. Hierdoor heb je meer controle over de focus en de beeldstabilisatie.

Wat is de prijsverschil tussen spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s?

Antwoord: Op het gebied van instapcamera’s zijn systeemcamera’s over het algemeen iets duurder. Kijken wij naar de professionele camera’s, dan zien wij geen verschil in prijzen.

Kan een lens van een systeemcamera op een spiegelreflexcamera?

Antwoord: Je kan niet zomaar een lens van een systeemcamera op een spiegelreflexcamera zetten en visa versa. Hiervoor heb je een speciale mount adapters nodig.

6. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent alle verschillen tussen systeemcamera's en spiegelreflexcamera's. Ik hoop dat dit je helpt in je zoektocht naar de ideale camera en dat je snel mooie foto's en video's weet te maken. Kom je er nog niet helemaal uit, of heb je twijfels? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik denk dan graag met je mee! Als laatste kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar mijn productreviews. Misschien staat jouw toekomstige camera hier tussen!

Camera winkels:

Wil je een systeemcamera of spiegelreflexcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
Bol.com
Coolblue
CameraNu
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Kamera-express.be

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.8 8 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

6 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Gerard Beersma
11 Maanden geleden

Hoi Thijs, dank voor je mooie artikel ‘syteemcamera of spiegelreflexcamera kopen’. Bij 4.6, tweede alinea vergelijk je een systeemcamera met een systeemcamera, wat natuurlijk niet je bedoeling is, dus dat zou ik aanpassen (er staan overigens ook veel fouten tegen het Nederlands in, misschien door te snel te typen en het stuk zonder goede controle te verzenden?).

Mag ik na deze positief bedoelde kritiek nog een vraag stellen? Voor mijn insectenfotografie gebruik ik op mijn Canon EOS 7d Mark II vooral 2 lenzen, nl. de 100mm macro 1:2.8 L IS USM en de zeer speciale MP-E 65mm. Hoe zeker is het dat ik beide lenzen goed kan gebruiken op een systeemcamera en dat bovendien de macro twin lite MT-26EX-RT voor het flitswerk kan blijven zorgen?

Ik heb de nieuwsbrief hieronder niet aangekruist omdat ik die al ontvang.

Hartelijke groet, Gerard

Gerard Beersma
Antwoord op  Thijs Schouten
11 Maanden geleden

Hartelijk dank Thijs! Jouw meedenken wordt zeer op prijs gesteld (en zal ongetwijfeld ook tot nieuwe Canon-aankopen leiden, wat toch ook een van de doelen zal zijn).
Groet, Gerard

katrijn
1 Jaar geleden

Beste,
Ik twijfel of ik een systeemcamera (canon eos M 50 Mark II) of een spiegelreflexcamera (Canon Eos 250d of Canon Eos 2000) zou aanschaffen.
Ik heb momenteel een spiegelreflexcamera EOS 500, maar deze is stuk. Voordeel is natuurlijk wel dat ik de objectieven bij deze camera nog wel kan gebruiken bij een nieuwe spiegelreflexcamera maar niet bij een systeemcamera. Ik zou de camera vooral gebruiken voor fotografie op reis, dus landschappen, dieren, mensen…