Laserprinter kopen? Beste laserprinter 2021


Laatste update: 12 november 2021

Introductie: waarom dit artikel over laserprinters?

Voordat ik productmanager camera's bij Coolblue werd, was ik enige tijd productmanager printers. In deze periode heb ik veel kennis opgedaan omtrent printers (waaronder laser printers). Omdat ik het leuk vind om mijn kennis er ervaring via deze site te delen heb ik dit artikel geschreven. Oftewel, wil je een laser printer kopen, maar kom je er niet helemaal uit? Dan kunnen onderstaande tips je verder helpen. Ook kan je gebruik maken van deze laserprinter keuzehulp of een kijkje nemen naar de beste printers van 2021. Kom je er alsnog niet uit? Laat dan een reactie onderaan achter en ik probeer dan met je mee te denken. 🙂

Laser printer of inkjet printer

Is een laserprinter goedkoper in het gebruik dan een inkjet printer? Nee, dat is een fabeltje. Veel inkjet printers kunnen laser printers nu goed bijbenen qua kosten per pagina. Toch zijn er goede redenen om een laserprinter te kopen.

laser printer kopen

Vooral veelgebruikers kiezen voor een laserprinter of all in one laserprinter. Hij print namelijk sneller, de toner kan niet uitdrogen noch verstoppen (inktcartridges hebben namelijk het probleem dat de inkt na verloop van tijd opdroogt, oftewel je kan niet meer printen) en je hoeft je toner minder vaak te vervangen dan een inktcartridge. Dit laatste komt omdat een toner een vijf keer zo grote capaciteit heeft als een inktcartridge.

Als je veel en regelmatig print is het dus verstandig om een laserprinter te kopen. Dit zie je ook terug in de afnemers van laser printers. Online winkels als Coolblue.nl of Bol.com verkopen een paar duizend laserprinters per jaar. Deze worden voornamelijk gekocht door consumenten en zakelijke gebruikers die tientallen tot duizenden prints per maand maken. Denk hierbij aan scholieren (werkstukken), studenten (artikelen) en bedrijven (stukken).

Er is wel een verschil in printkwaliteit tussen laser en inkjet. Als je veel foto's op fotopapier print, dan ben je beter af met een inkjet printer (lees hier mijn artikel over fotoprinters). Kleuren laserprinters worden echter steeds nauwkeuriger. In sommige gevallen zie je het verschil tussen een instap-inkjet en een laserprinter nauwelijks. Kleuren laserprinters kunnen alleen niet op foto papier afdrukken, enkel op normaal of speciaal laserpapier.

Laserprinter kopen? Neem dan de volgende zaken mee in je aankoop:

1. Single function printer of all-in-one laserprinter?

Wil je alleen printen of ga je voor een all-in-one printer die ook kan kopiëren, scannen en soms zelfs kan faxen. All in one laserprinters zijn vaak wel iets groter, maar daarvoor krijg je meer functionaliteiten terug.

2. Zwart-wit printer of kleuren laserprinter?

Is zwart-wit genoeg voor je of wil je ook in kleur printen? Een zwart-wit laserprinter koop je al vanaf 80 euro, een kleuren laser printer vanaf 115 euro. Bedenk hierbij wel goed wat je gaat printen. Tabellen of grafieken vergelijken in zwart en grijstinten is soms best lastig. Kleur geeft je meer overzicht en is vaak effectiever. Verder kun je met je kleurenlaserprinter direct hele werkstukken afdrukken met kleurenpagina's en al.

3. Let op toneraanbiedingen.

Met een volle toner kun je tussen de 1500 en 2200 prints maken. Veel laserprinters worden echter geleverd met zogenaamde starterkits, tonercassettes die maar halfvol zijn. Koop je printer daarom meteen met extra toner, dan zit je niet onverwacht zonder. Bij veel winkels die printers verkopen krijg je korting op toners als je ze tegelijk aanschaft met je laser printer. Kijk ook of er XL-toners beschikbaar zijn voor je model, deze gaan 2 tot 3 keer langer mee dan de standaardtoners. Een andere optie is het afsluiten van een maandelijks abonnement. Zo heeft HP Instant Ink in het leven geroepen zodat je altijd voldoende inkt in huis hebt. Voor een klein bedrag per maand (al vanaf €0,99) sturen zij jou automatisch toners op wanneer deze leeg dreigen te gaan (na aanmelding kunnen ze dit zien aan de hand van je HP printer).

4. Pas op met hergebruikte toners.

Ook voor laserprinters zijn hergebruikte toners in omloop. Deze lijken voordelig maar vallen in de praktijk vaak tegen. Een laser printer gebruikt namelijk een drum, een lichtgevoelige koker die het tonerpoeder op het papier drukt. Deze drum slijt langzaam en dient geregeld vervangen te worden. Vaak zit de drum verwerkt in de tonercassette en krijg je dus direct een nieuwe drum bij je verse toner. Hergebruikte toners bevatten echter een oude drum die grotere kans geeft op afdrukfouten.

5. Wel of geen wifi printer?

Voor maar een paar tientjes meer koop je tegenwoordig een laserprinter met een netwerkaansluiting (bedraad) of wifi. Hierdoor kun je je printer delen met je hele huishouden en ben je niet gebonden aan één computer. Een wifi printer plaats je ook makkelijk uit het zicht, bijvoorbeeld in een kast.

6. Opties voor veelgebruikers.

Als je veel print dan heb je veel plezier van een extra papierlade zodat je minder vaak papier hoeft bij te vullen. Denk ook aan een duplexmodule waarmee je dubbelzijdig kunt printen. Dit oogt professioneel en bespaart papier, kosten en het milieu.

7. Goedkoop is soms duurkoop.

Als je een laserprinter koopt is het verstandig om niet alleen naar de aanschafprijs van de printer te kijken, maar ook naar de kosten per print. In veel gevallen is bij een goedkope laserprinter de prijs per pagina namelijk hoger dan bij een wat duurdere laserprinter.

laserprinter kopen

Laserprinter vs LED printer

Naast laser printers zie je tegenwoordig ook LED printers op de markt verschijnen. Ik krijg vaak de vraag wat het verschil tussen een laserprinter en een led-printer is. Kijken we naar printkwaliteit dan zijn LED printers vergelijkbaar met laserprinters. Beide printer soorten maken gebruik van toners, maar het grote verschil zit hem in de afdrukmethode. Laserprinters gebruiken een laserstraal en bewegende spiegels en lenzen om een afdruk te maken. LED printers maken gebruik van vier losse units waarin in totaal 2.500 led lampjes zitten. Omdat een LED printer geen gebruik maakt van spiegels en laserstralen kunnen ze een stuk compacter gemaakt worden. Ze zijn dus kleiner dan laserprinters. Daarnaast heeft een LED printer een stuk minder bewegende onderdelen waardoor de kans dat iets kapot gaat kleiner is dan bij een laserprinter. Kijken we naar de kosten dan zijn LED printers iets duurder in aanschaf, hierdoor worden ze meer gebruikt zakelijk gebruikt dan prive. Hieronder heb ik een aantal linkjes geplaatst naar diverse webwinkels zodat je de verschillende modellen kan bekijken.

De best verkochte laserprinters bij Coolblue

De best verkochte laserprinters bij Bol.com

De best verkochte led-printers bij Coolblue

De best verkochte led-printers bij PrintAbout

De top 10 beste laserprinters van 2021

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste laserprinters van 2021 zien. Dit overzicht heb ik zelf samengesteld uit alle kennis & ervaring die ik heb, maar ook uit diverse reviews en ervaringen van andere websites. Onder het overzicht ga ik dieper in op de verschillende printer merken die er allemaal zijn.

Merk en model: Gebruik: Prijs: Meer informatie:
1. Brother HL-1110

Eenvoudige en snelle zwart wit printer zonder al teveel poespas. Met 20 pagina’s per minuut print is hij ideaal voor studenten of kleine bedrijven die op zoek zijn naar een goedkope printoplossing. Let wel, hij beschikt niet over wifi dus je moet hem met een kabel aansluiten.

€75-€100 » Bekijk de Brother HL-1110
2. HP LaserJet Pro M15w

Een compacte en goedkope basis zwart wit laserprinter. Dankzij wifi verstuur je eenvoudig (en draadloos) je printopdracht naar deze printer. Het is een ideale laserprinter voor het afdrukken van werkstukken en papers.

€100-€120 » Bekijk de HP LaserJet Pro M15w
3. Brother DCP-1610W

Een eenvoudige te installeren zwart wit laserprinter met een snelle opstarttijd en lage kosten per print. De printer print 20 pagina's per minuut print en een printje kost €0,051 per pagina (originele toner, kan goedkoper met alternatief merk). Verder heeft de printer wifi waardoor je vanaf ieder apparaat in huis een printje kan maken. Dit maakt de DCP-1610w een ideale eenvoudige zakelijk printer of printer voor een student.

€100-€150 » Bekijk de Brother DCP-1610W
4. HP Neverstop Laser MFP 1202nw

Een zeer compete all in one printer met zeer lage printkosten. Printen gaat in zwart wit en met de meegeleverde toner kan je direct 5.000 prints afdrukken. Is je toner leeg? Dan vervang je niet de toner, maar vul je hem aan met de Reload Toner Kit. Het resultaat, zeer lage printkosten van slechts €0,009 per print. Een ideale en voordelige keuze!

€250-€300 » Bekijk de HP Neverstop Laser MFP 1202nw
5. Canon i-SENSYS MF643Cdw

Een snelle veelzijdige all in one laserprinter voor de kleine ondernemer of gezin met kinderen. Print met 21 pagina's per minuut makkelijk vanaf je telefoon of tablet in kleur of zwart wit. Ook kan je dubbelzijdig afdrukken wat weer papier bespaart.

€250-€300 » Bekijk de Canon i-SENSYS MF643Cdw
6. HP LaserJet Pro MFP M428dw

De ideale zwart wit printer voor een middelgroot kantoor. Je print met ruim 38 pagina's per minuut in zwart-wit. Daarnaast beschik je over een dubbelzijdige printfunctie waardoor je papier bespaart. Heb je een middelgroot kantoor en ben je op zoek naar een alleskunner? Dan is dit je laserprinter.

€300-€400 » Bekijk de HP LaserJet Pro MFP M428dw
7. HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw

Scannen, kopiëren en dubbelzijdig afdrukken in kleur. Daarnaast heeft de M283fdw automatische documentinvoer en is ook faxen mogelijk. Verder beschik je over 2 invoerlades voor 250 vellen waardoor je het het papier minder vaak hoeft aan te vullen. Dit is dan ook dé printer voor kleine bedrijven of gezinnen met schoolgaande kinderen.

€400-€450 » Bekijk de HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw
8. Brother MFC-L8690CDW

De zakelijke kleurenlaserprinter voor meerdere gebruikers op een middelgroot kantoor. De printer beschikt over pin beveiliging waardoor iedere medewerker enkel zijn eigen printjes kan printen. Daarnaast kan de printer uitbreid worden met 2 papierlades waardoor je lekker lang door kan gaan. Heb je een middelgroot kantoor en ben je op zoek naar een goed werkpaard? Dan is dit jouw laserprinter.

€400-€500 » Bekijk de Brother MFC-L8690CDW
9. HP Color LaserJet Enterprise MFP M480f

De zakelijke kleurenlaserprinter voor op een middelgroot kantoor. Je print met 27 pagina's per minuut in kleur of zwart-wit. Daarnaast beschik je over een dubbelzijdige scanfunctie en fax. Heb je een middelgroot kantoor en ben je op zoek naar een alleskunner? Dan is dit je laserprinter.

€600-€700 » Bekijk de HP Color LaserJet Enterprise MFP M480f
10. Brother MFC-L8900CDW

De zakelijke kleurenlaserprinter voor veelgebruikers op een groot kantoor. De printer beschikt over pin beveiliging en een flinke ADF documenteninvoer waarmee je tot 70 prints in kan scannen. Verder is de printer uit te breiden met 4 papierlades waardoor je niet zo snel papier hoeft bij te vullen. Dit maakt de L8900CDW een ideale printer voor een groot kantoor.

€700-€800 » Bekijk de Brother MFC-L8900CDW

Laser printer merken:

Er zijn diverse printer merken op de markt actief. Kijk je naar laserprinters, dan kan ik onderstaande merken aanbevelen:

HP laserprinters

HP laserprinters worden zeer veel verkocht. HP is marktleider in printers en dit realiseren zij door zeer goede printers te maken voor een prima prijs. Ze hebben goedkope laserprinters, maar ook laserprinters van voor het hogere zakelijke segment. De cartridges zijn echter soms iets duurder dan bv een Brother laserprinter, waardoor je per print net iets meer betaald. Verder loopt HP voorop in ontwikkeling. Denk hierbij aan de functie ‘mail to print' (je mailt iets naar je printer en het rolt er vanzelf uit). Wil je een laserprinter kopen? Dan kom je al snel uit bij HP.

Bekijk hier de best verkochte HP laserprinters

Xerox laserprinters

Xerox laserprinters onderscheiden zich door hun snelheid (eerste print komt er snel uit), kwaliteit en duurzaamheid. De printers zijn vaak wel iets duurder, maar wil je een Xerox laserprinter kopen? Dan krijg je hier geen spijt van! Xerox laserprinters worden dan ook veel gekocht door zakelijke gebruikers, maar ook voor consumenten kan ik deze printers aanraden.

Bekijk hier de best verkochte Xerox laserprinters

Brother laserprinters

Brother laserprinters onderscheiden zich door hun prijs / kwaliteit verhouding. Brother staat bekend om zijn goedkope laserprinters, maar leveren een zeer goede kwaliteit voor het geld. Brother laser printers worden dan ook vaak gekocht door particulieren (huishoudens, studenten, etc). Daarnaast zijn de all in one laserprinters van Brother erg goed gewaardeerd.

Bekijk hier de best verkochte Brother laserprinters

Samsung laserprinters

Samsung laserprinters zijn vergelijkbaar met de laserprinters van Brother. Een goede prijs kwaliteit verhouding. Samsung richt zich zowel op de zakelijke als de consumenten markt en zit qua prijs vaak onder de printers van Xerox en HP. De printers zijn erg betrouwbaar en ook de cartridges hebben een veel capaciteit (kunnen veel printjes maken) en een prima prijs.

Bekijk hier de best verkochte Samsung laserprinters

Canon laserprinters

Canon laserprinters zie je niet super veel, maar hebben wel een hoge kwaliteit. Persoonlijk zou ik eerder voor een ander merk gaan, ben je echter op zoek naar een inkjetprinter voor o.a. het printen van foto's? Koop dan een Canon printer. De kwaliteit van fotoprints is namelijk erg goed!

Bekijk hier de best verkochte Canon laserprinters

Epson laserprinters

Epson laserprinters zie je bijna niet. Epson richt zich voornamelijk op de inkjet markt waar ze heel sterk in zijn. Ben je op zoek naar een fotoprinter, dan ben je bij Epson ook echt aan het juiste adres. De kwaliteit is hoog (misschien wel hoger dan die van Canon) en daarnaast hebben de inktcartridges van Epson vaak net iets meer inhoud van die van Canon waardoor je prijs per print iets voordeliger is.

Bekijk hier de best verkochte Epson laserprinters

Afsluiting:

Dit was mijn advies. Mocht je er toch niet uitkomen met de keuze voor een goede printer? Of heb je nog vragen of een opmerking over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik probeer dan met je mee te denken. Ik krijg nu al veel reacties op dit artikel en denk graag met je mee. Ik heb alleen wel een gezin met twee kleine kinderen (2 en 4 jaar), het kan dus even duren voordat ik reageer. 😉

Een laatste tip die ik je kan geven is deze keuzehulp. Met deze tool kom je snel uit bij een printer die bij je past. Tenslotte kan je ook aanraden om eens een kijkje te nemen naar de top 10 best verkochte laserprinters.

Winkels:
Wil je een laserprinter kopen? Dan kan ik je onderstaande winkels aanraden:

Nederlandse winkels
Coolblue.nl (printershop.nl)
Informatique.nl
Bol.com
Mediamarkt
Wehkamp


5 2 Stemmen
Aantal sterren
378 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Marjolein
9 Dagen geleden

Hoi Thijs,

ik heb je artikel gelezen, maar ben nog niet dichter bij een keuze voor een nieuwe printer gekomen, dus na vele, véle uren tevergeefs dwalen op het www, hoop ik dat je mij misschien kunt helpen…

Volgens mij wil ik niets ingewikkelds: ik heb dit jaar een nieuwe iMac gekocht, en wil nu graag een goedkope, simpele zwart-wit laserprinter aanschaffen.

Ik had gekozen voor de HP laser 107w, waarvan ik wist dat er geen driver voor de mac is, maar die wel via AirPrint zou moeten werken. Helaas, na heel wat uren zwoegen is het me niet gelukt om hem goed werkend te krijgen, dus hij gaat terug.

Maar wat nu dan? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Misschien de Kyocera Ecosys P2235dw, kan jij daar iets verstandigs over zeggen? Voor ik weer iets in huis haal dat niet goed werkt?

Hartelijke groet,
Marjolein.

Wopke van Dijk
5 Maanden geleden

Ik zoek gebruiksvriendelijk 4 in 1 printer (kleur)
Printer vanaf Android mogelijk.
Wifi géén noodzaak.
Prijs€ 49,00 tot €125,00

François
6 Maanden geleden

Hallo, Ik heb een Xerox workcentre 6515. Nu na bijna 3 jaar is de scan unit stuk, lamp werkt niet meer. Prijs voor het herstellen is 450 €. Ik kan beter een andere printer kopen want voor dat beddrag heb ik een nieuwe. Nu de vraag: welke printer is voor mij de beste? Weinig foto’s print ik af maar voor de vereniging druk ik vrij veel tekst af. Ik zoek een (LED) laserprinter A4. Automatisch documentinvoer, Dubbelzijdig kopiëren (automatisch), Dubbelzijdig printen (automatisch), Dubbelzijdig scannen (automatisch),Kopiëren, Scannen. Kan ook terug een Xerox Workcentre 6515 DNI kopen.
Welke printer raad u me aan.