Landschapsfotografie met een drone


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 19 mei 2024

Landschappen fotograferen met een drone

Bij landschapsfotografie denk je snel aan het fotograferen van een mooi landschap met een flinke groothoeklens. Bij het fotograferen van een landschap wil je immers een wijds beeld in één keer vastleggen. Maar heb je ook wel eens overwogen om landschappen op een andere manier vast te leggen? Door bijvoorbeeld een hoger standpunt in te nemen? Of door juist het landschap (plat) van boven vast te leggen? Nu kan je natuurlijk een ritje in een luchtballon boeken, maar het kan ook een stuk eenvoudiger, namelijk met een drone! Met een drone fotografeer je met gemak bijzondere beelden die je als normaal mens niet zo snel ziet. In dit artikel leg ik uit hoe je landschappen kan fotograferen met een drone en laat ik een aantal voorbeeld foto’s zien die ik zelf heb gemaakt met de DJI Mavic Mini. Zelf op zoek naar een drone? Lees dan mijn artikel over de top 5 drones met camera.


De DJI Mavic Mini

landschap fotograferen drone

Twee foto's gemaakt met de DJI Mavic Mini

Landschappen van bovenaf fotograferen

Als je een landschap fotografeert met een camera ben je altijd op zoek naar het juiste en mooiste standpunt. Je bent alleen als mens gelimiteerd aan de omgeving waar je kan gaan staan. Soms kan je niet hoger dan de hoogste rots in je buurt en moet je het hiermee doen qua standpunt. Door het gebruik van een drone kan je nieuwe standpunten ontdekken. Zo kan je eenvoudig de lucht in waarna je unieke beelden kan vastleggen. Drones zijn tegenwoordig zeer eenvoudig te bedienen en middels je telefoon zie je precies wat je vastlegt. Daarnaast zijn drones van bijvoorbeeld DJI uitgerust met GPS waardoor ze stabiel in de lucht blijven hangen. Het vliegen met een drone is dan ook echt kinderspel en het geeft je de kans om mooie beelden vast te leggen. Een mooi voorbeeld is onderstaande foto van een kerk in de Alpen. Deze kerk zit verscholen op een berg tussen de bomen en is normaliter bijna niet te zien. Door middel van een DJI Mavic Mini kon ik dichterbij de kerk komen waarna ik deze op een unieke manier kon vastleggen. Iets dat ik met mijn gewone camera absoluut niet kon doen omdat de foto gemaakt is op 50 meter hoogte.

dji drone landschap

Deze foto is gemaakt op 50 meter hoogte

Landschappen fotograferen vanuit een hoger perspectief

Naast een hoger perspectief geeft een drone je ook de mogelijkheid om landschappen recht van boven te fotograferen. Dit zorgt voor een compleet ander beeld omdat dit iets is wat wij normaliter niet als mens waarnemen. Het beeld wordt zogezegd plat gemaakt waardoor het een bijzonder effect geeft. Het maken van dit soort foto's in de praktijk gaat echt heel eenvoudig. Zo kan je de drone boven je onderwerp positioneren en richt je de camera vanaf de controller recht naar beneden. Doordat de drone uitgerust is met GPS zal hij stabiel op zijn plek blijven waarna je de foto kan maken. En doordat je op het scherm precies ziet wat je camera ziet kan je het beeld eenvoudig kaderen. Hieronder heb ik een aantal beelden geplaatst die ik recht van boven heb gemaakt met de DJI Mavic Mini.

Landschapsfoto's gemaakt met een DJI drone

Mag je zomaar met een drone vliegen?

Denk je na het zien van deze beelden, dat wil ik ook! Dan is het goed om met een aantal zaken rekening te houden voordat je meteen de eerste de beste drone koopt. Zo is het goed om te weten dat de regelgeving sinds 1 januari 2021 verscherpt is. In het kort komt het erop neer dat jij je als dronepiloot moet registeren. En heb je een drone die meer dan 250 gram weegt? Dan moet je ook een licentie behalen zodat je goed weet wat je doet. Net zoals het halen van een scooter rijbewijs. Gelukkig zijn er op moment van schrijven ook veel drones die onder de 250 gram wegen. En voor deze drones hoef je geen bewijs te halen. Wel moet je dit type drone registeren bij de RDW, maar dat heb je binnen een paar klikken online geregeld. Daarnaast neem je dit soort drones heel eenvoudig mee in je cameratas doordat ze zo licht en compact zijn. Wil je meer weten over de regelgeving? Lees dan dit uitgebreide artikel over de laatste regelgeving of kijk in onderstaand overzicht wat ik heb gemaakt met populaire drones van dit moment en de daarbij behorende regelgeving van moment van schrijven.

Populaire drones

Onderstaand een overzicht van populaire drones van dit moment en de daarbij horende regelgeving.

Drone: Gewicht: Klasse: RDW registratie nodig? Opleiding nodig?
DJI Mini SE 249 gram A1 Ja, dit kost €23 per jaar Nee
DJI Mini 4K 249 gram A1 Ja, dit kost €23 per jaar Nee
DJI Mini 3 249 gram A1 Ja, dit kost €23 per jaar Nee
DJI mini 3 Pro 249 gram A1 Ja, dit kost €23 per jaar Nee
DJI mini 4 Pro 249 gram A1 Ja, dit kost €23 per jaar Nee
DJI Air 2s 595 gram A2 Ja, dit kost €23 per jaar Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs
DJI Air 3 720 gram A2 Ja, dit kost €23 per jaar Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs
DJI Mavic 3 900 gram A2 Ja, dit kost €23 per jaar Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs
DJI Mavic 3 classic 895 gram A2 Ja, dit kost €23 per jaar Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs
DJI Inspire 3 4.310 gram A3 Ja, dit kost €23 per jaar Vliegbewijs + Vaardigheidsbewijs

Lees mijn artikel over de beste drones met camera van 2024

Drone aanmelden bij de RDW

Ga je aan de slag met een drone? Registreer hem dan eenvoudig online op de website van de RDW. Dit kost je slechts €23 per jaar en heb je binnen enkele minuten geregeld. Wil je het na een jaar verlengen? Dan ben je slechts €13 kwijt. Na registratie ontvang je van de RDW een registratiebewijs die je goed bij je moet houden. Dit nummer programmeer je in de app van je drone én een klein stukje moet je ook op je drone plaatsen. Bv met een stift of (zoals ik het heb gedaan) met een labeltje. Hierna kan je heerlijk aan de gang met je drone en mooie foto's (en video's) maken!


Je drone registreren

Basisregels vliegen met een drone

Ga jij ook aan de gang met het fotograferen van landschappen met een drone? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal basisregels. Hierdoor houden wij het allemaal veilig voor elkaar en kunnen we allemaal blijven genieten van drones. 🙂

1. Vlieg nooit boven mensen
2. Vlieg nooit bij vliegvelden, stations en snelwegen
3. Hou je drone altijd in het zicht

Afsluitend

Dit was mijn gehele uitleg omtrent landschappen fotograferen met een drone. Heb jij ook landschapsfoto’s gemaakt met een drone? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en uiteraard naar jouw beelden! Laat een reactie achter in de comments!

Drone aanbiedingen

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.5 4 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

0 Berichten
Feedback
Bekijk alle berichten