Lens adapters

Door: Thijs Schouten
Laatste update: 27 september 2023


Alles over lens adapters

In de afgelopen jaren zijn er miljoenen lenzen geproduceerd door de verschillende lens-fabrikanten. Maar door de komst van de systeemcamera zijn er nieuwe type lensvattingen bij gekomen waardoor fotografen moeten overstappen van type lens. Je lens van een spiegelreflexcamera past namelijk niet zomaar op een systeemcamera. Maar gelukkig is er een oplossing om jouw ‘oude' lens op een nieuwe systeemcamera te gebruiken. Dit kan middels een zogenaamde lens adapter. In dit artikel leg ik uit wat lens adapters precies doen, wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten lens adapters en welke modellen er beschikbaar zijn voor de verschillende camera merken. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan onderaan een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.


Verschillende lensadapters van Canon

In dit artikel leg ik de volgende zaken uit:

1. Wat doet een lens adapter?
2. Welke soorten lens adapters zijn er?
3. Canon lens adapters
4. Nikon lens adapters
5. Sony lens adapters
6. Alternatieve lens adapters
7. Afsluiting

1. Wat doet een lens adapter?

Een lens adapter geeft je de mogelijkheid om oudere lenzen, of lenzen van een ander merk, op jouw camera te gebruiken. Je zet simpelweg de adapter tussen jouw camera en jouw lens (zie onderstaand voorbeeld van Nikon) waarna je gebruik kan maken van de camera / lens combinatie. Hierdoor kan je gebruik blijven maken van je oude lenzen, zelfs op een nieuwe camera. Helemaal door de komst van de systeemcamera is het gebruik van lensadapters flink toegenomen. Doordat de hedendaagse systeemcamera's gebruik maken van een andere soort lens aansluiting kan je niet zomaar een oude lens hierop aansluiten. Een lens adapter biedt hiervoor de oplossing. Veel fotografen hebben immers lenzen voor spiegelreflexcamera's en dankzij de verschillende lensadapters kan je deze lenzen gewoon blijven gebruiken op een nieuwe systeemcamera. Zelf gebruik ik een RF mount adapter om zo mijn oudere EF lenzen op mijn nieuwe Canon EOS R5 systeemcamera te gebruiken. Wil je zelf een lens adapter gebruiken? Kijk dan wel even goed naar welk type je nodig hebt. Hieronder ga ik hier dieper op in.

Handige tip: Lens adapters worden ook wel ‘Mount adapters' of ‘Adapter ringen' genoemd.


De Nikon FTZ lens adapter

2. Welke soorten lens adapters zijn er?

Er zijn verschillende soorten lens adapters te koop. Uiteraard heb je de verschillende merken (hier ga ik verderop dieper op in), maar ook zijn er verschillende soorten. Over het algemeen zijn er twee soorten lensadapters; lens adapters met elektronica en lens adapters zonder elektronica. Hieronder leg ik uit wat hierin de verschillen zijn.

Lens adapters zonder elektronica

Lens adapters zonder elektronica zijn voornamelijk bedoeld om je oude lens op een ander merk camera te gebruiken. Denk hierbij aan een oude lens met M42 schroefdraad op een nieuwere camera. Op deze manier kan je simpelweg gebruik maken van de lens, maar je zal niet de beschikking hebben over autofocus. Daarnaast kan je het diafragma niet aanpassen via de camera en zal er verder niks qua communicatie worden doorgestuurd. Het is dus echt simpelweg bedoeld om een oude lens op een andere camera te gebruiken.

Bekijk alle lens adapters zonder elektronica

Lens adapters met elektronica

Lens adapters met elektronica worden op dit moment het meest gebruikt en zijn bedoeld om je oude (elektronische) lenzen te gebruiken op nieuwere camera's. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van jouw oude Canon EF lenzen (dit zijn lenzen voor Canon spiegelreflexcamera's) op een nieuwe Canon EOS systeemcamera. Doordat lens adapters met elektronica alle digitale gegevens doorgeven van de lens naar de camera kan je gewoon gebruik blijven maken van autofocus, het instellen van het diafragma en beeldstabilisatie. Ideaal als je dus al een mooie collectie lenzen hebt voor een spiegelreflexcamera en deze wilt gebruiken op een systeemcamera. Uiteraard zitten er wel verschillen tussen de merken. Wat deze verschillen zijn leg ik hieronder uit.

Bekijk alle lens adapters met elektronica

3. Canon lens adapters

Ben jij, net zoals ik, een Canon fotograaf en heb je al flinke collectie EF lenzen? Wees gerust, deze kan je gewoon gebruiken op een Canon systeemcamera (zoals de Canon EOS R5). Op moment van schrijven zijn er vijf verschillende soorten lens adapters vanuit Canon beschikbaar. Al deze lens adapters geven je de mogelijkheid om EF lenzen op jouw RF systeemcamera te gebruiken, echter zitten er wel wat verschillen tussen de verschillende adapters. Hieronder een korte opsomming per model:

Verschillende Canon lens adapters

Hieronder een overzicht van de verschillende Canon lens adapters.

1. Canon Mount Adapter EF-EOS R

De Canon Mount Adapter EF-EOS R is de meest simpele lens adapter vanuit Canon. Middels deze adapter kan je EF lenzen op jouw nieuwe RF systeemcamera gebruiken en zal de adapter ervoor zorgen dat autofocus, het diafragma en de beeldstabilisatie goed werkt.

Actuele prijzen van de Canon Mount Adapter EF-EOS R:

Bekijk de Canon Mount Adapter EF-EOS R

2. Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R

De Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R werkt hetzelfde als bovenstaande lens adapter maar heeft als extra aanvulling een zogenaamde Control Ring. Dit is een draaibare ring die je via de camera kan instellen op een specifieke functie. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van het diafragma of de ISO waarde. Draai je aan de ring? Dan zal dit worden aangepast. Persoonlijk vind ik dit ontzettend handig en ik gebruik zelf dan ook met name deze lens adapter.

Actuele prijzen van de Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R:

Bekijk de Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R

3. Canon Mount adapter EF – RF met drop-in Variabele ND filter

De Canon Mount adapter EF – RF met drop-in filter is een lens adapter waarbij je in de adapter een lensfilter kan plaatsen. Hiervan zijn op moment van schrijven twee soorten, een versie met een variabel ND filter en een versie met een polariatiefilter. Deze lens adapter wordt voornamelijk gebruikt door videograven omdat je op deze manier eenvoudig met filters kan werken.

Actuele prijzen van de Canon Mount adapter EF - RF met drop-in Variabele ND filter:

Bekijk de Canon Mount adapter met Variabel ND filter

4. Canon Mount Adapter EF-EOS R 0.71x

De Canon Mount Adapter EF-EOS R 0.71x is een lens adapter waarbij je het brandpunt van de lens met een factor van 0,71x kan vergroten. Oftewel, je lens zal een wijder beeld geven bij gebruik van deze adapter. Ook deze lens adapter is ideaal voor videograven omdat het je de mogelijkheid geeft een wijder beeld te leveren bij gebruik van standaard lenzen.

Actuele prijzen van de Canon Mount Adapter EF-EOS R 0.71x:

Bekijk de Bekijk de Canon Mount Adapter EF-EOS R 0.71x

5. Canon Mount Adapter Ef-eos M

De Canon Mount Adapter Ef-eos M is een lens adapter vanuit Canon waarmee je EF lenzen op jouw nieuwe EF-m systeemcamera (zoals de Canon EOS M50 mark II) kan gebruiken. Deze adapter zal ervoor zorgen dat autofocus, het diafragma en de beeldstabilisatie goed werkt.

Bekijk de Canon Mount Adapter Ef-EOS M

Video met meer uitleg:

Wil je meer weten over de verschillende lens adapters van Canon? Neem dan eens een kijkje naar onderstaande video van Todd Dominey. Hierin worden de verschillen goed uitgelegd.

4. Nikon lens adapters

Op moment van schrijven is er slechts één Nikon lens adapter beschikbaar, de Nikon FTZ II lens adapter. Deze lens adapter geeft je de mogelijkheid om Nikon DX en FX lenzen, lenzen voor Nikon spiegelreflexcamera's, te gebruiken op je nieuwe Nikon systeemcamera. Alle gegevens worden netjes doorgestuurd van de lens naar de camera waardoor je de beschikking hebt over autofocus, diafragma en beeldstabilisatie.

Actuele prijzen van de Nikon FTZ II lens adapter:

Bekijk de Nikon lens adapters

5. Sony lens adapters

Sony werkt al ontzettend lang met systeemcamera's waardoor het grootste gedeelte van de Sony fotografen al op het nieuwe Sony E lenzen systeem zit. Heb je echter nog oudere Sony A lenzen, of Minolta lenzen, dan kan je deze ook gebruiken op de nieuwere Sony Systeemcamera's. Middels de Sony LA-EA5 Alpha Lens Mount Adapter kan je namelijk Sony A lenzen op een Sony E mount camera plaatsen en zal je gewoon gebruik kunnen maken van autofocus, diafragma en beeldstabilisatie.

Actuele prijzen van de Sony LA-EA5 Alpha Lens Mount Adapter:

Bekijk de Sony lens adapters

6. Alternatieve lens adapters

Naast bovenstaande adapters zijn er ook veel alternatieve lens adapters te koop. Een mooi voorbeeld is de Sigma MC-11 lens adapter waarmee je een Canon EF lens op een Sony E systeemcamera kan gebruiken. Zo zijn er op moment van schrijven meer dan 450 verschillende soorten adapters beschikbaar waardoor jij als fotograaf echt alle kant op kan gaan. Wel moet ik zeggen dat niet iedere adapter even goed werkt. Zo kan het zijn dat de goedkopere adapters niet alle elektronische signalen goed doorgeven waardoor je bijvoorbeeld geen beschikking hebt over autofocus. Om deze reden raadt ik je aan om naar bovenstaande (merken) adapters te kijken. Deze werken namelijk erg goed als je binnen één bepaald merk zit (Bv Nikon FX lens op een Nikon Z systeemcamera). Wil je toch graag tussen merken wisselen? Neem dan een kijkje naar alle lens adapters die nu te koop zijn.

Bekijk alle lens adapters

Afsluiting:

Dit was mijn gehele uitleg aangaande lens adapters. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter met je vraag. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug. Ook kan je altijd even een kijkje nemen naar het uitgebreide advies van CameraNu.nl.

Lens adapter kopen?

Wil je een lens adapter kopen? Neem dan eens een kijkje bij een van onderstaande winkels.

Nederlandse camera winkels:

Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische camera winkels:

Coolblue.be
Kamera-express.be


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 5 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

6 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
john
1 Maand geleden

Hi, EF lenzen zijn tegenwoordig een stuk goedkoper dan RF lenzen. Geeft dezelfde EF lens met een adaptor dezelfde kwaliteit als dezelfde lens maar dan een RF lens.

Inge Moenssens
2 Maanden geleden

Ik werk momenteel nog met een Nikon D7500; als ik overschakel naar een systeemcamera, kan ik dan mits gebruik van een adapter mijn huidige lenzen blijven gebruiken?

Jan Sleurink
3 Maanden geleden

De combinatie van mijn 90D met een EF 300mm 1:4 L IS geeft nauwelijks scherpe beelden. Na een correctie van +5 (frontfocus) zitten er ongeveer 20% scherpe opnames tussen. Met gebruik van een 1.4x extender zijn er nog minder beelden scherp. De rest lijkt in eerste instantie wel scherp, maar is dat op 100% telkens net niet. 

Matcht deze oudere lens niet meer met moderne camera’s? Ze zouden volledig compatibel moeten zijn volgens Canon, maar ik heb zo mijn twijfels. Geldt dat ook voor andere (ver)ouder(d)e lenzen?