Welke lens is geschikt voor landschapsfotografie?


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023

Welke lens voor landschappen?

Als je landschappen wilt fotograferen heb je een zogenaamde groothoek lens nodig. Dit is een lens met een breed optisch bereik waardoor je in één keer zoveel mogelijk op beeld kan vastleggen. Je hoeft dus niet meerdere foto’s aan elkaar te plakken. Welk objectief je voor landschapsfotografie moet kopen hangt af van het model en type spiegelreflexcamera dat je hebt. Hieronder zal ik je tips geven waarop je kan letten. Ook kan ik je aanraden om eens te kijken naar de top-10 best verkochte landschapslenzen.

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Waarop moet je letten?
    1a. De juiste groothoeklens voor jouw camera
    1b. Het bereik van de lens
    1c. De lichtsterkte (f-waarde) van de lens
2. Canon lenzen voor landschappen
3. Nikon lenzen voor landschappen
4. Sony lenzen voor landschappen
5. Tamron lenzen voor landschappen
6. Sigma lenzen voor landschappen
7. Irix lenzen voor landschappen
8. Afsluiting

foto van een landschap

1. Waarop moet je letten als je een lens wilt kopen voor landschapsfotografie?

Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten bij de aanschaf van een lens voor landschapsfotografie. Zo moet het objectief aansluiten op jouw camera, moet het bereik goed zijn om een landschap op de foto te krijgen en is het verstandig om naar de lichtsterkte (f-waarde) te kijken. Hieronder ga ik hier dieper op in.

1a. De juiste groothoeklens voor jouw camera

Het belangrijkste waarop je moet letten bij de aankoop van een lens voor landschapsfotografie is dat de lens op jouw spiegelreflexcamera of systeemcamera past. Er zijn namelijk twee soorten camera’s op de markt. De eerste is de full frame camera’s. Deze camera’s hebben een grote sensor (even groot als een oude dia) en zijn over het algemeen vrij duur in aanschaf. Het grote voordeel is dat de sensor veel kan vastleggen. Een veelgebruikte groothoeklens voor full frame camera’s is bijvoorbeeld een 14mm lens.

Canon 14mm groothoeklens

De tweede camera is de zogenaamde crop camera. Deze camera’s hebben een kleinere sensor ten opzichte van full frame camera’s en zijn daardoor een stuk goedkoper in aanschaf. Je moet bij een crop camera alleen wel letten op de zogenaamde cropfactor. Bij Canon is dit 1,6x, bij Nikon 1,5x en bij Sony 1,5x. Dit betekend dat je de brandpuntsafstand van je lens maal de factor moet doen om het bereik te vergelijken met een full frame camera. Even een rekenvoorbeeld. Plaats je een 14mm lens op een een crop camera van Nikon, dan wordt dit een 21mm lens (14mm x 1,5). Waarom is dit belangrijk? Heel simpel; lenzen voor crop camera’s kan je niet gebruiken op full frame camera’s. Daarnaast is het van belang dat je rekening houdt met de cropfactor. Je wilt immers zoveel mogelijk op beeld krijgen! Een veel verkochte lens voor landschappen voor crop camera’s is de Tamron 10-24mm. Deze komt namelijk vrijwel overeen met een 14mm lens op een full frame camera.

Weet je niet of je een full frame of crop camera hebt? Hieronder heb ik populaire modellen gegroepeerd. Wil je meer informatie? Lees dan mijn artikelen over Canon camera's, Nikon camera's of Sony camera's.

Populaire Canon, Nikon en Sony camera's onderverdeeld in cropsensor vs Full Frame sensor

Populaire Canon crop camera’s: Populaire Nikon crop camera’s: Populaire Sony crop camera’s: Populaire Canon full frame camera's: Populaire Nikon full frame camera's: Populaire Sony full frame camera's:
Canon EOS M50 II Nikon Z30 Sony A6400 Canon EOS R5 Nikon Z7 II Sony A1
Canon EOS 90D Nikon Z50 Sony A6600 Canon EOS R6 mark II Nikon Z6 II Sony A7 IV
Canon EOS 250D Nikon Z fc Sony A6100 Canon EOS RP Nikon Z5 Sony A7R V
Canon EOS 2000D Nikon D7500 Sony A6000 Canon EOS 5D mark IV Nikon D850 Sony A7R IV
Canon EOS 7D mark II Nikon D500 Canon EOS 6D mark II Nikon D780 Sony A7 III

1b. Het bereik van de lens

Het uiteindelijke bereik van een objectief zorgt ervoor wat je op beeld kan vastleggen. Bij het fotograferen van landschappen wil je een zo wijd mogelijk bereik hebben, zonder dat het beeld gaat vervormen. Bij crop camera’s begint het bereik voor het fotograferen van landschappen bij 10mm. Dit is omgerekend naar full frame 15-16mm. Kijken we naar full frame camera’s dan beginnen de standaard lenzen bij 16mm. Er zijn echter een aantal hoogwaardige lenzen die al beginnen bij 11-12mm! Pak je echter een 16-20mm lens, dan kan je ook al behoorlijk veel op beeld vastleggen. Wil je alles uit de kast halen? Kijk dan naar een lens dat begint bij 11-12mm.

Om je een gevoel te geven wat het verschil tussen 12mm en 17mm is, heb ik hieronder twee foto’s geplaatst waaraan het verschil te zien is. De eerste foto is een foto gemaakt op 12mm. De hele foto laat je het beeld van een full frame camera zien, het rode gedeelte simuleert een cropcamera. De tweede foto is gemaakt op 17mm, wederom representeert de hele foto fullframe en het rode gedeelte een cropcamera.Bron: Sigma-imaging

1c. De lichtsterkte (f-waarde) van de lens

Er zijn groothoeklenzen op de markt die erg lichtsterk zijn. Deze lenzen hebben bijvoorbeeld een f-waarde van f/2.8. Voor het fotograferen van landschappen heb je echter niet echt een lichtsterke lens nodig. Je fotografeert landschappen namelijk op hogere f-waarden (zoals f/11 of f/22) zodat je alles van voor tot achteren scherp op de foto krijgt. Je kan dus wel een lichtsterke lens kopen, echter is het de vraag of je dit echt gaat gebruiken. Wil je naast landschappen ook architectuur fotograferen? Dan kan een lichtsterke lens juist wel handig zijn. Heb je namelijk weinig licht (zoals in een gebouw), dan zorgt een lichtsterke lens voor meer lichtdoorlating waardoor je beter een foto kan maken.

2. Canon lenzen voor landschappen

Canon heeft diverse objectieven waarmee je landshappen kan fotograferen. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire Canon lenzen die geschikt zijn voor landschapsfotografie. Naast Canon lenzen kan je ook Sigma en Tamron lenzen op Canon camera's gebruiken. Deze behandel ik verderop in dit artikel.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

canon 10-18mm groothoeklensDe Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is een groothoeklens voor cropcamera’s. Dankzij de zeer ruime groothoek stand van 10mm leg je met gemak een wijds landschap vast. Ben je op zoek naar een niet al te dure Canon lens voor het fotograferen van landschappen? Dan is dit jouw lens! De prijs van de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM objectief ligt rond de €250.

Bekijk de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6

Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM

Canon 16-35mm lensDe Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM is een groothoeklens voor zowel cropcamera’s als full-frame spiegelreflexcamera’s. Dankzij het bereik van 16mm op een full-frame camera kan je ruime beelden vastleggen. Verder maakt de Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM gebruik van hoogwaardige optische elementen waardoor vervormingen geminimaliseerd worden. Ben je op zoek naar een groothoeklens voor jouw Canon full frame camera? Dan is de 16-35mm een ideale keuze. De prijs van de Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM ligt rond de €1100.

Bekijk de Canon EF 16-35mm f/4.0L

Canon EF 14mm f/2.8L II USM

canon 14mm groothoeklens voor landschappenWil je meer bereik en nog scherpere beelden? Dan is de Canon EF 14mm f/2.8L II USM jouw lens. Dit prime objectief (een lens met een vast brandpunt) is zeer scherp en kan dankzij het bereik van 14mm een ruim beeld vastleggen zonder dat het vervormt. Veel landschapsfotografen zweren bij deze lens, je moet alleen wel je portemonnee trekken. De prijs van de Canon EF 14mm f/2.8L II USM ligt namelijk rond de €2199.

Bekijk de Canon EF 14mm f/2.8L

Canon EF 11-24mm f/4.0L USM

Canon ultieme groothoekWil je echt de beste lens voor het fotograferen van landschappen? Dan kom je uit bij de Canon EF 11-24mm f/4.0L USM. Dit objectief heeft maar liefst een brandpuntsafstand van 11mm tot en met 24mm! Op de 11mm leg je werkelijk de ruimste landschappen vast in één enkel beeld. En uiteraard zonder vervorming. De Canon EF 11-24mm f/4.0L USM maakt namelijk gebruik van hoogwaardige lenselementen en drie coatings. Hierdoor krijg je heldere beelden met betrouwbare kleuren en goede contrasten. Het is de musthave voor landschapsfotografen! De prijs van de Canon EF 11-24mm f/4.0L USM ligt rond de €2500.

Bekijk de Canon EF 11-24mm f/4.0L

Canon TS-E 17mm f/4.0L tilt shift lens

canon tilt shift lensCanon heeft naast autofocus objectieven ook zogenaamde tilt shift lenzen. Met deze lenzen kan je de optische elementen verschuiven waardoor je vervormingen tot een minimum kan beperken. Hoe dit precies werkt lees je in mijn Tilt shift lenzen artikel. De Canon TS-E 17mm f/4.0L tilt shift lens is een ideale lens voor landschapsfotografie. De lens heeft namelijk een flink bereik en doordat je de lenselementen kan verschuiven maak je met gemak een panorama foto. De Canon TS-E 17mm f/4.0L tilt shift lens kost rond de €2299.

Bekijk de Canon TS-E 17mm f/4.0L

Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM

Voor gebruikers van een Canon systeemcamera met fullframe sensor, zoals de Canon EOS R5, is de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM een hele fijne keuze. Deze lens heeft een ruim bereik dat al begint bij 15mm. Daarnaast is de lens ook erg lichtsterk waardoor hij goed te gebruiken in in situaties met minder licht. De lens beschikt over de hoogwaardigste elementen (Canon's L serie) en kost rond de €2499.

Bekijk de Canon RF 15-35mm f/2.8L

3. Nikon lenzen voor landschappen

Nikon heeft verschillende groothoek lenzen. Deze lenzen zijn ideaal om landschappen mee te fotograferen. Onderstaand vind je een aantal populaire Nikon groothoek objectieven. Naast deze Nikon lenzen kan je ook gebruik maken van Tamron en Sigma objectieven. Deze behandel ik een stukje verderop in mijn artikel.

Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR DX

De Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR DX is een zeer compacte en betaalbare groothoeklens voor Nikon spiegelreflexcamera's met een cropsensor. Doordat het bereik bij 10mm begint is de lens ideaal voor het fotograferen van landschappen. Daarnaast heeft de 10-20mm een zeer stille autofocusmotor en beschikt het objectief over beeldstabilisatie. Ben je op zoek naar een betaalbare Nikon lens voor landschappen? Dan is dit je lens! De Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR kost rond de €400.

Bekijk de Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G

Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX

nikon lens voor landschappenDe Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX is het grotere en lichtsterkere broertje van de Nikon 10-20mm en is ook een ideale groothoek voor cropcamera’s. Dankzij het ruime bereik van 10mm leg je eenvoudig landschappen vast. Doordat Nikon hoogwaardige lenselementen gebruikt maakt de Nikon 10-24mm zeer heldere beelden zonder al teveel vervorming. Daarnaast is de Nikon 10-24mm lichtsterk dankzij het diafragma van f/3.5. Dit maakt de lens zeer geschikt voor het fotograferen in gebouwen. De Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX kost rond de €900.

Bekijk de Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G

Nikon AF-S 16-35mm f/4.0G VR ED

Nikon 16-35mmHeb je een Nikon full frame camera? Dan is de Nikon AF-S 16-35mm f/4.0G VR ED een ideale groothoek lens voor jou. Het objectief heeft een diafragma van f/4 over het gehele bereik en is ook nog eens voorzien van beeldstabilisatie. Dankzij het bereik van 16-35mm leg je met dit objectief niet alleen landschappen vast, ook is hij goed te gebruiken voor portretten. De Nikon AF-S 16-35mm f/4.0G VR ED kost rond de €1199.

Bekijk de Nikon AF-S 16-35mm f/4.0G

Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED

nikon super groothoek lensDe Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED is toch wel het pareltje van Nikon als het om groothoeklenzen gaat. Deze lens is speciaal ontworpen voor landschapsfotografie icm een full frame camera (uiteraard is hij ook op een crop camera te gebruiken). Hij beschikt namelijk over een mooi bereik van 14-24mm, de beste optische elementen en een diafragma van f/2.8 over het gehele bereik. Wil je de beste groothoek lens van Nikon kopen? Koop dan voor € 2049 de Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED.

Bekijk de Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G

Nikon PC-E 19mm f/4.0E ED

nikon tilt shift lensNikon heeft diverse tilt shift lenzen. Tilt shift lenzen zijn gespecialiseerde objectieven waarbij je de optische elementen kan verschuiven zodat je een beeld zonder enige mate van vervorming maken. Wil je meer over tilt-shift fotografie weten? Lees dan mijn tilt shift lenzen artikel. De Nikon PC-E 19mm f/4.0E ED is sinds 2016 op de markt. Deze lens heeft een brandpuntsafstand van 19 mm waardoor hij ideaal te gebruiken is voor landschapsfotografie. De lens maakt gebruik van hoogwaardige optische elementen en coatings en kost kost rond de €3949.

Bekijk de Nikon PC-E 19mm f/4.0E

Nikon Z 14-30mm f/4.0 S

Heb je een Nikon Z systeemcamera? Dan is de Nikon Z 14-30mm f/4.0 S een zeer goede keuze voor het fotograferen van landschappen. Deze lens is namelijk speciaal ontwikkeld voor de Nikon Z serie en begint al met een bereik van 14mm. Hierdoor leg je met gemak wijdse landschappen vast. De lens heeft een lichtsterkte van f/4.0 en kost rond de €1499.

Bekijk de Nikon Z 14-30mm f/4.0

4. Sony lenzen voor landschappen

Sony heeft in basis niet zoveel lenzen op de markt als Canon en Nikon, echter hebben ze wel een aantal groothoeklenzen op de markt die erg geschikt zijn voor het fotograferen van landschappen. Hieronder zal ik een aantal van Sony’s groothoeklenzen nader toelichten.

Sony FE Vario-Tessar T* 16-35mm f/4.0 ZA OSS

sony groothoeklens voor a7De Sony FE Vario-Tessar T* 16-35mm f/4.0 ZA OSS is een groothoeklens voor Sony full frame camera’s uit de Sony A7 serie. Ook kan dit objectief gebruikt worden op andere Sony systeemcamera’s met een E-mount. Dankzij het bereik van 16mm, een diafragma van f/4 over het hele bereik en 4 stops beeldstabilisatie is het een heerlijke all round landschapslens. Daarnaast maakt deze lens gebruik van Carl Zeiss elementen en coatings waardoor hij optimaal presteert. De Sony FE Vario-Tessar T* 16-35mm f/4.0 ZA OSS kost rond de €1249.

Bekijk de Sony FE Vario-Tessar T* 16-35mm f/4.0

Sony FE 12-24mm f/4.0G

Heb je een Sony systeemcamera en wil je het meest ultieme bereik? Neem dan eens een kijkje naar de Sony FE 12-24mm f/4.0G. Deze lens begint bij maar liefst 12mm en een beeldhoek van 122 tot 84 graden. Daarnaast is de lens stof- en spatwaterdicht wat het de meest ideale ultra groothoek voor Sony E systeemcamera's maakt. De Sony FE 12-24mm f/4.0G kost rond de €1749.

Bekijk de Sony FE 12-24mm f/4.0G

5. Tamron lenzen voor landschappen

Tamron heeft diverse groothoeklenzen die erg geschikt zijn voor het fotograferen van landschappen. Het grote voordeel van deze lenzen is dat ze een stuk voordeliger zijn dan de modellen van Canon of Nikon, zonder dat je al te veel inlevert op beeldkwaliteit. Hieronder vind je een aantal van Tamron’s populairste groothoek lenzen.

Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD

tamron 10-24 hldDe Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD is de vernieuwde versie van bovenstaande lens. Deze groothoeklens beschikt over een nieuwe autofocusmotor en 4 stops beeldstabilisatie. Daarnaast is de nieuwe Tamron 10-24mm HLD spatwater- en stofdicht. De Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD kost rond de €650.

Bekijk de Tamron 10-24mm f/3.5-4.5

Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD

tamron 15-30De Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD is dé Tamron groothoeklens voor full frame camera’s. Wil jij landschappen met gemak op de foto zetten? Neem dan zeker een kijkje naar dit objectief. Hij is over het gehele bereik erg lichtsterk (f/2.8) waardoor hij ook goed te gebruiken is voor architectuurfotografie. De Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD kost rond de 1199 en is daarmee een stuk goedkoper dan Canon en Nikon modellen.

Bekijk de Tamron SP 15-30mm f/2.8

Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD Sony E

Heb je een Sony E systeemcamera (zoals de Sony A7 III) en ben je op zoek naar een betaalbare en lichtsterke groothoeklens? Dan is de Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD jouw lens! Het bereik begint al bij 17mm waardoor je goed landschappen kan vastleggen. Daarnaast is deze Tamron lens erg lichsterk (f/2.8) waardoor hij ook goed te gebruiken is in situaties met minder licht. De Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD Sony E kost rond de €899.

Bekijk de Tamron 17-28mm f/2.8

6. Sigma lenzen voor landschappen

Sigma is net zoals Tamron een lenzen fabrikant die zich enkel richt op het produceren van lenzen. Zo maakt Sigma voordelige alternatieven voor Canon en Nikon lenzen, maar ook maakt Sigma lenzen die qua prestaties juist beter zijn dan de Canon en Nikon modellen. Er zijn een aantal zeer interessante Sigma lenzen voor landschappen, maar ook op het gebied van portret lenzen en telelenzen is Sigma een goed alternatief voor Canon en Nikon. Hieronder laat ik een aantal populaire groothoeklenzen zien.

Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM

sigma groothoeklensDe Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM is één van de populairste lenzen voor het fotograferen van landschappen. Het objectief is speciaal gemaakt voor cropcamera’s en kan dankzij het bereik van 10mm met gemak een heel landschap op de foto krijgen. Zelf heb ik deze lens jaren lang met plezier gebruikt met mooie resultaten. De autofocus is erg snel en stil en doordat hij een f-waarde van f/3.5 heeft is hij ook goed te gebruiken voor architectuurfotografie. De Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM kost rond de €419 en wordt gemaakt voor Canon, Nikon, Sony en Pentax.

Bekijk de Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM

Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM Art

sigma 12-24mm f4De Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM Art is de grotere broer van bovenstaande lens. Heb je een full frame camera en wil je een groothoeklens met hoogwaardige beeldkwaliteit? Dan is de Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM Art een ideale lens voor jou. Deze lens komt namelijk uit Sigma’s Art lijn wat inhoudt dat hij gebruik maakt van de beste optische elementen en coatings. Het bereik van 12mm geeft een geweldige beeldhoek op full frame camera’s. En dit zonder vervorming! De f-waarde van dit objectief is f/4 over het hele bereik. De Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM Art kost rond de €1749 en is leverbaar voor Canon en Nikon.

Bekijk de Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM Art

Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art

sigma 14mm groothoekDe Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art is Sigma’s professionele groothoeklens en is in 2017 geïntroduceerd. Het objectief heeft een vast brandpunt van 14mm waardoor hij zeer goed te gebruiken is voor het fotograferen van landschappen en architectuur. De optische elementen zijn van hoogwaardige kwaliteit en een baanbrekende lichtsterkte van maar liefst f/1.8! Sigma is hiermee de eerste fabrikant die zo’n lichtsterk groothoek objectief produceert. Doordat hij zo lichtsterk is, kan je deze lens ook zeer goed gebruiken voor het fotograferen van sterrenhemels en landschappen bij nacht. De prijs van de Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art is helaas nog niet bekend.

Bekijk de Sigma 14mm f/1.8

Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art Sony E

Sigma heeft speciaal voor Sony E systeemcamera's (zoals de Sony A7 III) dit ultra groothoekobjectief ontwikkeld. De Sigma 14-24mm heeft een ruim bereik wat al begint bij 14mm. Hierdoor leg je met gemak landschappen vast. Daarnaast is de lens erg lichtsterk (f/2.8) waardoor hij ook goed te gebruiken is in situaties met minder licht. De Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art Sony E kost rond de €1499.

Bekijk de Sigma 14-24mm f/2.8

7. Irix lenzen voor landschappen

Irix is een vrij nieuwe speler op de markt en is onderdeel van het Zwitserse bedrijf TH Swiss. Irix lenzen worden in Korea geproduceerd en zijn beschikbaar voor de camera's van Canon, Nikon en Pentax. De lenzen kenmerken zich door het ruime brandpuntafstand in combinatie met een lage prijs. Verder beschikken deze lenzen niet over een autofocusmotor, je moet dus handmatig scherpstellen. Op moment van schrijven heeft Irix een 11mm en een 15mm in omloop.

Irix 11mm

De Irix 11mm is een extreme groothoek voor full frame camera's. De lens heeft een lichtsterkte van f/4 waardoor hij voor zowel landschap- als architectuurfotografie te gebruiken is. Verder is de Irix 11mm beschikbaar in een versie met kunststof behuizing (genaamd Firefly) en aluminium behuizing (genaamd Blackstone). De prijs start bij €639 voor de Firefly en €879 voor de Blackstone. Wil je meer over de Blackstone versie weten? Lees dan eens mijn Irix 11mm f/4.0 Blackstone review.

Lees mijn Irix 11mm f/4.0 Blackstone review

Irix 15mm

De Irix 15mm is een groothoeklens voor zowel full frame camera's als camera's met een cropsensor. Ook deze lens is beschikbaar in een versie met kunststof behuizing (genaamd Firefly) als aluminium behuizing (genaamd Blackstone). Ten opzichte van de 11mm is de 15mm een stuk gunstiger geprijsd. Zo start de 15mm bij een prijs van €409 (Firefly) en €588 (Blackstone).

Bekijk de Irix 15mm

8. Afsluitend

Dit dit was mijn gehele uitleg omtrent lenzen die geschikt zijn voor landschapsfotografie. Ik hoop dat ik hiermee stukje verder heb kunnen helpen. Mocht je er nou toch nog niet uit zijn gekomen, laat dan hieronder een berichtje achter. Ik denk namelijk graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens naar de top 10 best verkochte lenzen voor landschappen te kijken.

Groothoeklens kopen?

Wil jij een lens kopen waarmee je landschappen kan fotograferen? Kijk dan eens bij onderstaande winkels.

Nederlandse camera winkels:

Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische camera winkels:

Coolblue.be
Kamera-express.be


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 4 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

16 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Maria
8 Maanden geleden

Hallo Thijs,
Ik heb een vraagje, we gaan op vakantie naar Noorwegen. En wij denken erover na om een nieuw toestel te kopen die van ons (canon 650 D) is al meer dan 12 jaar oud en met 18 megapixel al redelijk achterhaald. We dachten zelf aan een canon D90 of de canon R10. We hebben zelf het idee dat de R10 wat minder is qua prestaties en het voelt wat licht aan (we hebben hem geprobeerd in de winkel). De 90D is wat robuuster en de elektronische zoeker vraagt natuurlijk meer van de accu. Welke zou je aanraden qua budget zou de 90D nog net kunnen niet duurder. En dan natuurlijk nog een lens. Welke zou je aanraden?
Sigma 10-20 f/3,5 EX DC HSM €419, –
Tamron 10-24 f 3,5-4,5 DI II VC HLD
€ 650,- of
Canon EF – S 10-18 mm f 4,5- 5.6 IS STM €250,-.
Welke combi zou jij aanraden?

Ed vGemst
1 Jaar geleden

Beste Thijs,
Weet jij waarom de Tamron 10-24 vc hld uit productie is, zo kort na het verschijnen?
Ik wilde mijn Canon 10-18 vervangen door een lens met iets meer bereik en deze Tamron wordt wel goed getest.
Groet Ed

Peggy
5 Jaren geleden

Beste Thijs,
Dankjewel voor de heldere uitleg over een groothoeklens. Ik schiet met een Nikon D7200.
Zal het gebruiken voor landschapfotografie & architectuur/interieur.
Ik moet nu een keuze maken tussen de :
Tokina 11-16 F2.8
Sigma 10-22 F 3.5
Nikon 10- 20 F 4.5 VR
Ik vraag mij af hoe belangrijk de VR hier is. Is natuurlijk afhankelijk de omstandigheden als je wel of niet een statief kan/wil gebruiken. En de sluitertijd die nodig is.

Ik doe schiet meer landschap & interieur.
De F 2.8 vind ik ook weer handig bij interieur fotografie.

Kom er even nog niet uit.
Graag je advies/tip om een keuze te kunnen maken.

Mvg
Peggy