Top 5 beste onderwatercamera’s 2024


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 3 Januari 2024

Welke onderwatercamera moet ik kopen?

Zoek jij een goede onderwatercamera (ook wel outdoorcamera genoemd) maar weet je niet goed waar je op moet letten om tot de juiste keuze te komen? Lees dan vooral dit artikel. Onderstaand lees je tips en de top 5 beste onderwatercamera’s van 2024. Door het testen van de camera’s, het lezen van reviews en mijn persoonlijke ervaring als fotograaf is onderstaand top 5 overzicht ontstaan. Als enthousiast fotograaf deel ik mijn kennis graag met anderen zodat iedereen met, voor hem of haar, passend materiaal aan de slag kan om, in dit geval, de wondere onderwaterwereld vast te leggen.

In dit artikel:

In dit artikel vind je de top 5 beste onderwatercamera’s van 2024, wanneer een onderwatercamera geschikt voor je is en tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een onderwatercamera:

a. Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een onderwatercamera
b. Wanneer is een onderwatercamera geschikt voor mij?
c. De top 5 beste onderwatercamera's van 2024

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een onderwatercamera?

Onderstaand een lijstje waar je op kunt letten bij de aanschaf van een onderwatercamera:

Tot welke diepte je kan met de camera (dit varieert namelijk!)
Of de camera ook vorstbestendig is (indien je de camera ook op wintersport wilt gebruiken)
Kwaliteit van de lens en de sensor. Over het algemeen hebben duurdere camera’s een betere lens en sensor
Hoeveel je kunt inzoomen (vooral van belang als je niet dichtbij kan komen: bv tijdens snorkelen of duiken)
Een goede beeldstabilisatie. Over het algemeen gebruik je de camera tijdens activiteiten met beweging

Wanneer is een onderwatercamera geschikt voor mij?

Als je graag foto’s neemt tijdens je vakanties, buitenactiviteiten of onder extreme omstandigheden dan is een onderwatercamera (ook wel outdoorcamera) wellicht iets voor jou. Met de meeste onderwatercamera’s kun je zowel boven als onder water prima foto’s maken. Ideaal dus om echt onder water (tot bepaalde dieptes) foto’s mee te maken maar ook om te gebruiken tijdens andere activiteiten waar je het risico loopt op nattigheid zoals wintersport, watersporten boven water (zeilen, vissen, raften) of tijdens flinke regen. Dat een onderwatercamera geen behuizing nodig heeft is ideaal. Hierdoor blijft hij lekker licht, compact maar dus ook waterdicht. Omdat onderwatercamera’s gemaakt zijn voor de buitenactiviteiten kunnen ze tegen een stootje, extreme temperaturen en zijn ze vaak valbestendig. Het nadeel aan een onderwatercamera is dat over het algemeen de zoom mogelijkheid beperkt is.

De top 5 beste onderwatercamera’s van 2024:

Hieronder vind een overzicht met de top 5 beste onderwatercamera's van 2024:

1. OM SYSTEM Tough TG-7
2. Olympus Tough TG-6
3. Ricoh WG-6
4. Ricoh WG-80
5. Easypix GoXtreme Reef
Extra tip: GoPro HERO 11

1. OM SYSTEM Tough TG-7

De OM System Tough TG-7 is de langverwachte opvolger van de Olympus Tough TG-6 die al een tijd lastig te verkrijgen was. Deze onderwatercamera draagt de nieuwe naam van Olympus (ze heten vanaf begin 2023 ‘OM System') en beschikt over hoogwaardige 1/2.3″ sensor met 12 megapixels. Naast deze sensor is de OM system Tough TG-7 uitgerust met een lichtsterke f/2.0 lens waardoor je ook met weinig licht, zoals onderwater, goed foto's maken maken. Verder is deze onderwatercamera ontzettend robuust aangezien hij een val tot 2.1 meter overleefd. Daarnaast is hij uiteraard waterdicht. Zo kan je tot een diepte van 15 meter ongerust filmen en fotograferen. Wil je nog dieper gaan? Maak dan gebruik van de optionele PT-059 onderwaterbehuizing waardoor je de camera mee kan nemen tot maar liefst 45 meter diep. Verder zit er een nieuwe functie op de TG-7, namelijk de Pre Capture functie. In deze stand zal de camera, wanneer je de sluiterknop half indrukt, een buffer van 10 beelden vastleggen. Druk je vervolgens echt af? Dan zal de camera de buffer voordat je zelf op de knop drukte ook opnemen waardoor je beelden vast kan leggen die je net gemist hebt. Ideaal voor als je snelle actiemomenten wilt vastleggen!

Qua videofuncties kan je met de TG-7 in 4K met 120 fps filmen en beschikt deze onderwatercamera ook over een timelapse functie. Wil je vervolgens je video's en foto's delen met de rest van de wereld? Stuur ze dan eenvoudig via bluetooth of wifi door naar jouw smartphone, tablet of laptop. En doordat de TG-7 over GPS beschikt weet je achteraf precies waar de foto is gemaakt. De TG-7 is dan ook dé beste onderwatercamera van 2024!


Plus en minpunten van de OM System Tough TG-7
Deze camera is volledig schok-, stof-, water-, en vriesbestendig
Waterdicht tot 15 meter
12 megapixel sensor en 4x optische zoom met microscoopmodus
De mogelijkheid om te filmen in 4K in 120fps
Timelapse mogelijkheden
Pro capture stand
Vijf onderwaterinstellingen
Ingebouwde wifi, GPS en e.compass
Interval-, timelapse- en microscoopmodus
Uit te breiden met extra lenzen zoals een TCON‑T01 Telelens of een FCON-T02 fish-eye lens.
Niet mogelijk om een externe microfoon op de camera aan te sluiten
Geen touchscreen

» Meer informatie

De OM System Tough TG-7, de beste onderwatercamera van 2024

De Olympus Tough TG-7 is mijn optiek de beste onderwatercamera van 2024. Deze robuuste camera heeft een stevige bouw, een hoogwaardige sensor en veel opties zoals optische zoom. GPS, wifi en een e.compass. Daarnaast is de camera uit te breiden met extra lenzen zoals een TCON‑T01 Telelens of een FCON-T02 fish-eye lens, maar ook met extra lampen zoals de Olympus LG1 macrolamp. Let wel, wil je deze extra lenzen op de camera monteren? Koop dan ook de CLA‑T01 voorzetlens, deze heb je nodig om de lenzen op de camera te zetten. Al met al is de Olympus Tough TG-7 een veelzijdige allround onderwatercamera en in mijn optiek de beste onderwatercamera van 2024!

De OM System Tough TG-7 bij CameraNu

De OM System Tough TG-7 bij Kamera-Express

De OM System Tough TG-7 bij Cameraland.nl


2. Olympus Tough TG-6

De Olympus Tough TG-6 is de voorloper van bovenstaande OM Systems TG-7 en ook echt een hele fijne onderwatercamera. Als je een betrouwbare robuuste camera zoekt die je zowel kunt gebruiken op het strand, in het water, in de sneeuw of een tocht door een stoffig woestijnlandschap…de Olympus Tough TG-6 is overal tegen bestand: water, extreme kou, hoge druk, stof én (erg handig tijdens raften of andere avontuurlijke tochten) schokken (met dank aan beeldstabilisatie en de mogelijkheid om 20 foto’s per seconde te schieten). Niet onbelangrijk…ondanks de omstandigheid waar deze 12 megapixel camera in verkeerd…de kwaliteit blijft perfect. Handig detail, doordat het glas van de sensor een dubbele laag heeft kan deze niet beslaan! De camera beschikt over de mogelijkheid om foto’s in RAW te maken, wat handig is voor een (eventuele) nabewerking in bijvoorbeeld lightroom. De camera beschikt over ingebouwde wifi waardoor je je mooiste platen eenvoudig via je smartphone deelt op Instagram of Facebook. Doordat je GPS locatie bij wordt gehouden weet je achteraf precies waar de foto gemaakt is.


Plus en minpunten van de Olympus Tough TG-6
Deze camera is volledig schok-, stof-, water-, en vriesbestendig
Waterdicht tot 15 meter
De mogelijkheid om te filmen in 4K
12 megapixel sensor en 4x optische zoom
Vijf onderwaterinstellingen
Ingebouwde wifi, GPS en e.compass
Interval-, timelapse- en microscoopmodus
Uit te breiden met extra lenzen zoals een TCON‑T01 Telelens of een FCON-T02 fish-eye lens.
Niet mogelijk om een externe microfoon op de camera aan te sluiten
Geen touchscreen
Niet overal meer te verkrijgen

» Meer informatie

De Olympus Tough TG-6 bij Coolblue

De Olympus Tough TG-6 bij Cameraland.nl

De Olympus Tough TG-6 bij Kamera-Express


3. Ricoh WG-6

De Ricoh WG-6 is een robuuste onderwatercamera voor zowel de beginnende fotograaf als de gevorderde fotograaf. En veel van de Pentax-technieken (Pentax en Ricoh vallen onder één en hetzelfde bedrijf) zijn terug te vinden in deze camera. Zo beschik je over een geavanceerde CMOS-beeldsensor met 20 megapixels, een goede zoomlens met 5x optische zoom en 6 LED's die je onderwerp onderwater uitlichten. Ideaal voor als je bijvoorbeeld gaat snorkelen! Daarnaast is de WG-6 tot maar liefst 20 meter waterdicht en overleeft hij een val van 2.1 meter hoog. Tenslotte beschik je met de Ricoh WG-6 over GPS en schiet je video's in 4K. Al met al een ideale onderwatercamera voor als je een mooie reis gaat maken!


Plus en minpunten van de Ricoh WG-6
Robuuste onderwatercamera
Waterdicht tot 20 meter
 en schokbestendig
5x optische zoom
6 LED's om je onderwerp extra te belichten
Ingebouwde GPS
Verkrijgbaar in oranje en zwart
4K video functie
Er zit geen viewfinder op voor precieze kadering
Geen wifi
Geen touchscreen

» Meer informatie

De Ricoh WG-6, de beste onderwatercamera voor kinderen

De Ricoh WG-6 is mijn optiek de beste onderwatercamera voor kinderen. Deze eenvoudig te bedienen camera heeft een stevige bouw, een eenvoudig menu, videomogelijkheden en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ben je op zoek naar een goede onderwatercamera voor kinderen? Kijk dan naar de Ricoh WG-6.

De Ricoh WG-6 bij CameraNu

De Ricoh WG-6 bij Cameraland.nl

De Ricoh WG-6 bij Kamera-Express


4. Ricoh WG-80

Deze fijne kleine camera is ideaal voor op reis. Zo is de Ricoh WG-80 bestand tegen extreme omstandigheden als water, stof en vorst. Zelfs een val van 1,6 meter overleefd deze camera waardoor je niet bang hoeft te zijn dat hij snel kapot gaat. Verder is de camera lekker licht en is de bediening zeer eenvoudig. Het LCD schermpje is verder uitgerust met een speciale sensor waardoor de helderheid automatisch aangepast wordt. Ideaal als je bijvoorbeeld onderwater een foto maakt en wilt zien wat je vast legt! Daarnaast heeft de Ricoh WG-80 een leuke extra feature, namelijk een digitale microscoop. Hiermee kan je onderwerpen, zoals insecten, zeer sterk vergroten. Ideaal voor de echte avonturier!


Plus en minpunten van de Ricoh WG-80
Deze camera is schok-, stof-, water- en vriesbestendig
Waterdicht tot 14 meter
16 megapixel sensor
5 x optische zoom
Digitale microscoopmodus
Beschikbaar in diverse kleuren: oranje en zwart
De maximale video resolutie is slechts Full-HD
Er zit geen wifi en bluetooth in de camera
Geen touchscreen

» Meer informatie

De Ricoh WG-80 bij CameraNu

De Ricoh WG-80 bij Cameraland.nl

De Ricoh WG-80 bij Kamera-Express


5. Easypix GoXtreme Reef

De Easypix GoXtreme Reef is een ideale goedkope en lichtgewicht onderwatercamera voor buitenactiviteiten en sport. Omdat deze onderwatercamera over twee schermen beschikt (aan de achterkant én aan de voorkant) zie je goed wat je vastlegt. Ideaal voor als je selfies onderwater wilt maken! Doordat de camera tot en met 3 meter waterdicht is hij prima te gebruiken in zwembaden of voor tijdens het snorkelen. Foto's schiet je in 8 megapixel welke de camera zelf kan opblazen tot maar liefst 24 megapixel. Ook kan je video's maken, dit schiet je in Full HD of HD-ready. Al met al een fijne en goedkope onderwatercamera voor als je niet al te veel geld wilt uitgeven!


Plus en minpunten van de Easypix GoXtreme Reef
Erg voordelig (onder de 100 euro)
Twee schermen (ook aan de voorkant voor het maken van selfies)
Waterdicht tot 3 meter
8 megapixel sensor
4x digitale zoom
Gezichtsdetectie
Verkrijgbaar in geel of blauw
Geen optische zoom
Gaat maar tot 3 meter diepte
Geen wifi of bluetooth

» Meer informatie

De Easypix GoXtreme Reef, de goedkoopste onderwatercamera van 2024

De Easypix GoXtreme Reef is de goedkoopste onderwatercamera van 2024. Voor onder de 100 euro beschik je over een onderwatercamera die je tot 3 meter diep kan gebruiken. Ideaal voor in het zwembad of voor tijdens het snorkelen! Daarnaast zit er ook een scherm aan de voorkant van deze camera waardoor je eenvoudig selfies kan maken. Ben jij op zoek naar een goedkope onderwatercamera? Dan is de Easypix GoXtreme Reef jouw camera!

De Easypix GoXtreme Reef bij CameraNu

De Easypix GoXtreme Reef bij Kamera-Express


Extra tip. GoPro HERO 11 action camera

De GoPro HERO 11 action camera is een action camera die ook zeer goed te gebruiken is als onderwatercamera. Zo schiet je met deze camera de meest spectaculaire videobeelden ik 5.3K met 60fps of in 4k met 120 fps. En dankzij de hypersmooth techniek van GoPro worden de beelden gecorrigeerd op flinke trillingen (zoals bij het zwemmen, surfen, skiën of bij het fietsen). Het resultaat, zeer stabiele videobeelden waar de actie vanaf spat. Uiteraard kan je met de GoPro HERO 11 ook foto's maken. Dit gaat heel eenvoudig en doordat er een beeldscherm aan de achterkant én aan de voorkant van de actioncam zit kan je ook makkelijk selfies maken. Verder neem je de camera eenvoudig mee in je jaszak of je broekzak omdat hij lekker compact is. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen tegenwoordig gebruik maken van de GoPro Hero 11 actioncam als onderwatercamera!


Plus en minpunten van de GoPro HERO 11 action camera
Zeer robuust, kan tegen water en stoten
Waterdicht tot 10 meter
23 megapixel sensor
Schiet 5.3K video-opnames in 60fps en 4K beelden in 120fps
Vloeiende beelden dankzij GoPro's HyperSmooth
Beeldscherm aan de voorkant van de camera voor selfies
Wifi en NFC
Geen zoom mogelijkheden
Wat duurder dan andere onderwatercamera's

» Meer informatie


Bekijk de GoPro HERO 10 bij Coolblue

Bekijk de GoPro HERO 11 bij CameraNu

Bekijk de GoPro HERO 11 bij Kamera-Express


Gebruikte bronnen

Zelf ben ik gek van fotografie en raadpleeg ik bij de aanschaf van een digitale camera diverse bronnen. Al deze kennis, tezamen met mijn eigen kennis en ervaring heb ik samengevoegd in dit artikel. Zo heb ik bij het bepalen van deze top-10 onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

Bron:
Tijdschriften Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 5 beste onderwatercamera’s van 2024. Hopelijk heeft het je geholpen in je zoektocht naar het ideale fototoestel. Ben je er toch nog niet helemaal uit en wil je meer weten? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug! Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue of CameraNu.nl.

Camera winkels:

Wil je een onderwatercamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-express.nl

Belgische Winkels
CameraNu.be
Coolblue.be
Kamera-express.be


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.2 5 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

20 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
theus weidema
20 Dagen geleden

Ik zoek een camera met een groot beeld die dieper kan als 30 meter dat kan dit niet

Rob van Elen
6 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Ik heb heel lang een Canon D20 gehad helaas nu kapot.
Ik wil weer een degelijke goede camera voor onder water, wintersport en moet lekker in mijn broekzak kunnen.
Snel even foto’s kunnen maken en weer weg stoppen voor stad en dergelijke heb ik al een goede camera.
Ik twijfel heel sterk tussen OM Tough 6 of 7
wat is dan de betere voor mij niet op het verschil in geld gelet.

Rob van Elen
Antwoord op  Thijs Schouten
6 Maanden geleden

Ha Thijs,
Bedankt gezien het kleine prijsverschil ga ik voor de Tough 7.

Lilian
8 Maanden geleden

Hallo,

Ik heb een vraagje wat betreft de camera’s.
Ik ga volgend jaar naar Noorwegen om te snorkelen. De Olympus tough tg6 lijkt mij daar prima voor.
Hopelijk kunnen we dan ook het noorderlicht zien. Kun je het noorderlicht ook goed vastleggen met deze camera?

Met vriendelijke groet,
Lilian

Lilian
Antwoord op  Thijs Schouten
8 Maanden geleden

Hoi Thijs,
Bedankt voor je bericht en je advies.
Hier heb ik zeker iets aan.
Groetjes,
Lilian