Top 5 beste onderwatercamera’s 2023


Laatste update: 6 februari 2023

Welke onderwatercamera moet ik kopen?

Zoek jij een goede onderwatercamera (ook wel outdoorcamera genoemd) maar weet je niet goed waar je op moet letten om tot de juiste keuze te komen? Lees dan vooral dit artikel. Onderstaand lees je tips en de top 5 beste onderwatercamera’s van 2023. Door het testen van de camera’s, het lezen van reviews en mijn persoonlijke ervaring als fotograaf is onderstaand top 5 overzicht ontstaan. Als enthousiast fotograaf deel ik mijn kennis graag met anderen zodat iedereen met, voor hem of haar, passend materiaal aan de slag kan om, in dit geval, de wondere onderwaterwereld vast te leggen.

In dit artikel:

In dit artikel vind je de top 5 beste onderwatercamera’s van 2023, wanneer een onderwatercamera geschikt voor je is en tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een onderwatercamera:

a. Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een onderwatercamera
b. Wanneer is een onderwatercamera geschikt voor mij?
c. De top 5 beste onderwatercamera's van 2023

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een onderwatercamera?

Onderstaand een lijstje waar je op kunt letten bij de aanschaf van een onderwatercamera:

Tot welke diepte je kan met de camera (dit varieert namelijk!)
Of de camera ook vorstbestendig is (indien je de camera ook op wintersport wilt gebruiken)
Kwaliteit van de lens en de sensor. Over het algemeen hebben duurdere camera’s een betere lens en sensor
Hoeveel je kunt inzoomen (vooral van belang als je niet dichtbij kan komen: bv tijdens snorkelen of duiken)
Een goede beeldstabilisatie. Over het algemeen gebruik je de camera tijdens activiteiten met beweging

Wanneer is een onderwatercamera geschikt voor mij?

Als je graag foto’s neemt tijdens je vakanties, buitenactiviteiten of onder extreme omstandigheden dan is een onderwatercamera (ook wel outdoorcamera) wellicht iets voor jou. Met de meeste onderwatercamera’s kun je zowel boven als onder water prima foto’s maken. Ideaal dus om echt onder water (tot bepaalde dieptes) foto’s mee te maken maar ook om te gebruiken tijdens andere activiteiten waar je het risico loopt op nattigheid zoals wintersport, watersporten boven water (zeilen, vissen, raften) of tijdens flinke regen. Dat een onderwatercamera geen behuizing nodig heeft is ideaal. Hierdoor blijft hij lekker licht, compact maar dus ook waterdicht. Omdat onderwatercamera’s gemaakt zijn voor de buitenactiviteiten kunnen ze tegen een stootje, extreme temperaturen en zijn ze vaak valbestendig. Het nadeel aan een onderwatercamera is dat over het algemeen de zoom mogelijkheid beperkt is.

De top 5 beste onderwatercamera’s van 2023:

Hieronder vind een overzicht met de top 5 beste onderwatercamera's van 2023:

1. Olympus Tough TG-6
2. Ricoh WG-6
3. Ricoh WG-80
4. Panasonic Lumix DMC-FT30
5. Easypix GoXtreme Reef
Extra tip: GoPro HERO 10

1. Olympus Tough TG-6

De Olympus Tough TG-6 is de beste onderwatercamera van 2023. Als je een betrouwbare robuuste camera zoekt die je zowel kunt gebruiken op het strand, in het water, in de sneeuw of een tocht door een stoffig woestijnlandschap…de Olympus Tough TG-6 is overal tegen bestand: water, extreme kou, hoge druk, stof én (erg handig tijdens raften of andere avontuurlijke tochten) schokken (met dank aan beeldstabilisatie en de mogelijkheid om 20 foto’s per seconde te schieten). Niet onbelangrijk…ondanks de omstandigheid waar deze 12 megapixel camera in verkeerd…de kwaliteit blijft perfect. Handig detail, doordat het glas van de sensor een dubbele laag heeft kan deze niet beslaan! De camera beschikt over de mogelijkheid om foto’s in RAW te maken, wat handig is voor een (eventuele) nabewerking in bijvoorbeeld lightroom. De camera beschikt over ingebouwde wifi waardoor je je mooiste platen eenvoudig via je smartphone deelt op Instagram of Facebook. Doordat je GPS locatie bij wordt gehouden weet je achteraf precies waar de foto gemaakt is.


Plus en minpunten van de Olympus Tough TG-6
Deze camera is volledig schok-, stof-, water-, en vriesbestendig
Waterdicht tot 15 meter
De mogelijkheid om te filmen in 4K
12 megapixel sensor en 4x optische zoom
Vijf onderwaterinstellingen
Ingebouwde wifi, GPS en e.compass
Interval-, timelapse- en microscoopmodus
Uit te breiden met extra lenzen zoals een TCON‑T01 Telelens of een FCON-T02 fish-eye lens.
Niet mogelijk om een externe microfoon op de camera aan te sluiten
Geen touchscreen

» Meer informatie

De Olympus Tough TG-6, de beste onderwatercamera van 2023

De Olympus Tough TG-6 is mijn optiek de beste onderwatercamera van 2023. Deze robuuste camera heeft een stevige bouw, een hoogwaardige sensor en veel opties zoals optische zoom. GPS, wifi en een e.compass. Daarnaast is de camera uit te breiden met extra lenzen zoals een TCON‑T01 Telelens of een FCON-T02 fish-eye lens, maar ook met extra lampen zoals de Olympus LG1 macrolamp. Let wel, wil je deze extra lenzen op de camera monteren? Koop dan ook de CLA‑T01 voorzetlens, deze heb je nodig om de lenzen op de camera te zetten. Al met al is de Olympus Tough TG-6 een veelzijdige allround onderwatercamera en in mijn optiek de beste onderwatercamera van 2023!

De Olympus Tough TG-6 bij CameraNu.nl

De Olympus Tough TG-6 bij Kamera-Express


2. Ricoh WG-6

De Ricoh WG-6 is een robuuste onderwatercamera voor zowel de beginnende fotograaf als de gevorderde fotograaf. En veel van de Pentax-technieken (Pentax en Ricoh vallen onder één en hetzelfde bedrijf) zijn terug te vinden in deze camera. Zo beschik je over een geavanceerde CMOS-beeldsensor met 20 megapixels, een goede zoomlens met 5x optische zoom en 6 LED's die je onderwerp onderwater uitlichten. Ideaal voor als je bijvoorbeeld gaat snorkelen! Daarnaast is de WG-6 tot maar liefst 20 meter waterdicht en overleeft hij een val van 2.1 meter hoog. Tenslotte beschik je met de Ricoh WG-6 over GPS en schiet je video's in 4K. Al met al een ideale onderwatercamera voor als je een mooie reis gaat maken!


Plus en minpunten van de Ricoh WG-6
Robuuste onderwatercamera
Waterdicht tot 20 meter
 en schokbestendig
5x optische zoom
6 LED's om je onderwerp extra te belichten
Ingebouwde GPS
Verkrijgbaar in oranje en zwart
4K video functie
Er zit geen viewfinder op voor precieze kadering
Geen wifi
Geen touchscreen

» Meer informatie

De Ricoh WG-6, de beste onderwatercamera voor kinderen

De Ricoh WG-6 is mijn optiek de beste onderwatercamera voor kinderen. Deze eenvoudig te bedienen camera heeft een stevige bouw, een eenvoudig menu, videomogelijkheden en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ben je op zoek naar een goede onderwatercamera voor kinderen? Kijk dan naar de Ricoh WG-6.

De Ricoh WG-6 bij CameraNu.nl

De Ricoh WG-6 bij Kamera-Express


3. Ricoh WG-80

Deze fijne kleine camera is ideaal voor op reis. Zo is de Ricoh WG-80 bestand tegen extreme omstandigheden als water, stof en vorst. Zelfs een val van 1,6 meter overleefd deze camera waardoor je niet bang hoeft te zijn dat hij snel kapot gaat. Verder is de camera lekker licht en is de bediening zeer eenvoudig. Het LCD schermpje is verder uitgerust met een speciale sensor waardoor de helderheid automatisch aangepast wordt. Ideaal als je bijvoorbeeld onderwater een foto maakt en wilt zien wat je vast legt! Daarnaast heeft de Ricoh WG-80 een leuke extra feature, namelijk een digitale microscoop. Hiermee kan je onderwerpen, zoals insecten, zeer sterk vergroten. Ideaal voor de echte avonturier!


Plus en minpunten van de Ricoh WG-80
Deze camera is schok-, stof-, water- en vriesbestendig
Waterdicht tot 14 meter
16 megapixel sensor
5 x optische zoom
Digitale microscoopmodus
Beschikbaar in diverse kleuren: oranje en zwart
De maximale video resolutie is slechts Full-HD
Er zit geen wifi en bluetooth in de camera
Geen touchscreen

» Meer informatie

De Ricoh WG-80 bij CameraNu.nl

De Ricoh WG-80 bij Kamera-Express.nl


4. Panasonic Lumix DMC-FT30

De Panasonic Lumix DMC-FT30 is een ideale onderwatercamera voor vakantiegangers. Deze onderwatercamera beschikt over een robuuste behuizing die tegen een flinke stoot kan. Zo overleefd de camera een val van 8 meter en kan hij ook tegen de vrieskou. Uiteraard kan je ook met de FT-30 onderwater foto's maken, hou er alleen rekening mee dat je niet dieper dan 8 meter onder water gaat. Dankzij de geavanceerde onderwatermodus compenseert de camera automatisch de witbalans waardoor de beelden en video opnamen er natuurlijk uit zien. En doordat de camera over optische beeldstabilisatie beschikt worden trillingen en bewegingen gecompenseerd waardoor je scherpe beelden krijgt.


Plus en minpunten van de Panasonic Lumix DMC-FT30
Deze camera is stof-, water-, en vriesbestendig
Ook geschikt voor kinderen
Waterdicht tot 8 meter
16.1 megapixel CCD-sensor
4 x optische zoom en 4x digitale zoom
Automatische witbalans voor onderwaterfotografie
Beeldstabilisatie
Geen wifi en bluetooth
Geen 4K video functie en Full HD video, enkel HD ready
Geen touchscreen

» Meer informatie

Update 6 februari 2023: op dit moment is de Panasonic FT30 heel moeilijk leverbaar. Dit heeft te maken met het wereldwijde chiptekort. Het kan dus zijn dat de FT30 bij veel winkels is uitverkocht. Soms kom je ze nog wel eens tegen, maar eigenlijk voor teveel geld (denk aan 600 euro+) Een goed alternatief is eerder genoemde Ricoh WG-6

De Panasonic Lumix DMC-FT30 bij CameraNu.nl

De Panasonic Lumix DMC-FT30 bij Bol.com


5. Easypix GoXtreme Reef

De Easypix GoXtreme Reef is een ideale goedkope en lichtgewicht onderwatercamera voor buitenactiviteiten en sport. Omdat deze onderwatercamera over twee schermen beschikt (aan de achterkant én aan de voorkant) zie je goed wat je vastlegt. Ideaal voor als je selfies onderwater wilt maken! Doordat de camera tot en met 3 meter waterdicht is hij prima te gebruiken in zwembaden of voor tijdens het snorkelen. Foto's schiet je in 8 megapixel welke de camera zelf kan opblazen tot maar liefst 24 megapixel. Ook kan je video's maken, dit schiet je in Full HD of HD-ready. Al met al een fijne en goedkope onderwatercamera voor als je niet al te veel geld wilt uitgeven!


Plus en minpunten van de Easypix GoXtreme Reef
Erg voordelig (onder de 100 euro)
Twee schermen (ook aan de voorkant voor het maken van selfies)
Waterdicht tot 3 meter
8 megapixel sensor
4x digitale zoom
Gezichtsdetectie
Verkrijgbaar in geel of blauw
Geen optische zoom
Gaat maar tot 3 meter diepte
Geen wifi of bluetooth

» Meer informatie

De Easypix GoXtreme Reef, de goedkoopste onderwatercamera van 2023

De Easypix GoXtreme Reef is de goedkoopste onderwatercamera van 2023. Voor onder de 100 euro beschik je over een onderwatercamera die je tot 3 meter diep kan gebruiken. Ideaal voor in het zwembad of voor tijdens het snorkelen! Daarnaast zit er ook een scherm aan de voorkant van deze camera waardoor je eenvoudig selfies kan maken. Ben jij op zoek naar een goedkope onderwatercamera? Dan is de Easypix GoXtreme Reef jouw camera!

De Easypix GoXtreme Reef bij CameraNu.nl

De Easypix GoXtreme Reef bij Kamera-Express


Extra tip. GoPro HERO 10 action camera

De GoPro HERO 10 action camera is een action camera die ook zeer goed te gebruiken is als onderwatercamera. Zo schiet je met deze camera de meest spectaculaire videobeelden ik 5K met 60fps of in 4k met 120 fps. En dankzij de hypersmooth techniek van GoPro worden de beelden gecorrigeerd op flinke trillingen (zoals bij het zwemmen, surfen, skiën of bij het fietsen). Het resultaat, zeer stabiele videobeelden waar de actie vanaf spat. Uiteraard kan je met de GoPro HERO 10 ook foto's maken. Dit gaat heel eenvoudig en doordat er een beeldscherm aan de achterkant én aan de voorkant van de actioncam zit kan je ook makkelijk selfies maken. Verder neem je de camera eenvoudig mee in je jaszak of je broekzak omdat hij lekker compact is. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen tegenwoordig gebruik maken van de GoPro Hero 10 actioncam als onderwatercamera!


Plus en minpunten van de GoPro HERO 10 action camera
Zeer robuust, kan tegen water en stoten
Waterdicht tot 10 meter
23 megapixel sensor
Schiet 5K video-opnames in 60fps en 4K beelden in 120fps
Vloeiende beelden dankzij GoPro's HyperSmooth
Beeldscherm aan de voorkant van de camera voor selfies
Wifi en NFC
Geen zoom mogelijkheden
Wat duurder dan andere onderwatercamera's

» Meer informatie


Bekijk de GoPro HERO 10 HS bij Coolblue

Bekijk de GoPro HERO 10 bij CameraNu.nl

Bekijk de GoPro HERO 10 bij Kamera-Express


Gebruikte bronnen

Zelf ben ik gek van fotografie en raadpleeg ik bij de aanschaf van een digitale camera diverse bronnen. Al deze kennis, tezamen met mijn eigen kennis en ervaring heb ik samengevoegd in dit artikel. Zo heb ik bij het bepalen van deze top-10 onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

Bron:
Tijdschriften Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 5 beste onderwatercamera’s van 2023. Hopelijk heeft het je geholpen in je zoektocht naar het ideale fototoestel. Ben je er toch nog niet helemaal uit en wil je meer weten? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug! Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue of CameraNu.nl.

Camera winkels:

Wil je een onderwatercamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4 4 Stemmen
Aantal sterren

8 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Manita Weijenberg
2 Maanden geleden

Hi Thijs, we gaan komende zomervakantie naar Indonesië en ik stuitte op jouw artikel over onderwatercamera. Met name de TG-6 triggerde.
Maar enorm dilemma. Want de camera moet niet alleen geschikt zijn voor onderwater, maar ook meer kunnen. Ook het anti-fog is superhandig in de vochtige jungle.

– we reizen licht, omdat we gaan rondtrekken. Dus camera liefst klein en licht
– geschikt voor onderwater fotografie, want we gaan veel snorkelen. We hopen o.a. manta’s en zeeschildpadden te zien.
– maar… we starten in Sumatra en willen natuurlijk ook de Oerang Oetans en andere apen kunnen fotograferen als we ze zien.
– en als laatste… voor gewoon streetlife, de natuur etc moet ie ook geschikt zijn.

Is, met dit enorme wensenpakket de TG-6 dan nog steeds de beste optie? Is t verstandig om hier bv de TCON-1 extra zoomlens bij aan te schaffen?

Heb inmiddels al verschillende YouTube filmpjes bekeken. Maar over dat stukje wildlife krijg ik niet echt een goed antwoord.

Hopelijk kun jij me verder helpen. Dank je wel!!

Manita
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Maanden geleden

Dank je wel!!
Had ook niet verwacht dat ik zonder enorme telelens een closeup van een oerang oetang zou kunnen nemen. Helaas… maar anders moet ik zo’n dikke camera met lens meenemen, niet handig.

Ik kan zéker uit de voeten met jouw advies. Dank je wel!

Amanda
10 Maanden geleden

Hallo,
Heel lang heeft de Nikon coolpix w300 ook in het rijtje gestaan.
Is deze vergeleken met de Olympus echt minder kwaliteit of is de nikon ook nog top.
Belangrijk vind ik dat hij goed scherp stelt en de foto’s niet te donker of licht maakt.
Ik hoor graag je bevindingen.

Gr amanda

3 Jaren geleden

Ik wil heel graag een onder water camera voor sinterklaas
Maar die zijn heel duur en ik mag maar ongeveer 10 euro uit geven ik wil echt niet brutaal zijn maar zou u een onderwatercamera voor ongeveer 10 euro willen verkopen
Alvast bedankt.