Nikon Z8 review

Door: Thijs Schouten
Waardering: 90/100 punten


De Nikon Z8, Nikon's nieuwste systeemcamera

Het gerucht ging al weken rond, maar op 10 mei 2023 was het eindelijk zo ver! De Nikon Z8 systeemcamera werd officieel aangekondigd! Het is een hoogwaardige systeemcamera met een 45.7 megapixel fullframe sensor die wij ook kennen uit de Nikon Z9 (Lees hier mijn Nikon Z9 review). Qua bouw is de Z8 compacter door het ontbreken van de ingebouwde battery-grip en gaat de accu wat minder lang mee (De Nikon Z8 maakt namelijk gebruik van compactere EN-EL15c accu's de wij kennen uit de Nikon Z6 en Nikon Z7). Maar ondanks zijn compactere formaat is de Nikon Z8 een echt werkpaard. Zo beschikt hij over een zeer goede sensor, een super snelle autofocus en de mogelijkheid om in 8K video's op te nemen. De body is van magnesium legering waardoor hij zowel spatwater als stofdicht is. Het resultaat, een fantastische topcamera die je zowel voor fotografie als videografie kan gebruiken. In dit artikel lees je alles over de Nikon Z8 en laat ik ook de verschillen zien tussen de Nikon Z8 en de Nikon Z9.

Voor en nadelen van de Nikon Z8

Kleinere broertje van de Z9 in een compacter jasje
Hoogwaardige 45.7 megapixel fullframe sensor
Schiet tot maar liefst 120 beelden per seconde (11 megapixel JPEG)
Schiet tot 20 RAW beelden per seconde
Pre-release capture functie
Video in 8K RAW met 30fps en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie
493 scherpstelpunten met Artificial Intelligence voor snelle onderwerpherkenning
Eye-tracking (mens, dier en voertuig)
Twee cardslots (CFexpress Type B en SD UHS-II)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (EN-EL15c, bekend van o.a. de D780 en de Z6/Z7 serie)
Spatwater en stofdicht
De 120 beelden per seconde schiet je in JPG met 11 megapixels
RAW schiet je er maximaal 20 per seconde, er zijn inmiddels snellere camera's
Kwaliteit mag wat kosten…

Awards gewonnen door de Nikon Z8:

‘Camera of the Year 2023-2024' volgens EISA

Waar te koop?


De Nikon Z8 body

De Nikon Z8 is een compacte en lichtgewichte systeemcamera die qua technologie ontzettend op de Nikon Z9 lijkt. Zo is de binnenkant van deze camera vrijwel identiek, maar is het formaat van de camera bijna 30% compacter ten opzichte van de Nikon Z9. Daarnaast is hij ook ruim 22% lichter waardoor de camera ontzettend goed te gebruiken is op gimbals voor video-opnames. Daarnaast is het lichte gewicht ideaal voor fotografen die veel op pad zijn of lopen (zoals huwelijksfotografen). Veel huwelijksfotografen die nog gebruik maken van de Nikon D850 gaan ontzettend blij worden van de Nikon Z8. Deze is namelijk 15% kleiner en lichter. En wil je toch graag wat meer grip? Dan kan je de Nikon Z8 uitbreiden met de MB-N12 battery grip waardoor je ook in de portretstand toegang hebt tot alle knoppen. Daarnaast kan je middels deze battery grip gebruik maken van twee accu's waardoor je langer kan fotograferen en filmen.

nikon-z8-systeemcamera-body

De Nikon Z8 body

De sensor van de Nikon Z8

Waar Nikon al jaren in uitblinkt is de hoogwaardige sensoren die zij in hun spiegelreflexcamera's en systeemcamera's plaatsen. En ook bij de Nikon Z8 beschik je weer over een ontzettend goede sensor. In de Nikon Z8 zit namelijk een 45.7 megapixel fullframe stacked CMOS-sensor met een ontzettend hoog dynamisch bereik. Hierdoor kan je zelfs in situaties met weinig licht, ontzettend mooie foto's maken met een minimale ruis. Daarnaast draagt het gestapelde ontwerp bij aan een minder rolling shutter effect wat ideaal is bij het vastleggen van snelle onderwerpen in moeilijke lichtomstandigheden. Verder kan de sensor 8K video-opnames aan in 60p.

Nikon Z8 autofocus

Naast de hoogwaardige sensor blinkt de Nikon Z8 ook uit in autofocus. Zo zit er in de Z8 hetzelfde autofocussysteem als in de Z9 waarmee je over 493 autofocus-punten beschikt. Van deze autofocuspunten worden er 405 punten gebruikt voor één van de 10 automatische veld-af modi standen waarin de camera ontzettend snel onderwerpen kan herkennen. Of je nu sporters, natuur of portretten gaat schieten, de camera zorgt voor de juiste scherpstelling. En dankzij de Deeplearning Artificial Intelligence zal de Z8 automatisch onderwerpen herkennen zoals dieren (vogels), mensen en voertuigen. Daarnaast kan de camera automatisch ogen herkennen en hierop scherpstellen. Hierdoor kan jij je als fotograaf richten op de compositie en zal de camera ervoor zorgen dat de scherpstellen op de juiste plek ligt. Ideaal!

Nikon's Deeplearning AI

Naast de Deeplearning AI autofocus maakt de Nikon Z8 ook gebruik van een 3D-tracking die we kennen uit de Nikon D6. Dankzij deze techniek kan de camera het onderwerp volgen en reageert hij direct op veranderingen in de positie, richting of snelheid van het onderwerp. Dit is ideaal bij snelle acties, zoals bij het fotograferen van sport of natuur. De burst-rate van de Nikon Z8 is zeer indrukwekkend en loopt op tot maar liefst 120 beelden per seconde! In deze stand schiet je in JPEG's met maximaal 11 megapixel. Wil je in JPEG met 45 megapixel schieten? Dan kan dit tot maximaal 30 beelden per seconde. Ben je, net zoals ik, een RAW schieter? Dan kan je tot maximaal 20 beelden per seconde schieten in de volledige resolutie (45 mp). En het mooie, dankzij de hoger buffercapaciteit loopt de Nikon Z8 pas vol bij 1000 foto's waardoor je echt ieder moment kan vastleggen!

De Pre-release capture functie van de Nikon Z8

Een nieuwe functie op de Nikon Z8 is de zogenaamde Pre-release capture functie. In deze stand kan de camera alvast foto's maken voordat jij op de knop hebt gedrukt. Canon heeft een vergelijkbare functie in de Canon EOS R8 systeemcamera wat in de praktijk ontzettend fijn werkt. Bij Nikon werkt dit vergelijkbaar. Zo zal de Nikon Z8 een buffer vastleggen als jij de ontspanknop half indrukt. Druk je vervolgens écht af, dan zal de camera de beelden uit de buffer ook opslaan. Het resultaat is dat je, naast je eigen foto's, ook een halve seconde aan beeld hebt van voordat jij op de knop drukte. Vooral sport- en natuurfotografen kunnen hier goed gebruik van maken. Soms ben je nou eenmaal net te laat met reageren en dankzij deze Pre-release capture functie kan je alsnog een waardevol moment vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan een ijsvogel die in het water duikt. Vaak ben je als fotograaf nét iets te laat. Middels de pre-release capture functie kan je dit moment toch nog vastleggen.


De seriename mogelijkheden van de Nikon Z8

nikon z8 body
nikon z8 achterkant

Specificaties van de Nikon Z8 systeemcamera

Eigenschap
Soort camera Systeemcamera
Sensor Full frame
Resolutie sensor 45.7 megapixel stacked CMOS-sensor
Maximale foto resolutie 8256 x 5504 pixels
Maximale video resolutie 8K video met 24 – 60fps / 4k video met 24 – 120fps
Maximale ISO waarden 102.400
Processor Expeed 7 processor
Aantal beelden per seconde 120 fps (11 megapixel JPEG) | 20 fps (RAW + JPEG)
Autofocus Deeplearning AI
Aantal autofocuspunten 493 waarvan 405 voor automatisch veld-af
Belichting loopt van -5 tot +5 EV in 1/2 stops of 1/3 stops
Kortste sluitertijd 1/32000sec
Type scherm Zowel horizontaal als verticaal kantelbaar (90 graden)
Opslag / geheugenkaarten 2 slots: CFexpress Type B en/of SD (UHS-I & UHS-II)
Wifi Ja
Bluetooth Ja
Behuizing Magnesium, daardoor stof- en spatwaterdicht
Gewicht 910 gram
Afmetingen (bxhxd) 144 x 118.5 x 83mm
Accu EN-EL15c, (ongeveer 400 beelden)
Prijs €4.599
Meer informatie Bekijk alle Nikon Z8 specificaties


Filmen met de Nikon Z8

Naast fotografie is de Nikon Z8 dankzij het compactere formaat uitermate geschikt voor het maken van video-opnamen. Zo film je 8k beelden met snelheiden tussen de 24 en 60 frames per seconde. Ben je meer van de super slowmotion beelden? Ook dit kan met de Nikon Z8 en maar liefst in 4k! In 4k kan je namelijk gebruik maken van snelheden tussen de 24 en 120 frames per seconde. De maximale opnameduur van een video in 8k is 90 minuten en film je in 4K dan kan je maximaal 120 minuten filmen voordat de camera te warm wordt. Dit is echt ontzettend uniek aangezien veel andere merken ophouden bij 30 minuten. Daarnaast beschik je over twee USB-C poorten en schiet je beelden in 12-bits N-RAW of ProRes RAW-video.

De viewfinder van de Nikon Z8

De elektronische zoeker van de Nikon Z8 zorgt voor een realtime weergave zonder black out, oftewel, je blijft je onderwerp zien zelfs als je een foto maakt. Daarnaast heeft de viewfinder een hele heldere weergave waardoor het net is alsof je door een zoeker van een ‘traditionele' spiegelreflexcamera kijkt. Sterker nog… het is zelfs beter want als je een foto maakt heb je geen last van black-outs!

Het kantelbare scherm van de Nikon Z8

Het 3.2 inch scherm van de Z8 is tot 90 graden kantelbaar over zowel de horizontale als de verticale kant. Hierdoor kan je eenvoudig uit een hoek werken in zowel de portret- als de landschap-stand. Dit is ontzettend handig voor als je vanuit een laag of hoog standpunt wilt fotograferen of filmen. Daarnaast beschikt het scherm over touchscreen waardoor je eenvoudig je scherpstelpunt kan bepalen en ook eenvoudig door je foto's en instellingen kan gaan.

De geheugenkaarten in de Nikon Z8

De Nikon Z8 heeft twee geheugenkaart slots waarvan één CFexpress Type B en één SD-slot die geschikt is voor UHS-I en UHS-II kaarten. Hierdoor kan je eenvoudig doorschieten als één van de twee kaarten vol zit. Daarnaast kan je ook automatisch de foto op beide kaarten laten zetten. Dit is vooral ideaal voor huwelijksfotografen die niet willen riskeren dat de foto verloren gaat.

Tip: maak je veel serie-opnames achter elkaar? Van bijvoorbeeld vogels? Maak dan gebruik van een snelle CFexpress Type B kaart. Hierdoor zullen de foto's sneller weggeschreven worden waardoor jij meer foto's achter elkaar kan schieten.Wat zijn de verschillen tussen de Nikon Z8 en de Nikon Z9

De Nikon Z8 is het kleinere broertje van de Nikon Z9. Maar wat zijn precies de verschillen? Het grootste verschil zit hem vooral in het formaat. De Nikon Z8 is namelijk 30% kleiner en 250 gram lichter (22%) dan de Nikon Z9. Daarnaast is de opnametijd van de Nikon Z8 iets minder dan die van de Nikon Z9 en maakt de Nikon Z8 gebruik van andere geheugenkaarten. In onderstaand overzicht heb ik een duidelijke opsomming voor je gemaakt.

verschil nikon z8 en z9

Links de Nikon Z7 II, in het middel de Nikon Z8 en rechts de Nikon Z9

De belangrijkste verschillen tussen de Nikon Z8 en de Nikon Z9 op een rijtje

Eigenschap Nikon Z8 Nikon Z9
Introductiejaar 2023 2021
Sensor Fullframe Fullframe
Resolutie sensor 45.7 megapixel 45.7 megapixel
Maximale video resolutie 8k in 60P 8k in 60P
Maximale video opnametijd 8k: 90 minuten | 4K 120 minuten Geen beperking
Processor Expeed 7 Expeed 7
Aantal beelden per seconde JPEG 120 120
Aantal beelden per seconde RAW 20 20
Aantal autofocuspunten 493 waarvan circa 405 voor automatische veld 493 waarvan circa 405 voor automatische veld
Pre-release capture functie Ja Ja
Realtime eyetracking Ja, met deeplearning AI Ja, met deeplearning AI
Onderwerp herkenning Mens, dier en voertuig Mens en dier
Beeldstabilisatie Ja, in-body vijf-assige beeldstabilisatie (compenseert tot 5 stops) Ja, in-body vijf-assige beeldstabilisatie (compenseert tot 5 stops)
Type scherm Kantelbaar over 4 assen Kantelbaar over 4 assen
Viewfinder OLED met 18 helderheid niveaus OLED met 16 helderheid niveaus
Geheugen opslag 2 slots: CFexpress Type B en/of SD (UHS-I & UHS-II) 2 slots: CFexpress Type B en/of XQD
GPS Nee Ja
Accu EN-EL15c, ca. 400 beelden EN-EL18d, ca. 700 beelden
Gewicht (incl accu en geheugenkaart ) 910 gram 1160 gram
Afmetingen (bxhxd) 144 x 118.5 x 83mm 149 x 150 x 91mm
Prijs €4.599 €5.999
Meer informatie Alle specificaties van de Nikon Z8 Alle specificaties van de Nikon Z9

Uitgebreide video over de Nikon Z8

Wil je meer weten over de Nikon Z8? Check dan eens onderstaande video van Nikon. Hierin krijg je een goed beeld van wat deze camera allemaal kan!

Nikon Z8 releasedatum

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. In mei 2023 werd de Nikon Z8 officieel gelanceerd. Op dit moment kan je de camera bij de betere camerawinkels kopen (zie onderstaande linkjes).

Nikon Z8 kopen?

Wil jij de Nikon Z8 systeemcamera kopen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande webwinkels. Heb je nog vragen over deze camera of wil je persoonlijk advies? Laat dan een berichtje hieronder achter. Ik zal je vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden.

CameraNu.nl

Kamera-Express

Cameraland

Vragen over de Nikon Z8?

Heb jij nog vragen over de Nikon Z8? Of wil je persoonlijk advies? Laat dan een berichtje hieronder achter en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.6 5 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

0 Berichten
Feedback
Bekijk alle berichten