10 onmisbare fotografie accessoires voor iedere fotograaf!


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023

Deze 10 fotoaccessoires zijn onmisbaar voor iedere fotograaf

Loop een willekeurige camerawinkel in en je hebt de keuze over ontelbare fotoaccessoires die je kunnen helpen bij het maken van de juiste foto. Maar welke accessoires heb je nu echt nodig (bv als je start met fotograferen) en zijn in mijn optiek onmisbaar? Deze vraag krijg ik met regelmaat via de mail waardoor ik heb besloten om er een kort artikel over te schrijven. In dit artikel vertel ik je wat de, naar mijn mening, 10 onmisbare fotografie accessoires zijn die altijd in mijn cameratas zitten. Hopelijk zit er een praktische tip voor je tussen waardoor je weer een stapje verder komt. En mocht je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben, of heb je zelf een goeie tip? Laat dan zeker even een reactie achter.

Opbouw artikel:

In mijn optiek zijn er 10 onmisbare foto accessoires. Hieronder leg ik uit welke accessoires ik altijd in mijn tas heb zitten (los van mijn camera en lenzen natuurlijk) en waarvoor ik het gebruik:

1: Een goede cameratas
2: Genoeg (volle) accu’s
3: Voldoende geheugenkaartjes
4: De juiste lensfilters
5: Een goed statief
6: Een rijstzak
7: Een afstandsbediening
8: Een goede verrekijker
9: Een schaartje
10: Een theedoek en/of brillendoekje

En omdat ik het stiekem niet bij tien kon laten, heb ik ook nog drie extra tips:

Extra tip 1:Een regenhoes of vuilniszak
Extra tip 2:Een karabijnhaak
Extra tip 3:Een goede vogelgids

1: Een goede cameratas

Een goede cameratas is een echte musthave voor iedere fotograaf. Of je nu fotografeert voor je hobby of voor je werk, je camera was een behoorlijke investering en het is dan ook verstandig om deze goed te beschermen. Zelf heb ik meerdere cameratassen zodat ik voor verschillende situaties de juiste tas mee kan nemen. Ga ik een dagje op pad met enkel mijn systeemcamera? Dan gebruik ik mijn Billingham Hadley Small waar mijn EOS R5 inclusief 1 lens in past. Ga ik een weekend weg en wil ik meer meenemen (zoals een telelens, flesje water, etc)? Dan gebruik ik mijn Peak Design Everyday Messenger schoudertas of F-stop Kenti rugtas. Ga ik op pad met mijn 500mm lens (wat een flinke lens met een flink gewicht is), dan neem ik mijn F-stop Sukha rugtas mee.

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een cameratas?

 • Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt voor je camera, lenzen en accessoires. En vergeet niet dat je misschien ook een jas of flesje water in je tas kwijt wilt.
 • Bedenk of je op termijn je apparatuur nog gaat uitbreiden. Pas je tas hier alvast op aan zodat je straks niet weer een andere tas hoeft te kopen.
 • Ben je veel op pad? Kijk dan naar een rugzak, deze hebben veel draagcomfort voor als je veel wandelt.
 • Extra tip Plaats een bluetooth tracker, zoals een Apple Airtag of een Tile Tracker, in je tas zodat je deze altijd weer terug kan vinden mocht deze kwijt raken of gestolen worden.

Meer weten over cameratassen? Lees dan mijn uitgebreide alles over cameratassen artikel of gebruik onderstaande tassenvinder:

Gebruik deze tassenvinder om de juiste tas voor jou te vinden

Met mijn F-stop rugtas op IJsland

2: Genoeg (volle) camera accu’s

Heb je net die ene vogel voor de lens..… accu leeg! Neeee! Niet nu! Herkenbaar? Niets is zo vervelend als wanneer je net dat ene moment wilt vastleggen je accu leeg is. Om deze reden heb ik zelf altijd extra accu’s in mijn cameratas zitten. En zie ik dat ik nog maar een klein percentage (bv 15%) over heb? Dan wissel ik de accu alvast uit voorzorg zodat ik niet zonder zit op het moment dat ik een foto wil maken. Daarnaast heb ik zelf al mijn accu’s genummerd zodat ik weet welke vol en welke leeg zijn (ik begin bij nr1 en werk zo omhoog naar mate de accu’s leeg raken).
Uiteraard verschilt het heel erg per camera hoelang je met een accu kan doen. Een spiegelreflexcamera gebruikt bijvoorbeeld minder stroom dan een systeemcamera omdat hij het scherm minder gebruikt. Hoeveel foto’s jouw accu kan maken staat in je handleiding, echter is dit meer een richtlijn dan werkelijkheid. Je kijkt namelijk foto’s terug, schiet missen wel een videotje en gebruikt de beeldstabilisatie van een lens. En dit kost allemaal extra stroom. Verder ligt het ook aan de weersomstandigheden hoelang jouw accu het volhoudt. Is het een koude winterdag? Dan gaat je accu de helft langer mee dan in de zomer. Om deze reden heb ik zelf altijd twee accu’s in mijn cameratas zitten. Dan weet ik zeker dat ik een tijdje door kan gaan.

Handige zaken om op te letten bij een camera accu:

 • Check altijd de avond voordat je op pad gaat of je accu’s vol zijn
 • Nummer je accu’s. Zo weet je welke vol zijn (bv nr 3) en welke leeg zijn (bv nr 1)
 • Extra accu kopen? Koop bij voorkeur originele accu’s (Canon, Nikon, Sony). Deze zijn specifiek ontworpen voor jouw camera en gaan langer mee.
 • Wil je minder uitgeven? Kijk dan naar gerenommeerde accumerken als Jupio en Hahnel.
 • Pas op met accu’s van bv Aliexpress. Deze zijn niet altijd goed getest en gekeurd en kunnen je camera beschadigen.


 • Bekijk alle camera accu's

  De accu van een Sony systeemcamera

  3: Voldoende geheugenkaartjes

  Net zoals een lege accu, is een volle geheugenkaart erg vervelend. Om deze reden heb ik zelf altijd meerdere geheugenkaarten bij mij zodat ik altijd foto’s kan blijven schieten als ik onderweg of op reis ben. Daarnaast heb ik al mijn geheugenkaarten genummerd zodat ik weet welke vol en welke leeg zijn (ik begin bij nr1 en werk zo omhoog naar mate kaarten vol zijn). Verder koop ik zelf liever meerdere kleine kaarten dan één grote kaart. Dit doe ik zodat ik altijd een backup geheugenkaart heb. Je weet namelijk nooit wat er gebeurd (misschien gaat een kaartje kapot) en zo kan ik ook volle kaarten apart opbergen van mijn cameratas (voor het geval er iets met mijn cameratas gebeurd heb ik altijd de foto’s nog). Mijn kaartjes bewaar ik trouwens in een speciale geheugenkaart case zodat ze beschermd zijn tegen stof en spatwater (zoals regen).

  Handige zaken om op te letten bij geheugenkaarten:

 • Check altijd voordat je op pad gaat of er een kaartje in je camera zit
 • Extra geheugen kopen? Bekijk goed welke soorten jouw camera aan kan. Sommige camera’s kunnen namelijk geen grote kaarten (meer dan 32 GB) aan
 • Koop liever 2 kaartjes kleine kaartjes dan 1 grote. Zo heb je altijd een reserve backup
 • Kijk goed wat de schrijfsnelheid van een geheugenkaart is. Is deze langzaam (minder dan 50 MB per seconde) dan kost het de camera meer tijd om de foto’s weg te schrijven. Hierdoor loopt de buffer van de camera vol waardoor je minder snel foto’s achter elkaar kan schieten


 • Bekijk alle geheugenkaarten voor camera's

  Diverse geheugenkaarten voor camera's

  4: De juiste lensfilters

  Filters zijn er in verschillende soorten en maten. UV filters worden voornamelijk gebruikt om lenzen te beschermen en ND filters of polarisatiefilters worden gebruikt om bepaalde kleureffecten te realiseren. Zelf heb ik altijd op iedere lens een goed UV filter zitten om mijn lens te beschermen tegen stof, spatwater en krasjes. Ik heb immers liever een krasje op een filter van een paart tientjes, dan op mijn lens van een paar honderd euro. Verder zitten er in mijn tas diverse ND-filters en polarisatiefilters. Deze gebruik ik als ik landschappen fotografeer waar dan vooral het ND-filter een musthave is. Hiermee kan je namelijk de foto extra onder belichten waardoor je beweging in een foto kan realiseren. Standaard gebruik ik voor het fotograferen van stromend water een ND 106 filter. Ook heb ik een variabel ND-filters waarmee ik de onderbelichting kan instellen tussen 1,5 en 9 stops. Onderstaande foto heb ik gemaakt met z'n variabel ND filter op stand 9.

  Handige zaken om op te letten bij lensfilters:

 • Bescherm je lenzen altijd met een UV filter
 • Variabele ND-filters zorgen voor flexibiliteit en je hoeft minder filters mee te nemen
 • Lensfilter kopen? Zorg voor het juiste formaat (op je lens staat welke diameter je nodig hebt)
 • Voor ieder budget is er wel een filter te koop. Hoe meer je uitgeeft, des te beter het glas en de coatings en daarmee het beeld.


 • Tip: Wil je meer weten over lensfilters? Lees dan mijn uitgebreide alles over lensfilters artikel.

  Bekijk de filter keuzehulp

  Een foto gemaakt met een Variabel ND filter

  5: Een goed statief

  Een statief gebruik je niet dagelijks, maar fotografeer je graag met minder licht (schermer / nacht) of wil je graag extra stabiliteit tijdens het fotograferen? Dan biedt een statief uitkomst. Zelf heb ik meerdere statieven in mijn bezit voor verschillende doeleinden. Zo heb ik een een monopod voor als ik wandelend de natuur in ga. Een monopod (ook wel eenbeen statief genoemd) geeft mij namelijk extra stabiliteit voor als ik vogels ga fotograferen. Iedere trilling met mijn telelens zorgt namelijk voor beweging en daarmee (mogelijk) voor onscherpe foto’s. Een een monopod te gebruiken zorg ik voor extra stabiliteit en daarmee scherpere foto’s.
  Voor wanneer ik lang op dezelfde plek fotografeer (zoals in een fotohut of op een specifieke plek in de natuur) maak ik gebruik ik een Tripod. Dit statief heeft, zoals de naam al aangeeft, drie poten waardoor het statief het gewicht van mijn camera plus telelens makkelijk kan dragen. Hierdoor hoef ik de camera niet steeds vast te houden wat mij weer spierpijn bespaart. En voor als ik op reis ga maak ik ook graag gebruik van een statief, maar dan wel een heel licht en compact statief (de Gitzo Traveller). Dit statief is lekker compact en zeer licht statief waardoor ik hem eenvoudig in mijn koffer meeneem zonder teveel kilo’s te verplaatsen.

  Handige zaken om op te letten bij een statief:

 • Bepaal waarvoor je het statief gaat gebruiken. Wandel je veel?
 • Wandel je veel? Kijk naar een monopod
 • Wil je maximale stabiliteit, kijk naar een tripod
 • Zorg ervoor dat het statief het gewicht van je camera plus lens goed aankan


 • Bekijk de statieven keuzehulp

  Een Gitzo monopod, ideaal als je veel wandelt

  6: Een rijstzak

  Een goed (en goedkoop) alternatief voor een statief is de zogenaamde rijstzak. Dit is een stevige zak/tas die je kan vullen met bijvoorbeeld rijst (vandaar de naam) of mais-granulaat). Het grote voordeel van een rijstzak is dat je laag bij de grond kan fotograferen, maar ook vanuit het raam van een auto. De rijstzak zorgt er namelijk voor dat je camera plus lens een stabiele basis hebben, zonder dat ze direct in contact staan met de grond, het raam of een tafel. Zelf gebruik ik een Caruba V-Shape rijstzak die ik zowel in de auto als in een vogelhut kan gebruiken.

  Waarop moet je letten bij de aanschaf van een rijstzak?

 • Bepaal waarvoor je de zak gaat gebruiken
 • Laag bij de grond? Pak dan een platte rijstzak
 • Vanuit de auto? Pak dan een rijstzak met langere ‘armen’


 • Bekijk alle rijstzakken

  De Caruba V-Shape rijstzak

  7: Een afstandsbediening

  Een afstandsbediening is om meerdere redenen erg handig om bij je te hebben. Zelf heb ik altijd een afstandsbediening bij mij voor diverse situaties. Zo zet ik in situaties waarin het onderwerp (zoals een vogel) snel afgeschrikt is, mijn camera op statief en bedien ik deze vanaf afstand met een draadloze afstandsbediening. Maar ook als ik minder trillingen in mijn foto’s wil hebben maak ik gebruik van een afstandsbediening. Denk hierbij aan macro fotografie waarbij zelfs de kleinste trillingen voor onscherpte in een foto kunnen zorgen. Zelfs als je op de afdrukknop op je camera drukt, kan je bewegingsonscherpte in je foto krijgen. Dit komt omdat je heel dicht op je onderwerp zit en iedere millimeter beweging impact heeft op de foto. Door gebruik te maken van een afstandsbediening raak je je camera niet aan waardoor deze minder trilt. Het eindresultaat, scherpere foto’s!

  Handige zaken om op te letten bij een afstandsbediening:

 • Ga bij voorkeur voor een draadloze afstandsbediening. Dit geeft meer flexibiliteit
 • Naast afstandsbedieningen van Camera merken zijn er ook goedkope alternatieven beschikbaar. Deze werken vaak net zo goed!


 • Bekijk alle afstandsbedieningen

  Een Canon afstandsbediening met kabeltje

  8: Een goede verrekijker

  Zelf ga ik er graag op uit om natuur te fotograferen. Vogels zijn mijn favoriete onderwerp en om deze reden neem ik ook altijd een verrekijker mee. Met een verrekijker kan je namelijk onderwerpen nog dichterbij halen dan met een telelens. En doordat je met twee ogen kijkt kan je een een onderwerp snel spotten waarna je vervolgens met je camera het kan vastleggen. Zelf beschik ik over twee verrekijkers. Een goede instap verrekijker (Vortex Diamondback) die altijd in mijn auto ligt en een hoogwaardige kijker (Leica Trinovid) die vast in mijn cameratas zit.

  Waarop moet je letten bij de aanschaf van een verrekijker?

  • Zorg voor de juiste vergrotingsfactor. Voor vogels is een 8x of 10x verrekijker ideaal
  • Zorg voor een objectief diameter zodat je ook in situaties met minder licht goed kan kijken (bv een 8×42 of een 10×42)
  • Voor ieder budget is er wel een kijker te koop. Hoe meer je uitgeeft, des te beter het glas en de coatings en daarmee het beeld

  Tip: Wil je meer weten over verrekijkers? Lees dan mijn uitgebreide verrekijkers artikel.

  Bekijk de populairste verrekijkers van dit moment

  De Leica Trinovid

  9: Een schaartje

  Ben je, net zoals ik, gek op natuurfotografie en schiet je ook graag macro foto’s? Zorg er dan voor dat je een schaartje in je cameratas hebt zitten. Zelf gebruik ik een schaartje om grassprietjes weg te knippen die voor mijn onderwerp zitten. Denk bv aan een bloemetje laag bij de grond tussen het gras. Een grasspriet zorgt ervoor dat ik net niet mooi het bloemetje op de foto krijg en door het weg te knippen kan ik zo mijn compositie beter bepalen. Zelf heb ik trouwens een Zwitsers zakmes met daarin een schaartje, maar ook een schroevendraaier en klein zaagje. Zo kan ik ook wat dikkere takjes weghalen mocht het nodig zijn (moet bekennen dat ik dit vrijwel nooit doe). Daarnaast maak ik ook veelvuldig gebruik van de schroevendraaier functionaliteit om mijn statief plaatjes los en vast te schroeven.

  Een Victorinox zakmes die altijd in mijn tas zit

  10: Een theedoek en/of brillendoekje

  Het overkomt ons allemaal wel eens. Tijdels een fotografietrip begint het opeens te regenen. Op zich geen probleem want veel camera’s kunnen tegen een spatje water of met een goede regenhoes hou je je camera droog. Echter is het wel van belang dat je je camera zo snel mogelijk weer droog maakt. Om deze reden heb ik zelf altijd een theedoek in mijn cameratas zitten zodat ik de camera (als ik in de auto zit) weer droog kan maken. Daarnaast heb ik een brillendoekje / lensdoekje bij mij om de lenzen (filters) weer droog te maken).

  Een lensdoekje om de lens schoon te maken

  Omdat ik het toch niet helemaal bij tien tips wilde laten, heb ik hieronder nog drie extra tips. Doe er je voordeel mee!

  Extra tip 1: een regenhoes of vuilniszak

  Wordt je overvallen door een regenbui en wil je toch door fotograferen (in de regen kan je ook echt mooie beelden schieten)? Maak dan gebruik van een regenhoes. Zelf heb ik altijd een regenhoes in mijn tas zitten voor het geval dat. Een goedkoper alternatief is een vuilniszak of plastic tas. Maak simpelweg een gat in een vuilniszakje en steek je lens er doorheen. Met een elastiek hou je de zak om je camera heen en bescherm je zo je camera en lens tegen de regen.

  Een foto van twee zwaluwen in de regen

  Extra tip 2: een karabijnhaak

  Zelf heb ik altijd een aantal karabijnhaken aan mijn cameratas hangen. Deze gebruik ik om zaken aan op te hangen (zoals mijn waterfles), maar ook voor andere zaken. Bijvoorbeeld om mijn cameratas onderaan mijn statief te hangen zodat deze meer gewicht heeft en daardoor nog stabieler staat. In de auto gebruik ik een karabijnhaak om mijn camerariem vast te maken aan het handvat aan de binnenkant van mijn auto zodat de camera niet zomaar uit de auto kan vallen. Ideaal en multifunctioneel!

  Een karabijnhaak om zaken aan je tas te hangen

  Extra tip 3: een goede vogelgids

  Fotografeer je graag vogels en wil je vogelgebieden ontdekken waar je vogels kan spotten en fotograferen? Neem dan eens een kijkje in de vogelgids ‘De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen’ van Ger Meesters. Hierin worden meer dan 100 vogelgebieden goed beschreven, inclusief wandelroutes en lijsten van voorkomende vogels. Het is een boekje dat bij mij standaard in mijn cameratas zit!

  Het boek ‘De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen'

  Afsluiting

  Dit was mijn gehele uitleg omtrent de tien onmisbare foto accessoires. Ik hoop dat dit artikel je wat praktische tips heeft gegeven waarmee je verder komt. Heb je toch nog wat vragen? Laat een berichtje achter en ik denk met je mee! En mocht je zelf een goeie tip hebben? Laat het dan zeker even weten!


  Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

  4.3 6 Stemmen
  Aantal sterren
  Aanmelden
  Bericht van

  2 Berichten
  Nieuwste
  Oudste
  Feedback
  Bekijk alle berichten
  Marjon
  3 Jaren geleden

  Een UV-filter op de lens is achterhaald en helemaal niet meer gewenst. Met een slecht UV-filter krijg je zelfs onscherpte of lensflare. Dit is mensen voor de gek houden en geeft mij geen betrouwbaar gevoel.