Fotograferen in de Oostvaardersplassen (Nederland)


Wat is er te fotograferen in de Oostvaardersplassen?

De Oostvaardersplassen is een natuurgebied in de buurt van Lelystad. Het gebied is bij de aanleg van de provincie Flevoland op natuurlijke wijze vanzelf ontstaan en heeft zich ontwikkeld tot een van Nederlands grootste natuurgebieden. In het gebied kan je dan ook goed wilde dieren spotten. Zo heb ik hier onder andere herten, reebokken, vossen en veel vogelsoort gespot. Als jij ook een fervent natuurfotograaf bent, dan kan ik je deze locatie van harte aanbevelen. Vanaf het bezoekerscentrum (zie kaart) kan je het gebied goed benaderen waar je goed wilde herten en vossen kan spotten. Daarnaast zijn er ook veel vogelhutten aanwezig waaruit je goed vogels op de foto kan zetten. Enig geduld heb je hier alleen wel voor nodig. Let er alleen wel op dat je vroeg in de ochtend (06.00) of juist laat in de avond (20.00) hier moet zijn als je iets wilt spotten. Overdag kan het namelijk best wel druk zijn met wandelaars.

Dieren in de Oostvaardersplassen

Om je vast een voorproefje te geven, staan hieronder een aantal foto’s die ik zelf bij de Oostvaardersplassen heb gemaakt.

De oostvaardersplassen bezoeken

Mocht je zelf een keer naar de Oostvaardersplassen willen gaan, dan kan je de onderstaande kaart gebruiken om jouw weg nar het bezoekersentrum te vinden.

Grotere kaart weergeven

Ben je zelf ook in de Oostvaardersplassen geweest en heb je hier ook foto's gemaakt? Plaats dan gerust een bericht hieronder met daarin een link naar jouw portfolio of website. Heb je nog vragen of een opmerking? Laat dan even een reactie achter.

Meer artikelen

Hieronder vind je meer van mijn artikelen.

digitale-cameras-linkjeDigitale camera's


lenzenlinkjeLenzen


cameratassenlinkjeCameratassen


lensfilterslinkjeLensfilters

Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

19 reacties “Oostvaardersplassen

 1. Ben er vanmiddag geweest. Veel gezien. O.a. de zeearend. En de konik-paarden lagen gewoon op het pad. Dichterbij kan niet.

 2. Hoi,

  Ik zou volgende week een uitstap doen naar de Oostvaardersplassen om de wilde paarden te fotograferen. Nu lees ik allemaal dingen over fotosafari’s, is het dan niet mogelijk om de paarden vanop een degelijke afstand te fotograferen zonder dat je meegaat op safari? De uren die aangeboden worden zijn van 9u tot 12u en dat geeft nu net geen mooi licht :/ ik zou het ook wel jammer vinden om 3 uur te rijden en dan geen goeie foto’s te kunnen maken. Kan je me hier iets meer over vertellen? Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Flore

  1. Hi Flore,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor de verlate reactie. Ik was in het buitenland.

   Wbt je vraag. Je kan de paarden ook op andere plekken dichtbij zien. O.a. bij de Praamweg. Hier zaten ze onlangs nog vrij dichtbij de weg.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 3. Hoi,

  Ik heb aanstaande woensdag een fotoshoot, en ik wilde graag oostvaardersplassen als locatie gebruiken is dit mogelijk? Ik wil graag een mooie achtergrond en ik denk dat, dat wel goed zit bij oostvaardersplassen. Is het trouwens ook mogelijk om een paard te huren onder begeleiding? Ik hoor graag wat de mogelijkheden zijn.

  Gr

  1. Hi Maryam,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik denk dat je prima gebruik kan maken van de plassen als locatie. Ik denk alleen wel dat je het zonder lampen e.d. moet doen want het is en blijft wel een natuurgebied. De paarden die er rondlopen zijn dan ook niet te huur, het zijn namelijk wilde paarden.

   Groet

   Thijs

 4. Ik zou graag volgende week een bezoek aan de Oostvaardersplassen willen maken. Met de bedoeling om foto’s te maken van de edelherten. Waar ben ik aan het juiste adres? Liefst alleen of met z’n tweeën.

  1. Hey Bart,

   Edelherten zitten in de Oostvaardersplassen. Als je naar het bezoekerscentrum gaat dan kan je vervolgens het wandelpad volgen naar een uitkijkpost. Vanuit hier kan je ze zien. Let wel, het is een groot gebied, dus garantie heb je nooit 100%.

   Meer info kan je vinden op: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/oostvaardersplassen/bezienswaardigheden/uitkijkpunten

   Verder kan ik je ook de Amsterdamse Waterleidingduinen aanraden. Hier zitten veel damherten die goed te benaderen zijn.

   Groeten en veel plezier!

   Thijs

 5. Ik wil een paar daagjes of meer naar de oostvaardersplassen welke plaats of gebied richting is het mooiste om foto’s te maken?
  gr Mariet

 6. Hallo
  Wij willen binnenkort naar de Oostvaardersplassen, we willen graag de paarden zien. Als we vanaf het bezoekerscentrum vertrekken is dat dan mogelijk te voet of kunnen we beter de fietsen meenemen.
  M.v.g. Cathy

  1. Hey Cathy,

   Bedankt voor je reactie. De paarden kan je prima lopend zien, echter zitten er ook een aantal bij de praamweg. Zie coördinaten 52.449594, 5.421501 op Google Maps. In dit geval zou ik dan wel de fiets meenemen (het is te wandelen, maar dan ben je wel 30 min onderweg.

   Groeten!

   Thijs

 7. Vraagje, ben niet zo bekend met de weg daar,maar hoe kan ik de vogelhutten vinden. Is er iets van een adres waarvan uit gegaan kan worden? Ik zou graag een specht, ijsvogel, vossen, herten of ander moois voor de lens willen krijgen.

  1. Hey Debby,

   In de oostvaardersplassen kan je goed naar het bezoekerscentrum gaan (staat op Google maps). Verder zijn de lepelaarsplassen (zoek maar op bezoekerscentrum de trekvogel in Almere) ook een goede plek voor de ijsvogel.

   Ben je op zoek naar hutten? Neem dan zeker eens een kijkje op: http://vogelkijkhut.nl/

   Groeten
   Thijs

 8. Hallo,
  Ik wil met een vriend van uit Noorwegen een fototrip maken naar de Oostvaardersplassen. Waar kan ik het beste foto`s vandaan maken.
  Ik ben in het bezit van een Canon 600/4.0 L IS met extenders, 1.4 en 2.
  Het gaat ons voornamelijk om Roofvogels. Herten enzo hebben we hier in Noorwegen genoeg. Zeearenden ook genoeg, maar moeilijk te fotograferen.
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Groeten Rinus Adrichem
  Leirgulen
  Noorwegen

  1. Hallo Rinus,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik heb de volgende tips voor je. Vanaf de oostvaardersdijk heb je een mooie kijk over het natuurgebied. Vanuit de auto kan je hier goed roofvogels spotten. Wel even goed opletten waar je gaat staan want het is best een drukke weg.
   Verder is de grauwe gans hut ook een mooie tip. Op http://vogelkijkhut.nl/view/107/ kan je zien wat hier allemaal gespot is. Verder zijn de lepelaarsplassen ook aan te raden. Hier vind je wel voornamelijk zangvogels.

   Groeten en succes!

   Thijs

 9. hoi thijs,

  Bedankt voor je uitleg van betekenissen op lenzen.
  ik wil een andere camera kopen en dus ook misschien andere lenzen.
  met jouw artikel kan ik mij mooi oriënteren.
  leuke site en pagina heb je ik zal hem eens nader bekijken gezien je artikielen

  groet,

  Fred Cartens

 10. Ha Thijs. Dank voor je uitleg. Ik wil hier as zondag naar toe en kan jouw tips dus goed gebruiken!

  1. Hey Judith,

   Bedankt voor je reactie. Hopelijk kan je as zondag mooie foto’s maken op deze locatie. Deel je anders een link als je foto’s op een website hebt geplaatst? Dan vermeld ik deze namelijk aan de rechterkant. 😉

   Groet,

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)