Beamer kopen? Beste beamer 2021 en handige tips!


In dit artikel: tips bij het kopen van een beamer

Wil je een beamer kopen maar weet je niet welke beamer je moet kopen? In dit artikel leg ik de verschillen tussen beamers uit waardoor je precies weet welke beamer bij jou past. Hoe kom ik aan deze kennis? Enige tijd geleden werkte ik bij Coolblue en was ik verantwoordelijk voor het beamer assortiment (ookwel projectoren genoemd). In deze rol was ik dagelijks actief met deze producten en had ik veel contact met de diverse beamer fabrikanten. Hierdoor heb ik veel kennis opgedaan wat ik via mijn site graag deel. Hopelijk helpt het jou als lezer met het maken van de juiste keuze of in je zoektocht naar meer informatie over beamers. Kom je er toch nog niet uit? Laat dan een reactie achter en ik denk met je mee! Tenslotte kan ik je aanraden om ook eens naar de top 10 best verkochte beamers te kijken of neem eens een kijkje bij een van deze beamer winkels.

beamer_projectors

Opbouw uitleg

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Beamer kopen? Waarop moet je letten?
2. ANSI lumen tabel (lichtopbrengst)
3. Contrast
4. Resolutie & aspectratio
5. Projectietechniek
    5a. DLP beamers
    5b. 3LCD beamers
    5c. LED / mini beamers
6. Beamer lampen
7. Verschillende beamer modellen
    7a. Home cinema beamers
    7b. Zakelijke / educatie beamers
    7c. LED / mini beamers
    7d. Short throw beamers
    7e. EK / WK beamers
8. Top 10 beste HD beamers voor een thuisbioscoop 2021
9. Top 10 beste zakelijke beamers 2021
10. Beamer fabrikanten
    10a. Acer beamers
    10b. BenQ beamers
    10c. Epson beamers
    10d. InFocus beamers
    10e. JVC beamers
    10f. Optoma beamers
    10g. Philips beamers
11. Projectieschermen
12. Afsluiting

1. Beamer kopen? Waarop moet je letten?

Bij de aanschaf van een beamer is het verstandig om op een aantal punten te letten. Ik kan je adviseren om in ieder geval te kijken naar de lichtopbrengst (ANSI lumen), het contrast, de resolutie & aspectratio en als laatste de projectietechniek. Hieronder zal ik ieder onderwerp nader uitleggen. Daarnaast zal ik ook wat extra informatie geven omtrent de verschillende beamer modellen en een aantal beamer fabrikanten.

2. ANSI lumen tabel (lichtopbrengst)

Een van de belangrijkste eigenschappen van een beamer is de lichtopbrengst. Dit wordt in een getal, ANSI (American National Standards Institute) lumen, uitgedrukt. Des te hoger het getal, des te meer licht de beamer opbrengt en dus des te beter het beeld weer gegeven kan worden in lichte ruimtes. Heb je dus een beamer met een hoge ANSI lumen waarde (bijvoorbeeld 4000 ANSI lumen), dan kan je deze goed gebruiken in een lichte kamer.ansi-lumen-logo.jpg Regelmatig hoor ik ‘hoe meer ANSI lumen, des te beter de beamer'. Dit is alleen niet helemaal waar. Het ligt er namelijk aan waarvoor je de beamer gaat gebruiken. Ga je een presentatie geven in een lichte ruimte? Dan heb je inderdaad een beamer met een hoge ANSI lumen waarde nodig. Maar ga je juist een film kijken in een donkere ruimte? Dan heb je juist geen beamer met een hoge ANSI lumen waarde nodig. Een beamer met een hoge ANSI lumen waarde produceert namelijk veel licht wat ten koste gaat van het contrast. Het beeld wordt namelijk lichter gemaakt waardoor de verschillende kleuren (contrast) minder goed te zien zijn. Hierdoor kan je voor het kijken van films beter een beamer met een lagere ANSI lumen waarde pakken. Onderstaand heb ik een overzicht gemaakt waarin je ANSI lumen waarden per gebruikersgroep terug kunt vinden.

Home cinema gebruik Zakelijk of educatief gebruik (ruimte < 100 personen) Zakelijk of educatief gebruik (ruimte > 100 personen)
Verduisterde ruimte 1000 ANSI lumen 1000-1400 ANSI lumen 2000-3000 ANSI lumen
Redelijk verduisterde ruimte 1200-2000 ANSI lumen 1000-2500 ANSI lumen 2500-3500 ANSI lumen
Lichte ruimte 1400-3000 ANSI lumen 2000-4000 ANSI lumen 3500+ ANSI lumen

3. Contrast

De contrastratio van een beamer geeft het verschil in kleuren aan gemeten van het donkerste zwart tot het lichtste wit. Des te hoger de contrast ratio, des te meer verschillende kleurwaardes getoond kunnen worden. Onderstaande afbeelding geeft je een indruk wat hiermee bedoeld wordt.

Contrastratio

Als je films of tv wilt kijken via een projector, dan kan je het beste een HD beamer kopen met een hoge contrastratio (10.000:1 of hoger). In films heb je namelijk te maken met veel kleurverschil. Zoek je echter een beamer voor zakelijk / educatief gebruik? Dan kan je ook goed uit de voeten met een beamer met een minder hoge contrastratio. Bij zakelijk / educatief gebruik laat je namelijk vaak powerpoint presentaties of data (zoals excel) zien waarbij niet veel verschillende kleurwaarden worden getoond. Onderstaand overzicht geeft de contrastratio per gebruikersgroep weer.

Contrastratio per type beamer

Home cinema gebruik Zakelijk / educatief gebruik LED / Mini beamers
10.000:1 en hoger 1.000:1 t/m 10.000:1 2.000:1 en lager

4. Resolutie en aspectratio

Bij de aanschaf van een beamer is het goed om naar de ‘native' resolutie (het maximale aantal pixels dat de beamer produceert, aangegeven als ‘getal x getal') te kijken. Daarnaast is het ook aan te raden om de aspectratio (de beeldverhouding in breedte en hoogte, aangegeven als ‘getal : getal') mee te nemen in je overweging. Wil je bijvoorbeeld films kijken? Zoek dan een beamer die een aspectratio van 16:9 heeft zodat je een breedbeeld weergave krijgt. Wil je juist presentaties geven? Bekijk dan beamers met een aspectratio van 4:3, zodat dit overeenkomt met een computer. Verder kunnen we over het algemeen zeggen dat beamers met een hogere resolutie, scherper beeld weergeven. Bedenk echter wel wat je met de beamer gaat doen. Ga je films kijken? Dan is een HD-ready resolutie (1280 x 720 pixels) met een aspectratio van 16:9 het minimale wat je nodig hebt. Een HD beamer is natuurlijk helemaal top. Ga je echter powerpoint presentaties of data (bv excel) op een beamer tonen? Dan heb je aan een resolutie van 1024 x 768, en een aspectratio van 4:3, waarschijnlijk genoeg. In onderstaand overzicht geeft ik je iets meer inzicht in de verschillende resoluties en aspectratios die beschikbaar zijn en de daarbij bijbehorende type-aanduiding (zoals SVGA of XGA).

Overzicht beamer resoluties & aspectratio's

Aspectratio Resolutie Geschikt voor:
SVGA 4:3 800×600 Zakelijk gebruik; voornamelijk gebruikt als instap beamer. Presentaties worden goed weergegeven, echter zijn letters en cijfers groot. Dit kan wel eens lastig kijken met grote excel bestanden of het bekijken van websites.
XGA 4:3 1024×768 Zakelijk gebruik; voorheen de meest gebruikte resolutie in zakelijke markt maar inmiddels vervangen door WXGA.
SXGA 5:4 1280×1024 Zakelijk gebruik; een beetje een niche aspectratio en komt niet heel veel voor. Vooral voor zakelijke gebruikers die op zoek zijn naar dit type resolutie of aspectratio.
SXGA 4:3 1400×1050 Zakelijk gebruik; high-end resolutie voor de zakelijke gebruiker die op zoek is naar hoge resoluties.
UXGA 4:3 1600×1200 Zakelijk gebruik; high-end resolutie voor de zakelijke gebruiker die op zoek is naar hoge resoluties.
WVGA 16:9 854×480 Home cinema; instap beamer met 16:9 aspectratio. De beeldkwaliteit komt echter niet overeen met bioscoop kwaliteiten en kan tegenvallen.
WSVGA 16:9 1024×576 Home cinema; instap beamer met 16:9 aspectratio. De beeldkwaliteit komt echter niet overeen met bioscoop kwaliteiten en kan tegenvallen.
WXGA 16:9 1280×720 1280×768 1280×800 Home cinema & zakelijk gebruik; prima middenklasse home cinema beamer met bioscoop kwaliteiten (HD-ready).

Zakelijk gebruik; sluit goed aan bij laptops of computers met een schermresolutie van 1280×800. Op dit moment de meest gebruikte resolutie in zakelijke markt.

Bekijk de best verkochte WXGA beamers

Full HD 16:9 1920×1080 Home cinema; inmiddels de standaard voor home cinema kijkers die een high-end bioscoop ervaring zoeken (Full-HD).

Bekijk de best verkochte Full HD beamers

Ultra HD (4K) 16:9 3840×2160 Home cinema; voor de echte home cinema fanaten die hoge kwaliteiten eisen en zelfs een stapje verder willen gaan dan de plaatselijke Pathé bioscoop (Ultra-HD 4k).

Bekijk de best verkochte UHD beamers

Verder heb ik nog een tip om het maximale uit je beamer te halen als je hem aansluit op je computer. Stel namelijk je computer af op de ‘native' resolutie van je beamer, oftewel, zet je computer op 800 x 600 als je een beamer met deze resolutie hebt. Door dit te doen zijn beide apparaten goed op elkaar afgestemd waardoor je geen vreemde (uitgerekt of afgesneden) beelden krijgt.

5. Projectie technieken

Er zijn drie verschillende projectietechnieken die er voor zorgen dat het beeld vanuit een beamer geprojecteerd kan worden. Hieronder zal ik per techniek de voor en nadelen uitleggen.

5a. DLP beamers

dlp_logoDLP (Digital Light Processing) is een techniek dat gebruikt maakt van kleine spiegeltjes die middels bewegingen het lichtinval regelen. doorsnede DLP beamerDaarnaast wordt gebruik gemaakt van een kleurenwiel met de kleuren rood, blauw en geel, dat het licht vervolgens naar de DLP-chip stuurt. Deze chip stuurt vervolgens de duizenden spiegeltjes aan welke vervolgens, door een lens, op een muur of scherm een beeld vormen. Het grootste voordeel van een DLP-beamer is dat het geen filter gebruikt. Hierdoor is hij ideaal geschikt voor zakelijk / educatief gebruik aangezien er vrijwel geen onderhoud gepleegd hoeft te worden. Een ander bijkomend voordeel is dat dit type beamer over het algemeen iets kleiner en lichter is ten opzichte van LCD-beamers.
Een nadeel van DLP-beamers is de productie van iets meer geluid ten opzichte van LCD-beamers. Dit komt doordat de lamp over het algemeen krachtiger en dus warmer wordt dan in een LCD-beamer. Hierdoor moet de ventilator harder werken wat tezamen met een draaiend kleurenwiel, voor iets meer geluidsproductie zorgt. Een ander mogelijk nadeel is het zogenaamde ‘regenboog effect'. Dit effect treed op doordat het kleurenwiel ervoor zorgt dat er een constante stroom is aan opeenvolgende RG-kleuren. Dit kan voor sommige kijkers als een regenboog-effect te zien zijn. Echter is dit voor slechts een klein percentage mensen waarneembaar. Daarnaast worden kleurenwielen steeds meer perfectioneert waardoor dit nauwelijks meer voor komt.

Voor- en nadelen DLP-beamer

Onderhoudsvrij Mogelijkheid rainbow-effect
Betere zwartwaarden Meer geluid tov LCD
Kleiner en lichter

Bekijk de best verkochte DLP beamers.

5b. 3 LCD beamers

3_lcd_logo3LCD-beamers maken, zoals de naam aan aangeeft, gebruik van drie Liquid Crystal Displays. LCD-beamer_doorsnedeIn dit type beamer wordt het licht namelijk vanuit de lamp middels spiegels en lenzen in drie stralen gesplitst. Deze drie lichtstralen bereiken vervolgens ieder een eigen LCD-display welke de kleur rood, groen of blauw weergeeft. Nadat deze lichtstralen door de LCD's zijn gegaan worden ze middels een prisma weer samengevoegd waarna het vervolgens door een lens op een muur of scherm geprojecteerd wordt.
Het grootste voordeel van een 3LCD-beamer is dat het beeld doorgaans rustiger en helderder is dan het beeld van een DLP beamer (aannemend dat de ANSI lumen waarde gelijk is). Daarnaast is het beeld ook scherper bij het projecteren van data. Hierdoor kan je een LCD-beamer voor home cinema, zakelijk en educatief, gebruik inzetten. Verder hebben LCD-beamers meestal de mogelijkheid om de lens aan te passen (shift en zoom). Hierdoor is het beeld eenvoudiger aan te passen aan diverse hoeken. LCD-beamers hebben ook twee nadelen. Zo hebben de LCD-displays een korte levensduur ten opzichte van een DLP chip die wel 100.000 uur mee kan gaan. Een ander nadeel is dat LCD-beamers gebruik maken van stoffilters. Het is dan ook van belang dat deze tijdig schoon gemaakt of vervangen worden.

Voor- en nadelen 3LCD-beamer

Helderder, rustiger en scherper beeld tov DLP Kortere levensduur tov DLP
Geen rainbow-effect Meer onderhoud (stoffilter)
Mogelijkheid om de lens aan te passen

Bekijk de best verkochte LCD beamers.

5c. LED beamers / mini beamers

led_logoLED-beamers, ookwel mini beamers of PICO beamers genoemd, zijn qua techniek identiek aan DLP-beamers. Het enige wat mini beamers anders maakt is de lichtbron. LED_beamer_techniekBij een DLP-beamer gebruikt de beamer een reguliere lamp, echter is deze lichtbron in een mini beamer vervangen door drie LED-lampen. Omdat dit verschil zo klein worden mini beamers vaak als LED DLP-beamers aangeduid.
LED-beamers hebben een aantal voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat de leds in de beamer tot wel 20.000 branduren mee gaan. Hierdoor is de levensduur van de beamer vele malen groter dan die van een DLP- of 3LCD-beamer. Een ander groot voordeel is dat de leds een stuk compacter en lichter zijn waardoor LED-beamers een stuk kleiner zijn. LED-beamers zijn dan ook vaak verkrijgbaar in zeer compacte modellen die met gemak in een binnenzak passen. Dit is ideaal voor iemand die veel op de weg zit. Het grootste nadeel van mini beamers is de beperkte lichtopbrengst (ANSI lumen) die de leds produceren. Hierdoor kan het zijn dat de mini beamer in een verlichte zaal niet goed leesbaar is. Een ander nadeel is dat bij mini beamers ook het rainbow-effect (zie DLP-beamers) op kan treden.

Voor- en nadelen LED-beamer

Lange levensduur leds Beperkte lichtopbrengst (ANSI lumen)
Compact / mobiel Rainbow effect mogelijk
Lichtgewicht

Bekijk de best verkochte LED beamers.

6. Beamer lampen

beamer lampEen beamer maakt gebruik van een lamp om licht op te brengen. Zonder deze lamp kan je namelijk geen projectie maken op een muur of scherm. De levensduur van deze beamerlamp is alleen niet oneindig en zal naar verloop in tijd (gebruik) in kracht afnemen. Het is daarom verstandig als je een projector koopt te kijken hoelang de lamp van de beamer mee gaat. Een conventionele beamerlamp gaat tussen de 2000 en 4000 uur mee. Een beamer LED lamp gaat veel langer mee (tot wel 30.000 uur). Het enige nadeel van een LED lamp is dat het een stuk minder krachtig is. Hierdoor heeft een LED lamp een lagere ANSI lumen waarde waardoor het minder goed te gebruiken is in verlichte ruimtes. Mocht je beamer lamp op zijn, dan kan je hem in veel gevallen vervangen. De prijs van een beamer lamp verschilt per type en kan oplopen tot enkele honderden euro's. Daarnaast is het goed om te weten dat niet iedere beamer een mogelijkheid heeft om een lamp te vervangen. Hierdoor zal je bij sommige beamers, als de lamp op is, de gehele beamer moeten vervangen.

7. Verschillende beamer modellen

Onderstaand zal ik de verschillende beamer modellen, die in bovenstaand verhaal af en toe naar voren zijn gekomen, kort toelichten. Hierdoor weet je precies welke beamer je in welke situatie kan gebruiken.

7a. Home cinema beamers: dé beste beamer voor een thuisbioscoop

Home cinema beamersVraag jij je af welke beamer je voor een thuisbioscoop kan gebruiken? Home cinema beamers zijn speciaal bedoeld voor het bekijken van films. Dit type beamer maakt gebruik van een 16:9 aspectratio en om mooi beeld te krijgen begint de resolutie bij HD-ready (1280 x 720 ookwel HD beamer genoemd). De meest gebruikte resolutie is Full-HD (1920 x 1080 ookwel Full HD beamer genoemd) wat inmiddels opgevolgd wordt door Ultra-HD 4K (3840×2160 ookwel 4K beamer genoemd). Bij home cinema beamers is het verder van belang om rekening te houden met het contrastratio. Hoe hoger de contrastratio, des te meer kleuren de beamer kan tonen, des te mooier het beeld. Ook is het aan te raden om naar de geluidsproductie te kijken. Als je een film kijkt wil je immers niet je beamer op de achtergrond horen. 3LCD beamers zijn in dit geval de stillere keuze omdat ze minder koeling (en dus ventilatoren) nodig hebben dan DLP beamers. Tot slot zijn er ook 3D beamers te koop waarmee je 3D films kan kijken. Deze beamers komen vaak met 1 of 2 brillen. Let er dus op dat je, als je meer brillen nodig hebt, deze los bij je beamer koopt.

Bekijk de best verkochte Home cinema beamers.

7b. Zakelijke / educatie beamers: dé beamer voor zakelijk gebruik

zakelijke / educatieve beamerZakelijke beamers / beamers voor educatief gebruik maken gebruik van een aspectratio 4:3 en de resolutie kan erg verschillen. Zo begint de resolutie al bij 800×600 (SVGA) en loopt het op tot 1280×800 (WXGA). Des te hoger de resolutie, des te beter het beeld. Bij een lage resolutie van 800×600 kan het namelijk zijn dat letters erg groot overkomen. Dit kan een nadeel zijn bij het bekijken van data (zoals excel). Verder is het bij dit type beamer van belang om naar de lichtopbrengst (ANSI lumen) te kijken. Des te hoger dit getal, des te beter de beamer te gebruiken is in een lichte ruimte (zoals een vergaderzaal). Een andere tip die ik je kan geven is de mogelijkheid om het beeld aan te passen. Dit kan op twee manieren. Allereerst hebben sommige beamers een zoomfunctie waarmee je het beeld eenvoudig groter of kleiner maakt (zoomt). Een tweede mogelijkheid is de zogenaamde keystone correctie. Deze keystone correctie geeft je de mogelijkheid om de hoeken aan te passen wat handig is als je de beamer op een tafel plaatst, maar hoger op de muur laat projecteren. Deze keystone correctie moet je in de meeste gevallen handmatig doen, echter zijn er ook beamers die dit automatisch corrigeren. Dit laatste is erg tijdbesparend, zeker als je de beamer mobiel of in verschillende ruimtes gebruikt. Een voorbeeld beamer die zichzelf corrigeert is de Epson EB-1761w. Tenslotte is het bij zakelijk / educatief gebruik ook een overweging om een beamer aan te schaffen met wifi. Hierdoor kan je draadloos bestanden streamen, zoals een powerpoint presentatie, waardoor je geen kabels meer hoeft aan te sluiten. Dit werkt in de praktijk erg makkelijk, echter kan het zijn dat bewegende beelden, zoals bij TV kijken, schokkerig weergeven worden (mijn eigen ervaring).

Bekijk de best verkochte Zakelijke beamers.

7c. LED / mini beamers: dé beamer voor onderweg

Pico Led beamerLED beamers, ookwel mini beamers of Pico beamers genoemd, maken gebruik van een LED lamp in van plaats een conventionele beamerlamp. Verder zijn ze identiek aan DLP beamers, maar dankzij het gebruik van een LED lamp zijn ze erg compact en licht. Hierdoor zijn ze ideaal voor gebruikers die veel onderweg zijn en niet al te veel kilo's mee willen nemen. Er zit echter ook een nadeel aan het gebruik van een mini beamer. Doordat de LEDlamp minder krachtig is ten opzichte van een conventionele beamerlamp, produceren mini beamers minder licht. Hierdoor heeft dit type beamer een lagere lichtopbrengst (ANSI lumen) waardoor de ruimte verduisterd moet worden wil je het beeld goed overbrengen. Echter worden de LED lampen in mini beamers wel steeds verbeterd waardoor ze steeds krachtiger worden. Het kan dus zijn dat dit probleem in de nabije toekomst verholpen is.

Bekijk de best verkochte mini beamers.

7d. Ultra Short throw beamers: dé beamer voor kleine ruimtes

ultra-short-throw-beamerEen ultra short throw beamer is een zakelijke en/of educatieve beamer die gebruikt maakt van een speciale lens. Dankzij deze speciale lens kan dit type beamer dicht tegen de muur worden geplaatst waardoor je als presentator niet meer het probleem hebt dat je voor de projectiestraal staat. Dit maakt de beamer zeer geschikt voor presentaties en/of educatieve doeleinden. Daarnaast sluit je deze beamers eenvoudig aan op een laptop.

Bekijk de best verkochte Ultra short throw beamers.

7e. EK / WK beamers: dé beamer voor in een sportkantine of café

Wk 2014 beamerTijdens EK en WK evenementen worden er veel beamers aangeboden. Wil je een beamer kopen voor dit voetbalevenement? Let dan op welke beamer je koopt. Wil je een goede breedbeeld weergave hebben, zorg er dan voor dat je een beamer koopt met een 16:9 aspectratio (HD beamer). Pak je namelijk een zakelijke beamer met een aspectratio van 4:3 dan kan het zijn dat het beeld kleiner wordt weergegeven. Een ander punt om op te letten is de lichtopbrengst (ANSI lumen). Heb je namelijk een lichte ruimte (zoals een bedrijfskantine) zorg er dan voor dat je een EK / WK beamer met een hoge ANSI lumen waarde hebt (2000+ ANSI lumen). Zoek je echter een beamer voor in een donkere ruimte (zoals een cafe of restaurant), dan heb je aan een lagere ASNI lumen waarde (1000 – 2000 ANSI lumen) genoeg. Tenslotte nog een laatste tip met betrekking tot EK / WK beamers. Hou er rekening mee dat beamers geen TV-tuners hebben. Hierdoor kan je niet zomaar een antennekabel in een beamer prikken. Je hebt dus altijd een tv-ontvanger, zoals een digitale decoder of videorecorder, nodig om de tv-zender te ontvangen en door te geven aan de beamer.

Bekijk de best verkochte WK beamers.

8. Top 10 beste HD beamers voor een thuisbioscoop 2021

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste HD beamers voor een thuisbioscoop zien. Dit overzicht is samengesteld uit alle onderdelen en technische specificaties die in dit artikel zijn behandeld. Daarnaast zijn reviews en ervaringen van andere websites gebruikt om tot een totaal overzicht te komen. Onder het overzicht met beamers voor thuisgebruik is er ook een overzicht van de top 10 zakelijk beamers.

Merk en model: Gebruik: Prijs: Meer informatie:
1. Epson EH-TW650 Basis €400-500 » Meer informatie
2. Optoma HD146X (beste koop) Basis €500-600 » Meer informatie
3. Optoma GT1070xe Basis €600-700 » Meer informatie
4. Optoma EH400 Gevorderd €800-900 » Meer informatie
5. Epson EH-TW7000 Gevorderd €1000-1100 » Meer informatie
6. BenQ W2000+ Gevorderd €1000-1100 » Meer informatie
7. Optoma UHD30 Expert €1100-1200 » Meer informatie
8. Epson TW7400 Expert €1700-2000 » Meer informatie
9. Epson LS100 Expert €2000-2500 » Meer informatie
10. JVC DLA-N5E Expert €5000-6000 » Meer informatie

9. Top 10 beste zakelijke beamers 2021

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste zakelijke beamers van 2021 zien.

Merk en model: Gebruik: Prijs: Meer informatie:
1. LG PH550g (ideaal voor onderweg) Basis €300-400 » Meer informatie
2. Acer X138WHP Basis €300-400 » Meer informatie
3. Epson EH-TW650 Basis €400-500 » Meer informatie
4. Epson EB-U05 Basis €500-600 » Meer informatie
5. Optoma GT1070xe Basis €600-700 » Meer informatie
6. BenQ MH733 Gevorderd €800-900 » Meer informatie
7. Optoma EH400 Gevorderd €800-900 » Meer informatie
8. Epson EB2250u Expert €900-1100 » Meer informatie
9. Optoma UHD30 Expert €1100-1500 » Meer informatie
10. Optoma UHD42 Expert €1100-1500 » Meer informatie

10. Beamer fabrikanten

Er zijn diverse fabrikanten die beamers / projectoren op de markt brengen. Onderstaand een overzicht van een aantal merken waar ik ervaring mee heb.

10a. Acer beamers

Acer beamer logoAcer staat bij vele bekend als een goedkope fabrikant van laptops en computers. Acer is echter ook een gerenommeerde beamerfabrikant. Acer beamers zijn in drie groepen verdeeld. Als eerste is er een zakelijke ‘essential-serie' dat prijs/kwaliteit combineert met duurzame technologie. De twee groep is de ‘home-serie' wat gericht is op home cinema gebruik. De laatste groep is de ‘travel-serie' wat zich kenmerkt door compacte maten.

Acer beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte Acer beamers.

10b. BenQ beamers

benq beamer logoBenQ, van origine een Taiwanees fabrikant, heeft beamers in zowel het zakelijk / educatieve segment als het home cinema segment. De BenQ beamers BenQ staan voornamelijk bekend om de hoge contrastratio voor een competitieve prijs.

BenQ beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte BenQ beamers.

10c. Epson beamers

Epson beamer logoEpson is een Japans merk wat voornamelijk bekend is van de printers. Wat veel mensen echter niet weten is dat Epson de marktleider is in beamerland. Zowel op het gebied van home cinema beamers als zakelijk / educatieve beamers hebben zij beamers van zeer hoge kwaliteit die vol met slimme features zitten. Epson is verder bekend om de 3LCD-techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat beelden met heldere kleuren en hoge contrasten worden weergegeven. Hierdoor zijn Epson beamers voor veel home cinema fanaten het merk om te gebruiken.

Wil je een Epson beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte Epson beamers.

10d. InFocus beamers

infocus beamer logoInFocus is een van de langst producerende beamer fabrikanten en is van oorsprong Amerikaans. Ze hebben beamers in zowel zakelijk als home cinema segmenten. Daarnaast heeft InFocus beamers met DLP en 3LCD-projectietechnieken waardoor ze een breed assortiment beschikbaar hebben.

Infocus beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte Infocus beamers.

10e. JVC beamers

jvc beamer logoJVC, een Japanse producent in consumenten elektronica, was tot 5 jaar geleden zeer actief in de televisie-markt. Helaas produceren ze geen televisies meer, echter zijn ze nog wel actief in de beamer markt. Zo produceert JVC HD beamers die tot de top van de consumenten home cinema beamers behoren. JVC beamers worden geroemd om de scherpe en natuurgetrouwe projecties. Daarnaast was JVC een van de eerste producenten met een 4K beamer op de markt.

JVC beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte JVC beamers.

10f. Optoma beamers

optoma beamer logoOptoma is een beamermerk dat zich in diverse beamer-segmenten begeeft. Zo heeft Optoma een uitgebreide zakelijke en home cinema lijn welke allemaal gebruik maken van de DLP projectietechniek. Deze techniek zorgt voor een zeer goede weergave van zwartwaarden en heeft daarnaast als voordeel dat er weinig onderhoud nodig is. Verder was Optoma een van de eerste fabrikanten met een mini beamer. Dit type beamer is erg compact en licht waardoor het een ideale beamer is voor de zakelijke gebruiker die veel onderweg is.

Wil je een Optoma beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte Optoma beamers.

10g. Philips beamers

philips pico beamerPhilips heeft slechts een paar mini beamers op de markt. Al deze beamers maken gebruik van LED lampen waardoor ze zeer compact en mobiel zijn. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor mobiel gebruik.

Philips mini beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte Philips beamers.

11. Projectieschermen

Als je eenmaal een beamer hebt gekozen, dan is het ook van belang dat je kijkt waarop je het beeld gaat projecteren. Natuurlijk kan je het beeld op de muur projecteren, echter geeft dit niet altijd een effen en mooi resultaat. Zelf heb ik een witte plaat tegen de muur geschroefd waarop ik het beeld van mijn beamer projecteer. Wil je het helemaal mooi doen dan kan je het beste een projectiescherm kopen. Deze schermen zorgen voor een mooi beeld en zijn in diverse soorten te koop. Zo zijn er projectieschermen die je handmatig uitrolt, maar ook projectieschermen die je automatisch kan laten uitrollen. Ideaal voor jouw thuisbioscoop! Wil je een projectiescherm kopen? Let dan wel dat de beeldverhouding gelijk is met de beeldverhouding van jouw beamer (bv 16:9 of 4:3).

Bekijk hier de best verkochte projectieschermen.

12. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande beamers. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat dan gerust een berichtje achter. Tenslotte wens ik je veel succes met het vinden van de juiste beamer. Hopelijk heeft mijn kennis je een beetje verder geholpen. Mocht je er toch nog niet uitkomen, neem dan eens bij deze keuzehulp. Je kan natuurlijk ook een berichtje achterlaten zoals al velen hebben gedaan. 🙂

Winkels
Wil je een beamer kopen? Dan kan ik je onderstaande winkels van harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
Coolblue.nl
Bol.com
WehkampMeer artikelen

Hieronder vind je meer van mijn artikelen.

Laptops


printershopLaserprinters


digitale-cameras-linkjeDigitale camera's


lenzenlinkjeLenzen


cameratassenlinkjeCameratassen


lensfilterslinkjeLensfilters

188 reacties “Beamers

 1. Beste Thijs,

  Wij zijn heel blij dat we deze blog hebben gevonden! Maar net door alle informatie zijn wij plots heel erg overdonderd 🙂

  Laat mij even onze situatie schetsen: wij hebben een kamer van 4m breed en we zouden graag een scherm hangen van ongeveer 1m80 breed. Het scherm willen we graag aan het plafond ophangen. De beamer willen we tegen de wand plaatsen op een schapje, boven ons hoofd zeg maar. Goed mogelijk dat de afstand tussen ons in de zetel en het scherm 3m wordt. Er staat een gaskachel en het scherm zal daar toch op een zekeren afstand moeten blijven. Deze kamer heeft halverwege een lichtkoepel van iets meer dan een halve vierkante meter, en verder twee kleine ramen. Voorlopig verduisteren we deze nog niet. De ruimte heeft verder weinig lichtinval, en allicht gaan wij ook enkel ‘s avonds naar een film kijken.

  Een beamer ratio 16:9 is nodig, want we willen graag voornamelijk films bekijken, en soms een serie hetzij via Netflix of een download op de laptop. Dus geen sport, geen games.

  We kunnen luidsprekers ophangen en eventueel ander randapparatuur, wat is dan nodig? Weten we niet! We zijn onze weg kwijt geraakt in alle informatie over beamers… 😉

  We zijn heel gevoelig voor ongewenst geluid, dus een stille beamer is wel belangrijk.

  We houden van duurzame oplossingen. Dus dachten we aan de LED-technologie. Anderzijds, dat risico op een regenboogeffect willen we vermijden. Dan maar een beamer waarvan de lamp kan worden vervangen? LCD?

  En dan de prijs: we willen graag kwaliteit, maar hebben geen budget van +1000€. Vaak kopen wij tweedehands, alweer omwille van duurzaamheid, maar sinds we hebben gelezen dat het aantal uren van een lamp beperkt is wordt dit een extra risico.

  We kijken uit naar jouw advies!

  Warme groeten, nadia en kris

 2. Hoi Thijs,

  Super fijne uitleg en fijne antwoorden op de vragen!
  Ik heb nog gezocht naar een antwoord op mijn vraag maar helaas nog niet gevonden dus stel ik hem graag zelf.

  Met mijn bandje, Dino Kids, treden wij graag op met visuals. Wij zijn nu op zoek naar een betere beamer van tussen de 700 en 1200 euro.
  De volgende punten zijn voor ons belangrijk:
  – Een groot oppervlakte moet verlicht worden. De gehele band, 4 man staat in het licht, dus niet op een scherm achter ons.
  – Het liefst hebben we hem ook bij ons op het podium staan of vlak daarvoor. Weinig afstand tussen de beamer en de band.
  – Vellen kleuren groot contrast is belangrijk.
  – Scherpte is niet van belang. Het gaat om de sfeer niet om de informatie.

  Zijn wij op zoek naar het onmogelijke of is er een beamer waarvan jij denkt, dit zou een goed alternatief zijn.

  Bij voorbaat bedankt!!

  Mvg Pim Walter

  1. Hi Pim,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor mijn verlate reactie. Ik krijg veel vragen en was nog niet aan jouw vraag toe gekomen. Ben je er al uit? Of kan ik je nog helpen?

   Groet

   Thijs

    1. Hey Pim,

     Graag gedaan!

     Ik kan mij voorstellen dat de Sanyo te weinig licht geeft. Hij heeft slechts 1500 ANSI lumen en daarmee haal je het echt niet in lichte ruimtes (je moet het echt donkerder maken. De Optoma HD29HST is in dit geval echt wel een veel betere keuze. Je hebt 4000 ANSI lumen waardoor je ook in lichte ruimtes goed beeld hebt. Daarnaast natuurlijk ook full HD (stukken beter dan de Sanyo) en een mooi contrast van 50.000 op 1. Ik denk dat je hier wel blij van gaat worden! 🙂

     Hopelijk heb je hier wat aan!

     Groet

     Thijs

 3. Hoi Thijs ,

  Gelukkig kwam ik door het zoeken naar een beamer op jou site (en scheelt het me wellicht een miskoop)

  Ik was op zoek naar een beamer om te projecteren op een raam , aangezien Halloween en kerst er weer aankomen.
  Nu is dus het tegenstrijdige de leverancier van software adviseer minimaal een 720 (hd ready) native Beamer , en zelf verkopen ze 850×480 🙂 , dus ik was op zoek naar wat anders .

  Nu zag ik een lumeri xi-350 voor een betaalbare prijs , voldoet aan beeldkwaliteit en ook de lumen 2500 , geven geen problemen , echter wilde ik er 1 bestellen en viel me het contrast op , 2500:1 , en dan ga je zoeken en dan blijkt het dus niet veel te zijn .
  Het is wel een led beamer en bij jou stukje daarover adviseer je minimaal 2000:1 , verwacht je dat het dan wel goed beeld gaat leveren of moet je dan toch meer richting de andere met minimaal 10000:1 ? Die van de leverancier heeft zelfs 120000:1 alleen dan weer lagere resolutie , en een heel andere prijsklasse .
  Ik zit echter ook met de ruimte , ik zit gebonden aan een short throw aangezien de kamer 3m20 is en het raam 77 inch daarom zat ik bij de led beamers te kijken.

  Wellicht heb jij advies .

  Mvg André

  1. Hi Andre,

   Bedankt voor je bericht!

   Om eerlijk te zijn heb ik geen ervaring met het projecteren op ramen. Dit is toch wel heel speciaal denk ik 🙂
   Zelf denk ik wel dat je met 2500:1 best goed beeld krijgt, maar wil je nog meer kleurcontrast dan zou je toch hoger moeten. Maar kan je de beamer niet testen? Ik heb zelf namelijk geen ervaring met de lumeri xi-350 beamer.

   Groet

   Thijs

   1. Ik heb een aardige beamer gevonden , vivibright f40 via Amazon , een native 1920x 1080p led beamer , support eventueel 4K , trow ratio is niet ideaal voor op ramen omdat het helaas een andere verhouding is dan een tv , maar voor dat geld een hele goede optie , is echt scherp . Mochten mensen een goedkoper alternatief willen voor de dure merken bij niet dagelijks gebruik is deze zeker aan te raden met 4200 lumen en een brand duur van 50000 uur claimen ze. Mensen moeten wel oppassen via Amazon betaal je 169 euro en in webshops in nl direct gaat de prijs voor hetzelfde apparaat naar 229 euro.

    In elk geval voor uw reactie nog

    Mvg André

    1. Hi Andre,

     Bedankt voor je reactie en tip! Ik ken zelf de Vivibright f40 niet, maar goed om te horen dat hij jou goed bevalt. Heel veel plezier met de beamer en wie weet hebben andere lezers hier ook wat aan. 🙂

     Groet

     Thijs

 4. Hallo Thijs

  Heel interessant om lezen en ik heb er al heel wat wijsheid uit gehaald.
  Ik wilde je toch nog een directe vraag stellen.
  Ik overweeg om de beamer Epson EH-TW610 aan te kopen maar ben niet helemaal zeker of dit wel een goede keuze is.
  De beamer moet dienen voor homecinema gebruik (vooral klassiek tv kijken) en zou op ongeveer 3,80 meter van het projectiescherm geplaatst worden.
  Ik denk wel dat het een goede beamer is maar ik geraak toch niet helemaal wijs uit de instructies voor afstand en beeldbreedte en dergelijke.
  Kan jij mij daar misschien een antwoord op geven?
  Dank!

  Mvg
  Pieter Flamend

  1. Beste Pieter,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor de verlate reactie. Ivm vakantieperiode was ik er nog niet aan toe gekomen.

   Ben je er inmiddels uit? Of kan ik je nog helpen?

   Groet

   Thijs

   1. Dag Thijs

    Ik ben er nog steeds niet uit. Het is ook wat stil gevallen moet ik eerlijk gezegd zeggen.
    Zou je nog een advies kunnen geven voor hetgeen ik nodig heb aub?

    Groeten
    Pieter

    1. Hi Pieter,

     Ik kan je zeker een advies geven. De Epson TW610 is een fijne beamer, maar zelf zou ik toch voor het nieuwere model gaan, de TW7000. Dan heb je namelijk een veel betere resolutie (4k). Daarnaast kan je met de TW7000 de lens ook goed instellen waardoor je de afstand goed kan instellen. Bij deze beamer heb je 2 meter beeld vanaf 2,64m afstand.

     Heb je hier wat aan?

     Groet

     Thijs

 5. Hi … tolle informatie. Wij willen een geamer in de tuin gebruiken om avonds als het schemert een open bioscoop te hebben waar wij met 1.5 meter afstand de buurt kunnen uitnodigen voor een filmavond. Heb je een tip welke beamer en welk scherm?

 6. Beste Thijs,
  ik ben op zoek naar een goedkope projector om vooral foto’s te vergroten op schildersdoek en om muurschilderingen te kunnen maken.
  Zegt het merk Lumeri jou iets? Q120 beamer
  Maximale resolutie: 720p HD (1280 x 720)
  Standaard resolutie: HVGA (480 x 320)
  Projectietechniek: LED / LCD
  Levensduur lamp: 50.000 uur
  Helderheid: 1200 Lumen
  Contrastverhouding: 1000:1
  Projectieafstand: 1 – 4.2 Meter (20”-100”)
  Throw Ratio: 2.0:1
  Standaard beeldverhouding: 16:9
  Compatibel beeldverhouding: 16:9, 4:3
  Aansluitingen: HDMI / USB / AV / SD / 3.5mm Jack
  Beeldcorrectie: Handmatig, Verticaal 0 graden, Horizontaal 0 graden
  Geluidsniveau: 25dB
  Afmetingen: 168 x 110 x 70, 0.4 kg

  Is zo iets al voldoende?

  Met vriendelijke groet,
  Claudia Peels

  1. Hi Claudia,

   Bedankt voor je bericht.

   De beamer ken ik zelf niet en als ik de specificaties zie denk ik dat het een relatief simpele (Chinese) beamer is. Hij heeft niet heel veel lichtsterkte waardoor hij het waarschijnlijk enkel in een goed verduisterde ruimte zal doen. Maar om muurschilderingen te maken denk ik wel dat hij te gebruiken is. Als het dan maar binnen is. Buiten op klaarlichte dag wordt het wel erg lastig met deze beamer.

   Groet

   Thijs

  2. Hi Thijs,

   Bedankt voor dit goede informatieve artikel!

   Ik maak graag (portret-)foto’s van mensen, binnenshuis tegen een zwarte of witte achtergrond. Nu wil ik graag in een verduisterde kamer met een beamer beelden op een model projecteren tegen zo’n zwarte of witte achtergrond. Welk type beamer (instap) raad je me aan? Ik denk aan projecties van geometrische patronen of bv urban foto’s zoals skylines e.d. Belangrijk vind ik dat de kleuren contrastrijk en fel zijn, en dat de projecties scherp afgebeeld worden op mijn model. Ik hoop dat je me kan adviseren.

   Vast bedankt en groetjes,

   Simone

   1. Hey Simone,

    Bedankt voor je bericht! Als ik jou was zou ik eens kijken naar de BenQ TW535. Dit is een goede (betaalbare) beamer met hoge beeldkwaliteit voor zijn geld. Ik denk dan ook dat je hier veel plezier van zult hebben. Wil je nog betere kleuren en contrasten? Kijk dan eens naar de Epson TW5350.

    Hopelijk heb je hier wat aan 🙂

    Groet

    Thijs

 7. Beste Thijs

  Ik heb je artikel heel aandachtig gelezen, maar ben er toch nog niet helemaal uit wat ik moet kiezen. Ik ben op zoek naar een beamer voor multifunctioneel gebruik. Wat ik daarmee bedoel: het is de bedoeling de beamer te gebruiken tijdens een tuinfeest, waarbij hij dus buiten (in volle licht) opgesteld staat om jeugdfoto’s en filmpjes af te spelen. Nadien zou hij in de huiskamer terecht moeten komen als home cinema. Bestaat er een multifunctioneel model dat ik hiervoor kan aankopen?
  Ik onthield alvast dat ik op zoek moet naar een beamer met een hoog aantal ANSI lumens, maar zeker ook voldoende contrast.

  1. Hi Timothy,

   Bedankt voor je mail en excuus voor de verlate reactie. Het zijn een beetje hectische tijden hier met twee kinderen die ook veel aandacht vragen. 😉

   Wbt je vraag. Het klopt dat je het beste voor een beamer kan gaan met een hoge ANSI lumen voor buiten EN een hoge contrastratio voor als je binnen films gaat kijken. Het nadeel is alleen dat deze twee niet heel goed samen gaan en dat je dus vaak moet kiezen waar je echt de focus op wilt leggen. Is dat buiten? Dan pak je er eentje met een hoge ANSI icm een redelijk hoge contrast ratio. Is het binnen? Dan zou ik voor eentje gaan met een hoge contrastratio en een redelijk hoge ANSI lumen. Hieronder drie modellen die ik je kan aanraden.

   Epson TW7000: perfect voor binnen met UHD beeld en een hoog contrastratio. Ook nog een redelijk hoog ANSI lumen

   BenQ MH760: perfect voor buiten (hoge ANSI) en ook nog eens een redelijk hoog contrast.

   Optoma HD144x: Goede middenweg. Heeft een redelijk hoog ANSI lumen en een redelijk hoog contrastratio. En ook nog eens een leuke prijs

   Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

   Groet

   Thijs

 8. Dag Thijs,

  Bedankt voor de interessante informatie.
  Ziehier mijn vraag: ik ben lid van een fotoclub die enkel aan zwart/wit fotografie doet.
  Wij bekijken onze foto’s in een verduisterde ruimte van zo’n 8 op 5 meter, dus niet te groot (we zijn met zo’n 10-tal actieve leden).
  We zijn op zoek naar een nieuwe (onze oude Benq heeft het begeven) beamer die dus uitermate geschikt is voor zwart/wit met duidelijke contrasten in een verduisterde ruimte en met HD resolutie (veronderstel ik).
  Kan jij ons enige suggesties doen? Dank bij voorbaat 😉

  1. Hi Bart

   Bedankt voor je bericht! En wat leuk dat je lid bent van een fotoclub die enkel aan zwart/wit fotografie doen. 🙂

   Wbt je vraag. Als ik jullie was zou ik inderdaad kijken naar een goede HD beamer met een flink contrast. Zelf denk ik dat de Epson TW7000 hierin een mooie keuze is. Deze beamer heeft een contrast ratio van 1:40.000 waardoor hij heel goed zwart/wit kleuren kan weergeven. Daarnaast zit er een speciale techniek in deze beamer (pixel shift) waardoor je de resolutie flink kan opkrikken (naar 4K). Ideaal voor grote foto’s. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 9. Beste Thijs,

  Blij dat ik hier wat kan vragen aan je en hoop dat jij me kan helpen.

  Ik ben helaas 2 jaar geleden in de ziektewet gekomen maar daardoor heb ik wel een creatieve kant in mij ontdekt. Wat word ik daar blij van zeg Nu gaat het steeds wat beter en kan ik langzaam aan weer richting nieuw werk gaan zoeken. Maar wat zou het mooi zijn om toch iets met mijn creativiteit te blijven doen. Ik ben goed in handletteren en tekenen. Gewoon met de hand. Het liefst wil ik dingen ontwerpen in een soort programma op een tablet (ook daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken) en dan het daar vandaan op de muur projecteren. Ik heb een minimaal inkomen op het moment dus kijk graag op Marktplaats voor iets betaalbaars. Ik zou het liefst thuis bij mensen in de woonkamer of slaapkamer beginnen maar door willen naar bedrijven en restaurants. Wat zijn jou tips en kun je mij een beetje weg wijs maken in deze onbekende wereld

  Groetjes Simoon

  1. Hi Simone,

   Bedankt voor je bericht! En wat leuk dat je zo actief bent met handletteren en tekenen.
   Qua beamer zijn er natuurlijk veel mogelijkheden, maar een nieuwe beamer begint zo bij 250-300 euro. In dit geval kan je ook zeker op marktplaats kijken voor een 2e hands beamer. Ik zou dan eens kijken naar een 2e hands Sony VPL-CX150 of Acer p1165. Ik denk dat je hier een prima beamer aan hebt.
   Qua tablet zou ik eens kijken naar wacom. Hier zijn veel mogelijkheden in afhankelijk wat je precies wilt uitgeven. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 10. Beste Thijs, ik heb heel geboeid deze pagina gelezen. Super duidelijke uitleg! Film is mijn passie en dus investeer ik graag in mijn homecinema. Qua geluid ben ik uitgeteld. Maar qua beeld kan het nog beter, denk ik… Ben al jaren een héél tevreden gebruiker van Epson. Gestart met een standaard beamer destijds. En nu al een 8-tal jaar heel tevreden over mijn HD-beamer model Epson EH TW5000. Maar al enkele maanden bekruipt mij het verlangen om over te gaan naar een 4K-model. De Epson TW7400 trekt me enorm aan. Hierbij heb ik enkele vragen voor u. Zal ik een merkbaar verschil waarnemen met mijn huidige beamer? Het is vooral de zwartwaarde die me ook interesseert. Als ik er de getalletjes bijneem zou ik van 75000:1 naar 200000:1 vliegen. Dat klinkt alvast overweldigend, maar is het ook spectaculair waarneembaar? Zal deze nieuwe beamer niet meer lawaai maken omdat hij krachtiger is? (meer lumen: van 1600 (model 5000) naar 2400 (model 7400); krachtiger lamp: van 250 watt naar 300 watt; en volgens de specs max. geluid van 30 db naar 31 db, ok, het is maar 1 db, maar dat is logaritmisch ;-)) Nu kijk ik altijd in de stand x.v. color, benadert het best de bioscoop. Die stand produceert ook het minst lawaai. Dat zou dan volgens het boekje 22 db moeten zijn. Mag ik aannemen dat de 7400 dan ook zo’n color-mode heeft en dat hij dan maar aan 20 db draait? Een hoop vragen, maar het gaat om een grote investering ook. En tot slot nog dit: enig idee wat mijn TW5000 nog waard is op de tweedehandsmarkt? Recent een nieuwe lamp gestoken en die heeft nu 480 lampuren. Alvast bedankt voor uw antwoord waar ik enorm naar uitkijk! Vriendelijke groet!

  1. Beste Gerry,

   Bedankt voor je bericht!

   Wbt je vragen, ik denk zeker dat hier het verschil in te merken zal zijn. Helemaal als je de juiste film (bluray) en het juiste scherm gebruikt. Wel moet ik bekennen dat ik zelf de TW7400 (nog) niet in het echt zelf heb kunnen proberen. Ik kan je dus niet garanderen hoe het eruit ziet. Wel weet ik van beamers die ik zelf in het echt heb geprobeerd, dat de kleurwaarden zeker verschil uit maken. Helemaal in donkere of lichte scenes.

   Qua geluid hoef je je denk ik niet zo druk te maken. Hier zijn namelijk standaard eisen waaraan een Epson zich moet voldoen, dus het verschil in db is minimaal. En qua color mode, de tw7400 heeft er meerdere. Ik zat net even te kijken in de handleiding (online, zie dit linkje) en ik zag ook dat hij een cinema stand heeft. Ik weet alleen niet zeker of dit gelijkwaardig is met de x.v. color stand die jij nu gebruikt.

   Wbt de TW5000. Ik denk dat deze toch wel tussen de €500 en €650 moet kunnen opleveren. Helemaal met een nieuwe lamp erin. Ik zou hem als ik jou was gewoon op marktplaats of een hifi facebook groep zetten en kijken wat hij daar doet. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 11. Hallo Thijs, ik ben sinds kort gestart met het geven van een MBE mindfulness meditatietrainingen. Hierbij gebruik ik een PowerPoint presentatie met daarin ook wat filmpjes. Nu heb ik een oude Sanyo beamer die veel geluid maakt. De training geef ik aan kleine groepen particulieren in een yoga ruimte. Max. 8 personen. Heb jij miss dé tip voor een goede (tweedehands) , minder lawaaiige beamer.
  Ik vind je logo erg mooi met de kolibrie. Ik kom terug van mijn reis naar Peru. Heb helaas geen foto kunnen maken, ze waren me te snel af. Dank alvast. Hartelijke groet, Natalie

  1. Hi Natalie,

   Bedankt voor je bericht en compliment mbt mijn logo. Ik ben zelf ook gek van Kolibries en vond deze erg mooi als logo. 🙂

   Wbt je vraag. Zelf zou ik niet zo heel snel een 2e hands beamer kopen. Je weet dan namelijk niet hoe oud de lamp is waardoor je er ook niet zeker van bent hoelang je nog met de beamer kan doen voordat je dure kosten (een nieuwe lamp kost zo €200-€400) hebt. Met een nieuwe beamer kan je zo 5.000 uur vooruit, dus ik zou een nieuwe dan ook zeker overwegen. En qua geluid zijn er meerdere die lekker stil zijn, maar toch een goede kwaliteit leveren voor een schappelijke prijs. Kijk bv eens naar de Optoma H184x. Dit is een stille beamer met een prima HD ready resolutie waarvoor jij het gaat gebruiken. En omdat de lamp 6.000 uur mee gaat kan je er een flinke tijd mee vooruit. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 12. Beste Thijs,

  Graag zou ik je advies willen hebben m.b.t. een beamer, die ik graag in de tuin onder een overkapping zou willen plaatsen.
  Het doel is om hier TV (KPN modem -kastje op aan te sluiten) , Netflix, voetbalwedstrijden, Videoland en zo nu en dan games (Fifa) op te kunnen spelen.

  Het is in een overkapping waar overdag redelijk wat licht naar binnen schijnt, ofschoon de diepte ca 4.5 meter is en het licht met name in de late middag al weer afneemt. Sterker nog in het najaar is het redelijk donker.
  De afstand tot het scherm waar de beamer zou moeten komen is maximaal 1.5- 2.5 meter en het scherm is 1.80 x 1.80 meter.

  Mijn vraag is wat de beste beamer zou zijn, en indien mogelijk ook de kosten meegenomen.
  Via BCC kreeg ik mee dat de BenQ MW631 ST wel een goede optie zou zijn, maar is dat zo?

  Mijn budget wat ik er voor uit wil geven is ca € 500,- / € 600,-

  Mvg, Jack

  1. Hi Jack,

   Bedankt voor je bericht!

   Wbt je vraag. De benQ zou kunnen, echter zou het niet mijn voorkeur hebben. Hij heeft namelijk niet de beste resolutie en dat is toch weer jammer met TV kijken of met het gamen. Om deze reden zou ik als ik jou was eens kijken naar de Optoma HD144x. Dit is een Full HD beamer met een hogere beeldkwaliteit en doordat hij een ANSI lumen van 3200 heeft kan je hem ook goed in lichte omstandigheden gebruiken. Heb je echter de zon er vol op zitten, dan krijgt hij het wel wat lastiger. Maar ik weet niet of je dan een parasol kan gebruiken om het ietwat af te schermen? Dan heb je dit probleem namelijk opgelost. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet,
   Thijs

 13. Hoi Thijs,

  tof item over beamers!! Ik denk dat je nu wel aanzien wordt als een expert op dit vlak afgaande op de vele vragen hier. Ik heb er ook eentje:

  Ik zoek een beamer met accu om tijdens een groepsles fitness in de zaal een grote projectie te laten zien gedurende de work-out met daarop de hartslag van iedere deelnemer. Dit kan met een speciale app van Polar via de PC.

  Welke beamer kan ik er best voor gebruiken?

  grtn Christopher

  1. Hey Christopher,

   Bedankt voor je bericht! Als ik jou was zou ik eens kijken naar een lichtsterke beamer met een flinke resolutie. Je wilt immers veel data op het beeld kwijt kunnen. Om deze reden zou ik als ik jou was eens kijken naar de BenQ MH733. Hiermee beschik je over een full HD beamer met 4000 ANSI lumen. Ideaal voor een goed verlichte ruimte zoals een sportzaal. Daarnaast heb je voldoende resolutie om video en apps af te spelen. Daarnaast beschikt hij over een HDMI en VGA aansluitingen waardoor je er met gemak een laptop of computer op kan aansluiten.

   Hopelijk kan je hier wat mee!

   Groet,

   Thijs

 14. Beste Thijs, Wat top dat je deze website hebt gemaakt!

  Wij hebben een advies vraag.

  We hebben een ruimte van 50m2 (460cm x 1100cm)met een puntdak van 4 meter hoog en balken als frame in het zicht. Het is geïsoleerd en er ligt een (woon)betonnenvloer.
  We hebben een speakerset van Teufel met die uit 5 delen bestaat en een subwoofer. Deze willen we graag gebruiken.

  Wij willen een lounge lig en zit gedeelte creëren om te gamen en films te kijken.

  Wij twijfelden tussen Oled en een beamer: Optoma uhd 60 (komt goed uit de testen en heeft 4k kwaliteit.)

  We neigen steeds meer naar een beamer. We hebben hier een aantal vragen over:

  1. We willen het scherm aan een balk midden in de ruimte hangen dus er is geen muur achter het scherm. Zijn hier nadelen aan? Gaat het scherm bewegen? Of zijn daar oplossingen voor?
  2. We denken aan het groots mogelijke scherm (de breedte van de ruimte is 460 cm) wat is de minimale afstand tussen het scherm en waar gezeten wordt en wat is de ideale ooghoogte?
  3. Hoeveel ruimte is er nodig om een scherm op te hangen? Dan kunnen wij zien of het past aan een balk.
  4. hoeveel handelingen zijn er nodig voordat we ene film kunnen kijken? Scherm naar beneden, beamer aan…..en?
  5. hoe speel je content af? Gaat er een receiver tussen waar we een playstation en laptop aansluiten? Hoe gebruiksvriendelijk is het?

  Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden. Hartelijk dank, Brenda

  1. Hi Brenda,

   Bedankt voor je bericht en sorry dat ik pas zo laat reageer. Ik heb erg veel vragen ontvangen en was nog niet aan jou vraag toegekomen. Ben je er inmiddels uit? Of kan ik je nog helpen?

   Groet,

   Thijs

 15. Hallo Thijs,
  Mijn vrouw heeft als hobby schilderen.
  Maar ze heeft moeite met het tekenen van het onderwerp op het doek.
  Daarom ben ik op zoek naar een beamer waarmee zij het voorbeeld op een schilders doek kan projecteren.
  Dan kan zij, in grote lijnen, het beeld op het doek tekenen.
  Kun je mij zeggen wat voor soort beamer ik dan moet hebben, o.a. de resolutie en de licht sterkte.
  M. vr. gr.
  Albert de boer

  1. Beste Albert,

   Bedankt voor je bericht.

   Het is een beetje de vraag in wat voor ruimte je vrouw aan het schilderen is. Is het een donkere ruimte, dan kan ze prima overweg met een eenvoudige beamer zoals de Acer C205. Is het echter een lichte ruimte, dan zou ik een iets zwaardere beamer pakken met wat meer ansi lumen. Denk bv aan de BenQ TW535.

 16. Hoi Thijs, ik ben op zoek naar een beamer om presentaties mee te geven. Nu zie ik dat lumeri ogenschijnlijk goede led beamers heeft met hoge lumen waardes. Maar er staat geen ANSI bij.
  Nu zie ik er een met 3500 lumen zou dat voldende zijn met het licht aan? Dit is de beamer die ik op het oog heb. http://www.lumeri.nl/lumeri-lum1000.html

  Groetjes, jochem

  1. Hey Jochem,

   Bedankt voor je bericht!

   3500 ANSI lumen is in principe redelijk voldoende voor een zaal met het licht aan. Ik ken alleen de beamers van Lumeri niet en kan daarom ook niet goed oordelen of deze beamers goed presteren. Zelf ben ik meer fan van de bekendere merken, zoals BenQ, Epson en Acer. Als ik jou was zou ik eens kijken naar de BenQ TW533. Dit is een zeer goede beamer voor een relatief lage prijs met 3300 ANSI lumen.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

   1. beste Jochem

    Ik heb vandaag een lumeri besteld.
    Ik woon in belgie en laat weten of hij aankomst

  2. Hey Jochem,

   Heb je uiteindelijk die beamer van lumeri besteld? Ik twijfel om er ook iets te bestellen maar ik zie nergens een telefoonnummer of een kamer van koophandel nummer staan, alleen een adres in Denemarken dus ik weet niet of ik het vertrouw.

    1. en? werkt hij goed? was er ook naar aan het kijken op hun site. uit hun beschrijving is het mij niet duidelijk of je er vb netflix of youtube van op je laptop of gsm mee kan afspelen. kan dit? ze hebben het steeds over usb-sticks en aansluiten op je laptop voor het afspelen van opgeslagen films …

 17. Beste,
  Gemiddeld 1 X per maand geven wij een muzikaal optreden plus projectie van kwaliteitsfoto’s (eventueel ook video-clip) via PowerPoint op een groot scherm van 1,8m op 2,5m. Dit duurt maximum 2u. We verbinden onze laptop met een beamer die ter beschikking is, maar je komt wat tegen…
  We zouden nu zelf een beamer aanschaffen voor een budgetvriendelijke prijs. Welk type raad je aan?
  Dank je,
  Geert De Muze

  1. Beste Geert,

   Bedankt voor je mail en excuus voor mijn veel te late reactie. Het waren erg drukke tijden zo voor de kerst.

   Wbt je vraag. Ben je nog steeds op zoek of ben je er inmiddels al uit? Als ik je nog kan helpen, dan hoor ik het graag.

   Groet

   Thijs

 18. Beste Thijs,

  dank voor je site, ik ben nu beter geïnformeerd.

  Ik heb nog een aantal vragen, waarmee jij me wellicht kunt helpen. Ik heb altijd een budgetbeamer gehad met ingebouwde dvd, daar kon ik goed films mee afspelen. Ik gebruikte de speaker van de beamer, wat voor de kinderen goed genoeg was. Maar ik wil zelf nu iets meer!
  Ik wil mijn beamer gebruiken om naar films en (betere) series te kijken. Mijn woonkamer is niet goed te verduisteren en zeker in deze zomerdagen niet, dus denk ik dat ik vanaf 2500 ansi moet kijken. Ik projecteer op een witte muur, dat gaat heel goed. Ik heb een projectiescherm gehad, maar het was teveel gedoe om dat steeds op te zetten. Ik zou heel graag met mijn beamer communiceren met mijn computer en ook met mijn AppleTV, is dat überhaupt mogelijk? Daarbij zoek ik dus ook een manier om goed geluid te produceren middels een externe speaker. Ik lees over receivers? Maar ik weet niet precies wat dat is. Ik heb weliswaar twee speakers die middels een airpot express via mijn versterker met mijn iMac kunnen communiceren, maar omdat de projectie van de beamer uit een andere hoek komt, kan ik dat daarvoor niet gebruiken. Maar misschien kan ik de airport express wel inzetten om met de speaker te communiceren die met de beamer verbonden is?
  Sorry, voor de warrigheid, ik hoop dat je er een beetje chocola van kunt maken.
  Hartelijke groet Hans, Amsterdam
  Ik heb veel eisen, maar ik wil dus niet met een heleboel kabels en deden zitten. Mijn televisie ( waar de apple tv zit ingebouwd) staat in een andere hoek in de kamer dan waar de beamer moet staan om op de muur te projecteren. Ik haal de beamer dus steeds tevoorschijn als ik hem wil gebruiken en plaats hem op een tafeltje, dus niet aan het plafond.

  1. Hallo,

   Graag hadden wij een beetje hulp gehad bij de aanschaf van een beamer. We zijn een woonzorgcentra en willen in het kine/ergo lokaal een beamer instaleren. Waar onze bewoners af en toe naar een film kunnen kijken; google streetview terwijl ze fietsen, af en toe een presentatie. Dit maximaal een drietal keer per week.
   We zouden ook een projectiescherm aanschappen en een geluidsinstallatie. Waarop letten we dan best voor de uitgangen?

   De ruimte waarin we dit doen kan niet 100% verduisterd worden, maar toch een beetje. Het lokaal is een 6m (wand waarop scherm komt) op 8m.

   We zoeken dus een beamer (zou blijven hangen) en vragen uw advies wat jij hiervoor aanraden.

   Mvg.,

   Liesbeth

   1. Beste Liesbeth,

    Bedankt voor je bericht en excuus voor mijn zeer late reactie.
    Mijn website is de afgelopen tijd overspoeld met vragen (meer dan 50 per maand) en ik was er nog niet aan toegekomen om alle vragen te beantwoorden, waaronder die van jou.
    Ik weet niet of je er inmiddels al uit bent? Mocht ik je nog kunnen helpen, dan hoor ik dat uiteraard graag.

    Met vriendelijke groet,

    Thijs Schouten

 19. Dag Thijs

  Ik ben op zoek naar een beamer voor het Wk voetbal 2018. We zijn film en serie liefhebbers. Ps4 spellen wil ik er ook op kunnen spelen. Een heel pakketje dus.
  Ik vind kwaliteit wel belangrijk. Liefst 4k als je dit aanraad, zodat ik niet over enkele jaren als de ps5 komt een andere moet aanschaffen om aan de eisen te voldoen. Hdr10 is nu al belangrijk voor de ps4 pro. Welke raad je me aan of waar moet ik opletten? Sommige raden eerder oled of Qled aan voor de kleuren?

  Ik had de benq Tk800 gezien maar ik had in een review gelezen dat het geen 4k ervaring is. De Optoma Uhd 350 x en de Optoma Uhd60 had ik ook gezien.
  Er zijn zoveel modellen dat ik het niet goed weet. Ik hoop dat je me er in kan helpen.

  Groeten

  Jan

  1. Hi Jan,

   Excuus voor mijn verlate reactie. Het is een hele drukke tijd geweest en ik was nog niet in de gelegenheid om je vraag te beantwoorden.
   Is het inmiddels al gelukt? Het WK is al in volle gang, maar mocht ik je nog kunnen helpen, laat het dan zeker even weten!

   Groet

   Thijs

 20. Dag Thijs,

  Hoop dat jij mij kunt helpen met het aansluiten van mijn beamer, kom er niet uit , wordt er helemaal gestoord van.
  Heb pas bij coolblue een Epson EH-TW6700 gekocht, aan het plafond gehangen, 2 hdmi kabels er in geplugd waarvan er eentje in de ziggo horizonbox gaat en de andere in een mede8er mediaspeler.
  Dat werkt perfect, maar ik wil niet steeds de kabels verwisselen als ik tv of beamer wil kijken.
  Heb ook een Onkyo av receiver met genoeg hdmi aansluitingen die er tussen kan.
  Tv is een LG smart met 5 hdmi aansluitingen.
  Heb ook nog een hdmi switch liggen mocht ik die nodig hebben.
  Heb gegoogeld maar er staat maar weinig info op het net omtrent dit.
  Heb jij voor mij misschien een schema hoe je dit allemaal aan moet sluiten?
  Hoor het graag van je,

  mvg Jack.

  1. Hi Jack,

   Ik denk dat ik je wel kan helpen. Ik heb alleen geen schema digitaal, dus ik probeer het in tekst uit te leggen. Hopelijk begrijp je mij, maar mocht je er niet uit komen laat het dan ff weten.

   Ik zou het als volgt doen:

   1.
   Ziggo horizonbox via HMDI naar je receiver (bv poort sat/tv box)
   Mede8er via HDMI naar je receiver (bv poort mediaplayer)

   2.
   HDMI out van je receiver naar je HDMI switch. HDMI switch vervolgens aansluiten op je beamer EN op je TV. Als je nu iets wilt kijken zet je je receiver aan en op het kanaal van hetgeen je wilt zien (TV / mediaplayer). Vervolgens zet je je HDMI switch op beamer of TV afhankelijk waar je het beeld wilt hebben.

   Hopelijk zorgt dit ervoor dat alles naar wens werkt. 🙂

   Greets

   Thijs

 21. hallo thijs,
  bedankt alvast voor de nuttige info. Ze hebben mij gevraagd om voor een vzw een goede beamer aan te kopen. Ze zouden deze willen gebruiken om oa films te draaien in een nogal moeilijk te verduisterende ruimte ( een serre 🙂 ) Ook foto’s en zelf gemaakte filmpjes over het project. Verder is het ook de bedoeling om de beamer ter plaatse ter beschikking te stellen voor andere non profit organisaties. Wereldwinkel zou binnenkort een film willen vertonen en op de opendeurdag zouden we zelfgemaakte filmpjes die nu op youtube staan willen afspelen. K zie door de bomen het bos niet en zelf de keuze tussen lcd en dlp vind ik moeilijk. Het budget is ongeveer 1500 euro. Kan je ons enkele suggesties doen? Alvast bedankt Petra

  1. Hey Petra,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik kan je zeker wat suggesties doen. Hieronder heb ik een drietal beamers op een rijtje gezet en hopelijk helpt dit je in je zoektocht. 🙂

   BenQ MH733: een goed betaalbare beamer die met een ansi lumen van 4000 goed kan draaien in een lichte zaal. Daarnaast is het contrast van deze beamer ook erg goed waardoor je mooi beeld krijgt. Persoonlijk zou ik vanwege de lichtsterkte, het goede contrast en de prijs voor deze beamer gaan.
   BenQ MH760: heb je echt heel veel zon? Dan kan de MH760 een alternatief zijn. Hij is lichter maar kost ook een stuk meer.
   Acer P6500: een goed alternatief tussen de MH733 en de MH760. Hij is wat goedkoper dan de MH760 maar heeft dezelfde lichtsterkte (ANSI lumen). Daarnaast is dit de beste beamer qua contrastratio. Is het budget toereikend, dan zou dit echt een geweldige keuze zijn. 🙂

   Via deze link heb ik alle drie de beamers op een rijtje gezet: https://www.thijsschouten.com/cb/beamer-lichte-zaal

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

   1. Dag Thijs, bedankt voor jou suggesties. Ik ben ondertussen ook wat gaan speuren op het web. Ik heb eigenlijk een lichte voorkeur voor een lcd beamer maar een betaalbare lcd beamer met een hoge ansi lumen ( meer dan 4000 ) lijkt onvindbaar. Daarom dacht ik eventueel aan een EPSON HOME CINEMA 3700. Heeft 3000 lumen en een contrast van 70 000/1. Ik denk namelijk dat we meer films gaan spelen dan zakelijke presentaties en ik heb het gevoel dat zowel de Acer als de benq meer geschikt zijn voor presentaties en minder voor film, of vergis ik mij? Wat denk jij van de Epson in verhouding tot de ACER P6500. Ik blijf natuurlijk zitten met het probleem van de verlichte kamer. Zou het een optie zijn om voorbeeld rond ons scherm een kader te bouwen om zo voor meer verduistering te zorgen? of een speciaal scherm? Ik hoor graag jou opmerkingen of eventuele lcd suggesties. vriendelijke groeten, Petra

    1. Hey Petra,

     Graag gedaan!

     Ik heb even gezocht naar de Epson 3700 maar kan het zijn dat je de Epson TW6700 bedoeld? Dit is inderdaad ook een heel mooi alternatief met geweldige specs. Ik adviseer deze beamer met regelmaat voor het gebruik van video’s. De ANSI lumen is alleen wel wat lager en ik kan niet garanderen hoe het beeld eruit ziet op zonnige dagen. Is er een mogelijkheid om de ruimte te verduisteren? Ik denk dat een kader namelijk niet echt gaat helpen.

     Groet

     Thijs

     ps. de andere beamers zijn inderdaad meer ingestoken op zakelijk gebruik vanwege de hoge ANSI lumen. Ze kunnen echter ook prima overweg met video’s. 🙂

 22. Dag Thijs,
  Hoop dat je mij kan helpen. Ik zoek een hele eenvoudige projector om afbeeldingen, zoals foto’s of tekeningen te vergroten. Weet jij of die nog te koop zijn. Dus geen beaner voor films enz.
  Ik hoop dat je mij kan helpen. Alvast mijn dank
  Mey groet, Trude

  1. Hi Trude,

   Bedankt voor je bericht.

   Om eerlijk te zijn weet ik niet of deze nog te koop zijn. Als ik jou was zou ik eens op marktplaats kijken, ik denk dat je hier nog wel eentje van vinden. In de winkels die ik ken zijn ze in ieder geval niet meer te koop omdat alles over is gegaan op smartboards en beamers.

   Groeten en veel succes!

   Thijs

 23. Dag Thijs,

  Ontzettend interessante informatie, bedankt!
  Wij zoeken een betaalbare beamer voor onze woonkamer die we (liefst draadloos) vanaf onze iPad willen bedienen.
  Het is een vrij duistere woonkamer en ik verkies een LED-type, WXGA, projectieafstand 3 meter.
  Kan ik elk type aankopen mits ik de iPad verbind met een HD-kabel?
  Of kan jij er ons een aanraden AUB?
  Alvast bedankt!

  1. Hi Silke,

   Excuus voor de verlate reactie. Ik ben aan het verhuizen en dat is nogal een hectische tijd. 😉
   Heb je inmiddels al een beamer gevonden? Of ben je nog op zoek? Laat het maar even weten en ik denk met je mee.

   Greets!

   Thijs

 24. Beste Thijs,

  Super fijne en duidelijke website heb je gemaakt. Dank daarvoor.

  Ben op zoek naar een niet al te dure beamer voor onze stichting. Word maar enkele keren per jaar gebruikt tijdens de jaarvergaderingen. Presentatie van een word of excel bestand via een laptop. Het is een kleine ruimte van 18 bij 20 meter. We hebben er geen probleem mee om de lamp uit te maken als dat nodig is.

  Hoor graag wat je ons aan kunt bevelen.

  1. Hey Linda,

   Thanks voor je bericht en compliment! 🙂

   Wbt je vraag. Als ik jullie was zou ik eens kijken naar de BenQ TW533. Dit is een hele fijne (en betaalbare) beamer met een goede resolutie voor word en excel bestanden. Daarnaast heeft hij genoeg ANSI lumen waardoor je de lampen niet per se uit hoeft te doen (ook lekker voor in de zomer). De beamer kost zo’n 400 euro. Je kan ook voor een goedkopere gaan, maar dan lever je toch wel heel erg in op resolutie. Dit is prima voor bv video’s in een cafe, maar voor excel bestanden zou ik toch minimaal voor 1280 x 800 pixels gaan omdat je anders geen goed beeld krijgt (je moet dan veel scrollen). De BenQ voldoet hieraan. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 25. Hallo Thijs, dank je voor de fantastische info hier! Alleen….ik kom niet tegen waar ik naar op zoek ben, namelijk: ik zoek een projector (beamer?) die ik kan gebruiken voor (muur)schilderijen. Met name dus vergroten en “overtrekken”. Online kom ik vaak het merk Artograph tegen en ben met name geinteresseerd in de artograph inspire1000. Maar is zo’n apparaat nou hetzelfde als een beamer, of toch iets heel anders? De artograph heeft bijv ook veel ‘rasters’ etc. Ook belangrijk voor mij is dat ik zoveel mogelijk ‘trapsgewijs’ kan vergroten/verkleinen. Zou jij me advies kunnen geven?

  Alvast heel veel dank!!

  Groet, Cynthia

  1. Hey Cynthia,

   Bedankt voor je reactie en compliment! 🙂

   Ik ken zelf het merk Artograph niet, maar als ik er naar kijk lijkt het heel erg op een Philips / LG beamer. Ik denk alleen dat zij softwarematig wat aanpassingen hebben gedaan zodat ze geschikt zijn voor hetgeen wat jij ermee wilt doen. 🙂
   Kijk maar eens naar de LG PW1000G. Komt deze je bekend voor? Qua mogelijkheden van Artograph moet ik je helaas het antwoord schuldig blijven. Ik heb hier namelijk geen ervaring mee. In de handleiding van de LG lees ik wel dat je kan vergroten en verkleinen. Zie onderstaande link:

   https://manuals.coolblue.nl/83/lg-pw1000g.pdf

   Zelf denk ik trouwens dat de beamer prima geschikt is voor hetgeen dat jij ermee wilt doen. Hou er alleen wel rekening meer dat hij niet super lichtsterk is. Je zult de kamer dus wel iets moeten verduisteren wil je het beeld kraakhelder op je schilderij zien.

   Hopelijk kan je hier wat mee. 🙂

   Groeten

   Thijs

 26. Hallo Thijs,

  Goede site met duidelijke info heb je!
  Ik ben al even aan het rondneuzen op het net voor een geschikte beamer maar ik kom er nog niet uit.
  Ik ben op zoek naar een home cinema beamer van rond de 300 euro voor het kijken van voetbal, series en films. De beamer zou ook moeten functioneren in een niet verduisterende woonkamer (al is het ook weer niet zo dat het licht van alle kanten binnenkomt). Natuurlijk wil ik zo scherp mogelijk beeld en een zo stil mogelijke beamer. Ik loop er een beetje tegenaan dat sommige beamers bij een hoog Ansi Lumen een weer wat lagere contrastratio hebben. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat in deze prijsklasse ook een beetje kiezen of delen is.. Hopelijk heb jij wat goede suggesties uit deze prijsklasse voor mij.

  M.v.g. Joost

  1. Ik zat zelf te denken aan een OPTOMA H183X. Of heb jij betere alternatieven? 🙂

  2. Hey Joost,

   Bedankt voor je reactie en excuus voor de verlate reactie! Het was een drukke tijd.

   Wbt je vraag. Het klopt dat beamers met een hoge ANSI lumen minder goed zijn op het gebied van contrast ratio. Het werkt namelijk heel simpel. Hoe feller de lamp (hoge ansi lumen) des te meer licht en des te minder kleuronderscheid (contrast ratio). Het is dus een beetje de vraag wat je wilt. 🙂
   Kijk ik naar jouw budget dan is het inderdaad wel lastig om een goede beamer voor dit geld te vinden. Een Full HD beamer kost namelijk al snel 600 euro. Wel denk ik dat de Optoma H183x, zoals je zelf al aangaf, een hele mooie optie is. Hij heeft namelijk het beste contrastratio voor het geld. Je zou eventueel nog een stapje hoger kunnen naar de H144, maar het is de vraag of je 70 euro extra wilt investeren voor iets meer contrastratio. Zelf zou ik denk ik toch voor de H183x gaan!

   Hopelijk heb ik je hiermee toch een beetje geholpen, al ben je er zelf al uitgekomen, haha!

   Groeten (en veel kijkplezier!)

   Thijs

 27. Hallo Thijs,

  Fijn dat er zo’n uitgebreide website bestaat. Ik ben voor een 2e keer op zoek naar een beamer en heb alles inclusief de reviews doorgelezen. Het gaat om presenteren van powerpoints met veel foto’s. In een ruimte van ong 4×4. Kan verduisterd worden, maar soms ook handiger met licht. Heb begrepen dat contrastratio van belang is.De beamer gaat mee in de tas, moet dus handzaam zijn. Nu kwam ik tegen dat LED beamers niet handig is met foto’s. Is dat nog steeds zo? Ik keek naar de epson serie TW 5300 / Optoma GT1070X of Xe. Misschien heb je andere alternatieven. Budget max € 750,-.

  Groet, Liset

  1. Hey Liset

   Bedankt voor je reactie!

   En wat leuk dat je een beamer gaat gebruiken voor het tonen van foto’s. Ik heb al meerdere fotoclubs geholpen en kan ook zeker jou adviseren.
   Het klopt dat contrastratio hierbij van groot belang is. Je wilt immers optimale kleurenweergave hebben van de foto’s! Zelf zou ik niet zo snel voor LED gaan omdat deze het vaak niet helemaal goed redden. In mijn optiek kan je beter uit de voeten met een LCD (zoals Epson) of DLP (zoals Optoma).

   Als het mijn keuze zou zijn dan kan ik je de TW5300 of de TW5350 aanraden. De Optoma is ook een goede beamer, maar zit toch weer net wat lager in zijn contrast. 🙂

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 28. Dag Thijs,

  Eerst en vooral, bedankt voor je geweldige site, bestond er maar over elk onderwerp zulk een informatieve en duidelijke site …

  Mijn vraag: ik wil in een bungalow in een bos op 100 m van ons huis (behoorlijk te verduisteren) een beamer installeren om naar films en televisie te kijken. Er is in die bungalow geen Wifi, maar ik kan via een app van mijn digitale televisie-provider Telenet (de app heet Telenet Play) vanop mijn iPhone of iPad via 4G mijn digicorder bedienen en op mijn iPhone of iPad ook live naar televisie of opgenomen programma’s kijken. Dit wil ik dus kunnen projecteren via een beamer. Weet jij of ik draadloos kan streamen van mijn iPhone naar de beamer, of moet ik mijn iPhone of iPad met een kabel verbinden met de beamer? De beamers die ik in overweging neem zijn de Optoma HD142X of de Optoma DH1020, maar beiden hebben geen Wifi-ontvanger (vind je dit trouwens een goede keuze in deze situatie, of toch beter een LCD beamer?).

  Alvast geweldig bedankt voor je antwoord …

  Groeten,
  Tim.

  1. Hey Tim,

   Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen dat mijn site je goed heeft geholpen. 🙂

   Kicke trouwens dat je in een bungalow een bioscoopje gaat bouwen. Wil ik ook wel, haha!
   Wbt je vraag. Om eerlijk te zijn, zijn de meeste beamers niet geschikt voor streaming. Er zijn er wel een paar, maar de meeste hebben een trage wifi verbinding (prima voor presentaties, maar niet voor films). Er zijn ook beamers met goede wifi verbindingen, maar daar betaal je een flink bedrag voor. Mijn advies: koop een Apple TV! Deze zijn heel makkelijk te bedienen en aan te sluiten. Daarnaast stream je met gemak van je iphone/ipad naar je apple tv en daardoor naar je beamer. 🙂

   Qua beamers heb je naar mijn mening al een goede keuze gemaakt. Mijn voorkeur gaat uit naar de HD142x. Deze heeft een zeer mooi beeld (goede contrastratio) en is ook nog eens gunstiger qua prijs. 🙂

   Hopelijk kan je hier wat mee!

   Greets

   Thijs

 29. Dag Thijs, dank voor de informatieve pagina over beamers. Ik zie nog redelijk het bos door de bomen, maar heb toch graag een voorstel van jouw kant. Dit is mijn situatie: MacBook Pro (2880-1800 px) waarop les wordt gegeven in lichte omgevingen (meestal daglicht) over softwareprogramma’s (Photoshop etc). Dus een exacte weergave van de menubalken, panelen, teksten etc is belangrijk. Daarnaast ik ook een goede kleurweergave van groot belang omdat het vaak beeldbewerking betreft. Mijn ervaringen met beamers op andere locaties zijn heel divers en soms schrikbarend wat betreft kleurgelijkenis en scherpte van tekst. Naar aanleiding van je info kom ik op deze specificaties uit (2000-4000 ANSI, 1280 x 800 WXGA). Over de keuze van resolutie ben ik niet helemaal uit want die 2880 x 1800 sluit nergens op aan, maar ik zag wel in de computervoorkeuren dat 1280 x 800 wordt ondersteund. Ook lijkt me een redelijk hoog contrast noodzakelijk vanwege de weergave van veel beelden. Welk systeem zorgt voor de meest betrouwbare kleurweergave? Zou je een keuze willen aangeven tussen 2 of 3 modellen? Prijs mag eventueel tot 1000 euro, maar bij voorkeur rond 500.

  1. Hey Angelo,

   Bedankt voor je reactie!

   Wbt je vraag. Ik denk dat ik je wel advies kan geven. Qua resolutie past je macbook zich aan op de beamer. Je kan dus prima een full hd beamer pakken en dan wordt het beeld ook zo weer gegeven. Je gaat het alleen niet voor elkaar krijgen om 2880 x 1800 te beamen omdat beamers niet deze resolutie hebben. Je beeld zal dus iets groter worden dan dat je gewend bent.

   Qua locatie kan ik mij goed voorstellen dat je gek wordt van de kleuren. Zelf heb ik hier ook vaak genoeg problemen mee gehad bij mijn fotoclub waar we ook een beamer gebruiken. Gelukkig zijn er wel oplossingen. Zo kan je ervoor kiezen om de beamer te kaliberen. Zelf maak ik gebruik van een Spyder 5 Elite en hiermee kan je een beamer goed afstellen. Op deze manier weet je dat je kleuren kloppen! 🙂

   Qua beamer heb ik 3 opties voor je. Hieronder een linkje naar de beamers:

   https://www.beamercenter.nl/vergelijken/655623/730464/743947

   De Epson 6700: de mooiste van het stel. Qua beeld is het echt een topper aangezien hij een contrast ratio heeft van 70.000:1. Ook qua ANSI lumen zit je goed en ik denk dat je heel veel plezier zult hebben van deze beamer. Hij zit alleen iets aan de hoge kant qua prijs.

   De Epson 5300: het kleinere broertje van de 6700. Qua beeld ook erg goed, maar je moet het doen met 35.000:1. Ook qua ANSI lumen zit je wel wat lager, maar de prijs is een stuk gunstiger. 🙂

   De optoma 1070Xe: een hele populaire beamer onder gebruikers. De kleuren zijn erg mooi en ook qua ANSI lumen zit je goed. Je levert alleen wel wat in op je contrast, dus als het kan zou ik voor een Epson gaan.

   Hopelijk heb je hier iets aan! Mocht je nog ff willen sparren, let me know. 🙂

   Groet

   Thijs

   1. hoi Thijs,
    blijkbaar heb ik een bericht over je reply over het hoofd gezien of niet ontvangen. Zie dus je antwoord nu pas. Dank daarvoor want ik moet deze week de aanschaf regelen. Ik ga op je advies af. Nogmaals dank.

    groet, Angelo Spiler
    grafischecursussen.nl

 30. Thijs, mooie pagina met veel info. Ik zou je ook graag om een advies willen vragen.

  Voor een beurs in een groot beursgebouw wil ik een gecreerde animatie en bedrijfsfilm vanaf een laptop gaan projecteren, op een doek die in een constructie hangt boven de stand.
  We zullen een situatie creeren waarbij de beamer van de achterkant projecteert en hebben maximaal 4,5 meter als afstand van de beamer tot het scherm. We kunnen eventueel boven de beamer nog een doek spannen om lichtinval van boven te matigen, maar in een beursgebouw hangen ook grote lampen. Het scherm waar we op willen projecteren is ca 4 meter breed en 2 meter hoog, en ik dacht minimaal 2,5-3m breed te projecteren. Als ik de info zo lees zouden wij op een beamer van ca. 5500 tot 6000 lumen moeten komen, en een contrastratio van 15000:1.

  Wat adviseer jij hiervoor, en welke beamers adviseer je? Zelf zaten we te denken aan een Epson EB-5530U, maar jij weet vast meer! We gebruiken de beamer enkel voor beurzen dus heel veel uren zal hij ook weer niet draaien. Gezien de beurs over 4 weken is en ik een beamer nog moet aanschaffen ben ik hard op zoek. Ik hoor je graag! Alvast bedankt.

  1. Hey Wietse,

   Bedankt voor je bericht!

   Het is voor mij lastig om te oordelen welke beamer voor jullie geschikt is. Ik ken namelijk de ruimte niet en vind het lastig om in te schatten hoeveel licht er is. Kijk ik echter naar je eigen inschatting qua specs, dan denk ik dat je met de Epson EB-5530U een hele goede keuze hebt. Het is een professionele beamer die flink wat aan kan. Qua specs zal hij voldoen aan je eisen, echter is het wel de vraag of je deze investering wilt maken. Hij kost namelijk wel flink wat. Een mogelijk alternatief is de Acer P6600. Deze beamer heeft vergelijkbare specs (5000 ANSI lumen + 20.000:1 contrastratio). Het scheelt je alleen wel 1000 euro in aanschaf.

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Groet

   Thijs

 31. Beste Thijs,

  Hartelijk dank voor je informatieve pagina! Ik zie de bomen door het bos even niet meer met al die opties.
  Ben zelf op zoek naar een beamer (enkel voor films te kijken/filmavonden vnl. savonds, via mac, heb zelf goede externe boxen). De ruimte is klein, de beamer zou op 3 meter afstand van de witte muur komen te hangen, maar ik moet nogal vaak verhuizen voor werk dus dat kan ook weer veranderen. Ik ben wel veeleisend in termen van beeldkwaliteit en wil dat beamer zo weinig mogelijk geluid maakt (ben echt gevoelig voor teveel geluid). Flexibeler op prijs maar ook weer niet te :-). Alvast dank voor een tip!

  Mg, Jennifer

  1. Hey Jennifer,

   Bedankt voor je berichtje en compliment! 🙂

   Als ik het goed begrijp ben je op zoek naar een stille HD beamer om lekker films mee te kijken. Als ik jou was zou ik eens kijken naar de Epson TW5350. Dit is een zeer stille beamer (27 db in de stille modus) met zeer goede beeldkwaliteit. Hij heeft zelfs een 5 sterren raking (maximaal haalbare) van het onafhankelijke magazine What Hi-Fi gekregen. Ik denk dat je heel veel plezier zult hebben van deze beamer.

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Greets,

   Thijs

 32. Beste Thijs,

  Dank voor je zeer handige en bruikbare tips!!
  Ik ben op zoek naar een beamer voor me slaapkamer, waar het redelijk donker is.
  Ik denk 1,5 tot 2 meter van een projectscherm wil ik een beamer plaatsen.

  Ik heb een budget van ong, 350-400 euro, welke zijn het best in die prijsrange?
  hoop dat je me kan helpen?
  Ik kan door de bomen het bos niet meer vinden, zoveel aanbod.

  1. Hey Abdes,

   Bedankt voor je bericht en compliment!

   Om eerlijk te zijn kan je het beste voor een short throw beamer gaan, echter heb je deze niet in de prijsklasse waarin je zoekt.
   Zit je echter echt aan het budget vast, dan zou ik eens kijken naar de BenW TW529. Dit is een fijne HD ready beamer voor een hele scherpe prijs. Daarnaast gaat de lamp lang mee waardoor je niet snel je lamp hoeft te vervangen. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

   1. Hoi thijs,

    Bedankt voor je antwoord, uiteindelijk is het de GT1070Xe geworden.
    Wordt komende weken op droog brood leven 😉

    Ik zie dat hier 2 hdmi ingangen zijn en een aux uitgang. Kan ik de soundbar alleen direct aansluiten dmv aux uitgang? dus met een 3,5mm jackkabel?
    Want met HDMI gaat het denk ik niet he?

    1. Hey Abdes,

     Gaaf om te horen! En goede keuze! De GT1070Xe is echt een toppertje. 😀

     Hij heeft inderdaad maar 2 HDMI ingangen. Ik zou de soundbar dan idd aansluiten via de 3,5mm jack of via de speler (bv blue ray) die je gebruikt.

     Greets en veel kijkplezier!

     Thijs

 33. Hoi Thijs,

  Bedankt voor uw uitgebreide informatie.
  Toch zie ik door de vele bomen het bos nog steeds niet.

  Mijn vriend is meer op de hoogte van al deze speciale snufjes maar ik kan hem geen raad vragen omdat ik hem graag een projector als cadeau wil geven en het als verrassing wil houden. Deze zou vooral gebruikt worden om films/series in de slaapkamer waar geen ruimte voor een tv is, te bekijken. Mijn keuze is gevallen op de lumeri cube projector omdat je deze ook op het plafond kan richten wat je met een standaard beamer niet kan doen? We beschikken namelijk niet over een witte wand (grote kledingkast met zwarte glazen deuren). Ook lijkt het mij makkelijk om eens al liggend een film te bekijken. Het valt met zijn 249 euro net binnen mijn budget en is een led beamer waardoor we niet teveel storend lawaai zullen ondervinden. De 50 ainsi lumen baren mij echter zorgen hoewel we het dus wel in een goed verduisterde ruimte zouden gebruiken en uitzonderijk mee op vakantie zouden nemen om alweer het kleine gsm scherm te kunnen vermijden. Ik hoop dat sinds je het artikel geschreven hebt en nu die 50 ainsi lumen toch voldoende zullen zijn?

  Alvast bedankt voor uw spoedige respons.

  1. Hey Heidi,

   Bedankt voor je bericht!

   Wbt je vraag. Ik denk dat de lumeri cube projecto een prima beamer is voor op de slaapkamer. Je moet het alleen wel echt donker maken aangezien 50 ansilumen erg erg weinig is. Op een lichte zomeravond ben ik bang dat je het beeld niet goed zal zien. Wil je het echt goed doen, dan zal je toch naar een HD beamer moeten kijken (zoas de Optoma HD142x). Deze kan trouwens ook omhoog projecten, echter is het de vraag waar je de beamer plaatst. Tussen jullie in in bed is natuurlijk niet zo gezellig. 😉 Maare, kan je geel laken op je kast hangen? Dan kan je gewoon recht vooruit projecteren. Ik kan mij namelijk voorstellen dat een hele film op het plafond kijken niet heel erg lekker is. 😉

   Groeten en hopelijk kan je hier wat mee!

   Thijs

 34. Beste Thijs,

  Ik presenteer filmquizzen. Ik heb een win7 pc met hdmi, vga en dvi-aansluitingen. Mijn 26″-beeldschermen (2 stuks) zitten op de dvi- en vga-connector. Ik heb die beeldschermen dus op A en B gezet.Nu is er het volgende probleem dat zich onlangs voordeed met een ter beschikking gestelde beamer bij de eerste quiz die ik hield.

  Mijn pc handelingen wil ik niet voor het publiek zichtbaar maken op het filmdoek. Dat betekent dus dat één beeldscherm moet fungeren als controle filmdoek. Op het andere Windows7-beeldscherm met programma’s wil ik zelf kunnen bepalen wat ik laat zien. Thuis gaat dat prima. Maar dan komt een beamer erbij….

  Concreet: ik wilde een fragment kiezen op mijn pc, niet zichtbaar op het filmdoek voor publiek. Dat is professioneel. Op het moment dat ik met een muisklik dat fragment startte moest het tegelijk op beeldscherm B (als mijn monitor!) en het filmdoek zichtbaar zijn, met geluid (ik gebruik daar een mengtafel en een grote geluidsinstallatie voor).
  Dat lukte dus van geen kanten. De technicus van de locatie kreeg het niet voor elkaar.
  Voordat ik een beamer aanschaf, wil ik graag weten of het wel mogelijk is met een beamer in een dergelijke professionele opzet te werken. Kun je dat aangeven?

  1. Hey Ray,

   Bedankt voor je bericht en toelichting.

   Zoals ik het zie moet dit zeker wel gaan werken. Het is alleen hoe jij je computer instelt, meer niet. Werkt het op dit moment wel goed met de twee schermen? Dan zou ik goed kijken naar de instellingen in je PC. Deze even opschrijven en als je een beamer aansluit exact hetzelfde overnemen. Ik denk dat hij nu namelijk een duplicaat maakte, terwijl je dit juist niet wilt!

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder. 🙂

   Groet

   Thijs

 35. Goedemiddag Thijs,

  Loop ik zomaar tegen een hele fijne pagina met super heldere uitleg aan ! ik heb zojuist gekeken op bol.com en zag daar een Fenton P10 Led beamer voor 99,-
  Alle waar is naar zijn geld, dat begrijp ik. Maar voor een simpele presentatie thuis (afstand plm 2.50) en het projecteren op een schildersdoek, kan dit toch al genoeg zijn ?
  Ken jij het merk ? Ik kan er niets over vinden.

  Groetjes, Jo

  1. Hallo Jo,

   Bedankt voor je berichtje.

   Om eerlijk te zijn ken ik de Fenton beamer niet. Als ik naar de specificaties kijk lijkt het mij een minimale beamer. Ik denk dat de ruimte behoorlijk donker gemaakt moet worden om iets te zien. Ik denk dat je, als je echt een goedkope beamer wilt, beter kan gaan voor de Salora 40BHD1200. Deze heeft net wat meer lichtsterkte en een betere resolutie. 🙂

   Groeten

   Thijs

 36. Hee Thijs,
  Nog even aansluitend op mijn vorige mail kom ik ook nog deze beamer tegen PHILIPS SCREENEO HDP1550. Deze is ook nog inclusief beter geluid, waardoor ik dan weer een soundbar kan besparen. En deze beamer is tevens een mediaspeler.
  Maar… er worden geen lumen waarden vermeld bij de specificaties, en we willen de beamer ook bij daglicht gebruiken. Dus ja… graag toch wederom toch nog graag jouw advies 😉

  Hartelijke groet,

  Jago

 37. Hoi Thijs,

  Allereerst mijn complimenten voor je geweldige site. Je biedt heel veel informatie, die je in de winkel zo gauw niet krijgt. Het maakt veel duidelijk, zeker voor een leek als ik. Ik weet nu tenmiste wat meer van beamers.

  Toch nog even een vraag.
  Ik denk eraan om een OPTOMA GT760 te gaan kopen, omdat dit een short throw beamer is net binnen mijn budget.
  We willen graag in de huiskamer met kleine groepen film/youtubes gaan kijken; ook met daglicht.
  Ik wil echter ook draadloos youtubes en webpagina”s kunnen streamen via deze beamer. Ik denk zelf aan Google chrome cast, maar het wordt mij ondanks op diverse forums gekeken te hebben niet duidelijk of dit ook werkt op deze beamer.
  Ook weet ik niet of het geluid van de beamer dan goed meewerkt met de chrome cast.
  Heb jij hier ervaring mee of anders nog andere tips om draadloos te kunnen streamen met dit type beamer, of komt een andere beamer hiervoor meer in aanmerking?

  Hartelijke groeten,

  Jago

  1. Hey Jago,

   Bedankt voor je reactie en excuus voor mijn ietwat verlate reactie.

   Wbt je vragen omtrent de Optoma GT760 en de Philips SCREENEO HDP1550.
   Als ik het goed begrijp ga je lekker filmpjes op de beamer kijken en gaat het vooral om beeld en toch wat minder om geluid. Om eerlijk te zijn is het geluid dat uit een beamer komt ook niet echt geweldig. Het zijn namelijk kleine speakers en mijn advies zou zijn om naar een losse versterker te kijken met speakers.

   Wbt ANSI lumen zou ik zelf niet zo heel snel voor de Philips gaan. Dit is een LED beamer en deze is toch wat minder krachtig. De Optoma GT760 is met 3400 ANSI lumen een betere keuze. Maar ik weet niet hoe hoog je budget is? Het grotere broertje van de GT760 is de Optoma HD142x. Hij is 50 euro duurder maar dan heb je wel full HD beeld. Misschien is het iets dat je kan overwegen. 🙂

   Wbt het streamen. Ik heb zelf alles geprobeerd. Hieronder mijn ervaringen:
   Direct streamen naar de beamer (als de beamer wifi heeft); dit gaat prima als je maar voldoende / goed bereik hebt.
   Google Chromecast: werkt in principe wel prima, maar zelf vond ik het een nadeel dat je altijd Google Apps moet downloaden.
   Apple TV: voor mij de beste oplossing. Ik heb een iphone en ipad en alles werkt naadloos met elkaar. Je hebt geen losse apps nodig en ik deel binnen 2 seconden een video via mijn apple tv op de beamer / tv. Daarnaast heeft de apple tv aparte uitgangen voor audio.

   Hopelijk kom je hier wat verder mee!

   Groet
   Thijs

 38. Hallo Thijs,

  Ik wil je laten weten dat ik veel aan je site heb gehad, voor het vergaren van de benodigde informatie. Dank je wel daarvoor.

  Groet,

  Lactatiekundige Mies,
  Mies Olde Olthof

 39. Beste Thijs,

  Wat een top uitleg! Echt geweldig.

  Ik overweeg om voor een zelf te bouwen flight simulator de scenery te projecteren d.m.v. 2-3 beamers, zodat je een 180-240 graden zicht hebt.
  Ik zal dus een rond scherm moeten maken met een een straal van ca 2,5 meter.

  Ik zou graag gebruik maken van jouw deskundig visie.
  – welke beamers zou jij aanraden
  – hoe kun je beamers laten projecteren op een rond scherm (ipv een rechte wand)
  – hoe kun je zorgen dat je met de beamers een vloeiend beeld krijgt
  – heb je nog tips

  Ben zeer benieuwd naar jouw deskundig visie.

  Met vriendelijke groet,
  Peter

  1. Hallo Peter,

   Bedankt voor je bericht en compliment. 🙂

   Wbt je vraag. Wat gaaf dat je een flight simulator gaat bouwen! Klinkt als een uitdagende klus. 🙂
   Zelf heb ik hier alleen geen ervaring mee en vind het moeilijk om je een goed advies te geven. Beamers projecteren namelijk op een vlak scherm en dus niet op een rond scherm. Ik weet wel dat het kan (heb het op beurzen gezien), maar vaak zijn dit hele professionele beamers / opstellingen. Zelf ben ik nog geen consumenten beamer tegengekomen die dit kan. Maar misschien dat het softwarematig opgelost kan worden? Ik weet alleen niet hoe dit moet. Zelf zit ik niet in de flight simulator scene, maar misschien is er een forum waar mensen actief zijn die dit al eerder hebben gemaakt? Mogelijk hebben zij de oplossing.

   Qua beamer zou ik gaan voor een ultra short throw / full hd beamer. Full-HD beamers zijn geoptimaliseerd om vloeiende beelden weer te geven. Een ultra short throw beamer zorgt ervoor dat je de beamer dicht op je muur / scherm kan plaatsen. Zie onderstaande link voor een overzicht met beamers die naar mijn mening geschikt zijn. Ik weet alleen niet zeker of ze ook rond kunnen projecteren.

   Link: Full HD ultra short throw beamers

   Hopelijk kom je hier iets mee verder. Mocht je de oplossing voor rond projecteren softwarematig hebben opgelost, dan kan ik uiteraard met je mee kijken op modelniveau zodat je een juiste keuze kan maken. 🙂

   Groeten en een fijne jaarwisseling!

   Thijs

 40. Dag Thijs, ik zoek voor mijn schilderlessen een beamer die ik in een kleine 3×6 mtr. lichte ruimte kan gebruiken om foto’s te beamen op een schilders doek, om deze vervolgens over te tekenen en te kunnen schilderen op het doek. De foto’s die zij hier voor gebruiken moeten zowel verkleind als vergroot kunnen worden van ongeveer A4 tot 3mtr.
  Zou u me kunnen informeren welke beamer ik daarvoor het beste kan aanschaffen?

  1. Hallo Marian,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor de verlate reactie. Het waren drukke tijden met kerst. 🙂

   Wbt je vraag. Ik zou voor een ultra short throw beamer gaan omdat het een kleine ruimte gaat. Met dit type beamer kan je namelijk een groot beeld projecteren in een kleine ruimte. Omdat je aangeeft dat het een lichte ruimte betreft is het ook van belang dat je een beamer pakt met een hoge ANSI lumen. Dit om ervoor te zorgen dat je wel beeld krijgt en de ruimte niet hoeft te verduisteren. Ik weet niet precies wat je budget is, maar zelf zou ik voor de Optoma GT1070Xe gaan. Dit is een goede en betaalbare beamer met hoge ANSI lumen (2800) en hij kan op 1 meter afstand al een beeld van 2,5 meter projecteren. Plaats je de beamer iets verder weg dan kan je ook 3 meter beeld creëren.

   Hopelijk kom je hier iets mee verder. Mocht je nog twijfels of vragen hebben, laat het dan vooral even weten. 🙂

   Groet,
   Thijs

 41. Hallo Thijs,
  Ik ben op zoek naar een beamer voor mijn schilderij opdracht, heb al doorgelezen wat je allemaal uitlegt maar nog steeds in de waar wanwege zoveel keuzes dus wat is je best advies voor budget onder 300€, ik schilder in kleine kamer en wil ook goede hebben als het niet zoveel dag licht in de kamer krijg, vooral in wintertijd,dag wordt zo kort,ik moet soms jagen met de tijd. ah ja voor info ik schilder niet iedere dag want met deze wintertijd heb ik maar alleen anderhalf uurtjes om te doen, dus ik zoek iets dan me kan helpen met lange werken. Alvast bedankt voor reactie.
  M.v.g,
  Patricia

  1. Hey Patricia,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik ben op zoek gegaan naar een passende beamer maar moet bekennen dat ik net over de 300 euro ga. Je vraag namelijk om een goede beamer en deze zijn er nou eenmaal niet voor onder de 300 euro. Er zijn wel wat LED beamers die goedkoper zijn, echter denk ik niet dat je hier op de lange termijn gelukkig van wordt. Deze zijn namelijk niet zo krachtig.

   Hieronder een drietal beamers die in mijn optiek zullen voldoen aan je wensen. Ze zijn alle drie erg krachtig en zullen in donkere en verlichte ruimtes goed werken. De verschillen zal ik hieronder uitleggen. Wil je meer details, klik dan op de afbeelding.


   beamer om mee te schilderen

   De BenQ: een hele fijne beamer en krachtige beamer. Hij zit rond je budget en ik denk dat je hier veel plezier van zult hebben.
   De Epson: net wat beter dan de BenQ. Dit zie je vooral terug in het betere contrast (betere weergave van bv een foto of film).
   De Ricoh: heeft een wat grotere resolutie. Hierdoor is hij net wat scherper en heeft hij een hogere resolutie. Ik weet alleen niet of je dit echt nodig hebt. 🙂

   Hopelijk kom je hiermee een stuk verder. Heb je nog vragen, laat het dan zeker even weten. 🙂

   Groet,

   Thijs

 42. Dag Thijs,
  Wij, de Limburgse Parkieten Club wil graag een beamer aanschaffen voor haar infoavonden waar een beeld van 100 ” genoeg is maar ook voor onze bonte avond sketches, we willen dus in een zaal met een podium van op korte afstand foto’s willen projecteren voor een zogezegde achterwand van ongeveer 4 meter breed en 2,5 meter hoog. We willen een beamer aan een brug hangen op ongeveer 2,5 meter hoogte en de afstand tot het scherm is ongeveer 3 meter.
  We dachten aan een ultra short trow beamer optoma 5000 maar niemand kan ons enige uitleg geven .
  Voldoet de beamer aan onze wensen of had U nog een ander voorstel voor ons.
  Op voorhand hartelijk dank.

  Willy ( voorzitter LPC )

  1. Hallo Willy,

   Bedankt voor uw reactie.

   Zoals ik het zie kan de Optoma GT5000 prima aan uw eisen voldoen. Het betreft een Full HD beamer met een relatief hoog ANSI lumen (hij doet het ook goed als de lampen aan staan) en een redelijk hoge contrastwaarde (23.000:1, goed voor mooie beelden, maar het kan hoger). Het is alleen wel zo dat dit een Ultra Short Throw beamer betreft. Oftewel, een beamer die je heel dicht tegen de want aan plaatst. In het geval van de Gt5000 plaatst je hem op 30 cm afstand waarna hij een 100″ beeld produceert. Dit heeft als voordeel dat de beamer niet voor het onderwerp zit (je staat bij wijze van spreke niet tussen de beamer en de wand als je een presentatie geeft). Het nadeel is de prijs. Ultra Short Throw beamers kosten namelijk meer dan ‘normale beamers’.
   Een alternatief dat ik kan aanraden is de Epson TW5350. Deze produceert een beeld van 1,22m – 1,47m (variabel dmv zoom) per meter. Op een afstand van drie meter heb je dus een beeld van 3,66 – 4,41 meter. Zover ik zie past dit prima op jullie wand. Daarnaast scheelt het ook nog eens een bak met geld tov de Gt5000.

   Hopelijk komen jullie hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 43. Hallo Thijs,

  Ten eerste bedankt voor de vele informatie! het heeft mij erg geholpen om het beter te begrijpen.

  ik heb echter nog wel een vraagje. Ik wil een beamer hebben die bij een concert projecteert op een groot scherm (meter of 6 breed). hoeveel lumen beveel je dan minstens aan?

  Groeten,
  Wouter

  1. Hey Wouter,

   Bedankt voor je reactie! 🙂

   Betreft het een concert voor overdag of voor in de avond? Indien het overdag is zou ik toch voor flink wat ANSI lumen gaan, denk aan een beamer met een ANSI lumen van 4000 of meer. Betreft het in de avond (lees donker), dan kan je ook wel met minder overweg. Uiteraard kunnen felle lampen wel weer ervoor zorgen dat je toch weer omhoog moet. Zijn deze er niet in de omgeving van de beamer, dan zou ik eens kijken naar beamers met een ANSI lumen van 2000 of meer.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder. 🙂

   Groet

   Thijs

 44. Hi Thijs Schouten! Is het volgens jou een goed idee om om een ultra short throw beamer te gebruiken voor het maken van foto’s bij een evenement. Mensen kunnen dan voor de projectie staan als vervanging van een green screen, zodat voorbijgangers de projectie ook kunnen zien. Wat denkt u hiervan? Hartelijk dank voor het advies!

  1. Hey Maya,

   Bedankt voor je bericht!

   Het beste (en goedkoopste) is toch wel het gebruik van een echt green screen. Qua prijs hoeft je het niet te laten, want voor 90 euro ben je er. Kijk eens bv naar dit greenscreen van Westcott. Verder denk ik dat je het met een goede beamer ook kan doen. Maar neem dan wel een ultra short throw met een hoge ANSI lumen. Anders ga je het beeld er niet goed op krijgen. Daarnaast moet je natuurlijk zonder flitsers werken, anders wordt je achtergrond te licht. Kijk bv eens naar de BenQ MW883UST.

   Hopelijk kom je hiermee verder. 🙂

   Groet

   Thijs

 45. Hoi Thijs,

  Complimenten voor je website met uitleg. ik heb hierdoor al het nodige geleerd.

  ik wil graag een beamer aanschaffen om films en gewoon “televisie” mee te kijken.

  De beamer moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  – De woonkamer is een kamer met behoorlijk veel lichtinval.
  – Hij komt op 5 meter afstand van de witte muur te staan, in of op de kast. (deze kast staat zelf een meter achter de bank, waarop we de film kijken)
  – Hij moet geruisloos zijn, dan wel niet een hinderlijk geluid geven.
  – Budget in principe max € 1000

  Op marktplaats heb ik de volgende twee beamers gevonden:

  – Panasonic PT-LZ370/PT-AH1000E.
  – Epson EB-G6050W

  Beide zijn zeer weinig gebruikt en kan ik naar verwachting voor ca. 800 euro overnemen.
  Voor welke zou jij gaan? of heb je betere opties?

  Met vriendelijke groet,

  Bert

  1. Hey Bert,

   Bedankt voor je reactie en je complimenten. 🙂

   Wbt je zoektocht. Van de modellen die je aangeeft zou ik zelf voor de PT-AH1000E gaan. Dit is een hele mooie home cinema beamer die uitermate geschikt is voor thuisgebruik. Hij heeft een hoog contrastratio (lees mooie beelden), maar als minpuntje toch een wat lagere ANSI lumen (2800). Dit is logisch, want de beamer richt zich op home cinema gebruik en daardoor lever je al snel in op ANSI lumen. Is het dus een lichte dag, dan ben ik bang dat je met deze beamer wel de gordijnen iets dicht moet doen.
   Kijk ik naar de Epson, dan is dit weer een beamer met een veel ANSI lumen (5500!). Ideaal voor een lichte woonkamer, maar kijk je naar de resolutie dan is het wat minder. Dit is namelijk meer een zakelijke beamer met een resolutie van 1280 x 800. Ik zou hier zelf dus niet zo heel snel voor gaan.

   Zijn er nog alternatieven? Ik denk het wel. Ik heb een tweetal beamers naast de AH1000 gezet. Je kan op de afbeelding klikken voor meer details:


   home cinema beamer

   De DH400: heeft een full HD resolutie en ook nog eens een hoge ANSI lumen van 4000. Qua contrast zit hij hoog voor zijn ANSI lumen. Het komt uit op 15.000:1
   De EH200ST: Vergelijkbaar met de DH400 maar qua contrast weer wat hoger (mooiere beelden dankzij 20.000:1), qua ANSI lumen weer wat lager 3000.

   Hopelijk kom je hiermee weer wat verder! 🙂

   Groet,

   Thijs

 46. Beste Thijs,
  Dank voor de informatieve site. Ook ik heb een aanvullende vraag. Ik ben op zoek naar een beamer die ik 4 maanden lang elke dag 8 uur achter elkaar wil gebruiken. Kun jij adviseren welke beamers dan het meest geschikt zijn?
  Vriendelijke groet, Evert

  1. Hallo Evert,

   Bedankt voor je bericht!
   Als je een beamer zo’n lange tijd wil laten draaien dan zou ik eens kijken naar een LED beamer. Hiervan gaan de lampen namelijk lang mee. Een mooi model is de Philips HDP1550 vanwege de hoge beeldkwaliteit en lange levensduur van de lamp.

   Groeten
   Thijs

 47. Thijs,
  ik heb nog een heel technisch vraagje: ik heb gemerkt dat de LED beamers die ik al bekeek (philips picopix) een diagonale raster hebben, dus de pixels staan op 45 graden. er kan dus geen 1 op 1 projectie gebeuren, dwz dat 1 pixel in bijvoorbeeld een gif beeldje gelijk is aan 1 pixel op het scherm. is dit voor alle LED beamers zo, of heeft enkel philips dat?

  vriendelijke groet,
  Wim

 48. Dag Thijs,

  ik heb alle suggesties en tips van je beamer artikel ter harte genomen, alsook de raad die je aan je lezers meegeeft, en ik ben op volgende keuze uitgekomen: Vivitek Qumi Q4. alleen vind ik zeer weinig ervaringsgerichte berichtgeving over dit toestel. Heb jij over dit model al positieve of negatieve zaken opgevangen, of zelf de kans gehad om het van dichtbij te bekijken? of heb je meer info over de fabrikant en betrouwbaarheid in het algemeen?

  alvast dank,
  Wim

  1. Hey Wim,

   Bedankt voor je bericht!

   Zelf heb ik geen ervaring met de beamers van Vivitek. Ik ken het merk wel, vooral als voordeliger alternatief ten op zichte van Philips en dergelijke.
   Ik durf dan ook niet te zeggen hoe goed de kwaliteit van de lampen is. Zelf zou ik toch eerder voor een gerenommeerd merk gaan, maar dat is mijn persoonlijke mening. Wel zie ik dat de Q7 een positieve review krijgt, dus misschien heb ik het verkeerd. 🙂

   Wbt je technische vraag omtrent het diagonale raster. Om heel eerlijk te zijn weet ik het niet 100% zeker. Ik denk dat ze het diagonaal plaatsen om ruimte te besparen in de beamer. LED beamers zijn namelijk voornamelijk bedoeld om mee op reis te nemen. Hoe kleiner hoe beter en een 1 op 1 projectie is niet altijd nodig.

   Hopelijk kom je hiermee een beetje verder. 🙂

   Groet

   Thijs

 49. Dag Thijs,

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Ondertussen heb ik nog wat research gedaan en een paar gesprekken gehad met specialisten.
  Zij raden mij een elektrisch scherm aan ipv een manueel, zou makkelijk problemen geven bij het steeds “trekken’ aan het scherm en het terug omhoog laten gaan.

  Terwijl er veel positieve reviews zijn van consumenten over de midrange beamers, geven de specialisten aan dat het hier gaat om “veredelde” data beamers en niet geschikt zijn voor kwalitatieve home cinema gebruik? Ze vermelden dan vooral de processor voor de bewegingsscherpte en het contrast = hoger/beter.
  Het zal natuurlijk afhangen wat de verwachtingen zijn en welk budget beschikbaar is. Op youtube heb ik een filmpje gezien van een duo test BenQ W1070 vs Epson TW5200 en de BenQ presteerde heel behoorlijk en zou ik haast denken dat dit zou moeten volstaan voor deze lage prijs?
  https://www.youtube.com/watch?v=MGnZV06WzxE

  Tijdens een demo van de EH TW6600 bij een speciaalzaak, had ik gezien dat wanneer de camera bewoog, het beeld schokkerig verliep? (blu-ray)
  Heb jij ook deze ervaring met jullie toestel?
  Bij hun advies kom ik uit bij de volgende toestellen en hebben een voorkeur voor LCD en de merken JVC, Epson en Sony (ook vooral voor de na-service)

  Epson:
  EH TW6600
  EH TW9200
  EH TW7300
  De laatste is nieuw en verwacht in september (deze zou fantastisch zijn prijs/kwaliteit met 4K E-shift technologie en motorische lens)
  http://www.cinedream.be/nieuws/epson-stelt-nieuwe-range-4k-projectoren-voor

  JVC en Sony, maar die zijn duurder.

  Is het verstandig om deze future proof (4K) keuze te maken?
  Het is niet makkelijk om dit allemaal even objectief te bekijken, en volgens jullie advies moet er toch stevig geïnvesteerd worden voor een goede beamer.
  Maar wanneer ik binnenkort een beamer ga aankopen, wil ik ook niet teleurgesteld zijn over het resultaat natuurlijk.

  Alvast bedankt voor uw feedback!
  Groetjes
  Peter

  1. Hey Peter,

   Thanks voor je uitgebreide reactie en excuus voor de verlate reactie van mijn kant. Was een drukke periode. 🙂

   Qua scherm kan ik mij voorstellen dat je beter voor elektrisch kan gaan. Ik denk namelijk ook dat zo’n handmatig scherm eerder kapot gaat aangezien je er toch kracht op gaat zetten. In dit geval zal ik zeker het advies van de specialist opvolgen.

   Kijk ik naar de andere adviezen, dan kan ik mij voorstellen dat specialisten sommige beamers als ‘veredelde beamers’ zien. Maarja, het zijn specialisten en die kijken nou eenmaal naar de kleinste details. Een audiofile vind Spotify ook niks omdat de kwaliteit te laag is. De rest van de wereld hoort het verschil niet goed (of geeft er minder om) en hoor je niet over Spotify klagen. 😉 Ik zou dus voor jezelf goed bedenken wat je precies wilt. Wil je het beste van het beste? Dan is het simpel en betaal je meer. Wil je gewoon een goede beamer, dan is er denk ik genoeg keuze. Het verschil tussen de w1070 en de tw5200 laat wat mij betreft zien dat er rond de 800 euro mooie beamers te koop zijn. Als ik dit zo zie zou ik zo voor de W1070+ gaan. Volgens mij wordt je hier namelijk wel gelukkig van. 🙂 Uiteraard kan het altijd weer beter, maarja. Dan ben je een paar duizend euro verder en het is de vraag of je dit ervoor over hebt.
   Ik kan mij uiteraard wel voorstellen dat je een beamer voor de lange termijn wilt, dus 4K is dan uiteraard wel lekker. Maar hoe ga je aan je films komen? En welke films zijn er nu al in 4k? Ik denk dat de markt nog best klein is, dus het is de vraag of je hier nu wilt inspringen. Ik kan uiteraard de keuzes niet voor je maken, maar ik zou voor jezelf wat je precies wilt.

   Hopelijk heb je hier alsnog iets aan. Mocht je nog willen sparren, let me know. 😉

   Groeten

   Thijs

 50. Beste Thijs,

  Alvast mijn complimenten voor je mooie en zeer informatieve site!

  Ik heb sterke interesse en ga binnenkort een beamer aankopen. Omdat ik om tv te kijken geen groter scherm wil dan mijn huidige Panasonic Plasma 46 inch, ga ik een beamer aankopen voor het bekijken van film en concerten in de woonkamer. Kijkafstand is 4 meter en er zou een projectiescherm komen van 2 meter breed, meestal de content bekijken in vooral donkere woonkamer. Dus ik zoek een Full HD beamer (geen 3D) met mooi scherp beeld met mooie kleuren en goede zwartwaarden. (ben verwend met plasma)
  Momenteel was ik op zoek naar beamers met een hoge ANSI lumen en een hoge contrastratio voor een goede wit/zwart waarde. (contrastratio)
  Nu volgens uw advies is de hoge ANSI lumen voor mij niet zo belangrijk? Hierbij een paar modellen die ik interessant vind en die met de keuzehulp op de Beamercenter geselecteerd worden volgens resolutie-thuisgebruik en minder dan 30db:

  – BenQ W1070 (+)
  – Optoma GT1070X
  – Optoma GT1080
  – Optoma HD141X

  Is het nodig om een duurder model te kiezen?:

  – Epson EH-TW6600
  – Panasonic PT-AH1000E
  – BenQ W2000

  Alvast bedankt en kijk uit naar je advies!

  Groeten,
  Peter (ex-collega Coolblue – Storemanager Antwerpen)

  1. Hey Peter!

   Bedankt voor je reactie. Dat is lang geleden!! 🙂

   Gaaf dat je op zoek bent naar een beamer voor in je huiskamer. Het klopt eigelijk wel dat een hoge ANSI lumen niet zo heel erg belangrijk is. Dit heeft er namelijk vooral mee te maken hoe licht de ruimte is waar je gaat projecteren. Mocht een een lichte woonkamer hebben, en overdag ook films willen kijken met de gordijnen open, dan is een hoge ANSI lumen wel van belang. Wil je echter het beste beeld? Dan kan je beter investeren in een beamer met hoge contrastwaarden. Hiermee krijg je een veel mooier beeld. Pak je een beamer met hoge ANSI lumen, dan maakt hij veel licht en dit gaat dan weer ten koste van de contrastwaarden. Daarom hebben veel home cinema beamers een lage ANSI lumen, maar super hoge contrast ratio. 🙂

   Als ik naar je rijtje kijk dan denk ik dat je al een hele mooie keuze hebt gemaakt. De BenQ 1070 en de Optoma’s hebben een goede prijs kwaliteit verhouding en zullen het prima doen. Maar ze komen niet boven de 25.000:1 qua contrastratio. Dit wil niet zeggen dat ze slecht zijn, maar wil je echt een top beeld, dan zou ik toch voor een hoger contrastratio gaan. De Epson TW6100 is met 40.000:1 een topper voor onder de 1000 euro. Heb je het geld (300 euro meer), dan is de Epson TW6600 natuurlijk helemaal top met een contrastratio van 70.000:1. Verder zou ik zelf niet zo snel voor de BenQ W2000 gaan (heeft geen hoge contrast ratio. De Panasonic AH1000E is ook een toppertje, maar om eerlijk te zijn heb je voor minder (de Epson 6600) toch meer beamer in huis.

   Hopelijk heb je wat aan mijn advies. Mocht je meer willen weten, let me know! 😉

   Greets!!

   Thijs

   W2000 dan niet

 51. Beste Thijs,

  Ik ben op zoek naar een goede beamer voor onze schoolquiz in een zaal van ongeveer 150 personen.
  De zaal kan matig verduisterd worden.
  Nog enkele vereisten die van belang zijn: er moet een HDMI-aansluiting zijn voor mijn pc en we zouden hem gebruiken in combinatie met een scherm dat doorschijnbaar is (dit is reeds aanwezig op de school)…
  Momenteel twijfel ik tussen “Acer H5380BD” en “Optoma HD141X”… ik weet niet of dit een goed idee is? Misschien zie ik iets over het hoofd want er zijn zoveel opties waarmee ik rekening moet houden…?

  Hopelijk kan je me nog wat tips geven!
  Bedankt alvast!

  Mvg Geoffrey

  1. Hallo Geoffrey,

   Bedankt voor je mail en je reactie.

   Wbt je vraag. Ik denk dat je met de beamers die je hebt uitgezocht een hele goede keuze hebt gemaakt. Het is handig om te kijken naar de afstanden / maten die een beamer kan projecteren (de beamers die je hebt uitgekozen passen perfect), de resolutie van de beamer (hoe hoger des te meer pixels), de contrastratio (des te hoger, des te meer kleuren hij kan weergeven) en de ANSI lumen (des te hoger hij is, des te meer licht hij kan produceren. dit is belangrijk voor jullie ietwat lichte ruimte). Persoonlijk denk ik dat je met beide beamers een prima keuze hebt gemaakt. Ze voldoen eigenlijk precies aan jullie eisen. Mocht ik zelf kiezen, dan zou mijn voorkeur uitgaan naar de Optoma HD141x. Dit ivm de betere bouwkwaliteit (Optoma is net wat beter dan Acer), het hogere contrastratio (je hebt meer kleuren op de optima tov de acer) en de hogere resolutie (je kan met de Optoma ook full HD films kijken).

   Als laatste kan ik je ook nog aanraden om even te kijken naar de Infocus IN118HDXC. Deze komt qua specs overeen met de Optoma, maar is net weer iets goedkoper. Hier kan je ze met elkaar vergelijken.

   Hopelijk heb je wat aan mijn tips! 🙂

   Zonnige groet!

   Thijs

 52. Beste Thijs

  Ik ben Daems Anke en ben opzoek naar een Beamer voor ons Business Center Talentarena.

  Deze zou moeten dienen voor in een vergaderzaal (50 vierkante meter).

  Er zijn heel veel ramen, verduistering is mogelijk, maar laten we er van uit gaan dat er geen verduistering is.

  We willen een beamer voor aan het plafond te hangen.

  Deze zal gebruikt worden voor presentaties in powerpoint en dergelijke.

  Kan je mij enkele beamers aanraden die in aanmerking komen voor onze eisen?

  Alvast bedankt!
  Mvg, Daems Anke

  1. Beste Daems Anke,

   Bedankt voor je reactie op mijn site.

   Als ik jullie was zou ik voor een krachtige beamer gaan. Hieronder heb ik drie modellen die erg krachtig zijn (veel ANSI lumen) waardoor ze goed in een lichte ruimte kunnen functioneren. Klik op de afbeelding voor meer details.


   zakelijke beamer grote ruimte

   De Optoma eh415e is een krachtige beamer met een Full HD resolutie. Zakelijk gezien hoeft dit niet per se, maar het is wel handig voor het draaien van films. Daarnaast is dit een DLP beamer. Deze hebben geen filters en hebben dus weinig onderhoud nodig. Ideaal als ze aan het plafond hangen.

   De Epson eb-1970w is een erg goede zakelijke beamer. Een resolutie van 1280 x 800 wat zeer gebruikelijk is in de zakelijke markt (veel laptops hebben deze resolutie). Daarnaast is het een Epson (marktleider) die bekend staan om kwaliteit en betrouwbaarheid. Deze beamer heeft ook wifi, dus lekker makkelijk aansluitbaar. 🙂

   De Epson eb-1960 is ook een erg goede zakelijke beamer. De resolutie is 1024 x 768 wat iets verouderd is, maar het scheelt ook iets in de prijs. Verder heeft deze ook geen wifi, dus als het kan zou ik eerder voor de Epson eb-1970w gaan.

   Hopelijk heb je hier iets aan. 🙂

   Groet

   Thijs

 53. Beste Thijs,
  Na het lezen van uw artikel over beamers zou ik graag uw advies vragen.
  Ik wil een ruimte inrichten als home cinema.
  Het betreft een ruimte van 8m40 x 4m40 (kelderruimte zonder ramen -dus geen last van lichtinval)
  Ga vast projectiescherm plaatsen van min 100 inch tot maximaal 113 inch
  Ik twijfel tussen benq w1110 en optoma hd151x.
  Graag uw voorkeur of eventueel ander toestel (ga vooral kijken naar films met bluray speler en ook wel sporadisch wedstrijden met digibox telenet)
  Groetjes
  Daniel

  1. Hey Daniel

   Sorry voor mijn verlate reactie. Ik hoop dat ik je ondanks de verlate reactie alsnog kan helpen. 🙂

   Wbt je vraag. Ik denk dat je met de 2 geselecteerde beamers goed uit de voeten kan. Mijn voorkeur zou van deze twee naar de Optoma HD151X gaan vanwege het hogere contrast. Maar als ik nog 1 suggestie mag doen. Kijk eens naar de Epson TW5350. Deze heeft een heel hoog contrastratio en is qua prijs goedkoper dan de hd151x en de W1110. Via de link hieronder zie je alle verschillen op een rijtje.

   http://www.beamercenter.nl/vergelijken/521754/655625/666336

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Groet

   Thijs

 54. Halo Thijs,

  Ik heb een vraag met betrekking tot beamers.
  Wij fotogroep Delfzijl zoeken een beamer om onze foto’s die wij willen gaan gebruiken voor exposities goed te kunnen beoordelen.
  Wij zijn een club van ongeveer 15 personen, onze clubavond houden wij in een ruimte welke redelijk verlicht is maar wat ook wordt uitgeschakeld.
  Door de grote aanbod van beamers zijn wij de spoor een beetje bijster van wat nu de juiste beamer voor ons als club is.
  Mijn vraag is heb jij voor ons een advies wat een redelijk tot goede beamer is, zijn er ook nog voorwaarden welke meespelen voor een goede projectorscherm?

  Dit zijn zoal de vragen waar wij als club mee zitten.

  Met vriendelijke groet,
  Freddy van der Ploeg

  1. Hallo Freddy,

   Bedankt voor je reactie!

   Wbt je wensen, wij hadden bij onze fotoclub (fotokring eemland) exacte dezelfde vraag. Uiteindelijk hebben we voor een Epson TW6100 gekozen. Dit omdat Epson een hele hoge beeldkwaliteit heeft, een zeer mooi contrast (je kan de kleuren goed zien) en hij werkt in donkere als lichtere ruimtes. In het linkje hieronder heb ik een aantal andere modellen naast de 6100 gezet. 1tje is wat goedkoper (TW5350) en heeft wat minder contrast. De andere (TW6600) heeft meer contrast maar kost ook wat meer.

   http://www.beamercenter.nl/vergelijken/229002/535205/655625

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 55. Hi Thijs,

  Wat een informatieve site zeg.
  Eeen vraag: heb jij beamers die je kunt aanbevelen voor een donkere ruimte. Budget: 400-800 euro?

  Dank!
  Grt Karen

  1. Hey Karen,

   Bedankt voor je reactie en complimentje. Probeer zoveel mogelijk kennis via mijn site te delen. 🙂

   Wbt je vraag. Er zijn genoeg beamers die je goed kan gebruiken in een donkere ruimte, het is alleen de vraag wat je ermee wilt doen. Hieronder een drietal die ik je kan adviseren (je kan op de afbeelding klikken voor meer details). Onder de afbeelding leg ik kort de verschillen uit.   De Optoma HD26 is een fijne beamer om films mee te kijken. Qua resolutie zit je op full hd en het contrast is goed (25.000:1). Daarnaast heb je bij deze beamer weinig onderhoud.

   De Epson TW5300 is ook een beamer voor o.a. films. Hij is net weer iets beter dan de Optoma (hoger contrast, lees mooiere kleuren). Daarnaast is het ook een full hd beamer.

   De Epson W28 is een hele fijne zakelijke beamer. Ideaal voor presentaties en besprekingen. Omdat hij een lagere resolutie heeft (prima voor zakelijk) zou ik hem niet gebruiken voor films (kan geen full hd aan).

   Hopelijk heb je hier iets aan! 🙂

   Groeten

   Thijs

 56. Dag Thijs,
  knappe webpagina, enorm leerrijk!
  1 ding echter kan je hier onmogelijk kwijt, namelijk de beeldkwaliteit. Het gaat hier tenslotte om een visueel product, het eindresultaat is iets waar je naar kijkt. Mijn frustratie bij het kiezen van de juiste beamer is dat je alles over beamers vindt op het net, behalve hoe de projectie er uitziet. Ik heb het gevoel dat ik een kat in een zak zal kopen… Waar kan je in hemelsnaam een winkel vinden waar je ook kan zien wat je koopt? In mijn geval in het Gentse dan (ik wil ook wat verder rijden als het moet). Als jij suggesties hebt hieromtrent, zou ik dat erg appreciëren!
  alvast dank
  Wim

  1. Hey Wim,

   Bedankt voor je bericht en je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Hoe het beeld eruit ziet kan ik je op een website niet goed zien.
   Om eerlijk te zijn ken ik zelf geen winkels in België waar je naar toe kan gaan om het beeld te bekijken. Mijn advies is om op zoek te gaan naar een goede Hifi winkel. Deze verkopen in veel gevallen ook beamers en mogelijk kan je daar eens een kijkje nemen. In Nederland zit bijvoorbeeld Stassen HiFi die naast audio ook beamers hebben staan. Ik weet alleen niet hoe groot hun aanbod is. Ik zou hoe dan ook even bellen voordat je in de auto naar een winkel gaat.

   Groeten en veel succes

   Thijs

 57. Hallo Thijs,

  Allereerst klasse uitleg over beamers.. Heel mooi stuk

  In mijn zoektoch naar info over beamer een aantal weken geleden kwam ik er achter dat er bar weinig gebruikerservaringen worden gedeeld. Ik ben gisten naar tweakers gegaan om daar een vraag achter te laten (doe ik liever niet omdat het geen prettige omgeving vind voor mensen die geen technische kennis hebben)

  Stukje staat hier: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1660904

  Zou je mij hierop persoonlijk kunnen adviezen (ik ga een beamer + scherm bij coolblue kopen dus die moet daar voorhanden zijn)

  Wat mijn vrouw en ik eigenlijk ook heel graag wil weten is de levensduur van het apparaat. Ik krijg tegenargumenten dat onze tv al 10jaar oud is een het nog prima doet (klopt ook – de beamer gaat voor films en evt. games ingezet worden)

  Je schrijft dat een dlp 100000 uur mee kan gaan. Bij gem 4 uur per dag is dat best wel lang. Je schrijf dat de lcd’s van een 3lcd minder lang mee gaan maar niet hoe lang (of hoe kort)

  Mijn vrouw is ook bang dat de kwaliteit snel achteruit holt. Klopt dat, komt dat door de lamp, of door de lcd’s

  En hoe zit dat met die contrast ratio. Ik snap dat dlp daarin beter is maar met een contrast ratio van 70000:1 zoals de epson heeft valt dat toch wel mee?

  Scherm dat ik erbij zou willen is http://www.beamercenter.nl/product/409957/category-73087/elite-screens-m106xwh-16-9-243-x-159.html en de beamer zou dan http://www.beamercenter.nl/product/535203/category-197500/epson-eh-tw6600w.html worden (ik neem aan dat die “intern” het zelfde is als die zonder draadloos hdmi.

  Kan je deze vragen beantwoorden?

  Groet
  Sander

  1. Hey Sander,

   Bedankt voor je mailtje en compliment!

   Ik kan mij voorstellen dat het lastig is om gebruikerservaringen te vinden. Beamers worden namelijk niet super veel verkocht omdat veel mensen toch voor een TV gaan. Helemaal nu de TV’s een stuk goedkoper zijn geworden.

   Wbt je vragen. De levensduur van een beamer is, netzoals bij ieder ander elektronisch apparaat, lastig te bepalen. Het ligt aan het gebruik en uiteraard de bouw / techniek die in het apparaat zit. Maar met normaal gebruik kan je er vanuit gaan dat een beamer jaren mee gaat. De TW6600 waar jij naar kijkt heeft een lamp met een levensduur van 3500 uren (zie hier de specs ). Hiermee kan je dus, als je 4 uur per dag kijkt, 3 jaar mee doen. Epson is alleen heel strek op kwaliteit (ze zijn marktleider en willen dit graag blijven) waardoor ik denk dat de lamp zelfs nog wel iets langer mee gaat. Is de lamp op en zijn de kleuren niet meer mooi? Dan kan je deze eenvoudig vervangen (zou zelf wel altijd een origineel nemen). Het verschil tussen de 6600w en de 6600 is inderdaad enkel de wifi. Zie hier de verschillen op een rijtje. In deze vergelijking zie je ook een verschil in branduren van de lamp. Bij de 6600w staat 3500, wat de algemene richtlijn van Epson is. Bij de 6600 staat 5000, wat in de spaarmodus van het apparaat is. Ze hebben allebei dezelfde techniek en lamp dus bij beide is het 3500 (normaal) tot 5000 (spaar). Het klopt trouwens ook dat de LCD’s na verloop van tijd ook ‘op’ kunnen raken. Hoelang ze mee gaan wordt nergens vermeld, maar persoonlijk denk ik dat je heel lang met de LCD’s kan doen. Ze zijn namelijk vergelijkbaar met LCD panelen in TV’s welke zo 10 jaar mee gaan. Ik denk dat dit bij de beamers een vergelijkbaar getal is. 🙂

   Ik zou iig niet echt bang zijn dat de kwaliteit achteruit gaat. Ik heb voorheen een beamer van Philips gehad (ook een LCD) en deze hadden we na 5 jaar nog steeds zo mooi als in het begin. In praktijk staat hij namelijk niet 4 uur per dag aan (tenzij je hem zakelijk gebruikt in een kantoor).

   Wbt het contrastratio. De TW6600 heeft een contrastratio van 70.000 tot 1. Dit is echt super! Ik heb toevallig de voorloper (6500) gekocht voor mijn fotoclub en we gebruiken hem om foto’s af te spelen tijdens presentaties. Iedereen is super enthousiast over de kwaliteit. En… het zijn allemaal fotografen die met de oude beamer altijd iets te piepen hadden, haha. Nu niet meer! Het klopt wel dat DLP net iets mooier zwart heeft, maar om eerlijk te zijn zie je dat eigenlijk niet. Helemaal niet als je een beamer met 70.000:1 hebt!

   Zoals ik het nu zie heb je een prima combi. Ook het scherm is volgens mij prima geschikt voor de TW6600. Ik kan het je van harte aanbevelen en ik denk dat jullie er veel plezier van zullen hebben.
   Coolblue kan ik, als oud werknemer, ook zeker aanraden. Heb er zelf voor gewerkt, sterker nog. Ik heb beamercenter een aantal jaren geleden (toen ik voor Coolbue werkte) opgestart en geopend! 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

   Groeten en alvast veel plezier met de beamer als dit hem gaat worden! 😉

   Thijs

 58. Een zeer informatief artikel, dank daarvoor. Ik ben op zoek naar een (ultra) short throw beamer voor flightsimulator (game dus) waarmee ik in een kamer zit die niet per se verduisterd is (maar ook niet hel verlicht). Eventueel zou ik met wat donkere gordijnen een afscherming kunnen maken. Een goede contrastwaarde is denk ik van belang en full HD. Omdat de geluiden van de game continu aanwezig zijn hoeft de beamer ook geen super fluister model te zijn. Heb je wellicht suggesties?

 59. Beste Thijs,

  Bedankt voor de zeer informatieve site. Ik heb er al het nodige van geleerd.

  Voor onze vereniging ben ik opzoek naar een geschikte beamer. Wij geven enkele keren per jaar een lezing/presentatie in een grotere zaal en hebben daarvoor een prachtig Da-Tex doorzichtscherm ter beschikking. Bij deze lezingen/presentaties worden vaak historische foto’s en film gebruikt. In de zaal blijft het licht (gedempt) branden. Het scherm heeft een afmeting van ca. 1.95 x ca. 3.05. De beamer moet van het type short-throw zijn en dus achter het scherm geplaatst kunnen worden. Na enig speurwerk ben ik uitgekomen bij de Optoma W305ST. Nu kreeg ik een opmerking dat ik net zo goed voor het Optoma GT760 kan gaan. Als ik de specificaties bekijk zie ik nauwelijks een verschil (muv een extra HDMI aansluiting) maar wel een fors prijsverschil. Kun je me helpen. Is de Optoma een geschikte beamer en kan ik het prijsverschil net zo goed in de verenigingskas houden?

  Groetjes,

  Hans

  1. Hey Hans,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor de verlate reactie.

   Ik ben er even in gedoken en heb alle specificaties naast elkaar neer gezet. Zoals ik het zie kan je inderdaad net zo goed voor de GT760. Qua specs zijn ze namelijk echt gelijk aan elkaar. Scheelt zeker weer een flinke duit in de clubkas! 😀

   Hopelijk heb ik je, ondanks de verlate reactie, toch nog een beetje kunnen helpen! 🙂

   Greets

   Thijs

 60. Beste Thijs,

  U heeft een mooie informatieve website. Wat ik erg mooi vind, is dat u soms zo uitgebreid op de gestelde vragen ingaat. Dat geeft mij de vrijheid om ook mijn vraag/probleem aan u voor te leggen.

  Ik zoek een projector voor een ruimte van 10 x 7 m. De hoogte van de zaal is ca. 5,5 m
  De ruimte wordt gebruikt voor cursussen, voor workshops, trainingssessie, er worden wel eens huwelijken in gesloten, maar ook wordt de ruimte gebruikt als kerkzaal(tje).
  Gezien het gebruik van de zaal moet de verlichting kunnen branden tijdens het gebruik van de beamer. Bij cursussen worden wel eens filmpjes vertoond.

  Ik heb inmiddels uit de informatie op uw website begrepen dat voor films een hoge contrastratio nodig is, maar in onze situatie zou 1.000:1 t/m 10.000:1 goed kunnen (zakelijk/educatief gebruik). In verband met de lichtomstandigheden is een hoge lichtsterkte (3000 – 4000 lumen) nodig,

  Er is al een beamer – een Optoma EX532 – maar bij brandende verlichting is het beeld niet zo helder zichtbaar. Volgens de beschrijving is de lichtopbrengst 2800 lumen. Bovendien komen er steeds meer spikkels in het beeld. Komt dat door ouderdom? Er werd mij verteld dat het aan de lamp zou liggen, maar vervanging van de lamp heeft niet geholpen.

  De aanwezige beamer hangt aan een plafondbeugel halverwege de lange zijde op een hoogte van 3,50 m. en projecteert op de tegenoverliggende wand (afstand beamer – wand ca. 6 m.). Gezien de verspreiding van de spikkeltjes (zie hiervoor) meet de projectie ongeveer 3.00 x 2.20 m. De projectie van een presentatie komt echter uit op ongeveer 2.20 x 1,80 m. Afgezien van de lichtsterkte voldoet dit goed.

  Er is echter vraag naar een variabele opstelling, waarbij dan ook op een van de korte zijden geprojecteerd zou moeten worden.
  Het zou het handigste zijn, als dat vanaf de plaats zou kunnen waar de beamer nu al hangt. De beamer zou dan min of meer 45 graden gedraaid moeten worden. Ik krijg de indruk dat dit met horizontale lens shift en zoom en met een horizontale keystone correctie zou kunnen. Dat de beeldkwaliteit wat minder wordt, zouden we dan op de koop toe moeten nemen. Maar een projector met lens shift die binnen mijn budget past (zie hieronder), heb ik niet kunnen vinden. Maar dan zou de projector op een trolley moeten worden geplaatst. Dat heeft ook weer nadelen.

  En bij dat al, ik mag – niet onbelangrijk – ruim € 700 besteden.
  Al met al krijg ik het gevoel dat we eigenlijk een schaap met vijf, of zelfs zes poten zoeken.

  Kunt u mij adviseren?

  Vriendelijke groet,
  Lex

  1. Hallo Lex,

   Allereerst bedankt voor je reactie en excuus voor de veel te late reactie. Het is een beetje een drukke periode geweest met de kinderen.

   Wbt je vragen, ik zal ze zo goed als ik kan proberen te beantwoorden. 🙂

   Als eerste je vraag omtrent de spikkels in het beeld. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan de lamp zijn, echter heb je die al vervangen waardoor de kans klein is dat dit het is. Even een aantal zaken die ik zou testen als ik jou was.

   1. Staat er misschien een router, speaker of versterker in de buurt (lees binnen 1 meter) van de beamer? Misschien stoort deze iets in de beamer waardoor het beeld minder is.
   2. Zit er misschien een breuk in de kabel? Probeer deze eens te vervangen met een andere kabel.
   3. In het ergste geval zit er iets niet goed binnen de beamer (in de DLP chip, de EX532 is namelijk een DLP beamer). Ik ben bang dat als dit het is, je de beamer toch echt moet vervangen.

   Je tweede vraag omtrent de positie van de beamer. Je kan inderdaad met een lens shift / keystone correctie veel aanpassen. Dit gaat alleen wel ten koste van je kwaliteit / formaat van het beeld. En, zoals je zelf al aangeeft, is een beamer met lens shift een stukje prijziger. Kan je de steun niet verplaatsen? Dat zou namelijk een goede optie zijn. En zou je eventueel de beamer dicht bij het scherm kunnen plaatsen? Als je bv een short throw pakt (zie onderstaande afbeelding) kan je van dichtbij projecteren.

   short trow beamer
   Bron: http://www.beamercenter.nl

   In dit geval zouden er een aantal beamers zijn die goed in jouw prijsklasse / wensenlijstje vallen. Zie onderstaande.


   short trow beamer

   Hopelijk heb je hier wat aan. Zo niet, let me know. 🙂

   Groeten

   Thijs

 61. Hallo Thijs
  Ik wil graag een project opstarten voor de dagbesteding waar ik werk. Mijn idee is om voor de nieuwbouw elk lokaal te laten voorzien van een muur geschikt voor projectie en een beugel. Het is de bedoeling dat er een beamer aangeschaft gaat worden die eenvoudig van lokaal naar lokaal verplaatst kan worden. De lokalen zullen niet of licht verduisterd kunnen worden. De beamer zal voor verschillende doeleinden gebruikt gaan worden. Voor het projecteren van foto’s en het vertonen van filmen. Mijn hoofddoel is om voor dementerende belevingsgerichte filmen te gaan maken. Ik denk dan aan de illusie scheppen dat de clienten voor een raam zitten dmv een kozijn en gordijntjes te bevestigen aan de muur waar op geprojecteerd gaat worden. De filmen die geprojecteerd gaan worden wil ik zelf maken door de camera op een punt vast te zetten en steeds iemand voorbij te laten komen. bv een bakker, een postbode, fietser, moeder met kinderen, man met hond, enz enz….. Ook een film vanuit een bus maken lijkt me leuk, dus de illusie wekken dat ze zich in een bus bevinden en langs herkenbare plekken rijden. Ik moet dit project geheel uitwerken voordat ik toestemming krijg en budget aanvraag kan doen. Wil jij mij helpen met mijn vragen? Ik heb er namelijk geen verstand van. Voor mij is het dus belangrijk om te weten welke beamer geschikt is en welk ophangsysteem om makkelijk en snel de beamer te kunnen verplaatsen. Wat betreft projectie; kan dit op elke witte muur of moet dit ook nog aan bepaalde eisen voldoen? Verder is het belangrijk om te weten dat; hoe hoger mijn budget aanvraag is, hoe lager de kans op toestemming. Ik zou je dankbaar zijn als je mij kan adviseren

  1. Hey Erica,

   Sorry voor mijn veel te late reactie. Ik was op vakantie en je vraag is helaas blijven liggen. 🙁
   Ben je nog steeds op zoek? Zo ja, laat het dan even weten. Dan denk ik met je mee. 🙂

   Groet

   Thijs

 62. hoi Thijs
  ik ben opzoek naar een beamer voor foto’s te projecteren in een fotoclub. welke is aan te raden? budget 1200 euro.

 63. Hoi Thijs Schouten

  Ik ben opzoek naar een degelijke beamer. Deze zal dienen voor het projecteren van foto’s in een fotoclub. Welke is aan te raden?
  Budget ligt rond 1200 euro.

  1. Hey Wim,

   Bedankt voor je berichtje en leuk dat je deze vraag stelt. Ik heb toevallig een tijd geleden dezelfde vraag beantwoord voor mijn eigen fotoclub (Fotokring Eemland). 🙂

   Hieronder heb ik een drietal beamers op een rijtje gezet. Voor een fotoclub / het tonen van foto’s is de contrastratio het meest belangrijke. Je wilt immers dat de kleuren van een foto goed overkomen. Daarnaast is resolutie ook van groot belang. Een te lage resolutie zorgt er immers voor dat je foto’s kleiner getoond worden en daarnaast kan het zomaar zijn dat jullie ook met video / time lapse bezig zijn. Het is dan wel lekker om dit in Full HD te tonen.

   Hieronder een drietal beamers die ik jullie kan adviseren (klik op het plaatje om naar de pagina te gaan met alle details. Deze opent in een nieuw tabblad):


   beamer voor fotoclub

   Als je naar de verschillen van deze beamers kijkt dan zie je dat ze op twee punten verschillen. Allereerst in contrastratio. Des te meer contrast, des te duurder de beamer.
   Daarnaast ook in techniek. Optoma werkt met de DLP techniek dat een stukje goedkoper is. Het nadeel is dat sommige mensen last kunnen hebben van het rainbow effect (ze zien dan kleuren in het beeld. dit komt door het gebruik van een kleurenschijf in de beamer ivp een LCD paneel). Kijk je naar bovenstaande Optoma beamers dan denk ik dat je hier heel goed mee uit te voeten kan. Ze bieden goede beelden voor een zeer scherpe prijs. Je hebt dan zelfs nog wat budget over voor een los scherm / doek om op te projecteren (mocht je die nog niet hebben).

   Epson werkt met de LCD techniek (LCD panelen ivp een kleurenschijf). Deze techniek is net wat beter in kwaliteit maar kost ook een stukje meer. Op onze fotoclub hebben we de TW6100 een jaar geleden gekocht, deze is inmiddels vervangen door de Epson eh-tw6600. Ik moet zeggen dat dit echt een pareltje is en zeer goede beelden levert. Je gaat hier geen spijt van krijgen. Hij kost alleen wel €1499 (ex btw = €1238).

   Hopelijk heb je hier wat aan! Heb je nog meer vragen, laat het dan zeker even weten. 🙂

   Groeten!

   Thijs

 64. Beste Thijs,
  Ik heb een eerder email verstuurd maar ben bang dat die niet is aangekomen.

  Complimenten voor de uitleg over Beamers. Toch nog een paar vragen:
  – Welke merk (en) zie jij nu als beste kwaliteit voor Home theater beamers?
  – Voor uitsluitend het bekijken van film, welk systeem adviseer jij dan?
  – welk contrast zou jij eisen voor een Home theater beamer? Kleuren en kwaliteit beeld vind ik belangrijk.

  Ik hoor graag van je.

  Vrgr. Werner

 65. Beste Thijs,
  Ook van mijn kant complimenten voor jouw schrijven.

  Mijn Acer DLP beamer heeft het begeven, dode pixels…

  Ik gebruik mijn beamer uitsluitend om films / documentaires te bekijken in mijn huiskamer welke niet heel erg verduisterd is.

  Mede door jouw verhaal ben ik er nu wel aardig uit dat ik het volgende moet hebben:
  – normaal tot redelijk ANSI-lumen (2000 tot 3000)
  – hoog contrast; 20.000 of hoger
  – lens shift omdat de beamer niet recht voor het scherm hangt (hangt aan plafond)

  Volgende is mij nog niet helemaal duidelijk:
  – Is voor film LED of DLP nu beter gezien de voor en nadelen van beiden?
  – Wat zijn nu de betere gerenommeerde merken voor de Home cinema beamers?

  Overige info:
  – De beamer wordt niet verplaatst
  – Wil graag 3D mogelijkheid
  – Wil een kwalitatieve goede beamer voor het kijken van film.

  Ik hoor graag van je.
  Werner

  1. Hey Werner,

   Bedankt voor je vraag. Was er nog niet aan toe gekomen om je te beantwoorden en goed te keuren (ik keur alle reacties goed om spam te voorkomen 😉 ). Vandaar dat hij twee keer binnen kwam, hopelijk kan ik je met onderstaande verder helpen. 🙂

   Techniek
   Ik zou niet voor LED gaan. Dit is leuk voor de zakelijke markt omdat de lamp lang mee gaat, maar ze halen nog niet de lichtopbrengst van een LCD beamer of DLP beamer. Dit ga je dus echt terug zien in de beeldkwaliteit van je films.

   Je geeft aan dat je nu een Acer hebt (waarschijnlijk een DLP beamer). Hiervan zijn de kleuren (vooral zwart) namelijk erg mooi wat je terugziet in films. Daarnaast is het voordeel dat de techniek iets goedkoper is waardoor de beamers zelf ook wat goedkoper zijn.
   LCD is qua techniek net iets beter aangezien het iets helderder en scherper is.

   Contrast
   Wbt het contrast zou ik zeker voor zo hoog mogelijk gaan. Weet alleen niet wat je budget is, maar ik zou minimaal 20.000 pakken.

   Merken
   Ik heb goede ervaringen met de volgende merken:
   Epson: Nr 1 in beamerland en maakt enkel gebruik van de LCD techniek waardoor beeldkwaliteit erg erg goed is. Alleen op zwart kunnen ze iets minder scoren dan DLP beamers (vraag is of je het echt ziet). De TW6600 komt erg goed uit de testen en heeft echt een top beeldkwaliteit voor een goede prijs. Je kan nog hoger gaan, maar ik weet niet wat je budget is. In dat geval is de TW7200 ook een mooie keuze. 🙂

   JVC: Top op film gebied (LCD techniek, topper in beeldkwaliteit en contrast), maar wel erg duur. Je zit zo op 3000 euro plus.

   Optoma: Goed merk voor prijs kwaliteit verhouding. Zit qua techniek vol op de DLP techniek waardoor de beamers iets goedkoper zijn, maar de kwaliteit is echt wel prima. Vooral de HD151x is een beamer die het goed doet. Qua kwaliteit erg goed en de prijs is ook nog lekker. 🙂

   Acer: Zoals je nu eigenlijk ook hebt. Zit qua techniek vol op DLP (daardoor goedkoper) en is qua prijs kwaliteit net iets minder dan Optoma. De contrastratio’s zijn namelijk ook net iets minder. Populair model is de P7505 aangezien je heel veel specs (hoge ansi lumen van 5000 en contrast van 100.000!) voor relatief weinig geld krijgt. 🙂

   Hopelijk heb je hier iets aan. Mocht je meer willen weten, let me know! 🙂

   Greets

   Thijs

 66. Beste Thijs,
  Als schilder wil ik foto’s op doek met een formaat tot max. 2.00 m. x 3.00 m. projecteren om patronen etc. op het linnen na te tekenen. Is een paxiscoop/episcoop te prefereren, of kan een beamer net zo goed de klus klaren ? Ik denk aan warmtebeheersing, contrast, lichtopbrengst. Ik weet dat mijn vraag ietwat “off topic” is, maar misschien kun je me adviseren. Bij voorbaat dank voor je reactie.
  Groeten,
  Tom

  1. Hey Tom,

   Ik denk dat je hier een beamer prima voor kan gebruiken. Let er alleen wel op dat hij goed waterpas staat, maar dat lijkt mij logisch. 🙂
   Als je er eentje met SD kaartlezer of bluetooth pakt kan je zelfs zonder laptop prima zaken afspelen. 🙂

   Greets

   Thijs

 67. Hallo Harm,

  Bedankt voor je reactie.

  Het is geen gemakkelijke vraag die je stelt omdat het vanaf afstand, met zo’n ruimte, moeilijk is om inschattingen te maken en een goed advies te geven. Echter als ik naar je vraag kijken denk ik dat je eigenlijk het beste van twee werelden zoekt.

  1. een beamer om films (bioscoop) mee te kijken. Dus een mooi contrast
  2. een beamer voor presentaties (mogelijk met TL lampen aan). Dus een hoge ANSI lumen.

  Eigenlijk gaan deze twee niet lekker samen. Veel licht (ANSI lumen) gaan namelijk weer ten koste van het contrast. Echter denk ik dat je met 1 van onderstaande beamers goed uit de voeten kan. Ze beschikken namelijk allemaal over een contrast ratio waarmee je prima films kan kijken EN beschikken ze allemaal over veel ANSI lumen voor presentaties. Wil je echter echt het beste van twee werelden, dan kom je op twee beamers uit. 1 voor presentaties en 1 voor high end films. Echter denk ik dat je met 1 van onderstaande veel plezier zult hebben.


  beamer kopen

  De Acer is de duurste van het stel omdat hij een hoge contrastratio heeft gecombineerd met een hoge ANSI lumen. Daarnaast gaat de lamp erg lang mee en beschikt over lensshift (wanneer een beeld niet volledig recht op een oppervlak kan worden geprojecteerd, kunnen er beeldvervormingen ontstaan. Met de lens shift functie kan je de projectie zowel verticaal als horizontaal bijstellen) waardoor hij goed in te stellen is in jullie ruimte.

  De Infocus en Optoma volgen de Acer. Deze zijn een stuk goedkoper, maar hebben minder ANSI lumen en de Infocus ook een stukje minder contrast. Daarnaast beschikken deze beamers niet over lensshift waardoor instellen wat lastiger kan zijn.

  Hopelijk kan je hier wat mee! 🙂

  Groeten en veel succes.

  Thijs

 68. Hallo Thijs,

  Met veel belangstelling de informatie gelezen omtrent beamers. Wij zijn een multifunctionele accommodatie en willen graag bioscoopfilms draaien. Daarnaast moet de beamer ook geschikt zijn voor presentaties. De afstand van publiek tot scherm is ongeveer 12 tot 15 meter en wij willen graag een scherm met de afmeting van minimaal 5 meter breed en hoogte ongeveer 3 tot 4 meter. De betreffende zaal heeft van nature geen lichtdoorlating. Wat hebben wij nodig en niet onbelangrijk in welke prijsklasse kom te dan terecht. Ik wacht met belangstelling op je reactie.
  Alvast bedankt voor je reactie.

 69. Beste Thijs,

  Ik ben ICT-coördinator in enkele scholen die met smartboards werken. We hebben verleden jaar beamers van PolyVision aangeschaft (PJ905). Op school gebruikt men een beamer ongeveer 1000 uren per jaar. De lamp van deze beamer zou 3000 uren meegaan (in normale modus, 4000 uren in eco-modus). PolyVision geeft ook 3 jaar garantie op deze lamp (cfr http://nl.polyvision.com/d7481222153/solutions/projectors).

  Op dit moment zijn deze lampen nog geen 2000 uren gebruikt, en is het beeld reeds dermate afgezwakt dat men achterin het leslokaal (klas voor een 30-tal leerlingen) reeds niet meer kan lezen wat op het bord staat. Anderhalf jaar geleden, met de nieuwe beamers, was het beeld zeer goed.

  Mijn vraag is wat aanvaardbaar is qua achteruitgang in Ansi Lumen. Een lamp die 2500 geeft en waar drie jaar garantie op is, wat mag als aanvaardbaar geacht worden voor wat de achteruitgang in lichtsterkte betreft? Zijn daar richtlijnen rond?

  Dank,
  Serge.

  1. Hey Serge,

   Bedankt voor je berichtje.

   Er zijn zeker standaarden voor beamerlampen. Dit om ervoor te zorgen dat alle verschillende fabrikanten over hetzelfde praten en dat 2500 ANSI lumen bij Epson hetzelfde is als bij Optoma. Wat alleen wel vaak gebeurd is dat er een standaard gemeten wordt over een bepaalde levensduur van een lamp. In jouw geval zou de lamp dus 2500 ANSI lumen moeten geven over zijn hele levensjaar. Maar omdat een lamp altijd slechter wordt naar mate hij ouder wordt, gebeurd het vaak dat de lampen in het begin krachtiger zijn. Bv 3500 ANSI lumen. Hierdoor behaald de fabrikant wel de standaard na verloop van tijd (na bv 3 jaar is het 2500 ANSI lumen geworden), echter valt het verschil pas naar verloop van tijd op.

   Hoe je hier alleen mee om moet gaan durf ik je niet zo 123 te zeggen. Ik zou als ik jou was gewoon contact opnemen met PolyVision en het aankaarten. Destijds hebben jullie waarschijnlijk de beamer getest en aangeschaft op basis van de kwaliteit die hij in het begin leverde. Nu levert hij niet meer die kwaliteit en moeten ze met een oplossing komen. Ik denk ook dat ze dit best hadden kunnen zeggen, lees. Ze hadden je een beamer met een hogere ANSI lumen kunnen adviseren zodat dit probleem niet zou voordoen.

   Hopelijk kan je hiermee verder!

   Groeten en succes

   Thijs

 70. Hoi Thijs,

  Ik ben op zoek naar een beamer om mijn foto’s te projecteren voor een afstand van 3 meter op een witte muur.
  En dan wil ik ook graag overdag laten zien en kunnen wisselen ipv een vaste foto, niet alleen in de avond.
  Ik moet wel omdat de rest van de muren al volhangen met foto’s 🙂
  De afstand naar het stukje muur is ongeveer 3 meter en ik zou graag de foto’s ongeveer 1 meter breed op de muur willen projecteren.
  Wat zou jij mij adviseren voor deze afstand?

  1. Hey Marian,

   Bedankt voor je berichtje.

   In onderstaand filmpje wordt heel mooi uitgelegd hoe de projectieverhouding precies werkt en waar je rekening mee moet houden.

   In jouw geval heb je dus een projectieverhouding van 3 staat tot 1 nodig. Namelijk 3 meter afstand voor 1 meter beeld. Er zijn echter geen beamers die dit hebben, althans, niet dat ik weet. In namelijk alle gevallen moet je de beamer dichterbij zetten, of het beeld wordt groter. Is dat een mogelijkheid bij jou? Of zit je echt aan deze verhoudingen vast?

   Verder kan ik je een beamer met een hoge ANSI lumen aanraden omdat je het ook overdag wilt gebruiken. Neem bv eens een kijkje naar onderstaande modellen.


   beamer voor foto's

   Hopelijk heb je hier wat aan. 🙂

   Groeten

   Thijs

 71. Beste Thijs,

  Eerst en vooral bedankt voor de zeer gedetailleerde info in jouw artikel. Ik ben zelf op zoek naar een beamer om films te kijken (en eventueel games/xbox voor de kids. maar dit is van ondergeschikt belang. het gaat vooral om films kijken). We dachten (prijs/kwaliteit) aan een Epson EH TW5200. Maar als ik jouw artikel lees, dan lijkt de contrast ratio van 15.000:1 niet optimaal te zijn. Full HD is sowieso een vereiste (3D erbij is mooi meegenomen). Alvast bedankt voor jouw advies!

  Groetjes,

  Umut

  1. Hey Umut,

   bedankt voor je reactie en je complimentje. 🙂

   Wbt je vraag. Ik denk dat je met de TW5200 veel plezier zult hebben. Ja het contrast is niet aan de super hoge kant, maar het is voldoende voor wat je ermee gaat doen namelijk films kijken en gamen. Wil je echter toch wat meer contrast zodat je beelden nog mooier zijn, kijk dan eens naar onderstaande beamers die ik naast de TW5200 heb gezet. Deze beamers hebben een hogere contrastratio. De Optoma komt qua prijs ook nog eens redelijk in de buurt, echter is dit een beamer met DLP techniek. De Panasonic (echt een toppertje) is geweldig voor films en games. Maarja… hij kost ook het dubbele!


   HD beamers

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 72. Hallo Thijs,

  Ik heb je stuk gelezen en vind het erg interessant en duidelijk uitgelegd. Zelf ben ik op zoek naar een goede prijs/kwaliteit beamer voor films kijken (licht donkere/donkere kamer dus een lage ANSI lumen). Ik dacht aan zo’n 300/350 euro, of is dit echt te weinig?

  Groeten

  1. Hey Bas,

   Thanks voor je berichtje.

   Om eerlijk te zijn ga je het met 300-350 euro niet redden. De goedkoopste HD beamer (niet eens full HD) zit namelijk rond de 369 euro. Je moet dus iets meer uitgeven.

   Mijn advies:

   Wil je echt niet meer uitgeven dan rond de 350 euro? Neem dan eens een kijkje naar de Optoma H181x. Het is geen full-HD beamer (HD ready), maar heeft wel een mooie contrast ratio van 23.000:1. Dus een prima beamer voor je thuisbios voor niet teveel geld (rond de 380 euro).

   Heb je wat meer uit te geven? Neem dan eens een kijkje naar de Epson TW5100. Een mooie Full-HD beamer van top kwaliteit. Prijskaartje zit rond de 550 euro.

   Hopelijk heb je hier wat aan. 🙂

   Groeten

   Thijs

 73. Goede morgen ,

  Ik 2 vragen bestaan er een onderhouds vrije beamer voor de home cinema ?
  En hoe kan ik gedownload films 3 D kijken want dat lukt mij nu niet wel met dvd .

  Bij voorbaat dank ,

  Ger Gerards .

  1. Hallo Ger,

   Wbt onderhoudsvrij, neem eens een kijkje naar DLP beamers. Deze beamers zijn zo goed als onderhoudsvrij.
   Verder is het goed om te weten dat er 3D ready beamers zijn en volledige 3D beamers. De laatste komt met brillen en zal gewoon werken. 3D ready beamers hebben een zogenaamde 3D projector adapter nodig. Meer hierover lees je op:

   http://www.beamercenter.nl

   Hopelijk kan je hiermee verder!

   Groet,

   Thijs

 74. Dag Thijs,

  ik heb veel gehad aan jouw website!
  Volledig leek wat betreft beamers heb ik me eerst moeten informeren op het internet. Sites met prijsvergelijkingen maakten me niet alles duidelijk.
  Hier geef je een mooi en helder beeld over waar je op moet letten om een projector aan te schaffen.

  Al een paar jaar had ik de nood om een projector aan te schaffen om PowerPoint presentaties te kunnen geven. Dus een beamer voor zakelijk gebruik was voldoende. Na je website gelezen te hebben heb ik mijn lijstje opgesteld met voorwaarden betreffende lichtopbrengst (ANSI lumen), contrast, resolutie & aspectratio, …
  Nu bleek dat de prijzen ondertussen al zo laag zijn dat ik voor 100 € meer al een uitstekende HD beamer kan hebben. Voor een kleine 700 € hen ik nu de Optoma HD26 waarmee ik ook HD films kan projecteren. Ik ben geest specialist maar vind de beelden alvast schitterend en scherper dan het kijken naar mijn analoge tv…

  Op deze manier hoef ik misschien geen flat screen meer te kopen? 🙂

  Alvast bedankt!

  Dikkie

  1. Hey Dikkie,

   Bedankt voor je reactie. Leuk om te horen dat mijn kennis je heeft geholpen! 🙂
   Het is zeker waar dat de prijzen flink omlaag zijn gegaan en dat je voor een mooi bedrag een HD beamer hebt. Zo’n beamer kan met gemak je TV vervangen, echter kan het in lichte ruimtes/ overdag toch wel eens handig zijn om een TV te hebben. Deze nemen alleen wel wat meer ruimte in beslag en zijn ook aanwezig in de ruimte als ze uit staan. Een beamer is dan toch wel een mooie vervanger!

   Groeten

   Thijs

 75. Beste Thijs,

  Dank voor je uitleg. Toch een vraag. Bij trainingen gebruik ik mijn mac notebook in combinatie met een beamer. Ik wil dan webpagina’s laten zien, vooral op LinkedIn, en loop dan vaak tegen het probleem aan dat de weergave op het scherm vierkant is. Als ik 800 bij 600 aanhoud, is het beeld scherp maar kan ik niet de hele breedte van de webpagina laten zien. Als ik de resolutie aanpas (de keuze is dan meestal iets van 12oo bij 800) kan ik wel de webpagina over de hele breedte laten zien, maar worden de letters op de webpagina onleesbaar. Kan ik op een beamer zelf iets anders instellen of is dit probleem altijd een kwestie van een te goedkope beamer?

  Ik ben heel benieuwd. Dank en hartelijke groet, Petra ter Doest

  1. Hallo Petra,

   Bedankt voor je reactie.

   Ik ben bang dat je een beamer hebt met een resolutie van 800 x 600. Hierdoor krijg je het inderdaad niet echt groter in beeld. 🙁 Heb je een modelnummer van de beamer? Dan kan ik het even voor je nakijken.

   Een andere oplossing is er helaas niet. Je kan enkel uitzoomen wat je nu zelf al doet of je moet een andere beamer aanschaffen met een hogere resolutie.

   Groet,

   Thijs

 76. Duidelijke uitleg! Dank.

  Eens kijken of je mij ook verder kunt helpen 😉

  Wij hebben een vierkante ruimte (14*14) met een piramide dak (zeer lichte omgeving). De enige plaats voor het scherm is aan het dak, anders is het achterin niet te zien. Hierdoor hebben we een 6 jaar geleden een Acer P5280 gekocht. Deze heeft 3500 Lumen en een keystone correctie van 41graden (die benutten we volledig). Nu zijn er 2 dingen aan de hand: 1, de beamer is het aan het begeven(allemaal spikkels op het scherm) en 2, we hadden eerst alleen maar tekst, maar nu worden er steeds meer filmpjes en foto’s getoond. Voor punt 1 kun je nog kiezen voor reparatie, maar je weet niet of dat gaat lukken. Voor punt 2 geldt dat deze beamer een contrastratio heeft van 2000:1 en dat is niet echt ideaal voor foto en video.

  Nu weet ik dat keystone niet ideaal is, maar je moet wat 😉
  De beamer heeft minimaal die 3000Lumen nodig, maar liever hoger, vanwege de lichte ruimte
  Het contractratio moet in mijn beleving hoger.
  Oh ja, we hebben ook nog een extra monitor aangesloten en gebruiken een vga aansluiten(maar dat kan vast ook met een hdmi splitter ??)

  De vraag is nu: welke beamer is de beste fit? Resolutie lijkt niet belangrijk?
  Is de OPTOMA HD26 dan een goede vanwege goede contrast van 25000:1? of juist een Optoma X401, die hogere lumen heeft, maar minder contrastratio en minder resolutie? ze lijken wel voldoende keystone te hebben. Of toch de Acer P7215, die 6000 lumen heeft, maar slecht 2100:1 contrastratio heeft? Of is de Acer P7505 het beste compromis?

  Ik ben benieuwd naar je mening. Bij voorbaat dank!!

  Groet,
  -Melis-

  1. Hey Melis,

   Bedankt voor je complimentje en je berichtje.

   Als ik je goed begrijp ben je op zoek naar een beamer die zowel een hoge contrast ratio heeft als een hoge ANSI lumen. Dit zijn alleen twee zaken die niet echt goed met elkaar opgaan. Hoge ANSI lumen zorgen namelijk voor veel licht wat automatisch ervoor zorgt dat er minder contrast is. Het is dus eigenlijk de vraag wat je het meeste met je beamer gaat doen. Overdag gebruik? Kies dan voor een hoge ANSI lumen. Juist in de avond en veel foto / film? Dan juist contrast omdat deze beelden gewoon mooier zijn. Qua resolutie is het ook weer de vraag wat je ermee gaat doen. Kijk je films? Dan is full HD top. Ga je dat weer niet doen, dan is de resolutie van iets minder belang.

   Om even een beeld te geven heb ik drie beamers hieronder op een rijtje gezet (klik op de afbeelding om naar beamercenter te gaan met alle specs). Zoals ik het zie zijn er meerdere mogelijkheden.

   1. W401. Een beetje van beide werelden. Je hebt een hoge ANSI lumen (4500) en redelijk contrast (15.000:1)
   2. HD151x. Redelijk hoog contrast 28.000:1 (ideaal voor film, ook dankzij zijn resolutie), maar je moet wat inleveren op ANSI (2800)
   3. AT6000e. Topper voor beeld (500.000 : 1) en toch ook nog een redelijke ANSI lumen (2400). Dit is alleen wel verreweg de duurste van het stel.

   Hopelijk heb je hier wat aan. 🙂

   Greets

   Thijs

 77. Hi Thijs, mijn 16-jarige zoon wil zijn spaargeld aanspreken voor een beamer die vooral films en TV-series moet projecteren. Hij wil kwaliteit en is bereid 750-1000 Euro te spenderen hiervoor….Hij denkt aan Epson of (wat goedkoper BenQ). Wat zou jij aanraden ? En moet hij zoveel uitgeven om een goed resultaat te hebben ?
  Bedankt voor je advies
  Groeten
  Walter

  1. Hey Walter,

   Excuus voor de verlate reactie. Ik zag dat je reactie in mijn spambox was beland. Is het inmiddels gelukt of ben je nog op zoek?

   Groet

   Thijs

 78. Beste Thijs,

  Eerst en vooral bedankt voor de goede uitleg!
  Ik heb net verbouwd en ik zou bij mij een beamer willen hangen als TV. De muur waarop geprojecteerd wordt is naast een groot raam maar hierop schijnt nooit direct licht.
  Ik wil de beamer gebruiken om ‘s avonds (wanneer het donker is) een film te kijken in cinema-effect maar hij moet ook nog dienen om overdag eens TV te zien.
  Zou ik dan best gaan voor een beamer met een goed cinema-effect (hoge beeldkwalitieit: full HD)?Ansi niet hoger dan 3000? Is het dan overdag nog mogelijk om gewoon TV te zien?
  Budget dacht ik rond de 800-1500€ (ruime keuze maar als hij veel beter is betaal ik liever wat meer)

  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Pieter

  1. Hey Pieter,

   Bedankt voor je reactie en je complimentje. 🙂

   Wbt je vraag. Met een beamer van 3000 ANSI lumen kan je overdag ook goed TV kijken. Hoge ANSI lumen gaan alleen wel ten koste van je contrastratio. Je zou er daarom ook voor kunnen kiezen om een ANSI lumen waarde van rond de 2500 aan te houden. Coolblue heeft trouwens een mooi filmpje gemaakt waarin dit duidelijk te zien is. Ik heb voor het gemak even hieronder geplaatst.

   Onderstaand 3 beamers die ik kan aanbevelen.

   Nr 1: Optoma DH1011

   Optoma maakt goede Full HD beamers voor een scherpe prijs. De DH1011 is zo’n beamer. Voor net geen €800 heb je een Full HD beamer met een contrastratio van 13.000:1 (netjes voor films, maar moet eerlijk zeggen… het kan beter). Het aantal ANSI lumen is ook niet verkeerd en zit op 3000. Hierdoor kan je hem ook overdag gebruiken.

   Nr 2: Epson EH-TW6100 (mijn persoonlijke voorkeur)

   Zoals hierboven al vermeld voor Willem, is dit een ideale Full HD beamer. Hij heeft een hoge contrast ratio (40.000:1) en een nette ANSI lumen waarde (2300). Daarnaast gebruikt deze beamer de LCD projectie techniek waardoor je geen kans hebt op een regenboog effect. Een leuke bijkomstigheid is dat hij ook 3D aan kan. Misschien leuk voor het kijken van films? 🙂

   Nr 3: Panasonic AH1000e

   Panasonic heeft zich al jaren bewezen op de TV markt en ook op de beamer markt maken ze zeer mooie modellen. De AH1000e zit qua prijs net iets boven de Epson, maar daarvoor krijg je een hogere contrast ratio (50.000:1) en ANSI lumen (2800) voor terug. Mocht hij binnen je budget vallen (€1649), dan is hij zeker de moeite waard.

   Hier laat ik het even bij. Hopelijk heb je wat aan mijn adviezen en mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het wel! 🙂

   Groet

   Thijs

 79. Dag Thijs,
  mijn complimenten voor de duidelijke uitleg.
  Ik ben al maanden bezig om een Beamer te kopen, soms wordt het er niet gemakkelijker op om een goede keuze te maken als je al de artikelen ‘op het Web’ leest, (soms ook omdat men commerciële belangen heeft). Ik wil de Beamer gebruiken voor TV beelden en films, maar ook voor het projecteren van foto’s van mijn camera. Het budget is rond de 400 euro. Ook een LEDlamp heeft mij voorkeur. Bij specificaties staan meestal een ‘riedel’ van mogelijkheden die mij soms niet veel zeggen. Maar handig zou zijn als ik dus mijn fotokaartje daar in zou kunnen steken.

  Zou je mij een tip willen geven voor de keuze van zo’n beamer ?

  vriendelijke dank

  Guus

  1. Hey Guus,

   Bedankt voor je compliment. 🙂

   Wbt je vraag. Wat je eigenlijk wilt is niet echt te vinden. Je zoekt een best wel complete beamer, liefst LED, voor rond de 400 euro. LED beamers lijken leuk, maar zijn eigenlijk bedoeld voor zakelijke gebruikers. Ze zijn namelijk erg klein en makkelijk mee te nemen. Als je TV, films en foto’s wilt bekijken heb je eigenlijk maar 1 ding nodig. Een beamer die rete goed beelden kan weergeven met de juiste kleuren (dus geen LED). Totaal iets anders dan als je kijkt naar zakelijk gebruik. Hier wil je graag dat je laptopscherm goed weergegeven wordt (dezelfde resolutie) en dat je makkelijk powerpoint, excel, etc kan weergeven.

   Mijn advies is dan ook een HD / Home Cinema Beamer (zie hier 50+ modellen). Er zijn smaken genoeg, aanvankelijk van je budget. Hoe meer geld je uitgeeft, des te hoger de resolutie en contrast (zie mijn uitleg hierboven). Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar ik zou zelf minimaal een Full HD beamer aanraden. Je kan namelijk best een tijdje doen met een beamer en ik ben bang dat je van een mindere resolutie spijt gaat krijgen. Een mooi model, wat in de buurt van jouw budget komt is de Optoma HD131XE. Deze beamer heeft een Full H resolutie (lekker voor films) en een mooie contrastratio (18.000:1, lekker voor foto’s en films).

   Hopelijk heb je wat aan mijn tips. Mocht je meer vragen hebben, laat het gerust weten. 🙂

   Groeten

   Thijs

   P.s ik heb even je vraag omtrent de card reader buiten weging gelaten. Ik zou hier zelf namelijk niet te veel op focussen. Je kan namelijk makkelijker je camera (met bv een HDMI kabel) of je laptop op de beamer aansluiten. Een card reader beperkt je alleen maar in je keuze.

 80. Hej Thijs, gefeliciteerd met jullie tweede! Alle tijd voor nemen. Dank voor je uitgebreide informatie. Ik heb ook veel aan het antwoord op de vraag van Liset. Nu gaan beslissen! Dank! Ciao Madeleine

 81. Hallo Thijs,

  Duidelijk verhaal, maar toch nog 1 vraagje. Is de Epson EB1761W ook goed voor een presentatie met veel foto’s?
  Een lichte beamer lijkt me ideaal, onze fotoclub heeft onlangs een beamer aangeschaft van 7,5 kg, is mij veel te zwaar voor fotografiecursussen geven en mee met weekendjes weg. De groepen zijn niet al te groot, zo ongeveer, tot max. 15 deelnemers.

  1. Hey Liset,

   Je kan de Epson EB 1761W in principe ook gebruiken om foto’s tonen, echter zal ik dit niet aanraden als dat de hoofdtaak van de beamer is. Hij heeft namelijk een contrastratio (zie mijn stuk over contrastratio voor meer info hierover) van ‘maar’ 3000:1. Dit is prima voor zakelijk gebruik (presentaties, excel, word, etc etc), maar wel wat aan de lage kant voor het tonen van foto’s. Bij gebruik van foto’s wil je toch wel minimaal 10.000:1 hebben.

   Zelf zou ik, als je een lichte beamer zoekt waarmee je foto’s wilt tonen, eerder gaan voor de Optoma GT760 of de Epson EH TW490. Beide beamers hebben een hogere contrastratio (zie onderstaande tabel), prima ANSI lumen waarden voor in verlichte ruimtes, en zijn daarnaast nog redelijk licht qua gewicht.

   beamers vergelijken

   Is gewicht geen probleem, dan kan je ook gaan voor de beamers die ik Willem (zie bovenstaande reactie) heb aangeraden. Zelf hebben wij op onze fotoclub een Epson TW6100. Deze is alleen wel erg groot en zwaar. Niet echt handig dus voor op tripjes. 😉

   Hopelijk heb je wat aan mijn tips. Mocht je nog vragen hebben, ik hoor het wel. 🙂

   Thijs

 82. hej Thijs,

  Wat een helder en goed stuk. Dank. Wat ik zoek is een beamer voor m.n. zakelijk gebruik (keertje film thuis is leuk en meegenomen) die ik makkelijk kan meenemen (rugklachten dus zo klein en licht mogelijk) en die ik in verschillende zaaltjes en ruimtes kan gebruiken. Groepen variërend van 10 – 40/50. Ik ben ook milieubewust dus dacht aan LED i.v.m. duurzaamheid, maar weet niet of dat handig is ivm lichtinval. Correctie beeld vind ik heel prettig want dat gaat vaak niet goed. En ik wil niet de hoofdprijs betalen dus liefst rond de 300-500 euro. Ik heb een MacBook Air met VGA kabel. Wat zou jij aanraden? Momenteel leen ik een beamer maar die is vrij groot. Benieuwd naar jouw oordeel. Ciao Madeleine ps mooie wedstrijd vanavond 😉

  1. Hey Madeleine,

   Bedankt voor je berichtje! Excuus voor de verlate reactie, maar ik ben net voor de 2e keer vader geworden en dat heeft mij even bezig gehouden. 😉

   Wbt je vraag. Ik begrijp je keuze voor een LED beamer, maar ik zou dit je niet aanraden. Ja hij is licht, compact en de lamp gaat lang mee, maar je kan er niet een zaal met 40/50 man mee bedienen. Een LED beamer is namelijk meer bedoeld voor een presentatie aan max 5 personen in een donkere ruimte.

   Om eerlijk te zijn is er 1 beamer waar ik bij jouw verhaal meteen aan moest denken. Dat is de Epson EB 1761W. Dit is namelijk een compacte, lichte (1,7 kg) beamer met een goede resolutie (1280 x 800) die zichzelf uitlijnt als je hem aanzet. Je zet hem dus neer, sluit hem aan en hij stelt zichzelf helemaal in. Echt ideaal voor als je op diverse plekken aan het presenteren bent. Hij is alleen net iets boven je budget. Namelijk rond de 770 euro.

   Wil je iets minder uitgeven, dan kan je ook voor een Epson EB W03 gaan. Deze beamer heeft dezelfde resolutie en beeldkwaliteit als de EB 1761W, maar stelt zichzelf niet automatisch in en is net wat zwaarder (2,4 kg). Hij kost alleen ook een stuk minder (rond de 450 euro).

   Zoals je ziet heb ik twee Epsons gekozen. Voor mij is dit toch het merk met de beste beeldkwaliteit. Helemaal als het op zakelijk gebruik aan komt (is ook de nummer 1 van de wereld in dit segment). Daarnaast heb ik beamers uitgekozen met een WXGA resolutie (1280 x 800). Dit is namelijk ideaal voor zakelijk gebruik (presentaties, excel, etc). Goedkopere beamers (< 350 euro) zitten vaak aan de lage kant qua resolutie (800 x 600, 1024 x 768) waardoor het beeld soms net niet lekker uitkomt. Hopelijk heb je wat aan mijn tips. In ieder geval succes met je zoektocht naar de juiste beamer! 🙂 Groet Thijs

 83. Hey Thijs,

  Mooi en helder artikel.

  Wij zijn met onze fotoclub op zoek naar een beamer om foto’s te tonen (budget van €1500). Kan jij misschien advies geven in wat wij het beste kunnen aanschaffen? We hebben een donkere ruimte en kijken met ongeveer 50-80 man.

  Groet,

  Willem

  1. Hey Willem,

   Bedankt voor je reactie.

   Als je een beamer wilt gebruiken voor het bekijken van foto’s zijn er in mijn optiek drie zaken van belang.

   1. Contrastratio
   Des te hoger het contrast ratio, des te meer verschil er te zien is in de verschillende kleuren. Een voorbeeld is 40.000:1 wat aangeeft dat er 40.000 verschillende kleuren van zwart naar wit zijn. Dit is volgens mij het belangrijkste criterium voor het bekijken van foto’s aangezien je de juiste kleuren wilt zien. Oftewel, je wilt een beamer met een hoge contrast ratio.

   2. ANSI lumen.
   Des te hoger dit getal (ANSI lumen) des te meer licht de beamer geeft en dus des te beter hij te gebruiken is in verlichte zalen. Naar mijn mening is dit voor het bekijken van foto’s minder van belang, echter wel wanneer je een zeer verlichte ruimte hebt.

   3. DLP projectie of LCD projectie

   Er zijn twee soorten projectie techniek. LCD en DLP.

   DLP
   Het grote voordeel van DLP is dat het betere zwartwaarden weergeeft. Het nadeel is alleen dat er een regenboogeffect kan optreden. Dit is een effect dat door sommige mensen waargenomen kan worden omdat de beamer de kleuren niet als een geheel, maar als opeenvolgende kleuren projecteert.

   LCD
   Het grote voordeel van LCD is dat het geen regenboogeffect doet optreden, dat de kleuren rustiger/stabieler worden weer gegeven en dat de beamer minder onderdelen heeft (en dus minder snel kapot gaat). Een nadeel van LCD beamers is dat er bij beamers met een lage resolutie een raster om de pixels zichtbaar is (al denk ik niet dat wij hier last van krijgen aangezien we naar hoge resolutie beamers kijken). Een ander nadeel is dat de LCD displays minder lang mee gaat dan een DLP chips (deze gaan 100.000 uur mee). Hierdoor kan je dus langer met een DLP beamer doen dan met een LCD beamer.

   Dus welke beamer?

   Na bovenstaande punten in acht te houden kom ik bij de volgende beamers die interessant voor je kunnen zijn. Bij deze mijn top 3 (op volgorde van voorkeur). Je kan op de naam klikken om door te gaan naar de product detail pagina op beamercenter.nl, mijn oude werkgever.

   Nr 1: Epson EH-TW6100

   Voordelen:
   Epson is DE nr 1 in beamerland. Beste kwaliteit en duurzaamheid
   Hoge contrastratio van 40.000:1
   Prima ANSI lumen waarde (2300). Dus goed te gebruiken in verlichte ruimtes
   LCD projectie techniek, dus geen kans op regenboog effect en rustige kleuren
   Automatische kleuren optimalisatie (techniek in de beamer)
   Full HD resolutie (meer dan genoeg om foto’s te bekijken)
   3D mogelijkheid (voor als je een keer aan de gang gaat met 3D fotografie 😉 )

   Nadelen:
   LCD techniek, dus hij gaat mogelijk iets minder lang mee dan een DLP beamer.
   Geen wifi, moet dus met kabel aangesloten worden

   Nr 2: Optoma HD30

   Voordelen:
   Goedkoper tov de TW6100 (€1199 incl btw ivp €1499)
   DLP projectie techniek, dus betere zwartwaarden
   Full HD resolutie
   3D mogelijkheid

   Nadelen:
   Lagere contrastratio (25.000:1)
   Minder ANSI lumen (1600) dus niet handig voor in lichte ruimtes
   DLP techniek, dus kans op regenboogeffect.
   Geen wifi, moet dus met kabel aangesloten worden

   Nr 3: Epson EH-TW3200

   Voordelen:
   Kleinere broertje van de TW6100 en dus goedkoper (€1049 incl btw)
   Epson, dus goed merk
   Full HD resolutie
   3D mogelijkheid

   Nadelen:
   Lagere contrastratio (25.000:1)
   Minder ANSI lumen (1800) dus niet handig voor in de zomer
   LCD techniek, dus hij gaat mogelijk iets minder lang mee dan een DLP beamer.
   Geen wifi, moet dus met kabel aangesloten worden

   Nog twee laatste toppers.

   Epson EH-TW7200

   Hoofdreden: hij heeft een contrastratio van 200.000:1.
   Kosten: € 1999

   Panasonic PT-AT6000E

   Hoofdreden: hij heeft een contrastratio van 500.000:1!! Daarnaast heeft deze beamer ook een ‘What Hi-Fi award gewonnen’.
   Kosten: € 2199

   Hopelijk heb je wat aan mijn tips. In ieder geval succes met het maken van een keuze en plezier met het bekijken van jullie foto’s. 🙂

   Groeten,

   Thijs

   1. Ha Thijs eigenlijk ben ik ook op zoek naar een goede Beamer zoals boven aan geven. Ik wil er lightroom cursus mee gaan geven. WQat ik merk bij veel projectoren die ik nu leen is dat mijn panelen links en rechts erg graaot zijn en het echte beeld( foto) erg klein en dat kan ik niet veranderen ligt dat dan aan mijn laptop of aan de beamer. Ps op beeldscherm is het wel ok dus denk dat het aan beamer ligt.

    1. Hallo Peter,

     Bedankt voor je reactie.

     Heb je al eens geprobeerd de resolutie van je computer aan te passen wanneer een beamer is aangesloten? Dit wil namelijk helpen bij het optimaliseren van het beeld. Als je bv een full hd beamer hebt is het ook verstandig om de resolutie van je computer / laptop op full hd te zetten. Mocht dit helpen scheelt het misschien een aanschaf van een beamer. Lukt het nog steeds niet dan denk ik dat de beamer die je gebruikt een te lage resolutie heeft (bv 800×600). Mocht je dan wat meer info geven (waar je hem allemaal voor gebruikt, wat voor ruimte je in presenteert, je budget) dan help ik je natuurlijk graag mee met zoeken. 🙂

     Groet

     Thijs

     1. Beste Thijs,

      dank voor je site, ik ben nu beter geïnformeerd.

      Ik heb nog een aantal vragen, waarmee jij me wellicht kunt helpen. Ik heb altijd een budgetbeamer gehad met ingebouwde dvd, daar kon ik goed films mee afspelen. Ik gebruikte de speaker van de beamer, wat voor de kinderen goed genoeg was. Maar ik wil zelf nu iets meer!
      Ik wil mijn beamer gebruiken om naar films en (betere) series te kijken. Mijn woonkamer is niet goed te verduisteren en zeker in deze zomerdagen niet, dus denk ik dat ik vanaf 2500 ansi moet kijken. Ik projecteer op een witte muur, dat gaat heel goed. Ik heb een projectiescherm gehad, maar het was teveel gedoe om dat steeds op te zetten. Ik zou heel graag met mijn beamer communiceren met mijn computer en ook met mijn AppleTV, is dat überhaupt mogelijk? Daarbij zoek ik dus ook een manier om goed geluid te produceren middels een externe speaker. Ik lees over receivers? Maar ik weet niet precies wat dat is. Ik heb weliswaar twee speakers die middels een airpot express via mijn versterker met mijn iMac kunnen communiceren, maar omdat de projectie van de beamer uit een andere hoek komt, kan ik dat daarvoor niet gebruiken. Maar misschien kan ik de airport express wel inzetten om met de speaker te communiceren die met de beamer verbonden is?
      Sorry, voor de warrigheid, ik hoop dat je er een beetje chocola van kunt maken.
      Hartelijke groet Hans, Amsterdam
      Ik heb veel eisen, maar ik wil dus niet met een heleboel kabels en deden zitten. Mijn televisie ( waar de apple tv zit ingebouwd) staat in een andere hoek in de kamer dan waar de beamer moet staan om op de muur te projecteren. Ik haal de beamer dus steeds tevoorschijn als ik hem wil gebruiken en plaats hem op een tafeltje, dus niet aan het plafond.

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)