Beamer kopen? Lees deze handige tips!


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 28 Januari 2024

In dit artikel: tips bij het kopen van een beamer

Wil je een beamer kopen maar weet je niet welke beamer je moet kopen? In dit artikel leg ik de verschillen tussen beamers uit waardoor je precies weet welke beamer bij jou past. Hoe kom ik aan deze kennis? Enige tijd geleden werkte ik bij Coolblue en was ik verantwoordelijk voor het beamer assortiment (ookwel projectoren genoemd). In deze rol was ik dagelijks actief met deze producten en had ik veel contact met de diverse beamer fabrikanten. Hierdoor heb ik veel kennis opgedaan wat ik via mijn site graag deel. Hopelijk helpt het jou als lezer met het maken van de juiste keuze of in je zoektocht naar meer informatie over beamers. Kom je er toch nog niet uit? Laat dan, net zoals 250 andere lezers ook al hebben gedaan, een reactie achter en ik denk met je mee! Tenslotte kan ik je aanraden om ook eens naar de top 10 best verkochte beamers van 2024 te kijken.

Opbouw uitleg

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Beamer kopen? Waarop moet je letten?
2. ANSI lumen tabel (lichtopbrengst)
3. Contrast
4. Resolutie & aspectratio
5. Projectietechniek
    5a. DLP beamers
    5b. 3LCD beamers
    5c. LED / mini beamers
6. Beamer lampen
7. Verschillende beamer modellen
    7a. Home cinema beamers
    7b. Zakelijke / educatie beamers
    7c. LED / mini beamers
    7d. Short throw beamers
    7e. EK / WK beamers
8. Beste beamers voor thuis 2024
9. Beste zakelijke beamers 2024
10. Beamer fabrikanten
    10a. Acer beamers
    10b. BenQ beamers
    10c. Epson beamers
    10d. InFocus beamers
    10e. JVC beamers
    10f. Optoma beamers
    10g. Philips beamers
11. Projectieschermen
12. Afsluiting

1. Beamer kopen? Waarop moet je letten?

Bij de aanschaf van een beamer is het verstandig om op een aantal punten te letten. Ik kan je adviseren om in ieder geval te kijken naar de lichtopbrengst (ANSI lumen), het contrast, de resolutie & aspectratio en als laatste de projectietechniek. Hieronder zal ik ieder onderwerp nader uitleggen. Daarnaast zal ik ook wat extra informatie geven omtrent de verschillende beamer modellen en een aantal beamer fabrikanten.

2. ANSI lumen tabel (lichtopbrengst)

Een van de belangrijkste eigenschappen van een beamer is de lichtopbrengst. Dit wordt in een getal, ANSI (American National Standards Institute) lumen, uitgedrukt. Des te hoger het getal, des te meer licht de beamer opbrengt en dus des te beter het beeld weer gegeven kan worden in lichte ruimtes. Heb je dus een beamer met een hoge ANSI lumen waarde (bijvoorbeeld 4000 ANSI lumen), dan kan je deze goed gebruiken in een lichte kamer.ansi-lumen-logo.jpg Regelmatig hoor ik ‘hoe meer ANSI lumen, des te beter de beamer'. Dit is alleen niet helemaal waar. Het ligt er namelijk aan waarvoor je de beamer gaat gebruiken. Ga je een presentatie geven in een lichte ruimte? Dan heb je inderdaad een beamer met een hoge ANSI lumen waarde nodig. Maar ga je juist een film kijken in een donkere ruimte? Dan heb je juist geen beamer met een hoge ANSI lumen waarde nodig. Een beamer met een hoge ANSI lumen waarde produceert namelijk veel licht wat ten koste gaat van het contrast. Het beeld wordt namelijk lichter gemaakt waardoor de verschillende kleuren (contrast) minder goed te zien zijn. Hierdoor kan je voor het kijken van films beter een beamer met een lagere ANSI lumen waarde pakken. Onderstaand heb ik een overzicht gemaakt waarin je ANSI lumen waarden per gebruikersgroep terug kunt vinden.

Home cinema gebruik Zakelijk of educatief gebruik (ruimte < 100 personen) Zakelijk of educatief gebruik (ruimte > 100 personen)
Verduisterde ruimte 1000 ANSI lumen 1000-1400 ANSI lumen 2000-3000 ANSI lumen
Redelijk verduisterde ruimte 1200-2000 ANSI lumen 1000-2500 ANSI lumen 2500-3500 ANSI lumen
Lichte ruimte 1400-3000 ANSI lumen 2000-4000 ANSI lumen 3500+ ANSI lumen

3. Contrast

De contrastratio van een beamer geeft het verschil in kleuren aan gemeten van het donkerste zwart tot het lichtste wit. Des te hoger de contrast ratio, des te meer verschillende kleurwaardes getoond kunnen worden. Onderstaande afbeelding geeft je een indruk wat hiermee bedoeld wordt.

Contrastratio

Als je films of tv wilt kijken via een projector, dan kan je het beste een HD beamer kopen met een hoge contrastratio (10.000:1 of hoger). In films heb je namelijk te maken met veel kleurverschil. Zoek je echter een beamer voor zakelijk / educatief gebruik? Dan kan je ook goed uit de voeten met een beamer met een minder hoge contrastratio. Bij zakelijk / educatief gebruik laat je namelijk vaak powerpoint presentaties of data (zoals excel) zien waarbij niet veel verschillende kleurwaarden worden getoond. Onderstaand overzicht geeft de contrastratio per gebruikersgroep weer.

Contrastratio per type beamer

Home cinema gebruik Zakelijk / educatief gebruik LED / Mini beamers
10.000:1 en hoger 1.000:1 t/m 10.000:1 2.000:1 en lager

4. Resolutie en aspectratio

Bij de aanschaf van een beamer is het goed om naar de ‘native' resolutie (het maximale aantal pixels dat de beamer produceert, aangegeven als ‘getal x getal') te kijken. Daarnaast is het ook aan te raden om de aspectratio (de beeldverhouding in breedte en hoogte, aangegeven als ‘getal : getal') mee te nemen in je overweging. Wil je bijvoorbeeld films kijken? Zoek dan een beamer die een aspectratio van 16:9 heeft zodat je een breedbeeld weergave krijgt. Wil je juist presentaties geven? Bekijk dan beamers met een aspectratio van 4:3, zodat dit overeenkomt met een computer. Verder kunnen we over het algemeen zeggen dat beamers met een hogere resolutie, scherper beeld weergeven. Bedenk echter wel wat je met de beamer gaat doen. Ga je films kijken? Dan is een HD-ready resolutie (1280 x 720 pixels) met een aspectratio van 16:9 het minimale wat je nodig hebt. Een HD beamer is natuurlijk helemaal top. Ga je echter powerpoint presentaties of data (bv excel) op een beamer tonen? Dan heb je aan een resolutie van 1024 x 768, en een aspectratio van 4:3, waarschijnlijk genoeg. In onderstaand overzicht geeft ik je iets meer inzicht in de verschillende resoluties en aspectratios die beschikbaar zijn en de daarbij bijbehorende type-aanduiding (zoals SVGA of XGA).

Overzicht beamer resoluties & aspectratio's

Aspectratio Resolutie Geschikt voor:
SVGA 4:3 800×600 Zakelijk gebruik; voornamelijk gebruikt als instap beamer. Presentaties worden goed weergegeven, echter zijn letters en cijfers groot. Dit kan wel eens lastig kijken met grote excel bestanden of het bekijken van websites.
XGA 4:3 1024×768 Zakelijk gebruik; voorheen de meest gebruikte resolutie in zakelijke markt maar inmiddels vervangen door WXGA.
SXGA 5:4 1280×1024 Zakelijk gebruik; een beetje een niche aspectratio en komt niet heel veel voor. Vooral voor zakelijke gebruikers die op zoek zijn naar dit type resolutie of aspectratio.
SXGA 4:3 1400×1050 Zakelijk gebruik; high-end resolutie voor de zakelijke gebruiker die op zoek is naar hoge resoluties.
UXGA 4:3 1600×1200 Zakelijk gebruik; high-end resolutie voor de zakelijke gebruiker die op zoek is naar hoge resoluties.
WVGA 16:9 854×480 Home cinema; instap beamer met 16:9 aspectratio. De beeldkwaliteit komt echter niet overeen met bioscoop kwaliteiten en kan tegenvallen.
WSVGA 16:9 1024×576 Home cinema; instap beamer met 16:9 aspectratio. De beeldkwaliteit komt echter niet overeen met bioscoop kwaliteiten en kan tegenvallen.
WXGA 16:9 1280×720 1280×768 1280×800 Home cinema & zakelijk gebruik; prima middenklasse home cinema beamer met bioscoop kwaliteiten (HD-ready).

Zakelijk gebruik; sluit goed aan bij laptops of computers met een schermresolutie van 1280×800. Op dit moment de meest gebruikte resolutie in zakelijke markt.

Bekijk de best verkochte WXGA beamers

Full HD 16:9 1920×1080 Home cinema; inmiddels de standaard voor home cinema kijkers die een high-end bioscoop ervaring zoeken (Full-HD).

Bekijk de best verkochte Full HD beamers

Ultra HD (4K) 16:9 3840×2160 Home cinema; voor de echte home cinema fanaten die hoge kwaliteiten eisen en zelfs een stapje verder willen gaan dan de plaatselijke Pathé bioscoop (Ultra-HD 4k).

Bekijk de best verkochte UHD beamers

Ultra HD (8K) 16:9 7680×4320 Home cinema; voor de echte home cinema fanaten die de hoogste kwaliteiten eisen (Ultra-HD 8k). Deze beamers zijn nog zeer beperkt leverbaar.

Verder heb ik nog een tip om het maximale uit je beamer te halen als je hem aansluit op je computer. Stel namelijk je computer af op de ‘native' resolutie van je beamer, oftewel, zet je computer op 800 x 600 als je een beamer met deze resolutie hebt. Door dit te doen zijn beide apparaten goed op elkaar afgestemd waardoor je geen vreemde (uitgerekt of afgesneden) beelden krijgt.

5. Projectie technieken

Er zijn drie verschillende projectietechnieken die er voor zorgen dat het beeld vanuit een beamer geprojecteerd kan worden. Hieronder zal ik per techniek de voor en nadelen uitleggen.

5a. DLP beamers

dlp_logoDLP (Digital Light Processing) is een techniek dat gebruikt maakt van kleine spiegeltjes die middels bewegingen het lichtinval regelen. doorsnede DLP beamerDaarnaast wordt gebruik gemaakt van een kleurenwiel met de kleuren rood, blauw en geel, dat het licht vervolgens naar de DLP-chip stuurt. Deze chip stuurt vervolgens de duizenden spiegeltjes aan welke vervolgens, door een lens, op een muur of scherm een beeld vormen. Het grootste voordeel van een DLP-beamer is dat het geen filter gebruikt. Hierdoor is hij ideaal geschikt voor zakelijk / educatief gebruik aangezien er vrijwel geen onderhoud gepleegd hoeft te worden. Een ander bijkomend voordeel is dat dit type beamer over het algemeen iets kleiner en lichter is ten opzichte van LCD-beamers.
Een nadeel van DLP-beamers is de productie van iets meer geluid ten opzichte van LCD-beamers. Dit komt doordat de lamp over het algemeen krachtiger en dus warmer wordt dan in een LCD-beamer. Hierdoor moet de ventilator harder werken wat tezamen met een draaiend kleurenwiel, voor iets meer geluidsproductie zorgt. Een ander mogelijk nadeel is het zogenaamde ‘regenboog effect'. Dit effect treed op doordat het kleurenwiel ervoor zorgt dat er een constante stroom is aan opeenvolgende RG-kleuren. Dit kan voor sommige kijkers als een regenboog-effect te zien zijn. Echter is dit voor slechts een klein percentage mensen waarneembaar. Daarnaast worden kleurenwielen steeds meer perfectioneert waardoor dit nauwelijks meer voor komt.

Voor- en nadelen DLP-beamer

Onderhoudsvrij Mogelijkheid rainbow-effect
Betere zwartwaarden Meer geluid tov LCD
Kleiner en lichter

Bekijk de best verkochte DLP beamers

5b. 3 LCD beamers

3_lcd_logo3LCD-beamers maken, zoals de naam aan aangeeft, gebruik van drie Liquid Crystal Displays. LCD-beamer_doorsnedeIn dit type beamer wordt het licht namelijk vanuit de lamp middels spiegels en lenzen in drie stralen gesplitst. Deze drie lichtstralen bereiken vervolgens ieder een eigen LCD-display welke de kleur rood, groen of blauw weergeeft. Nadat deze lichtstralen door de LCD's zijn gegaan worden ze middels een prisma weer samengevoegd waarna het vervolgens door een lens op een muur of scherm geprojecteerd wordt.
Het grootste voordeel van een 3LCD-beamer is dat het beeld doorgaans rustiger en helderder is dan het beeld van een DLP beamer (aannemend dat de ANSI lumen waarde gelijk is). Daarnaast is het beeld ook scherper bij het projecteren van data. Hierdoor kan je een LCD-beamer voor home cinema, zakelijk en educatief, gebruik inzetten. Verder hebben LCD-beamers meestal de mogelijkheid om de lens aan te passen (shift en zoom). Hierdoor is het beeld eenvoudiger aan te passen aan diverse hoeken. LCD-beamers hebben ook twee nadelen. Zo hebben de LCD-displays een korte levensduur ten opzichte van een DLP chip die wel 100.000 uur mee kan gaan. Een ander nadeel is dat LCD-beamers gebruik maken van stoffilters. Het is dan ook van belang dat deze tijdig schoon gemaakt of vervangen worden.

Voor- en nadelen 3LCD-beamer

Helderder, rustiger en scherper beeld tov DLP Kortere levensduur tov DLP
Geen rainbow-effect Meer onderhoud (stoffilter)
Mogelijkheid om de lens aan te passen

Bekijk de best verkochte LCD beamers

5c. LED beamers / mini beamers

led_logoLED-beamers, ookwel mini beamers of PICO beamers genoemd, zijn qua techniek identiek aan DLP-beamers. Het enige wat mini beamers anders maakt is de lichtbron. LED_beamer_techniekBij een DLP-beamer gebruikt de beamer een reguliere lamp, echter is deze lichtbron in een mini beamer vervangen door drie LED-lampen. Omdat dit verschil zo klein worden mini beamers vaak als LED DLP-beamers aangeduid.
LED-beamers hebben een aantal voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat de leds in de beamer tot wel 20.000 branduren mee gaan. Hierdoor is de levensduur van de beamer vele malen groter dan die van een DLP- of 3LCD-beamer. Een ander groot voordeel is dat de leds een stuk compacter en lichter zijn waardoor LED-beamers een stuk kleiner zijn. LED-beamers zijn dan ook vaak verkrijgbaar in zeer compacte modellen die met gemak in een binnenzak passen. Dit is ideaal voor iemand die veel op de weg zit. Het grootste nadeel van mini beamers is de beperkte lichtopbrengst (ANSI lumen) die de leds produceren. Hierdoor kan het zijn dat de mini beamer in een verlichte zaal niet goed leesbaar is. Een ander nadeel is dat bij mini beamers ook het rainbow-effect (zie DLP-beamers) op kan treden.

Voor- en nadelen LED-beamer

Lange levensduur leds Beperkte lichtopbrengst (ANSI lumen)
Compact / mobiel Rainbow effect mogelijk
Lichtgewicht

Bekijk de best verkochte LED beamers

6. Beamer lampen

beamer lampEen beamer maakt gebruik van een lamp om licht op te brengen. Zonder deze lamp kan je namelijk geen projectie maken op een muur of scherm. De levensduur van deze beamerlamp is alleen niet oneindig en zal naar verloop in tijd (gebruik) in kracht afnemen. Het is daarom verstandig als je een projector koopt te kijken hoelang de lamp van de beamer mee gaat. Een conventionele beamerlamp gaat tussen de 2000 en 4000 uur mee. Een beamer LED lamp gaat veel langer mee (tot wel 30.000 uur). Het enige nadeel van een LED lamp is dat het een stuk minder krachtig is. Hierdoor heeft een LED lamp een lagere ANSI lumen waarde waardoor het minder goed te gebruiken is in verlichte ruimtes. Mocht je beamer lamp op zijn, dan kan je hem in veel gevallen vervangen. De prijs van een beamer lamp verschilt per type en kan oplopen tot enkele honderden euro's. Daarnaast is het goed om te weten dat niet iedere beamer een mogelijkheid heeft om een lamp te vervangen. Hierdoor zal je bij sommige beamers, als de lamp op is, de gehele beamer moeten vervangen.

7. Verschillende beamer modellen

Onderstaand zal ik de verschillende beamer modellen, die in bovenstaand verhaal af en toe naar voren zijn gekomen, kort toelichten. Hierdoor weet je precies welke beamer je in welke situatie kan gebruiken.

7a. Home cinema beamers: dé beste beamer voor een thuisbioscoop

Home cinema beamersVraag jij je af welke beamer je voor een thuisbioscoop kan gebruiken? Home cinema beamers zijn speciaal bedoeld voor het bekijken van films. Dit type beamer maakt gebruik van een 16:9 aspectratio en om mooi beeld te krijgen begint de resolutie bij HD-ready (1280 x 720 ookwel HD beamer genoemd). De meest gebruikte resolutie is Full-HD (1920 x 1080 ookwel Full HD beamer genoemd) wat inmiddels opgevolgd wordt door Ultra-HD 4K (3840×2160 ookwel 4K beamer genoemd). Bij home cinema beamers is het verder van belang om rekening te houden met het contrastratio. Hoe hoger de contrastratio, des te meer kleuren de beamer kan tonen, des te mooier het beeld. Ook is het aan te raden om naar de geluidsproductie te kijken. Als je een film kijkt wil je immers niet je beamer op de achtergrond horen. 3LCD beamers zijn in dit geval de stillere keuze omdat ze minder koeling (en dus ventilatoren) nodig hebben dan DLP beamers. Tot slot zijn er ook 3D beamers te koop waarmee je 3D films kan kijken. Deze beamers komen vaak met 1 of 2 brillen. Let er dus op dat je, als je meer brillen nodig hebt, deze los bij je beamer koopt.

Bekijk de best verkochte Home cinema beamers

7b. Zakelijke / educatie beamers: dé beamer voor zakelijk gebruik

zakelijke / educatieve beamerZakelijke beamers / beamers voor educatief gebruik maken gebruik van een aspectratio 4:3 en de resolutie kan erg verschillen. Zo begint de resolutie al bij 800×600 (SVGA) en loopt het op tot 1920×1080 (Full HD). Des te hoger de resolutie, des te beter het beeld. Bij een lage resolutie van 800×600 kan het namelijk zijn dat letters erg groot overkomen. Dit kan een nadeel zijn bij het bekijken van data (zoals excel). Verder is het bij dit type beamer van belang om naar de lichtopbrengst (ANSI lumen) te kijken. Des te hoger dit getal, des te beter de beamer te gebruiken is in een lichte ruimte (zoals een vergaderzaal). Een andere tip die ik je kan geven is de mogelijkheid om het beeld aan te passen. Dit kan op twee manieren. Allereerst hebben sommige beamers een zoomfunctie waarmee je het beeld eenvoudig groter of kleiner maakt (zoomt). Een tweede mogelijkheid is de zogenaamde keystone correctie. Deze keystone correctie geeft je de mogelijkheid om de hoeken aan te passen wat handig is als je de beamer op een tafel plaatst, maar hoger op de muur laat projecteren. Deze keystone correctie moet je in de meeste gevallen handmatig doen, echter zijn er ook beamers die dit automatisch corrigeren. Dit laatste is erg tijdbesparend, zeker als je de beamer mobiel of in verschillende ruimtes gebruikt. Een voorbeeld beamer die zichzelf corrigeert is de Epson EB-1780w. Tenslotte is het bij zakelijk / educatief gebruik ook een overweging om een beamer aan te schaffen met wifi. Hierdoor kan je draadloos bestanden streamen, zoals een powerpoint presentatie, waardoor je geen kabels meer hoeft aan te sluiten. Dit werkt in de praktijk erg makkelijk, echter kan het zijn dat bewegende beelden, zoals bij TV kijken, schokkerig weergeven worden (mijn eigen ervaring).

Bekijk de best verkochte Zakelijke beamers

7c. LED / mini beamers: dé beamer voor onderweg

Pico Led beamerLED beamers, ookwel mini beamers of Pico beamers genoemd, maken gebruik van een LED lamp in van plaats een conventionele beamerlamp. Verder zijn ze identiek aan DLP beamers, maar dankzij het gebruik van een LED lamp zijn ze erg compact en licht. Hierdoor zijn ze ideaal voor gebruikers die veel onderweg zijn en niet al te veel kilo's mee willen nemen. Er zit echter ook een nadeel aan het gebruik van een mini beamer. Doordat de LEDlamp minder krachtig is ten opzichte van een conventionele beamerlamp, produceren mini beamers minder licht. Hierdoor heeft dit type beamer een lagere lichtopbrengst (ANSI lumen) waardoor de ruimte verduisterd moet worden wil je het beeld goed overbrengen. Echter worden de LED lampen in mini beamers wel steeds verbeterd waardoor ze steeds krachtiger worden. Het kan dus zijn dat dit probleem in de nabije toekomst verholpen is.

Bekijk de best verkochte mini beamers

7d. Ultra Short throw beamers: dé beamer voor kleine ruimtes

ultra-short-throw-beamerEen ultra short throw beamer is een zakelijke en/of educatieve beamer die gebruikt maakt van een speciale lens. Dankzij deze speciale lens kan dit type beamer dicht tegen de muur worden geplaatst waardoor je als presentator niet meer het probleem hebt dat je voor de projectiestraal staat. Dit maakt de beamer zeer geschikt voor presentaties en/of educatieve doeleinden. Daarnaast sluit je deze beamers eenvoudig aan op een laptop.

Bekijk de best verkochte Ultra short throw beamers

7e. EK / WK beamers: dé beamer voor in een sportkantine of café

Wk 2014 beamerTijdens EK en WK evenementen worden er veel beamers aangeboden. Wil je een beamer kopen voor dit voetbalevenement? Let dan op welke beamer je koopt. Wil je een goede breedbeeld weergave hebben, zorg er dan voor dat je een beamer koopt met een 16:9 aspectratio (HD beamer). Pak je namelijk een zakelijke beamer met een aspectratio van 4:3 dan kan het zijn dat het beeld kleiner wordt weergegeven. Een ander punt om op te letten is de lichtopbrengst (ANSI lumen). Heb je namelijk een lichte ruimte (zoals een bedrijfskantine) zorg er dan voor dat je een EK / WK beamer met een hoge ANSI lumen waarde hebt (2000+ ANSI lumen). Zoek je echter een beamer voor in een donkere ruimte (zoals een cafe of restaurant), dan heb je aan een lagere ASNI lumen waarde (1000 – 2000 ANSI lumen) genoeg. Tenslotte nog een laatste tip met betrekking tot EK / WK beamers. Hou er rekening mee dat beamers geen TV-tuners hebben. Hierdoor kan je niet zomaar een antennekabel in een beamer prikken. Je hebt dus altijd een tv-ontvanger, zoals een digitale decoder of videorecorder, nodig om de tv-zender te ontvangen en door te geven aan de beamer.

Bekijk de best verkochte WK beamers

8. Beste beamers voor thuis 2024

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste HD beamers voor een thuisbioscoop zien. Dit overzicht is samengesteld uit alle onderdelen en technische specificaties die in dit artikel zijn behandeld. Daarnaast zijn reviews en ervaringen van andere websites gebruikt om tot een totaal overzicht te komen. Onder het overzicht met beamers voor thuisgebruik is er ook een overzicht van de top 10 zakelijk beamers. Wil je niet de gehele top-10 doorspitten? Check dan mijn beknopte samenvatting:

beamer_projectors


Beknopte samenvatting

De Optoma HD146x: de beste koop beamer voor een thuisbioscoop

Ben jij op zoek naar een beamer om thuis op Full HD films af te spelen of te gamen? En wil je niet al te veel geld uitgeven? Dan is de Optoma HD146x dé beamer voor jou! Zo beschik deze beamer over een full-HD beeldresolutie, 3600 ansi lumen waardoor hij ook met licht te gebruiken is. Daarnaast beschik je over een hoog contrastratio van 25.000:1 waardoor de kleuren goed van je beeld spatten! Meer weten over de Optoma HD146x? Bekijk hem dan bij een van onderstaande winkels:

De Samsung The Premiere LSP7T: dé beste beamer van 2024

Ben jij op zoek naar de beste beamer die je op dit moment kan kopen? Kijk dan naar de Samsung The Premiere LSP7T. Met deze beamer beschik je over een 4K beeldresolutie met HDR ondersteuning. Dankzij de hoge contrastverhouding van 2.000.000:1 spat het beeld werkelijk van je scherm af. Het is net alsof je in de bioscoop zit, maar dan thuis! Meer weten over de Samsung The Premiere LSP7T? Bekijk hem dan bij een van onderstaande winkels:


De volledige top 10 beste beamers van 2024

Merk en model: Gebruik: Prijs: Meer informatie:
1. LG PH510PG Instap €200-400 » Meer informatie
2. Optoma HD146x Basis €500-700 » Meer informatie
3. Optoma HD29e Basis €600-700 » Meer informatie
4. Optoma EH401 Gevorderd €800-900 » Meer informatie
5. Epson EH-TW7000 Gevorderd €1000-1100 » Meer informatie
6. BenQ TK800m Gevorderd €1000-1100 » Meer informatie
7. BenQ TK700STi Expert €1100-1300 » Meer informatie
8. Epson TW9400 Expert €2000-3000 » Meer informatie
9. Samsung The Premiere LSP7T Expert €2000-3500 » Meer informatie
10. Samsung The Premiere LSP9T Expert €5000-6000 » Meer informatie

Zit er geen beamer voor je tussen? Neem dan eens een kijkje bij de actuele acties van Coolblue.

Bekijk de actuele acties van Coolblue


9. Beste zakelijke beamers 2024

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste zakelijke beamers zien. Dit overzicht is samengesteld uit alle onderdelen die ik hierboven heb beschreven en uiteraard ook technische specificaties van de beamers. Daarnaast heb ik (klant)reviews en ervaringen van andere websites gebruikt om tot een totaal overzicht te komen. Wil je niet de gehele top-10 doorspitten? Check dan mijn beknopte samenvatting:

Beknopte samenvatting

De Epson EB-2250U: de beste zakelijke beamer van 2024

Ben jij op zoek naar een zakelijke beamer die onder iedere omstandigheid goed beeld kan weergeven? Kijk dan naar de Epson EB-2250U. Deze beamer heeft een hoogwaardige full-HD resolutie en doordat hij over 5000 ANSI lumen beschikt kan hij zelfs in een verlichte ruimte het beeld goed overbrengen. Daarnaast kan je twee apparaten tegelijk aansluiten wat het de ideale beamer maakt voor onderweg of voor in een vaste vergaderzaal. Meer weten over de Epson EB-2250U? Bekijk hem dan bij een van onderstaande winkels:

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste zakelijke beamers van 2024 zien.

Merk en model: Gebruik: Prijs: Meer informatie:
1. Philips GoPix 1 (ideaal voor onderweg) Basis €250-350 » Meer informatie
2. Nebula Apollo (ideaal voor onderweg) Basis €300-400 » Meer informatie
3. Epson EH-TW750 Basis €400-550 » Meer informatie
4. BenQ TH575 Basis €500-700 » Meer informatie
5. Optoma HD29e Basis €600-700 » Meer informatie
6. BenQ TK800m Gevorderd €1000-1100 » Meer informatie
7. Optoma EH400+ Gevorderd €1000-1200 » Meer informatie
8. Epson EB-L200F Expert €1100-1500 » Meer informatie
9. Optoma UHD35 Expert €1100-1500 » Meer informatie
10. Optoma ZH461 Expert €1500-2000 » Meer informatie

Extra tip: ben je op zoek naar een goede conferentiecamera om op afstand in een ruimte met elkaar te vergaderen? Neem dan eens een kijkje naar de Logitech MeetUp Conferentiecamera. Deze camera werkt zeer eenvoudig en zorgt ervoor dat de personen in de ruimte goed in beeld komen.

Bekijk de Logitech MeetUp Conferentiecamera


10. Beamer fabrikanten

Er zijn diverse fabrikanten die beamers / projectoren op de markt brengen. Onderstaand een overzicht van een aantal merken waar ik ervaring mee heb.

10a. Acer beamers

Acer beamer logoAcer staat bij vele bekend als een goedkope fabrikant van laptops en computers. Acer is echter ook een gerenommeerde beamerfabrikant. Acer beamers zijn in drie groepen verdeeld. Als eerste is er een zakelijke ‘essential-serie' dat prijs/kwaliteit combineert met duurzame technologie. De twee groep is de ‘home-serie' wat gericht is op home cinema gebruik. De laatste groep is de ‘travel-serie' wat zich kenmerkt door compacte maten.

Acer beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte Acer beamers.

10b. BenQ beamers

benq beamer logoBenQ, van origine een Taiwanees fabrikant, heeft beamers in zowel het zakelijk / educatieve segment als het home cinema segment. De BenQ beamers BenQ staan voornamelijk bekend om de hoge contrastratio voor een competitieve prijs.

BenQ beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte BenQ beamers.

10c. Epson beamers

Epson beamer logoEpson is een Japans merk wat voornamelijk bekend is van de printers. Wat veel mensen echter niet weten is dat Epson de marktleider is in beamerland. Zowel op het gebied van home cinema beamers als zakelijk / educatieve beamers hebben zij beamers van zeer hoge kwaliteit die vol met slimme features zitten. Epson is verder bekend om de 3LCD-techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat beelden met heldere kleuren en hoge contrasten worden weergegeven. Hierdoor zijn Epson beamers voor veel home cinema fanaten het merk om te gebruiken.

Wil je een Epson beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte Epson beamers.

10d. InFocus beamers

infocus beamer logoInFocus is een van de langst producerende beamer fabrikanten en is van oorsprong Amerikaans. Ze hebben beamers in zowel zakelijk als home cinema segmenten. Daarnaast heeft InFocus beamers met DLP en 3LCD-projectietechnieken waardoor ze een breed assortiment beschikbaar hebben.

Infocus beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte Infocus beamers.

10e. JVC beamers

jvc beamer logoJVC, een Japanse producent in consumenten elektronica, was tot 5 jaar geleden zeer actief in de televisie-markt. Helaas produceren ze geen televisies meer, echter zijn ze nog wel actief in de beamer markt. Zo produceert JVC HD beamers die tot de top van de consumenten home cinema beamers behoren. JVC beamers worden geroemd om de scherpe en natuurgetrouwe projecties. Daarnaast was JVC een van de eerste producenten met een 4K beamer op de markt.

JVC beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte JVC beamers.

10f. Optoma beamers

optoma beamer logoOptoma is een beamermerk dat zich in diverse beamer-segmenten begeeft. Zo heeft Optoma een uitgebreide zakelijke en home cinema lijn welke allemaal gebruik maken van de DLP projectietechniek. Deze techniek zorgt voor een zeer goede weergave van zwartwaarden en heeft daarnaast als voordeel dat er weinig onderhoud nodig is. Verder was Optoma een van de eerste fabrikanten met een mini beamer. Dit type beamer is erg compact en licht waardoor het een ideale beamer is voor de zakelijke gebruiker die veel onderweg is.

Wil je een Optoma beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte Optoma beamers.

10g. Philips beamers

philips pico beamerPhilips heeft slechts een paar mini beamers op de markt. Al deze beamers maken gebruik van LED lampen waardoor ze zeer compact en mobiel zijn. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor mobiel gebruik.

Philips mini beamer kopen? Bekijk hier de best verkochte Philips beamers.

11. Projectieschermen

Als je eenmaal een beamer hebt gekozen, dan is het ook van belang dat je kijkt waarop je het beeld gaat projecteren. Natuurlijk kan je het beeld op de muur projecteren, echter geeft dit niet altijd een effen en mooi resultaat. Zelf heb ik een witte plaat tegen de muur geschroefd waarop ik het beeld van mijn beamer projecteer. Wil je het helemaal mooi doen dan kan je het beste een projectiescherm kopen. Deze schermen zorgen voor een mooi beeld en zijn in diverse soorten te koop. Zo zijn er projectieschermen die je handmatig uitrolt, maar ook projectieschermen die je automatisch kan laten uitrollen. Ideaal voor jouw thuisbioscoop! Wil je een projectiescherm kopen? Let dan wel dat de beeldverhouding gelijk is met de beeldverhouding van jouw beamer (bv 16:9 of 4:3).

Bekijk hier de best verkochte projectieschermen

Veel gestelde vragen

Iedere week krijg ik veel vragen op mijn over beamers. Om je verder te helpen in je zoektocht heb ik hieronder de meest voorkomende vragen opgesomd.

Vraag: Wat is de full-HD beste beamer voor een thuisbioscoop?
Antwoord: In mijn optiek is de Optoma HD146x de beste full-hd beamer voor een thuisbioscoop. Zo beschikt deze beamer over een full-HD beeldresolutie en een hoog contrastratio van 25.000:1 waardoor je geweldige kleuren krijgt.

Vraag: Wat is de beste beamer voor thuis?
Antwoord: In mijn optiek is de Optoma HD146x de ideale beamer voor thuis. Zo beschikt deze beamer over 3.600 ANSI lumen waardoor hij ook overdag te gebruiken is. Daarnaast heb je ene mooie full-HD beeldresolutie en een hoog contrastratio van 25.000:1 waardoor je films mooi van kleur zijn.

Vraag: Wat is de 4K beste beamer voor een thuisbioscoop?
Antwoord: In mijn optiek is de Samsung The Premiere LSP7T de beste 4K beamer voor een thuisbioscoop. Zo beschikt deze beamer over een 4K beeldresolutie en een waanzinnig hoog contrastratio van 2.000.000: waardoor de kleuren echt van je beeld af spatten!

Vraag: Wat is de beste beamer om mee te gamen?
Antwoord: In mijn optiek is de De Optoma UHD38x is een ontzettend goede beamer om mee te gamen. Zo heeft deze beamer een 4K beeldresolutie (ideaal voor films en betere games) en heeft een ANSI lumen van 4000 waardoor je hem ook overdag kan gebruiken. Verder heeft hij een extreem lage input lag van 4,2 ms (ideaal voor gamen) waardoor beelden geen vertraging oplopen.

Vraag: Kun je met een beamer TV kijken?
Antwoord: Het is zeker mogelijk om met een beamer TV te kijken. Let er alleen wel op dat er geen standaard ontvanger in de beamer zit. Je moet dus wel een los tv-kastje (van bv KPN of Ziggo) aansluiten op de beamer. Dit kan middels een HMDI kabel.

12. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande beamers. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat dan gerust een berichtje achter. Tenslotte wens ik je veel succes met het vinden van de juiste beamer. Hopelijk heeft mijn kennis je een beetje verder geholpen. Mocht je er toch nog niet uitkomen, neem dan eens bij deze keuzehulp. Je kan natuurlijk ook een berichtje achterlaten zoals al velen hebben gedaan. 🙂

Beamer Winkels

Wil je een beamer kopen? Dan kan ik je onderstaande winkels van harte aanbevelen:

Beamer-Expert.nl

Coolblue.nl

Bol.comHoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.4 5 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

278 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Rik
13 Dagen geleden

Ha Thijs,

Alsnog bedankt voor je reactie. De beamer heb ik inderdaad laatst al aan mijn vriendin gegeven. Zowel voor jou als andere lezers een korte review.

Korte conclusie: deze beamer heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, maar over de langdurige kwaliteit kan ik nog geen uitspraak doen.

  • Het beeld is scherp (genoeg)
  • Het beeld is duidelijk zichtbaar, ook in half donkere kamer
  • De beamer maakt wat lawaai, maar als je iets gaat afspelen overstemt het geluid van het proramma dit eenvoudig
  • De speakers zijn oké. Ja, een box aansluiten zal verbeteren, maar nee vooralsnog vonden wij dit niet de moeite waard
  • Het connecten met wifi, google play store werkt zeer goed. Daardoor nog geen chromecast hoeven te gebruiken. Het beeld hapert niet.

Helaas heeft onze beamer bij ontvangst meteen een defect vertoond, namelijk 2 witte stipjes in het projectiebeeld. Niet heel storend, maar het hoort niet.

Aangezien we enthousiast waren over de andere kwaliteiten, hebben we er voldoende vertrouwen in dat het echt aan dit specifieke product lag en niet dat het een ontwerpfout is. Daarentegen zou de kwaliteit van het product zelf, mogelijk de lagere prijs verklaren. Overigens is het contact met de leverancier goed en hebben we inmiddels een nieuwe in huis en het geld terug gekregen.

Als de nieuwe beamer precies hetzelfde defect vertoont, denk ik dat wij de beamer gaan houden, aangezien de stipjes niet zo hinderend waren. Kortom, een geaccepteerd defect ten aanzien van de lage prijs (rekening houdend met onze specifieke, redelijk laagdrempelige wensen).

Groeten,
Rik

Rik
1 Maand geleden

Goedemiddag Thijs,

Zou je eens met mij willen meedenken? Mijn vriendin is volgende week jarig en ik wil haar graag een beamer cadeau geven, om met name op de slaapkamer TV te kunnen kijken.

Idealiter voldoet hij aan de volgende wensen:
Casten van netflix, youtube, videoland (mag via chromekast, maar idealiter via smart beamer voor het gemak)Ik ben zeker niet opzoek naar het beste beeld, maar ik wil wel dat het goed te zien isOp de kamer kan het redelijk donker worden dus niet persé voorkeur voor overdag gebruikWe zijn geen game of filmliefhebbers. Als we echt heel mooi beeld willen, gaan we wel naar de bioscoop of onze TV beneden.Goede geluidskwaliteit niet noodszakelijk (i.v.m. aansluiten eigen muziekbox)Draagbaar, zodat hij makkelijk te verplaatsen is (of eventueel mee op vakantie kan)
Zelf kwam ik bijvoorbeeld op deze Lumina beamer uit.

Mijn gedachte bij deze beamer:
Voldoet volgens mij redelijk aan de wensenGoede reviewsMooi geprijsd
Hoe denk jij hierover?

Mijn budget kan overigens ook naar boven bijgesteld worden (+/0 300eu). Tegelijkertijd koop ik liever een niet te dure en als het dan echt bevalt, kan ik altijd nog voor een superdeluxe beamer gaan kijken. Daarom ben ik heel erg benieuwd naar je mening.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Groeten,
Rik

Marc Verschraegen
7 Maanden geleden

Goede middag,
Via mijn full-HD beamer (Sony VPL-HW40 van 2015) kijk ik (bijna) uitsluitend naar TV. De beelden ontvang ik via de TV-box van Proximus (ik schrijf u van uit België) – ook full-HD.
Nu er diverse 4K-beamers op de markt zijn, overweeg ik mij de Epson EH-TW9400 aan te schaffen.
Alleen twijfel ik nog of het beeld dat geprojecteerd wordt écht beter gaat zijn dan het huidige beeld.
Mijn beamer staat op 4,10 m van het scherm om een beeld van 2,30 m te projecteren.
Kunt u me daarin raad geven ?
Met dank,
Marc Verschraegen
België