Welke GPO verrekijker moet ik kopen?


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 3 Januari 2024

Welke GPO verrekijker past bij mij?

Als je op zoek bent naar een goede verrekijker zijn er vele merken waaruit je kan kiezen. Er is een grote kans dat je ook het merk German Precision Optics (GPO) tegenkomt. Dit Duitse merk is sinds kort ook in Nederland te koop en bieden hoge kwaliteit kijkers voor een betaalbare prijs. In dit artikel leg ik meer uit over het GPO merk en de verrekijker lijnen die ze hebben. Op deze manier hoop ik dat ik je kan helpen wanneer je een GPO verrekijker wilt kopen. Mocht je er na het lezen van dit artikel alsnog niet uitkomen? Lees dan eens mijn uitgebreide artikel over verrekijkers. Ook kan je onderaan dit artikel een reactie achterlaten. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug.

In dit artikel

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken:

1. Waarom een GPO verrekijker?
2. GPO verrekijker lijnen
3. Beste GPO verrekijkers van 2024
4. Afsluiting


Een foto van een de GPO Passion HD 8.5 x 50

Waarom een GPO verrekijker?

GPO (German Precision Optics) maakt sinds 2015 verrekijkers die door heel Europa worden verkocht. De kennis gaat echter veel verder terug dan 2015 omdat de oprichter van GPO, Herr Schmidt, jarenlang CEO van Zeiss Sports Optics is geweest. Hij was van mening was dat hij betere verrekijkers voor een scherpere prijs op de markt kon zetten. Om deze reden heeft hij, tezamen met diverse collega’s vanuit onder andere de Research & Development afdeling, GPO opgericht. Het resultaat is de productie van zeer hoogwaardige verrekijkers voor een betaalbare prijs. De verrekijkers zijn allemaal ontworpen en ontwikkeld in Duitsland en worden onder strikt toezicht uit GPO gefabriceerd in Japan en China. Daarnaast krijgt iedere kijker een uitgebreide nacontrole in Duitsland en geeft GPO standaard 10 jaar garantie. Ben jij dus op zoek naar een hoogwaardige, maar betaalbare verrekijker? Dan is een GPO verrekijker echt iets voor jou.


GPO verrekijker lijnen

GPO heeft de volgende verrekijker lijnen op de markt:

Lijn Uitleg
GPO Passion HD

De Passion HD lijn is de toplijn van GPO. Deze verrekijkers beschikken over de hoogste kwaliteit glaselementen en worden gemaakt in Japan (waar al de beste optische elementen vandaan komen, denk hierbij aan Canon & Nikon lenzen). De behuizing van GPO Passion HD verrekijkers is gemaakt van Magnesium Legering waardoor deze spat- en stofdicht zijn. Daarnaast zijn ook de lenselementen afgewerkt met een gepatenteerde PASSIONdrop coating wat water en vuil van de lenselementen afstoot. Verder zijn bij de GPO Passion HD verrekijkers de lenselementen uitgerust met zogenaamde GPObright coating. Deze coating zorgt ervoor dat lenselementen zoveel mogelijk licht doorlaten. Het resultaat is is een hoge licht transmissie van 92%, iets dat uniek is in de prijsklasse waarin GPO Passion HD verrekijkers worden aangeboden.

In de GPO Passion HD lijn zijn de volgende modellen verkrijgbaar:

Bekijk alle GPO Passion HD verrekijkers

GPO Passion ED

De GPO Passion ED lijn is een uitgebreide verrekijker-lijn met compacte verrekijkers. Deze verrekijkers beschikken, net zoals de Passion HD lijn, over hoogwaardige lenselementen en worden in China gemaakt. De behuizing van GPO Passion ED verrekijkers is, net zoals bij de HD lijn, gemaakt van Magnesium Legering waardoor deze spat- en stofdicht zijn. Verder maken de Passion ED verrekijkers ook gebruik van diverse coatings welke water en vuil van de lenselementen afstoot. Waar de ED lijn in verschilt van de HD lijn is het ontbreken van de GPObright coating. Hierdoor is de licht transmissie van deze kijkers wat lager (90%), maar nog steeds hoger dan menig concurrent in dezelfde prijsklasse! Ben je op zoek naar een compacte en hoogwaardige verrekijker? Dan is een GPO Passion ED verrekijker echt iets voor jou.

In de GPO Passion ED lijn zijn de volgende modellen verkrijgbaar:

Bekijk alle GPO Passion ED verrekijkers

GPO Passion De GPO Passion lijn bevat op moment van schrijven twee lichtsterke verrekijkers, de GPO Passion 8 x 56 en de GPO Passion 10 x 56. Beide verrekijkers zijn uitgerust grote lenselementen (56mm) waardoor deze kijkers perfect te gebruiken zijn in omstandigheden met weinig licht. Denk hierbij aan schemer of zelfs bij het bekijken van sterren. De behuizing van GPO Passion verrekijkers is, net zoals bij de twee bovenstaande lijnen, gemaakt van Magnesium Legering waardoor deze spat- en stofdicht zijn. En ook op deze kijkers zit de speciale PASSIONdrop coating wat water en vuil van de lenselementen afstoot.
Doordat de kijkers grote lenselementen hebben in combinatie met speciale coating is het GPO gelukt op een licht transmissie van 91% te realiseren. Erg uniek voor kijkers in deze prijsklasse. Ben je op zoek naar een verrekijker die je goed kan gebruiken in omstandigheden met weinig licht? Dan is een GPO Passion verrekijker echt iets voor jou.

In de GPO Passion lijn zijn de volgende modellen verkrijgbaar:

Bekijk alle GPO Passion verrekijkers

GPO Rangefinders

Naast verrekijkers heeft GPO ook aantal rangefinders in haar assortiment zitten. Deze kijkers kunnen de afstand naar een onderwerp meten tot maar liefst 2800 meter. Ideaal voor het spotten van vogels, wildlife of tijdens het sporten (zoals golf). Naast het meten van de afstand kunnen deze rangefinders ook automatisch correcties toepassen op hellingen waardoor je een accurate meting krijgt. In deze lijn zijn drie modellen beschikbaar. Zo is er een GPO Rangetracker die tot 1800 meter kan meten. Dit is een zogenaamde monokijker (je kijkt met slechts één oog door de kijker). Naast de Rangetracker zijn er ook twee Rangeguides verkrijgbaar. Dit zijn verrekijkers met ingebouwde afstandsmeting die tot 2800 meter loopt. Je kijkt simpelweg met twee ogen door de kijker, drukt op een knop bovenop, en de verrekijker laat zien wat de afstand is naar het onderwerp.

In de GPO Rangefinder lijn zijn de volgende modellen verkrijgbaar:

Bekijk alle GPO Rangefinders


De GPO Passion HD

Beste GPO verrekijkers van 2024

Wil jij een GPO verrekijker kopen maar heb je geen idee welk model bij je zou passen? Hieronder geef ik mijn persoonlijke top 3 aan inclusief een korte uitleg waarom.

1. GPO Passion HD 8.5×50

De GPO Passion HD 8.5×50 is een hoogwaardige verrekijker die gericht is op het leveren van de beste prestaties, zelfs in situaties met weinig licht. De lensdiameter van deze kijker is erg groot (50mm) waardoor er veel licht door de kijker heen komt. Verder vergroot de kijker tot maar liefst 8.5x, ideaal voor bijvoorbeeld het waarnemen van vogels. Dankzij deze vergroting is het gezichtsveld op 1000 meter 105 meter en dankzij de GPObright coating is de licht transmissie erg hoog (92%). Hierdoor kan je met deze kijker ook in schemer goed waarnemingen doen. Verder is de behuizing gemaakt van Magnesium legering waardoor de verrekijker tegen alle elementen van het weer bestendig is (denk hierbij aan regen en stof). Kijk je graag langdurig naar onderwerpen dan kan je de GPO Passion HD 8.5×50 ook op een statief monteren. Ideaal als je bijvoorbeeld langs een veld langdurig naar vogels wilt kijken. Meer weten? Lees mijn GPO Passion HD 8.5×50 review

Plus en minpunten van de GPO Passion HD 8.5×50
Goed bruikbaar in situaties met minder licht (zoals schemer)
Hoge lichttransmissie van 92% (uniek in deze prijsklasse) dankzij GPObright coating
Kristalheldere en kleurrijke beelden
Tot in de randen scherp
Magnesium bouw
Uitgerust met PASSIONdrop coating wat water en vuil van de lenselementen afstoot
Statiefaansluiting
Dankzij de grote lenselementen weegt deze kijker 950 gram


2. GPO Passion ED 10×42

De GPO Passion ED 10×42 is een lichtgewicht verrekijker met hoge prestaties, ideaal voor als je veel aan het wandelen bent en een goede verrekijker bij je wilt hebben. Zo beschik je met deze verrekijker over een vergroting van 10x en haal je onderwerpen met gemak dichterbij. De vergroting op 1000 meter is bij de GPO Passion ED 10×42 114 meter. Qua bouw is de kijker zeer goed afgewerkt en beschik je over een magnesium legering bouw wat ervoor zorgt dat er geen water en stof in de verrekijker kan komen. Daarnaast is de GPO Passion ED 10×42 ook geschikt voor het bekijken van onderwerpen van dichtbij omdat je al vanaf 2 meter kan scherpstellen. Al met al de ideale verrekijker voor ieders die een hoogwaardige en lichtgewichte verrekijker zoekt.Plus en minpunten van de GPO Passion ED 10×42
Lichtgewicht en compact ontwerp
Voorzien van ED glaswerk
Minimale scherpstelafstand van 2 meter
Tot in de randen scherp
Magnesium bouw waardoor hij water- en stofdicht is
Uitgerust met meerdere coatings welke water en vuil van de lenselementen afstoten
Verkrijgbaar in zwart, groen, bruin en zandkleur
Beschikt niet over HD glas, maar daar is de prijs ook naar


3. GPO Passion ED 8×32

De GPO Passion ED 8×32 is zeer compacte en lichte verrekijker die eenvoudig in je jaszak past. Deze verrekijker heeft namelijk een afmeting van 118 x 118mm. Hierdoor is het een ideale verrekijker voor onderweg of voor als je lange wandelingen maakt. De vergroting van deze GPO verrekijker is 8x waardoor de vergroting op 1000 meter neerkomt op 139 meter. Ideaal om bijvoorbeeld vogels tijdens wandelingen te spotten. Qua bouw is de kijker zeer goed afgewerkt en beschik je over een magnesium legering bouw wat ervoor zorgt dat er geen water en stof in de verrekijker kan komen. Dit is ook terug te voelen in het gewicht van de kijker. Hij weegt namelijk 520 gram, je hebt dus wel een solide verrekijker in je handen! Daarnaast is de GPO Passion ED 8×32 ook geschikt voor het bekijken van onderwerpen van dichtbij omdat je al vanaf 2 meter kan scherpstellen. Al met al de ideale verrekijker voor iedereen die een kleine en compacte verrekijker zoekt die je eenvoudig mee kan nemen.

Plus en minpunten van de GPO Passion ED 8×32
Zeer compact
Voorzien van ED glaswerk
Minimale scherpstelafstand van 2 meter
Tot in de randen scherp
Magnesium bouw waardoor hij water- en stofdicht is
Uitgerust met meerdere coatings welke water en vuil van de lenselementen afstoten
Verkrijgbaar in zwart, groen, bruin en zandkleur
Ondanks het compacte formaat weegt deze kijker 520 gram. Dit komt door de hoge kwaliteit lenselementen en magenesium legering behuizing
Beschikt niet over HD glas, maar daar is de prijs ook naar


Afsluiting

Ik hoop dat mijn overzicht je heeft geholpen en dat ik je heb kunnen uitleggen wat de verschillen tussen de verschillende GPO verrekijkers zijn. Heb je toch nog twijfels of vragen? Laat dan gerust een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Tenslotte kan je ook altijd even kijken op één van onderstaande websites.

Camera winkels die GPO verrekijkers verkopen

Wil je een GPO verrekijkers kopen? Neem dan eens een kijkje bij een van onderstaande winkels.

Nederlandse camera winkels:

CameraNu.nl
Kamera Express
Cameraland

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 1 Stem
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

6 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
carron
6 Maanden geleden

thijs, volgens mij zijn de ED varianten NIET voorzien van een PassionDrop coating …

Marco
1 Jaar geleden

Beste Thijs,
Wij zijn ons aan het oriënteren naar een nieuwe verrekijker.
Na wat vergelijk in de praktijk tussen de kijkers van de vogelbescherming (eigen lijn stern, buizerd, zwaluw en valk), de Vortex Diamondback en Viper en de GPO Passion ED is onze conclusie dat we voor een 10×42 gaan.
De GPO Passion ED 10×42 kwam voor ons heel goed uit onze praktijktest.
Maar waar nog steeds ons vraagteken zit is het verschil in ED- en HD glas.
De een zegt dat dit hetzelfde is, de ander zegt dat HD glas beter is.
Wij zullen de kijkers voornamelijk gebruiken voor vogelspotten tijdens wandelingen.
Kun jij ons het laatste zetje informatie geven om de juiste beslissing te maken tussen het, goedkopere, ED glas of toch meer te investeren en voor het HD glas te gaan?

Marco
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Nuttige info, dank je wel Thijs.