De beste kindercamera's van 2024


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 3 Januari 2024

Welke digitale camera’s zijn geschikt voor kinderen?

Zou jij het leuk vinden als jouw (klein)kind met jou mee op pad kan met een camera in zijn of haar handen? Samen naar de dierentuin of het bos in? De interesse is er vaak wel vanuit het kind maar of de (groot)ouders hun eigen camera met een gerust hart aan ‘de kleine fotograaf in wording’ geven is de vraag. Als vader van twee nieuwsgierige dochters help ik je graag verder. Heb je naar aanleiding van mijn verhaal en uitleg nog vragen, laat dan gerust een berichtje achter. Ik denk graag met je mee. Zijn jouw (klein)kinderen al toe aan de volgende stap dan raad ik je aan te kijken bij het artikel over spiegelreflexcamera voor beginners en systeemcamera's voor beginners.

In dit artikel:

Hieronder vind je een overzicht van wat ik in dit artikel behandel:

1. Waar moet een geschikte kindercamera aan voldoen?
2. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kindercamera?
   2.1 Kindercamera: het gebruiksgemak
   2.2 Kindercamera: de kwaliteit
   2.3 Kindercamera: de mogelijkheden
   2.4 Kindercamera: het opbergen
3. De beste kindercamera’s 2024
4. Afsluitend

1. Waar moet een geschikte kindercamera aan voldoen?

Voor een kind is het van belang dat de camera die hij of zij (cadeau) krijgt er aantrekkelijk uitziet! De meeste kindercamera’s zijn daarom erg kleurrijk! Aangezien de meeste kinderen geen geduld hebben om een dikke handleiding door te nemen (of te wachten totdat hun (groot)ouders dit hebben gedaan) is een kindvriendelijke camera makkelijk en logisch in het gebruik. Je kleine fotograaf moet zijn fototoestel op kunnen pakken en direct aan de slag kunnen gaan! Daarnaast is het belangrijk dat een kindercamera tegen een stootje kan! Tot mijn schrik zie ik de digitale camera van onze dochters regelmatig ‘door de lucht vliegen’ of ergens in een hoek liggen. Gelukkig doen beide fototoestellen het nog steeds ;-). Kinderen vinden het erg leuk om foto’s te maken van de wereld om hen heen. Maar wat is er nou leuker dan het direct ‘bewerken’ van je foto’s. Daarom beschikt een goede kindvriendelijke digitale camera over apps om de gemaakte foto’s te voorzien van coole effecten!

2. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kindercamera?

Hierbij het lijstje dat ik heb gebruikt bij de aanschaf van een fototoestel voor onze dochters:

2.1 Kindercamera: het gebruiksgemak

Let op het gebruiksgemak van de kindercamera. De camera moet niet te groot zijn voor kleine kinderhanden. Daarnaast is het belangrijk dat het toestel niet teveel knoppen heeft. Mijn voorkeur gaat uit naar knoppen met een logische print erop waardoor duidelijk wordt waarvoor je de knop kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een afbeelding van een camera met ronddraaiende pijltjes eromheen waardoor het kind snapt dat je op deze manier een selfie kunt maken. Twee kijkgaten om een foto te schieten in plaats van 1 is ook een must have!

2.2 Kindercamera: de kwaliteit

Let op de kwaliteit van de camera voor je kind. Persoonlijk kies ik liever voor een camera die net iets meer kan hebben. Een vormgeving waardoor de lens niet kan beschadigen (de grond niet kan raken) en een camerakast van stevig rubber hebben mijn voorkeur. Goedkoop is duurkoop. Het is namelijk zonde als de kindercamera na een paar keer vallen niet meer te gebruiken is. Ondanks dat de beeldkwaliteit niet gelijk hoeft te zijn aan die van de professionelere fotografen is het wel leuk dat je kind iets met zijn foto’s kan (bv afdrukken). Daarnaast wil een kind natuurlijk direct zien hoe zijn foto eruit ziet. Zorg dus voor een kindercamera met een (kleuren) beeldscherm waar ze de foto op terug kunnen zien.

2.3 Kindercamera: de mogelijkheden

Let op de mogelijkheden van de kindercamera. Wil je gegarandeerd speelplezier? Koop dan een fototoestel voor je kind die meer kan dan alleen foto’s maken. Wij hebben gekozen voor een kindercamera waarmee onze meiden naast foto’s ook videotjes kunnen schieten. Voor een kind is het natuurlijk superleuk om zijn of haar eigen foto’s te kunnen bewerken. Wil je de camera meenemen tijdens saaie autoritten of langdurige bezoekjes aan een restaurant? Kijk dan naar kindercamera’s waar je kind zijn favoriete muziek op af kan spelen (uiteraard met een goede koptelefoon op zijn hoofd) of leuke spelletjes op kan doen.

Onze dochter met haar Kidizoom in de auto

2.4 Kindercamera: het opbergen

Tenslotte is het goed om na te denken over het opbergen en/of vervoeren van de kindercamera. Er zijn fototoestellen voor kinderen die stevige bijpassende tasjes hebben. Investeer hier vooral in. Naast het bieden van bescherming aan de camera vinden de meeste kinderen het leuk om een vrolijk tasje mee te nemen als ze op pad gaan. Let er bij de aanschaf op dat er ook ruimte is voor het meenemen van een koptelefoon of andere spulletjes die je kleine fotograaf goed kan gebruiken onderweg!

3. De beste kindercamera’s 2024

Hieronder vind je de beste kindercamera's van 2024:

   1. Vtech Kidizoom 10 in 1
   2. Vtech Kidizoom Action Cam HD
   3. Ricoh WG-6 compact camera
   4. VTech KidiZoom Vloggercam
   5. Fujifilm Instax Mini 12

1. Vtech Kidizoom 10 in 1

De VTech KidiZoom Duo DX Camera heeft een 5 megapixel camera, 4x digitale zoom, een camera aan beide kanten (voor en achter), gezichtsherkenning en een groot kleurenscherm! Je kind kan naast het schieten van foto’s en video’s ook gelijk aan de slag met de bewerking hiervan! Je kunt de camera aansluiten op je computer en uitbreiden met een micro-SD kaartje (tot 32 GB). Voor het ultieme speelplezier kun je op deze kindercamera luisteren naar muziek, spelletjes doen met een bewegingssensor en je stem vervormen. Als je dit fototoestel aanschaft voor je kind krijg je er een koptelefoon en postbandje bij. Het micro SD kaartje en de Vtech cameratas zijn er helaas niet bij inbegrepen.

Tip: schaf alvast een geheugenkaartje aan en vul deze met muziek. Dan kan je kind meteen gebruik maken van de camera wanneer hij/zij deze uitpakt!

Plus en minpunten van de Vtech Kidizoom 10 in 1
Camara aan voor- en achterkant van 5 megapixels
Gezichtsherkenning
Groot kleurenscherm
Inclusief foto en video bewerking met gave effecten
Inclusief vijf grappige stem-vervormers
Mogelijkheid om muziek te luisteren via ingebouwde luidspreker of meegeleverde koptelefoon (ideaal voor ouders)
Inclusief 5 spelletjes met bewegingssensor waarvan 3 spellen met augmented reality.
Uitbreiding met een microSD-kaart mogelijk
Robuust design
Verkrijgbaar in twee kleuren (roze en blauw)
Werkt op AA-batterijen
Niet waterdicht
Micro SD-kaart niet inbegrepen
Bijpassende tasje niet inbegrepen


» Meer informatie

Het ideale fototoestel voor kinderen vanaf 3 jaar, de Vtech Kidizoom 10 in 1

Naar mijn mening is de VTech KidiZoom Duo DX Camera de ideale kindercamera voor kinderen vanaf 3 jaar. De camera is namelijk eenvoudig in gebruik, hij kan tegen een stootje en je kan er zowel foto's mee maken, als muziek mee luisteren. Al met al een ideale alleskunner voor kids vanaf 3 jaar!


2. Vtech Kidizoom Action Cam HD

De VTech Kidizoom Action Cam HD is een kleine camera met erg veel functies. Je kind kan zijn of haar gemaakte foto’s en video’s bewerken met coole bewerkingen en gave effecten. Staat jouw kleine fotograaf zelf ook graag op de foto? Dan is het goed om te weten dat je te gekke selfies kan maken door de lens van de Camara 180° te draaien! Met deze Action Cam kunnen stop motion filmpjes gemaakt worden en kan onderwater gefotografeerd worden door de waterdichte behuizing! Deze kindercamera is bovendien erg geschikt voor de kleine actieve avonturiers. De camera kan namelijk bevestigd worden op je fiets, space scooter of skateboard. Om het speelplezier te vergroten zitten er 3 gave spellen op deze camera. Als je deze kindercamera aanschaft krijg je er diverse bevestigingstukken (plaatjes en klevende strips) o.a. voor op je fiets bij. Daarnaast een polsbandje en micro USB kabel. Het micro SD kaartje en de passende cameratas zijn er helaas niet bij inbegrepen.


Plus en minpunten van de VTech Kidizoom Action Cam HD
Waterdichte behuizing
Kan tegen een stootje en te gebruiken om al je actieve avonturen vast te leggen
Het intern geheugen (128 MB) is met een microSD geheugenkaart uit te breiden tot 32 GB (niet inbegrepen)
Groot kleuren lcd-scherm
De camera heeft een ingebouwde, oplaadbare accu
Inclusief polsbandje en een fiets-bevestigingsstuk
Stevig en duurzaam design.
Met deze camera kan je geen muziek luisteren.
Micro SD-kaart niet inbegrepen
Bijpassende tasje niet inbegrepen
» Meer informatie

Prijzen van de VTech Kidizoom Action Cam HD


3. Ricoh WG-6 compact camera

De Ricoh WG-6 is een ideale compactcamera voor de beginnende fotograaf die net wat meer wil dan een echte kindercamera. Zo kan deze camera tegen een stootje en kan je hem onderwater gebruiken. Zo overleeft de camera een val van 2.1 meter en kan hij ook tegen de vrieskou. Uiteraard kan je ook met de WG-6 onderwater foto's maken, sterker nog, je kan tot maar liefst 20 meter onder water fotograferen! En dankzij de zes ingebouwde ledlampen hoef jij je geen zorgen te maken dat de foto onder water te donker wordt. Verder beschikt de Ricoh WG-6 over 5x optische zoom en beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen. Al met al een ideale compact camera voor kids die net wat meer willen!


Plus en minpunten van de Ricoh WG-6 compact camera
Deze camera is stof-, water-, en vriesbestendig
Waterdicht tot 20 meter
20 megapixel sensor
4K video opname mogelijkheden
8 x optische zoom
Beeldstabilisatie
GPS
Flinke prijs (rond de €400)
Geen wifi en bluetooth
Geen zoom tijdens het maken van video's

» Meer informatie

Het ideale fototoestel voor kinderen vanaf 8 jaar, de Ricoh WG-6 compact camera

Naar mijn mening is de Ricoh WG-6 compact camera de ideale kindercamera voor kinderen vanaf 8 jaar. De camera is namelijk vergelijkbaar met een gewone compactcamera, maar dan kindproof. Hij kan namelijk tegen een stootje en is ook onderwater te gebruiken. Al met al een ideale compactcamera voor kinderen vanaf 8 jaar!


4. VTech KidiZoom Vloggercam

De VTech KidiZoom Vloggercam is de kindercamera voor de kleine vloggers onder ons. Zo maak je met deze vlogcamera de leukste video's doordat de camera (in combinatie met de meegeleverde green screen) over maar liefst 20 verschillende achtergronden beschikt. Daarnaast kan je de camera eenvoudig omklappen waardoor je ook eenvoudig selfies kan maken! De resolutie van deze vlogcamera is maximaal 720p wat prima is om terug te kijken op een smartphone, tablet, laptop of TV. Daarnaast kan je ook foto's met een resolutie van 5 megapixel maken met deze VTech KidiZoom Vloggercam. Je kunt de camera aansluiten op je computer en uitbreiden met een micro-SD kaartje (tot 32 GB). Standaard zit er 256MB in de camera, maar dat loopt snel vol als je eenmaal lekker aan het filmen bent. De ingebouwde accu laad je eenvoudig op middels de meegeleverde USB-kabel.


Plus en minpunten van de VTech KidiZoom Vloggercam
Omklapbare camera waardoor je ook eenvoudig selfies kan maken
Meer dan 20 geanimeerde achtergronden
Inclusief green screen
Video resolutie van 720p
Foto resolutie van 5 MP
Uitbreiding met een microSD-kaart mogelijk
Robuust design
Accu kan je niet vervangen als hij kapot is (opladen gaat via USB kabel)
Micro SD-kaart niet inbegrepen

» Meer informatie

De beste kinder vlogcamera, de VTech KidiZoom Vloggercam

Naar mijn mening is de VTech KidiZoom Vloggercam de ideale kinder vlogcamera voor kinderen vanaf 5 jaar. De camera is namelijk eenvoudig in gebruik, wordt geleverd met een greenscreen (en daarmee met 20 verschillende achtergronden), hij kan tegen een stootje en je kan er zowel video's als foto's mee maken.

Prijzen van de VTech KidiZoom Vloggercam


5. Fujifilm Instax Mini 12

De Fujifilm Instax Mini 12 is één van de leukste kindercamera's van dit moment. Dit is namelijk geen digitale camera, maar een analoge camera waar direct de foto's uit komen nadat je deze gemaakt hebt. Ideaal om bijvoorbeeld vriendenboekjes in te vullen (meteen een leuke foto erbij) of om lekker op je kamer of koelkast op te hangen. De Instax mini 12 is kinderlijk eenvoudig in gebruik. Er zit namelijk maar 1 knop op en dat is om een foto te maken. Na een seconde rolt jouw foto meteen uit de camera, net zoals bij een oude polaroid camera. Is het erg donker? Dan zal de camera de ingebouwde flits gebruiken. En wil je een selfie maken? Ook dit kan eenvoudig met de camera doordat ze bij de Instax Mini 12 een klein spiegeltje aan de voorkant hebben gemaakt. Hierdoor zie jij je zelf en maak je eenvoudig een foto!

Tip: voor deze camera heb je losse filmpjes nodig. Vergeet deze niet mee te bestellen mocht je voor deze camera gaan. Deze worden namelijk niet mee geleverd en zonder filmpjes kan je hem niet gebruiken.Plus en minpunten van de Fujifilm Instax Mini 12
Direct foto's uit je camera
Heel eenvoudig in gebruik
In verschillende kleuren leverbaar
Fun!
Enkel analoog, je hebt je foto's niet digitaal
Geen zoom functie, je moet dus naar voren en achteren lopen om te kaderen
Je hebt losse filmpjes nodig (kosten ongeveer €0,95 per foto en er zitten er 10 in een pakje)

» Meer informatie

De leukste analoge camera voor kinderen, de Fujifilm Instax Mini 12

Naar mijn mening is de Fujifilm Instax Mini 12 de leukste camera voor kinderen vanaf 3 jaar. Wij hebben er zelf twee in huis die veel gebruikt worden (lees hier mijn Instax mini 12 review). Onze koelkast hangt vol met leuke foto's en ook de vriendenboekjes worden goed gevuld met de leukste foto's! Wil je net wat meer uitgeven? Dan kan je ook eens kijken naar de Fujifilm Instax mini EVO. Dit is een hybride instant camera waarmee je direct foto's kan maken, maar ook digitale foto's. Het is dus een echte twee in één!


4. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent kindvriendelijke digitale camera’s. Hopelijk heeft dit artikel je een stuk verder geholpen in de zoektocht naar de ideale camera voor jouw kind. Ben je er toch nog niet helemaal uit of heb je nog vragen? Laat dan hieronder een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.8 10 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

60 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Nathalie
5 Maanden geleden

dag,
kent u de Hoppstar digitale camera’s voor kinderen? hebt u daar goede ervaringen mee? de nikon w150 is blijkbaar niet meer in verkoop, hebt u een alternatief?

Leny van Dam
5 Maanden geleden

Hoi Thijs,
Ter aanvulling….onze kleindochter is 10 jaar. En wij hebben geen ervaring met fotografie.
Ja, met de telefoon.
Maar dat is niet echt fotografie toch?
Ik hoor graag van je.
Mvrgr
Leny van Dam

Leny van Dam
5 Maanden geleden

Hoi thijs,
Wij willen onze kleindochter een polaroid camera geven. Direct de fotos uit t apparaat.
Wat ik begrijp dan.
Kan jij mij daar een advies over geven.
Erg goed artikel en leuk geschreven!
Bij voorbaat hartelijk dank.
Mvrgr
Leny van Dam
lenyvdam@gmail.com
0614542738