Top 10 beste verrekijkers 2024


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 2 mei 2024

Welke verrekijker past bij mij?

Ben jij op zoek naar een verrekijker, maar heb je geen idee welke verrekijker bij jou past? In dit artikel geef ik advies wat je kan helpen in jouw zoektocht naar de beste verrekijker. Daarnaast heb ik een overzicht gemaakt met de top 10 verrekijkers van 2024 waardoor je een kort en bondig overzicht hebt met de verrekijkers die ik je zou adviseren. Zelf ben ik een fervent vogelaar / vogelfotograaf en heb ik al flink wat kijkers gehad en getest. Omdat ik het leuk vind om mijn kennis te delen heb ik al mijn ervaringen op papier gezet en dat is geresulteerd in deze top 10 beste verrekijkers van 2024. Kom je er na het lezen van mijn artikel toch nog niet helemaal uit? Neem dan een kijkje bij de veel gestelde vragen over verrekijkers of laat dan een reactie onderaan de pagina achter en ik kom zo snel mogelijk bij je terug op je vraag!

In dit artikel:

Hieronder vind je een overzicht van wat ik in dit artikel behandel. Ik zal beginnen met algemeen advies wat je helpt in je zoektocht naar de ideale verrekijker. Daarna ga ik verder naar verrekijkers voor verschillende doeleinden en behandel ik diverse merken. Ik sluit af met de top 10 beste verrekijkers en een overzicht van mijn eigen verrekijkers.

1. Waar moet je op letten als je een verrekijker gaat kopen?
1.1 Welke soorten verrekijkers zijn er?
1.2 De vergroting van de verrekijker
1.3 De lichtsterkte van de verrekijker
1.4 Het schemergetal (vergroting x lichtsterkte)
1.5 De uittrede pupil
1.6 Het glas van een verrekijker
1.7 Het gewicht van een verrekijker

2. Meest populaire verrekijker merken
2.1 Swarovski verrekijkers
2.2 Zeiss verrekijkers
2.3 Leica verrekijkers
2.4 Vortex verrekijkers
2.5 Steiner verrekijkers
2.6 Bushnell verrekijkers
2.7 Bynolyt verrekijkers
2.8 GPO verrekijkers
2.9 Canon verrekijkers
2.10 Nikon verrekijkers
2.11 Vogelbescherming verrekijkers

3. Verrekijkers voor verschillende takken van sport
3.1 De beste verrekijkers voor vogels / vogelspotten
3.2 De beste verrekijkers voor op safari
3.3 De beste verrekijkers voor wandelaars
3.4 De beste verrekijkers voor kinderen
3.5 De beste verrekijkers met camera

4. De top 10 beste verrekijkers 2024

5. Gebruikte bronnen

6. Veel gestelde vragen over verrekijkers

7. Afsluitend

1. Waar moet je op letten als je een verrekijker gaat kopen?

Als je een verrekijker wilt kopen zijn er een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten. Zo zijn er verschillende soorten kijkers, is er een verschil in vergroting en lichtsterkte en zijn er verschillen in kwaliteit (glas en gewicht). Hieronder zal ik er per onderdeel dieper op ingaan.

1.1 Welke soorten verrekijkers zijn er?

In basis zijn er drie soorten verrekijkers die ik hieronder nader uitleg:


De verschillende soorten verrekijkers (vlnr): Porro, Dakkant, Spotting

Soort verrekijker: Afbeelding: Uitleg:
Porro verrekijker

De Porro verrekijker kenmerkt zich door de N-vormige knik in de kijker. Doordat de objectieven (glazen elementen) en het prisma van elkaar zijn verschoven bieden deze kijkers wat meer diepteperceptie dan bij andere verrekijkers. Daarnaast zijn deze kijkers eenvoudiger te maken wat resulteert in een goedkopere verkoopprijs. Het nadeel is dat ze vaak externe scherpstelling nodig hebben en dat wat breder zijn dan porrokijkers. Ook kunnen ze eerder last hebben van water en stof. Bekijk alle Porro verrekijkers

Dakkant verrekijkers

Bij Dakkant verrekijkers staan alle elementen in de verrekijker, dit zijn de objectieven en prisma’s, recht achter elkaar. Dit zorgt ervoor dat Dakkant kijkers erg slank en compact van formaat zijn. Daarnaast bevind de scherpstelling in de verrekijker en kunnen de Dakkant verrekijkers stof en waterdicht gemaakt worden. Er zijn zelfs kijkers die volledig waterdicht zijn waardoor je je geen zorgen hoeft te maken voor een plotselinge regenbui. Bekijk alle Dakkant verrekijkers

Spotting scope

Een Spotting Scope kunnen we eigenlijk niet echt een verrekijker noemen. Uiteraard kan je er wel onderwerpen heel dichtbij mee halen, maar het verschil is dat je met slechts één oog kan kijken. Het grote verschil met verrekijkers is dat spotting scopes het onderwerp veel dichterbij kunnen halen. Dit komt doordat spottings scopes gebruik maken van grotere lenselementen en daarmee ook een grotere vergrotingsfactor hebben. Je moet hierdoor wel vanaf statief kijken omdat het onderwerp anders niet trillingsvrij in beeld is te krijgen. Bekijk alle spotting scopes

1.2 De vergroting van de verrekijker

Een belangrijk element in het kiezen van de juiste kijker is de vergroting. Dit is het eerste onderdeel in de typeaanduiding van een verrekijker, bijvoorbeeld 10x42. Het bepaalt de mate waarin het onderwerp vergroot wordt. Over het algemeen werkt dit vrij eenvoudig. Even een voorbeeld: een verrekijker met een vergroting van 10x vergroot het onderwerp maal 10. In praktijk betekend dit dat het onderwerp op bijvoorbeeld 100 meter lijkt alsof het op 10 meter staat. Voor iedere soort van vogelspotting is wel een juiste kijker te vinden. Hieronder leg ik er meer over uit.

Welke verrekijker vergroting past bij mij?

Vergroting: Geschikt voor:: Uitleg: Meer informatie:
2x tot 6x vergroting Theater en Evenementen

Deze kijkers hebben een kleine vergroting waardoor ze ideaal zijn voor in theaters en bij evenementen. Je haalt het onderwerp (bv de toneelspelers) eenvoudig dichterbij zonder het totale overzicht te verliezen.

Bekijk alle 2x tot 6x verrekijkers
7x vergroting Watersport, Jacht en Observatie

Verrekijkers met een vergroting van 7x worden veelal op het water gebruikt of in de jacht. De kijker haalt namelijk het onderwerp goed dichterbij zonder het overzicht te verliezen.

Bekijk alle 7x verrekijkers
8x tot 10x vergroting Vogels, Natuur, Safari en Jacht

Verrekijkers met een vergroting van 8x en 10x worden veel gebruikt voor het spotten van vogels en natuur. Het verschil tussen deze twee is niet super groot, maar er zit wel degelijk een verschil in. Over het algemeen kijken verrekijkers met 8x net wat rustiger omdat je wat meer overzicht kan bewaren. Ook zijn bewegende onderwerpen wat makkelijker te volgen omdat je meer van je omgeving kan zien. Wil je echter nog meer inzoomen op alle details van je onderwerp, dan biedt de 10x vergroting je net wat meer.

Bekijk alle 8x tot 10x verrekijkers
12x tot 18x Sterrenkijken (astronomie) en Observatie

Kijkers met een vergroting van 12x tot 18x worden over het algemeen gebruikt voor het Observeren van dieren en het bekijken van sterren. Doordat de vergroting van deze kijkers erg groot is, is er ook een kans op trillingen bij het gebruik vanuit de hand. Een statief is dan ook aan te raden bij het gebruik van deze verrekijkers.

Bekijk alle 12x tot 18x verrekijkers


De verschillende stappen in vergroting bij verrekijkers (Bron: Canon)

1.3 De lichtsterkte van de verrekijker

Het tweede belangrijke element bij het kiezen van de juiste kijker is de lichtsterkte. Dit is het tweede onderdeel in de typeaanduiding van een verrekijker, bijvoorbeeld 10x42. Het bepaalt de hoeveelheid licht dat in de kijker kan komen. Hoe hoger dit getal (bijvoorbeeld 42 of 50), des te groter de voorste lensopening en des te meer licht er in de kijker komt. Dit heeft als groot voordeel dat je beter kan kijken bij minder goed licht, het nadeel is dat de kijker wat groter en zwaarder is. Verder zegt de lichtsterkte niet altijd iets over de beeldkwaliteit van de verrekijker. Zo zijn er lichtsterke kijkers van 100 euro, maar ook van 1000 euro. Het grote verschil hierin zit hem in de lenselementen en coatings waar ik verderop in dit artikel meer over zal uitleggen.


De lichtsterkte van een verrekijker wordt bepaald door de grootte van het glas

1.4 Het schemergetal (vergroting x lichtsterkte) van de verrekijker

Als je de vergroting en de lichtsterkte van een verrekijker weet, kun je het schemergetal berekenen. En het schemergetal is een soort algemene maatstaf over de prestaties van een verrekijker. Hoe hoger het schemergetal, des te beter je details kunt zien bij moeilijke lichtomstandigheden (uiteraard kwaliteit van glas en coating daar gelaten). De uitkomst van dit getal laat zien op hoeveel meter je bij moeilijke lichtomstandigheden, alsnog details kunt zien. Onderstaand drie voorbeelden:

Hoe bereken je het schemergetal?

Het schemergetal bereken je door de vergroting maal de lichtsterkte te doen. Daarna trek je de wortel uit deze uitkomst en vermenigvuldig je deze uitkomst met 10 meter. Hieronder drie voorbeelden:

10×25: 10×25 = 250. De wortel van 250 is 15.8. 15.8 x 10m = 158meter.
Uitkomst: Met een 10×25 verrekijker kun je met moeilijk licht details nog steeds zien tot op 158 meter.

8×32: 8×32 = 256. De wortel van 256 is 16. 16 x 10m = 160meter.
Uitkomst: Met een 8×32 verrekijker kun je met moeilijk licht details nog steeds zien tot op 160 meter.

8×42: 8×42 = 336. De wortel van 336 is 18.3. 18.3 x 10m = 183meter.
Uitkomst: Met een 8×42 verrekijker kun je met moeilijk licht details nog steeds zien tot op 183 meter.

10×42: 10×42 = 420. De wortel van 420 is 20.49. 20.49 x 10m = 204.9meter
Uitkomst: Met een 10×42 verrekijker kan je met moeilijk licht details nog steeds zien tot op 204.9 meter.

1.5 De uittrede pupil van de verrekijker

Als je de vergroting en de lichtsterkte van een verrekijker weer als basis neemt, kun je naast het schemergetal ook de uittrede pupil berekenen. De uittrede pupil geeft aan hoe groot het beeld op je oog wordt geprojecteerd en is eenvoudig te berekenen. Je deelt namelijk de lichtsterkte door de vergroting. Hoe groter dit getal, des te makkelijker je door de kijker kunt kijken. Heb je een kijker met een laag uittrede pupil getal? Dan kan het zijn dat je zwarte randen in je beeld ziet. Helemaal met minder goed licht omdat de pupil van je oog mogelijk zelfs groter is dan het beeld in de kijker. Hieronder weer drie voorbeelden.

10×25: 25 / 10 = 2,5
Uitkomst: Met een 10×25 verrekijker heb je een klein uittrede pupil getal. Het kan zijn dat je zwarte randen in je beeld krijgt bij weinig licht.

8×32: 32 / 8 = 4
Uitkomst: Met een 8×32 verrekijker heb je een gemiddeld uittrede pupil getal. Deze kijker kijkt dan ook rustiger dan een 10×25 kijker.

8×42: 42 / 8 = 5,25
Uitkomst: Met een 8×42 verrekijker heb je een heel groot uittrede pupil getal. Deze kijker kijkt dan ook zeer rustig, ook met minder licht.

10×42: 42 / 10 = 4,2
Uitkomst: Met een 10×42 verrekijker heb je een redelijk groot uittrede pupil getal. Deze kijker kijkt dan ook lekker rustig, ook met minder licht.


De ideale uittrede pupil weergegeven per lichtomstandigheid

Wat is beter, een 8×42 of 10×42 verrekijker?

Twee populaire verrekijker modellen zijn de 8×42 en de 10×42 versies. Hierboven heb ik uitgelegd wat deze getallen betekenen, maar wat is nu beter? De 8×42 of de 10×42? Deze vraag krijg ik met regelmaat, vandaar dat ik hier nog even een apart stukje over schrijf.

Hoewel je zou denken dat een sterkere vergroting (10x) beter is, heeft de 8x vergroting zeker zijn voordelen. Hier zijn enkele punten die je kan overwegen:

1. Een 10×42 verrekijker biedt iets meer vergroting dan een 8×42, maar de verschillen zijn minimaal. Het nadeel van de sterkere vergroting is wel dat zelfs kleine bewegingen meer worden versterkt, wat kan resulteren in een minder stabiel beeld (lees trillingen). Een 8×42 model biedt daarom vaak een rustiger kijkervaring.

2. Het gezichtsveld bij een 8×42 is groter dan bij een 10×42, wat betekent dat je op 1000 meter afstand een breder gebied kunt zien. Dit is vooral handig bij het volgen van bewegende objecten zoals vogels.

3. De 8×42 verrekijker heeft een grotere uittredepupil, wat helpt om gemakkelijker een volledig en aansluitend beeld te verkrijgen (lees, het kijkt rustiger). Als het op helderheid aankomt, levert een 8×42 over het algemeen ook een helderder beeld op dan een 10×42, al kan dit variëren afhankelijk van het specifieke model.

Al met al geef ikzelf vaak de voorkeur aan een 8×42 verrekijker voor zijn rustigere en helderdere kijkervaring en het bredere gezichtsveld. Dit is een ideale allround verrekijker. Voor het veldwerk in de polders, waar onderwerpen toch net wat verder weg zitten, gebruik ik echter een 10×42 verrekijker zodat ik net wat meer bereik heb.

1.6 Het glas van een verrekijker

Het glas van een verrekijker is zeer bepalend voor de kwaliteit van het beeld. Zo heb je namelijk verrekijkers die minder dan 100 euro kosten, maar ook kijkers die meer dan 1000 euro kosten. Het verschil? Dat zit hem echt in het glas dat gebruikt wordt en de coating. Zo vind je in een goedkopere kijker vaak eenvoudig glas terug waarbij je bij duurdere kijkers het beste glas van de wereld kunt terugvinden. Denk hierbij aan kristalglas, Schott glas en ND glas. Gelukkig is er voor iedere portemonnee wel een juiste kijker te vinden. In mijn top 10 beste verrekijkers ga ik hier dieper op in.


Een doorsnede van een Canon verrekijker waarin je de diverse glaselementen ziet zitten

1.7 Het gewicht van een verrekijker

Naast kwaliteit is het ook goed om te letten op het gewicht van een verrekijker. Ben je namelijk een fanatieke wandelaar, dan is het verstandig om een wat lichtere verrekijker te pakken dan wanneer je veel met de fiets op pad gaat. Over het algemeen kun je zeggen dat een kijker met een lagere lichtsterkte (zoals een 10×25) minder weegt dan een kijker met een hogere lichtsterkte (zoals een 10×42). Het verschil zit hierbij in het glas. De lichtsterkere verrekijkers hebben namelijk grotere lenselementen waardoor er meer glas wordt gebruikt en daarmee de kijker zwaarder is. In mijn top 10 beste verrekijkers ga ik hier dieper op in bij de verschillende modellen die ik aanraad.

2. Meest populaire verrekijker merken

Als je op zoek gaat naar een verrekijker kom je waarschijnlijk heel veel verschillende merken tegen. En waar sommige verrekijkers beginnen bij 100 euro, kosten andere verrekijkers (met dezelfde vergroting en lichtsterkte) het tienvoudige. Het verschil zit hem in de kwaliteit dat per merk verschilt. Hieronder leg ik wat meer uit over de meest populaire verrekijker merken.

2.1 Swarovski verrekijkers

Veel mensen kennen Swarovksi van de kristallen beeldjes, maar als het om verrekijkers gaat is Swarovksi toch echt wel de Rolls Royce onder de verrekijkers. De bouwkwaliteit is zeer hoog (een regenbui is absoluut geen probleem), het glas is kraakhelder en met een Swarovski verrekijker beschik je over de beste beeldkwaliteit die je maar kunt wensen. Ben je dus op zoek naar de beste verrekijker die je maar kunt vinden, en heb je een ruim budget? Dan is Swarovski jouw merk.

Bekijk alle Swarovski verrekijkers


2.2 Zeiss verrekijkers

Binnen het land van verrekijkers is Zeiss een zeer bekende naam. Ze maken al meer dan 100 jaar verrekijkers en de kwaliteit is erg hoog. Dit is terug te zien in zowel de bouwkwaliteit als het glaswerk en de coatings die gebruikt worden. Daarnaast zijn Zeiss verrekijkers zeer robuust waardoor je ze ook heel goed mee op pad kunt nemen. En omdat Zeiss diverse prijsklassen heeft, zijn er kijkers voor zowel gemiddelde als grote budgetten.

Bekijk alle Zeiss verrekijkers


2.3 Leica verrekijkers

Leica is een zeer bekende naam binnen de fotografie wereld. Maar naast fotocamera’s en lenzen maakt Leica ook hoogwaardige verrekijkers. De glaselementen van Leica zijn van zeer hoge kwaliteit wat resulteert in haarscherpe beelden. Daarnaast zijn de kijkers zeer robuust en liggen ze erg fijn in de hand. Ook zijn de kijkers strak zwart wat er (in mijn optiek) erg goed uitziet. En daarnaast heeft Leica verschillende prijsklassen (afhankelijk van de kwaliteit en lichtsterkte van het glas) waardoor er kijkers zijn voor een gemiddeld budget als ook voor een groot budget.

Bekijk alle Leica verrekijkers


2.4 Vortex verrekijkers

Vortex is een Amerikaans merk dat al jaren verrekijkers maakt. In Amerika is het merk erg groot door de verkoop van verrekijkers, maar ook nachtkijkers en scopes. In Nederland is het merk ook groter en groter aan het worden en dat komt door de hoge prijs kwaliteit-verhouding. Vortex kijkers hebben namelijk een zeer goede beeldkwaliteit, voor een zeer schappelijke prijs. Als je niet de hoofdprijs wilt uitgeven, maar toch een goede solide kijker zoekt (die ook tegen een regenbui kan), dan is Vortex het merk om naar te kijken. Zelf heb ik al jaren een Vortex Diamondback 10×42 die mij zeer goed bevalt.

Bekijk alle Vortex verrekijkers


2.5 Steiner verrekijkers

De verrekijkers van Steiner zijn vooral onder watersporters populair. De Steiner Navigator verrekijkers zijn namelijk ideaal voor op het water omdat deze kijkers vanzelf scherpstellen op het onderwerp. Iets dat op zee, met alle schommelingen door de golven, cruciaal is. Daarnaast maken Steiner kijkers gebruik van speciale coating waardoor op het water het onderwerp beter te spotten is. Naast kijkers voor op het water heeft Steiner ook speciale modellen voor het spotten van wildlife en vogels.

Bekijk alle Steiner verrekijkers


2.6 Bushnell verrekijkers

Bushnell is al meer dan 50 jaar een specialist op het gebied van verrekijkers en scopes. Vooral binnen de jachtsport is het merk erg bekend (in de USA), maar ook in Nederland zijn Bushnell verrekijkers veel te vinden. De prijs kwaliteit-verhouding is goed en ook voor de wat kleinere portemonnees zijn Bushnell kijkers te koop.

Bekijk alle Bushnell verrekijkers


2.7 Bynolyt verrekijkers

Bynolyt is een Nederlands merk dat al meer dan 40 jaar verrekijkers maakt. Ze zijn gespecialiseerd in het instap- en middensegment en bieden dan ook verrekijkers aan voor zowel beginners als professionals. De kijkers kenmerken zich door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Zo zijn Bynolyt kijkers voorzien van goed glas en diverse coatings met als resultaat heldere en kleurrijke beelden. Daarnaast zijn de kijkers licht van gewicht en ook nog eens waterdicht. Je kunt ze daarom prima meenemen op een outdoor trip!

Bekijk alle Bynolyt verrekijkers


2.8 GPO verrekijkers

GPO (German Precision Optics) maakt sinds 2015 verrekijkers die door heel Europa worden verkocht. De kennis gaat echter veel verder terug dan 2015 omdat de oprichter van GPO, Herr Schmidt, jarenlang CEO van Zeiss Sports Optics is geweest. Hij was van mening was dat hij betere verrekijkers voor een scherpere prijs op de markt kon zetten. Om deze reden heeft hij, tezamen met diverse collega’s vanuit onder andere de Research & Development afdeling, GPO opgericht. Het resultaat is de productie van zeer hoogwaardige verrekijkers voor een betaalbare prijs zoals de GPO Passion HD 8.5×50.

Bekijk alle GPO verrekijkers


2.9 Canon verrekijkers

Uiteraard is Canon een zeer bekend merk binnen de fotografie. Maar naast lenzen maakt Canon ook al jaren verrekijkers. De verrekijkers van Canon kenmerken zich door de ingebouwde beeldstabilisatie (typeaanduiding IS, wat voor Image Stabilization staat) waardoor een vergroting van meer dan 10x goed uit de hand te bekijken is. Zelf heb ik, naast mijn Vortex kijker, ook een Canon 12×32 IS verrekijker. Door het gebruik van de beeldstabilisatie is het beeld erg rustig wat het spotten van vogels erg fijn maakt. Ik kan een verrekijker met beeldstabilisatie dan ook van harte aanbevelen.


Bekijk alle Canon verrekijkers


2.10 Nikon verrekijkers

Uiteraard mag Nikon in dit artikel ook niet ontbreken. Nikon is naast Canon een gerenommeerd fotografie merk en ook verrekijkers worden door Nikon al jaren geproduceerd. Omdat Nikon zoveel kennis van glas heeft, hebben ze ook heel veel soorten verrekijkers op de markt. Zo zijn er eenvoudige Nikon kijkers van onder de 100 euro te koop, maar ook hoogwaardige kijkers van rond de 2000 euro. Het verschil? Dat zit hem uiteraard weer in het glas en de coating. Hoe hoger de kwaliteit, des te hoger de prijs. En voor de astronomen onder ons. Nikon heeft zelfs een aantal astronomische verrekijkers op de markt. Hiermee bekijk je s’nachts de sterrenhemel als nooit tevoren!

Bekijk alle Nikon verrekijkers


2.11 Vogelbescherming verrekijkers

Het laatste merk in mijn overzicht betreft uiteraard de Vogelbescherming. Vogelbescherming Nederland bestaat al meer dan 120 jaar en biedt sinds 10 jaar ook verrekijkers onder hun huismerk aan. De vogelbescherming verrekijkers zijn door de kenners van de vogelbescherming zelf ontwikkeld en kenmerken zich door de fijne bediening en hoge prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast steun je met deze aankoop uiteraard ook de bescherming van vogels in Nederland en het buitenland.

Bekijk alle Vogelbescherming verrekijkers

Er zijn natuurlijk nog veel meer merken kijkers. Hierboven heb ik mij gericht op de meest bekende merken. Wil je alle verrekijker merken zien? Neem dan een kijkje in dit overzicht.

Welk merk verrekijkers is het beste?

Hierboven heb je gelezen welke merken er allemaal zijn, maar welk verrekijker merk is nu het beste? Swarovski verrekijkers worden vaak gezien als de ‘Rolls Royce' onder de verrekijkers, bekend om hun superieure bouwkwaliteit en kristalhelder glas. Deze verrekijkers bieden de allerbeste beeldkwaliteit, ideaal voor degenen die het beste van het beste willen en bereid zijn om daarvoor te betalen. Als alternatief biedt GPO, opgericht door de voormalig CEO van Zeiss Sports Optics, hoogwaardige verrekijkers tegen een aantrekkelijkere prijs. GPO combineert jarenlange expertise in optica met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, een prima keuze voor wie minder wil uitgeven maar toch kwaliteit verwacht.

3. Verrekijkers voor verschillende takken van sport

Een zeer belangrijke vraag bij het kiezen van een verrekijker is uiteraard wat je met de kijker gaat doen. Dit bepaalt namelijk waarop je het beste kunt letten t.a.v. de eerder genoemde onderdelen (vergroting, lichtsterkte, gewicht, etc). Hieronder ga ik wat dieper in op verschillende takken van sport waarin verrekijkers worden gebruikt. Ben je op zoek naar echte een allround kijker? Neem dan eens een kijkje naar een allround 8×42 verrekijker of een een goede 10×42 verrekijker.

3.1 De beste verrekijkers voor vogels / vogelspotten

Vogelspotten is al jaren zeer populair en nu steeds meer mensen naar buiten gaan (ivm Corona) neemt deze hobby een flinke vlucht. Maar welke kijker is nu precies geschikt voor vogelspotten? In mijn optiek zijn er diverse mogelijkheden. Allereerst zou ik voor een lichtsterke kijker gaan (42). Dit omdat je de mooiste vogels vaak in de ochtend of namiddag ziet. Een lichtsterke lens gaat je hierbij helpen om de vogel goed te spotten.

Daarnaast zijn er een tweetal opties qua vergroting. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een 8x vergroting wat ideaal is voor het volgen van de vogels. De 8x vergroting laat namelijk ook nog wat omgeving zien wat het volgen makkelijk maakt. Wil je echter net wat meer details zien? Dan kun je ook voor een vergroting van 10x gaan. Hiermee haal je het onderwerp net weer wat dichterbij zodat je de vogel goed kunt spotten.

Tip: Wil je meer vogelgebieden ontdekken waar je vogels kunt spotten en kan fotograferen? Neem dan eens een kijkje in de vogelgids ‘De mooiste vogelkijkgebieden’ van Ger Meesters. Hierin worden meer dan 100 vogelgebieden goed beschreven, inclusief wandelroutes en lijsten van voorkomende vogels. Het is een boekje dat bij mij standaard in mijn cameratas zit!

Bekijk de meest populaire verrekijkers voor vogelspotten


3.2 De beste verrekijkers voor op safari

Als je op Safari gaat is een verrekijker echt een must. Veel wilde dieren zitten op afstand en het is niet altijd mogelijk om dichter te kijken. Voor safari’s zou ik dan ook kijken naar kijkers met een goede vergroting zoals 8x, 10x of zelfs 12x. Daarnaast is het aan te raden dat de kijker robuust is omdat het op safari onvermijdelijk is dat je de verrekijker een keer laat vallen of ergens tegenaan stoot. Drie populaire kijkers zijn de 8x 42, de 10×42 en de 12×50.

Bekijk de meest populaire verrekijkers voor op safari


3.3 De beste verrekijkers voor wandelaars

Als je veel wandelt is gewicht cruciaal. Je wilt immers niet teveel meesjouwen als je een flinke wandeling gaat maken. Kijken we naar de vergroting, dan is over het algemeen een verrekijker met een vergroting van 8x meer dan voldoende. En wandel je veel overdag, dan kan je prima voldoen met een verrekijker die wat minder lichtsterk is, zoals de 8×32 modellen. Wandel je ook veel in de vroege ochtenduurtjes of juist late avonduurtjes? Dan is het wel aan te raden om een wat licht-sterkere kijker te nemen. Kijk dan bijvoorbeeld naar een 8×42 kijker.

Bekijk de meest populaire verrekijkers voor wandelaars


3.4 De beste verrekijkers voor kinderen

Wat is er nou leuker dan met je kinderen de natuur ingaan? Zelf doe ik dit maar al te graag en dan gaan uiteraard ook de verrekijkers mee. Voor kinderen zijn natuurlijk speelgoedverrekijkers te koop in een willekeurige speelgoedwinkel. Maar wil je echt wat betere kwaliteit en een verrekijker die wat langer mee gaan? Kijk dan eens naar een wat compactere verrekijker, zoals een 10×25 kijker. Deze kijkers beginnen al rond de 50 euro en hebben een veel betere beeldkwaliteit en bouwkwaliteit ten opzichte van speelgoedkijkers. Naast dat je er dus betere mee kunt kijken, gaat hij ook nog eens vele malen langer mee.

Bekijk de meest populaire verrekijkers voor kinderen

3.5 De beste verrekijkers met camera

Wil je niet alleen kijken naar vogels, maar ze ook vastleggen? Dan kan je uiteraard gebruik maken van een goede systeemcamera met een telelens. Wil je echter niet zoveel spullen meeslepen? Dan is het ook mogelijk om te gaan voor een verrekijker met camera in één. Hier zijn er niet veel van, maar Swarovski heeft enige tijd geleden de Swarovski Digital Guide 8×25 op de markt gebracht. Dit is een verrekijker en (basis) camera in één. Met een druk op de knop leg je het beeld vast en verbind je de verrekijker met jouw telefoon, dan kan de Swarovski App zelfs vertellen welke vogel jij zojuist vastgelegd hebt. Een ideale oplossing voor als je op zoek bent naar een verrekijker met camera in één!

Bekijk de meest populaire verrekijkers met camera


4. Verrekijker kopen? Bekijk de top 10 beste verrekijkers 2024

Onderstaand overzicht laat de 10 beste verrekijkers van 2024 zien. Goed om te weten, ik begin met twee hoogwaardige verrekijkers die naar mijn mening (en uit verschillende testen) er echt als beste uit komen. Maar aangezien deze verrekijkers niet in ieder budget vallen, bouw ik vanaf plek 3 de ranking op in prijs van laag naar hoog.

1. Swarovski NL Pure serie
2. Zeiss Victory 8×42 T* SF
3. Vortex Crossfire HD 10×42
4. Bynolyt Stork 8×42
5. Vortex Diamondback HD 10×42
6. GPO Passion ED 10×42
7. Leica Trinovid 8×32 HD
8. Swarovski CL 8×30
9. Swarovski EL 8.5×42 WB
10. Leica Ultravid 8×42 HD plus

1. Swarovski NL Pure serie

De Swarovski NL Pure is de beste verrekijker van 2024. Deze kijker blinkt uit in beeldkwaliteit door het gebruik van hoogwaardige HD-optiek, coatings en Field Flattener-lenzen waardoor het beeld kristalhelder en zeer kleurrijk is. Daarnaast heeft de Swarovski NL Pure het grootste gezichtsveld tot nu toe doordat de kijker nauwelijks waarneembare randen heeft. Als je door de Swarovski NL Pure naar bijvoorbeeld vogels kijkt weet je echt niet wat je ziet. Het beeld is oprecht schitterend. Daarnaast ligt de kijker erg prettig in de hand en werkt de scherpstelling zeer soepel. Dankzij de lichtsterke lenzen en de vergrotingsfactor van 8x, 10x of 12x kan je met deze Swarovski verrekijker zelfs bij minder goed licht heldere beelden zien. Mijn persoonlijke favoriet uit deze serie is de Swarovski NL Pure 10×42, een kijker waar je de rest van je leven mee doet.Plus en minpunten van de Swarovski NL Pure
Kijker met het grootste gezichtsveld tot nu toe
De beste optische prestaties die je maar kunt wensen
Kristalheldere en kleurrijke beelden
Tot in de randen super scherp
Geweldige Swarovski service, ze komen zelfs bij je thuis
Een Swarovski koop je voor het leven, sterker nog… je geeft hem door aan de volgende generatie!
Verkrijgbaar als 8×32, 8×42, 10×32, 10×42 en 12×42
Kwaliteit mag wat kosten
Door de hoge kwaliteit lenzen wegen deze kijkers wat zwaarder dan goedkopere modellen

Bekijk de Swarovski NL Pure serie bij CameraNu.nl

Bekijk de Swarovski NL Pure serie bij Cameraland.nl

Bekijk de Swarovski NL Pure serie bij Kamera-Express


2. Zeiss Victory 8×42 T* SF

De Zeiss Victory 8×42 T* SF is een ideale verrekijker voor het kijken van vogels, wildlife en voor op reis. Het beeld is dankzij de hoogwaardige glaselementen kraakhelder. Zeiss maakt namelijk in deze verrekijker gebruik van de beste Ultra-FL en Fluoride lenzen. Deze lenzen hebben een zeer hoge lichttransmissie waardoor je zelfs met minder licht zeer goed je onderwerp kan observeren. Daarnaast is de afwerking van de Zeiss Victory 8×42 T* SF zeer hoog en ligt de kijker heerlijk in de hand. Het gewicht is ook erg prettig want met een gewicht van 780 gram neem je deze kijker eenvoudig mee op wandeltrips. Ook wordt de Zeiss victory geleverd met een nette hardbox waardoor je hem goed kunt opbergen als je hem niet gebruikt.Plus en minpunten van de Zeiss Victory 8×42 T* SF
Geweldige optische prestaties dankzij het hoogwaardige glas
Kristalheldere en kleurrijke beelden
Soepele scherpstelling
Gezichtsveld op 1000 meter: 148 meter
Minimale scherpstelafstand van 1,5 meter
Met een Zeiss verrekijker kun je generaties lang doen
Kwaliteit mag wat kosten
Door de hoge kwaliteit lenzen weegt deze kijker 780 gram

Bekijk de Zeiss Victory 8×42 T* SF bij CameraNU

Bekijk de Zeiss Victory 8×42 T* SF bij Cameraland.nl

Bekijk de Zeiss Victory 8×42 T* SF bij Kamera-Express

3. Vortex Crossfire HD 10×42

Ben je op zoek naar een fijne verrekijker, maar wil je niet teveel geld uitgeven? Dan is de Vortex Crossfire HD 10×42 een ideale verrekijker voor jou. Dankzij de HD glaselementen heb je een helder en scherp beeld. Daarnaast haal je met gemak onderwerpen van ver dichterbij dankzij de vergrotingsfactor van 10x. Ook ligt de Vortex Crossfire HD 10×42 erg prettig in de hand en dankzij het relatief lage gewicht van 652 gram neem je deze kijker eenvoudig mee op wandeltrips. Verder is de Vortex Crossfire HD 10×42 waterdicht waardoor je je geen zorgen hoeft te maken als je wordt overvallen door een regenbui. Dit alles maakt de Vortex Crossfire HD 10×42 de beste verrekijker onder de 200 euro.Plus en minpunten van de Vortex Crossfire HD 10×42
Goede prijs kwaliteitverhouding
Dankzij HD glaselementen helder beeld
Hoog schemergetal waardoor ook met minder licht nog goed te kijken is
Gezichtsveld op 1000 meter: 108 meter
Levenslange fabrieksgarantie
De minimale scherpstelafstand is 1,8 meter

Bekijk de Vortex Crossfire HD 10×42 bij CameraNu

Bekijk de Vortex Crossfire HD 10×42 bij Cameraland.nl

Bekijk de Vortex Crossfire HD 10×42 bij Kamera-Express

4. Bynolyt Stork 8×42

De Bynolyt Stork 8×42 is een prettige lichte verrekijker met zogenaamde open-brug constructie. Dit betekend dat deze kijker erg slank is en daardoor slechts 650gram weegt. Hierdoor neem je deze kijker makkelijk mee op wandeltrips of op vakantie. Verder is de kijker gevuld met droge stikstof waardoor je in iedere weersomstandigheid gewoon kunt blijven kijken. Ook zijn de lenzen speciaal behandeld met een hoogwaardige coating waardoor het beeld helder en scherp is. Ben je op zoek naar een fijne verrekijker om mee te nemen op wandeltrips? Dan is de Bynolyt Stork 8×42 een ideale keuze.Plus en minpunten van de Bynolyt Stork 8×42
De beste koop in het instap segment (tot 250 euro)
Lichtgewicht verrekijker, ideaal voor wandelaars
Helder en scherp beeld
Fijne prijs kwaliteit verhouding
Gezichtsveld op 1000 meter: 129 meter
Gevuld met droog stikstof waardoor hij ook in de regen goed te gebruiken is
Wat minder scherp in de hoeken
Maakt geen gebruik van HD glas

Bekijk de Bynolyt Stork 8×42 bij CameraNu

Bekijk de Bynolyt Stork 8×42 bij Cameraland.nl

Bekijk de Bynolyt Stork 8×42 bij Kamera-Express

5. Vortex Diamondback HD 10×42

De Vortex Diamondback HD 10×42 is de betere broer van de eerder genoemde Vortex Crossfire. Zo is het glas in deze verrekijker hoogwaardiger door gebruik van HD glas elementen en hoogwaardige coatings. Hierdoor levert de Vortex Diamondback HD 10×42 scherpe en contrastrijke beelden en heb je dankzij de anti reflectieve coatings minder last van reflecties (op bv het water). Daarnaast kun je met deze kijker al scherpstellen vanaf 1,5 meter waardoor je ook vlinders en dergelijke goed kunt bekijken. Verder is het gezichtsveld iets beter en doordat de Vortex Diamondback HD 10×42 afgedicht is met stikstofgas hoef je je geen zorgen te maken om regenbuien en andere weersomstandigheden. Het is dan ook een ideale kijker voor als je net wat meer wilt uitgeven dan een instapmodel verrekijker.Plus en minpunten van de Vortex Diamondback HD 10×42
Hoogwaardige HD lenselementen
Anti reflectieve coatings
Fijne prijs-kwaliteit verhouding
Gezichtsveld op 1000 meter: 110 meter
Gevuld met droog stikstof waardoor hij ook in de regen goed te gebruiken is
Levenslange garantie
Wat duurder dan de Diamondback, maar je kunt wel dichterbij scherpstellen (vanaf 1,5 meter) en beschik je over hoogwaardiger glas

Bekijk de Vortex Diamondback HD 10×42 bij CameraNu

Bekijk de Vortex Diamondback HD 10×42 bij Cameraland.nl

Bekijk de Vortex Diamondback HD 10×42 bij Kamera-Express

6. GPO Passion ED 10×42

Ben je op zoek naar een kijker met goed glas voor een fijne prijs? Dan is de GPO Passion ED 10×42 dé verrekijker voor jou. Deze verrekijker maakt namelijk gebruik van hoogwaardig ED glaselementen waardoor je een scherp beeld krijgt, en dat voor onder de €500. Verder is de bouwkwaliteit erg solide doordat er gebruik gemaakt is van een magnesium legering behuizing. Dit maakt de kijker stof en waterdicht wat erg ideaal is als je in iedere weersomstandigheid de verrekijker wilt gebruien. Dankzij de GPO PASSIONdrop coating wordt water en vuil van de lenselementen afgestoten waardoor je een helder beeld krijgt. Al met al is de GPO Passion ED 10×42 de ideale verrekijker voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige en lichtgewichte verrekijker. En in mijn optiek is de GPO Passion ED 10×42 de beste verrekijker onder de 500 euro.Plus en minpunten van de GPO Passion ED 10×42
Lichtgewicht en compact ontwerp
Voorzien van ED glaswerk
Gezichtsveld op 1000 meter: 114 meter
Magnesium bouw waardoor hij water- en stofdicht is
Uitgerust met PASSIONdrop coating wat water en vuil van de lenselementen afstoot
Verkrijgbaar in zwart, groen, bruin en zandkleur
De minimale scherpstelafstand beging bij 2 meter, er zijn kijkers die al dichterbij scherpstellen

Bekijk de GPO Passion ED 10×42 bij CameraNu

Bekijk de GPO Passion ED 10×42 bij Cameraland.nl

Bekijk de GPO Passion ED 10×42 bij Kamera-Express

7. Leica Trinovid 8×32 HD

Als je op zoek bent naar een lichte hoogwaardige verrekijker dan is de Leica Trinovid 8×32 HD een ideale keuze. De Trinovid maakt namelijk gebruik van hoogwaardig HD glas waardoor de beelden kraakhelder zijn met zeer mooie neutrale kleuren. En ook in omstandigheden met minder licht levert de Leica Trinovid 8×32 HD je heldere beelden dankzij de bewezen HD glaselementen in combinatie met hoogwaardige coatings. Verder beschik je over vuil-afstotende AquaDura coating dat ervoor zorgt dat je geen last hebt van condens, stof en of regen. En doordat de kijker al vanaf 1 meter kan scherpstellen is hij ook goed te gebruiken voor het observeren van vlinders en andere insecten. Ben je op zoek naar een compacte verrekijker met een hoge kwaliteit? Dan is de Leica Trinovid 8×32 HD de beste keuze.Plus en minpunten van de Leica Trinovid 8×32 HD
Hoogwaardige HD glaselementen voor een kraakhelder beeld
Zeer compact en lichtgewicht
Vuilafstotende AquaDura coating
Zeer korte scherpstelafstand van slechts 1 meter
Grote scherpstelknop die eenvoudig te vinden is
Gezichtsveld op 1000 meter: 124 meter
10 jaar garantie
De meegeleverde tas is van neopreen. Dit had in deze prijsklasse ook een harde case mogen zijn

Bekijk de Leica Trinovid 8×32 HD bij CameraNu

Bekijk de Leica Trinovid 8×32 HD bij Cameraland.nl

Bekijk de Leica Trinovid 8×32 HD bij Kamera-Express

8. Swarovski CL 8×30

De kijkers van Swarovski staan bekend om hun hoge kwaliteit gecombineerd met duurzaamheid. Swarovski maakt gebruik van de beste glaselementen en coatings om de beste resultaten te bereiken, maar dit zorgt er ook voor dat deze verrekijkers helaas niet altijd voor iedere portemonnee haalbaar zijn. Om toch ook een goede verrekijker rond de 1000 euro grens aan te bieden heeft Swarovski speciaal de Swarovski CL 8×30 ontwikkeld. Dit is een zeer compacte verrekijker met geweldige beeldprestaties. Zo is de lichttransmissie zeer hoog (90%) doordat er gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige HD glaselementen in combinatie met de SwaroBright coating. En het gewicht? Slechts 490 gram! Dit maakt de Swarovski CL 8×30 de beste verrekijker voor wandelaars!Plus en minpunten van de Swarovski CL 8×30
De beste verrekijker voor wandelaars dankzij zijn lichte gewicht
De beste verrekijker in zijn prijsklasse (rond de 1000 euro)
Kraakhelder en kleurrijk beeld dankzij hoogwaardige HD glaselementen
Optimale lichttransmissie dankzij de SwaroBright coating
Gezichtsveld op 1000 meter: 132 meter
10 jaar garantie
In meerdere kleuren verkrijgbaar
Minimale scherpstelafstand van 3 meter

Bekijk de Swarovski CL 8×30 bij CameraNu

Bekijk de Swarovski CL 8×30 bij Cameraland.nl

Bekijk de Swarovski CL 8×30 bij Kamera-Express

9. Swarovski EL 8.5×42 WB

De Swarovski EL 8.5×42 WB is één van de beste verrekijkers die je op dit moment kunt kopen. Deze verrekijker maakt namelijk gebruik van het beste glas zoals Field Flattener-lenzen en HD elementen. Hierdoor krijg je een kraakhelder beeld wat van hoek tot hoek scherp is. Daarnaast is de lichttransmissie optimaal dankzij de SwaroBright coating. Hierdoor kun je zelfs met mindere lichtomstandigheden goed naar je onderwerp kijken. Daarnaast kijkt de Swarovski EL 8.5×42 WB zeer rustig en kun je dankzij de vergroting van 8.5x eenvoudig je onderwerp volgen. De behuizing is gemaakt van magnesiumlegering waardoor hij ook nog eens tegen een stootje kan. Dankzij zijn geweldige prestaties kwam de Swarovski EL 8.5×42 WB als winnaar uit de bus tijdens de Grote Verrekijker Test van Roots.Plus en minpunten van de Swarovski EL 8.5×42 WB
Winnaar Roots Grote Verrekijker Test
Dankzij Field Flattener-lenzen levensechte en contrastrijke beelden
Optimale lichttransmissie dankzij de SwaroBright coating
Robuuste magnesiumbehuizing
Gezichtsveld op 1000 meter: 133 meter
Geweldige Swarovski service, ze komen zelfs bij je thuis
Dankzij de hoge kwaliteit wel wat zwaarder (835 gram)
Kwaliteit mag wat kosten

Bekijk de Swarovski EL 8.5×42 WB bij CameraNu

Bekijk de Swarovski EL 8.5×42 WB bij Cameraland.nl

Bekijk de Swarovski EL 8.5×42 WB bij Kamera-Express

10. Leica Ultravid 8×42 HD plus

De Leica Ultravid 8×42 HD plus is oprecht een geweldige verrekijker. Doordat deze verrekijker gebruik maakt van Schott HT glas is de lichttransmissie extreem hoog (92%). Hierdoor is de kleurweergave subliem, zelfs in situaties met weinig licht. Daarnaast zorgt de kras- en slijtvaste High Durable Coating (HDC) ervoor dat je de lenselementen eenvoudig schoon kunt maken. Qua bouw is de Leica Ultravid 8×42 HD plus erg robuust door het gebruik van duurzaam aluminium en het scharnier is gemaakt van titanium. Hierdoor is deze verrekijker erg licht in vergelijking met andere verrekijkers in deze klasse. Hij weegt namelijk slechts 790gram. Dit maak de Leica Ultravid 8×42 HD plus dan ook de beste compacte verrekijker in het topsegment.Plus en minpunten van de Leica Ultravid 8×42 HD plus
Beste compacte verrekijker in het top segment (tot 2500 euro)
Dankzij Schott HT glas een extreem hoge lichttransmissie
Duurzame aluminium behuizing met een titanium scharnier
Gezichtsveld op 1000 meter: 130 meter
10 jaar garantie
Kwaliteit kent zijn prijs
Minimale scherpstelafstand van 3 meter

Bekijk de Leica Ultravid 8×42 HD plus bij Cameraland.nl

Bekijk de Leica Ultravid 8×42 HD plus bij Kamera-Express

5. Gebruikte bronnen

Zelf ben ik gek op het observeren en fotograferen van vogels. Om deze reden heb ik zelf al jaren een goede verrekijker en blijf ik graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo heb ik onlangs een nieuwe verrekijker gekocht en heb daarvoor diverse bronnen geraadpleegd. Alle kennis die ik heb opgedaan, tezamen met mijn eigen gebruikerservaringen, heb ik samengevoegd in dit artikel. Verder heb ik bij het bepalen van deze top-10 onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

Bron:
Tijdschriften Vogels (vogelbescherming)
Roots
Grasduinen
Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Roots.nl
Vogelbescherming.nl
Waarneming.nl
Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Roots
Consumentenbond
Kieskeurig

6. Veel gestelde vragen over verrekijkers

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over verrekijkers. Staat het antwoord dat je zoekt er niet bij? Laat dan onderaan de pagina een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Wat is de beste betaalbare verrekijker?

Antwoord: De Vortex Diamondback HD 10×42 is op dit moment de best betaalbare verrekijker. Zo maakt deze verrekijker gebruik van HD glas elementen waardoor je een helder beeld hebt. Ideaal om bijvoorbeeld vogels te spotten. Daarnaast kan je met deze verrekijker al scherpstellen vanaf 1,5 meter waardoor hij ook goed in te zetten is voor het bekijken van insecten en vlinders.

Welke verrekijker is het beste?

Antwoord: De Swarovski NL Pure is de beste verrekijker van 2024. Deze kijker blinkt uit in beeldkwaliteit door het gebruik van hoogwaardige HD-optiek, coatings en Field Flattener-lenzen waardoor het beeld kristalhelder en zeer kleurrijk is. Daarnaast heeft de Swarovski NL Pure het grootste gezichtsveld tot nu toe doordat de kijker nauwelijks waarneembare randen heeft.

Waarop letten bij het kopen van een verrekijker?

Antwoord: Als je een verrekijker wilt kopen zijn er een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten. Zo zijn er verschillende soorten kijkers, is er een verschil in vergroting en lichtsterkte en zijn er verschillen in kwaliteit (glas en gewicht). In dit artikel zal ik er per onderdeel dieper op ingaan.

Wat is beter 8×42 of 10×42?

Antwoord: Het antwoord op deze vraag hang af wat je met de verrekijker gaat doen. Een 8x verrekijker vergroot wat minder het onderwerp wat als voordeel heeft dat deze eenvoudiger te volgen is (er is immers meer ruimte om het onderwerp heen). Daarnaast is een 8x verrekijker over het algemeen wat lichter waardoor je hem makkelijker meeneemt. Het grote voordeel van een 10x verrekijker is dat deze verder op het onderwerp inzoomt waardoor het beter te waarnemen is.

Welke verrekijker gebruikt de boswachter?

Antwoord: Dit verschilt heel erg per boswachter. De boswachters die ik ken gebruiken over het algemeen Swarovski verrekijkers vanwege de hoge beeldkwaliteit en robuustheid van de verrekijkers. Een veel gebruikte verrekijker is de Swarovski 10×30.

Wat is een goede verrekijker voor vogels kijken?

Antwoord: In mijn optiek zijn er diverse mogelijkheden. Allereerst zou ik voor een lichtsterke kijker gaan (42). Dit omdat je de mooiste vogels vaak in de ochtend of namiddag ziet. Een lichtsterke lens gaat je hierbij helpen om de vogel goed te spotten. Daarnaast zijn er een tweetal opties qua vergroting. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een 8x vergroting wat ideaal is voor het volgen van de vogels. De 8x vergroting laat namelijk ook nog wat omgeving zien wat het volgen makkelijk maakt. Wil je echter net wat meer details zien? Dan kun je ook voor een vergroting van 10x gaan. Hiermee haal je het onderwerp net weer wat dichterbij zodat je de vogel goed kunt spotten.

Wat is beter Porro of dakkant?

Antwoord: Over het algemeen kan gezegd worden dat een dakkant verrekijker beter is dan een porro verrekijker. Waarom? De Porro verrekijker kenmerkt zich door de N-vormige knik in de kijker. Doordat de objectieven (glazen elementen) en het prisma van elkaar zijn verschoven bieden deze kijkers wat meer diepteperceptie dan bij andere verrekijkers. Daarnaast zijn deze kijkers eenvoudiger te maken wat resulteert in een goedkopere verkoopprijs. Het nadeel is dat ze vaak externe scherpstelling nodig hebben en dat wat breder zijn dan porrokijkers. Ook kunnen ze eerder last hebben van water en stof. Bij Dakkant verrekijkers staan alle elementen in de verrekijker, dit zijn de objectieven en prisma’s, recht achter elkaar. Dit zorgt ervoor dat Dakkant kijkers erg slank en compact van formaat zijn. Daarnaast bevind de scherpstelling in de verrekijker en kunnen de Dakkant verrekijkers stof en waterdicht gemaakt worden. Er zijn zelfs kijkers die volledig waterdicht zijn waardoor je je geen zorgen hoeft te maken voor een plotselinge regenbui.

Welke verrekijker voor beginnende vogelaar?

Antwoord: Als beginnend vogelaar zou ik persoonlijk kijken naar de Vortex Crossfire HD 10×42, de Bynolyt Stork 8×42 of de GPO Passion ED 10×42 (afhankelijk van je budget). Deze kijkers hebben allemaal een goede vergroting en zijn ook prima te gebruiken in situaties met minder licht (schemer).

Waarom zijn Swarovski verrekijkers zo goed?

Antwoord: Swarovski maakt al jaren verrekijkers met de hoogst mogelijke materialen. Zo maken ze gebruik van de beste glaselementen en hebben ze zelf coatings ontwikkeld die zorgen voor de hoogst mogelijke lichttransmissie. Daarnaast zijn deze kijkers tot zelfs in de randen van het beeld super scherp. Mocht er iets met je verrekijker zijn? Dan komen ze hem bij je thuis ophalen zodat hij helemaal nagekeken kan worden. Een Swarovski koop je voor het leven, sterker nog… je geeft hem door aan de volgende generatie!

7. Afsluitend

Dit was mijn uitleg omtrent verrekijkers. Hopelijk heeft mijn uitleg en het overzicht met de beste verrekijkers je geholpen in je zoektocht. Ben je er toch nog niet helemaal uit en wil je meer weten? Laat dan hieronder een bericht achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug!

Verrekijker kopen?

Wil je graag een verrekijker kopen? Neem dan eens een kijkje bij een van onderstaande winkels:
CameraNu
Cameraland
Kamera-Express
Coolblue
De vogelbescherming

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.7 34 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

73 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Bart Ryckewaert
3 Maanden geleden

Beste Thijs,
zeer boeiend artikel mbt verrekijkers. Tevens een vraag. Ik heb momenteel 2 verrekijkers van Kite. Een heel klein : 10×28 en een kite Forester (10x). Ik heb interesse in een Swarovski cl companion omdat die licht, compact en nog net betaalbaar lijkt. Heb je ervaring met dit type ? Is dat een aanrader ? Of doe ik gewoon verder met mijn Kite ? Voor mij gaat het hoofdzakelijk om vogels te kijken. Hier thuis in de tuin en heel vaak ook op wandelingen.
alvast bedankt !
bart

Dick Evers
5 Maanden geleden

Goedemiddag,
Ik heb al 15 jr een Zeiss 12 x 42 voor in huis (met steun) en vooral om diep de tuin in te kijken naar vogels op zo’n 15 mtr. Blij mee!
Is het zo veel beter wat scherpte betreft om te vernieuwen met Zeiss, Leica of Swarovski?
Vgr,
Dick

Herman
1 Jaar geleden

Hallo, fijn zo’n verhaal ovee verrekijkers. Ik draag een bril en wwil je goed kunnen kijken dan moet je bril toch echt afzetten. Dan zit je dus met twee sterk verschillende ogen. Ik ben bijziend en de glassterke van mijn brillenglazen verschillen nogal. Ik heb een paar redelijk goedkope compacte kijkers (passen in je broekzak) allemaal gekocht voor minder dan 40 euro. Sommige zijn zo slecht dat na korte tijd in het bezit de twee beelden niet goed over elkaar vallen en dus onbruikbaar zijn. Ander probleem is het scherpstellen: eerst linkeroog en dan met de finetuner het rechteroog. Ik denk dat dit bijstellen bij sommige kijkers niet goed genoeg kan. Wil nu wel eens een echte broekzak kijker aanschaffen mag iets van 7×18 of 10×15 zijn of meer maar we broekzakformaat. Ben zeer benieuwd wat je me aanraad. Ben 71 jaar dus mijn helder zien begint af te nemen, groet Herman.