Hoe maak je een HDR Foto?


Wat is HDR fotografie?

HDR (High Dynamic Range) fotografie is vorm van fotografie waarmee je dynamische foto’s kan maken. Doormiddel van ‘tone mapping' (een onderdeel van HDR bewerking) krijgt de foto een surrealistisch effect waardoor de foto meer gaat lijken op een tekening of een computeranimatie. Hoe je zelf een HDR foto maakt leg ik hieronder uit. Daarnaast laat ik ook mijn eigen HDR foto's zien zodat je kan ziet wat je er allemaal mee kan. Heb je vragen? Laat gerust een berichtje achter.

hoe maak ik een hdr foto

Uitleg: Hoe werkt HDR fotografie?

Er zijn vele manieren om HDR fotografie toe te passen. Zo kan je zelf HDR foto's maken door meerdere foto's over elkaar heen te plakken, maar er zijn ook camera's met ingebouwde HDR functionaliteiten. Hieronder zal ik, door middel van een korte uitleg, mijn eigen methode delen waarin ik gebruik maak van het schieten van losse foto's waarbij iedere foto een andere belichting heeft. Het is een korte uitleg, maar als je meer over deze vorm van fotografie wilt weten, kan ik je zeker aanraden om een goed boek over HDR fotografie te lezen. Deze boeken gaan dieper in op de materie waardoor je nog betere HDR foto's kan maken.

Hoe maak je een HDR foto?

Er zijn een aantal benodigdheden voordat je HDR foto’s kan maken. Zo heb je uiteraard een camera nodig welke de foto’s in Jpeg, RAW of TIFF kan maken. Let er alleen op dat niet elk bewerkingsprogramma Jpeg ondersteunt. Ik kan dan ook adviseren om de foto in RAW te schieten. Hierdoor behoud je de meeste informatie en krijg je het beste resultaat uit de foto's. Verder is het ook van belang dat je een statief hebt, aangezien er drie tot vijf identieke foto’s (enkel afwijkend van belichting) nodig zijn om een HDR foto te maken. Om vervolgens de foto te bewerken op de pc heb je een programma nodig.

Gratis HDR fotografie software

Er zijn veel programma's waarmee je HDR foto's kan maken. Zo is er het gratis programma FDRTools dat in 2002 op de markt kwam. Een ander goed gratis HDR software programma is Picturenaut waar net weer wat meer mogelijkheden inzitten. Zelf werk ik het liefste met Photoshop / Lightroom (betaald) of Photomatix. Hoe Photomatix werkt zal ik hieronder nader uitleggen.

Drie stappen om een HDR foto te maken

Stap 1

Selecteer je onderwerp, stel je statief met camera op en stel erop scherp. Zet nadat je hebt scherpgesteld de autofocus even uit. We willen namelijk geen verschillende focuspunten. De instellingen van de camera kan je zelf kiezen, je moet het zien alsof je gewoon een foto gaat maken. Zelf zet ik de camera altijd in de Av stand, waarbij ik dan mijn diafragmawaarde instel. Zet ook even in je menu het fotoformaat op RAW of TIFF.

Stap 2

We gaan nu vijf foto’s maken. Je camera staat nu al helemaal klaar voor gebruik, zet nu alleen even je AEB level ( -2, -1, 0, +1, +2) op 0. Dit houdt in dat we deze foto helemaal niet gaan over- of onderbelichten. Dit is dan ook de eerste foto die je maakt. De tweede foto die je maakt ga je een stap onderbelichten (-1). De derde twee stappen onderbelichten (-2), de vierde een stap overbelichten (+1) en de laatste twee stappen overbelichten (+2). Je hebt nu vijf foto’s welke we in stap drie gaan bewerken tot een HDR foto. Deze staat al goed, namelijk op Multi-Band met de waarde 2 en 5. Gain Compensation staat uitgevinkt.

Stap 3

We hebben nu vijf foto’s, allen in RAW en met verschillende belichtingwaardes. Deze foto’s gaan we nu tot één HDR foto maken. Installeer het programma Photomatix (enkel dit programma leg ik uit aangezien ik hier de meeste ervaring mee heb). Het programma doet eigenlijk alles voor je. Allereerst kies je voor de functie: ‘Generate HDR image’. Je moet nu even de vijf (of drie) foto’s selecteren welke je tot een HDR wil maken. Hij gaat zelf even aan de gang en als hij klaar is, moet je het belangrijkste doen. Klik op ‘Tone Mapping’ en het programma zal zelf het echte HDR beeld maken. Als hij hiermee klaar is kan je zelf nog het één en ander aanpassen qua kleuren en dergelijke. Vergeet de foto niet op te slaan en klaar is je HDR foto. Staat aangevinkt en de waarde bepaalt hij zelf. Hier hoef je niks aan de toen.

Mijn HDR fotografie portfolio

Hieronder vind je een aantal van de door mij gemaakte HDR foto's. Ik heb de foto's gemaakt met mijn Canon spiegelreflexcamera en nabewerkt in Photomatix en/of Photoshop.

Afsluitend

Dit was een basis uitleg van HDR fotografie. Uiteraard is dit maar een klein stukje van de ijsberg, maar nu kan je in ieder geval beginnen met het maken van HDR foto's! Mochten er nou toch nog zaken niet duidelijk zijn, of wil je meer weten? Laat dan gerust een berichtje achter. Tenslotte wens ik je veel plezier met het maken van HDR foto's!

Photomatix kopen met korting

Wil jij Photomatix kopen? Gebruikt dan de code thijsschouten bij het afrekenen op HDRsoft.com en je krijgt 15% korting!

Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

46 reacties “HDR Fotografie

 1. Beste, ik heb een HUAWEI P20 GSM waar een HDR functie inzit. Ik gebruik deze geregeld om weerfoto’s te maken voor het weerbericht van de VRT. Ook voor de heemkundige kring van Schoten. En hier heb ik een propleem. Na een foto getrokken te hebben stuur ik deze door naar mijn email adres. De foto komt daar ondersteboven aan. Ik kopieer deze dan naar mijn bureaublad waar ze niet meer ondersteboven staat. Ik mail de foto dan naar de Heemkundige kring waar ze andermaal ondersteboven aankomt. Zij draaien de foto terug om daar ze deze naar de firma sturen die hun beeldbank beheert. Na een paar dagen staat de foto terug ondersteboven op de beeldbank. Het enigste dat dan gedaan worden is de foto verwijderen. Als ik foto’s opstuur die ik met mijn GSM trek zonder de functie HDR in te schakelen heb ik di probleem niet. Foto’s voor het weerbericht van de VRT tweet ik naar hen. Als ze op TV verschijnen staan ze niet omgekeerd. Weet jij hoe dit komt? Dank je, Marc.

  1. Hi Marc,

   Bedankt voor je bericht!

   Om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe dit kan. Staat er misschien iets in de instellingen aan mbt automatisch roteren? Mogelijk geeft dit een conflict. En staat de nieuwste firmware op het toestel? Het kan natuurlijk een bug zijn en dit kan je dan het beste navragen bij Huawei zelf.

   Groet

   Thijs

 2. Hallo Thijs, na deze uitleg word ik weer enthousiast! Misschien heb ik hiermee een oplossing voor een probleempje. Ik wil graag foto’s maken van vuurstenen artefacten waarbij schaduwwerking zeer belangrijk is, maar ook lastig. Kan ik de HDR methode, denk je, ook toepassen door per foto de lichtbron vanuit een andere hoek te laten komen ipv dat de belichtingssterkte per foto anders is? Ik heb al wel wat geprobeerd maar dat was weinig soeps. Zal ik doorzetten of moet ik het over een ander boeg gooien?

  1. Hey Marjolein,

   Thanks voor je bericht! Om eerlijk te zijn denk ik dat het dmv HDR wel moet lukken. Je zet namelijk verschillende belichtingen over elkaar heen. En als jij foto voor foto maakt, en daarbij iedere keer een andere belichting pakt, en je ze vervolgens over elkaar heen zet, je een eind moet komen. Ik zou het dus gewoon eens proberen! 🙂

   Groet,

   Thijs

 3. beste thijs , welke instellingen moet ik dan juist gebruiken voor een knap hdr foto te maken. ik rommel hier maar wat aan … en trekt op niets .. bedoel welke schuifjes ik het best moet hanteren …? thanks a lot voor deze informatie …
  btw … is goed uiteengelegd en mijn interesse naar PM is terug gestegen .. thanks

 4. Hallo Thijs,

  Leuk artikel over HDR. Ik wist niet dat je de autofocus moest uitzetten dus dat heb ik er weer van geleerd.
  Ik heb een HDR-foto op de volgende manier gemaakt (Nikon D3300): ik zet de camera eerst op de P-stand en kies mijn ISO zelf (400). Ik noteer na het maken van de eerste foto de sluitertijd en het diafragma. Die stel ik in op de M-stand. Daarna maak ik de volgende foto’s onder- en overbelicht door de ISO te verlagen (200 en 100) en te verhogen (800 en 1600). Is het op deze manier ook te doen of kleven er nadelen aan? En welke methode is te prefereren? Ik las nl ook dat iemand de sluitertijd verlengt en verkort om overbelichte en onderbelichte foto’s te krijgen.

  Met vriendelijke groet, Wim.

  1. Hi Wim,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik zou het zelf niet zo snel met de ISO waarden doen. Het nadeel hiervan is dat je wat meer ruis in je beelden met ISO 1600 krijgt wat je weer terug kan zien in de beelden. Zelf zou ik dus eerder met de sluitertijd aan de gang gaan, of met de bracket functie van de camera (check even je handleiding of dit op de D3300 zit).

   Greets

   Thijs

 5. Goedenavond Thijs, fijn dat je zoveel wilt delen over HDR. Ik fotografeer al jaren vastgoed en wil me al tijden verdiepen in HDR om zo geen flitser te hoeven gebruiken en minder nabewerking heb. Ik lees over ‘Generate HDR image’ en ‘tone mapping’ Ik zie beide termen niet terug als ik de foto’s upload via photomatix pro. Heb je een bepaald setting die je gebruikt voor vastgoed? Alvast bedankt! Gr Diana

 6. Beste Thijs

  Mooi stukje uitleg over HDR, ik heb tot nu toe veel HDR gezien en weet ook ongeveer hoe het werkt het is een hele mooie techniek voor het maken van allerlei stillevens en soms als het weer het toelaat zelfs een natuurfoto. Altijd leuk om de uitleg van verschillende mensen te lezen en je eigen werkwijze te creeren.
  Mijn vraag: Ik werk met lightroom 5 hierin is deze bewerking niet standaard volgens mij of heb ik het mis?
  Ik ben nog volop bezig met een cursus waarvoor ik photoshop elements 15 heb aangeschaft, zit hier wel de HDR functie in? Zo ja waar?

  1. Hey Olaf,

   Bedankt voor je reactie! 🙂

   Lightroom 5 heeft helaas geen optie om HDR’s te maken. Hiervoor moet je toch echt overstappen naar de nieuwe versie (Lightroom CC). Gelukkig kan Photoshop elements het wel. Hieronder een stappenplannetje:

  2. Open Photoshop
  3. Klik op FileAutomateMerge to HDR Pro
  4. Klik op Browse… en selecteer de gewenste bestanden
  5. Zorg ervoor dat de optie ‘Attempt to Automatically Align Source Images‘ aangevinkt blijft
  6. Klik vervolgens op OK
  7. Nu zal hij de HDR foto in elkaar draaien. Dit kan wel even duren.
  8. Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

  1. Hey Johan,

   Het kan wel, maar is niet eenvoudig. Je legt met HDR fotografie namelijk meerdere foto’s over elkaar heen. Aangezien je met sportfoto’s in veel gevallen over bewegende beelden praat, is het niet eenvoudig om 3 exact dezelfde beelden achter elkaar te schieten. Maar het verschilt natuurlijk per sport. Wat ga je fotograferen?

   Groet,

   Thijs

  1. Hey Ellen,

   Ik denk dat dit wel gaat werken, zolang je er maar voor zorgt dat je hoofdonderwerp (zoals een gebouw of een landschap) steeds hetzelfde op de foto staat. Hij kan dan namelijk de lagen over elkaar heen leggen.

   Groet

   Thijs

 7. Hallo Thijs, ik ben al een tijdje met hdr aan het experimenteren. Alleen kom ik in de problemen met het sikkeltje van de maan. In de overbelichte opname overstraalt het en vormt een sterretje. In de hdr samenstelling wordt het daardoor geen mooi sikkeltje. Wat kan ik hieraan doen?

  1. Hey Marieke,

   Kan je het misschien terugbrengen in photoshop? Dat je de sikkel zeg maar donkerder maakt?
   Verder kan je ook eens proberen om een minder heftige HDR bewerking te kiezen. Als je bijvoorbeeld Photoshop gebruikt, dan kan je zelf kiezen hoeveel contrast e.d. je wilt hebben in je foto. Mogelijk biedt dit nog wat mogelijkheden voor je. 🙂

   Groet
   Thijs

 8. Hallo
  Ik heb een simpele Nikon coolpix B700
  Kan ik daar ook HDR foto’s maken?

  1. Hey Caroline,

   Dit is zeker mogelijk. De B700 heeft een ‘exposure bracketing’ stand waarin hij foto’s maakt met diverse belichtingen. Deze foto’s kan je vervolgens op de computer samenvoegen tot een HDR.
   Tip: gebruik een statief en check even de handleiding van je camera mbt hoe de ‘exposure bracketing’ stand werkt.

   Groeten
   Thijs

 9. Hallo.
  De D5200 van Nikon spreekt in het menu over bracketing. Is dit hetzelfde als HDR? en composeerd deze menufunctie ook zelf z,n uiteindelijke resultaat?.

  1. Hallo T Scheltinga,

   Bracketing kan je gebruiken om foto’s te maken in diverse belichtingsstanden. Hierna kan je op de computer deze beelden samenvoegen tot een HDR foto. De D5200 heeft echter ook een HDR stand waarmee hij de foto’s maakt en ook nog eens samenvoegt. Zie onderstaand filmpje hoe dit werkt.

   Meer info over de camera zie o.a. kamera-express.nl

   Groeten!

   Thijs

  1. Hallo Marcel,

   Op de D5000 kan je gewoon de stappen volgens zoals ik ze uitleg. Je moet alleen wel de bracketing fuctie gebruiken (zie handleiding camera).

   Groet

   Thijs

  1. Hi Marieke,

   Graag gedaan!

   Volgens mij gaat staat ‘Gain compensation’ voor compensatie, oftewel hij gaat automatisch de beelden compenseren om een rustiger beeld te krijgen. Ik heb het zelf alleen altijd uit staan.

   Groet

   Thijs

 10. Hallo Thijs
  bedankt voor je heldere uitleg over HDR foto’s
  alleen een vraagje : maakt het veel uit hoeveel stappen je maximaal instelt?
  bijvoorbeeld +3 tot -3 of is dat te veel van het goede?
  groet Ed Jonker

  1. Hey Ed,

   Bedankt voor je reactie! 🙂

   Het maakt zeker uit hoeveel stappen je maximaal instelt. Hoe meer stappen je neemt (bv 0, 3, 5, 7) des te meer beelden je hebt om een HDR foto van te maken. Mocht je minder beelden pakken maar grotere stappen (bv 0, 5), des te groter de verschillen zijn in belichting en daarmee in je uiteindelijke HDR foto.

   Gr

   Thijs

 11. HaIlo Thijs,ik heb HDR op mijn Samsung tas s 10.5. Ik wist niet wat dat was,en hoe je het moet doen. Na het lezen van jou artikel werd ik enthousiast! Ook omdat deze “”tablet camera”” toch best aardig is (8mp) Omdat er onder instellingen zo’n 25 tekens verschijnen, leek het mij leuk om dit alles uit te zoeken. …dus ook HDR. Resultaat: Van de 30 gemaakte foto’s hier in de natuur, zitten er zomaar 10 bij waarvan ik dacht :Heb ik dat gedaan? Geweldig leuk om zo foto’s te maken! Daarvoor mijn dank!

  1. Hey Frank,

   Leuk om te horen! Ben blij dat je wat met mijn uitleg kon. Veel plezier nog met het maken van toekomstige HDR foto’s!

   Groeten

   Thijs

 12. hoi Thijs,

  ik krijg steeds bij het opslaan een watermerk in mijn foto’s.
  hoe kan ik de foto’s zonder het pfotomatix watermerk er in opslaan?

  groetjes.

  1. Hey Lutske,

   Dat kan kloppen. Photomatix is namelijk een betaald programma. Zonder officiële licentie krijg je een watermerk door je foto.

   Groet

   Thijs

  1. Hey Jos,

   Zie mijn eerdere antwoord. Zelf ben ik verder niet zo bekend met de instellingen van een 6D. Ik zou dan ook een boek over je camera aanraden zoals dit boek over de Canon EOS 6D. Zelf heb ik een vergelijkbaar boek over mijn EOS 7D en ik gebruik hem met regelmaat om ingewikkelde instellingen op te zoeken.

   Groeten en succes!

   Thijs

 13. Hallo met toeval kom ik op je site terecht omdat ik niet weet wat hdr betekende en een foto voorbj zag komen. Misschien kan je ook advies geven over een camera. Ik wil een stap verder dan de gewone digitale camera. Ik zag de sony nex 3n inclusief lens 55-210. sprak mij aan maar ben niet goed thuis hierin dus kan wel wat advies gebruiken in duidelijkje taal. Want als ik alles lees met die termen duizeld het mij haha. En verkopers tja die kunnen alles zeggen. Hoop op een antwoord. Groetjes jolly

  1. Hey Jolly,

   Bedankt voor je berichtje.

   Ik kan je uiteraard wel advies geven over een camera, echter moet ik daarvoor wel weten wat je precies wilt fotograferen. 🙂

   Maar als je net wat meer wilt dat een compact camera, dan is een Sony Nex 3N een prima keuze. Let echter wel op dat je met de 55-210 lens een telelens te pakken hebt. Hierdoor is het bv niet zo eenvoudig om zaken van dichtbij, zoals portretten of landschappen, te fotograferen. Zelf zou ik dan eerder voor een kit gaan met een 16-50mm lens zoals dit setje. Daarnaast moet je ook weten dat je met een systeemcamera, zoals de NEX 3N, minder lenzen tot je beschikking hebt dan met een spiegelreflexcamera. Je kan dus ook overwegen om een instap spiegelreflexcamera te kopen. Een voorbeeld is de Canon 600D.

   Hopelijk heb je wat aan mijn tips. 🙂

   Groet

   Thijs

    1. Hey Jos,

     De instellingen kan je zeker gebruiken. Want wat je camera eigenlijk heeft is een ingebouwde HDR functie. Hiermee maakt de camera een foto met meerdere belichtingen en bewerkt hij ze in de camera tot een HDR foto. Waarschijnlijk heb je ook instellingen waarmee je de mate van bewerking (heel veel contrast, weinig contrast, etc) kan instellen. Een super mooie tool die in nieuwere camera’s ingebouwd zit.

     Groeten,

     Thijs

 14. Hallo Thijs, Wat leuk om op je site terecht te komen vol
  tips en duidelijke uitleg. Mooi dat je je kennis zo wilt delen! Ik
  zou graag het HDR eens uit gaan proberen. Het wordt nu te laat maar
  ik zet je bij mijn favorieten en kom zeker eens terug. Nog veel
  fotoplezier. Groetjes Anneke

 15. Hallo,
  Ik kwam via google bij je website en moet zeggen je het echt heel duidelijk uit legt..
  Ik ga het zeker is proberen.. de manier van fotograferen spreekt mij heel erg aan!

  thnx!

  1. ik had hier nog niet van gehoord! lijkt mij mooi om hier
   mee te werken ik ga het proberen!

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)