Hoe stel ik mijn camera in bij vogelfotografie?
Door: Thijs Schouten
Laatste update: 14 September 2023
Ben je gek van vogels en wil je ze graag vastleggen? Maak dan gebruik van onderstaande tips waarmee jij je camera goed kan instellen voor het fotograferen van vogels.
Tip 1. Gebruik de juiste camerastand
Spiegelreflexcamera’s en systeemcamera's hebben diverse voorkeuze standen waarmee de instellingen van diafragma en sluitertijd worden ingesteld. De bekendste standen zijn de automatische stand (AUTO bij zowel Canon, Nikon als Sony), de sluitertijdstand (Tv bij Canon, S bij Nikon en Sony), de diafragmastand (Av bij Canon, A bij Nikon en Sony) en de M stand (bij Canon, Nikon en Sony is deze benaming gelijk aan elkaar). Wil je echter vliegende vogels fotograferen? Dan raad ik je aan om in de sluitertijdstand te gaan werken. Hierdoor heb je controle over de snelheid waarmee een foto vastgelegd wordt waardoor je de vogel in het beeld kan bevriezen.
Tip 2. Gebruik de juiste sluitertijd
Welke sluitertijd je het beste kan gebruiken bij het vastleggen van vogels is afhankelijk van het moment. Zit een vogel stil en heb je weinig licht? Dan kan je best een sluitertijd van 1/250e gebruiken. Wil je echter een vogel in vlucht vastleggen? Dan zit je eerder op een sluitertijd van 1/500e of 1/1000e. Wil je echt actie vastleggen? Gebruik dan een sluitertijd van minimaal 1/1600e.
Tip 3. Gebruik het juiste diafragma
Om een vogel vast te leggen met een onscherpe achtergrond heb je een groot diafragma nodig. Denk bijvoorbeeld aan een diafragma van f/2.8 of f/4. Het nadeel van een groot diafragma, zoals f/2.8, is alleen dat je soms net niet beide ogen van de vogel scherp op de foto krijgt. Om deze reden kan je bij het maken van portretten het diafragma net iets opkrikken naar bijvoorbeeld f/4. Wil je een vogel in actie vastleggen? Dan gebruik ik zelf meestal een diafragma van f/5.6 of f/7.1.
Tip 4. Stel de autofocus goed in
De autofocus van je camera heeft diverse standen. Zo kan je ervoor kiezen om eenmalig scherp te stellen (AF-S bij Nikon en Sony / One shot bij Canon) of je kan ervoor kiezen om continue scherp te stellen (AF-C bij Nikon en Sony / AI servo bij Canon). Deze laatste, continue scherpstelling, is hetgeen dat je bij het fotograferen van vogels moet gebruiken. Vogels zitten namelijk niet stil en je wilt dan ook dat je camera constant scherp blijft stellen, ongeacht wat het onderwerp doet.
Tip 5. Zet je camera op extra snel
Bij het fotograferen van vogels is het van belang dat je camera zo snel mogelijk is, en dus zoveel mogelijk beelden achter elkaar kan maken. Vogels bewegen namelijk super snel (zelf zo snel dat je het soms niet met het blote oog kan zien) en daarom telt ieder moment. Zet daarom je camera in de sportstand (continu stand) te zetten. Bij Canon spiegelreflexcamera’s en systeemcamera's kan je dit instellen bij ‘Drive’. Bij Nikon spiegelreflexcamera’s en systeemcamera's heet deze instelling ‘Ch’ dat staat voor ‘Continue High Speed’. Bij Sony systeemcamera's kan je dit instellen bij de Drive Mode en kies hier voor Continuous Shooting. Heb je dit eenmaal ingesteld, en hou je de sluiterknop ingedrukt? Dan blijft de camera foto’s maken totdat de buffer of het geheugenkaartje vol zit.
Tip 6. Gebruik de juiste ISO waarden
Door de ISO waarden aan te passen in je camera kan je de hoeveelheid licht dat op je sensor valt controleren. Des te hoger de ISO waarden, des te meer licht er binnen kan komen en des te hogere sluitertijden je kan gebruiken. Een hogere ISO waarde heeft alleen als nadeel dat je meer ruis (korrels) in je foto krijgt. Zelf heb ik bij het fotograferen van vogels mijn ISO waarden altijd op automatisch staan. Op deze manier zorgt de camera er zelf voor dat de juiste ISO waarden ingesteld worden om te voldoen aan de sluitertijd en het diafragma van de lens. En hiermee zorg je er dus voor dat je foto niet onder- of overbelicht is.
Meer leren over vogelfotografie?
Wil je nog meer lezen over het fotograferen van vogels? Check dan mijn uitgebreide artikel over vogelfotografie.
Ik ben beginnend vogel fotograaf
Dank voor je bericht Luc! Als beginnend vogel fotograaf kan je vast wat met mijn tips. 🙂
ik wil zee vogels gaan foto graveren met een boot van af scheveningen graag advies
Beste Adri,
Dank voor je bericht.
Qua tips zou ik naar bovenstaande kijken. Daarnaast is het ook slim om met een snelle sluitertijd te gaan werken. Dit omdat de boot mogelijk beweegt en je om die reden bewegingsonscherpte wilt voorkomen.
Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂
Groet,
Thijs
Ik heb een Olympus camera , de EM1-II
Ik wil graag tips voor het fotograferen van vogels, het blijft lastig
Beste Hilde,
Dank voor je bericht! Het blijven van vogels blijft zeker lastig. Ze zijn immers ontzettend snel.
Mijn advies is om bovenstaande instellingen goed te proberen. Na verloop van tijd moet het dan echt gaan lukken. Verder kan je ook eens kijken naar een goede workshop. Kijk bv eens naar deze workshop van CameraNu. Hierin leggen ze de basis goed uit waarmee je stappen verderkomt.
Zou dit wat voor je zijn?
Groet
Thijs