Hoe stel ik mijn camera in bij vogelfotografie?
Ben je gek van vogels en wil je ze graag vastleggen? Maak dan gebruik van onderstaande tips waarmee jij je camera goed kan instellen voor het fotograferen van vogels.
Tip 1. Gebruik de juiste camerastand
Spiegelreflexcamera’s hebben diverse voorkeuze standen waarmee de instellingen van diafragma en sluitertijd worden ingesteld. De bekendste standen zijn de automatische stand (AUTO bij zowel Canon als Nikon), de sluitertijdstand (Tv bij Canon en S bij Nikon), de diafragmastand (Av bij Canon en A bij Nikon) en de M stand (bij Canon en Nikon is deze benaming gelijk aan elkaar). Wil je echter vliegende vogels fotograferen? Dan raad ik je aan om in de sluitertijdstand te gaan werken. Hierdoor heb je controle over de snelheid waarmee een foto vastgelegd wordt waardoor je de vogel in het beeld kan bevriezen.
Tip 2. Gebruik de juiste sluitertijd
Welke sluitertijd je het beste kan gebruiken bij het vastleggen van vogels is afhankelijk van het moment. Zit een vogel stil en heb je weinig licht? Dan kan je best een sluitertijd van 1/250e gebruiken. Wil je echter een vogel in vlucht vastleggen? Dan zit je eerder op een sluitertijd van 1/500e of 1/1000e. Wil je echt actie vastleggen? Gebruik dan een sluitertijd van minimaal 1/1600e.
Tip 3. Gebruik het juiste diafragma
Om een vogel vast te leggen met een onscherpe achtergrond heb je een groot diafragma nodig. Denk bijvoorbeeld aan een diafragma van f/2.8 of f/4. Het nadeel van een groot diafragma, zoals f/2.8, is alleen dat je soms net niet beide ogen van de vogel scherp op de foto krijgt. Om deze reden kan je bij het maken van portretten het diafragma net iets opkrikken naar bijvoorbeeld f/4. Wil je een vogel in actie vastleggen? Dan gebruik ik zelf meestal een diafragma van f/5.6 of f/7.1.
Tip 4. Stel de autofocus goed in
De autofocus van je camera heeft diverse standen. Zo kan je ervoor kiezen om eenmalig scherp te stellen (AF-S bij Nikon / One shot bij Canon) of je kan ervoor kiezen om continue scherp te stellen (AF-C bij Nikon / AI servo bij Canon). Deze laatste, continue scherpstelling, is hetgeen dat je bij het fotograferen van vogels moet gebruiken. Vogels zitten namelijk niet stil en je wilt dan ook dat je camera constant scherp blijft stellen, ongeacht wat het onderwerp doet.
Tip 5. Zet je camera op extra snel
Bij het fotograferen van vogels is het van belang dat je camera zo snel mogelijk is, en dus zoveel mogelijk beelden achter elkaar kan maken. Vogels bewegen namelijk super snel (zelf zo snel dat je het soms niet met het blote oog kan zien) en daarom telt ieder moment. Zet daarom je camera in de sportstand (continu stand) te zetten. Bij Canon spiegelreflexcamera’s kan je dit instellen bij ‘Drive’. Bij Nikon spiegelreflexcamera’s heet deze instelling ‘Ch’ dat staat voor ‘Continue High Speed’. Heb je dit eenmaal ingesteld, en hou je de sluiterknop ingedrukt? Dan blijft de camera foto’s maken totdat de buffer of het geheugenkaartje vol zit.
Tip 6. Gebruik de juiste ISO waarden
Door de ISO waarden aan te passen in je camera kan je de hoeveelheid licht dat op je sensor valt controleren. Des te hoger de ISO waarden, des te meer licht er binnen kan komen en des te hogere sluitertijden je kan gebruiken. Een hogere ISO waarde heeft alleen als nadeel dat je meer ruis (korrels) in je foto krijgt. Zelf heb ik bij het fotograferen van vogels mijn ISO waarden altijd op automatisch staan. Op deze manier zorgt de camera er zelf voor dat de juiste ISO waarden ingesteld worden om te voldoen aan de sluitertijd en het diafragma van de lens. En hiermee zorg je er dus voor dat je foto niet onder- of overbelicht is.
Meer leren over vogelfotografie?
Wil je nog meer lezen over het fotograferen van vogels? Check dan mijn uitgebreide artikel over vogelfotografie.
Hallo Thijs,
Heb altijd een canon 50D gehad.
Sinds december heb ik de canon R3 met de RF lens 100- 500mm aangeschaft.
(ben 65 jaar en we nemen toch niks mee als ze de knop omdraaien…..)
Moet nog veel leren en ontdekken op de nieuwe camera, vogels fotograferen is mijn grote hobby.
Op mijn menu staat de is (beeldstabilisatie)- modus niet vetgedrukt. Als ik op set drukt komt erop te staan dat het niet beschikbaar is met het bevestigde objectief.
Hoe komt dat of wat doe ik mis.
Ps. Heb je ook iets over de canon R3 geplaatst.
Vriendelijke groeten.
Beste Tony,
Dank voor je bericht! En wat gaaf dat je de R3 hebt icm de RF 100-500mm. Een mooie combinatie!
Wbt de beeldstabilisatie, deze zou wel moeten werken. Heb je het wel aangezet in het menu? En staat het schuifje op de lens wel op IS? Verder heb ik zeker wat over de R3 geschreven, lees hier mijn Canon EOS R3 review.
Groeten!
Thijs
Beste Thijs, bedankt voor de reatie.
In mijn menu zelf staat die echt niet. ( beeldstabilisatie ).
Op de lens staat de stabilisatie op on .en de AF/MF op Af
Ps. Moet er misschien een update gedaan worden.
Als ik naar menu en dan naar de firmware gaat staat er
Camera. Ver.1.3.0
Lens. Ver.1.1.0
Vriendelijke groeten, Tony
Beste Tony,
In principe zou de firmware niet moeten uitmaken. Kan je eens kijken naar onderstaand screenshot? Dit is waar de beeldstabilisatie zou moeten staan in het menu. Misschien staat hij uit?
Groet
Thijs
Dit staat op mijn menu op dezelfde plaats .
Hi Tony,
Dat is bijzonder. Ik heb dit namelijk gewoon uit de handleiding gehaald. Heb je het ook nergens op een andere plek staan?
Gr
Thijs
Mooi uitgebreid en duidelijk!
Dank Albert!
Hallo Thijs!
Ik heb een Nikon D7100 en sinds kort een telelens 150-600mm. Ik fotografeer graag vogels en tot nu toe altijd in de M modus. Nou vind ik het irritant om mijn ISO elke keer aan te passen, samen met diafragma en sluitertijd, dus ik dacht: laat ik de A modus eens proberen. Mijn foto’s worden alleen allemaal z.g.a. zwart. Is ook niet gek, want de camera pakt hele hoge sluitertijden, zoals 4000. Dan moet ik mijn diafragma heel hoog zetten, om de sluitertijd omlaag te krijgen. De AUTO ISO vind ik ook niet fijn werken. Lijkt er altijd naast te zitten. Doe ik iets fout? Dan schiet ik toch liever door in de M modus, maar dat is niet heel handig als je snel moet reageren op een onderwerp.
Ik hoor het graag van je!
Groeten,
Annelies
Hi Annelies,
Dank voor je bericht!
Persoonlijk schiet ik altijd in de M stand met ISO auto en dat werkt op mijn camera erg goed. Ik pak bv een sluitertijd van 1/1600e en een diafragma van f/4 en de auto ISO doet dan vervolgens de rest. Heb je dit al een keer getest? Door auto iso in de m-stand te gebruiken?
Een andere optie is de P functie. Hier kan je namelijk ook aanpassingen doen, maar zal de camera het meeste denkwerk doen. Meer hierover lees je in mijn artikel over camera-standen. Misschien heb je hier wat aan?
Groet
Thijs
Beste Thijs en Annelies,
Ik fotografeer met een Nikon D7500 met een Tamron 150-600 G2 lens.
Ik heb ‘m altijd op AF-C staan. Auto ISO werkt prima op de D7500 en wat eventuele ruis is softwarematig prima weg te werken. Diafragma heb ik standaard op f/10. Dan heb ik toch iets meer kans om de gehele vogel scherp te krijgen (zeker ook in vlucht). Als de vogel stil zit ga ik wel over op een groter diafragma (tenzij het weer een hele grote vogel is). Ik gebruik wel vaak wat overbelichting (afhankelijk van wat ik schiet). Voor vliegende vogels heb ik de sluitertijd vaak op 1/2000 of zelfs nog hoger.
Voor bewerking gebruik ik tegenwoordig Luminar NEO en Topas DeNoise. Prima combinatie.
Grote groet,
Bert
Beste Bert,
Dank voor je bericht een aanvulling! Erg waardevol. 🙂
Groet
Thijs