Digitale camera kopen? Handige tips!


In dit artikel: tips bij het kopen van een digitale camera

Wil je een fotocamera kopen of een spiegelreflex kopen, maar kom je er maar niet uit wat de verschillen zijn en weet je niet goed waarop je moet letten? In dit artikel leg ik een aantal basiszaken uit die je helpen bij het maken van een keuze. Ik fotografeer inmiddels al meer dan 10 jaar en heb in die tijd flink wat kennis opgedaan. Ik heb zelfs enkele jaren camera's ingekocht voor Coolblue. Ik hoop dan ook dat ik met mijn kennis jou kan helpen in het maken van de juiste keuze en bij de aankoop van een fototoestel. Aan het einde van dit artikel kan je een reactie, opmerking of vraag achtergelaten. Tenslotte kan ik je aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte camera's te kijken.

De top 10 best verkochte camera's van dit moment Lees mijn tips voor het maken van de juiste keuze

banner_camera

Opbouw uitleg

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Welke digitale camera past bij mij?
2. Waar moet je op letten bij het kopen van een camera?
3. Welke soorten camera's zijn er?
    3a. De compactcamera
    3b. De systeemcamera
    3c. De spiegelreflexcamera
4. Merken
    4a. Canon camera's
    4b. Nikon camera's
    4c. Sony camera's
    4d. Olympus camera's
    4e. Panasonic camera's
    4f. Pentax camera's
    4g. Samsung camera's
    4h. Fujifilm camera's
5. Welke soorten camera lenzen zijn er?
6. Afsluiting

1. Welke digitale camera past bij mij?

Vaak krijg ik de vragen: ‘Welke digitale camera past bij mij?' en ‘Wat is de beste camera?' Deze vraag kan je niet beantwoorden omdat dit per persoon verschilt! De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de zoektocht naar een fotocamera is: ‘Wat wil ik er allemaal mee gaan doen?'. Wil je natuur fotograferen? Wil je portretten schieten? Of wil je gewoon op vakantie lekker foto's maken? Komt er misschien een kleine en wil je die graag goed op de foto zetten? Wil je er ook mee filmen of gaat het je echt enkel om het maken van foto's? En heb je al nagedacht over het formaat? Wil je een kleine camera? Of maakt dat je niet uit? En wat ga je met de foto's doen? Ga je de foto's enkel op facebook plaatsen (denk aan een wifi camera) of wil je foto's ook groots afdrukken? Hoe makkelijk wil je dat de fotocamera is? Wil je niks instellen en gewoon mooie foto's kunnen maken of wil je zelf controle over de fotocamera hebben (veel instellen)? Dit zijn allemaal vragen die je kunnen helpen bij het maken van een goede keuze. Zet je wensen eens op een rijtje en kijk wat je echt belangrijk vindt. Hieronder leg ik uit waarop je kan letten om je vragen te beantwoorden en wat dit voor invloed heeft op de specificaties van jouw ideale fotocamera.

2. Waar moet je op letten bij het kopen van een camera?

Er zijn behoorlijk wat zaken waarop je moet letten bij het kopen van een digitale camera. Hieronder leg ik de belangrijkste zaken uit. Ik refereer in een aantal gevallen naar de verschillende soorten fototoestellen (compact camera, systeem camera, spiegelreflexcamera), deze camera's leg ik verder uit in paragraaf 3.

Megapixels

Megapixels. De ene camera heeft er 10 miljoen, de ander wel 30 miljoen! Maar wat is nou goed? Je moet het als volgt zien. Meer megapixels wil niet altijd zeggen dat het beter is. Wat ga jij namelijk met de foto doen? Zet jij hem alleen maar op je computer of deel je hem enkel via facebook? Dan heb je echt geen 20 miljoen pixels nodig. Ga je echter grote prints maken die je aan de muur gaat hangen? Of verkoop jij je foto's? Dan zou ik wel een camera met wat meer pixels nemen. Bedenk je in ieder geval dat je met 10 megapixels een goede afdruk op A4 kan maken. Daarnaast is het ook goed om te weten dat meer megapixels voor grotere bestanden zorgt. Oftewel, zorg ervoor dat je een grote geheugenkaart hebt.

megapixels

Camera sensoren

Bij een analoge fotocamera werd de foto vastgelegd op een negatief. Bij een digitale camera wordt de foto vastgelegd op een sensor. De sensor is namelijk het onderdeel van de camera dat het licht (het beeld dat je ziet) opvangt en vervolgens omzet in een digitaal signaal. Het beeld wordt door de sensor opgevangen door de pixels en hoe groter de sensor, des te hoger de kwaliteit en des te meer beeld de camera kan opvangen. Wil je dus foto's van een hoge kwaliteit? Pak dan een fototoestel dat in jouw budget valt met een zo groot mogelijke sensor. Hieronder vind je de sensor maten per camerasoort.

Camerasoort:
Compactcamera's Over het algemeen kleine sensoren Bekijk de beste compactcamera's van 2021
Systeemcamera's Beschikken over kleine sensoren (Nikon CX), middelkleine sensoren (Micro-four-thirds), middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame) Bekijk de beste systeemcamera's van 2021
Spiegelreflexcamera's Beschikken over middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame) Bekijk de beste spiegelreflexcamera's van 2021

In onderstaande afbeelding wordt het verschil per sensor nog eens visueel weergegeven.

Digicamshop

Twee veel gehoorde termen omtrent sensoren zijn de ‘crop sensor' en de ‘full-frame' sensor. De ‘full frame‘ sensor is de grootste sensor die op de markt te krijgen is (althans voor compactcamera's, systeemcamera's of spiegelreflexcamera's) en is qua formaat vergelijkbaar met een 35mm negatief. Doordat deze sensor zo groot is krijg je het meeste beeld op een foto zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien (gele lijn).
De ‘crop sensor‘ is een kleinere (en daardoor goedkopere) versie van de ‘full-frame' sensor. Je krijgt bij een ‘crop' (Crop is het Engelse woord voor ‘uitsnede') dan ook iets minder op beeld dan bij een ‘full-frame'. Ook dit is goed te zien in bovenstaande afbeelding. Vergelijk maar eens de rode / groene rand (crop) met de gele rand (full-frame).

Wat betekend dit voor jou? Eigenlijk is het heel simpel maar ook wel weer een beetje lastig. Ik ga nu namelijk in eens beginnen over lenzen. Waarom? Omdat het type sensor invloed heeft op het bereik van je lens. Alle millimeters die op je lens staan, zoals 18-55mm, zijn berekend op een fotocamera met een 35mm negatief / sensor. Heb je dus een full-frame camera (35mm sensor), dan is je lens inderdaad een 18-55mm lens. Maar heb je een fotocamera met een kleinere sensor? Dan heb je te maken met de zogenaamde cropfactor. Dit betekend dat je geen 18-55mm lens hebt maar een factor daarvan. Heb je bijvoorbeeld een Canon 750D (fotocamera met cropsensor), dan moet je het aantal millimeters van je lens maal 1.6 doen. Jouw 18-55mm is dus in weze geen 18-55mm, maar een 28,8mm-88mm lens. Wat je cropfactor is, is afhankelijk van je sensor. Hieronder heb ik de meest voorkomende cropfactoren op een rijtje gezet.

Sensor: Cropfactor:
Full-frame (35mm) 1x
APS-C (Nikon spiegelreflexcamera en Sony spiegelreflexcamera) 1,5x
APS-C (Canon spiegelreflexcamera) 1,6x
Micro Four Thirds / 4/3 (Olympus systeemcamera en Panasonic systeemcamera) 1,9x
Nikon CX (Nikon systeemcamera) 2,7x

Om het nog makkelijker te maken heb ik een cropcalculator gemaakt. Hiermee kan je eenvoudig berekenen wat het effectieve bereik van je lens is.

Tip: wil je meer weten over de cropfactor? Lees dan mijn uitgebreide artikel over ‘Wat betekent cropfactor?‘.

Formaat

Het formaat van een camera is erg bepalend voor de bediening (ergonomie), als voor het gewicht dat je allemaal mee moet slepen. Wil je een camera die bijna niks weegt en zo in een zak kan? Pak dan een compactcamera. Wil je echter wat meer kunnen instellen of lenzen wisselen? Dan zit je toch gebonden aan een wat grotere fotocamera. Hiervoor kom je namelijk al snel uit op een spiegelreflexcamera. Wil je wel het gemak van een spiegelreflexcamera (wisselen van lenzen en zelf zaken in kunnen stellen), maar niet het gewicht / formaat? Pak dan een systeemcamera. Dit is namelijk de compacte versie van een spiegelreflexcamera. Wil je maten van verschillende camera's eens naast elkaar zien? Neem dan eens een kijkje op www.camerasize.com.

camera_formaten_vergelijken

Zoom (in geval van een compact camera)

Bedenk je bij de aanschaf van een compactcamera goed wat je wilt fotograferen. Wil je namelijk graag dieren of sport vastleggen? Dan heb je in veel gevallen een compactcamera nodig met veel zoom. Instap compactcamera's hebben een zoombereik van 3 tot 5 x. Dit is prima voor huis-tuin-en-keuken gebruik, maar heb je onderwerp ver weg (zoals een sporter of een wild dier), dan ga je het met 3 – 5 x zoom niet redden. Kijk dan eens naar camera's met 20 tot 30 x zoom. Deze zijn wel iets dikker, maar passen in veel gevallen alsnog in de binnenzak van je jas.

compact camera met veel zoom

Lenzen (in geval van een systeemcamera of digitale spiegelreflexcamera)

Systeemcamera's en spiegelreflexcamera's hebben de eigenschap dat je lenzen kan wisselen. Dit is handig omdat voor iedere soort van fotografie lenzen beschikbaar zijn. Wil je landschappen fotograferen? Dan heb je een groothoek nodig. Wil je graag portretten schieten? Pak dan een lens met een klein diafragma zodat je mooie scherpte/diepte in een foto kan creëren (als je meer over diafragma en scherpte/diepte wilt lezen, neem dan zeker eens een kijkje naar mijn ‘Alles over lenzen‘ artikel). Wil je juist dieren, zoals vogels, op de foto zetten? Dan kan je overwegen om een telelens te kopen. Oftewel, het is van belang dat je nadenkt wat je met de camera wilt fotograferen en welke lens je dus als eerste bij je camera aanschaft. Wil je gewoon lekker starten met vakantie en familiefoto's? Dan kan ik je een kitlens aanraden. Een kitlens is een lens die veel fabrikanten standaard bij een nieuwe systeemcamera / spiegelreflexcamera leveren en heeft een bereik tussen de 14mm en 55mm. Hiermee kan je prima landschappen en portretten fotograferen. Wil je echter natuur of sport fotograferen? Overweeg dan als extra een telelens. Je kan er ook voor kiezen om een set te kopen met een lens met een groot bereik. Een voorbeeld is een camera inclusief 18-200mm lens.

canon_camera_with_lens

Camera Instellingen

Op vrijwel iedere fotocamera zit een zogenaamde groene stand. Met deze stand staat de camera in de automatische stand en zorgt hij voor een scherpe en goed belichte foto. Wil je echter zelf de controle over het toestel nemen? Zoals onder- of overbelichten? Dan moet de camera dit wel ondersteunen. Spiegelreflexcamera's kunnen dit over het algemeen wel, maar bij compactcamera's en systeemcamera's zijn soms de instelmogelijkheden beperkt. Wil je dus net wat meer kunnen doen met je fotocamera, neem dan goed een kijkje naar de instelmogelijkheden van het fototoestel.

camera_instellingen

Filmen met een digitale camera

Tegenwoordig kan je bijna met iedere digitale camera ook filmen. Het verschilt alleen wel per fototoestel wat de instelmogelijkheden zijn. Kan de camera bijvoorbeeld in Full-HD filmen (een hoge kwaliteit vergelijkbaar met HD TV) of is de kwaliteit toch lager? Bedenk voor jezelf of dit voor jou van toepassing is en neem het mee in je overwegingen. Let wel, filmen met een digitale camera op hoge kwaliteit kost flink wat geheugen. Het loopt zo op tot 4 GB per uur. Zorg in dit geval voor genoeg geheugenkaartjes. Wil je voornamelijk gaan filmen met je camera? Overweeg dan om een videocamera te kopen.

filmen_met_spiegelreflexcamera

Digitale camera met wifi

Deel je graag je foto's op Facebook of Instagram? Koop dan een wifi camera. Dankzij de ingebouwde wifi kaart kan je eenvoudig en snel je foto's via de smartphone delen op social media. Erg handig als je op vakantie bent en geen computer bij de hand hebt! Vooral compactcamera's beschikken over wifi, al komen er ook steeds meer spiegelreflexcamera's met wifi. Sommige merken hebben ook wifi adapters waardoor je je fotocamera zonder wifi kan uitbreiden.

wifi camera

Waterdichte (compact) camera's

Er zijn diverse merken met waterdichte camera's. Niet alleen leuk om foto's onderwater te maken, maar ook ideaal voor als je kinderen ermee op pad gaan. Je hoeft je immers geen zorgen te maken dat hij in het zwembad valt.

onderwatercamera

2. Welke camera soorten zijn er?

Er zijn diverse soorten digitale camera's. Hieronder zal ik de drie meest voorkomende soorten, de compactcamera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera, nader toelichten. In de praktijk zijn er ook nog andere soorten, zoals middenformaat camera's, echter laat ik deze even buiten beschouwing omdat dit voor camera's voor een specifieke doelgroep zijn (studiofotografen).

3a. De compact camera

De meest voorkomende camera is de compact camera. Dit is een, zoals de naam al aangeeft, kleine camera welke je eenvoudig mee kan nemen. De fotocamera beschikt over een vaste lens (deze kan je dus niet wisselen) en in vrijwel alle gevallen een ingebouwde flitser. Tegenwoordig vervangen veel mensen de compactcamera door de smartphone (zoals de iPhone). Qua kwaliteit komen de foto's van een smartphone erg in de buurt als van een compact camera (verschilt uiteraard per telefoon en per camera), maar wil je toch echt net wat meer dan op je iPhone? Zoals inzoomen? Overweeg dan zeker eens een (goede) compactcamera. Compact camera's zijn er in verschillende soorten en maten. Zo begint het al bij €50 voor een simpel model en loopt het op tot in de duizenden euro's voor een goede compactcamera met een hoogwaardige sensor, lens en instelmogelijkheden.

Compact camera

Voor en nadelen van een compact camera

Compact en daardoor makkelijk mee te nemen. Sommige camera's zijn zo compact dat ze zelfs in het zakje van een overhemd passen.
Verkrijgbaar in grote variëteit. Van beginners tot en met professionals, voor iedere soort fotograaf is er wel een compactcamera te vinden.
Je kan geen lenzen verwisselen. Je moet het dus doen met de lens die in je camera zit.
Je kan (vaak) geen externe flitser aansluiten waardoor je het moet doen met de ingebouwde flitser.

Bekijk de beste compactcamera's van 2021

3b. De systeemcamera

De systeemcamera is eigenlijk een mengelmoes van een compactcamera en een digitale spiegelreflexcamera. Van de digitale spiegelreflexcamera heeft hij de eigenschap overgenomen dat je lenzen kan wisselen en dat je een externe flitser kan aansluiten. Van de compactcamera heeft hij de compactheid overgenomen. Een systeemcamera is zo compact doordat er geen spiegelhuis (het stuk waardoor je heen kijkt naar wat je op de foto zet) in de camera zit. Je maakt de foto dus door op het schermpje te kijken, net zoals bij een compact camera.

Systeemcamera's

Voor en nadelen van een systeemcamera

Compact en daardoor makkelijk mee te nemen.
Je kan lenzen wisselen waardoor je je kan specialiseren voor jouw soort fotografie (portret, natuur, sport, landschap)
Snel! Doordat er geen spiegel in een systeemcamera zit kan hij heel snel foto's achter elkaar schieten. Dit is ideaal voor sport- of natuurfotografie.
Ergonomie. Het is een compacte camera en ga je hem heel veel gebruiken, dan kan de compactheid tegen zich werken.
Het is een vrij nieuw segment op de markt waardoor er nog niet heel veel lenzen voor beschikbaar zijn.

Bekijk de beste systeemcamera's van 2021

3c. De spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera's behoren tot een van de populairste camera's op de markt. Het eerste beeld dat je vaak hebt is een flink fototoestel met bekende namen zoals Canon spiegelreflexcamera's of Nikon Spiegelreflexcamera's. Dit type fototoestel kenmerkt zichzelf door het gebruik van lenzen die je kan wisselen, het feit dat je door het oculair kijkt om een foto te maken (je kijkt door de lens) en de vele instelmogelijkheden die de camera biedt. Wil je een serieuze camera waarmee je een lange tijd mee vooruit kan? Koop een digitale spiegelreflexcamera! Ze hebben alleen wel 1 nadeel. Ze zijn over het algemeen wat groter waardoor je wat meer moet meeslepen.

Spiegelreflexcamera's

Voor en nadelen van een spiegelreflexcamera

Uitbreidbaar met lenzen van zowel camera-fabrikanten (bv Canon of Nikon) als fabrikanten van camera lenzen (bv Tamron of Sigma) die zich enkel richten op het produceren van lenzen.
Verkrijgbaar in grote variëteit. Van beginners tot en met professionals, voor iedere fotograaf is er wel een spiegelreflex fototoestel te vinden.
Doordat je zelf de instellingen tot op detail kan instellen heb je de volledige controle over de camera.
Snel! Je kan met een spiegelreflexcamera beelden vast leggen die je niet zo eenvoudig met een compactcamera kan vastleggen. Ideaal voor sport- of natuurfotografen.
Groter en in bijna alle gevallen zwaarder dan compact en systeem camera's. Een goede cameratas is dus wel aan te raden.

Bekijk de beste spiegelreflexcamera's van 2021

4. Fotocamera merken

Op het gebied van camera's zijn er heel veel merken op de markt. Hieronder zal ik een aantal fotocamera merken kort toelichten.

4a. Canon camera's

canon_camera_banner
Canon, opgericht in 1934 in Japan, is een van s'werelds grootste camera producenten. Tegenwoordig kennen we Canon ook van de printers, beamers en camcorders echter is het maken van digitale camera's en lenzen Canon's core business. De kwaliteit van de Canon camera's en Canon lenzen is hoog en dit maakt Canon marktleider op vele gebieden. Zo zijn ze marktleider op het gebied van spiegelreflexcamera's en maken veel professionals gebruik van Canon apparatuur. Zie je een foto in de krant? Dan is de kans groot dat hij met een Canon camera is gemaakt. Ook langs het voetbalveld of langs de baan van een F1 wedstrijd is de kans groot dat je een Canon camera (met een grote witte lens) spot!

Wil je de meer over Canon camera's weten? Neem dan een kijkje bij mijn uitgebreide Canon camera uitleg of bekijk de best verkochte Canon camera's.

4b. Nikon camera's

Nikon_camera_banner
Nikon is in 1917 opgericht in Japan en concentreert zich volledig op de productie van digitale camera's en lenzen. Ze staan vooral bekend om hun hoogwaardige spiegelreflexcamera's, maar ook de Nikon 1 systeemcamera's worden steeds bekender. Ze zijn een goede nr 2 op het gebied van spiegelreflexcamera's en veel sport- en natuurfotografen maken gebruik van Nikon spiegelreflexcamera's vanwege de hoge kwaliteit. Sterker nog, in veel testen wint Nikon van Canon op het gebied van beeldkwaliteit! De sensor van een Nikon camera is namelijk de laatste jaren net wat beter dan die van een Canon camera (volgens testbureau DXO). Tenslotte zijn Nikon fototoestellen erg geliefd bij natuurfotografen. Sla een National Geographic open en de kans is groot dat je een foto ziet die met een Nikon camera gemaakt is.

Wil je alles over Nikon camera's weten? Kijk dan bij mijn uitgebreide Nikon camera uitleg of bekijk de best verkochte Nikon camera's.

4c. Sony camera's

sony_alpha_camera_banner
Sony, een Japans bedrijf, is een wereldspeler op het gebied van consumentenelektronica. Al sinds 1947 zijn ze actief in het produceren van televisies, radio's, camera's en zelfs muziek en films. Op het gebied van fotografie was Sony echter geen grote speler totdat ze in 2006 Konica Minolta's cameradivisie overnamen en daarmee in één klap een belangrijke positie pakte in de fotografie wereld. Sindsdien produceren ze hoogwaardige fotocamera's, en met succes! Op het gebied van compactcamera's zijn ze wereldwijd marktleider en ook in de systeemcamera-markt als spiegelreflexcamera-markt timmeren ze hard aan de weg.

Wil je alles over Sony camera's weten? Kijk dan bij mijn uitgebreide Sony camera uitleg of bekijk de best verkochte Sony camera's.

4d. Olympus camera's

olympus_camera_banner
Olympus is sinds 1919 actief. Ze zijn een wereldspeler op het gebied van foto- en audioapparatuur, maar produceren ook medische, wetenschappelijke en industriële apparaten. In de camerawereld zijn ze vooral bekend van hun Tough compactcamera-lijn en PEN systeemcamera-lijn.

Olympus heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Tough

De Olympus Tough lijn is een lijn met compactcamera's die tegen een stootje en water kunnen. Met deze fotocamera's kan je met gemak bergbeklimmen of een duik in zee nemen.

Stylus

De Olympus Stylus lijn is een lijn met compactcamera's die ondanks hun compactheid, behoorlijk wat instelmogelijkheden hebben.

PEN

Olympus was een van de eerste merken met een systeemcamera. Inmiddels is de PEN lijn een geroemde systeemcamera-lijn wat zich richt op een strakke uitstraling met veel bedieningsgemak.

OM-D

De OM-D serie van Olympus is een systeemcamera serie waarbij beeldkwaliteit en uiterlijk een belangrijke rol spelen. Deze camera's zien er retro uit, maar beschikken over hoogwaardige sensoren en digitale viewfinders (onderdeel waardoor je heen kijkt zoals bij een spiegelreflexcamera).

E-serie

De spiegelreflex serie van Olympus. Ze zijn hier echter al een tijdje mee gestopt en er komen geen nieuwe modellen meer op de markt. Ze focussen zich nu volledig op compact camera's en systeemcamera's.

Olympus camera kopen? Bekijk de best verkochte Olympus camera's.

4e. Panasonic

panasonic_camera_banner
Panasonic staat bekend om zijn elektronische producten, maar is nog niet zo heel erg lang actief met camera's (sinds 2001). Ze maken echter zeer goede camera's en hebben een samenwerking met Leica (een vooraanstaande producent van camera's en lenzen) om hoogwaardige producten te produceren. Vooral de compactcamera's met veel zoom (TZ serie) is erg geroemd en heeft diverse prijzen in de wacht gesleept.

Panasonic heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Lumix

De Panasonic Lumix lijn is een lijn met compact camera's. Deze lijn omvat diverse soorten met onder andere een instap serie (SZ-modellen), een compacte zoom serie (TZ-modellen), een super zoom serie (FZ-modellen), een serie die tegen een stootje en water kan (FT-modellen) en een high end serie (LX-modellen).

Lumix G

De Panasonic Lumix G lijn is de systeemcamera lijn van Panasonic. Omdat Panasonic op het gebied van systeemcamera's veel samenwerkt met Olympus hebben ze de beschikking over goede sensoren en een breed assortiment aan lenzen. De lenzen van een Panasonic systeemcamera en een Olympus systeemcamera zijn namelijk uitwisselbaar omdat ze allebei op het micro-four-thirds systeem werken.

Panasonic camera kopen? Bekijk de best verkochte Panasonic camera's.

4f. Pentax

pentax_camera_banner
Pentax is een cameramerk dat al sinds 1919 fototoestellen en verrekijkers maakt. Vooral in de jaren '70 waren de Pentax camera's erg populair, echter heeft het merk tegenwoordig een minder prominente positie. In 2013 werd de cameradivisie van Pentax overgenomen door Ricoh en sindsdien worden er weer wat nieuwe Pentax spiegelreflex modellen geïntroduceerd.

Pentax heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Optio

De Pentax Optio lijn is een lijn met compactcamera's.

Q

De Pentax Q serie is de systeemcameralijn van Pentax. Deze camera's behoren tot de kleinste systeemcamera's met verwisselbare lenzen.

K

De Pentax K lijn is Pentax's bekendste lijn en omvat alle spiegelreflexcamera's. De K serie is erg populair vanwege de goede bouwkwaliteit van de fototoestellen en het feit dat de camera's spatwaterdicht zijn.

Pentax camera kopen? Bekijk de best verkochte Pentax camera's.

4g. Samsung

samsung_camera_banner
Samsung is vooral bekend van bruingoed (zoals televisies) en witgoed (zoals koelkasten). Ze maken alleen ook digitale camera's. De camera's vallen vooral op door het gebruik van slimme technieken, zoals SMART waarmee je draadloos je foto's van je camera naar een smartphone kan sturen. Samsung was een van de eerste camera producenten met een wifi camera. Update eind 2015: Samsung heeft aangegeven te stoppen met de productie van fotocamera's.

Samsung had de volgende cameralijnen:

Lijn:
WB

De WB lijn van Samsung zijn de compactcamera's. Deze camera's variëren van simpele instapmodellen tot hoogwaardige snelheidsmonsters.

NX

De NX lijn is de systeemcamera lijn van Samsung. Deze camera's zijn geroemd om hun draadloze wifi verbindingen en daardoor erg populair bij het brede publiek. Je kan met deze wifi camera immers eenvoudig je foto's doorzetten naar je smartphone.

4h. Fujifilm

fuji_camera_banner
De meeste mensen kennen Fujifilm van de filmrolletjes. Ze zijn echter al sinds 1934 actief op de fotocamera markt en hebben diverse cameralijnen. Vooral de Fujifilm systeemcamera's zijn erg geliefd onder fanatieke fotografen vanwege de hoge beeldkwaliteit en klassieke uitstraling.

Fuji heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Finepix

De Finepix lijn is Fuji's compactcamera-lijn met fototoestellen variërend van instapmodellen tot en met hoogwaardige modellen met lichtsterke lenzen.

X

De X lijn is Fujifilm's systeemcameralijn. Deze lijn staat vooral bekend om zijn klassieke uitstraling (het zijn net camera's uit de jaren 70) en hoogwaardige beeldkwaliteit.

Fuji camera kopen? Bekijk de best verkochte Fujifilm camera's.

5. Welke soorten camera lenzen zijn er?

Als je een systeemcamera of spiegelreflexcamera wilt kopen is het ook van belang dat je een lens kiest die bij jouw behoefte past. Zoals eerder genoemd verschilt dit per soort fotografie (portret, landschap, etc, etc). Daarnaast heeft ieder merk zijn eigen lenzen (zoals aan Canon lenzen, Nikon lenzen en Sony lenzen), maar zijn er ook specifieke lens producenten die lenzen maken (zoals Tamron lenzen en Sigma lenzen). Let wel, niet iedere lens past op ieder merk camera. Lenzen worden specifiek gemaakt voor Canon spiegelreflexcamera's, Nikon spiegelreflexcamera's en Sony spiegelreflexcamera's. Hieronder heb ik in het kort de verschillende soorten lenzen opgesomd. Wil je wat betreft lenzen echt de diepte ingaan? Lees dan eens mijn andere artikel ‘Alles over lenzen‘.

camera_lenzen

De verschillende camera lens soorten:

Soort:
Fish-eye (< 10mm)

Een fish-eye lens is bolvormig en kan daardoor tot een hoek van 180 graden in 1 x op de foto zetten. Dit geeft een speciaal effect aan een foto waardoor het net is alsof je door het oog van een vis kijkt. Vandaar ook de naam ‘fish-eye'.

Groothoeklens (< 28mm)

Een groothoeklens zorgt ervoor dat je meer op beeld krijgt dan je normaliter met het menselijke ook ziet. Zo kan je met een groothoeklens eenvoudig landschappen fotograferen en krijg je ook gebouwen in 1 x op de foto.

Standaardlens (28mm – 100mm)

De standaardlens is de meest gebruikte lens en heeft een bereik dat tussen de 28mm en 100mm ligt. Hierdoor is de lens voor allerlei doeleinden te gebruiken, zoals landschap-, portret en sportfotografie.

Telelens (> 100mm)

Een telelens heeft een bereik van 100mm of meer. Hierdoor kunnen objecten van ver weg dichterbij gehaald worden.

Macrolens

Met een Macrolens kan je heel dicht op je onderwerp, zoals een vlinder, kruipen. Bij een goede macrolens kan je een verhouding van 1 op 1, waardoor het beeld dat op de sensor valt even groot is als je in werkelijkheid ziet.

Tilt-shift

Een tilt-shift lens heeft de eigenschap dat de lenselementen verschoven kunnen worden. Hierdoor kan een fotograaf rechte lijnen zonder vervorming op de foto zetten. Het gebruik van een tilt-shift lens is niet eenvoudig en heeft zeker wat oefening nodig.

Zoomlens

Een zoomlens is, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, een lens waarmee je kan inzoomen op een onderwerp zonder van je plek te komen. Het grote voordeel van een zoomlens is dat je eenvoudig je onderwerp kan kaderen (je kan zoomen) zonder dat je jezelf hoeft te verplaatsen. Het nadeel is dat de beeldkwaliteit iets lager is dan een primelens.

Primelens

Een primelens is een lens met een vast brandpunt. Wil je dus dichter op je onderwerp kruipen? Dan moet je jezelf daadwerkelijk verplaatsen. Het grote voordeel van primelenzen is de hoge beeldkwaliteit en scherpte doordat de lens geoptimaliseerd is voor 1 brandpuntafstand


6. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande digitale camera's. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat je verder bent gekomen in je zoektocht. Kom je er nog niet helemaal uit? Laat een berichtje achter en ik denk met je mee! Je kan ook eens een kijkje nemen bij de keuzehulp van Coolblue of van CameraNu en kijk ook eens naar de actuele cashbacks. Tenslotte wens ik je veel fotoplezier!

Camera winkels:

Wil je een camera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen. Hier haal ik zelf ook mijn spullen:

Nederlandse Winkels
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopen Ben je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

3 1 Stem
Aantal sterren
230 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Karlijn Schakenraad
1 Maand geleden

Beste Thijs,
Allereerst complimenten met je mooie en duidelijke website waar alles erg duidelijk en uitgebreid beschreven wordt. Erg fijn (om als leek) jezelf hierin te verdiepen.
Uiteraard heb ik nog 1000 vragen haha (want zoals al vernoemd ben ik nog maar een leek).

Ik wil mezelf graag ontwikkelen in fotografie, heel graag een fotocursus gaan volgen, en (hopelijk) zelfs hier ooit mijn beroep van te maken. Dromen mag… 😉
Vooralsnog maakte ik alleen nog maar foto’s met mijn Iphone (wat ik énorm leuk vind), maar wil ik nu verdere stappen gaan maken. Daarom is de volgende stap; een professionele camera kopen. Maar welke? Welk merk? Ik heb echt geen idee, graag hoor ik jouw advies hierover.

Ik wil voornamelijk mensen gaan fotograferen, portret/ dagelijks leven/ etc etc. Denk aan zwangerschapsshoots/ new born shoots/ wedding shoots/ etc etc. Ik ben dus echt nog een beginner(!), nog nooit met een professionele camera gewerkt. Ik zat zelf te denken aan de Canon EOS 250D DSLR, Canon EOS 90D, Nikon D5600 of Nikon D7500. Welke raad je me aan? En welke lenzen moet ik hierbij aanschaffen? Of zitten er bij sommige al (beginners) lenzen bij? Graag hoor ik van je wat ik hiervoor allemaal nodig heb.

Zoals je leest, veel vragen.. Graag hoor ik jouw advies hierin! 🙂

Alvast enorm bedankt voor je hulp.

Mvg Karlijn Schakenraad

Karlijn Schakenraad
Antwoord op  Thijs Schouten
26 Dagen geleden

Hi Thijs,

Thanks voor je snelle en uitgebreide antwoord.

Ik heb toch nog een aantal vragen. Waarom denk je dat ik met een systeemcamera beter uit de voeten kan? Is deze camera voor een beginner makkelijker in gebruik of? Ik heb vooralsnog eigenlijk alleen nog maar gekeken naar spiegelreflexcamera’s., dus moet even omschakelen dan :). Graag hoor ik jouw advies hierover.

De Canon EOS RP ligt eigenlijk nog wat boven mijn budget. Ik zou graag een body willen van rond de € 500,- , en dan aanvullen met 1 beginnerslens (voor nu). Welke beginnerslens raad je me aan? Ik wil vooral mensen gaan fotograferen. Er werd mij door een andere fotograaf de lens FE 50 mm F/1.8 aangeraden. Is dit dezelfde lens als wat jij noemt? (Canon RF 24-105mm). Of wat is het verschil? En kan je bijvoorbeeld ook verschillende lenzen combineren, bijvoorbeeld wanneer je een Sony body hebt past hier dan ook een Canon lens op, of omgekeerd?
Zoals ik al zei, ben echt nog een leek, dus heb geen idee haha.

Graag wil ik dus een ‘beginners camera met beginnerslens’ van rond de € 600/ 700,- als dat zou kunnen. Is dit mogelijk?

Graag hoor ik weer van je.

Alvast bedankt.

Mvg Karlijn Schakenraad

Karlijn Schakenraad
Antwoord op  Karlijn Schakenraad
25 Dagen geleden

Hi Thijs,

Allereerst sorry voor mijn ongeduld haha, maar ik sta momenteel op het punt om een camera te kopen. (Ben al zolang aan het twijfelen, en wil de knoop doorhakken).
Ik ga of de systeem camera (Canon EOS M50 + FE 50 mm F/1.8) kopen, of de spiegelreflexcamera (Canon 2000D + FE 50 mm F/1.8). Welke van de twee raad je me aan? En zijn dit de juiste beginnerslenzen?

Ik weet dat ik gewoon geduldig moet zijn, maar mocht je tijd hebben om hier even snel op te reageren zou dat heel fijn zijn 🙂

Ik hoor je graag.

Alvast mega bedankt voor je hulp weer!

Mvg Karlijn Schakenraad

Patricia Baeyens
1 Maand geleden

Beste Thijs,
Alvast gefeliciteerd met jouw prachtige uitleg omtrent de verschillende mogelijkheden, maar ja nu komt het …mijn vraag mijn wens, ik ben nu in het bezit van een smatphone Samsung S10Plus, waar ik het in tbegin de mooiste foto.s had, ik was zeer tevreden, sinds de vele updates van Samsung zelf op men Smatphone is de kwaliteit niet meer tzelfde ! zelfs als ik , terug ga naar reset instellingen ….enz. ik dacht mij een nieuwe te kopen de 20 serie, maar twijfel enorm want feitelijk is er niks anders mis met men phone, de ene foto lukt, de ander niet korrel, niet meer scherp als je inzoomt etc …..( in het begin wel nu niet meer ….)
Dus ben ik toch sterk aan het overwegen een compacte camera te kopen ipv. een nieuwe smart.
Ik zie dat men foto’s niet meer zuiver zijn zoals voordien, soms wel maar meer niet ….
Wat kun je me aanbevelen …..ten einde raad …..
Ik ben een persoon die verslaafd is aan foto’s trekken van men 2 hondjes ( Cavalier King Charles ) zowel overal… binnen, de tuin, op wandelingen, in de auto, de duinen, zee en strand, bossen, dus veel bewegende foto’s, ook in het donker soms binnen zeg maar in de woonkamer of bij avondval buiten, ook filmen, hun crossmomenten ……weliswaar veel korte filmpjes dan..
Wat ik zeer belangrijk vind is dat ik de foto’s/kleine filmpjes gemakkelijk kan overzetten op men smart om daar verder te bewerken en te delen op FaceBook ! Dat de kwaliteit perfekt is …
Ik trek zo ongeveer toch wel 30 foto’s per dag, een uistapje met hen naar de duinen bv, zit ik al gauw aan 70 foto’s….. ik heb de gewoonte om alles via dropbox vanaf men smart op men laptop te plaatsen….. om te bewaren, maar doe eigenlijk de bewerking, teksten etc…alles met men smartphone, werkt vlugger !
Wat raad jij mij aan qua toestel die gemakkelijk te hanteren is zoals een smart, die hup ook direct standby is ! waar ik geen instellingen hoef te doen voor ik een foto trek, want dan is het mooiste moment gepasseerd…. Hondjes zijn al moeilijk te trekken, er zit veel beweging in …posseren doen ze ook soms wel hahaha hoh das hier een ganse boterham dat ik schrijf ….
Ik hoop dat ik eruit kom met jouw antwoord …want de zenuwen slaan toe als men foto’s mislukken hahaha….ik had ook al veel gelezen dat sinds de updates van S10 plus de camera de wensen overlaat, dus bij deze ……nu op zoek…..maar al die termen technische informatie over camera’s ben ik leek in !
Alvast een grote dank mij te helpen !
Groeten Patricia

Kees vd Bosch
1 Maand geleden

Beste Thijs, bedankt voor je aanbevelingen, ik ben er echter nog niet uit wat ik zal gaan kopen, nu kwam ik ook nog de Canon G7X Mark II compact camera tegen met ook hele goede recensies.
nu begrijp ik er wel uit dat die veel minder zoom heeft, en dat die camera in een ander segment valt, dus ja, ik twijfel wel of ik voor VEEL zoom ga of juist MINDER, omdat je bij veel zoom toch kwaliteit inlevert, niet dat ik foto’s erg uitvergroot of zo en af wil drukken, dus dan is de zoom misschien niet zo belangrijk?
wat is jouw advies voor die canon?
Ik vind ook een prijs van rond de 600 euro max. wel weer genoeg.
Alvast bedankt voor je reactie.
Met vriendelijke groeten, Kees vd Bosch.

Kees vd Bosch
2 Maanden geleden

BesteThijs, wat staat er heel veel info bij jouw, toch wil ik je advies vragen.n.l: ik heb ruim 5 jaar de SONY dsc hx 400 in bezit en die geeft nu een storing (E62:10) aan die blijkbaar veel voorkomt en waar ze bij sony niets mee doen, je kunt hem laten maken ,maar dan komen de kosten nabij de nieuwprijs,dus dat wil ik niet meer laten doen, nu ben ik op zoek naar een nieuwe camera en heb al wel wat gezien: NIKON Coolpix 700 en de Canon Powershot SX 70 HS, ik wil graag een camera met grote zoom en met 1 lens, maar ook scherpe foto’s kunnen maken zonder al teveel poespas, zijn dit dan juiste camera’s? of heeft u nog andere aanbevelingen in deze categorie. Zijn dit al wat oudere camera’s en wat is kwaliteit? kunt u mij advies geven?
Ik heb mijn vraag ook bij cameranu gesteld en die geven geen reactie over een nieuwe camera,dus daar kom ik niet verder mee.dus zelf maar op onderzoek uit nu.
Ik ben maar een amateur fotograaf maar neem mijn camera altijd veel mee als ik op pad ga.
alvast bedankt voor je hulp.

met vriendelijke groeten, Kees vd bosch.

Paulo Sacramento
2 Maanden geleden

Beste Thijs,

Laat ik beginnen te zeggen dat niemand (zelfs de fabrikanten niet), zo’n goede, uitgebreide informatie beschrijft als jij dat hier doet. Petje Af !

Ik ga binnenkort beginnen aan een goede klassikale Digitale fotografie cursus.
Ik heb nu een Nikon D90 met een 3 tal lenzen en ik overweeg om te upgraden naar de Nikon D7500 model.
– is dit een juiste keuze (t.o.v. de D90) ?
– het liefst ga ik naar de D750 of de D850, echter dan kan ik mn huidige DX lenzen niet meer gebruiken
– doe ik hier goed aan ?

Ik ben zelf maar een amateur… schiet niet heel veel, het feit dat ik nu pas een cursus ga doen zegt genoeg.
Ik hou voornamelijk van Sportfotografie en Vakantie shoots.

Alvast bedankt voor je reactie.

Mvg

Paulo