Digitale camera kopen? Handige tips!


In dit artikel: tips bij het kopen van een digitale camera

Wil je een fotocamera kopen of een spiegelreflex kopen, maar kom je er maar niet uit wat de verschillen zijn en weet je niet goed waarop je moet letten? In dit artikel leg ik een aantal basiszaken uit die je helpen bij het maken van een keuze. Ik fotografeer inmiddels al meer dan 10 jaar en heb in die tijd flink wat kennis opgedaan. Ik heb zelfs enkele jaren camera's ingekocht voor Coolblue. Ik hoop dan ook dat ik met mijn kennis jou kan helpen in het maken van de juiste keuze en bij de aankoop van een fototoestel. Aan het einde van dit artikel kan je een reactie, opmerking of vraag achtergelaten. Tenslotte kan ik je aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte camera's te kijken.

De top 10 best verkochte camera's van dit moment Lees mijn tips voor het maken van de juiste keuze

banner_camera

Opbouw uitleg

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Welke digitale camera past bij mij?
2. Waar moet je op letten bij het kopen van een camera?
3. Welke soorten camera's zijn er?
    3a. De compactcamera
    3b. De systeemcamera
    3c. De spiegelreflexcamera
4. Merken
    4a. Canon camera's
    4b. Nikon camera's
    4c. Sony camera's
    4d. Olympus camera's
    4e. Panasonic camera's
    4f. Pentax camera's
    4g. Samsung camera's
    4h. Fujifilm camera's
5. Welke soorten camera lenzen zijn er?
6. Afsluiting

1. Welke digitale camera past bij mij?

Vaak krijg ik de vragen: ‘Welke digitale camera past bij mij?' en ‘Wat is de beste camera?' Deze vraag kan je niet beantwoorden omdat dit per persoon verschilt! De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de zoektocht naar een fotocamera is: ‘Wat wil ik er allemaal mee gaan doen?'. Wil je natuur fotograferen? Wil je portretten schieten? Of wil je gewoon op vakantie lekker foto's maken? Komt er misschien een kleine en wil je die graag goed op de foto zetten? Wil je er ook mee filmen of gaat het je echt enkel om het maken van foto's? En heb je al nagedacht over het formaat? Wil je een kleine camera? Of maakt dat je niet uit? En wat ga je met de foto's doen? Ga je de foto's enkel op facebook plaatsen (denk aan een wifi camera) of wil je foto's ook groots afdrukken? Hoe makkelijk wil je dat de fotocamera is? Wil je niks instellen en gewoon mooie foto's kunnen maken of wil je zelf controle over de fotocamera hebben (veel instellen)? Dit zijn allemaal vragen die je kunnen helpen bij het maken van een goede keuze. Zet je wensen eens op een rijtje en kijk wat je echt belangrijk vindt. Hieronder leg ik uit waarop je kan letten om je vragen te beantwoorden en wat dit voor invloed heeft op de specificaties van jouw ideale fotocamera.

2. Waar moet je op letten bij het kopen van een camera?

Er zijn behoorlijk wat zaken waarop je moet letten bij het kopen van een digitale camera. Hieronder leg ik de belangrijkste zaken uit. Ik refereer in een aantal gevallen naar de verschillende soorten fototoestellen (compact camera, systeem camera, spiegelreflexcamera), deze camera's leg ik verder uit in paragraaf 3.

Megapixels

Megapixels. De ene camera heeft er 10 miljoen, de ander wel 30 miljoen! Maar wat is nou goed? Je moet het als volgt zien. Meer megapixels wil niet altijd zeggen dat het beter is. Wat ga jij namelijk met de foto doen? Zet jij hem alleen maar op je computer of deel je hem enkel via facebook? Dan heb je echt geen 20 miljoen pixels nodig. Ga je echter grote prints maken die je aan de muur gaat hangen? Of verkoop jij je foto's? Dan zou ik wel een camera met wat meer pixels nemen. Bedenk je in ieder geval dat je met 10 megapixels een goede afdruk op A4 kan maken. Daarnaast is het ook goed om te weten dat meer megapixels voor grotere bestanden zorgt. Oftewel, zorg ervoor dat je een grote geheugenkaart hebt.

megapixels

Camera sensoren

Bij een analoge fotocamera werd de foto vastgelegd op een negatief. Bij een digitale camera wordt de foto vastgelegd op een sensor. De sensor is namelijk het onderdeel van de camera dat het licht (het beeld dat je ziet) opvangt en vervolgens omzet in een digitaal signaal. Het beeld wordt door de sensor opgevangen door de pixels en hoe groter de sensor, des te hoger de kwaliteit en des te meer beeld de camera kan opvangen. Wil je dus foto's van een hoge kwaliteit? Pak dan een fototoestel dat in jouw budget valt met een zo groot mogelijke sensor. Hieronder vind je de sensor maten per camerasoort.

Camerasoort:
Compactcamera's Over het algemeen kleine sensoren Bekijk de beste compactcamera's van 2021
Systeemcamera's Beschikken over kleine sensoren (Nikon CX), middelkleine sensoren (Micro-four-thirds), middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame) Bekijk de beste systeemcamera's van 2021
Spiegelreflexcamera's Beschikken over middelgrote sensoren (APS-C) of grote sensoren (full-frame) Bekijk de beste spiegelreflexcamera's van 2021

In onderstaande afbeelding wordt het verschil per sensor nog eens visueel weergegeven.

Digicamshop

Twee veel gehoorde termen omtrent sensoren zijn de ‘crop sensor' en de ‘full-frame' sensor. De ‘full frame‘ sensor is de grootste sensor die op de markt te krijgen is (althans voor compactcamera's, systeemcamera's of spiegelreflexcamera's) en is qua formaat vergelijkbaar met een 35mm negatief. Doordat deze sensor zo groot is krijg je het meeste beeld op een foto zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien (gele lijn).
De ‘crop sensor‘ is een kleinere (en daardoor goedkopere) versie van de ‘full-frame' sensor. Je krijgt bij een ‘crop' (Crop is het Engelse woord voor ‘uitsnede') dan ook iets minder op beeld dan bij een ‘full-frame'. Ook dit is goed te zien in bovenstaande afbeelding. Vergelijk maar eens de rode / groene rand (crop) met de gele rand (full-frame).

Wat betekend dit voor jou? Eigenlijk is het heel simpel maar ook wel weer een beetje lastig. Ik ga nu namelijk in eens beginnen over lenzen. Waarom? Omdat het type sensor invloed heeft op het bereik van je lens. Alle millimeters die op je lens staan, zoals 18-55mm, zijn berekend op een fotocamera met een 35mm negatief / sensor. Heb je dus een full-frame camera (35mm sensor), dan is je lens inderdaad een 18-55mm lens. Maar heb je een fotocamera met een kleinere sensor? Dan heb je te maken met de zogenaamde cropfactor. Dit betekend dat je geen 18-55mm lens hebt maar een factor daarvan. Heb je bijvoorbeeld een Canon 750D (fotocamera met cropsensor), dan moet je het aantal millimeters van je lens maal 1.6 doen. Jouw 18-55mm is dus in weze geen 18-55mm, maar een 28,8mm-88mm lens. Wat je cropfactor is, is afhankelijk van je sensor. Hieronder heb ik de meest voorkomende cropfactoren op een rijtje gezet.

Sensor: Cropfactor:
Full-frame (35mm) 1x
APS-C (Nikon spiegelreflexcamera en Sony spiegelreflexcamera) 1,5x
APS-C (Canon spiegelreflexcamera) 1,6x
Micro Four Thirds / 4/3 (Olympus systeemcamera en Panasonic systeemcamera) 1,9x
Nikon CX (Nikon systeemcamera) 2,7x

Om het nog makkelijker te maken heb ik een cropcalculator gemaakt. Hiermee kan je eenvoudig berekenen wat het effectieve bereik van je lens is.

Tip: wil je meer weten over de cropfactor? Lees dan mijn uitgebreide artikel over ‘Wat betekent cropfactor?‘.

Formaat

Het formaat van een camera is erg bepalend voor de bediening (ergonomie), als voor het gewicht dat je allemaal mee moet slepen. Wil je een camera die bijna niks weegt en zo in een zak kan? Pak dan een compactcamera. Wil je echter wat meer kunnen instellen of lenzen wisselen? Dan zit je toch gebonden aan een wat grotere fotocamera. Hiervoor kom je namelijk al snel uit op een spiegelreflexcamera. Wil je wel het gemak van een spiegelreflexcamera (wisselen van lenzen en zelf zaken in kunnen stellen), maar niet het gewicht / formaat? Pak dan een systeemcamera. Dit is namelijk de compacte versie van een spiegelreflexcamera. Wil je maten van verschillende camera's eens naast elkaar zien? Neem dan eens een kijkje op www.camerasize.com.

camera_formaten_vergelijken

Zoom (in geval van een compact camera)

Bedenk je bij de aanschaf van een compactcamera goed wat je wilt fotograferen. Wil je namelijk graag dieren of sport vastleggen? Dan heb je in veel gevallen een compactcamera nodig met veel zoom. Instap compactcamera's hebben een zoombereik van 3 tot 5 x. Dit is prima voor huis-tuin-en-keuken gebruik, maar heb je onderwerp ver weg (zoals een sporter of een wild dier), dan ga je het met 3 – 5 x zoom niet redden. Kijk dan eens naar camera's met 20 tot 30 x zoom. Deze zijn wel iets dikker, maar passen in veel gevallen alsnog in de binnenzak van je jas.

compact camera met veel zoom

Lenzen (in geval van een systeemcamera of digitale spiegelreflexcamera)

Systeemcamera's en spiegelreflexcamera's hebben de eigenschap dat je lenzen kan wisselen. Dit is handig omdat voor iedere soort van fotografie lenzen beschikbaar zijn. Wil je landschappen fotograferen? Dan heb je een groothoek nodig. Wil je graag portretten schieten? Pak dan een lens met een klein diafragma zodat je mooie scherpte/diepte in een foto kan creëren (als je meer over diafragma en scherpte/diepte wilt lezen, neem dan zeker eens een kijkje naar mijn ‘Alles over lenzen‘ artikel). Wil je juist dieren, zoals vogels, op de foto zetten? Dan kan je overwegen om een telelens te kopen. Oftewel, het is van belang dat je nadenkt wat je met de camera wilt fotograferen en welke lens je dus als eerste bij je camera aanschaft. Wil je gewoon lekker starten met vakantie en familiefoto's? Dan kan ik je een kitlens aanraden. Een kitlens is een lens die veel fabrikanten standaard bij een nieuwe systeemcamera / spiegelreflexcamera leveren en heeft een bereik tussen de 14mm en 55mm. Hiermee kan je prima landschappen en portretten fotograferen. Wil je echter natuur of sport fotograferen? Overweeg dan als extra een telelens. Je kan er ook voor kiezen om een set te kopen met een lens met een groot bereik. Een voorbeeld is een camera inclusief 18-200mm lens.

canon_camera_with_lens

Camera Instellingen

Op vrijwel iedere fotocamera zit een zogenaamde groene stand. Met deze stand staat de camera in de automatische stand en zorgt hij voor een scherpe en goed belichte foto. Wil je echter zelf de controle over het toestel nemen? Zoals onder- of overbelichten? Dan moet de camera dit wel ondersteunen. Spiegelreflexcamera's kunnen dit over het algemeen wel, maar bij compactcamera's en systeemcamera's zijn soms de instelmogelijkheden beperkt. Wil je dus net wat meer kunnen doen met je fotocamera, neem dan goed een kijkje naar de instelmogelijkheden van het fototoestel.

camera_instellingen

Filmen met een digitale camera

Tegenwoordig kan je bijna met iedere digitale camera ook filmen. Het verschilt alleen wel per fototoestel wat de instelmogelijkheden zijn. Kan de camera bijvoorbeeld in Full-HD filmen (een hoge kwaliteit vergelijkbaar met HD TV) of is de kwaliteit toch lager? Bedenk voor jezelf of dit voor jou van toepassing is en neem het mee in je overwegingen. Let wel, filmen met een digitale camera op hoge kwaliteit kost flink wat geheugen. Het loopt zo op tot 4 GB per uur. Zorg in dit geval voor genoeg geheugenkaartjes. Wil je voornamelijk gaan filmen met je camera? Overweeg dan om een videocamera te kopen.

filmen_met_spiegelreflexcamera

Digitale camera met wifi

Deel je graag je foto's op Facebook of Instagram? Koop dan een wifi camera. Dankzij de ingebouwde wifi kaart kan je eenvoudig en snel je foto's via de smartphone delen op social media. Erg handig als je op vakantie bent en geen computer bij de hand hebt! Vooral compactcamera's beschikken over wifi, al komen er ook steeds meer spiegelreflexcamera's met wifi. Sommige merken hebben ook wifi adapters waardoor je je fotocamera zonder wifi kan uitbreiden.

wifi camera

Waterdichte (compact) camera's

Er zijn diverse merken met waterdichte camera's. Niet alleen leuk om foto's onderwater te maken, maar ook ideaal voor als je kinderen ermee op pad gaan. Je hoeft je immers geen zorgen te maken dat hij in het zwembad valt.

onderwatercamera

2. Welke camera soorten zijn er?

Er zijn diverse soorten digitale camera's. Hieronder zal ik de drie meest voorkomende soorten, de compactcamera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera, nader toelichten. In de praktijk zijn er ook nog andere soorten, zoals middenformaat camera's, echter laat ik deze even buiten beschouwing omdat dit voor camera's voor een specifieke doelgroep zijn (studiofotografen).

3a. De compact camera

De meest voorkomende camera is de compact camera. Dit is een, zoals de naam al aangeeft, kleine camera welke je eenvoudig mee kan nemen. De fotocamera beschikt over een vaste lens (deze kan je dus niet wisselen) en in vrijwel alle gevallen een ingebouwde flitser. Tegenwoordig vervangen veel mensen de compactcamera door de smartphone (zoals de iPhone). Qua kwaliteit komen de foto's van een smartphone erg in de buurt als van een compact camera (verschilt uiteraard per telefoon en per camera), maar wil je toch echt net wat meer dan op je iPhone? Zoals inzoomen? Overweeg dan zeker eens een (goede) compactcamera. Compact camera's zijn er in verschillende soorten en maten. Zo begint het al bij €50 voor een simpel model en loopt het op tot in de duizenden euro's voor een goede compactcamera met een hoogwaardige sensor, lens en instelmogelijkheden.

Compact camera

Voor en nadelen van een compact camera

Compact en daardoor makkelijk mee te nemen. Sommige camera's zijn zo compact dat ze zelfs in het zakje van een overhemd passen.
Verkrijgbaar in grote variëteit. Van beginners tot en met professionals, voor iedere soort fotograaf is er wel een compactcamera te vinden.
Je kan geen lenzen verwisselen. Je moet het dus doen met de lens die in je camera zit.
Je kan (vaak) geen externe flitser aansluiten waardoor je het moet doen met de ingebouwde flitser.

Bekijk de beste compactcamera's van 2021

3b. De systeemcamera

De systeemcamera is eigenlijk een mengelmoes van een compactcamera en een digitale spiegelreflexcamera. Van de digitale spiegelreflexcamera heeft hij de eigenschap overgenomen dat je lenzen kan wisselen en dat je een externe flitser kan aansluiten. Van de compactcamera heeft hij de compactheid overgenomen. Een systeemcamera is zo compact doordat er geen spiegelhuis (het stuk waardoor je heen kijkt naar wat je op de foto zet) in de camera zit. Je maakt de foto dus door op het schermpje te kijken, net zoals bij een compact camera.

Systeemcamera's

Voor en nadelen van een systeemcamera

Compact en daardoor makkelijk mee te nemen.
Je kan lenzen wisselen waardoor je je kan specialiseren voor jouw soort fotografie (portret, natuur, sport, landschap)
Snel! Doordat er geen spiegel in een systeemcamera zit kan hij heel snel foto's achter elkaar schieten. Dit is ideaal voor sport- of natuurfotografie.
Ergonomie. Het is een compacte camera en ga je hem heel veel gebruiken, dan kan de compactheid tegen zich werken.
Het is een vrij nieuw segment op de markt waardoor er nog niet heel veel lenzen voor beschikbaar zijn.

Bekijk de beste systeemcamera's van 2021

3c. De spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera's behoren tot een van de populairste camera's op de markt. Het eerste beeld dat je vaak hebt is een flink fototoestel met bekende namen zoals Canon spiegelreflexcamera's of Nikon Spiegelreflexcamera's. Dit type fototoestel kenmerkt zichzelf door het gebruik van lenzen die je kan wisselen, het feit dat je door het oculair kijkt om een foto te maken (je kijkt door de lens) en de vele instelmogelijkheden die de camera biedt. Wil je een serieuze camera waarmee je een lange tijd mee vooruit kan? Koop een digitale spiegelreflexcamera! Ze hebben alleen wel 1 nadeel. Ze zijn over het algemeen wat groter waardoor je wat meer moet meeslepen.

Spiegelreflexcamera's

Voor en nadelen van een spiegelreflexcamera

Uitbreidbaar met lenzen van zowel camera-fabrikanten (bv Canon of Nikon) als fabrikanten van camera lenzen (bv Tamron of Sigma) die zich enkel richten op het produceren van lenzen.
Verkrijgbaar in grote variëteit. Van beginners tot en met professionals, voor iedere fotograaf is er wel een spiegelreflex fototoestel te vinden.
Doordat je zelf de instellingen tot op detail kan instellen heb je de volledige controle over de camera.
Snel! Je kan met een spiegelreflexcamera beelden vast leggen die je niet zo eenvoudig met een compactcamera kan vastleggen. Ideaal voor sport- of natuurfotografen.
Groter en in bijna alle gevallen zwaarder dan compact en systeem camera's. Een goede cameratas is dus wel aan te raden.

Bekijk de beste spiegelreflexcamera's van 2021

4. Fotocamera merken

Op het gebied van camera's zijn er heel veel merken op de markt. Hieronder zal ik een aantal fotocamera merken kort toelichten.

4a. Canon camera's

canon_camera_banner
Canon, opgericht in 1934 in Japan, is een van s'werelds grootste camera producenten. Tegenwoordig kennen we Canon ook van de printers, beamers en camcorders echter is het maken van digitale camera's en lenzen Canon's core business. De kwaliteit van de Canon camera's en Canon lenzen is hoog en dit maakt Canon marktleider op vele gebieden. Zo zijn ze marktleider op het gebied van spiegelreflexcamera's en maken veel professionals gebruik van Canon apparatuur. Zie je een foto in de krant? Dan is de kans groot dat hij met een Canon camera is gemaakt. Ook langs het voetbalveld of langs de baan van een F1 wedstrijd is de kans groot dat je een Canon camera (met een grote witte lens) spot!

Wil je de meer over Canon camera's weten? Neem dan een kijkje bij mijn uitgebreide Canon camera uitleg of bekijk de best verkochte Canon camera's.

4b. Nikon camera's

Nikon_camera_banner
Nikon is in 1917 opgericht in Japan en concentreert zich volledig op de productie van digitale camera's en lenzen. Ze staan vooral bekend om hun hoogwaardige spiegelreflexcamera's, maar ook de Nikon 1 systeemcamera's worden steeds bekender. Ze zijn een goede nr 2 op het gebied van spiegelreflexcamera's en veel sport- en natuurfotografen maken gebruik van Nikon spiegelreflexcamera's vanwege de hoge kwaliteit. Sterker nog, in veel testen wint Nikon van Canon op het gebied van beeldkwaliteit! De sensor van een Nikon camera is namelijk de laatste jaren net wat beter dan die van een Canon camera (volgens testbureau DXO). Tenslotte zijn Nikon fototoestellen erg geliefd bij natuurfotografen. Sla een National Geographic open en de kans is groot dat je een foto ziet die met een Nikon camera gemaakt is.

Wil je alles over Nikon camera's weten? Kijk dan bij mijn uitgebreide Nikon camera uitleg of bekijk de best verkochte Nikon camera's.

4c. Sony camera's

sony_alpha_camera_banner
Sony, een Japans bedrijf, is een wereldspeler op het gebied van consumentenelektronica. Al sinds 1947 zijn ze actief in het produceren van televisies, radio's, camera's en zelfs muziek en films. Op het gebied van fotografie was Sony echter geen grote speler totdat ze in 2006 Konica Minolta's cameradivisie overnamen en daarmee in één klap een belangrijke positie pakte in de fotografie wereld. Sindsdien produceren ze hoogwaardige fotocamera's, en met succes! Op het gebied van compactcamera's zijn ze wereldwijd marktleider en ook in de systeemcamera-markt als spiegelreflexcamera-markt timmeren ze hard aan de weg.

Wil je alles over Sony camera's weten? Kijk dan bij mijn uitgebreide Sony camera uitleg of bekijk de best verkochte Sony camera's.

4d. Olympus camera's

olympus_camera_banner
Olympus is sinds 1919 actief. Ze zijn een wereldspeler op het gebied van foto- en audioapparatuur, maar produceren ook medische, wetenschappelijke en industriële apparaten. In de camerawereld zijn ze vooral bekend van hun Tough compactcamera-lijn en PEN systeemcamera-lijn.

Olympus heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Tough

De Olympus Tough lijn is een lijn met compactcamera's die tegen een stootje en water kunnen. Met deze fotocamera's kan je met gemak bergbeklimmen of een duik in zee nemen.

Stylus

De Olympus Stylus lijn is een lijn met compactcamera's die ondanks hun compactheid, behoorlijk wat instelmogelijkheden hebben.

PEN

Olympus was een van de eerste merken met een systeemcamera. Inmiddels is de PEN lijn een geroemde systeemcamera-lijn wat zich richt op een strakke uitstraling met veel bedieningsgemak.

OM-D

De OM-D serie van Olympus is een systeemcamera serie waarbij beeldkwaliteit en uiterlijk een belangrijke rol spelen. Deze camera's zien er retro uit, maar beschikken over hoogwaardige sensoren en digitale viewfinders (onderdeel waardoor je heen kijkt zoals bij een spiegelreflexcamera).

E-serie

De spiegelreflex serie van Olympus. Ze zijn hier echter al een tijdje mee gestopt en er komen geen nieuwe modellen meer op de markt. Ze focussen zich nu volledig op compact camera's en systeemcamera's.

Olympus camera kopen? Bekijk de best verkochte Olympus camera's.

4e. Panasonic

panasonic_camera_banner
Panasonic staat bekend om zijn elektronische producten, maar is nog niet zo heel erg lang actief met camera's (sinds 2001). Ze maken echter zeer goede camera's en hebben een samenwerking met Leica (een vooraanstaande producent van camera's en lenzen) om hoogwaardige producten te produceren. Vooral de compactcamera's met veel zoom (TZ serie) is erg geroemd en heeft diverse prijzen in de wacht gesleept.

Panasonic heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Lumix

De Panasonic Lumix lijn is een lijn met compact camera's. Deze lijn omvat diverse soorten met onder andere een instap serie (SZ-modellen), een compacte zoom serie (TZ-modellen), een super zoom serie (FZ-modellen), een serie die tegen een stootje en water kan (FT-modellen) en een high end serie (LX-modellen).

Lumix G

De Panasonic Lumix G lijn is de systeemcamera lijn van Panasonic. Omdat Panasonic op het gebied van systeemcamera's veel samenwerkt met Olympus hebben ze de beschikking over goede sensoren en een breed assortiment aan lenzen. De lenzen van een Panasonic systeemcamera en een Olympus systeemcamera zijn namelijk uitwisselbaar omdat ze allebei op het micro-four-thirds systeem werken.

Panasonic camera kopen? Bekijk de best verkochte Panasonic camera's.

4f. Pentax

pentax_camera_banner
Pentax is een cameramerk dat al sinds 1919 fototoestellen en verrekijkers maakt. Vooral in de jaren '70 waren de Pentax camera's erg populair, echter heeft het merk tegenwoordig een minder prominente positie. In 2013 werd de cameradivisie van Pentax overgenomen door Ricoh en sindsdien worden er weer wat nieuwe Pentax spiegelreflex modellen geïntroduceerd.

Pentax heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Optio

De Pentax Optio lijn is een lijn met compactcamera's.

Q

De Pentax Q serie is de systeemcameralijn van Pentax. Deze camera's behoren tot de kleinste systeemcamera's met verwisselbare lenzen.

K

De Pentax K lijn is Pentax's bekendste lijn en omvat alle spiegelreflexcamera's. De K serie is erg populair vanwege de goede bouwkwaliteit van de fototoestellen en het feit dat de camera's spatwaterdicht zijn.

Pentax camera kopen? Bekijk de best verkochte Pentax camera's.

4g. Samsung

samsung_camera_banner
Samsung is vooral bekend van bruingoed (zoals televisies) en witgoed (zoals koelkasten). Ze maken alleen ook digitale camera's. De camera's vallen vooral op door het gebruik van slimme technieken, zoals SMART waarmee je draadloos je foto's van je camera naar een smartphone kan sturen. Samsung was een van de eerste camera producenten met een wifi camera. Update eind 2015: Samsung heeft aangegeven te stoppen met de productie van fotocamera's.

Samsung had de volgende cameralijnen:

Lijn:
WB

De WB lijn van Samsung zijn de compactcamera's. Deze camera's variëren van simpele instapmodellen tot hoogwaardige snelheidsmonsters.

NX

De NX lijn is de systeemcamera lijn van Samsung. Deze camera's zijn geroemd om hun draadloze wifi verbindingen en daardoor erg populair bij het brede publiek. Je kan met deze wifi camera immers eenvoudig je foto's doorzetten naar je smartphone.

4h. Fujifilm

fuji_camera_banner
De meeste mensen kennen Fujifilm van de filmrolletjes. Ze zijn echter al sinds 1934 actief op de fotocamera markt en hebben diverse cameralijnen. Vooral de Fujifilm systeemcamera's zijn erg geliefd onder fanatieke fotografen vanwege de hoge beeldkwaliteit en klassieke uitstraling.

Fuji heeft de volgende cameralijnen:

Lijn:
Finepix

De Finepix lijn is Fuji's compactcamera-lijn met fototoestellen variërend van instapmodellen tot en met hoogwaardige modellen met lichtsterke lenzen.

X

De X lijn is Fujifilm's systeemcameralijn. Deze lijn staat vooral bekend om zijn klassieke uitstraling (het zijn net camera's uit de jaren 70) en hoogwaardige beeldkwaliteit.

Fuji camera kopen? Bekijk de best verkochte Fujifilm camera's.

5. Welke soorten camera lenzen zijn er?

Als je een systeemcamera of spiegelreflexcamera wilt kopen is het ook van belang dat je een lens kiest die bij jouw behoefte past. Zoals eerder genoemd verschilt dit per soort fotografie (portret, landschap, etc, etc). Daarnaast heeft ieder merk zijn eigen lenzen (zoals aan Canon lenzen, Nikon lenzen en Sony lenzen), maar zijn er ook specifieke lens producenten die lenzen maken (zoals Tamron lenzen en Sigma lenzen). Let wel, niet iedere lens past op ieder merk camera. Lenzen worden specifiek gemaakt voor Canon spiegelreflexcamera's, Nikon spiegelreflexcamera's en Sony spiegelreflexcamera's. Hieronder heb ik in het kort de verschillende soorten lenzen opgesomd. Wil je wat betreft lenzen echt de diepte ingaan? Lees dan eens mijn andere artikel ‘Alles over lenzen‘.

camera_lenzen

De verschillende camera lens soorten:

Soort:
Fish-eye (< 10mm)

Een fish-eye lens is bolvormig en kan daardoor tot een hoek van 180 graden in 1 x op de foto zetten. Dit geeft een speciaal effect aan een foto waardoor het net is alsof je door het oog van een vis kijkt. Vandaar ook de naam ‘fish-eye'.

Groothoeklens (< 28mm)

Een groothoeklens zorgt ervoor dat je meer op beeld krijgt dan je normaliter met het menselijke ook ziet. Zo kan je met een groothoeklens eenvoudig landschappen fotograferen en krijg je ook gebouwen in 1 x op de foto.

Standaardlens (28mm – 100mm)

De standaardlens is de meest gebruikte lens en heeft een bereik dat tussen de 28mm en 100mm ligt. Hierdoor is de lens voor allerlei doeleinden te gebruiken, zoals landschap-, portret en sportfotografie.

Telelens (> 100mm)

Een telelens heeft een bereik van 100mm of meer. Hierdoor kunnen objecten van ver weg dichterbij gehaald worden.

Macrolens

Met een Macrolens kan je heel dicht op je onderwerp, zoals een vlinder, kruipen. Bij een goede macrolens kan je een verhouding van 1 op 1, waardoor het beeld dat op de sensor valt even groot is als je in werkelijkheid ziet.

Tilt-shift

Een tilt-shift lens heeft de eigenschap dat de lenselementen verschoven kunnen worden. Hierdoor kan een fotograaf rechte lijnen zonder vervorming op de foto zetten. Het gebruik van een tilt-shift lens is niet eenvoudig en heeft zeker wat oefening nodig.

Zoomlens

Een zoomlens is, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, een lens waarmee je kan inzoomen op een onderwerp zonder van je plek te komen. Het grote voordeel van een zoomlens is dat je eenvoudig je onderwerp kan kaderen (je kan zoomen) zonder dat je jezelf hoeft te verplaatsen. Het nadeel is dat de beeldkwaliteit iets lager is dan een primelens.

Primelens

Een primelens is een lens met een vast brandpunt. Wil je dus dichter op je onderwerp kruipen? Dan moet je jezelf daadwerkelijk verplaatsen. Het grote voordeel van primelenzen is de hoge beeldkwaliteit en scherpte doordat de lens geoptimaliseerd is voor 1 brandpuntafstand


6. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande digitale camera's. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat je verder bent gekomen in je zoektocht. Kom je er nog niet helemaal uit? Laat een berichtje achter en ik denk met je mee! Je kan ook eens een kijkje nemen bij de keuzehulp van Coolblue of van CameraNu en kijk ook eens naar de actuele cashbacks. Tenslotte wens ik je veel fotoplezier!

Camera winkels:

Wil je een camera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen. Hier haal ik zelf ook mijn spullen:

Nederlandse Winkels
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

0 0 Stem
Aantal sterren
221 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Kees vd Bosch
9 Dagen geleden

BesteThijs, wat staat er heel veel info bij jouw, toch wil ik je advies vragen.n.l: ik heb ruim 5 jaar de SONY dsc hx 400 in bezit en die geeft nu een storing (E62:10) aan die blijkbaar veel voorkomt en waar ze bij sony niets mee doen, je kunt hem laten maken ,maar dan komen de kosten nabij de nieuwprijs,dus dat wil ik niet meer laten doen, nu ben ik op zoek naar een nieuwe camera en heb al wel wat gezien: NIKON Coolpix 700 en de Canon Powershot SX 70 HS, ik wil graag een camera met grote zoom en met 1 lens, maar ook scherpe foto’s kunnen maken zonder al teveel poespas, zijn dit dan juiste camera’s? of heeft u nog andere aanbevelingen in deze categorie. Zijn dit al wat oudere camera’s en wat is kwaliteit? kunt u mij advies geven?
Ik heb mijn vraag ook bij cameranu gesteld en die geven geen reactie over een nieuwe camera,dus daar kom ik niet verder mee.dus zelf maar op onderzoek uit nu.
Ik ben maar een amateur fotograaf maar neem mijn camera altijd veel mee als ik op pad ga.
alvast bedankt voor je hulp.

met vriendelijke groeten, Kees vd bosch.

Paulo Sacramento
19 Dagen geleden

Beste Thijs,

Laat ik beginnen te zeggen dat niemand (zelfs de fabrikanten niet), zo’n goede, uitgebreide informatie beschrijft als jij dat hier doet. Petje Af !

Ik ga binnenkort beginnen aan een goede klassikale Digitale fotografie cursus.
Ik heb nu een Nikon D90 met een 3 tal lenzen en ik overweeg om te upgraden naar de Nikon D7500 model.
– is dit een juiste keuze (t.o.v. de D90) ?
– het liefst ga ik naar de D750 of de D850, echter dan kan ik mn huidige DX lenzen niet meer gebruiken
– doe ik hier goed aan ?

Ik ben zelf maar een amateur… schiet niet heel veel, het feit dat ik nu pas een cursus ga doen zegt genoeg.
Ik hou voornamelijk van Sportfotografie en Vakantie shoots.

Alvast bedankt voor je reactie.

Mvg

Paulo

Amalia
1 Maand geleden

Hallo Thijs,

Ik heb al heel lang graag een goede camera gewild, maar heb nooit effectief de stap genomen om naar eentje opzoek te gaan. Ik hou van fotografie en alles wat met beeld te maken heeft en wil daar graag professioneel in worden. Nu keek ik voornamelijk naar de spiegelreflexcamera’s, omdat deze populair waren. Ik had de canon 250d of de 90d in gedachten. Ik zou er graag zowel foto’s als video’s van hoge kwaliteit mee maken. Dus niet enkel een camera voor fotografie, maar ook graag voor film. Nu kwam ik ook de systeemcamera’s tegen en had gelezen dat ze in de toekomst misschien populairder zullen worden dan de spiegelreflexcamera’s (die tegen dan misschien verouderd zullen zijn). Nu vroeg ik me af of je met een systeemcamera ook heel goede foto’s en video’s in 4k kon maken of gaat die beter met een spiegelreflexcamera? Kan je met de 250d ook goede video’s maken of is de 90d toch veel beter? Alvast bedankt voor jouw hulp!

Met vriendelijke groeten
Amalia

Esther
1 Maand geleden

Hoi Thijs,

Wat super dat je op deze site een beetje overzicht kan vinden over de eigenschappen van camera’s en toebehoren, heel fijn!

Ik heb twee vragen, over een body en over de lenzen.
Ik ben op zoek naar een spiegelreflex camera, waarmee ik voornamelijk bewegende natuur vast wil leggen. Voornamelijk ben ik geinteresseerd in macrofotografie van echt kleine bodemdiertjes (springstaarten en mijten van 2 mm en heel bewegelijk). Aan de andere kant houd ik erg van vogelen en zou dus voor 2 verschillende lensen gaan. Nu ben ik op zoek naar een body die beide doeleinden/lenzen zou kunnen ondersteunen.
Vanwege het lichte gewicht dacht ik eerst aan een Canon EOS 250D, maar ik ben bang dat ik snel vastloop op de “snelheid”, of denk je dat niet? Zou een Canon EOS 90D echt verstandiger zijn of denk je dat ik daar ook snel mee vast ga lopen? Ik ben een beetje aan het wegen en meten of ik juist meer in goede lenzen zal investeren of dat een echt goede body noodzakelijk is.

Wat betreft lenzen zijn ook tips betreft alle enigzins betaalbare en draagbare lenzen welkom (telelens voor beginnende vogelfotografie en een goede macrolens)!
Alvast bedankt voor de moeite!
Groeten Esther

Esther
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Maand geleden

Hoi Thijs,

Super, bedankt voor je snelle advies. Ik heb de knoop doorgehakt en ga voor een Canon 90D, weliswaar met een Tamron 18-400 mm om mee te beginnen. Ik hoop daarmee mijn camera goed te leren kennen en nog wat over te hebben om te sparen voor de Laowa Venus 25 mm :).

Bedankt voor de hulp!
Groetjes Esther

EM
2 Maanden geleden

Beste Thijs,
Ik zou graag een nieuw fototoestel aankopen maar aangezien ik zelf niet veel van die dingen afweet wil ik graag jouw hulp inschakelen. Ik ben opzoek naar een camera die ik makkelijk overal mee naar toe kan nemen en die duidelijke/heldere foto’s kan maken. Ik zou het leuk vinden als de camera een kantelbaar scherm heeft zodat ik gemakkelijk selfies kan nemen en deze later op facebook/instagram kan plaatsen.
Welk toestel kan je mij aanraden? Is de Canon PowerShot SX730 HS een goede keuze of ga ik toch beter voor iets anders?
Alvast bedankt,
EM

EM
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Maanden geleden

Beste Thijs,

Dankjewel om mij verder te willen helpen! Ik ga beide camera’s op mijn gemak bekijken en dan de knoop doorhakken!
Maar er rest mij nog 1 vraag.

Mijn zus is namelijk ook opzoek naar een compact camera. Toen ik haar vertelde dat ik advies had gevraagd vroeg ze als ik dit ook voor haar kon doen. Ze heeft me haar wensen doorgegeven. Zou je haar ook een beetje advies willen geven?

Ze is namelijk opzoek naar een camera die gemakkelijk is in gebruik aangezien ze niet zoveel verstand en ervaring met camera’s heeft. De camera moet in haar handtas passen en ze wilt net zoals mij graag mooie/heldere foto’s kunnen maken die liefst van betere kwaliteit zijn dan haar iphone. Zij zal de camera vooral gaan gebruiken voor portret/vakantie foto’s. Ze zou het daarnaast leuk vinden als de camera foto’s kan trekken waarbij de achtergrond wat wazig word. Ze vind een kantelbaar scherm voor selfies en WIFI (om foto’s van camera naar smartphone over te zetten) een zekere must. Video’s zal ze maar eens af en toe maken.
Hopelijk stelt ze niet te veel eisen en kan je haar net zoals mij op de goede weg helpen!

Alvast bedankt,
EM

Marlou
5 Maanden geleden

Goedenavond,

Ik dacht dat ik er uit was, maar nu is de twijfel toegeslagen. Ik droom al jaren van een spiegelreflexcamera en nu is het zo ver dat ik een ‘echte camera’ ga kopen. Destijds was de systeemcamera er nog niet volgens mij.
Ik had u gevraagd voor advies voor een spiegelreflexcamera, maar nu kreeg ik het advies in de winkel om een systeemcamera te overwegen en nu ben ik even de weg kwijt. Ik hoop dat u mij weer wat op weg wilt helpen.

Ik wil graag gezinsfoto’s/portretfoto’s maken en daarnaast natuurfoto’s. Voor de portretfoto’s wil ik graag de mogelijkheid om alles scherp te kunnen fotograferen, maar ook het onderwerp scherp en de achtergrond vaag. Voor de natuurfoto’s gaat het mij om landschappen en bijvoorbeeld de zonsondergang.Een kantelbaar scherm lijkt mij wel fijn.

Zou u mij een spiegelreflex adviseren of een systeemcamera? En welk merk/type voor mijn wensen?

Heel erg bedankt.

Groeten marlou

Elles Pardijs
11 Maanden geleden

Beste Thijs,

Wat een uitgebreide informatieve site! Geweldig!!

Mijn dochter wordt volgende week 12 jaar. Zij wil heel graag gaan fotograferen. Ze praat hier al jaren over, dus het is niet echt een bevlieging. Ze houdt er van om creatief bezig te zijn en ik heb besloten om haar nu een camera cadeau te geven. Maar nu natuurlijk de vraag wat een geschikt toestel voor haar is… Ze wil graag dieren, bloemen, insecten gaan fotograferen, maar ook landschappen en de gewone huis, tuin en keuken foto’s. Persoonlijk vind ik de kindercamera’s iets te eenvoudig en ben bang dat zij daar snel ‘uitgegroeid’ is. Maar je moet er natuurlijk, gezien haar leeftijd, wel weer rekening mee houden dat de camera niet al te zwaar en groot is. Is een systeemcamera een geschikte optie volgens jou? Ik ben erg benieuwd naar jouw tips.

Hartelijke groeten,
Elles

Marilyne
1 Jaar geleden

Ik heb advies nodig. We hebben een Canon eos 1000D met een 18-55mm lens. Maar die hebben we al meer dan 10 jaar. Ik heb nu een bedrag kado gekregen voor een nieuwe camera omdat ik steeds meer met fotografie bezig ben. Deze camera doet het wel goed, maar ik wil graag een nieuwere. Ik gebruik hem vooral op automatische stand maar ik wio nu juist leren meer handmatig in te stellen. Het doel is voornamelijk dagelijkse fotografie, (portretten van rondrennende) kleine kinderen en landschappen. Belangrijk voor mij zijn:
Goede kwaliteit bij heel weinig licht, full frame, snelheid van minstens 4 beelden per seconde, zeer hoge resolutie zodat ik later de foto kan bijknippen maar nog steeds kan uitvergroten, handmatige instellingen niet al te ingewikkeld, 1 lens erbij waarmee ik voor de meeste foto’s wel uit de voeten kan, budget tot 3500 euro. Het liefst Canon of Nikon. Kun je me missch8en van beide merken 1 adviseren die voor mijn doeleinden het meest geschikt is? Of is een systeemcamera beter voor mij?

1 Jaar geleden

Goedemiddag,

Ik heb een vraag aan u. Sinds mijn nieuwe telefoon kan ik geen normale foto’s meer maken van mijn kinderen en vooral niet samen. Want als de ene netjes stilzit beweegt de andere weer. Waardoor hun gezicht totaal vervormt is.
Dus ik wil graag een fototoestel die hier goed mee om kan gaan. Kunt u mij een adviseren?
Ik heb het vermoeden dat ik naar de sluitertijd moet kijken. Maar niet bij elke camera staat die vermeld. Of word deze anders aangegeven. Ik heb er een op het oog een cybershot fscwx350 deze is onder de 200 euro dat is wat ik als maximaal er voor over heb.
Het het is natuurlijk mooi meegenomen dat hij op andere punten ook goed is. Maar het zou heel leuk zijn dat ik een keer een normale foto van mijn kinderen heb. Zonder dat ze helemaal vervaagt zijn.

Marjolein
1 Jaar geleden

Hey Thijs,

Ik ben opzoek naar een nieuw fototoestel. Op dit moment maak ik voornamelijk foto’s met mijn IPhone. Ik ben opzoek naar een toestel dat duidelijke/heldere foto’s kan maken vanop een verre afstand. Ook bewegende voorwerpen/mensen zou ik duidelijk op beeld willen zetten. We reizen vaak dus ik denk dat we best uitkijken voor een systeemcamera??

Alvast bedankt,

Gr Marjolein

Milou
1 Jaar geleden

Dag Thijs,

Wat een helder artikel! Er zijn zoveel verschillende opties qua camera’s dat ik het erg lastig vind een keuze te maken.
Vandaar mijn vraag voor advies,
Ik fotografeer nu nauwelijks meer gezien mijn iPhone net zulke foto’s maakt als mijn oude compacte camera van canon.
Ik wil graag meer met fotografie bezig zijn en mij vooral focussen op portretfoto’s, natuurfoto’s en dieren. Gezien er een kleintje
op komst is waar ik ook graag veel foto’s van wil maken maar erom bekend staan niet altijd even goed stil zitten/ liggen moet de camera ook bewegende beelden goed kunnen vastleggen.
Wat voor camera zou je adviseren?

Groetjes,

Milou

Kevin Buyckx
1 Jaar geleden

Hoi,
Ik had graag je advies gevraagd ivm het kiezen een camera.
We zijn momenteel aan het kijken (compact/hybride) voor een budget van 300€-350€.
Hij zou gebruikt worden voor gezinsfotos (thuis, feestjes, uitstapjes enz). Daarnaast hebben we een kennel en willen we hier ook foto’s voor op de website nemen.
Wat is voor ons dus belangrijk?
-goede foto’s bij weinig licht (op hondenshow is licht niet altijd top en voor met de pups).
-voldoende zoom op in het veld/bos foto’s te maken als de kids een stuk voorop aan het spelen zijn.
-VR voor de trillingen te minderen zou een mooie plus zijn, net zoals een degelijke flits.

Zelf hadden we volgende camera’s al gezien: NIKON COOLPIX B600, PANASONIC LUMIX DMC-FZ300 en de SONY CYBERSHOT DSC-HX400V.
Hopelijk kan u ons op basis van de informatie wat advies geven, want wij zien door het bos de bomen niet meer.

Dank bij voorbaat, vriendelijke groeten,
Kevin

Els Ryheul
1 Jaar geleden

dag Thijs,

Ik heb net mijn Canon eos 50 D met lens 18-200 zoom verkocht omdat we hem te groot en te zwaar vonden om overal mee naartoe te nemen.
Ik fotografeer vaak sportpaarden ,dus van iets verderaf, vakantiekiekjes, portret en detailfoto’s. ik zoek een compactcamera met de kwaliteiten van de spiegelreflexcamera die ik had, of die die toch heel dicht benaderen. Dit met een max budget van rond de 800 euro… goedkoper mag 😉
Ik viel op de canon Powershot G1 Xmark II uit maar die heeft geen zoeker ;-( en de zoom is precies beperkt. De canon G1 X mark III heeft dan weer wel een zoeker maar is de zoom genoeg???
Panasonic Lumix of sony dan maar???

help, ik weet het niet zo goed meer
Elsje

alvast bedankt en wat leuk dat je dit allemaal helpt uitzoeken

Suzanne
1 Jaar geleden

Beste Thijs,

Ten eerste complimenten voor uw fijne informatieve site.
Ik ben op zoek naar een camera om mooie foto’s te maken tijdens het reizen, van zowel landschappen als van mensen. Het liefst wil ik een camera die lang mee gaat, waarmee ik na het reizen ook mooie portretfoto’s kan maken. Ik heb nooit eerder gefotografeerd met een camera dus ik weet niet echt waar ik op moet letten bij het kopen van een camera. Bij de mediamarkt werd me aangeraden om een spiegelreflexcamera te kopen zoals bijvoorbeeld de Canon EOS 2000D. Ik vind het vooral belangrijk dat de foto’s scherp zijn en dat het licht mooi is. ook zou het fijn zijn als ik de foto’s makkelijk kan overzetten naar mijn telefoon bijvoorbeeld via wifi.

Wat zou u me aanraden?

Ik hoor graag van u, alvast bedankt!

met vriendelijke groeten, Suzanne

Tasha
1 Jaar geleden

Beste Thijs,
Ik ben momenteel opzoek naar een compact camera, in deie zoektocht stootte ik op uw site (die tot nu toe al behoorlijk behulpzaam is geweest). Ik heb al een spiegelreflex camera, echter zou ik er ook graag een hebben die ik makkelijk mee kan nemen zodat ik altijd en overal foto’s kan nemen.
Ik vind het belangrijk dat de camera een goede macro functie heeft. Ook zou ik het fijn vinden als de fotokwaliteit goed is zodat ik foto’s kan bewerken en eventueel knippen. Aangezien ik een spiegelreflex gewend ben, ben ik ook opzoek naar een camera waarbij ik handmatig kan instellen.
Met vriendelijke groet,
Tasha

Birthe
1 Jaar geleden

Dag Thijs

Ik ben vrij nieuw in de wereld van het fotograferen maar wil me er heel graag in verdiepen door cursussen te volgen om prachtige herinneringen te vereeuwigen. Momenteel heb ik een panasonic DMC – FZ72 camera, gekregen van iemand omdat die het niet meer gebruikte.
Ik trek heel graag op vakantie foto’s van de omgeving en van de vrienden/familie. Naast omgevingsfoto’s sta ik ook in voor de sportfoto’s van mijn vriend. Hij kajakt namelijk op rivieren in de bergen. Dat wil dus zeggen dat ik vaak vanop een afstand foto’s moet nemen en de rivieren stromen zo snel dat ik me moet haasten om de foto’s te nemen. Met als gevolg dat mijn foto’s altijd ofwel wazig zijn ofwel vanop een afstand en dan zie je ook niet veel.
Ik was eerst op zoek naar een andere lens voor mijn camera, maar volgens mij kan je de lens niet veranderen. Er bestaat wel een telelens voor de camera, maar ik heb hier nog niet veel goede recensies van gelezen dus durf ik dit niet aan te kopen.

Mijn vraag is dus welke camera ik het best kan kopen om mooie kajakfoto’s te nemen. Liefst een niet te duur fototoestel aangezien ik nog maar net afgestudeerd ben en nog niet lang werk. 🙂
Naast het foto’s nemen is het soms ook leuk om te filmen maar dit primeert niet. Als ik al mooie foto’s kan nemen, ben ik zeer tevreden!

Alvast heel hard bedankt!
Groetjes Birthe

Tieneke Bogaert
1 Jaar geleden

Dag Thijs. Wat een info! Top. Mijn Nikon D3000 is 7j oud en werkt niet meer naar behoren. Lens 50-200mm is net genoeg voor actie foto’s. Op sommige beelden zijn echter wazige vlekken zichtbaar. (Body of lens de oorzaak?)Ik kreeg het advies om over te stappen om mirrorless. Doel fotografie is voetbal en gymnastiek. Fuji? Of toch best Nikon of canon?

Lot
1 Jaar geleden

Hoi Thijs,

Wat een info, bizar. Ook ik waag een kansje voor een goed advies 🙂
Van de zomer ga ik op vakantie naar Frankrijk, in de omgeving van Zwitserland, Italie en Duitsland. Super mooie gebieden dus, en ik ga ook met super mooie mensen. U snapt het denk ik al, ik wil dus een camera voor de omgeving, maar ook om mensen te fotograferen. Ik wil aardig wat megapixels, zodat ik mooie, scherpe foto’s kan maken. Mijn budget ligt zo rond de 550 euro,
Wat is uw advies?

Groetjes Lot

conny
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Momenteel heb ik een nikon coolpix a900, maar ik vind de kleuren zo bleek, heb al andere instellingen geprobeerd maar blijft slecht. Hiervoor had ik een samsung..worden helaas niet meer gemaakt..maar was een geweldige camera.
Welke camera adviseer jij…ik ben gek op fotograferen van natuur, gebouwen, mensen maar ook macro, en af en toe filmen.
Ik blijf reviews lezen, maar wil niet weer een miskoop doen.
Hartelijke groet
conny groenendijjk

michiel
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Mooie duidelijke artikelen en fijne site. Even een korte vraag over de sensor grote en wat er op beeld komt te staan.

Begrijp ik het goed dat de full frame sensor letterlijk meer op beeld krijgt? Zoals je dus laat zien in het voorbeeld met die foto en de gekleurde vierkantjes. Of heeft dat ook nog te maken met de lens die er standaard op de camera zit? Mijn vader doet veel aan fotografie en bracht mij aan het twijfelen omdat hij zegt dat een enorme misvatting is. Nu wil ik jou natuurlijk niet in onderuit halen maar ben wel benieuwd.

Ik wil eigenlijk natuur gaan fotograferen en ga ook binnenkort naar afrika dus een goeie keuze is wel belangrijk. Ik kan een EosD300 lenen van mijn vader met een kleine telelens. Zou dat een goeie zijn voor foto’s te maken? Verder heb ik zelf nog een nikon Coolpix 7100 maar ik schat in dat die niet voldoet. Wat is jou mening daarover?

Alvast bedankt.

Kimberley Landsbergen
2 Jaren geleden

Beste heer Thijs Schouten,
Kunt u mij advies geven m.b.t. onderstaande vragen.
Ik ben op zoek naar een camera die het volgende zeker kan

– Verraf fotograferen scherp
– Gemiddeld kan inzoomen op iets wat op grotere afstand
– Dichtbij achter wazig
– Verraf achterkant wazig
– Flitser
– Natuurfoto’s scherp
– Objecten scherm kunnen fotograferen

Welke camera raad u aan?
Ik heb gekeken naar nikon en canon

Tea
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Bedankt voor alle informatie op deze website! Heel fijn om me op deze manier in te kunnen lezen, ook de reacties zijn heel handig. Ik heb een poging gedaan om op basis van al deze informatie een keuze te maken voor de aanschaf van een camera maar begin door het vele aanbod wat vast te lopen..

Tot nu toe maak ik alleen foto’s als ik op reis ben, bijv. van landschappen en cultuur in Afrika en Amerika. Dit deed ik met een compactcamera of smartphone. Ik vind fotografie erg leuk en zou er graag wat meer mee willen gaan doen. Ik overweeg om een systeemcamera aan te schaffen en een basiscursus fotografie te gaan volgen. Mijn doel is om tijdens reizen mooiere foto’s te kunnen maken en daarnaast landschappen, steden en portretten vast te leggen. Kleur, licht en helderheid vind ik belangrijk. Omdat ik beginnend ben vind ik het leuk om te gaan experimenteren maar té uitgebreide functies/technische snufjes zal ik waarschijnlijk niet gaan gebruiken. Budget is max. €500,-.

Zou je mij misschien kunnen adviseren? Alvast bedankt!

Groeten, Tea

Leoniek
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Een super artikel en erg overzichtelijk! Bedankt!

Ik zag meerdere mensen om advies vragen en dacht ik waag ook een kans. Ik heb altijd veel gefotografeerd met de spiegelreflex camera van mijn vader (Nikon D3400 en meerdere lenzen). In de zomer gaan wij op vakantie richting Amerika en Zuid-Amerika en willen we een goede compactcamera meenemen (geen spiegelreflex). Een camera met een goede zoom (fotograferen van dieren), automatische instellingen maar ook waarbij je nog lekker aan instellingen kan sleutelen (sluitertijd, diafragma, witbalans) en wifi-mogelijkheid. Met de oog op de toekomst: naast het fotograferen van natuur vind ik portret, architectuur en dieren fotograferen ook erg leuk. Een behoorlijke wensenlijst, met een budget zo rond de €500-600. Heb jij advies/tips?

Alvast bedankt!
Groetjes
Leoniek

Mei-lan
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

eerst en vooral, dank je voor jouw artikel.

Ik ben op zoek naar de meest geschikte camera.
Doeleinde: foto’s trekken van robuuste tafels, nagelstudio artikelen (nagelpotje, set nagels, etc…) en van onze zaak. Dit allemaal kan een setting zijn binnen en buiten. Foto’s dienen uiteindelijke voor website’s, tijdschriften en social media. Ik werk met apple.

Ik twijfel tussen een systeemcamera of een spiegelreflexcamera.

hebt u nog enige advies?

Ellen
2 Jaren geleden

Goedenavond Thijs,
Wij zijn op zoek naar een camera en zien door de bomen het bos niet meer…..
We zitten in de oriënterende fase en gaan steeds twijfelen.
We zoeken een camera die:
– Gebruiksvriendelijk is (we hebben beide een leesbril ….:-) )
– Contrastrijke foto’s maakt, zonder dat de kleuren schreeuwerig worden
– Niet te groot/zwaar is
– Goede zoom heeft, ongeveer 25 keer
– het zou fijn zijn als er een grote sensor in zit.
Ik zou graag een fotocursus volgen zonder een heel ingewikkeld toestel te hebben. Is dat met een compact fototoestel mogelijk?
We hopen dat jij helpen kan!
Groet,
Ellen

Ellen
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Dankjewel voor je informatie. Goede tips!
We gaan de toestellen opnieuw in de winkel bekijken en proberen 😉
Groet,
Ellen

Lindy
2 Jaren geleden

Goedemorgen!

Wat een super artikel!! Bedankt hiervoor.

Ik heb een aantal jaren geleden de Nikon D60 aangeschaft en ik ben toe aan een nieuwe camera van deze tijd.

Ik wil fotografie weer oppakken en ik vind vooral mensen, kinderen en newborns geweldig om te doen en wil me hier dan ook in specialiseren.

Welke camera raadt u aan?

Groetjes,
Lindy

Simone van der Bijl
2 Jaren geleden

Hi Thijs,

Goed artikel, thanx. Ik ben op zoek naar een camera om te leren fotograferen. Ik wil hiervoor ook cursussen gaan volgen. Ik heb hiervoor altijd een simpele spiegelreflex mee gehad op vakantie maar me er weinig in verdiept verder. Ik fotografeer het liefst de natuur (alle seizoenen;)), mensen en dieren. Ik vind het erg leuk om met effecten te kunnen spelen zoals een vervaagde achtergrond etc. Goed kunnen focussen op de details die ik naar voor wil laten komen bv.

Zelf ben ik nu aan het kijken naar de CANON EOS 2000D, CANON EOS 200D of CANON EOS 800D. Ik heb er verder weinig verstand van maar dit lijken goede camera’s te zijn. Ik weet alleen niet in hoeverre ik verschillende lenzen op de camera kan zetten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu vooral serieuzer wil beginnen met fotograferen. Ik moet de camera alleen wel mee kunnen nemen op reis bijvoorbeeld aangezien ik daar nog wel het meeste fotografeer. Wat zou jij aanraden ? Misschien heb je ook nog andere opties. Ik hoor graag van je! Mijn budget ligt rond de 500 a 600 euro.

Groetjes,

Simone

Caglayan
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Bedankt voor alle informatie op deze site, zeer goed te begrijpen voor mij als beginner. Ik ben begonnen met een cursus fotografie en wil hierbij starten met een goede spiegelreflexcamera. Jou website heeft me al een heel eind op weg geholpen met mijn keuze, ik blijf nu echter twijfelen tussen 2 modellen.

Ik twijfel momenteel tussen de Canon EOS 800D en de Nikon D5300. Ik ben in een Kamera Express winkel geweest en heb beide camera’s in mijn handen gehad. Ik vind het toch moeilijk een keuze tussen deze 2 camera’s te maken. Vandaag nogmaals op jou site gekeken en toen viel mijn oog ook nog op de Nikon D5600.

Ik zou de camera graag willen gebruiken om uiteindelijk te kijken of ik bruiloftsfotografie leuk vind. De winkelmedewerker raadde mij aan (in het geval als ik voor nikon koos) een lens van 18-105mmVR te kiezen.

Welke van deze 3 camera’s zou jij aanraden in mijn geval, en welke lens is voor mij het handigste? Ik heb een budget tot 1000 euro voor het hele plaatje.

alvast bedankt,

Groeten,
Caglayan

Helen
2 Jaren geleden

Beste Thijs,
Bedankt voor dit uitgebreide en heldere artikel! Na een aantal jaren als hobbyist met een basis SLR (Canon 1100D) te hebben gefotografeerd, wil ik graag een stapje verder en professioneel foto’s gaan maken. Nu zou ik wel wat advies kunnen gebruiken voor een goede Canon camera en bijbehorende lens? Ik fotografeer met name (kleinschalige) evenementen (workshops, lezingen, maar ook bruiloften en begrafenissen) en mensen/portret. Ik merk dat ik met mijn huidige camera vooral binnen belemmerd word met licht (hoge ISO waarde geeft veel ruis) en regelmatig ook met scherpte. Ik fotografeer nu vooral met mijn 50mm lens (f1.8), dat levert vaak al mooie foto’s op, alleen kan ik daarmee bijvoorbeeld niet gemakkelijk groepsfoto’s of overzichtsfoto’s maken. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik fullframe of niet wil (want dan moet ik ook weer aparte lenzen aanschaffen/kan ik mijn 50mm niet meer gebruiken). Ik hoef ook niet meteen de duurste camera, maar een model wat mij toch een stapje verder brengt (met name scherpte van de foto’s en lichtbereik). Het formaat en gewicht van de camera maakt voor mij niet uit. Verder zou ik de foto’s op groot formaat willen kunnen afdrukken. Wat zou u mij aanraden?

Jill
2 Jaren geleden

Beste Thijs,

Misschien ziet u dit bericht wel niet maar proberen kan geen kwaad.
Ik ben veel bezig met de natuur te fotograferen en doe het ook heel veel als ik thuis ben van school.
Maar heb jij misschien een idee welke camera het beste bij mij past? Ik zou graag een nikon spiegelreflexcamera willen en ik houd ervan om de natuur te fotograferen.(ik denk dat dat al duidelijk was haha.)
Ik hoop dat u snel wil reageren of kan reageren.

Met vriendelijke groet: Jill

lobke
2 Jaren geleden

Hoi,
Ik wilde al een tijdje een camera kopen en omdat ik volgende week op vakantie ga leek het me wel een goed moment om er een te kopen.
Ik heb wat rond zitten neuzen op je site en op internet, twee camera vielen me op het oog: de Nikon D5300 en de Fujifilm X-A5 (zou graag de Fujifilm X-T20 willen, maar die is iets te duur). Eerst neigde ik erg naar de Nikon ,maar de beeldkwaliteit en het effect van de Fuji spreken me ook erg aan. Het probleem is nu dat ik niet weet welke ik moet kiezen, dus ik dacht dat je misschien wat advies zou kunnen geven. Ik zou de camera graag willen gebruiken voor: filmen, vakantie/reizen, mensen fotograferen, landschap, beetje sport.

Groetjes,

Lobke

Anna
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Allereerst bedankt voor je overzichtelijke website en alle informatie die er al op te vinden is.

Ik heb flink gespaard en nu is het eindelijk zover, ik kan upgraden naar een full frame camera uit het professionele segment. Ik heb de volgende 3 camera’s bekeken:
– Canon EOS 5D Mark IV
– Nikon D850
– Sony Alpha SLT A99 II

Ook heb ik verschillende mensen om advies gevraagd, maar tot op heden helaas niet echt een goed onderbouwd advies gehad. Ik hoop dat jij me hier een stapje verder bij kan helpen, aangezien het toch wel een grote aanschaf is. Het zijn natuurlijk stuk voor stuk hele goede camera’s, maar misschien dat er eentje net iets meer geschikt is voor het doel dat ik ermee heb. Ik fotografeer met name; Love shoots, bruiloften, new born, maternity en kinderen.

Ik hoop dat je mij wat advies kan geven.

Groetjes,
Anna

Jesse
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,
Door je site ben ik al een stuk wijzer geworden! Graag zou ik een systeem of spiegelreflexcamera kopen. Binnenkort ga ik namelijk naar Australië en Singapore. Zelf maak ik in Nederland vaak foto’s met mijn telefoon van de natuur. Vooral close-up bloemen en veel kleur vind ik erg mooi op foto’s.
Deze foto’s maak ik alleen met mijn telefoon en ik vind het zonde om zo’n mooie reis vast te leggen met alleen een telefooncamera.
Daarom ben ik op zoek naar een camera. Ik ben alleen niet thuis op dit gebied en heb geen idee welk type camera ik moet hebben.
Zoals ik al zei wil ik graag de natuur vast leggen zowel close-up als landschappen.
Weet je misschien wat voor camera ik het beste aan kan schaffen? Graag eentje die niet al te duur is. Ik ben student en heb een budget van tussen de 200 en 300 euro.
Hoop dat je me kan helpen!

Groetjes,
Jesse

Jesse
Antwoord op  Jesse
2 Jaren geleden

Oeps sorry ik zie dat ik die van een paar dagen geleden wel gepost is. Ik kon hem niet vinden dus dacht dat er iets mis was gegaan maar hij staat er toch. Foutje 😉

Jesse
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Binnenkort ga ik voor een half jaartje naar Australië. Hiervoor ga ik nog drie dagen naar Singapore. Om deze reis vast te leggen zou ik graag mooie foto’s willen maken. Nou maak ik in Nederland foto’s met mijn telefoon als hobby, maar ik vind het zonde om zo’n reis met alleen een telefooncamera vast te leggen. Nou heb ik geen idee wat voor camera ik aan moet schaffen. Ik heb je artikel gelezen en dat hielp al erg! Ik neig namelijk erg naar een systeem of spiegelreflex.
Graag zou ik foto’s maken van de natuur. Dit zijn landschapsfoto’s maar inzoomen op bijvoorbeeld planten of insecten vind ik ook erg mooi.
Omdat ik natuurlijk de camera op reis mee moet nemen heb ik liever geen camera waar je aan het eind van de dag last van je nek van krijgt omdat deze zo zwaar is. Het gewicht mag wat zwaarder zijn maar een extreem zware camera vind ik minder fijn.
Mijn budget is niet erg hoog omdat ik een student ben. Deze ligt rond de €300,-.

Ik hoop dat je me kunt helpen!
Groetjes,
Jesse

Tiffany
2 Jaren geleden

Hi Thijs,

Ten eerste, bedankt voor je fijne artikelen met duidelijke uitleg! Zoekende naar het verschil tussen een systeem- en spiegelreflex camera ben ik op je website gekomen. En hoewel ik door je uitleg al een stuk wijzer ben geworden, twijfel ik heel erg.

Na jaren met mijn smartphone te hebben gefotografeerd, ben ik nu op zoek naar iets serieuzer… Ik vind fotograferen erg leuk en zou daar graag meer over willen leren en meer mee willen experimenteren. Ik zoek een camera (budget zo rond de 500 EUR) die fijn is om mee op reis te nemen, maar ook genoeg mogelijkheden biedt om thuis te experimenteren met potretfoto’s en foto’s van Rotterdam ‘s avonds bijvoorbeeld. Daarnaast vind ik het leuk om op reis video’s te maken.

Moet ik dan voor een systeemcamera gaan of toch een (compacte) spiegelreflex camera? En welke camera raad je dan precies aan?

Ik hoor graag van je en alvast bedankt!

Tiffany

Tiffany Wagemaker
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Hi Thijs,

Bedankt voor je reactie en is totaal niet erg hoor! Ik ben zelf ook pas verhuisd, dus vind het ook heel begrijpelijk dat je even geen tijd had om te reageren. Ik ben nog steeds zoekende naar de juiste camera en ben erg benieuwd naar wat jij zou aanraden!

Groeten,
Tiffany

Erik
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

met veel interesse heb ik je artikel gelezen. ik heb geprobeerd om zelf wat te zoeken, maar zie door het bomen het bos eigenlijk niet zo goed meer.
Ik ben opzoek naar all round fotocamera. Ik zou graag portret foto’s als landschap foto’s willen maken, dus ook voor dichtbij maar ook met wat zoom.

Zelf ben ik een beginnende fotograaf en zou ik uiteindelijk wel wat met de instellingen willen spelen, maar ik zal niet gaan wisselen tussen verschillende lenzen.

De grootte van de camera maakt mij niet zo veel uit en en de camera hoeft geen Wifi te hebben.

Ik ben heel benieuwd naar je advies en of het niet teveel gevraagd is voor een instapprijscamera 🙂

Erik
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Bedankt Thijs voor je reactie, dat maakt niet uit hoor. Ikzelf ben nog steeds op zoek, maar heb al wel een beetje rondgekeken. Zelf viel mijn oog op de Panaosic lumix DC FZ82 maar ook op de Nikon D3400, maar weet zelf niet goed welke de beste all-round fotocamera is. Echter als je zelf een betere optie hebt hoor ik het graag van je.

Groeten,

Erik

Erik
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Bedankt Thijs voor je reactie, dat is geen probleem hoor. Ikzelf ben nog steeds op zoek, maar heb al wel een beetje rondgekeken. Zelf viel mijn oog op de Panaosic lumix DC FZ82 maar ook op de Nikon D3400, maar weet zelf niet goed welke de beste all-round fotocamera is. Echter als je zelf een betere optie hebt hoor ik het graag van je.

Groeten,

Erik

Erik
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

bedankt voor je reactie en je input. Dan denk ik inderdaad dat ik voor de Nikon D3400 ga omdat die op langere termijn meer mogelijkheden bied (andere lenzen).

Groeten,
Erik

Desi
2 Jaren geleden

Hoooi Thijs,

Wat een mooie uitleg en waardevol voor de leken, dankjewel.. Ik heb geprobeerd het zelf uit te vogelen maar ben misschien te kritisch.

Ik wil naar Afrika en daar dieren en landschappen fotograferen. Als het ook even kan wil ik de sterrenhemel kunnen vastlegggen.. Maar miss is dit te ambitieus voor mijn budget. Ik wil sowieso kunnen filmen. De scherpte van de foto’s is belangrijker dan het inzoomen denk ik, ik wil de foto’s eventueel op poster formaat kunnen afdrukken.
Ik wil op z’n hoogst 600 euro uitgeven. Ik heb gekeken naar de Canon 1300d met 18-55, met later toevoeging van een telelens voor beeldstabilisatie. Klinkt allemaal goed en veelbelovend, maar bij een review noemt iemand dat ‘t filmen een ramp is.. Dat hij niet automatisch scherp stelt. Nou ben ik dus gaan twijfelen, want ik wil wel zonder teveel gedoe kunnen filmen.

Denk jij dat de 1300d het beste past bij mijn wensen of heb jij nog andere opties?

Groetjes Desi

Desi
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Hoooi Thijs,

Ok, 650 euro… Wat een hoop geld he? Ik begon met 400 en voor je het weet zit je 250 euro verder haha! Een collega heeft met me mee gekeken en we zijn samen tot de conclusie gekomen dat het de juiste investering is.

Echt, ontzettend bedankt voor je reactie! Ik wilde in het weekend dat ik het bericht postte heel impulsief al een camera kopen, maar heb mezelf bewust tegen moeten houden en moeten dwingen eerst jou een bericht te sturen en antwoord af te wachten. Ik ben nu heel erg blij dat ik dit gedaan heb…

Groetjes, Desi

Lieke
2 Jaren geleden

Hoi Thijs!

Wat een top artikel, echt fijn die informatie zo bij elkaar.
Ik ben ook op zoek naar een camera. Ik heb met de Canon Powershot SX50 HS gefotografeerd. Daarna ben ik overgestapt op de Panasonic Lumix DMC-FZ1000. Ik merk echter dat de camera steeds vaker in de kast blijft staan, omdat hij zwaar en groot is. Ik zit te denken om een kleinere camera te kopen, maar wil er niet op achteruit gaan. Ik hou heel erg van reizen, en vind straatfotografie erg leuk. Ik vind landschappen ook leuk en macro-foto’s op z’n tijd. Ik vind goede kleuren en scherptediepte belangrijk. Ik kan namelijk niet editen, dus het is handig als het er meteen mooi opstaat. Verder heb ik m’n camera altijd op de stand automatisch staan. Ik hou niet zo’n van alles zelf instellen. Ik vind filmen wel leuk, maar het is niet een must. Ik vind de kwaliteit van foto’s ook belangrijk, dus ik wil ze wel graag op minstens A4 formaat kunnen afdrukken.
Ik ben heel benieuwd naar je advies! Alvast bedankt!! 🙂

Desi
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Hoooi Thijs,

Ik weet niet of hij mijn berichtje nou gepost heeft, maar voor de zekerheid nogmaals:

Ok, 650 euro… Wat een hoop geld he? Ik begon met 400 en voor je het weet zit je 250 euro verder, haha! Maar ik heb met een collega ernaar gekeken en we gaan uit van jouw expertise. We vinden het een mooie investering in iets waar ik nog heel lang plezier van heb.

Echt, ontzettend bedankt voor je reactie! In het weekend dat ik het bericht postte moest ik mezelf tegenhouden om niet impulsief een camera te kopen en eerst jou een bericht te sturen en antwoord af te wachten. Ben heel blij dat ik dit gedaan heb…

Dankjewel,

Groetjes Desi

Jessy
2 Jaren geleden

Hey Thijs,

Allereerst respect voor je betrokkenheid bij ieders vraag. Het lezen van de comments is een artikel op zich als het om informatie gaat 🙂

Ik ga binnenkort naar Bali en vond dat een goed excuus om een camera aan te schaffen. Zit voor nu te denken aan een budget rond de 300 – 500 euro. Foto’s van objecten + fade-out achtergrond en natuur(landschap) vind ik tof om te maken. Ik vermoed dat ik dan op een systeemcamera uit kom aangezien dit een beetje de ‘best of both worlds’ optie lijkt als het gaat om complexiteit/flexibiliteit en compactheid. Kun je mij iets aanraden, zit ik in een realistische prijsklasse te zoeken? Fotokwaliteit gaat bij mij boven compactheid als het er op aan komt. WiFi is een pre.

Adriana Ljubic
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Wat een fijne website heb je en duidelijke info over de camera’s. Nu wil ik toch even persoonlijk vragen of je mij kunt helpen. Ik zoek een nieuwe camera (systeem of spiegelreflex) om gewoon wat amateuristische foto’s te maken, zoals wat mooiere vakantiefoto’s (gaan over 2 weken naar Athene en in oktober naar Amerika). Maar wel van zulke kwaliteit dat ik ook (zakelijke) foto’s op banners en posters kan laten drukken (groter dan A4). Dit zijn bijv. Portretten, foto’s van appartementen of fitness/zwem foto’s. Ik wil graag dat er WiFi bij zit, dat ik makkelijk de achtergrond als wazig kan instellen en m’n budget is ong. max. €600.

Ik hoop dat je mij kunt adviseren.

Groetjes Adriana

Collin
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Wat een duidelijk artikel heb je geschreven. Ik zit al lang te denken aan een andere lens of een andere camera.

Ik heb sinds 4 jaar de Canon 70d met een 15-85 mm en een 70-300 mm objectief. Ik wil af van het wisselen van lens, daarom dacht ik aan een walkaround lens van Tamron, de 16-300. Maar dan gaat de kwaliteit van de foto’s ook achteruit denk ik. Ook heb ik gekeken naar een bridgecamera. Heel wat anders. De Sony rx10 iii en de panasonic lumix fz2000 krijgen goede resenties. Deze hebben beide een enorme zoom, hebben de functies van een dslr en de foto’s zijn ook scherp. Heb je advies voor mij. Ik zoek wel een camera met een viewfinder. Dat vind ik prettig om mee te werken. Ga ik er op achteruit als ik een andere lens koop of overstap op een bridgecamera?

Vriendelijke groet,

Collin

Maarten
2 Jaren geleden

Beste Thijs,
Ik ben al even opzoek naar een camera, een instapcamera.
Ik zou gaan voor een compactcamera omdat dat meer in mijn prijsklasse valt.
Ik heb al een camera gevonden (Canon Powershot SX620 HS). Ik heb de handleiding gelezen en er staat dat je onderandere de sluitersnelheid en ISO-waarden zelf kan aanpassen. Mijn vraag is nu of dit de beste is voor in de prijsklasse tot €250. Ik ga hem vooral gebruiken voor landschappen en wolken te fotograferen.

MVG,
Maarten

P.S. Ik heb veel aan dit artikel gehad, bedankt!

Maarten
Antwoord op  Maarten
2 Jaren geleden

Dag Thijs,
Ik heb nog even verder gezocht en ik denk dat ik nog een betere gevonden heb, de specs zijn ongeveer hetzelfde maar je kan wel handmatig het diafragma en sluitertijd aanpassen ik denk dat ik een klein beetje kwaliteit daar wel wil voor inleveren. De prijs is hetzelfde.
https://www.coolblue.be/nl/product/554716/panasonic-lumix-dmc-tz57-zwart.html

MVG,
Maarten

Maarten
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Hartelijk bedankt,
Deze heb ik ook besteld!

Amber
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Wat een onwijs fijn artikel.
Ben heel wat wijzer geworden maar twijfel nu nog steeds erg (gelukkig lees ik al veel van deze reactie’s haha)
Zou je mij kunnen helpen? Ik zoek een camera waarmee ik op vakantie goede foto’s kan maken. Van zowel mensen, natuur als gebouwen. (deze zomer ga ik namelijk naar New york en Cuba)
Deze foto’s gebruik ik dan voornamelijk voor bijv. facebook maar ook voor in fotoboeken (en soms A3 formaat als ze echt mooi zijn :))
Wat ik ook erg belangrijk vind is dat ik hem makkelijk mee kan nemen, dus eigenlijk niet te groot.
Kan je iets aanraden?

Alvast heel erg bedankt.
Groeten,
Amber

Saskia Beek
2 Jaren geleden

Hai Thijs,
Wat super zeg al deze informatie over alle soorten camera’s. Dankjewel! Ben zelf totaal niet technisch op dit gebied, dus heel handig.

Ik ben zelf fotograaf en werk met de canon 5D mark 3. Voor het gemak (minder zeulen en online kunnen zetten) fotografeer ik op vakanties en weekendjes weg ed nu vaak gewoon met de iPhone. Maar vind ik eigenlijk zonde, wil toch meer kwaliteit. Daarom aan het oriënteren voor wellicht een systeem camera. Nu krijg ik via andere fotografen de Fuji Xt2 en de Olympus pen e-pl7 aangeraden vanwege hun compactheid. Allebei in totaal andere prijsklasse en ik hoop dat jij me kan vertellen wat die verschillende prijsklassen in kwaliteit voor voordelen hebben.

Af en toe zal ik eens een mooi landschap fotograferen, maar het meest mensen… ook kids die lekker snel bewegen 🙂 Op mijn SLR gebruik ik heel vaak mijn 24-70 lens. En qua primes de 50 en 35mm.

Tof als je de moeite wilt nemen me te antwoorden!

Peter
2 Jaren geleden

Hi Thijs,

leuke en leerzame website heb je gemaakt. Ik heb ook een vraagje. Zelf ben ik nog student maar wil graag een spiegelreflexcamera aanschaffen waar ik lang mee door kan. Ik zal hem voornamelijk gaan gebruiken tijdens het reizen. Welke spiegelreflexcamera raad jij aan die goed betaalbaar is?

Margreet Hadderingh
2 Jaren geleden

Goedemiddag Thijs,
Wij zijn op zoek naar een goede digitale camera die vooral scherpe foto’s maakt in alle omstandigheden. Momenteel hebben wij een bridgecamera Fuji FinePix HS 10, deze vinden wij te groot en de foto’s hebben niet altijd het gewenste resultaat. (Scherpte van de foto’s).
Voor onze reis naar Florida zijn wij op zoek naar een compactere camera met voldoende zoom en scherpe foto’s als resultaat.
Wij zijn het spoor bijster maar willen waarschijnlijk kiezen tussen:
Panasonic TZ 80
Panasonic TZ 90
Panasonic TZ 100.
Waarvan de laatste een stuk duurder is (door de grotere sensor) en voor ons een optie is, als het resultaat ook beduidend beter is, dan bij de TZ 80 of 90.
Zijn deze camera’s geschikt voor wat wij zoeken of zouden wij beter gaan voor een ander merk/soort.
Heb je tips en ideeën? Wij hebben totaal geen verstand van ISO waardes / sensoren en diafragma’s, dus vergelijken erg lastig hierdoor.
Foto’s moeten wel goed te vergroten zijn tot maximaal 60×80 cm.
Graag zien wij je reactie tegemoet. Fijne website heb je gemaakt. Veel geleerd en bekeken.

Elena
2 Jaren geleden

Hai,

leuk artikel! zeker iets wijzer geworden maar….ben er nu (na veel google en vergelijken) nog steeds niet uit welke camera en lens het beste bij mij past. Heb eigenlijk weinig tot geen verstand en ervaring met fotografie en camera’s. Ik wil daarom ook geen dure aanschaffen. Ik twijfel tussen systeem en spiegelreflex. Wil mooie scherpe foto’s kunnen maken van interieur en kinderen. Wazige achtergrond is dan ook een must. Foto moeten ook uitgeprint van goede kwaliteit zijn. max grootte van een A4, miss ietsje groter soms. Welke raad jij me aan? zowel spiegel als systeem? Systeem heeft wel mijn voorkeur door het formaat. Het is voor eigen gebruik dus ik wil de camera even snel kunnen pakken. Maar….misschien raad jij me juist spiegelreflex aan.
Alvast enorm bedankt!

Ati
2 Jaren geleden

Hoi goede artikel over de camera’s.
Deze prachtige camera’s verdiend ook een vintage soft camera strap in de sjaal vorm. http://Www.myonlinewinkel.nl

Katja
3 Jaren geleden

Beste Thijs,

Vanochtend typte ik ook al een reactie.. maar ik kan ‘m niet meer vinden, dus ik denk dat er iets fout is gegaan. Zo niet.. en mocht ik ‘m nu dubbel plaatsen: sorry!

Ik ben al een tijd op zoek naar een camera. Ik heb een spiegelreflex gehad, maar wil nu de overstap maken naar Canon of Nikon of Sony (als ik voor een systeemcamera ga).

Ik heb al veel gelezen en jouw website heeft me ook zeker veel geholpen. Ik heb een aantal camera’s op “het oog”, maar kom er nog niet helemaal uit. Ik twijfel al een tijd en wil nu toch onderhand een keer de knopen doorhakken en er eentje bestellen. De online fotocursus is al geboekt.. dus wat dat betreft ben ik er klaar voor ;-).

Ik zoek een camera, waar ik een tijd mee vooruit kan. Ik wil niet over 1-3 jaar weer een nieuwe hoeven kopen, omdat ik meer wil dan de camera me kan “bieden”. Ik zal voornamelijk portret foto’s maken, dieren foto’s (zowel in huiselijke kring als in “het wild”), landschappen en qua sport acrogym- en turnwedstrijden. Ik wil graag full-frame objectieven aanschaffen.. en neig er daarom ook erg naar om ook een full-frame camera aan te schaffen. Maar dan komt de vraag: welke?

Mijn twijfel ligt ook vooral een beetje in de keus tussen een DSLR en een systeemcamera. Waar een systeemcamera me ideaal lijkt qua (minder) gewicht, heeft een DSLR als voorkeur, dat er meer objectieven te koop zijn. Ook vraag ik me af of het gewicht –als er eenmaal een objectief op een systeemcamera is geplaatst- nog heel erg veel scheelt?

Als ik voor een systeemcamera ga, dan heeft Sony mijn voorkeur, denk ik. Ik vind het jammer, dat Nikon en Canon wat dat betreft wat achter blijven en kijkende naar wat er nu op de markt is, gaat mijn voorkeur dan uit naar een a7R II(I). De objectieven lijken wel wat duurder en er is minder keus.. maar misschien is de kwaliteit van de camera /objectieven de prijs wel waard.

Mocht ik voor een DSLR gaan, dan twijfel ik erg tussen Nikon en Canon. Qua kwaliteit liggen ze volgens mij heel dicht bij elkaar.. en ook qua gebruik(sgemak) zullen ze elkaar niet veel verschillen.

De Canon 5D Mark IV of de Nikon D750/D810 lijken me mooie camera’s. De D850 is natuurlijk helemaal een prachtige camera, maar -voor nu- lijkt de extra investering me het verschil in kwaliteit met de D810 / D750 niet te rechtvaardigen? De D850 is beter.. maar is ‘ie ok zó veel beter? Ik heb het idee, dat de D810 qua bediening het dichtst bij de D850 ligt. En kijkende naar de ‘release-datum’ van de D750, zou die zomaar geupgrade kunnen worden ergens dit jaar? Maar goed, om daar nou op te wachten.. dat duurt misschien nog wat te lang.

Een touchscreen lijkt me handig, maar dat is geen must.

Het is een lang verhaal geworden.
Ik hoop, dat je me een beetje kan helpen.

Waar zou jouw voorkeur naar uit gaan?
Ik begin nu natuurlijk helemaal opnieuw.. ik wil graag de juiste keus maken, omdat je –als je eenmaal investeringen hebt gedaan- niet snel weer overstapt naar een ander merk. De 5D Mark IV lijkt me een heel fijne camera.. en toch wat nieuwer dan de D750/D810.. maar ook prijziger natuurlijk. Ik zou deze over kunnen nemen van een collega van mijn oom, voor 2200 euro.. (de camera heeft slechts 200 clicks). Ik vind het lastig. Hopelijk kun je me wat op weg helpen.

Katja.

Katja
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Al enige tijd ben ik op zoek naar een camera. Ik heb een spiegelreflex camera gehad (van Sony), maar wil nu “opnieuw” beginnen. Ik zoek een goede camera, waar ik lang mee vooruit kan, zodat ik niet snel een nieuwe hoef te kopen. Ik las ooit ergens: zoek een camera, die je ontwikkeling als fotograaf bij kan houden. Dat is precies wat ik zoek. Ik wil sowieso full-frame objectieven kopen. Maar -mede hierdoor- gaat mijn voorkeur toch ook uit naar een full-frame camera.

Ik twijfel heel erg tussen een aantal camera’s. En ook tussen: voor Sony gaan (systeemcamera) of toch voor een spiegelreflex. En zo ja, welke dan? Ik vind de Canon 5D Mark IV een mooie camera. Maar ook de D750 of D810 van Nikon. De D850 is natuurlijk helemaal top, maar het prijsverschil met de D810 / D750 is zodanig, dat ik niet weet of dat de “upgrade” waard is.

De 7R III van Sony lijkt me een prachtige systeem camera. Maar de keus in lenzen is veel minder en de lenzen van Sony zelf zijn vrij prijzig. Maar goed, dat is de investering mogelijk ook wel gewoon waard. Het fijne aan een systeem camera lijkt me het (mindere) gewicht. Hoewel de lenzen volgens mij net zo zwaar zijn als die van een DSLR.. dus dan win je het voornamelijk in de body?

Jammer, dat Nikon en Canon wat dat betreft wat achter blijven, als het om systeemcamera’s gaat.

Ik zal voornamelijk portretfotografie gaan doen, landschappen, dieren (zowel in huiselijke kring als in “het wild”) en qua sport acrogym, van mijn nichtje.

Wat zou je me aanraden, qua camera / lenzen? Als ik voor een DSLR ga wordt het een Canon of Nikon. Een touchscreen lijkt me erg fijn. Ik weet dat de D810 / D750 dit niet hebben, maar wie weet upgrade ik dan over een jaar of twee wel. De D810 lijkt me qua bediening het dichtste bij de D850 te liggen (kijkende naar een eventuele toekomstige upgrade). De D750 is al een aantal jaar oud.. 2014, toch? Ik kan me voorstellen dat hier mogelijk ook binnenkort wel een upgrade van komt.

Ik heb al heel veel gelezen, de camera’s in “het echt” gezien en vastgehouden, maar ik kom er niet goed uit. Er is zo veel keus. Ik ben al maanden aan het oriënteren en wil toch eens knopen doorhakken nu, zodat ik aan de slag ga (een online fotocursus is al geboekt!)

Je website heeft me al erg geholpen. Heel overzichtelijk en goede reviews van de verschillende camera’s. Ook fijn, dat je de belangrijkste reviews op een rijtje zet: bedankt hiervoor, hopelijk ga je er nog lang mee door.

Leo van Raaij
Antwoord op  Katja
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Top, dank voor je advies.

Met vriendelijke groet,
Leo van Raaij