Waarop moet je letten bij het kopen van een tweedehands camera?
Door: Thijs Schouten
Laatste update: 11 juli 2024
Tweedehands camera kopen? Let op deze 5 punten.
Ben je op zoek naar een camera maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Dan kan een tweedehands camera een mooie optie voor jou zijn. En met deze vijf tips zorg ik ervoor dat je precies weet waarop je moet letten bij de aankoop van een 2ehands camera. Zelf fotografeer al meer dan 20 jaar en heb in die tijd flink wat camera’s versleten. Met dit artikel wil ik je dan ook helpen bij het maken van de juiste keuze. Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter.
Een foto van een tweedehands Sony A7 III
Vijf tips bij het kopen van een tweedehands camera:
Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende vijf onderdelen:
Tip 1: Hoe oud is de camera?
Tip 2: Controleer de staat van de tweedehands camera
Tip 3: Controleer hoeveel foto’s er met de camera zijn gemaakt
Tip 4: Controleer wat er bij de camera geleverd wordt
Tip 5: Zit er garantie op de camera?
Naast deze vijf tips heb ik ook nog een aantal tips waar je de camera kan kopen. Dit heb ik opgebouwd in vijf onderdelen:
a: Een tweedehands camera kopen via marktplaats.nl
b: Een tweedehands camera kopen via CameraNu.nl
c: Een tweedehands camera kopen via cameraland.nl
d: Een tweedehands camera kopen via kamera-express.nl
e: Een tweedehands camera kopen via camera-tweedehands.nl
Op zoek naar een specifiek model? Bekijk dan mijn camera specifieke uitleg (opent in een nieuw venster):
Tip 1: Hoe oud is de camera?
In 1995 werd door Minolta de eerste digitale spiegelreflexcamera gelanceerd. Het was de Minolta RD-175 met 1.75 megapixels en ingebouwde harde schijf om foto’s op te slaan. Inmiddels zijn camera’s flink verbeterd en zijn er meerdere merken (Minolta is inmiddels overgegaan in Sony) en modellen op de markt verkrijgbaar. Omdat de techniek en kwaliteit met sprongen vooruit gaat is het van belang dat je goed kijkt uit welk jaar de camera komt. Een camera uit 2016 (zoals de Canon 5D mark IV) is immers een stuk beter qua beeldkwaliteit, en beschikt over meer mogelijkheden, dan een camera uit 2008 (zoals de Canon 5D mark II). Maar je hoef echt niet de nieuwste camera te hebben om goede foto's te maken. Zo wordt de Sony A7 III tweedehands veel aangeboden omdat er inmiddels een nieuwe model op de markt is (de Sony A7 IV). Maar de A7 III is echt een dijk van een camera die je perfect tweedehands kan aanschaffen om jaren plezier van te hebben!
De Sony A7 III was de beste systeemcamera van 2018 volgens EISA en wordt tweedehands veel aangeboden
Wil je weten uit welk jaar een bepaalde Canon, Nikon of Sony camera komt? Bekijk dan onderstaande camera overzichten. Hierin heb ik op een rijtje gezet uit welk jaar welke camera komt.
» Een overzicht met alle Canon camera’s
» Een overzicht met alle Nikon camera’s
» Een overzicht met alle Sony camera’s
Ga je toch liever voor een nieuwere camera? Bekijk dan onderstaande camera overzichten met de nieuwste camera's van dit moment.
» De beste spiegelreflexcamera’s van dit moment
» De beste systeemcamera’s van dit moment
Tip 2: Controleer de staat van de tweedehands camera.
Als je een tweedehands camera gaat aanschaffen is het van belang dat je goed de uiterlijke staat van de camera bekijkt. Is de camera flink gebruikt, door bijvoorbeeld een professional, dan is de kans groot dat hij veel te lijden heeft gehad. Zelf controleer ik altijd de volgende onderdelen van een 2ehands camera.
Controleer de camera op gebruikerssporen
Controleer een 2e hands fototoestel altijd op gebruikerssporen. Zit er veel krassen op de body, wat is de staat van het rubber (versleten of niet) en hoe ziet het scherm eruit. Als hier veel krassen op zitten, en de camera beschikt over touchscreen, dan kan het zijn dat hij minder goed werkt. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe mooier de camera eruit ziet, des te meer hij waard is.
Een Canon 1Ds mark III van camera-tweedehands met wat lichte gebruikersschade
Controleer de flitsschoen en de flitser
Als camera’s professioneel in studio’s gebruikt worden zien zij er in veel gevallen erg goed uit. Ze komen immers niet buiten en hebben daardoor minder de lijden. In dit geval is het echter wel goed om te kijken of de flitsschoen, dit is de aansluiting waarop je een externe flitser aansluit, nog goed functioneert. Dit kan je doen door je eigen flitser (indien je die hebt) mee te nemen en aan te sluiten. Daarnaast is het ook verstandig om de interne flitser, indien de camera deze heeft, te testen.
Controleer de geheugenkaart aansluiting
Indien de camera gebruikt maakt van een compact flash kaart dan is het aan te raden om goed naar het kaartslot te kijken. Een compactflash kaart legt namelijk verbinding met de camera door middel van pinnetjes en soms breekt er wel eens zo’n pinnetje af of zit hij krom. Op korte termijn kan de camera het dan nog wel doen, maar op lange termijn is het mogelijk dat de camera geen verbinding meer kan maken met de kaart waardoor je je foto’s niet meer kan opslaan. Controleer dus altijd of de pinnetjes netjes omhoog staan.
Het kaartslot van de Sony A7 mark III
Controleer de lensvatting
Het is altijd verstanding om goed naar de lensvatting te kijken. Dit is namelijk de plek waarop de lens contact maakt met de camera en deze dient schoon, vetvrij en krasvrij te zijn. Het is dan ook altijd slim om zelf een lens mee te nemen, zodat je kan controleren of de aansluiting goed werkt.
Controleer de sensor
De sensor is toch wel het belangrijkste onderdeel van de camera. Hier wordt immers het beeld mee omgezet in een foto. Het is dan ook van belang dat deze schoon en stofvrij is. En om eerlijk te zijn is geen enkele sensor geheel stofvrij, maar het is wel slim om dit te controleren. Anders moet je meteen een sensorreiniging laten doen en ben je de eerste €50 euro alweer kwijt. Hoe controleer je dit? Maak een foto te maken van bv de lucht / een lamp met een klein diafragma (bijvoorbeeld f/11). Vervolgens check de de foto en kijk je of je veel vlekjes en haartjes ziet. Als dit er erg veel zijn moet de sensor worden gereinigd.
Een vieze sensor zorgt voor vlekjes in je foto, reinigen kan je bv doen bij Chipclean
Tip 3: Controleer hoeveel foto’s er met de camera zijn gemaakt.
Een belangrijk onderdeel van een camera is de sluiter. Dit is een soort gordijn voor de sensor die bepaald hoeveel licht er door komt naar de sensor. Iedere keer dat je een foto maakt gaat het gordijntje open en dicht en wordt het als één click geteld. Tel alle clicks bij elkaar op en je weet precies hoeveel foto’s je camera heeft gemaakt. En omdat iedere sluiter een bepaalde levensduur heeft is dit belangrijke informatie om te weten. Het kan namelijk zijn dat je een camera met veel clicks koopt die het na verloop van tijd kan begeven. Je kan het het beste vergelijken met de kilometer stand van een auto. Je koopt immers eerder een auto met 50.000 km op de teller dan een auto met 500.000 km op de teller.
Hoeveel foto’s een sluiter kan maken en hoe je deze uitleest lees je in mijn artikel ‘Hoeveel clicks heeft mijn camera gemaakt’.
Check hoeveel clicks jouw camera heeft gemaakt
Tip 4: Controleer wat er bij de camera geleverd wordt.
Als je een nieuwe camera koopt krijg je er van alles bij zodat je meteen van start kan gaan. Koop je een tweedehands camera, dan is het verstandig om te kijken wat je er allemaal bij krijgt zodat je achteraf niet met extra kosten komt te zitten. Denk bijvoorbeeld aan de accu, acculader en aansluitkabels. Onderstaand een rijtje met zaken die je standaard bij een camera geleverd hoort te krijgen.
Standaard worden de volgende zaken bij een camera geleverd:
Naast de standaard zaken zijn er natuurlijk ook extra accessoires die handig zijn bij het aanschaffen van een camera. Denk hierbij aan de volgende zaken:
Tip 5: Zit er garantie op de camera?
Bij nieuwe camera’s krijg je vaak tot wel 5 jaar garantie. Maar koop je een tweedehands camera, dan kan dit verschillen. Natuurlijk wil je ook bij de aanschaf van een tweedehands camera dat hij het goed blijft doen, maar omdat een fotocamera elektronische onderdelen bevat weet je nooit wat er kan gebeuren. Het is dan ook handig om een tweedehands camera met garantie te kopen. Dan ben je, voor het geval dat er iets gebeurd, gedekt voor mogelijke fabrieksfouten. Koop je een fototoestel van een particulier? Dan is het goed om te weten dat deze garantie niet overdraagbaar is. Krijg je een bon bij de camera, maar staat hier een andere naam op? Dan heb je officieel geen aanspraak op de garantie. Om deze reden kan ik je aanraden om een tweedehands camera bij een camerawinkel te kopen. Hier betaal je misschien net wat meer, maar dan heb je wel garantie waarop je terug kan vallen. Daarnaast wordt de factuur netjes op jouw naam gezet.
Cameranu.nl geeft standaard 5 jaar garantie op nieuwe camera's en 1 jaar garantie op tweedehands camera's
Waar kan je een tweedehands camera kopen?
Wil je een tweedehands camera kopen, maar weet je niet zo goed waar dit kan? Bekijk dan eens een van de vijf plekken die ik hieronder nader uitleg.
a. Een tweedehands camera kopen via marktplaats.nl
Marktplaast.nl is een van de grootste websites in Nederland waar je 2ehands spullen kan kopen. Ook tweedehands camera’s worden hier volop op aangeboden. Mijn advies is wel om altijd de camera persoonlijk op te halen en te bekijken omdat er (helaas) ook oplichters actief zijn op marktplaats. Daarnaast is het altijd goed om te controleren of de prijs die ze voor de camera vragen reëel is. Is het te goed om waar te zijn? Dan kan het zijn dat het om gestolen waar gaat. Om deze reden koop ik zelf liever mijn tweedehands camera’s bij winkels, maar omdat marktplaats.nl zo groot is moet ik deze partij wel noemen.
Voor en nadelen van het kopen van een camera via markplaats.nl:
✓ Ruim aanbod
✓ Particuliere verkoop waardoor prijzen soms scherper zijn dan bij een camerawinkel
✗ Geen garantie
✗ Let op met oplichters
Tip: een mooi alternatief voor marktplaats.nl is de online veilig website Catawiki.nl. Zelf koop ik hier af en toe camera's of lenzen tegen hele scherpe prijzen omdat de producten op basis van een veiling worden verkocht. En soms heb je geluk en kan je voor een scherpe prijs iets scoren. Een voorbeeld is een Sigma 8mm fish-eye die ik zelf onlangs voor €75 heb kunnen kopen. Een prima lens voor het geld. Maar let wel, je hebt geen garantie (net zoals bij marktplaats.nl). Geef je wat meer uit? Dan zou ik echt via een winkel kopen. Hieronder meer details over het aanschaffen van een camera via een camerawinkel.
Bekijk alle camera veilingen op Catawiki.nl
b. Een tweedehands camera kopen via CameraNu.nl
CameraNu is één van Nederlands bekendste camera winkels met een ruim aanbod aan zowel nieuwe als tweedehands camera’s. De tweedehands camera’s worden allemaal gecontroleerd voordat ze de verkoop in gaan waardoor het ook mogelijk is om de camera’s op afstand (bv via hun webshop te kopen. Daarnaast geeft CameraNu standaard 1 jaar garantie op alle tweedehands camera’s waardoor je geen onnodige risico’s loopt.
Voordelen van het kopen van een camera via CameraNu.nl:
✓ Betrouwbare partij
✓ Ruim aanbod
✓ Standaard 1 jaar garantie op alle camera’s
✓ Mogelijkheid om je eigen camera in te ruilen
Bekijk alle tweedehands camera’s op CameraNu.nl
De winkel van Cameranu op Urk
c. Een tweedehands camera kopen via Cameraland.nl
Cameraland is een echte specialist op het gebied van fotografie met een winkel in Alkmaar en een uitgebreide webshop. Van alle fotowinkels heeft Cameraland het grootste aanbod aan occasion camera's en lenzen. Alle fototoestellen worden bij binnenkomst goed gecontroleerd en daarom geeft Cameraland 1 jaar garantie op al haar occasions. Naast het aanbieden van occasions geven ze ook goede inruilprijzen voor als jij je camera of lens wilt inruilen. Ideaal als je je camera of lens wilt upgraden.
Voordelen van het kopen van een camera via Cameraland.nl:
✓ Grootste aanbod van tweedehands camera’s
✓ Betrouwbare partij
✓ Standaard 1 jaar garantie op alle camera’s
✓ Mogelijkheid om je eigen camera in te ruilen
Bekijk alle tweedehands camera’s op Cameraland.nl
De winkel van Cameraland in Alkmaar
d. Een tweedehands camera kopen via Kamera-Express.nl
Kamera-express is een zeer bekende Nederlandse fotowinkel met veel fysieke winkels door heel Nederland als een uitgebreide webshop. Naast nieuwe camera’s bieden zij ook veel tweedehands camera’s aan in vele prijsklasses. Maandelijks komen er tot wel 500 camera’s bij Kamera-Express binnen die allemaal worden nagekeken. Hierdoor geeft Kamera-Express tot wel 24 maanden garantie op camera’s waardoor je met een gerust hart een tweedehands camera kan aanschaffen. Tenslotte geeft Kamera-Express ook goede inruilprijzen voor als jij je camera wilt upgraden.
Voordelen van het kopen van een camera via Kamera-Express:
✓ Tot 24 maanden garantie op alle camera’s
✓ Ruim aanbod van tweedehands camera’s
✓ Betrouwbare partij
✓ Mogelijkheid om je eigen camera in te ruilen
Bekijk alle tweedehands camera’s op Kamera-Express.nl
De winkel van Kamera-Express in Antwerpen
e. Een tweedehands camera kopen via camera-tweedehands.nl Waardenburg
Camera-tweedehands.nl is een echte specialist als het gaat om tweedehands camera’s. Ze hebben een winkel in Waardenburg waar alle camera’s nagekeken worden bij binnenkomst. De camera’s worden veelal via de webshop verkocht omdat er van iedere camera uitgebreide foto’s worden gemaakt. Hierdoor kan je vanaf afstand precies zien wat je koopt en boven de €300 worden orders gratis naar jouw huisadres verstuurd. Standaard krijg je 6 tot 12 maanden garantie waardoor je gerust van afstand een aankoop kan doen.
Voordelen van het kopen van een camera via Camera-tweedehands.nl:
✓ Echte specialist op het gebied van tweedehands camera’s
✓ Ruim aanbod van tweedehands camera’s
✓ Betrouwbare partij
✓ 6-12 maanden garantie op alle camera’s
✓ Mogelijkheid om je eigen camera in te ruilen
Bekijk alle tweedehands camera’s op camera-tweedehands.nl
De winkel van Camera-tweedehands.nl in Waardenburg
Actueel aanbod van tweedehands camera's tot €1500
Actueel aanbod van tweedehands camera's boven de €1500
De inruilwaarde van jouw camera of lens bepalen
Heb jij zelf een camera of lens die je graag wilt inruilen voor iets nieuws? Maak dan gebruik van de inruilwaarde tool van Cameranu. Hiermee kan je precies zien wat jouw camera of lens waard is als je hem zou inruilen of verkopen aan Cameranu. Ontzettend handig wat op deze manier weet je precies waar jij aan toe bent? Nieuwsgierig wat jouw camera of lens waard is? Probeer het zelf via onderstaande link.
Bekijk de inruilwaarde van jouw camera of lens
Afsluiting
Dit was mijn gehele uitleg omtrent het kopen van tweedehands camera’s. Ik hoop dat mijn uitleg je heeft geholpen in jouw zoektocht naar de ideale 2e hands camera. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat een berichtje achter en ik denk met je mee! Mocht je geslaagd zijn, dan wens ik je heel veel fotoplezier!
Beste Thijs,
Het is fijn dat je amateurfotografen een leuke uitleg geeft omtrent het kopen van tweedehands cameras.
Zelf ben ik jaren zo niet bijna 50 jaar beroepsfotograaf geweest.
De laatste jaren koop ik omdat ik nu na mijn pensioen niet veel.meer fotografeer mijn camera’s met veel plezier bij camera tweede hands die nu gevestigd is in Culemborg.
Deze camera winkel geeft een zeer goede!!!!! Service.
Hier kan je dus met bijna 100 % er vanuit gaan dat de camera of lens of andere aankoop perfect werkt en in orde is.
En als je toevallig eens net als ik een ongelukje overkomt met een lens van Nikon waar door mijn inziens een enorme constructie fout van Nikon de statief beugel gewoon los schoot van mijn 80-200 f2.8 met een extender er op waardoor deze met mijn D4s op de grond terecht kwam werden en niet meer van elkaar gescheiden konden worden,
Wist Bart dit wel voor elkaar te krijgen en heeft ze voor mij op gestuurd mee niet naar Nikon maar naar Japan camera voor reparatie.
Hierdoor weet je dat je gewoon je camera(s) en Lensen ect.veilig en bij een goed shop kan kopen.
Zelf ga ik overigens altijd persoonlijk naar de winkel toe om de.door mij beoogde spullen te bekijken,toe nu toe ben ik er altijd
zeer goed geholpen.
Helaas is dit iets wat ik tot mijn spijt niet van andere door u genoemde foto cq camera bedrijven kan zeggen.
Vaak kwam ik daar voor een gesloten deur of bestelde ik iets in het verleden wat ik zelf zou komen ophalen en tja je raad het al was net verkocht ach ik kon dus wel een ander product kopen.
Een collega van mij kwam uit Frankrijk naar een bepaalde Hassel blad te kopen maar een maal in Capelle a.d IJssel aangekomen mocht hij de camera niet uit de doos halen want dat zou dan de waarde verminderen als hij hem niet zou kopen wat een onzin .dus hij is maar naar camera.nu gereden en heeft hem daar ook gekocht.
Vandaar ik nooit meer bij dit bedrijf koopt.
Dailyphotopressnu
Beste Dailyphotopress,
Dank voor je bericht en aanvulling!
Zelf heb ik ook goede ervaringen bij Camera Tweedehands, CameraNu, en ook bij Kamera-Express. Wel jammer dat je collega hier mindere ervaringen mee heeft (Kamera Express), maar misschien had hij net de verkeerde te pakken. In mijn geval kwamen ze zelfs mijn 1Dx persoonlijk thuisbrengen. Er zitten dus ook zeker wel goede verkopers tussen. 🙂
Groeten!
Thijs
Hoi Thijs,
Heb je misschien ook wat tips waar je op moet letten bij aanschaf van een lens? Ik ben specifiek op zoek naar een Nikon 500 mm 4.0.
Alvast bedankt,
Aart
Hi Aart,
Dat heb ik zeker! Ik zou namelijk vooral kijken naar de lensmount, het glas en de algehele staat van de lens. Hieronder een linkje naar mijn artikel over het kopen van een Canon 500mm f4, maar dit kan je ook goed toepassen op een Nikon variant. 🙂
Zie: https://www.thijsschouten.com/diverse-artikelen/canon-500mm-f4-tweedehands/
Greets
Thijs
Mooie site met fijne info.
Toch nog een vraag, komende jaar ga ik lapland tour maken, en wil graag het noorderlicht mooi duidelijk en goed kunnen vastleggen op foto’s/films. Is hiervoor een uitstekende 2e hands camera ( full frame) welke merk type zijn uitstekend om noorderlicht mooi vast te leggen? Mijn oude spiegel reflect is helemaal niks helaas ( canon EOS 600D).
Zou graag advies van u ontvangen betreft 2e hands , speciaal voor noorderlicht vastleggen.
Alvast bedankt.
Beste Arno,
Dank voor je bericht en compliment omtrent mijn website! En wat gaaf dat je naar lapland gaat! Uiteraard kan ik je helpen met het vinden van de juiste camera. Kan je mij alleen vertellen welke lenzen je nu al hebt en wat ongeveer je budget is? Dan kan ik wat gerichter advies geven.
Groeten!
Thijs