Sony A7 III tweedehands


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 19 mei 2024

Praktische tips bij het kopen van een tweedehands Sony A7 III:

De Sony A7 III is een zeer populaire systeemcamera met een fullframe sensor. Omdat inmiddels de Sony A7 IV is uitgebracht zijn er veel Sony A7 III tweedehands te koop. Maar waar moet je nu precies op letten bij aanschaf van een tweedehands Sony A7 III? En waar kan je deze camera tweedehands kopen? In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips die je kunnen helpen in je zoektocht naar een mooie Sony A7 III. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben? Laat dan hieronder een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

tweedehands sony a7 iii

Een foto van een tweedehands Sony A7 III

Bekijk tweedehands Sony A7 III camera's bij CameraNu.nl

Bekijk tweedehands Sony A7 III camera's bij Kamera-express

Bekijk tweedehands Sony A7 III camera's bij Camera-tweedehands

Waarop moet je letten bij een tweedehands Sony A7 III?

Als je een tweedehands Sony A7 III wilt kopen is het goed om op een aantal zaken te letten zoals de leeftijd van de camera, de staat van de camera, hoeveel foto's de A7 heeft gemaakt, wat krijg je er allemaal bij en zit er nog garantie op de camera? Hieronder zal ik dieper ingaan op deze tips:

Tip 1. De leeftijd van de A7 III

De Sony A7 III werd in 2018 geïntroduceerd wat de camera op moment van schrijven zo'n 3 tot 4 jaar oud maakt. Aangezien de kwaliteit van de sensor (fullframe met 24.2 pixel) zeer goed is kan deze camera nog makkelijk jaren mee. Het is dan ook logisch dat veel mensen op zoek zijn naar een mooie tweedehands Sony A7 III. Heb je een mooie Sony A7 III op het oog? Vraag dan de verkopende partij wanneer de camera aangeschaft is. Aangezien de camera nog steeds gemaakt wordt kan het ook zijn dat jouw model uit 2020 of zelfs 2021 komt. Weet de verkoper het niet? Geen probleem! De camera komt uiterlijk uit 2018 wat echt nog heel recent is.
Ben je op zoek naar een ander Sony A7 model, zoals de Sony A7 II, weet dan dat deze camera's echt wat ouder zijn en dat je hierbij wel gaan inleveren in kwaliteit. Hieronder heb ik een kort overzichtje gemaakt met de verschillen tussen de Sony A7 modellen. Wil je meer over alle verschillen weten? Lees dan dit artikel. Hierin leg ik alle verschillen tussen de verschillende Sony A7 modellen uit.

Sony a7 modellen

Alle specificaties van de verschillende Sony A7 modellen

Eigenschap Sony A7 Sony A7 II Sony A7 III Sony A7 IV Sony A7C
Type aanduiding ILCE-7 ILCE-7M2 ILCE-7M3 ILCE-7M4 ILCE-7C
Introductiejaar 2013 2015 2018 2021 2020
Resolutie sensor 24.3 megapixel 24.7 megapixel 24.2 megapixel 33.0 megapixel 24.2 megapixel
Maximale video resolutie Full-HD Full-HD UHD 4k in 24 of 30P UHD 4k in 24, 25, 30, 50 of 60P UHD 4k in 24, 25 of 30P
Maximale ISO waarden 100-51.200 100-51.200 50-204.800 50-204.800 50-204.800
Aantal beelden per seconde 5 5 10 10 10
Aantal autofocuspunten 117 117 693 759 693
Realtime eyetracking Nee Nee Ja, na software update Ja, direct in de camera Ja, na software update
Touchscreen Nee Nee Ja Ja Ja
Geheugen opslag 1 x SD kaart 1 x SD kaart 2 x SD kaarten 2 x SD kaarten of 2x CF Express Type A 1 x SD kaart
Bluetooth Nee Nee Ja Ja Ja
Accu NP-FW50 (1020 mAh), 340 beelden NP-FW50 (1020 mAh), 350 beelden NP-FZ100 (2280 mAh), 710 beelden NP-FZ100 (2280 mAh), 670 beelden (de sterkere processor gebruikt meer stroom) NP-FZ100 (2280 mAh), 740 beelden
Meer informatie Bekijk de Sony A7 Bekijk de Sony A7 II Mijn Sony A7 III review Mijn Sony A7 IV review Bekijk de Sony A7c

Tip 2. De staat van de tweedehands A7 III

Wat uiteraard heel belangrijk is bij de aanschaf van een tweedehands Sony A7 III is de staat waarin de camera zich bevindt. Is de camera flink gebruikt, door bijvoorbeeld een professional, dan is de kans groot dat hij veel te lijden heeft gehad. Zelf controleer ik altijd de volgende onderdelen als ik een tweedehands camera koop.

Controleer de A7 op gebruikerssporen
Controleer de systeemcamera altijd op gebruikerssporen. Zit er veel krassen op de body, wat is de staat van het rubber (versleten of niet) en hoe ziet het scherm eruit. Als hier veel krassen op zitten, en de Sony A7 III beschikt over een touchscreen, dan kan het zijn dat het scherm minder goed werkt. Omdat er ontzettend veel Sony A7 III modellen zijn geproduceerd moeten er genoeg modellen te vinden zijn die in goede staat zijn. Persoonlijk zou ik dan ook niet zo snel voor een flink gebruikt model gaan. Als je een tweedehands camera online koopt (bijvoorbeeld bij een camera winkel) dan geven ze altijd aan wat de staat van de camera is. Zelf zou ik voor een ‘goede staat' of ‘zeer goede staat' camera gaan.

Een tweedehands Sony A7 III van Camera-tweedehands in zeer goede staat

Controleer de lensvatting
De lensvatting is waar je een lens op de camera monteert. Deze wordt altijd veel gebruikt en het is goed om te kijken in welke staat deze zich bevindt. Hier mogen prima wat kleine krasjes op zitten, dat komt namelijk voor bij het wisselen van lenzen. Wel moet de lensvatting schoon zijn en moeten er geen diepe grove krassen op zitten.

Controleer de sensor
De sensor is toch wel het belangrijkste onderdeel van de camera. Hier wordt immers het beeld mee omgezet in een foto. Het is dan ook van belang dat deze schoon en stofvrij is. En om eerlijk te zijn is geen enkele sensor geheel stofvrij, maar het is wel slim om dit te controleren. Anders moet je meteen een sensorreiniging laten doen en ben je de eerste €50 euro alweer kwijt. Hoe controleer je dit? Maak een foto te maken van bv de lucht / een lamp met een klein diafragma (bijvoorbeeld f/11). Vervolgens check de de foto en kijk je of je veel vlekjes en haartjes ziet. Als dit er erg veel zijn moet de sensor worden gereinigd. Koop je de tweedehands Sony A7 III online bij een camerawinkel? Dan hebben ze de sensor al vaak voor je schoongemaakt.

Tip 3. Hoeveel foto's heeft de tweedehands Sony A7 III gemaakt?

De sluiter is een zeer belangrijk onderdeel van de Sony A7 III. Dit is een soort gordijn voor de sensor die bepaald hoeveel licht er door komt naar de sensor. Iedere keer dat je een foto maakt gaat het gordijntje open en dicht en wordt het als één click geteld. Tel alle clicks bij elkaar op en je weet precies hoeveel foto’s je camera heeft gemaakt. En omdat deze sluiter een ‘beperkte' levensduur heeft is het goed om te weten hoeveel clicks jouw tweedehands Sony A7 III heeft gemaakt. De sluiter van de Sony A7 III gaat volgens Sony zo'n 200.000 keer mee. Hierna kan het zijn dat deze kapot gaat wat een dure reparatie kan betekenen (denk hierbij aan kosten die oplopen tot €500). Let er dus goed op dat de camera die je op het oog hebt niet al teveel clicks heeft gemaakt. Je kan het het beste vergelijken met de kilometer stand van een auto. Je koopt immers eerder een auto met 50.000 km op de teller dan een auto met 500.000 km op de teller.

Hieronder een voorbeeld van Kamera-Express waar ze precies aangeven hoeveel clicks een camera heeft gemaakt. In dit voorbeeld heeft deze Sony A7 III 33.513 clicks wat betekend dat hij nog heel lang mee kan!

Tip 4. Wat krijg je allemaal meegeleverd?

Als je de Sony A7 III nieuw koopt een nieuwe camera koopt krijg je er verschillende zaken bijgeleverd. Denk hierbij aan een lader, een neckstrap (om de camera aan je nek te hangen), een accu en boekjes. Hieronder heb ik op een rijtje gezet wat er standaard bij de Sony A7 III geleverd werd. Koop je een tweedehands Sony A7 III? Check dan of hij compleet geleverd wordt:

Standaard meegeleverd bij een nieuwe Sony A7 III:

 • Sony NP-FZ100 Accu
 • Sony AC-adapter AC-UUD12 (acculader)
 • Sony bodydop (zit waarschijnlijk op de camera)
 • Sony Oogschelp (zit waarschijnlijk op de camera)
 • Sony strap / schouderriem (band waarmee je de camera om je nek doet)
 • Micro USB-kabel om de camera aan de computer aan te sluiten
 • Sony doos (zit er vaak niet meer bij, is ook niet per se een must)

 • Een handleiding wordt vaak niet meer meegeleverd. Veel mensen lezen ze toch niet en als ze gelezen worden is het vaak digitaal. Ik heb de handleiding van de Sony A7 III ook even op mijn site gezet. Download hier de Sony A7 III handleiding.

  Tip 5. Zit er garantie op de camera?

  Als je een tweedehands Sony A7 III koopt is het natuurlijk fijn als je garantie op de camera krijgt. Het blijft immers elektronica en je weet nooit wat er kan gebeuren. Koop je een fototoestel via marktplaats van een een particulier? Dan heb je in vrijwel alle gevallen geen garantie. Ondanks dat de verkoper misschien aangeeft dat er nog garantie op de camera zit. Volgens de wet is garantie niet overdraagbaar en kan je officieel dan ook geen aanspraak op de garantie doen mocht er iets mis gaan. Om deze reden kan ik je aanraden om een tweedehands Sony A7 III bij een goede camerawinkel te kopen. Hier betaal je misschien net wat meer dan via marktplaats, maar dan heb je wel garantie waarop je terug kan vallen. Daarnaast wordt de factuur netjes op jouw naam gezet. Onderstaand een aantal camera winkels waar de Sony A7 III wordt verkocht met garantie.

 • Tweedehands Sony A7 III modellen bij CameraNu.nl met 1 jaar garantie
 • Tweedehands Sony A7 III modellen bij Kamera-express met 1 jaar garantie
 • Tweedehands Sony A7 III modellen bij Camera-tweedehands met 1 jaar garantie

 • Extra tip: Wat kost een tweedehands Sony A7 III?

  De prijs van een tweedehands Sony A7 III verschilt uiteraard per model (de staat, accessoires, etc) en ook wat de verkopende partij ervoor wilt hebben. Hieronder heb ik een overzichtje gemaakt met de huidige prijzen waaraan je moet denken. Onderstaande prijzen zijn uiteraard aan marktontwikkeling onderhevig, maar het geeft je wel een indicatie waaraan je kan denken. Als ik merk dat de prijzen weer aangepast worden, zal ik deze hieronder aanpassen.

  Staat Waar te koop Prijsrange
  Nieuw Camerawinkel €1900
  Zeer goed Camerawinkel €1400-€1500
  Goed Camerawinkel €1300-€1400
  Gebruikt Camerawinkel €1200-€1300
  Nieuw Marktplaats nvt
  Zeer goed Marktplaats €1300-€1400
  Goed Marktplaats €1300-€1200
  Gebruikt Marktplaats €1000-€1300

  Afsluiting

  Dit was mijn gehele uitleg omtrent het kopen van een tweedehands Sony A7 III systeemcamera. Ik hoop dat mijn uitleg je heeft geholpen in jouw zoektocht naar jouw ideale Sony A7 III. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat een berichtje achter en ik denk met je mee! Mocht je geslaagd zijn, dan wens ik je heel veel fotoplezier!

  Tip: Onderstaande webwinkels hebben vaak mooie Sony A7 III modellen te koop. Klik op de banner om naar de desbetreffende webwinkel te gaan:

  Bekijk tweedehands Sony A7 III modellen bij CameraNu.nl

  Bekijk tweedehands Sony A7 III modellen bij Kamera-express

  Bekijk tweedehands Sony A7 III modellen bij Camera-tweedehands

  Actueel aanbod van tweedehands Sony A7 systeemcamera's:

  Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

  5 2 Stemmen
  Aantal sterren
  Aanmelden
  Bericht van

  8 Berichten
  Nieuwste
  Oudste
  Feedback
  Bekijk alle berichten
  Ingrid
  1 Jaar geleden

  Nog een vraagje:
  Kun je het geluid van de shutter op off zetten bij de Sony A7?
  Of misschien met een sofware update …ik heb niks kunnen vinden.
  mvrgr

  Ingrid
  1 Jaar geleden

  Passen de Accu’s van een Sony A7 in de Sony A7 III?
  mvrgr
  Ingrid

  Martijn
  2 Jaren geleden

  Hallo Thijs,

  Wat een fantastisch artikel! Veel dank.

  Ik heb een vraag. Je geeft aan dat de Sony a7iii wel realtime eyetracking heeft, maar dat je daarvoor de software moet updaten.

  Is dat makkelijk te doen en wat kost zo’n update ongeveer?

  Hopelijk heb je hier antwoord op.

  Alvast dank en een hartelijke groet van Martijn.

  Martijn
  Antwoord op  Martijn
  2 Jaren geleden

  Dank je wel voor je reactie Thijs!