Hoe maak je een panorama foto?


Wat is panorama fotografie?

Panorama fotografie is het maken een extra brede of hoge foto. Waar een ‘normale' foto van een 4:3 verhouding gebruik maakt, maakt een panorama foto gebruik van 3:1. In sommige gevallen is dit zelfs nog wat extremer (breder) en ook 360 graden fotografie wordt onder panorama fotografie gerekend. Hoe je zelf een panorama foto maakt leg ik hieronder uit. Ook laat ik mijn eigen panorama foto's zien zodat je een idee krijgt van wat je allemaal met panorama fotografie kan doen. Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan gerust een berichtje achter.

panorama foto alpen

Wat heb je nodig om een panorama foto te maken?

Eigenlijk kan je met iedere camera of telefoon een panorama foto maken. Het idee is namelijk vrij simpel. Je schiet een aantal foto's van hetzelfde onderwerp (zoals een landschap) welke je vervolgens via nabewerking (op de computer, in de camera of in de telefoon) aan elkaar plakt tot een grote foto. De kwaliteit kan alleen wel flink verschillen. Zo kan je bijvoorbeeld met je iPhone panorama foto's maken (hoe leg ik verder in dit artikel uit), maar ga je deze foto's afdrukken dan zie je meteen dat de kwaliteit niet super is. Wil je het goed doen dan heb je een goede spiegelreflexcamera plus goede groothoeklens of Tilt Shift lens nodig. Met een goede groothoek lens kom je heel ver omdat je dan in één keer veel op beeld kan krijgen. Groothoeklenzen hebben echter het nadeel dat ze in de hoeken kunnen vervormen. Dit geeft problemen wanneer je alle foto's aan elkaar zal plakken. Met een Tilt shift lens kan je de lenselementen verschuiven waardoor vervormingen vrijwel worden weggehaald.

panorama foto rotterdam

Panorama foto maken met je iphone

Een panorama foto maken met je iphone is super simpel. Er zit op de iphone namelijk een speciale panoramastand. Als je naar de camera gaat, kan je kiezen uit verschillende functies. Zo kan je een foto maken, een video maken en één van de opties is pano. Dit is de speciale panoramastand van je iphone en als je op de start knop (het rondje) drukt begint de camera te lopen. Je verplaatst vervolgens je iphone in een vloeiende beweging van links naar rechts en de telefoon maakt een panorama foto. Het is verstandig om een goede stevige houding aan te nemen, je armen stevig vast te drukken in je lichaam en vervolgens van links naar rechts te draaien. Op deze manier zorg je ervoor dat je een vloeiende beweging hebt zonder te veel trillingen en zal je een goede panoramafoto maken.

panorama foto maken met je telefoon

7 tips om een panorama foto te maken met je spiegelreflexcamera

Als je een panorama foto met je spiegelreflexcamera wilt maken, dan heb ik 7 tips voor je. De basis is simpel, namelijk: schiet een serie van foto's (bijvoorbeeld van links naar rechts) die je na afloop in de computer bewerkt. Hoe je het eindresultaat kan verbeteren leg ik aan de hand van onderstaande tips uit.

Tip 1. Gebruik een statief en zet je statief recht (bv met een waterpasje)

Je kan panorama foto's maken door foto's uit de hand te schieten. Zelf heb ik dit vaak gedaan echter komt het dan vaak voor dat je foto's niet altijd even scherp zijn. Wil je het goed doen, gebruik dan een statief. Dit zorgt namelijk voor stabiliteit en geeft je ook de mogelijkheid om met lange sluitertijden te werken. Wil je het helemaal perfect doen? Maak dan gebruik van een panorama kop. Deze zorgt ervoor dat de draaiing van je camera niet om het punt van je statiefaansluiting gaat, maar op het voorste puntje van je lens. Hierdoor corrigeer je het parallax effect, de verschuiving van je onderwerp als je camera draait. Wil je hier meer over weten, lees dan zeker eens het stuk van Nando Online. Heb je nog geen statief? Bekijk dan hier de best verkochte statieven.

gitzo panorama statief

Tip 2. Fotografeer in de portretstand

Als je in de portretstand fotografeert krijg je op een eenvoudige manier zowel de lucht als het landschap in beeld. Dit maakt het uiteindelijke samenvoegen eenvoudiger.

panorama foto overlap

Tip 3. Zet de belichting op handmatig

Om ervoor te zorgen dat de belichting van je foto overal gelijk is, kan ik je aanraden om de belichting handmatig in te stellen. Dit kan je als volgt doen. Meet op diverse punten de belichting van je camera en pak een gemiddelde. Zet je camera in de M stand (manuele stand) en stel de belichting in op het gemiddelde van wat je zojuist hebt gemeten. Schiet vervolgens alle foto's.

canon m stand

Tip 4. Zet de autofocus van je lens uit

Niets is vervelender dan een onscherpe foto. Om ervoor te zorgen dat alle foto's met dezelfde scherpte werken kan ik je aanraden om je autofocus uit te zetten. Zet vervolgens je lens qua scherpte op oneindig.

autofocus

Tip 5. Zorg voor een overlap van minimaal 30%

Omdat we de foto's naderhand in de computer gaan bewerken is het noodzakelijk dat er een minimale overlap van 30% is. Hebben we niet voldoende overlap, dan kan de software de onderdelen niet herkennen en daarmee de foto's niet aan elkaar stitchen. Zorg er dus voor dat er genoeg overlapping is. Liever iets meer foto's dan één te weinig.

30 procent

Tip 6. Maak een foto van het begin punt en van het eindpunt

Om de serie op de computer eenvoudig terug te vinden zorg ik er zelf altijd voor dat ik het startpunt en het eindpunt markeer. Dit doe ik zeer eenvoudig door gewoon een foto van mijn hand te maken voordat ik begin met de serie opname die later de panorama wordt. Aan het einde maak ik wederom een foto van mijn hand, maar dan met 1 vinger opgestoken. Op deze manier zie ik snel waar mijn panorama serie begint en waar hij eindigt.

panoramafotografie tips

Tip 7. Bewerk de foto's na op de computer

Al je vervolgens alle foto's hebt geschoten kan ik je aanraden om deze na te bewerken in de computer. Er is veel rekenkracht nodig om alle foto's goed aan elkaar te stitchen (plakken) en doe je dit in je camera (als je camera over een panoramafunctie beschikt), dan kan het zijn dat er foutjes in de bewerking zitten. Er zijn diverse gratis en betaalde bewerkingsprogramma's die ik hieronder nader zal toelichten.

photoshop panorama mac

Gratis software om een panoramafoto te maken

Een gratis programma waarmee je foto's kan samenvoegen tot een panoramafoto is Autostitch. Het programma werkt zeer eenvoudig en zoekt overeenkomsten in de gemaakte foto’s en voegt deze samen tot één grote foto. Het grote voordeel van Autostitch is het feit dat het een gratis programma is. Het nadeel is dat het programma soms moeite heeft met zware bestanden en daardoor vastloopt. Om het programma te downloaden ga je naar de website van autostitch. Installeer het programma en mijn uitleg hieronder zal je door het programma heen leiden.

Stap 1

Start het programma en ga naar ‘Edit' en dan naar ‘Options'. Hier moeten we namelijk een aantal instellingen wijzigen voordat we kunnen beginnen. Let er even op dat je deze wijzigingen iedere keer dat je het programma opstart opnieuw moet doen. Mijn advies per instelling kan je hieronder terug vinden.

Instelling Advies    
Scale: Zet deze op 100%. De foto zal nu heel groot worden, maar op deze manier verliezen we geen kwaliteit.
Rendering Options: Deze staat al goed, namelijk op Multi-Band met de waarde 2 en 5. Gain Compensation staat uitgevinkt./td>
Auto Crop: Staat aangevinkt en de waarde bepaalt hij zelf. Hier hoef je niks aan de toen.
Matching options: Zet de scale ook op 100%. Als hij later aangeeft dat hij de foto’s niet kan ‘Matchen’ dan kan je hem altijd lager zetten. De RANSAC Parameters staan al goed op 10, 0,2 en 500.
Auto Straighten: Staat aangevinkt, maar de waarden mogen op 0 blijven staan.
Image Rotation: Alleen even aanvinken als je een foto automatisch wilt laten omdraaien. Zelf heb ik dit altijd uit staan.
Other Options: Het is van belang dat je hier de JPEG Quality op 100 zet. Als je dit niet doet krijg je zeer slechte foto’s aangezien hij de kwaliteit flink omlaag gooit.

Stap 2

Nu gaan we beginnen met de bewerking. Ga naar ‘File' en dan ‘Open' en selecteer alle foto’s welke aan elkaar geplakt dienen te worden. Het programma zal nu alles openen en automatisch aan elkaar plakken. Dit kan wel even duren, bepalend aan het aantal foto’s wat hij moet bewerken. Als de bewerking klaar is zal hij de foto automatisch openen. Hij is ook al automatisch opgeslagen in de bronmap van de te bewerken foto’s. De foto ziet er alleen nog niet geheel netjes uit. De randen van de foto zullen mogelijk niet recht lopen aangezien er allemaal verschillende foto’s aan elkaar geplakt zijn. Om dit mooi te maken kan je de foto het beste ‘Croppen' in Photoshop. Let er verder ook even op de foto zeer groot zal zijn (het zijn immers veel foto’s aan elkaar). Het kan dus zijn dat je hem kleiner moet maken in Photoshop (als je hem bijvoorbeeld wilt mailen of online wil zetten). Een voorbeeldfoto die ik met Autostitch heb gemaakt vind je hieronder.

panorama foto kinderdijk

Een panorama foto maken in photoshop

Een andere manier om foto's aan elkaar te plakken tot een panorama foto is via Photoshop. Photoshop heeft als voordeel dat het net wat beter stitcht (de kwaliteit van het eindresultaat is beter) en dat het ook zwaardere bestanden aan kan. Het nadeel is dat je het programma moet kopen. Gelukkig zit er ook een panorama functie in Adobe Photoshop Elements en dit programma is niet zo heel erg duur. Hoe je foto's tot een panorama foto samenvoegt in Photoshop zal ik hieronder uitleggen. Bekijk hier de het photoshop en lightroom pakket.

Stap 1: Open Photomerge

Om het panorama scherm te openen ga je naar: File > Automate > Photomerge (zie onderstaande afbeelding).

photomerge photoshop

Stap 2: kies je foto's

Kies vervolgens alle foto's die je wilt samenvoegen tot een panoramafoto. (via browse, zoals in onderstaande afbeelding).

photoshop automate

Stap 3: start met foto's samenvoegen

Kies je layout (zelf pak ik eigenlijk altijd ‘auto') en klik op OK. Photoshop gaat nu alle foto's aan elkaar plakken en dit kan best een tijdje duren (afhakelijk van de hoeveelheid foto's). Als hij klaar is zie je het eindresultaat zoals hieronder. Deze foto kan je vervolgens bewerken en bijsnijden totdat je er helemaal tevreden mee bent.

panorama foto photoshop

Afsluitend

Dit was mijn gehele uitleg aangaande panorama fotografie. Hieronder laat ik nog een aantal van mijn panorama foto's zien. Ook heb ik nog even de linkjes geplaatst naar Autostitch en Photoshop. Mocht je verder vragen of opmerkingen hebben, plaats dan even een berichtje hieronder. Ik zal deze dan zo snel mogelijk beantwoorden. Tenslotte wens ik je succes met het maken van panorama foto's!

Autostitch gratis downloaden

Download Autostitch

Photoshop kopen

Photoshop producten

Mijn panorama fotografie portfolio

Hieronder vind je een aantal van de door mij gemaakte panorama foto's. Ik heb de foto's gemaakt met diverse camera's. Zo zitten er foto's tussen die ik met mijn iphone heb gemaakt, maar ook met mijn Sony compactcamera of Canon spiegelreflexcamera. De nabewerking heb ik gedaan in Autostitch en/of Photoshop.

Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

16 reacties “Panorama fotografie

 1. Een mooi hulpmiddel om je camera waterpas uit te lijnen is een Desmond DLEVX-68 leveller. Waterpasjes zitten in het apparaat. Nadeel is alleen dat de schroefdraad 3/8″ is (gelijk statief) en de camera een 1/2″ schroefdraad heeft. Daar heeft Manfrotto een vulplaat voor. Beide hulpstukken zijn niet eenvoudig in Nederland te krijgen en ook niet spotgoedkoop. Maar ik ben er zeer content mee.

 2. Hallo Thijs,

  Duidelijke uitleg voor het maken van een panoramafoto. Heb er inmiddels al een aantl gemaakt en gaat redelijk goed. Echter nu heb ik een bijzonderheid en daarmee eigenlijk ook een vraag om tips. Graag zou ik aantal foto’s aan elkaar willen koppelen en gebruiken als achtergrond voor mijn modelspoorbaan. Hier speelt ook een probleem mbt de schaal, maar daar kom ik uit door een referentie(object van bekende afmeting) mee te fotograferen en deze juist af te drukken in verhouding met de schaal. Maar het echte probleem waar ik mee worstel is het gegeven dat ik een panorama wil vastleggen met een behoorlijke lengte (2m op schaal dus 174 m in werkelijkheid). Deze lengte gaat zo ver dat ik met het camerastandpunt steeds over behoorlijke afstand evenwijdig aan het panorama moet opschuiven. Je zult begrijpen dat dit problemen oproept. Zijn hier tips voor c.q. aanwijzingen waarmee ik verder kan experimenteren?

  Gr Harry

  1. Hallo Harry,

   Bedankt voor je mailtje! 🙂

   Ik kan mij voorstellen dat je tegen wat problemen aanloopt. Je wilt het immers perfect op schaal hebben. Heb je al eens gebruik gemaakt van een panorama kop? Hiermee kan je namelijk je camera draaien met behoud van de juiste afstand (het zogenaamde nodal point).

   Groet

   Thijs

 3. Hallo Thijs, al heel wat panorama foto’s gemaakt en met PTGui afgewerkt. Gebruik ook altijd een Manfrotto panoramaknop. Nu een Fanotec Nodal Ninja gekocht om ook verticaal te werken. Mijn vraag, denk aan een vast objectief te kopen omdat slechts eenmaal het nodal punt gekalibreerd moet worden. Is een 25mm (1.8) een goed idee ?? Heb wel 12-60 zoom, die gebruik ik nu voor panorama’s. Alvast bedankt, mvg Peter

  1. Hey Peter,

   Bedankt voor je bericht!

   Wat gaaf dat je met een Fanotec werkt! Ik kan mij goed voorstellen dat je in dit geval gebruik wilt maken van een vast brandpunt. Dan zit je inderdaad qua nodal punt goed en heb je er geen omkijken meer naar. Een 25mm kan, maar eigenlijk moet ik eerst weten met welke camera je werkt (ivm de sensor). Aangezien je aangeeft dat je een 12-60mm hebt vermoed ik dat je met MFT werkt. Klopt dit? Als dit het geval is zal je 25mm lens een 50mm lens worden als je het vergelijkt met een fullframe camera. In principe kan dit prima werken, echter kan ik mij voorstellen dat iets meer groothoek ook wel lekker is. Je zou dus ook voor een Olympus 17mm f/1.8 kunnen gaan.

   Hopelijk heb je hier iets aan. 🙂

   Groeten

   Thijs

  1. Hoi Peter,

   Ik ben bang dat het programma geen overlap kan vinden in je foto’s. Misschien lijkt het teveel op elkaar of liggen ze te ver uit elkaar?

   Groet,

   Thijs

 4. Beste hr Schouten, Met welk programma kan ik eveneens een enigszins holle of bolle horizon recht maken ? Ook met Autostitch

  1. Beste Sam,

   Bedankt voor je reactie.

   Met autostitch gaat je dit helaas niet lukken. Ik zou als ik jou was kijken naar Photoshop.

   Groeten en succes

   Thijs

 5. Hey, dank zij uw duidelijke uitleg is het me gelukt om panoramafoto’s te maken. Eén probleem: als ik een nieuwe maak van dezelfde aparte foto’s is de vorige panoramafoto verdwenen! Hebt u daar een oplossing voor? Alvast bedankt!

  1. Hey Mady,

   Dat is heel eenvoudig. Pas even de naam aan van de eerste panorama foto. Hij noemt iedere foto namelijk hetzelfde waardoor het overschreven wordt!

   Groet

   Thijs

 6. Hoi Thijs, wat fijn om jouw beschrijving te vinden hoe ik foto’s kan stitchen!
  Ik heb eerst geprobeerd foto’s te stitchen zonder de instellingen te veranderen (scale ed) en dat ging goed.
  Probleem waar ik nu tegen aan loop nadat ik de instellingen heb veranderd: het programma zegt op een gegeven moment ‘out of memory’. Enig idee waarom deze melding gegeven wordt?

  Hopelijk kun jij me helpen, alvast bedankt!

  Groeten Floor

  1. Hey Floor,

   Bedankt voor je bericht.

   ‘Out of memory’ betekend meestal dat je teveel foto’s wilt stitchen waardoor het programma of de computer het niet meer aan kan met zijn processor. Wat je dan kan proberen is

   a) sluit alle andere programma’s en probeer het opnieuw
   b) verklein je foto’s of gebruik minder foto’s

   Hopelijk verhelpt dit je probleem. 🙂

   Groet

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)