Welke lens moet ik kopen?


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 11 juli 2024

Een lens voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera kopen?

Wil je een lens kopen voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder leg ik je de verschillen tussen de diverse lens soorten uit. Ook zal ik een uitleg geven omtrent alle merken die te koop zijn én geef ik aan wat de beste lenzen van dit moment zijn. Op deze manier probeer ik je te helpen zodat jij dé lens vindt die het beste bij jouw wensen past. Kom je er alsnog niet uit? Laat dan gewoon even een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens een kijkje te nemen naar mijn productreviews of de top-10 best verkochte lenzen te bekijken.

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken:

1. Welke lens past bij mijn camera
2. Lens merken
3. Beste Canon lenzen
4. Beste Nikon lenzen
5. Beste Sony lenzen
6. Beste Fujifilm lenzen

1. Welke lens past bij mijn camera?

Er zijn twee soorten fotocamera's waarbij je de lenzen kan wisselen. De meest bekende is de spiegelreflexcamera en sinds een aantal jaren zijn er ook veel systeemcamera's op de markt. Een systeemcamera is een compacte versie van de spiegelreflexcamera, maar let op. Je kan niet zomaar lenzen van je spiegelreflexcamera op je systeemcamera gebruiken. Ze hebben namelijk een andere aansluiting (lensmount, lensvatting). Heb je veel lenzen voor een spiegelreflexcamera en wil je deze graag gebruiken op je nieuwe systeemcamera? Dan is er gelukkig wel een oplossing. Er zijn zogenaamde lens adapters waardoor je de lenzen van spiegelreflexcamera's kan gebruiken op systeemcamera's. Heb jij bijvoorbeeld veel Canon EF lenzen en wil je overstappen naar een Canon RF systeemcamera? Dan kan je gebruik maken van de Canon EF – RF mount adapter waardoor je zonder problemen je lenzen kan blijven gebruiken. Maar welke lens past nu precies bij jou? Hieronder zal ik kort de verschillende lens soorten uitleggen zodat jij kan kijken welke lens goed bij jouw behoefte past. Wil je meer weten over deze adapters? Lees dan mijn artikel over lens adapters.

canon objectief kopen

De diverse lens soorten:

Soort:
Fish-eye (< 10mm)

Fish-eye lenzen kenmerken zich door hun bolvormige voorkant. Omdat een fish-eye lens zo rond is kan hij tot een hoek van 180 graden in 1 keer op de foto zetten. Hierdoor krijgt je foto een speciaal effect wat erg lijkt alsof je door het oog van een vis kijkt. Vandaar dan ook de naam ‘Fish eye'. Dit type lens is ideaal voor fotografie in kleine ruimtes (denk aan oude gebouwen), maar ook voor portret, sport (bv extreme sporten) en natuur (landschap).

Bekijk alle fish-eye lenzen

Groothoeklens (< 28mm)

Met een groothoek lens kan je heel veel op beeld krijgen, zonder dat het vervormt (bij een fish-eye lens vervormt het beeld bv wel). Je kan met een groothoek objectief zelfs zoveel op de foto krijgen, dat het meer is dan je met het menselijk oog kan zien. Dit maat dit type objectief ideaal voor landschap- en architectuur-fotografie. Je kan namelijk met 1 foto een heel beeld vastleggen. Denk bv aan het interieur van een huis of een breed landschap. Wil je dus een lens kopen waarmee je in 1 keer veel kan vastleggen? Koop dan een groothoeklens!

Bekijk alle groothoek lenzen

Standaardlens / rapportagelenzen (28mm – 100mm)

Het meest gebruikte objectief in fotografie is de standaardlens, ook wel rapportage lens genoemd. Dit type lens heeft een bereik dat ligt tussen de 28mm en de 100mm. Hierdoor kan je de lens voor diverse fotografie doeleinden gebruiken. Of je nou landschappen wilt fotograferen, of juist een portret van iemand. Met een standaardlens kan het allemaal. Het is dan ook een lens die veelal bij je camera zit als je een nieuwe camera koopt.

Bekijk alle standaard lenzen

Telelens (> 100mm)

Wil je iets wat ver weg is op de foto zetten, koop dan een telelens. Een telelens heeft namelijk een brandpuntsafstand van minimaal 100mm en dit kan oplopen tot wel 600mm of is extreme gevallen 800mm. Telelenzen zijn vanwege het lange brandpuntsafstand lang van formaat. Het is dan ook de grootste lens van alle lenstypen. Doordat je met een telelens eenvoudig onderwerpen van ver op de foto kan zetten, is de lens geliefd bij natuur- en sportfotografen.

Bekijk alle tele lenzen

Macrolens

Macrolenzen zijn ontworpen om heel dicht op een onderwerp te kunnen kruipen. Hierdoor kan je als fotograaf onderwerpen, zoals een vlinder of spin, flink uitvergroten. Waarbij je met een standaard objectief minimaal een meter van het onderwerp moet staan, kan je bij een macrolens tot enkele centimeters op je onderwerp kruipen. Met een goede macrolens kan je dan ook een 1 op 1 verhouding fotograferen, waardoor het beeld dat op de sensor valt even groot is als je in werkelijkheid ziet.

Tip: er zijn ook telelenzen te koop met een macrofunctie.

Bekijk alle macro lenzen

Tilt-shift

Tilt shift lenzen zijn hele speciale objectieven en zijn vrij complex in gebruik. Tilt-shift lenzen hebben namelijk de eigenschap dat je lenselementen kan verschuiven. Hierdoor kan je rechte lijnen scherp op de foto krijgen zonder enige vervorming. Ben je een architectuur fotograaf of makelaar? Dan is het niet verkeerd om een til-shift lens te kopen. Wil je meer over tilt shift lenzen weten? Lees dan mijn tilt shift lenzen artikel of lees mijn productreview over de Samyang 24mm Tilt shift lens.

Bekijk alle tilt-shift lenzen

Zoomlens

Met een zoomlens kan je, zoals de benaming al zegt, (in)zoomen op je onderwerp. Dit betekend eigenlijk dat je een onderwerp dichterbij kan halen, zonder dat je jezelf hoeft te verplaatsen. Dit maakt je als fotograaf erg flexibel. Het nadeel is dat deze zoomlenzen wat minder scherp zijn dat lenzen met een vast brandpunt (primelens). Maar ben je op zoek naar een objectief waarmee je zeer flexibel bent? Koop een zoomlens.

Bekijk alle zoom lenzen

Primelens

Een prime lens of prime objectief is een lens met een vast brandpunt. Dit betekend dat hij maar een brandpuntsafstand heeft (bv 35mm) en dat je niet kan inzoomen op je onderwerp. Wil je je onderwerp groter in beeld? Dan moet je er naar toe lopen. Prime lenzen zijn in sommige gevallen wat minder praktisch, maar ze hebben als voordeel een hele hoge beeldkwaliteit (scherp!). Dit komt doordat de lens optimaal ingesteld (gemaakt) is voor één brandpuntsafstand. Wil je dus een super scherpe lens? Koop een prime lens!

Bekijk alle lenzen met een vast brandpunt

2. Lens merken

Er zijn diverse fabrikanten die lenzen / objectieven maken. Hieronder volgt een kort overzicht met alle merken die er op dit moment te koop zijn.

welke lens moet ik kopen

De verschillende lens merken:

Merk:
Canon lenzen

Canon is een van de grootste cameraproducenten ter wereld en maakt naast camera's ook lenzen. Canon lenzen staan er om bekend een hoge kwaliteit te hebben (helemaal de lenzen uit Canon's L lijn) en ze werken perfect met Canon camera's. Canon heeft lenzen in diverse lijnen. Zo zijn er Canon objectieven voor de crop camera's (EF-s lenzen), Canon objectieven voor crop- en full-frame camera's (EF lenzen) en Canon objectieven voor de Canon systeemcamera's (EF-m lenzen). Tenslotte produceert Canon zowel zoomlenzen als lenzen met een vast brandpunt. Wil je echt alles over Canon lenzen weten? Lees dan mijn uitgebreide ‘Alles over Canon lenzen‘ artikel.

Bekijk alle Canon lenzen

Nikon lenzen

Na Canon is Nikon de grootste camera producent. En naast Canon maakt ook Nikon heel veel lenzen. Nikon lenzen kan je alleen niet op Canon camera's gebruiken, enkel op Nikon (en oude Fuji) camera's. Nikon lenzen staan er om bekend erg scherp te zijn. Nikon is dan ook erg geliefd onder fotografen. Het mooie aan Nikon is dat ze al jaren dezelfde bajonet gebruiken. Hierdoor kan je nieuwe, maar ook oude Nikon lenzen op een Nikon camera bevestigen. Nikon produceert objectieven met een vast brandpunt, maar ook zoomlenzen.

Bekijk alle Nikon lenzen

Sony lenzen

Sony is al een flinke tijd actief op de fotografiemarkt, helemaal als je nagaat dat Sony enkele jaren geleden Minolta heeft overgenomen. Sony lenzen maken dan ook gebruikt van dezelfde bajonet als Minolta heeft, waardoor je op een Sony spiegelreflexcamera een Minolta lens kan monteren. Let wel, je kan geen Minolta lens op een Sony NEX camera monteren. Sony lenzen zijn namelijk in twee groepen te verdelen. Zo zijn er de SAL lenzen, deze zijn geschikt voor Sony spiegelreflexcamera's. En er zijn de SEL lenzen, deze zijn geschikt voor Sony NEX camera's. Koop dus wel de juiste Sony lens voor jouw Sony camera.

Bekijk alle Sony lenzen

Tamron lenzen

Tamron is een specialist in het produceren van lenzen / objectieven. Bij Tamron hebben ze dan ook meer oog voor 1 ding, en dat is het produceren van hoogwaardige maar toch betaalbare objectieven. Tamron lenzen zijn er in diverse soorten en maten. Zo maakt Tamron allround lenzen waarmee je een bereik van 18mm tot en met 300mm hebt. Hierdoor hoef je nooit van lens te wisselen als je gaat fotograferen. Daarnaast maakt Tamron ook lenzen voor specifieke doeleinden. Zo zijn er lenzen voor natuurfotografie (bv de Tamron 150-600mm), Macrofotografie (bv de Tamron 90mm) en Portret fotografie (bv de Tamron 85mm). Tamron lenzen zijn er voor de verschillende camera merken (Canon, Nikon, Sony) te koop. Zo kan je bijvoorbeeld voor een Nikon camera een Tamron lens kopen met een Nikon bajonet zodat hij op jouw Nikon camera past.

Bekijk alle Tamron lenzen

Sigma lenzen

Sigma is net zoals Tamron een specialist in het maken van lenzen. Sigma lenzen staan er om bekend zeer hoog van kwaliteit te zijn, en daarnaast ook nog eens betaalbaar! Sigma is erg geliefd bij fotografen die op zoek zijn naar een uitbreiding voor hun huidige camera set. Sigma heeft veel lenzen beschikbaar en maakt haar lenzen voor de diverse merken. Zo zijn er Sigma lenzen te koop voor Canon, Nikon en Sony camera's. Sigma gaat in haar assortiment net iets breder dan Tamron, oftewel, ze hebben meer soorten lenzen te koop. Zo kan je bij Sigma al terecht voor een zeer goede super groothoek (zoals de Sigma 10-20mm), maar ook voor een super telelens (zoals de Sigma 500mm).

Bekijk alle Sigma lenzen

Tokina lenzen

Tokina maakt net zoals Sigma en Tamron lenzen voor alle camera merken. Zo kan je een Tokina lens kopen voor Canon camera's, Nikon camera's en Sony camera's. Tokina is alleen een iets minder bekend merk, echter doet de kwaliteit niet onder van andere merken. Vooral de super groothoek lenzen van Tokina zijn erg geliefd vanwege hun degelijke bouw, scherpte en toch betaalbare prijs.

Bekijk alle Tokina lenzen

Samyang lenzen

Een relatief jong en onbekend objectief merk is Samyang. Dit van oorsprong Koreaans merk produceert diverse lenzen welke allemaal voorzien zijn van een vast brandpunt en handmatige focus. Oftewel, de lens kan niet zoomen en het scherp stellen moet je handmatig doen. Door dit te doen kan Samyang de prijs erg laag houden, zonder in te leveren op beeldkwaliteit (scherpte). Ben je dus op zoek naar een goedkope maar scherpe lens? Koop een Samyang lens!

Bekijk alle Samyang lenzen

3. Beste Canon lenzen

Fotografeer jij met Canon en ben je zoek naar een nieuwe lens? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande Canon lenzen. Omdat Canon zowel systeemcamera's als spiegelreflexcamera's maakt heb ik dit overzicht opgesplitst twee delen. En wil je nog meer weten over Canon lenzen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over Canon lenzen waarin in veel dieper inga op alle soorten, modellen en techieken die Canon te bieden heeft.

3.1 Beste Canon lenzen voor Canon spiegelreflexcamera's

Onderstaand een overzicht met de beste lenzen voor Canon spiegelreflexcamera's

1. Canon EF 50mm f/1.8 STM

canon plastic fantstic De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een geweldige portretlens voor zowel camera's met een cropsensor als full frame camera's. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je beelden met een onscherpe achtergrond. Hierdoor kan je heel goed portretten schieten. Omdat de lens rond de €100 kost wordt hij door fotografen ookwel de ‘plastic Fantastic' genoemd. Het is dan ook een onmisbare lens voor iedere Canon fotograaf.

Bekijk de Canon EF 50mm f/1.8 STM


2. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

canon groothoek De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is een zeer mooie groothoek lens voor Canon camera's met een cropsensor. Het bereik begint bij 10mm waardoor je met gemak grote landschappen of gebouwen vast kan leggen. Ben je dus op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens!

Bekijk de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6


3. Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM

canon telelens De Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM is een ideale telelens voor als aanvulling op je 18-55mm of 18-135mm lens. De lens heeft een mooi bereik waardoor je met gemak onderwerpen van ver weg dichterbij kan halen. En omdat de lens over beeldstabilisatie beschikt haalt hij de ergste trillingen weg. Ben je op zoek naar een telelens voor je canon crop camera? Dan is dit je lens!

Bekijk de Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6


4. Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM

canon 70-300mm telelens De Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM is een hoogwaardige telelens met beeldstabilisatie. Dankzij het bereik van 300mm kan je onderwerpen van ver weg goed dichterbij halen. En doordat de lens over beeldstabilisatie beschikt worden trillingen gecorrigeerd waardoor je scherpe beelden schiet. Het is dan ook een ideale telelens om je Canon cameraset mee uit te breiden.

Bekijk de Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6


5. Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II

canon 100-400mm telelens De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II is een Canon telelens met een flink bereik. De lens gaat van 100mm tot en met 400mm en is uitgerust met beeldstabilisatie. Hierdoor kan je met de lens vanuit de hand fotograferen en dit maakt de lens erg geliefd bij natuur- en vogel-fotografen. Ben je op zoek naar een telelens met variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II, het is een van de scherpste Canon telelenzen die je kan kopen.

Bekijk de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L


3.2 Beste Canon lenzen voor Canon systeemcamera's

Onderstaand een overzicht met de beste Canon lenzen voor Canon RF systeemcamera's

1. Canon RF 50mm f/1.8 STM

canon rf 50mm portretlens De Canon RF 50mm f/1.8 STM is, net zoals zijn RF broertje, een geweldige portretlens voor canon RF systeemcamera's. Deze lens heeft een diafragma van f/1.8 waardoor je mooie onscherpe achtergronden kan creëeren. Daarnaast is de lens erg snel en stil wat hem ook geschikt maakt voor het maken van video-opnamen. Doordat de lens rond de €200 kost is het een onmisbare lens voor iedere Canon R fotograaf.

Bekijk de Canon RF 50mm f/1.8 STM


2. Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM

De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM is de ideale allround lens voor Canon RF systeemcamera's. Dankzij het variabele bereik van 24 tot 105mm is de lens zeer geschikt voor het maken van zowel landschappen als portretten. Het diafragma is variabel, het loopt dus mee naar mate je meer gaat inzoomen. Doordat de prijs van deze lens erg scherp is (rond de €400) is het de ideale beginners lens voor bijvoorbeeld de Canon EOS RP fullframe systeemcamera.

Bekijk de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1


3. Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM

Canon allround rf zoomlens De Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is een Canon RF lens met een flink bereik. Doordat het bereik van deze lens van 24mm tot 240mm loopt is hij zowel te gebruiken voor landschappen (24mm), als portretten (bv 50mm) en zelfs wildlife (240mm). Het is dan ook een ideale lens voor als je veel onderweg bent en niet al teveel wilt wisselen.

Bekijk de Canon RF 24-240mm f/4-6.3


4. Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM

canon rf telelens De Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM is een zeer compacte RF telelens met geweldige prestaties. Zo is deze lens rag scherp over het hele bereik en beschik je dankzij het vaste diafragma van f/4 over een snelle en lichtsterke telelens. Dit maakt de Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM dan ook erg geliefd bij vele portret- en natuurfotografen. En doordat de lens zo heerlijk compact is (slechts 120mm lang) neem je hem zo mee in je tas! Het is dan ook een must have telelens voor iedereen met een Canon R systeemcamera.

Bekijk de Canon RF 70-200mm f/4.0L


5. Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM

canon rf 100-500mm telelens De Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM is de wildlife lens voor Canon RF systeemcamera's. Doordat deze lens zeer compact is, maar toch over een bereik tot maar liefst 500mm beschikt, kan je met gemak onderwerpen van ver dichterbij halen. Deze lens wordt dan ook veel gebruikt door natuurfotografen en sportfotografen. Hij staat ook bij mij hoog op mijn verlanglijstje aangezien het een ideale aanvulling is op de Canon EOS R5 fullframe systeemcamera.

Bekijk de Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L


4. Beste Nikon lenzen

Fotografeer jij met Nikon en ben je zoek naar een nieuwe lens? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande lenzen voor Nikon. Deze heb ik opgesplitst in Nikon lenzen voor spiegelreflexcamera's en Nikon lenzen voor systeemcamera's.

4.1 Beste Nikon lenzen voor Nikon spiegelreflexcamera's

Onderstaand een overzicht met de beste Nikon lenzen voor Nikon spiegelreflexcamera's

1. Nikon AF-S 35mm F/1.8G DX

nikon 35mm De Nikon AF-S 35MM F/1.8G DX is een geweldige en betaalbare portretlens voor Nikon camera's met een crop sensor. Doordat dit objectief een lichtsterkte van f/1.8 heeft kan je eenvoudig achtergronden onscherp maken en schiet je daardoor schitterende portretten. Het is een echte musthave lens voor Nikon fotografen en ben je op zoek naar mooie aanvulling op jouw kitlens? Dan is dit je objectief!

Bekijk de Nikon AF-S 35mm F/1.8G


2. Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR

De Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR is een zogenaamde groothoeklens. Ben je op zoek naar een lens om eenvoudig landschappen en architectuur vast te leggen? Dan is de Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR jouw lens. Dankzij het ruime bereik van 10mm leg je een wijds landschap in één foto vast. Daarnaast beschikt de lens over beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen.

Bekijk de Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G


3. Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR

nikon telelens De Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is een betaalbare en fijne telelens met veel mogelijkheden. Dankzij het bereik van 300mm kan je onderwerpen van ver weg goed dichterbij halen. En doordat de lens een relatief klein prijsje heeft (rond de €300) is het een ideale telelens om je Nikon cameraset mee uit te breiden.

Bekijk de Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G


4. Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2

tamron 70-200 g2 De Tamron SP 70-200mm f/2.8 G2 is een ideale telelens met een lichtsterkte van f/2.8 over het gehele bereik. Dit maakt het een ideale lens voor portret-, sport- en natuurfotografie. Qua kwaliteit doet deze lens niet onder aan het originele Nikon model, maar het scheelt je wel behoorlijk wat geld in je portemonnee.

Bekijk de Tamron SP 70-200mm f/2.8


5. Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED

nikon 200-500mm telelens De Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED is een telelens met een flink bereik. Zo leg je dankzij het brandpunt van 500mm met gemak vogels of andere dieren vast. Ben jij een wildlife-, natuur- of sportfotograaf en ben je op zoek naar een telelens met een flink bereik die je ook nog eens makkelijk meeneemt? Dan is de Nikon 200-500mm jouw ideale lens.

Bekijk de Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E


4.2 Beste Nikon lenzen voor Nikon systeemcamera's

Onderstaand een overzicht met de beste Nikon lenzen voor Nikon systeemcamera's

1. Nikon Z 50mm f/1.8 S

nikon z 50mm portretlens De Nikon Z 50mm f/1.8 S is een geweldige portretlens voor Nikon Z systeemcamera's met hoge kwaliteit. Doordat dit objectief een lichtsterkte van f/1.8 heeft kan je eenvoudig achtergronden onscherp maken en schiet je daardoor schitterende portretten. Daarnaast is deze lens ook zeer goed te gebruiken voor het maken van video-opnamen doordat de autofocus erg stil is. Het is dan ook een echte musthave lens voor Nikon Z fotografen. Ben je op zoek naar mooie aanvulling op jouw standaardlens? Dan is dit je objectief!

Bekijk de Nikon Z 50mm f/1.8


2. Nikon Z 24-70mm f/4.0 S

nikon z allround zoomlens De Nikon Z 24-70mm f/4.0 S is een ideale allround lens met een compact formaat. De lens heeft een vast diafragma van f/4 waardoor hij zeer goed in te zetten is voor het maken van portretten. Daarnaast loopt het bereik van 24mm tot 70mm waardoor hij zowel in te zetten is voor landschappen als portretten. Ben je op zoek naar een ideale allround lens voor jouw Nikon Z systeemcamera? Dan is dit je lens.

Bekijk de Nikon Z 24-70mm f/4.0


3. Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3 VR

nikon z 24-200mm zoomlens De Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3 VR is een ideale alles-in-een lens voor de Nikon Z systeemcamera's. Zo loopt het bereik van deze lens van 24mm (ideaal voor landschappen) tot 200mm (ideaal voor tele werk). Heb je geen zin om iedere keer lenzen te wisselen? Dan is de Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3 VR een ideale keuze. En omdat er beeldstabilisatie in de lens zit worden lichte trillingen gecorrigeerd.

Bekijk de Nikon Z 24-200mm f/4.0-6.3


4. Nikon Z 70-200mm f/2.8 S VR

nikon z telelens De Nikon Z 70-200mm f/2.8 S VR is een telelens met geweldige prestaties. Zo is deze lens rag scherp over het hele bereik en beschik je dankzij het vaste diafragma van f/2.8 over een snelle en lichtsterke telelens. Dit maakt de Nikon Z 70-200mm f/2.8 S VR dan ook erg geliefd bij vele sport, portret- en natuurfotografen. Het is dan ook een must have telelens voor professionals en semi-professionals met een Nikon Z systeemcamera zoals de Nikon Z9 fullframe systeemcamera.

Bekijk de Nikon Z 70-200mm f/2.8


5. Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

nikon z 100-400mm De Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S is de wildlife lens voor Nikon Z systeemcamera's. Doordat deze lens zeer compact is, maar toch over een bereik tot maar liefst 400mm beschikt, is het een ideale lens voor het fotograferen van wildlife zoals vogels. Daarnaast is het bereik variabel waardoor je erg flexibel bent. Om deze reden wordt deze lens dan ook veel gebruikt door natuurfotografen en sportfotografen. Ben jij op zoek naar een hoogwaardige Nikon Z telelens met veel bereik? Dan is de Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S jouw lens!

Bekijk de Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6


5. Beste Sony lenzen

Fotografeer jij met een Sony systeemcamera en ben je zoek naar een nieuwe lens? Neem dan eens een kijkje naar onderstaande lenzen. Omdat Sony zich op dit moment enkel richt op systeemcamera's, heb ik in dit overzicht enkel Sony lenzen voor Sony systeemcamera's gezet.

1. Sony FE 50mm f/1.8

sony 50mm portretlens De Sony FE 50mm f/1.8 is een lichtsterke en voordelige portretlens voor Sony systeemcamera's met een fullframe sensor of cropsensor. De lens is erg lichtsterk (diaframge f/1.8) waardoor je mooie beelden kan schieten met een onscherpe achtergrond. Dit maakt het dan ook een ideale portretlens voor fotografen met een Sony systeemcamera. Daarnaast is deze lens ook erg stil waardoor hij goed in te zetten is voor het maken van video's. Het is dan ook een ideale aanvulling voor iedere Sony fotograaf.

Bekijk de Sony FE 50mm f/1.8


2. Sony E 10-18mm f/4.0 OSS

sony 10-18mm groothoek De Sony E 10-18mm f/4.0 OSS is een zeer mooie groothoek lens voor Sony camera's met een APS-C sensor, zoals de Sony A6400. Doordat deze lens al bij 10mm begint kan je met gemak een wijds beeld vastleggen. Dit maakt de Sony 10-18mm dan ook een ideale lens voor landschapsfotografie en architectuur fotografie. Persoonlijk is het een van mijn favoriete lenzen voor Sony systeemcamera's met een APS-C sensor.

Bekijk de Sony E 10-18mm f/4.0 OSS


3. Sony FE Vario-Tessar T* 24-70mm f/4 ZA OSS

sony allround zoomlens De Sony FE Vario-Tessar T* 24-70mm f/4 ZA OSS is een hoogwaardige allround zoomlens voor Sony systeemcamera's met een APS-C of fullframe sensor. De kwaliteit van de lens is erg hoog omdat hij gebruik maakt van Zeiss technieken en coatings. Het resultaat; hoogwaardige beelden die van hoek tot hoek scherp zijn. Heb je op zoek naar een goede allround lens met een lichtsterk diafragma over het hele bereik? Dan is de Sony FE Vario-Tessar T* 24-70mm f/4 ZA OSS jouw keuze!

Bekijk de Sony FE Vario-Tessar T* 24-70mm f/4


4. Sony FE 70-200mm f/4.0G OSS

sony telelens De Sony FE 70-200mm f/4.0G OSS is een hoogwaardige telelens met een diafragma van f4 over het gehele bereik. Daarnaast is deze telelens ook nog eens uitgerust met beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden gecorrigeerd. Dit maakt de Sony FE 70-200mm f/4.0G OSS een ideale telelens voor het maken van portretten of sportevenementen. Het is dan ook een ideale telelens om je Sony cameraset mee uit te breiden.

Bekijk de Sony FE 70-200mm f/4.0G


5. Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

sony 200-600mm telelens De Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS is een Sony telelens met een gigantisch bereik. De lens gaat van 200mm tot en met 600mm waardoor deze lens uitermate geschikt is voor natuur- en sportfotografie. Zelf heb ik deze lens gebruikt voor het fotograferen van vogels en hij is mij uitstekend bevallen. Ben jij op zoek naar een telelens met een flink variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS, het is één van de top-telelenzen van Sony!

Bekijk de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3


6. Beste Fujifilm lenzen

Fotografeer jij met een Fujifilm systeemcamera, zoals de X-T30, en ben je zoek naar een nieuwe lens? Neem dan eens naar de onderstaande lenzen voor Fujifilm camera's. Uiteraard heeft Fujifilm veel verschillende soorten lenzen, echter richt ik mij in onderstaand overzicht enkel op lenzen voor Fujifilm X systeemcamera's.

1. Fujifilm XF 35mm f/2.0 R WR

fujifilm 35mm portretlens De Fujifilm XF 35mm f/2.0 R WR is een hoogwaardige portretlens voor Fujifilm X systeemcamera's met een lichtsterk diafragma van f/2. Dankzij dit lichtsterke diafragma maak je foto's met onscherpe achtergronden, wat de lens ideaal maakt voor portretfotografie. Daarnaast is het bereik van 35mm qua beeldhoek gelijk als de beeldhoek van jouw oog waardoor de lens goed in te zetten is voor documentaire en/of straatfotografie. Ben jij op zoek naar een mooie aanvulling voor jouw Fuji X systeemcamera? Dan is dit een musthave Fujifilm lens!

Bekijk de Fujifilm XF 35mm f/2.0


2. Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS

fujifilm allround zoomlens De Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS is een ideale allround lens met een variabel bereik van 18mm tot 55mm. Dit maakt deze lens ideaal voor het vastleggen van landschappen, reizen en ook portretten. Daarnaast is de lichtsterkte van deze lens variabel van f/2.8 (op 18mm) tot f/4 (op 55mm) waardoor je mooie onscherpe achtergronden kan creëren. Dit maakt de Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS een ideale allround lens voor iedere Fujifilm fotograaf!

Bekijk de Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0


3. Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR

fujifilm groothoeklens De Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR is een supergroothoek lens voor de Fuji X systeemcamera's. Dankzij het bereik van 10mm tot en met 24mm kan je in een oogopslag een weids beeld vastleggen. Daarnaast is deze lens ook nog weather resistant waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een regenbui. Dit maakt de Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR een ideale lens voor landschapsfotografie en architectuur fotografie!

Bekijk de Fujifilm XF 10-24mm f/4.0


4. Fujifilm XF 70-300mm f/4.0-5.6 R LM OIS WR

fujifilm telelens De Fujifilm XF 70-300mm f/4.0-5.6 R LM OIS WR is een hoogwaardige telelens met een bereik tot en met 300mm. Hierdoor haal je met gemak onderwerpen van ver dichterbij waardoor deze lens ideaal is voor natuur en sportfotografie. Daarnaast is deze telelens ook nog eens uitgerust met beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden gecorrigeerd én beschikt hij over een weatherseal waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een beetje rege.

Bekijk de Fujifilm XF 70-300mm f/4.0-5.6


5. Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR

fujifilm 100-400mm telelens De Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR is een Fujifilm telelens met een flink bereik. De lens gaat van 100mm tot en met 400mm waardoor deze lens uitermate geschikt is voor natuur- en sportfotografie. Zo wordt deze lens veel gebruikt voor het fotograferen van vogels en wildlife. Ben jij op zoek naar een telelens met een flink variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR, het is één van de top-telelenzen van Fujifilm!

Bekijk de Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6


Afsluitend

Ik hoop dat deze uitleg over objectieven je een stukje wijzer heeft gemaakt. Mocht je er nou toch nog niet helemaal uit zijn gekomen, dan kan ik je de keuzehulp van keuzehulp van CameraNu.nl zeker aanraden. Natuurlijk kan je hieronder ook een berichtje achterlaten, dan denk ik graag met je mee. Wil je meer te weten komen over de technische details van een lens? Dan kan ik je aanraden om mijn artikel alles over lenzen te lezen.

Camera lenzen kopen

Wil jij een objectief kopen? Kijk dan eens bij onderstaande winkels.

Nederlandse winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-Express.nl
Cameraland
Media Markt

Belgische winkels
Coolblue.be
Kamera-Express.be
Calumet Photo


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.3 8 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

41 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Kimberly
10 Dagen geleden

Dag Thijs,

Ik heb momenteel een Sony A7 II en wil graag een prime lens kopen voor portretfotografie (momenteel nog als hobby). Ik zoek een lens met een zo groot mogelijk diafragma. Budget: +/- €500. (Als je een veel betere lens kan aanraden voor bijvoorbeeld €750, mag je dit ook zeker laten weten).

Ik kijk uit naar jouw aanbevelingen.

Alvast bedankt!

Kimberly

Rob de Groot
11 Maanden geleden

Beste Thijs
ik heb momenteel een fujifilm x-t10 camera met 18-135mm lens. Als ik wil uitbreiden blijken de fujifilm lenzen vrij prijzig. Is het verstandig om over te stappen op bijv. een canon Eos 2000d of 250. Aanvullende lenzen lijken daarvoor was minder duur? Of is dit geen verstandige optie?

Jessica Stichter
1 Jaar geleden

Beste Thijs,

Ik fotografeer met een Canon 2000D en heb nu een 18-270 lens. Dat gaat prima maar ik wil graag meer bereik. Natuur, wild en macro fotografie zijn wel mijn favorieten.
Een macrolens wil ik nog maar ik twijfel voor nu tussen de 18-400, 100-400 en de 150-600.
Zou je mij kunnen adviseren? Ik kom er niet meer uit.

Groeten,
Jessica