Welke lens moet ik kopen?


Een lens voor je spiegelreflexcamera kopen.

Wil je een lens kopen voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder leg ik je de verschillen tussen de diverse lens soorten uit. Op deze manier probeer ik je te voorzien van informatie zodat je een betere keuze kan maken. Kom je er alsnog niet uit? Laat dan gewoon even een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens een kijkje te nemen naar mijn productreviews of de top-10 best verkochte lenzen te bekijken.

Welke lens past bij mijn camera?

Er zijn twee soorten fotocamera's waarbij je de lenzen kan wisselen. De meest bekende is de spiegelreflexcamera en sinds een aantal jaren zijn er ook systeemcamera's op de markt. Een systeemcamera is een compacte versie van de spiegelreflexcamera, maar let op. Je kan niet dezelfde lenzen gebruiken. Ze hebben namelijk een andere aansluiting (lensmout, lensvatting) waardoor je helaas niet de lenzen van je spiegelreflex ook op je systeemcamera kan gebruiken.
Hieronder zal ik kort de verschillende lens soorten uitleggen. Ook zal ik een uitleg geven omtrent alle merken die te koop zijn. Wil je meer te weten komen over de technische details van een objectief? Dan kan ik je aanraden om mijn artikel alles over lenzen te lezen.

canon objectief kopen

De diverse lens soorten:

Soort:
Fish-eye (< 10mm)

Fish-eye lenzen kenmerken zich door hun bolvormige voorkant. Omdat een fish-eye lens zo rond is kan hij tot een hoek van 180 graden in 1 keer op de foto zetten. Hierdoor krijgt je foto een speciaal effect wat erg lijkt alsof je door het oog van een vis kijkt. Vandaar dan ook de naam ‘Fish eye'. Dit type lens is ideaal voor fotografie in kleine ruimtes (denk aan oude gebouwen), maar ook voor portret, sport (bv extreme sporten) en natuur (landschap).

Bekijk de best verkochte fish-eye lenzen.

Groothoeklens (< 28mm)

Met een groothoek lens kan je heel veel op beeld krijgen, zonder dat het vervormt (bij een fish-eye lens vervormt het beeld bv wel). Je kan met een groothoek objectief zelfs zoveel op de foto krijgen, dat het meer is dan je met het menselijk oog kan zien. Dit maat dit type objectief ideaal voor landschap- en architectuur-fotografie. Je kan namelijk met 1 foto een heel beeld vastleggen. Denk bv aan het interieur van een huis of een breed landschap. Wil je dus een lens kopen waarmee je in 1 keer veel kan vastleggen? Koop dan een groothoeklens!

Bekijk de best verkochte groothoek lenzen.

Standaardlens / rapportagelenzen (28mm – 100mm)

Het meest gebruikte objectief in fotografie is de standaardlens, ook wel rapportage lens genoemd. Dit type lens heeft een bereik dat ligt tussen de 28mm en de 100mm. Hierdoor kan je de lens voor diverse fotografie doeleinden gebruiken. Of je nou landschappen wilt fotograferen, of juist een portret van iemand. Met een standaardlens kan het allemaal. Het is dan ook een lens die veelal bij je camera zit als je een nieuwe camera koopt.

Bekijk de best verkochte standaard lenzen.

Telelens (> 100mm)

Wil je iets wat ver weg is op de foto zetten, koop dan een telelens. Een telelens heeft namelijk een brandpuntsafstand van minimaal 100mm en dit kan oplopen tot wel 600mm of is extreme gevallen 800mm. Telelenzen zijn vanwege het lange brandpuntsafstand lang van formaat. Het is dan ook de grootste lens van alle lenstypen. Doordat je met een telelens eenvoudig onderwerpen van ver op de foto kan zetten, is de lens geliefd bij natuur- en sportfotografen.

Bekijk de best verkochte tele lenzen.

Macrolens

Macrolenzen zijn ontworpen om heel dicht op een onderwerp te kunnen kruipen. Hierdoor kan je als fotograaf onderwerpen, zoals een vlinder of spin, flink uitvergroten. Waarbij je met een standaard objectief minimaal een meter van het onderwerp moet staan, kan je bij een macrolens tot enkele centimeters op je onderwerp kruipen. Met een goede macrolens kan je dan ook een 1 op 1 verhouding fotograferen, waardoor het beeld dat op de sensor valt even groot is als je in werkelijkheid ziet.

Tip: er zijn ook telelenzen te koop met een macrofunctie.

Bekijk de best verkochte macro lenzen.

Tilt-shift

Tilt shift lenzen zijn hele speciale objectieven en zijn vrij complex in gebruik. Tilt-shift lenzen hebben namelijk de eigenschap dat je lenselementen kan verschuiven. Hierdoor kan je rechte lijnen scherp op de foto krijgen zonder enige vervorming. Ben je een architectuur fotograaf of makelaar? Dan is het niet verkeerd om een til-shift lens te kopen. Wil je meer over tilt shift lenzen weten? Lees dan mijn tilt shift lenzen artikel of lees mijn productreview over de Samyang 24mm Tilt shift lens.

Bekijk de best verkochte tilt-shift lenzen.

Zoomlens

Met een zoomlens kan je, zoals de benaming al zegt, (in)zoomen op je onderwerp. Dit betekend eigenlijk dat je een onderwerp dichterbij kan halen, zonder dat je jezelf hoeft te verplaatsen. Dit maakt je als fotograaf erg flexibel. Het nadeel is dat deze zoomlenzen wat minder scherp zijn dat lenzen met een vast brandpunt (primelens). Maar ben je op zoek naar een objectief waarmee je zeer flexibel bent? Koop een zoomlens.

Bekijk de best verkochte zoom lenzen.

Primelens

Een prime lens of prime objectief is een lens met een vast brandpunt. Dit betekend dat hij maar een brandpuntsafstand heeft (bv 35mm) en dat je niet kan inzoomen op je onderwerp. Wil je je onderwerp groter in beeld? Dan moet je er naar toe lopen. Prime lenzen zijn in sommige gevallen wat minder praktisch, maar ze hebben als voordeel een hele hoge beeldkwaliteit (scherp!). Dit komt doordat de lens optimaal ingesteld (gemaakt) is voor één brandpuntsafstand. Wil je dus een super scherpe lens? Koop een prime lens!

Bekijk de best verkochte lenzen met een vast brandpunt.

Lens merken

Er zijn diverse fabrikanten die lenzen / objectieven maken. Hieronder volgt een kort overzicht met alle merken die er op dit moment te koop zijn.

welke lens moet ik kopen

De verschillende lens merken:

Merk:
Canon lenzen

Canon is een van de grootste cameraproducenten ter wereld en maakt naast camera's ook lenzen. Canon lenzen staan er om bekend een hoge kwaliteit te hebben (helemaal de lenzen uit Canon's L lijn) en ze werken perfect met Canon camera's. Canon heeft lenzen in diverse lijnen. Zo zijn er Canon objectieven voor de crop camera's (EF-s lenzen), Canon objectieven voor crop- en full-frame camera's (EF lenzen) en Canon objectieven voor de Canon systeemcamera's (EF-m lenzen). Tenslotte produceert Canon zowel zoomlenzen als lenzen met een vast brandpunt. Wil je echt alles over Canon lenzen weten? Lees dan mijn uitgebreide ‘Alles over Canon lenzen‘ artikel.

Bekijk de best verkochte Canon lenzen.

Nikon lenzen

Na Canon is Nikon de grootste camera producent. En naast Canon maakt ook Nikon heel veel lenzen. Nikon lenzen kan je alleen niet op Canon camera's gebruiken, enkel op Nikon (en oude Fuji) camera's. Nikon lenzen staan er om bekend erg scherp te zijn. Nikon is dan ook erg geliefd onder fotografen. Het mooie aan Nikon is dat ze al jaren dezelfde bajonet gebruiken. Hierdoor kan je nieuwe, maar ook oude Nikon lenzen op een Nikon camera bevestigen. Nikon produceert objectieven met een vast brandpunt, maar ook zoomlenzen.

Bekijk de best verkochte Nikon lenzen.

Sony lenzen

Sony is al een flinke tijd actief op de fotografiemarkt, helemaal als je nagaat dat Sony enkele jaren geleden Minolta heeft overgenomen. Sony lenzen maken dan ook gebruikt van dezelfde bajonet als Minolta heeft, waardoor je op een Sony spiegelreflexcamera een Minolta lens kan monteren. Let wel, je kan geen Minolta lens op een Sony NEX camera monteren. Sony lenzen zijn namelijk in twee groepen te verdelen. Zo zijn er de SAL lenzen, deze zijn geschikt voor Sony spiegelreflexcamera's. En er zijn de SEL lenzen, deze zijn geschikt voor Sony NEX camera's. Koop dus wel de juiste Sony lens voor jouw Sony camera.

Bekijk de best verkochte Sony lenzen.

Tamron lenzen

Tamron is een specialist in het produceren van lenzen / objectieven. Bij Tamron hebben ze dan ook meer oog voor 1 ding, en dat is het produceren van hoogwaardige maar toch betaalbare objectieven. Tamron lenzen zijn er in diverse soorten en maten. Zo maakt Tamron allround lenzen waarmee je een bereik van 18mm tot en met 300mm hebt. Hierdoor hoef je nooit van lens te wisselen als je gaat fotograferen. Daarnaast maakt Tamron ook lenzen voor specifieke doeleinden. Zo zijn er lenzen voor natuurfotografie (bv de Tamron 150-600mm), Macrofotografie (bv de Tamron 90mm) en Portret fotografie (bv de Tamron 85mm). Tamron lenzen zijn er voor de verschillende camera merken (Canon, Nikon, Sony) te koop. Zo kan je bijvoorbeeld voor een Nikon camera een Tamron lens kopen met een Nikon bajonet zodat hij op jouw Nikon camera past.

Bekijk de best verkochte Tamron lenzen.

Sigma lenzen

Sigma is net zoals Tamron een specialist in het maken van lenzen. Sigma lenzen staan er om bekend zeer hoog van kwaliteit te zijn, en daarnaast ook nog eens betaalbaar! Sigma is erg geliefd bij fotografen die op zoek zijn naar een uitbreiding voor hun huidige camera set. Sigma heeft veel lenzen beschikbaar en maakt haar lenzen voor de diverse merken. Zo zijn er Sigma lenzen te koop voor Canon, Nikon en Sony camera's. Sigma gaat in haar assortiment net iets breder dan Tamron, oftewel, ze hebben meer soorten lenzen te koop. Zo kan je bij Sigma al terecht voor een zeer goede super groothoek (zoals de Sigma 10-20mm), maar ook voor een super telelens (zoals de Sigma 500mm).

Bekijk de best verkochte Sigma lenzen.

Tokina lenzen

Tokina maakt net zoals Sigma en Tamron lenzen voor alle camera merken. Zo kan je een Tokina lens kopen voor Canon camera's, Nikon camera's en Sony camera's. Tokina is alleen een iets minder bekend merk, echter doet de kwaliteit niet onder van andere merken. Vooral de super groothoek lenzen van Tokina zijn erg geliefd vanwege hun degelijke bouw, scherpte en toch betaalbare prijs.

Bekijk de best verkochte Tokina lenzen.

Samyang lenzen

Een relatief jong en onbekend objectief merk is Samyang. Dit van oorsprong Koreaans merk produceert diverse lenzen welke allemaal voorzien zijn van een vast brandpunt en handmatige focus. Oftewel, de lens kan niet zoomen en het scherp stellen moet je handmatig doen. Door dit te doen kan Samyang de prijs erg laag houden, zonder in te leveren op beeldkwaliteit (scherpte). Ben je dus op zoek naar een goedkope maar scherpe lens? Koop een Samyang lens!

Bekijk de best verkochte Samyang lenzen.

Afsluitend

Ik hoop dat deze uitleg over objectieven je een stukje wijzer heeft gemaakt. Mocht je er nou toch nog niet helemaal uit zijn gekomen, dan kan ik je de keuzehulp van keuzehulp van CameraNu.nl zeker aanraden. Natuurlijk kan je hieronder ook een berichtje achterlaten, dan denk ik graag met je mee.

Camera lenzen kopen

Wil jij een objectief kopen? Kijk dan eens bij onderstaande winkels.

Nederlandse winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-Express.nl
Cameraland
Media Markt

Belgische winkels
Coolblue.be
Kamera-Express.be
Calumet Photo


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

15 reacties “Welke lens moet ik kopen?

 1. Bes te,ik kom pas uit een gespecialiseerde foto winkel,en wou dan weten of de zoomlens van tamron 16-300 op mijn bestelde eos 6d ( full frame ) zou passen , daar zijden zij mij dat dat niet kon passen ??? nu lees ik dat voor een full frame camera een lens DI nodig is ?? maar deze zoomlens is één DI, zou u mij daar aub een antwoord voor kunnen geven dank u en beleefde groeten.ps ik verstaan geen engels

 2. Dag Thijs,

  Eerst en vooral mijn complimenten voor jouw website en jouw zeer duidelijke uitleg! Ik ben zelf nog duidelijk een amateur/hobbyfotograaf die steeds met action camera’s en compactcamera’s bezig is geweest! De laatste weken / maanden kriebelt het wel om mijn eerste spiegelreflexcamera aan te schaffen. Ik heb al heel veel informatie en cursussen online gelezen. Maar toch denk ik dat ik wel best een cursus ga volgen om alles wat beter in de praktijk te brengen.
  Ik maak vooral heel veel foto’s van dieren (klein en groot), landschappen (natuur) en portretfoto’s. Mijn hart ligt in Canada en in de V.S. Ik heb al heel veel nationale parken daar bezocht en heb daar echt mijn hart verloren, zeker als natuurliefhebber en hobbyfotograaf naar wildlife toe.

  Nu je zo een beetje mijn interesse weet, ik overweeg om me de Nikon d7500 aan te schaffen.

  Ik vroeg me af of jij me kan helpen of het aan te raden is om minstens 2 tot 3 aparte lenzen (bv. Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX en Nikon AF-P 10-20mm f/4.5-5.6G VR en Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G of Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro Nikon F-mount) hiervoor aan te schaffen of toch 1 lens zoals bv Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR als je weet wat ik vooral schiet?

  Ik denk dat zo’n telelens type
  Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED om te beginnen niet zo gemakkelijk is of ben ik hierin fout?

  Alvast heel erg bedankt voor de hulp. Groetjes, Sarah

  1. Hey Sara,

   Bedankt voor je bericht en je complimenten. En mijn excuus voor mijn verlate reactie. Het zijn hectische tijden en ik was nog niet aan je vraag toegekomen. Kan ik je nog helpen? Of ben je er al uit? De 200-500mm is in ieder geval een hele mooie lens die ik je zeker kan aanraden! 🙂

   Groet

   Thijs

 3. Hallo, morgen ga ik de Nikon D7200 kopen. Omdat ik voornamelijk landschappen zal fotograferen en af en toe een familie vakantiefoto, denk ik goed te doen om een 18-300 mm lens te kopen. Ik ben beginnend fotograaf en ga ook zo’n cursus volgen. Na het lezen van alle informatie op deze fijne site, ben ik er nog niet uit. De lens die ik op het oog heb zal de horizon vervormen lees ik. Maar ik wil zo min mogelijk van lens verwisselen. Waar doe ik goed aan om als lens te kiezen bij deze camera? Alvast bedankt.

  1. Hey Wendy,

   Bedankt voor je bericht en gaaf dat je morgen de D7200 gaat kopen!

   Wbt je vraag. Als je niet wilt wisselen van lenzen, dan is de 18-300mm inderdaad een prima keuze. En qua vervorming valt het echt wel mee. Dit ga je eerder zien als je een super groothoek gaat gebruiken, zoals de Nikon 10-20mm. Al is dit ook echt een geweldige lens voor landschappen. Als je het toch niet erg vind om lenzen te wisselen, dan kan ik je ook de Nikon 10-20mm en de Nikon 35mm f/1.8 (voor portretten) aanraden. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets,

   Thijs

 4. Beste Thijs. Binnenkort ga ik over van de canon eos60d naar de 80d. Ik ben op zoek naar een allround objectief. Ik heb nu de Sigma 10-20 f4-5.6 dc hs, canon 50 1.8 en tamron 18-400 f3.5-63 di ii vc hld. Mijn gedachte gaat uit naar de tamron 24-70 2.8 g2 voor algemene fotografie. Kun jij je hier in vinden of heb jij een anders advies. Met vriendelijke groeten, Jan

  1. Hi Jan,

   Bedankt voor je bericht!

   Wbt je vraag. De Tamron 24-70 g2 is echt een geweldige lens waarmee je heel goed vooruit kan. Wel kan het zijn dat de 24mm voor landschappen op jouw toekomstige 80D iets te krap is. De 80D heeft namelijk een cropsensor waardoor de 24mm in feite een 38mm is (24 * 1,6). Dit kan bij landschappen dus net iets te krap zijn. Gelukkig heb je de 10-20 van Sigma (ook een fijne lens, heb hem zelf jaren gehad!) dus je kan dan wel vooruit. Het enige alternatief die ik je kan aanraden, als je echt maar 1 lens wilt werken, is de Canon 17-55mm 2.8. Dit is echt een toppertje en is het alternatief van de 24-70 voor crop camera’s.

   What to do?
   Als je van plan bent om ooit naar Full Frame te gaan dan zou ik voor de Tamron 24-70 G2 gaan.
   Als je bij een crop camera blijft, dan zou ik zelf voor de 17-55mm 2.8 van Canon gaan.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 5. Beste Thijs, de afgelopen zomer op pad geweest met Nikon D7100 en meerdere lenzen waaronder Tamron 10-24 VC HLD en Nikon prime 35 mm. De statistieken wezen uit dat ik de meeste foto’s maakte met Tamron, maar qua brandpuntsafstand won 35mm en was 24mm een goede tweede. Ik werp me in groepen graag op als fotograaf wat die 24 en 35 mm zeker zal verklaren. Komt nu mijn vraag: voor reportageachtige bezigheden dub ik tussen Nikon 16-80 F2,8-4 en Nikon 16-35 F/4. Wat zou je kiezen of heb je een beter alternatief?
  Hartelijke groet van Henk Kuipers

  1. Hi Henk,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik kan mij goed voorstellen dat de 10-24mm een veelgebruikte lens is. Zelf was dit ook een van mijn meest gebruikte lenzen toen ik nog een crop camera had (heb nu full frame waardoor de lens niet meer past). Wbt jouw vraag is het even de vraag wat je van belang vindt. Wil je meer bereik? Dan is de 16-80mm een prima keuze. Het nadeel is alleen het variabele diafragma. Daarnaast is het bereik ook redelijk groot waardoor er wat verschil kan zitten in scherpte tussen 16mm en 80mm. De Nikon 16-35mm f4 is in dat geval een betere keuze omdat hij echt ragscherp is. Daarnaast is dit een fijne lens voor als je bv later een full frame camera aanschaft. Zelf zou ik denk ik toch voor dit model gaan vanwege de scherpte.

   Maar… ik heb ook zeker een alternatief! Aangezien je met een cropcamera werkt (de D7100) zou je ook eens kunnen kijken naar de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art Nikon objectief. Dit is een super lichtsterk objectief met een diafragma van f1.8 over het hele bereik. Daarnaast is het bereik perfect voor jou aangezien 24mm en 35mm goed worden afgevangen. Daarnaast is het objectief heerlijk scherp en zit hij qua prijs nog eens onder der 16-35mm.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 6. Beste Thijs,

  Ik heb een vraag. De lens (18-35) van mijn canon 500d camera is kapot, kan niet meer scherp stellen. Komt vaker voor begreep ik omdat deze lens (zat bij de camera bij aankoop) van niet zo goede kwaliteit is, alles is plastic. Nu wil ik dus een nieuwe lens lopen, maar welke?
  Aangeraden is om een Sigma lens te kopen. Welke kan ik het beste kopen? Zijn alle lenzen van Canon van plastic?

  1. Hi Ineke,

   Bedankt voor je bericht!

   Het kan inderdaad gebeuren dat je standaard lens kapot gaat. Hij is niet van de hoogste kwaliteit en gebruikt inderdaad veel plastic. Maar lang niet alle lenzen van Canon zijn van plastic hoor. Er zitten ook hele mooie van metaal/glas bij, maar dan ben je wel wat kwijt. Ik kan je uiteraard helpen in je zoektocht, maar waarvoor ga je de lens gebruiken? Dat is wel handig om te weten zodat ik je een goed advies kan geven. 🙂

   Greets

   Thijs

 7. Hallo Thijs, Je advies over een telelens heb ik opgevolgd en heb nu dus de Tamron 70-200mm. Maar nu loop ik weer tegen een andere lastige keuze aan. Namelijk een macro objectief. Mijn camera is de Nikon D7200. Ik wil graag macro’s maken van bloemen, insecten en portret foto. Mijn keuze is gaat in eerste instantie uit naar een Nikon 105 mm of de Sigma 150mm beide F2.8. Wat is de beste keus. want de prijs is bijna gelijk. Bij voorbaat mijn dank. Gerard Wieberdink

  1. Hey Gerard,

   Bedankt voor je berichtje en excuus voor de verlate reactie. Ik was op huwelijksreis en loop nog wat achter op het beantwoorden van vragen. 🙂

   Wat gaaf dat je inmiddels de 70-200 hebt. Bevalt hij goed? Wbt de Macrolens. Kan het zijn dat je een occasion Nikon lens hebt gezien? Er zit namelijk wel prijs en kwaliteitsverschil tussen de Sigma 105mm macro en de Nikon 105mm macro. De Nikon is namelijk stof en spatwaterdicht. Daarnaast is hij volgens gebruikers ook iets scherper en is de restwaarde hoger. Hij kost wel wat meer, maar als het kan zou ik zelf dus voor de Nikon gaan. 🙂

   Hopelijk kan je hier iets mee!

   Groet,

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)