Monitoren voor fotobewerking


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 3 Januari 2024

Wat is de beste monitor om foto’s op te bewerken?

Een goede monitor is een musthave voor iedere fotograaf. Als je veel fotografeert, weet je dat het maken van een goede foto niet alleen afhangt van de fotograaf en de camera. Zo kan een geweldige foto er alsnog minder goed uitzien als je niet de juiste fotobewerking toepast. Bij fotografie gaat het namelijk om het volledige plaatje. Naast het bewerken van je foto in een programma als Photoshop is een goede monitor van groot belang. Net zoals dat een slechte instelling je foto kan verpesten, kan fotobewerking op een slechte monitor dat ook. Omdat ik veel vragen via mijn website kreeg over monitoren en kalibratie heb ik al mijn kennis verwoord in dit artikel: ‘Monitoren voor fotobewerking'. Zo leg ik uit waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een monitor, geef ik een overzicht van de beste monitoren van 2024 en leg ik uit hoe je jouw scherm goed kan onderhouden. Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben? Laat dan een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!

Spring meteen naar: de complete uitleg | top-10 monitoren

Opbouw artikel

Dit artikel heb ik opgebouwd uit de volgende hoofdstukken:

1. Waarop moet je letten bij aanschaf van een monitor voor fotobewerking?
    1.1 Het type scherm
    1.2 Het schermformaat
    1.3 De kleurruimte
    1.4 De kleurdiepte
    1.5 De resolutie
    1.6 De helderheid
    1.7 Het contrastratio
    1.8 De aanpasbaarheid
    1.9 Het lichtinval
    1.10 Kalibratie van een monitor
2. De beste monitoren voor fotobewerking van 2024
3. Onderhoud van je monitor
4. Overige tips
5. Gebruikte bronnen
6. Afsluitend

1. Waar moet je op letten bij het kopen van een monitor voor fotobewerking?

Als je op zoek bent naar een goede monitor om foto’s op te bewerken dan is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Denk hierbij aan het type scherm, het formaat, de kleurruimte, de kleurdiepte en de helderheid van de monitor. Omdat al deze onderdelen wel wat uitleg kunnen gebruiken zal ik hieronder dieper ingaan op deze verschillende onderdelen.

1.1 Het type scherm

Het belangrijkste om op te letten bij aanschaf van een nieuwe monitor is het type scherm. Dit is de techniek waarmee het beeld wordt weergegeven en globaal zijn er drie verschillende technieken (IPS, VA en TN). Voor het bewerken van foto’s is het belangrijk dat je gaat voor een scherm gaat met de IPS techniek. Deze heeft namelijk de beste kleurweergave, zoals je in onderstaande afbeelding kan zien. Onder deze afbeelding zal ik in een tabel alle verschillen tussen de verschillende technieken overzichtelijk weergeven.


Het kleurverschil tussen de verschillende panelen (IPS, VA en TN)

Verschillen tussen monitor paneeltypes

Type paneel Betekenis afkorting Kleurweergave Contrastruimte Beeldhoek Responstijd (ververs snelheid) Geschikt voor Meer informatie
IPS In-Plane Switching Dit type paneel heeft de beste kleurweergave van alle soorten Dit type paneel heeft een zeer goede contrastruimte Dit type paneel heeft geeft uit alle hoeken hetzelfde beeld Dit type paneel heeft een goede responstijd (1-2ms) Fotobewerking & interaction design Bekijk alle IPS monitoren
VA Vertical Alignment Dit type paneel heeft een goede kleurweergave Dit type paneel heeft de beste contrastruimte Dit type paneel heeft geeft uit alle hoeken hetzelfde beeld Dit type paneel heeft een langzame responstijd(4-5ms) Alledaags gebruik Bekijk alle VA monitoren
TN Twisted Nematic Dit type paneel heeft een prima kleurweergave, maar het is wel minder dan bij IPS en VA Dit type paneel heeft een goede contrastruimte Dit type paneel laat het beeld vanuit een hoek minder goed zien Dit type paneel heeft de beste responstijd (<1ms) Gamen (snelle actie) Bekijk alle TN monitoren

1.2 Het schermformaat

Het schermformaat is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van het juiste scherm om foto’s op te bewerken. Bij het bewerken van foto’s wil je namelijk goed je foto op je monitor terug kunnen zien, maar je hebt ook te maken met tools die je nodig hebt om je foto te bewerken. Denk hierbij aan de filters en slides in Adobe Lightroom of Adobe Photoshop. Persoonlijk raad ik om deze reden minimaal een 27 inch monitor aan. Onlangs heb ik zelf de overstap gemaakt van een 24 inch scherm naar een 27 inch scherm en het bewerken gaat nu veel eenvoudiger en sneller. Je hebt namelijk veel meer beeldruimte waardoor je jouw foto goed kan zien tijdens het bewerken, zelfs als je alle tools aan de linker- en rechterkant hebt openstaan. Heb je een groot bureau? Dan zou je zelfs een 32 inch scherm kunnen overwegen. Dit heeft ook weer het voordeel dat je jouw foto nog groter kan afbeelden wat fijn werkt als je veel in de portretstand fotografeert (je hebt immers meer verticale pixels).

Bekijk alle 27 inch monitoren voor fotobewerking


Een Eizo CG2730 ColorEdge monitor met het formaat van 27 inch

1.3 De kleurruimte

De kleurruimte van een monitor geeft aan welke kleuren je scherm kan weergeven. Des te ruimer het bereik, des te meer kleuren een monitor kan weergeven. Vooral bij het bewerken van foto’s is dit van groot belang, je wilt immers dat je foto de realiteit zo goed mogelijk weergeeft. Daarnaast is een goede kleurruimte ook van belang als je zelf gaat printen. Dan is het namelijk van belang dat je beeld op je monitor overeenkomt met wat uit je printer komt rollen.
In totaal zijn er drie kleurruimtes; sRB, Adobe RGB, DCI-P3 (zie onderstaande afbeelding) Onder deze afbeelding zal ik de verschillen uitleggen. Voor het bewerken van foto’s raad ik monitoren aan die minimaal 99% van de sRGB kleuren dekt. Het beste is een monitor die ook een groot deel van de Adobe RGB kleuren kan weergeven.

Handig om te weten: Het Engelse woord voor kleurruimte is wide gamut, dit kom je online in veel omschrijvingen tegen.


De verschillende kleurruimtes

Verschillen tussen monitor kleurruimtes

Kleurruimte Korte omschrijving Geschikt voor Meer informatie
Adobe RGB

Adobe RGB is een kleurruimte met een heel groot bereik. De kleuren zijn veel voller van kleur dan bij monitoren met sRGB kleurruimtes. Monitoren met een Adobe RGB kleurruimte zijn aan te raden als je veel aan fotobewerking of interactie design doet.

Fotobewerking & interaction design Bekijk alle monitoren met Adobe RGB
sRGB

sRGb is de kleurruimte met de minst uitgebreide kleurruimte. Omdat deze techniek al een tijd bestaat, en goedkoper is om te produceren, zijn de meeste schermen uitgerust met een sRGB kleurruimte. Deze monitoren zijn prima geschikt voor alledaags gebruik of om zo nu een dan een foto te bewerken.

Alledaags gebruik en af en toe foto’s bewerken Bekijk alle monitoren met sRGB
DCI-P3

DCI-P3 is een kleurruimte met de meeste kleuren. Deze techniek is speciaal ontwikkeld voor video-editors (DCI staat voor Digital Cinema Initiatives) zodat de kleuren zo kleurecht overkomen. Als je veel aan video-editing doet, dan is een monitor met een grote dekking binnen de DCI-P3 aan te raden.

Videobewerking Bekijk alle monitoren met DCI-P3

1.4 De kleurdiepte

De kleurdiepte van een monitor wordt aangegeven in bits en zorgt voor de overgangen in kleuren. Goedkopere monitoren maken gebruik van 8-bit technologie echter raad ik voor het bewerken van foto’s een monitor met 10-bit aan. Dit zorgt voor een vloeiendere kleurovergang zoals in onderstaande afbeelding te zien is.


8-bit versus 10-bit kleurruimte

1.5 De resolutie

De resolutie van een monitor is bepalend hoe scherp je beelden overkomen. Hoe hoger de resolutie van de monitor, des te meer pixels je monitor heeft en des te scherper je beeld wordt weergegeven. In basis zijn er drie soorten resoluties; full-HD, QHD en 4K (zie onderstaande afbeelding). Voor het bewerken van foto’s op een monitor raad ik minimaal een QHD resolutie (2560 x 1440 pixels) aan. Hieronder zal ik de verschillen nog even nader toelichten.

Verschillende monitor resoluties

Resolutie Aantal pixels Korte omschrijving Geschikt voor Meer informatie
Full-HD 1920 x 1080

Full-HD is één van de meest verkochte resoluties. Maar het is ook de resolutie met de minste scherpte. Als je het scherm gebruikt voor enkel browsen, mailen, video’s kijken en tekstverwerken, dan is dit een prima resolutie. Ga je foto’s bewerken? Dan zou ik voor een QHD of 4K scherm gaan.

Alledaags gebruik Bekijk alle full-HD monitoren
QHD 2560 x 1440

Monitoren met een QHD resolutie (ook wel Quad HD of 2K genoemd) hebben een een stuk meer pixels dan full-HD schermen. Deze monitoren worden dan ook veel gebruik voor het bewerken van foto’s of video’s. Daarnaast zijn deze monitoren ook erg populair onder gamers.

Fotobewerking, videobewerking, gaming Bekijk alle QHD monitoren
4K 3840 x 2160

Monitoren met een 4K resolutie hebben een beeld dat twee keer zo scherp is als bij QHD monitoren en vier keer zo scherp als Full-HD monitoren. Het is op dit moment één van de hoogste resoluties die je kan krijgen. Let wel, je computer / laptop heeft een krachtige videokaart nodig om deze resolutie aan te sturen.

Fotobewerking, videobewerking, gaming Bekijk alle 4K monitoren
Ultrawide resoluties Varieert per monitor

Naast bovenstaande resoluties zijn er ook schermen die extra breed zijn. Dit worden ook wel Ultrawide monitoren genoemd. Deze hebben een vergelijkbare resolutie als bovenstaande, maar hebben meer pixels in de breedte waardoor de aanduiding in resolutie anders is. Denk hierbij aan een 2560 x 1080 monitor. Deze heeft de scherpte van een Full-HD monitor, maar omdat hij breeder is heeft hij in de breedte meer pixels.

Alledaags gebruik, fotobewerking, videobewerking, gaming Bekijk alle Ultrawide monitoren

1.6 De helderheid

De helderheid van een scherm geeft aan hoeveel licht er maximaal van je scherm af komt. Dit wordt altijd aangegeven in cd/m2 wat het aantal candela per vierkante meter betekent. Over het algemeen kan je zeggen dat een monitor met een hoge helderheid een betere kleurweergave heeft. Zoek je een monitor voor fotobewerking? Zorg dan voor een monitor met een minimale helderheid van 300cd/m2.

1.7 Het contrastratio

Het contrastratio van het scherm geeft aan wat de verhouding is tussen de meest lichte kleur en de meest donkere kleur. Dit wordt altijd in een factor weergegeven, zoals 1000 staat tot 1 (1000:1). Stel je hebt een scherm met een contrastratio van 1000:1 dan is het helderste wit 1000 keer zo helder als het meest donkere zwart. Voor het bewerken van foto’s raad ik een monitor aan met een contrastratio van minimaal 1000:1. Wil je echter het maximale uit je RAW files halen? Kijk dan naar een monitor met een contrastratio van 1500:1.

1.8 De aanpasbaarheid

Als je veel in de portretstand fotografeert is het verstandig om rekening te houden met de beweegbaarheid van je monitor. Sommige monitoren kunnen namelijk gedraaid worden van de horizontale stand naar de verticale stand. Hierdoor kan je eenvoudiger foto’s in de portretstand bewerken omdat je foto op een veel groter beeldoppervlak wordt weergegeven.

1.9 Het lichtinval

Als je foto’s aan het bewerken bent wil je geen storende lichtinval op je scherm. Dit zorgt er namelijk voor dat je je beeld niet goed kan zien waardoor je minder goed je foto kan bewerken. Een kap is hiervoor een oplossing. Deze zorgt ervoor dat er geen lichtreflecties op je scherm komen die de kleuren anders weergeven dan dat ze in werkelijkheid zijn. Ook het werken in ruimtes met zon of met veel licht wordt een stuk makkelijker gemaakt door het gebruik van een kap. Het is geen vereiste dat de monitor een kap heeft, maar het maakt je werk wel een stuk eenvoudiger.


Een BenQ monitor met kap

1.10 Kalibratie van een monitor

Een laatste onderdeel waar je goed rekening mee moet houden is kalibratie van je monitor.
Veel fotografen lopen tegen het probleem aan dat de kleuren op beeld afwijken van hetgeen dat ze zien als de foto laten afdrukken. En dit terwijl ze een goede monitor gebruiken. Dit heeft ermee te maken dat ieder scherm weer op een andere manier is ingesteld. Denk aan de instellingen van helderheid, contrast en de kleuren. Om je scherm goed in te stellen adviseer ik gebruik te maken van een kalibratie systeem. Dit is een sensor die je op je monitor zet waarna deze de kleuren doormeet. De software zorgt er vervolgens voor dat er een kleurprofiel wordt aangemaakt waarna jouw monitor qua kleuren zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt. Deze kalibratie systemen zijn er van diverse soorten en maten. Er zijn schermen, zoals de EIZO CG2700s, waar een sensor in zit. Heeft je scherm geen ingebouwde sensor? Maak dan gebruik van een kalibratiesensor. Dit zijn externe sensoren die je eenvoudig op je scherm zet waarna hij gekalibreerd wordt.


Een kalibratiesensor van Datacolor, de Datacolor Spyder X Pro

2. De beste monitoren voor fotobewerking van 2024

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste monitoren voor fotobewerking van 2024 zien. Dit overzicht heb ik zelf samengesteld uit de specificaties die ik hierboven heb opgesomd. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van diverse reviews en ervaringen van andere websites. Onder het overzicht ga ik dieper in op onderhoud van je monitor en geef ik nog wat extra tips die handig kunnen zijn bij het bewerken van foto’s.

1. EIZO CG2700S
2. EIZO CS2740
3. ViewSonic VP2786
4. EIZO CG2420
5. BenQ SW270C
6. BenQ PD3220U
7. EIZO CS2400S
8. BenQ PD2706U
9. Samsung LU28R55UQR
10. BenQ BL2780

1. EIZO CG2700S

De EIZO CG2700s is de opvolger van de inmens populaire EIZO CG2730 en wat mij betreft de beste monitor voor fotobewerking anno 2024. De monitor heeft heeft weer een flinke upgrade gehad ten opzichte van zijn voorganger met als resultaat een geweldige kleurweergave. Het scherm is 27 inch groot en beschik je over een 2K WQHD resolutie van 2560 x 1440 pixels. De helderheid is hoog (400 cd/m²) en ook beschik je over een hoog contrastratio (1600:1). Uiteraard beschikt de EIZO CG2700s over een ingebouwde kalibratie lens zodat je kleuren altijd goed gekalibreerd blijven. En dankzij de door EIZO ontwikkelde microchip heb je een constante en uniforme weergave van de kleuren. Daarnaast wordt de monitor heel compleet geleverd. Je krijg namelijk een kap, kalibratie-software en kabels meegeleverd. Daarnaast zit er vijf jaar EIZO-garantie op de monitor.


Voor en nadelen van de EIZO CG2700S:
27 inch scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels
Geweldige kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
Groot kleurenspectrum (99% van Adobe RGB) en hoog contrastratio van 1600:1
Ingebouwde kalibratie lens & software
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Kap wordt meegeleverd
5 jaar garantie
Kwaliteit mag wat kosten

» Lees mijn uitgebreide review over deze monitor.

Tip: mocht je veel aan video bewerking doen? Dan kan je ook gaan voor de grotere broer van de EIZO CG2700s, de EIZO CG2700x. Deze heeft een 4K video resolutie maar kost om deze reden wel wat meer.

Bekijk de EIZO CG2700S bij CameraNu

Bekijk de EIZO CG2700S bij Kamera-Express


2. EIZO CS2740

De EIZO CS2740 is speciaal ontwikkeld voor fotografen, videoproducenten en gebruikers in de printmedia. Deze monitor heeft een hoge resolutie van maar liefst 4K waardoor hij zowel te gebruiken is voor het bewerken van foto's als video's. De Helderheid is met 350 cd/m² hoog en je beschikt over een een contrastratio van 1000:1. Daarnaast dekt de CS2740 99% van de Adobe RGB-kleurruimte waardoor de kleuren echt van het scherm spatten. Ideaal als je veel met fotografie en/of printmedia bezig bent. Verder wordt de Eizo CS2740 geleverd met EIZO's ColorNavigator kalibratiesoftware. Hierdoor kan je deze monitor, middels de software, eenvoudig kalibreren. Ben je op zoek naar de beste monitor voor rond de €1500? Dan is de EIZO CG2740 een zeer goede keuze.


Voor en nadelen van de EIZO CG2740:
Beste monitor 2020-2021 volgens EISA
27 inch scherm met 4K resolutie van 3840 x 2160 pixels
Geweldige kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
Groot kleurenspectrum (99% van Adobe RGB) en hoog contrastratio van 1000:1
Hoge helderheid van 350 cd/m2
Geleverd met ColorNavigator-kalibratiesoftware
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
5 jaar garantie
Zonder ingebouwde kalibratie lens (zoals bovenstaande CG2700S)
Wordt zonder kap geleverd

» Meer informatie


Bekijk de EIZO CS2740 bij CameraNu

Bekijk de EIZO CS2740 bij Kamera-Express


3. ViewSonic VP2786

De ViewSonic VP2786 is een hoogwaardige 27 inch monitor die beschikt over High Dynamic Range (HDR). Dit betekent dat de kleuren beter worden weergeven en het contrast hoger is. Daarnaast heeft deze monitor een 4K resolutie (3840 x 2160 pixel) waardoor hij heel goed te gebruiken is voor het bewerken van foto’s en video’s. Verder ondersteund de ViewSonic VP2786 100% van het sRGB én het AdobeRGB bereik en worden beelden hoogwaardig weergegeven dankzij de 10-bit techniek in combinatie met het hoge contrastratio van 1300:1. Als jij je foto's op dit scherm bekijkt zal je echt zien dat ze er vanaf spatten. Om deze reden heeft de ViewSonic VP2786 dan ook een Tipa Award gewonnen in 2023! Oftewel, ben je op zoek naar een hoogwaardig 4K 27 inch scherm voor rond de €1200? Dan is de ViewSonic VP2786 een hele goede keuze.


Voor en nadelen van de ViewSonic VP2786:
Beste monitor voor beeldbewerking van 2023 volgens Tipa
27 inch scherm met een 4K resolutie (3840 x 2160 pixels)
Mooie kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
100% dekking van het sRGB én AdobeRGB kleurenspectrum en een contrastratio van 1300:1
Helderheid van 350 cd/m2
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Wordt geleverd met kalibratielens
Er is geen losse kap voor verkrijgbaar
Nog niet overal verkrijgbaar

» Meer informatie


Bekijk de ViewSonic VP2786 bij Kamera-Express


4. EIZO CG2420

De EIZO CG2420 is het kleinere (24 inch) broertje van de CG2730. Deze monitor heeft een hoge beeldkwaliteit met een resolutie van 1920×1200 pixels. De kleuren worden kleurecht weergegeven dankzij de IPS techniek in combinatie met EIZO’s 10-bit kleurweergave. Daarnaast is ook het contrastratio erg hoog, namelijk 1500:1 en geeft de monitor 99% van het Adobe RGB spectrum weer. Verder beschikt de CG2420 over een geïntegreerde kalibratielens en software waardoor je altijd verzekerd bent van goed een goed afgesteld beeld. Ben je op zoek naar een wat ‘kleinere’ monitor met de beste beeldweergave? Dan is de EIZO CG2420 een zeer goede keuze.


Voor en nadelen van de EIZO CG2420:
24 inch scherm met een resolutie van 1920 x 1200 pixels
Geweldige kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
Groot kleurenspectrum (99% van Adobe RGB) en hoog contrastratio van 1500:1
Hoge helderheid van 400 cd/m2
Ingebouwde kalibratie lens & software
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Kap wordt meegeleverd
5 jaar garantie
Kwaliteit mag wat kosten

» Meer informatie


Bekijk de EIZO CG2420 bij CameraNu

Bekijk de EIZO CG2420 bij Kamera-Express


5. BenQ SW270C

De BenQ SW270C is een hoogwaardige 27 inch monitor voor een ontzettend scherpe prijs. Zo beschikt deze monitor over resolutie van 2560 x 1440 pixels en 10-bit kleurweergave. Daarnaast heeft de BenQ SW270C High Dynamic Range (HDR10) ingebouwd waardoor HDR video’s en beelden goed worden weergegeven. Daarnaast wordt 100% van het sRGB kleurenspectrum en 99% van het AdobeRGB kleurenspectrum weergegeven waardoor je heldere en realistische beelden op je scherm krijgt. De monitor wordt geleverd inclusief kap en een bijkomend voordeel is dat hij met USB-C werkt. Hiermee sluit je eenvoudig je laptop aan waarna je laptop ook meteen van stroom voorzien wordt.


Voor en nadelen van de BenQ SW270C:
27 inch scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels
USB-C kabel die meteen je laptop oplaadt
Geweldige kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
Groot kleurenspectrum (99% van Adobe RGB) en een contrastratio van 1000:1
Helderheid van 300 cd/m2
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Kap wordt meegeleverd
Kalibratiesensor moet je los aanschaffen

» Meer informatie


Bekijk de BenQ SW270C bij CameraNu

Bekijk de BenQ SW270C bij Kamera-Express


6. BenQ PD3220U

Ben je op zoek naar een groot scherm voor een zeer scherpe prijs? Dan is de BenQ PD3220U echt iets voor jou. Deze monitor is 32 inch en heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels (4k). Daarnaast heeft deze monitor het Technicolor Color-certificaat, wat betekent dat de kleuren nauwkeurig, gelijkmatig en op een indrukwekkende manier worden weergegeven. Daarnaast zit er een speciale Darkroom-modus op waardoor de helderheid en het contrast van je beelden worden aangepast als je juist met weinig licht werkt. Het resultaat, scherpe details, zelfs in het donker.


Voor en nadelen van de BenQ PD3220U:
32 inch scherm met een 4K resolutie (3840 x 2160 pixels)
Speciale darkroom modus voor als je in het donker werkt
Mooie kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
100% dekking van het sRGB kleurenspectrum en een contrastratio van 1000:1
Helderheid van 350 cd/m2
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Laat niet alle kleuren uit het Adobe RGB spectrum zien
Kap moet je los aanschaffen
Kalibratiesensor moet je los aanschaffen

» Meer informatie

Bekijk de BenQ PD3200U bij CameraNu

Bekijk de BenQ PD3200U bij Kamera-Express

Bekijk de BenQ PD3200U bij Bol.com


7. EIZO CS2400S

De EIZO CS2400S is de beste monitor voor fotografen onder de 800 euro. Zo beschik je met de EIZO CS2400 over een krachtig kleurenspectrum (99% van Adobe RGB) en een hoge helderheid van 410 cd/m². De monitor is 24 inch groot en heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels wat goed te gebruiken is bij het bewerken van foto’s. Het contrastratio is goed (1350:1) en dankzij de Quick Color Match wordt het afdrukken van foto’s eenvoudig gemaakt. Ben jij op zoek naar een goede monitor voor minder dan €800? Dan is de EIZO CS2400S de beste keuze.


Voor en nadelen van de EIZO CS2400S:
De beste monitor voor fotobewerking onder de €800
24 inch scherm met een resolutie van 1920 x 1200 pixels
Mooie kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
99% dekking van het Adobe RGB kleurenspectrum en een contrastratio van 1350:1
Helderheid van 410 cd/m2
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Kap moet je los aanschaffen
Kalibratiesensor moet je los aanschaffen

» Meer informatie


Bekijk de EIZO CS2400S bij CameraNu

Bekijk de EIZO CS2400S bij Kamera-Express


8. BenQ PD2706U

De BenQ PD2706U is het kleinere (27 inch) en nieuwere broertje van de PD3200U. Met deze monitor beschik je over een 4K-resolutie met natuurgetrouwe kleurweergave. Het speciale aan deze monitor is dat het voorzien is van trillingsvrije technologie en een filter voor blauw licht, waardoor je minder last van je ogen krijg na lang gebruik. Dit maakt de monitor ook goed inzetbaar voor ‘gewoon’ werk naast fotobewerking. Verder beschikt de PD2706U over een dekking van 100% van het sRGB spectrum en zijn de beelden erg helder dankzij de helderheid van 400cd/m2. Ben je op zoek naar een goede monitor voor minder dan €500? Dan is de BenQ PD2706U een hele goede keuze.


Voor en nadelen van de BenQ PD2706U:
27 inch scherm met een 4K resolutie (3840 x 2160 pixels)
Speciale darkroom modus voor als je in het donker werkt
Mooie kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
100% dekking van het sRGB kleurenspectrum en een contrastratio van 1200:1
Helderheid van 400 cd/m2
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Laat niet alle kleuren uit het Adobe RGB spectrum zien
Kap moet je los aanschaffen
Kalibratiesensor moet je los aanschaffen

» Meer informatie


Bekijk de BenQ PD2706U bij CameraNu

Bekijk de BenQ PD2706U bij Kamera-Express


9. Samsung LU28R55UQR

De Samsung LU28R55UQU is een 28 inch monitor met een 4K resolutie (3840 x 2160 pixels). Dankzij het IPS scherm beschik je over briljante kleuren en een scherpe resolutie. Zo laat deze monitor een groot deel van het sRGB kleurenspectrum zien dankzij de 10-bit kleurdiepte. Daarnaast is het beeld erg helder (300 cd/m2) en is het contrastratio met 1000:1 meer dan prima te noemen. Dankzij de innovatie Eye Saver Mode wordt het blauwe licht geminimaliseerd en zullen je ogen minder snel vermoeid raken. Hierdoor is de monitor ook heel goed te gebruiken voor dagelijkse werkzaamheden. Ben jij op zoek naar een eenvoudige doch goede monitor? Dan is de Samsung LU28R55UQR echt iets voor jou.


Voor en nadelen van de Samsung LU28R55UQR:
28 inch scherm met een 4K resolutie (3840 x 2160 pixels)
Blauw licht filter voor als je in het donker werkt
Mooie kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
99.5% dekking van het sRGB kleurenspectrum en een contrastratio van 1000:1
Helderheid van 300 cd/m2
Is helaas niet kantelbaar
Laat niet alle kleuren uit het Adobe RGB spectrum zien
Geen kap voor beschikbaar
Kalibratiesensor moet je los aanschaffen

» Meer informatie


Bekijk de Samsung LU28R55UQR bij Coolblue

Bekijk de Samsung LU28R55UQR bij Bol.com


10. BenQ BL2780

De BenQ BL2780 in een zeer voordelige 27 inch monitor met de beste beeldkwaliteit in zijn prijsklasse. Dit maakt het de beste monitor voor fotobewerking onder de 200 euro. Met deze monitor beschik je over een full-HD resolutie (1920 x 1080) met een goede kleurweergave dankzij het IPS paneel. De monitor laat 99% van het sRGB spectrum zien en heeft een basis helderheid van 250 cd/m2. Verder is deze monitor voorzien van trillingsvrije technologie en een filter voor blauw licht, waardoor je minder last van je ogen krijg na lang gebruik. Dit maakt de monitor ook goed inzetbaar voor ‘gewoon’ werk naast fotobewerking. Ben je op zoek naar een goede monitor voor minder dan €200? Dan is de BenQ BL2780 een hele goede keuze.


Voor en nadelen van de BenQ BL2780:
Erg voordelig
27 inch scherm met een full-HD resolutie (1920 x 1080 pixels)
Filter voor blauw licht voor als je in het donker werkt (niet aan te bevelen bij fotobewerking)
Nette kleurweergave dankzij IPS techniek en 8-bit kleurweergave
Ruime dekking van het sRGB kleurenspectrum en een contrastratio van 1000:1
Helderheid van 250 cd/m2
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Full HD resolutie kan minder scherp overkomen op een 27 inch scherm
Laat niet alle kleuren uit het Adobe RGB spectrum zien
Geen kap voor beschikbaar
Kalibratiesensor moet je los aanschaffen

» Meer informatie


Bekijk de BenQ BL2780 bij Bol.com


3. Onderhoud van je monitor

Als je eenmaal een monitor hebt aangeschaft is het van belang dat je hem goed onderhoud. Naast afstoffen is het van belang dat je het scherm op de juiste manier schoonmaakt. Gebruik hiervoor geen water of glassex. Dit kan namelijk in je monitor lopen waarna hij kapot gaat. Zelf gebruik ik zogenaamde screenclean in combinatie met een microvezeldoek. Ik heb inmiddels al meerdere merken gebruikt en kan je de volgende aanbevelen.

Super: EIZO screenclean (deze krijg je vaak ook bij een EIZO monitor meegeleverd)
Goed: Monster screenclean (gebruik ik ook voor mijn TV)
Basis: Grundig screenclean (koop je bijvoorbeeld bij de action, werkt prima voor zijn prijs)

4. Overige tips

Als laatste heb ik nog wat extra tips met betrekking tot het bewerken van foto’s. Bewerk je namelijk heel veel foto’s en wil je dit sneller en efficiënter doen? Kijk dan eens naar een Wacom tekentablet of Loupedeck Console. De tekentablets van Wacom geven je de mogelijkheid om heel precies te werk te gaan. Je maakt namelijk gebruik van een speciale pen die je muis vervangt. Hierdoor kan je veel sneller en gedetailleerder te werk wat vooral voor de fanatieke photoshopper een uitkomst is. De Loupedeck console is een nieuw ‘toetsenbord’ speciaal ontworpen voor Adobe Lightroom. Het bord beschikt over diverse knoppen, schuiven en instelwielen waardoor je eenvoudig en snel toegang krijgt tot de door jou ingestelde sliders en filters. Hierdoor hoef je niet meer met je muis of je standaard toetsenbord in de weer, maar bewerk je snel middels de tool. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn Loupedeck review.

5. Gebruikte bronnen

Zelf ben ik gek van fotografie en raadpleeg ik bij de aanschaf van nieuwe apparatuur, zoals een monitor, diverse bronnen. Al deze kennis, tezamen met mijn eigen kennis en ervaring heb ik samengevoegd in dit artikel. Zo heb ik bij het bepalen van mijn tips en top-10 onder andere gebruik gemaakt van onderstaande websites en magazines:

Bron:
Tijdschriften Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Displayspecifications.com
Tweakers.net
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig
EISA Awards
TIPA Awards

6. Afsluitend

Dit dit was mijn gehele uitleg omtrent monitoren voor fotobewerking. Ik hoop dat ik je met mijn tips & tricks verder heb kunnen helpen in jouw zoektocht naar de geschikte monitor voor het bewerken van jouw foto’s. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar mijn uitleg over EIZO monitoren te kijken, of de top 10 best verkochte monitoren bij Kamera-Express en Coolblue.


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.5 17 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

41 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Jikke
2 Maanden geleden

Beste Thijs,

Ik wil graag weten welke monitoren voor mijn situatie geschikt zijn. Ik fotografeer met een Panasonic Lumix DMC FZ300 en een Panasonic Lumix DMC TZ8. Ik begrijp dat het dan geen zin heeft om een heel dure monitor te kopen. Maar aan welke minimale eisen moet deze wel voldoen? Welke specificaties zijn ook voor mij nuttig / nodig? Hoe belangrijk is bijvoorbeeld Adobe RGB? En welke resolutie heeft zin? En wat betreft de resolutie is er nog iets om rekening mee te houden: Ik gebruik mijn computer (HP Pavilion Desk Top TP01-2162nd, videokaart AMD Radeon) ook voor werken in Word-tekstbestanden etc en ik las dat bij de combinatie van een heel hoge resolutie (4k) met een 27-inch scherm de iconen en letters te klein worden.

Bedankt en groeten, Jikke

Hendrik
6 Maanden geleden

Bedankt voor het delen van je inzichten. Ik ben nog steeds op zoek naar de ideale monitor voor video- en fotobewerking. Veel monitoren lijken helaas niet te leveren wat ze beloven, bijv. contrast-ratio. Het valt me op dat vooral bij BenQ de schermkwaliteit vaak te wensen overlaat; ze claimen hoge contrastwaardes, maar in werkelijkheid komt het vaak niet boven de 700:1 uit, gelimiteerd om toch nog wel goede kleurweergave proberen te garanderen. Dat is voor videobewerking simpelweg niet voldoende.
De Eizo CG2700X lijkt momenteel de beste optie voor professionals, al is het jammer van de trage responstijd. Voor gamen lijkt me het weer wat lastig, hoewel het daar niet voor gemaakt is, scheelt het wel als je maar één monitor nodig hebt.
Voor wie serieus met beeldbewerking bezig is, raad ik altijd aan te kiezen voor een 10-bit paneel, hardwarematige kalibratie, een scherm van minimaal 27 inch, ruime gamut, en een daadwerkelijke contrast-ratio van tenminste 1000:1. Dan blijven er maar heel weinig over helaas.

Hans de Goede
11 Maanden geleden

Dag Thijs, sorry dat ik zoveel berichten plaats, maar met dit onderwerp loop ik al een tijd rond en ik wil daar toch op korte termijn een beslissing over nemen. Ik ben nog niet zo lang bezig met fotobewerking, en ik heb een Canon camera. Zoals je weet kun je van de Canon website DPP gratis downloaden en daarmee aan de slag gaan. Nu is de DPP software engelstalig en de handleiding is wel in het Nederlands. Verder kijk ik regelmatig naar tutorials ( ook engelstalig ) op Canon.com Al met al is het soms best wel verwarrend. Ik overweeg daarom over te stappen naar Lightroom en Photoshop. Ik las op je site dat jij ook met DPP hebt gewerkt. Mijn vraag, doe ik er verstandig aan om over te stappen naar Lightroom ? Ik hoor graag van je, en bvd voor de moeite. Groet Hans.