Canon lenzen


Canon lens banner by Thijs Schouten

Alles over Canon lenzen

Canon produceert al meer dan 70 jaar lenzen. Het begon allemaal in 1946 met de Serenar 50mm f/3.5 I en in 2016 behaalde Canon een mijlpaal met de 120 miljoenste geproduceerde EF (autofocus) lens. We kunnen dus gerust zeggen dat ze één van de grootste lenzen producent van de wereld zijn. Vele amateurs en professionals maken gebruik van Canon lenzen vanwege de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Op deze pagina leg ik de verschillen tussen de diverse lenzen uit en ga ik wat dieper in op de technieken en de productie. Tenslotte leg ik ook uit hoe je kan zien wanneer jouw Canon objectief geproduceerd is. Wil je een Canon lens kopen? Kijk dan eens bij de best verkochte Canon lenzen of de actuele cashback acties.

Opbouw artikel

Deze uitleg is opgebouwd uit de volgende onderdelen.

1. Canon lensvattingen
2. Canon lenzen uitleg
  2a. Canon lenzen met een vast brandpunt
  2b. Canon zoomlenzen
  2c. Canon telezoom lenzen
  2d. Canon fisheye lenzen
  2e. Canon macro lenzen
  2f. Canon tilt-shift lenzen
  2g. Canon extenders
  2h. Canon cinema lenzen
3. Top 10 Canon lenzen onder de €500
4. Top 10 Canon lenzen boven de €500
5. Canon L serie lenzen
6. Technieken en afkortingen
7. Wanneer is jouw Canon lens geproduceerd?
8. Canon productievideo
9. Afsluiting

1. Canon lensvattingen:

Canon objectieven zijn beschikbaar voor de verschillende Canon camera's. Aangezien Canon systeemcamera's en Canon spiegelreflexcamera's verschillende lensvattingen (bevestigingspunt) hebben, moet je goed opletten dat je een Canon lens met de juiste lensvatting voor jouw camera koopt. Canon heeft drie verschillende lensvattingen die ik hieronder nader uitleg.

Lensvatting:  
EF Canon lenzen met de benaming EF kunnen gebruikt worden op Canon full frame camera’s (Canon camera’s met een 35mm sensor zoals de Canon EOS 5D mark IV) en Canon small frame camera's (Canon camera's met een crop sensor). Canon EF lenzen zijn te herkennen aan een rode stip aan de zijkant. Dankzij deze stip kan je zien hoe je de lens op je camera moet bevestigen.
EF-s

Canon lenzen met de benaming EF-s kunnen enkel gebruikt worden op de Canon camera's met een crop sensor (zoals de Canon EOS 2000D). De S in EF-s staat voor short back focus en dit betekend eigenlijk simpelweg dat de lens dichter op de sensor geplaatst is. EF-s lenzen kunnen dan ook niet op full frame camera's van Canon gebruikt worden omdat ze anders de spiegel kunnen beschadigen. Canon EF-s lenzen zijn verder te herkennen aan het witte vierkantje aan de zijkant van de lens. Hiermee zie je precies hoe je de lens op je canon camera kan bevestigen.

EF-m Canon lenzen met de benaming EF-m kunnen enkel gebruikt worden op de systeemcamera's van Canon, zoals de Canon EOS M6 II. Let op, deze Canon lenzen kan je dus niet gebruiken op een Canon spiegelreflexcamera.
RF Canon lenzen met de benaming RF kunnen enkel gebruikt worden op de systeemcamera's van Canon met een full frame sensor, zoals de Canon EOS R5. Let op, deze Canon lenzen kan je dus niet gebruiken op een Canon spiegelreflexcamera. Een voorbeeld is de Canon RF 14-35mm F4 L IS USM.

2. Canon lenzen uitleg:

Canon heeft inmiddels meer dan 100 verschillende lensmodellen te koop. Iedere lens is ontworpen voor een bepaalde tak van fotografie (zoals portret of natuur) en heeft zijn eigen unieke eigenschap en kwaliteit. Lenzen kunnen we groeperen in acht lenstypen welke hieronder nader worden uitgelegd.

2a. Canon lenzen met een vast brandpunt

canon vast brandpunt kopen

Canon lenzen met een vast brandpunt (ookwel prime lenzen genoemd) hebben slechts 1 brandpuntafstand (bijvoorbeeld: Canon EF 50mm 1.8) en kenmerken zich doordat ze een hoge beeldkwaliteit (scherpte) hebben en een groot diafragma (lichtsterk). Het nadeel is dat je niet kan inzoomen, wil je dus je onderwerp dichterbij halen, dan moet je naar je onderwerp verplaatsen. Canon heeft veel verschillende modellen met een vast brandpunt. Het begint bij een 14mm lens (een flinke groothoek lens) en loopt op tot een 800mm objectief (een super telelens). De best verkochte Canon lens met vast brandpunt is de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Dit is een ideale portretlens met een diafragma van f/1.8 (je krijgt mooie onscherpe achtergronden) van €119. Ben je op zoek naar een ragscherpe en lichtsterkte lens? Koop dan een Canon lens met vast brandpunt. Bekijk hier de best verkochte Canon lenzen met vast brandpunt.

2b. Canon zoomlenzen

canon zoomlens kopen

Canon zoomlenzen hebben, zoals de beschrijving het al zegt, een variabel brandpunt. Het bereik kan je herleiden aan de naam, zo varieert het brandpunt van de Canon EF-S 1855mm van 18mm tot 55mm. Alle lenzen tot 105mm noemen we zoomlenzen, alle lenzen boven de 105mm noemen we telelenzen. Het grote voordeel van zoomlenzen is dat je het onderwerp dichterbij kan halen zonder dat je jezelf hoeft te verplaatsen. Dit maakt de lens erg flexibel. Het nadeel is dat zoomlenzen minder scherp zijn dan lenzen met een vastbrandpunt. Waar lenzen met een vast brandpunt geoptimaliseerd is voor 1 brandpunt, moeten zoomlenzen ingesteld worden voor meerdere afstanden waardoor er scherpte verloren gaat. Daarnaast zijn zoomlenzen vaak minder lichtsterk (uitgezonderd de duurdere Canon L lenzen). Bekijk hier de best verkochte Canon zoomlenzen.

2c. Canon telelenzen

canon telezoom kopen

Canon telelenzen zijn vergelijkbaar met zoomlenzen, maar hebben een brandpunt dat begint bij 105mm. Dankzij dit grote brandpuntafstand zijn tele lenzen in staat om onderwerpen van ver weg eenvoudig dichterbij te halen. Telelenzen zijn dan ook ideaal voor natuur-, vogel- en sportfotografie. Een veel verkochte Canon telelens is de Canon EF-S 55-250mm. Dit is een ideale instap telelens vanwege zijn lage gewicht en prijs. Ben je echter op zoek naar een Canon telelens voor vogelfotografie dan kan je beter op zoek naar een telelens met een brandpuntafstand van minimaal 300mm zoals de Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 IS USM. Bekijk hier de best verkochte Canon telelenzen.

2d. Canon fisheye lenzen

canon fish eye lens kopen

Canon fisheye lenzen zijn zeer specialistische lenzen. Het unieke aan een fish-eye is de diagonale beeldhoek van maar liefst 180° waardoor je in één keer een hele scene in beeld kan brengen. Omdat de beeldhoek zo ruim is, is het wel van belang dat je dicht op je onderwerp kruipt. Denk bijvoorbeeld aan Max Verstappen die zijn team in de armen springt waar jij als fotograaf pal naast staat. Met een fisheye leg je dit in één foto vast. Omdat fisheye lenzen best wel specialistisch zijn kan je ze niet voor iedere situatie gebruiken. Vaak worden Canon fisheye lenzen gebruik bij sport-, concert-, portret-, architectuur- en urbex-fotografie (urbex zijn verlaten gebouwen). Zelf heb ik mijn fisheye gebruikt voor het fotograferen van het verlaten dorp Doel. Ben je dus op zoek naar een extreem objectief waarmee je alles in één beeld kan vastleggen? Ga voor een Canon fisheye. Bekijk hier de best verkochte Canon fisheye lenzen.

2e. Canon macro lenzen

canon macro lens kopen

Canon heeft een aantal Macro lenzen die speciaal ontwikkeld zijn voor macrofotografie. Met deze lenzen kan je flink op je onderwerp kruipen waarna je het onderwerp 1:1 (werkelijke grote) op de foto kan krijgen. Hierdoor laat je met gemak de kleinste details zien van bijvoorbeeld bloemen of lenzen. Macro lenzen kunnen verder ook gebruikt worden voor portret fotografie vanwege het relatief grote diafragma (je krijgt een mooie onscherpe achtergrond.). Een zeer uitzonderlijke Canon Macro lens, die tot wel 5x kan vergroten, is de MP-E65. Lees hier mijn uitgebreide Canon MP-E65 review. Ben je op zoek naar een lens waarmee je de kleinste details kan vastleggen? Dan is het verstandig om een Canon macro lens kopen. Bekijk hier de best verkochte Canon macro lenzen.

2f. Canon tilt-shift lenzen

canon tiltshift kopen

Canon heeft een aantal tilt-shift lenzen te koop. Dit zijn lenzen voor zeer specifieke fotografie doeleinden zoals architectuur- en product-fotografie. Met een tilt-shift lens kan je namelijk de lenselementen kantelen (tilten) en verschuiven (shiften). Hierdoor kan het perspectief en de scherptediepte afzonderlijk worden ingesteld waardoor het onderwerp zo realistisch mogelijk op beeld komt. Als je bv een gebouw van statief met een groothoek lens fotografeert, dan is de onderkant breed en zal hij naar boven smaller worden. Dit heeft te maken met de bolling van de lens en de hoek waarin de camera staat (schuin, anders krijg je niet alles erop). Bij het gebruik van een tilt-shift kan je de lens shiften waardoor je alles op beeld krijgt zonder dat de hoek verandert. Hierdoor blijven lijnen recht en krijg je een realistisch beeld. Ben je dus op zoek naar een specialistisch objectief waarmee je het onderwerp zo correct mogelijk in beeld kan brengen? Neem dan zeker een kijkje naar de Canon tilt shift lenzen. Bekijk hier de best verkochte Canon tilt-shift lenzen.

2g. Canon extenders

welke canon extender kopen

Canon heeft twee extenders te koop. De Canon EF 1.4x Extender III en de Canon EF 2.0x Extender III. Extenders plaats je tussen je lens en de body waardoor je het brandpunt van je (tele)lens verlengt met de factor van de extender. Ter illustratie: Als we de 1.4x extender op een Canon EF 70-200mm f/4L USM zetten, dan wordt het bereik vergroot van: 70-200mm met 1.4x vermenigvuldigd naar: 98-280mm. Let op: de f-waarde van de lens verandert ook. In het geval van het voorbeeld (f/4 objectief) wordt de f-waarde aangepast van: f/4 naar: f/5.6. Verder is het goed om te weten dat niet iedere lens samenwerkt met een extender. Ook kunnen sommige functies, zoals autofocus en beeldstabilisatie, bij het gebruik van een extender wegvallen. Wil je weten of jouw objectief een extender aan kan? Bekijk dan deze compatibiliteitslijst. Wil je een Canon extender kopen? Bekijk dan de best verkochte Canon extenders.


2h. Canon cinema lenzen

canon cinema lens aanschaffen

Canon heeft een speciale lijn lenzen ontwikkeld voor de Canon EOS videocamera's, zoals de Canon EOS C300. Deze zogenaamde cinelenzen beschikken over hoogwaardige lenselementen en voldoen aan de hoge normen van cinematografen. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor het schieten van videoopnamen. Ben je dus op zoek naar een Canon lens speciaal voor het maken van video's? Neem dan een kijkje bij de best verkochte Canon cinelenzen.


3. Top 10 Canon lenzen onder de €500

Wil je een Canon lens kopen en gaat je budget tot €500? Neem dan eens een kijkje naar mijn top 10 Canon lenzen van onder de €500.

1. Canon EF 50mm f/1.8 STM

canon plastic fantstic De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een geweldige portretlens voor zowel camera's met een cropsensor als full frame camera's. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je beelden met een onscherpe achtergrond. Hierdoor kan je heel goed portretten schieten. Omdat de lens rond de €100 kost wordt hij door fotografen ookwel de ‘plastic Fantastic' genoemd. Het is dan ook een onmisbare lens voor iedere Canon fotograaf. Meer informatie

2. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

canon groothoek De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is een zeer mooie groothoek lens van Canon camera's met een cropsensor. Het bereik begint bij 10mm waardoor je met gemak grote landschappen of gebouwen vast kan leggen. Ben je dus op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens! Meer informatie

3. Canon EF 50mm f/1.4 USM

canon 50mm 1.4 De Canon EF 50mm f/1.4 USM is het ‘grotere’ broertje van de 50mm 1.8. Dankzij het diafragma van f/1.4 heb je nog meer onscherpte op je achtergrond. Daarnaast is het glas van hogere kwaliteit waardoor je de foto's net weer een tik scherper zijn als je flink gaat inzoomen. Ben je dus op zoek naar een portretlens en wil je net wat meer uitgeven? Kijk dan naar de Canon EF 50mm f/1.4 USM. Meer informatie

4. Canon EF 85mm f/1.8 USM

canon portret lens De Canon EF 85mm f/1.8 USM is een ideale lens voor portret- en bruiloft-fotografen. Dankzij het bereik van 85mm kan je van een wat grotere afstand mooie portret maken. Daarnaast beschikt de lens over een extra stille USM scherpstelmotor waardoor je als fotograaf niet zo snel opvalt. Meer informatie

5. Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM

canon allround De Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM is een zeer fijne allround lens voor zowel portretten als landschappen. De lens beschikt over een variabel bereik van 24mm tot 105mm waardoor het een ideale lens voor full frame camera's is. Uiteraard is de lens ook goed te gebruiken op een camera met een crop sensor, let er dan alleen wel op dat je wat bereik mist aan de groothoek kant. Hierdoor leg je wat minder makkelijk landschappen vast. Meer informatie

6. Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

canon starterslens De Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM is een zeer fijne portret, landschap en allround lens voor Canon spiegelreflexcamera's met een cropsensor. Ga jij een nieuwe Canon camera kopen en wil je daarbij meteen een goede starterslens? Kijk dan zeker eens naar de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. Meer informatie

7. Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM

canon telelens De Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM is een ideale telelens voor als aanvulling op je 18-55mm of 18-135mm lens. De lens heeft een mooi bereik waardoor je met gemak onderwerpen van ver weg dichterbij kan halen. En omdat de lens over beeldstabilisatie beschikt haalt hij de ergste trillingen weg. Ben je op zoek naar een telelens voor je canon crop camera? Dan is dit je lens! Meer informatie

8. Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM

canon telelens De Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM is een zeer mooie telelens voor zowel crop- als full frame camera's. Het bereik gaat tot 300mm waardoor je deze lens ook goed kan gebruiken voor het fotograferen van vogels. Daarnaast zit er beeldstabilisatie in de lens waardoor de ergste trillingen worden tegengegaan. Daarnaast zit er een LCD scherm op de lens waardoor je kan aflezen wat de afstand van jou ten opzichte van je onderwerp is. Meer informatie

Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS objectief

canon alles in 1 lens De Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS objectief is een zogenaamde all round lens. De lens heeft namelijk een bereik van 18mm en loopt op tot en met 200mm. Ben jij op zoek naar een lens met een flink bereik en wil je niet de hele tijd wisselen? Koop dan een Canon 18-200mm! Hiermee fotografeer je zowel landschappen als onderwerpen op een afstand. Meer informatie

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

canon macro lens De Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM is een ideale macro lens voor Canon fotografen. Door het bereik van 100mm kan je dicht op je onderwerp kruipen, zonder dat je er meteen bovenop hoeft te zitten. Daarnaast is de lens extra stil dankzij de USM autofocus motor en door het diafragma van f/2.8 is hij ook goed te gebruiken als portretlens. Wil jij in de wondere wereld van Macro kruipen? Dan is de Canon 100mm een ideale lens om mee te beginnen. Meer informatie

4. Top 10 Canon lenzen boven de €500

Wil je een Canon lens kopen en en heb je meer dan €500 euro te besteden? Neem dan eens een kijkje naar mijn top 10 Canon lenzen van boven de €500.

1. Canon EF 11-24mm f/4.0L USM

canon 11-24 kopen De Canon EF 11-24mm f/4.0L USM is een professionele groothoeklens voor de landschap of architectuur fotograaf. De lens is super scherp van hoek tot hoek en dankzij de 11mm lens je landschappen met gemak vast. Ben je op zoek naar de beste groothoeklens van Canon? Dan is de 11-24mm het model dat je zoekt. Meer informatie

2. Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM

canon groothoek kopen De Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM is een schitterende groothoek lens met flink bereik en een is voordeliger alternatief dan de 11-24mm als je landschappen wilt vastleggen. De kwaliteit liegt er zeker niet om want ook deze lens is van hoek tot hoek super scherp. Daarnaast heeft is hij lekker lichtsterk (f/2.8) waardoor hij ook goed te gebruiken is in situaties met minder licht. Het grote verschil met de 11-24mm zit hem natuurlij kwel in het bereik. Qua groothoek kom je met deze lens wat minder ver, maar voor de doorgewinterde landschapsfotograaf is 16mm op een full-frame camera zeker niet verkeerd. Meer informatie

3. Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

canon 24-70 lens kopen De Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM is een prachtige allround / rapportage lens van Canon waar werkelijk iedere fotograaf goed uit de voeten kan. Of het nu om landschappen, portretten of rapportages gaat, met de 24-70mm f2.8 II zit je goed en leg je het perfect vast! Heb jij een Canon Full frame camera? Dan is de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens een musthave voor jou. Meer informatie

4. Canon EF 35mm f/1.4L USM Type II

canon 35mm kopen De Canon EF 35mm f/1.4L USM Type II is een zeer mooie objectief met vast brandpunt van 35mm. Hierdoor is de lens te gebruiken voor zowel rapportages als portretten. Het diafragma gaat tot f/1.4 waardoor je perfect kan spelen met scherpte diepte. Omdat de lens super scherpe beelden levert wordt hij geroemd door vele Canon fotografen. Meer informatie

5. Canon EF 85mm f/1.2L II

canon portretlens De Canon EF 85mm f/1.2L II het vlaggenschip op het gebied van lenzen van Canon. Het is de beste en scherpste Canon lens die Canon ooit gemaakt heeft. Door het bereik van 85mm en het diafragma van f/1.2 is heb objectief ideaal voor portret en bruiloft fotografen. Ben jij dus op zoek naar de beste portretlens? Kijk niet verder en ga voor de Canon 85mm f/1.2. Meer informatie

6. Canon EF 70-200mm f/4.0L USM

canon telelens 70-200 De Canon EF 70-200mm f/4.0L USM is een zeer scherpe en fijne telelens met een vast diafragma van f/4 over het hele bereik. Ben je op zoek naar een relatief betaalbare, maar toch super scherpe telelens? Dan is dit je telelens. Meer informatie

7. Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type III

canon 70-200 2.8 De Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type III is het grotere broertje van de Canon EF 70-200mm f/4.0L USM. Dit model is lichtsterker (f/2.8) en heeft daarnaast ook beeldstabilisatie. Hierdoor kan je schitterende beelden vastleggen met een onscherpe achtergrond. Het is dan ook een ideaal werkpaard voor portret-, sport- en bruiloft-fotografen. Meer informatie

8. Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II

canon telelens De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II is een Canon telelens met een flink bereik. De lens gaat van 100mm tot en met 400mm en is uitgerust met beeldstabilisatie. Hierdoor kan je met de lens vanuit de hand fotograferen en dit maakt de lens erg geliefd bij natuur- en vogel-fotografen. Ben je op zoek naar een telelens met variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II, het is een van de scherpste Canon telelenzen die je kan kopen. Meer informatie

10. Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

canon macro De Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM is een prachtige en zeer scherpe macrolens van Canon. Het glas in deze lens is van zeer hoge kwaliteit waardoor je super scherpe beelden kan maken. Daarnaast zit er een geweldige beeldstabilisatie in waardoor je kleine insecten goed kan vastleggen. Ben je op zoek naar een goede macro lens en wil je zeer scherpe beelden? Kijk dan zeker naar deze Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Meer informatie

10. Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM

canon super tele De Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM is de droom van iedere vogelfotograaf. Het is een flinke telelens met een bereik van maar liefst 500mm. En dat met een relatief laag gewicht. Daarnaast is hij echt ragscherp! Je koopt er alleen ook een kleine auto voor… Meer informatie5. Canon L serie lenzen:

De top van de top bij Canon heeft de benaming ‘L' gekregen. L staat voor ‘Luxury' en dit zijn simpelweg de beste lenzen die Canon produceert. L-lenzen maken gebruik van het beste glas en ze zijn zo gemaakt zodat ze in extreme condities nog steeds goed presteren.

canon objectief kopen

Verder onderscheiden L lenzen zich van de non-L-lenzen op de volgende punten:

De rode ring
Alle L-lenzen hebben een rode ring wat aangeeft dat het een lens uit de L-serie betreft. Verder zijn alle telelenzen uit de L serie (uitgezonderd de 200mm f2.8) spierwit van kleur. Deze witte kleur zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk zonlicht wordt tegengehouden waardoor de lens minder snel warm wordt.

canon-l-ring

Weerbestendig
Bijna alle L-lenzen zijn weerbestendig. Dit betekend dat de lenzen tegen spatwater of stof kunnen. De L lenzen hebben namelijk rubberen ringen en afdichtingen bij de bajonet, schakelaars en bedieningsknoppen. Verder heeft Canon de ruimte tussen camera en lens geminimaliseerd waardoor ook hier geen stof of water doorheen kan. Let op: niet iedere L-lens is weerbestendig en als je camera ook niet weerbestendig is, is de afdichting niet optimaal. Gebruik verder altijd een goede regenhoes als je met vochtig weer naar buiten gaat.

canon spatwaterdicht

Glaselementen
De Canon L-lenzen maken gebruik van zeer hoogwaardige glaselementen (Fluoriet) met lage mate van dispersie. Hierdoor kan Canon de scherpste beelden leveren en worden chromatische aberraties verminderd.

lenselementen-canon

Full Time Manual Focus (FTM)
Vrijwel alle Canon L lenzen hebben Full Time Manual Focus (FTM). Dit zorgt ervoor dat je als fotograaf ten alle tijden handmatig kan scherpstellen, zelfs als de lens in de autofocusstand staat. Je hoeft de schakelaar dus niet om te zetten van autofocus naar handmatige focus.

canon lens

6. Technieken en afkortingen:

Canon maakt gebruik van heel veel technieken om haar lenzen optimaal te laten werken. Zo beschikken de lenzen over autofocusmotoren, beeldstabilatoren, speciale glaselementen en afstandregelaars. Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik je naar mijn ‘alles over lenzen‘ artikel.

canon lens kopen

Welke techniek er in een bepaald objectief zit is te herleiden aan de afkortingen die in de Canon lens naam staan. Zo beschikt het Canon EF 50mm f/1.8 STM objectief (zie bovenstaande foto) over een EF vatting (te zien aan EF in de naam) en een Stepping Motor (te zien aan STM in de naam). Voor een compleet overzicht van alle afkortingen verwijs ik je naar mijn ‘lens afkortingen‘ artikel.

7. Wanneer is jouw Canon lens geproduceerd?

Lenzen van Canon worden in diverse landen geproduceerd. De top serie lenzen (L serie) worden in Japan gemaakt. De ‘reguliere' Canon objectieven worden in Taiwan geproduceerd. Wil je graag weten in welk jaar jouw Canon lens is geproduceerd? Gebruik dan onderstaand overzicht. Canon heeft namelijk een methode ontwikkeld zodat je aan de hand van het serienummer kan zien in welk jaar het objectief is geproduceerd. Canon gebruikt twee methodes. De eerste betreft productie vanaf 1986 tot en met 2008. De tweede betreft productie vanaf 2008 tot heden.

waar worden canon lenzen gemaakt

1986 tot en met 2008:
Vanaf 1987 tot en met 2008 maakte Canon gebruik van speciale codes. Deze codes zijn in vrijwel alle gevallen terug te vinden aan de achterkant van de lens (het deel wat op je camera gaat). De code bestaat uit twee letters en vier cijfers zoals op onderstaande foto (UU0910). Deze code is in sommige gevallen ook terug te vinden op een aantal Canon camera's.

wanneer is mijn canon lens gemaakt

De eerste letter geeft aan waar de lens is gemaakt. Onderstaand overzicht geeft de verschillende productiefaciliteiten aan. In het geval van UU0910 betreft het Utsunomiya in Japan.

Code: Productiefacaliteit
U Utsunomiya in Japan
F Fukushima in Japan
O Oita in Japan

De tweede letter geeft aan in welk jaar de lens geproduceerd is. Canon starte in 1986 met de letter A en heeft steeds doorgeteld. Zie onderstaand overzicht voor de letters en bijbehorende jaartallen. In het geval van UU0910 betreft het 2006 (de lens was nog niet uitgebracht in 1980).

Code: Productiejaar
A 2012, 1986, 1960
B 2013, 1987, 1961
C 2014, 1988, 1962
D 2015, 1989, 1963
E 2016, 1990, 1964
F 2017, 1991, 1965
G 2018, 1992, 1966
H 1993, 1967
I 1994, 1968
J 1995, 1969
K 1996, 1970
L 1997, 1971
M 1998, 1972
N 1999, 1973
O 2000, 1974
P 2001, 1975
Q 2002, 1976
R 2003, 1977
S 2004, 1978
T 2005, 1979
U 2006, 1980
V 2007, 1981
W 2008, 1982
X 2009, 1983
Y 2010, 1984
Z 2011, 1985

De eerste twee cijfers geven de maand aan. In het geval van UU0910 betreft het de negende maand, oftewel september. De laatste twee cijfers zijn interne codes van Canon en vertellen verder niks over de productiedatum.

Kijken we naar het volledige voorbeeld van UU0910 dan kunnen we zeggen dat deze lens geproduceerd is in september 2006 te Utsunomiya in Japan.

2008 tot en met heden:
Vanaf 2008 maakt Canon gebruik van een 10 cijferig serienummer. Een voorbeeld zie je in onderstaande foto met als nummer: 940201034824. We kunnen dit nummer in drie onderdelen knippen. AA B CCCCCCC waarin AA aangeeft wanneer de lens geproduceerd is, B aangeeft welke batch heft betreft, en CCCCCCC (dit kunnen 5 tot 12 cijfers zijn) aangeeft wat het serienummer van de lens is. Let wel, dit is alleen geldig voor Canon lenzen en werkt niet voor Canon camera's.

canon productie datum

Kijken we naar onderstaand schema, dan kunnen we concluderen dat bovenstaande lens, met code 94, in september 2012 geproduceerd is. Het betreft batch 0 en het serienummer is 201034824.

  2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
January 38 50 62 74 86 1 13 25 37 49 61
February 39 51 63 75 87 2 14 26 38 50 62
March 40 52 64 76 88 3 15 27 39 51 63
April 41 53 65 77 89 4 16 28 40 52 64
May 42 54 66 78 90 5 17 29 41 53 65
June 43 55 67 79 91 6 18 30 42 54 66
July 44 56 68 80 92 7 19 31 43 55 67
August 45 57 69 81 93 8 20 32 44 56 68
September 46 58 70 82 94 9 21 33 45 57 69
October 47 59 71 83 95 10 22 34 46 58 70
November 48 60 72 84 96 11 23 35 47 59 71
December 49 61 73 85 97 12 24 36 48 60 72

8. Canon productievideo:

In onderstaande video is te zien hoe de lenzen van Canon geproduceerd worden.

9. Afsluiting:

Dit was mijn gehele uitleg aangaande Canon objectieven. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter met je vraag. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug. Ook kan je altijd even een kijkje nemen naar het uitgebreide advies van CameraNu.nl of de actuele cashback actie.

Canon lenzen kopen

Wil je een Canon lens kopen? Neem dan eens een kijkje bij een van onderstaande winkels.

Nederlandse camera winkels:

Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische camera winkels:

Coolblue.be
Kamera-express.be


Meer artikelen

Hieronder vind je meer van mijn artikelen.

digitale-cameras-linkje Canon camera's


lenzenlinkje Alles over lenzen


cameratassenlinkje Cameratassen


lensfilterslinkje Lensfilters

Canon website

canon lens kopen Wil je meer informatie over de lenzen van Canon? Neem dan zeker eens een kijkje op de Canon website. Deze staat vol met achtergrond informatie en specificaties.

Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopen Ben je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

0 0 Stemmen
Aantal sterren
55 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Jildou
12 Dagen geleden

Hallo Thijs,

Vorig jaar heb ik een Canon EOS M50 camera gekocht, ik heb daarbij veel aan je site gehad om tot deze keus te komen. Nu is het tijd om mijn assortiment van lenzen uit te breiden en kwam ik weer op jou site uit voor informatie.
Ik heb alweer veel geleerd, maar hoop dat je weer met me mee zou willen denken.

Als eerste zou ik graag een portretlens willen. Ik lees veel goeds over de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Dan zou ik wel een Mount Adapter EF – EOS M nodig hebben. Raad je zo’n adapter aan? Of is er een goed alternatief met EF-M vatting?Een voordeel van de adapter lijkt me wel dat mócht ik ooit een andere camera kopen, de kans groter is dat ik een EF lens kan blijven gebruiken.

Daarnaast lijkt het me leuk om iets te gaan doen met macrofotografie. In je overzicht staat Canon EF 100mm f/2.9 Macro USM, echter ik kan deze niet vinden. Wordt deze niet meer verkocht? Zo ja, wat zou een geschikt alternatief zijn?
Als laatste; ik heb op dit moment de standaard Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM en daarnaast heb ik van een vriendin de Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STMgoedkoop overgenomen. Nu twijfel ik om deze 2 te vervangen door 1 all round lens. Voor op reis lijkt het me ideaal om niet van lens te hoeven wisselen. Ik kwam bijv. de Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM tegen. Is dit een goeie optie?
Of toch liever een lens met EF, als ik toch al een adapter zou kopen?

Overigens noem ik nu alleen Canon lenzen, omdat ik hier nu het meest over heb gelezen. Ik sta echter ook open voor andere merken (maar als ik daar zelf naar op zoek ga, zie ik al helemaal door de bomen het bos niet meer).
Wat betreft budget; dit is wel ongeveer max. 500 per lens.

Jildou
Antwoord op  Jildou
10 Dagen geleden

Als aanvulling hier op: ik besefte me dat de opmerking dat de kans groter is dat ik een EF lens kan blijven gebruiken, mocht ik ooit een nieuwe camera kopen, niet op gaat. Aangezien EF lenzen voor spiegelreflexcamera’s bedoelt zijn en ik niet snel van plan ben om daar naar over te stappen. Bedoelde eerder naar fullframe.. (maar dat is sowieso niet op korte of middellange termijn)

2 Maanden geleden

Hallo Thijs,
Ik heb een Canon 77D camera met verschillende lenzen waaronder de Canon 15-85 IS USM lens. Deze lens komt niet voor in de camera winkels die je aanbeveelt en ik kom hem ook niet tegen op je website. Is deze lens uit de roulatie? Ik fotografeer het meeste met deze lens, waaronder landschap, bos en op reis. Heb je ook een mening over deze lens?
Ik heb ook een Canon 70-300 II IS USM lens en een Sigma 105 mm f2.8 ex dg os hsm Macro lens maar ik betrap mij erop dat ik toch veelvuldig de 15-85 lens er op laat zitten.
Als ik deze lenzen zou in ruilen, welke lens zou je mij dan kunnen aanraden voor vervanging van al deze lenzen? Ik heb trouwens ook nog een Canon 10-18 mm lens maar die wil ik zeker behouden.

Antwoord op  Jaap Mulder
2 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Beantwoord je geen vragen meer?

Antwoord op  Thijs Schouten
1 Maand geleden

Thijs,

Bedankt alsnog voor je reactie.
Is de 17-55mm dan ook geschikt voor Landschap, bos en op reis fotografie?
Ik vraag dit omdat ik vaak met een camerarugtas met al mijn genoemde lenzen loop maar zelden van lens wissel.

Martin Ortner
11 Maanden geleden

hallo ik wil bij de canon 5D mark 4 kopen, maar heb ook de lens EF-s groothoek lens 11-22 mm bestaat da geen mogelijkheid met een tussen ring om de lens ook te gebruiken op mijn nieuwe camera.

Gr Martin