Canon lenzen


Canon lens banner by Thijs Schouten

Alles over Canon lenzen

Canon produceert al meer dan 70 jaar lenzen. Het begon allemaal in 1946 met de Serenar 50mm f/3.5 I en in 2016 behaalde Canon een mijlpaal met de 120 miljoenste geproduceerde EF (autofocus) lens. We kunnen dus gerust zeggen dat ze één van de grootste lenzen producent van de wereld zijn. Vele amateurs en professionals maken gebruik van Canon lenzen vanwege de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Op deze pagina leg ik de verschillen tussen de diverse lenzen uit en ga ik wat dieper in op de technieken en de productie. Tenslotte leg ik ook uit hoe je kan zien wanneer jouw Canon objectief geproduceerd is. Wil je een Canon lens kopen? Kijk dan eens bij de best verkochte Canon lenzen of de actuele cashback acties.

Opbouw artikel

Deze uitleg is opgebouwd uit de volgende onderdelen.

1. Canon lensvattingen
2. Canon lenzen uitleg
  2a. Canon lenzen met een vast brandpunt
  2b. Canon zoomlenzen
  2c. Canon telezoom lenzen
  2d. Canon fisheye lenzen
  2e. Canon macro lenzen
  2f. Canon tilt-shift lenzen
  2g. Canon extenders
  2h. Canon cinema lenzen
3. Top 10 Canon lenzen onder de €500
4. Top 10 Canon lenzen boven de €500
5. Canon L serie lenzen
6. Technieken en afkortingen
7. Wanneer is jouw Canon lens geproduceerd?
8. Canon productievideo
9. Afsluiting

1. Canon lensvattingen:

Canon objectieven zijn beschikbaar voor de verschillende Canon camera's. Aangezien Canon systeemcamera's en Canon spiegelreflexcamera's verschillende lensvattingen (bevestigingspunt) hebben, moet je goed opletten dat je een Canon lens met de juiste lensvatting voor jouw camera koopt. Canon heeft drie verschillende lensvattingen die ik hieronder nader uitleg.

Lensvatting: 
EFCanon lenzen met de benaming EF kunnen gebruikt worden op Canon full frame camera’s (Canon camera’s met een 35mm sensor zoals de Canon EOS 5D mark IV) en Canon small frame camera's (Canon camera's met een crop sensor). Canon EF lenzen zijn te herkennen aan een rode stip aan de zijkant. Dankzij deze stip kan je zien hoe je de lens op je camera moet bevestigen.
EF-s

Canon lenzen met de benaming EF-s kunnen enkel gebruikt worden op de Canon camera's met een crop sensor (zoals de Canon EOS 1300D). De S in EF-s staat voor short back focus en dit betekend eigenlijk simpelweg dat de lens dichter op de sensor geplaatst is. EF-s lenzen kunnen dan ook niet op full frame camera's van Canon gebruikt worden omdat ze anders de spiegel kunnen beschadigen. Canon EF-s lenzen zijn verder te herkennen aan het witte vierkantje aan de zijkant van de lens. Hiermee zie je precies hoe je de lens op je canon camera kan bevestigen.

EF-mCanon lenzen met de benaming EF-m kunnen enkel gebruikt worden op de systeemcamera's van Canon, zoals de Canon EOS M5. Let op, deze Canon lenzen kan je dus niet gebruiken op een Canon spiegelreflexcamera.
RFCanon lenzen met de benaming RF kunnen enkel gebruikt worden op de systeemcamera's van Canon met een full frame sensor, zoals de Canon EOS R. Let op, deze Canon lenzen kan je dus niet gebruiken op een Canon spiegelreflexcamera.

2. Canon lenzen uitleg:

Canon heeft inmiddels meer dan 100 verschillende lensmodellen te koop. Iedere lens is ontworpen voor een bepaalde tak van fotografie (zoals portret of natuur) en heeft zijn eigen unieke eigenschap en kwaliteit. Lenzen kunnen we groeperen in acht lenstypen welke hieronder nader worden uitgelegd.

2a. Canon lenzen met een vast brandpunt

canon vast brandpunt kopen

Canon lenzen met een vast brandpunt (ookwel prime lenzen genoemd) hebben slechts 1 brandpuntafstand (bijvoorbeeld: Canon EF 50mm 1.8) en kenmerken zich doordat ze een hoge beeldkwaliteit (scherpte) hebben en een groot diafragma (lichtsterk). Het nadeel is dat je niet kan inzoomen, wil je dus je onderwerp dichterbij halen, dan moet je naar je onderwerp verplaatsen. Canon heeft veel verschillende modellen met een vast brandpunt. Het begint bij een 14mm lens (een flinke groothoek lens) en loopt op tot een 800mm objectief (een super telelens). De best verkochte Canon lens met vast brandpunt is de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Dit is een ideale portretlens met een diafragma van f/1.8 (je krijgt mooie onscherpe achtergronden) van €119. Ben je op zoek naar een ragscherpe en lichtsterkte lens? Koop dan een Canon lens met vast brandpunt. Bekijk hier de best verkochte Canon lenzen met vast brandpunt.

2b. Canon zoomlenzen

canon zoomlens kopen

Canon zoomlenzen hebben, zoals de beschrijving het al zegt, een variabel brandpunt. Het bereik kan je herleiden aan de naam, zo varieert het brandpunt van de Canon EF-S 1855mm van 18mm tot 55mm. Alle lenzen tot 105mm noemen we zoomlenzen, alle lenzen boven de 105mm noemen we telelenzen. Het grote voordeel van zoomlenzen is dat je het onderwerp dichterbij kan halen zonder dat je jezelf hoeft te verplaatsen. Dit maakt de lens erg flexibel. Het nadeel is dat zoomlenzen minder scherp zijn dan lenzen met een vastbrandpunt. Waar lenzen met een vast brandpunt geoptimaliseerd is voor 1 brandpunt, moeten zoomlenzen ingesteld worden voor meerdere afstanden waardoor er scherpte verloren gaat. Daarnaast zijn zoomlenzen vaak minder lichtsterk (uitgezonderd de duurdere Canon L lenzen). Bekijk hier de best verkochte Canon zoomlenzen.

2c. Canon telelenzen

canon telezoom kopen

Canon telelenzen zijn vergelijkbaar met zoomlenzen, maar hebben een brandpunt dat begint bij 105mm. Dankzij dit grote brandpuntafstand zijn tele lenzen in staat om onderwerpen van ver weg eenvoudig dichterbij te halen. Telelenzen zijn dan ook ideaal voor natuur-, vogel- en sportfotografie. Een veel verkochte Canon telelens is de Canon EF-S 55-250mm. Dit is een ideale instap telelens vanwege zijn lage gewicht en prijs. Ben je echter op zoek naar een Canon telelens voor vogelfotografie dan kan je beter op zoek naar een telelens met een brandpuntafstand van minimaal 300mm zoals de Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 IS USM. Bekijk hier de best verkochte Canon telelenzen.

2d. Canon fisheye lenzen

canon fish eye lens kopen

Canon fisheye lenzen zijn zeer specialistische lenzen. Het unieke aan een fish-eye is de diagonale beeldhoek van maar liefst 180° waardoor je in één keer een hele scene in beeld kan brengen. Omdat de beeldhoek zo ruim is, is het wel van belang dat je dicht op je onderwerp kruipt. Denk bijvoorbeeld aan Max Verstappen die zijn team in de armen springt waar jij als fotograaf pal naast staat. Met een fisheye leg je dit in één foto vast. Omdat fisheye lenzen best wel specialistisch zijn kan je ze niet voor iedere situatie gebruiken. Vaak worden Canon fisheye lenzen gebruik bij sport-, concert-, portret-, architectuur- en urbex-fotografie (urbex zijn verlaten gebouwen). Zelf heb ik mijn fisheye gebruikt voor het fotograferen van het verlaten dorp Doel. Ben je dus op zoek naar een extreem objectief waarmee je alles in één beeld kan vastleggen? Ga voor een Canon fisheye. Bekijk hier de best verkochte Canon fisheye lenzen.

2e. Canon macro lenzen

canon macro lens kopen

Canon heeft een aantal Macro lenzen die speciaal ontwikkeld zijn voor macrofotografie. Met deze lenzen kan je flink op je onderwerp kruipen waarna je het onderwerp 1:1 (werkelijke grote) op de foto kan krijgen. Hierdoor laat je met gemak de kleinste details zien van bijvoorbeeld bloemen of lenzen. Macro lenzen kunnen verder ook gebruikt worden voor portret fotografie vanwege het relatief grote diafragma (je krijgt een mooie onscherpe achtergrond.). Een zeer uitzonderlijke Canon Macro lens, die tot wel 5x kan vergroten, is de MP-E65. Lees hier mijn uitgebreide Canon MP-E65 review. Ben je op zoek naar een lens waarmee je de kleinste details kan vastleggen? Dan is het verstandig om een Canon macro lens kopen. Bekijk hier de best verkochte Canon macro lenzen.

2f. Canon tilt-shift lenzen

canon tiltshift kopen

Canon heeft een aantal tilt-shift lenzen te koop. Dit zijn lenzen voor zeer specifieke fotografie doeleinden zoals architectuur- en product-fotografie. Met een tilt-shift lens kan je namelijk de lenselementen kantelen (tilten) en verschuiven (shiften). Hierdoor kan het perspectief en de scherptediepte afzonderlijk worden ingesteld waardoor het onderwerp zo realistisch mogelijk op beeld komt. Als je bv een gebouw van statief met een groothoek lens fotografeert, dan is de onderkant breed en zal hij naar boven smaller worden. Dit heeft te maken met de bolling van de lens en de hoek waarin de camera staat (schuin, anders krijg je niet alles erop). Bij het gebruik van een tilt-shift kan je de lens shiften waardoor je alles op beeld krijgt zonder dat de hoek verandert. Hierdoor blijven lijnen recht en krijg je een realistisch beeld. Ben je dus op zoek naar een specialistisch objectief waarmee je het onderwerp zo correct mogelijk in beeld kan brengen? Neem dan zeker een kijkje naar de Canon tilt shift lenzen. Bekijk hier de best verkochte Canon tilt-shift lenzen.

2g. Canon extenders

welke canon extender kopen

Canon heeft twee extenders te koop. De Canon EF 1.4x Extender III en de Canon EF 2.0x Extender III. Extenders plaats je tussen je lens en de body waardoor je het brandpunt van je (tele)lens verlengt met de factor van de extender. Ter illustratie: Als we de 1.4x extender op een Canon EF 70-200mm f/4L USM zetten, dan wordt het bereik vergroot van: 70-200mm met 1.4x vermenigvuldigd naar: 98-280mm. Let op: de f-waarde van de lens verandert ook. In het geval van het voorbeeld (f/4 objectief) wordt de f-waarde aangepast van: f/4 naar: f/5.6. Verder is het goed om te weten dat niet iedere lens samenwerkt met een extender. Ook kunnen sommige functies, zoals autofocus en beeldstabilisatie, bij het gebruik van een extender wegvallen. Wil je weten of jouw objectief een extender aan kan? Bekijk dan deze compatibiliteitslijst. Wil je een Canon extender kopen? Bekijk dan de best verkochte Canon extenders.


2h. Canon cinema lenzen

canon cinema lens aanschaffen

Canon heeft een speciale lijn lenzen ontwikkeld voor de Canon EOS videocamera's, zoals de Canon EOS C300. Deze zogenaamde cinelenzen beschikken over hoogwaardige lenselementen en voldoen aan de hoge normen van cinematografen. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor het schieten van videoopnamen. Ben je dus op zoek naar een Canon lens speciaal voor het maken van video's? Neem dan een kijkje bij de best verkochte Canon cinelenzen.


3. Top 10 Canon lenzen onder de €500

Wil je een Canon lens kopen en gaat je budget tot €500? Neem dan eens een kijkje naar mijn top 10 Canon lenzen van onder de €500.

1. Canon EF 50mm f/1.8 STM

canon plastic fantstic De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een geweldige portretlens voor zowel camera's met een cropsensor als full frame camera's. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je beelden met een onscherpe achtergrond. Hierdoor kan je heel goed portretten schieten. Omdat de lens rond de €100 kost wordt hij door fotografen ookwel de ‘plastic Fantastic' genoemd. Het is dan ook een onmisbare lens voor iedere Canon fotograaf. Meer informatie

2. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

canon groothoek De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is een zeer mooie groothoek lens van Canon camera's met een cropsensor. Het bereik begint bij 10mm waardoor je met gemak grote landschappen of gebouwen vast kan leggen. Ben je dus op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens! Meer informatie

3. Canon EF 50mm f/1.4 USM

canon 50mm 1.4 De Canon EF 50mm f/1.4 USM is het ‘grotere’ broertje van de 50mm 1.8. Dankzij het diafragma van f/1.4 heb je nog meer onscherpte op je achtergrond. Daarnaast is het glas van hogere kwaliteit waardoor je de foto's net weer een tik scherper zijn als je flink gaat inzoomen. Ben je dus op zoek naar een portretlens en wil je net wat meer uitgeven? Kijk dan naar de Canon EF 50mm f/1.4 USM. Meer informatie

4. Canon EF 85mm f/1.8 USM

canon portret lens De Canon EF 85mm f/1.8 USM is een ideale lens voor portret- en bruiloft-fotografen. Dankzij het bereik van 85mm kan je van een wat grotere afstand mooie portret maken. Daarnaast beschikt de lens over een extra stille USM scherpstelmotor waardoor je als fotograaf niet zo snel opvalt. Meer informatie

5. Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM

canon allround De Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM is een zeer fijne allround lens voor zowel portretten als landschappen. De lens beschikt over een variabel bereik van 24mm tot 105mm waardoor het een ideale lens voor full frame camera's is. Uiteraard is de lens ook goed te gebruiken op een camera met een crop sensor, let er dan alleen wel op dat je wat bereik mist aan de groothoek kant. Hierdoor leg je wat minder makkelijk landschappen vast. Meer informatie

6. Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

canon starterslens De Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM is een zeer fijne portret, landschap en allround lens voor Canon spiegelreflexcamera's met een cropsensor. Ga jij een nieuwe Canon camera kopen en wil je daarbij meteen een goede starterslens? Kijk dan zeker eens naar de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. Meer informatie

7. Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM

canon telelens De Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM is een ideale telelens voor als aanvulling op je 18-55mm of 18-135mm lens. De lens heeft een mooi bereik waardoor je met gemak onderwerpen van ver weg dichterbij kan halen. En omdat de lens over beeldstabilisatie beschikt haalt hij de ergste trillingen weg. Ben je op zoek naar een telelens voor je canon crop camera? Dan is dit je lens! Meer informatie

8. Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM

canon telelens De Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM is een zeer mooie telelens voor zowel crop- als full frame camera's. Het bereik gaat tot 300mm waardoor je deze lens ook goed kan gebruiken voor het fotograferen van vogels. Daarnaast zit er beeldstabilisatie in de lens waardoor de ergste trillingen worden tegengegaan. Daarnaast zit er een LCD scherm op de lens waardoor je kan aflezen wat de afstand van jou ten opzichte van je onderwerp is. Meer informatie

Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS objectief

canon alles in 1 lens De Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS objectief is een zogenaamde all round lens. De lens heeft namelijk een bereik van 18mm en loopt op tot en met 200mm. Ben jij op zoek naar een lens met een flink bereik en wil je niet de hele tijd wisselen? Koop dan een Canon 18-200mm! Hiermee fotografeer je zowel landschappen als onderwerpen op een afstand. Meer informatie

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

canon macro lens De Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM is een ideale macro lens voor Canon fotografen. Door het bereik van 100mm kan je dicht op je onderwerp kruipen, zonder dat je er meteen bovenop hoeft te zitten. Daarnaast is de lens extra stil dankzij de USM autofocus motor en door het diafragma van f/2.8 is hij ook goed te gebruiken als portretlens. Wil jij in de wondere wereld van Macro kruipen? Dan is de Canon 100mm een ideale lens om mee te beginnen. Meer informatie

4. Top 10 Canon lenzen boven de €500

Wil je een Canon lens kopen en en heb je meer dan €500 euro te besteden? Neem dan eens een kijkje naar mijn top 10 Canon lenzen van boven de €500.

1. Canon EF 11-24mm f/4.0L USM

canon 11-24 kopen De Canon EF 11-24mm f/4.0L USM is een professionele groothoeklens voor de landschap of architectuur fotograaf. De lens is super scherp van hoek tot hoek en dankzij de 11mm lens je landschappen met gemak vast. Ben je op zoek naar de beste groothoeklens van Canon? Dan is de 11-24mm het model dat je zoekt. Meer informatie

2. Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM

canon groothoek kopen De Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM is een schitterende groothoek lens met flink bereik en een is voordeliger alternatief dan de 11-24mm als je landschappen wilt vastleggen. De kwaliteit liegt er zeker niet om want ook deze lens is van hoek tot hoek super scherp. Daarnaast heeft is hij lekker lichtsterk (f/2.8) waardoor hij ook goed te gebruiken is in situaties met minder licht. Het grote verschil met de 11-24mm zit hem natuurlij kwel in het bereik. Qua groothoek kom je met deze lens wat minder ver, maar voor de doorgewinterde landschapsfotograaf is 16mm op een full-frame camera zeker niet verkeerd. Meer informatie

3. Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

canon 24-70 lens kopen De Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM is een prachtige allround / rapportage lens van Canon waar werkelijk iedere fotograaf goed uit de voeten kan. Of het nu om landschappen, portretten of rapportages gaat, met de 24-70mm f2.8 II zit je goed en leg je het perfect vast! Heb jij een Canon Full frame camera? Dan is de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens een musthave voor jou. Meer informatie

4. Canon EF 35mm f/1.4L USM Type II

canon 35mm kopen De Canon EF 35mm f/1.4L USM Type II is een zeer mooie objectief met vast brandpunt van 35mm. Hierdoor is de lens te gebruiken voor zowel rapportages als portretten. Het diafragma gaat tot f/1.4 waardoor je perfect kan spelen met scherpte diepte. Omdat de lens super scherpe beelden levert wordt hij geroemd door vele Canon fotografen. Meer informatie

5. Canon EF 85mm f/1.2L II

canon portretlens De Canon EF 85mm f/1.2L II het vlaggenschip op het gebied van lenzen van Canon. Het is de beste en scherpste Canon lens die Canon ooit gemaakt heeft. Door het bereik van 85mm en het diafragma van f/1.2 is heb objectief ideaal voor portret en bruiloft fotografen. Ben jij dus op zoek naar de beste portretlens? Kijk niet verder en ga voor de Canon 85mm f/1.2. Meer informatie

6. Canon EF 70-200mm f/4.0L USM

canon telelens 70-200 De Canon EF 70-200mm f/4.0L USM is een zeer scherpe en fijne telelens met een vast diafragma van f/4 over het hele bereik. Ben je op zoek naar een relatief betaalbare, maar toch super scherpe telelens? Dan is dit je telelens. Meer informatie

7. Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type III

canon 70-200 2.8 De Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type III is het grotere broertje van de Canon EF 70-200mm f/4.0L USM. Dit model is lichtsterker (f/2.8) en heeft daarnaast ook beeldstabilisatie. Hierdoor kan je schitterende beelden vastleggen met een onscherpe achtergrond. Het is dan ook een ideaal werkpaard voor portret-, sport- en bruiloft-fotografen. Meer informatie

8. Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II

canon telelens De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II is een Canon telelens met een flink bereik. De lens gaat van 100mm tot en met 400mm en is uitgerust met beeldstabilisatie. Hierdoor kan je met de lens vanuit de hand fotograferen en dit maakt de lens erg geliefd bij natuur- en vogel-fotografen. Ben je op zoek naar een telelens met variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II, het is een van de scherpste Canon telelenzen die je kan kopen. Meer informatie

10. Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

canon macro De Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM is een prachtige en zeer scherpe macrolens van Canon. Het glas in deze lens is van zeer hoge kwaliteit waardoor je super scherpe beelden kan maken. Daarnaast zit er een geweldige beeldstabilisatie in waardoor je kleine insecten goed kan vastleggen. Ben je op zoek naar een goede macro lens en wil je zeer scherpe beelden? Kijk dan zeker naar deze Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Meer informatie

10. Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM

canon super tele De Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM is de droom van iedere vogelfotograaf. Het is een flinke telelens met een bereik van maar liefst 500mm. En dat met een relatief laag gewicht. Daarnaast is hij echt ragscherp! Je koopt er alleen ook een kleine auto voor… Meer informatie5. Canon L serie lenzen:

De top van de top bij Canon heeft de benaming ‘L' gekregen. L staat voor ‘Luxury' en dit zijn simpelweg de beste lenzen die Canon produceert. L-lenzen maken gebruik van het beste glas en ze zijn zo gemaakt zodat ze in extreme condities nog steeds goed presteren.

canon objectief kopen

Verder onderscheiden L lenzen zich van de non-L-lenzen op de volgende punten:

De rode ring
Alle L-lenzen hebben een rode ring wat aangeeft dat het een lens uit de L-serie betreft. Verder zijn alle telelenzen uit de L serie (uitgezonderd de 200mm f2.8) spierwit van kleur. Deze witte kleur zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk zonlicht wordt tegengehouden waardoor de lens minder snel warm wordt.

canon-l-ring

Weerbestendig
Bijna alle L-lenzen zijn weerbestendig. Dit betekend dat de lenzen tegen spatwater of stof kunnen. De L lenzen hebben namelijk rubberen ringen en afdichtingen bij de bajonet, schakelaars en bedieningsknoppen. Verder heeft Canon de ruimte tussen camera en lens geminimaliseerd waardoor ook hier geen stof of water doorheen kan. Let op: niet iedere L-lens is weerbestendig en als je camera ook niet weerbestendig is, is de afdichting niet optimaal. Gebruik verder altijd een goede regenhoes als je met vochtig weer naar buiten gaat.

canon spatwaterdicht

Glaselementen
De Canon L-lenzen maken gebruik van zeer hoogwaardige glaselementen (Fluoriet) met lage mate van dispersie. Hierdoor kan Canon de scherpste beelden leveren en worden chromatische aberraties verminderd.

lenselementen-canon

Full Time Manual Focus (FTM)
Vrijwel alle Canon L lenzen hebben Full Time Manual Focus (FTM). Dit zorgt ervoor dat je als fotograaf ten alle tijden handmatig kan scherpstellen, zelfs als de lens in de autofocusstand staat. Je hoeft de schakelaar dus niet om te zetten van autofocus naar handmatige focus.

canon lens

6. Technieken en afkortingen:

Canon maakt gebruik van heel veel technieken om haar lenzen optimaal te laten werken. Zo beschikken de lenzen over autofocusmotoren, beeldstabilatoren, speciale glaselementen en afstandregelaars. Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik je naar mijn ‘alles over lenzen‘ artikel.

canon lens kopen

Welke techniek er in een bepaald objectief zit is te herleiden aan de afkortingen die in de Canon lens naam staan. Zo beschikt het Canon EF 50mm f/1.8 STM objectief (zie bovenstaande foto) over een EF vatting (te zien aan EF in de naam) en een Stepping Motor (te zien aan STM in de naam). Voor een compleet overzicht van alle afkortingen verwijs ik je naar mijn ‘lens afkortingen‘ artikel.

7. Wanneer is jouw Canon lens geproduceerd?

Lenzen van Canon worden in diverse landen geproduceerd. De top serie lenzen (L serie) worden in Japan gemaakt. De ‘reguliere' Canon objectieven worden in Taiwan geproduceerd. Wil je graag weten in welk jaar jouw Canon lens is geproduceerd? Gebruik dan onderstaand overzicht. Canon heeft namelijk een methode ontwikkeld zodat je aan de hand van het serienummer kan zien in welk jaar het objectief is geproduceerd. Canon gebruikt twee methodes. De eerste betreft productie vanaf 1986 tot en met 2008. De tweede betreft productie vanaf 2008 tot heden.

waar worden canon lenzen gemaakt

1986 tot en met 2008:
Vanaf 1987 tot en met 2008 maakte Canon gebruik van speciale codes. Deze codes zijn in vrijwel alle gevallen terug te vinden aan de achterkant van de lens (het deel wat op je camera gaat). De code bestaat uit twee letters en vier cijfers zoals op onderstaande foto (UU0910). Deze code is in sommige gevallen ook terug te vinden op een aantal Canon camera's.

wanneer is mijn canon lens gemaakt

De eerste letter geeft aan waar de lens is gemaakt. Onderstaand overzicht geeft de verschillende productiefaciliteiten aan. In het geval van UU0910 betreft het Utsunomiya in Japan.

Code:Productiefacaliteit
UUtsunomiya in Japan
FFukushima in Japan
OOita in Japan

De tweede letter geeft aan in welk jaar de lens geproduceerd is. Canon starte in 1986 met de letter A en heeft steeds doorgeteld. Zie onderstaand overzicht voor de letters en bijbehorende jaartallen. In het geval van UU0910 betreft het 2006 (de lens was nog niet uitgebracht in 1980).

Code:Productiejaar
A2012, 1986, 1960
B2013, 1987, 1961
C2014, 1988, 1962
D2015, 1989, 1963
E2016, 1990, 1964
F2017, 1991, 1965
G2018, 1992, 1966
H1993, 1967
I1994, 1968
J1995, 1969
K1996, 1970
L1997, 1971
M1998, 1972
N1999, 1973
O2000, 1974
P2001, 1975
Q2002, 1976
R2003, 1977
S2004, 1978
T2005, 1979
U2006, 1980
V2007, 1981
W2008, 1982
X2009, 1983
Y2010, 1984
Z2011, 1985

De eerste twee cijfers geven de maand aan. In het geval van UU0910 betreft het de negende maand, oftewel september. De laatste twee cijfers zijn interne codes van Canon en vertellen verder niks over de productiedatum.

Kijken we naar het volledige voorbeeld van UU0910 dan kunnen we zeggen dat deze lens geproduceerd is in september 2006 te Utsunomiya in Japan.

2008 tot en met heden:
Vanaf 2008 maakt Canon gebruik van een 10 cijferig serienummer. Een voorbeeld zie je in onderstaande foto met als nummer: 940201034824. We kunnen dit nummer in drie onderdelen knippen. AA B CCCCCCC waarin AA aangeeft wanneer de lens geproduceerd is, B aangeeft welke batch heft betreft, en CCCCCCC (dit kunnen 5 tot 12 cijfers zijn) aangeeft wat het serienummer van de lens is. Let wel, dit is alleen geldig voor Canon lenzen en werkt niet voor Canon camera's.

canon productie datum

Kijken we naar onderstaand schema, dan kunnen we concluderen dat bovenstaande lens, met code 94, in september 2012 geproduceerd is. Het betreft batch 0 en het serienummer is 201034824.

 20082009201020112012201320142015201620172018
January385062748611325374961
February395163758721426385062
March405264768831527395163
April415365778941628405264
May425466789051729415365
June435567799161830425466
July445668809271931435567
August455769819382032445668
September465870829492133455769
October4759718395102234465870
November4860728496112335475971
December4961738597122436486072

8. Canon productievideo:

In onderstaande video is te zien hoe de lenzen van Canon geproduceerd worden.

Hoe Canon haar lenstechnieken ontwikkeld en toepast in haar lenzen is de zien in onderstaande video.

9. Afsluiting:

Dit was mijn gehele uitleg aangaande Canon objectieven. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter met je vraag. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug. Ook kan je altijd even een kijkje nemen naar het uitgebreide advies van CameraNu.nl of de actuele cashback actie.

Canon lenzen kopen

Wil je een Canon lens kopen? Neem dan eens een kijkje bij een van onderstaande winkels.

Nederlandse camera winkels:

Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische camera winkels:

Coolblue.be
Kamera-express.be


Meer artikelen

Hieronder vind je meer van mijn artikelen.

digitale-cameras-linkjeCanon camera's


lenzenlinkjeAlles over lenzen


cameratassenlinkjeCameratassen


lensfilterslinkjeLensfilters

Canon website

canon lens kopenWil je meer informatie over de lenzen van Canon? Neem dan zeker eens een kijkje op de Canon website. Deze staat vol met achtergrond informatie en specificaties.

Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

32 reacties “Canon lenzen

  1. Bedankt voor je compliment en bericht Guus. Ik heb je aangemeld voor de nieuwsbrief. Je moet hem alleen nog even bevestigen via de mail (zit in je mailbox).

   Gr
   Thijs

 1. Hallo Thijs,
  Ik heb zopas een ouder model 2de hands gekocht namelijk de Eos 1000D.
  Welke lenzen passen hier op? Het is vooral om te oefenen, natuur, gebouwen, kinderen,…
  Later komt er een recenter toestel dus het zou leuk zijn moesten de lenzen daar ook op passen.
  Als beginner weet ik gewoon zo weinig.

  Met vriendelijke groeten
  Nadia

 2. Ik heb een Canon EOS 77D en wil nieuwe lenzen kopen. Ik heb nu een sigma 18-300 en ben niet heel tevreden.
  Nu zit ik aan de EF 24-70 (of 24-100) F/2.8 L USM II te denken. Is deze compatibel en wat is dan het bereik op mijn EOS 77D camera?

  En daarnaast wil ik een telelens kopen. Ik heb van een canon ambassadeur begrepen dat ik het best naar de L series kan kijken voor het geval ik in de toekomst wil overstappen naar een full frame camera. Kunt u mij adviseren?

  1. Hey Cynthia,

   Bedankt voor je bericht!

   De Canon EF 24-70 (of 24-100) F/2.8 L USM II is een erg mooie lens en zal zeker goed passen op jouw 77D. Het bereik van de lens wordt dankzij jouw cropsensor 38mm – 112mm. Je kan de lens dus heel goed gebruiken voor portretten en dergelijke. Voor landschap is hij ook in te zetten, maar het kan zijn dat je hier toch wat groothoek gaat missen. Maar hiervoor kan je natuurlijk ook weer je 18-300mm pakken. 🙂

   Wbt een telelens. Het klopt dat een L lens een geweldige goede keuze zal zijn. Dit zijn namelijk de scherpste en snelste lenzen die je van Canon kan krijgen. Maar om heel eerlijk te zijn hoef je niet per se een L lens te kopen hoor. Je kan bv ook een 70-300mm IS II kopen (geen L lens) want deze kan je ook prima gebruiken op een full frame camera. Let er alleen op dat je geen EF-S lenzen koopt. Deze passen er namelijk niet op. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

 3. Duidelijk verhaal of JUIST NIET:
  EF-m Canon lenzen met de benaming EF-m kunnen enkel gebruikt worden op de systeemcamera’s van Canon. Deze Canon lenzen kan je dus niet gebruiken op een Canon systeemcamera zoals de .

  Kunnen deze lenzen nu WEL of juist NIET op een systeemcamera ???

  1. Hey Chris,

   Bedankt voor de tip! Dit klopt inderdaad niet en ik heb het dan ook meteen aangepast! 🙂

   Greets

   Thijs

   ps. Het moet zijn’ ef-m lenzen passen enkel op systeemcamera’s en niet op spiegelreflexcamera’s.’

 4. hoi Thijs,

  complimenten voor je overzichtelijke en informatieve site. Ik wil graag een andere camera aanschaffen maar heb nog een analoge Canon EOS 3000 met EF 38-76 mm objectief liggen. Kan ik dit objectief ook op een nieuwe(re) digitale camera plaatsen en wat zou dan een goed alternatief zijn?

  1. Hi Patrick,

   Bedankt voor je bericht en compliment!

   Je kan de lens ook op de nieuwere digitale camera’s gebruiken, echter is het toch wel een oudere lens waardoor de scherpte wat minder zal zijn dan de nieuwere lenzen. Mijn advies zou zijn om voor een kit met 18-55mm te gaan. Deze lenzen zijn namelijk speciaal gemaakt voor de nieuwe digitale camera’s en hiermee heb je ook een beter bereik. Dit komt omdat de sensor van de camera inmiddels wat kleiner is dan een 35mm negatief. Zet jij jouw 38-76mm lens op de camera, dan heb je in feite een 61- 120mm lens. Je mist dus flink wat groothoek. Ik zou zelf voor een kit gaan met 18-55mm, dan zit je helemaal goed. Kijk bv eens naar de 1300D.

   Groet

   Thijs

 5. Hoi Thijs,

  goed geschreven stuk moet ik zeggen, ik heb geen verstand van fotografie en zocht om verduidelijking wat betrefd alle verschillende lenzen,
  ik heb namelijk gister in een opwelling een Canon EOS 4000D gekocht voor mijn vakantie later dit jaar naar Suriname, ik zal vooral de jungle inlopen en op zoek gaan naar dieren om op de foto te zetten en landschapsfoto’s maken, nu zullen sommige dieren dichtbij zitten en andere ver weg of hoog in bomen dus ik vermoed dat ik een telelens erbij moet hebben (zit uit m’n hoofd een 15×35 lens bij, ik heb ‘m nu niet bij de hand)
  nu vond ik de camera al duur maar lensen zijn nog prijziger heb ik ontdekt, maar heb jij een tip voor een bepaalde lens voor waar ik het voor wil gebruiken?
  en eventueel nog andere tips voor deze beginnende amateurfotograaf in de jungle 🙂

  alvast bedankt voor je antwoord.

  1. Hey Jurgen,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor mijn verlate reactie. In verband met de vakantie en een aansluitende verhuizing was ik er nog niet aan toe gekomen om je vraag te beantwoorden. Qua lens zou ik als ik jou was eens kijken naar de Canon 10-18mm. Hier ga je super veel plezier van hebben (mooie groothoek) en hij is niet al te duur. 🙂

   Groeten,

   Thijs

 6. Hallo Thijs,

  Sinds kort ben ik overgestapt van Nikon naar Canon. Ik heb daarbij een Canon 1D Mark III aangeschaft. Tevens heb ik de Canon Zoom lens EF 70-200 mm 1:4 L USM aangeschaft als 2e hands bija KameraExpress. Daar ik veel landschap- en straatfotografie doe, is mijn vraag aan jou, is dit een goede combinatie of was de IS versie beter geweest? Daarnaast fotografeer ik ook veel tijdens de vakanties.

  Mvg,
  Franky.

  (chapeau voor je site).

  1. Hi Franky,

   Bedankt voor je bericht en compliment! 🙂

   Wbt je vraag. Ik denk dat de IS versie niet heel veel voor je toevoegd. De f4 is namelijk al super scherp en met de 1d mark iii kan je redelijk hoog in de ISO’s. Wel zou ik als ik jou was eens kijken naar een Canon 17-40mm. Dit is een mooie aanvulling voor je landschappen en 2ehands is hij zeer betaalbaar voor wat je krijgt (de lens is echt lekker scherp!). Check bv deze bij Kamera-Express (dan krijg je er ook nog garantie op)

   Greets

   Thijs

 7. Beste Thijs,

  Momenteel heb ik een 18-135mm EF-S van Canon. Doet het wel goed, maar ik vind de autofocus nogal eens te traag, waardoor het beeld net niet scherp is. Daarnaast is hij niet geschikt voor weinig licht. Ik heb het een en ander gelezen over de EF 24-70mm/f2.8 van Canon. Ik vind deze erg duur, maar hij schijnt zeer goed te zijn. Heb jij er ervaring mee? Is een 24-70mm/f.28 van Tamron of Sigma net zo goed. Die zijn namelijk iets goedkoper. Of heb je nog een andere tip?

  1. Hi Jan,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik heb zeker ervaring met de Canon 24-70mm en ook de Tamron 24-70mm. Over de laatste heb ik zelfs een review geschreven, zie onderstaande link:

   https://www.thijsschouten.com/productreviews/tamron-sp-24-70mm-f-2-8-di-vc-usd-g2/

   Is de 24-70mm beter? Jazeker dat hij dat is. Hij is namelijk lichtsterker waardoor je beter kan fotograferen met weinig licht. Daarnaast kan je heel mooi werken met scherpte diepte. De Canon is in mijn optiek toch wel de betere van de drie (vs Tamron en Sigma), maar hij kost ook wel flink wat meer. Is het budget geen probleem? Pak dan de Canon 24-70mm 2.8. Deze is verreweg het snelst en scherpst. Is budget een ding? Pak dan de Tamron 24-70. Deze komt echt super dicht in de buurt van de Canon en kost toch wat minder. 🙂

   Hopelijk helpt je dit verder!

   Groet

   Thijs

 8. Beste Thijs,

  Eerst wil ik zeggen dat je een fantastische site hebt en je werk prachtig vind.
  Ik bezit een Canon 80d en had graag een meer alllround lens gekocht.
  Nu hoor ik veel lof over de Tamron 18-400 die zeer prijs/kwalitatief zou zijn.
  Ik heb me laten wijsmaken dat niets boven de L reeks van Canon gaat maar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast.
  Ik heb dus ook interesse in de 28-300L is usm van Canon, maar die is 4,5 keer duurder.
  Ik heb contact gehad met een paar winkels maar hun uitleg is zo dubbelzinnig. Ik hoop dat jij me kunt helpen.
  Is het prijsverschil de lens waard? De meeste zeggen zeker van wel, maar zijn tenslotte verkopers.
  Ik ben een fervent hobbyist, ik verdienen er geen brood mee.
  Is het verschil in kwaliteit echt zo groot?
  Alvast bedankt voor je onafhankelijke en proffesionele mening.

  Bart

  1. Hey Bart!

   Bedankt voor je bericht en compliment! Leuk om te horen! 🙂

   Wbt je vraag. Het ligt helemaal aan wat jij het waard vindt. Het is namelijk helemaal waar dat de Canon veel scherper is dan de Tamron. De Canon maakt namelijk gebruik van beter glas en dat resulteert in scherpere foto’s maar ook een hogere prijs. Maar ben jij iemand die flink gaat inzoomen op de foto of alles 100% scherp is? Is dat het geval? Dan kan het zijn dat de 18-400mm je op een gegeven moment tegen gaat vallen. Tamron kan namelijk geen messcherpe all round lens maken voor het bedrag dat ze nu ervoor vragen. Het glas dat je daarvoor namelijk nodig hebt is gewoon veel duurder. Canon doet dit echter wel omdat ze ook veel professionals moeten bedienen (bv huwelijksfotografen of rapportage fotografen). Het resultaat is de 28-300L. En ga je flink inzoomen op de foto’s van deze lens, dan zal je zien dat deze toch scherper zijn.

   Maarja…. wat is het je waard? Ben je iemand die geniet van je foto’s op gewoon 100%? En deze gewoon wat cropt en bewerkt? Ga dan lekker voor de Tamron. Ben je iemand die echt het scherpste moet hebben dat er is? Ga dan voor de Canon.

   Hopelijk helpt je dit. 🙂

   Greets

   Thijs

   ps. Hier heb ik nog even alle specificaties naast elkaar gezet.

 9. Hoi Thijs,

  Mijn camera is een canon eos 40D met een canon lens 70-300 met stabilizer.
  Nou zou ik graag een andere, betere lens willen kopen (vooral voor voetbal)
  Zou de foto’s nog graag wat scherper zien.
  Welke raad je mij dan aan?

  Groet,
  Judith

  1. Hey Judith,

   Bedankt voor je bericht!

   Als je een betere en scherpere lens zoekt dan zou ik als ik jou was eens kijken naar de Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6L IS USM. Dit is namelijk een zeer snelle en scherpe lens. Wil je echter ook meer bereik? Kijk dan eens naar de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II. Beide lenzen zijn zeer goed en super scherp. Het nadeel is alleen wel dat je er flink voor moet betalen. Je zou dus ook kunnen kijken of je een van deze modellen 2e hands op de kop kan tikken. 🙂 Ik zie trouwens dat je de 70-300 L bij zowel CameraNu als Kamera-express 2e hands kan kopen. En deze winkels geven garantie op de spullen dus dat is wel erg fijn en het scheelt toch weer 300-400 euro op de nieuwwaarde.

   Hopelijk kan je hier wat mee!

   Greets

   Thijs

 10. Goedenavond Thijs,

  Ik heb al enige jaren een Canon EOS 1100D met een EF-S 55-250 mm lens. Ben op zich prima tevreden over kwaliteit van de foto’s.
  Ben laatste tijd wat meer natuurfotografie gaan doen, met name vogels, en merk dat ik een wat sterkere lens nodig ga hebben om de onderwerpen wat dichter naar me toe te krijgen.
  Eerst volgende mogelijkheid daarboven is volgens mij een lens EF 75-300 mm (met of zonder beeldstabilisatie), of direct een voor mij hele grote sprong naar een EF 100-400 L-lens.
  De 75-300 mm die te koop vindt ik netjes geprijsd (EUR. 499) , de L-lens is me eigenlijk te duur (EUR. 1.998).
  Kun je me vertellen of ik er in grootte van mijn onderwerp echt op vooruit ga als ik van 250 mm naar 300 mm ga? Mag ik simpelweg stellen dat mijn onderwerp dan circa 20% groter wordt, of werkt het zo niet?

  Als 2e vraag, is er nog iets wat ik mij niet bewust ben wat tussen de 2 genoemde lenzen in zit qua prijs en prestatie. Hoor graag van je. met vr. gr. Rene .

  1. Hey Rene,

   Thanks voor je berichtje!

   Ik begrijp heel goed dat je net wat meer wilt dan je 55-250mm. Als je namelijk vogels gaat fotograferen, dan is 300mm toch wel het minimale dat je nodig hebt. In dit geval is de 70-300mm een ok keuze maar om heel eerlijk te zijn ben ik bang dat je naar verloop van tijd toch meer wil. Zelf zou ik dan toch voor meer bereik gaan, zoals de Canon 100-400mm II. Maarja… deze lens kost je wel wat. Dit zit hem onder andere in het bereik (400mm) maar ook zeker in de kwaliteit. Het glas van deze lens is namelijk vele malen beter waardoor je veel scherpere beelden krijgt. Hij kost wat, maar is echt de moeite waard. Wil je iets dat er meer tussenin zit kan je ook eens kijken naar de Tamron 150-600mm G2. Deze lens heeft heel veel bereik, is redelijk betaalbaar (G2 kost 1500 euro en de eerste versie koop je rond de 1000 euro). Zelf denk ik dat je op de lange termijn het meeste hebt aan de 100-400mm of de 150-600mm.

   Wil je trouwens het verschil in mm zien dan kan je onderstaande tool van Nikon eens gebruiken. Dit geeft je wel een goed beeld tussen de verschillen in millimeters. Helaas heeft Canon geen goede tool anders had ik je deze wel aanbevolen, haha.

   http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

   Hopelijk heb je hier iets aan. 🙂

   Greets

   Thijs

  2. Hallo Thijs, dank voor je antwoord. Ook bedankt voor je linkje. Ik ga er nog eens op studeren. groet Rene R.

 11. Hi Thijs,

  Ik zit te kijken naar een lens voor de canon 5d mark III. Mijn ook is gevallen op de 24-70 2.8. Nu is er nogal een verschil in prijs tussen de USM en USM II. Kan jij mij hier over informeren? Heb ik echt USM II nodig, en waarom is dit zo veel duurder?

  Bedankt!

  1. Hi Selma,

   Bedankt voor je reactie!

   Er zit wel degelijk verschil tussen de 24-70 2.8 versie 1 en 2. Het verschil zit vooral in de optische constructie waardoor het nieuwere model een stukje scherper is dan zijn voorganger. Dit verschil ga je vooral zien op de camera’s met betere sensoren, zoals de 5Ds en de 1dx mark II. Op de 5D mark III kan je het verschil denk ik ook wel opmerken, maar dan is de vraag hoeveel het je waard is? Ben je een pixelpeeper (iemand die altijd tot 100% inzoomt om te kijken of de foto scherp is)? Dan zou ik voor het nieuwe model gaan. Ben je kritisch maar niet super super kritisch? Dan is de voorganger echt geen verkeerde keuze. Het is een geweldig scherpe lens. 🙂

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 12. Beste Thijs,

  Is nieuw altijd het beste, of kan je ook goede tweedehands camera’s en/of lenzen kopen? Heb je wellicht tips waar je bij tweede hand op moet letten?

  Groet, Maarten

  1. Hey Maarten,

   Bedankt voor je reactie!

   Nieuw is niet altijd het beste hoor. Tweedehands kan namelijk net zo goed! Zelf let ik altijd op de staat van de camera / lens. Je wilt namelijk geen professioneel gebruikte gear aangezien dit behoorlijk wat te voortduren heeft gehad. Bij een lens let ik op het glas (is het schoon en geen schimmel). Bij een camera let ik vervolgens ook op hoeveel clicks hij heeft. Een camera gaat namelijk maar een bepaald aantal foto’s mee (bv 150.000) en daarna moet de sluiter vervangen worden.

   Hieronder een korte checklist:
   – de staat van de camera / lens
   – zit er schimmel in de lens?
   – werkt de autofocus van de lens?
   – het aantal clicks (foto’s dat de camera heeft gemaakt)
   – hoe oud de camera / lens is.
   – wat je er allemaal bij krijgt (zit er een originele lader bij etc)
   – wat is het serienummer (ff Googlen, wie weet is het een gestolen camera en dat wil je natuurlijk echt niet)

   Verder kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar 2e hands artikelen bij fotowinkels. Zo koop je voordeliger een camera of lens, maar krijg je vanuit de winkel vaak 6 maanden garantie. Zelf koop ik wel eens 2e hands lenzen bij bv CameraNu.nl.

   Hopelijk kom je hiermee een stukje verder!

   Groet

   Thijs

 13. Beste Thijs,

  Als een beginnende ben ik opzoek naar een lens die zowel groothoek als telelens heeft.
  Dit voor gebruik tijdens mijn reizen.

  Mvg,
  Nathalie

 14. Hoi Thijs
  Ik heb 4 lenzen gekregen maar hebben een andere beginstuk is er iets wat ik op mijn camera kan plaatsen zodat de lenzen passen?

  1. Hey Joyce,

   Er zijn zogenaamde adapters die ervoor zorgen dat je de lenzen kan gebruiken. Het is alleen de vraag welk begin stuk erop zit. Kan je mij vertellen welk merk lens het is? Of hoe het eruit ziet?

   Groet
   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)