Canon lenzen


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 11 Januari 2024

Canon lens banner by Thijs Schouten

Alles over Canon lenzen

Canon produceert al meer dan 70 jaar lenzen. Het begon allemaal in 1946 met de Serenar 50mm f/3.5 I en in 2016 behaalde Canon een mijlpaal met de 120 miljoenste geproduceerde EF (autofocus) lens. We kunnen dus gerust zeggen dat ze één van de grootste lenzen producent van de wereld zijn. Vele amateurs en professionals maken gebruik van Canon lenzen vanwege de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Op deze pagina leg ik de verschillen tussen de diverse lenzen uit en ga ik wat dieper in op de technieken en de productie. Tenslotte leg ik ook uit hoe je kan zien wanneer jouw Canon objectief geproduceerd is. Wil je een Canon lens kopen? Kijk dan eens bij de best verkochte Canon lenzen of de actuele cashback acties.

Opbouw artikel

Deze uitleg is opgebouwd uit de volgende onderdelen.

1. Canon lensvattingen
2. Canon lenstypen
  2a. Canon lenzen met een vast brandpunt
  2b. Canon zoomlenzen
  2c. Canon telezoom lenzen
  2d. Canon fisheye lenzen
  2e. Canon macro lenzen
  2f. Canon tilt-shift lenzen
  2g. Canon extenders
  2h. Canon cinema lenzen
3. Canon lenzen per type gebruik
  3a. Canon lenzen voor portretfotografie
  3b. Canon lenzen voor macrofotografie
  3c. Canon lenzen voor landschapsfotografie
  3d. Canon lenzen voor natuurfotografie
4. Beste Canon lenzen onder de €500
5. Beste Canon lenzen boven de €500
6. Canon RF lenzen
7. Canon EF-m lenzen
8. Canon L serie lenzen
9. Technieken en afkortingen
10. Wanneer is jouw Canon lens geproduceerd?
11. Canon productievideo
12. Afsluiting

1. Canon lensvattingen:

Canon objectieven zijn beschikbaar voor de verschillende Canon camera's. Aangezien Canon systeemcamera's en Canon spiegelreflexcamera's verschillende lensvattingen (bevestigingspunt) hebben, moet je goed opletten dat je een Canon lens met de juiste lensvatting voor jouw camera koopt. Canon heeft drie verschillende lensvattingen die ik hieronder nader uitleg.

Lensvatting:  
EF

Canon lenzen met de benaming EF kunnen gebruikt worden op Canon full frame camera’s (Canon camera’s met een 35mm sensor zoals de Canon EOS 5D mark IV) en Canon small frame camera's (Canon camera's met een crop sensor). Canon EF lenzen zijn te herkennen aan een rode stip aan de zijkant. Dankzij deze stip kan je zien hoe je de lens op je camera moet bevestigen.

Bekijk alle Canon EF lenzen

EF-s

Canon lenzen met de benaming EF-s kunnen enkel gebruikt worden op de Canon camera's met een crop sensor (zoals de Canon EOS 90D). De S in EF-s staat voor short back focus en dit betekend eigenlijk simpelweg dat de lens dichter op de sensor geplaatst is. EF-s lenzen kunnen dan ook niet op full frame camera's van Canon gebruikt worden omdat ze anders de spiegel kunnen beschadigen. Canon EF-s lenzen zijn verder te herkennen aan het witte vierkantje aan de zijkant van de lens. Hiermee zie je precies hoe je de lens op je canon camera kan bevestigen.

Bekijk alle Canon EF-s lenzen

EF-m

Canon lenzen met de benaming EF-m kunnen enkel gebruikt worden op de systeemcamera's van Canon, zoals de Canon EOS M50 II. Let op, deze Canon lenzen kan je dus niet gebruiken op een Canon spiegelreflexcamera. De M in de afkorting EF-M staat voor Mirrorless wat ook aangeeft dat deze lenzen speciaal voor Canon M systeemcamera's zijn ontwikkeld. Wil je graag EF lenzen op jouw EOS M systeemcamera gebruiken? Maak dan gebruik van de Canon EF – EOS M adapter.

Bekijk alle Canon EF-m lenzen

RF

Canon lenzen met de benaming RF kunnen gebruikt worden op de systeemcamera's van Canon met een APS-C sensor of ene fullframe sensor, zoals de Canon EOS R5. Let op, deze Canon lenzen kan je dus niet gebruiken op een Canon spiegelreflexcamera. Een voorbeeld is de Canon RF 14-35mm F4 L IS USM. Heb je veel Canon EF lenzen en wil je deze graag gebruiken op je nieuwe systeemcamera? Dan is er een oplossing. Er zijn zogenaamde lens adapters beschikbaar waardoor je EF lenzen kan gebruiken op jouw RF systeemcamera's. Heb jij bijvoorbeeld een Canon EF 100-400mm II en wil je deze op je nieuwe Canon EOS R5 gebruiken? Maak dan gebruik van de Canon EF – RF mount adapter en je lens zal probleemloos werken!

Bekijk alle Canon RF lenzen

RF-s

Canon lenzen met de benaming RF-s kunnen enkel gebruikt worden op de systeemcamera's van Canon met een APS-C sensor, zoals de Canon EOS R7. De S in RF-s staat voor short back focus en dit houd in dat de lens dichter op de sensor van de systeemcamera geplaatst is. Let op: RF-s lenzen kunnen niet op full frame systeemcamera's (zoals de Canon EOS R5) gebruikt worden omdat deze te dicht op de sensor komen en daarmee mogelijk de camera kunnen beschadigen.
Stap jij over van een APS-C spiegelreflexcamera en heb je veel Canon EF-s en EF lenzen die graag wilt blijven gebruiken? Door middel van de Canon EOS-RF mountadapter kan je deze lenzen gewoon blijven gebruiken op jouw R systeemcamera. Heb jij bijvoorbeeld een Canon EF-s 17-55mm f/2.8 en wil je deze op jouw nieuwe Canon EOS R7 gebruiken? Geen probleem! Maak dan gebruik van de Canon EOS-RF mountadapter en je lens zal probleemloos werken!

Bekijk alle Canon RF-s lenzen

2. Canon lenstypen:

Canon heeft inmiddels meer dan 100 verschillende lensmodellen te koop. Iedere lens is ontworpen voor een bepaalde tak van fotografie (zoals portret of natuur) en heeft zijn eigen unieke eigenschap en kwaliteit. Lenzen kunnen we groeperen in acht lenstypen welke hieronder nader worden uitgelegd.

2a. Canon lenzen met een vast brandpunt

canon vast brandpunt kopen

Canon lenzen met een vast brandpunt (ookwel prime lenzen genoemd) hebben slechts 1 brandpuntafstand (bijvoorbeeld: Canon EF 50mm 1.8) en kenmerken zich doordat ze een hoge beeldkwaliteit (scherpte) hebben en een groot diafragma (lichtsterk). Het nadeel is dat je niet kan inzoomen, wil je dus je onderwerp dichterbij halen, dan moet je naar je onderwerp verplaatsen. Canon heeft veel verschillende modellen met een vast brandpunt. Het begint bij een 14mm lens (een flinke groothoek lens) en loopt op tot een 800mm objectief (een super telelens). De best verkochte Canon lens met vast brandpunt is de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Dit is een ideale portretlens met een diafragma van f/1.8 (je krijgt mooie onscherpe achtergronden) van €119. Ben je op zoek naar een ragscherpe en lichtsterkte lens? Koop dan een Canon lens met vast brandpunt.

Bekijk alle Canon lenzen met een vast brandpunt


2b. Canon zoomlenzen

canon zoomlens kopen

Canon zoomlenzen hebben, zoals de beschrijving het al zegt, een variabel brandpunt. Het bereik kan je herleiden aan de naam, zo varieert het brandpunt van de Canon EF-S 1855mm van 18mm tot 55mm. Alle lenzen tot 105mm noemen we zoomlenzen, alle lenzen boven de 105mm noemen we telelenzen. Het grote voordeel van zoomlenzen is dat je het onderwerp dichterbij kan halen zonder dat je jezelf hoeft te verplaatsen. Dit maakt de lens erg flexibel. Het nadeel is dat zoomlenzen minder scherp zijn dan lenzen met een vastbrandpunt. Waar lenzen met een vast brandpunt geoptimaliseerd is voor 1 brandpunt, moeten zoomlenzen ingesteld worden voor meerdere afstanden waardoor er scherpte verloren gaat. Daarnaast zijn zoomlenzen vaak minder lichtsterk (uitgezonderd de duurdere Canon L lenzen).

Bekijk alle Canon zoomlenzen


2c. Canon telelenzen

canon telezoom kopen

Canon telelenzen zijn vergelijkbaar met zoomlenzen, maar hebben een brandpunt dat begint bij 105mm. Dankzij dit grote brandpuntafstand zijn tele lenzen in staat om onderwerpen van ver weg eenvoudig dichterbij te halen. Telelenzen zijn dan ook ideaal voor natuur-, vogel- en sportfotografie. Een veel verkochte Canon telelens is de Canon EF-S 55-250mm. Dit is een ideale instap telelens vanwege zijn lage gewicht en prijs. Ben je echter op zoek naar een Canon telelens voor vogelfotografie dan kan je beter op zoek naar een telelens met een brandpuntafstand van minimaal 300mm zoals de Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 IS USM.

Bekijk alle Canon telelenzen


2d. Canon fisheye lenzen

canon fish eye lens kopen

Canon fisheye lenzen zijn zeer specialistische lenzen. Het unieke aan een fish-eye is de diagonale beeldhoek van maar liefst 180° waardoor je in één keer een hele scene in beeld kan brengen. Omdat de beeldhoek zo ruim is, is het wel van belang dat je dicht op je onderwerp kruipt. Denk bijvoorbeeld aan Max Verstappen die zijn team in de armen springt waar jij als fotograaf pal naast staat. Met een fisheye leg je dit in één foto vast. Omdat fisheye lenzen best wel specialistisch zijn kan je ze niet voor iedere situatie gebruiken. Vaak worden Canon fisheye lenzen gebruik bij sport-, concert-, portret-, architectuur- en urbex-fotografie (urbex zijn verlaten gebouwen). Zelf heb ik mijn fisheye gebruikt voor het fotograferen van het verlaten dorp Doel. Ben je dus op zoek naar een extreem objectief waarmee je alles in één beeld kan vastleggen? Ga voor een Canon fisheye.

Bekijk alle Canon fisheye lenzen


2e. Canon macro lenzen

canon macro lens kopen

Canon heeft een aantal Macro lenzen die speciaal ontwikkeld zijn voor macrofotografie. Met deze lenzen kan je flink op je onderwerp kruipen waarna je het onderwerp 1:1 (werkelijke grote) op de foto kan krijgen. Hierdoor laat je met gemak de kleinste details zien van bijvoorbeeld bloemen of lenzen. Macro lenzen kunnen verder ook gebruikt worden voor portret fotografie vanwege het relatief grote diafragma (je krijgt een mooie onscherpe achtergrond.). Een zeer uitzonderlijke Canon Macro lens, die tot wel 5x kan vergroten, is de MP-E65. Lees hier mijn uitgebreide Canon MP-E65 review. Ben je op zoek naar een lens waarmee je de kleinste details kan vastleggen? Dan is het verstandig om een Canon macro lens kopen.

Bekijk alle Canon macro lenzen


2f. Canon tilt-shift lenzen

canon tiltshift kopen

Canon heeft een aantal tilt-shift lenzen te koop. Dit zijn lenzen voor zeer specifieke fotografie doeleinden zoals architectuur- en product-fotografie. Met een tilt-shift lens kan je namelijk de lenselementen kantelen (tilten) en verschuiven (shiften). Hierdoor kan het perspectief en de scherptediepte afzonderlijk worden ingesteld waardoor het onderwerp zo realistisch mogelijk op beeld komt. Als je bv een gebouw van statief met een groothoek lens fotografeert, dan is de onderkant breed en zal hij naar boven smaller worden. Dit heeft te maken met de bolling van de lens en de hoek waarin de camera staat (schuin, anders krijg je niet alles erop). Bij het gebruik van een tilt-shift kan je de lens shiften waardoor je alles op beeld krijgt zonder dat de hoek verandert. Hierdoor blijven lijnen recht en krijg je een realistisch beeld. Ben je dus op zoek naar een specialistisch objectief waarmee je het onderwerp zo correct mogelijk in beeld kan brengen? Neem dan zeker een kijkje naar de Canon tilt shift lenzen.

Bekijk alle Canon tilt-shift lenzen


2g. Canon extenders

welke canon extender kopen

Canon heeft een aantal extenders te koop waaronder de Canon EF 1.4x Extender III en de Canon EF 2.0x Extender III. Extenders plaats je tussen je lens en de body waardoor je het brandpunt van je (tele)lens verlengt met de factor van de extender. Ter illustratie: Als we de 1.4x extender op een Canon EF 70-200mm f/4L USM zetten, dan wordt het bereik vergroot van: 70-200mm met 1.4x vermenigvuldigd naar: 98-280mm. Let op: de f-waarde van de lens verandert ook. In het geval van het voorbeeld (f/4 objectief) wordt de f-waarde aangepast van: f/4 naar: f/5.6. Verder is het goed om te weten dat niet iedere lens samenwerkt met een extender. Ook kunnen sommige functies, zoals autofocus en beeldstabilisatie, bij het gebruik van een extender wegvallen. Wil je weten of jouw objectief een extender aan kan? Bekijk dan deze compatibiliteitslijst. Wil je een Canon extender kopen? Klik dan op onderstaande link.

Bekijk alle Canon extenders2h. Canon cinema lenzen

canon cinema lens aanschaffen

Canon heeft een speciale lijn lenzen ontwikkeld voor de Canon EOS videocamera's, zoals de Canon EOS C300. Deze zogenaamde cinelenzen beschikken over hoogwaardige lenselementen en voldoen aan de hoge normen van cinematografen. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor het schieten van videoopnamen. Ben je dus op zoek naar een Canon lens speciaal voor het maken van video's? Neem dan een kijkje naar de Canon cinelenzen.

Bekijk alle Canon cinelenzen


3. Beste Canon lenzen per type gebruik:

Zojuist heb ik in dit artikel uitgelegd welke typen Canon lenzen er allemaal zijn. Maar welke Canon modellen zijn nu het beste voor bepaalde takken van van fotografie? In deze paragraaf leg ik per type gebruik uit welke lenzen in mijn optiek het beste zijn. Wil je meer weten over een bepaalde lens? Klik dan op de meer informatie link. Onder deze paragraaf ga ik wat dieper in op de verschillende lenzen.

3a. Beste Canon lenzen voor portretfotografie

Als je portretfoto's wilt gaan maken heb je een lichtsterke lens nodig. Deze lenzen zorgen er namelijk voor dat je achtergrond mooi onscherp wordt waardoor je onderwerp (het model) er echt uitspringt. In onderstaand overzicht vind je de beste Canon lenzen voor portretfotografie.

Nr Model Lensvatting Prijsklasse Meer informatie
1 Canon RF 85mm f/1.2L USM RF €2500-€3000 Meer informatie
2 Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM RF €2000-€2500 Meer informatie
3 Canon RF 50mm f/1.8 STM RF €150-€200 Meer informatie
4 Canon EF 85mm f/1.2 L II EF/EF-s €1500-€2000 Meer informatie
5 Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM EF/EF-s €1500-€2000 Meer informatie
6 Canon EF 50mm f/1.4 USM EF/EF-s €450-€500 Meer informatie
7 Canon EF 50mm f/1.8 STM EF/EF-s €100-€150 Meer informatie
8 Canon EF-M 32mm f/1.4 STM EF-m €450-€500 Meer informatie

3b. Beste Canon lenzen voor macrofotografie

Als je macrofoto's wilt gaan maken heb je een lens nodig die je onderwerp goed kan vergroten. Macrolenzen zijn hiervoor speciaal ontwikkeld en zijn er vanuit Canon in verschillende soorten. Des te hoger (duurder) het model, des te betere glaselementen er in de lens zitten. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je scherpere beelden gaat krijgen. In onderstaand overzicht vind je de beste Canon lenzen voor macrofotografie.

Nr Model Lensvatting Prijsklasse Meer informatie
1 Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM RF €1500-€2000 Meer informatie
2 Canon RF 35mm F/1.8 IS Macro RF €500-€600 Meer informatie
3 Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM EF/EF-s €1000-€1500 Meer informatie
4 Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro EF/EF-s €1000-€1500 Meer informatie
5 Canon EF 100mm f/2.8 USM (enkel 2ehands) EF/EF-s €300-€400 Meer informatie
6 Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM EF-m €300-€400 Meer informatie

3c. Beste Canon lenzen voor landschapsfotografie

Als je landschapsfoto's wilt gaan maken heb je een lens met een brede beeldhoek nodig. Dit zorgt er namelijk voor dat je zoveel mogelijk beeld in één foto kan vastleggen. In onderstaand overzicht vind je de beste Canon lenzen voor landschapsfotografie. Wil je meer over het fotograferen van landschappen weten? Lees dan mijn uitgebreide artikel over welke lens is geschikt voor landschapsfotografie.

Nr Model Lensvatting Prijsklasse Meer informatie
1 Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM RF €2000-€2500 Meer informatie
2 Canon RF 14-35mm f/4.0L IS USM RF €1500-€2000 Meer informatie
3 Canon EF 11-24mm F4 L USM EF/EF-s €2000-€2500 Meer informatie
4 Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM EF/EF-s €1500-€2000 Meer informatie
5 Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM EF/EF-s €200-€300 Meer informatie
6 Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 IS STM EF-m €300-€400 Meer informatie

3d. Beste Canon lenzen voor natuurfotografie

Als je graag natuur, zoals vogels of wildlife, wilt vastleggen heb je een lens nodig met een flink bereik. Deze zijn er in verschillende soorten en maten, en helemaal in verschillende prijsklassen. In onderstaand overzicht laat ik zien welke Canon lenzen je allemaal kan gebruiken voor natuurfotografie. Deze lenzen zijn ook uitermate geschikt voor sportfotografie. Fotografeer je graag vogels? Lees dan ook eens mijn artikel over vogelfotografie.

Nr Model Lensvatting Prijsklasse Meer informatie
1 Canon RF 400mm f/2.8L IS USM RF €10.000+ Meer informatie
2 Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM RF €3000-€3500 Meer informatie
3 Canon RF 800mm f/11 IS STM RF €900-€1000 Meer informatie
4 Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM EF/EF-s €10.000+ Meer informatie
5 Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II EF/EF-s €2000-€2500 Meer informatie
6 Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM EF/EF-s €400-€500 Meer informatie
7 Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM EF-s €300-€400 Meer informatie
8 Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM EF-m €200-€300 Meer informatie

4. Beste Canon lenzen onder de €500

Wil je een Canon lens kopen en gaat je budget tot €500? Neem dan eens een kijkje naar onderstaande Canon lenzen van onder de €500. Deze lenzen zijn oorspronkelijk bedoeld voor Canon spiegelreflexcamera's, maar zijn middels mount adapters ook te gebruiken op Canon M systeemcamera's en Canon R systeemcamera's. Gebruik voor de Canon EOS M serie de Canon EF – EOS M adapter en voor de Canon EOS R serie de Canon RF – EF mount adapter. Dit werkt perfect en zonder verlies van kwaliteit (zelf gebruik ik veel EF lenzen op mijn Canon R5). Toch liever een EF-M of RF lens? Bekijk dan mijn EOS M en RF aanbevelingen verderop in dit artikel.

1. Canon EF 50mm f/1.8 STM

canon plastic fantstic De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een geweldige portretlens voor zowel camera's met een cropsensor als full frame camera's. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je beelden met een onscherpe achtergrond. Hierdoor kan je heel goed portretten schieten. Omdat de lens rond de €100 kost wordt hij door fotografen ookwel de ‘plastic Fantastic' genoemd. Het is dan ook een onmisbare lens voor iedere Canon fotograaf.

Bekijk de Canon EF 50mm f/1.8 STM


2. Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

canon groothoek De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is een zeer mooie groothoek lens van Canon camera's met een cropsensor. Het bereik begint bij 10mm waardoor je met gemak grote landschappen of gebouwen vast kan leggen. Ben je dus op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens!

Bekijk de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6


3. Canon EF 50mm f/1.4 USM

canon 50mm 1.4 De Canon EF 50mm f/1.4 USM is het ‘grotere’ broertje van de 50mm 1.8. Dankzij het diafragma van f/1.4 heb je nog meer onscherpte op je achtergrond. Daarnaast is het glas van hogere kwaliteit waardoor je de foto's net weer een tik scherper zijn als je flink gaat inzoomen. Ben je dus op zoek naar een portretlens en wil je net wat meer uitgeven? Kijk dan naar de Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Bekijk de Canon EF 50mm f/1.4


4. Canon EF 85mm f/1.8 USM

canon portret lens De Canon EF 85mm f/1.8 USM is een ideale lens voor portret- en bruiloft-fotografen. Dankzij het bereik van 85mm kan je van een wat grotere afstand mooie portret maken. Daarnaast beschikt de lens over een extra stille USM scherpstelmotor waardoor je als fotograaf niet zo snel opvalt. Verder is de lens lekker lichtsterk (f/1.8) waardoor je mooie onscherpe achtergronden krijgt.

Bekijk de Canon EF 85mm f/1.8


5. Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

canon starterslens De Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM is een zeer fijne portret, landschap en allround lens voor Canon spiegelreflexcamera's met een cropsensor. Ga jij een nieuwe Canon camera kopen en wil je daarbij meteen een goede starterslens? Kijk dan zeker eens naar de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM.

Bekijk de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6


6. Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM

canon telelens De Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM is een ideale telelens voor als aanvulling op je 18-55mm of 18-135mm lens. De lens heeft een mooi bereik waardoor je met gemak onderwerpen van ver weg dichterbij kan halen. En omdat de lens over beeldstabilisatie beschikt haalt hij de ergste trillingen weg. Ben je op zoek naar een telelens voor je canon crop camera? Dan is dit je lens!

Bekijk de Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6


7. Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM

canon telelens De Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II IS USM is een zeer mooie telelens voor zowel crop- als full frame camera's. Het bereik gaat tot 300mm waardoor je deze lens ook goed kan gebruiken voor het fotograferen van vogels. Daarnaast zit er beeldstabilisatie in de lens waardoor de ergste trillingen worden tegengegaan. Daarnaast zit er een LCD scherm op de lens waardoor je kan aflezen wat de afstand van jou ten opzichte van je onderwerp is.

Bekijk de Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6


8. Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM (enkel nog tweedehands)

canon macro lens De Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM is een ideale macro lens voor Canon fotografen. Door het bereik van 100mm kan je dicht op je onderwerp kruipen, zonder dat je er meteen bovenop hoeft te zitten. Daarnaast is de lens extra stil dankzij de USM autofocus motor en door het diafragma van f/2.8 is hij ook goed te gebruiken als portretlens. Wil jij in de wondere wereld van Macro kruipen? Dan is de Canon 100mm een ideale lens om mee te beginnen.

Bekijk de Canon EF 100mm f/2.8


5. Beste Canon lenzen boven de €500

Wil je een Canon lens kopen en en heb je meer dan €500 euro te besteden? Neem dan eens een kijkje naar mijn top 10 Canon lenzen van boven de €500. Ook deze lenzen zijn ontwikkeld voor Canon spiegelreflexcamera's, maar zijn middels mount adapters ook te gebruiken op Canon M systeemcamera's en Canon R systeemcamera's. Gebruik voor de Canon EOS M serie de Canon EF – EOS M adapter en voor de Canon EOS R serie de Canon RF – EF mount adapter. Dit werkt perfect en zonder verlies van kwaliteit (zelf gebruik ik veel EF lenzen op mijn Canon R5). Toch liever een EF-M of RF lens? Bekijk dan mijn EOS M en RF aanbevelingen verderop in dit artikel.

1. Canon EF 11-24mm f/4.0L USM

canon 11-24 kopen De Canon EF 11-24mm f/4.0L USM is een professionele groothoeklens voor de landschap of architectuur fotograaf. De lens is super scherp van hoek tot hoek en dankzij de 11mm lens je landschappen met gemak vast. Ben je op zoek naar de beste groothoeklens van Canon? Dan is de 11-24mm het model dat je zoekt.

Bekijk de Canon EF 11-24mm f/4.0L


2. Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM

canon groothoek kopen De Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM is een schitterende groothoek lens met flink bereik en een is voordeliger alternatief dan de 11-24mm als je landschappen wilt vastleggen. De kwaliteit liegt er zeker niet om want ook deze lens is van hoek tot hoek super scherp. Daarnaast heeft is hij lekker lichtsterk (f/2.8) waardoor hij ook goed te gebruiken is in situaties met minder licht. Het grote verschil met de 11-24mm zit hem natuurlij kwel in het bereik. Qua groothoek kom je met deze lens wat minder ver, maar voor de doorgewinterde landschapsfotograaf is 16mm op een full-frame camera zeker niet verkeerd.

Bekijk de Canon EF 16-35mm f/2.8L


3. Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

canon 24-70 lens kopen De Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM is een prachtige allround / rapportage lens van Canon waar werkelijk iedere fotograaf goed uit de voeten kan. Of het nu om landschappen, portretten of rapportages gaat, met de 24-70mm f2.8 II zit je goed en leg je het perfect vast! Heb jij een Canon Full frame camera? Dan is de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens een musthave voor jou.

Bekijk de Canon EF 24-70mm f/2.8L


4. Canon EF 35mm f/1.4L USM Type II

canon 35mm kopen De Canon EF 35mm f/1.4L USM Type II is een zeer mooie objectief met vast brandpunt van 35mm. Hierdoor is de lens te gebruiken voor zowel rapportages als portretten. Het diafragma gaat tot f/1.4 waardoor je perfect kan spelen met scherpte diepte. Omdat de lens super scherpe beelden levert wordt hij geroemd door vele Canon fotografen.

Bekijk de Canon EF 35mm f/1.4L

5. Canon EF 85mm f/1.2L II (enkel nog tweedehands)

canon portretlens De Canon EF 85mm f/1.2L II het vlaggenschip op het gebied van lenzen van Canon. Het is de beste en scherpste Canon lens die Canon ooit gemaakt heeft. Door het bereik van 85mm en het diafragma van f/1.2 is heb objectief ideaal voor portret en bruiloft fotografen. Ben jij dus op zoek naar de beste portretlens? Kijk niet verder en ga voor de Canon 85mm f/1.2.

Bekijk de Canon EF 85mm f/1.2L


6. Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM II

canon telelens 70-200 De Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM II is een zeer scherpe en fijne telelens met een vast diafragma van f/4 over het hele bereik. Daarnaast heeft deze lens ook beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen. Ben je op zoek naar een relatief compacte, maar toch super scherpe telelens? Dan is dit je telelens.

Bekijk de Canon EF 70-200mm f/4.0L


7. Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type III

canon 70-200 2.8 De Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type III is het grotere broertje van de Canon EF 70-200mm f/4.0L USM. Dit model is lichtsterker (f/2.8) en heeft daarnaast ook beeldstabilisatie. Hierdoor kan je schitterende beelden vastleggen met een onscherpe achtergrond. Het is dan ook een ideaal werkpaard voor portret-, sport- en bruiloft-fotografen.

Bekijk de anon EF 70-200mm f/2.8L IS III


8. Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II

canon telelens De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II is een Canon telelens met een flink bereik. De lens gaat van 100mm tot en met 400mm en is uitgerust met beeldstabilisatie. Hierdoor kan je met de lens vanuit de hand fotograferen en dit maakt de lens erg geliefd bij natuur- en vogel-fotografen. Ben je op zoek naar een telelens met variabel bereik? Kijk dan zeker naar de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II, het is een van de scherpste Canon telelenzen die je kan kopen.

Bekijk de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L


10. Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

canon macro De Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM is een prachtige en zeer scherpe macrolens van Canon. Het glas in deze lens is van zeer hoge kwaliteit waardoor je super scherpe beelden kan maken. Daarnaast zit er een geweldige beeldstabilisatie in waardoor je kleine insecten goed kan vastleggen. Ben je op zoek naar een goede macro lens en wil je zeer scherpe beelden? Kijk dan zeker naar deze Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM.

Bekijk de Canon EF 100mm f/2.8L


10. Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM

canon super tele De Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM is de droom van iedere vogelfotograaf. Het is een flinke telelens met een bereik van maar liefst 500mm. En dat met een relatief laag gewicht. Daarnaast is hij echt ragscherp en beschik je over een diafragma van f4. Hierdoor is de lens super snel en schiet je er mooie onscherpe achtergronden mee! Dit is dan ook één van de beste Canon lenzen die je maar kunt kopen. Maar… voor hetzelfde geld koop je alleen ook een kleine auto voor…

Bekijk de Canon EF 500mm f/4.0L


6. Beste Canon RF lenzen

Heb jij een Canon R systeemcamera, zoals de Canon EOS R5, en zoek je voor jouw camera een goede lens? Neem dan een kijkje naar onderstaande Canon RF lenzen. Dit zijn mijn persoonlijke favoriete lenzen voor het Canon R systeem!

1. Canon RF 50mm f/1.8 STM

canon rf 50mm portretlens De Canon RF 50mm f/1.8 STM is, net zoals zijn EF broertje, een geweldige portretlens voor canon RF systeemcamera's. Deze lens heeft een diafragma van f/1.8 waardoor je mooie onscherpe achtergronden kan creëeren. Daarnaast is de lens erg snel en stil wat hem ook geschikt maakt voor het maken van video-opnamen. Doordat de lens rond de €200 kost is het een onmisbare lens voor iedere Canon R fotograaf.

Bekijk de Canon RF 50mm f/1.8 STM


2. Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM

De Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1 IS STM is de ideale allround lens voor Canon RF systeemcamera's. Dankzij het variabele bereik van 24 tot 105mm is de lens zeer geschikt voor het maken van zowel landschappen als portretten. Het diafragma is variabel, het loopt dus mee naar mate je meer gaat inzoomen. Doordat de prijs van deze lens erg scherp is (rond de €400) is het de ideale beginners lens voor bijvoorbeeld de Canon EOS RP fullframe systeemcamera.

Bekijk de Canon RF 24-105mm f/4.0-7.1


3. Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM

Canon allround rf zoomlens De Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM is een Canon RF lens met een flink bereik. Doordat het bereik van deze lens van 24mm tot 240mm loopt is hij zowel te gebruiken voor landschappen (24mm), als portretten (bv 50mm) en zelfs wildlife (240mm). Het is dan ook een ideale lens voor als je veel onderweg bent en niet al teveel wilt wisselen.

Bekijk de Canon RF 24-240mm f/4-6.3


4. Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM

canon rf telelens De Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM is een zeer compacte RF telelens met geweldige prestaties. Zo is deze lens rag scherp over het hele bereik en beschik je dankzij het vaste diafragma van f/4 over een snelle en lichtsterke telelens. Dit maakt de Canon RF 70-200mm f/4.0L IS USM dan ook erg geliefd bij vele portret- en natuurfotografen. En doordat de lens zo heerlijk compact is (slechts 120mm lang) neem je hem zo mee in je tas! Het is dan ook een must have telelens voor iedereen met een Canon R systeemcamera.

Bekijk de Canon RF 70-200mm f/4.0L


5. Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM

canon rf 100-500mm telelens De Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM is de wildlife lens voor Canon RF systeemcamera's. Doordat deze lens zeer compact is, maar toch over een bereik tot maar liefst 500mm beschikt, kan je met gemak onderwerpen van ver dichterbij halen. Deze lens wordt dan ook veel gebruikt door natuurfotografen en sportfotografen. Hij staat ook bij mij hoog op mijn verlanglijstje aangezien het een ideale aanvulling is op de Canon EOS R5 fullframe systeemcamera.

Bekijk de Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L


6. Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM

De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is een lichtsterke allround lens die uitermate geschikt is voor landschap, portret en rapportage werk. Doordat deze lens een variabel bereik heeft van 24mm tot 70mm is hij breed in te zetten. Daarnaast is de lens erg lichtsterk waardoor je mooie onscherpe achtergronden kan creëeren. Verder beschikt de Canon RF 24-70mm f/2.8 over de beste glaselementen waardoor dit objectief van hoek tot hoek scherp is. Het is dan ook één van Canon's beste RF lenzen en daarmee een musthave voor de professionele fotograaf.

Bekijk de Canon RF 24-70mm f/2.8L


7. Canon RF 14-35mm F4L IS USM

De Canon RF 14-35mm F4L IS USM is een compacte groothoeklens voor Canon RF systeemcamera's zoals de Canon EOS RP en de Canon EOS R5. De groothoeklens kenmerkt zich door zijn ruime beeldhoek dat al bij 14mm start waardoor de lens uitermate geschikt maakt voor landschap en architectuur opnamen. Daarnaast is de RF 14-35mm op moment van schrijven de wijdste RF-groothoeklens tot nu toe.

Bekijk de Canon RF 14-35mm F4L


8. Canon RF 85mm f/1.2L USM

De Canon RF 85mm f/1.2L USM is de droom van iedere portret fotograaf. Dit objectief is super, maar dan echt super scherp en beschikt over een diafragma van f/1.2! Met deze lens maak je de mooiste portretfoto's met onscherpe achtergronden. Zijn voorganger, de EF 85mm f/1.2, is zeer geliefd onder portretfotografen maar is helaas niet meer leverbaar. Deze Canon RF 85mm f/1.2L USM is de waardige opvolger.

Bekijk de Canon RF 85mm f/1.2L


9. Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM

De Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM is een hoogwaardige macrolens voor het Canon R systeem. De lens is het eerste objectief ter wereld met een 1.4x vergroting en beschikt daarnaast over Spherical Aberration (SA) control waarmee je de bokeh op de achtergrond en op de voorgrond kan variëren. Dit maakt de Canon RF 100mm f/2.8L Macro ideaal geschikt voor macrofotografie en portretfotografie.

Bekijk de Canon RF 100mm f/2.8L Macro


10. Canon RF 400mm f/2.8L IS USM

De Canon RF 400mm f/2.8L IS USM is de droom van iedere natuur- en sportfotograaf. De lens heeft een bereik van 400mm waardoor je met gemak je onderwerp dichterbij haalt. Daarnaast is deze lens erg lichtsterk, het diafragma is namelijk f/2.8! Hierdoor is de lens zeer snel en kan je geweldig mooie onscherpe achtergronden creëeren. Helaas kost kwaliteit wel wat, deze lens kost namelijk evenveel als een leuk klein autootje…

Bekijk de Canon RF 400mm f/2.8L


7. Beste Canon EF-m lenzen

Heb jij een Canon EOS M systeemcamera, zoals de Canon EOS M50 II, en zoek je voor jouw systeemcamera een goede lens? Neem dan een kijkje naar onderstaande Canon EF-m lenzen.

1. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM

De Canon EF-M 32mm f/1.4 STM is een zeer compacte en lichtsterke portretlens voor Canon EOS M systeemcamera's. Het diafragma van deze lens is f/1.4 waardoor je mooie onscherpe achtergronden kan creëeren waardoor dit de portretlens voor het EOS M systeem is. Daarnaast is de lens lekker licht en compact waardoor je hem zo meeneemt!

Bekijk de Canon EF-M 32mm f/1.4


2. Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 IS STM

De Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 IS STM is groothoeklens voor Canon M systeemcamera's. Doordat het bereik van deze lens al bij 11mm begint heb je een brede beeldhoek waardoor je gemakkelijk landschappen vast kan leggen. Daarnaast is deze lens ook erg geschikt voor architectuurfotografie. En omdat de lens beeldstabilisatie heeft worden lichte trillingen gecorrigeerd.

Bekijk de Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6


3. Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

De Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM is een ideale macrolens voor Canon M systeemcamera's. De lens is zeer compact én beschikt over een ingebouwde lamp. Hierdoor kan je lekker dicht op je onderwerp kruipen en deze eenvoudig belichten. De vergroting loopt tot en met 1.2x waardoor je zelfs het kleinste detail goed kan vastleggen. Naast macrofotografie is de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ook te gebruiken voor portretfotografie dankzij zijn diafragma van f/3.5.

Bekijk de Canon EF-M 28mm f/3.5


8. Canon L serie lenzen:

De top van de top bij Canon heeft de benaming ‘L' gekregen. L staat voor ‘Luxury' en dit zijn simpelweg de beste lenzen die Canon produceert. L-lenzen maken gebruik van het beste glas en ze zijn zo gemaakt zodat ze in extreme condities nog steeds goed presteren.

Bekijk alle Canon L lenzen

canon objectief kopen

Verder onderscheiden L lenzen zich van de non-L-lenzen op de volgende punten:

De rode ring
Alle L-lenzen hebben een rode ring wat aangeeft dat het een lens uit de L-serie betreft. Verder zijn alle telelenzen uit de L serie (uitgezonderd de 200mm f2.8) spierwit van kleur. Deze witte kleur zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk zonlicht wordt tegengehouden waardoor de lens minder snel warm wordt.

canon-l-ring

Weerbestendig
Bijna alle L-lenzen zijn weerbestendig. Dit betekend dat de lenzen tegen spatwater of stof kunnen. De L lenzen hebben namelijk rubberen ringen en afdichtingen bij de bajonet, schakelaars en bedieningsknoppen. Verder heeft Canon de ruimte tussen camera en lens geminimaliseerd waardoor ook hier geen stof of water doorheen kan. Let op: niet iedere L-lens is weerbestendig en als je camera ook niet weerbestendig is, is de afdichting niet optimaal. Gebruik verder altijd een goede regenhoes als je met vochtig weer naar buiten gaat.

canon spatwaterdicht

Glaselementen
De Canon L-lenzen maken gebruik van zeer hoogwaardige glaselementen (Fluoriet) met lage mate van dispersie. Hierdoor kan Canon de scherpste beelden leveren en worden chromatische aberraties verminderd.

lenselementen-canon

Full Time Manual Focus (FTM)
Vrijwel alle Canon L lenzen hebben Full Time Manual Focus (FTM). Dit zorgt ervoor dat je als fotograaf ten alle tijden handmatig kan scherpstellen, zelfs als de lens in de autofocusstand staat. Je hoeft de schakelaar dus niet om te zetten van autofocus naar handmatige focus.

canon lens

9. Technieken en afkortingen:

Canon maakt gebruik van heel veel technieken om haar lenzen optimaal te laten werken. Zo beschikken de lenzen over autofocusmotoren, beeldstabilatoren, speciale glaselementen en afstandregelaars. Voor een uitgebreide uitleg verwijs ik je naar mijn ‘alles over lenzen‘ artikel.

canon lens kopen

Welke techniek er in een bepaald objectief zit is te herleiden aan de afkortingen die in de Canon lens naam staan. Zo beschikt het Canon EF 50mm f/1.8 STM objectief (zie bovenstaande foto) over een EF vatting (te zien aan EF in de naam) en een Stepping Motor (te zien aan STM in de naam). Hieronder geef ik een overzicht van een aantal afkortingen. Voor een compleet overzicht van alle Canon afkortingen verwijs ik je naar mijn ‘lens afkortingen‘ artikel.

IS

De afkorting IS staat voor Image Stabilizer, ook wel beeldstabilisatie. Deze technologie signaleert bewegingen van de camera en verplaats vervolgens een optisch lenselement welke deze trilling / beweging compenseert. Hierdoor kan je als fotograaf je camerasluiter tot vier stops langer open laten staan, zonder dat je bewegingsonscherpte in je foto krijgt. De Image Stabilizer (IS) is uitgerust op lenzen met IS in het modelnaam. Een voorbeeld is de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS. Een aantal Canon lenzen met beeldstabilisator zijn uitgerust met twee standen.

L

De L-serie lenzen van Canon zijn de hoogst waardigste lenzen die Canon produceert. Lenzen in de L-serie, wat Luxury betekend, zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit en zijn geproduceerd op te presteren in extreme situaties. Deze lenzen onderscheiden zich van de non-L-lenzen op de volgende punten.

UD (ED)

De afkorting UD staat voor Ultra Low Dispersion elementen en is optisch materiaal wat speciaal door Canon is ontwikkeld om chromatische aberratie tegen te gaan. De elementen bevat een zeer lage concentratie van dispersie en beperkt kleurvervorming tot een minimum. Een andere benaming is UD-glas en wordt veel gebruikt in de L-serie lenzen van Canon. Lees meer over glaselementen

USM

De Ultrasone motor (USM) is speciaal door Canon ontwikkeld om lenzen snel en geruisloos te laten scherpstellen. Canon lenzen met deze techniek hebben daarnaast ook een hoog stopmoment zodat ze niet doorschieten en het onderwerp alsnog onscherp is. De Ultrasone Motor is er in twee versies, de Ringtype Ultrasone Motor en de Micro Ultrasone Motor.

STM

De afkorting STM staat voor Stepping Motor en is een techniek waarbij de autofocusmotor van een Canon lens erg stil kan scherpstellen. Hierdoor is de lens uitermate geschikt voor filmen. Waar je bij USM motoren nog wel eens de scherpstelmotor op de achtergrond hoort scherpstellen (in je film), is dit bij de STM motor niet het geval.

II (type aanduiding)

Indien een lens van Canon wordt opgevolgd door een nieuwere versie, dan wordt aangegeven door een Romeins getal achter de modelnaam. Zo is de Canon EF 70-200 f/2.8L IS opgevolgd door het nieuwere type, de Canon EF 70-200 f/2.8L IS II.

Bekijk alle Canon afkortingen

10. Wanneer is jouw Canon lens geproduceerd?

Lenzen van Canon worden in diverse landen geproduceerd. De top serie lenzen (L serie) worden in Japan gemaakt. De ‘reguliere' Canon objectieven worden in Taiwan geproduceerd. Wil je graag weten in welk jaar jouw Canon lens is geproduceerd? Gebruik dan onderstaand overzicht. Canon heeft namelijk een methode ontwikkeld zodat je aan de hand van het serienummer kan zien in welk jaar het objectief is geproduceerd. Canon gebruikt twee methodes. De eerste betreft productie vanaf 1986 tot en met 2008. De tweede betreft productie vanaf 2008 tot heden.

waar worden canon lenzen gemaakt

1986 tot en met 2008:
Vanaf 1987 tot en met 2008 maakte Canon gebruik van speciale codes. Deze codes zijn in vrijwel alle gevallen terug te vinden aan de achterkant van de lens (het deel wat op je camera gaat). De code bestaat uit twee letters en vier cijfers zoals op onderstaande foto (UU0910). Deze code is in sommige gevallen ook terug te vinden op een aantal Canon camera's.

wanneer is mijn canon lens gemaakt

De eerste letter geeft aan waar de lens is gemaakt. Onderstaand overzicht geeft de verschillende productiefaciliteiten aan. In het geval van UU0910 betreft het Utsunomiya in Japan.

Code: Productiefacaliteit
U Utsunomiya in Japan
F Fukushima in Japan
O Oita in Japan

De tweede letter geeft aan in welk jaar de lens geproduceerd is. Canon starte in 1986 met de letter A en heeft steeds doorgeteld. Zie onderstaand overzicht voor de letters en bijbehorende jaartallen. In het geval van UU0910 betreft het 2006 (de lens was nog niet uitgebracht in 1980).

Code: Productiejaar
A 2012, 1986, 1960
B 2013, 1987, 1961
C 2014, 1988, 1962
D 2015, 1989, 1963
E 2016, 1990, 1964
F 2017, 1991, 1965
G 2018, 1992, 1966
H 1993, 1967
I 1994, 1968
J 1995, 1969
K 1996, 1970
L 1997, 1971
M 1998, 1972
N 1999, 1973
O 2000, 1974
P 2001, 1975
Q 2002, 1976
R 2003, 1977
S 2004, 1978
T 2005, 1979
U 2006, 1980
V 2007, 1981
W 2008, 1982
X 2009, 1983
Y 2010, 1984
Z 2011, 1985

De eerste twee cijfers geven de maand aan. In het geval van UU0910 betreft het de negende maand, oftewel september. De laatste twee cijfers zijn interne codes van Canon en vertellen verder niks over de productiedatum.

Kijken we naar het volledige voorbeeld van UU0910 dan kunnen we zeggen dat deze lens geproduceerd is in september 2006 te Utsunomiya in Japan.

2008 tot en met heden:
Vanaf 2008 maakt Canon gebruik van een 10 cijferig serienummer. Een voorbeeld zie je in onderstaande foto met als nummer: 940201034824. We kunnen dit nummer in drie onderdelen knippen. AA B CCCCCCC waarin AA aangeeft wanneer de lens geproduceerd is, B aangeeft welke batch heft betreft, en CCCCCCC (dit kunnen 5 tot 12 cijfers zijn) aangeeft wat het serienummer van de lens is. Let wel, dit is alleen geldig voor Canon lenzen en werkt niet voor Canon camera's.

canon productie datum

Kijken we naar onderstaand schema, dan kunnen we concluderen dat bovenstaande lens, met code 94, in september 2012 geproduceerd is. Het betreft batch 0 en het serienummer is 201034824.

  2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
January 38 50 62 74 86 01 13 25 37 49 61 73 85 01 13 25 37
February 39 51 63 75 87 02 14 26 38 50 62 74 86 02 14 26 38
March 40 52 64 76 88 03 15 27 39 51 63 75 87 03 15 27 39
April 41 53 65 77 89 04 16 28 40 52 64 76 88 04 16 28 40
May 42 54 66 78 90 5 17 29 41 53 65 77 89 05 17 29 41
June 43 55 67 79 91 06 18 30 42 54 66 78 90 06 18 30 42
July 44 56 68 80 92 07 19 31 43 55 67 79 91 07 19 31 43
August 45 57 69 81 93 08 20 32 44 56 68 80 92 08 20 32 44
September 46 58 70 82 94 09 21 33 45 57 69 81 93 09 21 33 45
October 47 59 71 83 95 10 22 34 46 58 70 82 94 10 22 34 46
November 48 60 72 84 96 11 23 35 47 59 71 83 95 11 23 35 47
December 49 61 73 85 97 12 24 36 48 60 72 84 96 12 24 36 48

Tip: Heeft jouw lens een startend getal dat op twee plekken voorkomt (zoals 89), dan zijn er twee opties qua productie datum. In dit geval kan je ook je lens laten controleren door Canon.

11. Canon productievideo:

In onderstaande video is te zien hoe de lenzen van Canon geproduceerd worden.

12. Afsluiting:

Dit was mijn gehele uitleg aangaande Canon objectieven. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter met je vraag. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug. Ook kan je altijd even een kijkje nemen naar het uitgebreide advies van CameraNu.nl of de actuele cashback actie.

Canon lenzen kopen

Wil je een Canon lens kopen? Neem dan eens een kijkje bij een van onderstaande winkels.

Nederlandse camera winkels:

Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische camera winkels:

Coolblue.be
Kamera-express.be


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.5 4 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

78 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Peter Schrijver
10 Maanden geleden

Hallo Thijs,

een tijd geleden heb je mij geholpen met een goed advies.

Nu heb ik weer een vraagje, ik hoop dat je mij kan helpen.

Vijf jaar geleden had ik een Canon EOS 7D body gekocht met een 100/400mm (1:4-5.6l is ii usm) lens.

Nu heb ik laatst de EOSR6markii systeemcamera gekocht (vooral voor vogel- en wildfotografie).

Ik ga door met mijn oude lenzen, en heb dus een ‘mount adapter ef-eos r’ gekocht.

Ik wil nu nog een Canon RF 1.4x Extender kopen zodat ik bij goed helder weer wat meer in kan zoomen.
Nu zag ik een overrzicht op jouw site op jouw site wat mij aan het twijfelen brengt.

Begrijp ik het nu goed dat de combinatie van mijn zoomlens en extender 1,4 niet goed gaat?

Ik ben al tevreden met een kort advies, (niet doen want 440 + extender 1,4 geeft geen goede foto’s of kan je zeker doen: kwaliteitsverlies is verwaarloosbaar….).

Ik ben benieuwd naar je advies.

Alvast bedankt,

Peter

Francina Mons
11 Maanden geleden

Hoi Thijs,

Ten eerste complimenten voor je artikelen, ik heb er altijd veel aan. Toch nu een vraag. Sinds 1 week ben ik in het bezit van een EOS R5. Ik kan helaas niet in 1x al mijn lenzen vervangen, is misschien ook niet nodig….Ik heb begrepen dat de Canon Mount Adapter EF-EOS een oplossing is om mijn Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM en Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USMtoch te kunnen blijven gebruiken. Vraag 1: Ik wilde even 100% zeker stellen dat de mount adapter ook voor de EF-S lens geschikt is.
nu lees ik ook iets over Canon Control Ring Mount adapter.
Vraag 2: wat is het verschil en welke zou je adviseren

alvast bedankt voor je antwoord.
groet, Francina

Francina
Antwoord op  Thijs Schouten
11 Maanden geleden

Dank je voor de toelichting.

Chris
1 Jaar geleden

hallo,
weet er iemand op deze aardbol welke ral-kleur de witte canon lenzen hebben? Of benaming van de kleur?

Chris
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

dankjewel! ik ga ermee aan de slag!