Vogels fotograferen op Helgoland (Duitsland)


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023

Jan van Genten fotograferen op Helgoland (Duitsland)

Helgoland is een eiland ten noorden van Duitsland. Het eiland met mooie kliffen staat bij de Duitsers bekend als een vakantie eiland zoals Texel in Nederland erg bekend is. Daarnaast kan je hier belastingvrij shoppen (denk aan drank en rookwaren) waardoor het ook veel dagjes mensen trekt. Onder natuurfotografen is Helgoland ook erg bekend vanwege de grote kolonie Jan van Genten en de vele zeehonden die er te vinden zijn. Zelf ben ik afgelopen juni samen met een vriend op Helgoland geweest om de Jan van Genten te fotograferen. In dit artikel deel ik mijn ervaring en geef ik tips hoe je er ook zelf kan komen.


Jan van Genten op Helgoland

Helgoland bezoeken

Het eiland Helgoland ligt op zo'n 55km uit de Duitse kust. Vanuit Cuxhaven (zo'n 4 uur rijden) zijn er diverse rederijen die er naar toe varen. Zelf ben ik met de Rederei Casen-Eils naar Helgoland gegaan. Zij doen er zo'n 2 tot 2,5 uur over en de kosten zijn ongeveer 50 euro per persoon. Wil je een koffer meenemen? Dan kost dit zo'n 15 euro per koffer en deze wordt dan ook netjes bij je hotel gebracht. Dit scheelt je weer een koffer slepen op het eiland aangezien het zeker nog wel een kwartiertje lopen is vanaf de haven naar het dorpje. Vind je 2,5 uur te lang? Dan kan je er ook voor kiezen om met de Catamaran te gaan. Deze is er binnen een uur, maar dan ben je wel 120 euro per persoon kwijt. Zelf vond ik de reis van 2 – 2,5 uur prima te doen. Helemaal omdat je onderweg met wat geluk zeehonden en dolfijnen kan tegenkomen. Daarnaast heeft de boot een prima restaurant waar je bv kan ontbijten of avondeten.


De boot naar Helgoland

Hotels op Helgoland

Op Helgoland zijn flink wat hotels te vinden. Mijn advies is om een hotel in het bovengedeelte te nemen. Het eiland heeft namelijk een beneden gedeelte (Unterland, dit is waar je met de boot aankomt) en een bovengedeelte (Oberland). Aangezien de Jan van Genten bovenop de kliffen zitten kan je het beste een hotel nemen wat ook bovenop zit. Dit scheelt je in de avond en ochtend weer vele trappen lopen. Zelf zat ik in Hotel Garni waar ik een prima kamer had. De kosten vielen ook erg mee want ik betaalde zo'n 60 euro per nacht (inclusief een prima ontbijt).

Aan te raden hotels, deze liggen boven op het eiland (dichtbij de vogels):

Meer Hotels op Helgoland:


Booking.com

Jan van Genten fotograferen op Helgoland

Uiteraard ging ik, net zoals vele andere fotografen voor mij, naar Helgoland voor de Jan van Genten. Deze vogelsoort stond al jaren op mijn wensenlijst vanwege de geweldige koppen en mooie kleuren. Afgelopen juni was het eindelijk zover! Qua data hebben wij bewust voor juni gekozen omdat ze in deze periode jongen hebben. Er broeden namelijk zo'n 10.000 paar Jan van Genten op Helgoland. Dit is toch wel heel bijzonder om te zien en de vogels vliegen dan af en aan met allerlei materiaal in de bek.


Met allerlei materiaal terug naar het nest

De Jan van Genten vind je bovenop het eiland, aan de noordoostkant van het eiland, aan de kliffen. Hier hebben ze de beste aanvliegroute vanaf zee en er loopt een wandelpad langs de plekken waar ze broeden. Er zijn twee grote broedplekken waar de vogels echt met honderden tegen elkaar aan zitten. De vogels zijn totaal niet bang en je kan er dan ook heel dichtbij komen. Sterker nog, sommige vogels maken zelfs nesten op het pad en ze vliegen laag over. Ideaal om foto's te maken!


Het eiland Helgoland

Wanneer kan ik het beste naar Helgoland te gaan om de Jan van Genten te fotograferen?

De maanden mei en juni zijn de beste maanden om naar Helgoland te gaan om de Jan van Genten te fotograferen. Zelf ben ik in juni gegaan en toen waren er al veel jongen aanwezig. Als je iets eerder gaat (mei) dan is er een mogelijkheid dat ze al wel aan het broeden zijn, maar er nog geen jongen zijn.

Wat is de beste tijd om Jan van Genten te fotograferen?

Qua tijd kan je het beste vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag gaan. Dan heb je namelijk het mooiste licht en zijn er over het algemeen ook minder mensen waardoor je in alle rust kan fotograferen. Overdag is het licht namelijk wat harder en lopen er ook veel toeristen / dagjes mensen rond. Zelf gingen wij rond 06:00 in de ochtend fotograferen, maar ook in de avond rond 20:00. Dan heb je namelijk erg mooi strijklicht, helemaal als de zon onder gaat aan de horizon. Dit is ook weer erg mooi terug te zien in de veren van de Jan van Genten (mooie gele gloed!).


Een Jan van Gent vroeg in de ochtend

Andere vogels op Helgoland

Naast de Jan van Genten zijn er ook andere vogels te vinden. Denk hierbij aan Zoekoeten (zo'n 3.000 paar), Alken (zo'n 50 paar), Drieteenmeeuwen (zo'n 5.000 paar) en Noordse stormvogels (zo'n 50 paar). Er is dus genoeg afwisseling qua fotografie. Wil je nog meer vogels fotograferen? Dan kan je ook naar het nagelegen eiland Düne gaan.


Zeekoeten op Helgoland

Zeehonden fotograferen op Helgoland / Düne

Naast het eiland Helgoland ligt het kleinere eiland Düne. Dit eiland is bereikbaar met de boot vanaf Helgoland en binnen 15 minuten sta je op het strand waar je de zeehonden kan fotograferen. De boot gaat iedere 30 minuten en een kaartje kost zo'n 6 euro (retourtje). De zeehonden vind je aan de noordkant van het eiland en je mag tot 30 meter bij de zeehonden komen. Dichterbij moet je echt niet doen omdat de dieren best schuw zijn en uiteraard niet gestoord moeten worden. Daarnaast kan je vanaf 30 meter echt prima foto's maken, dus dichterbij is echt niet nodig.


Zeehonden op Düne

De zeehonden liggen in groepen op het strand en als je geluk hebt kan je ze ook nog in actie zien. Zelf zagen wij twee relatief jonge zeehonden (tussen half november en half december worden de jonge grijze zeehonden geboren) lekker spelen in de branding wat mooie foto's opleverde. Gemiddeld liggen er wel meer dan 20 zeehonden te bakken op het strand, dus de kans is groot dat je ze mooi op de foto kan krijgen. Tip: ga lekker laag op de grond liggen (neem wel even een matje mee). Dan krijg je ze er mooi op.


Zeehonden in actie op Düne

Vogels op Düne

Naast zeehonden kan je ook diverse vogels op Düne vinden. Denk hierbij aan Eidereenden, Scholeksters, Bonte Strandlopers, Bontbekplevier, Goudplevier en in het midden van het eiland vind je ook kneutjes en andere vogels.


Een scholekster op Düne

Welke apparatuur moet ik meenemen naar Helgoland?

Uiteraard een belangrijke vraag, welke apparatuur neem je mee naar Helgoland? Zelf heb ik onderstaande set meegenomen:

1. Twee camera's; een spiegelreflexcamera en een systeemcamera
2. Een groothoeklens (24-70mm) om de vogels ook vanaf dichtbij mooi op de foto te krijgen.
3. Een lichtsterke telelens (70-200mm f/2.8 ) voor portretten
4. Een variabele super telelens (100-400mm) voor de vliegbeelden
5. Een super telelens (500mm) voor koppen, vliegbeelden en actie
6. Een extender (Extender 1.4x) voor het geval dat ik een van de lenzen wilde verlengen


Lekker laag bij de grond voor mooie achtergronden

Naast camera's en lenzen heb ik ook andere zaken meegenomen. Hieronder mijn lijstje, misschien helpt het jou in het plannen van jouw reis naar Helgoland:

1. Genoeg geheugenkaarten
2. Extra accu's en uiteraard acculaders
3. Een driepoot statief met schommelkop
4. Een Caruba groundplate zodat ik lekker laag bij de grond kon komen
5. Een matje om op te liggen (ideaal op het strand, maar pak geen reflecterende mat uit bv je auto. Hier schrikken de dieren van)
6. Een afstandsbediening voor mijn camera zodat ik op de grond makkelijker foto's kan maken
7. Een Burley trolley zodat we makkelijk alle spullen mee de berg op konden nemen
8. Een laptop zodat ik de foto's overdag kon uitzoeken
9. Een kaartlezer zodat de bestanden snel over te zetten zijn
10. Een SSD harde schijf waar al mijn foto's op geplaatst werden
11. Een verlengsnoer zodat ik zowel mijn laptop als laders tegelijk aan de stroom kon knallen
12. Mijn F-stop Tilopa waar alle apparatuur in zat


Ideaal, een karretje om alles mee te slepen

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent Helgoland. Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt gehad en dat ik je enthousiast heb kunnen maken over Helgoland. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Laat dan zeker een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug. Heb je een vraag over camera-instellingen? Lees dan mijn artikel ‘Hoe stel ik mijn camera in bij vogelfotografie‘. Wil je meer foto's zien die ik op Helgoland heb gemaakt? Bekijk dan onderstaande galerij.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.7 25 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

54 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Adé Hiemstra
1 Maand geleden

Hoi Thijs,
We kennen elkaar nog van de Natuurfotografen ver. Utrecht.

Dank voor je uitgebreide en duidelijke verslag over Helgoland én de mooie foto’s.
Als we half mei daarnaar toe gaan zijn dan de jonge vogels al uit hun eieren gekomen, denk je?
Ik zie dat de prijzen van de hotels behoorlijk hoog zijn. Zijn we te laat met boeken?

Dank alvast voor je antwoord
Groet van Adé

Jan Sleurink
1 Maand geleden

Hoi Thijs,

De boot vanuit Cuxhaven vertrekt in de ochtend om 10.15 uur, pas in het hoogseizoen gaat er ‘s middags ook een boot. Dat betekent dat je halverwege de nacht al moet vertrekken van huis of ergens overnachten de dag ervoor. De boot terug vertrekt dan weer in de middag om 16.15 uur. Als je om 9.00 of 10.00 uur je appartement of hotel uit moet, waar laat je dan je spullen of kun je terecht bij slecht weer? Ik vind die vertrektijden wel onhandig, hoe lossen de meesten dat op?

Jan
2 Maanden geleden

Goede tips en ik wil zeker ook naar Helgoland!