Camera rugzak of cameratas kopen? Tips om de beste keuze te maken.


Hoe kies je een cameratas?

Ben je op zoek naar een cameratas maar kom je er niet uit? Ik ken het probleem! Zelf fotografeer ik al meer dan 10 jaar en heb al aardig wat cameratassen versleten. Om je te helpen kiezen welke cameratas goed bij je past leg ik in dit artikel uit welke verschillende cameratassen en camera rugzakken er zijn en waarop je kan letten bij het maken van een keuze. Onderaan dit artikel kan je een reactie achterlaten. Stel hier gerust je vragen of laat een opmerking achter. Wil je eigenlijk een cameratas kopen? Kijk dan eens bij de top-10 best verkochte cameratassen of deze tassenvinder of bij deze cameratas aanbiedingen.

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Welke soorten cameratassen zijn er?
2. Welke cameratas past bij mij?
3. Camerahoesje
4. Spiegelreflex cameratas (snuittas)
5. Camera schoudertas
6. Camera rugzak
7. Slingshot cameratas
8. Camera trolley
9. Camera koffer
10. Cameratas merken

1. Welke soorten cameratassen zijn er?

Een cameratas is de ideale bescherming voor jouw camera. Of het nou een compactcamera, systeemcamera of spiegelreflex betreft, voor iedere camera is wel een passende cameratas te vinden. In dit artikel ga ik wat dieper in op de volgende typen fototassen; camerahoesjes, spiegelreflex snuittassen, camera schoudertassen, camera rugzakken, slingshots, trolleys en koffers. Ik zal echter eerst uitleggen waar je op het algemeen kan letten bij het kiezen van de juiste fototas.

Welke cameratas moet ik kopen

2. Welke cameratas past bij mij?

Het is niet eenvoudig om de vraag ‘Welke cameratas past bij mij?' te beantwoorden. Er zijn namelijk flink wat zaken waarmee je rekening dient te houden bij de aanschaf van een cameratas. Zelf fotografeer ik al meer dan 10 jaar en heb in deze tijd meer dan 10 tassen versleten. Van slingshots tot en met schoudertassen, ik heb bijna iedere soort cameratas gehad. Uiteindelijk heb ik de ideale tas voor mij gevonden. Onderstaand een aantal vragen die je jezelf kan stellen om tot de juiste keuze te komen.

i. Wat neem ik, naast mijn camera, nog meer mee?
Bedenk wat je nog meer mee neemt als je op pad gaat. Misschien een fles water? Of een goed boek voor in de trein? Het is wel zo prettig als dit in je cameratas past.

ii. Hoeveel lenzen neem ik mee?
Een zeer belangrijke vraag. Neem je slechts enkel je camera plus 1 lens mee als je op pad gaat, of neem je je hele hebben en houden mee? Dit is bepalend voor de grootte van je tas. Maar denk verder. Denk je dat je in de toekomst een nieuwe lens of flitser gaat aanschaffen? Houd hier dan zeker rekening mee. Je bent niet de eerste die bij aanschaf van een nieuwe lens erachter komt dat er meteen een nieuwe fototas aangeschaft mag worden.

iii. Wil ik ook een statief meenemen?
Veel statieven worden met een losse tas geleverd. Je loopt dan echter wel met twee tassen te sjouwen. Een camera tas met de mogelijkheid om een statief aan vast te koppelen is in veel gevallen wel zo prettig.

iv. Wil ik een laptop meenemen?
Er zijn cameratassen met speciale compartimenten voor laptops. Dit scheelt je weer een losse laptoptas.

v. Wandel ik veel buiten?
Als je veel buiten loopt is er een kans dat je overvallen wordt door een regenbui. Het is dan wel zo prettig dat je cameratas water dicht is (of dat er een losse regenhoes beschikbaar is).

Met bovenstaande vragen kan je voor jezelf al een redelijk wensenlijstje maken. Hieronder zal ik de verschillende typen cameratassen wat nader bespreken, inclusief voor- en nadelen.

3. Camerahoesje

Een camerahoesje is een zeer eenvoudige en compacte camera tas ontworpen voor compactcamera's. Omdat het tasje zo klein is neem je hem makkelijk mee in een jaszak, aan de riem of in een (andere) tas. Het primaire doel is dan ook niet om de camera te vervoeren, maar om de compact camera te beschermen tegen beschadigingen en stof. Bij aanschaf van een camerahoesje is het goed om rekening te houden met het formaat. Kijk of je camera goed in het hoesje past en niet teveel ruimte heeft om heen en weer te gaan (ivm beschadiging). Verder is het ook verstandig dat je kijkt wat je nog meer mee wilt nemen. Misschien wil je een extra batterij of geheugenkaart meenemen?

camerashoesje

Een aantal voor- en nadelen van een camerahoesje:
Zeer compact en in diverse maten beschikbaar waardoor hij precies om jouw compactcamera past.
Eenvoudig mee te nemen.
Goede bescherming tegen krassen en stof.
Sommige modellen zijn aan je riem te monteren.

Beschermt vaak niet tegen regen.
Beperkte opbergmogelijkheden (enkel de camera, soms heb je geen ruimte voor een accu of geheugenkaart).

Bekijk de best verkochte camerahoesjes.

4. Spiegelreflex cameratas

Wat een camerahoesje is voor een compactcamera, is een snuittas voor een digitale spiegelreflexcamera of systeemcamera. Een Spiegelreflex snuittas is namelijk een cameratas die precies om je spiegelreflexcamera inclusief lens past. Je verwijdert hem met het grootste gemak waardoor je de camera snel kan bedienen. Hierdoor wordt hij ookwel paraattas genoemd. Verder beschermt een snuittas de spiegelreflexcamera tegen stof en beschadigingen en je neemt de camera mee door middel van zijn eigen neckstrap of een schouderband.
Spiegelreflex snuittassen zijn er in twee varianten. Je hebt de originele snuittassen van cameramerken zoals Nikon en Canon welke perfect om de camera passen. Er zijn ook spiegelreflex snuittassen van merken zoals Case Logic. Deze zijn vaak iets ruimer en hebben de mogelijkheid om wat meer mee te nemen dan enkel de camera. Denk hierbij aan een extra accu of lensfilter.
nikon_snuittas

Een aantal voor- en nadelen van een Spiegelreflex snuittas:
Spiegelreflex snuittassen van cameramerken zoals Canon en Nikon passen perfect om de camera.
Camera is snel te bedienen.
Goede bescherming tegen krassen en stof.

Beschermt niet tegen regen.
Zeer beperkte opbergmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld geen extra lens meenemen.

Bekijk de best verkochte spiegelreflex snuittassen.

5. Camera schoudertas

De camera schoudertas is een van de meest gebruikte cameratassen. Dit type fototas is in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar waardoor er altijd wel een camera schoudertas is die aan jouw wensen voldoet. Bepaal voor je zelf wat je allemaal wilt meenemen en daarmee wat voor maat schoudertas je wilt aanschaffen. Hou wel rekening met het feit dat je alles wat je in je camera tas stopt, ook mee moet tillen. Zelf heb ik meerdere camera schoudertassen gehad en heb er uiteindelijk maar één gehouden. Een compacte schoudertas waar ik enkel mijn camera plus 1 lens in plaats. Ik had ook een camera schoudertas voor 5 lenzen plus laptop, maar deze werd mij veel te zwaar. Je draagt al het gewicht namelijk op één schouder. Prima voor een kort tripje naar een fotostudio, maar wat minder als je de hele dag door een stad loopt.
camera schoudertas

Een aantal voor- en nadelen van een camera schoudertas:
Goede bescherming tegen stof en regen.
Ruimte, je kan meer meenemen dan enkel je camera.
Geen gevaarte op je rug. Dus geen zweetrug als je op een warme dag gaat fotograferen.

Stuk groter dan bijvoorbeeld een snuittas.
Indien je veel meeneemt is het een zware belasting voor je schouder.
Soms onhandig bij veelvuldig door je knieën gaan. De schoudertas knalt dan naar beneden.
Vaak geen plek voor een statief.

Bekijk de best verkochte camera schoudertassen.

6. Camera rugzak

Een camera rugzak is de ideale fototas voor de fotograaf die veel onderweg is. Of je nou veel reist of een dagje de natuur in gaat, met een rugzak neem je jouw apparatuur met gemak mee. En aangezien je het gewicht over twee schouders wordt verdeeld kan je met gemak een hele dag rondlopen. Er zijn zelfs camerarugzakken met heupbanden waardoor je het gewicht over je hele bovenlichaam kan verdelen. Camerarugzakken zijn er in veel soorten en maten. Ook hierbij geldt, bedenk wat je allemaal mee wilt nemen (lenzen, flitsers, statief, laptop, etc) en bepaal aan de hand daarvan wat voor soort camera rugtas bij jou past. Zelf heb ik twee camera rugzakken; 1 F-Stop Loka (37 liter) voor als ik de natuur in ga (inclusief mijn telelens) & een F-stop Kenti (25 liter) voor als ik bijvoorbeeld een stad in ga (inclusief mijn groothoeklens).
camera rugzakken

Een aantal voor- en nadelen van een camera rugzak:
Goede verdeling van het gewicht over twee schouders.
Goede bescherming tegen stof en regen.
Ruimte, je kan meer meenemen dan enkel je camera (bv een grote fles water).
Veel camera rugzak modellen hebben plek voor een laptop of statief.
Vrijheid, je kan makkelijk door je knieën gaan of of de grond liggen zonder dat je tas verschuift.

Stuk groter dan bijvoorbeeld een snuittas.
Op warme dagen kan een rugtas zorgen voor een zweetrug.
Onhandig in kleine ruimtes in verband met flinke toeter op je rug.

Bekijk de best verkochte camera rugzakken.

7. Slingshot cameratas

De slingshot cameratas is een cameratas die erg op een rugzak lijkt, maar slechts met één schouderband gedragen wordt. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de tas naar je buik te schuiven waardoor je eenvoudig je camera uit de fototas kan halen. Hoe dat precies werkt zie je hieronder in een voorbeeld van een zeer populair model, de Lowepro slingshot edge.
Lowepro slingshot
Een aantal voor- en nadelen van een slingshot cameratas vind je hieronder:
Je kan heel snel bij je camera zonder de tas van je af te doen.
Goede bescherming tegen stof en regen.
Ruimte, je kan meer dan enkel je camera meenemen.
Veel slingshot modellen de mogelijkheid om een statief of laptop mee te nemen.
Vrijheid, je kan makkelijk door je knieën gaan of of de grond liggen zonder dat je tas verschuift.

Je draagt het gewicht op 1 schouder. Dit kan belastend zijn bij lange wandelingen.
Stuk groter dan bijvoorbeeld een snuittas.
Op warme dagen kan een rugtas zorgen voor een zweetrug.
Onhandig in kleine ruimtes in verband met flinke toeter op je rug.

Bekijk de best verkochte slingshot cameratassen.

8. Camera trolley

Een camera trolley kenmerkt zich als camera tas door het gebruik van wieltjes en een hendel. Dankzij de wieltjes kan je de trolley eenvoudig rondrijden op bijvoorbeeld een vliegveld of in een stad. Ook voor fotoshoots zijn trolleys ideaal omdat je met gemak al je apparatuur verplaatst van A naar B. Ze zijn wel wat minder praktisch in de natuur omdat je een verharde weg nodig hebt om de cameratas te verplaatsen. Een oplossing is een trolley met twee schouderbanden. Hierdoor is het eigenlijk een camera rugzak met trolly mogelijkheden.
cameratrolley

Een aantal voor- en nadelen van een camera trolley vind je hieronder:
Eenvoudig al je apparatuur mee te nemen.
Goede bescherming tegen stof en regen.
Ruimte, je kan heel veel meenemen.

Onhandig in bijvoorbeeld de natuur.

Bekijk de best verkochte camera trolleys.

9. Camera koffer

Een camera koffer biedt je de beste bescherming voor jouw apparatuur. Koffers van bijvoorbeeld Pelicase of Nanuk kunnen werkelijk alles aan. Of je ze nu in het water gooit of met een auto overrijdt (don't try this at home 😉 ), je apparatuur overleeft het. Het enige nadeel is dat ze niet zo makkelijk mee te nemen zijn. Prima voor als je een reis met het vliegtuig maakt (de koffer neutraliseert namelijk ook de luchtdruk in een vliegtuig), maar ga je een hele dag op pad, pak dan een camera rugtas. Camera koffers zijn er in twee soorten. De eerste soort is met verdelers, een soort van tussenschotjes waarmee je de koffer inricht. De tweede soort is met zogenaamd plukschuim wat je helemaal op maat kan snijden voor jouw model camera en lenzen. Hierdoor kan je camera echt geen kant meer op en heb je de beste bescherming.
camera koffer

Een aantal voor- en nadelen van een camera koffer:
Beste bescherming voor je apparatuur.
Op maat te maken bij gebruik van plukschuim of verdelers.
Ideaal als je veel vliegt of vaart.

Onhandig om mee te nemen als je een hele dag gaat fotograferen.

Bekijk de best verkochte camera koffers.

10. Cameratas merken

Er zijn ontzettend veel cameratas fabrikanten. Ieder merk richt zich op een eigen doelgroep en daarbij behorende prijsklasse. Hieronder zal ik een aantal merken uitlichten waar ik zelf ervaringen mee heb.

Canon cameratassen

Canon cameratassen zijn er in diverse smaaktjes. Zo zijn er Canon snuittassen, Canon schoudertassen en Canon camera rugtassen beschikbaar voor Canon spiegelreflexcamera's. Voor Canon compactcamera's hebben ze camerahoesjes ontwikkeld die perfect om de camera's passen. De kwaliteit is goed, maar meestal zijn de tassen vrij saai (zwart). Daarnaast kan je jezelf afvragen of je wel met een Canon cameratas wilt lopen aangezien iedereen dan door heeft dat je een Canon camera bij je hebt (denk aan drukke steden).

Canon cameratas kopen? Bekijk de best verkochte Canon cameratassen.

Nikon cameratassen

Nikon cameratassen zijn, net zoals Canon cameratassen, in diverse soorten en maten verkrijgbaar. Zo zijn er Nikon hoesjes, Nikon snuittassen, Nikon schoudertassen en Nikon camera rugzakken. De kwaliteit is goed, maar ook hier zijn de camera tassen best een beetje saai. Gelukkig heeft Nikon met regelmaat een partnership met Crumpler waardoor er wat hippere Nikon cameratassen beschikbaar zijn. Dit heeft ook nog als bijkomend voordeel dat niet iedereen doorheeft dat er een Nikon camera in je Nikon cameratas zit.

Nikon cameratas kopen? Bekijk de best verkochte Nikon cameratassen.

Case Logic cameratassen

Case Logic is onderdeel van het Zweedse bedrijf Thule. Inmiddels produceert dit bedrijf sinds 1984 tassen voor allerlei toepassingen. De Case Logic camera tassen staan vooral bekend voor hun goede prijs kwaliteit verhouding. Koop je een nieuwe camera? Dan is de kans groot dat je een Case Logic cameratas wordt aangeboden door de winkel. Case Logic heeft een breed scala aan fototassen, van hoesjes tot en met trolleys. Oftewel, wil je niet al te veel poespas en gewoon een goede en betaalbare fototas voor jouw camera? Dan is Case Logic het merk om eens naar te kijken.

Case Logic cameratas kopen? Bekijk de best verkochte Case logic cameratassen.

Crumpler cameratassen

Crumpler produceert cameratassen die net weer iets anders zijn dan de doorsnee zwarte cameratassen. Ze onderscheiden zich met hippe kleuren en aparte designs. Daarnaast zijn de crumpler tassen ook ideaal te gebruiken voor je laptop. Ook is de kwaliteit erg goed, maar je betaald wel wat meer dan voor een Canon, Nikon of Case Logic cameratas.

Crumpler cameratas kopen? Bekijk de best verkochte Crumpler cameratassen.

Lowepro cameratassen

Lowepro is een van de bekendste cameratasfabrikanten. Ze produceren zeer hoogwaardige cameratassen, van hoesjes tot en met trolleys. Daarnaast hebben ze een handige bagfinder waarmee je eenvoudig de juiste Lowepro cameratas kan vinden die aan jouw wensen voldoet. De kwaliteit van Lowepro tassen is erg hoog. Het enige nadeel is dat bijna alle tassen zwart zijn. Daarnaast is het inmiddels zo'n bekend merk geworden, dan je aan de tas al ziet dat je met een camera rondloopt.

Lowepro cameratas kopen? Bekijk de best verkochte Lowepro cameratassen.

Thule cameratassen

Thule is een Zweeds merk dat vooral bekend staat om de fietsendragers en dakkoffers & dakdragers en rugtassen. Het merk is in 1942 opricht en staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit en design. Inmiddels heeft Thule naast gewone rugzakken ook camera rugzakken op de markt.

Thule cameratas kopen? Bekijk de best verkochte Thule cameratassen.

Nanuk camerakoffers

Als je op zoek bent naar een koffer voor jouw fotoapparatuur, dan kom je al snel bij Pelicase uit. Wat veel mensen alleen niet kennen zijn de koffers van Nanuk. Deze voelen een stuk steviger aan dan de koffers van Pelicase en zijn daarnaast in diverse (hippe) kleuren beschikbaar.

Nanuk koffer kopen? Bekijk de best verkochte Nanuk camerakoffer.

F-Stop cameratassen

F-stop is een relatief onbekend cameratas merk. Ze produceren hoogwaardige camera rugzakken en camera schoudertassen en dit merk is mijn persoonlijke favoriet. F-Stop heeft namelijk een systeem ontwikkeld waarmee je eenvoudig de inhoud van je cameratas kan vergroten / verkleinen. Hoe het werkt is heel simpel. Je koopt een lege rugzak en daarbij een losse binnentas genaamd ICU. De ICU's zijn in diverse maten beschikbaar en kunnen zelfs als losse tas gebruikt worden. Zo heb ik zelf een kleine ICU voor als ik de stad in ga (voor mijn groothoek) en een grote ICU voor als ik de natuur in ga (voor mijn telelens). Ga ik op vakantie en neem ik geen camera mee? Geen probleem, dan is mijn F-stop een gewone (lege) rugzak. Wat mij betreft een ideale camera tas voor de veelzijdige fotograaf. Daarnaast zijn F-stop tassen in diverse (hippe) kleuren te koop en omdat het merk relatief onbekend is, heeft men niet zo snel door dat je met een cameratas rondloopt.

Wil je meer zien of wil je een F-stop cameratas kopen? Bekijk de best verkochte F-stop cameratassen.

f-stop cameratas

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande cameratassen en camera rugzakken. Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen met jouw zoektocht naar de ideale fototas. Mocht je er toch nog niet uitkomen, probeer dan eens de tassenvinder van CameraNu.nl of de keuzehulp van Coolblue. Je kan natuurlijk ook een bericht achterlaten zodat ik met je mee kan denken. Tenslotte wens ik je veel (comfortabel) fotoplezier!

Cameratas kopen

Wil je een camera tas kopen? Dan kan ik je onderstaande winkels van harte aanbevelen. Hier koop ik zelf ook mijn cameratassen:

Nederlandse Winkels
CameraNu.nl
Kamera-express.nl
Coolblue.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.beDé site voor camera's en lenzen!

camera kopen Ben je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

0 0 Stemmen
Aantal sterren
18 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Kris
2 Jaren geleden

Hallo, ik ga voor het eerst enkele dagen in februari naar Malangen, met de nodige excursies en zoeken naar het Noorderlicht… Momenteel hebik
een schouderdraagtas van Lewepro. Is dat goed voor dergelijke reis…? of zijn er handigere oplossingen.

Anita
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,
Mijn zoon gaat veel met de trein op pad. Spiegelreflexcamera mee, maar ook twee flesjes drinken en een paar broodjes voor onderweg. Tot nu toe zette ik altijd zijn cameratas onderin een normale rugzak, daarin de camera, en daar bovenop de lunch. Nu heeft hij z’n eerste nieuw-gekochte camera en ik wil dat hij daar wat voorzichtiger mee is. Ideaal zou zijn een rugzak met twee compartimenten, waarbij de camera er makkelijk uit te halen is. Er hoeven geen extra lenzen of ander fotomateriaal mee. Het mag niet te kostbaar worden want hij moet het zelf betalen.
Heb jij misschien een tip welke rugzak/tas hier geschikt voor zou kunnen zijn?
Alvast dankjewel,
Anita

Anita
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Dankjewel Thijs, geweldige tip! Dat wordt een mooi cadeautje voor zijn verjaardag straks.
(En excuses voor de late reactie.)

ariane
3 Jaren geleden

Hi,

Ik zoek een rugzak voor een body met 600 mm lens eraan. dus handig dat ik hem gelijk eruit kan halen om foto’s te schieten. Wat raad jij me aan?