Welke EIZO monitor moet ik kopen?


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 3 Januari 2024

Welke EIZO monitor past bij mij?

Als je op zoek bent naar een goede monitor om je foto’s op te bewerken kom je al snel bij EIZO uit. Dit gerenommeerde Japanse merk maakt al sinds 1968 hoogwaarde monitoren welke door menig fotograaf worden gebruik. Ook ikzelf maak al jaren met plezier gebruik van een EIZO monitor. Maar er zijn zoveel verschillende modellen en lijnen waardoor je door de bomen het bos niet meer kan zien. Dat had ik althans toen ik op zoek ging naar een goed scherm om mijn beelden op te bewerken. In dit artikel leg ik uit welke EIZO lijnen er allemaal zijn en geef ik een overzicht met alle EIZO monitoren van de laatste paar jaar. Op deze manier hoop ik dat ik je kan helpen wanneer je een EIZO monitor wilt kopen. Mocht je er na het lezen van dit artikel alsnog niet uitkomen? Lees dan eens mijn artikel over de beste monitoren voor fotobewerking. Ook kan je onderaan dit artikel een reactie achterlaten. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug.

In dit artikel

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken:

1. Waarom een EIZO monitor
2. EIZO monitor lijnen
3. Beste EIZO monitoren van 2024 voor fotografie
4. Verschillen tussen EIZO monitoren
5. Opbouw EIZO modelnaam
6. Alle EIZO ColorEdge monitoren op een rijtje

Waarom een EIZO monitor?

EIZO maakt al sinds 1968 monitoren die in verschillende takken van sport worden gebruikt. Zo heeft EIZO een speciale RadiForce lijn die gebruikt wordt in ziekenhuizen om röntgenfoto’s goed te kunnen beoordelen. Onder fotografen is EIZO ook een geliefd merk. De monitoren hebben namelijk een zeer hoge beeldkwaliteit met een hoog kleur bereik. Dit komt doordat EIZP hoogwaardige IPS-panelen gebruikt die een groot deel (tot 99%) van het Adobe-RGB kleurenspectrum kunnen weergeven. Daarnaast zijn de monitoren erg betrouwbaar (vrijwel geen pixel uitval) en geeft EIZO 5 jaar garantie op haar schermen. Dit is dan ook de reden dat vrijwel alle fotografen voor een EIZO scherm gaan. Loop een willekeurige studio in, dan is de kans zeer groot dat je een EIZO scherm terug zal vinden. De hoge beeldkwaliteit, in combinatie met goede kalibratie-software, was voor mijzelf ook de reden om voor een EIZO scherm te gaan.

Leuk weetje, het Japanse woord EIZO betekent ‘beeld’.

EIZO monitor lijnen

EIZO heeft de volgende monitor lijnen op de markt:

Lijn Uitleg
ColorEdge

Deze lijn richt zicht op het leveren van de beste beeldkwaliteit op het gebied van kleuren. Met een EIZO ColorEdge beschik je over de beste beeldkwaliteit met exacte kleurweergave en absolute kleurgetrouwheid. Daarnaast zijn deze monitoren goed te kalibreren. Dit alles maakt de EIZO ColorEdge lijn de lijn voor fotografen, videografen en grafisch ontwerpers.

EIZO heeft de ColorEdge lijn in twee series verdeeld. De CS-serie is een serie met basismonitoren voor de veeleisende beeldbewerker. De CG-serie gaat een stap verder en biedt extra functies ten opzichte van de CS-serie. Denk hierbij aan ingebouwde kalibratie sensoren om de monitor automatisch te laten kalibreren. Daarnaast worden monitoren uit de CG-serie veelal geleverd met en kap zodat lichtinval tot een minimum beperkt wordt.

Bekijk de best verkochte EIZO ColorEdge monitoren

FlexScan

Deze lijn richt zich op de zakelijke gebruikers en gamers. De FlexScan schermen bieden een hoge beeldkwaliteit in combinatie met een laag energie verbruik. Ben je op zoek naar hoogwaardige een zakelijke monitor? Dan is een FlexScan een goede keuze. Persoonlijk zou ik alleen geen FlexScan monitor gebruiken voor het bewerken van foto’s.

Bekijk de best verkochte EIZO FlexScan monitoren

RadiForce EIZO RadiForce monitoren zijn speciaal ontwikkeld voor ziekenhuizen en worden door artsen gebruikt om röntgenfoto’s te beoordelen.
CuratorOR EIZO CuratorOR monitoren zijn speciaal ontwikkeld voor medische doeleinden. Zo worden deze monitoren gebruikt in operatiekamers.
DuraVision EIZO DuraVision monitoren zijn speciaal ontwikkeld voor industriële toepassingen. Zo worden deze monitoren gebruikt op vliegvelden, in de zeevaart en in de bouw. Dit zijn schermen die echt tegen een stootje kunnen.

Beste EIZO monitoren van 2024 voor fotografie

Wil jij een EIZO monitor kopen maar heb je geen idee welk model bij je zou passen? Hieronder vind je een aantal EIZO monitoren die ik je op dit moment van harte kan aanbevelen (met korte uitleg waarom). Onder deze uitleg ga ik dieper in op alle verschillende EIZO modellen uit de ColorEdge lijn.

1. EIZO CG2700S

De EIZO CG2700s is de opvolger van de inmens populaire EIZO CG2730 en wat mij betreft de beste monitor voor fotobewerking anno 2024. De monitor heeft heeft weer een flinke upgrade gehad ten opzichte van zijn voorganger met als resultaat een geweldige kleurweergave. Het scherm is 27 inch groot en beschik je over een 2K WQHD resolutie van 2560 x 1440 pixels. De helderheid is hoog (400 cd/m²) en ook beschik je over een hoog contrastratio (1600:1). Uiteraard beschikt de EIZO CG2700s over een ingebouwde kalibratie lens zodat je kleuren altijd goed gekalibreerd blijven. En dankzij de door EIZO ontwikkelde microchip heb je een constante en uniforme weergave van de kleuren. Daarnaast wordt de monitor heel compleet geleverd. Je krijg namelijk een kap, kalibratie-software en kabels meegeleverd. Daarnaast zit er vijf jaar EIZO-garantie op de monitor.


Voor en nadelen van de EIZO CG2700S:
27 inch scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels
Geweldige kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
Groot kleurenspectrum (99% van Adobe RGB) en hoog contrastratio van 1600:1
Ingebouwde kalibratie lens & software
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Kap wordt meegeleverd
5 jaar garantie
Kwaliteit mag wat kosten

» Lees mijn uitgebreide review over deze monitor.

Actuele prijzen van de EIZO CG2700S:

Tip: mocht je veel aan video bewerking doen? Dan kan je ook gaan voor de grotere broer van de EIZO CG2700s, de EIZO CG2700x. Deze heeft een 4K video resolutie maar kost om deze reden wel wat meer.


2. EIZO CG2420

De EIZO CG2420 is het kleinere (24 inch) broertje van de CG2730. Deze monitor heeft een hoge beeldkwaliteit met een resolutie van 1920×1200 pixels. De kleuren worden kleurecht weergegeven dankzij de IPS techniek in combinatie met EIZO’s 10-bit kleurweergave. Daarnaast is ook het contrastratio erg hoog, namelijk 1500:1 en geeft de monitor 99% van het Adobe RGB spectrum weer. Verder beschikt de CG2420 over een geïntegreerde kalibratielens en software waardoor je altijd verzekerd bent van goed een goed afgesteld beeld. Ben je op zoek naar een wat ‘kleinere’ monitor met de beste beeldweergave? Dan is de EIZO CG2420 een zeer goede keuze.


Voor en nadelen van de EIZO CG2420:
24 inch scherm met een resolutie van 1920 x 1200 pixels
Geweldige kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
Groot kleurenspectrum (99% van Adobe RGB) en hoog contrastratio van 1500:1
Hoge helderheid van 400 cd/m2
Ingebouwde kalibratie lens & software
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Kap wordt meegeleverd
5 jaar garantie
Kwaliteit mag wat kosten

» Meer informatie

Actuele prijzen van de EIZO CG2420:


3. EIZO CS2400S

De EIZO CS2400S is de beste monitor voor fotografen onder de 800 euro. Zo beschik je met de EIZO CS2400 over een krachtig kleurenspectrum (99% van Adobe RGB) en een hoge helderheid van 410 cd/m². De monitor is 24 inch groot en heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels wat goed te gebruiken is bij het bewerken van foto’s. Het contrastratio is goed (1350:1) en dankzij de Quick Color Match wordt het afdrukken van foto’s eenvoudig gemaakt. Ben jij op zoek naar een goede monitor voor minder dan €800? Dan is de EIZO CS2400S de beste keuze.


Voor en nadelen van de EIZO CS2400S:
De beste monitor voor fotobewerking onder de €800
24 inch scherm met een resolutie van 1920 x 1200 pixels
Mooie kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
99% dekking van het Adobe RGB kleurenspectrum en een contrastratio van 1350:1
Helderheid van 410 cd/m2
Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
Kap moet je los aanschaffen
Kalibratiesensor moet je los aanschaffen

» Meer informatie

Actuele prijzen van de EIZO CS2400S:


Verschillen tussen EIZO monitoren

Omdat EIZO inmiddels behoorlijk wat monitoren op de markt heeft zal ik hieronder een uitleg geven wat de schillen zijn tussen de verschillende modellen. Omdat ik als fotograaf vooral kennis heb van beeldbewerking zal ik deze uitleg beperken tot EIZO’s ColorEdge lijn.

Opbouw EIZO modelnaam

Zoals eerder uitgelegd bestaat de EIZO ColorEdge lijn uit twee series. De CS-serie (basis) en de CG-serie (geavanceerd). Dit is ook eenvoudig te herkennen in de modelnaam van een EIZO monitor. De eerste twee letters van de EIZO modelnamen beginnen met CS of CG waardoor ze eenvoudig uit elkaar te halen zijn. Vervolgens krijg je twee cijfers dat aangeeft hoeveel inch de monitor is afgesloten met het modelnummer. Hieronder een voorbeeld opbouw qua benaming:

Bijvoorbeeld: CG2730
CG: CG-lijn (geavanceerd model)
27: formaat, in dit geval 27 Inch
30: modelnummer
X of S: Bij een aantal EIZO modellen staat er aan het einde een X of een S. Dit geeft een verschil aan in resolutie. Over het algemeen heeft een model met een X op het einde een hogere resolutie ten opzichte van een model met een S op het einde.
BK of WT: Sommige EIZO monitoren zijn leverbaar in wit of zwart. Indien het een zwart model is staat er -BK achter de benaming. Indien het een wit model is staat er -WT.

Alle EIZO ColorEdge monitoren op een rijtje

Model Uitleg
CG-serie

Monitoren uit EIZO's CG-serie hebben de hoogste beeldkwaliteit en beschikken over de nieuwste technologieën. Zo zijn veel monitoren uit deze serie uitgerust met een speciale kalibratie sensor waarmee de kleuren van de monitor doorgemeten kunnen worden. Na doormeting zal de EIZO software het beeld aanpassen zodat deze het dichts bij de werkelijkheid komt. Verder worden monitoren uit de CG-serie uitgerust met een kap zodat lichtinval tot een minimum beperkt wordt. Dit maakt de CG-serie een geliefde serie onder fotografen.

Nieuwste modellen:
2021 | EIZO CG2700x (4K-resolutie) | Lees mijn uitgebreide CG2700X artikel
2021 | EIZO CG2700S (WQHD-resolutie) | Lees mijn uitgebreide CG2700S artikel

2018 | EIZO CG279X
2018 | EIZO CG319X

2016 | EIZO CG2730
2016 | EIZO CG247X
2016 | EIZO CG2420

Voorgangers:
2015 | EIZO CG248-4K
2014 | EIZO CG318-4K
2014 | EIZO CG247
2013 | EIZO CG277
2012 | EIZO CG276
2012 | EIZO CG246
2011 | EIZO CG275W
2011 | EIZO CG303W
2010 | EIZO CG245W
2009 | EIZO CG243W
2008 | EIZO CG301W
2008 | EIZO CG241W

Uitzonderlijke modellen:
2020 | EIZO CG3146 (voor filmstudio's, enkel op bestelling aangezien dit scherm €25.000+ kost)
2017 | EIZO CG3145 (voor filmstudio's, enkel op bestelling aangezien dit scherm €25.000+ kost)

CS-serie

Monitoren uit EIZO's CS-serie hebben een ontzetten hoge beeldkwaliteit voor een iets lagere prijs dan modellen uit de CG-serie. Dit komt omdat monitoren uit deze serie wat minder kenmerken hebben ten opzichte van de CG-serie. Zo zitten er in deze monitoren geen kalibratie lenzen en moet je gebruik kaken van een externe kalibratie sensor. Hierdoor zijn de monitoren uit de CS-serie een stuk vriendelijker geprijsd wat het geliefde monitoren maakt voor amateur en semi-professionele fotografen.

Nieuwste modellen:
2023 | EIZO CS2400S
2023 | EIZO CS2400R

2020 | EIZO CS2740-X (technisch identiek aan CS2740)
2019 | EIZO CS2740
2019 | EIZO CS2731
2019 | EIZO CS2410

2016 | EIZO CS2420

Voorgangers:
2016 | EIZO CS2730
2015 | EIZO CS270
2014 | EIZO CS240
2012 | EIZO CS230

Afsluitend

Dit dit was mijn gehele uitleg omtrent EIZO monitoren. Ik hoop dat ik je met deze uitleg verder heb kunnen helpen in jouw zoektocht naar de geschikte EIZO monitor voor het bewerken van jouw foto’s. Ben je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter zodat ik met je mee kan denken. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de top 10 best verkochte monitoren bij CameraNu.nl en Coolblue.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 5 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

2 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Tromp Willem van Urk
2 Maanden geleden

Dag Thijs,

Ik ga mijn hele PC-configuratie vervangen (inmiddels acht jaar oud) en daarbij heb ik ook een nieuwe monitor nodig (op dit moment heb ik twee 24 inch Eizo Flexscan monitoren).

Bij mijn zoektocht naar iets nieuws, vooral voor fotobewerking, heeft jouw artikel me daarbij enorm geholpen. In ieder geval weet ik nu dat ik voor de Eizo CG lijn moet gaan in plaats van een Flexscan.

Toch blijven er nog een paar vragen bij me hangen. Mijn huidige monitoren hebben een refreshrate van 75hz en een reactietijd van 6ms. In de CG-modellen zie ik daarvoor specificaties van 60hz en 19ms. Dat is aanmerkelijk trager. Echter, omdat ook de Eizo topmodellen deze specs hebben neem ik maar aan dat dit voor de kwaliteit en het gebruiksgemak voldoende is!?

Verder twijfel ik nog een beetje tussen opnieuw twee 24-inch monitoren of één groter 27 inch scherm. Omdat ik ook meer aan video en timelapse fotografie wil doen zou die laatste optie (met een grotere beeldschermresolutie) wellicht een voordeel zijn!?

Misschien kun jij me bij deze vragen nog wat verder op gang helpen?

Alvast bedankt voor je antwoord,

Vriendelijke groeten, Tromp Willem van Urk

n.b: jij hebt ook een pagina over stockfotografie. Misschien heb je mijn site wel eens gezien. Ik houd ook al jaren een website bij over stockfotografie en mijn ervaringen daarmee. Wellicht leuk om eens naar te kijken?