Lensfilters


Uitleg over lensfilters

In dit artikel zal ik, na een korte introductie over lensfilters in het algemeen, dieper ingaan op de verschillen tussen lensfilters. Onderaan kan een reactie achtergelaten worden, uiteraard kan je hier ook vragen of andere opmerkingen plaatsen. Wil je eigenlijk een lensfilter kopen? Kijk dan eens bij deze winkels of naar de best verkochte lensfilters.

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Wat zijn lensfilters?
2. Lensfilter merken
3. UV filter
4. Berschermfilters
5. Skylight filters
6. ND filters
7. Polarisatiefilters
8. Close-up filters
9. Infrarood filters
10. Diverse filters uit de oude doos
11. Verschillende diktes
12. Hoe neem je een filter mee?
13. Verloopfilters

1. Wat zijn lensfilters?

Filters zijn glazen, of in sommige gevallen kunststof, voorzetplaatjes welke voor een cameralens gemonteerd worden. Ze worden ookwel foto filters genoemd en worden veelal gebruikt om de lens te beschermen of om een bepaald kleureffect te creëren. Een foto filter bevestig je op de lens door middel van schroefdraad. Je schroeft met een draaiende beweging het filter op je lens. Omdat niet iedere lens even groot is, en daarbij een afwijkende diameter van het voorste glas heeft, worden filters in verschillende diameters gemaakt. Zo heeft onderstaande lens een diameter van 77mm.

diameter lens filter

2. Lensfilter merken

Naast de hoeveelheid filtermaten en filtertypen, zijn er ook veel filtermerken. Elk merk richt zich op een eigen doelgroep met daarbij een behorende prijs. Ieder filter (indien de juiste maat) kan op iedere lens geplaatst worden. Het is dus niet zo dat je enkel een Canon filter op een Canon lens kan plaatsen. Daarnaast kan over het algemeen kan gezegd worden dat een duurder filter een betere kwaliteit levert dan een goedkoop filter. Dit komt omdat duurdere filters betere / meerdere coatingen krijgen dan goedkopere filters waardoor de beeldkwaliteit geoptimaliseerd wordt. Hieronder ga ik wat dieper in op een aantal bekende filtermerken.

Hoya filters

Hoya is één van de grootste productenten van lensfilters ter wereld en is al sinds 1941 actief in het produceren van optische elementen. Zo produceert Hoya filters die onder het merk Hoya verkocht worden, maar ook produceren zij de filters van Kenko en Cokin. De Hoya eigen merk filters staan erom bekend dat ze een hoge kwaliteit hebben voor een goede scherpe prijs. Daarnaast heeft Hoya filters met enkele coating (deze zijn erg scherp in prijs) oplopend tot filters met meerdere coatings (deze zijn wat duurder geprijsd). Ben je dus op zoek naar een goed maar betaalbaar filter? Plaats dan een Hoya filter op jouw lens.

Bekijk de best verkochte Hoya filters

Kenko filters

Kenko is in 1957 opgericht en is, zoals hierboven genoemd, onderdeel van het Hoya concern. De filters zijn vergelijkbaar met de filters van Hoya, maar hebben een net iets betere coating. Deze coatings zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen (beginnend met een enkele coating en oplopend tot meerdere coatings). Ben je dus op zoek naar een hoogwaardige maar betaalbaar filter? Kijk dan eens naar de filters van Kenko.

Bekijk de best verkochte Kenko filters

Cokin filters

In 1972 zag Cokin voor het eerst het levenslicht en inmiddels is het merk ook onderdeel van het Hoya concern. Het merk staat vooral bekend als het filter merk voor landschapsfotografen en de filters kenmerken zich door de vierkante vorm en de betaalbare prijzen. De filters schroef je dus niet op je lens, maar je plaatst ze in een speciale filterhouder die je op je lens vastschroeft. Dit geeft je als fotograaf het voordeel dat je de filters eenvoudig kan wisselen. Daarnaast kan je ook filters met elkaar combineren. Het assortiment van Cokin is zeer breed. Zo zijn er diverse ND (grijs) filters beschikbaar, maar ook verloopfilters, kleurenfilters en polarisatiefilters. Ben je een fanatieke landschapsfotograaf en zoek je een betaalbaar filtersysteem? Neem dan zeker eens een kijkje naar wat Cokin je te bieden heeft.

Bekijk de best verkochte Cokin filters

B+W filters

B+W zag in 1947 het levenslicht en is onderdeel van het Duitse Schneider Kreuznach concern. De kwaliteit is zeer hoog en dit heeft er ook voor gezorgd dat B+W al jaren marktleider is op het gebied van filters. Vrijwel alle filters beschikken over diverse coatings waardoor reflecties en afwijkingen tot een minimum beperkt wordt. B+W heeft twee lijnen op de markt. De zogenaamde premium-lijn heeft een extra dunne vatting waardoor deze filters ideaal zijn voor groothoeklenzen. De Professional-lijn heeft een iets dikkere vatting waardoor deze filters op iedere lens te gebruiken zijn. Ben je op zoek naar een goed filter voor jouw hoogwaardige lens? Kijk dan zeker eens naar de filters van B+W.

Bekijk de best verkochte B+W filters

Rodenstock filters

Rodenstock is een Duits bedrijf dat voornamelijk bekend is uit de brillenindustrie. Echter maakt Rodenstock naast brillen ook lensfilters van zeer hoge kwaliteit. De filters kenmerken zich door hoogwaardige glas en coatings in relatief dunne vattingen. Hierdoor zijn de filters voor zowel groothoeklenzen als overige lenzen goed te gebruiken. Heb je een hoogwaardig objectief en zoek je hier een filter voor? Neem dan zeker eens een kijkje naar de Rodenstock filters.

Bekijk de best verkochte Rodenstock filters

Benro filters

Benro is vooral bekend onder fotografen als een statief merk. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze ook sinds enkele jaren hoogwaardige filters op de markt zetten. Zo heeft Benro filtersystemen (zoals het Cokin systeem), maar ook schroefsystemen (zoals B+W filters). Beide soorten worden door fotografen geroemd vanwege de hoogwaarde kleurweergave. Verder heeft Benro de filters onderverdeeld in twee lijnen, namelijk een Master lijn en een Universal lijn. Ben je op zoek naar een betaalbaar maar goed filter? Kijk dan naar de Universal lijn. Ben je een professional of fanatieke amateur? Neem dan een kijkje naar de master lijn. Dit is het beste dat je van Benro kan kopen.

Bekijk de best verkochte Benro filters

Meest gebruikte lensfilters

Hieronder zullen eerst de meest gebruikte lens filters besproken worden. Na deze uitleg zullen een aantal oude filters, welke door programma's als photoshop zijn vervangen, uitgelegd worden.

3. UV filter

Het UV filter is een foto filter welke, net zoals zonnebrillen, UV straling tegenhoud. In het analoge tijdperk, toen men nog met filmrolletjes werkte, werden deze UV filters veelvuldig gebruikt. UV stralingen hebben namelijk de eigenschap om wazige en/of mistige plekken in een analoge foto te creëren. Dit komt voornamelijk in analoge foto's met een blauwe lucht voor. Door het gebruik van een UV filter wordt de schadelijke UV straling tegen gegaan en worden foto's helderder.
In het digitale tijdperk hebben we echter geen last meer van UV straling aangezien de foto niet meer op film wordt vastgelegd, maar op een digitale sensor. En deze digitale sensor heeft geen problemen met de UV straling van de zon. Hierdoor is een UV filter eigenlijk overbodig geworden. Echter, wordt het foto filter toch nog veel gebruikt. Dit vanwege zijn beschermende functie. Het UV filter wordt namelijk, zoals bij elke filter, voor de lens geplaatst. Hierdoor beschermt hij de lens tegen stof, zand en andere schadelijke stoffen welke een lens kunnen beschadigen. Doordat de kleur van de foto bij het gebruik van een UV filter niet wordt beïnvloed, kan een UV filter permanent op de lens blijven. Een alternatief voor het UV filter is de beschermfilter.

De beste UV filters van 2021

Wil je een UV filter kopen? Er zijn vele soorten, merken en maten. Via onderstaande button kom je op de best verkocht UV filters van dit moment.

De best verkochte UV filters van 2021

Waarom een UV filter op je camera?

Zelf heb ik een UV filter op elke lens zitten. Maar is het echt nodig? Onderstaande foto is immers een nachtmerrie voor iedere fotograaf….

Foto: Kurt Munger

Zelf heb ik op iedere lens een UV filter zitten. Ik heb namelijk liever een klein krasje op mijn UV filter, dan op mijn dure lens. Een klein krasje is echter, afgezien van de waardevermindering van de lens, niet een heel groot probleem. Kleine putjes of krasjes op een lens zijn namelijk niet tot nauwelijks waarneembaar in een foto. Kurt Munger, fotograaf, heeft een interessante test gedaan omtrent het waarnemen van schade aan je lens in een foto. Lees dit artikel met Kurt's resultaten omtrent het fotograferen met een beschadigde lens.

4. Beschermfilters

Het beschermfilter is een lens filter, wat al in de naam wordt aangegeven, de lens beschermd tegen tegen stof, zand en andere schadelijke stoffen welke een lens kunnen beschadigen. Doordat de kleur van de foto bij het gebruik van een beschermfilter niet wordt beïnvloed, kan een beschermfilter permanent op de lens blijven. Een alternatief voor de beschermfilter is het UV filter.

5. Skylight filters

Het skylight filter is een lens filter uit het analoge tijdperk. Skylight filters hebben een licht rode kleur waardoor ze hemellichten (skylights) op dia-afdrukken helderder maken. Dit wordt gerealiseerd doordat de lichtrode kleur van het filter, de kleur blauw warmer maakt.
Ook nevelpartijen worden met de hulp van een skylight filter ietwat verzacht. Omdat het foto filter een kleine, vrijwel onneembare, kleurcorrectie heeft, kan het permanent op de lens gemonteerd blijven. Desalniettemin is dit type foto filter met de komst van de digitale spiegelreflexcamera, waarbij kleurcorrecties eenvoudig achteraf in fotobewerkingsprogramma's toe te passen zijn, overgenomen door de beschermfilter en de UV filter.

6. ND filters

ND filters, ookwel grijsverloopfilter genoemd, worden gebruikt om foto's een aantal stops donkerder te maken. Zo kan je met een ND filter langere sluitertijden of een grotere lensopening halen. En dit zonder dat je foto overbelicht raakt. Hierdoor kan je, doordat je langere sluitertijden haalt, beweging vastleggen. Denk hierbij aan het fotograferen van stromend water, de zee (golven) en watervallen. Doordat je ook een grotere lensopening kan halen, kan je met lage f-waardes werken. Hierdoor kan je meer scherpte/diepte effecten in je foto's creëren.

Bekijk de best verkochte ND filters

Hoe werkt een ND filter?

ND filters zijn er in verschillende soorten, variërend van 1 stop onderbelichting tot 20 stops onderbelichting. Het aantal stops onderbelichting vind je terug in de naam van het ND filter. Zo heet de 1 stops grijsfilter 101. Hiermee kan je 1 stop (D-log 0,3) onderbelichten. Het 113 grijsfilter zorgt ervoor dat je 13 stops kan onderbelichten. Dit filter is zo donker dat je er de zon fotograferen. Standaard wordt voor het fotograferen van stromend water het 106 filter gebruikt. Voor het fotograferen met grotere lensopeningen wordt standaard het 101 of 103 filter gebruikt. Wil je in dit geval toch meer dan 1 of 2 stops onderbelichten? Koop dat een 103 filter, of gebruik dan het 101 en 102 filter op elkaar. Door deze filters op elkaar te schroeven behaal je ook hetzelfde effect als dat je met een 103 filter zou behalen. Er zijn ook variabele grijsverloopfilters welke je kan instellen door eraan te draaien. Hiermee kan je de onderbelichting instellen van 1,5 tot 9 stops, zonder dat je meerdere filters hoeft te gebruiken. Onderstaande foto heb ik gemaakt met z'n variabel ND filter op stand 9.

voorbeeldfoto_variabel_grijsfilter

Een voorbeeldfoto gemaakt met een variabel ND filter.

7. Polarisatiefilters

Een Polarisatiefilter, ookwel polafilter genoemd, is een filter welke spiegelingen uit oppervlaktes weg kan nemen. Denk hierbij aan spiegelingen in het water of de reflecties in een raam. Ook heeft een polarisatiefilter ook de eigenschap dat het de kleurverzadiging in een foto verhoogd waardoor het blauw (van bijvoorbeeld een lucht) blauwer wordt en groen (van bijvoorbeeld gras) groener wordt.

Bekijk de best verkochte polarisatiefilters

Wat doet een polarisatiefilter?

Bij een polarisatiefilter wordt de mate van kleurverzadiging en reflectie bepaald door de stand van het filter met het onderwerp. Als een polarisatiefilter 90 graden wordt gedraaid ten opzichte van de normale, reflectie verminderende stand, dan zal de kleurintensiteit hoger zijn en zal spiegeling afnemen. Om deze stand te realiseren draai je simpelweg het voorste element van het polarisatiefilter met 90 graden of tot je het gewenste effect hebt behaald. Let er wel op dat, wanneer je een lens met een roterende frontlens hebt (deze draait bij het scherpstellen), je constant jouw polarisatiefilter opnieuw instelt. Daarnaast moet je bij het gebruik van een polarisatiefilter opletten dat je eerst UV filter van je lens af schroeft. Dit omdat deze twee filters niet samenwerken. Onderstaand vind je een foto welke ik gemaakt heb met een polarisatiefilter.

Voorbeeldfoto_polarisatiefilter

Een voorbeeldfoto gemaakt met een polarisatiefilter.

8. Close-up filters

Een close-up filter wordt gebruikt om dichter op een onderwerp te kruipen waarna deze uitvergroot kan worden. Hierdoor kan je van iedere lens een Macro lens maken. Close-up filters, soms ook voorzetglazen genoemd, zijn er in verschillende soorten met verschillende sterktes.
De variatie begint bij een vergroting van +1 en loopt op tot +10. Je kan alleen niet elk filter op elke lens gebruiken. De sterkte van de vergroting hangt af van het brandpuntsafstand van de lens. Meer informatie hierover vind je op de website van B+W Filters.

9. Infrarood filters

Het infraroodfilter is een lens filter welke bij zowel analoge als digitale camera's gebruikt kan worden. Door een infraroodfilter voor een lens te plaatsen worden infraroodstralen vastgelegd. Dit geeft een speciaal effect aan de foto aangezien het filter alleen infraroodstralen doorgeeft aan het film of de sensor.
Let wel: bij digitale camera's moet er echter wel het een en ander aan de digitale camera verbouwd worden voordat een infrarood foto gemaakt kan worden. De zogenaamde ‘hot mirror', dit is een filter welke infraroodstralen tegenhoudt, moet namelijk verwijdert worden.. Hoe dit verder allemaal werkt kan je lezen op de website van Digifotopro.

10. Diverse filters uit de oude doos

Hieronder worden een aantal filters uit de oude doos uitgelegd. Deze filters worden nog steeds verkocht, maar veel zijn door de komst van programma's als Photoshop overbodig geworden.

Zwart wit filters

Het zwart wit filter is een foto filter welke in het analoge tijdperk veel werd gebruikt. De filters zijn er in verschillende varianten en hebben allemaal een gele of rode kleur. Door een zwart wit filter voor je lens te schroeven worden contrasten, welke naar voren komen op een zwart wit film, beter naar voren gebracht. Daarnaast wordt de belichting met het gebruik van een zwart wit filter ook geoptimaliseerd voor zwart wit film. Tegenwoordig is het zwart wit filter vervangen door de kleurlagen van Photoshop of de instellingen van de camera.

Kleurverloop filters

Kleurverloop filters werden in het analoge tijdperk gebruikt om kleurveranderingen, zoals van rood naar blauw, in een foto te verwerken. Tegenwoordig is het echter vervangen door programma's zoals Photoshop aangezien je in dit soort programma's hetzelfde effect kan behalen.

Soft filters

Soft filters werden in het analoge tijdperk gebruikt om foto's een zachte zweem mee te geven. Tegenwoordig is het vervangen door programma's zoals Photoshop aangezien je in dit soort programma's hetzelfde effect kan behalen.

Kleurfilters

Het kleurenfilter is een filter welke in het analoge tijdperk veel werd gebruikt. Door een kleurenfilter voor je lens te schroeven wordt er een bepaalde kleurtint, zoals rood, blauw, of geel, aan de foto toegevoegd. Deze kleur geeft de foto vervolgens een bepaald effect. Hedendaags is het kleurenfilter vervangen door de kleurlagen van Photoshop.

Correctie filters

Digitale camera's hebben tegenwoordig een witbalans instelling welke de kleurtemperatuur automatisch of handmatig aanpast naar de lichtomstandigheid van het moment. Maar in het analoge tijdperk was er geen witbalans instelling en moest men op een andere manier de kleurtemperatuur corrigeren. Hiervoor werden correctiefilters gebruikt. Dit type foto filter zorgde ervoor dat een kleurtemperatuur naar boven of naar beneden werd bijgesteld. Tegenwoordig is dit type filter vervangen door de witbalansinstelling van de camera en door Photoshop (in Photoshop kan je achteraf ook de kleurtemperatuur aanpassen).

Contrast filters

Het contrastfilter werd in het analoge tijdperk veelvuldig gebruikt om meer contrast aan een foto te geven. Tegenwoordig is het echter vervangen door programma's zoals Photoshop.

Spectra

Spectra filters werden in het analoge tijdperk gebruikt om lichtinvallen en lichtsterren te creëren. Tegenwoordig is het echter vervangen door programma's zoals Photoshop aangezien je in dit soort programma's hetzelfde effect kan behalen.

Prisma

Prisma filters werden in het analoge tijdperk gebruikt om spiegelingen en dubbelingen in een foto te krijgen. Tegenwoordig is het echter vervangen door programma's zoals Photoshop aangezien je in dit soort programma's eenvoudig hetzelfde effect kan behalen.

11. Verschillende diktes

Filters zijn er in verschillende diktes. Let hierop, vooral bij extreme groothoeklenzen en groothoeklenzen. Dit omdat je bij het gebruik van een te dik filter vignetering op je foto's kan krijgen. Vignetering is een zwarte rand in je foto, dit komt doordat je zonnekap of je filter in het beeld komt. Bij het gebruik van een slim-filter, dit is een extra dun filter (zie onderstaande afbeelding), zal je hier minder last van hebben.
Let wel, je krijgt er een andere lensdop bij een slim-filter meegeleverd aangezien je standaardlensdop er niet meer op kan monteren.

12. Hoe neem je een filter veilig mee?

Over het algemeen laat je een foto filter, zoals een UV filter, op jouw lens zitten. Maar als je een filter niet gebruikt, bijvoorbeeld polaristatiefilters, dan kan je deze op verschillende manieren meenemen. Als je een foto filter koopt zit hij vrijwel altijd in een handig doosje waarin je het filter kan bewaren / meenemen. Deze doosjes zijn echter wel lomp en onhandig. Vooral als je meerdere filters hebt (een stapel doosjes is snel even groot als een portretlens. Een alternatief voor deze doosjes zijn filtertassen. Hiermee kan je meerdere filters tegelijkertijd in herbergen en nemen veel minder ruimte in beslag. Daarnaast zijn deze tassen van een dusdanige kwaliteit dat je filter goed beschermd blijft.

Bekijk de best verkochte filtertassen


13. Verloopfilters

Mocht je nu lens filters met een bepaalde diameter hebben die niet op jouw lens past, bijvoorbeeld een 72mm filter die je graag op jouw 67mm lens wil monteren, dan kan je gebruik maken van een zogenaamd verloopring. Deze verloopring zorgt ervoor dat je filters in een bepaalde maat, op lenzen in een andere maat kan plaatsen.
Let wel: dit werkt twee kanten op. Allereerst heb je step up filters welke ervoor zorgen dat je een groot filter op een kleinere lens kan gebruiken (bv een 72mm filter op een 67mm lens). Het andere type is een step down filter. Dit type zorgt ervoor dat je kleinere filters op een grotere lens kan gebruiken (bv 67mm filter op een 72mm lens). Let er alleen wel op dat je bij gebruik van dit type, een zwarte ring om jouw beeld krijgt. De filter is immers te klein voor jouw lens en de verloopring dekt een deel van jouw lens af.

Bekijk de best verkochte verloopfilters.

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande lensfilters, hopelijk heb je er wat aan gehad. Mocht je toch nog vragen hebben, laat dan hieronder een berichtje achter. Ik probeer dan zo snel mogelijk op je vraag terug te komen. Tenslotte wens ik je veel succes met het maken van foto's!

Waar te koop:

Wil jij een lens filter kopen? Kijk dan eens bij onderstaande winkels.

Nederlandse Winkels
CameraNu.nl
Coolblue.nl
Kamera-Express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-Express.be
Calumet PhotoDé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

0 0 Stem
Aantal sterren
77 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Tineke
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,ik heb een canon 200D en ik heb een paar weken geleden een 2de hands telelens gekocht nl een 70 -300 canon lens..

Ik vind het geen mooie foto’s maken of ik doe iets niet goed of de lens past niet bij mijn camera,kan jij mij uitleg geven of ik er goed aan heb gedaan..

Mvg Tineke

Paul van Dijk
3 Jaren geleden

Dag Thijs, ik kom net uit de VS, waar ik een HD filter kreeg aangeboden. In Chinatown SF, dus mijn argwaan was redelijk groot. Ik ben redelijk thuis in de fotowereld, maar dit zei mij niets. Volgens de verkoper een nieuw filter die het contrast verhoogt, ook enigszins als polarisatie werkt en standaard op de lens kan blijven. Een soort ‘super UV’. Een paar testfoto’s gaven inderdaad zichtbare verschillen met licht/contrast. Ik heb ‘m toch niet gekocht en zie nu thuis op internet ook eigenlijk geen verwijzingen naar wat dat nu is, zo’n HD. Ik zie alleen een relatie met UV.
Heb jij info hierover?
Alvast bedankt. Paul

Andre
3 Jaren geleden

Hallo Thijs.
Ik heb een Nikon B700 coolpix.
Bestaan hiervoor ook polarisatie filters?
En zo ja welke diameter ben ik dan nodig.
Er staat nl geen diameter op de lens.
Of ben ik aangewezen op een fotoshop programma.
Groeten Andre.

Laila
3 Jaren geleden

Hoi Thijs! Bestaat er ook iets als een filter dat lelijk TL-licht wat warmer maakt? Of neig je dan al snel naar een kleurenfilter..?

Groetjes!

Pierre Gyselinck
3 Jaren geleden

Dit geldt dus ook voor de UV/IR filters van Leitz?

Pierre Gyselinck
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Jaren geleden

Ok, Thijs, hartelijk dank voor je snelle antwoorden!
Tot nog eens en prettig weekend,
Pierre

Pierre Gyselinck
3 Jaren geleden

Hallo,Thijs,
Zijn UV/IR filters bruikbaar voor alle digitale camera’s?

4 Jaren geleden

Hallo Thijs Schouten. Zeer interessant artikel, met name het UV filter. Zelf ben ik niet overtuigd van de UV filters, ze doen afbreuk aan de opname. In het analoge tijdperk heb ik ze ook nooit gebruikt. Het grootste euvel vond ik de lensflair die ontstond. De dikte van het glas is eigenlijk niet voldoende voor bescherming van de lens, dit kan bij stoten snel breken en krassen veroorzaken op het objectief. Voordelen bied een UV filter bij b.v. regen en stof, maar dat was het dan ook. Mischa de Muynck gaat hier ook dieper op in. (http://www.magnek.nl/blog/het-drama-dat-uv-filter-heet/) Steve Perry heeft er zelfs een testbank voor gebouwd: (

) Een kwalitatief hoogwaardig filter kost al snel €100,- , geen kleine investering Ik gebruik af en toe een ND filter voor opnames van snel stromend water, dit is het enigste. Met vriendelijke groet Stef.

4 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Ik ben heel erg geïnteresseerd in macro-fotografie en ik vroeg me af jij misschien weet of close-upfilters ook goed functioneren bij een digitale camera (in mijn geval een Sony HX400V) in plaats van een spiegelreflex? Ik zou het jammer vinden moest ik een set kopen als het dan uiteindelijk niet werkt, dat vind ik een beetje weggesmeten geld.

Alvast bedankt!

Tjapke

Willy
4 Jaren geleden

Dank u wel

Willy
4 Jaren geleden

Ik heb verschillende Diameters van objectieven van 52 tot 95 mm hoe los ik dat op

Joeri
5 Jaren geleden

Mijn polafilter draait moeilijk.Mag ik die smeren met naaimachineolie?

Rick
Antwoord op  Joeri
3 Jaren geleden

Hoi…om de schroefdraad te “smeren” gebruik je alchol 70%….paar druppels op het schroefdraad laten vloeien en daarna verdampt het en laat geen sporen achter..
grt Rick

5 Jaren geleden

Hallo dankje voor de fijne uitleg, ik zag een Hoya Fader. 9 stops is dit een goeie aanschaf?

Hans
5 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Ik loop al een tijd te dubben welke ND filters ik moet gaan gebruiken. Niet zozeer het aantal stops, maar meer de kwaliteit van deze filters. Ik heb gemerkt (gelezen) dat er aardig wat kaf onder het koren zit. Dus, Kan jij me vertellen wat kwalitatief de beste filters zijn?

Groetjes
Hans.

Marco P
5 Jaren geleden

Hoi Thijs, bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels het filter geretourneerd en een nieuw filter van Hoya aangeschaft. Veel beter resultaat! Goedkoop is toch vaak duurkoop.. 🙂

Marco P
5 Jaren geleden

Beste Thijs,

Helder artikel, dank. Op mijn canera (Sony HX400V) heb ik een CPL filter geplaatst van het merk Citiwide. Dit was een vrij goedkope filter. Wat mij opvalt is ik onscherpe foto’s krijg, vooral met hoge zoom is dit goed te zien. Kan dit aan de kwaliteit van de filter liggen? Of is dit een algemene eigenschap, ook met duurdere / betere filters?

Alvast bedankt!

Henk Lansink
6 Jaren geleden

Met een drone wil ik infrarood luchtfoto’s maken.
Ik wil met de luchtfoto’s het volgende proberen te bereiken. Uit de foto’s moet duikelijk naar voren komen of er net iets onder het aardoppervlak wat aanwezig is. Zoals een oude fundering, oude olietanks, leidingen etc. Maar ook of het schrale grond is of dat gedeelten van een landbouw perceel niet bemest hoeft te worden. Met welk ir filter kan ik dit het beste bereiken van 700nm tot 1500nm.

M.v.g. Henk
Henk

Will
6 Jaren geleden

Hallo thijs,
Alvast bedankt voor je reactie.
Ik heb het probleem inmiddels al opgelost.
Als ik op stand M fotografeer moet ik de lichtmeter instellen op 0, hierna handmatig scherpstellen, nd filter erop schroeven en dan de stops terug tellen. (Dat deed ik dus niet)
In ieder geval bedankt voor je tip.
Ik ga nu kijken voor een polarisatie filter type: B&W KSM CPOL MRC Nano XS-Pro Digital 67 E
Want jou stukje informatie daarvan heeft bij mij toch wel veel interesse getoond.
M.v.g
Will,

Will
6 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Zeer mooie uitleg over de vershillende filters.
Ik heb zelf een hoya variabele ND filter gekocht voor op mijn nikon D7000 met een nikor 18/105 mm lens.
Het gekke is alleen als ik een foto maak met bv. 9stops in het daglicht (zonnige dag) en ik stel de lichtmeter op nul zou de foto perfect moeten zijn maar niets is minder waar. Hij is veel te donker. Als ik hem bv. Op 3 stops zet heb ik wel een goed belichte foto als ik de lichtmeter op nul stel. Hoe kan dit?

M.v.g
Will,

Sas
6 Jaren geleden

Als leek probeer ik mij weg wijs te maken in de filters.
Ik ben er inmiddels achter dat ik voor mijn Canon 550 D een polarisatiefilter wil aanschaffen en is mij een 58mm Hama proclass 5sterren circ pol aangeraden.
Kunt u mij aangeven of dit wel of niet een goede aanschaf zou zijn. Ik zie zoveel verschillende merken voorbij komen…

marion
6 Jaren geleden

fijne uitleg ,bedankt
heb je wel eens geprobeerd een nd en een polarisatie op elkaar te doen
wat zou je dan krijgen en zou dat kunnen?

grt marion

Sandra Ciere
6 Jaren geleden

Hallo Thijs,
In juli ga ik een trekking lopen op IJsland. Ik wil graag mooie foto’s maken van de verschillende landschappen en kleuren en neem mijn Canon EOS 100D SRL mee met een 15-135 mm STM IS Lens. Nu twijfel ik welk filter ik het beste mee kan nemen. Ik twijfel tussen een polarisatiefilter (meer intensieve kleuren) of een gewoon UV/beschermingsfilter. Wat raad jij mij aan?
Groet,
Sandra

6 Jaren geleden

Mooi en leerzaam artikel, zet me wel aan het denken, dank je.

Lauran
6 Jaren geleden

Beste,

Ik heb altijd analoog gefotografeerd met Canon en Cokinfilters. Nu heb ik pas een digitale Nikon d5200.
Op ebay hen ik een Cokin P formaal double exposure filter zien staan.
Kan ik met deze digitale camera in combinatie met dit filter nog een dubbelopname maken ?

Mvg,
Lauran

Rianne
6 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Ik heb een vraagje..

Na het lezen van je artikel, erg helder overigens, twijfel ik over het soort filter wat ik wil aanschaffen. Ik merk dat ik vooral foto’s maken van landschappen, bezienswaardigheden en mijn kinderen (uiteraard). Over het algemeen buiten, soms binnen. Wat ik merk, is dat ik soms foto’s niet mooi belicht krijg. Ze zijn dan óf te donker óf overbelicht.. Ik haal nog wel eens een trucje uit door “elders scherp te stellen” en dus daar dan de lichtmeting te doen, met dat levert me net even te vaak niet de scherpste foto’s op.

Nu lijkt me een polarisatie filter wel interessant, maar die moet ik dan dus steeds bijdraaien.. Is die makkelijk ook van de lens te halen als ik die niet nodig heb?
Een overloopfilter/ grijsfilter zou ook nog weleens kunnen doen wat ik wil, maar is dat niet te beperkt?
Ik heb ook gelezen over een uv-filter, maar die lijkt niet meer te doen dan bescherming, bij normaal gebruik althans? En voldoet het gebruik van een lensdop daar niet?

Concreet dus eigenlijk.. Naar wat voor filter zou mijn voorkeur moeten uitgaan, voor mooie scherpe foto’s, mooi contrast en niet korrelig? Ik heb een Canon 650D.

Alvast bedankt!

ps. Ik ga hier snel meer lezen, eens kijken of ik er nog meer van op kan steken 😉

6 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Bedankt voor de nuttige informatie!

Ik zou graag landschapfoto’s willen maken met mijn Tokina 11-16, maar ik krijg de wolken nu zo mooi geaccentueerd. Dikke pakken wolken zou ik graag ‘voller’ erop willen hebben. Nu zie ik alleen maar witte pluimen en/of vegen. Mijn polafilter werkt prima, maar niet voor het idee dat ik in mijn hoofd heb.

Hoop dat je me verder kunt helpen hiermee.

Groeten!

Chow
6 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Ik heb zojuist een B+W polarisatie MRC 77mm filter ontvangen. Ik zie dat er 3 deukjes in de filter zitten. Het is best een dure filter, moet ik terug naar de winkel of komen deukjes vaker voor in polarisatie filters?

Alvast bedankt voor je antwoord.

Met vriendelijke groet,
Chow

Dick Bouwman
6 Jaren geleden

Beste Thijs,
Wat is de beste protectie voor mijn nieuwe Carl Zeiss 24-70 / 4?
Is een CZ filter gelijk aan een CZ T*?
Is de UV T* wel nodig en moet het een “slim” zijn i.v.m. de groothoek?
Heeft CZ misschien een filter met gewoon goed glas incl. T* coating?

Groet
Dick

Jan Hein
7 Jaren geleden

Dag Thijs, bedankt dat je deze info wilt delen. Voor mij als starter perfecte info. Duidelijk en “to the point”. Ik ga er zeker mijn voordeel mee doen. Heb net een Canon 700d aangeschaft met een 18-135 lens. Daar wil ik de starterskit van Hoya bij aanschaffen. Dat moet mooie plaatjes gaan geven. Materialen zijn goed, nu de man achter de lens nog 😉

Hartelijke groet
Jan Hein

kevin zegelaar
7 Jaren geleden

Beste thijs.

ik heb een ND variable 2-400 filter gehaald.
Kan ik deze nu ook gewoon over mijn uv filter draaien ik had opgemerkt dat daar ook nog draad op zit,om er evt nog een filter op te draaien.
geven deze samen geen ander effect. Of maak het niet uit. Las namelijk dat het bij een polarisatiefilter namelijk niet verstandig is.

vast erg bedankt.

Groetjes kevin

kevin zegelaar
Antwoord op  Thijs Schouten
7 Jaren geleden

Beste thijs.

Ik merkte inderdaad dat hij zo al moeite had om scherp te stellen.
Heel erg bedankt voor je info, je legt het netjes uit. Top!

Erg bedankt.

Groetjes kevin

Annelies
7 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Allereerst mijn complimenten voor dit zeer duidelijke artikel. Aan zo’n artikel heb ik als beginner echt iets! Toch heb ik echter nog een vraag, er zijn sets te koop met verschillende soorten filters (Polaroid SLR 52mm filter kits filter (€29,95)) bijvoorbeeld. Deze set bevat een cpl filter, uv filter en een fld filter. Nu is mijn vraag is zo’n set een goede koop? Of heeft u nog andere tips?

Met vriendelijke groet,
Annelies

Steffen
Antwoord op  Thijs Schouten
7 Jaren geleden

Beste Annelies,

ik heb o.a. de Polaroid filters (de set van 3) en deze zijn helemaal niet slecht van kwaliteit.
Je vindt de 52mm set nu al voor €25 en de normale prijs was eigenlijk €59 net zoals de Hoya set. Het enige verschil is dat er bij de Hoya set een grijsfilter bijzit en bij de polaroid set een FLD filter (fluorescent light/TL-lampen).

De reden dat de prijs zo laag ligt is omdat polaroid stopt met de productie van deze filters, daarom zie je regelmatig op = op of promoprijzen. Jammer genoeg doen niet alle winkels dit.

Ikzelf heb naast mijn Hoya filters zo’n setje gekocht, 52mm en 67mm, voor €55 en hiervoor heb ik 6 filters, daar kan je echt geen miskoop met doen.

Een beetje een laat antwoord, maar hopelijk ben jij, of iemand anders hier nog iets mee.

mvg

Steffen

Albert
7 Jaren geleden

Beste Thijs
Leuk artikel
Ik ben beginnend amateurfotograaf en heb me vorig jaar in Tenerife een filter aan laten smeren???
Het betreft een HD-Olux day & night CPL
Verkoper had een mooi verhaal over van alles en nog wat (oa bescherming van de lens)
Concreet is mijn vraag echter voor welke doeleinden (behalve bescherming) kan ik deze lens het beste gebruiken?
Alvast bedankt voor je antwoord

MvG,

Albert

Albert
Antwoord op  Thijs Schouten
7 Jaren geleden

Hallo Thijs
Heel erg bedankt voor je antwoord.
Lekker duidelijk in “jip en Janneke” taal
Werd alles maar zo duidelijk verteld

Hartelijke groeten uit Wijchen

Albert

Mariëlle
7 Jaren geleden

Beste Thijs,

Als ik voor mijn camera een beschermend filter wil kopen, welk filter verdient dan de voorkeur? Een beschermingsfilter of een UV filter? Ik begrijp dat voor een digitale camera een ND UV filter niet meer nodig is. Verdient dan een gewoon beschermingsfilter de voorkeur omdat daarbij minder lichtverlies optreedt?

Groeten,
Mariëlle

Kjell
7 Jaren geleden

Goeiedag Thijs,

Ik heb een vraagje over het volgende. Ik heb een Canon Powershot SX50 HS in bezit, en lees daarover op internet dat mensen een UV filter gebruiken (67mm) en daarbij ook een filter adapter kopen omdat de UV filter anders niet aan te brengen is. Echter stond ik gister in de fotowinkel, waar mij verteld werd dat er helemaal geen UV filter aan te brengen is op dit type camera, en dat de mensen die dit wel doen, schade aanbrengen aan de camera (behuizing) om toch de filters te kunnen gebruiken. Wat zou jij aanraden?

Alvast bedankt voor je antwoord!

Yentl
8 Jaren geleden

Hallo

Leuk om wat meer te lezen over de uv-filter.
Ik zou zelf voor op mijn 2 lenzen een filter willen kopen ter bescherming van mijn lens.
Maar ik loop een beetje vast voor welke grote ik moet kopen.
Zelf heb ik 2 lenzen, de Canon 55-250 en 18-55.
Het moet dus de diameter van de lens zijn of heb ik het mis?

Groetjes
Yentl

Gerald Rik
8 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Een erg duidelijke uitleg, was prettig om weer eens bepaalde dingen door de ogen van een ander te zien.
Ik heb twee dingen gemist, nl de Cokin oplossing, 1 filter om te gebruiken bij meerdere lenzen met afwijkende
diameters, door de div.lensringen 49 t/m 82 mm.
En in de grijslenzen, de z.g. ND Variable 2-400 filters. Een fantastische oplossing voor alle ND filters die ik altijd meesleepte
op vakantie.
Bedankt met vriendelijke groet,
Gerald