Top 10 beste vlog camera’s 2024


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 19 mei 2024

Welke vlog camera moet ik kopen?

Ben je op zoek naar een vlog camera, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan dit artikel over de beste vlogcamera’s van 2024. Ik adviseer je in dit artikel waarop je kan letten bij de aanschaf van een vlogcamera en ook heb ik een handig overzicht gemaakt met de top 10 beste vlogcamera’s van 2024. Ik heb deze lijst samengesteld dankzij mijn 15+ jaar ervaring als fotograaf, diverse (online) camera-reviews en diverse camera testen. Ik hoop je hiermee verder te kunnen helpen in jouw zoektocht naar jouw ideale vlogcamera. Kom je er na het lezen van deze top-10 toch nog niet helemaal uit? Laat dan een berichtje achter en ik denk met je mee!

canon vlog camera

In dit artikel:

In dit artikel vind je praktische tips bij het kopen van een vlog camera, een handig overzicht met de top 10 beste vlog camera’s van 2024 en vertel ik meer over populaire Nederlandse vloggers. Ik heb dit artikel dan ook opgedeeld in onderstaande hoofdstukken:

a. Waarop moet je letten bij de aanschaf van een vlog camera?
b. De beste vlogcamera’s van 2024
c. Beste vlog camera voor kinderen
d. Welke vlog camera’s gebruiken youtubers?
e. Gebruikte bronnen
f. Afsluitend

a. Waarop moet je letten bij de aanschaf van een vlog camera?

Als je een vlog camera wilt kopen is het goed om op een aantal zaken te letten. Denk hierbij onder andere aan de videokwaliteit, het scherm, de geluidsopname mogelijkheden, de accu, het gewicht en uiteindelijk het type vlog camera. Hieronder ga ik dieper in op deze zaken.

De videokwaliteit van de vlog camera

Omdat vlog camera’s gebruikt worden voor het maken van video weblog’s (vlogs) is de videokwaliteit één van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Denk hierbij aan de resolutie waarin je video’s kan opnemen, zoals 4K of Full HD. Maar ook de framerate, afgekort fps (frames per second), is van groot belang. Wil jij namelijk super slowmotion video opnamen maken, dan heb je een vlog camera met een framerate van 120fps of 240fps nodig.

Een kantelbaar scherm

Omdat je bij het maken van vlogs vaak jezelf wilt filmen is een volledig kantelbaar scherm een echte must. Heb je dit niet, dan kan jij jezelf niet goed zien wat je belemmert in het kaderen van het beeld. Gelukkig hebben veel camera’s tegenwoordig kantelbare schermen waardoor je jezelf goed kan zien. Tip: Ga je gebruik maken van een externe microfoon? Kijk dan naar een vlog camera waarbij het scherm naar de zijkant uitklapt. Dan zit de microfoon (die boven de camera wordt gemonteerd) niet voor je scherm.

beste sony vlog camera

Het geluid van de vlog camera

Bij het maken van een goede vlog is niet alleen het beeld dat goed moet zijn, ook het geluid is van groot belang. Je wilt immers je volgers een verhaal vertellen en dit moet zo goed mogelijk overkomen. Omdat vlog camera’s compacte microfoons in de camera hebben maken veel vloggers gebruik van externe microfoons. Deze hebben een beter bereik (kunnen het geluid beter opvangen) en maken gebruik van ruis en windreductie. Het resultaat is een helder geluid waardoor je vlog veel beter overkomt naar jouw volger. Tip: sommige vlog camera’s worden geleverd met externe microfoon, zoals de Sony ZV-1. Wordt er geen externe microfoon bij jouw vlogcamera meegeleverd? Check of er een microfoon-aansluiting op jouw vlog camera zit en sluit hier een externe microfoons van Røde, Sennheiser of Boya op aan.

Bekijk de beste externe microfoons

De scherpstelling van de vlog camera

Bij het maken van een vlog is het van belang dat je onderwerp, jijzelf, scherp in beeld wordt gebracht. Tegenwoordig hebben veel camera’s eye-autofocus wat betekend dat ze zelf het oog herkennen en hierop scherp stellen. En bij het maken van een vlog is dit ideaal, want zo sta je altijd scherp op beeld! Let er dan ook op bij het kopen van een vlogcamera dat je een camera pakt met eye autofocus.

Een vlog camera met beeldstabilisatie

Als je een vlog maakt doe je dit vaak vanuit de hand. Je hebt de camera in je hand en filmt jezelf met een uitgestrekte arm. Omdat je arm voor trillingen zorgt is het verstandig om te kijken naar een vlogcamera met beeldstabilisatie. Deze beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de lichte trillingen worden gecorrigeerd wat een rustiger beeld als resultaat geeft. Wil je niet constant vanuit je hand filmen? Dan kan je ook eens kijken naar een stevig statief.

welke vlogcamera kopen

Een krachtige batterij

Als je video’s aan het opnemen bent kost dit behoorlijk wat stroom van de accu. Op een gemiddelde acculading kan je 45 tot 75 minuten filmen (afhankelijk van de camera en videokwaliteit). Om deze reden is het verstandig om te kijken naar een vlog camera met een krachtige accu die lang mee gaan. Je wilt immers niet snel zonder prik te komen zitten. Daarnaast is het ook zeker slim om meteen wat extra accu’s bij de camera te kopen.

Het gewicht van de vlog camera

Last but not least: het is goed om rekening te houden met het gewicht van de vlogcamera. Omdat je vaak vanuit je arm filmt wil je geen al te zware camera. Maar uiteraard wil je wel de beste kwaliteit! Om deze reden maken veel youtubers gebruik van drie type camera’s:

De systeemcamera:

De eerste type vlog camera is de systeemcamera, een wat grotere camera met een hele hoge videokwaliteit. Deze camera’s beschikken over hoogwaardige (fullframe)sensoren en hebben de mogelijkheid om lenzen te wisselen. Het grote voordeel van de systeemcamera is de beeldkwaliteit (je krijgt de beste beeldkwaliteit). Het nadeel is het gewicht en de prijs (duurder dan een compactcamera).

De compactcamera:

De tweede type vlog camera is de de compactcamera. Deze camera’s zijn kleiner en lichter ten opzichte van de systeemcamera waardoor ze makkelijk vanuit de hand te bedienen zijn. Dit is, naast het feit dat ze goedkoper zijn, het grote voordeel van de compactcamera. Het nadeel is dat de beeldkwaliteit wat minder hoog is dan een systeemcamera. Begin je echter met vloggen? Dan is de compactcamera een hele goede keuze om mee te starten!

De pocketcamera:

Als laatste zijn er ook vlog camera's van het type pocketcamera. Deze camera's lijken op compactcamera's, maar zijn echt ontworpen om mee te filmen. Dit zie je dan ook terug in het ontwerp en de specificaties. Zo zijn deze camera's langgerekt waardoor je ze eenvoudig vast kan houden. Daarnaast beschikken ze over beeldstabilisatie die trillingen corrigeert. Veel gebruikte pocketcamera's zijn de DJI OSMO Pocket en Insta360.

b. De beste camera's om mee te vloggen:

In onderstaand overzicht laat ik de top 10 beste vlogcamera’s van 2024 zien. Ik zal beginnen met een goede systeemcamera (beste systeemcamera om mee te vloggen), gevolgd door een goede compactcamera (beste compactcamera om mee te vloggen) en pocketcamera (beste pocketcamera om mee te vloggen). Aansluitend heb ik de lijst aangevuld met camera's uit de drie eerder genoemde segmenten.

De beste vlog camera’s van 2024

1. Sony A7s III systeemcamera
2. Sony ZV-1 II compact camera
3. DJI OSMO Pocket 3 pocketcamera
4. Sony ZV-E10 systeemcamera
5. Sony A7c II systeemcamera
6. Panasonic Lumix DC-GH6 systeemcamera
7. Sony Cybershot DSC-RX100 VII compact camera
8. Canon PowerShot G7 X Mark III compact camera
9. Canon PowerShot SX740 HS compact camera
10. GoPro HERO 12 action camera

1. De Sony Alpha A7s III

De Sony Alpha A7s III is dé beste vlog camera die je op dit moment kan kopen. Met deze vlog camera beschik je over de mogelijkheid om lenzen te wisselen én een hoogwaardige 12.1 megapixel fullframe sensor die het zelfs in situaties met weinig licht erg goed doet. Zo film je in 4K beeldkwaliteit met 120p waardoor je zelfs ultra slow motion beelden kan filmen. Qua scherpstelling is de A7S III zeer snel en beschikt de camera over realtime eyetracking waardoor de camera altijd zal scherpstellen op het oog. Verder zit er in de body van de A7s III vijf-assige beeldstabilisatie waardoor lichte trillingen worden weggenomen. Het voordeel hiervan is dat je ongeacht de lens altijd over beeldstabilisatie beschikt en je dus geen zorgen hoeft te maken over trillingen in je beeld. Ook is de camera uitgerust met een volledig kantelbaar scherm en kan je een losse microfoon aansluiten. Uiteraard zit de A7s III ook vol met andere specs, zoals wifi en NFC (zodat je snel je beelden kan delen) en is de body spatwater- en stofdicht. Dit alles maakt de Sony A7s III de beste vlog camera van 2024. Het is ook niet gek dat youtubers als EnzoKnol en NikkieTutorials gebruik maken van deze vlog camera's.

sony vlog systeemcamera
Plus en minpunten van de Sony Alpha A7s III:
De beste vlog camera van 2022 volgens EISA
Ruime keuze aan lenzen dankzij de Sony E-mount
Geweldig mooie beelden dankzij de 12.1 MP fullframe sensor
Schiet 4K video-opnames met 120fps
Vijf-assige beeldstabilisatie
Super snel scherpstelsysteem met eyetracking
Volledig kantelbaar scherm
Microfoonaansluiting aanwezig
Spatwater- en stofdicht
Krachtige accu (80 minuten film)
Kwaliteit mag wat kosten

» Meer informatie

De Sony Alpha A7s III, dé beste vlog camera van 2024

De Sony A7s III is dé beste vlog camera dankzij de hoogwaardige fullframe sensor met 4K video mogelijkheden, realtime eyetracking, een volledig kantelbaar scherm en de geweldige bouwkwaliteit. Ben jij op zoek naar de beste vlog camera van dit moment? Kijk dan zeker naar de Sony A7s III.

De Sony A7s III bij CameraNu.nl

De Sony A7s III bij Kamera-Express

De Sony A7s III bij Coolblue


2. Sony ZV-1 II compact camera

De Sony ZV-1 II is de compact camera versie van de eerder genoemde Sony ZV-E10 en de opvolger van de Sony ZV-1 uit 2020. Het nieuwere model, de Sony ZV-1 I heeft een flinke upgrade gekregen qua camera en microfoon. Zo heeft de ZV-1 II een bredere lens waardoor je meer op beeld krijgt. Zo beschikt de Sony ZV-1 II over een Vario-Sonnar T* 18-50mm lens met een lichtsterk diafragma van f/1.8-4. De lens van zijn voorganger, de ZV-1, was 24-70mm. Je krijgt met het nieuwe model dus meer groothoek wat ideaal is voor tijdens het vloggen! Verder is ook de microfoon flink verbeterd waardoor het geluid beter opgenomen wordt. Daarnaast is ook de autofocus verbeterd waardoor de camera beter scherp zal stellen op het onderwerp dat je vastlegt. Qua sensor beschikt de ZV-1 II over een hoogwaardige 1.0 inch sensor met 20.1 megapixel. Deze zorgt voor hoogwaardige 4k video opnamen in 30fps of Full HD slowmotion beelden met 120 fps. Verder beschikt de ZV-1 II over een kantelbaar scherm, een verbeterde microfoon met windkap die ruis tegengaat. Qua autofocus beschik je over 315 autofocuspunten gecombineerd met eye-autofocus waardoor de camera altijd scherp stelt op het oog van je onderwerp. Daarnaast heeft de ZV-1 II een speciale stand waarmee de camera de achtergrond onscherp maakt. Hierdoor springt je onderwerp echt uit beeld! Ben jij op zoek naar de beste compacte vlogcamera? Dan is de Sony ZV-1 II jouw camera!


sony zv-1 compact vlogcamera
Plus en minpunten van de Sony ZV-1 II:
Beste compact vlog camera van 2024
Hoogwaardige en lichtsterke Vario-Sonnar T* 18-50mm lens
Verbeterde microfoon
Geweldige beelden dankzij de 20.1 1 inch sensor
Schiet 4K video-opnames tot 30fps en Full HD slowmotions tot 120fps
Beeldstabilisatie
Super snel scherpstelsysteem met eyetracking
Volledig kantelbaar scherm
Microfoonaansluiting aanwezig
Spatwater- en stofdicht
Accu is niet al te krachtig (45 minuten film).
Niet spatwaterdicht

» Meer informatie

De Sony ZV-1 II, de beste vlog compactcamera

De Sony ZV-1 II is de beste compacte vlogcamera van 2024. Zo beschik je met deze vlogcamera over een hoogwaardige sensor, eye-autofocus en een volledig kantelbaarscherm. Daarnaast is de camera helemaal ontwikkeld voor het maken van vlogs waardoor hij eenvoudig te bedienen is. Daarnaast zit er ook een speciale stand op waardoor de achtergrond onscherp wordt gemaakt zodat je onderwerp er echt uitspringt. Ben jij op zoek naar de beste compacte vlogcamera? Dan is de Sony ZV-1 II jouw camera!

De Sony ZV-1 II bij CameraNu.nl

De Sony ZV-1 II bij Cameraland.nl

De Sony ZV-1 II bij Coolblue

Extra tip: hoe je niet per se in te zoomen? Dan kan je ook kijken naar de Sony ZV-1f. Deze camera is vergelijkbaar met de vorige ZV-1 maar beschikt over een vaste 20mm grootlens waarmee je goed vlogs kan maken. Inzoomen is alleen niet mogelijk met deze camera.


3. De DJI OSMO Pocket 3

De DJI OSMO Pocket 3 is een zeer compacte pocketcamera welke je eenvoudig mee kan nemen. De OSMO Pocket 3 is verder uitgerust met een 1-inch CMOS sensor waarmee je echt ontzettend mooie beelden kan schieten, zelfs in situaties met weinig licht. Doordat de lens op een gimbal (een beweegbare kop) is gemonteerd zal de camera de beelden trillingsvrij vastleggen. Verder kan je middels een joystick de lens eenvoudig bewegen en je kan zelfs met één druk op de knop de lens 180 graden omdraaien zodat je selfies / vlogs kan maken. Verder zit de camera bordevol technologieen zoals automatische gezichtsherkenning, time-lapse opname-mogelijkheden, Glamour Effects 2.0 voor het corrigeren van huidtinten en nog veel meer. In mijn optiek is de DJI OSMO Pocket 3 op dit moment de beste vlog camera voor beginners.

dji osmo pocket 3 vlogcamera
Plus en minpunten van de DJI OSMO Pocket 3:
Ideale vlogcamera voor beginners
Uitstekende stabilisatie dankzij ingebouwde gimbal
Zeer compact en licht
Schiet 4K video-opnames tot 60fps
Schiet in portretmodus of landschapsmodus
Gebruiksvriendelijk touchscreen
Veelzijdige opnamefuncties
Je kan een draadloze microfoon aansluiten
Geen verwisselbare lenzen
Foto's schiet je maximaal op 9.4 megapixel
De microfoon in de camera is niet van hele hoge kwaliteit
Kan niet goed tegen water (pas op met regen)
Door grote populariteit lastig leverbaar

» Meer informatie

De DJI OSMO Pocket 3, de beste pocketcamera van 2024

De DJI OSMO Pocket 3 is in mijn optiek perfect voor vloggers die op zoek zijn naar een compacte, lichte camera met uitstekende stabilisatie en beeldkwaliteit. Dankzij de ingebouwde gimbal en de 4K-video mogelijkheden schiet je met deze vlog camera ontzettend mooie beelden en dankzij het compacte formaat neem je hem eenvoudig mee op reis.

De DJI OSMO Pocket 3 bij CameraNu.nl

De DJI OSMO Pocket 3 bij Kamera-Express

De DJI OSMO Pocket 3 bij Coolblue

De beste vlog camera voor beginners, DJI OSMO Pocket 3

Ben je een beginner op het gebied van vloggen en zoek jij je eerste camera? Kijk dan zeker naar de DJI OSMO Pocket 3. In mijn optiek is dit de ultieme vlog camera voor beginners doordat de camera super eenvoudig werkt én je hem ook nog eens eenvoudig mee kan nemen. De kwaliteit van de camera is erg goed en de beelden kan je eenvoudig delen op TikTok of Instagram. Daarnaast kan je met de Pocket 3 ook in portretmodus filmen waardoor je eenvoudig je beelden geschikt maakt voor TikTok, Instagram of Youtube Shorts. Wil je ook goed geluid opnemen? Pak dan wel de Creator Combo Kit. In deze kit zit meteen een draadloze microfoon waardoor je meteen goed geluid kan opnemen.


4. De Sony ZV-E10 vlog camera

De Sony ZV-E10 vlog camera is dé beste vlog camera onder de €1000. De Sony ZV-E10 is speciaal ontworpen om video's en vlogs zo eenvoudig mogelijk op te nemen. Zo beschikt deze camera over directe bedieningsknoppen die blindelings te vinden zijn. Daarnaast is het gewicht van deze camera erg licht (299 gram exclusief lens) waardoor je hem eenvoudig in één hand kan vasthouden. Ideaal als je vlogs gaat maken! Verder is de camera uitgerust met eye-autofocus waardoor de camera automatisch scherp stelt op het oog en is er een speciale bokeh-schakelaar waardoor je achtergrond mooi onscherp wordt gemaakt. Hierdoor is je onderwerp niet alleen scherp (dankzij de eye-autofocus), maar springt hij er ook nog eens goed uit omdat de achtergrond wordt vervaagt. Verder is de camera uitgerust met andere technische mogelijkheden zoals beeldstabilisatie, een volledig kantelbaar scherm en wifi. Dankzij de wifi mogelijkheden is een rechtstreekse livestream vanuit de camera naar een laptop mogelijk. Ben jij op zoek naar de beste vlog camera en wil je rond de €1000 euro uitgeven (inclusief lens)? Dan is de Sony ZV-E10 jouw vlog camera!

sony compact systeemcamera om mee te vloggen
Plus en minpunten van de Sony ZV-E10 vlog camera:
Best reviewed volgens Kieskeurig
Ruime keuze aan lenzen dankzij de Sony E-mount
Geweldig geweldige beelden dankzij de 24.3 MP APS-C sensor
Schiet 4K video-opnames tot 30fps en Full HD slowmotions tot 120fps
Super snel scherpstelsysteem met eyetracking
Beeldstabilisatie
Volledig kantelbaar scherm
Microfoonaansluiting aanwezig
Wordt geleverd met deadcat (windvanger) om windruis tegen te gaan
Krachtige accu (125 minuten film!)
Niet spatwater- en stofdicht dus let op met regen

» Meer informatie

De Sony ZV-E10 vlog camera, dé beste vlog camera onder de €1000 van 2024

De Sony ZV-E10 vlog camera is dé beste vlog camera onder de €1000 dankzij de goede APS-c sensor, het lichte gewicht, de eye-autofocus en de ingebouwde bokeh-schakelaar. Ben jij op zoek naar de beste vlog camera van dit moment en loopt je budget tot €1000? Kijk dan zeker naar de Sony ZV-E10.

De Sony ZV-E10 bij CameraNu.nl

De Sony ZV-E10 bij Kamera-Express

De Sony ZV-E10 bij Coolblue


5. Sony A7c II systeemcamera

De Sony A7c II is het compacte broertje van de zeer populaire Sony A7 IV en is voornamelijk gericht op het maken van vlogs en video's. Zo beschikt de A7c II over een compacte behuizing zodat hij eenvoudig vanuit de hand te bedienen is. Daarnaast heeft deze systeemcamera een volledig kantelbaar scherm (zodat je jezelf goed kan zien) en is er bovenop de camera een speciale videoknop die blindelings te vinden is. Qua techniek beschikt de A7c II over een hoogwaardige 33 megapixel fullframe sensor die geweldige beelden aflevert. Verder zit er eye-autofocus in de camera waardoor hij automatisch ogen herkent en hierop scherp stelt. Daarnaast is de accu ook erg krachtig, je filmt namelijk 165 minuten op één acculading. Ben jij op zoek naar een compacte hoogwaardige vlog camera? Dan is de Sony A7c II de ideale keuze!

compacte Sony vlog systeemcamera
Plus en minpunten van de Sony A7c II:
Compacte fullframe systeemcamera
Ruime keuze aan lenzen dankzij de Sony E-mount
Mooie beelden dankzij de 33 fullframe sensor
Schiet 4K video-opnames tot 60fps en Full HD slowmotions tot 120fps
Vijf-assige beeldstabilisatie
Super snel scherpstelsysteem met eyetracking
Volledig kantelbaar scherm
Microfoonaansluiting aanwezig
Spatwater- en stofdicht
Zeer krachtige accu (165 minuten film)
Het menu is even wennen
De zoeker is vrij klein wat bij het fotograferen wat minder makkelijk werkt

» Meer informatie

De Sony A7c II, compacte Sony vlog systeemcamera

De Sony A7c II is een zeer compacte en lichte vlogcamera met hoogwaardige kwaliteit. Zo beschik je over een geweldige fullframe sensor en eyetracking autofocus waardoor je onderwerp altijd scherp in beeld komt. Ben jij op zoek naar een compacte hoogwaardige vlog camera waarmee je lenzen kan wisselen? Dan is de Sony A7c II de ideale keuze!

De Sony A7c II bij CameraNu.nl

De Sony A7c II bij Kamera-Express

De Sony A7c II bij Coolblue

Tip: Hoe je niet per se het nieuwste model? Dan kan je ook naar de voorganger van de Sony A7c II kijken, de Sony A7c. Deze camera heeft iets minder megapixels en filmt in 4K op maximaal 30p, maar is daardoor ook een stuk goedkoper. Wil je juist meer megapixels? Kijk dan eens naar de A7C R kijken. Dit is de compactere versie van de Sony A7R V welke gebruik maakt van een 61 megapixel sensor. Ideaal als je ook 61 megapixel foto's wilt schieten. Filmen doet de A7c R, net zoals de A7c II, op 4K met 60p.


6. De Panasonic Lumix DC-GH6

De Panasonic Lumix DC-GH6 is een ideale systeemcamera voor fanatieke en professionele filmmakers. Het is namelijk de langverwachte opvolger van de Panasonic GH5s. De DC-GH6 is een waardige opvolger waarmee je zonder opnamelimiet in 4K met 60p 4:2:2 10-bit video's video-opnames kan maken. Verder kan je met de GH6 slowmotion beelden maken in 4K met 120 frames per seconde én kan je de beelden intern opslaan in ProRes 422 HQ en ProRes 422. Daarnaast is de Panasonic GH6 uitgerust met beeldstabilisatie wat tot 7.5 stops compenseert. Dankzij de beeldstabilisatie is het ook mogelijk om beelden tot maar liefst 100 megapixel te maken. Zo ka de GH6 acht opeenvolgende beelden vastleggen en deze samenvoegen terwijl de sensor wordt verschoven. Het eindresultaat is een 100 megapixel beeld!


panasonic vlogcamera
Plus en minpunten van de Panasonic Lumix DC-GH6:
De ideale systeemcamera voor professionele filmmakers
Film zonder opnamelimiet in 4K 60P
Schiet 4K video’s in 120p
Opnames in 4:2:2 10-bit
Opslag in ProRes 422 HQ en ProRes 422
Beeldstabilisatie tot 7.5 stops
Schiet 100 megapixel beelden in de High Resolution Mode
Blijf door filmen dankzij de dubbele SD kaart slot
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
Spatwater- en stofdicht dankzij magnesiumlegering behuizing
De GH6 heeft een redelijk gewicht (739 gram)

» Meer informatie

De Panasonic Lumix DC-GH6, de droom-systeemcamera voor filmmakers

De Panasonic Lumix DC-GH6 breekt op vele vlakken records dankzij de Cinema 4K (4096×2160) video-opnames in 4K 60p/50p. Daarnaast film je in 4K met 120 frames per seconde waardoor slowmotion opnames in een handomdraai gemaakt worden. Ben jij op zoek naar een professionele videocamera? Dan is de Panasonic GH6 echt iets voor jou!

De Panasonic Lumix DC-GH6 bij CameraNu.nl

De Panasonic Lumix DC-GH6 bij Kamera-Express

De Panasonic Lumix DC-GH6 bij Cameraland


7. Sony Cybershot DSC-RX100 VII compact camera

De Sony Cybershot DSC-RX100 VII is een zeer compacte camera met hoogwaardige prestaties. Zo beschikt de RX100 model VII over een 1 inch sensor waarmee je 4K video-opnamen kan maken. Daarnaast beschik je over 357 scherpstelpunten en een zeer lichtsterke f/2.8-4.5 lens van Zeiss met maar liefst 8x zoom. Ook beschikt de RX100 VII over eye-autofocus waardoor hij ogen automatisch herkent en hierop scherp stelt. Ideaal voor het maken van vlogs! Het scherm is kantelbaar (naar boven en naar beneden) waardoor jij jezelf kan zien als je een vlog opneemt. En doordat deze camera zeer compact is neem je hem eenvoudig in je zak mee! Het is dan ook niet voor niets dat Enzo Knol ook gebruik maakt van een RX100 voor zijn (mobiele) vlogs!

sony rx100 vii vlocamera
Plus en minpunten van de Sony Cybershot DSC-RX100 VII
Ideale vlog camera voor zowel beginners als amateurs
Zeer compact en licht
Hoogwaardige Zeiss Vario-Sonnar T* 24-200mm Zeiss f/2.8-4.5 lens
Mooie beelden dankzij de 20.1 megapixel 1″ CMOS-sensor
Schiet 4K video-opnames tot 30fps en Full HD slowmotions tot 120fps
4K UHD video met HLG en S-log3 Gamma's
Super snel scherpstelsysteem met eyetracking
Beeldstabilisatie
Microfoonaansluiting aanwezig
Krachtige accu (70 minuten film)
Scherm niet volledig kantelbaar
Niet spatwater- en stofdicht
Kwaliteit kost wat

» Meer informatie

De Sony Cybershot DSC-RX100 VII, de vlogcamera van Enzo Knol

Ben je op zoek naar een hoogwaardige compacte vlogcamera? Dan is de Sony Cybershot DSC-RX100 VII wat voor jou. Wil je minder uitgeven? Dan kan je ook voor een voorganger van de RX100 VII gaan. Lees hier mijn uitleg over alle verschillen tussen de Sony RX100 modellen.

De Sony RX100 VII bij CameraNu

De Sony RX100 VII bij Kamera-Express

De Sony RX100 VII bij Coolblue


8. Canon PowerShot G7 X Mark III compact camera

De Canon PowerShot G7 X Mark III is een serieuze compact camera voor enthousiaste vloggers en fotografen. De camera heeft een kantelbaar scherm, veel instelmogelijkheden en ook kan je in RAW fotograferen. Op het gebied van video schiet de G7 x mark III beelden in 4K met 30fps. Verder is het ook mogelijk om met de G7x te livestreamen én beschikt de camera over een speciale stand voor het maken van verticale video's. Hiermee maak je meteen video's die geschikt zijn voor Instagram (reels) of Tiktok. Verder beschikt de G7x mark III over een snelle autofocus met 31 autofocuspunten. En dankzij het touchscreen verleg je eenvoudig de scherpstelling naar de plek die jij scherp wilt hebben. Ben je op zoek naar een goede compact camera om zowel mee te vloggen, als hoogwaardige foto's mee te maken? Dan is de Canon PowerShot G7 X Mark III compact camera een zeer goede keuze.

canon powershot vlogcamera
Plus en minpunten van de Canon PowerShot G7 X Mark III
Beste koop volgens de Consumentenbond
Mooie beelden dankzij de 20.1 megapixel 1″ CMOS-sensor
Schiet 4K video-opnames tot 30fps en Full HD slowmotions tot 120fps
Beeldstabilisatie
Microfoonaansluiting aanwezig
Veel instelmogelijkheden, zowel voor video als voor fotograferen
Niet al te krachtige accu (55 minuten film)
Geen eye-autofocus
Scherm niet volledig kantelbaar
Niet spatwater- en stofdicht

» Meer informatie

De Canon PowerShot G7 X Mark III, een ideale compactcamera voor video en fotografie

Als je op zoek bent naar een compactcamera met professionele kwaliteiten, kijk dan zeker naar de Canon PowerShot G7 X Mark III. De camera beschikt over veel instelmogelijkheden waardoor je veel vrijheid hebt, zowel op het gebied van video als fotografie.

De Canon G7 X Mark III bij CameraNu.nl

De Canon G7 X Mark III bij Kamera-Express

De Canon G7 X Mark III bij Coolblue


9. Canon PowerShot SX740 HS compact camera

De Canon PowerShot SX740 HS is een voordelige compact camera met veel mogelijkheden. Zo beschikt deze compactcamera over 4K video mogelijkheden met 60 fps en worden lichte trillingen weggenomen dankzij de 5 assige beeldstabilisatie. Verder is het scherm kantelbaar waardoor hij goed te gebruiken is voor het maken van vlogs. En kantel je het scherm, dan zal de camera automatisch de achtergrond aanpassen (onscherp maken) waardoor je onderwerp er echt uitspringt. Verder beschikt de Canon PowerShot SX740 HS over 40x optische zoom, NFC, wifi en Full HD video mogelijkheden. Hierdoor is de camera niet alleen ideaal voor het maken van vlogs, maar ook voor het maken van foto's als je bijvoorbeeld op reis bent!

canon vlog camera tot 500 euro
Plus en minpunten van de Canon PowerShot SX740 HS
Mooie beelden dankzij de 20.3 megapixel 1/2.3″ BSI-CMOS sensor
Schiet 4K video-opnames tot 60fps
Beeldstabilisatie
40x optische zoom voor als je flink wilt inzoomen op een onderwerp
Wifi en NFC
Niet al te krachtige accu (60 minuten film)
Geen externe microfoonaansluiting aanwezig
Geen eye-autofocus
Scherm niet volledig kantelbaar
Niet spatwater- en stofdicht

» Meer informatie

De Canon PowerShot SX740 HS, prima instap vlog camera

Ben je op zoek naar een goede vlog camera, maar wil je er niet teveel geld aan uitgeven? Kijk dan eens naar de Canon PowerShot SX740 HS. Dit is een goede compact camera waarmee je in 4K kan filmen. Het scherm is kantelbaar en doordat de camera over beeldstabilisatie beschikt worden trillingen weggenomen. Al met al een kleine krachtpatser die je met gemak kan meenemen!

Bekijk de Canon SX740 HS bij CameraNu.nl

Bekijk de Canon SX740 HS bij Cameraland


10. GoPro HERO 12 action camera

De GoPro HERO 12 action camera is dé vlogcamera voor de échte avonturier. Zo schiet je met deze camera de meest spectaculaire beelden in 5.3K met 60fps of in 4k met 120 fps. En dankzij de hypersmooth techniek van GoPro worden de beelden gecorrigeerd op flinke trillingen (zoals bij het Skiën, surfen of bij het fietsen). Het resultaat, zeer stabiele videobeelden waar de actie vanaf spat. Het maken van vlogs gaat ook zeer eenvoudig met de GoPro Hero 12 doordat er een beeldscherm aan de voorkant van de actioncam zit. Hierdoor zie je precies wat je vastlegt als je jezelf filmt. En doordat de camera zeer compact is neem je hem eenvoudig mee in je jaszak of je broekzak. Het is dan ook niet voor niets dat veel Youtubers gebruik maken van de GoPro Hero 12 actioncam!

gopro hero 12 vlogcamera
Plus en minpunten van de GoPro HERO 12 action camera
Zeer robuust, kan tegen water en stoten
Vloeiende beelden dankzij GoPro's HyperSmooth 6.0
Schiet 5.3K video-opnames in 60fps en 4K beelden in 120fps
Beeldscherm aan de voorkant van de camera voor selfies
Wifi en NFC
Niet al te krachtige accu (60 minuten film)
Geen externe microfoonaansluiting aanwezig
Geen eye-autofocus

» Meer informatie

De GoPro HERO 12 action camera, de vlog camera voor de échte avonturier!

Ben jij op zoek naar een vlog camera die tegen een stootje kan? Dan is de GoPro HERO 12 jouw ideale vlogcamera! Je schiet hoogwaardige 5.3K beelden die dankzij GoPro's Hypersmooth techniek worden gestabiliseerd. Het resultaat, stabiele en kraakheldere beelden! De GoPro HERO 12 is dan ook echt dé vlog camera voor de échte avonturier!

Bekijk de GoPro HERO 12 bij Coolblue

Bekijk de GoPro HERO 12 bij CameraNu

Bekijk de GoPro HERO 12 bij Kamera-Express


c. Beste vlog camera voor kinderen

Is jouw kind, net zoals die van mij, ook zo gek op vloggen? Dan kan je ook eens kijken naar een vlog camera die geschikt is voor kinderen. Op dit moment is de VTech Kidizoom Vloggercam zeer populair onder kids. Is jouw kind in de leeftijd 5 tot 9 jaar? Dan kan ik je deze camera van harte aanbevelen. Wat deze camera bijzonder maakt lees je hieronder.

VTech KidiZoom Vloggercam

De VTech KidiZoom Vloggercam is de kindercamera voor de kleine vloggers onder ons. Zo maak je met deze vlogcamera de leukste video's doordat de camera (in combinatie met de meegeleverde green screen) over maar liefst 20 verschillende achtergronden beschikt. Daarnaast kan je de camera eenvoudig omklappen waardoor je ook eenvoudig selfies kan maken! De resolutie van deze vlogcamera is maximaal 720p wat prima is om terug te kijken op een smartphone, tablet, laptop of TV. Daarnaast kan je ook foto's met een resolutie van 5 megapixel maken met deze VTech KidiZoom Vloggercam. Je kunt de camera aansluiten op je computer en uitbreiden met een micro-SD kaartje (tot 32 GB). Standaard zit er 256MB in de camera, maar dat loopt snel vol als je eenmaal lekker aan het filmen bent. De ingebouwde accu laad je eenvoudig op middels de meegeleverde USB-kabel.kinder vlogcamera
Plus en minpunten van de VTech KidiZoom Vloggercam
Omklapbare camera waardoor je ook eenvoudig selfies kan maken
Meer dan 20 geanimeerde achtergronden
Inclusief green screen
Video resolutie van 720p
Foto resolutie van 5 MP
Uitbreiding met een microSD-kaart mogelijk
Robuust design
Accu kan je niet vervangen als hij kapot is (opladen gaat via USB kabel)
Micro SD-kaart niet inbegrepen

» Meer informatie

De beste kinder vlogcamera, de VTech KidiZoom Vloggercam

Naar mijn mening is de VTech KidiZoom Vloggercam de ideale kinder vlogcamera voor kinderen vanaf 5 jaar. De camera is namelijk eenvoudig in gebruik, wordt geleverd met een greenscreen (en daarmee met 20 verschillende achtergronden), hij kan tegen een stootje en je kan er zowel video's als foto's mee maken.

Bekijk de VTech KidiZoom Vloggercam bij Kamera-Express

Bekijk de VTech KidiZoom Vloggercam bij Bol.comd. Welke vlog camera’s gebruiken Youtubers?

Nederland kent inmiddels behoorlijk wat bekende vloggers en Youtubers. In onderstaand overzicht heb ik de meest populaire Youtubers van dit moment gezet tezamen met het aantal volgers en de camera's die ze gebruiken.

Youtuber Aantal abonnees Gebruikte vlog camera
Jelly 22,2 miljoen Canon Powershot G7 X mark III
Kwebbelkop 14,9 miljoen Panasonic HC-X1500E
NikkieTutorials 13,9 miljoen Sony A7s Mark III
Enzo Knol 2,64 miljoen Sony A7s Mark III, GoPro HERO 12 action camera, Sony RX100
Meisje Djamila 1,43 miljoen Diverse vlog camera's maar ook een iPhone 11
Bibi 804 duizend Sony ZV-1

e. Gebruikte bronnen

Sinds 2007 hou ik mij al bezig met digitale fotografie en videografie. Het is voor mij een echte passie en ik verdiep mij dan ook in alles wat er in de fotografie wereld afspeelt (tip: kijk eens bij mijn andere artikelen). Als ik iets aanschaf lees ik mij dan ook heel goed in middels magazines, vlogs, diverse digitale camera websites en testrapporten. Al deze kennis heb ik, tezamen met de kennis die ik van externe bronnen heb gehaald, gebruikt om deze top-10 beste vlogcamera’s 2024 samen te stellen. Hieronder nog even een overzicht van de diverse camera magazines en websites die ik heb gebruikt:

Bron:
Websites Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com
Tijdschriften Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Tests / reviews Consumentenbond
TIPA
EISA
Kieskeurig
Tweakers
Vloggers Caisey Neistat
Kai W
Tony & Chelsea Northrup

f. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de beste vlogcamera’s van 2024. Hopelijk heeft mijn uitleg je een stuk verder geholpen in de zoektocht naar jouw ideale vlogcamera. Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat vragen en twijfels? Laat dan hieronder een bericht achter, dan denk ik met je mee!

Vlogcamera kopen?

Wil je een vlogcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camerawinkels met harte aanbevelen:

Nederlandse camerawinkels

Bekijk alle vlogcamera’s bij CameraNu.nl

Bekijk alle vlogcamera’s bij Kamera-express.nl

Bekijk alle vlogcamera’s bij Coolblue.nl

Bekijk alle vlogcamera’s bij Cameraland

Belgische camerawinkels

Bekijk alle vlogcamera’s bij Kamera-express.be

Bekijk alle vlogcamera’s bij Coolblue.be


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.5 6 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

4 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Kees
1 Jaar geleden

De doelgroep:
Het ligt er natuurlijk wel aan wat je er mee gaat doen. Vlog je in de sportwereld dan vallen vrijwel alle camera’s af met natuurlijk als uitzondering de GoPro en de Vtech voor kids.

Sara
2 Jaren geleden

Is de gopro 10 een goede optie voor een 8jarig kind dat wil vloggen? Reden: voor vtech is ze volgend jaar alweer wat te oud (dus meer duurzaam) en de gopro kan lekker tegen schokken/water (kinderen )