Top 10 beste digitale camera’s 2022


Wat zijn de top 10 beste digitale camera’s van 2022?

Ben je op zoek naar een digitale camera maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel vertel ik welke soorten digitale camera’s er zijn en wat de verschillen zijn. Omdat ik geen appels met peren wil vergelijken heb ik voor iedere camera soort een apart artikel geschreven met daarin de beste camera's per soort. Ik hoop dat deze artikelen je verder helpen in jouw zoektocht naar de beste digitale camera die bij jou past. Kom je er toch nog niet helemaal uit en wil je wat meer algemeen advies bij het kopen van een digitale camera? Neem dan eens een kijkje naar mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen?’. Hierin ga ik dieper in op de technische verschillen tussen de verschillende modellen. Uiteraard kan je ook onderaan deze pagina een reactie achterlaten met hierin jouw vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk bij je erop terugkomen.

Welke verschillende digitale camera's zijn er?

Hieronder vind je de drie soorten camera's die over het algemeen verkocht worden. Ik heb de voor- en nadelen even kort op een rijtje gezet. Onder de voor en nadelen vind je een link naar artikelen die ik zelf heb geschreven met daarin de top 10 beste camera's van die specifieke camerasoort. Wil je beginnen met fotografie en zit je naar een spiegelreflexcamera of systeemcamera te kijken? Lees dan eens mijn artikel “Spiegelreflexcamera's voor beginners” of “Systeemcamera's voor beginners“.

Compact camera's

Heel eenvoudig in gebruik
Zeer compact en daardoor erg eenvoudig om mee te nemen
Verkrijgbaar in vele soorten en maten (van beginners tot en met professionals)
Je kan geen lenzen verwisselen.
Je kan (veelal) geen losse flitser aansluitenLees mijn artikel met de beste compactcamera's van 2022

Systeemcamera's

Compacter ten opzichte van spiegelreflexcamera's
Verwisselbare lenzen
Snelle autofocus met de nieuwste technieken (zoals eye-autofocus)
Gebruikt meer stroom dan een spiegelreflexcamera (accu is sneller leeg)
Op dit moment beperkte hoeveelheid lenzen beschikbaar (er komt steeds meer bij)

Lees mijn artikel met de beste systeemcamera's van 2022

Spiegelreflexcamera's

Verwisselbare lenzen (veel lenzen beschikbaar)
Verkrijgbaar in grote variëteit (van beginners tot en met professionals)
Veel instelmogelijkheden
Een stuk sneller ten opzichte van compactcamera's
Groter en iets zwaarder ten opzicht van een systeemcamera

Lees mijn artikel met de beste spiegelreflexcamera's van 2022

Vloggen en filmen met een digitale camera

Tegenwoordig kan je met iedere digitale camera ook filmen. De kwaliteit verschilt echter per fototoestel en daarnaast is niet iedere camera even handig in gebruik bij het maken van een vlog of video-opname. Denk hierbij aan de videokwaliteit, de autofocus en het wel of niet hebben van een kantelbaar scherm. In mijn artikel over vlog camera's leg ik uit waarop je moet letten bij de keuze van een goede vlog camera / video camera. Daarnaast geeft ik ook aan wat de beste vlog camera's van 2022 zijn.

Lees mijn artikel over vlog camera's

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de beste digitale camera's van 2022. Ik hoop dat mijn uitleg en de ingangen naar verdieping per model je hebben geholpen in je zoektocht. Ben je er nou toch nog niet helemaal uitgekomen? Laat dan hieronder een berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug! Als laatste kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue of CameraNu.nl. Zij hebben namelijk keuzehulpen ontwikkeld die je mogelijk kunnen helpen in je zoektocht.

Camera winkels:

Wil je een digitale camera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse camera winkels:

Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische camera winkels:

Coolblue.be
Kamera-express.be


4.5 2 Stemmen
Aantal sterren
17 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Rini Ronckers
1 Jaar geleden

Hallo Thijs,
ik ben opzoek naar een camera waarmee ik o.a. sieraden mee kan fotograferen.
Na het lezen van jou artikelen en gezien mijn budget denk ik aan de canon eos m 50.
Kan ik hiermee goede foto’s maken van sieraden?
Bedank voor je hulp.

1 Jaar geleden

Beste Thijs,

Ik ben al 4 jaar lang in bezit van een Nikon D3500. Ik wil nu graag mij focus gaan leggen op bruiloften en familie/stelletjes fotoshoots. Ik ben blij met m’n Nikon maar zoek eigenlijk een stapje hoger. En zit dus nu te twijfelen over een eventuele merk overstap of naar systeemcamera. Voor bruiloften fotograferen wil ik mn Nikon ook nog blijven gebruiken maar dan het liefst als backup of bij camera. Ik heb zoveel gelezen dat ik nu niet meer zo goed wat de goede opties is haha. Misschien kan jij mij daar een paar tips/ opties voor geven 🙂

Alvast bedankt!

Groetjes Emma

Tinne
1 Jaar geleden

hallo, eerste en vooral: fijne feestdagen! Ik heb nu een Sonya56 en denk aan upgraden naar een Sony7iii maar ik zie dat je die niet meer adviseert? Zou je deze dan niet meer aanraden?
groeten

TinneV
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Die review las ik inderdaad. Ik vroeg me vooral af of je deze camera nog zou adviseren boven de meer recente systeemcamera’s. Dit toestel is natuurlijk al wel wat jaren oud intussen. Anderzijds kan ik me ook voorstellen dat de verschillen voor een amateurfotograaf er niet meer zoveel toe doen aangezien de toestellen van de laatste tijd gewoon allemaal erg goed zijn…
groeten