Top 10 beste digitale camera’s 2023


Wat zijn de top 10 beste digitale camera’s van 2023?

Ben je op zoek naar een digitale camera maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel vertel ik welke soorten digitale camera’s er zijn en wat de verschillen zijn. Omdat ik geen appels met peren wil vergelijken heb ik voor iedere camera soort een apart artikel geschreven met daarin de beste camera's per soort. Ik hoop dat deze artikelen je verder helpen in jouw zoektocht naar de beste digitale camera die bij jou past. Kom je er toch nog niet helemaal uit en wil je wat meer algemeen advies bij het kopen van een digitale camera? Neem dan eens een kijkje naar mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen?’. Hierin ga ik dieper in op de technische verschillen tussen de verschillende modellen. Uiteraard kan je ook onderaan deze pagina een reactie achterlaten met hierin jouw vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk bij je erop terugkomen.

Welke verschillende digitale camera's zijn er?

Hieronder vind je de drie soorten camera's die over het algemeen verkocht worden. Ik heb de voor- en nadelen even kort op een rijtje gezet. Onder de voor en nadelen vind je een link naar artikelen die ik zelf heb geschreven met daarin de top 10 beste camera's van die specifieke camerasoort. Wil je beginnen met fotografie en zit je naar een spiegelreflexcamera of systeemcamera te kijken? Lees dan eens mijn artikelen over “De verschillen tussen systeemcamera's en spiegelreflexcamera's“, “Spiegelreflexcamera's voor beginners” of “Systeemcamera's voor beginners“.

Compact camera's

Heel eenvoudig in gebruik
Zeer compact en daardoor erg eenvoudig om mee te nemen
Verkrijgbaar in vele soorten en maten (van beginners tot en met professionals)
Je kan geen lenzen verwisselen.
Je kan (veelal) geen losse flitser aansluitenLees mijn artikel met de beste compactcamera's van 2023

Systeemcamera's

Compacter ten opzichte van spiegelreflexcamera's
Verwisselbare lenzen
Snelle autofocus met de nieuwste technieken (zoals eye-autofocus)
Gebruikt meer stroom dan een spiegelreflexcamera (accu is sneller leeg)
Op dit moment beperkte hoeveelheid lenzen beschikbaar (er komt steeds meer bij)

Lees mijn artikel met de beste systeemcamera's van 2023

Spiegelreflexcamera's

Verwisselbare lenzen (veel lenzen beschikbaar)
Verkrijgbaar in grote variëteit (van beginners tot en met professionals)
Veel instelmogelijkheden
Een stuk sneller ten opzichte van compactcamera's
Groter en iets zwaarder ten opzicht van een systeemcamera

Lees mijn artikel met de beste spiegelreflexcamera's van 2023

Vloggen en filmen met een digitale camera

Tegenwoordig kan je met iedere digitale camera ook filmen. De kwaliteit verschilt echter per fototoestel en daarnaast is niet iedere camera even handig in gebruik bij het maken van een vlog of video-opname. Denk hierbij aan de videokwaliteit, de autofocus en het wel of niet hebben van een kantelbaar scherm. In mijn artikel over vlog camera's leg ik uit waarop je moet letten bij de keuze van een goede vlog camera / video camera. Daarnaast geeft ik ook aan wat de beste vlog camera's van 2023 zijn.

Lees mijn artikel over vlog camera's

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de beste digitale camera's van 2023. Ik hoop dat mijn uitleg en de ingangen naar verdieping per model je hebben geholpen in je zoektocht. Ben je er nou toch nog niet helemaal uitgekomen? Laat dan hieronder een berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug! Als laatste kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue of CameraNu.nl. Zij hebben namelijk keuzehulpen ontwikkeld die je mogelijk kunnen helpen in je zoektocht.

Camera winkels:

Wil je een digitale camera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse camera winkels:

Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische camera winkels:

Coolblue.be
Kamera-express.be


4.5 2 Stemmen
Aantal sterren

33 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Karin lewis
24 Dagen geleden

He Thijs
Ik wil graag een andere camera heb nu de nikon 7200 en ik moet zeggen dat ik het menu heel ingewikkeld vind
Mij voorkeur gaat uit naar een ik wil geen spiegel reflectie camera meer
Ik ben niet merk gebonden dus dat scheelt ik ben een luie fotograaf en zat in ieder geval te denken aan een lens die nog net uit de hand geschoten kan worden de lens 28 /400
Het is bedoeld om evt vogels en herten vossen te fotograferen
Maar ook gewoon normale foto s
Welke camera s kan je mij aanrader
Groetjes Karin

Karin lewis
Antwoord op  Thijs Schouten
13 Dagen geleden

Nee ik ben er nog steeds niet uit vind het namelijk erg moeilijk je heb zo veel keuze
Dat ik het niet meer misschien kan u mij op weg helpen

Ik hoop dat u veel plezier op u vakantie in nieuw Zeeland heeft gehad en mooie foto s heb gemaakt
Ik denk het wel

6 Maanden geleden

Hallo Thijs,
Ik fotografeer al mijn hele leven (via Practica en Minolta naar Canon EOS – van dia naar digitaal) voor plezier, ondersteunend aan mijn werk (natuur & milieu advies) en verkoop wat op stocksites. Voornamelijk buiten, mensen aan het werk, landschappen, techniek in de praktijk, zaken rond natuur, water en milieu.
Ik verdiep me weinig in materiaal, alleen als ik iets wil kopen. Jouw website heeft me een aantal jaar geleden naar de Canon 80D gebracht (met groothoek- en telezoom uit de Canon L serie) – mooie resultaten, heldere lenzen, goede correctiesoftware erbij. Te veel van het goede eigenlijk voor mijn nogal snelle “uit de losse pols schieten”. (Geen statief, weinig tijd, altijd op P stand in RAW, ietsje onderbelicht, en nabewerking).
Ik wil wat lichter gaan fotograferen; het meezeulen van camera en lenzen en het niet paraat hebben van de juiste lens op het juiste moment, maakt dat ik veel mooie an/of bruikbare foto’s mis.
Lang geleden had ik een Lumix compact camera, maar die ging snel kapot. Wel een erg handig ding met toen al verrassend goed beeld.
Mijn vraag: wat ga ik verliezen als ik overstap op je nummer 1 compact camera. (Sony RX100-VII). Ik hecht veel belang aan lichtgevoeligheid (= flexibiliteit), helderheid/scherpte van lens (niet te veel vertekening/chromatische aberratie en beschikbaarheid van lensspecifieke correctiesoftware), betrouwbare autofocus en het bij de hand hebben van zoom mogelijkheid voor wild of vogels (beperkt, ik ben geen echte wildfotograaf). De specificaties klinken goed: 8x optische zoom, beeldgrootte ietsje kleiner dan de Canon, lichtsterk. Beetje kwetsbaar wel, geloof ik.
Afijn, ik vind het lastig oordelen als ik hem niet in de hand heb en wat heb kunnen schieten. Misschien kun jij me over een streep trekken (of juist niet).
Met dank,
Roel

Antwoord op  Thijs Schouten
6 Maanden geleden

Dank Thijs.
Ik was al “bang” dat je me naar de systeemcamera zou sturen. Ik ben inderdaad verwend met heel heldere plaatjes. Fullframe sensor in een veel lichtere camera, dat klinkt wel als vooruitgang. Lichtere lens er bij. Bestaat er al een superlens met bereik van groothoek tot tele, voor de snelle schieter die geen lenzen wil verwisselen? In de range van 35 – 200 mm (bij full frame). Levert verlies aan licht op, snap ik. Maar deze uitspraak is zeker op mij van toepassing: de beste camera is degene die je altijd bij je hebt.
Ik ga zeker verder kijken in de richting die je schetst.
Groet, Roel

Antwoord op  Thijs Schouten
6 Maanden geleden

Thijs,
Je neemt je lezers echt serieus. Top! Dat huren kende ik nog niet. Met dreigende herfstluchten en gekleurde bomen in aantocht wordt het tijd om de proef eens op de som te gaan nemen. Bedankt voor je adviezen. Gaat goed komen!
Roel

7 Maanden geleden

Hoi Thijs,

Gave website heb je. Mooi dat je mensen een beetje helpt in de keuze voor een camera! Ik ben op zoek naar een camera om vooral mijn kunst goed mee vast te kunnen leggen (voor mijn website) en voor de rest voornamelijk om inspiratiemateriaal mee te schieten (straatfotografie). Vanwege het formaat zat ik zelf te denken aan een systeemcamera, die ik op mijn buitenlandse reizen ook makkelijker mee kan nemen. (en om mijn nek mee rond kan lopen;) Zou ik voor een budget van rond de 1000 E al een mooie camera met lens aan kunnen schaffen denk je? Vrienden van mij zijn in het bezit van profesionele lampen die ik af en toe zou kunnen lenen en waarmee ik mijn kunst ook al eerder heb laten fotograferen. Tweedehands zou voor mij in principe ook een prima optie zijn. Ik heb kunstacademie gedaan en een jaar lang les gehad in fotografie en in de jaren daarna ook wat ervaring met de spiegelreflexcamera (en photoshop) opgedaan.

Alvast bedankt!
Groet,
Matthijs

Antwoord op  Thijs Schouten
7 Maanden geleden

Hoi Thijs,

Harstikke bedankt voor je bericht! Ik ben er even ingedoken en ik zag dat er een voorgaand model is (de VI) Als ik me goed heb ingelezen liggen de voordelen van de VII ten opzichte van de VI voornamelijk op het gebied van filmen (realtime tracking en eye tracking en langere filmtijd van 780 min t.o.v 30 min bij de VI). Of missch zijn er toch nog andere voordelen van de VII t.o.v. van de VI die ik over het hoofd zie. Ik vind het best leuk dat de camera kan filmen maar het is niet mijn voornaamste doel ermee. Wel heb ik nog een ander doel voor mijn kunstpraktijk die ik vergeten was met je te delen; en dat is dat ik bepaalde beelden graag wil digitaliseren om ze vervolgens in illustrator en photoshop te bewerken voor eventueel print (in boeken en zeefdruk) Het volledig kantelbaar scherm van de VI lijkt me dan ook erg handig bij het van bovenaf fotograferen van dergelijke beelden.

De VI kan ik voor de helft van de winkelwaarde tweedehands aanschaffen, Is dat wel een goed idee en zijn er dan nog dingen waar ik goed op moet letten? Als ik het goed begrijp heb je met de sensor van van RX 100 VII en VI een sensor die qua grote gelijk is aan een goede systeem camera toch? In dat geval overtuigd het kleinere formaat qua handzaamheid en reisgemak mij wel.

Groet,
Matthijs

Antwoord op  Thijs Schouten
7 Maanden geleden

Thijs bedankt, na veel research en zoeken ben ik toch voor de fuji xt30 met 18-55 lens gegaan. Vanwege de goede reviews, toch stuk grotere sensor, klein formaat en Fuji’s prachtige beeldkwaliteit. Persoonlijk ben ik meer gecharmeerd van de fuji beelden dan die van Sony. Evengoed bedankt voor het meedenken!