Het perfecte plaatje 2023


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 5 December 2023

Het perfecte plaatje 2023: het televisieprogramma voor fotografen!

Mijn favoriete programma is eindelijk weer op de televisie, Het Perfecte Plaatje 2023! Vanaf woensdag 4 oktober 2023 gaat het weer beginnen! In dit tv-programma gaan bekende Nederlanders iedere week op pad om twee foto-opdrachten uit te voeren. De uiteindelijke winnaar van het programma (na 7 afleveringen) mag zichzelf dé winnaar noemen en krijgt een geweldige prijs, een expositie in het fotomuseum te Hilversum! Daarnaast leren ze natuurlijk ontzettend veel tijdens de verschillende opdrachten. Wat ze leren en welke fotoapparatuur ( zoals welke Canon camera's en welke Wandrd tas) gebruikt wordt leg ik allemaal in dit artikel uit. Heb je vragen of opmerkingen? Onderaan het artikel kan je reactie achterlaten.

In dit artikel:

Hieronder vind je een overzicht van wat ik in dit artikel behandel:

1. Het televisieprogramma: Het perfecte plaatje 2023
2. Thuisopdrachten
3. Welke camera's gebruiken ze bij het perfecte plaatje
   3.1 Canon EOS R6 systeemcamera
   3.2 Canon EOS M50 mark II systeemcamera
   3.3 Canon EOS 90D spiegelreflexcamera
4. Welke lenzen gebruiken ze bij het perfecte plaatje
5. Afsluitend

1. Het televisieprogramma: Het Perfecte Plaatje 2023

Sinds 2016 is Het Perfecte Plaatje op de Nederlandse Televisie (bij RTL 4, iedere woensdag om 20:30) en ook in 2023 is het programma weer op de buis (vanaf woensdag 4 oktober). In dit programma gaan bekende Nederlanders op pad om in 7 afleveringen diverse foto-opdrachten uit te voeren. Iedere week valt er een kandidaat af en uiteindelijk blijft er één echte winnaar over. Deze krijgt een expositie in het fotomuseum van Hilversum. In totaal doen er 10 BNers mee en valt er iedere week eentje af. De Jury, professionele fotografen William Rutten en Cynthia Boll, bekijken iedere week (anoniem) de gemaakte foto's en de persoon met de laagste score valt af. Dit jaar doen de volgende BNers mee:

Wie zijn de deelnemers van Het Perfecte plaatje 2023?

 • Sylvia Geersen
 • Waldemar Torenstra
 • Henry Schut
 • Annemarie van Gaal
 • Loes Haverkort
 • Anna Drijver
 • Sergio Yvent
 • Frans Duijts
 • Niek Roozen
 • Quinty Misiedjan

 • Terugblik: Het Perfecte Plaatje 2022

  Vorig jaar was het programma ook op televisie met onderstaande deelnemers. De winnaar van vorig jaar was Linda Hakeboom. Wie zal haar anno 2023 opvolgen als winnaar van het perfecte plaatje? Ik ben heel erg benieuwd!

  Wie waren de deelnemers van het Perfecte plaatje in 2022?

 • Bente Fokkens
 • Edwin Jonker
 • Filemon Wesselink
 • Geraldine Kemper
 • Inge Ipenburg
 • Linda Hakeboom
 • Maik de Boer
 • Najib Amhali
 • Tina de Bruin
 • Trijntje Oosterhuis

 • 2. Thuisopdrachten

  In voorgaande jaren (2016 tot en met 2022) kon je als kijker ook iedere week meedoen met de zogenaamde thuisopdrachten. Zo kon je je eigen foto insturen en vervolgens als kijker een Kamera-Express cadeaubon twv €449 winnen. Helaas zijn ze anno 2023 helemaal afgestapt van de thuisopdrachten. Ik denk omdat Kamera-Express en Canon niet meer prominent naar voren komen als sponsor. Persoonlijk vind ik dit echt ontzettend jammer. Het programma zorgt er namelijk voor dat veel mensen weer de camera uit de kast halen en ermee aan de gang gaan. En juist de thuisopdrachten waren een mooie stok achter de deur om weer aan de slag te gaan. Maar goed, laat je niet tegenhouden en ga alsnog lekker op pad om jouw perfecte plaatje te schieten. Hoe zou jij bv een rapportage foto maken van jouw stad (opdracht 2 van de eerste aflevering van 2023)?

  Wil je weten welke thuisopdrachten er vorig jaar waren? Neem dan een kijkje op onderstaande pagina van Kamera-Express.

  Bekijk alle thuisopdrachten


  Één van mijn eigen inzendingen van vorig jaar

  Wat viel mij zelf op in de afgelopen afleveringen van 2023?

  Hieronder een korte opsomming van wat mij opviel. Ik weet niet of ze nog steeds tips krijgen van Canon of Kamera-Express, maar deze tips zou ik de BNers in ieder geval geven. En misschien heb jij hier ook wat aan. 🙂

  • Aflevering 1: Bijna alle fotografen laten de zonnekap omgekeerd op de lens zitten. Doe dit niet, gebruik juist de zonnekap! Dit helpt tegen lensflares (zonnestralen in je lens) én het beschermt je lens tegen stoten.
  • Aflevering 1: Waldemar had een blauwe waas over zijn eerste foto. Ik denk dat dit te maken had met zijn witbalans. Mijn vermoeden is dat hij op TL-licht stond, terwijl hij juist binnen met zacht licht bezig was. Tip, zet hem op auto.
  • Aflevering 2: Bij de eerste opdracht (met lange sluitertijden) werken ze met ND filters, maar ze leggen helaas niet uit waarom. Bij deze mijn korte uitleg. Als je met lange sluitertijden werkt krijg je ontzettend veel licht in je foto. En schiet je overdag met veel licht? Dan krijg je teveel licht binnen waardoor je foto overbelicht wordt. Een ND filter is in dit geval de oplossing. Dit is namelijk een donker filter waardoor er minder licht door je lens komt. En hierdoor kan je overdag met lange sluitertijden kan werken. Wil je dit zelf ook proberen? Kijk dan zeker eens naar een goede ND filter voor jouw lens.
  • Aflevering 3: Geen opmerkingen 🙂
  • Aflevering 4: Bij de eerste opdracht moesten de kandidaten kinderen vastleggen. Persoonlijk vond ik veel foto's best wel plat. Hierbij helpt het als je iets op de voorgrond plaatst, ook zoals Niek heeft gedaan met de flesjes. Hierdoor krijg je een mooi diepte effect naar je onderwerp (het kind) en springt de foto er echt uit!
  • Aflevering 4: Bij de tweede opdracht moesten de kandidaten kleine poppetjes vastleggen. Niet iedereen kreeg het onderwerp goed scherp in beeld en dat begrijp ik wel als je vanuit de hand met autofocus werkt. Mijn tip, werk altijd vanaf statief en maak gebruik van handmatige scherpstelling. Kijk vervolgens op het scherm van je camera en zoom in op je onderwerp (je kan digitaal inzoomen). Vervolgens kan je heel nauwkeurig je scherpte op de juiste plek leggen waarna je een mooie scherpe foto krijgt. Welf heb ik overigens ook wel eens geëxperimenteerd met kleine figuurtjes (modelschaal figuurtjes en lego poppetjes). Echt super leuk om te doen!
  • Aflevering 5: Bij de natuurfoto opdracht kregen de kandidaten een heldere uitleg van Albert Dros over compositie. Ze gingen alleen niet echt dieper in op de instellingen die je nodig hebt bij het fotograferen van wildlife. En dat is wel belangrijk voor als je een scherpe foto wilt hebben. Wil je hier zelf meer over weten? Lees dan mijn artikel over ‘Hoe stel ik mijn camera in bij vogelfotografie'. Hierin heb ik veel praktische tips voor je op een rijtje gezet.
  • Aflevering 5: Tijdens de natuurfoto opdracht gingen veel fotografen uit de auto waarna de dieren wegliepen. Mijn tip, blijf in de auto zitten. Dit is immers de beste schuilplek! En wil je echt een lager standpunt? Doe dan voorzichtig je deur open en blijf erachter zitten.
  • Aflevering 5: De natuurfoto opdracht vond plaats bij de Oostvaardersplassen. Een mooie locatie waar je (vroeg in de ochtend) veel wildlife tegen kan komen. Wil je hier zelf ook naar toe? Check dan deze tips!
  • Aflevering 5: De opdracht in het kasteel hebben alle kandidaten ontzettend goed gedaan. Wil je dit zelf ook een keer proberen? Gebruik dan een Nanlite PavoTube. Deze werd in de aflevering gebruikt en hier heb ik zelf de beste ervaring mee.
  • Aflevering 6: De deelnemers moesten in een zwembad fotograferen. Dit blijft altijd lastig omdat je vaak weinig tot geen licht hebt. En heb je licht, dan zijn het vaak (lelijke) TL-balken. Mijn tip, fotografeer in dit soort situaties in RAW. Dan kan je de belichting achteraf altijd nog corrigeren naar hetgeen je mooi vindt.
  • Aflevering 7: Een hele gave aflevering waarbij de deelnemers het leger gaan vastleggen. Zelf lijkt mij dit écht een gave opdracht omdat hier lekker veel actie in zit én je dit natuurlijk nooit echt kan vastleggen. Mijn tip: zet je autofocus in deze situatie op continue, dan blijft de camera snel achter elkaar scherpstellen. Daarnaast is het ook slim om een snelle sluitertijd te gebruiken en zoveel mogelijk beelden per seconde vast te leggen. Zet je camera dus in de sportstand!
  • Aflevering 7: Niek was heel slim bezig met zijn takje. Hiermee kan je veel diepte in het beeld leggen. Nu gebruikte hij niet deze foto, maar zelf maak ik hier ook met regelmaat gebruik van. Je krijgt dan namelijk toch een mooi effect in je beeld.
  • Aflevering 8: Een mooie aflevering met hele goede beelden. Mijn complimenten aan de deelnemers!


  3. Welke camera's gebruiken ze bij Het Perfecte Plaatje?

  Bij Het Perfecte Plaatje maken alle deelnemers gebruik van Canon camera's. Canon is was van 2016 tot 2022 hoofdsponsor van het programma. Canon is inmiddels geen hoofdsponsor meer (dat is Wandrd), maar de deelnemers beschikken nog steeds over twee Canon camera's (één Canon systeemcamera's en één Canon spiegelreflexcamera). In onderstaand overzicht zie je precies welke modellen ze gebruiken plus een korte omschrijving over de camera's. Wil je meer weten? Klik dan op de meer informatie link achter de camera.

  De drie Canon camera's uit Het Perfecte Plaatje:

  Camera Uitleg Meer informatie
  Canon EOS R6 mark II Systeemcamera De Canon EOS R6 mark II is één van de beste systeemcamera's van dit moment. De EOS R6 beschikt namelijk over een hoogwaardige 24,2 megapixel fullframe sensor en een razendsnelle autofocus met eye-detection. Hierdoor herkent de camera automatisch het oog van je onderwerp (mens of dier) waarna hij hierop scherp stelt. En omdat je tot maar liefst 20 beelden per seconde kan schieten zit er altijd een beeld voor jou tussen! Verder beschik je over 8K RAW video opname mogelijkheden en kan je super slowmotion opnamen maken in 4K met 120 fps. Ben jij een fotograaf of videograaf die op zoek is naar één van de beste systeemcamera's van 2023? Dan is de Canon EOS R6 mark II jouw camera! Meer Informatie
  Canon EOS 90D Spiegelreflexcamera

  De Canon EOS 90D is een semi-professionele spiegelreflexcamera. Het toestel heeft een robuuste behuizing en kan tegen een spatje water of stof. Omdat de camera tot 10 beelden per seconde kan vastleggen en over 45 autofocus punten beschikt, is het een ideale spiegelreflex camera voor natuur- en sportfotografen. Het touchscreen scherm is kantelbaar waardoor je vanuit diverse hoeken kan fotograferen. Daarnaast maakt het kantelbare scherm de camera ook ideaal voor het maken van vlogs. De ISO gevoeligheid loopt van ISO 100 tot en met ISO 51.200 waardoor je in omstandigheden met weinig licht ook goed foto’s kan maken. Verder beschikt de Canon 90D over een ingebouwde time-lapse functionaliteit. Zo maak je in een handomdraai mooie video’s die je vervolgens, net zoals je foto’s, eenvoudig kan delen dankzij de ingebouwde Wifi module.

  Meer Informatie
  Canon EOS M50 Mark II Systeemcamera De Canon EOS M50 mark II is een zeer compacte systeemcamera met flink veel mogelijkheden. Zo is de camera razendsnel, je schiet namelijk tot wel 10 beelden per seconde. En doordat het toestel over 3975 scherpstelpunten beschikt kan je precies kiezen waar jij je focus in het beeld legt. Naast fotograferen kan je ook heel goed filmen met de Canon EOS M50 II. De systeemcamera beschikt namelijk over 4K video mogelijkheden en doordat hij een een kantelbaar touchscreen (180 graden) heeft kan je ook jezelf filmen. Ideaal voor de vloggers onder ons! Verder beschikt de M50 over een elektronische OLED zoeker waardoor je niet altijd het scherm hoeft te gebruiken (dit bespaart stroom, waardoor je langer door kan gaan). Standaard wordt deze Canon systeemcamera geleverd met een 15-45mm lens met beeldstabilisatie. Deze lens is goed te gebruiken voor zowel landschappen als portretten. En doordat de lens zeer stil is, is hij uitermate geschikt voor het maken van video opnames. Meer Informatie  4. Welke lenzen gebruiken ze bij Het Perfecte Plaatje

  Naast Canon camera's maken ze bij Het Perfecte Plaatje ook gebruik van diverse Canon Lenzen. In onderstaand overzicht zie je precies welke lenzen ze gebruiken plus een korte omschrijving over de mogelijkheden. Wil je meer weten? Klik dan op de meer informatie link achter de camera.

  De Canon lenzen uit het perfecte plaatje:

  Lens Uitleg Meer informatie
  Canon RF 24-105mm f/4L IS USM De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM allround Canon lens is ontwikkeld voor systeemcamera's met een fullframe sensor, zoals de Canon EOS R6. De lens heeft een variabel brandpunt waardoor hij breed in te zetten is. Denk hierbij aan het maken van landschappen (24mm) tot het maken van close-ups (105mm). Doordat de lens een diafragma van f/4 heeft is hij ook goed te gebruiken in situaties met minder licht of het maken van portretten met onscherpe achtergrond). Het is een ideale aanvulling op de Canon EOS R6 en mocht je deze camera aanschaffen dan kan ik je deze lens van harte aanbevelen. Tezamen is het een mooie set! Meer informatie
  Canon RF 35mm f/1.8 IS STM De Canon RF 35mm f/1.8 IS STM is een lichtgewichte lens met een vast brandpunt (je kan dus niet inzoomen met de lens). Het grote voordeel is dat deze lens erg lichtsterk is waardoor je er mooie portretten mee kan schieten. Daarnaast is de lens ook in te zetten als macrolens, ideaal voor bijvoorbeeld het fotograferen van paddestoelen! Meer informatie
  Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM De Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM is een korte telelens met een vast brandpunt van 85mm. Hierdoor is deze lens, net zoals de 35mm van hierboven, goed in te zetten voor het maken van portretten en macro opnamen. Doordat het brandpunt wat langer is dan bij de 35mm (85mm ivp 35mm) kan je onderwerpen van wat verder weg eenvoudig dichterbij halen. Meer informatie
  Canon EF-s 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM De Canon EF-s 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM is een zeer fijne portret, landschap en allround lens voor Canon spiegelreflexcamera's met een cropsensor zoals de bovengenoemde Canon EOS 90D. Ben je van plan om een 90D te gaan aanschaffen? En wil je daarbij meteen een goede starterslens? Kijk dan zeker eens naar de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. Meer informatie
  Canon EF 50mm f/1.8 STM De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een geweldige portretlens voor zowel camera's met een cropsensor als full frame camera's. Dankzij het diafragma van f/1.8 schiet je beelden met een onscherpe achtergrond. Hierdoor kan je heel goed portretten schieten. Omdat de lens rond de €125 kost wordt hij door fotografen ookwel de ‘plastic Fantastic' genoemd. Het is dan ook een onmisbare lens voor iedere Canon fotograaf. Meer informatie
  Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is een zeer mooie groothoek lens van Canon camera's met een cropsensor zoals bovengenoemde 90D. Het bereik begint bij 10mm waardoor je met gemak grote landschappen of gebouwen vast kan leggen. Ben je dus op zoek naar een groothoeklens voor landschappen en architectuur? Dan is dit je lens! Meer informatie
  Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM De Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM is een schitterende groothoek lens met flink bereik voor als je landschappen wilt vastleggen. De kwaliteit liegt er zeker niet om want ook deze lens is van hoek tot hoek super scherp. Daarnaast heeft is hij lekker lichtsterk (f/2.8) waardoor hij ook goed te gebruiken is in situaties met minder licht. Dank hierbij aan het maken van architectuur / binnenhuis opnamen. Meer informatie
  Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type III De Canon EF 70-200mm f/2.8L USM IS Type III is een geweldige telelens voor Canon spiegelreflexcamera's. De lens is erg lichtsterk (f/2.8) en beschikt ook over beeldstabilisatie. Hierdoor kan je schitterende beelden vastleggen met een onscherpe achtergrond. Het is dan ook een ideaal werkpaard voor portret-, sport- en bruiloft-fotografen. Meer informatie

  Welke monitor gebruiken ze bij Het Perfecte Plaatje?

  Bij het perfecte plaatje worden alle foto's door de kandidaten zelf bewerkt. Om dit te doen maken ze gebruik van een goede monitor, de EIZO CG2700s. Als je zelf ook op zoek bent naar een goede monitor, dan kan ik je deze van harte aanbevelen. Bij deze wat meer informatie over het scherm. De EIZO CG2700s is 27 inch groot en beschikt over een 2K WQHD resolutie van 2560 x 1440 pixels. Het belangrijkste is dat de kleurweergave van dit scherm ontzettend goed is. Zo is de helderheid hoog (400 cd/m² voor de techneuten) en ook beschik je over een hoog contrastratio (1600:1). Verder beschikt de EIZO CG2700s over een ingebouwde kalibratie lens zodat je kleuren altijd goed gekalibreerd blijven. En dankzij de door EIZO ontwikkelde microchip heb je een constante en uniforme weergave van de kleuren. Daarnaast wordt de monitor heel compleet geleverd. Je krijg namelijk een kap, kalibratie-software en kabels meegeleverd. Daarnaast zit er vijf jaar EIZO-garantie op de monitor.


  Voor en nadelen van de EIZO CG2700S:
  27 inch scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels
  Geweldige kleurweergave dankzij IPS techniek en 10-bit kleurweergave
  Groot kleurenspectrum (99% van Adobe RGB) en hoog contrastratio van 1600:1
  Ingebouwde kalibratie lens & software
  Kantelbaar (verticale stand mogelijk)
  Kap wordt meegeleverd
  5 jaar garantie
  Kwaliteit mag wat kosten

  » Lees mijn uitgebreide review over deze monitor.

  Welke tas gebruiken ze bij Het Perfecte Plaatje

  Alle camera's en lenzen die gebruikt worden in Het Perfecte Plaatje worden vervoerd in een tas van Wandrd. Deze rugtassen zijn erg praktisch in gebruik en lekker ruim waardoor je met gemak lenzen en camera's mee kan nemen. En doordat de Wandrd tas eruit ziet als een ‘normale' rugtas heeft niemand door dat je een camera bij je hebt. Wel zo fijn!

  h2>Welk statief gebruiken ze bij Het Perfecte Plaatje

  Qua statief maken de deelnemers van het perfecte plaatje gebruik van een 3 Legged Thing statief en dan specifiek de 3 Legged Thing Pro Albert 2.0 Carbon Fiber. Dit statief kan je eenvoudig stellen en is van carbon fiber gemaakt. Hierdoor is hij ontzettend licht, maar toch heel stevig. Ideaal als je veel op pad gaat!

  Het perfecte plaatj of Het perfecte plaatje?

  Als je op Google zoekt naar ‘Het perfecte plaatje' dan kom je ook veelvuldig te term ‘Het perfecte plaatj' tegen. Dit komt omdat veel mensen op zoek zijn naar het programma maar net niet helemaal de zin afmaken. Men zoekt dus op ‘Het perfecte plaatj' maar het programma heet toch echt ‘Het perfecte plaatje'!

  Op welke dag is het perfecte plaatje op tv?

  Vanaf woensdag 4 oktober 2023 is Het perfecte plaatje iedere woensdag om 20:30 op tv bij RTL 4. Haal je het niet om op woensdag te kijken? Geen probleem, de uitzending wordt iedere zaterdag om 20:00 op RTL5 (ja, je leest het goed RTL5) herhaald.

  Blijf op de hoogte van wat de kandidaten meemaken!

  Wil je graag op de hoogte blijven van wat de kandidaten meemaken? Volg dan het Instagram kanaal van Wiliam Rutten. Hij deelt veel content over het programma en is echt een aanrader om te volgen. Zelf volg ik hem al jaren op Instagram. 🙂

  Afsluitend

  Dit was mijn gehele uitleg omtrent Het Perfecte Plaatje! Wil je nog meer weten over het programma? Kijk dan eens op de site van RTL 4. Uiteraard kan je ook een berichtje achterlaten. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug! Ik wens je in ieder geval veel kijk- en fotografeer plezier!

  5 3 Stemmen
  Aantal sterren
  Aanmelden
  Bericht van

  42 Berichten
  Nieuwste
  Oudste
  Feedback
  Bekijk alle berichten
  Ilja
  11 Maanden geleden

  Hallo

  Heeft u enig idee welk statief de fotograven gebruiken tijdens de serie? Hiernaast ben ik op zoek naar goede filters en er is zoveel keus dat ik geen idee heb, welke ik het beste kan kiezen heeft u hier tips voor ? Heb nu een filterkit van cokin maar ben niet tevreden over de kwaliteit. Welke filter kit van benro gebruiken ze tijdens het perfecte plaatje ?

  Arnoud Britstra
  Antwoord op  Ilja
  8 Maanden geleden

  Hi,

  Ze gebruiken de statieven van 3 Legged Thing.

  3 Legged Thing Pro 2.0 Albert Carbon tripod & AirHed Pro Grey

  🙂

  Marijke
  1 Jaar geleden

  Welke tablet of kleine laptop gebruiken ze voor de fotobewerking?

  P.J. van den Heuvel
  1 Jaar geleden

  Met welk fotobewerkingsprogramma werken ze bij het beste plaatje. Hier kan ik niets over vinden.
  Groet Peter