Top 10 beste spiegelreflexcamera’s 2021


Laatste update: 28 mei 2021

Welke spiegelreflexcamera moet ik kopen?

Ben je van plan om een spiegelreflexcamera te gaan kopen, maar kom je er niet helemaal uit en weet je niet wat je moet kiezen? Neem dan eens een kijkje naar onderstaande top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2021. Deze top 10 is samengesteld uit diverse camera testen, (online) reviews en mijn eigen ervaring (10+ jaar) als fotograaf. Zelf heb ik al meerdere spiegelreflexcamera’s versleten en hou ik de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Omdat ik het leuk vind om kennis te delen heb ik mijn ervaring op papier gezet met deze top-10 beste spiegelreflexcamera’s 2021 als resultaat. Ik hoop dat dit je verder kan helpen in jouw zoektocht naar de beste spiegelreflexcamera. Kom je er toch nog niet uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’ of ‘Spiegelreflexcamera voor beginners’. Hierin geef ik handige tips waarop je kan letten bij de aankoop van een digitale camera. Uiteraard kan je ook onderaan deze pagina een reactie achterlaten met een vraag. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug! Tenslotte kan je ook kijken naar de best verkochte compact camera's van dit moment

In dit artikel:

Hieronder vind een overzicht met de top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2021. Ik heb de lijst opgebouwd van instap / beginner naar professionele gebruiker. Verder geef ik ook uitleg welke andere testen er zijn waarin camera’s beoordeeld worden:

1. Nikon D3500
2. Nikon D5600
3. Canon EOS 2000D
4. Canon EOS 250D
5. Canon EOS 90D
6. Nikon D7500
7. Canon EOS 6D mark II
8. Nikon D500
9. Canon EOS 5D mark IV
10. Nikon D850

Verder zijn er ook diverse testen waarin spiegelreflexcamera's beoordeeld worden. Onderstaand een overzicht van de meest bekende testen:

a. Spiegelreflexcamera testen van de Consumentenbond
b. Spiegelreflexcamera testen met een EISA award
c. Spiegelreflexcamera testen met een TIPA award

De top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2021:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste spiegelreflexcamera's van 2021 zien.

1. De Nikon D3500

De Nikon D3500 is de (Nikon) spiegelreflexcamera voor beginners. Hij is heel eenvoudig in gebruik en is zelfs uitgerust met ingebouwde hulpprogramma’s. Met deze hulpprogramma’s leer je al fotograferend hoe de spiegelreflexcamera werkt. Zo leer je eenvoudig hoe je een portretfoto of sportfoto maakt. Verder beschikt de Nikon D3500 over een geweldige sensor die, eerlijk is eerlijk, het wint van Canon. De scherpte en prestaties onder donkere omstandigheden zijn erg goed. Verder deel je foto’s eenvoudig via bluetooth of wifi en via de gratis Nikon App. De Nikon D3500 is verkrijgbaar met een 18-55mm VR lens. Dit objectief is een fijne starterslens waarmee je zowel portretten als landschappen kan fotograferen. Daarnaast is de lens uitgerust met beeldstabilisatie (Vibration Reduction) waardoor lichte trillengen worden gecorrigeerd.


Plus en minpunten van de Nikon D3500
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,4 megapixels foto en full HD video
11 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Bluetooth en wifi zodat je foto’s kan delen
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie

In mijn optiek is de Nikon D3500 op dit moment de beste spiegelreflexcamera voor beginners. De camera beschikt over een geweldige sensor (levert mooie beelden) en is zeer eenvoudig in gebruik. Ben je op zoek naar je eerste spiegelreflexcamera? Dan is de D3500 de camera voor jou!

Bekijk de Nikon D3500

2. De Nikon D5600

De Nikon D5600 is het grotere broertje van de Nikon D3500. Het fototoestel is zeer eenvoudig in gebruik maar heeft je net wat meer te bieden ten opzichte van de D3500. Denk aan meer scherpstelpunten (39 vs 11) waardoor hij vooral voor sport- en natuurfotografen een betere keuze is. Daarnaast heeft de D5600 een kantelbaar scherm waardoor je hoge en lage standpunten kan innemen. Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth (de D3500 maakt enkel gebruik van bluetooth). Tenslotte beschikt de Nikon D5600 over een stereo microfoon wat hem zeer geschikt maakt voor het opnemen van video’s. De meegeleverde 18-55mm VR lens is Nikon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.
Plus en minpunten van de Nikon D5600
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
Stereo microfoon
39 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Bluetooth en Wifi
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

» Meer informatie


Ben je op zoek naar je eerste spiegelreflexcamera en wil je net wat meer dan de D3500? Ga voor de Nikon D5600! De camera heeft net wat betere specificaties en is dankzij zijn snelheid ideaal voor mensen die foto’s willen maken langs het sportveld.

Bekijk de Nikon D5600

3. De Canon EOS 2000D

De Canon EOS 2000D is een ideale spiegelreflexcamera voor beginners. Het is een compacte spiegelreflexcamera die eenvoudig in gebruik is. Standaard wordt de Canon EOS 2000D geleverd met een 18-55mm IS II kitlens. Met dit objectief heb je een variabel bereik waardoor je zowel landschappen / architectuur, als portretten kan vastleggen. De spiegelreflexcamera beschikt over automatische standen (zoals portret, sport en landschap) waardoor je eenvoudige de juiste instellingen te pakken hebt en een mooie foto kan maken. Verder zijn er standen waarin je zelf alles kan controleren (de zogenaamde M-stand) zodat je het maximale uit het fototoestel haalt. Dit is ideaal als je meer met fotografie wilt gaan doen zoals een fotocursus. De 2000D beschikt verder over een hulpgids waardoor je snel leert fotograferen. Qua connectiviteit beschikt de 2000D over wifi en NFC. Hierdoor deel je snel een eenvoudig je foto’s op social media.
Plus en minpunten van de Canon EOS 2000D
Zeer eenvoudig in gebruik
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto en full HD video
9 scherpstelpunten
3 beelden per seconde
Wifi en NFC
Licht gewicht en compact waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Door zijn compactheid is de ergonomie wat minder voor mensen met grote handen
Niet waterbestendig

» Meer informatie


In mijn optiek is de Canon EOS 2000D een zeer goede spiegelreflexcamera voor de beginnende fotograaf. Hij is eenvoudig in gebruik en door zijn compactheid neem je hem snel mee op pad.

Bekijk de Canon EOS 2000D

4. De Canon EOS 250D DSLR

De Canon EOS 250D is het grote broertje van de Canon EOS 2000D. In vrijwel alle opzichte heeft de 250D je meer te bieden dan de 2000D. Zo beschikt de sensor over sensor reiniging en is ook de snelheid opgekrikt. De Canon EOS 250D schiet namelijk tot 5 beelden per seconde waar de 2000d tot 3 beelden per seconde schiet. Verder heeft hij een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Ideaal als je een laag of hoog standpunt wilt gebruiken. Uiteraard is de Canon EOS 250D eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 2000D over automatische en handmatige standen. Je foto’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module of via bluetooth. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.
Plus en minpunten van de Canon EOS 250D
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto kwaliteit
4K video kwaliteit
ISO bereik tot 51.200
9 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en bluetooth
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

» Meer informatie


Begin je met fotografie en ben je op zoek naar een spiegelreflexcamera met net wat meer inhoud? Dan is de Canon 250D jouw camera!

Bekijk de Canon EOS 250D

5. De Canon EOS 90D

De Canon EOS 90D is een semi-professionele spiegelreflexcamera. Het toestel heeft een robuuste behuizing en kan tegen een spatje water of stof. Omdat de camera tot 10 beelden per seconde kan vastleggen (zijn voorganger, de Canon EOS 80D schoot slechts 7 beelden per seconde) en over 45 autofocus punten beschikt, is het een ideale spiegelreflex camera voor natuur- en sportfotografen. Het touchscreen scherm is kantelbaar waardoor je vanuit diverse hoeken kan fotograferen. Daarnaast maakt het kantelbare scherm de camera ook ideaal voor het maken van vlogs. De ISO gevoeligheid loopt van ISO 100 tot en met ISO 51.200 waardoor je in omstandigheden met weinig licht ook goed foto’s kan maken. Verder beschikt de Canon 90D over een ingebouwde time-lapse functionaliteit. Zo maak je in een handomdraai mooie video’s die je vervolgens, net zoals je foto’s, eenvoudig kan delen dankzij de ingebouwde Wifi module.
Plus en minpunten van de Canon EOS 90D
Zeer robuuste bouw en kan tegen een stootje
32,5 megapixels foto en Ultra HD 4K video
45 scherpstelpunten
10 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en NFC
Ingebouwde time-lapse functionaliteit
Er kan slechts 1 geheugenkaart in de camera

» Meer informatie


Ben je op zoek naar een serieuze spiegelreflexcamera? Dan is de Canon 90D echt iets voor jou. Het fototoestel is gemaakt voor het serieuze werk, schiet tot wel 10 beelden per seconde en kan tegen een spatje & stof. Het maakt de camera de ideale partner voor landschap-, bruids-, sport- en portretfotografen. Wil je iets minder uitgeven? Dan is zijn voorganger, de Canon EOS 80D, ook zeker een goede keuze. Deze is nog beperkt beschikbaar en zal tzt er helemaal uit gaan.

Bekijk de Canon EOS 90D

6. De Nikon D7500

De Nikon D7500 is een serieuze spiegelreflexcamera die ontwikkeld is voor semi-professionele fotografen. Het fototoestel beschikt over een krachtige 20,1 megapixel sensor die ISO waarden tot 51.200 aan kan. Verder beschikt de D7500 over een zeer geavanceerd autofocussysteem met maar liefst 51 scherpstelpunten (dit zijn er 6 meer dan het vergelijkbare model van Canon, de 90D) en schiet tot 8 beelden per seconde. Video’s neem je op in 4K of Full HD en kunnen door middel van een ‘clean’ HDMI-out ongecomprimeerd door worden gezet naar een externe recorder. Het geluid neemt de Nikon D7500 op in stereo dankzij de ingebouwde microfoons. In 2017 is de Nikon D7500 uitgekozen tot ‘Beste product 2017-2018’ in de categorie semi-professionele camera’s door de European Imaging and Sound Association (EISA).
Plus en minpunten van de Nikon D7500
Robuuste magnesiumlegering bouw
20,9 megapixels foto
4K Ultra HD video met stereo geluid
51 scherpstelpunten
8 beelden per seconde
Wifi en bluetooth
Ingebouwde 4K time-lapse functionaliteit
Spatwater- en stofbestendig
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen
De camera heeft slechts 1 geheugenslot

» Meer informatie


Ben je op zoek naar een serieuze Nikon spiegelreflexcamera? Dan is de Nikon D7500 een uitstekende keuze. Of het nu om fotografie of het opnemen van video’s gaat, de D7500 kan het allemaal aan. Het is de ideale spiegelreflexcamera voor de semi-professionele fotograaf.

Bekijk de Nikon D7500

7. De Canon EOS 6D mark II

De Canon EOS 6D mark II is een krachtige fullframe spiegelreflexcamera met maar liefst 26.2 megapixel. En dat in een compact jasje! De 6D is namelijk de meest compacte en lichtste full frame spiegelreflexcamera die Canon op de markt heeft. Met een gewicht van slechts 765 gram, maar wel met een krachtige CMOS sensor en geavanceerde DIGIC 7 beeldprocessor, creëer je maak je geweldige beelden in iedere situatie. Het is dan echt een ideale camera voor fotografen die veel op pad zijn, zoals landschap-, portret- en rapportage-fotografen. Naast de geweldige fotokwaliteit levert de Canon EOS de 6D mark II ook Full HD video beelden en schiet je time-lapse video's in 4K resolutie. En dankzij de ingebouwde GPS module weet je precies waar je foto's zijn gemaakt.Plus en minpunten van de Canon EOS 6D mark II
Zeer weinig ruis in situaties met weinig licht
Dual Pixel autofocus voor super snelle scherpstelling
Met 6.5 beelden per seconde redelijk rap!
Kantelbaar 3 inch scherm (ideaal voor vloggen)
Wifi, bluetooth en NFC
Ingebouwde GPS module
Full HD is de maximale video resolutie (4K time-lapse-video's is wel mogelijk)
Slechts 1 SD kaartslot en geen 2

» Meer informatie


Ben je gek op landschapsfotografie of portretfotografie? Dan is de Canon EOS 6D mark II een perfecte spiegelreflexcamera voor jou! Dankzij de geweldige fullframe sensor levert de camera hoogwaardige foto's af, zelfs in situaties met weinig licht.

Bekijk de Canon EOS 6D mark II

8. De Nikon D500

De Nikon D500 is een zeer serieuze en snelle spiegelreflexcamera. Het fototoestel beschikt over maar liefst 153 scherpstelpunten en schiet tot 10 beelden per seconde. Dit maakt de camera dan ook zeer geliefd onder sport- en natuurfotografen. Video’s worden opgenomen in 4K/UHD met framerates van 30, 25 en 24 frames per seconde. Uiteraard kan je ook nog ‘gewoon’ in Full HD opnemen met framerates van 60, 50, 30, 25 en 24 beelden per seconde. De ISO prestaties van de Nikon D500 zijn zeer indrukwekkend. Zo loop de ISO op tot 51.200 en kan hij zelfs worden uitgebreid naar 1.640.000! Beelden worden dan wel erg korrelig, maar toch! Het delen van foto’s en video’s kan zeer eenvoudig dankzij de ingebouwde wifi en bluetooth modules. Het enige wat de camera mist is een ingebouwde flitser. Je zal dus een losse rapportage flitser moeten gebruiken.
Plus en minpunten van de Nikon D500
Spatwater- en stofbestendig
20,9 megapixels foto en 4K video
153 scherpstelpunten
10 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + XQD)
Wifi, NFC en bluetooth
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen
Geen ingebouwde flitser
Geen GPS

» Meer informatie


Ben je een Nikon fotograaf en dol op sport- of natuurfotografie? Dan is de Nikon D500 een must have! De camera beschikt over maar liefst 153 scherpstelpunten en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Hierdoor mis je geen moment!

Bekijk de Nikon D500

9. De Canon 5D mark IV

De Canon EOS 5D mark IV is het professionele model van Canon. De camera beschikt over een full frame sensor met maar liefst 30,4 megapixel. De ISO loopt van ISO 50 tot maximaal 102.400 waardoor je in vrijwel iedere omstandigheid een foto kan maken. De autofocus is afkomstig uit het topmodel, de Canon EOS 1Dx mark II (het snellere broertje), en beschikt over 61 autofocuspunten waarvan 5 dual cross-type en 41 cross-type. Met de Canon 5D mark IV kan je snelle beelden vastleggen dankzij de 7 beelden per seconde die de camera kan schieten. Filmen kan uiteraard ook. Dit kan in 4K HD met 30 frames per seconde of Full HD met 60, 05, 30, 25 of 24 frames per seconde. In 2017 is de Canon 5D mark IV uitgekozen tot ‘Beste product 2017-2018’ in de categorie professionele DSLR camera’s door de European Imaging and Sound Association (EISA). Daarnaast heeft de camera ook een TIPA award gewonnen.
Plus en minpunten van de Canon 5D mark IV
4K video met 30 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
61 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + CF)
Wifi, NFC en GPS
Geen ingebouwde flitser
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie


Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek je het beste van het beste? Kijk dan eens naar de Canon EOS 5D mark IV. De camera beschikt over een full frame sensor die contrastrijke beelden schiet met een snelheid van 7 beelden per seconde. Het is het ideale werkpaard voor de professionele fotograaf.

Bekijk de Canon 5D mark IV

10. De Nikon D850

De Nikon D850 is de beste spiegelreflexcamera van 2021. Het is een geweldige camera met zeer indrukwekkende prestaties. Het fototoestel beschikt namelijk over een 45,7 megapixel tellende full frame sensor. Deze sensor legt beelden met een indrukwekkend dynamisch bereik vast waardoor je als fotograaf het maximale uit je foto’s kan halen. Maar ook de snelheid van de camera is zeer indrukwekkend. Zo beschikt de camera over 153 scherpstelpunten (geleend uit het topmodel, de Nikon D5), en schiet de D850 tot 7 beelden per seconde. Omdat de buffer pas na 51 beelden vol zit kan je een behoorlijke reeks vastleggen. Naast fotografie is de D850 ook ideaal voor de videografen onder ons. De fotocamera kan namelijk 4K-UHD beelden vast leggen met een framerate van 30 beelden per seconde. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om 8k timelapses te maken!
Plus en minpunten van de Nikon D850
4K video met 30 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
153 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + XQD)
Wifi en bluetooth
Geen ingebouwde flitser
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen

» Meer informatie


Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek naar een allround camera? Zoek niet verder! De Nikon D850 is de spiegelreflexcamera voor jou! Het fototoestel heeft namelijk een indrukwekkende snelheid van 7 beelden per seconde, maar beschikt ook over een fenomenale sensor waarmee je landschappen, portretten en zelfs 4K video’s kan vastleggen. Het is een geweldig werkpaard voor de professionele fotograaf.

Bekijk de Nikon D850

11. Spiegelreflexcamera testen van de Consumentenbond

Denk je aan een onafhankelijk testbedrijf, dan denk je aan de consumentenbond. Ook spiegelreflexcamera’s worden door de consumentenbond onder de loep genomen. Zo hanteert de consumentenbond twee categorieën, namelijk beste koop en best getest. Bij spiegelreflexcamera’s test de consumentenbond op kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

11a. Spiegelreflexcamera’s met het predikaat: beste koop

Spiegelreflexcamera’s met het label ‘beste koop' hebben een prijs-kwaliteit cijfer van 6 of hoger. Bekijk hier de beste koop spiegelreflexcamera's volgens de consumentenbond, zoals de Canon EOS 200D.

11b. Spiegelreflexcamera’s met het predikaat: best getest

Spiegelreflexcamera’s met het predikaat ‘best getest' scoren volgens de consumentenbond hoog op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Bekijk hier de beste geteste spiegelreflexcamera’s volgens de consumentenbond, zoals de Nikon D500.

12. Spiegelreflexcamera’s met een EISA award

De European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerking tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 landen. Een breed scala aan producten, zoals ook spiegelreflexcamera’s, worden getest op kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Ieder jaar worden de zogenaamde EISA awards uitgereikt en enkel de beste producten krijgen dit predikaat. Bekijk hier de beste spiegelreflexcamera’s volgens EISA.

13. Spiegelreflexcamera’s met een TIPA award

De Technical Image Press Association (TIPA) is, net zoals EISA, een samenwerking tussen tijdschriften. TIPA maakt echter ook gebruik van individuele testers waardoor het uiteindelijk meer diversiteit bevat. Een product, of in dit geval een spiegelreflexcamera, krijgt een TIPA award als het product voldoet aan diverse eisen. Denk aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een zeer goede gebruikersgemak, een hoogwaardig design en ergonomie en ook moet het product gebruik maken van geavanceerde technologieën. Jaarlijks worden de TIPA awards uitgereikt. Bekijk hier de beste spiegelreflexcamera's volgens TIPA.

14. Gebruikte bronnen

Inmiddels hou ik mij al meer dan 10 jaar bezig met digitale fotografie. Ik lees bij de aanschaf van een digitale camera diverse websites, magazines en testrapporten. Al mijn kennis heb ik, samen met de kennis van externe bronnen, gebruikt om deze top-10 beste spiegelreflexcamera’s 2021 samen te stellen. Ik heb onder andere gebruik gemaakt van onderstaande magazines en websites:

Bron:
Tijdschriften Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig
Tweakers

15. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2021. Ik hoop dat mijn uitleg je heeft geholpen on jouw zoektocht naar de ideale spiegelreflexcamera. Ben je er nou toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug en denk graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue of CameraNu.nl.

Camera winkels:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Productreviews

Hieronder vind je gerelateerde productreviews.

Canon EOS R


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopen Ben je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

5 1 Stem
Aantal sterren
134 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Sander Eek
2 Maanden geleden

Beste Thijs,

Zelf ben ik me aan het oriënteren wat ik wil doen met mijn Nikon D5300. Wil eigenlijk een stapje “omhoog” zetten dus de D5600 valt, denk ik, eigenlijk buit de boot. Heb ook nog even overwogen om de D5300 en alle lenzen, ik heb er drie, te verkopen en over te stappen op Canon.

De Camera’s waar ik nu naar kijk zijn de D7500, D500 en de D750.

Wat me echter opvalt dat veel van die camera’s “tijdelijk” zijn uitverkocht. Komt dit door het wereldwijde chiptekort, of is Nikon bezig met nieuwe modellen? En hoe verstandig is het om een model te kopen dat best wel een aantal jaren op de markt is?

Dank voor je antwoorden.

Groet,

Sander Eek

Just
3 Maanden geleden

Beste Thijs,

Ik fotografeer nog steeds met mijn oude Nikon D5000, maar ben nu toe aan vernieuwing. Helaas kan ik maar geen keuze maken. Nikon bevalt me goed, maar ik zag dat Canon misschien wel mooiere kleuren heeft?
Wat ik nu heb is dus de body D5000 met daarbij de Nikon lens 70-300mm f/4.5-6.3 en de Nikon lens VR DX 18-55mm f./3.5-5.6. De telezoom gebruik ik het meest. Ik heb ook flitsers Yongnuo. Die gebruik ik eigenlijk nog niet echt veel, maar zou dat wel willen gaan doen in de nabije toekomst als ik daar dan de ruimte voor heb.
Ik fotografeer graag honden en katten, portret en actie. Actie wordt waarschijnlijk minder dan portret.
Wat zou nu een juiste keuze zijn voor mij?

Just
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Maanden geleden

Dank voor je snelle reactie!

Ik zat zelf eerder te denken aan D500 of D850. Waar de laatste fullframe (FX) is en ik mijn objectieven niet meer kan gebruiken en dus moet vernieuwen èn natuurlijk super duur. Maar die laatste heeft wel veel meer megapixels en lagere isowaarde. De D500 en D7500 hebben dan weer meer fps, hogere isowaarden. De D500 heeft meer scherpstelpunten dan de D7500. En zo draai ik maar in een cirkel. Ik wil geen spijt krijgen van mijn aankoop straks. Ik wil heel graag super scherpe foto’s maken. Ik weet dat het aan mijn kunde kan liggen, als het maar niet aan de camera ligt :-). Zou de D7500 dan voldoen? Of dan ms toch de D500? Prijstechnisch de beste. Beide zijn overigens niet leverbaar op het moment….:-(

Just
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Maanden geleden

Of ms toch overstappen op een systeemcamera???

Just
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Maanden geleden

Hoi Thijs,

Goede tip Thijs! Het grappige is, dat ik vanmiddag zat te kijken naar de Nikon Z6II. Misschien is het wel goed om echt de overstap te maken naar een systeemcamera en echt gelijk iets ‘anders’ te gaan doen, ook op creatief gebied. Ik keek naar Nikon omdat ik daar ook de Yongnuo Speedlite 685 flitsers voor heb, al heb ik daar nog niet heel veel mee gedaan. Lenzen zal ik dan sowieso moeten vervangen want DX past niet op Z, ook niet met een adapter heb ik begrepen. Maar ergens hier op de site staat dat dat wel kan (DX en FX beide)? Of mis je dan een gedeelte van het beeld/frame?
Sony totaal niet naar gekeken, ook vanwege de lenzen en de flitsers dus. Maar ik zag dat die vergelijkbaar is met de Z6II (toch?) en ook mooie beelden/kleuren heeft. Daarbij komt dat die wel leverbaar is :-).
Ik neig dus toch naar de systeemcamera, lijkt mij toch de verstandigste keuze. Alleen, ga ik dan alles vervangen voor bij de Sony, of deels en blijf ik bij Nikon?
Zou je trouwens eerder de 24-70 f/4 aanraden ipv 70-200 f/2.8? Volgens mij ben ik wel fan van die laatste (op de DSLR dan)?

Ik hou je wel bezig hè? 😉

Just
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Maanden geleden

Hoi Thijs,

De Nikon Z6 II is toch wel erg mooi hoor. Ik denk dat ik me voor nu daar op ga focussen en kijken wat er kan met lenzen (ook prijstechnisch).

De FTZ adapter kan alleen voor FX lenzen, want bij DX zou je dan zo’n kader krijgen APS-C > Fullframe. Ik weet niet of het zoiets ‘simpels’ is als de randen er af snijden van een print mocht je dat willen?

Als ik bij Nikon blijf, kan ik ook de flitsset behouden. En de besparing gaan gebruiken voor objectieven.

Ik vind het echt super fijn dat je zo meedenkt!

Cheers!

3 Maanden geleden

Beste Thijs,
Ik heb al wat gelezen maar zie even de bomen niet meer goed door het bos. Voor mijn job als makelaar in Brusselse rand fotografeer ik veel woningen en vooral plekken BINNEN (vaak met tegenlicht). Ik zoek een toestel waar ik goed en mooi en breed beeld mee kan trekken, maar verder VOLAUTOMATISCH. Ik hecht meer belang aan de compositie, het verhaal, the journey, dan de techniek, dat zou het toestel van mij moeten kunnen overnemen (zoals bij een wagen).
Dat teveel instellen is helaas niets voor mij (don’t shoot me). Kan je me helpen de topper hiervoor aan te bevelen ? Dus volautomatisch, zelf wel goed in te stellen, bredere lens (breedhoeklens) ook, mooie kleuren en gemakkelijk te gebruiken. Veel voor 1 toestel, maar ik het een groot budget hiervoor over :-). Dank voor je raad! Ilse