Top 10 beste spiegelreflexcamera’s 2022


Laatste update: 12 Augustus 2022

Welke spiegelreflexcamera moet ik kopen?

Ben je van plan om een spiegelreflexcamera te gaan kopen, maar kom je er niet helemaal uit en weet je niet wat je moet kiezen? Neem dan eens een kijkje naar onderstaande top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2022. Deze top 10 is samengesteld uit diverse camera testen, (online) reviews en mijn eigen ervaring (10+ jaar) als fotograaf. Zelf heb ik al meerdere spiegelreflexcamera’s versleten en hou ik de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Omdat ik het leuk vind om kennis te delen heb ik mijn ervaring op papier gezet met deze top-10 beste spiegelreflexcamera’s 2022 als resultaat. Ik hoop dat dit je verder kan helpen in jouw zoektocht naar de beste spiegelreflexcamera. Kom je er toch nog niet uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’ of ‘Spiegelreflexcamera voor beginners’. Hierin geef ik handige tips waarop je kan letten bij de aankoop van een digitale camera. Uiteraard kan je ook onderaan deze pagina een reactie achterlaten met een vraag. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug!

In dit artikel:

Hieronder vind een overzicht met de top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2022. Ik heb de lijst opgebouwd van instap / beginner naar professionele gebruiker. Verder geef ik ook uitleg welke andere testen er zijn waarin camera’s beoordeeld worden:

1. Nikon D3500
2. Nikon D5600
3. Canon EOS 2000D
4. Canon EOS 250D
5. Canon EOS 90D
6. Nikon D7500
7. Canon EOS 6D mark II
8. Nikon D500
9. Canon EOS 5D mark IV
10. Nikon D850

Verder zijn er ook diverse testen waarin spiegelreflexcamera's beoordeeld worden. Onderstaand een overzicht van de meest bekende testen:

a. Spiegelreflexcamera testen van de Consumentenbond
b. Spiegelreflexcamera testen met een EISA award
c. Spiegelreflexcamera testen met een TIPA award

De top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2022:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste spiegelreflexcamera's van 2022 zien.

1. De Nikon D3500

De Nikon D3500 is de (Nikon) spiegelreflexcamera voor beginners. Hij is heel eenvoudig in gebruik en is zelfs uitgerust met ingebouwde hulpprogramma’s. Met deze hulpprogramma’s leer je al fotograferend hoe de spiegelreflexcamera werkt. Zo leer je eenvoudig hoe je een portretfoto of sportfoto maakt. Verder beschikt de Nikon D3500 over een geweldige sensor die, eerlijk is eerlijk, het wint van Canon. De scherpte en prestaties onder donkere omstandigheden zijn erg goed. Verder deel je foto’s eenvoudig via bluetooth of wifi en via de gratis Nikon App. De Nikon D3500 is verkrijgbaar met een 18-55mm VR lens. Dit objectief is een fijne starterslens waarmee je zowel portretten als landschappen kan fotograferen. Daarnaast is de lens uitgerust met beeldstabilisatie (Vibration Reduction) waardoor lichte trillengen worden gecorrigeerd.


Plus en minpunten van de Nikon D3500
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,4 megapixels foto en full HD video
11 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Bluetooth en wifi zodat je foto’s kan delen
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie

In mijn optiek is de Nikon D3500 op dit moment de beste spiegelreflexcamera voor beginners. De camera beschikt over een geweldige sensor (levert mooie beelden) en is zeer eenvoudig in gebruik. Ben je op zoek naar je eerste spiegelreflexcamera? Dan is de D3500 de camera voor jou!

De Nikon D3500 bij Coolblue.nl

De Nikon D3500 bij CameraNu.nl

De Nikon D3500 bij Kamera-Express

Update 12 Augustus 2022: Door het chiptekort zijn camera's van Nikon op dit moment zeer moeilijk leverbaar. De Nikon D3500 is dan ook overal uitverkocht en het kan even duren voordat hij weer in Nederland te koop is. Een mooi alternatief is onderstaande Canon EOS 2000D.


2. De Nikon D5600

De Nikon D5600 is het grotere broertje van de Nikon D3500. Het fototoestel is zeer eenvoudig in gebruik maar heeft je net wat meer te bieden ten opzichte van de D3500. Denk aan meer scherpstelpunten (39 vs 11) waardoor hij vooral voor sport- en natuurfotografen een betere keuze is. Daarnaast heeft de D5600 een kantelbaar scherm waardoor je hoge en lage standpunten kan innemen. Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth (de D3500 maakt enkel gebruik van bluetooth). Tenslotte beschikt de Nikon D5600 over een stereo microfoon wat hem zeer geschikt maakt voor het opnemen van video’s. De meegeleverde 18-55mm VR lens is Nikon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.
Plus en minpunten van de Nikon D5600
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
Stereo microfoon
39 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Bluetooth en Wifi
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

» Meer informatie


Ben je op zoek naar je eerste spiegelreflexcamera en wil je net wat meer dan de D3500? Ga voor de Nikon D5600! De camera heeft net wat betere specificaties en is dankzij zijn snelheid ideaal voor mensen die foto’s willen maken langs het sportveld.

De Nikon D5600 bij CamerNu.nl

De Nikon D5600 bij Kamera-Express

Update 12 Augustus 2022: Door het chiptekort zijn camera's van Nikon op dit moment zeer moeilijk leverbaar. De Nikon D5600 is op dit moment overal uitverkocht en het kan even duren voordat hij weer in Nederland te koop is. Een mooi alternatief is onderstaande Canon EOS 250D.


3. De Canon EOS 2000D

De Canon EOS 2000D is een ideale spiegelreflexcamera voor beginners. Het is een compacte spiegelreflexcamera die eenvoudig in gebruik is. Standaard wordt de Canon EOS 2000D geleverd met een 18-55mm IS II kitlens. Met dit objectief heb je een variabel bereik waardoor je zowel landschappen / architectuur, als portretten kan vastleggen. De spiegelreflexcamera beschikt over automatische standen (zoals portret, sport en landschap) waardoor je eenvoudige de juiste instellingen te pakken hebt en een mooie foto kan maken. Verder zijn er standen waarin je zelf alles kan controleren (de zogenaamde M-stand) zodat je het maximale uit het fototoestel haalt. Dit is ideaal als je meer met fotografie wilt gaan doen zoals een fotocursus. De 2000D beschikt verder over een hulpgids waardoor je snel leert fotograferen. Qua connectiviteit beschikt de 2000D over wifi en NFC. Hierdoor deel je snel een eenvoudig je foto’s op social media.
Plus en minpunten van de Canon EOS 2000D
Zeer eenvoudig in gebruik
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto en full HD video
9 scherpstelpunten
3 beelden per seconde
Wifi en NFC
Licht gewicht en compact waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Door zijn compactheid is de ergonomie wat minder voor mensen met grote handen
Niet waterbestendig

» Meer informatie


In mijn optiek is de Canon EOS 2000D een zeer goede spiegelreflexcamera voor de beginnende fotograaf. Hij is eenvoudig in gebruik en door zijn compactheid neem je hem snel mee op pad.

De Canon EOS 2000D bij CameraNu.nl

De Canon EOS 2000D bij Kamera-Express


4. De Canon EOS 250D DSLR

De Canon EOS 250D is het grote broertje van de Canon EOS 2000D. In vrijwel alle opzichte heeft de 250D je meer te bieden dan de 2000D. Zo beschikt de sensor over sensor reiniging en is ook de snelheid opgekrikt. De Canon EOS 250D schiet namelijk tot 5 beelden per seconde waar de 2000d tot 3 beelden per seconde schiet. Verder heeft hij een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Ideaal als je een laag of hoog standpunt wilt gebruiken. Uiteraard is de Canon EOS 250D eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 2000D over automatische en handmatige standen. Je foto’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module of via bluetooth. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.
Plus en minpunten van de Canon EOS 250D
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto kwaliteit
4K video kwaliteit
ISO bereik tot 51.200
9 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en bluetooth
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

» Meer informatie

Begin je met fotografie en ben je op zoek naar een spiegelreflexcamera met net wat meer inhoud? Dan is de Canon 250D jouw camera!

De Canon EOS 250D bij CameraNu.nl

De Canon EOS 250D bij Kamera-Express


5. De Canon EOS 90D

De Canon EOS 90D is een semi-professionele spiegelreflexcamera. Het toestel heeft een robuuste behuizing en kan tegen een spatje water of stof. Omdat de camera tot 10 beelden per seconde kan vastleggen (zijn voorganger, de Canon EOS 80D schoot slechts 7 beelden per seconde) en over 45 autofocus punten beschikt, is het een ideale spiegelreflex camera voor natuur- en sportfotografen. Het touchscreen scherm is kantelbaar waardoor je vanuit diverse hoeken kan fotograferen. Daarnaast maakt het kantelbare scherm de camera ook ideaal voor het maken van vlogs. De ISO gevoeligheid loopt van ISO 100 tot en met ISO 51.200 waardoor je in omstandigheden met weinig licht ook goed foto’s kan maken. Verder beschikt de Canon 90D over een ingebouwde time-lapse functionaliteit. Zo maak je in een handomdraai mooie video’s die je vervolgens, net zoals je foto’s, eenvoudig kan delen dankzij de ingebouwde Wifi module.
Plus en minpunten van de Canon EOS 90D
Winnaar EISA award
Zeer robuuste bouw en kan tegen een stootje
32,5 megapixels foto en Ultra HD 4K video
45 scherpstelpunten
10 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en NFC
Ingebouwde time-lapse functionaliteit
Er kan slechts 1 geheugenkaart in de camera

» Meer informatie


Ben je op zoek naar een serieuze spiegelreflexcamera? Dan is de Canon 90D echt iets voor jou. Het fototoestel is gemaakt voor het serieuze werk, schiet tot wel 10 beelden per seconde en kan tegen een spatje & stof. Het maakt de camera de ideale partner voor landschap-, bruids-, sport- en portretfotografen. Wil je iets minder uitgeven? Dan is zijn voorganger, de Canon EOS 80D, ook zeker een goede keuze. Deze is nog beperkt beschikbaar en zal tzt er helemaal uit gaan.

De Canon EOS 90D bij CameraNu.nl

De Canon EOS 90D bij Kamera-Express


6. De Nikon D7500

De Nikon D7500 is een serieuze spiegelreflexcamera die ontwikkeld is voor semi-professionele fotografen. Het fototoestel beschikt over een krachtige 20,1 megapixel sensor die ISO waarden tot 51.200 aan kan. Verder beschikt de D7500 over een zeer geavanceerd autofocussysteem met maar liefst 51 scherpstelpunten (dit zijn er 6 meer dan het vergelijkbare model van Canon, de 90D) en schiet tot 8 beelden per seconde. Video’s neem je op in 4K of Full HD en kunnen door middel van een ‘clean’ HDMI-out ongecomprimeerd door worden gezet naar een externe recorder. Het geluid neemt de Nikon D7500 op in stereo dankzij de ingebouwde microfoons. In 2017 is de Nikon D7500 uitgekozen tot ‘Beste product 2017-2018’ in de categorie semi-professionele camera’s door de European Imaging and Sound Association (EISA).
Plus en minpunten van de Nikon D7500
Robuuste magnesiumlegering bouw
20,9 megapixels foto
4K Ultra HD video met stereo geluid
51 scherpstelpunten
8 beelden per seconde
Wifi en bluetooth
Ingebouwde 4K time-lapse functionaliteit
Spatwater- en stofbestendig
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen
De camera heeft slechts 1 geheugenslot

» Meer informatie


Ben je op zoek naar een serieuze Nikon spiegelreflexcamera? Dan is de Nikon D7500 een uitstekende keuze. Of het nu om fotografie of het opnemen van video’s gaat, de D7500 kan het allemaal aan. Het is de ideale spiegelreflexcamera voor de semi-professionele fotograaf.

De Nikon D7500 bij CameraNu.nl

De Nikon D7500 bij Kamera-Express


7. De Canon EOS 6D mark II

De Canon EOS 6D mark II is een krachtige fullframe spiegelreflexcamera met maar liefst 26.2 megapixel. En dat in een compact jasje! De 6D is namelijk de meest compacte en lichtste full frame spiegelreflexcamera die Canon op de markt heeft. Met een gewicht van slechts 765 gram, maar wel met een krachtige CMOS sensor en geavanceerde DIGIC 7 beeldprocessor, creëer je maak je geweldige beelden in iedere situatie. Het is dan echt een ideale camera voor fotografen die veel op pad zijn, zoals landschap-, portret- en rapportage-fotografen. Naast de geweldige fotokwaliteit levert de Canon EOS de 6D mark II ook Full HD video beelden en schiet je time-lapse video's in 4K resolutie. En dankzij de ingebouwde GPS module weet je precies waar je foto's zijn gemaakt.Plus en minpunten van de Canon EOS 6D mark II
Fulframe sensor (26 megapixel)
Zeer weinig ruis in situaties met weinig licht
Dual Pixel autofocus voor super snelle scherpstelling
Met 6.5 beelden per seconde redelijk rap!
Kantelbaar 3 inch scherm (ideaal voor vloggen)
Wifi, bluetooth en NFC
Ingebouwde GPS module
Full HD is de maximale video resolutie (4K time-lapse-video's is wel mogelijk)
Slechts 1 SD kaartslot en geen 2

» Meer informatie


Ben je gek op landschapsfotografie of portretfotografie? Dan is de Canon EOS 6D mark II een perfecte spiegelreflexcamera voor jou! Dankzij de geweldige fullframe sensor levert de camera hoogwaardige foto's af, zelfs in situaties met weinig licht.

De Canon EOS 6D mark II bij CameraNu.nl

De Canon EOS 6D mark II bij Kamera-Express


8. De Nikon D500

De Nikon D500 is een zeer serieuze en snelle spiegelreflexcamera. Het fototoestel beschikt over maar liefst 153 scherpstelpunten en schiet tot 10 beelden per seconde. Dit maakt de camera dan ook zeer geliefd onder sport- en natuurfotografen. Video’s worden opgenomen in 4K/UHD met framerates van 30, 25 en 24 frames per seconde. Uiteraard kan je ook nog ‘gewoon’ in Full HD opnemen met framerates van 60, 50, 30, 25 en 24 beelden per seconde. De ISO prestaties van de Nikon D500 zijn zeer indrukwekkend. Zo loop de ISO op tot 51.200 en kan hij zelfs worden uitgebreid naar 1.640.000! Beelden worden dan wel erg korrelig, maar toch! Het delen van foto’s en video’s kan zeer eenvoudig dankzij de ingebouwde wifi en bluetooth modules. Het enige wat de camera mist is een ingebouwde flitser. Je zal dus een losse rapportage flitser moeten gebruiken.
Plus en minpunten van de Nikon D500
Spatwater- en stofbestendig
20,9 megapixels foto en 4K video
153 scherpstelpunten
10 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + XQD)
Wifi, NFC en bluetooth
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen
Geen ingebouwde flitser
Geen GPS

» Meer informatie


Ben je een Nikon fotograaf en dol op sport- of natuurfotografie? Dan is de Nikon D500 een must have! De camera beschikt over maar liefst 153 scherpstelpunten en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Hierdoor mis je geen moment!

De Nikon D500 bij CameraNu.nl

De Nikon D500 bij Kamera-Express


9. De Canon 5D mark IV

De Canon EOS 5D mark IV is het professionele model van Canon. De camera beschikt over een full frame sensor met maar liefst 30,4 megapixel. De ISO loopt van ISO 50 tot maximaal 102.400 waardoor je in vrijwel iedere omstandigheid een foto kan maken. De autofocus is afkomstig uit het topmodel, de Canon EOS 1Dx mark II (het snellere broertje), en beschikt over 61 autofocuspunten waarvan 5 dual cross-type en 41 cross-type. Met de Canon 5D mark IV kan je snelle beelden vastleggen dankzij de 7 beelden per seconde die de camera kan schieten. Filmen kan uiteraard ook. Dit kan in 4K HD met 30 frames per seconde of Full HD met 60, 05, 30, 25 of 24 frames per seconde. In 2017 is de Canon 5D mark IV uitgekozen tot ‘Beste product 2017-2018’ in de categorie professionele DSLR camera’s door de European Imaging and Sound Association (EISA). Daarnaast heeft de camera ook een TIPA award gewonnen.
Plus en minpunten van de Canon 5D mark IV
4K video met 30 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
61 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + CF)
Wifi, NFC en GPS
Geen ingebouwde flitser
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie


Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek je het beste van het beste? Kijk dan eens naar de Canon EOS 5D mark IV. De camera beschikt over een full frame sensor die contrastrijke beelden schiet met een snelheid van 7 beelden per seconde. Het is het ideale werkpaard voor de professionele fotograaf.

Bekijk de Canon 5D mark IV bij CameraNu.nl

Bekijk de Canon 5D mark IV bij Kamera-Express


10. De Nikon D850

De Nikon D850 is de beste spiegelreflexcamera van 2022. Het is een geweldige camera met zeer indrukwekkende prestaties. Het fototoestel beschikt namelijk over een 45,7 megapixel tellende full frame sensor. Deze sensor legt beelden met een indrukwekkend dynamisch bereik vast waardoor je als fotograaf het maximale uit je foto’s kan halen. Maar ook de snelheid van de camera is zeer indrukwekkend. Zo beschikt de camera over 153 scherpstelpunten (geleend uit het topmodel, de Nikon D5), en schiet de D850 tot 7 beelden per seconde. Omdat de buffer pas na 51 beelden vol zit kan je een behoorlijke reeks vastleggen. Naast fotografie is de D850 ook ideaal voor de videografen onder ons. De fotocamera kan namelijk 4K-UHD beelden vast leggen met een framerate van 30 beelden per seconde. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om 8k timelapses te maken!
Plus en minpunten van de Nikon D850
4K video met 30 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
153 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + XQD)
Wifi en bluetooth
Geen ingebouwde flitser
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen

» Meer informatie


Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek naar een allround camera? Zoek niet verder! De Nikon D850 is de spiegelreflexcamera voor jou! Het fototoestel heeft namelijk een indrukwekkende snelheid van 7 beelden per seconde, maar beschikt ook over een fenomenale sensor waarmee je landschappen, portretten en zelfs 4K video’s kan vastleggen. Het is een geweldig werkpaard voor de professionele fotograaf.

De Nikon D850 bij CameraNu.nl

De Nikon D850 bij Kamera-Express


11. Spiegelreflexcamera testen van de Consumentenbond

Denk je aan een onafhankelijk testbedrijf, dan denk je aan de consumentenbond. Ook spiegelreflexcamera’s worden door de consumentenbond onder de loep genomen. Zo hanteert de consumentenbond twee categorieën, namelijk beste koop en best getest. Bij spiegelreflexcamera’s test de consumentenbond op kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

11a. Spiegelreflexcamera’s met het predikaat: beste koop

Spiegelreflexcamera’s met het label ‘beste koop' hebben een prijs-kwaliteit cijfer van 6 of hoger. Ieder jaar zijn dit weer andere spiegelreflexcamera's zoals op dit moment de Canon EOS 250D.

Bekijk de beste koop spiegelreflexcamera's volgens de consumentenbond

11b. Spiegelreflexcamera’s met het predikaat: best getest

Spiegelreflexcamera’s met het predikaat ‘best getest' scoren volgens de consumentenbond hoog op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Hierbij kijkt de consumentenbond dus minder naar prijs, maar puur naar de kwaliteit. Op dit moment is de Nikon D500 een spiegelreflexcamera met dit predikaat.

Bekijk de beste geteste spiegelreflexcamera’s volgens de consumentenbond

12. Spiegelreflexcamera’s met een EISA award

De European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerking tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 landen. Een breed scala aan producten, zoals ook spiegelreflexcamera’s, worden getest op kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Ieder jaar worden de zogenaamde EISA awards uitgereikt en enkel de beste producten krijgen dit predikaat zoals de Canon EOS 90D.

Bekijk de beste spiegelreflexcamera’s volgens EISA

13. Spiegelreflexcamera’s met een TIPA award

De Technical Image Press Association (TIPA) is, net zoals EISA, een samenwerking tussen tijdschriften. TIPA maakt echter ook gebruik van individuele testers waardoor het uiteindelijk meer diversiteit bevat. Een product, of in dit geval een spiegelreflexcamera, krijgt een TIPA award als het product voldoet aan diverse eisen. Denk aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een zeer goede gebruikersgemak, een hoogwaardig design en ergonomie en ook moet het product gebruik maken van geavanceerde technologieën. Jaarlijks worden de TIPA awards uitgereikt en een mooi voorbeeld is de Canon EOS 6D mark II.

Bekijk de beste spiegelreflexcamera's volgens TIPA

14. Gebruikte bronnen

Inmiddels hou ik mij al meer dan 10 jaar bezig met digitale fotografie. Ik lees bij de aanschaf van een digitale camera diverse websites, magazines en testrapporten. Al mijn kennis heb ik, samen met de kennis van externe bronnen, gebruikt om deze top-10 beste spiegelreflexcamera’s 2022 samen te stellen. Ik heb onder andere gebruik gemaakt van onderstaande magazines en websites:

Bron:
Tijdschriften Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig
Tweakers

15. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2022. Ik hoop dat mijn uitleg je heeft geholpen on jouw zoektocht naar de ideale spiegelreflexcamera. Ben je er nou toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug en denk graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue of CameraNu.nl.

Camera winkels:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.8 5 Stemmen
Aantal sterren

153 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Souad
12 Dagen geleden

Hallo, bedankt voor dit artikel. Ik ben op zoek naar een digitale spiegelreflexcamera die ik eveneens manueel kan belichten en manueel kan scherpstellen. Graag uw advis.

Sam
3 Maanden geleden

Beste Thijs,

Graag jouw advies bij de keuze van een nieuwe camera. Ik wil serieus aan de slag met landschaps/natuurfotografie, macro, nachtfotografie/astrofotografie. Ik weet echter geen keuze te maken tussen DSLR/systeemcamera en APS/fullframe.
Als ik voor een APS DSLR ga, dacht ik aan de Nikon D7500 of de Canon EOS 90d. De Nikon scoort in jouw lijst net iets hoger dan de canon, maar de Canon heeft 32,5 MP. Welke zou de hoogste kwaliteit foto’s maken? De Nikon is goedkoper, maar ik begrijp niet goed waarom.
Wil ik een DSLR maar fullframe, denk ik aan Canon EOS 6D mark 2, dezelfde prijs als de canon 90D
Systeemcameras:
fullframe Nikon Z5
APS Nikon Z50 of Zfc
APS Fuji XT 30, T3 of X-S10

Kun je me helpen een keuze te maken of is er nog een optie die ik niet zie? Graag ook advies qua lenzen. Volgens mij is geen enkele van mijn opties waterdicht? Video specs vind ik compleet onbelangrijk.
Tnx

Han Bosz
6 Maanden geleden

Dag Thijs,

Momenteel heb ik een Canon EOS 1100D. Wil graag een stap maken naar vooral nog scherpere foto’s (hecht minder belang aan scherpe video’s). Eigenlijk voor alle typen foto’s (voor binnen, portret, buiten, schemer, landschap en wild). Ben we beginner/amateur op foto’s maken, dus gebruiksgemak is erg belangrijk voor me. Zat zelf te kijken naar de Canon 90D of de 6D. Maar sta open voor alle andere merken en zelfs ook systeemcamera’s als die mooiere foto’s geven.

Wat zou je me kunnen aanraden?

groet, Han

Han Bosz
Antwoord op  Thijs Schouten
6 Maanden geleden

Beste Thijs,

Ik heb nu twee Canon lenzen (28-80 mm en 75-300mm). De laatste is echt een oude, dateert nog uit de foto rolletjes tijd.

Toen ik gisteren je site nog eens goed las zat ik ook aan het volgende te denken:

  • EOS 250D vanwege gebruiksgemak (nogmaals, ik ben echt een beginner, maar wil wel hele scherpe foto’s)
  • in combinatie met de 18-135 Canon lens, zodat ik in de basis nooit hoef te wisselen qua lenzen ‘in het moment’. Als we ooit nog een keer een mooie safari maken kan ik de 300 mm er nog altijd opzetten,

Dit heb je dan ook voor een mooie prijs van rond de 1000 Euro,

Of zou je als ik echt messcherpe foto’s wil dan toch de 90D aanraden met deze zelfde 18-135 lens?

groet, Han

Han Bosz
Antwoord op  Thijs Schouten
6 Maanden geleden

Dank je Thijs, hier kan ik zeker verder mee!

groetjes, Han