Top 10 beste spiegelreflexcamera’s 2021


Laatste update: 6 januari 2021

Welke spiegelreflexcamera moet ik kopen?

Ben je van plan om een spiegelreflexcamera te gaan kopen, maar kom je er niet helemaal uit en weet je niet wat je moet kiezen? Neem dan eens een kijkje naar onderstaande top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2021. Deze top 10 is samengesteld uit diverse camera testen, (online) reviews en mijn eigen ervaring (10+ jaar) als fotograaf. Zelf heb ik al meerdere spiegelreflexcamera’s versleten en hou ik de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Omdat ik het leuk vind om kennis te delen heb ik mijn ervaring op papier gezet met deze top-10 beste spiegelreflexcamera’s 2021 als resultaat. Ik hoop dat dit je verder kan helpen in jouw zoektocht naar de beste spiegelreflexcamera. Kom je er toch nog niet uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’ of ‘Spiegelreflexcamera voor beginners’. Hierin geef ik handige tips waarop je kan letten bij de aankoop van een digitale camera. Uiteraard kan je ook onderaan deze pagina een reactie achterlaten met een vraag. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug! Tenslotte kan je ook kijken naar de best verkochte compact camera's van dit moment

In dit artikel:

Hieronder vind een overzicht met de top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2021. Ik heb de lijst opgebouwd van instap / beginner naar professionele gebruiker. Verder geef ik ook uitleg welke andere testen er zijn waarin camera’s beoordeeld worden:

1. Nikon D3500
2. Nikon D5600
3. Canon EOS 2000D
4. Canon EOS 250D
5. Canon EOS 90D
6. Nikon D7500
7. Canon EOS 6D mark II
8. Nikon D500
9. Canon EOS 5D mark IV
10. Nikon D850

Verder zijn er ook diverse testen waarin spiegelreflexcamera's beoordeeld worden. Onderstaand een overzicht van de meest bekende testen:

a. Spiegelreflexcamera testen van de Consumentenbond
b. Spiegelreflexcamera testen met een EISA award
c. Spiegelreflexcamera testen met een TIPA award

De top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2021:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste spiegelreflexcamera's van 2021 zien.

1. De Nikon D3500

De Nikon D3500 is de (Nikon) spiegelreflexcamera voor beginners. Hij is heel eenvoudig in gebruik en is zelfs uitgerust met ingebouwde hulpprogramma’s. Met deze hulpprogramma’s leer je al fotograferend hoe de spiegelreflexcamera werkt. Zo leer je eenvoudig hoe je een portretfoto of sportfoto maakt. Verder beschikt de Nikon D3500 over een geweldige sensor die, eerlijk is eerlijk, het wint van Canon. De scherpte en prestaties onder donkere omstandigheden zijn erg goed. Verder deel je foto’s eenvoudig via bluetooth of wifi en via de gratis Nikon App. De Nikon D3500 is verkrijgbaar met een 18-55mm VR lens. Dit objectief is een fijne starterslens waarmee je zowel portretten als landschappen kan fotograferen. Daarnaast is de lens uitgerust met beeldstabilisatie (Vibration Reduction) waardoor lichte trillengen worden gecorrigeerd.


Plus en minpunten van de Nikon D3500
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,4 megapixels foto en full HD video
11 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Bluetooth en wifi zodat je foto’s kan delen
Licht gewicht waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Kan wat plastic-achtig aanvoelen
Niet waterbestendig
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie

In mijn optiek is de Nikon D3500 op dit moment de beste spiegelreflexcamera voor beginners. De camera beschikt over een geweldige sensor (levert mooie beelden) en is zeer eenvoudig in gebruik. Ben je op zoek naar je eerste spiegelreflexcamera? Dan is de D3500 de camera voor jou!

Bekijk de Nikon D3500

2. De Nikon D5600

De Nikon D5600 is het grotere broertje van de Nikon D3500. Het fototoestel is zeer eenvoudig in gebruik maar heeft je net wat meer te bieden ten opzichte van de D3500. Denk aan meer scherpstelpunten (39 vs 11) waardoor hij vooral voor sport- en natuurfotografen een betere keuze is. Daarnaast heeft de D5600 een kantelbaar scherm waardoor je hoge en lage standpunten kan innemen. Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth (de D3500 maakt enkel gebruik van bluetooth). Tenslotte beschikt de Nikon D5600 over een stereo microfoon wat hem zeer geschikt maakt voor het opnemen van video’s. De meegeleverde 18-55mm VR lens is Nikon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.
Plus en minpunten van de Nikon D5600
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,2 megapixels foto en full HD video
Stereo microfoon
39 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Bluetooth en Wifi
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

» Meer informatie


Ben je op zoek naar je eerste spiegelreflexcamera en wil je net wat meer dan de D3500? Ga voor de Nikon D5600! De camera heeft net wat betere specificaties en is dankzij zijn snelheid ideaal voor mensen die foto’s willen maken langs het sportveld.

Bekijk de Nikon D5600

3. De Canon EOS 2000D

De Canon EOS 2000D is een ideale spiegelreflexcamera voor beginners. Het is een compacte spiegelreflexcamera die eenvoudig in gebruik is. Standaard wordt de Canon EOS 2000D geleverd met een 18-55mm IS II kitlens. Met dit objectief heb je een variabel bereik waardoor je zowel landschappen / architectuur, als portretten kan vastleggen. De spiegelreflexcamera beschikt over automatische standen (zoals portret, sport en landschap) waardoor je eenvoudige de juiste instellingen te pakken hebt en een mooie foto kan maken. Verder zijn er standen waarin je zelf alles kan controleren (de zogenaamde M-stand) zodat je het maximale uit het fototoestel haalt. Dit is ideaal als je meer met fotografie wilt gaan doen zoals een fotocursus. De 2000D beschikt verder over een hulpgids waardoor je snel leert fotograferen. Qua connectiviteit beschikt de 2000D over wifi en NFC. Hierdoor deel je snel een eenvoudig je foto’s op social media.
Plus en minpunten van de Canon EOS 2000D
Zeer eenvoudig in gebruik
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto en full HD video
9 scherpstelpunten
3 beelden per seconde
Wifi en NFC
Licht gewicht en compact waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Door zijn compactheid is de ergonomie wat minder voor mensen met grote handen
Niet waterbestendig

» Meer informatie


In mijn optiek is de Canon EOS 2000D een zeer goede spiegelreflexcamera voor de beginnende fotograaf. Hij is eenvoudig in gebruik en door zijn compactheid neem je hem snel mee op pad.

Bekijk de Canon EOS 2000D

4. De Canon EOS 250D DSLR

De Canon EOS 250D is het grote broertje van de Canon EOS 2000D. In vrijwel alle opzichte heeft de 250D je meer te bieden dan de 2000D. Zo beschikt de sensor over sensor reiniging en is ook de snelheid opgekrikt. De Canon EOS 250D schiet namelijk tot 5 beelden per seconde waar de 2000d tot 3 beelden per seconde schiet. Verder heeft hij een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Ideaal als je een laag of hoog standpunt wilt gebruiken. Uiteraard is de Canon EOS 250D eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 2000D over automatische en handmatige standen. Je foto’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module of via bluetooth. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.
Plus en minpunten van de Canon EOS 250D
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto kwaliteit
4K video kwaliteit
ISO bereik tot 51.200
9 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en bluetooth
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

» Meer informatie


Begin je met fotografie en ben je op zoek naar een spiegelreflexcamera met net wat meer inhoud? Dan is de Canon 250D jouw camera!

Bekijk de Canon EOS 250D

5. De Canon EOS 90D

De Canon EOS 90D is een semi-professionele spiegelreflexcamera. Het toestel heeft een robuuste behuizing en kan tegen een spatje water of stof. Omdat de camera tot 10 beelden per seconde kan vastleggen (zijn voorganger, de Canon EOS 80D schoot slechts 7 beelden per seconde) en over 45 autofocus punten beschikt, is het een ideale spiegelreflex camera voor natuur- en sportfotografen. Het touchscreen scherm is kantelbaar waardoor je vanuit diverse hoeken kan fotograferen. Daarnaast maakt het kantelbare scherm de camera ook ideaal voor het maken van vlogs. De ISO gevoeligheid loopt van ISO 100 tot en met ISO 51.200 waardoor je in omstandigheden met weinig licht ook goed foto’s kan maken. Verder beschikt de Canon 90D over een ingebouwde time-lapse functionaliteit. Zo maak je in een handomdraai mooie video’s die je vervolgens, net zoals je foto’s, eenvoudig kan delen dankzij de ingebouwde Wifi module.
Plus en minpunten van de Canon EOS 90D
Zeer robuuste bouw en kan tegen een stootje
32,5 megapixels foto en Ultra HD 4K video
45 scherpstelpunten
10 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en NFC
Ingebouwde time-lapse functionaliteit
Er kan slechts 1 geheugenkaart in de camera

» Meer informatie


Ben je op zoek naar een serieuze spiegelreflexcamera? Dan is de Canon 90D echt iets voor jou. Het fototoestel is gemaakt voor het serieuze werk, schiet tot wel 10 beelden per seconde en kan tegen een spatje & stof. Het maakt de camera de ideale partner voor landschap-, bruids-, sport- en portretfotografen. Wil je iets minder uitgeven? Dan is zijn voorganger, de Canon EOS 80D, ook zeker een goede keuze. Deze is nog beperkt beschikbaar en zal tzt er helemaal uit gaan.

Bekijk de Canon EOS 90D

6. De Nikon D7500

De Nikon D7500 is een serieuze spiegelreflexcamera die ontwikkeld is voor semi-professionele fotografen. Het fototoestel beschikt over een krachtige 20,1 megapixel sensor die ISO waarden tot 51.200 aan kan. Verder beschikt de D7500 over een zeer geavanceerd autofocussysteem met maar liefst 51 scherpstelpunten (dit zijn er 6 meer dan het vergelijkbare model van Canon, de 90D) en schiet tot 8 beelden per seconde. Video’s neem je op in 4K of Full HD en kunnen door middel van een ‘clean’ HDMI-out ongecomprimeerd door worden gezet naar een externe recorder. Het geluid neemt de Nikon D7500 op in stereo dankzij de ingebouwde microfoons. In 2017 is de Nikon D7500 uitgekozen tot ‘Beste product 2017-2018’ in de categorie semi-professionele camera’s door de European Imaging and Sound Association (EISA).
Plus en minpunten van de Nikon D7500
Robuuste magnesiumlegering bouw
20,9 megapixels foto
4K Ultra HD video met stereo geluid
51 scherpstelpunten
8 beelden per seconde
Wifi en bluetooth
Ingebouwde 4K time-lapse functionaliteit
Spatwater- en stofbestendig
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen
De camera heeft slechts 1 geheugenslot

» Meer informatie


Ben je op zoek naar een serieuze Nikon spiegelreflexcamera? Dan is de Nikon D7500 een uitstekende keuze. Of het nu om fotografie of het opnemen van video’s gaat, de D7500 kan het allemaal aan. Het is de ideale spiegelreflexcamera voor de semi-professionele fotograaf.

Bekijk de Nikon D7500

7. De Canon EOS 6D mark II

De Canon EOS 6D mark II is een krachtige fullframe spiegelreflexcamera met maar liefst 26.2 megapixel. En dat in een compact jasje! De 6D is namelijk de meest compacte en lichtste full frame spiegelreflexcamera die Canon op de markt heeft. Met een gewicht van slechts 765 gram, maar wel met een krachtige CMOS sensor en geavanceerde DIGIC 7 beeldprocessor, creëer je maak je geweldige beelden in iedere situatie. Het is dan echt een ideale camera voor fotografen die veel op pad zijn, zoals landschap-, portret- en rapportage-fotografen. Naast de geweldige fotokwaliteit levert de Canon EOS de 6D mark II ook Full HD video beelden en schiet je time-lapse video's in 4K resolutie. En dankzij de ingebouwde GPS module weet je precies waar je foto's zijn gemaakt.Plus en minpunten van de Canon EOS 6D mark II
Zeer weinig ruis in situaties met weinig licht
Dual Pixel autofocus voor super snelle scherpstelling
Met 6.5 beelden per seconde redelijk rap!
Kantelbaar 3 inch scherm (ideaal voor vloggen)
Wifi, bluetooth en NFC
Ingebouwde GPS module
Full HD is de maximale video resolutie (4K time-lapse-video's is wel mogelijk)
Slechts 1 SD kaartslot en geen 2

» Meer informatie


Ben je gek op landschapsfotografie of portretfotografie? Dan is de Canon EOS 6D mark II een perfecte spiegelreflexcamera voor jou! Dankzij de geweldige fullframe sensor levert de camera hoogwaardige foto's af, zelfs in situaties met weinig licht.

Bekijk de Canon EOS 6D mark II

8. De Nikon D500

De Nikon D500 is een zeer serieuze en snelle spiegelreflexcamera. Het fototoestel beschikt over maar liefst 153 scherpstelpunten en schiet tot 10 beelden per seconde. Dit maakt de camera dan ook zeer geliefd onder sport- en natuurfotografen. Video’s worden opgenomen in 4K/UHD met framerates van 30, 25 en 24 frames per seconde. Uiteraard kan je ook nog ‘gewoon’ in Full HD opnemen met framerates van 60, 50, 30, 25 en 24 beelden per seconde. De ISO prestaties van de Nikon D500 zijn zeer indrukwekkend. Zo loop de ISO op tot 51.200 en kan hij zelfs worden uitgebreid naar 1.640.000! Beelden worden dan wel erg korrelig, maar toch! Het delen van foto’s en video’s kan zeer eenvoudig dankzij de ingebouwde wifi en bluetooth modules. Het enige wat de camera mist is een ingebouwde flitser. Je zal dus een losse rapportage flitser moeten gebruiken.
Plus en minpunten van de Nikon D500
Spatwater- en stofbestendig
20,9 megapixels foto en 4K video
153 scherpstelpunten
10 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + XQD)
Wifi, NFC en bluetooth
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen
Geen ingebouwde flitser
Geen GPS

» Meer informatie


Ben je een Nikon fotograaf en dol op sport- of natuurfotografie? Dan is de Nikon D500 een must have! De camera beschikt over maar liefst 153 scherpstelpunten en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Hierdoor mis je geen moment!

Bekijk de Nikon D500

9. De Canon 5D mark IV

De Canon EOS 5D mark IV is het professionele model van Canon. De camera beschikt over een full frame sensor met maar liefst 30,4 megapixel. De ISO loopt van ISO 50 tot maximaal 102.400 waardoor je in vrijwel iedere omstandigheid een foto kan maken. De autofocus is afkomstig uit het topmodel, de Canon EOS 1Dx mark II (het snellere broertje), en beschikt over 61 autofocuspunten waarvan 5 dual cross-type en 41 cross-type. Met de Canon 5D mark IV kan je snelle beelden vastleggen dankzij de 7 beelden per seconde die de camera kan schieten. Filmen kan uiteraard ook. Dit kan in 4K HD met 30 frames per seconde of Full HD met 60, 05, 30, 25 of 24 frames per seconde. In 2017 is de Canon 5D mark IV uitgekozen tot ‘Beste product 2017-2018’ in de categorie professionele DSLR camera’s door de European Imaging and Sound Association (EISA). Daarnaast heeft de camera ook een TIPA award gewonnen.
Plus en minpunten van de Canon 5D mark IV
4K video met 30 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
61 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + CF)
Wifi, NFC en GPS
Geen ingebouwde flitser
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie


Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek je het beste van het beste? Kijk dan eens naar de Canon EOS 5D mark IV. De camera beschikt over een full frame sensor die contrastrijke beelden schiet met een snelheid van 7 beelden per seconde. Het is het ideale werkpaard voor de professionele fotograaf.

Bekijk de Canon 5D mark IV

10. De Nikon D850

De Nikon D850 is de beste spiegelreflexcamera van 2021. Het is een geweldige camera met zeer indrukwekkende prestaties. Het fototoestel beschikt namelijk over een 45,7 megapixel tellende full frame sensor. Deze sensor legt beelden met een indrukwekkend dynamisch bereik vast waardoor je als fotograaf het maximale uit je foto’s kan halen. Maar ook de snelheid van de camera is zeer indrukwekkend. Zo beschikt de camera over 153 scherpstelpunten (geleend uit het topmodel, de Nikon D5), en schiet de D850 tot 7 beelden per seconde. Omdat de buffer pas na 51 beelden vol zit kan je een behoorlijke reeks vastleggen. Naast fotografie is de D850 ook ideaal voor de videografen onder ons. De fotocamera kan namelijk 4K-UHD beelden vast leggen met een framerate van 30 beelden per seconde. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om 8k timelapses te maken!
Plus en minpunten van de Nikon D850
4K video met 30 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
153 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + XQD)
Wifi en bluetooth
Geen ingebouwde flitser
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen

» Meer informatie


Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek naar een allround camera? Zoek niet verder! De Nikon D850 is de spiegelreflexcamera voor jou! Het fototoestel heeft namelijk een indrukwekkende snelheid van 7 beelden per seconde, maar beschikt ook over een fenomenale sensor waarmee je landschappen, portretten en zelfs 4K video’s kan vastleggen. Het is een geweldig werkpaard voor de professionele fotograaf.

Bekijk de Nikon D850

11. Spiegelreflexcamera testen van de Consumentenbond

Denk je aan een onafhankelijk testbedrijf, dan denk je aan de consumentenbond. Ook spiegelreflexcamera’s worden door de consumentenbond onder de loep genomen. Zo hanteert de consumentenbond twee categorieën, namelijk beste koop en best getest. Bij spiegelreflexcamera’s test de consumentenbond op kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

11a. Spiegelreflexcamera’s met het predikaat: beste koop

Spiegelreflexcamera’s met het label ‘beste koop' hebben een prijs-kwaliteit cijfer van 6 of hoger. Bekijk hier de beste koop spiegelreflexcamera's volgens de consumentenbond, zoals de Canon EOS 200D.

11b. Spiegelreflexcamera’s met het predikaat: best getest

Spiegelreflexcamera’s met het predikaat ‘best getest' scoren volgens de consumentenbond hoog op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Bekijk hier de beste geteste spiegelreflexcamera’s volgens de consumentenbond, zoals de Nikon D500.

12. Spiegelreflexcamera’s met een EISA award

De European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerking tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 landen. Een breed scala aan producten, zoals ook spiegelreflexcamera’s, worden getest op kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Ieder jaar worden de zogenaamde EISA awards uitgereikt en enkel de beste producten krijgen dit predikaat. Bekijk hier de beste spiegelreflexcamera’s volgens EISA.

13. Spiegelreflexcamera’s met een TIPA award

De Technical Image Press Association (TIPA) is, net zoals EISA, een samenwerking tussen tijdschriften. TIPA maakt echter ook gebruik van individuele testers waardoor het uiteindelijk meer diversiteit bevat. Een product, of in dit geval een spiegelreflexcamera, krijgt een TIPA award als het product voldoet aan diverse eisen. Denk aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een zeer goede gebruikersgemak, een hoogwaardig design en ergonomie en ook moet het product gebruik maken van geavanceerde technologieën. Jaarlijks worden de TIPA awards uitgereikt. Bekijk hier de beste spiegelreflexcamera's volgens TIPA.

14. Gebruikte bronnen

Inmiddels hou ik mij al meer dan 10 jaar bezig met digitale fotografie. Ik lees bij de aanschaf van een digitale camera diverse websites, magazines en testrapporten. Al mijn kennis heb ik, samen met de kennis van externe bronnen, gebruikt om deze top-10 beste spiegelreflexcamera’s 2021 samen te stellen. Ik heb onder andere gebruik gemaakt van onderstaande magazines en websites:

Bron:
Tijdschriften Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig
Tweakers

15. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2021. Ik hoop dat mijn uitleg je heeft geholpen on jouw zoektocht naar de ideale spiegelreflexcamera. Ben je er nou toch nog niet helemaal uit? Laat dan hieronder een berichtje achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug en denk graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van Coolblue of CameraNu.nl.

Camera winkels:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Productreviews

Hieronder vind je gerelateerde productreviews.

Canon EOS R


Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

5 1 Stem
Aantal sterren
115 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
Nina
1 Maand geleden

Hoi

Ik vroeg me af of de lenzen die ik heb op de nikon D5600 passen
Het gaat om de volgende lenzen:
Panagor tele zoom lens 85-205mm
Tamron 28mm super albinar
Tamron 52mm

Of heb je een advies waar ik deze lenzen op kan gebruiken

Alvast bedankt voor u antwoord

Gr Nina

Nina
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Maand geleden

Ja klopt ze zijn heel oud
Bedankt voor je antwoord
Gr Nina

Nina
Antwoord op  Thijs Schouten
27 Dagen geleden

Is de Nikon D5600 geschikt voor natuur, vogels en foto’s maken id avond? Of heeft u een ander voorstel budget is rond de 600 a 700

Alvast bedankt

Gr Nina

Arnoud
1 Maand geleden

hallo Thijs,

ik wou advies vragen over welke camera ik het beste kan nemen. ik wou graag beginnen met autofotografie en daarnaast ook nog leuke plaatjes kunnen schieten in de natuur. Graag wil ik iets met verwisselbare lenzen. welke camera(s) raad jij mij hierbij aan?

paul
1 Maand geleden

Beste Thijs,

Uw website is een prachtige website voor veel fotografen, met eenvoudige tips en informatie, op weg kunnen helpen met hun interesse.

Persoonlijk vind ik wel echt jammer dat alleen de grote cameramerken zo geweldig goed uitgelicht en enorm geprezen worden.
Echter de meest innovatieve, tevens ook de kleinere cameramerken zoals Olympus, Panasonic ( Leica ), Fujifilm en Pentax worden bijna of in zijn geheel niet benoemd of uitgelicht.
Een feit is, dat de grote fabrikanten alleen gericht zijn in hoge verkoopcijfers, waarbij Canon en Nikon enorm veel technologie van de kleinere merken onder licentie gebruiken, ( waaronder meest belangrijke, de sensoren van Sony, software en objectieven of gedeeltelijke lenselementen van Pentax, aantal belangrijke mirrorless lens-constructie’s van Olympus Four Third en Micro Four Third systemen ).
Helaas zijn de meeste beoordelingen van camera’s zijn tegenwoordig alleen maar gebaseerd op verkoopcijfers, voornamelijk de camera’s met de grootste winstmarge’s, zodat automatisch op Canon, Nikon en Sony vallen en altijd het beste uit de bus komen, waardoor de kleinere fabrikanten gewoon weg niet in mee beoordeeld worden, waardoor allemaal stuk voor stuk zwaar ondergewaardeerd worden en niet beoordeeld worden op hun kwaliteit en innovatie’s.

Maria
3 Maanden geleden

Hallo Thijs, is de CANON EOS 4000D + 18-55mm, een camera om mee te beginnen? Ik heb nu een systeemcamera en wil overstappen aar een spiegelreflex camera. Ik zie deze camera niet bij jouw tips terug.
Hartelijke groet,
Maria

Ruud van Nobelen
3 Maanden geleden

Thijs ik zoek een spiegelreflexcamera met een onderwater huis, voorzien van een automatische kleurcorrectie. Momenteel heb ik een Canon IXus85IS. Prima, met beeld stabilisatie, kleurcompensatie voor onderwater.
Echter erg moeilijk om macro foto’s te maken, heel erg snel bewogen. Kleuren van de onderwaterfoto’s zijn prima, op grotere afstand laat de camera het afweten. Per saldo zoek ik een lichte allemansvriend voor onder en bovenwater. Momenteel probeer ik ook in de natuur foto’s van vogels, of landschappen te maken. (als we dan met de kerst thuis moeten zitten, laten we gaan diamant printen, echter wel van een zelf geschoten afbeelding)

Of

Karlien
3 Maanden geleden

Dag Thijs,

Ik heb momenteel een canon 1200d maar kijk graag uit naar een nieuwer beter model. Ik blijf graag bij canon en gebruik mijn camera enerzijds voor gezinsfoto’s en anderzijds voor onze reizen: natuur, landschappen, wildlife. Ik kwam uit op de canon 90d, is dit een geschikte keuze of is er nog een betere optie ? En welk objectief kan je mij aanraden? Ik heb nu een EF-S 18-55mm.

Met vriendelijke groeten,
Karlien

Swinnen Annick
4 Maanden geleden

Hallo Thijs,
Graag zou ik meer voor dierenfotografie willen gaan.
Zou het mogelijk zijn om mij te zeggen welke camera dan het beste is.
Ben een beginneling
Groetjes
Annick

Laura
4 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Ik zou het fijn vinden om jouw advies eens te horen over welke camera ik het beste kan aanschaffen. Ik heb zeker wat aan bovenstaande info gehad maar wil natuurlijk de ALLERbeste keuze maken. Ik ga voor onbepaalde tijd op wereldreis, met als vaste thuisbasis Bali, en wil de camera daarvoor gaan gebruiken. Naast foto’s tijdens het reizen vind ik het ook heel belangrijk dat ik mooie portretfoto’s kan maken van mijn vriend en mij. Daarnaast wil ik graag dat de camera makkelijk mee te nemen is (dus niet groot en/of zwaar) en dat hij ook mooie filmpjes kan maken. Het liefst niet té geavanceerd te bedienen want ik heb pas ervaring met 1 andere spiegelreflexcamera. Eis is ook dat ik met 1 lens alle foto’s en filmpjes kan maken, want meerdere lenzen meenemen is niet praktisch.

Ik ben benieuwd naar welke camera jij in mijn geval aanraadt. Mijn oog viel net al op de Nikon die op nr 1 staat, alleen ik wist niet zeker of deze aan alle bovenstaande eisen voldoet.
Alvast heel erg bedankt voor het meedenken!

Julia
5 Maanden geleden

Hoi Thijs,

Wat fijn dat ik op jouw website veel informatie kan vinden. Toch zou ik graag je advies willen krijgen omdat ik er zelf niet helemaal uit ben.
Ik ben opzoek naar een camera waarmee ik professionele foto’s kan maken voor mijn bedrijf. Het gaat om sfeer foto’s van onder andere wijnflessen, producten van glas en producten met een glimmend goud laagje erop. (lastige producten…) Ik vind het erg leuk om te doen en wil het ook graag leren maar heb nu totaal nog geen ervaring met een camera.

Ik hoor graag welke u mijn aanraad.

Groetjes Julia

Inge
5 Maanden geleden

Hoi Thijs
Ik zie door de bomen het bos niet meer helaas.
Ik heb jaren een D90 gehad en wil nu een meer professioneel. Produktfotoshoots, bruiloftreportages en voor de hobby natuur en evt macro.
Ik dacht aan een nikon d7500 maar hoor nu om me heen om voor een fullframe te gaan met bojv een d750
Wat heb jij voor advies?
Gr Inge

Theo Gijzen
5 Maanden geleden

Hallo Thijs,

Een prachtige informatieve site heb je opgezet. Ik ben van plan een nieuwe spiegelreflex camera te kopen. Heb momenteel een fz1000 maar die begint rare kuren te krijgen. Ik fotografeer hoofdzakelijk vogels, vliegtuigen, architectuur, landschappen en af en toe een poging tot macro fotografie. Zoals je ziet van alles wat. Mijn budget is maximaal 1250-1500 euro. Heb niet echt een voorkeur voor een bepaald merk. Full frame is buiten mijn budget dus het zal een aps-c camera moeten zijn. Wat kun je me aanbevelen?

Met vriendelijke groet,
Theo

Ben Van Eechaute
6 Maanden geleden

Ik zoek een reflex camera die ook goed brede foto’s kan nemen. Nu doe ik dat in de panorama-stand, met een slide beweging, maar die foto’s zijn niet goed genoeg. Kan u mij hierbij helpen?

Mvg Ben

Richard
8 Maanden geleden

Beste Thijs,

Erg fijne informatieve website zeg!
Ik heb een Canon 2000D (hoofdzakelijk gebruik met Sigma 17-50 f/2.8).
Gezien de groeiende interesse in fotografie ben ik aan het oriënteren voor een upgrade hiervan, wat betere kwaliteit kwa scherpte, minder ruis bij hogere ISO, gewoon een leuk stapje hoger. Helaas is het budget beperkt, dus ik kijk ook uit naar gebruikte body’s. Fotografeer met name oude gebouwen, exterieur en interieur in pretparken(sfeer), landschap en portret.
Heb jij misschien war aanraders die budget vriendelijk zijn en toch een stap vooruit?

Ik lees vaak dat een wat ouder type gebruikte camera aan te raden is, maar ook weer een met nieuwere techniek uitgerust meer basic model, je kunt zoveel kanten op en ik ben een beetje de weg kwijt ondertussen! Blijf wel bij canon, ook gezien mijn objectief maar vooral de gewenning en bevalt erg goed.

Elk tipje advies is welkom!

Fiona Daniels
9 Maanden geleden

Hoi Thijs

Ik heb al uren gesleten op jouw site, er is me zoveel duidelijk geworden, bedankt!!
Maar toch.. ik krijg de knoop gewoon NIET doorgehakt.

Om de een of andere reden gaat mijn voorkeur naar Canon, misschien omdat ik jaren eerder een Nikon kocht en ik het gebruik ervan toch niet altijd even handig vond.
Ik merk de laatste jaren dat ik mijn creativiteit eindelijk kwijt kan in de keuken. Ik bak en kook enorm graag. Daardoor post ik veel op mijn blog en start ik ook met het schrijven van recepten.
Mede hierdoor is mijn oog op ‘foodfotografie’ gevallen. Ik vind het heerlijk om te kijken naar prachtige foto’s die fotografen maken en posten. Ik ben van plan om een fotostudio te bouwen in een lege kamer, te werken met achtergronden die ik zelf schilder en eventueel te werken met kunstmatig licht (hoewel ik ook een koepel heb boven de kamer met natuurlijk licht). Ik hou van die dark-moody foto’s waarbij de nadruk erg ligt op scherpte-diepte.
Ik zie ook veel ‘bewegende foto’s’ waarbij sausjes en bloem de kans krijgen om tot leven te komen.

Maar nu.. je hoort me al komen he 😉
Welke richting ga ik best uit qua body en bijhorende lens?

Ik kom vaker uit op de Canon 6d Mark II
En als lens de EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM
OF EF 24-70 mm f/ 2.8 II USM

Maar wat een prijzen, en is dit echt nodig? Kunnen mijn wensen met een ander toestel vervuld worden?
Ik zou graag de professionele richting uitgaan, als me dit ooit lukt.

Alvast heel erg bedankt voor je antwoord en je fantastische site.

Evert van den Berg
10 Maanden geleden

Goedemiddag Thijs,

Ik wil een NIKON spiegelreflex camera aanschaffen, dit omdat ik nu ook een NIKON (P900) heb en omdat jouw beschrijving mij goed is bevallen (gelukkig liggen de prijzen nu een stuk lager). Nu wil ik de D 7500 of zelfs de D 500 aanschaffen welke ik voor 90% ga gebruiken voor het fotograferen van vogels. Is het dan ‘slim’ om deze nu te kopen of pas in het najaar als de meeste vogels weer hier komen.

Groet
Evert

11 Maanden geleden

Goedemorgen Thijs,

Ik wil een spiegelreflexcamera kopen voor vogel- en natuurfotografie.
Graag jou advies welke camera en objectief voor een budget tot €500, mogelijk is.

Groet,
Dennis

Romy
1 Jaar geleden

Hoi Thijs,

Ik ga binnenkort een professionele fotografie opleiding volgen en wil daarna ook een eigen bedrijf starten. Ik heb nog nooit met een professionele camera gefotografeerd. Nu overweeg ik om voor de Canon 5D mark IV te gaan. Denk je dat dit te doen is voor een beginneling als ik?

Gr. Romy

Frans Janssen
1 Jaar geleden

Hoi Thijs,

Ik sta op een kruispunt. Kiezen voor de 5d mark iv of d850. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Ik ken de specs van beide, die in het voordeel zijn voor de d850, al zegt dat natuurlijk niet alles. Ik ga mij verder in fotografie, dus meer dan hobbymatig. Specialisatie heb ik ‘nog’ niet. Voor nu denk ik als specialisatie aan straatfotografie, natuur&landschap en sport. Ik weet dat de keuze reuze lastig is, in ieder geval voor mij. Vandaar dat ik aan jou advies vraag. Thijs, waar doe ik op dit moment goed aan om in te investeren. Canon of Nikon?

Groetjes,
Frans

Frans
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Hoi Thijs,

Dank voor je snelle antwoord. Ik ga voor de d850. Ik wil daarnaast mooie lenzen. Ik lees dat de tamron te zowel de 24-70 f//2.8 en de 70- 200 f/2.8 heel goede recensies krijgen. Wat vindt jij? Of adviseer jij andere mooie lenzen? De f/2.8 van Nikon zijn goed aan de prijs.

Groetjes,
Frans

Brecht
1 Jaar geleden

Beste Thijs,

Toffe website met enorm veel informatie (zeer handig voor beginners)
Desondanks blijft het toch zeer moeilijk om een keuze te maken, graag maak ik dan ook gebruik van de mogelijkheid om een vraag te stellen.

Ik zou graag:
– landschappen (voornamelijk experimenteren met sluitertijden en timelapse)
– portretten (focus en achtergronden onscherp vastleggen)
– Urban fotografie
– verschillende onderwerpen kunnen fotograferen voor websites van klanten (kappers, bakkers, kinesisten, kantoorruimtes, etc…)
– HDR
– bewerken van de foto met software (adobe)

Aangezien ik een absolute beginner ben en nog nooit zelf een reflexcamera in mijn bezit heb gehad, was ik aan het kijken naar de instaptoestellen.
Ik vroeg me achter af of de nikonD3500 genoeg scherpstelpunten heeft?
de Nikon D5300 zijn niet meer verkrijgbaar en de Nikon D5600 is dan al een stukje duurder.

Je zou me dus een enorm plezier kunnen doen met het adviseren over een geschikt model en welke lens ik best aanschaf om mee te beginnen.
Aangezien ik later nog altijd lenzen kan bij aanschaffen.

De gps functie is op zich een handige functie, maar geen must voor mij. Wifi en bluetooth zijn ook handige functies, maar ik zal hoofdzakelijk gebruik maken mijn desktop om mijn foto’s te verwerken en dus gebruik maken van SD-kaartlezer en dergelijke.

Alvast hartelijk bedankt Thijs!

brecht
Antwoord op  Brecht
1 Jaar geleden

Hey Thijs,

kan je me op weg helpen met een keuze aub? Ik ben er nog steeds niet uit.
Bedankt!

Alie de Boer
1 Jaar geleden

Dag Thijs,
Fijn dat het mogelijk is om via deze weg een vraag te mogen stellen. Het was al heel leerzaam om alles door te lezen.

Momenteel fotografeer ik met een Canon 600D, na de aanschaf van een macro EF 100mm 1:2.8 IS USM lens is deze niet weer van de camera af geweest. Een prachtige lens. Maar eigenlijk verwacht ik wat meer van de foto’s en daarom ben ik op zoek naar een waardige opvolger.

De camera gaat eigenlijk altijd mee (weer of geen weer) en de focus ligt op natuurfotografie, details en insecten e.d.
Met deze lens neem ik nooit een statief mee. Het lukt nog prima om uit de losse hand te fotograferen.
Wat zou voor mij een geschikte body zijn?
Ik neig (door reviews) naar een Canon 7D Mark II. Maar misschien is er een camera die beter op mijn wensen aansluit.

Alvast heel erg bedankt!
Met vriendelijke groet,
Alie.

Alie de Boer
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Dag Thijs,
Mijn keuze heeft even op zich laten wachten, maar uiteindelijk heb ik een Canon EOS R gekocht…maar dit moet toch wel erg wennen. Vooral het scherpstellen is lastig. Ik was gewend om dit hoofdzakelijk handmatig te doen. Dat wil nu (nog) niet goed. Maar waarschijnlijk is hier wel het één en ander aan te doen met de instellingen. Misschien heb je nog tips voor mij?
De foto’s zijn mooi, scherp en full frame is heel fijn! Waar ik nog wel tegenaan liep (hier had ik nergens iets over gelezen) is het CR3 RAW formaat waar deze camera de bestanden in opslaat. Ik bewerk alles in Affinity Photo en nu blijkt dat dit programma deze files niet pakt. Daardoor moeten de bestanden eerst geconverteerd worden naar een DNG bestand. Zo is natuurlijk voor alles wel weer een oplossing.

Nogmaals bedankt!
Met vriendelijke groet,
Alie.

Inge Hardy
1 Jaar geleden

Hallo Thijs,

Dank voor de overzichtelijke site. ik zou graag een digitale spiegelreflex willen kopen. Ik ben pas in IJsland geweest en heb gemerkt dat ik graag natuur, architectuur, landschappen en dieren wil fotograferen. Ook het noorderlicht/sterrenhemels wil ik nog een keer vastleggen en ik vind macrofotografie ook leuk. Zou je mij een camera kunnen aanraden? Ik heb vroeger wel een analoge spiegelreflexcamera gehad met verwisselbare objectieven. En later een digitale camera van Sony (Cybershot met Zeiss lens) die erg goed beviel. En weet je misschien iets over onderwatercamera’s? Is een en ander te combineren? Ik hoor het allemaal graag. Alvast hartelijk dank!

Ellen
1 Jaar geleden

Hallo Thijs,

Ik ga een professionele fotografie opleiding volgen, waarna ik als zelfstandige aan de slag wil gaan. Ik wil me voornamelijk richten op kinder en newborn shoots, maar ook interieurfoto’s voor reclame doeleinden.
Nu heb ik je uitgebreide informatie over de verschillende camera’s gelezen, maar welke camera zou je mij adviseren?

Grt. Ellen.

Anne van 't Hul
1 Jaar geleden

Ha Thijs, wat een super site!

Ook ik ben op zoek naar een mooie spiegelreflexcamera. Maar raak helemaal in de war door alle soorten types die je hebt. Ik ben echt iemand die nog nooit een mooi camera gehad hebt, dus ben wel beginner. Ik ben op zoek naar een camera die bijv. heel mooi portretten kan maken, en dan vooral met een mooie onscherpe achtergrond. Maar naast portretten ook bijv. mooi plaatjes van bloemen van dichtbij enz. Heb je voor mij een goede tip, ook qua lens. Ik kwam zelf best vaak uit bij de canon eos 250D.

Chantal
1 Jaar geleden

Beste Thijs,

Wat een fijne en duidelijke informatieve site! Ik zou daarom graag om jouw advies willen vragen.

Ik ga binnenkort beginnen aan een nieuwe opleiding waarbij ik veel met camera’s zal werken voor zowel foto’s als video’s. Echter heb ik daarvoor een digitale spiegelreflexcamera of een systeemcamera met zoom- of verschillende vaste lenzen nodig, waarbij sluitertijd en diafragma met de hand instelbaar zijn nodig. Deze camera moet ook een aansluiting voor geluids apparaten en koptelefoons hebben. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet goed weet welke camera van Nikon of Canon hiervoor beter is. Ik zou deze camera naast mijn opleiding ook willen gebruiken voor reizen en video’s maken, aangezien ik volgende week maandag naar London ga zou ik daar graag mijn nieuwe camera willen uitproberen.

Ik hoor graag van u! Groetjes, Chantal

1 Jaar geleden

Hallo Thijs,

Ik kom zojuist op je site terecht. Momenteel heb ik nog een canon Eos 450D. 11 jaar oud inmiddels dus. Heb er 4 lensen bij. De standaard lens die je er destijds bij kreeg efs 18-55 mm met stabilisatie, een canon 50 vast, een lichtgevoelige macrolens. Was destijds een koopje trouwens. Een Canon 100-300 lens zonder stabilisatie, en een canon 55-200.
Ik maar met name regelmatig foto’s van onze katten. Dan is het mooi om foto’s te hebben met een wazige achtergrond. Ook maak ik graag vogelfoto’s, waarbij de vogel scherp is en de achtergrond wazig.

Helaas lukt dat heel erg moeilijk met wat ik heb. Wat zou ik kunnen doen om dit te verbeteren? Zo goedkoop mogelijk. Of een nieuwe lens, met stabilisatie, of een nieuwe dslr. Die zullen nu inmiddels ook wel beter zijn dan mijn oude Eos 450d.

Alvast bedankt!

Mvg

Mark

Myrthe
2 Jaren geleden

Hoi!

Ik ben op zoek naar een camera die goede kwaliteit foto’s kan leveren (meestal portretfoto’s) en ook goed is met bewegende beelden (sport/mensen die bewegen tijdens het fotograferen). Heb je advies voor mij?
En qua lens?

Alvast bedankt en een mooi weekeinde toegewenst! 🙂

Shirley Maes
2 Jaren geleden

Beste Thijs,

Heel fijn dat je dit voor ons doet, maar helaas heb ik niet zoveel tijd om het allemaal te lezen en uit zoeken vanwege een verhuizing en de actie bij Mediamarkt is tot en met zondag. Daarom dat ik een berichtje plaats.

Ik ben op zoek naar een nieuwe camera waarmee ik verschillende dingen wil fotograferen. Vooral landschap en architectuur als ik op vakantie ben, maar wil ook portretten maken van mensen en dieren (groot en klein). Kortom, een camera waarmee je alles kunt fotograferen. Ik ben dan ook van plan een fotografiecursus te volgen. Verder zou ik graag Wifi willen (kan niet meer zonder) en dat je het scherm in verschillende posities kan zetten. Dat ie tegen stof en water kan zou ook heel fijn zijn. Kan jij me iets aanraden? Dank je wel alvast.

Groetjes Shirley

Sacha
2 Jaren geleden

Hoi Thijs, bedankt voor je uitgebreide artikel!
Ik twijfel al een tijdje tussen de Nikon D5300 en Canon EOS 200D.
Deze staan beiden door jouw beschreven.
Kan je er een aanraden?
Ik ben een beginner en zal het voornamelijk gebruiken voor dier- en natuurfotografie (oa voor mijn hondenuitlaatservice) en wil graag een fotocursus gaan volgen.

ps; de allerbeste wensen nog 😉

Bianca Schut
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

wat een informatie zeg! Fijn dat het in duidelijke taal uitgelegd wordt, zodat ook de leken onder ons enig idee hebben waar het over gaat 😉
Ik wil heel graag jouw advies, heb alle informatie gelezen, maar weet alsnog niet wat voor mij de beste keuze zou zijn.
Ik ga volgend jaar naar Kenia, Tanzania en Zanzibar en ben toe aan een nieuwe camera. Ik vind het lastig een keuze te maken, in Afrika heb je te maken met zowel fel licht als erg donkere avonden, verder wil ik hem ook kunnen gebruiken voor thuis, ik ben een enthousiast wandelaar. De camera wordt dus voornamelijk gebruikt voor hatuur/dier fotografie. Echter wil ik niet zo’n bakbeest mee hoeven nemen, wil wel goede zoomfunctie en er ook mee kunnen filmen. Moet ik dan gaan voor een spiegelreflex of toch wat compacter?? Hopelijk kun je mij hier advies over geven, mijn budget is tot 1000,-.

met vriendelijke groet,
Bianca
(ps. wat een prachtige foto’s heb je op je site staan, genieten!)

Ineke
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Ik zou graag je advies willen .ik heb een Nikon D5100 die ik gebruik tijdens mijn reizen. Mijn Sigma 18-250 had echter kuren de laatste vakantie en ik heb nu ter vervanging de Nikon 18-300 lens aangeschaft. Ik twijfel echter om ook de body te vervangen. Biedt een nieuwe Nikon D5600 of D7500 in jouw optiek toegevoegde waarde boven de D5100?
Vast dank voor het meedenken.

Met vriendelijke groet,
Ineke

Ineke
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Ik zou graag jouw advies willen. Ik ben in het bezit van een Nikon D5100. Gebruik deze camera vnl. voor reizen. Tijdens mijn laatste reis had de Sigma 18-250 lens die ik tijdens vakanties altijd gebruik echter kuren. Ik heb inmiddels een Nikon 18-300 lens besteld ter vervanging van deze lens. Ik twijfel alleen of ik nu ook de body zal vervangen door een nieuwere versie. De vraag is of een Nikon D5600 of D7500 toegevoegde waarde gaat bieden tov de D5100, en welke camera jij dan adviseert.

Vast dank voor jouw reactie.
Groet,
Ineke

John
2 Jaren geleden

Dag Thijs, super informatieve site van overduidelijk, een ervaren fotograaf.

Na jaren van aanklooien met iphone-camera’s en in het verleden een EOS wil ik weer een ‘echte’ camera kopen. Full frame of niet, ik zie het verschil niet echt en dat zegt dan direct alles over mijn kennis!

Wil voornamelijk landschaps/architectuur fotografie doen, budget circa EUR 2.000. Geen voorkeur voor een merk maar volgens mij hebben Nikon en Canon wel een mega uitdaging van Sony te verwerken. En naar ik begrijp hebben alle goede Nikons (en misschien ook wel Canon) allemaal sensoren van Sony.

Zou je een Sony aan raden, zo ja welke? Zou je ook een paar jaar oude aan raden? Qua klicks kan een camera in principe een mensenleven mee begrijp ik altijd.

Benieuwd naar je reactie!

Warme groet, John!

Shira
2 Jaren geleden

Hey Thijs,

Ik zou ook graag wat advies willen inwinnen bij jou :). Ik overweeg de aanschaf van een fototoestel maar loop tegen de hoeveelheid en soorten toestellen aan. Ik wilde vandaag een spiegelreflex kopen, maar in de winkel werd ook een systeemcamera getoond. Het verschil tussen beide is mij niet helemaal duidelijk geworden. Ik zoek een goed toestel waarmee ik landschappen (lees: Argentinië) kan fotograferen en een lens voor portretten. Eentje met wellicht wat doorgroei mogelijkheden.. Ben namelijk van plan de komende jaren wat vaker op reis te gaan en dat wil ik graag vastleggen :).

Heb jij ideeen? Alvast bedankt voor je reactie!!

Linda
2 Jaren geleden

Beste Thijs, wat een handige site!!! Ik ga voor de Nikon D5300, maar twijfel over de lens, 18-55mm
vr of 18-105mm vr. Ik maak veel foto’s van gebouwen, landschappen en ook wel portretten. Ik wil de camera nu graag meenemen naar Venetie voor de prachtige gebouwen en uitzichten en daarna later wat andere lenzen aanschaffen indien nodig.

Met hartelijke groet,
Linda

Sonja Boer
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Vraag, ik heb mijn oog laten vallen op nikon d7200 maar zie ik er niet bij.
budget is ongeveer 1000 (met lenzen)
Ik fotografeer graag, natuur.. maar zoals morgen ga ik de toneelvereniging fotograferen.. en soms met de carnaval. natuur is vooral vogels,maar ook insecten..daarnaast natuurlijk kleinkinderen 😛
nu in bezit van een nikon d90 maar die is gevallen en …dus stelt op een rare manier scherp.
Ik zie door de bomen het bos niet meer.
zag de kit nikon d7200 met 18-55 en 70-300 lens dat leek me wel wat, recencies zijn goed.
heb nu een canon eos 550d van dochterlief geleend en die doet het ook goed.
je kan er in ieder geval goed mee croppen als je een vogel hebt. dat kan met de D90 niet
maar waar en wat welke ga ik er dan mee op vooruit?
zodat ik jaren vooruit kan met mijn camera..en niet bang hoef te zijn voor bier en water en stof..
de kit komt op 1100 euro zag ik.
hoop datik een beetje duidelijk ben
Gr Sonja

Valerie Cammans
2 Jaren geleden

Dag Thijs

Ik zou graag beginnen met professionelere fotografie. Met wat opzoekwerk kwam ik op jou site terecht waar ik heel wat nuttige info heb verkregen. Ik twijfel echter nog tussen 3 camera’s. Ik zou de reflexcamera graag gebruiken om vakantie- en familiefoto’s te nemen en om de uitstapjes vast te leggen. In de toekomst zou ik er een cursus fotografie mee willen volgen om mijn kennis wat bij te sturen. Ik twijfel nog tussen volgende modellen: Canon EOS 1300D + 18-55mm III, Nikon D3400 + AF-P 18-55mm VR en Canon EOS 4000D + 18-55mm DC. Welke raad u het meest aan?

Alvast bedankt
Valerie

Rudy van de Wygerd
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Tijd voor een upgrade.
Ik maar nu foto’s met de Sony Cybershot DSC-RX100 en denk erover om een Nikon D5300 of D5600 te kopen.
Kwa lenzen ben ik er nog niet uit, totaal gewicht speelt een grote rol, gezien het merendeel vakantie fotografie zal zijn, en een enkele keer detail of natuur opnames.
Alvast bedankt, ook voor je goed leesbare artikels.

Marije
2 Jaren geleden

Dag Thijs,

Ga je maar mailen want weet het niet meer 🙂
Heb voor mijn verjaardag een Canon EOS 700D gekregen maar na overleg wil ik ‘m toch terugsturen aangezien ik de wifi optie hier niet bij heb.
Verder voelt de camera prettig in de hand.
Er zit een 18-135 mm lens bij.
Ik houd erg van portretfotografie en makro-foto’s. Uiteindelijk kan ik gaan uitbreiden met lenzen.
Heb jij een tip – twijfel tussen 200D en 800d maar misschien geef je oogrond van mijn mail een ander advies.
Hartelijk dank alvast!

Jolanda
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Wat heerlijk om al deze vragen en antwoorden te lezen. Heel leerzaam, net als je site. Mijn Sony 550 is na 14 jaar aan vervanging toe. Niet omdat er iets aan mankeerde, maar ik heb hem laten vallen. Ik twijfel nu tussen de Sony A77II en de Canon EOS 80D. De Canon is 200 euro duurder. En voor de Sony heb ik 2 lenzen. Maar als ik dat achterwege laat, met welke camera ben ik het beste af? Ik fotografeer graag op vakantie en verder veel portretten (kinderen). Ik schrijf voor een kidsfashionblog en maak daarvoor foto’s. Ik hoop dat je me kunt adviseren. Voor de Sony heb ik nu trouwens een 50 mm lens. Kan ik nu beter voor een 35 mm gaan?

jente
2 Jaren geleden

hallo,
ik wil graag mijn 1ste spiegelreflexcamera kopen, ik twijfel tussen de Nikon D3400 en D5300.
het is vooral voor op vakantie, en ook gewoon op straat en portretten enz.
welke raad u mij aan? en welke lens?
alvast bedankt!

mvg jente

Twan
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Heb vorig jaar een Nikon lens 18-300mm 1:3.5-5.6 gekocht omdat mijn oude lens 18-200mm het begeven had.
Gebruik deze lens nu op mijn Nikon D80 maar wil een nieuwe camera kopen.
Wat zou je mij adviseren?
Camera is voornamelijk voor reizen bedoeld.
En nog een vraag, heb ik wel de juiste lens?
Groet,

Twan

Sanne
2 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Wat een mooie website! Ik wil mijn eerste spiegelreflex camera gaan kopen. 
Ik ben geïnteresseerd in portretfotografie en natuur/ landschappen fotograferen.
Ik heb tot nu toe de Nikon D 3400, Canon 1300 D en Nikon D 3500 in gedachte. Wat is bijv. het verschil tussen de Nikon D 3400 en Canon 1300 D?
Zou je mij een fotocamera kunnen adviseren?

Ik hoor het graag.

Groeten,
Sanne

Willem Bakker
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Fijne een informatieve site!

Ik zou graag advies van je willen.

Ik zou graag voor me partner een toestel willen aanschaffen waarmee ze later ook als “zelfstandige” mee uit te voeten kan.
– denk hierbij dan aan bijv bruiloften en portreten.

budget gewijs zat ik aan de 500-800 te denken, is hiervoor een goed toestel aan te schaffen en welke zou je aanraden?

Ik zie je advies graag tegemoet 🙂

Alvast erg bedankt!

Groeten,

Willem

Willem Bakker
Antwoord op  Willem Bakker
2 Jaren geleden

Sorry voor de dubbele post! zie nu net pas dat het bericht toch doorgekomen is.

Willem Bakker
2 Jaren geleden

Hallo Thijs,

Ik wil je eerst bedanken voor de duidelijke en heldere uitleg.
Veel rond gezocht op internet maar de informatie op je site is echt top!

Graag zou ik je advies willen vragen mbt het volgende;
Ik wil voor me partner een camera aanschaffen waarmee ze uiteindelijk wellicht als zelfstandige (beginnende?) fotograaf mee uit de voeten kan.
– doelen zouden dan bijv zijn; bruiloften, portretten/kinderen …

Wat zou je me aanraden?
het budget is wellicht beperkt met 800-900 maar dat hoor ik dan ook graag 🙂

alvast bedankt!

groeten,

Willem

Wil
2 Jaren geleden

Hoi, ook ik zou graag advies van je krijgen. Ik maak graag foto’s van kinderen en portretten. Wil een goede camera met wat meer mogelijkheden zodat ik even vooruit kan, ook na een fotocursus :). Wat zou je adviseren? En welke lens? Hoor het graag, alvast heel erg bedankt!

Annemarie
Antwoord op  Thijs Schouten
2 Jaren geleden

Hey Thijs,
Wat een fijne website! Ik heb alles door gelezen want ik sta op ‘t punt m’n eerste spiegelreflex camera te kopen. Ik heb even op deze reactie gereageerd omdat het ook mijn wens is om vooral foto’s te gaan maken van mijn 2 dochters. Ik had al de Nikon D3400 in gedachten, maar twijfel of ik alleen de body moet kopen of degene die jij hierboven noemt, met de kitlens. Wat is het voordeel van zo’n bijgeleverde lens? Is het niet handiger alleen de body te kopen met 1 van onderstaande lenzen?
En dan nog de twijfel om de lens die jij noemt (35 mm) of de 50 mm van Nikon (AF-S 50 mm f/1.8G) Wat is het verschil tussen die 2? Ik dacht altijd dat de 50 mm. de meest standaard was.
Vast bedankt voor je reactie!

Daan
3 Jaren geleden

Hey Thijs,

Ik ben vorig jaar als vrijwilliger naar Zuid Afrika gegaan, als onderdeel van een wildlife project. Ik kwam er in het Reserve al snel achter dat, ook al zijn de camera’s van de nieuwste smartphones prima voor foto’s van dichtbij en voor minimaal inzoomen, dat ik toch zeer beperkt was. Vooral als je foto’s wil maken van bijvoorbeeld Cheeta’s met hun prachtige amber kleurige ogen en ze zitten een stuk verderop waar je niet kan komen. Nou ben ik van plan dit jaar weer naar Afrika te gaan. In dit geval naar de Namibische woestijn en na het zien van zoveel mooie foto’s op Instagram, wil ik ook een fatsoenlijke camera aanschaffen. Nou denk ik dat een instapmodel voorlopig prima is. Ik heb namelijk naast een smartphone, nog nooit een echte camera gehanteerd. Ik heb al wel wat informatie opgezocht en ik kom veel tegen dat er in principe geen slechte keuzes meer zijn mbt een camera en dat meer MP niet altijd beter is etc. Waar ik voor mezelf nog niet echt een duidelijk beeld van heb is het volgende.

Zowel Nikon als Canon zijn hartstikke goed, maar is er een duidelijke winnaar als het gaat om het fotograferen van landschappen/natuur en wildlife? Wildlife is nauwelijks te sturen, dus de ene keer zit een dier dichtbij en de andere keer zie je een prachtige leeuw, olifant etc van ver af. Landschappen/natuur hebben te maken met verschillend licht. Ik zou voor beide situaties denk ik ook verschillende lenzen nodig hebben. 1 voor het zoom werk en de ander voor een brede hoek voor de landschappen? Wat ik met mn smartphone ook heb gedaan is bepaalde dingen filmen en soms ook met een slo-mo optie. Ik plaats alle foto’s via mn smartphone op Instagram. Hebben de instapmodellen een soort van wifi optie om ze snel naar mn smartphone over te zetten? Is dit mogelijk met deze camera’s?

Het zijn misschien veel vragen die ik stel, maar ik maak liever de eerste keer al de juiste keuze, dan er achteraf achter komen dat ik een andere camera had moeten kopen en dat is een duur geintje.

Alvast heel erg bedankt voor je informatie!

Lisa
3 Jaren geleden

Hoi Thijs,

Heb jij ook ervaring met de Canon EOS 200D? De consumentenbond heeft deze vrij goed beoordeeld in november. Wij twijfelen tussen deze en de Nikon D5300 wat zijn nu echt de verschillen en wat zou jij adviseren? Wij maken vooral veel foto’s op vakanties van landschappen. Maar wil meer gaan doen met fotografie. Ik zou met de camera ook graag een fotocursus doen om alles uit een spiegelreflex te halen!

Nathalie
3 Jaren geleden

Beste Thijs,

Ik zou ook graag wat advies hebben. Ik heb nu een Canon EOS 400D spiegelreflex camera die nu toch al heel wat jaartjes oud is. Dus ik ben wel toe aan een upgrade en zou dan ook graag een semi-professionele camera kopen. Ik zit erg te twijfelen tussen de Canon EOS 80D en de Canon EOS 6D mark II (die trouwens niet in jouw lijstje van top10 voorkomt).

Ik maak vooral veel foto’s op vakantie van landschappen, architectuur en ook van (portretten) van mensen. Ik heb nu een EFS 18-135 lens die qua bereik voor mij goed is. Maar volgens mij was dit een gewone kit-lens, dus niet iets heel bijzonders.
Wat mij nu voornamelijk stoort van mijn huidige camera is dat de lichtmeting volgens mij niet optimaal is. Vooral als het erg zonnig weer is, is het contrast tussen licht en donker op de foto vaak veel te groot. Daarom vroeg ik me af of dit probleem zich minder voordoet bij een full-frame camera, vanwege de grotere sensor?
Of kan ik toch beter voor de Canon EOS 80D gaan met een betere lens (bijvoorbeeld een van de L-serie)? Je leest vaak dat je beter je geld kunt steken in een goede lens dan in de body?

Wat denk jij hierover?

Alvast hartelijk dank,

Groeten Nathalie

Nathalie
Antwoord op  Thijs Schouten
3 Jaren geleden

Beste Thijs,

Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord! Hier heb ik zeker wat aan.

Groeten Nathalie

Amy van der steeg
3 Jaren geleden

Beste Thijs,

Ik zou graag mijn paarden/ honden fotograferen
,maar ik weet nog niet echt welke geschikt is.

Ik zou het graag een spiegelreflexcamera aankopen, maar zo graag willen weten welke u aanraad

Ina Witting
3 Jaren geleden

Hallo Thijs,
Wat een mooie website met veel informatie !
Graag zou ik een advies willen ontvangen .Ik maak nog steeds foto’s met mijn mobiel maar omdat ik het fotograferen steeds leuker begin te vinden wil ik een camera aanschaffen .
Ik ben vaak in de natuur te vinden en maak veel foto’s.
Foto’s van veraf zijn onduidelijk. Nu wil ik een spiegelreflexcamera aanschaffen.
Mijn budget is ongeveer 475 euro.
Wat raad jij mij aan?

greta Vannimmen
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Maand geleden

Hallo Thijs,

Ik heb nu een oude spiegelreflex Nikon D40 ,en wil een nieuwe aanschaffen , ik fotografeer vooral natuur , insecten, wild , huisdieren, landschappen, vogels , ik twijfel tussen een systeemcamera of spiegelreflex , ik zou ook nog een goede telelens kunnen gebruiken , goede raad is meer dan welkom ,

Alvast hartelijk bedankt op voorhand
grtjes Greta