Top 10 beste spiegelreflexcamera’s 2024


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 19 mei 2024

Welke spiegelreflexcamera moet ik kopen?

Ben je van plan om een spiegelreflexcamera te gaan kopen, maar kom je er niet helemaal uit en weet je niet wat je moet kiezen? Neem dan eens een kijkje naar onderstaande top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2024. Deze top 10 is samengesteld uit diverse camera testen, (online) reviews en mijn eigen ervaring (15+ jaar) als fotograaf. Zelf heb ik al meerdere spiegelreflexcamera’s versleten en hou ik de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Omdat ik het leuk vind om kennis te delen heb ik mijn ervaring op papier gezet met deze top-10 beste spiegelreflexcamera’s 2024 als resultaat. Ik hoop dat dit je verder kan helpen in jouw zoektocht naar de beste spiegelreflexcamera. Kom je er toch nog niet uit? Laat dan, net zoals 150 anderen al hebben gedaan, onderaan deze pagina een reactie achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug!

In dit artikel:

Hieronder vind een overzicht met de top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2024. Ik heb de lijst opgebouwd van instap / beginner naar professionele gebruiker. Verder geef ik ook uitleg welke andere testen er zijn waarin camera’s beoordeeld worden:

1. Canon EOS 2000D
2. Canon EOS 250D
3. Canon EOS 850D
4. Canon EOS 90D
5. Nikon D7500
6. Canon EOS 6D mark II
7. Nikon D780
8. Canon EOS 5D mark IV
9. Nikon D850
10.Canon EOS 1Dx mark III

Verder zijn er ook diverse testen waarin spiegelreflexcamera's beoordeeld worden. Onderstaand een overzicht van de meest bekende testen:

a. Spiegelreflexcamera testen van de Consumentenbond
b. Spiegelreflexcamera testen met een EISA award
c. Spiegelreflexcamera testen met een TIPA award

De top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2024:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste spiegelreflexcamera's van 2024 zien.

Update mei 2024: Omdat steeds meer camera fabrikanten zich richten op systeemcamera's zijn er minder en minder spiegelreflexcamera's te koop. Zo hebben zowel Canon als Nikon aangegeven te stoppen met het ontwikkelen van nieuwe spiegelreflexcamera's. Ze richten zich voor de toekomst enkel nog maar op de doorontwikkeling van de systeemcamera. Toch zijn er nog genoeg spiegelreflexcamera's te koop. Vooral Canon heeft nog een ruim aanbod in zowel het beginner segment als het professionele segment. Nikon daarentegen heeft enkel nog maar camera's in het midden en hogere segment te koop. Om deze reden vind je in onderstaande lijst voornamelijk Canon camera's terug en wat minder Nikon Camera's.

Wil je meer weten over de verschillen tussen systeemcamera's en spiegelreflexcamera's? Lees dan het uitgebreide artikel dat ik hierover heb geschreven. En wil je graag weten welke systeemcamera's op dit moment het beste zijn? Lees dan mijn artikel over de beste systeemcamera's van 2024. Hieronder vind je linkjes naar beide artikelen.

» De beste systeemcamera van 2024
» de verschillen tussen spiegelreflexcamera's en systeemcamera's


1. De Canon EOS 2000D

De Canon EOS 2000D is een ideale spiegelreflexcamera voor beginners. Het is een compacte spiegelreflexcamera die eenvoudig in gebruik is. Standaard wordt de Canon EOS 2000D geleverd met een 18-55mm IS II kitlens. Met dit objectief heb je een variabel bereik waardoor je zowel landschappen / architectuur, als portretten kan vastleggen. De spiegelreflexcamera beschikt over automatische standen (zoals portret, sport en landschap) waardoor je eenvoudige de juiste instellingen te pakken hebt en een mooie foto kan maken. Verder zijn er standen waarin je zelf alles kan controleren (de zogenaamde M-stand) zodat je het maximale uit het fototoestel haalt. Dit is ideaal als je meer met fotografie wilt gaan doen zoals een fotocursus. De 2000D beschikt verder over een hulpgids waardoor je snel leert fotograferen. Qua connectiviteit beschikt de 2000D over wifi en NFC. Hierdoor deel je snel een eenvoudig je foto’s op social media.
Plus en minpunten van de Canon EOS 2000D
Zeer eenvoudig in gebruik
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto en full HD video
9 scherpstelpunten
3 beelden per seconde
Wifi en NFC
Licht gewicht en compact waardoor je hem eenvoudig meeneemt
Door zijn compactheid is de ergonomie wat minder voor mensen met grote handen
Niet waterbestendig

» Meer informatie


In mijn optiek is de Canon EOS 2000D op dit moment de beste spiegelreflexcamera voor beginners. De camera beschikt over een goede sensor (levert mooie beelden) en is zeer eenvoudig in gebruik. Ben je op zoek naar je eerste spiegelreflexcamera? Dan is de 2000D de camera voor jou!

De Canon EOS 2000D bij CameraNu.nl

De Canon EOS 2000D bij Kamera-Express

De Canon EOS 2000D bij Coolblue


2. De Canon EOS 250D DSLR

De Canon EOS 250D is het grote broertje van de Canon EOS 2000D. In vrijwel alle opzichte heeft de 250D je meer te bieden dan de 2000D. Zo beschikt de sensor over sensor reiniging en is ook de snelheid opgekrikt. De Canon EOS 250D schiet namelijk tot 5 beelden per seconde waar de 2000d tot 3 beelden per seconde schiet. Verder heeft hij een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Ideaal als je een laag of hoog standpunt wilt gebruiken. Uiteraard is de Canon EOS 250D eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 2000D over automatische en handmatige standen. Je foto’s deel je eenvoudig op social media dankzij de ingebouwde wifi module of via bluetooth. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.
Plus en minpunten van de Canon EOS 250D
Goede prijs / kwaliteit verhouding
24,1 megapixels foto kwaliteit
4K video kwaliteit
ISO bereik tot 51.200
9 scherpstelpunten
5 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en bluetooth
Voelt stevig aan dankzij hoogwaardige kunststof behuizing
Niet stof- en spatwaterbestendig

» Meer informatie

Begin je met fotografie en ben je op zoek naar een spiegelreflexcamera met net wat meer inhoud? Dan is de Canon 250D jouw camera!

De Canon EOS 250D bij CameraNu.nl

De Canon EOS 250D bij Kamera-Express

De Canon EOS 250D bij Coolblue


3. De Canon EOS 850D DSLR

Ben je op zoek naar wat meer snelheid, omdat je bijvoorbeeld langs het sportveld of in de natuur foto's wilt maken? Dan is de Canon EOS 850D een hele goede keuze. Deze spiegelreflexcamera lijkt erg op de Canon EOS 250D maar is net wat sneller. Zo schiet je met 7 beelden per seconde waardoor je ieder moment goed kan vastleggen. Verder beschik je ook over meer autofocuspunten, namelijk 45 (de 250D heeft er 9) waardoor je het scherpstelpunt op veel meer plekken in het beeld kan leggen. Daarnaast is de behuizing gemaakt van aluminiumlegering in combinatie met polycarbonaat waardoor hij net wat robuuster en steviger is dan de 205D. Verder heeft de spiegelreflexcamera een kantelbaar touchscreen scherm waardoor je eenvoudig vanuit een hoek kan fotograferen. Ideaal als je een laag of hoog standpunt wilt gebruiken. En uiteraard is ook de Canon EOS 850D zeer eenvoudig in gebruik en beschikt hij, net zoals de 250D en de 2000D over automatische en handmatige standen. Foto’s deel je heel snel op social media dankzij de ingebouwde wifi module of via bluetooth. De meegeleverde 18-55mm IS STM lens is Canon’s nieuwste kitlens en beschikt over een fluister stille autofocus motor. Dit is vooral prettig tijdens het filmen.
Plus en minpunten van de Canon EOS 850D
Stevige bouw dankzij aluminiumlegering behuizing
24,1 megapixels foto kwaliteit
7 beelden per seconde
45 scherpstelpunten
4K video kwaliteit met 30p
ISO bereik tot 51.200
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en bluetooth
Niet stof- en spatwaterbestendig

» Meer informatie

Begin je met fotografie en ben je op zoek naar een spiegelreflexcamera met een stevige bouw en snelheid om sportende kids of natuur vast te leggen? Dan is de Canon 850D jouw camera!

De Canon EOS 850D bij CameraNu.nl

De Canon EOS 850D bij Kamera-Express

De Canon EOS 850D bij Coolblue


4. De Canon EOS 90D

De Canon EOS 90D is een semi-professionele spiegelreflexcamera. Het toestel heeft een robuuste behuizing en kan tegen een spatje water of stof. Omdat de camera tot 10 beelden per seconde kan vastleggen (zijn voorganger, de Canon EOS 80D schoot slechts 7 beelden per seconde) en over 45 autofocus punten beschikt, is het een ideale spiegelreflex camera voor natuur- en sportfotografen. Het touchscreen scherm is kantelbaar waardoor je vanuit diverse hoeken kan fotograferen. Daarnaast maakt het kantelbare scherm de camera ook ideaal voor het maken van vlogs. De ISO gevoeligheid loopt van ISO 100 tot en met ISO 51.200 waardoor je in omstandigheden met weinig licht ook goed foto’s kan maken. Verder beschikt de Canon 90D over een ingebouwde time-lapse functionaliteit. Zo maak je in een handomdraai mooie video’s die je vervolgens, net zoals je foto’s, eenvoudig kan delen dankzij de ingebouwde Wifi module.
Plus en minpunten van de Canon EOS 90D
Winnaar EISA award
Zeer robuuste bouw en kan tegen een stootje
32,5 megapixels foto en Ultra HD 4K video
45 scherpstelpunten
10 beelden per seconde
Kantelbaar touchscreen scherm
Wifi en NFC
Ingebouwde time-lapse functionaliteit
Er kan slechts 1 geheugenkaart in de camera

» Meer informatie


Ben je op zoek naar een serieuze spiegelreflexcamera? Dan is de Canon 90D echt iets voor jou. Het fototoestel is gemaakt voor het serieuze werk, schiet tot wel 10 beelden per seconde en kan tegen een spatje & stof. Het maakt de camera de ideale partner voor landschap-, bruids-, sport- en portretfotografen. Wil je iets minder uitgeven? Dan is zijn voorganger, de Canon EOS 80D, ook zeker een goede keuze. Deze is nog beperkt beschikbaar en zal tzt er helemaal uit gaan.

De Canon EOS 90D bij CameraNu.nl

De Canon EOS 90D bij Kamera-Express


5. De Nikon D7500

De Nikon D7500 is een serieuze spiegelreflexcamera die ontwikkeld is voor semi-professionele fotografen. Het fototoestel beschikt over een krachtige 20,1 megapixel sensor die ISO waarden tot 51.200 aan kan. Verder beschikt de D7500 over een zeer geavanceerd autofocussysteem met maar liefst 51 scherpstelpunten (dit zijn er 6 meer dan het vergelijkbare model van Canon, de 90D) en schiet tot 8 beelden per seconde. Video’s neem je op in 4K of Full HD en kunnen door middel van een ‘clean’ HDMI-out ongecomprimeerd door worden gezet naar een externe recorder. Het geluid neemt de Nikon D7500 op in stereo dankzij de ingebouwde microfoons. In 2017 is de Nikon D7500 uitgekozen tot ‘Beste product 2017-2018’ in de categorie semi-professionele camera’s door de European Imaging and Sound Association (EISA).
Plus en minpunten van de Nikon D7500
Robuuste magnesiumlegering bouw
20,9 megapixels foto
4K Ultra HD video met stereo geluid
51 scherpstelpunten
8 beelden per seconde
Wifi en bluetooth
Ingebouwde 4K time-lapse functionaliteit
Spatwater- en stofbestendig
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen
De camera heeft slechts 1 geheugenslot

» Meer informatie


Ben je op zoek naar een serieuze Nikon spiegelreflexcamera? Dan is de Nikon D7500 een uitstekende keuze. Of het nu om fotografie of het opnemen van video’s gaat, de D7500 kan het allemaal aan. Het is de ideale spiegelreflexcamera voor de semi-professionele fotograaf.

De Nikon D7500 bij CameraNu.nl

De Nikon D7500 bij Kamera-Express


6. De Canon EOS 6D mark II

De Canon EOS 6D mark II is een krachtige fullframe spiegelreflexcamera met maar liefst 26.2 megapixel. En dat in een compact jasje! De 6D is namelijk de meest compacte en lichtste full frame spiegelreflexcamera die Canon op de markt heeft. Met een gewicht van slechts 765 gram, maar wel met een krachtige CMOS sensor en geavanceerde DIGIC 7 beeldprocessor, creëer je maak je geweldige beelden in iedere situatie. Het is dan echt een ideale camera voor fotografen die veel op pad zijn, zoals landschap-, portret- en rapportage-fotografen. Naast de geweldige fotokwaliteit levert de Canon EOS de 6D mark II ook Full HD video beelden en schiet je time-lapse video's in 4K resolutie. En dankzij de ingebouwde GPS module weet je precies waar je foto's zijn gemaakt.Plus en minpunten van de Canon EOS 6D mark II
Fulframe sensor (26 megapixel)
Zeer weinig ruis in situaties met weinig licht
Dual Pixel autofocus voor super snelle scherpstelling
Met 6.5 beelden per seconde redelijk rap!
Kantelbaar 3 inch scherm (ideaal voor vloggen)
Wifi, bluetooth en NFC
Ingebouwde GPS module
Full HD is de maximale video resolutie (4K time-lapse-video's is wel mogelijk)
Slechts 1 SD kaartslot en geen 2

» Meer informatie


Ben je gek op landschapsfotografie of portretfotografie? Dan is de Canon EOS 6D mark II een perfecte spiegelreflexcamera voor jou! Dankzij de geweldige fullframe sensor levert de camera hoogwaardige foto's af, zelfs in situaties met weinig licht.

De Canon EOS 6D mark II bij CameraNu.nl

De Canon EOS 6D mark II bij Kamera-Express


7. De Nikon D780

De Nikon D780 is een zeer serieuze en spiegelreflexcamera met een 24.5 megapixel fullframe sensor. Het fototoestel beschikt over maar liefst 273 scherpstelpunten en schiet tot 7 beelden per seconde via de zoeker en zelfs 12 beelden per seconde in de live-view stand. Daarnaast herkent de camera ook ogen waarna hij hierop kan scherpstellen. Hierdoor is deze fullframe spiegelreflexcamera dan ook zeer goed te gebruiken voor portret, sport en natuurfotografie. Binnen no-time heb je de scherpstelling op de juiste plek en mis je geen moment doordat je een flinke opname reeks kan maken. Video’s worden opgenomen in 4K/UHD met 30 framerates van 30. Wil je graag slowmotion beelden opnemen? Ook dat kan in de full HD stand met maar liefst 120 frames per seconde. Verder zijn de ISO prestaties van de Nikon D780 zeer indrukwekkend. Zo loop de ISO op tot 51.200 en kan hij zelfs worden uitgebreid naar 204.800. Het delen van foto’s en video’s kan zeer eenvoudig dankzij de ingebouwde wifi en bluetooth modules. Het enige wat de camera mist is een ingebouwde flitser. Je zal dus een losse rapportage flitser moeten gebruiken.
Plus en minpunten van de Nikon D780
Hoogwaardige fullframe sensor met 24.5 megapixels
Spatwater- en stofbestendig
273 scherpstelpunten
Tot 12 beelden per seconde (live-view)
Zeer snelle autofocus met oog herkenning
2 geheugenslots (SD)
Wifi en bluetooth
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen
Geen ingebouwde flitser
Geen GPS

» Meer informatie


Ben je een Nikon fotograaf en dol op sport- of natuurfotografie? Dan is de Nikon D780 een geweldige fullframe spiegelreflexcamera! De camera beschikt over maar liefst 273 scherpstelpunten en schiet tot wel 12 beelden per seconde in de liveview stand. En doordat de camera zelf oge herkent zit de focus meteen op de juiste plek!

De Nikon D780 bij CameraNu.nl

De Nikon D780 bij Kamera-Express


8. De Canon 5D mark IV

De Canon EOS 5D mark IV is het professionele model van Canon. De camera beschikt over een full frame sensor met maar liefst 30,4 megapixel. De ISO loopt van ISO 50 tot maximaal 102.400 waardoor je in vrijwel iedere omstandigheid een foto kan maken. De autofocus is afkomstig uit het topmodel, de Canon EOS 1Dx mark II (het snellere broertje), en beschikt over 61 autofocuspunten waarvan 5 dual cross-type en 41 cross-type. Met de Canon 5D mark IV kan je snelle beelden vastleggen dankzij de 7 beelden per seconde die de camera kan schieten. Filmen kan uiteraard ook. Dit kan in 4K HD met 30 frames per seconde of Full HD met 60, 05, 30, 25 of 24 frames per seconde. In 2017 is de Canon 5D mark IV uitgekozen tot ‘Beste product 2017-2018’ in de categorie professionele DSLR camera’s door de European Imaging and Sound Association (EISA). Daarnaast heeft de camera ook een TIPA award gewonnen.
Plus en minpunten van de Canon 5D mark IV
4K video met 30 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
61 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + CF)
Wifi, NFC en GPS
Geen ingebouwde flitser
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie


Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek je het beste van het beste? Kijk dan eens naar de Canon EOS 5D mark IV. De camera beschikt over een full frame sensor die contrastrijke beelden schiet met een snelheid van 7 beelden per seconde. Het is het ideale werkpaard voor de professionele fotograaf.

Bekijk de Canon 5D mark IV bij CameraNu.nl

Bekijk de Canon 5D mark IV bij Kamera-Express


9. De Nikon D850

De Nikon D850 is één van de beste Nikon spiegelreflexcamera van 2024. Het is een geweldige camera met zeer indrukwekkende prestaties. Het fototoestel beschikt namelijk over een 45,7 megapixel tellende full frame sensor. Deze sensor legt beelden met een indrukwekkend dynamisch bereik vast waardoor je als fotograaf het maximale uit je foto’s kan halen. Maar ook de snelheid van de camera is zeer indrukwekkend. Zo beschikt de camera over 153 scherpstelpunten (geleend uit het topmodel, de Nikon D5), en schiet de D850 tot 7 beelden per seconde. Omdat de buffer pas na 51 beelden vol zit kan je een behoorlijke reeks vastleggen. Naast fotografie is de D850 ook ideaal voor de videografen onder ons. De fotocamera kan namelijk 4K-UHD beelden vast leggen met een framerate van 30 beelden per seconde. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om 8k timelapses te maken! Dit maakt de D850 echt een geweldige spiegelreflexcamera en een van de beste Nikon camera's die je op dit moment kan kopen. Wil je echter nog meer? Dan kan je ook kijken naar de Nikon D6. Deze camera is met 14 beelden per seconde 2x zo snel als de D850. Maar… hij kost helaas ook 2x zoveel.
Plus en minpunten van de Nikon D850
4K video met 30 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
153 scherpstelpunten
7 beelden per seconde
2 geheugenslots (SD + XQD)
Wifi en bluetooth
Geen ingebouwde flitser
LCD scherm is alleen verticaal te kantelen

» Meer informatie


Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek naar een allround camera? Zoek niet verder! De Nikon D850 is de spiegelreflexcamera voor jou! Het fototoestel heeft namelijk een indrukwekkende snelheid van 7 beelden per seconde, maar beschikt ook over een fenomenale sensor waarmee je landschappen, portretten en zelfs 4K video’s kan vastleggen. Het is een geweldig werkpaard voor de professionele fotograaf.

De Nikon D850 bij CameraNu.nl

De Nikon D850 bij Kamera-Express


10. De Canon EOS 1Dx mark III

De Canon EOS 1Dx mark III is het topmodel van Canon en op dit moment dé beste spiegelreflexcamera van 2024. Zo beschikt de 1Dx mk III over een geweldige 20.1 megapixel fullframe sensor en schiet je tot maar liefst 20 beelden per seconde. De autofocus is verder razendsnel en dankzij de 191 autofocuspunten leg je binnen no-time de focus op de juiste plek. Verder heeft de camera een nieuwe bedieningsmogelijkheid voor het selecteren van autofocuspunten. Zo zit er achter de AF-ON knop een gevoelige sensor waarmee je de AF-punten heel snel kan verplaatsen. Hierdoor leg je binnen no-time de autofocus op de juiste plek, bijvoorbeeld op een vogel of op een sporter. En uiteraard zit er ook oogdetectie op de 1Dx mark II waardoor de camera razendsnel zelf al doorheeft waar de autofocus moet liggen. Dit maakt de camera erg geliefd onder sport en natuurfotografen. Naast de geweldige sensor en razendsnelle autofocus is de camera ook uitgerust met vele andere professionele opties. Denk aan 5.5K RAW video-opname mogelijkheden, geïntegreerde GPS en een robuuste bouw die echt tegen weer en wind kan. Verder gaat de krachtige accu erg lang mee, namelijk zo'n 2850 foto's! Dit alles maakt de Canon EOS 1Dx Mark III dé beste spiegelreflexcamera van 2024.
Plus en minpunten van de Canon 1Dx mark III
20 beelden per seconde
191 scherpstelpunten
Super snelle autofocus met oogdetectie
5.5K RAW video mogelijkheden
4K video met 60 frames per seconde
Spatwater- en stofbestendig
Zeer krachtige accu (schiet tot 2850 foto's)
2 geheugenslots CFexpress)
Wifi, NFC en GPS
Geen ingebouwde flitser
Geen kantelbaar scherm

» Meer informatie


Ben je een professionele fotograaf en zoek je het beste van het beste? Kijk dan eens naar de Canon EOS 1Dx mark III. De camera beschikt over een hoogwaardige full frame sensor, een super snelle autofocus en schiet je tot maar liefst 20 beelden per seconde. Het is het ideale werkpaard voor de professionele sport en natuurfotograaf.

Bekijk de Canon 1Dx mark III bij CameraNu.nl

Bekijk de Canon 1Dx mark III bij Kamera-Express


11. Spiegelreflexcamera testen van de Consumentenbond

Denk je aan een onafhankelijk testbedrijf, dan denk je aan de consumentenbond. Ook spiegelreflexcamera’s worden door de consumentenbond onder de loep genomen. Zo hanteert de consumentenbond twee categorieën, namelijk beste koop en best getest. Bij spiegelreflexcamera’s test de consumentenbond op kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

11a. Spiegelreflexcamera’s met het predikaat: beste koop

Spiegelreflexcamera’s met het label ‘beste koop' hebben een prijs-kwaliteit cijfer van 6 of hoger. Ieder jaar zijn dit weer andere spiegelreflexcamera's zoals op dit moment de Canon EOS 250D.

Bekijk de beste koop spiegelreflexcamera's volgens de consumentenbond

11b. Spiegelreflexcamera’s met het predikaat: best getest

Spiegelreflexcamera’s met het predikaat ‘best getest' scoren volgens de consumentenbond hoog op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Hierbij kijkt de consumentenbond dus minder naar prijs, maar puur naar de kwaliteit. Op dit moment is de Nikon D500 een spiegelreflexcamera met dit predikaat.

Bekijk de beste geteste spiegelreflexcamera’s volgens de consumentenbond

12. Spiegelreflexcamera’s met een EISA award

De European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerking tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 landen. Een breed scala aan producten, zoals ook spiegelreflexcamera’s, worden getest op kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Ieder jaar worden de zogenaamde EISA awards uitgereikt en enkel de beste producten krijgen dit predikaat zoals de Canon EOS 90D.

Bekijk de beste spiegelreflexcamera’s volgens EISA

13. Spiegelreflexcamera’s met een TIPA award

De Technical Image Press Association (TIPA) is, net zoals EISA, een samenwerking tussen tijdschriften. TIPA maakt echter ook gebruik van individuele testers waardoor het uiteindelijk meer diversiteit bevat. Een product, of in dit geval een spiegelreflexcamera, krijgt een TIPA award als het product voldoet aan diverse eisen. Denk aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een zeer goede gebruikersgemak, een hoogwaardig design en ergonomie en ook moet het product gebruik maken van geavanceerde technologieën. Jaarlijks worden de TIPA awards uitgereikt en een mooi voorbeeld is de Canon EOS 6D mark II.

Bekijk de beste spiegelreflexcamera's volgens TIPA

14. Gebruikte bronnen

Inmiddels hou ik mij al meer dan 15 jaar bezig met digitale fotografie. Ik lees bij de aanschaf van een digitale camera diverse websites, magazines en testrapporten. Al mijn kennis heb ik, samen met de kennis van externe bronnen, gebruikt om deze top-10 beste spiegelreflexcamera’s 2024 samen te stellen. Ik heb onder andere gebruik gemaakt van onderstaande magazines en websites:

Bron:
Tijdschriften Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tests / reviews Consumentenbond
Kieskeurig
Tweakers

15. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste spiegelreflexcamera’s van 2024. Ik hoop dat mijn uitleg je heeft geholpen on jouw zoektocht naar de ideale spiegelreflexcamera. Ben je er nou toch nog niet helemaal uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’ of ‘Spiegelreflexcamera voor beginners’ of ‘Spiegelreflexcamera of systeemcamera kopen?’. Hierin geef ik handige tips waarop je kan letten bij de aankoop van een digitale camera. Uiteraard kan je hieronder ook een berichtje achterlaten. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug en denk graag met je mee. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar de keuzehulp van CameraNu.nl, Kamera-Express of Coolblue.

Camera winkels:

Wil je een spiegelreflexcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camera winkels met harte aanbevelen:

Nederlandse Winkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.6 9 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

188 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Harmen
25 Dagen geleden

Dag Thijs,

Super artikel. Ik ben begonnen met de hobby fotograferen :). en heb net een 2000d met 18-55 kitlens aangeschaft. Heb je nog tips voor eventuele cursussen fotografie. Of is er online genoeg gratis te vinden om basiskennis goed te krijgen? Ik heb al aardig wat van je website doorgelezen.
Ik heb inmiddels ook het welkomstcadeau van de nieuwsbrief. daar zal ik ook nog wel handig gebruik van kunnen maken.

5 Maanden geleden

Ik ben op zoek naar een camera van het kaliber Nikon D7500 en Canon 90D.
Vaak lees je over dat je vaak beter geld over kunt houden voor lenzen.
Dus ik vroeg me eigenlijk af, op basis van de de D7500 en 90D: wat zijn goeie lichtsterke zoom-en prime-lenzen om in ieder geval te hebben als je wat serieuzer wilt fotograferen? En welke kun je beter niet aanschaffen? En van welk merk (Canon/Nikon) met bijbehorende aanlsuiting zijn deze nog enigszins betaalbaar?

Antwoord op  Thijs Schouten
5 Maanden geleden

Dat snap ik.
Ik denk in ieder geval aan een objectief die ik in veel gevallen op de camera kan laten zitten, dus ook met een bepaald zoom-bereik (met een afstand van iets tussen 18-300?). En een prime lens zoals een 35 of 50 mm. Ik fotografeer nu bijvoorbeeld landschap, personen en objecten in een landschap. Maar ik zit nog heel erg in een experimenteerfase.

Maria
10 Maanden geleden

Hey Thijs!

Voor mijn restauratiebedrijf zoek ik naar een goede camera voor het fotograferen van objecten. Denk aan kleine kunstobjecten die gefotografeerd worden op een tafel, maar wellicht ook grotere kunstwerken buiten of in publieke ruimtes. In ons vakgebied wordt er over het algemeen gewerkt met spiegelreflexcamera’s en daarom ben ik ook gewend om met deze te werken. Camera’s waar ik weleens mee heb gewerkt zijn de Nikon D750, Canon EOS 700D en 600D. Echter heb ik geen van deze camera’s in mijn bezit en wil ik er nu zelf een gaan aanschaffen. Mijn oog is gevallen op de Canon EOS 250D. Dit lijkt mij wellicht een goede keuze voor iemand die net geen beginner is, maar ook zeker geen professional op het gebied van fotografie. Een groot voordeel vind ik het uitklapbare en draaibare scherm, wat bij onze vorm van fotografie echt heel handig is omdat je soms vanuit gekke hoeken moet fotograferen. Ik vroeg me af of deze camera je een goede keuze lijkt voor dit doeleinde of dat er betere opties zijn. Qua lens denk ik dat een 18-55 mm lens prima is, hoewel macro lenzen in ons vakgebied ook niet ongebruikelijk zijn. Ik hoor heel graag je advies over zowel de juiste camera als de juiste lens. Het allerbelangrijkste is om zo goed en objectief mogelijk de staat van de objecten vast te kunnen leggen. Alvast bedankt voor je advies!