Lens afkortingen


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 2 november 2023

In dit artikel

In dit artikel leg ik de afkortingen die op lenzen staan per fabrikant uit. Op dit moment heb ik de afkortingen van Canon, Nikon, Sony, Samyang, Sigma en Tamron in kaart gebracht. Onderaan dit artikel kan een reactie achtergelaten worden, uiteraard kan je hier ook vragen of andere opmerkingen plaatsen. Wil je eigenlijk een lens kopen? Kijk dan eens naar de best verkochte lenzen of de actuele cashback acties.


Een Canon lens met diverse afkortingen op de behuizing (TS-E, L, II)

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Lens afkortingen van Canon
2. Lens afkortingen van Nikon
3. Lens afkortingen van Samyang
4. Lens afkortingen van Sigma
5. Lens afkortingen van Sony
6. Lens afkortingen van Tamron


1. Lens afkortingen van Canon

Canon lens banner by Thijs Schouten

AFD

AFD staat voor Arc Form Drive en is een autofocus techniek. Een aantal oudere lenzen van Canon werken met deze autofocus-techniek welke gebruik maakt van een boogvormige motor welke door deze vorm in het objectiefhuis past. De techniek is echter vervangen door de Micro Motor er wordt niet meer in de hedendaagse lenzen gebouwd. Enkele oudere objectieven die gebruik maken van deze objectieven zijn de EF 15mm 1/2.8 Fisheye en de EF 35mm f/2.0. Het gebruik van deze techniek is altijd niet af te leiden uit de modelnaam. Lees meer over autofocus

ASC

ASC staat voor Air Sphere-Coating wat betekend dat Canon in lenzen met deze aanduiding een speciale coating over het glas hebben waardoor reflectie extra wordt tegen gegaan. De coating is voor het eerst gebruikt in de Canon EF 100-400mm IS II die in 2014 op de markt kwam. Tegenwoordig gebruiken ze deze coating ook veel in lenzen voor Canon systeemcamera's.

BR

De afkorting BR staat voor Blue Spectrum Refractive en zorgt ervoor dat chromatische aberratie aantoonbaar tot een minimum beperkt wordt. Hoe doet Canon dit? Door gebruik van een organisch optisch materiaal worden blauwe lichten gebroken om zo scherpere en heldere beelden te krijgen. BR is een optische techniek dat door Canon in 2015 is geïntroduceerd en de eerste lens met de BR techniek is de Canon EF 35mm 1.4 II. Lees meer over glaselementen

DO

De Canon afkorting DO staat voor diffractieve optiek. Om objectieven compacter en lichter te maken heeft Canon een nieuwe technologie ontwikkeld. Deze technologie gebruikt diffractieve optische (DO) elementen in meerdere lagen waardoor de lenzen kleiner en lichter worden ten opzichte van het traditionele ontwerp. Om chromatische aberratie tegen te gaan maakt deze techniek gebruik van zowel fluoriet als asferische glaselementen. Het gebruik van deze techniek is ter te vinden in de naam van de lens en wordt aangegeven door “DO” in de modelnaam. Lees meer over glaselementen

DS

De afkorting DS staat voor Defocus Smoothing wat betekend dat Canon lenzen met DS in de naam over een speciale een speciale (opgedampte) coating beschikken. Hierdoor worden achtergronden nog mooier wat vooral te merken is met bokeh en lichtcirkels op de achtergrond. De eerste lens met DS is de in 2020 geïntroduceerde Canon RF 85mm f/1.2L DS USM. Wil je voorbeeld foto's zien waarin het verschil duidelijk zichtbaar is? Check dan deze post van PetaPixel.

EF

EF staat voor electrofocus en is de meest voorkomende lenstype van Canon. EF lenzen kunnen op elke Canon EOS camera gemonteerd worden, zowel analoog als digitaal. Camera's met een kleinere sensor, ook wel de smallframe camera's genoemd, moet echter wel rekenen met een cropfactor van 1.3 x of 1.6x.

EF-s

Lenzen van het type EF-S zijn speciaal ontwikkeld voor camera's met een kleinere sensor, de smallframe camera's. De lenzen zijn verder licht, compact en erg draagbaar. Let wel dat EF-S lenzen niet gebruikt kunnen worden op camera's met een grote sensor (zoals de 5D en 1D en 1Ds). Mocht je deze lenzen op dit type camera gebruiken, dan kan je de spiegel van je camera onherstelbaar beschadigen.

EF-m

Lenzen met de benaming EF-m zijn speciaal ontwikkeld voor de systeemcamera's van Canon met een APS-c sensor, zoals de Canon EOS M50 II. De M in de afkorting EF-M staat voor Mirrorless wat ook aangeeft dat deze lenzen speciaal voor Canon M systeemcamera's zijn ontwikkeld. Heb je een EOS M systeemcamera en wil je graag EF lenzen op jouw EOS M systeemcamera gebruiken? Maak dan gebruik van de Canon EF – EOS M adapter.

Fluoriet

Fluoriet is een materiaal met buitengewoon weinig dispersie. Hierdoor is het uitermate geschikt voor het gebruik in een objectief aangezien het de kans op kleurvervorming (chromatische aberratie) aanzienlijk verminderd. Canon was de eerste camerafabrikant die gebruik maakte van dit materiaal en gebruikt het hedendaags nog veel in de L-serie lenzen.

IF

De afkorting IF staat voor Inner Focus. Hierbij blijft de lengte van de lens onaangepast indien je op een onderwerp scherp stelt. Er komen dus geen lensdelen naar buiten en ook de minimale focusafstand blijft gehandhaafd. Het merendeel van Canon's L-serie lenzen beschikken over interne focus.

IS

De afkorting IS staat voor Image Stabilizer, ook wel beeldstabilisatie. Deze technologie signaleert bewegingen van de camera en verplaats vervolgens een optisch lenselement welke deze trilling / beweging compenseert. Hierdoor kan je als fotograaf je camerasluiter tot vier stops langer open laten staan, zonder dat je bewegingsonscherpte in je foto krijgt. De Image Stabilizer (IS) is uitgerust op lenzen met IS in het modelnaam. Een voorbeeld is de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS. Een aantal Canon lenzen met beeldstabilisator zijn uitgerust met twee standen.

Image Stabilizer stand 1

In de eerste IS stand corrigeert de lens zowel horizontale als verticale trillingen. Deze stand is ideaal bij het fotograferen van stilstaande objecten in donkere ruimtes en zit standaard op lenzen met één image stabilizer stand.

Image Stabilizer stand 2

De tweede IS stand zit op een aantal selectieve lenzen en corrigeert enkel de verticale trillingen. Hierdoor is het mogelijk om objecten welke van link naar rechts gaan (ook wel pannen genoemd) met stabilisatie te volgen.

Hybrid Image Stabilizer

De Hybrid Image Stabilizer is een nieuwe beeldstabilisatietechniek en maakt het mogelijk dat de camera zowel hoekverdraaiingen als zijwaartse bewegingen compenseert. Hierdoor is het mogelijk om, met beeldstabilisatie, je onderwerp te volgen van links naar rechts en/of van onder naar boven.

Lees meer over beeldstabilisatie

L

De L-serie lenzen van Canon zijn de hoogst waardigste lenzen die Canon produceert. Lenzen in de L-serie, wat Luxury betekend, zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit en zijn geproduceerd op te presteren in extreme situaties. Deze lenzen onderscheiden zich van de non-L-lenzen op de volgende punten.

Weersbestendig

Het merendeel van Canon's L-lenzen zijn weersbestendig. Dit houdt in dat de lens tegen spatwater of stof kan. Canon realiseert dit door de lenzen rubberen afdichtingen te geven bij schakelaars en bedieningsknoppen. Daarnaast weet Canon de ruimte tussen camera en lens te minimaliseren, waardoor er geen stof of water doorheen kan. Let wel, niet ieder objectief uit de L-serie is weersbesteding. Daarnaast moet de Canon body ook weerbestendig zijn wil de afdichting optimaal zijn.

De kleur

Vrijwel alle L-lenzen, op een enkeling na, zijn wit van kleur. Dit is bewust door Canon gedaan om zoveel mogelijk zonlicht tegen te houden. Hierdoor blijven de lenzen koel en blijven de prestaties optimaal.

Glaselementen

L-lenzen over hoogwaardige glaselementen met lage dispersie. Hierdoor wordt de kans op chromatische aberratie verminderd.

Het frontlens

De meeste Canon L-lenzen hebben geen roterende frontlens. Hierdoor kan je als fotograaf goed omgaan met aanpasbare filters zoals polarisatie filters of Cokin filters. Je hoeft immers niet iedere keer dat jij je lens in/ of uitzoomt, ook je polarisatiefilter opnieuw in te stellen.

Full Time Manual Focus (FTM)

Lenzen uit de L-serie beschikken vrijwel allemaal over Full Time Manual Focus (FTM). Dit betekend dat je als fotograaf in de automatische focus modus ook handmatig kan focussen, zonder de schakelaar van autofocus naar handmatige focus te zetten.

Compatible met extenders

Een aantal (tele)lenzen uit de Canon L-serie zijn compatible met extenders van Canon. Hierdoor kan het aantal millimeters vermenigvuldigd worden, afhankelijk van welke extender gebruikt wordt. Let er wel op dat de f-waarde van de lens met deze factor vermenigvuldigd wordt. Een Canon EF 70-200 f/4L USM wordt bijvoorbeeld bij gebruik van een Canon Extender EF 1.4x III een 98-280 f/5.6. Let wel; niet iedere lens werkt met een extender. Daarnaast kunnen sommige functies bij het gebruik van ene extender wegvallen. Denk hierbij aan autofocus en beeldstabilisatie.

Micro Motor

De Micro Motor is de opvolger van de AFD techniek. Deze compacte autofocusmotor is een stuk sneller dan zijn voorganger en wordt veel in hedendaagse lenzen toegepast. Enkele objectieven welke gebruik maken van deze techniek zijn de Canon EF-s 18-55 IS en de EF-s 55-250 IS. Het gebruik van deze techniek is niet af te leiden uit de modelnaam. Lees meer over autofocus

MP-E

Op moment van schrijven is er maar één Canon lens welke de benaming MP-E in zijn modelnaam heeft staan, de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x macro Photo. Deze lens is speciaal door Canon ontworpen om een sterkere vergrotingsfactor dan 1x te realiseren, zonder enig gebruik van accessoires. Het objectief kan zowel op analoge als digitale camera's gebruikt worden. Camera's met een kleinere sensor, ook wel de smallframe camera's genoemd, moet echter wel rekenen met een cropfactor van 1.3 x of 1.6x. Lees hier mijn review over de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x macro photo.

Nano-USM

In 2016 zag Canon's Nano-USM technologie het levenslicht. De Nano-USM techniek is een combinatie van de USM en STM technologie en maakt de lenzen in staat om nog stiller scherp te stellen.. Dit is vooral ideaal voor op opnemen van video's. De eerste lens met de Nano-USM techniek is de Canon EF-S 18-135mm F/3.5-5.6 iS nano-USM

RF

De afkorting RF staat voor Re-imagined Focus. Canon lenzen met de benaming RF kunnen enkel gebruikt worden op de systeemcamera's van Canon met een full frame sensor, zoals de Canon EOS R. Let op, deze Canon lenzen kan je dus niet gebruiken op een Canon spiegelreflexcamera.

Super-ED

De afkorting Super ED straat voor Super Ultra Low Dispersion en is ontwikkeld door Canon en is een verbeterde versie van Ultra Low Dispersion. Dit materiaal heeft een nog lagere dispersie dan UD-glas en zorgt ervoor dat er nog minder chromatische aberratie optreedt. Het wordt ook veel gebruik in de L-serie lenzen van Canon. Lees meer over glaselementen

Super Spectra Coating

Om reflectie en overstraling nog meer tegen te gaan heeft Canon de Super Spectra Coating ontwikkeld. Deze coating bestaat uit meerdere lagen is hierdoor nog effectiever.

Spherical Aberration (SA) control

Spherical Aberration (SA) control is een techniek van Canon waarmee je de bokeh op de achtergrond en op de voorgrond kan variëren. En dit terwijl je ook een soft-focus effect aan je onderwerp kan geven. De eerste lens waar Spherical Aberration (SA) control in zit is de Canon RF 100mm Macro F/2.8L IS USM

SWC

Glaselementen kunnen, net zoals ramen, weerspiegelingen veroorzaken. Weerspiegelingen hebben echter een negatieve invloed op de kwaliteit van foto's aangezien het overstraling en reflectie kan veroorzaken. Om dit tegen te gaan heeft Canon een speciale coating ontwikkeld welke reflectie verminderd en heet Subwavelength Structure Coating (SWC)

TS-E

Canon heeft voor haar Tilt Shift lenzen een aparte benaming in de modelnaam geformuleerd. Deze benaming, TS-E, staat voor Tilt Shift – Electro. Lenzen van dit type hebben de mogelijkheid om kantel en hoekbewegingen te maken. Hierdoor kunnen ronde lijnen gecorrigeerd worden door de lenshoek aan te passen (shiften). Daarnaast kan met een groot diafragma een bredere scherptediepteveld gecreëerd door het objectief te kantelen (tilten).
Lenzen in dit type geven alle electronische data, zoals sluitertijd, belichting en diafragma door, maar beschikken niet over autofocus. Dit kan namelijk niet door de kantel en hoekbeweging-mechanismen.
TS-E lenzen kunnen op elke Canon EOS camera gemonteerd worden, zowel analoog als digitaal. Camera's met een kleinere sensor, ook wel de smallframe camera's genoemd, moet echter wel rekenen met een cropfactor van 1.3 x of 1.6x.

UD (ED)

De afkorting UD staat voor Ultra Low Disperion elementen en is optisch materiaal wat speciaal door Canon is ontwikkeld om chromatische aberratie tegen te gaan. De elementen bevat een zeer lage concentratie van dispersie en beperkt kleurvervorming tot een minimum. Een andere benaming is UD-glas en wordt veel gebruikt in de L-serie lenzen van Canon. Lees meer over glaselementen

USM

De Ultrasone motor (USM) is speciaal door Canon ontwikkeld om lenzen snel en geruisloos te laten scherpstellen. Canon lenzen met deze techniek hebben daarnaast ook een hoog stopmoment zodat ze niet doorschieten en het onderwerp alsnog onscherp is. De Ultrasone Motor is er in twee versies, de Ringtype Ultrasone Motor en de Micro Ultrasone Motor.

Ringtype Ultrasone Motor

De eerste versie van de Ultrasone Motor is van het type Ringtype. Dit is de meest gebruikte techniek en lenzen met deze ringtechniek kunnen in de automatische focus modus, ook handmatig worden bijgesteld. Dit zonder dat de gebruiker de schakelaar naar handmatige focus hoeft om te zetten.

Micro Ultrasone Motor

Het tweede type USM motor is de Micro USM Motor. Deze techniek heeft het voordeel dat het iets compacter is dan de Ringtype USM Motor. Hierdoor kunnen lenzen die met deze techniek uitgerust iets compacter en lichter zijn dan lenzen met het Ringtype Ultrasone Motor. Daarnaast kunnen een aantal objectieven die uitgerust zijn met deze techniek wel handmatig worden bijgesteld, zoals bij het Ringtype ook het geval is. Daarnaast zijn een aantal objectieven met micro USM zijn in staat om sneller scherp te stellen dan Ringtype Ultrasone Motoren.
Het gebruik van de Ultrasone Motor techniek is af te leiden uit de modelnaam van Canon's lenzen. Deze lenzen hebben de benaming USM in het modelnaam staan. Er wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen Ringtype Ultrasone Motor en Micro Ultrasone Motor in de modelnaam.

Lees meer over autofocus

STM

De afkorting STM staat voor Stepping Motor en is een techniek waarbij de autofocusmotor van een Canon lens erg stil kan scherpstellen. Hierdoor is de lens uitermate geschikt voor filmen. Waar je bij USM motoren nog wel eens de scherpstelmotor op de achtergrond hoort scherpstellen (in je film), is dit bij de STM motor niet het geval.

Z

Canon lenzen met Z in de naam kunnen gebruik maken van zogenaamde Power Zoomadapters waarmee jij als gebruiker elektronisch kan inzoomen op je onderwerp. Dit is vooral ideaal voor filmmakers die op zoek zijn naar stille en vloeiende mogelijkheden om in te zoomen op het onderwerp. De eerste lens met Z in de benaming is de Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z welke in November 2023 werd geïntroduceerd.

II (type aanduiding)

Indien een lens van Canon wordt opgevolgd door een nieuwere versie, dan wordt aangegeven door een Romeins getal achter de modelnaam. Zo is de Canon EF 70-200 f/2.8L IS opgevolgd door het nieuwere type, de Canon EF 70-200 f/2.8L IS II.

Wil je meer weten over de lenzen van Canon? Lees dan mijn Canon lenzen artikel.2. Lens afkortingen van Nikon

Nikon banner by Thijs Schouten

AF-D

AF-D staat voor Auto Focus Distance. Nikon lenzen met de aanduiding AF-D geven de scherpstelafstand door aan de body. Dit zijn over het algemeen oudere Nikon lenzen.

AF-G

Nikon lenzen met AF-G als aanduiding zijn lenzen zonder diafragma ring. Deze objectieven zijn enkel geschikt voor nieuwere Nikon camera's.

AF-S

AF-S staat voor autofocus silent. Nikon lenzen met de aanduiding AF-S beschikken over een autofocusmotor met Silent Wave. Dit zorgt ervoor dat de lenzen sneller en stiller scherpstellen. Lees meer over autofocus

AF-P

AF-P staat voor autofocus pulse. Lenzen van Nikon met de aanduiding AF-P beschikken over een speciale stappenmotor. Deze motor is bij het scherpstellen extra stil wat de lens ideaal maakt voor het opnemen van video's. Waar je bij lenzen zonder een stappenmotor de scherpstelling op de achtergrond van je film kan horen, hoor je bij een Nikon AF-P lens geen gebrom / gezoom van de autofocusmotor.

ASP

ASP staat voor Aspherical. De afkorting ASP geeft aan dat Nikon lenzen met deze aanduiding gebruik maken van Aspherical lens elements (ASP). Dit zijn speciaal asferisch geslepen glaselementen die ervoor zorgen dat lensafwijkingen geminimaliseerd worden. Lees meer over glaselementen

CRC

De afkorting CRC staat voor Close Range Correction. Deze techniek zorgt ervoor dat specifieke lenselementen gebruikt worden bij het scherpstellen van dichtbij.

DC

De afkorting DC staat voor Defocus Image Control. Deze techniek zorgt voor controle van sferische abberatie in voor- en achtergrond.

DX

De afkorting DX staat voor Digital eXpanded. Dit betekend dat deze lenzen special ontwikkeld zijn voor de crop camera's van Nikon. Deze lenzen kunnen echter ook gebruikt worden op Full Frame camera's van Nikon. Deze moet dan wel in de DX stand gezet worden.

ED

Nikon lenzen met ED in de naam beschikken over Extra Low Dispersion elementen waardoor chromatische aberratie wordt tegen gegaan. Lees meer over glaselementen

IF

De afkorting IF staat voor Inner Focus. Nikon lenzen met deze techniek blijven qua lengte gelijk indien je op een onderwerp scherp stelt. Er komen dus geen lensdelen naar buiten en ook de minimale focusafstand blijft gehandhaafd.

NANO

De afkorting NANO staat voor ‘Nano Crystal Coat'. Nikon lenzen met deze benaming maken gebruik van een speciale coating die ervoor zorgt dat reflecties worden gereduceerd. Het betreft een kostbare coating die dan ook enkel terug te vinden is op de duurdere Nikon lenzen.

NIKKOR Z

NIKKOR Z lenzen zijn lenzen die speciaal ontwikkeld zijn voor de Nikon systeemcamera's met een full frame sensor. Denk hierbij aan de Nikon Z6 en de Nikon Z7. De lenzen zijn een stuk compacter waardoor ze ook de letter S in de afkorting hebben staan. Let wel, deze lenzen zijn niet geschikt voor de Nikon Spiegelreflexcamera's omdat de vatting net wat anders is.

RF

De afkorting RF staat voor Rear Focus. Bij Nikon Lenzen met deze aanduiding beweegt de achterste lensgroep om scherp te stellen.

PF

De afkorting PF staat voor Phase Fresnel. Nikon Lenzen met deze aanduiding maken gebruik van lens-elementen in meerdere lagen waardoor PF lenzen kleiner en lichter zijn dan andere lenzen met een traditionele opbouw. De PF techniek is vergelijkbaar met de DO techniek van Canon maar heeft als nadeel dat felle lichtpunten een ringvormige flare kunnen veroorzaken. Dit lost Nikon op door middel van een speciale functie (PF Flare Control) in Capture NX-D-software waarmee dit effect gecorrigeerd kan worden. Lees meer over glaselementen

S

De afkorting S staat voor slim. Dit is voornamelijk terug te vinden in de benaming van de NIKKOR Z objectieven voor de Nikon Z systeemcamera's.

SIC

De afkorting SIC staat voor Super Integrated Coating. Deze coating zorgt voor correctie van overstraling.

SWM

De afkorting SWM staat voor Silent Wave Motor. Dit is een zeer stille en snelle scherpstel motor en wordt standaard gebruikt in de AF-S lenzen. Deze scherpstel motor is vergelijkbaar met de USM motor van Canon of de HSM motor van Sigma. Lees meer over autofocus

VR

De afkorting VR staat voor Vibration Reduction. Dit is Nikon's beeldstabilisatie techniek. Lees meer over beeldstabilisatie

3. Lens afkortingen van Samyang

Samyang banner by Thijs Schouten

Asperical (AS)

Samyang lenzen met ‘Asperical' in de naam zijn uitgerust met asferische lenselementen. Dit zijn hoogwaardige lenselementen die sferische aberratie (een zachte waas over een foto) tegen gaan. Lees meer over glaselementen.

CS / CSII

De afkorting CS staat voor Cropped Sensor. Dit betekend dat deze Samyang lenzen enkel gebruikt kunnen worden op Digitale spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor. CS II staat voor een nieuwere generatie Samyang CS lenzen.

DH

De afkorting DH staat voor ‘Detachable Lens Hood'. Dit betekent dat deze Samyang lenzen over een afneembare zonnekap beschikken.

ED

De afkorting ED staat voor Extra Low Dispersion. Samyang lenzen met deze aanduiding hebben lenselementen met Extra Low Dispersion waardoor chromatische aberratie wordt tegen gegaan. Lees meer over glaselementen

Fish-Eye

Fish-eye lenzen hebben een zeer ruime beeldhoek van 180 graden. Dit wordt aangegeven als ‘Fish-eye’ in de aanduiding.

IF

De afkorting IF staat voor Inner Focus. Samyang lenzen met de aanduiding IF hebben een interne scherpstelling. Hierdoor blijft de lengte van de lens gelijk bij het scherpstellen. Daarnaast blijft ook de minimale focusafstand gehandhaafd.

MC

De afkorting MC staat voor Multi Coated. Samyang geeft deze aanduiding op zijn lenzen wanneer deze meerdere malen gecoat zijn waardoor de lens minder gevoelig is voor reflecties.

Mirror

Samyang lenzen met ‘Mirror' in de aanduiding maken gebruik van spiegels. Hierdoor is de lens (meestal een telelens) compacter dan lenzen met traditionele glaselementen.

MFT

De afkorting MFT staat voor Micro Four Thirds. Samyang lenzen met deze aanduiding zijn enkel te gebruiken op de camera’s Panasonic (Lumix G) en Olympus (PEN).

Preset

Samyang lenzen met de aanduiding ‘Preset' beschikken over een diafragma ring waarmee je handmatig het diafragma kan instellen.

T/S

De afkorting T/S staat voor Tilt Shift. T/S lenzen zijn Samyang’s lenzen waarbij kantel en hoekbewegingen gemaakt kunnen worden. Hierdoor kunnen ronde lijnen gecorrigeerd worden (shiften) en kan een breder scherptediepteveld gecreëerd worden (tilten). Deze Samyang lenzen zijn dan ook uitermate geschikt voor architectuur fotografie.

UMC

De afkorting UMC staat voor Ultra Multi Coated. Dit is Samyang’s vernieuwde coating techniek en heeft de MC (Multi Coated) techniek vervangen.

VDSLR

De afkorting VDSLR staat voor Video DSLR. Samyang geeft deze aanduiding op haar lenzen die speciaal ontwikkeld zijn voor het maken van video opnamen met een Digitale Spiegelreflexcamera. Deze lenzen hebben ten op zichte van de ‘gewone’ Samyang lenzen, een geoptimaliseerde focus functie.

4. Lens afkortingen van Sigma

Sigma banner by thijs schouten

AF

De afkorting AF staat bij Sigma voor Auto Focus. Dit betekent dat Sigmalenzen met deze afkorting in de naam beschikken over een automatische scherpstel motor. Hierdoor hoef je niet handmatig scherp te stellen op het onderwerp.

APO

De afkorting APO staat voor Apochromaat. Dit betekent dat Sigma in deze lens glaselementen met lage mate van dispersie gebruikt (Special Low Dispersion glass). Hierdoor wordt de mate van Chromatische Aberratie tegengegaan. Lees meer over glaselementen

Art (A)

De afkorting A staat bij Sigma voor ART. Lenzen in deze serie zijn van de hoogste kwaliteit en worden uitgerust met hoogwaardige lenselementen. Sigma’s ART lenzen zijn verder uitgerust met indrukwekkende diafragma waarden zoals f1.4. Hierdoor kan je goed spelen met scherptediepte.

ASP

Indien een Sigma lens is uitgerust met asferische lenselementen, dan krijgt de lens de code ASP (ASF. in Nederland) mee. Lees meer over glaselementen

Contemporary (C)

De afkorting C staat bij Sigma voor Contemporary. Sigma’s lenzen uit deze serie gebruiken de nieuwste technieken en zijn zeer compact zonder dat je inlevert op kwaliteit. Deze serie bevat zowel standaard lenzen als telelenzen.

CONV.

Alle Sigma lenzen die geschikt zijn voor Sigma’s Converters krijgen de aanduiding CONV. Hierdoor kan het brandpunt van de lens verlengt worden waardoor het bereik vergroot wordt.

DC

De afkorting DC staat voor Direct Crop en deze lenzen van Sigma zijn speciaal ontwikkeld voor Digitale spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor. Sigma’s DC lenzen kunnen niet gebruikt worden op de full frame camera’s van Canon of Sony. Op een Nikon full frame camera zijn deze lenzen enkel te gebruiken in de DX stand.

DG

De afkorting DG staat voor Digital Grade en deze lenzen van Sigma zijn speciaal ontwikkeld voor Digitale spiegelreflexcamera’s. Sigma’s DG lenzen kunnen zowel op een Full frame spiegelgeflexcamera als een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor.

DN

De afkorting DN staat voor Digital Neo en deze lenzen van Sigma zijn speciaal ontwikkeld voor systeemcamera’s van Sony (SEL/NEX), Panasonic (Lumix G) en Olympus (PEN). Sigma’s DN lenzen kunnen niet geplaatst worden op fullframe of APS-C spiegelreflexcamera’s.

EX

Sigma waardeert zijn hoogwaardige lenzen serie met de naam EX (Extra Quality). In deze lenzen zitten hoogwaardige glaselementen. Daarnaast zijn vrijwel alle EX lenzen van Sigma uitgerust met een diafragma van f/2.8 of lager. Tenslotte worden vrijwel alle EX lenzen geleverd met een tas en zonnekap. Lees meer over glaselementen

HSM

Alle Sigma lenzen met de aanduiding HSM zijn voorzien van een Hyper-Sonic Motor. Dit is een zeer accurate, snelle en stille autofocusmotor welke special door Sigma is ontwikkeld. Lees meer over autofocus

IF

Sigma lenzen met de aanduiding IF hebben een interne scherpstelling. Hierdoor blijft de lengte van de lens gelijk bij het scherpstellen. Daarnaast blijft ook de minimale focusafstand gehandhaafd. IF staat voor Inner Focus.

OS

De afkorting OS staat voor Optical Stabilizer. Dit is Sigma’s beeldstabilisatie techniek en geeft de gebruiker de mogelijkheid om tot 4 stops extra te belichten. Lees meer over beeldstabilisatie

RF

Bij alle Sigma lenzen met de aanduiding RF beweegt de achterste lensgroep om scherp te stellen. RF staat dan ook voor Rear Focus.

Sports (S)

De afkorting S staat bij Sigma voor Sports. De sigma lenzen uit deze serie maken gebruik van hoogwaardige lenselementen en snellen (HSM) autofocus motoren. Hierdoor zijn deze lenzen uitermate geschikt voor sportfotografie, maar ook voor natuur- en vogelfotografie.

UC

Sigma geeft haar compacte lenzen de code UC (ultra compact) mee. Deze lenzen zijn, zoals de naam al aangeeft, zeer compact.

5. Lens afkortingen van Sony

Sony banner by Thijs Schouten

DT

Sony objectieven met de aanduiding DT zijn speciaal ontwikkeld voor crop camera's.

ED

Sony lenzen met ED in de naam beschikken over Extra Low Dispersion elementen waardoor chromatische aberratie wordt tegen gegaan. Lees meer over glaselementen

G

Sony labelt zijn beste lenzen met de letter ‘G'. Deze lenzen maken gebruik van hoogwaardige glaselementen en SSM scherpstelmotoren.

OSS

De afkorting OSS staat voor Optical Steady Shot. Dit is Sony's beeldstabilisatie techniek. Lees meer over beeldstabilisatie

SAL

Sony lenzen met SAL in de naam zijn geschikt voor spiegel reflexcamera's.

SAM

De afkorting SAM staat voor Smooth Autofocus Motor. Deze motor is erg stil en accuraat.

SEL

Sony lenzen met SEL in de naam zijn geschikt voor Sony NEX systeemcamera's.

SSM

De afkorting SSM staat voor Super Silent motor. Sony lenzen met deze aanduiding zijn over het algemeen erg stil en snel in het scherpstellen.

T*

Sony lenzen met de T* in de naam maken gebruik van Carl Zeiss's special ontwikkelde T* coating. Deze coating vermindert reflecties en lensflares.

6. Lens afkortingen van Tamron

Tamron banner by Thijs Schouten

AD

De afkorting AD staat voor Anomalous Dispersion en dit is een speciale glassoort wat Tamron gebruikt in haar objectieven. Glaselementen met AD gaan chromatische aberratie tegen en zorgen voor een preciezere controle van de lichtstralen. Hierdoor leveren deze Tamron lenzen een hogere kwaliteit dan lenzen zonder deze glaselementen. Lees meer over glaselementen

ASL

De afkorting ASL staat voor Aspherical Lens Elements. Alle Tamron lenzen met deze aanduiding beschikken over asferische lenselementen waardoor lensafwijkingen geminimaliseerd worden. Lees meer over glaselementen

Di

Di staat voor Digital Integrated design. Deze Tamron lenzen zijn specifiek ontworpen voor alle typen digitale spiegelreflexcamera’s. Hierdoor zijn DI lenzen van Tamron te gebruiken op APS-C camera’s en Full Frame camera’s.

Di II

De afkorting Di II staat voor Digital Integrated design type II. De Tamron lenzen met de aanduiding DI II zijn special ontworpen voor compacte digitale spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor. Deze DI II lenzen kunnen niet gebruikt worden op de full frame camera’s van Canon of Sony. Op een Nikon full frame camera zijn deze lenzen enkel te gebruiken in de DX stand.

Di III

De afkorting Di III staat voor Digital Integrated design type III. Tamron lenzen met deze aanduiding enkel te gebruiken op de systeemcamera’s van Sony (NEX) met een E-mount. Let op, de DI III lenzen kunnen niet geplaatst worden op fullframe of APS-C spiegelreflexcamera’s.

eBAND

Tamron heeft een speciale nano-coating ontwikkeld waardoor reflecties, lensflares en ghosting worden tegengegaan. Tamron heeft deze coating eBAND (Extended Bandwith & Angular-Dependency) genoemd.

FEC

Tamron heeft FEC (Filter Effect Control) speciaal ontworpen om bij het gebruik van een zonnekap, toch nog een polarisatiefilter te kunnen bedienen. Bij Tamron lenzen met FEC is het voorste draaibare deel van de lens verbonden met het schroefdraad. Hierdoor kan de gebruiker simpelweg het schroefdraad draaien door aan het voorstel deel van de lens te draaien.

FTM

De afkorting FTM staat voor Full Time Manual Focus. Tamron lenzen met deze aanduiding beschikken over een technologie waarmee je in de automatische focus stand ook handmatig kan focussen. En dit zonder dat je de schakelaar van autofocus naar handmatige focus hoeft te verzetten.

HID

De afkorting HID staat voor High Index, High Dispersion. Lenzen met deze afkorting in de naam beschikken over compacte hoogwaardige glaselementen welke chromatische aberratie tegen gaan. Tamron gebruikt deze techniek voornamelijk in haar telelenzen, waardoor deze compacter en lichter worden, zonder verlies van beeld kwaliteit. Lees meer over glaselementen

HLD

De afkorting HLD staat voor High/Low torque-modulated Drive en is een nieuwe soort autofocusmotor die in 2017 door Tamron geïntroduceerd is. De HLD techniek zorgt voor een stabiele en precieze autofocus. Daarnaast kan je altijd handmatig scherpstellen, zelfs als de lens in de autofocus stand staat (zogenaamde Full-time Manual Focus override). De eerste Tamron lens met HLD techniek is de Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD (B023).

IF

De afkorting IF staat bij Tamron voor Inner Focus. Tamron lenzen met deze aanduiding maken gebruik van interne scherpstelling. Hierdoor blijft de lengte van de lens gelijk bij het scherpstellen en blijft ook de minimale focusafstand gehandhaafd.

LAH LD

De afkorting LAH LD zijn hybride glas elementen met lage concentratie van dispersie (Low Dispersion). Dankzij de LAH LD glaselementen worden kleurvervormingen en chromatische aberratie in Tamron’s lenzen tot een minimum beperkt. Lees meer over glaselementen

LD

De afkorting LD staat voor Low Dispersion. Tamron geeft deze benaming aan haar lenzen welke uitgerust zijn met glaselementen welke lage concentratie van dispersie bevatten. Dankzij de LD glaselementen worden kleurvervormingen en chromatische aberratie in Tamron’s lenzen tot een minimum beperkt. Lees meer over glaselementen

MR

Tamron geeft haar lenzen de benaming MR (Moisture-resistant) als zij spatwater- en stofdicht zijn.

PZD

De afkorting PZD staat voor Piezoelectric Drive. Dit is door Tamron ontwikkelde autofocus motor, die niet alleen zeer stil en accuraat werkt, maar ook kleiner is dan menig andere autofocus motoren. Hierdoor is Tamron in staat haar objectieven een stuk compacter en stiller te maken.

RD

Tamron lenzen met een rond diafragma krijgen het label RD (Rounded Diaphragm). Door het gebruik van een rond diafragma is de gebruiker in staat om mooie onscherpte (bokeh) te creëren.

SP

Tamron geeft zijn beste lenzen de benaming SP wat voor Super Performance staat. Lenzen met deze aanduiding maken gebruik van hoogwaardige glaselementen.

USD

De afkorting USD staat voor Ultrasonic Silent Drive. Tamron lenzen met USD zijn voorzien van een zeer snelle en stille autofocus motor, waardoor het scherpstellen op een onderwerp snel, accuraat en stil functioneert. Lees meer over autofocus

VC

De afkorting VC staat voor Vibration Compensation. Dit is de beeldstabilisatie techniek van Tamron. Dankzij deze beeldstabilisatie techniek heeft de gebruiker de mogelijkheid om 3 tot 4 stops extra te belichten. Lees meer over beeldstabilisatie

XLD

De afkorting XLD staat voor Extra Low Dispersion. Tamron geeft deze benaming aan haar lenzen welke uitgerust zijn met glaselementen welke extra lage concentratie van dispersie bevatten. Dankzij de XLD glaselementen worden chromatische aberratie en kleurvervormingen in Tamron’s lenzen tot een minimum beperkt.

XR

Door het gebruik van XR (Extra Refractive Index) glaselementen is Tamron in staat om compacte lenzen te maken zonder verlies van kwaliteit. XR glaselementen hebben namelijk de eigenschap lichtstralen onder een steile (en dus kortere) hoek te bundelen. Daarnaast wordt de beeldkwaliteit van een foto dankzij de XR glaselementen verbeterd. Dit komt omdat XR glaselementen optische aberraties tegen gaan.

ZL

De afkorting ZL staat voor Zoom-Lock. Lenzen met deze aanduiding beschikken over een schakelaar waarmee de zoomfunctie van de lens op slot gezet kan worden. Hierdoor kan de lens tijdens transport beschermd worden.

Afsluiting

Ben ik een afkorting vergeten? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan hieronder een bericht achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 4 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

64 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
4 Jaren geleden

Hello, ik heb een Fujifilm Finepix S3 Pro gevonden op de zolder van mijn ouders. Alleen zijn de lenzen die erbij lagen stuk. Zou je mij een all-round lens kunnen aanbevelen? Ik zou deze camera willen gebruiken voor infra-rood fotografie. Ik zou je ten zeerste erkentelijk zijn.
Marie-Anne

chris schults
5 Jaren geleden

Thijs zie bij sony sel staan geschikt voor nex camera’s. Sony heeft nu meer camera’s met sel lenzen, misschien tekst even aanpassen ?

Martijn
5 Jaren geleden

goede middag Mr Schouten ik heb een vraagje
wat betekend Canon EF-M lens Vatting ?
mvg Martijn Vroom