Hoeveel foto’s heeft mijn camera gemaakt?


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 10 april 2024

Met deze tips weet jij binnen no-time hoeveel clicks jouw camera heeft.

Wil je graag weten hoeveel foto’s jouw camera heeft gemaakt? Met deze tips weet je binnen no-time hoeveel clicks jouw camera heeft. En omdat iedere sluiter een bepaalde levensduur heeft is dit belangrijke informatie om te weten. Helemaal als je bijvoorbeeld op het punt staat om een tweedehands camera te kopen.

Wat wordt er bedoeld met clicks?

Met clicks wordt bedoeld hoeveel foto’s een camera heeft gemaakt. In iedere camera zit namelijk een sluiter, dit is een soort van gordijntje voor de sensor die bepaalt hoeveel licht er door komt naar de sensor. Iedere keer als je een foto maakt gaat het gordijntje open en dicht en wordt het als één klik geteld. Tel alle clicks bij elkaar op en je weet precies hoeveel foto’s je camera heeft gemaakt.

De sluiter van een digitale camera camera

Let op!
Veel mensen verwarren het aantal foto’s dat de camera heeft gemaakt met de bestandsnaam. Dit is zeker niet hetzelfde omdat een bestandsnaam bij nummer 9999 in veel gevallen terug gaat naar 0. Daarnaast kan je de bestandsnaam resetten waardoor het niet accuraat laat zien hoeveel foto’s er zijn gemaakt. Verwar dus niet het aantal clicks van je camera met je bestandsnaam, maar lees je cameradata op de juiste manier uit. Hoe je dit doet leg ik iets verderop in dit artikel uit.

Hoeveel foto’s kan mijn camera maken?

Hoeveel foto’s jouw camera kan maken hangt helemaal af van het merk en model. Je kan het het beste vergelijken met de kilometerstand van een auto. Heb je een betrouwbaar Duits merk, zoals een Mercedes, dan kan hij meer kilometers maken dan bijvoorbeeld een goedkopere auto zoals een Fiat. Bij camera’s werkt dit net zo. Hoe beter / duurder de camera, des te meer clicks de sluiter kan maken. In onderstaand overzicht laat ik per camera zien hoeveel clicks je ongeveer met de camera kan maken.

Camerasoort: Voorbeeld modellen Aantal clicks
Instap modellen Canon EOS 400D, Canon EOS R50 en de Nikon D3100 ongeveer 30.000 – 50.000 clicks
Semi professionele modellen Canon EOS 60D, de Canon EOS R en de Nikon D7000 ongeveer 50.000 – 75.000 clicks
Professionele modellen Canon EOS 5D mark II, de Nikon D800 en de Nikon Z7 ongeveer 150.000 clicks
Snelle professionele modellen Canon EOS 1Dx, de Nikon D4s en de Nikon Z9 ongeveer 250.000 clicks

Aantal clicks Canon 60D

Wil je in detail zien hoeveel clicks jouw camera, zoals bijvoorbeeld de Canon EOS 60D, kan maken? Neem dan eens een kijkje bij de website van Oleg Kekin. Hier kan je zelf (anoniem) aangeven hoeveel clicks jouw camera heeft gemaakt en zie je ook de data van andere gebruikers. Al deze data resulteert in een grafiek zoals bij onderstaande die ik zelf heb gemaakt voor de Canon EOS 60D.

Hoe lees ik mijn camera uit?

Er zijn meerdere manieren om er achter te komen hoeveel clicks / foto’s jouw camera heeft gemaakt. Iedere camera houdt namelijk bij hoeveel foto’s er zijn gemaakt in de EXIF data (dit is de ruwe data van een foto). Door dit uit te lezen kan je precies zien hoeveel foto’s er zijn gemaakt met de desbetreffende camera.

Een van de meest gebruikte en eenvoudigste manieren om erachter te komen hoeveel kliks jouw camera heeft is via de website www.camerashuttercount.com. Hier upload je eenvoudig een onbewerkte foto (JPEG of RAW) en vervolgens krijg je te zien hoeveel kliks jouw camera heeft gemaakt. Onderstaand voorbeeld laat het aantal kliks zien van de Sony A7 III die ik enige tijd geleden heb gereviewd.

Heb je een Canon camera en laat camerashuttercount.com niet zien hoeveel clicks jouw camera heeft gemaakt? Probeer dan eens de tool van FreeShutterCounter (gratis tool) of Shuttercheck.com (betaalde tool). Zelf heb ik beide tooltjes op mijn mac staan. Omdat de gratis tool helaas niet met iedere camera werkt heb ik ook een licentie op Shuttercheck.com aangeschaft voor $10 en die werkt met tot nu toe iedere camera. Daarnaast geeft de tool ook aan hoeveel clicks je camera aan kan, dus het is stiekem twee in één.

Kan ik uitlezen hoeveel foto's ik heb gemaakt in de silent modus?

Heb jij een systeemcamera en fotografeer je in de silent (stille) modus? Dan kan de camera niet registeren hoeveel clicks er gemaakt zijn. Dit komt doordat de camera in een stille modus gebruik maakt van een elektronische sluiter. En hoevaak deze is gebruikt zal de camera niet registreren. Gelukkig is dit ook niet echt een probleem omdat de elektronische sluiter niet te maken heeft met slijtage zoals bij een mechanische sluiter.

Wat als mijn sluiter kapot gaat?

Heb je ineens alleen maar zwarte foto’s krijgt of heb je allemaal foto’s met zwarte vlekken? Dan is de kans groot dat je sluiter op is. In dit geval kan je twee dingen doen. Zo kan je de sluiter voor een paar honderd euro vervangen bij een reparatiecentrum. In het geval van een dure (lees: +€1000) camera kan dit een interessante optie zijn. Heb je echter een goedkoper model (lees: €350) dan wegen de reparatiekosten vaak niet op tegen de aanschaf van een nieuwe camera. In dit geval is het verstandiger om voor een nieuwe spiegelreflexcamera of systeemcamera te gaan.

Foto van een defecte sluiter door donraz.com

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande het uitlezen van het aantal clicks van jouw camera. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat je verder bent gekomen in je zoektocht. Kom je er nog niet helemaal uit? Laat een berichtje achter en ik kom bij je vraag terug.Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

3.7 12 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

26 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Yolanda
1 Jaar geleden

Ik kan nog niks vinden voor mijn EOS R shutter count, ik heb windows, geen MAC… ik probeerde te googelen en kwam bij een download voor windows maar mijn antivirusprogramma gaf een waarschuwing. Weet jij een app of manier? bij voorbaat dank

Yolanda
Antwoord op  Thijs Schouten
1 Jaar geleden

Hoi, helaas heb ik geen ipad of iphone maar bedankt voor het antwoord

Merel
1 Jaar geleden

Ik wil graag op tweedehands een camera R10 kopen en wil weten hoeveel clicks deze camera heeft in het totaal. Dus hoe zoek je dat op als de camera niet in u bezit is?
Alvast bedankt

Kirsten
1 Jaar geleden

Hallo Thijs,

Ik denk erover om mijn Sony A7III in te ruilen voor een a7v, nu wil ik kijken wat ik er nog voor kan krijgen en daarom zocht ik het aantal kliks op. Bij de laatste foto geeft hij 4700 aan via camerashutter.com
Nu fotografeer ik veel in de natuur en daarom heb ik hem altijd op stil staan. Kan het zijn dat deze niet meegeteld worden? Want ik weet zeker dat ik meer dan 4700 foto’s heb gemaakt.

Gr Kirsten