Hoeveel foto’s heeft mijn camera gemaakt?


Met deze tips weet jij binnen no-time hoeveel clicks jouw camera heeft.

Wil je graag weten hoeveel foto’s jouw camera heeft gemaakt? Met deze tips weet je binnen no-time hoeveel clicks jouw camera heeft. En omdat iedere sluiter een bepaalde levensduur heeft is dit belangrijke informatie om te weten. Helemaal als je bijvoorbeeld op het punt staat om een tweedehands camera te kopen.

Wat wordt er bedoeld met clicks?

Met clicks wordt bedoeld hoeveel foto’s een camera heeft gemaakt. In iedere camera zit namelijk een sluiter, dit is een soort van gordijntje voor de sensor die bepaalt hoeveel licht er door komt naar de sensor. Iedere keer als je een foto maakt gaat het gordijntje open en dicht en wordt het als één klik geteld. Tel alle clicks bij elkaar op en je weet precies hoeveel foto’s je camera heeft gemaakt.

De sluiter van een digitale camera camera

Let op!
Veel mensen verwarren het aantal foto’s dat de camera heeft gemaakt met de bestandsnaam. Dit is zeker niet hetzelfde omdat een bestandsnaam bij nummer 9999 in veel gevallen terug gaat naar 0. Daarnaast kan je de bestandsnaam resetten waardoor het niet accuraat laat zien hoeveel foto’s er zijn gemaakt. Verwar dus niet het aantal clicks van je camera met je bestandsnaam, maar lees je cameradata op de juiste manier uit. Hoe je dit doet leg ik iets verderop in dit artikel uit.

Hoeveel foto’s kan mijn camera maken?

Hoeveel foto’s jouw camera kan maken hangt helemaal af van het merk en model. Je kan het het beste vergelijken met de kilometerstand van een auto. Heb je een betrouwbaar Duits merk, zoals een Mercedes, dan kan hij meer kilometers maken dan bijvoorbeeld een goedkopere auto zoals een Fiat. Bij camera’s werkt dit net zo. Hoe beter / duurder de camera, des te meer clicks de sluiter kan maken. In onderstaand overzicht laat ik per camera zien hoeveel clicks je ongeveer met de camera kan maken.

Camerasoort: Voorbeeld modellen Aantal clicks
Instap modellen Canon EOS 400D en de Nikon D3100 ongeveer 30.000 – 50.000 clicks
Semi professionele modellen Canon EOS 60D en de Nikon D7000 ongeveer 50.000 – 75.000 clicks
Professionele modellen Canon EOS 5D mark II en de Nikon D800 ongeveer 150.000 clicks
Snelle professionele modellen Canon EOS 1Dx en de Nikon D4s ongeveer 250.000 clicks

Aantal clicks Canon 60D

Wil je in detail zien hoeveel clicks jouw camera, zoals bijvoorbeeld de Canon EOS 60D, kan maken? Neem dan eens een kijkje bij de website van Oleg Kekin. Hier kan je zelf (anoniem) aangeven hoeveel clicks jouw camera heeft gemaakt en zie je ook de data van andere gebruikers. Al deze data resulteert in een grafiek zoals bij onderstaande die ik zelf heb gemaakt voor de Canon EOS 60D.

Hoe lees ik mijn camera uit?

Er zijn meerdere manieren om er achter te komen hoeveel clicks / foto’s jouw camera heeft gemaakt. Iedere camera houdt namelijk bij hoeveel foto’s er zijn gemaakt in de EXIF data (dit is de ruwe data van een foto). Door dit uit te lezen kan je precies zien hoeveel foto’s er zijn gemaakt met de desbetreffende camera.

Een van de meest gebruikte en eenvoudigste manieren om erachter te komen hoeveel kliks jouw camera heeft is via de website www.camerashuttercount.com. Hier upload je eenvoudig een onbewerkte foto (JPEG of RAW) en vervolgens krijg je te zien hoeveel kliks jouw camera heeft gemaakt. Onderstaand voorbeeld laat het aantal kliks zien van de Sony A7 III die ik enige tijd geleden heb gereviewd.

Heb je een Canon camera en laat camerashuttercount.com niet zien hoeveel clicks jouw camera heeft gemaakt? Probeer dan eens de tool van eoscount.com. Een aantal Canon modellen staan er namelijk om bekend het aantal clicks goed te verstoppen. EOS Count is speciaal voor Canon camera’s ontwikkeld en laat in veel gevallen wel de juiste data zien. Werk je op Mac? Probeer dan eens FreeShutterCounter.

Wat als mijn sluiter kapot gaat?

Heb je ineens alleen maar zwarte foto’s krijgt of heb je allemaal foto’s met zwarte vlekken? Dan is de kans groot dat je sluiter op is. In dit geval kan je twee dingen doen. Zo kan je de sluiter voor een paar honderd euro vervangen bij een reparatiecentrum. In het geval van een dure (lees: +€1000) camera kan dit een interessante optie zijn. Heb je echter een goedkoper model (lees: €350) dan wegen de reparatiekosten vaak niet op tegen de aanschaf van een nieuwe camera. In dit geval is het verstandiger om voor een nieuwe spiegelreflexcamera te gaan.

Foto van een defecte sluiter door donraz.com

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande het uitlezen van het aantal clicks van jouw camera. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat je verder bent gekomen in je zoektocht. Kom je er nog niet helemaal uit? Laat een berichtje achter en ik kom bij je vraag terug.

Volg jij mij al op Instagram?


4 reacties “Hoeveel foto’s heeft mijn camera gemaakt?

 1. Helaas geeft het geen resultaat bij mijn beide Canon D400 camera’s.
  Wil er een weggeven aan kleinkind vandaar de vraag naar de clicks.
  Alle genoemde opties geven niet thuis. Jammer

  1. Hey Wijnand,

   Balen dat het niet bij je Canon 400D lukt. Ik durf niet te zeggen hoe je het dan kan oplossen, maar het weggeven aan een kleinkind zal het aantal clicks vast niet tegenhouden. 😉

   Groet

   Thijs

 2. Dank je voor het interessante artikel. Ik ben benieuwd of het aantal clicks van een Sony a6400 ook uit te lezen is?
  Dank voor je antwoord!

  1. Hey Dorien,

   Ook bij Sony camera’s is het mogelijk. Je kan het eens proberen met het programma Picmeta. Dit is een gratis programma waarmee je de EXIF informatie (alle details van een foto) kan bekijken. Hier staat als het goed is ook in hoeveel clicks de camera heeft gemaakt op moment dat je de foto hebt genomen.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)