Schommelkoppen


Uitleg over schommelkoppen

Ben jij op zoek naar een goede statiefkop voor jouw telelens? Dan is een een schommelkop waarschijnlijk de juiste keuze. Maar wat is een schommelkop en hoe gebruik je hem? In dit artikel leg ik je dit allemaal uit. Daarnaast geef ik praktische tips en geef ik ook een overzicht van de beste schommelkoppen van dit moment. Heb je na het lezen van mijn artikel nog vragen? Laat dan zeker een berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!

In dit artikel:

Hieronder vind je een overzicht van wat ik in dit artikel behandel. Ik zal beginnen met een algemene uitleg, gevolgd door praktische tips.

1. Wat is een schommelkop?
2. Wat kan je met een schommelkop?
3. Gebruik van een schommelkop in een fotohut
4. Tips om op te letten bij het kopen van een schommelkop
5. De top 10 beste schommelkoppen
6. Afsluiting

1. Wat is een schommelkop?

Een schommelkop is een statiefkop dat speciaal ontwikkeld is voor het gebruik van lange (tele)lenzen. Waar je bij een ‘normale’ statiefkop je camera op de kop monteert, monteer je bij een schommelkop niet je camera maar juist de lens. Op je lens monteer je een zogenaamde Arca-style lensplate (lensplaatje) welke vervolgens op de schommelkop geplaatst kan worden. Het gewicht verdeel je dankzij de lensplate evenredig zodat je cameraset niet voorovervalt. De schommelkop kan 360 graden om zijn as draaien waardoor je eenvoudig van links naar rechts kan ‘pannen’. Daarnaast kan de kop van voor naar achter geschommeld worden (net zoals een schommel en vandaar de naam schommelkop). Hierdoor kan je zowel omhoog als omlaag fotograferen. Als je uiteindelijk het gewicht goed verdeeld hebt zal de schommelkop, als je hem los laat, netjes waterpas uitlijnen. Dit zorgt ervoor dat je dus alle kanten op kan fotograferen, zonder dat het je kracht of moeite kost. Ideaal als je vogels of sport gaat fotograferen!


Een Wimberley schommelkop

2. Wat kan je met een schommelkop?

Zoals hierboven genoemd geeft een schommelkop je vrijheid als je gaat fotograferen met lange telelenzen. Dit maakt een schommelkop het ideale verlengstuk voor natuur- en sportfotografen. Zelf heb ik mijn Wimberley WH200 op een Gitzo GT3542XLS gemonteerd. Dit is een statief dat ik extra hoog kan opstellen waardoor ik bijvoorbeeld met gemak over rietkragen kan fotograferen. Zo heb ik onderstaande foto’s van een baardmannen kunnen fotograferen. Omdat deze vogels erg snel van rietkraag naar rietkraag springen was de schommelkop een uitkomst. Ik kon immers snel reageren en ze eenvoudig volgen.

Baardmannen tussen het riet

Monteer je een schommelkop op een Groundplate dan kan je juist ook mooie beelden laag bij de grond maken. En dat met behoud van alle flexibiliteit (links, rechts, omhoog en een klein beetje omlaag). Zo heb ik met mijn schommelkop in combinatie met de Caruba Groundplate onderstaande foto van een zeehond gemaakt op Helgoland. In de foto onder de zeehond heb ik een foto geplaatst met hoe een schommelkop eruit ziet op zo'n groundplate.

Zeehonden in ‘actie' op Düne

Een schommelkop gemonteerd op een Caruba Groundplate om laag bij de grond te fotograferen

3. Gebruik van een schommelkop in een fotohut

Naast het gebruik in de open lucht kan je schommelkoppen ook heel goed gebruiken in fotohutten of vanuit de auto. Wat je wel nodig hebt is een punt waarop je de kop monteert. In een hut zou je voor een zogenaamde slider kunnen gaan. Dit is een metalen buis waarop je de kop monteert waarna je ook nog van links naar rechts kunt bewegen. Voor in de auto zijn speciale autohouders te koop waardoor je de kop aan je raam kan monteren. Het lastige vanuit een auto is alleen wel de beperkte bewegingsruimte. Zelf heb ik mijn schommelkop meerdere malen in een fotohut gebruikt. Ook hier is het voordeel dat je snel kan schakelen. Daarnaast kan je, wanneer er niks voor je hut hebt zitten, je lens eenvoudig in de rust stand laten zakken. Je zit al snel een hele dag in een hut en een schommelkop zorgt ervoor dat je geen lamme armen krijgt. Onderstaande foto heb ik gemaakt vanuit een schuilhut, met de 500mm op de Wimberley WH-200.

IJsvogel in actie vanuit een fotohut

4. Tips om op te letten bij het kopen van een schommelkop

Zelf ben ik tegen een aantal zaken aangelopen bij het kopen van een schommelkop. Onderstaande tips wil ik je dan ook graag meegeven zodat je een juiste keuze kan maken. Na deze tips geef ik een overzicht met de naar mijn mening top 10 schommelkoppen van dit moment.

Tip 1: wat ga je fotograferen

Bedenk voor jezelf goed wat je wilt fotograferen. Een schommelkop is een goede uitkomst voor sport- en natuurfotografen, maar ze wegen wel wat. Naast je grote telelens en camera komt het er in de praktijk op neer dat je ook een statief + schommelkop mee moet sleuren. In sommige gevallen kan je ook prima uit de voeten met een goede monopod plus monopod kop (zoals de Really Right Stuff MH-01). Zelf heb ik naast mijn schommelkop ook een goede monopod zodat ik altijd flexibel ben.

Tip 2: statief

Met alleen een schommelkop ben je er niet, je hebt immers een statief nodig waarop je hem kan monteren. Kies alleen wel een bijpassend statief uit dat voldoende gewicht aan kan. Een schommelkop weegt al snel 1,5 kg en dan heb ik het nog niet over de lens + camera gehad. Reken met het gewicht van je camera + lens + statiefkop en tel hier 30% bij op. Dit is het gewicht dat je statief aan moet kunnen.

Tip 3: diverse merken en prijzen

Er zijn diverse schommelkoppen op de markt verkrijgbaar. Het grootste verschil tussen de merken zit in het draagvermogen en de lagers. Zo zijn er koppen die deels gelagerd zijn en koppen die volledig gelagerd zijn. Schommelkoppen met een volledige gelaagdheid kunnen meer gewicht aan en zorgen voor de soepelste bewegingen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je het snelst en vloeiendst kan reageren. In mijn top 10 hieronder ga ik dieper in op de verschillende merken en modellen.

Tip 4: vergeet je lensplate niet

Een laatste tip die ik je mee kan geven gaat over de lensplate. Dit is het plaatje dat je op je lens monteert zodat je hem op je schommelkop kan plaatsen. Bij sommige merken wordt de schommelkop exclusief lensplate geleverd. Zorg er dus voor dat je deze mee besteld als je een schommelkop koopt. Hierdoor zit je niet thuis met je nieuwe kop waar je niks mee kan (zoals bij mij is overkomen 😉 ).

5. De top 10 beste schommelkoppen

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste schommelkoppen zien. Dit overzicht heb ik zelf samengesteld uit alle kennis & ervaring die ik heb, maar ook uit diverse reviews en ervaringen van andere websites. Omdat er (grote) prijsverschillen zijn tussen de verschillende schommelkoppen heb ik deze top 10 opgebouwd in prijs van laag naar hoog.

Merk en model: Gebruik: Prijs: Meer informatie:
1. Caruba CSH-1

Fijne aluminium schommelkop met een maximale belasting van 20kg. Ben je op zoek naar voordelige een schommelkop? Dan is dit je keuze.

€200 » Bekijk de Caruba CSH-1
2. Caruba CSH-1c

Ben je op zoek naar een voordelige, maar ook lichte kop? Dan is de Caruba CSH-1c jouw keuze. Deze kop is namelijk gelijk aan de Caruba CSH-1, maar dan in de Carbon variant. Hierdoor is hij een stuk lichter, maar kan hij alsnog 20 kg aan gewicht aan! Lees hier mijn uitgebreide review over deze kop.

€289 » Bekijk de Caruba CSH-1c
3. Sirui PH-10

De Sirui PH-10 is een fijne schommelkop van aluminium gecombineerd met carbon. Hierdoor is de kop licht, maar wel met een draagvermogen van 15kg.

€319 » Bekijk de Sirui PH-10
4. Benro GH2

De Benro GH2 is in mijn optiek de beste koop onder de schommelkoppen. De kop is zeer stevig, werkt soepel, kan tot 23kg dragen en heeft ook nog eens een mooie prijs. Op de Benro GH2 monteer je met gemak je 500mm lens plus camera!

€349 » Bekijk de Benro GH2
5. Jobu JR3

De Jobu JR3 is een van de lichtste schommelkoppen die je kan kopen. Dat komt omdat deze kop hol is waardoor hij slechts 775 gram weegt. Je neemt hem hierdoor met gemak mee, maar let wel op. Hij heeft een maximaal draaggewicht van 4,5kg.

€349 » Bekijk de Jobu JR3
6. Sirui PH-20

De Sirui PH-20 is de grotere broer van de Sirui PH-10. Ook deze kop maakt gebruik van aluminium en carbon waardoor hij erg licht is. Maar, door meer stevigheid kan de PH-20 wel tot 20kg dragen!

€399 » Bekijk de Sirui PH-20
7. Benro GH5C Carbon

De Benro GH5C is een geweldige statiefkop die gemaakt is van aluminium en carbonfiber. Het is de top van Benro en de bediening werkt erg soepel. Het maximale draagvermogen is 29.5kg waardoor je met gemak zware telelenzen kan bedienen.

€489 » Bekijk de Benro GH5C Carbon
8. Gitzo GHFG1

Gitzo is een zeer bekende naam in statievenland. De statieven zijn de beste van de wereld op het gebied van kwaliteit, en sinds enkele jaren is er ook een Gitzo Schommelkop, de Gitzo GHFG1. Deze kop werkt zeer vloeiend waardoor je heel nauwkeurig kan fotograferen. Het maximale draaggewicht is met 8kg niet super veel, maar voldoende voor veel fotografen.

€499 » Bekijk de Gitzo GHFG1
9. Leofoto PG-1

Ben je op zoek naar een krachtige schommelkop met een laag gewicht? Dan is de Leofoto PG-1 jouw keuze. Deze kop weegt namelijk dankzij het open ontwerp slechts 1kg maar kan wel tot maar liefst 25kg dragen.

€559 » Bekijk de Leofoto PG-1
10. Wimberley WH-200 II

Wimberley is de grondlegger van de schommelkop en maakt gebruik van de beste materialen. Hierdoor staan Wimberley koppen er om bekend het fijnst te werken (werken vloeiend). Met een draaggewicht van maximaal 15kg kan je met gemak een 500mm plus camera meenemen waardoor de Wimberley WH-200 II de de beste schommelkop is. Zelf gebruik ik deze kop al jaren met heel veel plezier.

€699 » Bekijk de Wimberley WH-200 II

6. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg over schommelkopppen. Ik hoop dat je wat aan mijn uitleg hebt gehad en dat je hiermee je vragen hebt kunnen beantwoorden. Heb je nu toch nog wat vragen? Laat dan hieronder een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug. Wil je meer weten over het fotograferen van vogels? Lees dan eens mijn uitgebreide artikel over vogelfotografie.

5 2 Stemmen
Aantal sterren
8 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
6 Maanden geleden

Mooi overzicht. Jammer dat je voor de caruba grondplaat hebt gekozen. Zonder dat je het zelf zou weten heeft caruba die een op een van mij HBN Eckla versie nagemaakt. Hetgeen een staartje krijgt.

Van Looken Herman
6 Maanden geleden

Beste Thijs, ik gebruik al jaren een Jobu schommelkop maar vermoedelijk wordt dit type nietmeer gemaakt. Mijn apparatuur bestaat uit de Canon 1 DX + converter 2 X + Canon EF 400 mm f 2.8. Samen een gewicht van ongeveer 7.3 kg. Wanneer de apparatuur perfect uitgebalanceerd staat op de schommelkop en de wieg vrij staat zodat de apparatuur kan “schommelen” kan ik bij het fotograferen van een vogel in de lucht, of een vogel langs de vloedlijn de apparatuur loslaten en deze komt automatisch terug in balans.// Nu wenste ik me een tweede Jobu aan te schaffen, type Heavy-duty MK IV. Ik heb deze dus uitgeprobeerd op mijn Gitzo statief. Maar wat blijkt : Als de volledige apparatuur perfect in evenwicht op de wieg staat en de knop die de wieg vast of los zet op “los” staat, zodat de apparatuur kan “schommelen” en ik dezelfde testen maak, te zeggen opwaarts of neerwaarts dan slaat ofwel het fotoapparaat tegen het statief of wel slaat de lenskap tegen het statief. Er is dus van ‘schommelen’ geen sprake. De apparatuur zet zich niet automatisch terug in balans. Deze Heavy-duty MK IV lijkt me dus niet geschikt als “schommel” Wat is hier aan de hand? Als ik nu verschillende andere types van schommelkoppen bekijk zie ik niet zo veel verschil. De vertikale arm lijkt bij velen maar even lang en ik vrees dat ze ook op dezelfde wijze reageren, namelijk niet schommelen.// Is het nu zo dat de nieuwere uitvoeringen slechts goed werken als de wieg (vertikale arm) wordt vast geschroefd zodat deze wat stugger beweegt om het voorover of achteruit vallen te verhinderen ?? De handelaar bij wie ik te rade gegaan kan me geen bevredigende uitleg geven. Ik kan jammer genoeg geen foto bijvoegen. Hartelijk.

Ed Kors
7 Maanden geleden

Beste Thijs,

Dank voor al je uitleg, tips en adviezen. Ik heb er veel van opgestoken. Vroeger een Canon A1 gehad, daarna een EOS 500D en sinds 2019 een Canon EOS 80D. Deze laatste momenteel met een Tamron 16-300mm F/3,5-6,3 en een Sigma 150-600mm C 5,0-6,3 DG OS HSM Contemporary. Sinds ‘n jaar gepensioneerd en eigenlijk nu pas serieus met fotografie bezig. Voor die tijd was het meer kiekjes maken.
Op basis van alles wat ik bij jou gelezen heb, heb ik een Benro Mach3 Statief TMA37AL gekocht en een Caruba CSH-1 Gimbal Swinghead. Hoewel dit niet het neusje van de zalm zal zijn ben ik daar tot nu heel tevreden over. Fijn materiaal om mee te werken. Daarnaast heb ik voor laag werk en voor in de vogelhutten een Rollei Tripod Compact Traveller Mini M1 gekocht (wat een ingenieus en multi inzetbaar tafelstatiefje zeg, geweldig ding)
Ik loop tijdens gebruik tegen het volgende aan. Het vastdraaien van de Gimbal op zowel de Benro als op de Rollei. Je hebt bijna geen grip op de Gimbal om hem goed vast te draaien. Hierdoor gebeurt het dat tijdens draaien (pannen) ik de Gimbal losdraai van beide statieven. Ik ben ook bang dat ik iets kapot maak als ik die vastzetknop te strak aandraai.
Als het me al lukt de Gimbal wel vast genoeg te draaien, is het echt een drama om hem weer los te krijgen.
Mijn vraag is, ken jij dit probleem? En zo ja weet jij een oplossing? Mailen mag, bellen ook.

Met dank en vriendelijke groet,

Ed Kors, Almere

Ed Kors
Antwoord op  Thijs Schouten
7 Maanden geleden

Dank je Thijs. Ik wacht af. Ben heel nieuwsgierig.
Anderen zullen dit “probleem” toch ook moeten kennen.
En misschien niet alleen met Caruba, maar ook met andere merken.
Groet, Ed.