Schommelkoppen


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 3 april 2024

Uitleg over schommelkoppen

Ben jij op zoek naar een goede statiefkop voor jouw telelens? Dan is een een schommelkop waarschijnlijk de juiste keuze. Maar wat is een schommelkop en hoe gebruik je hem? In dit artikel leg ik je dit allemaal uit. Daarnaast geef ik praktische tips en geef ik ook een overzicht van de beste schommelkoppen van dit moment. Heb je na het lezen van mijn artikel nog vragen? Laat dan zeker een berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!

In dit artikel:

Hieronder vind je een overzicht van wat ik in dit artikel behandel. Ik zal beginnen met een algemene uitleg, gevolgd door praktische tips.

1. Wat is een schommelkop?
2. Wat kan je met een schommelkop?
3. Gebruik van een schommelkop in een fotohut
4. Tips om op te letten bij het kopen van een schommelkop
5. De top 10 beste schommelkoppen
6. Afsluiting

1. Wat is een schommelkop?

Een schommelkop is een statiefkop dat speciaal ontwikkeld is voor het gebruik van lange (tele)lenzen. Waar je bij een ‘normale’ statiefkop je camera op de kop monteert, monteer je bij een schommelkop niet je camera maar juist de lens. Op je lens monteer je een zogenaamde Arca-style lensplate (lensplaatje) welke vervolgens op de schommelkop geplaatst kan worden. Het gewicht verdeel je dankzij de lensplate evenredig zodat je cameraset niet voorovervalt. De schommelkop kan 360 graden om zijn as draaien waardoor je eenvoudig van links naar rechts kan ‘pannen’. Daarnaast kan de kop van voor naar achter geschommeld worden (net zoals een schommel en vandaar de naam schommelkop). Hierdoor kan je zowel omhoog als omlaag fotograferen. Als je uiteindelijk het gewicht goed verdeeld hebt zal de schommelkop, als je hem los laat, netjes in positie blijven staan. Of dit nu omhoog of omlaag is. Dit omdat de kop volledig in balans is. Dit zorgt ervoor dat je dus alle kanten op kan fotograferen, zonder dat het je kracht of moeite kost. Ideaal als je vogels of sport gaat fotograferen! In onderstaande video van Wimberley kan je goed zien hoe je een schommelkop werkt en hoe je deze kan afstellen.

Hoe stel je een schommelkop af?

In onderstaande video van Wimberley kan je zien hoe een schommelkop wordt afgesteld.


Een Wimberley schommelkop

2. Wat kan je met een schommelkop?

Zoals hierboven genoemd geeft een schommelkop je vrijheid als je gaat fotograferen met lange telelenzen. Dit maakt een schommelkop het ideale verlengstuk voor natuur- en sportfotografen. Zelf heb ik mijn Wimberley WH200 op een Gitzo GT3542XLS gemonteerd. Dit is een statief dat ik extra hoog kan opstellen waardoor ik bijvoorbeeld met gemak over rietkragen kan fotograferen. Zo heb ik onderstaande foto’s van een baardmannen kunnen fotograferen. Omdat deze vogels erg snel van rietkraag naar rietkraag springen was de schommelkop een uitkomst. Ik kon immers snel reageren en ze eenvoudig volgen.

Baardmannen tussen het riet

Monteer je een schommelkop op een Groundplate dan kan je juist ook mooie beelden laag bij de grond maken. En dat met behoud van alle flexibiliteit (links, rechts, omhoog en een klein beetje omlaag). Zo heb ik met mijn schommelkop in combinatie met de Caruba Groundplate onderstaande foto van een zeehond gemaakt op Helgoland. In de foto onder de zeehond heb ik een foto geplaatst met hoe een schommelkop eruit ziet op zo'n groundplate.

Zeehonden in ‘actie' op Düne

Een schommelkop gemonteerd op een Caruba Groundplate om laag bij de grond te fotograferen

3. Gebruik van een schommelkop in een fotohut

Naast het gebruik in de open lucht kan je schommelkoppen ook heel goed gebruiken in fotohutten of vanuit de auto. Wat je wel nodig hebt is een punt waarop je de kop monteert. In een hut zou je voor een zogenaamde slider kunnen gaan. Dit is een metalen buis waarop je de kop monteert waarna je ook nog van links naar rechts kunt bewegen. Voor in de auto zijn speciale autohouders te koop waardoor je de kop aan je raam kan monteren. Het lastige vanuit een auto is alleen wel de beperkte bewegingsruimte. Zelf heb ik mijn schommelkop meerdere malen in een fotohut gebruikt. Ook hier is het voordeel dat je snel kan schakelen. Daarnaast kan je, wanneer er niks voor je hut hebt zitten, je lens eenvoudig in de rust stand laten zakken. Je zit al snel een hele dag in een hut en een schommelkop zorgt ervoor dat je geen lamme armen krijgt. Onderstaande foto heb ik gemaakt vanuit een schuilhut, met de 500mm op de Wimberley WH-200.


IJsvogel in actie vanuit een fotohut

4. Tips om op te letten bij het kopen van een schommelkop

Zelf ben ik tegen een aantal zaken aangelopen bij het kopen van een schommelkop. Onderstaande tips wil ik je dan ook graag meegeven zodat je een juiste keuze kan maken. Na deze tips geef ik een overzicht met de naar mijn mening top 10 schommelkoppen van dit moment.

Tip 1: wat ga je fotograferen

Bedenk voor jezelf goed wat je wilt fotograferen. Een schommelkop is een goede uitkomst voor sport- en natuurfotografen, maar ze wegen wel wat. Naast je grote telelens en camera komt het er in de praktijk op neer dat je ook een statief + schommelkop mee moet sleuren. In sommige gevallen kan je ook prima uit de voeten met een goede monopod plus monopod kop (zoals de Really Right Stuff MH-01). Zelf heb ik naast mijn schommelkop ook een goede monopod zodat ik altijd flexibel ben.

Tip 2: statief

Met alleen een schommelkop ben je er niet, je hebt immers een statief nodig waarop je hem kan monteren. Kies alleen wel een bijpassend statief uit dat voldoende gewicht aan kan. Een schommelkop weegt al snel 1,5 kg en dan heb ik het nog niet over de lens + camera gehad. Reken met het gewicht van je camera + lens + statiefkop en tel hier 30% bij op. Dit is het gewicht dat je statief aan moet kunnen.

Tip 3: diverse merken en prijzen

Er zijn diverse schommelkoppen op de markt verkrijgbaar. Het grootste verschil tussen de merken zit in het draagvermogen en de lagers. Zo zijn er koppen die deels gelagerd zijn en koppen die volledig gelagerd zijn. Schommelkoppen met een volledige gelaagdheid kunnen meer gewicht aan en zorgen voor de soepelste bewegingen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je het snelst en vloeiendst kan reageren. In mijn top 10 hieronder ga ik dieper in op de verschillende merken en modellen.

Tip 4: vergeet je lensplate niet

Een laatste tip die ik je mee kan geven gaat over de lensplate. Dit is het plaatje dat je op je lens monteert zodat je hem op je schommelkop kan plaatsen. Bij sommige merken wordt de schommelkop exclusief lensplate geleverd. Zorg er dus voor dat je deze mee besteld als je een schommelkop koopt. Hierdoor zit je niet thuis met je nieuwe kop waar je niks mee kan (zoals bij mij is overkomen 😉 ).

5. De top 10 beste schommelkoppen

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste schommelkoppen zien. Dit overzicht heb ik zelf samengesteld uit alle kennis & ervaring die ik heb, maar ook uit diverse reviews en ervaringen van andere websites. Omdat er (grote) prijsverschillen zijn tussen de verschillende schommelkoppen heb ik deze top 10 opgebouwd in prijs van laag naar hoog.

Merk en model: Gebruik: Prijs: Meer informatie:
1. Caruba CSH-1

Fijne aluminium schommelkop met een maximale belasting van 20kg. Ben je op zoek naar voordelige een schommelkop? Dan is dit je keuze.

€200 » Bekijk de Caruba CSH-1
2. Caruba CSH-1c

Ben je op zoek naar een voordelige, maar ook lichte kop? Dan is de Caruba CSH-1c jouw keuze. Deze kop is namelijk gelijk aan de Caruba CSH-1, maar dan in de Carbon variant. Hierdoor is hij een stuk lichter, maar kan hij alsnog 20 kg aan gewicht aan! Lees hier mijn uitgebreide review over deze kop.

€289 » Bekijk de Caruba CSH-1c
3. Sirui PH-10

De Sirui PH-10 is een fijne schommelkop van aluminium gecombineerd met carbon. Hierdoor is de kop licht, maar wel met een draagvermogen van 15kg.

€319 » Bekijk de Sirui PH-10
4. Benro GH2

De Benro GH2 is een zeer stevige kop die erg soepel werkt. Zo kan deze schommelkop tot maar liefst 23kg dragen en heeft ook nog eens een mooie prijs. Op de Benro GH2 monteer je met gemak je 500mm lens plus camera!

€349 » Bekijk de Benro GH2
5. Jobu JR3

De Jobu JR3 is een van de lichtste schommelkoppen die je kan kopen. Dat komt omdat deze kop hol is waardoor hij slechts 775 gram weegt. Je neemt hem hierdoor met gemak mee, maar let wel op. Hij heeft een maximaal draaggewicht van 4,5kg.

€349 » Bekijk de Jobu JR3
6. Benro GH2N

De Benro GH2N is de opvolger van bovenstaande Benro GH2 en is in mijn optiek de beste koop onder de schommelkoppen. Dit nieuwere model is namelijk lichter & compacter dan zijn voorganger en heeft een draaggewicht van 25kg. Daarnaast zijn de knoppen verbeterd waardoor je nu nog meer grip hebt en zelfs met je handschoenen aan de kop goed kan bedienen.

€379 » Bekijk de Benro GH2N
7. Sirui PH-20

De Sirui PH-20 is de grotere broer van de Sirui PH-10. Ook deze kop maakt gebruik van aluminium en carbon waardoor hij erg licht is. Maar, door meer stevigheid kan de PH-20 wel tot 20kg dragen!

€399 » Bekijk de Sirui PH-20
8. Gitzo GHFG1

Gitzo is een zeer bekende naam in statievenland. De statieven zijn de beste van de wereld op het gebied van kwaliteit, en sinds enkele jaren is er ook een Gitzo Schommelkop, de Gitzo GHFG1. Deze kop werkt zeer vloeiend waardoor je heel nauwkeurig kan fotograferen. Het maximale draaggewicht is met 8kg niet super veel, maar voldoende voor veel fotografen.

€499 » Bekijk de Gitzo GHFG1
9. Leofoto PG-1

Ben je op zoek naar een krachtige schommelkop met een laag gewicht? Dan is de Leofoto PG-1 jouw keuze. Deze kop weegt namelijk dankzij het open ontwerp slechts 1kg maar kan wel tot maar liefst 25kg dragen.

€559 » Bekijk de Leofoto PG-1
10. Wimberley WH-200 II

Wimberley is de grondlegger van de schommelkop en maakt gebruik van de beste materialen. Hierdoor staan Wimberley koppen er om bekend het fijnst te werken (werken vloeiend). Met een draaggewicht van maximaal 15kg kan je met gemak een 500mm plus camera meenemen waardoor de Wimberley WH-200 II de de beste schommelkop is. Zelf gebruik ik deze kop al jaren met heel veel plezier.

€699 » Bekijk de Wimberley WH-200 II

Meest populaire schommelkop van 2024

Op dit moment is de Caruba CSH-1 Gimbal Swinghead één van de best verkochte schommelkoppen. Deze kop kost rond de €200 en kan tot maar liefst 20kg dragen. Hierdoor is hij voor vrijwel iedere telelens geschikt. Ben jij op zoek naar een schommelkop en wil je maximaal €200 uitgeven? Dan is de Caruba CSH-1 Gimbal Swinghead écht iets voor jou!

Actuele prijzen van de Caruba CSH-1 Gimbal Swinghead

6. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg over schommelkoppen. Ik hoop dat je wat aan mijn uitleg hebt gehad en dat je hiermee je vragen hebt kunnen beantwoorden. Heb je nu toch nog wat vragen? Laat dan hieronder een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug. Wil je meer weten over het fotograferen van vogels? Lees dan eens mijn uitgebreide artikel over vogelfotografie.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.9 7 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

28 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Gerard
2 Maanden geleden

Beste Thijs,

Als de schommelkop goed afgesteld staat keert die NIET terug in de waterpas stand, maar blijft juist (zelfs zonder vastzetten) in elke stand waarin je ‘m zet staan!
Keert hij wel daarin terug, dan moet je de hoogte aanpassen van de camera in de schommelkop (omhoog dacht ik; even proberen)!

Jos
3 Maanden geleden

Hoe stel je de IS in bij gebruik van de schommelkop aan of uit?

Van Damme Dirk
9 Maanden geleden

Betreft schommels heb k recent ee CRANE 2S van ZHIYUM aangekocht door straffe korting
aansluiten aan mij R5 Canonn heeft mij kopzorgen, kan jij mij helpen met instellingen in het nederlands, lijkt mij een straf toestelletje te zijn.