Top 10 beste systeemcamera’s 2022


Laatste update: 19 september 2022

Welke systeemcamera moet ik kopen?

Ben je op zoek naar een systeemcamera, maar heb je geen idee welk merk of model je moet kopen? Kijk dan eens naar onderstaande top 10 beste systeemcamera’s van 2022. Ik heb deze top 10 samengesteld uit mijn eigen 15+ jaar ervaring als fotograaf, diverse (online) systeemcamera-reviews en diverse camera testen. Zelf heb ik meerdere camera’s in mijn bezit en ook heb ik er meerdere versleten. Omdat fotografie mijn passie is hou ik alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. En omdat ik het heel erg leuk vind om mijn kennis te delen, heb ik mijn ervaringen op papier gezet. Ik hoop je hiermee verder te kunnen helpen in jouw zoektocht naar jouw ideale systeemcamera. Kom je er na het lezen van deze top-10 toch nog niet helemaal uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’. Hierin geef ik handige tips waarop je kan letten bij de aankoop van een digitale camera. Natuurlijk kan je onderaan dit artikel ook een reactie achterlaten met daarin je vraag of twijfels. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug! Dit hebben inmiddels al meer dan 100 andere lezers gedaan.

In dit artikel:

Omdat er erg veel systeemcamera's op de markt zijn heb ik dit artikel in twee delen opgesplitst. Allereerst begin ik met de top 10 beste systeemcamera’s van 2022. Aangezien de beste systeemcamera's voor 2022 niet aansluiten bij ieders budget heb ik onder deze top 10 ook een overzicht gemaakt met de beste systeemcamera's voor beginners. Beide overzichten heb ik samen gesteld uit mijn persoonlijke ervaring als fotograaf (veel van deze camera's heb ik zelf getest), als uit bronnen die ik onderaan de pagina benoem. Onder beide overzichten ga ik wat dieper in op een aantal camera testen die je ook kan gebruiken in je zoektocht.

a. De top 10 beste systeemcamera’s van 2022
b. De beste systeemcamera’s voor beginners
c. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond
d. Systeemcamera testen met een EISA award
e. Systeemcamera testen met een TIPA award
f. Veel gestelde vragen

a. De top 10 beste systeemcamera’s van 2022:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste systeemcamera's van 2022 zien:

1. Sony A1
2. Canon EOS R3
3. Nikon Z9
4. Canon EOS R5
5. Sony A7 IV
6. Sony Alpha A7 III
7. Fujifilm X-T4
8. Nikon Z7 II
9. Canon EOS R6
10. Fujifilm GFX 100s

1. De Sony A1

De Sony A1 is de beste systeemcamera van 2022. Deze camera beschikt over een fenomenale sensor met maar liefst 50 megapixel. Daarnaast schiet je tot maar liefst 30 beelden per seconde zonder enige vorm van blackout (blackout is dat je even niks door je zoeker ziet wanneer je een foto maakt). De Sony A1 maakt namelijk gebruik van een elektronische sluiter waardoor je alles blijft zien als je afdrukt. Daarnaast zit er een geweldig autofocussysteem in deze camera met maar liefst 759 autofocuspunten die onderwerpen automatisch herkennen. Zo zorgt de realtime eye-autofocus techniek ervoor dat de camera automatisch ogen bij mensen, dieren (groot en klein zoals vogels) herkent waarna de A1 hier razendsnel op scherpstelt. Het resultaat, haarscherpe foto's van ieder moment dat jij wilt vastleggen! Sony heeft met de A1 de lat echt weer hoger neer gelegd voor andere merken. Ze ontvingen maar liefst twee awards voor deze camera, een TIPA award voor beste professionele camera en een EISA award voor Camera van het jaar. Dit maakt de Sony A1 dan ook echt de beste systeemcamera van 2022!


Plus en minpunten van de Sony A1:
Beste camera volgens zowel TIPA als EISA
Hoogwaardige 50 megapixel fullframe sensor
Schiet tot 30 beelden per seconde
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie voor compensatie tot 5.5 stops
759 scherpstelpunten met Eye-tracking (mens, dier en vogel)
Verbeterd menu ten op zichte van de A7 III serie
Kantelbaar touchscreen en foto’s deel je eenvoudig via wifi
Spatwater en stofdicht
De 30 beelden per seconde schiet je enkel in JPEG, in RAW kan je er 20 per seconde schieten
Kwaliteit mag wat kosten…

» Meer informatie

De Sony A1, de beste systeemcamera van 2022

Naar mijn mening is de Sony A1 de beste systeemcamera van 2022. De camera beschikt over een geweldige 50 megapixel sensor, super snelle autofocus en 5-assige beeldstabilisatie. Ben jij op zoek naar de beste systeemcamera van dit moment? Neem dan zeker een kijkje naar dit model van Sony!

De Sony A1 bij CameraNu

De Sony A1 bij Kamera-express


2. De Canon EOS R3

De Canon EOS R3 is Canon's professionele systeemcamera die eind 2021 op de markt is gekomen. Het is een professionele systeemcamera met super snelle autofocus en een ingebouwde grip waardoor er grotere accu's in kunnen en je ook in de portret stand goed kan fotograferen. De Canon EOS R3 is de brug tussen Canon's flaggenschip de Canon 1Dx mark III spiegelreflexcamera en de immense populaire Canon EOS R5 systeemcamera. De Canon EOS R3 beschikt over een 24.1 megapixel full frame sensor en dankzij de krachtige DIGIC X-beeldprocessor schiet je met 30 frames per seconde met AF/AE tracking, oog-, hoofd- en lichaamsherkenning. Ook zit er een geheel nieuw autofocus systeem in met zogenaamde Eye Control Function. Hiermee zal de camera scherpstellen op de plek waar je naar kijkt, net zoals in de klassieke Canon EOS 5 (analoge camera)! Ideaal voor sport- en natuurfotografen die in een split second de autofocus moeten verleggen. Al met al maakt dit de EOS R3 de ideale systeemcamera voor de professionele fotograaf!


Plus en minpunten van de Canon EOS R3:
Eye Control Function systeem waarmee de camera scherpstelt op het punt waar jij naar kijkt
Hoogwaardige 24.1 megapixel fullframe sensor
Schiet tot 30 beelden per seconde (RAW!)
Video in 6K RAW 60p
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 8 stops
1.053 scherpstelpunten
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi, bluetooth of LAN
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E19, bekend van o.a. de 1D serie)
Spatwater en stofdicht
Kwaliteit mag wat kosten…

» Meer informatie

De Canon EOS R3 is de systeemcamera voor ieder snel moet schakelen tussen acties

Naar mijn mening is de Canon EOS R3 de systeemcamera voor de fotograaf die snel moet schakelen tussen acties. De camera beschikt over een revolutionair autofocussysteem (Eye Control Function) waarmee de camera scherpstelt op de plek waar je naar kijkt. Ideaal voor de veeleisende sport- en natuurfotograaf! Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS R3 review.

De Canon EOS R3 bij CameraNu

De Canon EOS R3 bij Kamera-express


3. De Nikon Z9

De Nikon Z9 is het topmodel van Nikon en is gericht op de professionele fotograaf. De Z9 is uitgerust met een full frame stacked (gestapelde) CMOS-sensor met maar liefst 45.7 megapixels. Daarnaast schiet je tot maar liefst 120 beelden per seconde en kan je in 8K video-beelden opnemen. Het autofocussysteem van de Z9 is compleet nieuw. Zo beschikt deze systeemcamera over 493 autofocus-punten waarvan 405 autofocus-punten gebruikt worden in één van de 10 automatische veld-af modi. Dankzij deze 10 AF-veldstanden kan je voor iedere situatie de juiste autofocus-instellingen gebruiken. Of je nu vogels gaat fotograferen, of juist de camera gebruik voor het vastleggen van sporters, de Nikon Z9 zorgt voor de juiste scherpstelling. Hiervoor maakt de Z9 gebruik van Deeplearning Artificial Intelligence die automatisch tot maar liefst 9 onderwerpen kan herkennen. En of dit nu vogels, dieren, mensen of voertuigen zijn, de Nikon Z9 weet ze te vinden en stelt hier razendsnel op scherp. Dit maakt de Z9 de ideale camera voor de fotografen die actie willen vastleggen.


Plus en minpunten van de Nikon Z9:
Schiet tot maar liefst 120 beelden per seconde (JPEG)
Hoogwaardige 45.7 megapixel fullframe sensor
10 automatische Veld-ad modi
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie met compenstatie tot 6 stops
493 scherpstelpunten waarvan 405 voor automatisch veld-af
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (EN-EL18d, bekend van o.a. de D5/D6 serie)
Spatwater en stofdicht
De 120 beelden per seconde schiet je in JPG, in RAW schiet je er maximaal 20 per seconde
Kwaliteit mag wat kosten…

» Meer informatie

De Nikon Z9 is de snelste systeemcamera van 2022

De Nikon Z9 is met zijn 120 beelden per seconde de snelste systeemcamera van 2022. Daarnaast is de autofocus razend snel en is de body gemaakt van magnesium legering waardoor hij zowel spatwater als stofdicht is. Het resultaat, een fantastische topcamera voor fotografen die snelle acties willen vastleggen. Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Nikon Z9 artikel.

De Nikon Z9 bij CameraNu

De Nikon Z9 bij Kamera-express


4. De Canon EOS R5

De Canon EOS R5 is één van de meest populaire systeemcamera van 2022. Deze camera combineert hoogwaardige fotokwaliteit met snelheid en gebruiksgemak. De Canon R5 beschikt namelijk over een hoogwaardige 45 megapixel full frame sensor waarmee je details echt haarscherp vastlegt. Daarnaast is de systeemcamera super snel. Zo beschik je over 5.940 autofocuspunten en kan je tot maar liefst 20 beelden per seconde schieten. En omdat de camera over eye-detection beschikt stelt hij automatisch razendsnel scherp op het oog. Zelf heb ik deze camera getest (lees hier mijn Canon EOS R5 review) en ik ben echt weggeblazen door de mogelijkheden. Verder beschikt de R5 ook nog eens over een 5 assige beeldstabilisatie (hierdoor haal je trillingen weg) en is het menu zeer gebruikersvriendelijk. Maak je liever video opnamen? Ook dat kan met de R5! En niet zomaar… maar ik 8K RAW! De Canon EOS R5 is dan ook oprecht een geweldige systeemcamera voor ieders die niet per se de top hoeft (EOS R3), maar wel wil beschikken over een zeer hoogwaardige camera.


Plus en minpunten van de Canon EOS R5:
Beste premium systeemcamera volgens EISA
Hoogwaardige 45 megapixel fullframe sensor
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 8 stops
5.940 scherpstelpunten en 20 beelden per seconde
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E6N, bekend van o.a. de 5D serie)
Spatwater en stofdicht
Minder krachtige accu ten opzichte van de R3

» Meer informatie

De Canon EOS R5, professionele systeemcamera met hoogwaardige prestaties

Naar mijn mening is de Canon EOS R5 één van de beste systeemcamera van 2022. De camera beschikt over een geweldige sensor, super snelle autofocus en 5-assige beeldstabilisatie. Ben jij op zoek naar een professionele systeemcamera, maar hoef je niet de top? Neem dan zeker een kijkje naar dit model van Canon! Heb je niet al deze megapixels nodig? Kijk dan eens naar het kleinere broertje, de Canon EOS R6. Wil je meer over de R5 lezen? Check dan mijn uitgebreide Canon EOS R5 review.

De Canon EOS R5 bij CameraNu

De Canon EOS R5 bij Kamera-express


5. De Sony A7 IV

De Sony A7 IV is de opvolger van de immens populaire Sony A7 III. De Sony A7 IV beschikt over een gloednieuwe fullframe sensor met maar liefst 33 megapixels & een nieuwe Boinz XR processor die de beelden razendsnel kan verwerken. En deze processor is zeker nodig omdat de A7 IV tot maar liefst 10 beelden per seconde kan schieten. Daarnaast zit er realtime tracking en eye-autofocus in de systeemcamera waardoor de camera razendsnel scherpstelt op je onderwerp. Ze je de Sony A7 IV bijvoorbeeld in de eye-autofocus stand ‘bird', dan zal de camera zelf de vogel in het beeld zoeken en scherpstellen op het oog. Hierdoor kan jij je als fotograaf richten op de compositie en zorgt de camera voor de een scherp beeld! Het resultaat, een geweldige allround full frame systeemcamera die zowel voor de fanatieke amateur fotograaf of videograaf.


Plus en minpunten van de Sony A7 IV:
Hoogwaardige 33 megapixel fullframe sensor
759 scherpstelpunten en schiet tot 10 beelden per seconde
Video in 4K met 60fps of Full HD met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 5 stops
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Volledig kantelbaar touchscreen (eindelijk!)
Spatwater en stofdicht
Verbeterd menu ten opzichte van de A7 III
De accu gaat minder lang mee dan bij de A7 III doordat de krachte processor meer stroom verbruikt

» Meer informatie

De Sony A7 IV is de beste systeemcamera voor de serieuze amateur fotograaf

Naar mijn mening is de Sony A7 IV de beste systeemcamera voor de serieuze amateur fotograaf. De camera beschikt over een geweldige full frame sensor met maar liefst 33 megapixel, een snelle autofocus met eye-tracking en 5-assige beeldstabilisatie om trillingen weg te nemen. Daarnaast is het scherm eindelijk kantelbaar geworden (was bij de A7 III niet het geval) waardoor de A7 IV ook goed te gebruiken is voor het maken van video's. Ben jij een serieuze amateur fotograaf en op zoek naar de systeemcamera die het beste bij je past? Dan is de Sony A7 IV echt iets voor jou! Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Sony A7 IV artikel.

De Sony A7 IV bij CameraNu

De Sony A7 IV bij Kamera-express


6. De Sony Alpha A7 III

De Sony Alpha A7 III is de voorganger van bovengenoemde A7 IV en zeer geliefd onder fotografen. En niet zomaar want met de A7 III beschik je over een hoogwaardige systeemcamera met een 24.2 megapixel full frame sensor. Vooral de Sony sensor is zeer geliefd en staat er om bekend hoogwaardige beelden te leveren. Om deze reden worden de Sony A7 camera's (dit is de derde versie, vandaar III in de naam) in vrijwel alle testen zeer geprezen. Zo won de voorganger nog het predikaat beste uit de test volgens De Consumentenbond. Verder beschikt de Sony Alpha A7 III over een zeer snelle autofocus met maar liefst 693 fasedetectiepunten. En doordat de camera tot maar liefst 10 beelden per seconde kan schieten, schiet je bijna altijd wel raak! Verder zit er in de body van de A7 III vijf-assige beeldstabilisatie waardoor de camera altijd gestabiliseerd is. Het voordeel hiervan is dat je ongeacht de lens altijd over beeldstabilisatie beschikt en je dus geen zorgen hoeft te maken over lichte trillingen. Uiteraard zit de A7 III ook vol met andere specs, zoals wifi NFC en de body is zeer robuust (spatwater- en stofdicht). Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf die er graag op uittrekt. Zelf heb ik deze camera ook uitvoerig mogen testen. Wil je meer lezen of zien? Check dan mijn Sony A7 III review.


Plus en minpunten van de Sony Alpha A7 III:
Ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf
Geweldig mooie beelden dankzij de 24.2 MP fullframe sensor
Schiet 4K video-opnames of 120fps full HD-opnames
Vijf-assige beeldstabilisatie
Super snel scherpstelsysteem met AF-tracking en schiet tot 10 beelden per seconde
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Het scherm is niet volledig kantelbaar
Is inmiddels alweer een tijdje op de markt (sinds 2018)

» Meer informatie

De Sony Alpha A7III, een hoogwaardige full frame systeemcamera

De Sony A7 III is een geweldige systeemcamera voor de fanatieke fotograaf. De full frame levert geweldige beelden en dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie ben je altijd verzekerd van trillingsvrije beelden. Ben je een fanatieke fotograaf? Dan kan ik je dit fototoetel echt aanraden.

De Sony A7 III bij CameraNu

De Sony A7 III bij Kamera-Express

De Sony A7 III bij Coolblue


7. De Fujifilm X-T4

De Fujifilm x-t4 is een strakke systeemcamera meet hoogwaardige technieken onder de motorkap. Fuji is al jaren een geliefd merk onder fotografen en dit nieuwste model, de X-T4, is een van de beste camera's die je op het moment kan kopen. EISA beoordeelde de X-T4 in 2020 met het predikaat ‘beste systeemcamera van 2020-2021' en dat is niet zonder reden. Deze systeemcamera beschikt namelijk over een hoogwaardige 26.1 megapixel CMOS sensor. Daarnaast is er een nieuwe stille mechanise sluiter ontwikkeld door Fujifilm waarmee de camera tot maar liefst 15 beelden per seconde schiet, en dat met 30% minder geluid ten opzichte van zijn voorganger de X-T3. Wil je nog meer beelden per seconde schieten? Gebruik dan de elektronische sluiter en je schiet tot maar liefst 30 beelden per seconde! Ook beschikt de X-T4 over IBIS (In Body Image Stabilisation) waarmee je tot maar liefst 6,5 stops kan corrigeren. Al deze specificaties maken de Fujifilm X-T4 een ideale allround systeemcamera voor de serieuze amateur of professional.


Plus en minpunten van de Fujifilm X-T4:
De beste systeemcamera van het jaar 2020 volgens EISA
Ultieme allround systeemcamera met strak design
Hoogwaardige 26.1 megapixel X-Trans CMOS 4-sensor
Schiet 4K video en slow motion in Full HD
Vijf-assige beeldstabilisatie die tot 6.5 stops stabiliseert
Super snel autofocussysteem en schiet tot 15 beelden per seconde
Elektronische viewfinder
Volledig kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Redelijk aan de prijs (gezien het formaat sensor)

Meer informatie

De Fujifilm X-T4, de beste systeemcamera van 2020-2021 volgens EISA

De Fujifilm X-T4 is een krachtige systeemcamera met een hoogwaardige 26.1 megapixel APS-C sensor, een krachtige autofocus en veel snelheid. Ben jij op zoek naar een strakke systeemcamera met goede prestaties? Dan is de Fuji X-T4 zeker iets voor jou.

De Fujifilm X-T4 bij CameraNu

De Fujifilm X-T4 bij Kamera-Express

De Fujifilm X-T4 bij Coolblue


8. De Nikon Z7 II

De Nikon Z7 II is een zeer hoogwaardige systeemcamera met een 45.7 megapixel full frame sensor. En vooral deze full frame sensor staat er om bekend om hoogwaardige beelden af te leveren met een groot dynamisch bereik. Dit leverde de Nikon Z7 II een TIPA award op voor beste expert camera. Dankzij deze sensor kan je in zowel donkere als lichte situaties de ideale foto maken. Het ISO bereik van de Nikon Z7 II loopt van 100 op tot en met 102.400. Daarnaast beschikt de Z7 II systeemcamera over een ingebouwde beeldstabilisatie (5 assig) waardoor lichte trillingen worden gecorrigeerd. Verder beschikt de Z7 II over een zeer hoogwaardig autofocussysteem met maar liefst 493 autofocus punten en eye-detection waardoor de camera zelf ogen herkent en op scherp stelt (voor zowel mens als dier) Daarnaast schiet de Z7 ii tot maar liefst 10 beelden per seconde waardoor je acties goed vast kan leggen. Ben jij een fanatieke Nikon fotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste maar wil je niet al teveel gewicht meenemen? Dan is de Nikon Z7 II echt iets voor jou!


Plus en minpunten van de Nikon Z7 II:
Winnaar TIPA award voor beste full frame expert camera
Geweldige systeemcamera met één van de beste full frame sensoren van het moment (45.7 megapixel)
Fijne greep en houvast zoals we van Nikon gewend zijn
Leg hoogwaardige foto’s vast of film in 4K video’s
Vijfassige beeldstabilisatie
493 autofocuspunten en eye-detection!
Schiet tot 10 beelden per seconde
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
Tweede LCD scherm bovenop de camera
Kantelbaar LCD touchscreen
Geweldige bouwkwaliteit
Accu is ook compact en gaat daarom wat minder lang mee (420 beelden)

» Meer informatie

De Nikon Z7 II, de beste Nikon systeemcamera van 2022

De Nikon z7 II is een geweldige systeemcamera met een van de beste full frame sensoren van dit moment. Ben jij een fanatieke Nikon fotograaf, hoef je niet de top te hebben maar ben je wel op zoek naar een systeemcamera die het beeld in vrijwel iedere situatie goed kan vastleggen? Dan is de Nikon Z7 II jouw systeemcamera. Wil je wat minder uitgeven en hoef je niet per se 45.7 megapixel? Dan kan je ook kijken naar de Nikon Z6 II, dit is het kleinere broertje met 24.5 megapixel.

De Nikon Z7 II bij CameraNu

De Nikon Z7 II bij Kamera-Express


9. De Canon EOS R6

De Canon EOS R6 is het ‘kleinere' broertje van de R5. Maar vergis je niet, met de EOS R6 beschik je over één van de beste systeemcamera's van dit moment. Zo is de Canon EOS R6 qua specificaties bijna gelijk aan de R5, alleen zit het grootste verschil in de sensor. De EOS R6 beschikt namelijk over een hoogwaardige 20 megapixel full frame sensor waar de R5 over een 45 megapixel fullframe sensor beschikt. Maar heb je niet al die megapixels van de R5 nodig? Dan is de R6 echt een geweldige camera voor jou. Qua autofocus zijn beide camera's vrijwel gelijk aan elkaar. Met de EOS R6 beschik je ook over die razendsnelle autofocus met eye-detection en ook met de R6 schiet je tot maar liefst 20 beelden per seconde. Verder heeft de R6 net wat meer autofocuspunten ten opzichte van de R5, namelijk 6.072 autofocus punten in totaal (132 meer dan in de R5). Ook beschik je over 8K RAW video opname mogelijkheden en kan je super slowmotion opnamen maken in 4K met 120 fps. Wil je alle verschillen tussen de Canon EOS R5 en R6 bekijken? Neem dan een kijkje naar mijn uitgebreide vergelijking tussen de R5 en R6. Ben jij een fotograaf of videograaf die op zoek is naar één van de beste systeemcamera's van 2022? En hoef je niet over superveel megapixels te beschikken? Dan is de Canon EOS R6 jouw camera!


Plus en minpunten van de Canon EOS R6:
Hoogwaardige 20 megapixel fullframe sensor
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 8 stops
6.072 scherpstelpunten en 20 beelden per seconde
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E6N, bekend van o.a. de 5D serie)
Spatwater en stofdicht
Goedkoper dan de R5
Maakt helaas enkel gebruik van SD kaarten waardoor het wegschrijven van foto's wat langer kan duren

» Meer informatie

De Canon EOS R6, de beste systeemcamera tot 3000 euro

De Canon EOS R6 is een werkelijk snelheidsmonster met fullframe sensor. Je kan tot maar liefst 20 beelden per seconde fotograferen en ook beschik je nog eens over eye-detection. Ben jij een natuur- of sportfotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste? Kijk niet verder en ga voor de Canon EOS R6! Wil je meer over de R6 lezen? Check dan mijn uitgebreide Canon EOS R6 review.

De Canon EOS R6 bij CameraNu

De Canon EOS R6 bij Kamera-Express

De Canon EOS R6 bij Coolblue


10. De Fujifilm GFX 100s

De Fujifilm GFX 100s is een beetje een vreemde eend in deze lijst en dat komt omdat het een middenformaat systeemcamera is. Dit betekend dat de sensor in deze systeemcamera 1.7x zo groot is als in een fullframe systeemcamera. Hierdoor heb je beschikking over veel meer megapixels wat ideaal is voor studio, landschap en modefotografen. In het geval van de Fuji gfx100s heb de beschikking over maar liefst 102 megapixels en een zeer krachtige X-Processor 4 die al deze beelden in rap tempo kan verwerken. Daarnaast is deze camera zeer compact en weersbestendig waardoor je hem eenvoudig mee kan nemen op reis. Iets wat met een Hasselblad altijd een lastige opgave is. Ben jij op zoek naar een compacte systeemcamera met veel megapixels zodat jij je werk op de hoogste kwaliteit kan afdrukken? Dan is de Fujifilm GFX 100s de camera voor jou.


Plus en minpunten van de Fujifilm GFX 100s:
Beste middenformaat camera volgens TIPA
Beste professionele camera volgens EISA
Hoogwaardige middenformaat camera met 102 megapixels
Gewelidge beeldkwaliteit
Zeer compact en licht ontwerp
Weersbestendige behuizing
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot 6 stops
Razendsnelle autofocus met eye-autofocus (stel binnen 0.18 seconde scherp op het onderwerp)
4K video opname mogelijkheden
Accu gaat niet zo lang mee
Eye-tracking werkt nog niet zo goed als bij fullframe camera's

» Meer informatie

De Fujifilm GFX 100s is de beste middenformaat systeemcamera van 2022

Ben je op zoek naar heel veel megapixels in een compacte camera? Dan is de Fujifilm GFX 100s jouw camera. De camera heeft geweldige beeldprestaties wat heb awards van zowel EISA als TIPA opleverde. Het is dan met recht de beste middenformaat systeemcamera van 2022.

De Fujifilm GFX 100s bij CameraNu

De Fujifilm GFX 100s bij Kamera-express


b. De beste systeemcamera’s voor beginners:

Onderstaand overzicht laat de beste systeemcamera's voor beginners zien. Dit overzicht heb ik tot 5 systeemcamera's beperkt om geen overkill aan camera's te laten zien. Onderstaand overzicht is naar mijn mening de top 5 beste systeemcamera's voor beginners van 2022:

1. Canon EOS M50 II + 15-45mm IS STM
2. Sony Alpha A6400 + 16-50mm
3. Nikon Z50 + 16-50mm
4. Canon EOS RP
5. Fujifilm X-T30 II

1. De Canon EOS M50 II + 15-45mm IS STM

De Canon EOS M50 II + 15-45mm IS STM is een zeer compacte systeemcamera met flink veel mogelijkheden. Zo beschikt is de camera razendsnel, je schiet namelijk tot wel 10 beelden per seconde. En doordat het toestel over 143 scherpstelpunten beschikt kan je precies kiezen waar jij je focus in het beeld legt. Naast fotograferen kan je ook heel goed filmen met de Canon EOS M50 II. De systeemcamera beschikt namelijk over 4K video mogelijkheden en doordat hij een een kantelbaar touchscreen (180 graden) heeft kan je ook jezelf filmen. Ideaal voor de vloggers onder ons! Verder beschikt de M50 II over een elektronische OLED zoeker waardoor je niet altijd het scherm hoeft te gebruiken (dit bespaart stroom, waardoor je langer door kan gaan). Standaard wordt deze Canon systeemcamera geleverd met een 15-45mm lens met beeldstabilisatie. Deze lens is goed te gebruiken voor zowel landschappen als portretten. En doordat de lens zeer stil is, is hij uitermate geschikt voor het maken van video opnames.


Plus en minpunten van de Canon EOS M50 II:
Beste koop volgens de Consumentenbond
Beste beginners systeemcamera volgens TIPA
Zeer compacte systeemcamera
Ideale systeemcamera voor zowel beginners als amateurs
Bekroond met een TIPA award
Scherpe beelden dankzij de 24.1 MP APS-C sensor
Schiet tot wel 10 beelden per seconde
4K video opname mogelijkheden
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi, NFC of bluetooth
Kantelbaar LCD scherm
Niet spatwater- en stofdicht

» Meer informatie

De Canon EOS M50 II, de beste systeemcamera voor beginners

De Canon EOS M50 II is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model. Ben je meer van het maken van video's? Ook dan is dit je camera want dankzij de 4K video kwaliteit schiet je hoogwaardige video's. Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS M50 mark II artikel.

De Canon EOS M50 II bij CameraNu

De Canon EOS M50 II bij Kamera-Express

De Canon EOS M50 II bij Coolblue


2. De Sony Alpha A6400 + 16-50mm

De Sony Alpha A6400 + 16-50mm is Sony’s snelste systeemcamera en is in 2020 op de markt is gekomen. De A6400 beschikt over een super snelle autofocus, de camera stelt namelijk binnen 0,02 seconde scherp op het onderwerp. Vervolgens kan je met de A6400 tot wel 11 beelden per seconde schieten waardoor je geen beeld mist. Dankzij deze snelle prestaties heeft de A6400 al flink wat prijzen in de wacht gesleept, waaronder een TIPA award, EISA award 2019-2020 en DPreview award. Verder kenmerkt de camera zich door zijn 24.2 megapixel APS CMOS-sensor die hoogwaardige en kleurrijke beelden levert. Naast het snelle autofocus systeem beschikt de Sony A6400 over 425 autofocuspunten. Deze autofocuspunten bedekken vrijwel het volledige beeld waardoor je op ieder punt in je beeld het scherpstelpunt kan leggen. Of je onderwerp in een hoek zit, of in het midden van je beeld, de A6400 kan er razendsnel op focussen. En wil je een portret van iemand schieten? Dan herkent de A6400 zelf het oog van je onderwerp waarna hij hierop scherp stelt. Hierdoor weer je zeker dat de scherpstellen altijd op het juiste punt zit. Het is dan ook een systeemcamera die ik van harte kan aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een compacte hoogwaardige snelle camera met verwisselbare lenzen.


Plus en minpunten van de Sony A6400:
Sony's snelste systeemcamera (0,02 sec)
Bekroond met een TIPA award
Hoogwaardige 24.2 MP sensor
425 autofocuspunten
Schiet tot 11 beelden per seconde
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Geen beeldstabilisatie in de body

» Meer informatie

De Sony Alpha A6400 + 16-50mm, een supersnelle systeemcamera

De Sony A6400 is echt en geweldige systeemcamera voor de fotograaf die op zoek is naar een razendsnelle camera. De camera stelt binnen no-time scherp en doordat hij tot wel 11 beelden per seconde kan vastleggen, mis je geen moment. Het is dan ook een ideale camera voor de fanatieke sport- of natuurfotograaf. Meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreiden Sony A6400 review. Wil je wat minder geld uitgeven? Dan kan je ook eens kijken naar het oudere model uit 2014, de Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS. Deze is minder snel en is niet stofwaterdicht, maar nog steeds een fijne camera.

De Sony Alpha A6400 bij CameraNU

De Sony Alpha A6400 bij Kamera-Express

De Sony Alpha A6400 bij Coolblue


3. De Nikon Z50 + 16-50mm

De Nikon Z50 is Nikon’s eerste systeemcamera met een DX sensor. Dit maakt de camera uiterst compact en uitermate geschikt voor de beginnende fotograaf of de serieuze amateur. De sensor van de Z50 is vergelijkbaar als die van de Nikon D7500 en de D500 en kenmerkt zich door de 20.9 megapixel DX CMOS-sensor die hoogwaardige en kleurrijke beelden levert. Verder beschikt de Z50 over een snelle hybride autofocus met ruim 209 autofocuspunten die tot wel 11 beelden per seconde kan schieten. Ideaal voor de natuur- en sportfotograaf. De autofocuspunten bedekken 90% van het beeld waardoor je bijna op ieder punt in je beeld het scherpstelpunt kan selecteren. Of je onderwerp in het midden zit, of juist in de hoek, de Z50 kan er razendsnel op focussen. En wil je een portret van iemand schieten? Maak dan gebruik van de eye-detection functie. Hiermee herkent de Z50 het oog van je onderwerp waarna hij hierop scherp stelt. Ideaal, want zo weet je zeker dat de scherpstelling op de juiste plek zit!


Plus en minpunten van de Nikon Z50 + 16-50mm:
Beste koop volgens de EISA awards
Compacte systeemcamera met fijne Nikon grip
209 scherpstelpunten die 90% van het beeld bedekken
Schiet 11 beelden per seconde
20.9 megapixel DX CMOS-sensor voor hoogwaardige beelden
4K video opname mogelijkheden
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Spatwater- en stofdicht
Ingebouwde flitser
Geen beeldstabilisatie in de body

» Meer informatie

De Nikon Z50 + 16-50mm, een echte Nikon camera in een compact jasje

De Nikon Z50 + 16-50mm is een ideale camera voor de beginnende fotograaf die op zoek is naar een hoogwaardige en compacte camera. Maar ook de gevorderde fotograaf die zijn grotere spiegelreflex wil inleveren kan met de Nikon Z50 goed uit de voeten. Doordat de camera over een fijne sensor (zoals we van Nikon gewend zijn) en een snelle autofocus beschikt is het fototoestel in te zetten voor alle soorten fotografie of videografie. Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreide Nikon Z50 review.

De Nikon Z50 bij CameraNu

De Nikon Z50 bij Kamera-Express

De Nikon Z50 bij Coolblue


4. De Canon EOS RP

De Canon EOS RP is Canon's compactste en lichtste camera met een full frame sensor. En dankzij deze sensor heb je de beschikking over een geweldig dynamisch bereik, hoge ISO waarden en geweldige beeldprestaties. Zo is de Canon EOS RP 43% lichter en 15% compacter dan de vergelijkbare Canon EOS 6D mark II die over dezelfde sensor beschikt. Ben jij op zoek naar hoge kwaliteit, maar ben je klaar met het slepen van vele kilo’s? Dan is de Canon EOS RP echt iets voor jou. Verder is de EOS RP behoorlijk rap met 5 beelden per seconde, de 4.779 autofocus punten en de gloednieuwe DIGIC 8 processor. En beschikt de camera over een nieuwe Canon RF mount welke een stuk korter en breeder is ten opzichte van de welbekende EF mount die op spiegelreflexcamera’s wordt gebruikt. Het voordeel van de RF mount is dat de lenzen dichter op de sensor zitten waardoor de lenzen een stuk lichtsterker kunnen zijn bij vergelijkbare formaten en gewichten. En heb je al een heel setje aan EF lenzen? Dan kan je ze dankzij de Canon mount adapter gewoon op jouw Canon EOS RP aansluiten. Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de serieuze Canon fotograaf.


Plus en minpunten van de Canon EOS RP:
Canon's compactste en lichtste camera met een full frame sensor
Bekroond met een TIPA award
Bekroond met een EISA award
Schiet hoogwaardige foto’s of 4K video’s dankzij de 26.2 MP fullframe sensor
Mis geen moment dankzij 4.779 autofocus punten
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar LCD touchscreen
Spatwater- en stofdicht
Er zit maar 1 SD kaartslot in de camera

» Meer informatie

De beste systeemcamera tot 1000 euro: de Canon EOS RP

Ben jij een beginnende fotograaf en zoek je een hoogwaardige camera waarmee je goed vooruit kan? Overweeg dan zeker de Canon EOS RP. Maar ook als je een serieuze amateur of zelfs een professional bent is de RP een hele goede optie. De camera is namelijk zeer compact waardoor hij ideaal in je cameratas past als 2e backup body. Ik kan deze Canon systeemcamera dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die een goede en compacte full frame systeemcamera zoekt. Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS RP review.

De Canon EOS RP bij CameraNu

De Canon EOS RP bij Kamera-Express

De Canon EOS RP bij Coolblue


5. De Fujifilm X-T30 II

Ben je op zoek naar een camera die niet alleen geweldige foto's maakt, maar er ook nog eens geweldig uitziet? Neem dan eens een kijkje naar de Fujifilm X-T30 II. Deze camera zit in een klassiek jasje maar beschikt echt over de nieuwste technieken. Denk aan een hoogwaardige APS-C sensor met 26.1 megapixels waarmee je foto's tot in detail vastlegt. Daarnaast kan je ook video opnamen maken tot in maar liefst 4K met 30 frames per seconde. Ook qua autofocus is de Fuji X-T30 anno 2022 één van de snelste camera's die je kan kopen. Zo schiet je tot maar liefst 30 frames per seconde en beschik je over een razendsnel autofocus systeem met maar liefst 425 scherpstelpunten. Uiteraard beschik je ook over een kantelbaar touchscreen LCD scherm en zit er op de camera wifi en bluetooth zodat je eenvoudig beelden kan delen. Dus… ben jij op zoek naar een geweldige camera qua specs en looks? Dan is de Fujifilm X-T30 echt iets voor jou!


Plus en minpunten van de Fujifilm X-T30 II:
Retro look met laatste technologieen
APS-C sensor met 26.1 megapixels
4K video opnamen mogelijk
Schiet tot maar liefst 30 beelden per seconde
Uitgebreide connectiviteit zoals wifi en bluetooth
3 inch kantelbaarscherm
De camera is niet spatwater en stofdicht

» Meer informatie

De Fujifilm X-T30 II, de meest stijlvolle systeemcamera van 2022

Met de Fujifilm X-T30 II beschik je over een zeer stijlvolle camera met de laatste technieken. Denk hierbij aan een hoogwaardige 26.1 megapixel sensor, een geweldige autofocus, schiet tot 30 beelden per seconde en uiteraard wifi en bluetooth. Ben jij een fotograaf die op zoek is naar een geweldige camera qua specs en looks? Dan is de Fujifilm X-T30 II echt iets voor jou!

De Fujifilm X-T30 II bij CameraNu

De Fujifilm X-T30 II bij Kamera-Express

De Fujifilm X-T30 II bij Coolblue


c. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond

Als je aan een onafhankelijk testbureau denkt, dan denk je al heel snel aan De Consumentenbond. Gelukkig worden ook systeemcamera’s door de consumentenbond onder de loep genomen. Ze hanteren hierin twee categorieën, namelijk ‘beste koop’ en ‘best uit de test’. Als we naar systeemcamera’s kijken, dan test de consumentenbond deze camera’s op het gebied van kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

Systeemcamera’s met het predikaat: beste koop volgende de consumentenbond

De systeemcamera’s met het predikaat ‘beste koop’ hebben volgens de consumentenbond een prijs-kwaliteit cijfer van een 6 of hoger. De Canon EOS M50 heeft in 2021 het label ‘beste koop’ gekregen vanwege zijn lage prijs en hoge kwaliteit.

Bekijk alle de beste koop systeemcamera's volgens de consumentenbond

Systeemcamera’s met het predikaat: best getest volgende de consumentenbond

Systeemcamera’s die in de testen van de consumentenbond een hoge score krijgen op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid worden beloond met het predikaat ‘best getest’. Dit zijn verschillende systeemcamera's die ik hieronder op een rijtje heb gezet:

 • De Sony Alpha A7C
 • De Nikon Z6
 • De Panasonic Lumix G DMC-GX80


 • Bekijk alle beste geteste systeemcamera’s volgens de consumentenbond

  d. Systeemcamera’s met een EISA award

  De European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerkingsverband tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 Europese landen. Ze testen een breed scala aan producten, zoals ook systeemcamera’s. Alle producten worden getest op het gebied van kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Elk jaar worden de beste producten beloond met een zogenaamde EISA award. Hier zitten veel systeemcamera’s welke ik in onderstaand rijtje heb gezet:

 • De Sony A1
 • De Nikon Z6 II
 • De Canon EOS R5
 • De Fujifilm GFX 100s


 • Bekijk alle beste systeemcamera’s volgens EISA

  e. Systeemcamera’s met een TIPA award

  De Technical Image Press Association (TIPA) is, zoals EISA, een samenwerkingsverband tussen uitgevers van tijdschriften. Het verschil met EISA is alleen dat TIPA gebruik maakt van individuele testers waardoor de testresultaten meer diversiteit bevat. De producten, in dit geval systeemcamera’s, krijgen een TIPA award wanneer de camera aan verschillende eisen voldoet. Hierbij moet je denken aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een hoogwaardig design & ergonomie, eenvoudig in gebruik en tenslotte moet de systeemcamera gebruik maken van geavanceerde technologieën. Ieder jaar worden de TIPA awards uitgereikt en in 2021 kregen onderstaande camera's een TIPA award:

 • De Sony A1
 • De Nikon Z6 II
 • De Nikon Z7 II
 • De Canon EOS M50 II


 • Bekijk hier alle beste systeemcamera's volgens TIPA


  Veel gestelde vragen

  Iedere week krijg ik ontzettend veel vragen op mijn over systeemcamera's. Om je verder te helpen in je zoektocht heb ik hieronder de meest voorkomende vragen opgesomd.

  Vraag: Wat is de beste systeemcamera?
  Antwoord: Uiteraard is het de vraag wat je allemaal met de camera wilt gaan doen. Op dit moment zijn de Sony A1, de Nikon Z9 en de Canon EOS R3 de beste systeemcamera's van dit moment.

  Vraag: Wat is een goede systeemcamera voor beginners?
  Antwoord: De Canon EOS M50 II is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model. Ben je meer van het maken van video's? Ook dan is dit je camera want dankzij de 4K video kwaliteit schiet je hoogwaardige video's.

  Vraag: Wat is de beste fullframe systeemcamera voor beginners?
  Antwoord: Op moment van schrijven is de Canon EOS RP de beste fullframe systeemcamera voor beginners. Deze camera heeft een hoogwaardige sensor waarmee je de beschikking hebt over een groot dynamisch bereik. Ben jij een fotograaf die op zoek is naar de beste sensor, maar wil je niet de wereld uitgeven? Dan is de Canon EOS RP de camera voor jou!

  Vraag: Waarom een systeemcamera?
  Antwoord: Een systeemcamera heeft als grote voordeel dat ze super snel foto's achter elkaar kunnen maken. Dit komt doordat er geen spiegelhuis meer in de camera zit waardoor er hogere snelheden gehaald kunnen worden dan bij spiegelreflexcamera's. Daarnaast zijn systeemcamera's over het algemeen compacter en lichter én hebben ze autofocus systemen die beschikken over oog detectie.

  Vraag: Wat is het verschil tussen een spiegelreflex camera en een systeem camera?
  Antwoord: Een systeemcamera is een camera die, net zoals bij spiegelreflexcamera's, de mogelijkheid heeft om lenzen te wisselen. Het grote verschil is dat er bij een systeemcamera geen spiegelhuis in de camera zit. Je kijkt dus niet door de lens, zoals bij een spiegelreflexcamera, maar je kijkt op een digitaal schermpje in de zoeker of op het scherm aan de achterkant van je camera.

  Vraag: Wat betekent systeemcamera?
  Antwoord: Systeemcamera betekent dat je met dit type camera kan wisselen van lenzen, net zoals bij een spiegelreflexcamera. Je kijkt echter niet door de lens (via een spiegel), maar op een digitaal schermpje in de zoeker.

  Vraag: Wat is de beste Canon systeemcamera?
  Antwoord: Op dit moment is de Canon EOS R3 de beste Canon systeemcamera dankzij de hoge bouwkwaliteit, de hoogwaardige sensor en zijn grote snelheid (aantal beelden per seconde).

  Vraag: Wat is de beste Nikon systeemcamera?
  Antwoord: Op dit moment is de Nikon Z9 de beste Nikon systeemcamera dankzij de geweldige sensor, zijn topprestaties op autofocus en snelheid en de bouwkwaliteit.

  Vraag: Hoelang gaat een systeemcamera mee?
  Antwoord: Over het algemeen gaat een systeemcamera jaren mee. Uiteraard worden nieuwe camera's steeds beter, echter kan je met een systeemcamera de aankomende 10 jaar prima foto's maken.

  Stond jouw vraag hier niet tussen? Laat dan onderaan deze pagina een bericht achter en ik kom er persoonlijk bij je op terug. Dit hebben inmiddels al meer dan 100 andere lezers gedaan!


  Gebruikte bronnen

  Sinds 2007 hou ik mij al bezig met digitale fotografie. Het is voor mij een echte passie en ik verdiep mij dan ook in alles wat er in de fotografie wereld afspeelt (tip: kijk eens bij mijn nieuws items). Als ik iets aanschaf lees ik mij dan ook heel goed in middels magazines, vlogs, diverse digitale camera websites en testrapporten. Al deze kennis heb ik, tezamen met de kennis die ik van externe bronnen heb gehaald, gebruikt om deze top-10 beste systeemcamera’s 2022 samen te stellen. Hieronder nog even een overzicht van de diverse camera magazines en websites die ik heb gebruikt:

  Bron:
  Websites

  Dpreview.com
  Kenrockwell.com
  Cameralabs.com
  Fredmiranda.com
  Petapixel.com

  Tijdschriften Natuurfoto Magazine
  Zoom
  Focus
  Digifotopro
  Tests / reviews Consumentenbond
  TIPA
  EISA
  Kieskeurig
  Tweakers
  Vloggers Caisey Neistat
  Kai W
  Tony & Chelsea Northrup

  15. Afsluiting

  Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste systeemcamera’s van 2022. Hopelijk heeft mijn uitleg je een stuk verder geholpen in de zoektocht naar jouw ideale systeemcamera. Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat vragen en twijfels? Laat dan hieronder een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar mijn overzicht met de meest actuele camera aanbiedingen.

  Systeemcamera kopen?

  Wil je een systeemcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camerawinkels met harte aanbevelen:

  Nederlandse camerawinkels
  CameraNu
  Coolblue.nl
  Kamera-express.nl
  Cameraland
  Foto de Vakman

  Belgische camerawinkels
  Coolblue.be
  Kamera-express.be


  Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

  5 7 Stemmen
  Aantal sterren

  126 Berichten
  Nieuwste
  Oudste Meeste stemmen
  Feedback
  Bekijk alle berichten
  14 Dagen geleden

  Hallo Thijs, Wat een berg aan informatie. Ik ben nog relatief ouderwets en fotografeer liefst nog met mijn Canon A1/EOS50 of Bronica s2a…Met name de kleurweergave (diafilm Ektachrome of FujiProvia.of zwartwitfilm… Nu wil ik graag de overstap naar digitaal proberen. Ik heb in 2007 een Sony alpha geprobeerd en een fujifim XS-1 (bridgecamera) maar kan nog niet echt wennen. Wat is nu een goede keuze… Ik denk aan een tweedehands X-T3 maar realiseer me dat de objectieven van Fujifilm erg prijzig zijn. Dan beter de RP van Canon?

  Ik houd van natuurfotografie (landschappen/macro) en natuurlijk het gezin vast te leggen.
  Kan jij me helpen?

  Sanne Leliveld
  1 Maand geleden

  Hoi Thijs,
  Ik ben opzoek naar een goede veelzijdige camera en ik heb al veel informatie gevonden op je Website. Super fijn!

  Ik ben echt een beginner, maar mogelijk wil ik mij in de toekomst meer gaan focussen op fotografie en wil ik mijn camera inzetten voor werk (evenementen/bruiloften).
  Voor nu is het de bedoeling dat ik de camera ga gebruiken voor het reizen, met name voor landschap en soms wildlife. Nu overweeg ik de De Nikon Z50 + 16-50mm aan te schaffen, maar ik twijfel omdat ik zag dat er geen beeldstabilisatie in de body zit. Ik heb zelf namelijk niet een heel vaste hand en ben van plan tijdens het reizen(3 maanden backpacken door Azië) geen statief mee te nemen. Denk jij dat deze camera geschikt is als ik vooral foto’s wil maken zonder statief en met een niet super vaste hand? Of kan ik beter voor een camera gaan met beeldstabilisatie? Welke zou je dan aanraden?
  En zou deze camera, eventueel met andere lens, ook geschikt zijn voor het fotograferen van sterren?

  Alvast super bedankt voor je advies!
  Groetjes Sanne Leliveld

  Willem
  2 Maanden geleden

  Beste Thijs
  Momenteel ben ik gestart met het volgen van een cursus fotografie. Voornamelijk uit interesse, maar ook met het oog op eventueel bijberoep of part time (indien ik er goed in zou zijn). Ik zou me graag specialiseren in het nemen van foto’s van kinderen of families.
  Naast deze interesse zou ik mijn camera ook graag gebruiken als ik op reis ga. Mijn partner en ik doen best avontuurlijke reizen.
  Welke camera zou je me aanraden? Nikon Z50 of eerder een Canon Eos RP? Of zou je toch nog voor een optie buiten deze prijsklasse gaan? Met welke lens begin ik best?
  Alvast bedankt voor jou reactie.
  Mvg
  Willem