Top 10 beste systeemcamera’s 2024


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 20 mei 2024

Welke systeemcamera moet ik kopen?

Ben je op zoek naar een systeemcamera maar heb je geen idee welk merk of model je moet kopen? Kijk dan eens naar de onderstaande top 10 beste systeemcamera’s van 2024. Ik heb deze top 10 samengesteld uit mijn eigen 15+ jaar ervaring als fotograaf, diverse (online) systeemcamera-reviews en diverse cameratests. Zelf heb ik meerdere camera’s in mijn bezit en ook heb ik er meerdere versleten. Omdat fotografie mijn passie is, hou ik alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. En omdat ik het heel erg leuk vind om mijn kennis te delen, heb ik mijn ervaringen op papier gezet. Ik hoop je hiermee verder te kunnen helpen in je zoektocht naar je ideale systeemcamera. Kom je er na het lezen van deze top 10 toch nog niet helemaal uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’. Hierin geef ik handige tips waarop je kunt letten bij de aankoop van een digitale camera. Natuurlijk kan je onderaan dit artikel ook een reactie achterlaten met daarin je vraag of twijfels. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug! Dit hebben inmiddels al meer dan 150 andere lezers gedaan.

beste systeemcamera's 2024

In dit artikel:

Omdat er erg veel systeemcamera's op de markt zijn, heb ik dit artikel in twee delen opgesplitst. Allereerst begin ik met de top 10 beste systeemcamera’s van 2024. Aangezien de beste systeemcamera's voor 2024 niet aansluiten bij ieders budget, heb ik onder deze top 10 ook een overzicht gemaakt met de beste systeemcamera's voor beginners. Beide overzichten heb ik samen gesteld uit mijn persoonlijke ervaring als fotograaf (veel van deze camera's heb ik zelf getest), als uit bronnen die ik onderaan de pagina benoem. Onder beide overzichten ga ik wat dieper in op een aantal camera testen die je ook kan gebruiken in je zoektocht.

a. De top 10 beste systeemcamera’s van 2024
b. De beste systeemcamera’s voor beginners
c. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond
d. Systeemcamera testen met een EISA award
e. Systeemcamera testen met een TIPA award
f. Veel gestelde vragen

a. De top 10 beste systeemcamera’s van 2024:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste systeemcamera's van 2024 zien:

1. Nikon Z9
2. Canon EOS R3
3. Sony A1
4. Canon EOS R5
5. Nikon Z8
6. Sony A7 IV
7. Fujifilm X-T5
8. Sony Alpha A7 III
9. Canon EOS R6 mark II
10. Canon EOS R8

1. De Nikon Z9

De Nikon Z9 is het topmodel van Nikon en op dit moment de beste systeemcamera van 2024. De Z9 is namelijk uitgerust met een full frame stacked (gestapelde) CMOS-sensor met maar liefst 45.7 megapixels. Daarnaast schiet je tot maar liefst 120 beelden per seconde en kan je in 8K video-beelden opnemen. Het autofocussysteem van de Z9 is compleet nieuw. Zo beschikt deze systeemcamera over 493 autofocus-punten waarvan 405 autofocus-punten gebruikt worden in één van de 10 automatische veld-af modi. Dankzij deze 10 AF-veldstanden kan je voor iedere situatie de juiste autofocus-instellingen gebruiken. Of je nu vogels gaat fotograferen, of juist de camera gebruik voor het vastleggen van sporters, de Nikon Z9 zorgt voor de juiste scherpstelling. Hiervoor maakt de Z9 gebruik van Deeplearning Artificial Intelligence die automatisch tot maar liefst 9 onderwerpen kan herkennen. En of dit nu vogels, dieren, mensen of voertuigen zijn, de Nikon Z9 weet ze te vinden en stelt hier razendsnel op scherp. Dit maakt de Z9 de ideale camera voor de fotografen die actie willen vastleggen. Het is dan ook niet voor niets dat EISA de Nikon Z9 heeft verkozen tot beste camera van 2022-2023.

Nikon Z9 systeemcamera
Plus en minpunten van de Nikon Z9:
Camera van het jaar 2022-2023 volgens EISA
Schiet tot maar liefst 120 beelden per seconde (JPEG)
Hoogwaardige 45.7 megapixel fullframe sensor
10 automatische Veld-ad modi
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie met compenstatie tot 6 stops
493 scherpstelpunten waarvan 405 voor automatisch veld-af
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (EN-EL18d, bekend van o.a. de D5/D6 serie)
Spatwater en stofdicht
De 120 beelden per seconde schiet je in JPG, in RAW schiet je er maximaal 20 per seconde
Kwaliteit mag wat kosten…

» Meer informatie

De Nikon Z9 is de snelste en beste systeemcamera van 2024

De Nikon Z9 is met zijn 120 beelden per seconde de snelste systeemcamera van 2024. Daarnaast is de autofocus razend snel en is de body gemaakt van magnesium legering waardoor hij zowel spatwater als stofdicht is. Het resultaat, een fantastische topcamera voor fotografen die snelle acties willen vastleggen die met recht de titel ‘Camera van het jaar 2022-2023' mag dragen. Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Nikon Z9 artikel.

De Nikon Z9 bij CameraNu

De Nikon Z9 bij Kamera-express

De Nikon Z9 bij Cameraland


2. De Canon EOS R3

De Canon EOS R3 is Canon's professionele systeemcamera die eind 2021 op de markt is gekomen. Het is een professionele systeemcamera met super snelle autofocus en een ingebouwde grip waardoor er grotere accu's in kunnen en je ook in de portret stand goed kan fotograferen. De Canon EOS R3 is de brug tussen Canon's vlaggenschip de Canon 1Dx mark III spiegelreflexcamera en de immense populaire Canon EOS R5 systeemcamera. De Canon EOS R3 beschikt over een 24.1 megapixel full frame sensor en dankzij de krachtige DIGIC X-beeldprocessor schiet je met 30 frames per seconde met AF/AE tracking, oog-, hoofd- en lichaamsherkenning. Ook zit er een geheel nieuw autofocus systeem in met zogenaamde Eye Control Function. Hiermee zal de camera scherpstellen op de plek waar je naar kijkt, net zoals in de klassieke Canon EOS 5 (analoge camera)! Ideaal voor sport- en natuurfotografen die in een split second de autofocus moeten verleggen. Al met al maakt dit de EOS R3 de ideale systeemcamera voor de professionele fotograaf!

Canon EOS R3 systeemcamera
Plus en minpunten van de Canon EOS R3:
Beste professionele camera 2022-2023 volgens EISA
Eye Control Function systeem waarmee de camera scherpstelt op het punt waar jij naar kijkt
Hoogwaardige 24.1 megapixel fullframe sensor
Schiet tot 30 beelden per seconde (RAW!)
Video in 6K RAW 60p
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 8 stops
1.053 scherpstelpunten
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi, bluetooth of LAN
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E19, bekend van o.a. de 1D serie)
Spatwater en stofdicht
Kwaliteit mag wat kosten…

» Meer informatie

De Canon EOS R3 is de systeemcamera voor ieder snel moet schakelen tussen acties

Naar mijn mening is de Canon EOS R3 de systeemcamera voor de fotograaf die snel moet schakelen tussen acties. De camera beschikt over een revolutionair autofocussysteem (Eye Control Function) waarmee de camera scherpstelt op de plek waar je naar kijkt. Ideaal voor de veeleisende sport- en natuurfotograaf! Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS R3 review.

De Canon EOS R3 bij CameraNu

De Canon EOS R3 bij Kamera-express

De Canon EOS R3 bij Cameraland


3. De Sony A1

De Sony A1 is het topmodel van Sony en een ontzettend goede systeemcamera. Sterker nog, vorig jaar (voor de komst van de Nikon Z9 en de R3) was dit de beste systeemcamera die je kon kopen. Zowel TIPA als EISA verkozen de Sony A1 tot beste allround camera anno 2021-2022. Inmiddels heeft de A1 dit stokje overgedragen aan de Nikon Z9. Maar dat maakt dit geen verkeerde camera! Zo beschikt hij over een fenomenale sensor met maar liefst 50 megapixel. Daarnaast schiet je tot maar liefst 30 beelden per seconde zonder enige vorm van blackout (blackout is dat je even niks door je zoeker ziet wanneer je een foto maakt). De Sony A1 maakt namelijk gebruik van een elektronische sluiter waardoor je alles blijft zien als je afdrukt. Daarnaast zit er een geweldig autofocussysteem in deze camera met maar liefst 759 autofocuspunten die onderwerpen automatisch herkennen. Zo zorgt de realtime eye-autofocus techniek ervoor dat de camera automatisch ogen bij mensen, dieren (groot en klein zoals vogels) herkent waarna de A1 hier razendsnel op scherpstelt. Het resultaat, haarscherpe foto's van ieder moment dat jij wilt vastleggen! Sony had met de A1 de lat echt weer hoger neer gelegd voor andere merken!

Sony A1 systeemcamera
Plus en minpunten van de Sony A1:
Beste camera volgens zowel TIPA als EISA in 2021-2022
Hoogwaardige 50 megapixel fullframe sensor
Schiet tot 30 beelden per seconde
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie voor compensatie tot 5.5 stops
759 scherpstelpunten met Eye-tracking (mens, dier en vogel)
Verbeterd menu ten opzichte van de A7 III serie
Kantelbaar touchscreen en foto’s deel je eenvoudig via wifi
Spatwater en stofdicht
De camera is al een tijdje op de markt
De 30 beelden per seconde schiet je enkel in compressed RAW, bij volledige RAW beelden kan de camera er 20 per seconde schieten
Kwaliteit mag wat kosten…

» Meer informatie

De Sony A1, de beste Sony systeemcamera anno 2024

Naar mijn mening is de Sony A1 echt een geweldige camera en het beste dat je van Sony kan kopen. De camera is inmiddels al weer een paar jaartjes op de markt, maar de prestaties liegen er niet om. De camera beschikt over een geweldige 50 megapixel sensor, super snelle autofocus en 5-assige beeldstabilisatie. Ben jij op zoek naar één van de beste systeemcamera van dit moment? Neem dan zeker een kijkje naar dit topmodel van Sony!

De Sony A1 bij CameraNu

De Sony A1 bij Kamera-express

De Sony A1 bij Cameraland


4. De Canon EOS R5

De Canon EOS R5 is één van de meest populaire systeemcamera van 2024. Deze camera combineert hoogwaardige fotokwaliteit met snelheid en gebruiksgemak. De Canon R5 beschikt namelijk over een hoogwaardige 45 megapixel full frame sensor waarmee je details echt haarscherp vastlegt. Daarnaast is de systeemcamera super snel. Zo beschik je over 5.940 autofocuspunten en kan je tot maar liefst 20 beelden per seconde schieten. En omdat de camera over eye-detection beschikt stelt hij automatisch razendsnel scherp op het oog. Zelf heb ik deze camera getest (lees hier mijn Canon EOS R5 review) en ik ben echt weggeblazen door de mogelijkheden. Verder beschikt de R5 ook nog eens over een 5 assige beeldstabilisatie (hierdoor haal je trillingen weg) en is het menu zeer gebruikersvriendelijk. Maak je liever video opnamen? Ook dat kan met de R5! En niet zomaar… maar ik 8K RAW! De Canon EOS R5 is dan ook oprecht een geweldige systeemcamera voor ieders die niet per se de top hoeft (EOS R3), maar wel wil beschikken over een zeer hoogwaardige camera.

Canon EOS R5 systeemcamera
Plus en minpunten van de Canon EOS R5:
Beste premium systeemcamera volgens EISA 2021-2022
Hoogwaardige 45 megapixel fullframe sensor
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 8 stops
5.940 scherpstelpunten en 20 beelden per seconde
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E6N, bekend van o.a. de 5D serie)
Spatwater en stofdicht
Minder krachtige accu ten opzichte van de R3

» Meer informatie

De Canon EOS R5, professionele systeemcamera met hoogwaardige prestaties

Naar mijn mening is de Canon EOS R5 één van de beste systeemcamera van 2024. De camera beschikt over een geweldige sensor, super snelle autofocus en 5-assige beeldstabilisatie. Ben jij op zoek naar een professionele systeemcamera, maar hoef je niet de top? Neem dan zeker een kijkje naar dit model van Canon! Heb je niet al deze megapixels nodig? Kijk dan eens naar het kleinere broertje, de Canon EOS R6 mark II. Wil je meer over de R5 lezen? Check dan mijn uitgebreide Canon EOS R5 review.

De Canon EOS R5 bij CameraNu

De Canon EOS R5 bij Kamera-express

De Canon EOS R5 bij Cameraland


5. De Nikon Z8

De Nikon Z8 is in feite de compactere versie van bovenstaande Nikon Z9. Zo is deze systeemcamera 30% compacter en 22% lichter dan zijn grotere boer, maar beschikt hij wel over dezelfde technologie. Zo beschik je over dezelfde 45.7 megapixel fullframe sensor en schiet je tot maar liefst 120 beelden per seconde. Daarnaast kan je filmen in 8K met 30 frames per seconde en beschik je ook over Pre-release capture waardoor je moment kan vastleggen nog voordat je op de afdrukknop hebt gedrukt. Verder beschik je uiteraard over eye-tracking waarmee de camera automatisch dieren (zoals vogels), mensen of voertuigen kan detecteren. En dat allemaal in een compact jasje! En wil je toch graag wat meer gewicht en grip? Dan kan je de Nikon Z8 uitbreiden met de MB-N12 battery grip waardoor je ook in de portretstand toegang hebt tot alle knoppen. Daarnaast kan je middels deze battery grip gebruik maken van twee accu's waardoor je langer kan fotograferen en filmen. Ben jij een fanatieke Nikon fotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste maar wil je niet al teveel gewicht meenemen? Dan is de Nikon Z8 écht iets voor jou!

Nikon Z8, de beste allround systeemcamera van 2024
Plus en minpunten van de Nikon Z8:
Camera van het jaar 2023-2024 volgens EISA
Beste full frame camera van 2024 volgens TIPA
Kleinere broertje van de Z9 in een compacter jasje
Hoogwaardige 45.7 megapixel fullframe sensor
Schiet tot maar liefst 120 beelden per seconde (11 megapixel JPEG)
Schiet tot 20 RAW beelden per seconde
Pre-release capture functie
Video in 8K RAW met 30fps en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie
493 scherpstelpunten met Artificial Intelligence voor snelle onderwerpherkenning
Eye-tracking (mens, dier en voertuig)
Twee cardslots (CFexpress Type B en SD UHS-II)
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (EN-EL15c, bekend van o.a. de D780 en de Z6/Z7 serie)
Spatwater en stofdicht
Kwaliteit mag wat kosten…

» Meer informatie

De Nikon Z8, de beste allround Nikon systeemcamera van 2024

De Nikon z8 is een geweldige systeemcamera met één van de beste full frame sensoren van dit moment. Sterker nog, volgens EISA is het de beste camera van 2023-2024. Ben jij een fanatieke Nikon-fotografen die nu nog gebruik maken van de Nikon D850 of een andere Nikon camera? Dan ga je ontzettend blij worden van de nieuwe Nikon Z8. Wil je meer over deze systeemcamera weten? Lees dan mijn uitgebreide Nikon Z8 review. Wil je wat minder uitgeven en hoef je niet per se 45.7 megapixel? Dan kan je ook kijken naar de Nikon Z6 II, dit is het kleinere broertje met 24.5 megapixel.

De Nikon Z8 bij CameraNu.nl

De Nikon Z8 bij Kamera-Express

De Nikon Z8 bij Cameraland


6. De Sony A7 IV

De Sony A7 IV is de opvolger van de immens populaire Sony A7 III. De Sony A7 IV beschikt over een gloednieuwe fullframe sensor met maar liefst 33 megapixels & een nieuwe Boinz XR processor die de beelden razendsnel kan verwerken. En deze processor is zeker nodig omdat de A7 IV tot maar liefst 10 beelden per seconde kan schieten. Daarnaast zit er realtime tracking en eye-autofocus in de systeemcamera waardoor de camera razendsnel scherpstelt op je onderwerp. Ze je de Sony A7 IV bijvoorbeeld in de eye-autofocus stand ‘bird', dan zal de camera zelf de vogel in het beeld zoeken en scherpstellen op het oog. Hierdoor kan jij je als fotograaf richten op de compositie en zorgt de camera voor de een scherp beeld! Het resultaat, een geweldige allround full frame systeemcamera die zowel voor de fanatieke amateur fotograaf of videograaf.

Sony A7 IV de meest verkochte systeemcamera van 2024
Plus en minpunten van de Sony A7 IV:
Beste fullframe camera 2023-2024 volgens EISA
Hoogwaardige 33 megapixel fullframe sensor
759 scherpstelpunten en schiet tot 10 beelden per seconde
Video in 4K met 60fps of Full HD met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 5 stops
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Volledig kantelbaar touchscreen (eindelijk!)
Spatwater en stofdicht
Verbeterd menu ten opzichte van de A7 III
De accu gaat minder lang mee dan bij de A7 III doordat de krachte processor meer stroom verbruikt

» Meer informatie

De Sony A7 IV is de beste systeemcamera voor de serieuze amateur fotograaf

Naar mijn mening is de Sony A7 IV de beste systeemcamera voor de serieuze amateur fotograaf. De camera beschikt over een geweldige full frame sensor met maar liefst 33 megapixel, een snelle autofocus met eye-tracking en 5-assige beeldstabilisatie om trillingen weg te nemen. Daarnaast is het scherm eindelijk kantelbaar geworden (was bij de A7 III niet het geval) waardoor de A7 IV ook goed te gebruiken is voor het maken van video's. Ben jij een serieuze amateur fotograaf en op zoek naar de systeemcamera die het beste bij je past? Dan is de Sony A7 IV echt iets voor jou! Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Sony A7 IV artikel.

De Sony A7 IV bij CameraNu

De Sony A7 IV bij Kamera-express

De Sony A7 IV bij Cameraland


7. De Fujifilm X-T5

De Fujifilm x-t5 is een strakke systeemcamera meet hoogwaardige technieken onder de motorkap. Fuji is al jaren een geliefd merk onder fotografen en dit nieuwste model, de X-T5, is één van de beste en mooiste camera's die je op het moment kan kopen. Deze systeemcamera beschikt over een hoogwaardige 40.2 megapixel CMOS sensor. Daarnaast is er een stille mechanise sluiter ontwikkeld door Fujifilm waarmee de camera tot maar liefst 15 beelden per seconde schiet. En dankzij de vernieuwde X-processor 5 verwerkt de X-T5 foto's 3x zo snel dan zijn voorganger, de de X-T4. En wil je nog meer beelden per seconde schieten? Gebruik dan de elektronische sluiter en je schiet tot maar liefst 20 beelden per seconde! Ook beschikt de X-T5 over IBIS (In Body Image Stabilisation) waarmee je tot maar liefst 7 stops kan corrigeren. Al deze specificaties maken de Fujifilm X-T5 een ideale allround systeemcamera voor de serieuze amateur of professional.

fujifilm x-t5 systeemcamera
Plus en minpunten van de Fujifilm X-T5:
Ultieme allround systeemcamera met strak design
Hoogwaardige 40.2 megapixel Back Illuminated Sensor
Schiet 4K video en slow motion in Full HD
Vijf-assige beeldstabilisatie die tot 7 stops stabiliseert
Super snel autofocussysteem en schiet tot 15 beelden per seconde
Elektronische viewfinder
Volledig kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Redelijk aan de prijs (gezien het formaat sensor)

Meer informatie

De Fujifilm X-T5, een van de mooiste camera's van 2024

De Fujifilm X-T5 is een krachtige systeemcamera met een hoogwaardige 40.2 megapixel APS-C sensor, een krachtige autofocus en veel snelheid. Ben jij op zoek naar een strakke en goed uitziende systeemcamera met goede prestaties? Dan is de Fuji X-T5 zeker iets voor jou.

De Fujifilm X-T5 bij CameraNu

De Fujifilm X-T5 bij Kamera-Express

De Fujifilm X-T5 bij Cameraland


8. De Sony Alpha A7 III

De Sony Alpha A7 III is de voorganger van bovengenoemde A7 IV en zeer geliefd onder fotografen. En niet zomaar want met de A7 III beschik je over een hoogwaardige systeemcamera met een 24.2 megapixel full frame sensor. Vooral de Sony sensor is zeer geliefd en staat er om bekend hoogwaardige beelden te leveren. Om deze reden worden de Sony A7 camera's (dit is de derde versie, vandaar III in de naam) in vrijwel alle testen zeer geprezen. Zo won de voorganger nog het predikaat beste uit de test volgens De Consumentenbond. Verder beschikt de Sony Alpha A7 III over een zeer snelle autofocus met maar liefst 693 fasedetectiepunten. En doordat de camera tot maar liefst 10 beelden per seconde kan schieten, schiet je bijna altijd wel raak! Verder zit er in de body van de A7 III vijf-assige beeldstabilisatie waardoor de camera altijd gestabiliseerd is. Het voordeel hiervan is dat je ongeacht de lens altijd over beeldstabilisatie beschikt en je dus geen zorgen hoeft te maken over lichte trillingen. Uiteraard zit de A7 III ook vol met andere specs, zoals wifi NFC en de body is zeer robuust (spatwater- en stofdicht). Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf die er graag op uittrekt. Zelf heb ik deze camera ook uitvoerig mogen testen. Wil je meer lezen of zien? Check dan mijn Sony A7 III review.

sony a7 iii
Plus en minpunten van de Sony Alpha A7 III:
Ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf
Geweldig mooie beelden dankzij de 24.2 MP fullframe sensor
Schiet 4K video-opnames of 120fps full HD-opnames
Vijf-assige beeldstabilisatie
Super snel scherpstelsysteem met AF-tracking en schiet tot 10 beelden per seconde
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Het scherm is niet volledig kantelbaar
Is inmiddels alweer een tijdje op de markt (sinds 2018)

» Meer informatie

De Sony Alpha A7 III, een hoogwaardige full frame systeemcamera

De Sony A7 III is een geweldige systeemcamera voor de fanatieke fotograaf. De full frame levert geweldige beelden en dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie ben je altijd verzekerd van trillingsvrije beelden. Ben je een fanatieke fotograaf? Dan kan ik je dit fototoetel echt aanraden.

De Sony A7 III bij CameraNu

De Sony A7 III bij Kamera-Express

De Sony A7 III bij Coolblue


9. De Canon EOS R6 mark II

De Canon EOS R6 mark II is in 2022 geïntroduceerd en is de opvolger van de zeer populaire Canon EOS R6 uit 2020. Deze camera wordt ook wel gezien als het ‘kleinere broertje' van de Canon EOS R5 maar vergis je niet, met de EOS R6 mark II beschik je over één van de beste systeemcamera's van dit moment. Zo is de Canon EOS R6 mark II qua specificaties bijna gelijk aan de R5, alleen zit het grootste verschil in de sensor. De EOS R6 beschikt namelijk over een hoogwaardige 24.2 megapixel full frame sensor waar de R5 over een 45 megapixel fullframe sensor beschikt. Maar heb je niet al die megapixels van de R5 nodig? Dan is de R6 mark II echt een geweldige camera voor jou. Qua autofocus is de Canon EOS R6 mark II een stuk beter geworden dan zijn voorganger. Zo beschikt de R6 mark II over een nieuw Dual Pixel CMOS AF II AF-systeem met deeplearning kunstmatige intelligentie. Hierdoor kan de mark II beter scherpstellen dan zijn voorganger. Dit merk je in de praktijk vooral bij het fotograferen met oogdetectie. Zo kan de 6D mark II sneller een oog herkennen en zal hij het onderwerp op het hoofd blijven volgen als het oog niet meer te zien is. Daarnaast kan de mark II nu ook automatisch voertuigen (zoals treinen en vliegtuigen) en paarden herkennen. Naast het AF systeem is ook de snelheid flink verbeterd. Zo kan de mark II tot maar liefst 40 beelden per seconde schieten, het dubbele van de eerste generatie R6! Deze flinke boost in snelheid maakt Canon EOS R6 mark II de snelste Canon camera tot nu toe! Ben jij dan ook een natuur of sportfotograaf? Dan is de R6 mark II echt iets voor jou!

canon eos r6 mark ii
Plus en minpunten van de Canon EOS R6 mark II:
Beste fullframe camera 2023-2024 volgens EISA
Hoogwaardige 24.2 megapixel fullframe sensor
Schiet met 40 beelden per seconde!
Video in 6K ProRes RAW of 4K/60p
5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 8 stops
4.897 scherpstelpunten
Eye-tracking (mens en dier) met deeplearning AI
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E6N, bekend van o.a. de 5D serie)
Spatwater en stofdicht
Goedkoper dan de R5
Maakt helaas enkel gebruik van SD kaarten waardoor het wegschrijven van foto's wat langer kan duren

» Meer informatie

De Canon EOS R6 mark II, de beste systeemcamera tot 3000 euro

De Canon EOS R6 mark II is een werkelijk snelheidsmonster met fullframe sensor. Je kan tot maar liefst 40 beelden per seconde fotograferen en ook beschik je nog eens over eye-detection en deeplearning AI. Ben jij een natuur- of sportfotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste? Kijk niet verder en ga voor de Canon EOS R6 mark II! Wil je meer over de R6 mark II lezen? Check dan mijn uitgebreide Canon EOS R6 mark II review. Wil je wat minder geld uitgeven? Lees dan mijn review over zijn voorganger, de Canon EOS R6.

De Canon EOS R6 mark II bij CameraNu

De Canon EOS R6 mark II bij Kamera-Express

De Canon EOS R6 mark II bij Cameraland


10. De Canon EOS R8

De Canon EOS R8 is Canon's lichtste systeemcamera met een fullframe sensor en is in 2023 op de markt gekomen. De R8 kenmerkt zich door zijn fullframe sensor gecombineerd met super snelle autofocus en flinke burst snelheden. Zo beschikt de EOS R8 over 24.2 megapixels met 4K video-opname mogelijkheden en schiet je tot maar liefst 40 beelden per seconde. Qua autofocus beschik je over het zelfde autofocussysteem uit de R5, R6 en R3 en worden onderwerpen (zoals mensen, dieren en voertuigen) automatisch herkend. Qua vatting maakt de EOS R8 gebruik van de RF vatting voor RF lenzen. Wil je lenzen van je spiegelreflexcamera gebruiken dan kan je de een EOS EF-RF adapter gebruiken. Ben jij op zoek naar een snelle systeemcamera met de beste fullframe sensor? Dan is de Canon EOS R8 een camera voor jou.

canon eos r8, beste systeemcamera onder 2000 euro
Plus en minpunten van de Canon EOS R8:
Beste koop camera 2023-2024 volgens EISA
Super snel, schiet tot 40 beelden per seconde
Hoogwaardige 24.2 megapixel fullframe sensor
Film in 4K met 120 fps
1.053 scherpstelpunten
Eye-tracking (mens, dier en voertuigen)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Spatwater en stofdicht
Geen 5-assige beeldstabilisatie
Accu is wat minder krachtig door zijn compacte formaat

» Meer informatie

De Canon EOS R8 is dé beste fullframe systeemcamera onder de €2000

Ben je op zoek naar snelle systeemcamera mét fullframe sensor met een prijskaartje van maximaal €2000? Dan is de Canon EOS R8 dé cameravoor jou! In mijn optiek is de Canon EOS R8 namelijk de beste fullframe systeemcamera onder de €2000. Dankzijn de razendsnelle autofocus leg je eenvoudig reeksen beelden vast wat ideaal is bij het fotograferen van vogels, wildlife en sport. Daarnaast is de autofocus razendsnel en zal de camera automatisch het onderwerp herkennen. Verder beschikt de R8 over pre-burst waarmee je foto's kan terughalen voordat je op de ontspanknop hebt gedrukt. Hoe dit precies werkt leg ik uitgebreid uit in mijn Canon EOS R8 review.

De Canon EOS R8 bij CameraNu

De Canon EOS R8 bij Kamera-express

De Canon EOS R8 bij Cameraland

Extra tip: de Canon EOS R7

Hoef je niet per se een fullframe sensor, maar wil je wel een snelle camera? Neem dan eens een kijkje naar de Canon EOS R7. Deze systeemcamera is een stukje goedkoper omdat er een APS-C sensor in zit. Hierdoor heb je het voordeel van de cropfactor waardoor je meer bereik met je lenzen hebt. Daarnaast schiet de R7 met 30 beelden per seconde én beschik je ook over die super snelle autofocus. Als laatste zit er zelfs nog 5-assige beeldstabilisatie op de R7 waardoor hij ook goed te gebruiken is voor het maken van video's en foto's bij minder goed licht.


b. De beste systeemcamera’s voor beginners:

Onderstaand overzicht laat de beste systeemcamera's voor beginners zien. Dit overzicht heb ik tot 5 systeemcamera's beperkt om geen overkill aan camera's te laten zien. Onderstaand overzicht is naar mijn mening de top 5 beste systeemcamera's voor beginners van 2024:

1. Canon EOS R50 + 18-45mm IS STM
2. Sony Alpha A6700 + 16-50mm
3. Nikon Z50 + 16-50mm
4. Canon EOS RP
5. Fujifilm X-T30 II

1. De Canon EOS R50 + 18-45mm IS STM

De Canon EOS R50 + 18-45mm IS STM is een zeer compacte Canon systeemcamera met flink veel mogelijkheden. Zo is de camera razendsnel, je schiet namelijk tot wel 15 beelden per seconde. En doordat het toestel over 4503 scherpstelpunten beschikt zal deze razendsnel het onderwerp detecteren om hier vervolgens op scherp te stellen. Naast fotograferen kan je ook heel goed filmen met de Canon EOS R50. De systeemcamera beschikt namelijk over 4K video mogelijkheden en doordat hij een een volledig kantelbaar touchscreen (360 graden) heeft kan je ook jezelf filmen. Ideaal voor de vloggers onder ons! Verder beschikt de R50 over een elektronische OLED zoeker waardoor je niet altijd het scherm hoeft te gebruiken (dit bespaart stroom, waardoor je langer door kan gaan). Standaard wordt deze Canon systeemcamera geleverd met een 18-45mm lens met beeldstabilisatie. Deze lens is goed te gebruiken voor zowel landschappen als portretten. En doordat de lens zeer stil is, is hij uitermate geschikt voor het maken van video opnames.

canon eos r50, beste systeemcamera voor beginners
Plus en minpunten van de Canon EOS R50:
Beste beginners systeemcamera volgens TIPA
Zeer compacte systeemcamera
Ideale systeemcamera voor zowel beginners als amateurs
Bekroond met een TIPA award
Scherpe beelden dankzij de 24.2 MP APS-C sensor
Schiet tot wel 15 beelden per seconde
4K video opname mogelijkheden
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi, NFC of bluetooth
Kantelbaar LCD scherm
Niet spatwater- en stofdicht

» Meer informatie

De Canon EOS R50, de beste systeemcamera voor beginners

De Canon EOS R50 is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 15 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model. Ben je meer van het maken van video's? Ook dan is dit je camera want dankzij de 4K video kwaliteit schiet je hoogwaardige video's. Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS R50 artikel.

De Canon EOS R50 bij CameraNu

De Canon EOS R50 bij Kamera-Express

De Canon EOS R50 bij Coolblue

Extra tip: de Canon EOS R10

Heb je iets meer snelheid nodig dan de Canon EOS R50 je kan bieden? Dan kan je ook eens kijken naar de Canon EOS R10. Deze camera is erg vergelijkbaar met de R50, maar schiet net wat meer beelden per seconde (23 beelden per seconde in van plaats 15 beelden) én heeft wat meer video mogelijkheden (zoals 4K in 60p en onbeperkt tijdsduur filmen). De EOS R10 is alleen wel iets duurder dan de R50, dus heb je de snelheid en video-opties niet nodig. Dan zou ik lekker voor de R10 gaan.


2. De Sony Alpha A6700 + 16-50mm

De Sony Alpha A6700 is een compacte en super snelle systeemcamera van Sony. Het fototoestel beschikt over 26 megapixel APS-C sensor welke ook in situaties met minder licht goed foto's kan maken. Daarnaast is de autofocus razendsnel doordat deze gebruik maakt van AI-technieken. Hierdoor kan de camera zelf onderwerpen herkennen waarna erop scherp gesteld wordt. Dankzij de 5-assige beeldstabilisatie worden trillingen weggenomen, wat ideaal is bij het maken van 4K video-opnames. Verder worden beelden verwerkt aangezien de A6700 over de nieuwer BIONZ XR processor beschikt. Deze processor is acht keer zo snel is als de processor in de Sony Alpha A6400, één van de voorlopers van de A6700. Ben jij op zoek naar een compacte maar snelle systeemcamera die je eenvoudig mee kan nemen op vakantie of op reisjes? Dan is de A6700 een ideale keuze!

sony a6700
Plus en minpunten van de Sony A6700:
Beste expert camera met APS-c sensor 2024 volgens TIPA
Hoogwaardige Exmor R CMOS sensor met 26 megapixels
Nieuwe processor die 8x sneller is dan zijn voorganger
Super snelle autofocus met AI technieken voor onderwerp-herkenning
Schiet tot 11 beelden per seconde (zelfs in RAW)
Film in 4K met 120 fps of Full HD met 240 fps
5-assige beeldstabilisatie
Fijne grip en spatwater- en stofdichte behuizing
Maakt gebruik van Sony E mount waar veel lenzen voor beschikbaar zijn
Volledig kantelbaar scherm
De krachtige processor gebruikt iets meer stroom waardoor hij minder lang meegaat als bij zijn voorganger
Slechts 1 SD kaartslot (tip, maak gebruik van een snelle SD kaart)
Er wordt bij de camera geen losse lader geleverd. Opladen gaat in de camera via een USB-C kabel.
Er wordt geen USB-C kabel meegeleverd (vaak heeft men die namelijk al thuis liggen). Heb je geen USB-C kabel? Vergeet dan niet een losse kabel aan te schaffen (zoals deze USB-C kabel).

» Meer informatie

De Sony Alpha A6700 + 16-50mm, de beste APS-c systeemcamera voor de serieuze amateur

De Sony A6700 is echt en geweldige systeemcamera voor de amateur fotograaf die op zoek is naar een razendsnelle camera. De camera stelt binnen no-time scherp en doordat hij tot wel 11 beelden per seconde kan vastleggen, mis je geen moment. Het is dan ook een ideale camera voor de fanatieke sport- of natuurfotograaf. Meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreiden Sony A6700 review.

De Sony Alpha A6700 bij CameraNU

De Sony Alpha A6700 bij Kamera-Express

De Sony Alpha A6700 bij Coolblue

Extra tip: de Sony A6400

Hoef je niet per se de nieuwste camera van 2024 te hebben en wil je wat geld besparen? Kijk dan eens naar de voorganger van de A6700, de Sony Alpha A6400 + 16-50mm. Ook dit is een ontzettend snelle systeemcamera die in 2020 op de markt is gekomen. Deze camera schiet ook met 11 beelden per seconde, maar de autofocus is wat minder snel en slim dan de autofocus van de A6700. Daardoor is hij wel een stuk goedkoper, waardoor je wat extra geld overhoudt voor bijvoorbeeld een andere lens.


3. De Nikon Z50 + 16-50mm

De Nikon Z50 is Nikon’s eerste systeemcamera met een DX sensor. Dit maakt de camera uiterst compact en uitermate geschikt voor de beginnende fotograaf of de serieuze amateur. De sensor van de Z50 is vergelijkbaar als die van de Nikon D7500 en de D500 en kenmerkt zich door de 20.9 megapixel DX CMOS-sensor die hoogwaardige en kleurrijke beelden levert. Verder beschikt de Z50 over een snelle hybride autofocus met ruim 209 autofocuspunten die tot wel 11 beelden per seconde kan schieten. Ideaal voor de natuur- en sportfotograaf. De autofocuspunten bedekken 90% van het beeld waardoor je bijna op ieder punt in je beeld het scherpstelpunt kan selecteren. Of je onderwerp in het midden zit, of juist in de hoek, de Z50 kan er razendsnel op focussen. En wil je een portret van iemand schieten? Maak dan gebruik van de eye-detection functie. Hiermee herkent de Z50 het oog van je onderwerp waarna hij hierop scherp stelt. Ideaal, want zo weet je zeker dat de scherpstelling op de juiste plek zit!

nikon z50
Plus en minpunten van de Nikon Z50 + 16-50mm:
Beste koop volgens de EISA awards
Compacte systeemcamera met fijne Nikon grip
209 scherpstelpunten die 90% van het beeld bedekken
Schiet 11 beelden per seconde
20.9 megapixel DX CMOS-sensor voor hoogwaardige beelden
4K video opname mogelijkheden
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Spatwater- en stofdicht
Ingebouwde flitser
Geen beeldstabilisatie in de body

» Meer informatie

De Nikon Z50 + 16-50mm, een echte Nikon camera in een compact jasje

De Nikon Z50 + 16-50mm is een ideale camera voor de beginnende fotograaf die op zoek is naar een hoogwaardige en compacte camera. Maar ook de gevorderde fotograaf die zijn grotere spiegelreflex wil inleveren kan met de Nikon Z50 goed uit de voeten. Doordat de camera over een fijne sensor (zoals we van Nikon gewend zijn) en een snelle autofocus beschikt is het fototoestel in te zetten voor alle soorten fotografie of videografie. Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreide Nikon Z50 review.

De Nikon Z50 bij CameraNu

De Nikon Z50 bij Kamera-Express

De Nikon Z50 bij Coolblue


4. De Canon EOS RP

De Canon EOS RP is Canon's compactste en lichtste camera met een full frame sensor. En dankzij deze sensor heb je de beschikking over een geweldig dynamisch bereik, hoge ISO waarden en geweldige beeldprestaties. Zo is de Canon EOS RP 43% lichter en 15% compacter dan de vergelijkbare Canon EOS 6D mark II die over dezelfde sensor beschikt. Ben jij op zoek naar hoge kwaliteit, maar ben je klaar met het slepen van vele kilo’s? Dan is de Canon EOS RP echt iets voor jou. Verder is de EOS RP behoorlijk rap met 5 beelden per seconde, de 4.779 autofocus punten en de gloednieuwe DIGIC 8 processor. En beschikt de camera over een nieuwe Canon RF mount welke een stuk korter en breeder is ten opzichte van de welbekende EF mount die op spiegelreflexcamera’s wordt gebruikt. Het voordeel van de RF mount is dat de lenzen dichter op de sensor zitten waardoor de lenzen een stuk lichtsterker kunnen zijn bij vergelijkbare formaten en gewichten. En heb je al een heel setje aan EF lenzen? Dan kan je ze dankzij de Canon mount adapter gewoon op jouw Canon EOS RP aansluiten. Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de serieuze Canon fotograaf.

canon eos rp
Plus en minpunten van de Canon EOS RP:
Canon's compactste en lichtste camera met een full frame sensor
Bekroond met een TIPA award
Bekroond met een EISA award
Schiet hoogwaardige foto’s of 4K video’s dankzij de 26.2 MP fullframe sensor
Mis geen moment dankzij 4.779 autofocus punten
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar LCD touchscreen
Spatwater- en stofdicht
Er zit maar 1 SD kaartslot in de camera

» Meer informatie

De beste systeemcamera tot 1000 euro: de Canon EOS RP

Ben jij een beginnende fotograaf en zoek je een hoogwaardige camera waarmee je goed vooruit kan? Overweeg dan zeker de Canon EOS RP. Maar ook als je een serieuze amateur of zelfs een professional bent is de RP een hele goede optie. De camera is namelijk zeer compact waardoor hij ideaal in je cameratas past als 2e backup body. Ik kan deze Canon systeemcamera dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die een goede en compacte full frame systeemcamera zoekt. Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS RP review.

De Canon EOS RP bij CameraNu

De Canon EOS RP bij Kamera-Express

De Canon EOS RP bij Coolblue


5. De Fujifilm X-T30 II

Ben je op zoek naar een camera die niet alleen geweldige foto's maakt, maar er ook nog eens geweldig uitziet? Neem dan eens een kijkje naar de Fujifilm X-T30 II. Deze camera zit in een klassiek jasje maar beschikt echt over de nieuwste technieken. Denk aan een hoogwaardige APS-C sensor met 26.1 megapixels waarmee je foto's tot in detail vastlegt. Daarnaast kan je ook video opnamen maken tot in maar liefst 4K met 30 frames per seconde. Ook qua autofocus is de Fuji X-T30 anno 2024 één van de snelste camera's die je kan kopen. Zo schiet je tot maar liefst 30 frames per seconde en beschik je over een razendsnel autofocus systeem met maar liefst 425 scherpstelpunten. Uiteraard beschik je ook over een kantelbaar touchscreen LCD scherm en zit er op de camera wifi en bluetooth zodat je eenvoudig beelden kan delen. Dus… ben jij op zoek naar een geweldige camera qua specs en looks? Dan is de Fujifilm X-T30 echt iets voor jou!

fujifilm x-t30 ii
Plus en minpunten van de Fujifilm X-T30 II:
Retro look met laatste technologieen
APS-C sensor met 26.1 megapixels
4K video opnamen mogelijk
Schiet tot maar liefst 30 beelden per seconde
Uitgebreide connectiviteit zoals wifi en bluetooth
3 inch kantelbaarscherm
De camera is niet spatwater en stofdicht

» Meer informatie

De Fujifilm X-T30 II, de meest stijlvolle systeemcamera van 2024

Met de Fujifilm X-T30 II beschik je over een zeer stijlvolle camera met de laatste technieken. Denk hierbij aan een hoogwaardige 26.1 megapixel sensor, een geweldige autofocus, schiet tot 30 beelden per seconde en uiteraard wifi en bluetooth. Ben jij een fotograaf die op zoek is naar een geweldige camera qua specs en looks? Dan is de Fujifilm X-T30 II echt iets voor jou!

De Fujifilm X-T30 II bij CameraNu

De Fujifilm X-T30 II bij Cameraland

De Fujifilm X-T30 II bij Coolblue


c. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond

consumentenbond systeemcameraAls je aan een onafhankelijk testbureau denkt, dan denk je al heel snel aan De Consumentenbond. Gelukkig worden ook systeemcamera’s door de consumentenbond onder de loep genomen. Ze hanteren hierin twee categorieën, namelijk ‘beste koop’ en ‘best uit de test’. Als we naar systeemcamera’s kijken, dan test de consumentenbond deze camera’s op het gebied van kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

Systeemcamera’s met het predikaat: beste koop volgende de consumentenbond

De systeemcamera’s met het predikaat ‘beste koop’ hebben volgens de consumentenbond een prijs-kwaliteit cijfer van een 6 of hoger. Een aantal systeemcamera's hebben dit predikaat gekregen, zie onderstaand lijstje. Let wel, de Consumentenbond test vaak wat oudere camera's (of het kost ze veel tijd om te testen) waardoor sommige camera's moeilijk leverbaar zijn:

 • De Canon EOS M200
 • De Panasonic Lumix G DMC-GX80


 • Bekijk alle de beste koop systeemcamera's volgens de consumentenbond

  Systeemcamera’s met het predikaat: best getest volgende de consumentenbond

  Systeemcamera’s die in de testen van de consumentenbond een hoge score krijgen op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid worden beloond met het predikaat ‘best getest’. Dit zijn verschillende systeemcamera's die ik hieronder op een rijtje heb gezet:

 • De Sony Alpha A7C
 • De Fujifilm X-T4


 • Bekijk alle beste geteste systeemcamera’s volgens de consumentenbond

  d. Systeemcamera’s met een EISA award

  eisa systeemcameraDe European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerkingsverband tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 Europese landen. Ze testen een breed scala aan producten, zoals ook systeemcamera’s. Alle producten worden getest op het gebied van kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Elk jaar worden de beste producten beloond met een zogenaamde EISA award. Hier zitten veel systeemcamera’s welke ik in onderstaand rijtje heb gezet.

  In 2023-2024 kregen onderstaande camera's een EISA award:

  In 2022-2023 kregen onderstaande camera's een EISA award:

  Bekijk alle beste systeemcamera’s volgens EISA

  e. Systeemcamera’s met een TIPA award

  tipa systeemcameraDe Technical Image Press Association (TIPA) is, zoals EISA, een samenwerkingsverband tussen uitgevers van tijdschriften. Het verschil met EISA is alleen dat TIPA gebruik maakt van individuele testers waardoor de testresultaten meer diversiteit bevat. De producten, in dit geval systeemcamera’s, krijgen een TIPA award wanneer de camera aan verschillende eisen voldoet. Hierbij moet je denken aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een hoogwaardig design & ergonomie, eenvoudig in gebruik en tenslotte moet de systeemcamera gebruik maken van geavanceerde technologieën. Ieder jaar worden de TIPA awards uitgereikt waardoor de lijst steeds een update krijgt.

  In 2024 kregen onderstaande camera's een TIPA award:

  In 2023 kregen onderstaande camera's een TIPA award:

  In 2022 kregen onderstaande camera's een TIPA award:

  Bekijk hier alle beste systeemcamera's volgens TIPA


  Veel gestelde vragen

  Iedere week krijg ik ontzettend veel vragen op mijn over systeemcamera's. Om je verder te helpen in je zoektocht heb ik hieronder de meest voorkomende vragen opgesomd.

  Vraag: Wat is een systeemcamera?
  Antwoord: Systeemcamera betekent dat je met dit type camera kan wisselen van lenzen, net zoals bij een spiegelreflexcamera. Je kijkt echter niet door de lens (via een spiegel), maar op een digitaal schermpje in de zoeker.

  Vraag: Wat is de allerbeste systeemcamera?
  Antwoord: Uiteraard is het de vraag wat je allemaal met de camera wilt gaan doen. Maar dit moment zijn de Sony A1, de Nikon Z9 en de Canon EOS R3 de beste systeemcamera's van dit moment. Dit zijn namelijk de vlaggenschepen van de drie gerenommeerde merken (Canon, Nikon en Sony).

  Vraag: Wat is een goede systeemcamera voor beginners?
  Antwoord: De Canon EOS R50 is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 15 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model. Ben je meer van het maken van video's? Ook dan is dit je camera want dankzij de 4K video kwaliteit schiet je hoogwaardige video's.

  Vraag: Wat is de beste fullframe systeemcamera voor beginners?
  Antwoord: Op moment van schrijven is de Canon EOS RP de beste fullframe systeemcamera voor beginners. Deze camera heeft een hoogwaardige sensor waarmee je de beschikking hebt over een groot dynamisch bereik. Ben jij een fotograaf die op zoek is naar de beste sensor, maar wil je niet de wereld uitgeven? Dan is de Canon EOS RP de camera voor jou!

  Vraag: Waarom een systeemcamera?
  Antwoord: Een systeemcamera heeft als grote voordeel dat ze super snel foto's achter elkaar kunnen maken. Dit komt doordat er geen spiegelhuis meer in de camera zit waardoor er hogere snelheden gehaald kunnen worden dan bij spiegelreflexcamera's. Daarnaast zijn systeemcamera's over het algemeen compacter en lichter én hebben ze autofocus systemen die beschikken over oog detectie.

  Vraag: Wat is het verschil tussen een spiegelreflex camera en een systeem camera?
  Antwoord: Een systeemcamera is een camera die, net zoals bij spiegelreflexcamera's, de mogelijkheid heeft om lenzen te wisselen. Het grote verschil is dat er bij een systeemcamera geen spiegelhuis in de camera zit. Je kijkt dus niet door de lens, zoals bij een spiegelreflexcamera, maar je kijkt op een digitaal schermpje in de zoeker of op het scherm aan de achterkant van je camera.

  Vraag: Wat betekent systeemcamera?
  Antwoord: Systeemcamera is de naam welke gegeven is aan een camera waarbij je lenzen kan wisselen, net zoals bij een spiegelreflexcamera. Je kijkt echter niet door de lens (via een spiegel), maar op een digitaal schermpje in de zoeker.

  Vraag: Wat is de beste Canon systeemcamera?
  Antwoord: Op dit moment is de Canon EOS R3 de beste Canon systeemcamera dankzij de hoge bouwkwaliteit, de hoogwaardige sensor en zijn grote snelheid (aantal beelden per seconde).

  Vraag: Wat is de beste Nikon systeemcamera?
  Antwoord: Op dit moment is de Nikon Z9 de beste Nikon systeemcamera dankzij de geweldige sensor, zijn topprestaties op autofocus en snelheid en de bouwkwaliteit.

  Vraag: Hoelang gaat een systeemcamera mee?
  Antwoord: Over het algemeen gaat een systeemcamera jaren mee. Uiteraard worden nieuwe camera's steeds beter, echter kan je met een systeemcamera de aankomende 10 jaar prima foto's maken.

  Stond jouw vraag hier niet tussen? Laat dan onderaan deze pagina een bericht achter en ik kom er persoonlijk bij je op terug. Dit hebben inmiddels al meer dan 100 andere lezers gedaan!


  Gebruikte bronnen

  Sinds 2007 hou ik mij al bezig met digitale fotografie. Het is voor mij een echte passie en ik verdiep mij dan ook in alles wat er in de fotografie wereld afspeelt (tip: kijk eens bij mijn nieuws items). Als ik iets aanschaf lees ik mij dan ook heel goed in middels magazines, vlogs, diverse digitale camera websites en testrapporten. Al deze kennis heb ik, tezamen met de kennis die ik van externe bronnen heb gehaald, gebruikt om deze top-10 beste systeemcamera’s 2024 samen te stellen. Hieronder nog even een overzicht van de diverse camera magazines en websites die ik heb gebruikt:

  Bron:
  Websites

  Dpreview.com
  Kenrockwell.com
  Cameralabs.com
  Fredmiranda.com
  Petapixel.com

  Tijdschriften Natuurfoto Magazine
  Zoom
  Focus
  Digifotopro
  Tests / reviews Consumentenbond
  TIPA
  EISA
  Kieskeurig
  Tweakers
  Vloggers Caisey Neistat
  Kai W
  Tony & Chelsea Northrup

  15. Afsluiting

  Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste systeemcamera’s van 2024. Hopelijk heeft mijn uitleg je een stuk verder geholpen in de zoektocht naar jouw ideale systeemcamera. Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat vragen en twijfels? Laat dan hieronder een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar mijn overzicht met de meest actuele camera aanbiedingen.

  Systeemcamera kopen?

  Wil je een systeemcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camerawinkels met harte aanbevelen:

  Nederlandse camerawinkels
  CameraNu
  Coolblue.nl
  Kamera-express.nl
  Cameraland
  Foto de Vakman

  Belgische camerawinkels
  Coolblue.be
  Kamera-express.be


  Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

  5 21 Stemmen
  Aantal sterren
  Aanmelden
  Bericht van

  194 Berichten
  Nieuwste
  Oudste
  Feedback
  Bekijk alle berichten
  Kimberly
  11 Dagen geleden

  Beste Thijs,

  Allereerst dank voor je uitgebreide reviews.
  Ik zou heel graag je advies innen. Ik heb momenteel een kantoorbaan en moet af en toe foto’s maken van onze producten bij klanten, waardoor ik eigenlijk mijn liefde voor fotografie heb ontdekt (heb een oude Canon 600D ter mijn beschikking). Ik ben in mijn vrije tijd lifestyle/newborn/portret aan het fotograferen in mijn vriendenkring maar wil heel graag richting event/bruiloft/fashion en op professioneler vlak. Ook zou ik er wel graag newborn/portret mee kunnen schieten. Het lijkt me ook mooi dat, stel ik heb het geluk om in de toekomst bruiloften te mogen fotograferen, de camera ook goed genoeg kan filmen.
  Nu sprak ik onlangs twee fotografen op bruiloften waar ik te gast was, zij fotografeerden met de Fujifilm X-H2 en de Sony a7 IV en konden deze sterk aanraden.
  Ook kwam ik via internet op de Nikon Z6 en de Canon EOS R6 uit.

  Eigenlijk ligt mijn budget rond de 2000 maar mocht het voor een goede toevoeging er wat boven komen is dat ook niet erg.

  Hieronder een tweetal Instagram account wat voor mij echt mijn voorbeelden zijn:
  https://www.instagram.com/amandadrost.photography/
  https://www.instagram.com/bysigykops/

  Ik hoop dat je me een beetje op weg kan helpen!

  Groetjes Kimberly

  Truus
  18 Dagen geleden

  Hallo Thijs;

  Heb je testen artikel met veel aandacht gelezen.
  Toch moeilijk om een knoop Door te hakken. Ga op safari. Ben een beginnend fotograaf. Wil een camera met verre zoom. 400??. Wil foto’s ook vergroten en ophangen. Wil landschappen, close up dieren en zonsondergang fotograferen. Een makkelijk manier om foto’s over te zetten naar de telefoon is een must.
  Is er ook nog een nadeel of beperking aan een camera met grote zoom?. Bijvoorbeeld. Is het moeilijker om hiermee scherpe foto’s te maken?
  Kijk uit naar je reactie

  Linda
  21 Dagen geleden

  Hallo Thijs,

  Wat een goede en uitgebreide website heb je. Echt heel fijn om zoveel goede uitleg over verschillende camera’s te lezen.

  Nu zit ik zelf al een tijdje in twijfel. Ik heb inmiddels al 10 jaar de Nikon D3200. De laatste jaren haal ik hier niet meer de foto’s uit zoals ik zou willen. Heb de camera ooit gekocht met de bedoeling ook veel meer met de instellingen te gaan doen. Maar dit is er helaas bij gebleven. Daardoor maak ik alle foto’s in de automatische stand. Hier kreeg ik ooit echt mooie foto’s mee, maar op dit moment en al helemaal binnen zijn ze allemaal onscherp. Heb er al eens iemand naar laten kijken maar geen idee wat de reden hier van is. Baal hier ontzettend van want vind scherpe foto’s erg belangrijk.

  Nu ben ik opzoek naar een nieuwe camera. Maar zie door de bomen het bos niet meer. Wil graag een camera die in de automatische stand ook super mooie en vooral scherpe foto’s maakt. Zowel binnen als buiten. Ik wil de camera vooral gebruiken voor het foto’s maken van mijn dochter maar ook om foto’s te maken in de natuur en of van dieren en hierbij wil ik ook goed in kunnen zoomen.

  Ik wil ergens tussen de 800-1400 euro uitgeven inclusief eventuele extra lenzen.

  Ik hoop dat je mij hiermee kunt helpen. Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Linda