Top 10 beste systeemcamera’s 2021


Laatste update: 14 september 2021

Welke systeemcamera moet ik kopen?

Ben je op zoek naar een systeemcamera, maar heb je geen idee welk merk of model je moet kopen? Kijk dan eens naar onderstaande top 10 beste systeemcamera’s van 2021. Ik heb deze top 10 samengesteld uit mijn eigen 15+ jaar ervaring als fotograaf, diverse (online) systeemcamera-reviews en diverse camera testen. Zelf heb ik meerdere camera’s in mijn bezit en ook heb ik er meerdere versleten. Omdat fotografie mijn passie is hou ik alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. En omdat ik het heel erg leuk vind om mijn kennis te delen, heb ik mijn ervaringen op papier gezet. Ik hoop je hiermee verder te kunnen helpen in jouw zoektocht naar jouw ideale systeemcamera. Kom je er na het lezen van deze top-10 toch nog niet helemaal uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’. Hierin geef ik handige tips waarop je kan letten bij de aankoop van een digitale camera. Natuurlijk kan je onderaan dit artikel ook een reactie achterlaten met daarin je vraag of twijfels. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug!

In dit artikel:

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste systeemcamera’s van 2021 zien. Goed om te weten, ik begin met drie hoogwaardige camera's die naar mijn mening (en uit testen) de beste systeemcamera's van 2021 zijn. Deze systeem camera's vallen echter niet in ieders budget. Om deze reden bouw ik vanaf plek 4 de ranking op in prijs van laag naar hoog. De lijst is opgebouwd uit mijn persoonlijke ervaring als fotograaf (veel van deze camera's heb ik zelf getest), als uit bronnen die ik onderaan de pagina benoem. Onder de systeemcamera top 10 ga ik wat dieper in op een aantal camera testen die je ook kan gebruiken.

De top 10 beste systeemcamera’s van 2021:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste systeemcamera's van 2021 zien:

1. Canon EOS R5
2. Sony Alpha A7 III
3. Fujifilm X-T4
4. Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS
5. Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM
6. Sony Alpha A6400 + 16-50mm
7. Nikon Z50 + 16-50mm
8. Fujifilm X-T30
9. Canon EOS RP
10. Nikon Z6 II

Voor videografen: Panasonic Lumix DC-GH5S

Er zijn diverse camera testen waarin systeemcamera’s beoordeeld worden. De meest bekende camera testen zijn:

a. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond
b. Systeemcamera testen met een EISA award
c. Systeemcamera testen met een TIPA award

1. De Canon EOS R5

De Canon EOS R5 is de beste systeemcamera van 2021. Deze camera combineert hoogwaardige fotokwaliteit met snelheid en gebruiksgemak. De Canon R5 beschikt namelijk over een hoogwaardige 45 megapixel fullframe sensor waarmee je details echt haarscherp vastlegt. Daarnaast is de systeemcamera super snel. Zo beschik je over 5.940 autofocuspunten en kan je tot maar liefst 20 beelden per seconde schieten. En omdat de camera over eye-detection beschikt stelt hij automatisch razendsnel scherp op het oog. Zelf heb ik deze camera getest (lees hier mijn Canon EOS R5 review) en ik ben echt weggeblazen door de mogelijkheden. Verder beschikt de R5 ook nog eens over een 5 assige beeldstabilisatie (hierdoor haal je trillingen weg) en is het menu zeer gebruikersvriendelijk. Maak je liever video opnamen? Ook dat kan met de R5! En niet zomaar… maar ik 8K RAW! De Canon EOS R5 is dan ook oprecht de beste systeemcamera van 2021.


Plus en minpunten van de Canon EOS R5:
Hoogwaardige 45 megapixel fullframe sensor
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie
5.940 scherpstelpunten en 20 beelden per seconde
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E6N, bekend van o.a. de 5D serie)
Spatwater en stofdicht
Kwaliteit mag wat kosten…

» Meer informatie

De Canon EOS R5 is de beste systeemcamera 2021

Naar mijn mening is de Canon EOS R5 de beste systeemcamera van 2021. De camera beschikt over een geweldige sensor, super snelle autofocus en 5-assige beeldstabilisatie. Ben jij op zoek naar de beste systeemcamera van dit moment? Neem dan zeker een kijkje naar dit model van Canon! Wil je net wat meer uitgeven en heb je niet al deze megapixels nodig? Kijk dan eens naar de Canon EOS R6.

De Canon EOS R5 bij CameraNu

De Canon EOS R5 bij Kamera-express

2. De Sony Alpha A7 III

De Sony Alpha A7 III is een zeer geliefde camera onder fotografen. En niet zomaar want met de A7 III beschik je over een hoogwaardige systeemcamera met een 24.2 megapixel full frame sensor. Vooral de Sony sensor is zeer geliefd en staat er om bekend hoogwaardige beelden te leveren. Om deze reden worden de Sony A7 camera's (dit is de derde en nieuwste versie, vandaar III in de naam) in vrijwel alle testen zeer geprezen. Zo won de voorganger nog het predikaat beste uit de test volgens De Consumentenbond. Verder beschikt de Sony Alpha A7 III over een zeer snelle autofocus met maar liefst 693 fasedetectiepunten. En doordat de camera tot maar liefst 10 beelden per seconde kan schieten, schiet je bijna altijd wel raak! Verder zit er in de body van de A7 III vijf-assige beeldstabilisatie waardoor de camera altijd gestabiliseerd is. Het voordeel hiervan is dat je ongeacht de lens altijd over beeldstabilisatie beschikt en je dus geen zorgen hoeft te maken over lichte trillingen. Uiteraard zit de A7 III ook vol met andere specs, zoals wifi NFC en de body is zeer robuust (spatwater- en stofdicht). Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf die er graag op uittrekt. Zelf heb ik deze camera ook uitvoerig mogen testen. Wil je meer lezen of zien? Check dan mijn Sony A7 III review.


Plus en minpunten van de Sony Alpha A7 III:
Ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf
Geweldig mooie beelden dankzij de 24.2 MP fullframe sensor
Schiet 4K video-opnames of 120fps full HD-opnames
Vijf-assige beeldstabilisatie
Super snel scherpstelsysteem met AF-tracking en schiet tot 10 beelden per seconde
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Het scherm is niet volledig kantelbaar
Redelijk aan de prijs

» Meer informatie

De Sony Alpha A7III, een hoogwaardige full frame systeemcamera

De Sony A7 III is een geweldige systeemcamera voor de fanatieke fotograaf. De full frame levert geweldige beelden en dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie ben je altijd verzekerd van trillingsvrije beelden. Ben je een fanatieke fotograaf? Dan kan ik je dit fototoetel echt aanraden.

De Sony A7 III bij CameraNu

De Sony A7 III bij Kamera-Express

De Sony A7 III bij Coolblue

De beste systeemcamera tot 1200 euro: de Sony Alpha A7 II

Vind je de Sony Alpha A7 III wel wat maar zit hij net boven je budget? Neem dan eens een kijkje naar zijn voorganger, de Sony Alpha A7 II. Ook dit is een geweldige systeemcamera met een full frame sensor die ik je van harte kan aanbevelen!

3. De Fujifilm X-T4

De Fujifilm x-t4 is een strakke systeemcamera meet hoogwaardige technieken onder de motorkap. Fuji is al jaren een geliefd merk onder fotografen en dit nieuwste model, de X-T4, is een van de beste camera's die je op het moment kan kopen. EISA beoordeelde de X-T4 met het predikaat ‘beste systeemcamera van 2020-2021' en dat is niet zonder reden. Deze systeemcamera beschikt namelijk over een hoogwaardige 26.1 megapixel CMOS sensor. Daarnaast is er een nieuwe stille mechanise sluiter ontwikkeld door Fujifilm waarmee de camera tot maar liefst 15 beelden per seconde schiet, en dat met 30% minder geluid ten opzichte van zijn voorganger de X-T3. Wil je nog meer beelden per seconde schieten? Gebruik dan de elektronische sluiter en je schiet tot maar liefst 30 beelden per seconde! Ook beschikt de X-T4 over IBIS (In Body Image Stabilisation) waarmee je tot maar liefst 6,5 stops kan corrigeren. Al deze specificaties maken de Fujifilm X-T4 een ideale allround systeemcamera voor de serieuze amateur of professional.


Plus en minpunten van de Fujifilm X-T4:
De beste systeemcamera van het jaar volgens EISA
Ultieme allround systeemcamera met strak design
Hoogwaardige 26.1 megapixel X-Trans CMOS 4-sensor
Schiet 4K video en slow motion in Full HD
Vijf-assige beeldstabilisatie die tot 6.5 stops stabiliseert
Super snel autofocussysteem en schiet tot 15 beelden per seconde
Elektronische viewfinder
Volledig kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Redelijk aan de prijs (gezien het formaat sensor)

Meer informatie

De Fujifilm X-T4, de beste systeemcamera van 2021 volgens EISA

De Fujifilm X-T4 is een krachtige systeemcamera met een hoogwaardige 26.1 megapixel APS-C sensor, een krachtige autofocus en veel snelheid. Ben jij op zoek naar een strakke systeemcamera met goede prestaties? Dan is de Fuji X-T4 zeker iets voor jou.

De Fujifilm X-T4 bij CameraNu

De Fujifilm X-T4 bij Kamera-Express

De Fujifilm X-T4 bij Coolblue

4. De Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS

De Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS is een zeer geschikte systeemcamera voor zowel beginnende fotografen als amateur fotografen. De camera is eenvoudig in gebruik en beschikt over een zeer goede en snelle hybride autofocus. Hierdoor verloopt de scherpstelling super snel en heb jij je onderwerp altijd scherp in beeld. Daarnaast schiet de camera met 11 beelden per seconde waardoor je de camera zeer goed kan gebruiken voor sportfotografie. Neem hem dus met een gerust hart mee naar de sportwedstrijd van je zoon of dochter. Wil jij je beelden delen via Social Media? Ook dit kan met de Sony Alpha A6000. Deze systeemcamera beschikt namelijk over wifi en NFC waardoor je eenvoudig de beelden naar je telefoon of tablet overzet. Verder wordt er een compacte lens meegeleverd met een bereik van 16mm tot en met 50mm. Deze lens kan je goed gebruiken om bijvoorbeeld landschappen of portretten vast te leggen. En omdat Sony deze lens heeft uitgerust met beeldstabilisatie worden lichte trillengen gecorrigeerd. Wil je onderwerpen op de foto zetten die verder weg zijn? Zoals een sporter op een sportveld? Kijk dan eens naar de Sony Alpha A6000 + 16-50mm + 55-210mm. Dit is namelijk een set inclusief telelens waardoor je nog meer kan inzoomen.


Plus en minpunten van de Sony Alpha A6000:
Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
Ideale systeemcamera voor sport of natuur
179 scherpstelpunten en 11 beelden per seconde
24,3 megapixels foto en full HD video
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar scherm
Losse flitser kan je via een flitsschoen aansluiten
Geen touchscreen
Niet waterbestendig
Je kan niet in 4K filmen

» Meer informatie

De beste systeemcamera tot 500 euro: de Sony Alpha A6000

In mijn optiek is de Sony Alpha A6000 de beste systeemcamera tot 500 euro. De camera heeft namelijk een super goede autofocus, schiet tot 11 beelden per seconde en is uitgerust met een kantelbaar scherm. Daarnaast zit er ook wifi en NFC op waardoor je foto’s eenvoudig kan delen. Ben jij op zoek naar een snelle en betaalbare systeemcamera? Neem dan zeker een kijkje naar de Sony A6000.

De Sony Alpha A6000 bij CameraNu

De Sony Alpha A6000 bij Kamera-Express

De Sony Alpha A6000 bij Coolblue

5. De Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM

De Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM is een zeer compacte systeemcamera met flink veel mogelijkheden. Zo beschikt is de camera razendsnel, je schiet namelijk tot wel 10 beelden per seconde. En doordat het toestel over 143 scherpstelpunten beschikt kan je precies kiezen waar jij je focus in het beeld legt. Naast fotograferen kan je ook heel goed filmen met de Canon EOS M50. De systeemcamera beschikt namelijk over 4K video mogelijkheden en doordat hij een een kantelbaar touchscreen (180 graden) heeft kan je ook jezelf filmen. Ideaal voor de vloggers onder ons! Verder beschikt de M50 over een elektronische OLED zoeker waardoor je niet altijd het scherm hoeft te gebruiken (dit bespaart stroom, waardoor je langer door kan gaan). Standaard wordt deze Canon systeemcamera geleverd met een 15-45mm lens met beeldstabilisatie. Deze lens is goed te gebruiken voor zowel landschappen als portretten. En doordat de lens zeer stil is, is hij uitermate geschikt voor het maken van video opnames.


Plus en minpunten van de Canon EOS M50:
Zeer compacte systeemcamera
Ideale systeemcamera voor zowel beginners als amateurs
Bekroond met een TIPA award
Scherpe beelden dankzij de 24.1 MP APS-C sensor
Schiet tot wel 10 beelden per seconde
4K video opname mogelijkheden
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi, NFC of bluetooth
Kantelbaar LCD scherm
Niet spatwater- en stofdicht

» Meer informatie

De Canon EOS M50, de beste systeemcamera voor beginners

De Canon EOS M50 is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model. Ben je meer van het maken van video's? Ook dan is dit je camera want dankzij de 4K video kwaliteit schiet je hoogwaardige video's.

De Canon EOS M50 bij CameraNu

De Canon EOS M50 bij Kamera-Express

De Canon EOS M50 bij Coolblue

6. De Sony Alpha A6400 + 16-50mm

De Sony Alpha A6400 + 16-50mm is Sony’s snelste systeemcamera en is in 2020 op de markt is gekomen. De A6400 beschikt over een super snelle autofocus, de camera stelt namelijk binnen 0,02 seconde scherp op het onderwerp. Vervolgens kan je met de A6400 tot wel 11 beelden per seconde schieten waardoor je geen beeld mist. Dankzij deze snelle prestaties heeft de A6400 al flink wat prijzen in de wacht gesleept, waaronder een TIPA award, EISA award 2019-2020 en DPreview award. Verder kenmerkt de camera zich door zijn 24.2 megapixel APS CMOS-sensor die hoogwaardige en kleurrijke beelden levert. Naast het snelle autofocus systeem beschikt de Sony A6400 over 425 autofocuspunten. Deze autofocuspunten bedekken vrijwel het volledige beeld waardoor je op ieder punt in je beeld het scherpstelpunt kan leggen. Of je onderwerp in een hoek zit, of in het midden van je beeld, de A6400 kan er razendsnel op focussen. En wil je een portret van iemand schieten? Dan herkent de A6400 zelf het oog van je onderwerp waarna hij hierop scherp stelt. Hierdoor weer je zeker dat de scherpstellen altijd op het juiste punt zit. Het is dan ook een systeemcamera die ik van harte kan aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een compacte hoogwaardige snelle camera met verwisselbare lenzen.


Plus en minpunten van de Sony A6400:
Sony's snelste systeemcamera (0,02 sec)
Bekroond met een TIPA award
Hoogwaardige 24.2 MP sensor
425 autofocuspunten
Schiet tot 11 beelden per seconde
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Geen beeldstabilisatie in de body, dit moet in de lens zitten

» Meer informatie

De Sony Alpha A6400 + 16-50mm, een supersnelle systeemcamera

De Sony A6400 is echt en geweldige systeemcamera voor de fotograaf die op zoek is naar een razendsnelle camera. De camera stelt binnen no-time scherp en doordat hij tot wel 11 beelden per seconde kan vastleggen, mis je geen moment. Het is dan ook een ideale camera voor de fanatieke sport- of natuurfotograaf. Meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreiden Sony A6400 review.

De Sony Alpha A6400 bij CameraNU

De Sony Alpha A6400 bij Kamera-Express

De Sony Alpha A6400 bij Coolblue

7. De Nikon Z50 + 16-50mm

De Nikon Z50 is Nikon’s eerste systeemcamera met een DX sensor. Dit maakt de camera uiterst compact en uitermate geschikt voor de beginnende fotograaf of de serieuze amateur. De sensor van de Z50 is vergelijkbaar als die van de Nikon D7500 en de D500 en kenmerkt zich door de 20.9 megapixel DX CMOS-sensor die hoogwaardige en kleurrijke beelden levert. Verder beschikt de Z50 over een snelle hybride autofocus met ruim 209 autofocuspunten die tot wel 11 beelden per seconde kan schieten. Ideaal voor de natuur- en sportfotograaf. De autofocuspunten bedekken 90% van het beeld waardoor je bijna op ieder punt in je beeld het scherpstelpunt kan selecteren. Of je onderwerp in het midden zit, of juist in de hoek, de Z50 kan er razendsnel op focussen. En wil je een portret van iemand schieten? Maak dan gebruik van de eye-detection functie. Hiermee herkent de Z50 het oog van je onderwerp waarna hij hierop scherp stelt. Ideaal, want zo weet je zeker dat de scherpstelling op de juiste plek zit!


Plus en minpunten van de Nikon Z50 + 16-50mm:
Beste koop volgens de EISA awards
Compacte systeemcamera met fijne Nikon grip
209 scherpstelpunten die 90% van het beeld bedekken
Schiet 11 beelden per seconde
20.9 megapixel DX CMOS-sensor voor hoogwaardige beelden
4K video opname mogelijkheden
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Spatwater- en stofdicht
Ingebouwde flitser
Geen beeldstabilisatie in de body, dit moet in de lens zitten

» Meer informatie

De Nikon Z50 + 16-50mm, een echte Nikon camera in een compact jasje

De Nikon Z50 + 16-50mm is een ideale camera voor de beginnende fotograaf die op zoek is naar een hoogwaardige en compacte camera. Maar ook de gevorderde fotograaf die zijn grotere spiegelreflex wil inleveren kan met de Nikon Z50 goed uit de voeten. Doordat de camera over een fijne sensor (zoals we van Nikon gewend zijn) en een snelle autofocus beschikt is het fototoestel in te zetten voor alle soorten fotografie of videografie. Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreide Nikon Z50 review.

De Nikon Z50 bij CameraNu

De Nikon Z50 bij Kamera-Express

De Nikon Z50 bij Coolblue

8. De Fujifilm X-T30

Ben je op zoek naar een camera die niet alleen geweldige foto's maakt, maar er ook nog eens geweldig uitziet? Neem dan eens een kijkje naar de Fujifilm X-T30. Deze camera zit in een klassiek jasje maar beschikt echt over de nieuwste technieken. Denk aan een hoogwaardige APS-C sensor met 26.1 megapixels waarmee je foto's tot in detail vastlegt. Daarnaast kan je ook video opnamen maken tot in maar liefst 4K met 30 frames per seconde. Ook qua autofocus is de Fuji X-T30 anno 2021 een van de snelste camera's die je kan kopen. Zo schiet je tot maar liefst 30 frames per seconde en beschik je over een razendsnel autofocus systeem met maar liefst 425 scherpstelpunten. Uiteraard beschik je ook over een kantelbaar touchscreen LCD scherm en zit er op de camera wifi en bluetooth zodat je eenvoudig beelden kan delen. Dus… ben jij op zoek naar een geweldige camera qua specs en looks? Dan is de Fujifilm X-T30 echt iets voor jou!


Plus en minpunten van de Fujifilm X-T30:
Retro look met laatste technologieen
APS-C sensor met 26.1 megapixels
4K video opnamen mogelijk
Schiet tot maar liefst 30 beelden per seconde
Uitgebreide connectiviteit zoals wifi en bluetooth
3 inch kantelbaarscherm
De camera is niet spatwater en stofdicht

» Meer informatie

De Fujifilm X-T30, de meest stijlvolle systeemcamera van 2021

Met de Fujifilm X-T30 beschik je over een zeer stijlvolle camera met de laatste technieken. Denk hierbij aan een hoogwaardige 26.1 megapixel sensor, een geweldige autofocus, schiet tot 30 beelden per seconde en uiteraard wifi en bluetooth. Ben jij een fotograaf die op zoek is naar een geweldige camera qua specs en looks? Dan is de Fujifilm X-T30 echt iets voor jou!

De Fujifilm X-T30 bij CameraNu

De Fujifilm X-T30 bij Kamera-Express

De Fujifilm X-T30 bij Coolblue

9. De Canon EOS RP

De Canon EOS RP is Canon's compactste en lichtste camera met een full frame sensor. En dankzij deze sensor heb je de beschikking over een geweldig dynamisch bereik, hoge ISO waarden en geweldige beeldprestaties. Zo is de Canon EOS RP 43% lichter en 15% compacter dan de vergelijkbare Canon EOS 6D mark II die over dezelfde sensor beschikt. Ben jij op zoek naar hoge kwaliteit, maar ben je klaar met het slepen van vele kilo’s? Dan is de Canon EOS RP echt iets voor jou. Verder is de EOS RP behoorlijk rap met 5 beelden per seconde, de 4.779 autofocus punten en de gloednieuwe DIGIC 8 processor. En beschikt de camera over een nieuwe Canon RF mount welke een stuk korter en breeder is ten opzichte van de welbekende EF mount die op spiegelreflexcamera’s wordt gebruikt. Het voordeel van de RF mount is dat de lenzen dichter op de sensor zitten waardoor de lenzen een stuk lichtsterker kunnen zijn bij vergelijkbare formaten en gewichten. En heb je al een heel setje aan EF lenzen? Dan kan je ze dankzij de Canon mount adapter gewoon op jouw Canon EOS RP aansluiten. Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de serieuze Canon fotograaf.


Plus en minpunten van de Canon EOS RP:
Canon's compactste en lichtste camera met een full frame sensor
Bekroond met een TIPA award
Bekroond met een EISA award
Schiet hoogwaardige foto’s of 4K video’s dankzij de 26.2 MP fullframe sensor
Mis geen moment dankzij 4.779 autofocus punten
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar LCD touchscreen
Spatwater- en stofdicht
Er zit maar 1 SD kaartslot in de camera

» Meer informatie

De Canon EOS RP

Ben jij een beginnende fotograaf en zoek je een hoogwaardige camera waarmee je goed vooruit kan? Overweeg dan zeker de Canon EOS RP. Maar ook als je een serieuze amateur of zelfs een professional bent is de RP een hele goede optie. De camera is namelijk zeer compact waardoor hij ideaal in je cameratas past als 2e backup body. Ik kan deze Canon systeemcamera dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die een goede en compacte full frame systeemcamera zoekt. Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS RP review.

De Canon EOS RP bij CameraNu

De Canon EOS RP bij Kamera-Express

De Canon EOS RP bij Coolblue

10. De Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II is een zeer compacte systeemcamera met 24.5 megapixel full frame sensor. En vooral deze fullframe sensor staat er om bekend om hoogwaardige beelden af te leveren met een groot dynamisch bereik. Hierdoor kan je in zowel donkere als lichte situaties de ideale foto maken. Het ISO bereik van de Nikon Z6 II loopt van 100 op tot en met 204.800. Daarnaast beschikt de Z6 II systeemcamera over een ingebouwde beeldstabilisatie (5 assig) waardoor lichte trillingen worden gecorrigeerd. Verder beschikt de Z6 II over een zeer hoogwaardig autofocussysteem met maar liefst 273 autofocus punten en eye-detection waardoor de camera zelf ogen herkent en op scherp stelt (voor zowel mens als dier) Daarnaast schiet de Z6 ii tot maar liefst 14 beelden per seconde (2 beelden per seconde meer ten opzichte van zijn voorganger, de Nikon Z6). De Nikon Z-mount lensvatting is zeer groot waardoor er meer licht door heen kan dan bij een spiegelreflexvatting. Om deze reden moet je bij de Z6 II gebruik maken van speciale NIKKOR-Z objectieven. Heb je al Nikon lenzen voor een spiegelreflexcamera? Geen probleem, met de FTZ adapter kan je hier gewoon gebruik van blijven maken. Ben jij een fanatieke Nikon fotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste maar wil je niet al teveel gewicht meenemen? Dan is de Nikon Z6 II echt iets voor jou!


Plus en minpunten van de Nikon Z6 II:
Geweldige systeemcamera met een van de beste full frame sensoren van het moment
Fijne greep en houvast zoals we van Nikon gewend zijn
Leg hoogwaardige foto’s vast of film in 4K video’s dankzij de 24.5 megapixel fullframe sensor
Vijfassige beeldstabilisatie
273 autofocuspunten en eye-detection!
Schiet tot 14 beelden per seconde
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
Tweede LCD scherm bovenop de camera
Kantelbaar LCD touchscreen
Geweldige bouwkwaliteit
Kwaliteit kost wel wat. Wil je minder uitgeven? Kijk dan naar zijn voorganger, de Nikon Z6. Deze is nog beperkt leverbaar.

» Meer informatie

De Nikon Z6 II, de beste Nikon systeemcamera van 2021

De Nikon z6 II is een geweldige systeemcamera met een van de beste full frame sensoren van dit moment. Ben jij een fanatieke Nikon fotograaf en zoek je een camera die het beeld in vrijwel iedere situatie goed kan vastleggen? Dan is de Nikon Z6 II jouw systeemcamera. En doordat de camera geleverd worden met een FTZ adapter kan je gewoon gebruik blijven maken van jouw huidige Nikon DX en FX objectieven.

De Nikon Z6 II bij CameraNu

De Nikon Z6 II bij Kamera-Express

De Nikon Z6 II bij Coolblue

Alternatief voor de R5: de Canon EOS R6

De Canon EOS R6 is het ‘kleinere' broertje van de R5. Maar vergis je niet, met de EOS R6 beschik je over één van de beste systeemcamera's van dit moment. Zo is de Canon EOS R6 qua specificaties bijna gelijk aan de R5, alleen zit het grootste verschil in de sensor. De EOS R6 beschikt namelijk over een hoogwaardige 20 megapixel fullframe sensor waar de R5 over een 45 megapixel fullframe sensor beschikt. Maar heb je niet al die megapixels van de R5 nodig? Dan is de R6 echt een geweldige camera voor jou. Qua autofocus zijn beide camera's vrijwel gelijk aan elkaar. Met de EOS R6 beschik je ook over die razendsnelle autofocus met eye-detection en ook met de R6 schiet je tot maar liefst 20 beelden per seconde. Verder heeft de R6 net wat meer autofocuspunten ten opzichte van de R5, namelijk 6.072 autofocus punten in totaal (132 meer dan in de R5). Ook beschik je over 8K RAW video opname mogelijkheden en kan je super slowmotion opnamen maken in 4K met 120 fps. Wil je alle verschillen tussen de Canon EOS R5 en R6 bekijken? Neem dan een kijkje naar mijn uitgebreide vergelijking tussen de R5 en R6. Ben jij een fotograaf of videograaf die op zoek is naar één van de beste systeemcamera's van 2021? En hoef je niet over superveel megapixels te beschikken? Dan is de Canon EOS R6 jouw camera!


Plus en minpunten van de Canon EOS R6:
Hoogwaardige 20 megapixel fullframe sensor
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie
6.072 scherpstelpunten en 20 beelden per seconde
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E6N, bekend van o.a. de 5D serie)
Spatwater en stofdicht
Goedkoper dan de R5
Kwaliteit mag nog steeds wat kosten…

» Meer informatie

De Canon EOS R6, de beste systeemcamera tot 3000 euro

De Canon EOS R6 is een werkelijk snelheidsmonster met fullframe sensor. Je kan tot maar liefst 20 beelden per seconde fotograferen en ook beschik je nog eens over eye-detection. Ben jij een natuur- of sportfotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste? Kijk niet verder en ga voor de Canon EOS R6!

De Canon EOS R6 bij CameraNu

De Canon EOS R6 bij Kamera-Express

De Canon EOS R6 bij Coolblue

Voor videografen: de Panasonic Lumix DC-GH5S

De Panasonic Lumix DC-GH5S is de droom systeemcamera voor fanatieke en professionele filmmakers. Het is namelijk de langverwachte opvolger van de Panasonic GH5 die in 2016 het levenslicht zag. De GH5 was de eerste systeemcamera ter wereld waarmee je in 4K 60p/50p en 4K 30p 4:2:2 10-bits video’s kon opnemen. De DC-GH5S is een waardige opvolger en is de eerste systeemcamera ter wereld die in Cinema 4K (4096×2160) video-opnames kan maken in 4K 60p/50p. Verder heeft de GH5S nog meer video-opnamemogelijkheden dan zijn voorganger en is de beeldkwaliteit verbeterd. De videocamera heeft een nieuwe 10,2 megapixel Digital Live MOS-sensor die kleuren nog beter weergeeft. Opnames maak je bij maximaal ISO 51.200 waardoor je zelfs bij weinig of slecht licht nog steeds kan filmen. En de nieuwe Dual Native ISO-technologie zorgt ervoor dat de ruis volledig onderdrukt wordt zodat je perfecte opnames krijgt.Plus en minpunten van de Panasonic Lumix DC-GH5S:
De ideale systeemcamera voor professionele filmmakers
Schiet Cinema 4K video’s op 60p/ of 50p
Schiet Full-HD video’s op 240fps!
Opnames in 4:2:2 10-bit
Geen tijdslimiet bij het opnemen van Full HD en 4K-video’s
Blijf door filmen dankzij de dubbele SD kaart slot
Dual Native ISO oplopend tot ISO 51.200
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
Spatwater- en stofdicht dankzij magnesiumlegering behuizing
Beperkt aantal megapixels voor fotografie
De GH5S heeft een redelijk gewicht (660 gram)

» Meer informatie

De Panasonic Lumix DC-GH5S, de droom-systeemcamera voor filmmakers

De Panasonic Lumix DC-GH5S breekt op vele vlakken records dankzij de Cinema 4K (4096×2160) video-opnames in 4K 60p/50p. Daarnaast film je in Full HD met 240 frames per seconde waardoor slowmotion opnames in een handomdraai gemaakt worden. Ben jij op zoek naar een professionele videocamera? Dan is de Panasonic GH5S echt iets voor jou!

Bekijk de Panasonic Lumix DC-GH5S


a. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond

Als je aan een onafhankelijk testbureau denkt, dan denk je al heel snel aan De Consumentenbond. Gelukkig worden ook systeemcamera’s door de consumentenbond onder de loep genomen. Ze hanteren hierin twee categorieën, namelijk ‘beste koop’ en ‘best uit de test’. Als we naar systeemcamera’s kijken, dan test de consumentenbond deze camera’s op het gebied van kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

Systeemcamera’s met het predikaat: beste koop volgende de consumentenbond

De systeemcamera’s met het predikaat ‘beste koop’ hebben volgens de consumentenbond een prijs-kwaliteit cijfer van een 6 of hoger. De Canon EOS M100 heeft eind 2017 het label ‘beste koop’ gekregen vanwege zijn lage prijs en hoge kwaliteit. Meer zien? Bekijk dan hier de beste koop systeemcamera's volgens de consumentenbond.

Systeemcamera’s met het predikaat: best getest volgende de consumentenbond

Systeemcamera’s die in de testen van de consumentenbond een hoge score krijgen op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid worden beloond met het predikaat ‘best getest’. Bekijk hier de beste geteste systeemcamera’s volgens de consumentenbond, zoals de Sony Alpha A7 II en de Panasonic Lumix G DMC-GX80.

b. Systeemcamera’s met een EISA award

De European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerkingsverband tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 Europese landen. Ze testen een breed scala aan producten, zoals ook systeemcamera’s. Alle producten worden getest op het gebied van kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Elk jaar worden de beste producten beloond met een zogenaamde EISA award. Hier zitten ook systeemcamera’s tussen. Bekijk hier de beste systeemcamera’s volgens EISA.

c. Systeemcamera’s met een TIPA award

De Technical Image Press Association (TIPA) is, zoals EISA, een samenwerkingsverband tussen uitgevers van tijdschriften. Het verschil met EISA is alleen dat TIPA gebruik maakt van individuele testers waardoor de testresultaten meer diversiteit bevat. De producten, in dit geval systeemcamera’s, krijgen een TIPA award wanneer de camera aan verschillende eisen voldoet. Hierbij moet je denken aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een hoogwaardig design & ergonomie, eenvoudig in gebruik en tenslotte moet de systeemcamera gebruik maken van geavanceerde technologieën. Ieder jaar worden de TIPA awards uitgereikt. Bekijk hier de beste systeemcamera's volgens TIPA.

Gebruikte bronnen

Sinds 2007 hou ik mij al bezig met digitale fotografie. Het is voor mij een echte passie en ik verdiep mij dan ook in alles wat er in de fotografie wereld afspeelt (tip: kijk eens bij mijn nieuws items). Als ik iets aanschaf lees ik mij dan ook heel goed in middels magazines, vlogs, diverse digitale camera websites en testrapporten. Al deze kennis heb ik, tezamen met de kennis die ik van externe bronnen heb gehaald, gebruikt om deze top-10 beste systeemcamera’s 2021 samen te stellen. Hieronder nog even een overzicht van de diverse camera magazines en websites die ik heb gebruikt:

Bron:
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tijdschriften Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Tests / reviews Consumentenbond
TIPA
EISA
Kieskeurig
Tweakers
Vloggers Caisey Neistat
Kai W
Tony & Chelsea Northrup

15. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste systeemcamera’s van 2021. Hopelijk heeft mijn uitleg je een stuk verder geholpen in de zoektocht naar jouw ideale systeemcamera. Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat vragen en twijfels? Laat dan hieronder een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar mijn overzicht met de meest actuele camera aanbiedingen.

Systeemcamera kopen?

Wil je een systeemcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camerawinkels met harte aanbevelen:

Nederlandse camerawinkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland
Foto de Vakman

Belgische camerawinkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Productreviews

Hieronder vind je mijn reviews van systeemcamera's.

Canon EOS R5


Canon EOS RP


Canon EOS R


Sony A6400


Sony A6600


Sony A7 III


Nikon Z50

Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopen Ben je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

5 4 Stemmen
Aantal sterren
69 Berichten
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Feedback
Bekijk alle berichten
10 Dagen geleden

Dag Thijs, ik ben professioneel fotograaf en niet zo technisch aangelegd. Ik fotografeer vooral huwelijken, communicanten, babyborrels,… Daarnaast fotografeer ik ook regelmatig voor immokantoren. Momenteel ben ik in het bezit van een canon 5D Mark II. Ik wil graag overgaan naar de canon 6D Mark II voor de iso, dit vooral voor de low light. Ik heb op je site info gelezen over de Sony Alpha A7 III waardoor ik aan het twijfelen ben. Op basis van reviews gaat stand tussen beide toestellen gelijk op. Momenteel heeft Sony voor mij als voordeel het gewicht maar twijfel dan ook weer omdat het een systeemcamera is en geen spiegelreflex camera. Graag je advies.

Ernst
3 Maanden geleden

Hallo Thijs, wat een enorm woud aan informatie. Wij willen graag over naar een systeem camera, maar zijn er ook nog niet uit. Een klein beetje hulp in de goede richting is erg welkom. Onze laatste spiegelreflex was een Canon EOD 650d met Tamron 16-300. Gebruik: vooral vakanties (2 a 3x p jaar) en veel thuis momenten van de kinderen, totaal ca 5000 foto’s per jaar. Musthaves: groter zoombereik zonder lenzen te wisselen en beeldstabilisatie. We hebben eerder een Canon EOS met Tamron 18-200 gehad en dat voldeed net wel/ net niet, dus is een aardige richtlijn. Prijs indicatie: 1000 a 1500 euro. Wensen: liever een lichter gewicht dan een fancy retro uiterlijk. Ik hoor graag van je.

Ernst
Antwoord op  Ernst
3 Maanden geleden

Trouwens, wat een goede site heb je neergezet. Ook je fotosite ziet er goed uit.
Onze prijs indicatie is inmiddels wat opgeschoven 1400 a 1800. Inmiddels met wat inlezen zijn we wat verder gekomen. Volgens mij zijn de kwaliteit verschillen tussen MFT en APS-C sensor formaat niet uitzonderlijk groot. Een 35mm sensor zou een erg grotere camera opleveren, niet onze voorkeur. Echter, door de cropfactor van 2 (mft) of 1,5 (apc-c) wordt de groothoek van een camera flink beperkt. Waar we eerder genoten van 18 of zelfs 16 mm op een tamron lens kom je nu al snel uit of 27 of 28 mm. Een flinke aderlating wat ons betreft. Een groter zoombereik wordt eigenlijk hiermee iets minder belangrijk. Toch, lenzen wisselen zien we onszelf niet snel doen.
Enkele camera’s vielen ons op, vooral de Olympus M5 (mark3) met 12-200 lens of de Olympus M1 (mark2) met 12-100 lens. Je advies is zeer welkom.

Afke
5 Maanden geleden

Hallo Thijs
Systeemcamera’s… een zoektocht op zich. Jouw lijst van 10 geeft al veel info. Toch blijf ik nog met wat vragen zitten. Als je als bioloog op pad bent om alles wat leeft op de plaat te zetten (landschappen, planten, dieren, macro’s) en om voor je website productfotografie te gebruiken: wat is dan een goede keus? Er liggen hier lenzen in de kast die ooit bij een Nikon D90 in gebruik zijn geweest.
Sigma macro 70 mm. f/2.8 DG
Sigma DC 18-250 mm. f/3.5-6.3
Nikon AF Nikon 50 mm. /1.8
Geen idee of een mens daar nog wat mee kan (maar vermelden voor de info kan geen kwaad :-))
Het is dus niet verplicht dat het weer op Nikon uit moet komen. Graag zou ik een camera willen met genoeg potentie voor accessoires (lenzen, maar ook een opzetflitser of studioflitsers bijv.).
Het is een ruim interesse gebied wellicht. En toch hoop ik dat één camera gaat volstaan ;-).
Budget (vooreerst) max. ca. €1000