Top 10 beste systeemcamera’s 2021


Laatste update: 12 januari 2021

Welke systeemcamera moet ik kopen?

Ben je op zoek naar een systeemcamera, maar heb je geen idee welk merk of model je moet kopen? Kijk dan eens naar onderstaande top 10 beste systeemcamera’s van 2021. Ik heb deze top 10 samengesteld uit mijn eigen 15+ jaar ervaring als fotograaf, diverse (online) systeemcamera-reviews en diverse camera testen. Zelf heb ik meerdere camera’s in mijn bezit en ook heb ik er meerdere versleten. Omdat fotografie mijn passie is hou ik alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. En omdat ik het heel erg leuk vind om mijn kennis te delen, heb ik mijn ervaringen op papier gezet. Ik hoop je hiermee verder te kunnen helpen in jouw zoektocht naar jouw ideale systeemcamera. Kom je er na het lezen van deze top-10 toch nog niet helemaal uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’. Hierin geef ik handige tips waarop je kan letten bij de aankoop van een digitale camera. Natuurlijk kan je onderaan dit artikel ook een reactie achterlaten met daarin je vraag of twijfels. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug!

In dit artikel:

Onderstaand overzicht laat de top 10 beste systeemcamera’s van 2021 zien. Goed om te weten, ik begin met twee hoogwaardige camera's die naar mijn mening (en uit testen) de beste systeemcamera's van 2021 zijn. Deze systeem camera's vallen echter niet in ieders budget. Om deze reden bouw ik vanaf plek 3 de ranking op in prijs van laag naar hoog. De lijst is opgebouwd uit mijn persoonlijke ervaring als fotograaf (veel van deze camera's heb ik zelf getest), als uit bronnen die ik onderaan de pagina benoem. Onder de systeemcamera top 10 ga ik wat dieper in op een aantal camera testen die je ook kan gebruiken.

De top 10 beste systeemcamera’s van 2021:

Onderstaand overzicht laat de 10 beste systeemcamera's van 2021 zien:

1. Canon EOS R5
2. Sony Alpha A7 III
3. Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS
4. Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM
5. Sony Alpha A6400 + 16-50mm
6. Nikon Z50 + 16-50mm
7. Fujifilm X-T30
8. Canon EOS RP
9. Nikon Z6 II
10. Canon EOS R6

Voor videografen: Panasonic Lumix DC-GH5S

Er zijn diverse camera testen waarin systeemcamera’s beoordeeld worden. De meest bekende camera testen zijn:

a. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond
b. Systeemcamera testen met een EISA award
c. Systeemcamera testen met een TIPA award

1. De Canon EOS R5

De Canon EOS R5 is de beste systeemcamera van 2021. Deze camera combineert hoogwaardige fotokwaliteit met snelheid en gebruiksgemak. De Canon R5 beschikt namelijk over een hoogwaardige 45 megapixel fullframe sensor waarmee je details echt haarscherp vastlegt. Daarnaast is de systeemcamera super snel. Zo beschik je over 5.940 autofocuspunten en kan je tot maar liefst 20 beelden per seconde schieten. En omdat de camera over eye-detection beschikt stelt hij automatisch razendsnel scherp op het oog. Zelf heb ik deze camera getest (lees hier mijn Canon EOS R5 review) en ik ben echt weggeblazen door de mogelijkheden. Verder beschikt de R5 ook nog eens over een 5 assige beeldstabilisatie (hierdoor haal je trillingen weg) en is het menu zeer gebruikersvriendelijk. Maak je liever video opnamen? Ook dat kan met de R5! En niet zomaar… maar ik 8K RAW! De Canon EOS R5 is dan ook oprecht de beste systeemcamera van 2021.


Plus en minpunten van de Canon EOS R5:
Hoogwaardige 45 megapixel fullframe sensor
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie
5.940 scherpstelpunten en 20 beelden per seconde
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E6N, bekend van o.a. de 5D serie)
Spatwater en stofdicht
Kwaliteit mag wat kosten…

» Meer informatie

De Canon EOS R5 is de beste systeemcamera 2021

Naar mijn mening is de Canon EOS R5 de beste systeemcamera van 2021. De camera beschikt over een geweldige sensor, super snelle autofocus en 5-assige beeldstabilisatie. Ben jij op zoek naar de beste systeemcamera van dit moment? Neem dan zeker een kijkje naar dit model van Canon!

Bekijk de Canon EOS R5

2. De Sony Alpha A7 III

De Sony Alpha A7 III is een zeer geliefde camera onder fotografen. En niet zomaar want met de A7 III beschik je over een hoogwaardige systeemcamera met een 24.2 megapixel full frame sensor. Vooral de Sony sensor is zeer geliefd en staat er om bekend hoogwaardige beelden te leveren. Om deze reden worden de Sony A7 camera's (dit is de derde en nieuwste versie, vandaar III in de naam) in vrijwel alle testen zeer geprezen. Zo won de voorganger nog het predikaat beste uit de test volgens De Consumentenbond. Verder beschikt de Sony Alpha A7 III over een zeer snelle autofocus met maar liefst 693 fasedetectiepunten. En doordat de camera tot maar liefst 10 beelden per seconde kan schieten, schiet je bijna altijd wel raak! Verder zit er in de body van de A7 III vijf-assige beeldstabilisatie waardoor de camera altijd gestabiliseerd is. Het voordeel hiervan is dat je ongeacht de lens altijd over beeldstabilisatie beschikt en je dus geen zorgen hoeft te maken over lichte trillingen. Uiteraard zit de A7 III ook vol met andere specs, zoals wifi NFC en de body is zeer robuust (spatwater- en stofdicht). Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf die er graag op uittrekt. Zelf heb ik deze camera ook uitvoerig mogen testen. Wil je meer lezen of zien? Check dan mijn Sony A7 III review.


Plus en minpunten van de Sony Alpha A7 III:
Ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf
Geweldig mooie beelden dankzij de 24.2 MP fullframe sensor
Schiet 4K video-opnames of 120fps full HD-opnames
Vijf-assige beeldstabilisatie
Super snel scherpstelsysteem met AF-tracking en schiet tot 10 beelden per seconde
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Het scherm is niet volledig kantelbaar
Redelijk aan de prijs

» Meer informatie

De Sony Alpha A7III, een hoogwaardige full frame systeemcamera

De Sony A7 III is een geweldige systeemcamera voor de fanatieke fotograaf. De full frame levert geweldige beelden en dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie ben je altijd verzekerd van trillingsvrije beelden. Ben je een fanatieke fotograaf? Dan kan ik je dit fototoetel echt aanraden.

Bekijk de Sony Alpha A7 III

De beste systeemcamera tot 1200 euro: de Sony Alpha A7 II

Vind je de Sony Alpha A7 III wel wat maar zit hij net boven je budget? Neem dan eens een kijkje naar zijn voorganger, de Sony Alpha A7 II. Ook dit is een geweldige systeemcamera met een full frame sensor die ik je van harte kan aanbevelen!

3. De Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS

De Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS is een zeer geschikte systeemcamera voor zowel beginnende fotografen als amateur fotografen. De camera is eenvoudig in gebruik en beschikt over een zeer goede en snelle hybride autofocus. Hierdoor verloopt de scherpstelling super snel en heb jij je onderwerp altijd scherp in beeld. Daarnaast schiet de camera met 11 beelden per seconde waardoor je de camera zeer goed kan gebruiken voor sportfotografie. Neem hem dus met een gerust hart mee naar de sportwedstrijd van je zoon of dochter. Wil jij je beelden delen via Social Media? Ook dit kan met de Sony Alpha A6000. Deze systeemcamera beschikt namelijk over wifi en NFC waardoor je eenvoudig de beelden naar je telefoon of tablet overzet. Verder wordt er een compacte lens meegeleverd met een bereik van 16mm tot en met 50mm. Deze lens kan je goed gebruiken om bijvoorbeeld landschappen of portretten vast te leggen. En omdat Sony deze lens heeft uitgerust met beeldstabilisatie worden lichte trillengen gecorrigeerd. Wil je onderwerpen op de foto zetten die verder weg zijn? Zoals een sporter op een sportveld? Kijk dan eens naar de Sony Alpha A6000 + 16-50mm + 55-210mm. Dit is namelijk een set inclusief telelens waardoor je nog meer kan inzoomen.


Plus en minpunten van de Sony Alpha A6000:
Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding
Ideale systeemcamera voor sport of natuur
179 scherpstelpunten en 11 beelden per seconde
24,3 megapixels foto en full HD video
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar scherm
Losse flitser kan je via een flitsschoen aansluiten
Geen touchscreen
Niet waterbestendig
Je kan niet in 4K filmen

» Meer informatie

De beste systeemcamera tot 500 euro: de Sony Alpha A6000

In mijn optiek is de Sony Alpha A6000 de beste systeemcamera tot 500 euro. De camera heeft namelijk een super goede autofocus, schiet tot 11 beelden per seconde en is uitgerust met een kantelbaar scherm. Daarnaast zit er ook wifi en NFC op waardoor je foto’s eenvoudig kan delen. Ben jij op zoek naar een snelle en betaalbare systeemcamera? Neem dan zeker een kijkje naar de Sony A6000.

Bekijk de Sony Alpha A6000 + 16-50mm OSS

4. De Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM

De Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM is een zeer compacte systeemcamera met flink veel mogelijkheden. Zo beschikt is de camera razendsnel, je schiet namelijk tot wel 10 beelden per seconde. En doordat het toestel over 143 scherpstelpunten beschikt kan je precies kiezen waar jij je focus in het beeld legt. Naast fotograferen kan je ook heel goed filmen met de Canon EOS M50. De systeemcamera beschikt namelijk over 4K video mogelijkheden en doordat hij een een kantelbaar touchscreen (180 graden) heeft kan je ook jezelf filmen. Ideaal voor de vloggers onder ons! Verder beschikt de M50 over een elektronische OLED zoeker waardoor je niet altijd het scherm hoeft te gebruiken (dit bespaart stroom, waardoor je langer door kan gaan). Standaard wordt deze Canon systeemcamera geleverd met een 15-45mm lens met beeldstabilisatie. Deze lens is goed te gebruiken voor zowel landschappen als portretten. En doordat de lens zeer stil is, is hij uitermate geschikt voor het maken van video opnames.


Plus en minpunten van de Canon EOS M50:
Zeer compacte systeemcamera
Ideale systeemcamera voor zowel beginners als amateurs
Bekroond met een TIPA award
Scherpe beelden dankzij de 24.1 MP APS-C sensor
Schiet tot wel 10 beelden per seconde
4K video opname mogelijkheden
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi, NFC of bluetooth
Kantelbaar LCD scherm
Niet spatwater- en stofdicht

» Meer informatie

De Canon EOS M50, een compacte systeemcamera met veel mogelijkheden

De Canon EOS M50 is een compacte systeemcamera met heel veel mogelijkheden. De camera is razendsnel en schiet tot wel 10 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model. Ben je meer van het maken van video's? Ook dan is dit je camera want dankzij de 4K video kwaliteit schiet je hoogwaardige video's.

Bekijk de Canon EOS M50 + 15-45mm IS STM

5. De Sony Alpha A6400 + 16-50mm

De Sony Alpha A6400 + 16-50mm is Sony’s snelste systeemcamera en is in 2020 op de markt is gekomen. De A6400 beschikt over een super snelle autofocus, de camera stelt namelijk binnen 0,02 seconde scherp op het onderwerp. Vervolgens kan je met de A6400 tot wel 11 beelden per seconde schieten waardoor je geen beeld mist. Dankzij deze snelle prestaties heeft de A6400 al flink wat prijzen in de wacht gesleept, waaronder een TIPA award, EISA award 2019-2020 en DPreview award. Verder kenmerkt de camera zich door zijn 24.2 megapixel APS CMOS-sensor die hoogwaardige en kleurrijke beelden levert. Naast het snelle autofocus systeem beschikt de Sony A6400 over 425 autofocuspunten. Deze autofocuspunten bedekken vrijwel het volledige beeld waardoor je op ieder punt in je beeld het scherpstelpunt kan leggen. Of je onderwerp in een hoek zit, of in het midden van je beeld, de A6400 kan er razendsnel op focussen. En wil je een portret van iemand schieten? Dan herkent de A6400 zelf het oog van je onderwerp waarna hij hierop scherp stelt. Hierdoor weer je zeker dat de scherpstellen altijd op het juiste punt zit. Het is dan ook een systeemcamera die ik van harte kan aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een compacte hoogwaardige snelle camera met verwisselbare lenzen.


Plus en minpunten van de Sony A6400:
Sony's snelste systeemcamera (0,02 sec)
Bekroond met een TIPA award
Hoogwaardige 24.2 MP sensor
425 autofocuspunten
Schiet tot 11 beelden per seconde
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
Kantelbaar LCD scherm
Spatwater- en stofdicht
Geen beeldstabilisatie in de body, dit moet in de lens zitten

» Meer informatie

De Sony Alpha A6400 + 16-50mm, een supersnelle systeemcamera

De Sony A6400 is echt en geweldige systeemcamera voor de fotograaf die op zoek is naar een razendsnelle camera. De camera stelt binnen no-time scherp en doordat hij tot wel 11 beelden per seconde kan vastleggen, mis je geen moment. Het is dan ook een ideale camera voor de fanatieke sport- of natuurfotograaf. Meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreiden Sony A6400 review.

Bekijk de Sony Alpha A6400 + 16-50mm

6. De Nikon Z50 + 16-50mm

De Nikon Z50 is Nikon’s eerste systeemcamera met een DX sensor. Dit maakt de camera uiterst compact en uitermate geschikt voor de beginnende fotograaf of de serieuze amateur. De sensor van de Z50 is vergelijkbaar als die van de Nikon D7500 en de D500 en kenmerkt zich door de 20.9 megapixel DX CMOS-sensor die hoogwaardige en kleurrijke beelden levert. Verder beschikt de Z50 over een snelle hybride autofocus met ruim 209 autofocuspunten die tot wel 11 beelden per seconde kan schieten. Ideaal voor de natuur- en sportfotograaf. De autofocuspunten bedekken 90% van het beeld waardoor je bijna op ieder punt in je beeld het scherpstelpunt kan selecteren. Of je onderwerp in het midden zit, of juist in de hoek, de Z50 kan er razendsnel op focussen. En wil je een portret van iemand schieten? Maak dan gebruik van de eye-detection functie. Hiermee herkent de Z50 het oog van je onderwerp waarna hij hierop scherp stelt. Ideaal, want zo weet je zeker dat de scherpstelling op de juiste plek zit!


Plus en minpunten van de Nikon Z50 + 16-50mm:
Beste koop volgens de EISA awards
Compacte systeemcamera met fijne Nikon grip
209 scherpstelpunten die 90% van het beeld bedekken
Schiet 11 beelden per seconde
20.9 megapixel DX CMOS-sensor voor hoogwaardige beelden
4K video opname mogelijkheden
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Spatwater- en stofdicht
Ingebouwde flitser
Geen beeldstabilisatie in de body, dit moet in de lens zitten

» Meer informatie

De Nikon Z50 + 16-50mm, een echte Nikon camera in een compact jasje

De Nikon Z50 + 16-50mm is een ideale camera voor de beginnende fotograaf die op zoek is naar een hoogwaardige en compacte camera. Maar ook de gevorderde fotograaf die zijn grotere spiegelreflex wil inleveren kan met de Nikon Z50 goed uit de voeten. Doordat de camera over een fijne sensor (zoals we van Nikon gewend zijn) en een snelle autofocus beschikt is het fototoestel in te zetten voor alle soorten fotografie of videografie. Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreide Nikon Z50 review.

Bekijk de Nikon Z50 + 16-50mm

7. De Fujifilm X-T30

Ben je op zoek naar een camera die niet alleen geweldige foto's maakt, maar er ook nog eens geweldig uitziet? Neem dan eens een kijkje naar de Fujifilm X-T30. Deze camera zit in een klassiek jasje maar beschikt echt over de nieuwste technieken. Denk aan een hoogwaardige APS-C sensor met 26.1 megapixels waarmee je foto's tot in detail vastlegt. Daarnaast kan je ook video opnamen maken tot in maar liefst 4K met 30 frames per seconde. Ook qua autofocus is de Fuji X-T30 anno 2021 een van de snelste camera's die je kan kopen. Zo schiet je tot maar liefst 30 frames per seconde en beschik je over een razendsnel autofocus systeem met maar liefst 425 scherpstelpunten. Uiteraard beschik je ook over een kantelbaar touchscreen LCD scherm en zit er op de camera wifi en bluetooth zodat je eenvoudig beelden kan delen. Dus… ben jij op zoek naar een geweldige camera qua specs en looks? Dan is de Fujifilm X-T30 echt iets voor jou!


Plus en minpunten van de Fujifilm X-T30:
Retro look met laatste technologieen
APS-C sensor met 26.1 megapixels
4K video opnamen mogelijk
Schiet tot maar liefst 30 beelden per seconde
Uitgebreide connectiviteit zoals wifi en bluetooth
3 inch kantelbaarscherm
De camera is niet spatwater en stofdicht

» Meer informatie

De Fujifilm X-T30, de meest stijlvolle systeemcamera van 2021

Met de Fujifilm X-T30 beschik je over een zeer stijlvolle camera met de laatste technieken. Denk hierbij aan een hoogwaardige 26.1 megapixel sensor, een geweldige autofocus, schiet tot 30 beelden per seconde en uiteraard wifi en bluetooth. Ben jij een fotograaf die op zoek is naar een geweldige camera qua specs en looks? Dan is de Fujifilm X-T30 echt iets voor jou!

Bekijk de Fujifilm X-T30

8. De Canon EOS RP

De Canon EOS RP is Canon's compactste en lichtste camera met een full frame sensor. En dankzij deze sensor heb je de beschikking over een geweldig dynamisch bereik, hoge ISO waarden en geweldige beeldprestaties. Zo is de Canon EOS RP 43% lichter en 15% compacter dan de vergelijkbare Canon EOS 6D mark II die over dezelfde sensor beschikt. Ben jij op zoek naar hoge kwaliteit, maar ben je klaar met het slepen van vele kilo’s? Dan is de Canon EOS RP echt iets voor jou. Verder is de EOS RP behoorlijk rap met 5 beelden per seconde, de 4.779 autofocus punten en de gloednieuwe DIGIC 8 processor. En beschikt de camera over een nieuwe Canon RF mount welke een stuk korter en breeder is ten opzichte van de welbekende EF mount die op spiegelreflexcamera’s wordt gebruikt. Het voordeel van de RF mount is dat de lenzen dichter op de sensor zitten waardoor de lenzen een stuk lichtsterker kunnen zijn bij vergelijkbare formaten en gewichten. En heb je al een heel setje aan EF lenzen? Dan kan je ze dankzij de Canon mount adapter gewoon op jouw Canon EOS RP aansluiten. Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de serieuze Canon fotograaf.


Plus en minpunten van de Canon EOS RP:
Canon's compactste en lichtste camera met een full frame sensor
Bekroond met een TIPA award
Bekroond met een EISA award
Schiet hoogwaardige foto’s of 4K video’s dankzij de 26.2 MP fullframe sensor
Mis geen moment dankzij 4.779 autofocus punten
Elektronische viewfinder
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar LCD touchscreen
Spatwater- en stofdicht
Er zit maar 1 SD kaartslot in de camera

» Meer informatie

De Canon EOS RP

Ben jij een beginnende fotograaf en zoek je een hoogwaardige camera waarmee je goed vooruit kan? Overweeg dan zeker de Canon EOS RP. Maar ook als je een serieuze amateur of zelfs een professional bent is de RP een hele goede optie. De camera is namelijk zeer compact waardoor hij ideaal in je cameratas past als 2e backup body. Ik kan deze Canon systeemcamera dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die een goede en compacte full frame systeemcamera zoekt. Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS RP review.

Bekijk de Canon EOS RP

8. De Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II is een zeer compacte systeemcamera met 24.5 megapixel full frame sensor. En vooral deze fullframe sensor staat er om bekend om hoogwaardige beelden af te leveren met een groot dynamisch bereik. Hierdoor kan je in zowel donkere als lichte situaties de ideale foto maken. Het ISO bereik van de Nikon Z6 II loopt van 100 op tot en met 204.800. Daarnaast beschikt de Z6 II systeemcamera over een ingebouwde beeldstabilisatie (5 assig) waardoor lichte trillingen worden gecorrigeerd. Verder beschikt de Z6 II over een zeer hoogwaardig autofocussysteem met maar liefst 273 autofocus punten en eye-detection waardoor de camera zelf ogen herkent en op scherp stelt (voor zowel mens als dier) Daarnaast schiet de Z6 ii tot maar liefst 14 beelden per seconde (2 beelden per seconde meer ten opzichte van zijn voorganger, de Nikon Z6). De Nikon Z-mount lensvatting is zeer groot waardoor er meer licht door heen kan dan bij een spiegelreflexvatting. Om deze reden moet je bij de Z6 II gebruik maken van speciale NIKKOR-Z objectieven. Heb je al Nikon lenzen voor een spiegelreflexcamera? Geen probleem, met de FTZ adapter kan je hier gewoon gebruik van blijven maken. Ben jij een fanatieke Nikon fotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste maar wil je niet al teveel gewicht meenemen? Dan is de Nikon Z6 II echt iets voor jou!


Plus en minpunten van de Nikon Z6 II:
Geweldige systeemcamera met een van de beste full frame sensoren van het moment
Fijne greep en houvast zoals we van Nikon gewend zijn
Leg hoogwaardige foto’s vast of film in 4K video’s dankzij de 24.5 megapixel fullframe sensor
Vijfassige beeldstabilisatie
273 autofocuspunten en eye-detection!
Schiet tot 14 beelden per seconde
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
Tweede LCD scherm bovenop de camera
Kantelbaar LCD touchscreen
Geweldige bouwkwaliteit
Kwaliteit kost wel wat. Wil je minder uitgeven? Kijk dan naar zijn voorganger, de Nikon Z6. Deze is nog beperkt leverbaar.

» Meer informatie

De Nikon Z6 II, de beste Nikon systeemcamera van 2021

De Nikon z6 II is een geweldige systeemcamera met een van de beste full frame sensoren van dit moment. Ben jij een fanatieke Nikon fotograaf en zoek je een camera die het beeld in vrijwel iedere situatie goed kan vastleggen? Dan is de Nikon Z6 II jouw systeemcamera. En doordat de camera geleverd worden met een FTZ adapter kan je gewoon gebruik blijven maken van jouw huidige Nikon DX en FX objectieven.

Bekijk de Nikon Z6 II

9. De Canon EOS R6

De Canon EOS R6 is het ‘kleinere' broertje van de R5. Maar vergis je niet, met de EOS R6 beschik je over één van de beste systeemcamera's van dit moment. Zo is de Canon EOS R6 qua specificaties bijna gelijk aan de R5, alleen zit het grootste verschil in de sensor. De EOS R6 beschikt namelijk over een hoogwaardige 20 megapixel fullframe sensor waar de R5 over een 45 megapixel fullframe sensor beschikt. Maar heb je niet al die megapixels van de R5 nodig? Dan is de R6 echt een geweldige camera voor jou. Qua autofocus zijn beide camera's vrijwel gelijk aan elkaar. Met de EOS R6 beschik je ook over die razendsnelle autofocus met eye-detection en ook met de R6 schiet je tot maar liefst 20 beelden per seconde. Verder heeft de R6 net wat meer autofocuspunten ten opzichte van de R5, namelijk 6.072 autofocus punten in totaal (132 meer dan in de R5). Ook beschik je over 8K RAW video opname mogelijkheden en kan je super slowmotion opnamen maken in 4K met 120 fps. Wil je alle verschillen tussen de Canon EOS R5 en R6 bekijken? Neem dan een kijkje naar mijn uitgebreide vergelijking tussen de R5 en R6. Ben jij een fotograaf of videograaf die op zoek is naar één van de beste systeemcamera's van 2021? En hoef je niet over superveel megapixels te beschikken? Dan is de Canon EOS R6 jouw camera!


Plus en minpunten van de Canon EOS R6:
Hoogwaardige 20 megapixel fullframe sensor
Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
5-assige beeldstabilisatie
6.072 scherpstelpunten en 20 beelden per seconde
Eye-tracking (mens en dier)
Foto’s deel je eenvoudig via wifi
Kantelbaar touchscreen
Krachtige accu (LP-E6N, bekend van o.a. de 5D serie)
Spatwater en stofdicht
Goedkoper dan de R5
Kwaliteit mag nog steeds wat kosten…

» Meer informatie

De Canon EOS R6, de beste systeemcamera tot 3000 euro

De Canon EOS R6 is een werkelijk snelheidsmonster met fullframe sensor. Je kan tot maar liefst 20 beelden per seconde fotograferen en ook beschik je nog eens over eye-detection. Ben jij een natuur- of sportfotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste? Kijk niet verder en ga voor de Canon EOS R6!

Bekijk de Canon EOS R6

Voor videografen: de Panasonic Lumix DC-GH5S

De Panasonic Lumix DC-GH5S is de droom systeemcamera voor fanatieke en professionele filmmakers. Het is namelijk de langverwachte opvolger van de Panasonic GH5 die in 2016 het levenslicht zag. De GH5 was de eerste systeemcamera ter wereld waarmee je in 4K 60p/50p en 4K 30p 4:2:2 10-bits video’s kon opnemen. De DC-GH5S is een waardige opvolger en is de eerste systeemcamera ter wereld die in Cinema 4K (4096×2160) video-opnames kan maken in 4K 60p/50p. Verder heeft de GH5S nog meer video-opnamemogelijkheden dan zijn voorganger en is de beeldkwaliteit verbeterd. De videocamera heeft een nieuwe 10,2 megapixel Digital Live MOS-sensor die kleuren nog beter weergeeft. Opnames maak je bij maximaal ISO 51.200 waardoor je zelfs bij weinig of slecht licht nog steeds kan filmen. En de nieuwe Dual Native ISO-technologie zorgt ervoor dat de ruis volledig onderdrukt wordt zodat je perfecte opnames krijgt.Plus en minpunten van de Panasonic Lumix DC-GH5S:
De ideale systeemcamera voor professionele filmmakers
Schiet Cinema 4K video’s op 60p/ of 50p
Schiet Full-HD video’s op 240fps!
Opnames in 4:2:2 10-bit
Geen tijdslimiet bij het opnemen van Full HD en 4K-video’s
Blijf door filmen dankzij de dubbele SD kaart slot
Dual Native ISO oplopend tot ISO 51.200
Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
Spatwater- en stofdicht dankzij magnesiumlegering behuizing
Beperkt aantal megapixels voor fotografie
De GH5S heeft een redelijk gewicht (660 gram)

» Meer informatie

De Panasonic Lumix DC-GH5S, de droom-systeemcamera voor filmmakers

De Panasonic Lumix DC-GH5S breekt op vele vlakken records dankzij de Cinema 4K (4096×2160) video-opnames in 4K 60p/50p. Daarnaast film je in Full HD met 240 frames per seconde waardoor slowmotion opnames in een handomdraai gemaakt worden. Ben jij op zoek naar een professionele videocamera? Dan is de Panasonic GH5S echt iets voor jou!

Bekijk de Panasonic Lumix DC-GH5S


a. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond

Als je aan een onafhankelijk testbureau denkt, dan denk je al heel snel aan De Consumentenbond. Gelukkig worden ook systeemcamera’s door de consumentenbond onder de loep genomen. Ze hanteren hierin twee categorieën, namelijk ‘beste koop’ en ‘best uit de test’. Als we naar systeemcamera’s kijken, dan test de consumentenbond deze camera’s op het gebied van kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.

Systeemcamera’s met het predikaat: beste koop volgende de consumentenbond

De systeemcamera’s met het predikaat ‘beste koop’ hebben volgens de consumentenbond een prijs-kwaliteit cijfer van een 6 of hoger. De Canon EOS M100 heeft eind 2017 het label ‘beste koop’ gekregen vanwege zijn lage prijs en hoge kwaliteit. Meer zien? Bekijk dan hier de beste koop systeemcamera's volgens de consumentenbond.

Systeemcamera’s met het predikaat: best getest volgende de consumentenbond

Systeemcamera’s die in de testen van de consumentenbond een hoge score krijgen op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid worden beloond met het predikaat ‘best getest’. Bekijk hier de beste geteste systeemcamera’s volgens de consumentenbond, zoals de Sony Alpha A7 II en de Panasonic Lumix G DMC-GX80.

b. Systeemcamera’s met een EISA award

De European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerkingsverband tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 Europese landen. Ze testen een breed scala aan producten, zoals ook systeemcamera’s. Alle producten worden getest op het gebied van kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Elk jaar worden de beste producten beloond met een zogenaamde EISA award. Hier zitten ook systeemcamera’s tussen. Bekijk hier de beste systeemcamera’s volgens EISA.

c. Systeemcamera’s met een TIPA award

De Technical Image Press Association (TIPA) is, zoals EISA, een samenwerkingsverband tussen uitgevers van tijdschriften. Het verschil met EISA is alleen dat TIPA gebruik maakt van individuele testers waardoor de testresultaten meer diversiteit bevat. De producten, in dit geval systeemcamera’s, krijgen een TIPA award wanneer de camera aan verschillende eisen voldoet. Hierbij moet je denken aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een hoogwaardig design & ergonomie, eenvoudig in gebruik en tenslotte moet de systeemcamera gebruik maken van geavanceerde technologieën. Ieder jaar worden de TIPA awards uitgereikt. Bekijk hier de beste systeemcamera's volgens TIPA.

Gebruikte bronnen

Sinds 2007 hou ik mij al bezig met digitale fotografie. Het is voor mij een echte passie en ik verdiep mij dan ook in alles wat er in de fotografie wereld afspeelt (tip: kijk eens bij mijn nieuws items). Als ik iets aanschaf lees ik mij dan ook heel goed in middels magazines, vlogs, diverse digitale camera websites en testrapporten. Al deze kennis heb ik, tezamen met de kennis die ik van externe bronnen heb gehaald, gebruikt om deze top-10 beste systeemcamera’s 2021 samen te stellen. Hieronder nog even een overzicht van de diverse camera magazines en websites die ik heb gebruikt:

Bron:
Websites

Dpreview.com
Kenrockwell.com
Cameralabs.com
Fredmiranda.com
Petapixel.com

Tijdschriften Natuurfoto Magazine
Zoom
Focus
Digifotopro
Tests / reviews Consumentenbond
TIPA
EISA
Kieskeurig
Tweakers
Vloggers Caisey Neistat
Kai W
Tony & Chelsea Northrup

15. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste systeemcamera’s van 2021. Hopelijk heeft mijn uitleg je een stuk verder geholpen in de zoektocht naar jouw ideale systeemcamera. Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat vragen en twijfels? Laat dan hieronder een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.

Systeemcamera kopen?

Wil je een systeemcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camerawinkels met harte aanbevelen:

Nederlandse camerawinkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland
Foto de Vakman

Belgische camerawinkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Productreviews

Hieronder vind je mijn reviews van systeemcamera's.

Canon EOS R5


Canon EOS RP


Canon EOS R


Sony A6400


Sony A6600


Sony A7 III


Nikon Z50

Dé site voor camera's en lenzen!

camera kopenBen je op zoek naar een fotocamera?CameraNu.nl is met meer dan 40.000 fotografie-artikelen dé specialist van Nederland. Of het nu om een compactcamera, systeemcamera, spiegelreflexcamera of lens gaat gaat, bij CameraNu kan je altijd slagen. De service is uitstekend en voor middernacht besteld is morgen in huis. Het is mijn favoriete fotografie winkel.

Bekijk alle lenzen
Bekijk alle camera's

49 reacties “Beste systeemcamera 2021

 1. Hallo Thijs,

  Ik ben van plan om eindelijk eens een goede camera te gaan kopen, in plaats van altijd foto’s te maken met mijn telefoon. Ik heb heel veel gehad aan de informatie op je site en ben er wel over uit dat het een systeemcamera moet worden, zodat ik deze makkelijk mee kan nemen op reis. Na alles gelezen te hebben twijfel ik nog tussen de Sony Alpha A6000 en de Canon EOS M50.
  Ik wil er voornamelijk vakantie/reisfoto’s en natuurfoto’s (tijdens het wandelen) mee maken, misschien af en toe een portretfoto en natuurlijk foto’s van mijn katten.
  De Sony heeft op dit moment een heel mooie prijs, maar is wel al 6 jaar oud. Ik vind het jammer dat deze geen touchscreen heeft. De Canon is geschikter voor filmen, maar dit zal ik weinig gebruiken.
  Ik heb wel begrepen dat het aanbod van lenzen veel uitgebreider is voor de Sony dan voor de Canon, toch? Ik ben van plan om in eerste instantie 1 of misschien 2 lenzen aan te schaffen. Naarmate ik meer leer en het toestel meer ga gebruiken, kan ik dit dan uitbreiden.

  Welke van de 2 zou je mij aanraden? (Of is er nog een camera waar ik zelf niet aan heb gedacht?)
  Ik ben heel benieuwd.

  1. Hey Jildou,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik begrijp je twijfel helemaal. De Sony A6000 is inderdaad alweer wat ouder dan de Canon M50, maar heeft wel meer lenzen beschikbaar. Wel verwacht ik steeds meer lenzen voor het EF-M systeem van Canon en op moment van schrijven zijn er meer dan 70 lenzen beschikbaar. Dus in dat geval hoef je je hier geen zorgen om te maken. 🙂 Zelf zou ik denk ik dan toch voor de Canon M50 gaan omdat hij nieuwer is (merk je echt in de sensor) en hij is ook nog makkelijker in gebruik. En als je voor de Canon EOS M50 + 18-150mm kit gaat heb je meteen een flinke lens erbij waardoor je zowel landschap foto’s kan maken als inzoomen. Dit is vooral handig op reis omdat je dan met 1 lens een flink bereik hebt.

   Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

   Greets

   Thijs

 2. Hoi Thijs,

  Ik ben op zoek naar een nieuwe camera..ik had een Sony DSC 400V…deze beviel uitstekend, alleen de beeldstabilisatie is stuk.
  Ik zoek een camera met mogelijkheid voor macro/ natuurfotos, maar ook de familiekiekjes, vakantiefoto’s.
  Ik zat te denken aan de Canon eos 200D met een 18-55mm lens en een 75-300 lens ( tamron) voor de macro…
  Mijn budget is plm 600 euro
  Goede keuze?
  Ik lees je nieuwsbrieven met interesse…
  Bvd Jeanet

  1. Hi Jeanet,

   Bedankt voor je bericht en wat leuk dat je mijn nieuwsbrieven met interesse leest! 🙂
   Wbt je vraag. Ik denk dat je met de 200D een prima keuze hebt. Wel heb ik nog een alternatief en dat is de Sony A6000 met 16-50mm lens + 55-210mm lens. Deze kit is namelijk wat compacter dan de 200D (het is namelijk een systeemcamera), en het is een Sony camera zoals je wend bent met de DSC 400V, en deze camera is flink wat sneller wat weer handig is bij natuurfotografie. Normaal zou de camera boven je budget vallen, maar Sony heeft nu flinke kortingen waardoor hij precies binnen je budget valt. Zelf denk ik dan ook dat dit net een betere keuze is.

   Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

   Groet

   Thijs

 3. Hallo Thijs,

  Is de Sony a7ii eind 2020 nog een goede koop? Ik ben een lichtelijk gevorderde beginnende fotograaf. Fotografeer voornamelijk vliegtuigen, vogels (niet vliegend), gebouwen, landschap en uiteraard mijn hond. Ik twijfel tussen de a6400 en de a7ii, beide passen in mijn budget (1500 euro) echter ben ik bang dat de a6400 problemen zal geven met mijn handen dor het kleinere formaat. Heb artrose en handen werken niet altijd even fijn mee. Mijn twijfel is ook dat de a7ii al een kleine 5-6 jaar oud is tegenover een ruim 1 jaar oudere a6400. Heb ook nog de Canon Eos RP op de lijst van kandidaten staan (heb je uitgebreide review gelezen).

  Hartelijk bedankt voor je antwoord.

  Groet,
  Theo

 4. Hallo Thijs,

  Mooie en overzichtelijke site! En vooral erg veel goede en behulpzame informatie.

  Ik ben op zoek naar een goede systeemcamera en zal zeker nog de komende tijd alle informatie analyseren en afwegen voor ik een keuze maak. Maar als ik vragen heb, stel ik ze hier wel.

  Groeten,

  Jaap

 5. hey Thijs,
  Ik ben nog maar 17 jaar, maar erg geïnteresseerd in fotografie. Ik ben er zelfs over aan het twijfelen om een fotografie opleiding te gaan volgen. Echter heb ik nog geen ervaring in fotograferen met een camera. Ook heb ik niet zo’n groot budget, hoger dan €500 zou ik eigenlijk niet willen gaan. Vooral portretfoto’s trekken mijn aandacht. Ik zoek dus eigenlijk een camera, waar niet zoveel ervaring en kennis voor nodig is, maar waar ik me wel in kan verbeteren en veel mogelijkheden heb. Ik zit zelf een beetje te twijfelen tussen de Sony Alpha a6000 + PZ 16-50 mm OSS en Canon EOS M100 + 15-45 mm IS STM. Welke camera zou jij mij aanbevelen? Als jij een betere optie hebt dan die 2 hierboven genoemde, is dat natuurlijk ook altijd welkom 🙂

  1. Hey Lizzy,

   Bedankt voor je bericht en wat leuk dat je een fotografie opleiding wilt gaan volgen!

   Wbt je vraag. Zelf zou ik toch voor de Sony A6000 gaan. Dit is namelijk een fijne systeemcamera waar ook heel veel lenzen voor beschikbaar zijn. Op de lange termijn kan je dus veel kanten opgaan, zoals portretfotografie maar ook natuurfotografie. Een andere optie heb ik om eerlijk te zijn niet echt voor je wat binnen het budget valt. Zelf was ik ook met deze twee camera’s gekomen en dan ging mijn voorkeur ook uit naar de A6000. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet

   Thijs

 6. Dag Thijs,

  Compliment voor je heldere overzicht en toelichting.
  Ik ben wat in dubio. Ik ben in het bezit van een Nikon 800 (full frame) met 2 prachtige zoom lenzen, beide 2.8 (70-200 en 24-70). Ik heb af en toe wat gefotografeerd voor een blad 9Lapland, steden, landschappen). Door werk en veel op reis komt het er niet meer zo van en ben ik niet bereid van het enorme gewicht aan camera en lenzen mee te slepen.
  Ofwel ik overweeg in te ruilen voor een goede systeemcamera met een goede lens, die ook mee kan op reis (paar keer per maand), zonder dat ik een lamme arm over houdt en met tassen hoef te sjouwen. Ik denk aan de Sony A7 II of III (met lichtsterke lens). Wat is jouw advies of is er een goed alternatief ?
  Alvast dank voor je reactie
  Joop

  1. Hey Joop,

   Bedankt voor je bericht en compliment! Leuk om te horen dat mijn site je heeft geholpen. 🙂

   Wbt je vraag. Heb je al eens overwogen om naar de Nikon Z6 te kijken? Dan heb je ook een geweldige systeemcamera in handen en kan je gewoon je goede f2.8 lenzen blijven gebruiken. Scheelt je een bak geld aan nieuw glas. 🙂

   Greets

   Thijs

 7. Dag Thijs,

  Eén grote mist, Fuji man? XT-30, XT-3 duwen de Sony’s zo weg…

   1. Klopt, qua AF presteert Sony (iets) beter. Maar dat alleen kan niet de reden zijn de Fuji’s niet in deze lijst op te nemen. Zoveel sterkte punten.

 8. Hai Thijs,

  Wat een goeie website met goeie informatie!

  Als mogelijke aanvulling voor camera reviews kan ik je misschien iets vertellen over mijn eigen rearing met selective van een geschikte camera. Dat is eind 2014 de Sony a6000 geworden. Kwalitatief allemaal prima voor een beginnende liefhebber. Maar waar ik toch snel problemen mee kreeg was het lensaanbod. Zonder geschikte lens heb je niet veel aan een goede camera. Alleen waren de aangeboden Sony lenzen een belangrijke beperkende factor voor mijn hobby. Goede lenzen bepalen in grote mate de technische kwaliteit van foto’s. Ik dacht genoeg lenskeuze te hebben met Sony. Alleen, dat viel tegen. Sony lenzen zijn duur en erg veel keus was er niet. Pas dit jaar biedt Sony echt lange telelenzen voor de sport/wildfotograaf bijvoorbeeld. Evengoed ben ik heel tevreden met mijn keuze voor Sony systeemcamera’s, maar het had mij erg geholpen als ik had begrepen hoe belangrijk het aanbod van geschikte lenzen is. Iets wat nu weer een hele grote rol speelt met de nieuwe systeemcamera’s van Canon en Nikon. En als iemand zou kiezen voor een Samsung of zo’n Panasonic, dan is het goed om meteen op de hoogte te zijn van de beperkte lenskeuze. Om die reden zou ik nooit een Samsung aanraden. Anyway, die zijn gestopt.

  Ik wil daarom de suggestie doen om bij camera reviews ook de beschikbare lenzen mee te nemen als beoordelinsfactor. En voor de adviezen natuurlijk.

  Dankjewel voor je enorm goede overzichten en je heldere uitleg!

  1. Oeps, de spelling checker stond op Engels.
   …. rearing … = ervaring
   …. selective … = selectie
   Excuus voor de kromme zin.

  2. Hi Jaroen,

   Bedankt voor je bericht en feedback! En ik kan mij voorstellen dat de keuze van lenzen hierin een belangrijke rol spelen.
   Ik zal dit dan ook meenemen in mijn beoordelingen.

   Wbt de lenzen van Sony. Het klopt dat deze behoorlijk wat kosten en dat er nog niet super veel op de markt zijn. Canon en Nikon komen nu ook met steeds meer systeemcamera’s op de markt en deze beschikken over goede adapters waardoor je gebruik kan maken van een heel lenzen arsenaal. Voor Sony zijn er ook goede adapters te koop, maar deze zijn helaas niet goedkoop. Heb je al eens gekeken naar Metabones? Misschien is het iets voor jou.

   Greets en nogmaals dank!

   Thijs

   1. Ben blij met alle info ik fotografeer met Nikon en wil graag een 24-70 F 2.8 lens hebben. Mijn Nikon mag worden ingeruild die is al wat ouder en nu ik toch een nieuwe lens wil hebben het moment.
    De camera moet wel full frame blijven veel van mijn foto’s komen op een website of in de krant. Ik film NOOIT en ga dat ook niet doen. Ik wil geen 42 megapixels dan moet ik al mijn foto’s verkleinen voor ik ze weg kan sturen.
    En toen bleef ik hangen er wordt geroepen ga over op Sony maar komt die wel zo veel anders uit de test dan de Nikon Z6.
    Gemak kan zijn kan mijn andere lenzen blijven gebruiken en kan blind de knoppen vinden.
    Wie vind dat ik toch over moet stappen ? Ik zou erg geholpen zijn met tips

    1. Hey Mieke,

     Bedankt voor je bericht en excuus voor de verlate reactie.

     Als ik jou was zou ik niet zomaar overstappen. Helemaal niet als je al veel lenzen hebt van Nikon. In dit geval zou ik eens een Z6 huren om te kijken of het wat voor je is. En desnoods ook een Sony. Dan weet je meteen wat je goed bevalt. 🙂

     Greets

     Thijs

 9. Ik ben op zoek naar een geschikte camera, maar het enige dat ik tegen kom zijn tegenstijdige berichten van alle camera’s.
  De camera moet voor proffesioneel gebruik een beetje allround zijn, omdat ik nog niet precies weet welke richting ik van de fotografie in wil gaan.
  Ik heb vrienden in de muziek, concerten (dans en muzikanten), sport en mode, maar producten, portretten, vloggen, reizen, Youtube, dieren, planten, sterren, landschappen, gebouwen, archeologie en feesten waaronder trouwerijen zijn ook op mijn lijst. Ik kom tot nu toe bij de SONY Alpha A7 III Body en CANON EOS 6D Mark II Body uit. (CANON EOS 5D Mark IV Body) Maar als ik dan anderen vergelijk dan kom ik er toch weer niet uit. Help, waar moet ik op letten.

  Dit is wat ik deze week allemaal heb voorbij zien gaan en nog veel meer:

  Lenzen (zoom en Prime; Macro): 15-35mm F/2.8
  Wide/midrange/telephoto 24-70mm F/2.8
  70-200mm F/2.8
  (24-105mm)

  2 Card slots
  Full Frame
  Evf = Electronic viewfinder (silent)
  Ovf = optical viewfinder
  Mirrorless/spiegelreflect (DSLR)
  Type zoeker:
  • Optisch of pentaprism bij spiegelreflexcamera
  • Systeemcamera
  Foto/Video
  1920 X 1080 HD/60 FPS (Ultra HD/4k)
  DIGIC 8/Expeed 6/etc
  UHS I of II/RAW/JPEG/MOV/MP4
  Pict Bridge
  Headphone/internal and external Microphone/ aansluiting
  Dual Pixel AF
  Speedlight
  Histogram
  Autofocus
  Wifi/Bluetooth?GP
  Live View functie
  Remote control
  Grip extention
  Collapsible Photography Reflextor (Silver, gold, white and black)
  L bracket
  Variangle Touchsreen (flip) vast/ kantel/LCD scherm
  Zelfontspanner
  Panorama functie/Timelapse
  Scandisk/SD card
  Diafragma/sluitertijd/ISO
  Tripod
  Filters
  Batterij

  Beeldstabilisator (5 axis)
  • Canon: Image Stabilization (IS)
  • Nikon: Vibration Reduction (VR)
  • Tamron: Vibration Compensation (VC)
  • Sigma: Optical Stabilizer (OS)
  Lightroom/Photoshop
  F/1.4, F/2, F/2.8, F/4, f/5.6, f/8

  Sensor Size:
  Foto: Full Frame
  Video: Four Thirds
  Foto + Video: APS-C

  CCD (Charged Couple Device)
  CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconduction)
  AF= Auto Focus
  SS = Shutter Speed
  Megapixels (dots)
  FPS=Frames Per Second

  Wide/Tight/Close up and Ceative
  Flitser build in and/or extern
  ISO or ASA
  Aperture
  Shutter Speed

  Mount:
  RF (Raw File): Full Frame System (Canon)
  Ef (Electronic Finder): Spiegelreflex (Sony)

  16/24/35/50/85/100/135/200/300/400 mm Lens

  1. Hi Marita,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor mijn verlate reactie. Ik was op vakantie.
   Ben je er inmiddels uit? Of heb je nog hulp nodig?

   Groet,

   Thijs

 10. Hoi Thijs,
  Leuke en vooral informatieve site! Ik heb een vraag om advies/nieuwe inzichten.
  Ik heb een canon 70d met een canon 50 mm lens, een 17-50 2.8 lens van tamron en en 70-200 4.0 L (zonder IS) van canon.
  Inmiddels drie kinderen, waaronder een baby die regelmatig in de draagzak zit. Het gewicht van mijn spiegelreflex, af en toe lenzen wisselen gaat ons tegen staan. Vaak gaat de camera op dit moment niet eens mee. En mijn telefoon beschikt over een redelijke camera, maar is het ook niet.
  We zijn dan ook op zoek naar een vervanging voor mijn huidige camera. De 70-200 lens ligt al meer dan 2 jaar ongebruikt in de kast.

  Wat we er mee willen: fotograferen in en om huis: foto’s van de kids (buiten en binnen), dagje uit, landschap tijdens vakanties.
  Ik fotografeer vrijwel altijd in AV of TV stand. We willen hem gemakkelijk mee kunnen nemen bv in onze gewone rugzak en vooral geen lenzen hoeven wisselen bij een dagje uit

  Omdat ik al jaren een canon heb, heb ik daar als eerste naar gekeken en kwam uit op een systeemcamera van canon de M100 of M50 met 18-150 lens, mede omdat ik dan met een adapter mijn 50 mm lens kan blijven gebruiken.
  Kun je advies geven naar welke camera ik evt verder zou kunnen kijken? Welke andere lens zou interessant zijn?
  Of zou een compactcamera handiger zijn in onze situatie?
  Alvast bedankt voor je reactie

  Groeten,
  Heleen

  1. Hi Heleen,

   Bedankt voor je reactie en excuus voor mijn verlate reactie. Ik was namelijk op vakantie. Is het inmiddels al gelukt? Of kan ik je nog helpen?

   Gr
   Thijs

   1. Hallo Thijs,

    Ik overweeg ook om net zoals Heleen de canon M50 in combinatie met de canon 18-150mm lens aan te schaffen. Ik wil deze voor gelijkaardige doeleinden gebruiken maar tegelijk ook wel over een beetje zoombereik beschikken. Ik twijfel echter met de canon PowerShot SX740 HS omdat die een compacte superzoom camera is. Wat denk jij? Ik heb altijd een compact digitaaltje gehad en is nu 10 jaar oud en dus aan vervanging toe.

    Gr,
    Joachim

    1. Hey Joachim,

     Bedankt voor je bericht!

     Wbt je vraag. Een systeemcamera is toch wel een totaal andere camera dan een compact. Het grote voordeel van een compact is dat je hem makkelijk meeneemt (hij past immers in je broekzak), maar ga je naar de beeldkwaliteit kijken dan haal je veel meer uit een systeemcamera, zoals de Canon EOS M50 icm een 18-150mm lens. Zo kan je hier echt beelden schieten met een onscherpe achtergrond (ideaal voor bv portretten) en omdat hij een grotere sensor heeft kan je ook met minder licht (bv ochtend, avond of binnen) veel betere foto’s schieten. Mocht je het dus niet erg vinden om een net wat grotere camera mee te nemen, dan zou ik voor de M50 gaan.

     Groet

     Thijs

     1. Bedankt voor het advies! Erg leuke website van je trouwens.

 11. Beste Thijs,

  Ik ben al een tijdje zoekende naar een camera die ongeveer hetzelfde format heeft van mijn Olympus 420.
  Het is weliswaar een ‘oudje’ maar doet het nog steeds best aardig. Ik gebruik hem vooral voor Macro.
  Wat is voor mij het belangrijkst: op de eerste plaats een GPS. Liefst ingebouwd. Ik hoor of lees geen goede verhalen van softwarematige koppeling tussen de camera en de smartphone. Bvb de Fuji; prachtige camera (X2) en m.i. Zeer geschikt voor landschaps-fotografie, maar gebruikers klagen ‘steen en been’ over de nadelen zoals …. verbinding valt regelmatig weg en moet dan vanaf het begin weer worden opgebouwd en de opbouw van de verbinding duurt lang.
  De gevestigde camera-zaken kijken mij wat meewarig aan, als ik vraag welke camera nu goede software gebruikt om GPS gegevens snel en betrouwbaar van de smartphone naar de camera over te brengen.
  Zelf begrijp ik niet waarom dit zo moeilijk is. En mijn onbegrip is nog groter t.a.v. de vakmensen het mij niet kunnen uitleggen of mij op weg kunnen helpen.
  Maar…. ik beëindig mijn zoektocht nog niet! Er moet toch iets te vinden zijn en wellicht, gezien jouw goede kennis van de materie rond het camera gebeuren, kan je mij verder op weg helpen.
  Met vriendelijke groet, Arno

  P.S.
  Tot op heden heb ik geen medium format camera kunnen vinden (tot max. 450 gram), qua grootte gelijk aan ongeveer de Olympus 420 met goede GPS mogelijkheden. Als tweede wens wil ik minstens een 1” sensor hebben en natuurlijk liever groter.

  1. Hi Arno,

   Bedankt voor je bericht! En ik kan mij voorstellen dat het lastig is om een juiste camera te vinden. Er zijn namelijk niet heel veel camera’s met GPS functionaliteiten ingebouwd (het gaat namelijk ten koste van de accuduur) en veel fotografen gebruiken het niet echt omdat ze dan bang zijn dat andere mensen direct de locatie weten van hun top plaat. Hoe dan ook is het een interessante feature die ik zelf ook veel gebruik. Ik weet immers anders echt niet meer waar ik sommige foto’s heb gemaakt, haha.

   Maar qua advies. Als ik jou was zou ik eens kijken naar een van onderstaande camera’s:
   1. De Canon EOS RP: een geweldige camera met full frame sensor. Hij is super licht en heeft veel goede specificaties. Helaas heeft hij geen GPS, maar dit kan je later wel via de app koppelen.
   2. De Panasonic DC-G90: een gloednieuwe, lichte systeemcamera van Panasonic met GPS en MFT sensor. Hij heeft misschien niet de grootste sensor, maar naar horen zeggen schijn hij wel zeer goede beelden te schieten.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Groet
   Thijs

 12. Beste Thijs,

  Wat heb jij een informatieve site zeg, zullen wel heel wat uurtjes in gaan zitten.

  Hopelijk kan je mij helpen in de aanschaf van mijn volgende camera. In het verleden heb ik het een en ander aan fotografie gedaan, heb o.a. de canon eos 50e en als digitale camera de nikon D50 (de body van de vergelijkbare canon was te klein).

  Ik wil weer tijd gaan steken in het fotograferen, met name landschapsfotografie, maar natuurlijk ook tijdens vakanties en dan vooral mensen in hun omgeving.

  Qua camera zit ik tussen een aantal camera’s te twijfelen. De Canon EOS 5d mark III als occasion, heeft volgens mij zijn sporen wel verdiend. De nieuwe Canos EOS RP, kan ik mijn canon objectieven (canon 50mm 1.8 ef:50, sigma 70-300 4-5.6 ef, canon 28-80 3.5-5.6 ef) blijven gebruiken. Of de Fuji X-T3, ik lees goede recenties over deze camera, fuji heeft goede objectieven enne hij ziet er retro uit. Dit helpt bij het fotograferen van mensen in hun omgeving, schikt minder af.

  Wat ik niet fijn vind aan de mark III is het gewicht, vooral als je in de stad rondloopt met de camera in de hand, dan gaat het gewicht tegen staan.
  Bij de RP heb ik het vermoeden dat het toch te veel instap model is en dat ik dan spoedig een upgrade wil.
  De fuji spreekt me het meeste aan, alleen heb ik dan wel de kosten van 3 objectieven. Als eerste zou ik dan voor de 10-24 F4 en de 35mm f2, later kan dan nog een tele zoom worden toegevoegd iets van 55-135. Maar al met al een behoorlijke uitgave.

  Thijs, wat is jou visie op dit dilema?

  Groet Jeroen

  1. Beste Jeroen,

   Bedankt voor je bericht en sorry dat ik zo laat reageer. Ik ben de laatste tijd namelijk overspoeld met vragen en ben nog niet aan alle vragen toegekomen.
   Ben je er inmiddels al uit? Of kan ik je nog helpen? If so, laat het dan zeker even weten, dan denk ik met je mee.

   Greets,

   Thijs

 13. Beste Thijs,

  Ik heb al heel wat uurtjes op je website doorgebracht. Super uitgebreide info. Bedankt daarvoor.
  Op dit moment heb ik mijn shortlist teruggebracht tot 3 systeemcamera’s. De Canon EOS M50 ; Sony A6000 of Sony A6300.
  De camera gaat mee op reis naar Peru en daar wordt het voornamelijk landschappen en portretten fotograferen.
  Qua prijs wil ik maximaal € 900 uitgeven. Bij de Canon heb ik de keus tussen een 15-45mm lens of de 18-150mm lens. Bij de A6000 koop je 2 lenzen: de 16-50mm en de 55-210mm. En bij de A6300 is er maar geld voor 1 lens namelijk een 16-50mm.
  Ik lees dat de Sony camera’s de betere sensor hebben. Het enige nadeel aan de camera vind ik dat het scherm niet volledig gekanteld kan worden. Dat kan weer wel met de Canon.
  Welke camera zou jij adviseren of heb je een nog beter alternatief ? Het wordt mijn eerste systeemcamera en ik heb geen ruime ervaring met fotograferen. Momenteel een super trage Sony DSC-HX10V compact waar ik alleen maar bewogen foto’s mee maak.

  Hopelijk kan jij de keuze beperken tot 1 camera.

  Groeten, Hans

  1. Hey Hans,

   Bedankt voor je bericht en wat leuk om te horen dat je veel aan mijn site hebt! 🙂
   Ook super dat je naar Peru gaat! Daar kan je echt helemaal los gaan met fotografie. Maarja…nu die vraag. Welke camera? Ik denk dat ik je hiermee wel kan helpen, haha.

   Het klopt dat Sony een hele goede sensor heeft, maar de Canon sensor is ook echt heel goed. Qua formaat sensor zijn ze hetzelfde, de Sony camera’s weten alleen iets meer ISO eruit te pompen waardoor je in minder licht nog steeds foto’s kan maken. De foto’s worden dan alleen wel wat korreliger.

   Je geeft aan dat je vooral landschappen en portretten gaat fotograferen. Je geeft niet aan dat je gaat filmen of dat je met sport/natuur aan de gang gaat. Om deze reden zou ik zelf de 6300 al laten afvallen. Deze camera is namelijk meer hierop gericht en dit ga je waarschijnlijk niet gebruiken. Dan blijven de 6000 en de M50 over.

   Wil je toch gebruik maken van een kantelbaar scherm, een goede OLED viewfinder, toch kunnen filmen in 4k video en wil je via bluetooth of wifi je foto’s overzetten? Dan is de EOS M50 jouw camera.
   Zelf zou ik dan trouwens voor de Canon EOS M50 systeemcamera Zwart + 15-45mm IS STM + 22mm STM kit gaan. Hier krijg je namelijk een 20mm f/2 lens bij waarmee je geweldig portretten kan schieten. Hier heb je denk ik meer aan dan aan de 18-150mm lens.

   Vind je filmen niet niet zo interessant en kan dit ook in HD, mag de viewfinder ook wat minder zijn qua resolutie en heb je bluetooth niet nodig (wel wifi), dan is de Sony Alpha A6000 ICL systeemcamera Zwart + 16-50mm OSS + 55-210mm OSS jouw kit. Het grote voordeel van deze set is dat je er een telelens bij krijgt. Maar heel eerlijk, als je deze niet gaat gebruiken (en je loopt er wel mee te sjouwen), dan kan je ook voor de set met de standaard 16-50mm lens gaan. De Nex 35mm is dan een leuke aanvullende lens voor portretten.

   Ik heb hier alle camera’s op een rijtje gezet zodat je eenvoudig de specificaties kan vergelijken: https://www.thijsschouten.com/cn/advies-hans

   Hopelijk heb je hier wat aan. Mocht je meer willen weten dan hoor ik het graag!

   Greets

   Thijs

 14. Beste Thijs,

  Wat een handig overzicht. En ik zie dat je ook advies geeft. Ik ben een amateur fotograaf op zoek naar een nieuwe camera. Ik heb een compactcamera (Canon Powershot SX30 IS), toen met name gekozen voor vakanties (natuur- en landschapsfoto’s) en het zoombereik (wilde dieren op afstand) en beperkt gewicht. Maar ik mis het kunnen spelen met scherptediepte, zeker nu ik kinderen heb van wie ik graag foto’s maak, vooral ook buiten in de natuur. Ik denk aan een systeemcamera. Wat ik belangrijk vind, is beeldkwaliteit, beeldstabilisatie, mogelijkheid tot kleine scherptediepte, zoeker, volledig draaibaar scherm, snelheid, niet te zwaar en groot en batterijduur. Of 4K video echt nodig is, weet ik niet, hoeveel focuspunten nodige zijn weet ik ook niet, foto’s uit een video halen zou een leuke bijkomstigheid zijn. Tot nu toe staan de Olympus OMD E-M 10 Mark iii, de Canon EOS M50, en de Panasonic DMC-80/G85 op mijn lijstje. De Canon heeft de beste beeldkwaliteit, grootste sensor, meeste megapixels, meeste scherpstelpunten, grootste ISO bereik; de andere twee hebben beeldstabilisatie en zijn wat sneller en hebben een betere accuduur. De Panasonic heeft minder scherpstelpunten en is wat zwaarder. De Olympus heeft geen volledig kantelbaar scherm. Welke zou je aanraden (of een alternatief voor deze drie) en wat zouden goede lenzen zijn (zowel voor portretten/kinderen in actie als natuur/landschap; 1 met redelijk veel zoom en 1 zonder?)?

  Heel veel dank voor je advies!

  1. Hey Raza,

   Bedankt voor je reactie en mijn excuus dat ik nu pas reageer. Het zijn drukke tijden voor kerst en ik was nog niet aan je vraag toegekomen. Ben je er inmiddels al uit? Zo niet, laat het dan even weten. Dan denk ik met je mee! 🙂

   Groet

   Thijs

 15. Beste Thijs,

  Wat een handig overzicht! Wij zijn aan het twijfelen tussen een Sony alpha A7 II en een Fuji T3 (ook T20 wordt nog in overweging genomen)
  De lens die we veel bij de Sony aangeboden zien is de Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS, we vragen ons af of deze een goede kwaliteit heeft of dat we dan bijvoorbeeld de Sony FE Vario-Tessar T* 24-70mm f/4 ZA OSS objectief zouden moeten aanschaffen om de kwaliteit van de body te benutten?

  En wat is dan het kwaliteitsverschil tussen de camera’s en objectieven? En is dat het prijsverschil waard 🙂

  Graag horen we jouw ervaring en advies.

  Hartelijke groet,
  Kim

  1. Hi Kim,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik kan mij voorstellen dat het geen eenvoudige keuze is, de Fuji T3 of de Sony A7 II. Ga je filmen? Dan is de Fuji T3 toch wel een betere keuze. Deze kan namelijk 4K 60p aan waardoor je echt waanzinnige beelden vast kan leggen.
   Ga je echter fotograferen? Tsja, dan zou ik zelf toch echt voor de A7 II gaan. Deze heeft namelijk een full frame sensor die toch echt wel beter is tov de APS-C sensor in de T3. Daarnaast heeft de A7 beeldstabilisatie wat ook wel erg lekker is.

   Qua lens zou ik het meteen goed doen. De Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS is een leuke lens, maar is eigenlijk ontwikkeld om mensen meteen een redelijke starterslens te geven. De f4 is vele malen beter en scherper waardoor je (zoals je zelf al aangeeft) echt het maximale uit de sensor haalt. En ja, het prijsverschil ga je zeker merken. Helemaal als je de foto gaat uitvergroten. 🙂

   Mijn advies: ga voor de Sony Alpha A7 II systeemcamera + 24-70mm ZA OSS. Heb je trouwens ook gezien dat er een cashback op zit? Scheelt weer 250 euro! 😀

   Hopelijk kan je hier wat mee!

   Groeten

   Thijs

 16. Beste Thijs,
  Eerst en vooral mijn felicitaties voor de superhandige uiteenzetting van de verschillende soorten camera’s. Ik heb ook de vele reacties gelezen, nuttige info, maar toch twijfel ik nog. omdat een aanschaf nu eenmaal niet echt goedkoop is en ik later geen spijt zou hebben van mijn aankoop. had ik graag jouw hulp ingeroepen. Ik heb al verschillende jaren een Sony Cybershot compactcamera en ben er wel tevreden mee. Ik vind het makkelijk om niet met lenzen te moeten sleuren, aangezien ik veel reis naar de woestijn (wandelreizen) of andere niet altijd evidente bestemmingen en ik dan toch zo licht mogelijk wil reizen met niet te zware bagage aan fotografiemateriaal, ook is het soms moeilijk om het fototoestel stofvrij te houden, maar dat zal wel aan mij liggen. Mijn vakanties staan steeds in het teken van de natuur en neem ik vooral foto’s van landschappen, dieren en mensen en dus ook close-ups indien mogelijk. Met de macro-opnamen lukt het niet altijd zo goed. In Afrika heeft het toestel mooie foto’s gemaakt, (optical zoom is 30x) (Carl Zeiss zoom 2,8-5,6/4,8-144), de zoom was soms ietsje te weinig om de dieren van dichterbij te fotograferen. Ik merk wel dat bij vele foto’s ik soms nog moet corrigeren mbt. lichtinval. Eventueel op een systeemcamera overschakelen ? Met een compactcamera kan je natuurlijk wel snel foto’s maken zonder dat je eerst de lens moet gaan verwisselen indien men bv. plots iets onverwachts ziet. Nog even een kanttekening: ik heb nooit een cursus gevolgd en ben bijgevolg dan ook maar een liefhebber die graag mooie foto’s maakt die iets betekenen voor mij.
  Het zou leuk zijn mocht je mij hierin advies kunnen geven.
  Dank je wel alvast

  1. Hi Christine,

   Bedankt voor je bericht en excuus voor mijn verlate reactie. In verband met de vakantie en een aansluitende verhuizing was ik er nog niet aan toe gekomen om je vraag te beantwoorden. Ben je inmiddels al geslaagd? Of kan ik je nog ergens mee helpen? 🙂

   Groeten,

   Thijs

 17. Beste Thijs,

  Ik ben van plan een systeemcamera te kopen! Heel leuk, het wordt mijn eerste. Dus voordat ik begin met mijn vraag: dankjewel voor deze website! Echt een uitkomst. Het is heel fijn om zoveel uitleg te krijgen. En je antwoorden op vragen van andere mensen helpen ook super.

  Nu mijn vraag dan. Ik twijfel op het moment tussen de Sony Alpha A6000 en de Canon EOS M100 + 15-45mm IS STM. Dit zijn de tweede en de eerste keuzes in je lijstje beste systeemcamera’s. Mijn vraag is eigenlijk heel simpel: wat is precies de reden van het prijsverschil tussen deze twee?
  Persoonlijk dacht ik dat het vooral zit in het feit dat de Sony beter scoort in scherpstelpunten en aantal beelden per seconde, en dat hij een viewfinder heeft. Klopt dat?

  Ik kan tweedehands een Sony kopen voor de prijs van de Canon EOS M100. Maar als het verschil tussen deze twee camera’s in praktijk eigenlijk maar klein is, koop ik liever een nieuwe, snap je?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Groetjes,
  Zita

  1. Hi Zita,

   Thanks voor je bericht en sorry dat ik zo laat reageer. In verband met de vakantie en een aansluitende verhuizing was ik er nog niet aan toe gekomen om je vraag te beantwoorden. Ben je inmiddels al geslaagd? Of kan ik je nog ergens mee helpen? 🙂

   Groeten,

   Thijs

 18. Beste Thijs,
  Ik heb naar tevredenheid de afgelopen jaren gefotografeerd met een CANON 450 EOS Rebel (indertijd in Amerika aangeschaft)
  Nu toe aan een andere camera die wel minimaal dezelfde eigenschappen heeft, maar minder zwaar qua gewicht.
  Denk dat ik dan uitkom op een systeemcamera.
  Ben best wel verknocht aan CANON maar maar vind mijn wensen belangrijker dan het merk en denk dat ik wellicht beter af ben bij Panasonic / LUMIX.
  Mijn wensen zijn dat ik met 1 lens afkan, ca. 10x zoom. Zou graag zowel een ouderwetse zoeker als kantelbaar touchscreen hebben.
  Video maken is niet belangrijk.
  Kun je me een advies geven ?
  Vriendelijke groet,
  Geertrui

  1. Hi Geertrui,

   Bedankt voor je bericht!

   Kan je mij vertellen of je op zoek bent naar een camera waar je ook lenzen kan wisselen? Of zou je ook met een vaste lens kunnen werken? Je kan in dit geval namelijk ook voor een goede compactcamera gaan met flink wat zoom en lichtsterkte. Denk bv aan de Sony RX10 III. Dit is namelijk een compactcamera met 25x zoom en een lichtsterkte van f/2.4 tot f/4.

   Greets

   Thijs

 19. Hoi Thijs,

  Dank voor de heldere uitleg van de verscheidene camera mogelijkheden! Ik moet eerlijk bekennen dat ik door de bomen het bos nog steeds niet geheel zie. Sorry! Dus vandaar even deze persoonlijke vraag.

  Wij hebben momenteel een Panasonic DMC-TZ6 camera, welke idd een oudje is. We hebben hem volgens mij in 2009 aangeschaft. En je raadt het al, hij heeft zijn beste tijd gehad. Nu zijn we op zoek naar een nieuwe camera. Ik heb nog steeds de illusie om ooit iets met fotografie te gaan doen, een cursus o.i.d., maar moet eerlijk bekennen dat het er nog steeds niet van is gekomen. Om die reden zoeken we voor nu een niet al te ingewikkelde camera, maar wel een die ons de nodige opties biedt. We gebruiken hem vooral veel voor onze reizen naar het buitenland, maar ook voor het fotograferen van onze kinderen. We willen geen 5 kilo om onze nek dragen, maar het hoeft niet perse een mega compacte camera te zijn. Hij moet een goede automatische instelling hebben en we zouden graag ook “snel” een foto willen maken. Daarnaast staat er een grote reis naar Amerika op de planning, waarvoor we een camera zoeken die mooie landschappen kan maken maar anderzijds ook de sfeer op de camping goed weer kan geven. Het maken van video’s vinden we leuk, maar we zijn geen vloggers o.i.d. Daarnaast is het geen vereiste dat er perse wifi mogelijkheden zijn. De kwaliteit foto’s staat voor ons voorop tezamen met het gebruiksgemak!

  Enig advies?

  Groet Martine

  1. Hi Martine,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik kan mij voorstellen dat de TZ6 zijn beste tijd heeft gehad, al was / is het echt wel een goede camera. Flink wat zoom in een compact jasje. 🙂
   Wbt de vervanging denk ik dat je met een systeemcamera helemaal goed zit. Deze camera’s zijn namelijk een stuk compacter ten opzichte van spiegelreflexcamera’s (lekker voor op vakantie). Daarnaast kan je lekker op de auto / groene stand werken, maar wil je er meer mee gaan doen? Dan is ook dat zeker mogelijk.Qua modellen kan ik er twee aanraden:

   1. Sony A6000 double zoom: Sony heeft op dit moment toch wel de betere systeemcamera’s. De sensoren zijn erg goed (mooie foto’s, ook bij minder licht) en qua bediening zijn ze erg eenvoudig. Verder hebben ze de camera uitgerust met allemaal slimme standen waardoor je speelsgewijs leert fotograferen. Deze kit heeft meteen twee lenzen (groothoek voor landschap en portert + een tele voor dieren / sport) waardoor je meteen klaar bent. Uiteraard kan je ook voor de kit gaan met enkel de 16-50 lens, maar dan kan je niet flink inzoomen.

   2. De Olympus E-M10 Mark II double zoom: de E-M10 II is een iets oudere camera maar heeft een hele goede beeldkwaliteit en is ook eenvoudig in de bediening. Daarnaast is deze set wat aantrekkelijker geprijsd waardoor je wat geld in je zak houdt voor de vakantie. 🙂 Het grote verschil met Sony zit hem in de sensor (Sony heeft een grotere sensor en kan beter omgaan met licht). De Olympus heeft als voordeel een touchscreen (bij Sony werk je met knoppen naast het scherm).

   Hopelijk heb je hier iets aan!

   Greets

   Thijs

 20. Ik ben aan het overwegen om binnenkort ook een systeem camera te kopen. Op deze moment maak ik fotos met mijn gsm en wil nu echt wel de overstap maken naar het serieusere werk. Nu had ik van een kennis die heel hard met fotografie bezig is deze 2 voorstellen gekregen: de sony A6000 en de panasonic gx80, ben deze ook eens gaan opzoeken en de prijs van body + lens(samen in een kit) komt tegen de 600 euro wat ook mijn maximum budget is. Maar hier en daar lees ik ook dat deze lenzen niet altijd even goed zijn dus ik ben even de kluts kwijt. Kan ik misschien beter een iets mindere body kopen en een redelijk goede lens? Zo ja wat zou je mij dan aanraden? Of zou je toch aanraden om voor de sony of panasonic te gaan? Ik doe het wel gewoon als hobby dus wil wel mooie fotos kunnen maken maar ga nooit de stap maken naar proffesioneel ofzo dusja. Hopelijk kan je me wat meer info geven hierover

  1. Hey Bart,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik denk dat je heel veel plezier zal hebben van zowel de Panasonic als de Sony. Beide zijn namelijk hele goede camera’s waar je flink mee vooruit kan. Mijn persoonlijke voorkeur gaat alleen wel uit naar de Sony. Sony is namelijk heel hard aan het investeren in lenzen waardoor er voor heel veel takken van fotografie (zoals macro, natuur of portret) veel verkrijgbaar is. Daarnaast is de kwaliteit van de foto’s erg goed (Sony maakt hele goede sensoren) en is de camera eenvoudig in gebruik. Qua lenzen is er natuurlijk veel beschikbaar, maar als je echt super kwaliteit wilt dan haal je het niet met 600 euro. Je komt dan namelijk op de kit met de Sony 16-70mm en dan zit je op ruim 1100 euro. Zelf zou ik eens kijken naar de Sony Alpha A6000 Grijs + PZ 16-50mm OSS. Dit is een goede set met mooi lens die precies in je budget valt. En mocht het fotograferen goed bevallen, dan kan je altijd upgraden naar een betere lens. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets
   Thijs

 21. Beste Thijs,
  Dank voor je uitgebreide informatie. Op dit moment heb ik een Canon spiegelreflexcamera EOS 400D met lens 17-85, met als losse extra lens EFS 55-250.
  Aangezien mijn basis lens kapot is moet ik tot een aanschaf beslissen. Ik overweeg een systeem camera omdat die een stuk lichter is als mijn huidige camera. Mijn keuze lijkt te gaan richting de Olympus OM-D E-M10 MARK II met een 14-150MM II ED lens. Het idee is dat deze combinatie que bereik overeen komt met mijn huidige camera met 2 lenzen. Is dit in jouw professionele ogen een goede keuze. Wat zijn de plussen en minnen als je mijn huidige camera vergelijkt met deze Olympus systeemcamera?
  Biedt de Olympus MARK III veel extra’s tov de II?

  1. Hi Monique,

   Bedankt voor je bericht!

   Ik kan mij goed voorstellen dat je je 400D wilt vervangen. Deze camera is inmiddels alweer wat ouder en als je lens kapot is dan is het een mooi moment om over te stappen. 😉 Als ik naar de Olympus OM-D E-M10 MARK II kijk dan denk ik dat dit een mooi alternatief is. De camera heeft een zeer goede beeldkwaliteit en de ingebouwde 5 assige beeldstabilisatie is echt ideaal. Daarnaast is de camera geliefd onder veel fotografen vanwege het compacte formaat, het kantelbare beeldscherm en de goede beeldkwaliteit. Je hebt alleen wel te maken met een andere cropfactor waardoor het aantal mm toch wat anders wordt. Hieronder een kleine berekening als ik alles naar full frame (35mm negatief) omreken zodat we appels met appels kunnen vergelijken:

   Je Canon 17-85mm heeft een bereik van 27,2mm – 136mm op full frame.
   Je Canon 55-250mm heeft een bereik van 88mm – 400mm op full frame.
   Je nieuwe 14-150mm heeft een bereik van 28mm – 300mm op full frame.

   Wat betekend dit? Aan de groothoek kant ga je niet zoveel inleveren, maar het zit hem vooral aan de tele kant. Als je veel natuur of sport fotografeert kan ik mij voorstellen dat je tzt een extra telelens aanschaft. Denk bv aan de Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm. Verder zit je met je aanname helemaal goed. Je pakt met deze 14-150mm twee vliegen (lenzen) in 1 klap. 😉

   Maar wat is het verschil tussen de Mark II en de Mark III? Het zit hem in de specificaties, namelijk een betere processor (sneller in het verwerken van beelden), betere video (hogere resolutie) en meer autofocuspunten. Hieronder heb ik een linkje geplaatst met daarin echt alle verschillen:
   https://www.thijsschouten.com/cn/olympus-em10iivsiii

   Waar zou ik zelf voor gaan? Om eerlijk te zijn is het de vraag wat je er allemaal mee gaat doen. Film je niet veel en is snelheid niet van groot belang? Dan zou ik voor de Olympus OM-D E-M10 MARK II gaan. Het scheelt toch weer 180 euro wat je tzt weer mooi in een nieuwe lens kan stoppen. 🙂

   Hopelijk heb je hier wat aan!

   Greets

   Thijs

Laat een bericht achter:

Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen. :-)