Top 10 beste systeemcamera’s 2024
Door: Thijs Schouten
Laatste update: 27 november 2024
Welke systeemcamera moet ik kopen?
Ben je op zoek naar een systeemcamera maar heb je geen idee welk merk of model je moet kopen? Kijk dan eens naar de onderstaande top 10 beste systeemcamera’s van 2024. Ik heb deze top 10 samengesteld uit mijn eigen 15+ jaar ervaring als fotograaf, diverse (online) systeemcamera-reviews en diverse cameratests. Zelf heb ik meerdere camera’s in mijn bezit en ook heb ik er meerdere versleten. Omdat fotografie mijn passie is, hou ik alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. En omdat ik het heel erg leuk vind om mijn kennis te delen, heb ik mijn ervaringen op papier gezet. Ik hoop je hiermee verder te kunnen helpen in je zoektocht naar je ideale systeemcamera. Kom je er na het lezen van deze top 10 toch nog niet helemaal uit? Lees dan eens mijn artikel ‘Welke digitale camera moet ik kopen’. Hierin geef ik handige tips waarop je kunt letten bij de aankoop van een digitale camera. Natuurlijk kan je onderaan dit artikel ook een reactie achterlaten met daarin je vraag of twijfels. Ik kom er dan zo snel mogelijk op terug! Dit hebben inmiddels al meer dan 200 andere lezers gedaan.
In dit artikel:
Omdat er erg veel systeemcamera's op de markt zijn, heb ik dit artikel in twee delen opgesplitst. Allereerst begin ik met de top 10 beste systeemcamera’s van 2024. Aangezien de beste systeemcamera's voor 2024 niet aansluiten bij ieders budget, heb ik onder deze top 10 ook een overzicht gemaakt met de beste systeemcamera's voor beginners. Beide overzichten heb ik samen gesteld uit mijn persoonlijke ervaring als fotograaf (veel van deze camera's heb ik zelf getest), als uit bronnen die ik onderaan de pagina benoem. Onder beide overzichten ga ik wat dieper in op een aantal camera testen die je ook kan gebruiken in je zoektocht.
a. De top 10 beste systeemcamera’s van 2024
b. De beste systeemcamera’s voor beginners
c. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond
d. Systeemcamera testen met een EISA award
e. Systeemcamera testen met een TIPA award
f. De inruilwaarde van jouw huidige camera bepalen
g. Veel gestelde vragen
a. De top 10 beste systeemcamera’s van 2024:
Onderstaand overzicht laat de 10 beste systeemcamera's van 2024 zien:
1. Nikon Z9
2. Canon EOS R1
3. Sony A1 II
4. Canon EOS R5 mark II
5. Nikon Z8
6. Sony A7 IV
7. Fujifilm X-T5
8. Sony Alpha A7 III
9. Canon EOS R6 mark II
10. Canon EOS R8
1. De Nikon Z9
De Nikon Z9 is het topmodel van Nikon en op dit moment de beste systeemcamera van 2024. De Z9 is namelijk uitgerust met een full frame stacked (gestapelde) CMOS-sensor met maar liefst 45.7 megapixels. Daarnaast schiet je tot maar liefst 120 beelden per seconde en kan je in 8K video-beelden opnemen. Het autofocussysteem van de Z9 is compleet nieuw. Zo beschikt deze systeemcamera over 493 autofocus-punten waarvan 405 autofocus-punten gebruikt worden in één van de 10 automatische veld-af modi. Dankzij deze 10 AF-veldstanden kan je voor iedere situatie de juiste autofocus-instellingen gebruiken. Of je nu vogels gaat fotograferen, of juist de camera gebruik voor het vastleggen van sporters, de Nikon Z9 zorgt voor de juiste scherpstelling. Hiervoor maakt de Z9 gebruik van Deeplearning Artificial Intelligence die automatisch tot maar liefst 9 onderwerpen kan herkennen. En of dit nu vogels, dieren, mensen of voertuigen zijn, de Nikon Z9 weet ze te vinden en stelt hier razendsnel op scherp. Dit maakt de Z9 de ideale camera voor de fotografen die actie willen vastleggen. Het is dan ook niet voor niets dat EISA de Nikon Z9 heeft verkozen tot beste camera van 2022-2023.
Plus en minpunten van de Nikon Z9:
✓ Camera van het jaar 2022-2023 volgens EISA
✓ Schiet tot maar liefst 120 beelden per seconde (JPEG)
✓ Pre-capture functies (schiet tot 30 beelden voordat je op de knop hebt gedrukt)
✓ Hoogwaardige 45.7 megapixel fullframe sensor
✓ 10 automatische Veld-ad modi
✓ Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
✓ 5-assige beeldstabilisatie met compenstatie tot 6 stops
✓ 493 scherpstelpunten waarvan 405 voor automatisch veld-af
✓ Eye-tracking (mens en dier)
✓ Foto’s deel je eenvoudig via wifi of bluetooth
✓ Kantelbaar touchscreen
✓ Krachtige accu (EN-EL18d, bekend van o.a. de D5/D6 serie)
✓ Spatwater en stofdicht
✓ De camera is al wat langer op de markt, maar is nog steeds ontzettend goed en kan meekomen met de A1 II en R1 uit 2024!
✓ Voordeliger dan vergelijkbare modellen van Canon en Sony
✗ De 120 beelden per seconde schiet je in JPG, in RAW schiet je er maximaal 20 per seconde
✗ Kwaliteit mag wat kosten…
De Nikon Z9 is de snelste en beste systeemcamera van 2024
De Nikon Z9 is met zijn 120 beelden per seconde de snelste systeemcamera van 2024. Daarnaast is de autofocus razend snel en is de body gemaakt van magnesium legering waardoor hij zowel spatwater als stofdicht is. Het resultaat, een fantastische topcamera voor fotografen die snelle acties willen vastleggen die met recht de titel ‘Camera van het jaar 2022-2023' mag dragen. Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Nikon Z9 artikel.
De Nikon Z9 bij Kamera-express
2. De Canon EOS R1
De Canon EOS R1 is het topmodel van Canon en is gericht op de professionele fotograaf. Deze camera is halverwege 2024 op de markt gekomen als opvolger van de Canon EOS R3 systeemcamera en de Canon 1Dx mark III spiegelreflexcamera. Het grootste pluspunt van de EOS R1 is de super snelle autofocus. Zo beschikt deze camera over een nieuw cross type autofocus-systeem waarmee de camera nog nauwkeuriger én sneller kan scherpstellen op onderwerpen. Daarnaast is de camera ook uitgerust met action en people priority functies waarmee de camera automatisch personen en acties kan herkennen om er vervolgens op scherp te stellen. Dankzij deze twee functies stelt de camera altijd én snel scherp op jouw onderwerp waardoor je deze goed op de foto kan zetten. verder is de R1 uitgerust met vrijwel alle opties die je kan wensen. Denk hierbij aan pre-shooting (schiet tot 20 beelden voordat je op de knop hebt gedrukt), eye-control (verplaats het scherpstelpunt door er simpelweg naar te kijken) en 5-assige beeldstabilisatie. Oftewel, alle functies die een professionele fotograaf in een camera zoekt!
Plus en minpunten van de Canon EOS R1:
✓ Hoogwaardige fullframe sensor met 24.2 megapixels
✓ Supersnel autofocus systeem met onderwerp herkenning
✓ Nauwkeurige autofocus dankzij het nieuwe Cross Type AF-systeem
✓ Schiet tot 40 beelden per seconde met de elektronische sluiter
✓ Pre-shooting (schiet tot 20 beelden voordat je op de knop hebt gedrukt)
✓ 6K 60P video opname mogelijkheden
✓ Action en People Priority functies
✓ Eye-control (met je oog bepaal je het scherpstelpunt)
✓ Ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie (tot 8.5 stops compensatie)
✓ Volledig kantelbaar scherm
✓ Middels de Canon EF-EOS R Adapter kan je ook Canon EF spiegelreflexcamera lenzen gebruiken
✓ Gebruikt de welbekende Canon LP-E19 accu (bekend uit de Canon 1Dx serie)
✓ Ruim 25% lichter dan de Canon EOS 1Dx mark III
✗ Heeft niet zoveel megapixels als bijvoorbeeld de Canon EOS R5 mark II
✗ Heeft helaas nog geen global shutter
✗ Kwaliteit mag wat kosten
De Canon EOS R1 is dé systeemcamera voor de professionele actie-, natuur- en sportfotograaf
Naar mijn mening is de Canon EOS R1 dé systeemcamera voor de fotograaf die snel moet schakelen tussen acties. Denk hierbij aan het fotograferen van natuur en sport. De camera beschikt over een super snel autofocus systeem (cross type AF-systeem), beschikt over action en people priority functies én schiet tot maar liefst 40 beelden per seconde. Oftewel, de beste systeemcamera voor fotografen die actie altijd scherp in beeld willen vastleggen. Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS R1 review.
De Canon EOS R1 bij Kamera-express
De Canon EOS R1 bij Cameraland
3. De Sony A1 II
De Sony A1 II is het topmodel van Sony en is in 2024 op de markt gekomen als de opvolger van de Sony A1 uit 2021. Het is een professionele systeemcamera waarin kwaliteit (megapixels) en snelheid wordt gecombineerd. Waar je als fotograaf voorheen twee camera's in je tas had zitten: de Sony A7s III voor de grote sensor en de Sony A9 III voor zijn snelheid, kan je nu beide vervangen voor de Alpha A1 II! Zo beschikt de Sony A1 II systeemcamera beschikt over een 50.1 Megapixel full frame sensor en schiet je ook nog eens met 30 beelden per seconde. En dat zonder enige vorm van blackout (blackout is dat je even niks door je zoeker ziet wanneer je een foto maakt). Verder is de A1 II uitgerust met pre-capture (xxx) en een nieuw AI-verwerkingseenheid waardoor de camera super snel onderwerpen kan herkennen en op scherpstellen. Hierdoor is je onderwerp altijd scherp in beeld. Daarnaast maak je video opnamen in 8K of superslowmotions in 4K 120p. Dit maakt de Sony a1 II een ideale camera voor natuur- en sportfotografen, maar ook voor videografen. Ben jij op zoek naar het beste en het snelste van Sony? Dan is de Sony Alpha A1 II dé systeemcamera voor jou!
Plus en minpunten van de Sony A1 II:
✓ Hoogwaardige 50.1 megapixel fullframe sensor
✓ Supersnel autofocus systeem met onderwerp herkenning (AI gestuurd)
✓ Eye-tracking / onderwerp-herkenning (mens, dier en vogel)
✓ Schiet tot 30 beelden per seconde
✓ Pre-capture functies (schiet tot 30 beelden voordat je op de knop hebt gedrukt)
✓ Video in 8K RAW en 4K met 120fps (voor slowmotion)
✓ 5-assige beeldstabilisatie voor compensatie tot 8.5 stops
✓ 759 scherpstelpunten dat het hele beeld dekt
✓ Verbeterd scherm (resolutie en kantelbaarheid) ten opzichte van de A1
✓ Spatwater en stofdicht
✗ Helaas geen global shutter zoals in de Sony A9 III
✗ Kwaliteit mag wat kosten…
✗ Is pas eind december 2024 leverbaar
De Sony A1 II, de beste Sony systeemcamera anno 2024
Naar mijn mening is de Sony A1 II echt een geweldige systeemcamera en het beste dat je van Sony kan kopen. De camera beschikt over de nieuwste technieken zoals een super snel autofocus systeem met AI, pre-capture, 5-assige beeldstabilisatie en uiteraard een geweldige 50 megapixel sensor. Oftewel, ben jij op zoek naar één van de beste systeemcamera van dit moment? Neem dan zeker een kijkje naar dit topmodel van Sony!
De Sony A1 II bij Kamera-express
Extra tip: hoef je niet per se het nieuwste model, maar wil je wel graag een super snelle Sony systeemcamera met 50 megapixels én die tot 30 beelden per seconde schiet? Neem dan eens een kijkje naar zijn voorganger, de Sony A1. Deze camera is namelijk nog steeds te koop en is nog steeds een hele goede camera. Je mist wel de pre-capture functie en de autofocus is wat minder snel, maar om deze reden is de A1 ook ruim 1500 euro goedkoper.
4. De Canon EOS R5 mark II
De Canon EOS R5 mark II is in 2024 op de markt gekomen als de opvolger van de zeer populaire Canon EOS R5 uit 2021. De R5 mark II is vooral op het gebied van autofocus én video flink verbeterd ten opzicht van zijn voorganger. Zo heeft Canon een nieuw autofocus systeem in de R5 mark II geplaatst, het ‘Accelerated Capture imaging-platform', waarmee de camera onderwerpen nog sneller herkent en nog sneller kan scherpstellen. Verder maakt de R5 mark II gebruik van AI (deeplearning artificial intelligence), waardoor de camera constant leert wat zich voor jouw lens bevindt om er vervolgens op scherp te stellen. Het eindresultaat? Super scherpe beelden! Wat verder ontzettend gaaf is, is dat de EOS R5 mark II is uitgerust met een People Priority stand. In deze stand kan je een persoon in de camera registeren waarna de camera altijd de gekozen persoon scherp in beeld zal brengen. Ideaal als je bijvoorbeeld langs het sportveld een bepaalde speler scherp in beeld wilt krijgen.
Naast de flinke verbetering in autofocus is de R5 mark II ook op andere fronten verbeterd. Zo is de koeling van de camera beter waardoor je nu veel langer video-opnamen kan maken. Daarnaast is ook het oculair verbeterd (groter en helderder) waardoor je nauwelijks meer door hebt dat je op een schermpje kijkt. Een laatste mooie aanvulling is de Pre-shooting functie. In deze stand schiet de camera tot 15 beelden nog voordat je op de knop hebt gedrukt. Ideaal als je net het moment hebt gemist! Al met al kan ik zeggen dat de Canon EOS R5 mark II écht een geweldige systeemcamera is. Inmiddels heb ik hem zelf ook in bezit en gebruik hem met ontzettend veel plezier!
Voor en nadelen van de Canon EOS R5 mark II
✓ Het ‘kleinere broertje' van het topmodel, de Canon EOS R1
✓ Hoogwaardige fullframe sensor met 45 megapixels
✓ Supersnel autofocus systeem met onderwerp herkenning
✓ Schiet tot 30 beelden per seconde met de elektronische sluiter
✓ Pre-shooting (schiet tot 15 beelden voordat je op de knop hebt gedrukt)
✓ 8K 60P video opname mogelijkheden
✓ Action & People Priority functies
✓ Eye-control (met je oog bepaal je het scherpstelpunt)
✓ Ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie (tot 8.5 stops compensatie)
✓ Volledig kantelbaar scherm
✓ Middels de Canon EF-EOS R Adapter kan je ook Canon EF spiegelreflexcamera lenzen gebruiken
✓ Gebruikt een vernieuwde Canon LP-E6P accu, maar je kan ook de oude accu's uit de R5 gebruiken (LP-E6NH)
✗ Maakt gebruik van een nieuw type grip, stap je dus over van de R5 dan zal je een nieuwe grip moeten aanschaffen
✗ Heeft helaas nog geen global shutter
✗ Kwaliteit mag wat kosten
De Canon EOS R5 mark II, professionele systeemcamera met hoogwaardige prestaties
Naar mijn mening is de Canon EOS R5 mark II één van de beste systeemcamera van 2024. De camera beschikt over een geweldige sensor, super snelle autofocus en 5-assige beeldstabilisatie. Ben jij op zoek naar een professionele systeemcamera, maar hoef je niet meteen het topmodel van Canon? Neem dan zeker een kijkje naar deze camera! Lees bijvoorbeeld eens mijn uitgebreide Canon EOS R5 mark II review.
De Canon EOS R5 mark II bij CameraNu
De Canon EOS R5 mark II bij Kamera-express
De Canon EOS R5 mark II bij Cameraland
Extra tip: hoef je niet per se het nieuwste model, maar wil je wel graag een super snelle Canon systeemcamera met 45 megapixels én die tot 30 beelden per seconde schiet? Neem dan eens een kijkje naar zijn voorganger, de Canon EOS R5. Hier werk ik persoonlijk nog steeds mee (het is mijn backup body naast de R5 mark II) en bevalt nog steeds ontzettend goed. Nieuw koop je de eerste generatie R5 voor rond de 3500 euro waardoor je flink wat geld kan besparen ten opzichte van het nieuwste model. Meer weten? Lees mijn uitgebreide Canon EOS R5 review.
5. De Nikon Z8
De Nikon Z8 is in feite de compactere versie van bovenstaande Nikon Z9. Zo is deze systeemcamera 30% compacter en 22% lichter dan zijn grotere boer, maar beschikt hij wel over dezelfde technologie. Zo beschik je over dezelfde 45.7 megapixel fullframe sensor en schiet je tot maar liefst 120 beelden per seconde. Daarnaast kan je filmen in 8K met 30 frames per seconde en beschik je ook over Pre-release capture waardoor je moment kan vastleggen nog voordat je op de afdrukknop hebt gedrukt. Verder beschik je uiteraard over eye-tracking waarmee de camera automatisch dieren (zoals vogels), mensen of voertuigen kan detecteren. En dat allemaal in een compact jasje! En wil je toch graag wat meer gewicht en grip? Dan kan je de Nikon Z8 uitbreiden met de MB-N12 battery grip waardoor je ook in de portretstand toegang hebt tot alle knoppen. Daarnaast kan je middels deze battery grip gebruik maken van twee accu's waardoor je langer kan fotograferen en filmen. Ben jij een fanatieke Nikon fotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste maar wil je niet al teveel gewicht meenemen? Dan is de Nikon Z8 écht iets voor jou!
Plus en minpunten van de Nikon Z8:
✓ Camera van het jaar 2023-2024 volgens EISA
✓ Beste full frame camera van 2024 volgens TIPA
✓ Kleinere broertje van de Z9 in een compacter jasje
✓ Hoogwaardige 45.7 megapixel fullframe sensor
✓ Schiet tot maar liefst 120 beelden per seconde (11 megapixel JPEG)
✓ Schiet tot 20 RAW beelden per seconde
✓ Pre-release capture functie
✓ Video in 8K RAW met 30fps en 4K met 120fps (voor slowmotion)
✓ 5-assige beeldstabilisatie
✓ 493 scherpstelpunten met Artificial Intelligence voor snelle onderwerpherkenning
✓ Eye-tracking (mens, dier en voertuig)
✓ Twee cardslots (CFexpress Type B en SD UHS-II)
✓ Kantelbaar touchscreen
✓ Krachtige accu (EN-EL15c, bekend van o.a. de D780 en de Z6/Z7 serie)
✓ Spatwater en stofdicht
✗ Kwaliteit mag wat kosten…
De Nikon Z8, de beste allround Nikon systeemcamera van 2024
De Nikon z8 is een geweldige systeemcamera met één van de beste full frame sensoren van dit moment. Sterker nog, volgens EISA is het de beste camera van 2023-2024. Ben jij een fanatieke Nikon-fotografen die nu nog gebruik maken van de Nikon D850 of een andere Nikon camera? Dan ga je ontzettend blij worden van de nieuwe Nikon Z8. Wil je meer over deze systeemcamera weten? Lees dan mijn uitgebreide Nikon Z8 review. Wil je wat minder uitgeven en hoef je niet per se 45.7 megapixel? Dan kan je ook kijken naar de Nikon Z6 II, dit is het kleinere broertje met 24.5 megapixel.
De Nikon Z8 bij Kamera-Express
Extra tip: hoef je niet per se 45.7 megapixels, maar wil je wel graag een super snelle Nikon systeemcamera die veel beelden per seconde schiet? Neem dan eens een kijkje naar het kleinere zusje van de Nikon Z8, de Nikon Z6 III. Deze systeemcamera heeft 24.5 megapixels, maakt gebruik van dezelfde processor uit de Z8 en schiet met maar liefst 20 beelden per seconde. Dit zijn uiteraard iets mindere specificaties dan de Z8, maar daardoor kost de Nikon Z6 III ook bijna 2000 euro minder.
6. De Sony A7 IV
De Sony A7 IV is de opvolger van de immens populaire Sony A7 III. De Sony A7 IV beschikt over een gloednieuwe fullframe sensor met maar liefst 33 megapixels & een nieuwe Boinz XR processor die de beelden razendsnel kan verwerken. En deze processor is zeker nodig omdat de A7 IV tot maar liefst 10 beelden per seconde kan schieten. Daarnaast zit er realtime tracking en eye-autofocus in de systeemcamera waardoor de camera razendsnel scherpstelt op je onderwerp. Ze je de Sony A7 IV bijvoorbeeld in de eye-autofocus stand ‘bird', dan zal de camera zelf de vogel in het beeld zoeken en scherpstellen op het oog. Hierdoor kan jij je als fotograaf richten op de compositie en zorgt de camera voor de een scherp beeld! Het resultaat, een geweldige allround full frame systeemcamera die zowel voor de fanatieke amateur fotograaf of videograaf.
Plus en minpunten van de Sony A7 IV:
✓ Beste fullframe camera 2023-2024 volgens EISA
✓ Hoogwaardige 33 megapixel fullframe sensor
✓ 759 scherpstelpunten en schiet tot 10 beelden per seconde
✓ Video in 4K met 60fps of Full HD met 120fps (voor slowmotion)
✓ 5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 5 stops
✓ Eye-tracking (mens en dier)
✓ Foto’s deel je eenvoudig via wifi
✓ Volledig kantelbaar touchscreen (eindelijk!)
✓ Spatwater en stofdicht
✓ Verbeterd menu ten opzichte van de A7 III
✗ De accu gaat minder lang mee dan bij de A7 III doordat de krachte processor meer stroom verbruikt
De Sony A7 IV is de beste systeemcamera voor de serieuze amateur fotograaf
Naar mijn mening is de Sony A7 IV de beste systeemcamera voor de serieuze amateur fotograaf. De camera beschikt over een geweldige full frame sensor met maar liefst 33 megapixel, een snelle autofocus met eye-tracking en 5-assige beeldstabilisatie om trillingen weg te nemen. Daarnaast is het scherm eindelijk kantelbaar geworden (was bij de A7 III niet het geval) waardoor de A7 IV ook goed te gebruiken is voor het maken van video's. Ben jij een serieuze amateur fotograaf en op zoek naar de systeemcamera die het beste bij je past? Dan is de Sony A7 IV echt iets voor jou! Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Sony A7 IV artikel.
De Sony A7 IV bij Kamera-express
7. De Fujifilm X-T5
De Fujifilm x-t5 is een strakke systeemcamera meet hoogwaardige technieken onder de motorkap. Fuji is al jaren een geliefd merk onder fotografen en dit nieuwste model, de X-T5, is één van de beste en mooiste camera's die je op het moment kan kopen. Deze systeemcamera beschikt over een hoogwaardige 40.2 megapixel CMOS sensor. Daarnaast is er een stille mechanise sluiter ontwikkeld door Fujifilm waarmee de camera tot maar liefst 15 beelden per seconde schiet. En dankzij de vernieuwde X-processor 5 verwerkt de X-T5 foto's 3x zo snel dan zijn voorganger, de de X-T4. En wil je nog meer beelden per seconde schieten? Gebruik dan de elektronische sluiter en je schiet tot maar liefst 20 beelden per seconde! Ook beschikt de X-T5 over IBIS (In Body Image Stabilisation) waarmee je tot maar liefst 7 stops kan corrigeren. Al deze specificaties maken de Fujifilm X-T5 een ideale allround systeemcamera voor de serieuze amateur of professional.
Plus en minpunten van de Fujifilm X-T5:
✓ Ultieme allround systeemcamera met strak design
✓ Hoogwaardige 40.2 megapixel Back Illuminated Sensor
✓ Schiet 4K video en slow motion in Full HD
✓ Vijf-assige beeldstabilisatie die tot 7 stops stabiliseert
✓ Super snel autofocussysteem en schiet tot 15 beelden per seconde
✓ Elektronische viewfinder
✓ Volledig kantelbaar LCD scherm
✓ Spatwater- en stofdicht
✗ Redelijk aan de prijs (gezien het formaat sensor)
De Fujifilm X-T5, een van de mooiste camera's van 2024
De Fujifilm X-T5 is een krachtige systeemcamera met een hoogwaardige 40.2 megapixel APS-C sensor, een krachtige autofocus en veel snelheid. Ben jij op zoek naar een strakke en goed uitziende systeemcamera met goede prestaties? Dan is de Fuji X-T5 zeker iets voor jou.
De Fujifilm X-T5 bij Kamera-Express
De Fujifilm X-T5 bij Cameraland
8. De Sony Alpha A7 III
De Sony Alpha A7 III is de voorganger van bovengenoemde A7 IV en zeer geliefd onder fotografen. En niet zomaar want met de A7 III beschik je over een hoogwaardige systeemcamera met een 24.2 megapixel full frame sensor. Vooral de Sony sensor is zeer geliefd en staat er om bekend hoogwaardige beelden te leveren. Om deze reden worden de Sony A7 camera's (dit is de derde versie, vandaar III in de naam) in vrijwel alle testen zeer geprezen. Zo won de voorganger nog het predikaat beste uit de test volgens De Consumentenbond. Verder beschikt de Sony Alpha A7 III over een zeer snelle autofocus met maar liefst 693 fasedetectiepunten. En doordat de camera tot maar liefst 10 beelden per seconde kan schieten, schiet je bijna altijd wel raak! Verder zit er in de body van de A7 III vijf-assige beeldstabilisatie waardoor de camera altijd gestabiliseerd is. Het voordeel hiervan is dat je ongeacht de lens altijd over beeldstabilisatie beschikt en je dus geen zorgen hoeft te maken over lichte trillingen. Uiteraard zit de A7 III ook vol met andere specs, zoals wifi NFC en de body is zeer robuust (spatwater- en stofdicht). Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf die er graag op uittrekt. Zelf heb ik deze camera ook uitvoerig mogen testen. Wil je meer lezen of zien? Check dan mijn Sony A7 III review.
Plus en minpunten van de Sony Alpha A7 III:
✓ Ideale systeemcamera voor de fanatieke fotograaf
✓ Geweldig mooie beelden dankzij de 24.2 MP fullframe sensor
✓ Schiet 4K video-opnames of 120fps full HD-opnames
✓ Vijf-assige beeldstabilisatie
✓ Super snel scherpstelsysteem met AF-tracking en schiet tot 10 beelden per seconde
✓ Elektronische viewfinder
✓ Foto’s deel je eenvoudig via wifi of NFC
✓ Kantelbaar LCD scherm
✓ Spatwater- en stofdicht
✗ Het scherm is niet volledig kantelbaar
✗ Is inmiddels alweer een tijdje op de markt (sinds 2018)
De Sony Alpha A7 III, een hoogwaardige full frame systeemcamera
De Sony A7 III is een geweldige systeemcamera voor de fanatieke fotograaf. De full frame levert geweldige beelden en dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie ben je altijd verzekerd van trillingsvrije beelden. Ben je een fanatieke fotograaf? Dan kan ik je dit fototoetel echt aanraden.
De Sony A7 III bij Kamera-Express
9. De Canon EOS R6 mark II
De Canon EOS R6 mark II is in 2022 geïntroduceerd en is de opvolger van de zeer populaire Canon EOS R6 uit 2020. Deze camera wordt ook wel gezien als het ‘kleinere broertje' van de Canon EOS R5 maar vergis je niet, met de EOS R6 mark II beschik je over één van de beste systeemcamera's van dit moment. Zo is de Canon EOS R6 mark II qua specificaties bijna gelijk aan de R5, alleen zit het grootste verschil in de sensor. De EOS R6 beschikt namelijk over een hoogwaardige 24.2 megapixel full frame sensor waar de R5 over een 45 megapixel fullframe sensor beschikt. Maar heb je niet al die megapixels van de R5 nodig? Dan is de R6 mark II echt een geweldige camera voor jou. Qua autofocus is de Canon EOS R6 mark II een stuk beter geworden dan zijn voorganger. Zo beschikt de R6 mark II over een nieuw Dual Pixel CMOS AF II AF-systeem met deeplearning kunstmatige intelligentie. Hierdoor kan de mark II beter scherpstellen dan zijn voorganger. Dit merk je in de praktijk vooral bij het fotograferen met oogdetectie. Zo kan de 6D mark II sneller een oog herkennen en zal hij het onderwerp op het hoofd blijven volgen als het oog niet meer te zien is. Daarnaast kan de mark II nu ook automatisch voertuigen (zoals treinen en vliegtuigen) en paarden herkennen. Naast het AF systeem is ook de snelheid flink verbeterd. Zo kan de mark II tot maar liefst 40 beelden per seconde schieten, het dubbele van de eerste generatie R6! Deze flinke boost in snelheid maakt Canon EOS R6 mark II de snelste Canon camera tot nu toe! Ben jij dan ook een natuur of sportfotograaf? Dan is de R6 mark II echt iets voor jou!
Plus en minpunten van de Canon EOS R6 mark II:
✓ Beste fullframe camera 2023-2024 volgens EISA
✓ Hoogwaardige 24.2 megapixel fullframe sensor
✓ Schiet met 40 beelden per seconde!
✓ Video in 6K ProRes RAW of 4K/60p
✓ 5-assige beeldstabilisatie met compensatie tot maar liefst 8 stops
✓ 4.897 scherpstelpunten
✓ Eye-tracking (mens en dier) met deeplearning AI
✓ Foto’s deel je eenvoudig via wifi
✓ Kantelbaar touchscreen
✓ Krachtige accu (LP-E6N, bekend van o.a. de 5D serie)
✓ Spatwater en stofdicht
✓ Goedkoper dan de R5
✗ Maakt helaas enkel gebruik van SD kaarten waardoor het wegschrijven van foto's wat langer kan duren
De Canon EOS R6 mark II, de beste systeemcamera tot 3000 euro
De Canon EOS R6 mark II is een werkelijk snelheidsmonster met fullframe sensor. Je kan tot maar liefst 40 beelden per seconde fotograferen en ook beschik je nog eens over eye-detection en deeplearning AI. Ben jij een natuur- of sportfotograaf en ben je op zoek naar het beste van het beste? Kijk niet verder en ga voor de Canon EOS R6 mark II! Wil je meer over de R6 mark II lezen? Check dan mijn uitgebreide Canon EOS R6 mark II review. Wil je wat minder geld uitgeven? Lees dan mijn review over zijn voorganger, de Canon EOS R6.
De Canon EOS R6 mark II bij CameraNu
De Canon EOS R6 mark II bij Kamera-Express
De Canon EOS R6 mark II bij Cameraland
10. De Canon EOS R8
De Canon EOS R8 is Canon's lichtste systeemcamera met een fullframe sensor en is in 2023 op de markt gekomen. De R8 kenmerkt zich door zijn fullframe sensor gecombineerd met super snelle autofocus en flinke burst snelheden. Zo beschikt de EOS R8 over 24.2 megapixels met 4K video-opname mogelijkheden en schiet je tot maar liefst 40 beelden per seconde. Qua autofocus beschik je over het zelfde autofocussysteem uit de R5, R6 en R3 en worden onderwerpen (zoals mensen, dieren en voertuigen) automatisch herkend. Qua vatting maakt de EOS R8 gebruik van de RF vatting voor RF lenzen. Wil je lenzen van je spiegelreflexcamera gebruiken dan kan je de een EOS EF-RF adapter gebruiken. Ben jij op zoek naar een snelle systeemcamera met de beste fullframe sensor? Dan is de Canon EOS R8 een camera voor jou.
Plus en minpunten van de Canon EOS R8:
✓ Beste koop camera 2023-2024 volgens EISA
✓ Super snel, schiet tot 40 beelden per seconde
✓ Hoogwaardige 24.2 megapixel fullframe sensor
✓ Film in 4K met 120 fps
✓ 1.053 scherpstelpunten
✓ Eye-tracking (mens, dier en voertuigen)
✓ Foto’s deel je eenvoudig via wifi
✓ Kantelbaar touchscreen
✓ Spatwater en stofdicht
✗ Geen 5-assige beeldstabilisatie
✗ Accu is wat minder krachtig door zijn compacte formaat
De Canon EOS R8 is dé beste fullframe systeemcamera onder de €2000
Ben je op zoek naar snelle systeemcamera mét fullframe sensor met een prijskaartje van maximaal €2000? Dan is de Canon EOS R8 dé cameravoor jou! In mijn optiek is de Canon EOS R8 namelijk de beste fullframe systeemcamera onder de €2000. Dankzijn de razendsnelle autofocus leg je eenvoudig reeksen beelden vast wat ideaal is bij het fotograferen van vogels, wildlife en sport. Daarnaast is de autofocus razendsnel en zal de camera automatisch het onderwerp herkennen. Verder beschikt de R8 over pre-burst waarmee je foto's kan terughalen voordat je op de ontspanknop hebt gedrukt. Hoe dit precies werkt leg ik uitgebreid uit in mijn Canon EOS R8 review.
De Canon EOS R8 bij Kamera-express
De Canon EOS R8 bij Cameraland
Extra tip: de Canon EOS R7
Hoef je niet per se een fullframe sensor, maar wil je wel een snelle camera? Neem dan eens een kijkje naar de Canon EOS R7. Deze systeemcamera is een stukje goedkoper omdat er een APS-C sensor in zit. Hierdoor heb je het voordeel van de cropfactor waardoor je meer bereik met je lenzen hebt. Daarnaast schiet de R7 met 30 beelden per seconde én beschik je ook over die super snelle autofocus. Als laatste zit er zelfs nog 5-assige beeldstabilisatie op de R7 waardoor hij ook goed te gebruiken is voor het maken van video's en foto's bij minder goed licht.
b. De beste systeemcamera’s voor beginners:
Onderstaand overzicht laat de beste systeemcamera's voor beginners zien. Dit overzicht heb ik tot 5 systeemcamera's beperkt om geen overkill aan camera's te laten zien. Onderstaand overzicht is naar mijn mening de top 5 beste systeemcamera's voor beginners van 2024:
1. Canon EOS R50 + 18-45mm IS STM
2. Sony Alpha A6700 + 16-50mm
3. Nikon Z50 + 16-50mm
4. Canon EOS RP
5. Fujifilm X-T50
1. De Canon EOS R50 + 18-45mm IS STM
De Canon EOS R50 + 18-45mm IS STM is een zeer compacte Canon systeemcamera met flink veel mogelijkheden. Zo is de camera razendsnel, je schiet namelijk tot wel 15 beelden per seconde. En doordat het toestel over 4503 scherpstelpunten beschikt zal deze razendsnel het onderwerp detecteren om hier vervolgens op scherp te stellen. Naast fotograferen kan je ook heel goed filmen met de Canon EOS R50. De systeemcamera beschikt namelijk over 4K video mogelijkheden en doordat hij een een volledig kantelbaar touchscreen (360 graden) heeft kan je ook jezelf filmen. Ideaal voor de vloggers onder ons! Verder beschikt de R50 over een elektronische OLED zoeker waardoor je niet altijd het scherm hoeft te gebruiken (dit bespaart stroom, waardoor je langer door kan gaan). Standaard wordt deze Canon systeemcamera geleverd met een 18-45mm lens met beeldstabilisatie. Deze lens is goed te gebruiken voor zowel landschappen als portretten. En doordat de lens zeer stil is, is hij uitermate geschikt voor het maken van video opnames.
Plus en minpunten van de Canon EOS R50:
✓ Beste beginners systeemcamera volgens TIPA
✓ Zeer compacte systeemcamera
✓ Ideale systeemcamera voor zowel beginners als amateurs
✓ Bekroond met een TIPA award
✓ Scherpe beelden dankzij de 24.2 MP APS-C sensor
✓ Schiet tot wel 15 beelden per seconde
✓ 4K video opname mogelijkheden
✓ Elektronische viewfinder
✓ Foto’s deel je eenvoudig via wifi, NFC of bluetooth
✓ Kantelbaar LCD scherm
✗ Niet spatwater- en stofdicht
De Canon EOS R50, de beste systeemcamera voor beginners
De Canon EOS R50 is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 15 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model. Ben je meer van het maken van video's? Ook dan is dit je camera want dankzij de 4K video kwaliteit schiet je hoogwaardige video's. Wil je meer weten over deze systeemcamera? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS R50 artikel.
De Canon EOS R50 bij Kamera-Express
Extra tip: de Canon EOS R10
Heb je iets meer snelheid nodig dan de Canon EOS R50 je kan bieden? Dan kan je ook eens kijken naar de Canon EOS R10. Deze camera is erg vergelijkbaar met de R50, maar schiet net wat meer beelden per seconde (23 beelden per seconde in van plaats 15 beelden) én heeft wat meer video mogelijkheden (zoals 4K in 60p en onbeperkt tijdsduur filmen). De EOS R10 is alleen wel iets duurder dan de R50, dus heb je de snelheid en video-opties niet nodig. Dan zou ik lekker voor de R10 gaan.
2. De Sony Alpha A6700 + 16-50mm
De Sony Alpha A6700 is een compacte en super snelle systeemcamera van Sony. Het fototoestel beschikt over 26 megapixel APS-C sensor welke ook in situaties met minder licht goed foto's kan maken. Daarnaast is de autofocus razendsnel doordat deze gebruik maakt van AI-technieken. Hierdoor kan de camera zelf onderwerpen herkennen waarna erop scherp gesteld wordt. Dankzij de 5-assige beeldstabilisatie worden trillingen weggenomen, wat ideaal is bij het maken van 4K video-opnames. Verder worden beelden verwerkt aangezien de A6700 over de nieuwer BIONZ XR processor beschikt. Deze processor is acht keer zo snel is als de processor in de Sony Alpha A6400, één van de voorlopers van de A6700. Ben jij op zoek naar een compacte maar snelle systeemcamera die je eenvoudig mee kan nemen op vakantie of op reisjes? Dan is de A6700 een ideale keuze!
Plus en minpunten van de Sony A6700:
✓ Beste expert camera met APS-c sensor 2024 volgens TIPA
✓ Hoogwaardige Exmor R CMOS sensor met 26 megapixels
✓ Nieuwe processor die 8x sneller is dan zijn voorganger
✓ Super snelle autofocus met AI technieken voor onderwerp-herkenning
✓ Schiet tot 11 beelden per seconde (zelfs in RAW)
✓ Film in 4K met 120 fps of Full HD met 240 fps
✓ 5-assige beeldstabilisatie
✓ Fijne grip en spatwater- en stofdichte behuizing
✓ Maakt gebruik van Sony E mount waar veel lenzen voor beschikbaar zijn
✓ Volledig kantelbaar scherm
✗ De krachtige processor gebruikt iets meer stroom waardoor hij minder lang meegaat als bij zijn voorganger
✗ Slechts 1 SD kaartslot (tip, maak gebruik van een snelle SD kaart)
✗ Er wordt bij de camera geen losse lader geleverd. Opladen gaat in de camera via een USB-C kabel.
✗ Er wordt geen USB-C kabel meegeleverd (vaak heeft men die namelijk al thuis liggen). Heb je geen USB-C kabel? Vergeet dan niet een losse kabel aan te schaffen (zoals deze USB-C kabel).
De Sony Alpha A6700 + 16-50mm, de beste APS-c systeemcamera voor de serieuze amateur
De Sony A6700 is echt en geweldige systeemcamera voor de amateur fotograaf die op zoek is naar een razendsnelle camera. De camera stelt binnen no-time scherp en doordat hij tot wel 11 beelden per seconde kan vastleggen, mis je geen moment. Het is dan ook een ideale camera voor de fanatieke sport- of natuurfotograaf. Meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreiden Sony A6700 review.
De Sony Alpha A6700 bij CameraNU
De Sony Alpha A6700 bij Kamera-Express
De Sony Alpha A6700 bij Coolblue
Extra tip: de Sony A6400
Hoef je niet per se de nieuwste camera van 2024 te hebben en wil je wat geld besparen? Kijk dan eens naar de voorganger van de A6700, de Sony Alpha A6400 + 16-50mm. Ook dit is een ontzettend snelle systeemcamera die in 2020 op de markt is gekomen. Deze camera schiet ook met 11 beelden per seconde, maar de autofocus is wat minder snel en slim dan de autofocus van de A6700. Daardoor is hij wel een stuk goedkoper, waardoor je wat extra geld overhoudt voor bijvoorbeeld een andere lens. Voorbeeldfoto's zien? Lees dan mijn Sony A6400 review.
3. De Nikon Z50 + 16-50mm
De Nikon Z50 is Nikon’s eerste systeemcamera met een DX sensor. Dit maakt de camera uiterst compact en uitermate geschikt voor de beginnende fotograaf of de serieuze amateur. De sensor van de Z50 is vergelijkbaar als die van de Nikon D7500 en de D500 en kenmerkt zich door de 20.9 megapixel DX CMOS-sensor die hoogwaardige en kleurrijke beelden levert. Verder beschikt de Z50 over een snelle hybride autofocus met ruim 209 autofocuspunten die tot wel 11 beelden per seconde kan schieten. Ideaal voor de natuur- en sportfotograaf. De autofocuspunten bedekken 90% van het beeld waardoor je bijna op ieder punt in je beeld het scherpstelpunt kan selecteren. Of je onderwerp in het midden zit, of juist in de hoek, de Z50 kan er razendsnel op focussen. En wil je een portret van iemand schieten? Maak dan gebruik van de eye-detection functie. Hiermee herkent de Z50 het oog van je onderwerp waarna hij hierop scherp stelt. Ideaal, want zo weet je zeker dat de scherpstelling op de juiste plek zit!
Plus en minpunten van de Nikon Z50 + 16-50mm:
✓ Beste koop volgens de EISA awards
✓ Compacte systeemcamera met fijne Nikon grip
✓ 209 scherpstelpunten die 90% van het beeld bedekken
✓ Schiet 11 beelden per seconde
✓ 20.9 megapixel DX CMOS-sensor voor hoogwaardige beelden
✓ 4K video opname mogelijkheden
✓ Elektronische viewfinder
✓ Foto’s deel je eenvoudig via wifi
✓ Kantelbaar touchscreen
✓ Spatwater- en stofdicht
✓ Ingebouwde flitser
✗ Geen beeldstabilisatie in de body
De Nikon Z50 + 16-50mm, een echte Nikon camera in een compact jasje
De Nikon Z50 + 16-50mm is een ideale camera voor de beginnende fotograaf die op zoek is naar een hoogwaardige en compacte camera. Maar ook de gevorderde fotograaf die zijn grotere spiegelreflex wil inleveren kan met de Nikon Z50 goed uit de voeten. Doordat de camera over een fijne sensor (zoals we van Nikon gewend zijn) en een snelle autofocus beschikt is het fototoestel in te zetten voor alle soorten fotografie of videografie. Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreide Nikon Z50 review.
De Nikon Z50 bij Kamera-Express
Update november 2024: inmiddels is de opvolger van de Z50, de Nikon Z50 II, op de markt gekomen. Deze heeft een beter en sneller autofocus systeem, maar kost om die reden ook wel wat meer (ongeveer 200 euro). In mijn optiek kan je als beginner om deze reden prima voor de voorganger gaan. Deze beschikt namelijk ook over een prima autofocus systeem en het prijsverschil zou ik zelf investeren in een extra lens.
4. De Canon EOS RP
De Canon EOS RP is Canon's compactste en lichtste camera met een full frame sensor. En dankzij deze sensor heb je de beschikking over een geweldig dynamisch bereik, hoge ISO waarden en geweldige beeldprestaties. Zo is de Canon EOS RP 43% lichter en 15% compacter dan de vergelijkbare Canon EOS 6D mark II die over dezelfde sensor beschikt. Ben jij op zoek naar hoge kwaliteit, maar ben je klaar met het slepen van vele kilo’s? Dan is de Canon EOS RP echt iets voor jou. Verder is de EOS RP behoorlijk rap met 5 beelden per seconde, de 4.779 autofocus punten en de gloednieuwe DIGIC 8 processor. En beschikt de camera over een nieuwe Canon RF mount welke een stuk korter en breeder is ten opzichte van de welbekende EF mount die op spiegelreflexcamera’s wordt gebruikt. Het voordeel van de RF mount is dat de lenzen dichter op de sensor zitten waardoor de lenzen een stuk lichtsterker kunnen zijn bij vergelijkbare formaten en gewichten. En heb je al een heel setje aan EF lenzen? Dan kan je ze dankzij de Canon mount adapter gewoon op jouw Canon EOS RP aansluiten. Het is dan ook de ideale systeemcamera voor de serieuze Canon fotograaf.
Plus en minpunten van de Canon EOS RP:
✓ Canon's compactste en lichtste camera met een full frame sensor
✓ Bekroond met een TIPA award
✓ Bekroond met een EISA award
✓ Schiet hoogwaardige foto’s of 4K video’s dankzij de 26.2 MP fullframe sensor
✓ Mis geen moment dankzij 4.779 autofocus punten
✓ Elektronische viewfinder
✓ Foto’s deel je eenvoudig via wifi
✓ Kantelbaar LCD touchscreen
✓ Spatwater- en stofdicht
✗ Er zit maar 1 SD kaartslot in de camera
De beste systeemcamera tot 1000 euro: de Canon EOS RP
Ben jij een beginnende fotograaf en zoek je een hoogwaardige camera waarmee je goed vooruit kan? Overweeg dan zeker de Canon EOS RP. Maar ook als je een serieuze amateur of zelfs een professional bent is de RP een hele goede optie. De camera is namelijk zeer compact waardoor hij ideaal in je cameratas past als 2e backup body. Ik kan deze Canon systeemcamera dan ook van harte aanbevelen aan iedereen die een goede en compacte full frame systeemcamera zoekt. Wil je meer over deze camera weten? Lees dan mijn uitgebreide Canon EOS RP review.
De Canon EOS RP bij Kamera-Express
5. De Fujifilm X-T50
Ben je op zoek naar een camera die niet alleen geweldige foto's maakt, maar er ook nog eens geweldig uitziet? Neem dan eens een kijkje naar de Fujifilm X-T50. Deze camera zit in een klassiek jasje maar beschikt echt over de nieuwste technieken. Denk aan een hoogwaardige APS-C sensor met 40.2 megapixels waarmee je foto's tot in detail vastlegt. Daarnaast kan je ook video opnamen maken tot in maar liefst 4K met 60 frames per seconde. Wat verder ontzettend gaaf is, is dat de X-T50 is uitgerust met 20 filmsimulaties. Dit zijn digitale filters die je over je foto heen legt waardoor je eenvoudig een klassieke sfeer in je foto brengt. De simulaties zijn gebaseerd op de ‘oude' Fujifilm filmrolletjes en zijn razend populair om te gebruiken. Deze zitten bijvoorbeeld ook in de Fujifilm X100VI, een zeer populaire compactcamera van Fuji. Weer even terug naar de X-T50, ook qua autofocus is de Fuji X-T50 een ontzettend snelle camera. Zo beschik je over onderwerpdetectie, schiet je tot maar liefst 20 frames per seconde en beschik je over een razendsnel autofocus systeem met maar liefst 425 scherpstelpunten. Uiteraard beschik je ook over een kantelbaar touchscreen LCD scherm en zit er op de camera wifi en bluetooth zodat je eenvoudig beelden kan delen. Dus… ben jij op zoek naar een geweldige camera qua specs en looks? Dan is de Fujifilm X-T50 echt iets voor jou!
Plus en minpunten van de Fujifilm X-T50:
✓ Retro look met laatste technologieën
✓ APS-C sensor met 40.2 megapixels
✓ 4K 60p video opnamen mogelijk
✓ Beschikt over 20 filmsimulaties
✓ 7-assige beeldstabilisatie om trillingen te corrigeren
✓ Onderwerpdetectie (o.a. ogen en gezichten)
✓ Schiet tot maar liefst 20 beelden per seconde
✓ Uitgebreide connectiviteit zoals wifi en bluetooth
✓ 3 inch kantelbaarscherm
✗ De camera is niet spatwater en stofdicht
De Fujifilm X-T50, de meest stijlvolle systeemcamera van 2024
Met de Fujifilm X-T50 beschik je over een zeer stijlvolle camera met de laatste technieken. Denk hierbij aan een hoogwaardige 40.2 megapixel sensor, een geweldige autofocus met onderwerp herkenning, schiet tot 20 beelden per seconde en uiteraard wifi en bluetooth. Ben jij een fotograaf die op zoek is naar een geweldige camera qua specs en looks? Dan is de Fujifilm X-T50 echt iets voor jou!
De Fujifilm X-T50 bij CameraNu
De Fujifilm X-T50 bij Kamera-Express
De Fujifilm X-T50 bij Coolblue
c. De beste systeemcamera’s volgens de Consumentenbond
Als je aan een onafhankelijk testbureau denkt, dan denk je al heel snel aan De Consumentenbond. Gelukkig worden ook systeemcamera’s door de consumentenbond onder de loep genomen. Ze hanteren hierin twee categorieën, namelijk ‘beste koop’ en ‘best uit de test’. Als we naar systeemcamera’s kijken, dan test de consumentenbond deze camera’s op het gebied van kwaliteit, gemak en veelzijdigheid.
Systeemcamera’s met het predikaat: beste koop volgende de consumentenbond
De systeemcamera’s met het predikaat ‘beste koop’ hebben volgens de consumentenbond een prijs-kwaliteit cijfer van een 6 of hoger. Een aantal systeemcamera's hebben dit predikaat gekregen, zie onderstaand lijstje. Let wel, de Consumentenbond test vaak wat oudere camera's (of het kost ze veel tijd om te testen) waardoor sommige camera's moeilijk leverbaar zijn:
Bekijk alle de beste koop systeemcamera's volgens de consumentenbond
Systeemcamera’s met het predikaat: best getest volgende de consumentenbond
Systeemcamera’s die in de testen van de consumentenbond een hoge score krijgen op het gebied van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid worden beloond met het predikaat ‘best getest’. Dit zijn verschillende systeemcamera's die ik hieronder op een rijtje heb gezet:
Bekijk alle beste geteste systeemcamera’s volgens de consumentenbond
d. Systeemcamera’s met een EISA award
De European Imaging and Sound Association (EISA) is een samenwerkingsverband tussen diverse tijdschriften uit meer dan 20 Europese landen. Ze testen een breed scala aan producten, zoals ook systeemcamera’s. Alle producten worden getest op het gebied van kwaliteit, innovatie, prijs-kwaliteitverhouding en design. Elk jaar worden de beste producten beloond met een zogenaamde EISA award. Hier zitten veel systeemcamera’s welke ik in onderstaand rijtje heb gezet.
In 2023-2024 kregen onderstaande camera's een EISA award:
- De Nikon Z8
- De Sony A7R mark V
- De Canon EOS R6 mark II
- De Canon EOS R8
- De Sony ZV-E1
- De Fujifilm X-H2
- De Panasonic Lumix S5II X
In 2022-2023 kregen onderstaande camera's een EISA award:
- De Nikon Z9
- De Canon EOS R3
- De Sony A1
- De Sony A7 IV
- De Nikon Z6 II
- De Canon EOS R5
- De Fujifilm GFX 100s
Bekijk alle beste systeemcamera’s volgens EISA
e. Systeemcamera’s met een TIPA award
De Technical Image Press Association (TIPA) is, zoals EISA, een samenwerkingsverband tussen uitgevers van tijdschriften. Het verschil met EISA is alleen dat TIPA gebruik maakt van individuele testers waardoor de testresultaten meer diversiteit bevat. De producten, in dit geval systeemcamera’s, krijgen een TIPA award wanneer de camera aan verschillende eisen voldoet. Hierbij moet je denken aan een goede prijs-kwaliteitverhouding, een hoogwaardig design & ergonomie, eenvoudig in gebruik en tenslotte moet de systeemcamera gebruik maken van geavanceerde technologieën. Ieder jaar worden de TIPA awards uitgereikt waardoor de lijst steeds een update krijgt.
In 2024 kregen onderstaande camera's een TIPA award:
- De Panasonic LUMIX G9II (beste MFT camera)
- De Canon EOS R100 (beste beginners camera met APS-c sensor)
- De Sony A6700 (beste expert camera met APS-c sensor)
- De Nikon Z f (beste expert camera met Full Frame sensor)
- De Nikon Z8 (beste professionele full frame camera)
- De Sony A9 III (beste professionele hybride camera)
- De Leica M11-p (beste premium camera)
In 2023 kregen onderstaande camera's een TIPA award:
- De Canon EOS R8
- De Sony A7R mark V
- De Nikon Z30
- De Canon EOS R50
- De Fujifilm X-T5
- De Fujifilm X-H2S
- De Sony ZV-E1
- De Panasonic Lumix S5II
In 2022 kregen onderstaande camera's een TIPA award:
- De Nikon Z9
- De Canon EOS R3
- De Sony A1
- De Sony A7 IV
- De Nikon Z6 II
- De Nikon Z7 II
- De Canon EOS M50 II
Bekijk hier alle beste systeemcamera's volgens TIPA
f. De inruilwaarde van jouw huidige camera bepalen
Bereken de waarde van jouw camera
Heb je een goed werkende camera die je niet meer gebruikt en wil je weten wat hij nog waard is? Natuurlijk kun je altijd op Marktplaats kijken om een inschatting te maken, maar dan blijft het de vraag of je er echt dat bedrag voor krijgt en wie er aan je deur komt. Gelukkig is er nu een simpelere én veiligere manier. Cameranu heeft een tool waarmee je direct een inruilvoorstel krijgt voor je camera of lens. Tevreden met het voorstel? Breng de camera dan langs de winkel of stuur hem eenvoudig op. Uiteraard zal Cameranu bij ontvangst van de camera/lens nog even een check doen waarna je een definitieve prijs krijgt. Ontzettend handig en veilig! Benieuwd naar de waarde van jouw camera? Probeer de tool zelf!
g. Veel gestelde vragen
Iedere week krijg ik ontzettend veel vragen op mijn over systeemcamera's. Om je verder te helpen in je zoektocht heb ik hieronder de meest voorkomende vragen opgesomd.
Vraag: Wat is een systeemcamera?
Antwoord: Systeemcamera betekent dat je met dit type camera kan wisselen van lenzen, net zoals bij een spiegelreflexcamera. Je kijkt echter niet door de lens (via een spiegel), maar op een digitaal schermpje in de zoeker.
Vraag: Wat is de allerbeste systeemcamera?
Antwoord: Uiteraard is het de vraag wat je allemaal met de camera wilt gaan doen. Maar dit moment zijn de Sony A1, de Nikon Z9 en de Canon EOS R3 de beste systeemcamera's van dit moment. Dit zijn namelijk de vlaggenschepen van de drie gerenommeerde merken (Canon, Nikon en Sony).
Vraag: Wat is een goede systeemcamera voor beginners?
Antwoord: De Canon EOS R50 is de beste systeemcamera voor beginners vanwege zijn eenvoudige bediening. De camera is razendsnel en schiet tot wel 15 beelden per seconde. Ben jij een fanatieke fotograaf en zoek je een snelle camera? Dan is dit je model. Ben je meer van het maken van video's? Ook dan is dit je camera want dankzij de 4K video kwaliteit schiet je hoogwaardige video's.
Vraag: Wat is de beste fullframe systeemcamera voor beginners?
Antwoord: Op moment van schrijven is de Canon EOS RP de beste fullframe systeemcamera voor beginners. Deze camera heeft een hoogwaardige sensor waarmee je de beschikking hebt over een groot dynamisch bereik. Ben jij een fotograaf die op zoek is naar de beste sensor, maar wil je niet de wereld uitgeven? Dan is de Canon EOS RP de camera voor jou!
Vraag: Waarom een systeemcamera?
Antwoord: Een systeemcamera heeft als grote voordeel dat ze super snel foto's achter elkaar kunnen maken. Dit komt doordat er geen spiegelhuis meer in de camera zit waardoor er hogere snelheden gehaald kunnen worden dan bij spiegelreflexcamera's. Daarnaast zijn systeemcamera's over het algemeen compacter en lichter én hebben ze autofocus systemen die beschikken over oog detectie.
Vraag: Wat is het verschil tussen een spiegelreflex camera en een systeem camera?
Antwoord: Een systeemcamera is een camera die, net zoals bij spiegelreflexcamera's, de mogelijkheid heeft om lenzen te wisselen. Het grote verschil is dat er bij een systeemcamera geen spiegelhuis in de camera zit. Je kijkt dus niet door de lens, zoals bij een spiegelreflexcamera, maar je kijkt op een digitaal schermpje in de zoeker of op het scherm aan de achterkant van je camera.
Vraag: Wat betekent systeemcamera?
Antwoord: Systeemcamera is de naam welke gegeven is aan een camera waarbij je lenzen kan wisselen, net zoals bij een spiegelreflexcamera. Je kijkt echter niet door de lens (via een spiegel), maar op een digitaal schermpje in de zoeker.
Vraag: Wat is de beste Canon systeemcamera?
Antwoord: Op dit moment is de Canon EOS R1 de beste Canon systeemcamera dankzij de hoge bouwkwaliteit, de hoogwaardige sensor en zijn grote snelheid (aantal beelden per seconde). Wil je alle verschillen tussen de Canon systeemcamera's zien? Neem dan een kijkje naar mijn artikel over Canon systeemcamera's.
Vraag: Wat is de beste Nikon systeemcamera?
Antwoord: Op dit moment is de Nikon Z9 de beste Nikon systeemcamera dankzij de geweldige sensor, zijn topprestaties op autofocus en snelheid en de bouwkwaliteit.
Vraag: Hoelang gaat een systeemcamera mee?
Antwoord: Over het algemeen gaat een systeemcamera jaren mee. Uiteraard worden nieuwe camera's steeds beter, echter kan je met een systeemcamera de aankomende 10 jaar prima foto's maken.
Stond jouw vraag hier niet tussen? Laat dan onderaan deze pagina een bericht achter en ik kom er persoonlijk bij je op terug. Dit hebben inmiddels al meer dan 100 andere lezers gedaan!
Gebruikte bronnen
Sinds 2007 hou ik mij al bezig met digitale fotografie. Het is voor mij een echte passie en ik verdiep mij dan ook in alles wat er in de fotografie wereld afspeelt (tip: kijk eens bij mijn nieuws items). Als ik iets aanschaf lees ik mij dan ook heel goed in middels magazines, vlogs, diverse digitale camera websites en testrapporten. Al deze kennis heb ik, tezamen met de kennis die ik van externe bronnen heb gehaald, gebruikt om deze top-10 beste systeemcamera’s 2024 samen te stellen. Hieronder nog even een overzicht van de diverse camera magazines en websites die ik heb gebruikt:
Bron: | |
---|---|
Websites |
Dpreview.com |
Tijdschriften | Natuurfoto Magazine Zoom Focus Digifotopro |
Tests / reviews |
Consumentenbond TIPA EISA Kieskeurig Tweakers |
Vloggers | Caisey Neistat Kai W Tony & Chelsea Northrup |
15. Afsluiting
Dit was mijn gehele uitleg omtrent de top 10 beste systeemcamera’s van 2024. Hopelijk heeft mijn uitleg je een stuk verder geholpen in de zoektocht naar jouw ideale systeemcamera. Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat vragen en twijfels? Laat dan hieronder een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug. Tenslotte kan ik je ook aanraden om eens te kijken naar mijn overzicht met de meest actuele camera aanbiedingen.
Systeemcamera kopen?
Wil je een systeemcamera kopen? Dan kan ik je een van onderstaande camerawinkels met harte aanbevelen:
Nederlandse camerawinkels
CameraNu
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
Cameraland
Foto de Vakman
Belgische camerawinkels
Coolblue.be
Kamera-express.be
Hi Thijs,
Allereerst: wat een top site!
Ik ben me aan het oriënteren op een nieuwe camera. We gaan binnenkort op safari in Tanzania en ben van plan heeele mooie foto’s te gaan maken van natuur,
wildlife en vogels. In het verleden had ik ooit de Sony A5100 incl 55-210 mm maar dat was net niet voldoende qua bereik.
Daarnaast reizen we graag en wil de camera ook daarvoor kunnen gebruiken (dus niet al te zwaar en breder inzetbaar dan enkel safari) en wellicht wil ik een poging gaan wagen met portretfotografie van mijn honden. Om die laatste reden neig ik wel naar een full frame sensor ipv apsc en naast een standaard kitlens ook een telelens t/m 400mm om die leeuwen goed vast te kunnen leggen. Ik heb alleen echt geen idee of ik nu beter weer voor een Sony kan gaan (aangezien ik die ken) of toch een Canon. Stel dat ik nog nooit een Sony in m’n handen zou hebben gehad, wat zou jouw advies zijn in bovenstaande beschrijving? Mijn budget ex telelens rond de 2000 euro
Alvast bedankt!
Hi Wendy,
Dank voor je bericht en compliment! Leuk om te lezen dat je mijn site helemaal top vindt. Wordt ik blij van. 🙂 En wat een gave reis in het vooruitzicht! Volgens mij kan je in Tanzania echt helemaal los met natuurfotografie. Wat betreft je vragen en dilemma’s, hieronder mijn gedachtegang:
Sony of Canon?
Om eerlijk te zijn, beide merken zijn echt goed. Het verschil zit in de kleine details en eigenlijk kan je geen verkeerde keuze maken. Wel kan ik mij voorstellen dat jij, met jouw ervaring met Sony, toch weer lekker voor een Sony gaat. Hier ben je immers mee bekend. Uiteraard kan je ook switchen naar Canon, deze camera’s zijn namelijk ook heel gebruikersvriendelijk.
Optie 1 Sony:
Sony heeft een aantal mooie camera’s die goed bij je wensen passen. Qua budget is de Sony A7 III de enige fullframe camera die binnen je budget past. Dit is echt een fijne camera met een geweldige sensor. Hij is alleen wel wat ouder en heeft een iets minder snelle autofocus dan nieuwere modellen, maar schiet nog steeds met 10 beelden per seconde én hij heeft oogherkenning. Eigenlijk een ideale camera voor jouw wensen!. Wil je nog sneller (snellere autofocus en meer beelden per sec) én fullframe? Dan kom je bij de A9 serie uit en dan zit je meteen op het dubbele qua budget. Denk niet dat dat helemaal de bedoeling is. 😉
Optie 2 Canon:
Wil je toch naar Canon overstappen? Dan zou ik zeker eens kijken naar de Canon EOS R8. Deze camera heeft een hoogwaardige fullframe sensor, een super snelle autofocus en hij schiet tot maar liefst 30 beelden per seconde. De autofocus kan je goed gebruiken voor je honden en voor wildlife in Tanzania. Ogen worden automatisch herkent en hij zal razendsnel scherpstellen. Daarnaast geeft de full-frame sensor je meer mogelijkheden bij het spelen met licht en scherptediepte, wat perfect is voor portretten van je honden en landschapfoto’s.
Wat te doen?
Gezien je budget en eisen zou mijn advies zijn om te kijken naar de Sony A7 III. Deze camera lijkt erg op je oude A5100 qua gebruik, maar is uitgerust met een fullframe sensor én de vernieuwde autofocus met oogherkenning.
Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂
Groet,
Thijs
Oeh snelle reactie! Heel fijn, daar word ik dan weer blij van
Toch nog een aanvullende vraag omtrent de sensor… in hoeverre is een amateur als ik nu echt gebaat bij een full frame sensor tov apsc?
Ik merk dat ik een beetje neig naar “de beste optie” (of het gewoon in 1x “goed wil doen”), maar tegelijkertijd kan ik het niet heel goed onderbouwen voor mezelf
Kan ik die meerprijs niet beter investeren in een extra lens?
Alvast wederom bedankt!!!
Hi Wendy,
Graag gedaan!
Wbt de sensor. Tsja, om eerlijk te zijn is een fullframe sensor echt wel een stuk beter dan een APS-C. Je krijgt namelijk betere details, kan in de nabewerking meer uit je foto halen en je scherpte diepte zal ook mooier zijn. Als het budget er dus is zou ik er zeker voor gaan. En in jouw geval denk ik echt dat de A7 III goed bij je zal passen. Een alternatief is de A6700 (aps-c), maar die is niet veel goedkoper. Wel nieuwer en snellere autofocus, maar voor het geld zou ik nu toch echt voor de A7 III gaan. Die is nu echt scherp geprijsd (koste voorheen tegen de 2000 euro). 🙂
Hope this helps. 😉
Groet
Thijs
This helps zeker
Het bevestigd toch mijn eigen research alvorens ik om hulp van de pro vroeg . Qua kosten zit er te weinig verschil tussen de A6700 en A7 III om voor niet voor een full frame te gaan. Dankjewel!!!
Goed om te horen Wendy! Ik wens je alvast veel plezier met je nieuwe camera! Enne, heb je de Black Friday deal gezien? Hij is nu weer 100 euro goedkoper (bekijk hem bv hier bij CameraNu).
Groeten!
Thijs
Jazeker! Er is er 1 onderweg naar mij
Wat super om te horen! Alvast veel plezier ermee! 🙂
Hoi Thijs,
Bedankt voor zoveel info op je site. Ik wil een compacte, lichte systeemcamera uit jouw beginnerscategorie aanschaffen om m.n. natuurfoto’s te maken. Ook wil ik graag de ontwikkeling van ons eerste kleinkind volgen door mooie (portret)foto’s te maken. Mijn aandacht ging uit naar Canon eos r50 en de Nikon Z50. Die laatste vond ik wat verouderd maar ik zag vandaag dat de verbeterde Z50 ll uitkomt. Verder speurend kwam ik ook Canon R100, 200 en 250 tegen. Of toch een Sony of een Nikon? En dan de vraag van een standaardlens met daarbij een zoom tot 150/200 of één lens aanschaffen die het hele gebied pakt. Dan hoef je niet te wisselen maar is de kwaliteit dan ook goed?
Kun jij me een beetje uit het bos helpen? Alvast bedankt!
Hi Theo,
Dank voor je bericht en wat leuk dat je zo bezig bent met het vinden van een goede camera! Super leuk om jullie eerste kleinkind vast te leggen. 🙂 Nu snap ik dat het lastig kiezen is met zoveel opties en mogelijkheden. Hieronder mijn gedachtegang, hopelijk heb je hier wat aan.
1. Canon EOS R50
De Canon EOS R50 is een compacte en lichte camera met een gebruiksvriendelijk menu en uitstekende autofocus (inclusief oogherkenning). De camera werkt super eenvoudig en kan je perfect gebruiken voor portretten en bewegende onderwerpen, zoals je kleinkind. Ook voor natuurfotografie is dit een prima keuze. Qua prijs/kwaliteit is dit mijn favoriet in jouw lijstje.
2. Nikon Z50 / Z50 II
Ook de Z50 is ook een goede beginnerscamera al is deze inderdaad alweer een tijd op de markt. De Nikon Z50 II is onlangs uitgekomen en is vooral op het gebied van autofocus flink verbeterd. Zo herkent hij nu nog sneller onderwerpen. En dat is toch wel handig met kleine kinderen die niet stilzitten haha. Ook zeker geen verkeerde camera maar wel een stukje zwaarder dan de Canon R50 (495 gram vs 328 gram).
3. Canon EOS R100
De Canon EOS R100 is de eenvoudigere versie van de R50. Deze is echt gericht op starters en is iets goedkoper in de markt gezet. Bij deze camera mis je wat snelheid en ook voelt hij wat meer plastic aan. Zelf zou ik in jouw geval niet zo snel voor deze camera gaan, maar eerder voor de R50. Wbt de 100 en de 250, dit zijn spiegelreflexcamera’s (De EOS 200D en de EOS 250D) en die zijn echt een stuk ouder. Lekker links laten liggen. 😉
4. Sony A6400
Je had het ook al even over Sony, deze bieden ook uitstekende camera’s aan en er zijn ontzettend veel lenzen voor verkrijgbaar. Wel moet ik zeggen dat ze qua gebruiksvriendelijkheid het niet winnen van Canon of Nikon. Om deze reden zou ik dus toch lekker voor Canon of Nikon gaan.
Welke lens:
Qua lenzen zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Een allroundlens zoals een 18-150mm of 18-200mm is handig als je niet wilt wisselen en een compacte, lichte setup zoekt. Het voordeel is dat je met één lens een groot bereik hebt, maar de beeldkwaliteit is over het algemeen iets minder scherp dan bij gespecialiseerde lenzen. Dit maakt het een fijne keuze voor gemak, maar iets minder geschikt als je het maximale uit je foto’s wilt halen.
Wil je liever betere kwaliteit, dan kun je denken aan een combinatie van twee lenzen, zoals een 18-45mm standaardlens voor algemene en landschapsfotografie, en een portretlens (bijv. een 50mm f/1.8) voor mooie scherpte en achtergrondonscherpte bij portretten. Deze lenzen zijn specifiek ontworpen voor hun taken en leveren daardoor een hogere beeldkwaliteit. Het nadeel is wel dat je vaker lenzen moet wisselen, wat in sommige situaties minder praktisch kan zijn.
Mijn advies
Ik zou in eerste instantie gaan voor de Canon EOS R50 met een RF-S 18-150mm lens. Dit is een lichte en compacte combinatie waarmee je zowel natuurfoto’s als mooie portretten kunt maken zonder lenzen te hoeven wisselen. Let er alleen wel op dat je niet super veel zoom hebt. Wil je echt vogels vastleggen, dan is een RF 100-400mm een perfecte aanvulling. Daarnaast kan je ook eens kijken naar de RF 50mm f/1.8 als aanvulling. Dit is een geweldige portretlens voor niet al teveel geld.
Hopelijk helpt dit je verder! Veel plezier met fotograferen, en alvast gefeliciteerd met jullie kleinkind!
Groet,
Thijs
Beste Thijs,
Complimenten voor de website:
De website is erg duidelijk, bevat veel informatie en biedt uitgebreide uitleg. Het is fijn dat alles zo goed wordt uitgelegd, waardoor je het met aandacht kunt lezen en enthousiast raakt.
Al een aantal jaar heb ik in mijn hoofd om een professionele camera aan te schaffen, en nu wil ik het eindelijk doorzetten. De afgelopen jaren heb ik vaak foto’s gemaakt met mijn iPhone, zowel van mijn kinderen als van vrienden tijdens feestjes. Wat me opviel, is dat ik vaak de “portret”-modus gebruikte voor foto’s van dichterbij, vooral tijdens feestjes.
Ik heb jarenlang gekickbokst en op hoog niveau gevochten, en het was altijd geweldig om die actiebeelden terug te zien. Na elke wedstrijd keek ik echt uit naar die actiefoto’s, en dat spreekt me nu weer erg aan.
Kort samengevat: ik ben op zoek naar een snelle camera waarmee ik mooie actiefoto’s van mijn kinderen kan maken, maar die ook geschikt is voor portretfoto’s en leuke feestfoto’s. Ik heb geen ervaring met professionele camera’s, maar ben wel een snelle en handige leerling.
Ik heb voor aanstaande donderdag een afspraak bij Kemara Express voor een adviesgesprek over de volgende camera’s: Sony A6700 en Sony A7 III.
Wat zou jij me aanraden? Welke camera en lens zou het beste passen? Mijn budget ligt tussen de €2000 en €3000, en als dat nodig is, ben ik bereid om het budget aan te passen, omdat ik graag een goede set wil aanschaffen.
Ik waardeer je mening en advies heel erg!
Met vriendelijke groet,
Garik
Beste Garik,
Bedankt voor je bericht en excuus voor de verlate reactie. Ik krijg veel vragen en was nog niet aan jouw bericht toegekomen.
Maar wat super leuk dat je op mijn site bent beland en dat je zo enthousiast bent geworden. Erg leuk om te lezen! 🙂
Nu heb jij je afspraak bij Kamera-Express al gehad en vraag ik mij af of het nog gelukt is. Zo niet, laat het dan zeker even weten, dan denk ik namelijk met je mee! 🙂
Groeten!
Thijs
Dag Thijs, bedankt voor je bericht! Het advies was om de Nikon Z6 III aan te schaffen, samen met de Nikkor Z 50mm f/1.8S lens. Dit heb ik inmiddels gedaan en ik ga er binnenkort mee aan de slag. Ik blijf je website volgen en ontvang graag de nieuwsbrieven, aangezien er veel waardevolle informatie in staat.
Groet, Garik
Hi Garik,
Graag gedaan! En leuk om te horen dat het gelukt is! De Z6 III is echt een geweldige camera, helemaal met de 50mm! Ik wens je er veel plezier mee en mocht je tzt nog tips nodig hebben, dan weet je mij te vinden. 🙂
Groeten!
Thijs